4. The Third Stage In Designing A Database Is When We Analyze Our Tables More Closely And Create A Between Tables

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "4. The Third Stage In Designing A Database Is When We Analyze Our Tables More Closely And Create A Between Tables"

Transcription

1 1. What Are The Different Views To Display A Table A) Datasheet View B) Design View C) Pivote Table & Pivot Chart View D) All Of Above 2. Which Of The Following Creates A Drop Down List Of Values To Choose From? A) Ole Object B) Hyperlink C) Memo D) Lookup Wizard 3. The Command Center Of Access File That Appears When You Create Or Open The Ms Access Database File. A) Database Window B) Query Window C) Design View Window D) Switchboard 4. The Third Stage In Designing A Database Is When We Analyze Our Tables More Closely And Create A Between Tables A) Relationship B) Join C) Query D) None Of These

2 5. In A Database Table, The Category Of Information Is Called A) Tuple B) Field C) Record D) All Of Above 6. This Key Uniquely Identifies Each Record A) Primary Key B) Key Record C) Unique Key D) Field Name 7. It Is An Association Established Between Common A) Line B) Relationship C) Primary Key D) Records 8. This Is The Stage In Database Design Where One Gathers And List All The Necessary Fields For The Database Project. A) Data Definition B) Data Refinement C) Establishing Relationship D) None Of The Above

3 9. A Database Language Concerned With The Definition Of The Whole Database Structure And Schema Is A) DCL B) DML C) DDL D) All Of Above 10. Which Of The Field Has Width 8 Bytes? A) Memo B) Number C) Date/time D) Hyperlink 11. Which Of The Following Statement Is True? A) Foreign Key Fields Don\'t Allow Duplicate Values B) In Primary Key Field You Can Enter Duplicate Value C) In An Indexed Field You May Or May Not Enter Duplicate Value Depending Upon Setting D) All Statements Are True 12. Following Is Not A Database Model A) Network Database Model B) Relational Database Model C) Object Oriented Database Model D) None

4 13. Microsoft Access Is A A) RDBMS B) OODBMS C) ORDBMS D) Network Database Model 14. DCL Provides Commands To Perform Actions Like A) Change The Structure Of Tables B) Insert, Update Or Delete Records And Data Values C) Authorizing Access And Other Control Over Database D) None Of Above 15. The Database Language That Allows You To Access Or Maintain Data In A Database A) DCL B) DML C) DDL D) None Of Above 16. What Is The Maximum Length A Text Field Can Be? A) 120 B) 255 C) 265 D) Which Of The Following Is Not A Database Object?

5 A) Tables B) Queries C) Relationships D) Reports 18. A Enables You To View Data From A Table Based On A Specific Criterion A) Form B) Query C) Macro D) Report 19. What Are The Columns In A Microsoft Access Table Called? A) Rows B) Records C) Fields D) Columns 20. Which Of The Following Is Not A Type Of Microsoft Access Database Object? A) Table B) Form C) Worksheets D) Modules

6 Answer of MCQ 1-D, 2-D, 3-A, 4-A, 5-B, 6-A, 7-B, 8-A, 9-C, 10-C, 11-C, 12-D, 13-A, 14-C, 15-A, 16-B, 17-C, 18-B, 19-C, 20-C, 1. Which Of The Following Database Object Hold Data? A) Forms B) Reports C) Queries D) Tables 2. Which Of The Following Store Command To Retrieve Data From Database? A) Forms B) Reports C) Queries D) Tables 3. Which Of The Following Database Object Produces The Final Result To Present? A) Forms B) Reports C) Queries D) Tables 4. What Is The Difference Between open And open Exclusively A) Open Statement Opens Access Database Files And Open Exclusively Opens Database Files Of Other Program Like Oracle

7 B) Open Exclusive Locks Whole Database So That No One Can Access It Whereas Open Locks Only The Record That Is Being Accessed C) Both Open And Open Exclusively Are Same D) Open Exclusive Command Does Not Exist In Ms Access 5. Which Of The Following Is A Method To Create A New Table In Ms Access? A) Create Table In Design View B) Create Table Using Wizard C) Create Table By Entering Data D) All Of Above 6. To Create A New Table, In Which Method You Don t Need To Specify The Field Type And Size? A) Create Table In Design View B) Create Table Using Wizard C) Create Table By Entering Data D) All Of Above 7. When Creating A New Table Which Method Can Be Used To Choose Fields From Standard Databases And Tables A) Create Table In Design View B) Create Table Using Wizard C) Create Table By Entering Data D) None Of Above 8. In Table Design View, Which Key Can Be Used To Switch Between The Field Names And Properties Panels?

8 A) F3 B) F4 C) F5 D) F6 9. In Table Design View What Are The First Column Of Buttons Used For A) Indicate Primary Key B) Indicate Current Row C) Both Of Above D) None Of Above 10. The Default And Maximum Size Of Text Field In Access A) 50 And 255 Characters B) 8 And 1 Gb C) 266 Characters & Characters D) None Of Above 11. The Size Of Yes No Field Is Always A) 1 Bit B) 1 Byte C) 1 Character D) 1 Gb 12. Which Of The Following Is Not A Field Type In Access A) Memo

9 B) Hyperlink C) Ole Object D) Lookup Wizard 13. The Size Of A Field With Number Data Type Can Not Be A) 2 B) 4 C) 8 D) Which Field Type Will You Select When Creating A New Table If You Require To Enter Long Text In That Field? A) Text B) Memo C) Currency D) Hyperlink 15. Which Field Type Can Store Photos? A) Hyperlink B) Ole C) Both Of These Can Be Used D) Access Tables Can t Store Photos 16. When Entering Field Name, How Many Characters You Can Type In Maximum? A) 60

10 B) 64 C) 68 D) Any Number Of Character 17. After Entering All Fields Required For A Table, If You Realize That The Third Field Is Not Needed, How Will You Remove? A) You Need To Delete The Whole Table. There Is No Method To Remove A Particular Field Only. B) Delete All The Fields From Third Downwards And Reenter The Required Fields Again. C) Select The Third Column In Datasheet View Then Delete D) Select The Third Row In Table Design View Then Delete 18. How Can You Define A Field So That When Entering Data For That Field It Will Display ****** Instead Of Actual Typed Text A) Input Mask B) Validation Rule C) Indexed D) Ime Mode 19. A Small Button With Three Dots Usually Displayed At The Right Of Field Properties Box A) Make Button B) Expression Button C) Build Button D) None Of Above 20. To Sort Records In A Table

11 A) Open Table, Click On The Field On Which The Sorting Is To Be Done, Then Click Sort Button On Database Toolbar B) Open Table, Click Sort Button On Database Toolbar, Choose Field Based On Which To Sort, Click Ok C) Click The Field Heading To Sort It Ascending Or Descending D) All Of Above Answer of MCQ 1-D, 2-C, 3-B, 4-B, 5-D, 6-C, 7-B, 8-D, 9-C, 10-A, 11-A, 12-D, 13-D, 14-B, 15-B, 16-B, 17-D, 18-A, 19-C, 20-A, 1. Which of the following database object is created first before any other created? A) Table B) Form C) Report D) Query 2. This type of database contains multiple tables that are connected to produce combined output from all tables. A) Bound B) Linked C) Relational D) Joined

12 3. The Filter by selection allows you to filter those records A) That match the selected field B) That match the criteria specified C) That meet any of several criteria specified D) All of above 4. The operation of checking input data against specified criteria is known as? A) Data Verification B) Data Validation C) Cross Check D) Data Control 5. Some rules are set in databases to check and permit only correct values. What is this feature called? A) Data Verification B) Auditing C) Data Filtering D) Data Validation 6. Database access levels are specified so as to define who can access what in a database. It is identified through A) User ID B) Password C) Status D) None of above

13 7. What it is called to present information in a particular order based on numeric or alphabetical value? A) Sorting B) Searching C) Arranging D) Cropping 8. A collection of related records in database is known as a A) Table B) Database C) File D) None of above 9. A part of database that stores complete information about an entity such as employee, sales, orders etc. A) File B) Record C) Field D) Query 10. To create this, you enter an expression in the design grid that instructs Access to perform a calculation using the current field values. A) Formulated field B) Numeric field C) Formula field

14 D) Calculated field 11. The ascending order of data hierarchy is? A) Bit - Byte - Field - Record - File - Databse B) Bit - Byte - Record - Field - File - Database C) Byte - Bit - Field - Record - File - Database D) Bit - Byte - Field - Record - Database - File 12. Which of the following database object can be used if you need to mail the invoice to customers? A) A form B) A Query C) A report D) A Table 13. When creating an input mask this character does not require an entry, but if an entry is made it must be a letter from A-Z A)? B)! C) # D) \ 14. In Access, this displays the results of a calculation in a query A) Lookup field B) Calculated field C) Source field

15 D) Child field 15. In Access, this operation copies a backup file from the storage medium back onto the computer A) Recreate B) Restore C) Copy D) Structure 16. If you make an invalid entry in the Input Mask Wizard dialog box, this will display to advise you that the entry is not correct A) Text error B) Validation error C) Literal error D) Entry error 17. In the Form Wizard dialog box, the fields from the selected table are displayed in this list box. A) All Fields B) All Records C) Available Records D) Available Fields 18. This form displays the field name labels down the left side of the column, with the data for each field just to the right of its corresponding label. A) Tabular B) Justified

16 C) Columnar D) Datasheet 19. This form displays data in a table layout with field name labels across the top of the page and the corresponding data in rows and columns under each heading. A) Columnar B) Justified C) Datasheet D) Tabular 20. This form displays multiple records, one per row, in the Form window A) Datasheet B) Tabular C) Columnar D) Justified Answer of MCQ 1-A, 2-C, 3-A, 4-B, 5-D, 6-A, 7-A, 8-C, 9-B, 10-D, 11-A, 12-C, 13-A, 14-B, 15-B, 16-B, 17-D, 18-C, 19-D, 20-A 1. In this form, a single record may appear in multiple rows in the Form window in order to fully display the field name label and data. A) Datasheet B) Tabular C) Justified

17 D) Columnar 2. Which of the following is not a Form style available in the Form Wizard dialog box. A) Blends B) Standard C) Stone D) Highlights 3. You can move between fields in a form by using any of these keys except A) Tab B) Enter C) Shift+Tab D) Page Up 4. Queries are based on this, allowing you to use a query as the source for forms and reports A) Filters B) Tables C) Records D) Fields 5. This type of query summarizes large amounts of data in easy-to-read, row-and-column format. A) Crosstab B) Columnar C) Select D) Action

18 6. Which of the following is not one of the methods available in the New Query dialog box to create queries? A) Design View B) Crosstab Query Wizard C) Simple Query Wizard D) Datasheet View 7. This query wizard will create a select query. A) Crosstab B) Find Duplicates C) Simple D) Design View 8. The quickest way to add a field to the Selected Fields list is to double-click its field name in this list. A) Find Fields B) Search Fields C) Search Record D) Available Fields 9. The result of a query is displayed in a A) Record B) Query datasheet C) Query table D) Form

19 10. Changing the order of this in the query datasheet does not affect the field order in the table. A) Record B) Row C) Column D) Sort 11. In the second Subform Wizard dialog box you specify the table to use as the data source and the A) records from the selected form B) form from the selected table C) fields from the selected table D) content from the selected form 12. This is not one of the sections of the Form Design window A) Form Footer B) Form Content C) Form Header D) Form Detail 13. When you select this control, its associated text control is also selected and the two controls will act as one when manipulated. A) Text B) Form C) Label D) Field

20 14. In Access, this view is used to create and modify the structure of a form. A) Normal B) Datasheet C) Form Design D) Control 15. To set a password for the database, select in the Microsoft Access Open window. A) Open Read Only B) Open Write Only C) Open Explicit D) Open Exclusive Answer of MCQ 1-C, 2-D, 3-D, 4-B, 5-A, 6-D, 7-C, 8-D, 9-B, 10-C, 11-C, 12-B, 13-B, 14-C, 15-D

Microsoft Access Basics

Microsoft Access Basics Microsoft Access Basics 2006 ipic Development Group, LLC Authored by James D Ballotti Microsoft, Access, Excel, Word, and Office are registered trademarks of the Microsoft Corporation Version 1 - Revision

More information

Introduction to Microsoft Access 2010

Introduction to Microsoft Access 2010 Introduction to Microsoft Access 2010 A database is a collection of information that is related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four major objects:

More information

Introduction to Microsoft Access 2013

Introduction to Microsoft Access 2013 Introduction to Microsoft Access 2013 A database is a collection of information that is related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four major objects:

More information

MS Access Lab 2. Topic: Tables

MS Access Lab 2. Topic: Tables MS Access Lab 2 Topic: Tables Summary Introduction: Tables, Start to build a new database Creating Tables: Datasheet View, Design View Working with Data: Sorting, Filtering Help on Tables Introduction

More information

- Suresh Khanal. http://mcqsets.com. http://www.psexam.com Microsoft Excel Short Questions and Answers 1

- Suresh Khanal. http://mcqsets.com. http://www.psexam.com Microsoft Excel Short Questions and Answers 1 - Suresh Khanal http://mcqsets.com http://www.psexam.com Microsoft Excel Short Questions and Answers 1 Microsoft Access Short Questions and Answers with Illustrations Part I Suresh Khanal Kalanki, Kathmandu

More information

Lesson 07: MS ACCESS - Handout. Introduction to database (30 mins)

Lesson 07: MS ACCESS - Handout. Introduction to database (30 mins) Lesson 07: MS ACCESS - Handout Handout Introduction to database (30 mins) Microsoft Access is a database application. A database is a collection of related information put together in database objects.

More information

Creating a Database in Access

Creating a Database in Access Creating a Database in Access Microsoft Access is a database application. A database is collection of records and files organized for a particular purpose. For example, you could use a database to store

More information

MS Access. Microsoft Access is a relational database management system for windows. Using this package, following tasks can be performed.

MS Access. Microsoft Access is a relational database management system for windows. Using this package, following tasks can be performed. MS Access Microsoft Access is a relational database management system for windows. Using this package, following tasks can be performed. Organize data into manageable related units Enter, modify and locate

More information

Microsoft Access 2007 Module 1

Microsoft Access 2007 Module 1 Microsoft Access 007 Module http://pds.hccfl.edu/pds Microsoft Access 007: Module August 007 007 Hillsborough Community College - Professional Development and Web Services Hillsborough Community College

More information

Microsoft Access 2007 Introduction

Microsoft Access 2007 Introduction Microsoft Access 2007 Introduction Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. Examples of databases are an

More information

Microsoft Access 2007

Microsoft Access 2007 Microsoft Access 2007 Introducing Access Starting Access Fields and Records What is Access? Starting Access Locate Templates Online Templates Open Recent Databases Access Help Window Creating a Database

More information

Databases and Microsoft Access II

Databases and Microsoft Access II Databases and Microsoft Access II Northern New York Library Network Workshop Jim Crowley C3 - Crowley Computer Consulting 9148 State Highway 37 Ogdensburg NY 13669 315-394-7008 fax 315-394-7009 www.crowleycomputers.com

More information

Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access

Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, LOS ANGELES INFORMATION TECHNOLOGY SERVICES Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access Fall 2014, Version 1.2 Table of Contents Introduction...3 Starting Access...3

More information

PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH:

PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH: PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH: INDEX Microsoft Access- An Overview 2 Datasheet view 4 Create a Table in Datasheet

More information

A Basic introduction to Microsoft Access

A Basic introduction to Microsoft Access A Basic introduction to Microsoft Access By Ojango J.M.K Department of Animal Sciences, Egerton University, Njoro, Kenya and International Livestock Research Institute, Nairobi, Kenya Ms Access is a database

More information

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS Tables, Queries, Forms & Reports

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS Tables, Queries, Forms & Reports INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS Tables, Queries, Forms & Reports Introduction...2 Tables...3 Designing a Table...3 Data Types...4 Relationships...8 Saving Object Designs and Saving Data...9 Queries...11

More information

Microsot Access. mcqsets.com mcqsets.com MCQ Question mcqsets.com Bank mcqsets.com. mcqsets.com mcqsets.com 1/21/2014 mcqsets.com mcqsets.

Microsot Access. mcqsets.com mcqsets.com MCQ Question mcqsets.com Bank mcqsets.com. mcqsets.com mcqsets.com 1/21/2014 mcqsets.com mcqsets. mcqsets.com mcqsets.com MCQ Question mcqsets.com Bank mcqsets.com Microsot Access mcqsets.com mcqsets.com 1/21/2014 mcqsets.com mcqsets.com Suresh Khanal mcqsets.com mcqsets.com http://mcqsets.com mcqsets.com

More information

Table and field properties Tables and fields also have properties that you can set to control their characteristics or behavior.

Table and field properties Tables and fields also have properties that you can set to control their characteristics or behavior. Create a table When you create a database, you store your data in tables subject-based lists that contain rows and columns. For instance, you can create a Contacts table to store a list of names, addresses,

More information

Using Microsoft Access Databases

Using Microsoft Access Databases Using Microsoft Access Databases Print this document to use as a reference while you work through this course. Open Access, and follow all directions to familiarize yourself with the program. Database

More information

Chapter 5. Microsoft Access

Chapter 5. Microsoft Access Chapter 5 Microsoft Access Topic Introduction to DBMS Microsoft Access Getting Started Creating Database File Database Window Table Queries Form Report Introduction A set of programs designed to organize,

More information

Microsoft Access 2010- Introduction

Microsoft Access 2010- Introduction Microsoft Access 2010- Introduction Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. Examples of databases are an

More information

Introduction to Microsoft Access 2007

Introduction to Microsoft Access 2007 Introduction to Microsoft Access 2007 Introduction A database is a collection of information that's related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four

More information

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL M I C R O S O F T A C C E S S 2 0 0 3 Microsoft Access is powerful software designed for PC. It allows you to create and manage databases. A database is an organized body

More information

User Services. Microsoft Access 2003 II. Use the new Microsoft

User Services. Microsoft Access 2003 II. Use the new Microsoft User Services July 2007 OBJECTIVES Develop Field Properties Import Data from an Excel Spreadsheet Create Relationships Create a Form with a Subform Create Action Queries Create Command Buttons Create a

More information

Microsoft Access GUI Building

Microsoft Access GUI Building Microsoft Access GUI Building Forms Reports 1 Microsoft Access provides the tools for developing graphical user interfaces that facilitate the use of database applications. An Access GUI consists of a

More information

Access NAMES Computerized Database

Access NAMES Computerized Database Access NAMES Computerized Database 2014 USER'S GUIDE Last Updated: 4/2014 Prepared by: BEVERLY J. SIMS COMPUTER SPECIALIST bsims@uaex.edu 501-671-2263 The Division of Agriculture offers its programs to

More information

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL University of Glasgow Department of Computing Science INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL 1 Databases in Access...2 2 The Database Window...2 3 Help...2 4 Saving...3 5 Wizards...3 6 Tables...3

More information

Microsoft Access 2003 Module 1

Microsoft Access 2003 Module 1 Microsoft Access 003 Module http://pds.hccfl.edu/pds Microsoft Access 003: Module June 005 006 Hillsborough Community College - Professional Development Services Hillsborough Community College - Professional

More information

MS Access: Advanced Tables and Queries. Lesson Notes Author: Pamela Schmidt

MS Access: Advanced Tables and Queries. Lesson Notes Author: Pamela Schmidt Lesson Notes Author: Pamela Schmidt Tables Text Fields (Default) Text or combinations of text and numbers, as well as numbers that don't require calculations, such as phone numbers. or the length set by

More information

Introduction to Microsoft Access XP

Introduction to Microsoft Access XP Introduction to Microsoft Access XP Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. An address book or a library

More information

Check out our website!

Check out our website! Check out our website! www.nvcc.edu/woodbr idge/computer-lab Contact Us Location: Open Computer Lab Seefeldt Building #336 NOVA Woodbridge Campus Hussna Azamy (OCL Supervisor) Phone: 703-878-5714 E-mail:

More information

Fig. 1 Suitable data for a Crosstab Query.

Fig. 1 Suitable data for a Crosstab Query. Crosstab Queries A Crosstab Query is a special kind of query that summarizes data by plotting one field against one or more other fields. Crosstab Queries can handle large amounts of data with ease and

More information

NATIONAL INSTITUTE OF HOTEL MANAGEMENT, KOLKATA

NATIONAL INSTITUTE OF HOTEL MANAGEMENT, KOLKATA NATIONAL INSTITUTE OF HOTEL MANAGEMENT, KOLKATA Concept of Database-Access Section- A 1. An organized collection of logically related data is known as A. Data B. Meta data C. Database D. Information 2.

More information

ACCESS 2007. Importing and Exporting Data Files. Information Technology. MS Access 2007 Users Guide. IT Training & Development (818) 677-1700

ACCESS 2007. Importing and Exporting Data Files. Information Technology. MS Access 2007 Users Guide. IT Training & Development (818) 677-1700 Information Technology MS Access 2007 Users Guide ACCESS 2007 Importing and Exporting Data Files IT Training & Development (818) 677-1700 training@csun.edu TABLE OF CONTENTS Introduction... 1 Import Excel

More information

Access I 2010. Tables, Queries, Forms, Reports. Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise

Access I 2010. Tables, Queries, Forms, Reports. Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise Access I 2010 Tables, Queries, Forms, Reports Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise Objectives Participants will 1. create and edit a table 2. create queries with criteria 3. create and edit

More information

IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO

IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO UNIT 2 PROJECT 11 CREATING A CUSTOMIZED DATABASE IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO Examine a Database and Its Objects Create Tables and Set Field Properties in Design View Create Relationships Add and

More information

Use Find & Replace Commands under Home tab to search and replace data.

Use Find & Replace Commands under Home tab to search and replace data. Microsoft Access 2: Managing Data in Tables and Creating Relationships You have created tables in an Access database. Data in Access tables can be added, deleted, and updated to be current (practiced in

More information

Microsoft Access 2010 handout

Microsoft Access 2010 handout Microsoft Access 2010 handout Access 2010 is a relational database program you can use to create and manage large quantities of data. You can use Access to manage anything from a home inventory to a giant

More information

Databases with Microsoft Access. Using Access to create Databases Jan-Feb 2003

Databases with Microsoft Access. Using Access to create Databases Jan-Feb 2003 Databases with Microsoft Access Using Access to create Databases Jan-Feb 2003 What is a Database? An Organized collection of information about a subject. Examples: Address Book Telephone Book Filing Cabinet

More information

Access 2007 Creating Forms Table of Contents

Access 2007 Creating Forms Table of Contents Access 2007 Creating Forms Table of Contents CREATING FORMS IN ACCESS 2007... 3 UNDERSTAND LAYOUT VIEW AND DESIGN VIEW... 3 LAYOUT VIEW... 3 DESIGN VIEW... 3 UNDERSTAND CONTROLS... 4 BOUND CONTROL... 4

More information

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Access Tutorial 1 Creating a Database Microsoft Office 2010 Objectives Learn basic database concepts and terms Explore the Microsoft Access window and Backstage view Create a blank database Create and

More information

A database is a collection of data organised in a manner that allows access, retrieval, and use of that data.

A database is a collection of data organised in a manner that allows access, retrieval, and use of that data. Microsoft Access A database is a collection of data organised in a manner that allows access, retrieval, and use of that data. A Database Management System (DBMS) allows users to create a database; add,

More information

Introduction to Microsoft Access 2003

Introduction to Microsoft Access 2003 Introduction to Microsoft Access 2003 Zhi Liu School of Information Fall/2006 Introduction and Objectives Microsoft Access 2003 is a powerful, yet easy to learn, relational database application for Microsoft

More information

Introduction To Microsoft Office Access 2007.

Introduction To Microsoft Office Access 2007. Introduction To Microsoft Office Access 2007. Contents 1. INTRODUCTION... 3 2. STARTING ACCESS 2007... 3 3. THE USER INTERFACE... 6 3.1 THE OFFICE BUTTON... 6 3.2 THE QUICK ACCESS TOOLBAR... 6 3.3 THE

More information

Microsoft Access 2000 for Windows Handout: 3 Academic Computing Support Information Technology Services Tennessee Technological University December 2001 1. Creating a new database In this exercise, we

More information

Using an Access Database

Using an Access Database A Few Terms Using an Access Database These words are used often in Access so you will want to become familiar with them before using the program and this tutorial. A database is a collection of related

More information

Microsoft. Access HOW TO GET STARTED WITH

Microsoft. Access HOW TO GET STARTED WITH Microsoft Access HOW TO GET STARTED WITH 2015 The Continuing Education Center, Inc., d/b/a National Seminars Training. All rights reserved, including the right to reproduce this material or any part thereof

More information

Excel Database Management Microsoft Excel 2003

Excel Database Management Microsoft Excel 2003 Excel Database Management Microsoft Reference Guide University Technology Services Computer Training Copyright Notice Copyright 2003 EBook Publishing. All rights reserved. No part of this publication may

More information

Instructions for Creating Silly Survey Database

Instructions for Creating Silly Survey Database Instructions for Creating Silly Survey Database Create a New Database 1. Find the shortcut or the file that starts MS Access and click it to activate the program. 2. In the Create a New Database Using

More information

Creating and Using Databases with Microsoft Access

Creating and Using Databases with Microsoft Access CHAPTER A Creating and Using Databases with Microsoft Access In this chapter, you will Use Access to explore a simple database Design and create a new database Create and use forms Create and use queries

More information

Working with Access Tables A Continuation

Working with Access Tables A Continuation Working with Access Tables A Continuation This document provides basic techniques for working with tables in Microsoft Access by setting field properties, creating reference tables, sorting and filtering

More information

Tutorial 3. Maintaining and Querying a Database

Tutorial 3. Maintaining and Querying a Database Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Access 2010 Objectives Find, modify, and delete records in a table Learn how to use the Query window in Design view Create, run, and save queries

More information

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Office 2010 Objectives Find, modify, and delete records in a table Learn how to use the Query window in Design view Create, run, and save

More information

EXCEL 2007. Using Excel for Data Query & Management. Information Technology. MS Office Excel 2007 Users Guide. IT Training & Development

EXCEL 2007. Using Excel for Data Query & Management. Information Technology. MS Office Excel 2007 Users Guide. IT Training & Development Information Technology MS Office Excel 2007 Users Guide EXCEL 2007 Using Excel for Data Query & Management IT Training & Development (818) 677-1700 Training@csun.edu http://www.csun.edu/training TABLE

More information

Microsoft Using an Existing Database Amarillo College Revision Date: July 30, 2008

Microsoft Using an Existing Database Amarillo College Revision Date: July 30, 2008 Microsoft Amarillo College Revision Date: July 30, 2008 Table of Contents GENERAL INFORMATION... 1 TERMINOLOGY... 1 ADVANTAGES OF USING A DATABASE... 2 A DATABASE SHOULD CONTAIN:... 3 A DATABASE SHOULD

More information

If the database that is required is similar to a template then whole database can be generated by using a template that already exists.

If the database that is required is similar to a template then whole database can be generated by using a template that already exists. Creating Tables There are many ways of creating tables; it depends on the fields required in the table and the complexity of the database to be set up as to how you create the tables. If the database that

More information

Exploring Microsoft Office Access 2007. Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries

Exploring Microsoft Office Access 2007. Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries Exploring Microsoft Office Access 2007 Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries 1 Objectives Design data Create tables Understand table relationships Share data with Excel Establish table

More information

Utility Software II lab 1 Jacek Wiślicki, jacenty@kis.p.lodz.pl original material by Hubert Kołodziejski

Utility Software II lab 1 Jacek Wiślicki, jacenty@kis.p.lodz.pl original material by Hubert Kołodziejski MS ACCESS - INTRODUCTION MS Access is an example of a relational database. It allows to build and maintain small and medium-sized databases and to supply them with a graphical user interface. The aim of

More information

Planning and Creating a Custom Database

Planning and Creating a Custom Database Planning and Creating a Custom Database Introduction The Microsoft Office Access 00 database wizards make creating databases easy, but you may need to create a database that does not fit any of the predefined

More information

Access Queries (Office 2003)

Access Queries (Office 2003) Access Queries (Office 2003) Technical Support Services Office of Information Technology, West Virginia University OIT Help Desk 293-4444 x 1 oit.wvu.edu/support/training/classmat/db/ Instructor: Kathy

More information

MICROSOFT ACCESS A. CREATING A DATABASE B. CREATING TABLES IN A DATABASE

MICROSOFT ACCESS A. CREATING A DATABASE B. CREATING TABLES IN A DATABASE Prepared for MIS 6326 by Dr. Sumit Sarkar 1 MICROSOFT ACCESS A database is a collection of different types of data, stored in a manner to facilitate use in diverse ways. In Microsoft Access 2000, a database

More information

Simple Invoicing Desktop Database with MS Access 2013. c 2015 by David W. Gerbing School of Business Administration Portland State University

Simple Invoicing Desktop Database with MS Access 2013. c 2015 by David W. Gerbing School of Business Administration Portland State University Simple Invoicing Desktop Database with MS Access 2013 c 2015 by David W. Gerbing School of Business Administration Portland State University July 2, 2015 CONTENTS 1 Contents 1 Create a New Database 1 2

More information

To determine the fields in a table decide what you need to know about the subject. Here are a few tips:

To determine the fields in a table decide what you need to know about the subject. Here are a few tips: Access Introduction Microsoft Access is a relational database software product that you can use to organize your data. What is a "database"? A database is an integrated collection of data that shares some

More information

Using Delphi Data with Excel and Access

Using Delphi Data with Excel and Access $FDGHPLF&RPSXWLQJ &RPSXWHU 7UDLQLQJ 6XSSRUW 6HUYLFHV 1HWZRUNLQJ6HUYLFHV :HEHU%XLOGLQJ Using Delphi Data with Excel and Access Using Delphi Data The raw data used to create the CSU financial, human resource,

More information

Intermediate Microsoft Access 2007

Intermediate Microsoft Access 2007 Intermediate Microsoft Access 2007 Using More Than One Table Often times a database will have more than one table. For example, in a Customer database, one table might contain information about each individual

More information

Microsoft Office Access 2007 Basics

Microsoft Office Access 2007 Basics Access(ing) A Database Project PRESENTED BY THE TECHNOLOGY TRAINERS OF THE MONROE COUNTY LIBRARY SYSTEM EMAIL: TRAININGLAB@MONROE.LIB.MI.US MONROE COUNTY LIBRARY SYSTEM 734-241-5770 1 840 SOUTH ROESSLER

More information

Database File. Table. Field. Datatype. Value. Department of Computer and Mathematical Sciences

Database File. Table. Field. Datatype. Value. Department of Computer and Mathematical Sciences Unit 4 Introduction to Spreadsheet and Database, pages 1 of 12 Department of Computer and Mathematical Sciences CS 1305 Intro to Computer Technology 15 Module 15: Introduction to Microsoft Access Objectives:

More information

Creating tables in Microsoft Access 2007

Creating tables in Microsoft Access 2007 Platform: Windows PC Ref no: USER 164 Date: 25 th October 2007 Version: 1 Authors: D.R.Sheward, C.L.Napier Creating tables in Microsoft Access 2007 The aim of this guide is to provide information on using

More information

Microsoft Office 2010: Access 2010, Excel 2010, Lync 2010 learning assets

Microsoft Office 2010: Access 2010, Excel 2010, Lync 2010 learning assets Microsoft Office 2010: Access 2010, Excel 2010, Lync 2010 learning assets Simply type the id# in the search mechanism of ACS Skills Online to access the learning assets outlined below. Titles Microsoft

More information

User Services. Intermediate Microsoft Access. Use the new Microsoft Access. Getting Help. Instructors OBJECTIVES. July 2009

User Services. Intermediate Microsoft Access. Use the new Microsoft Access. Getting Help. Instructors OBJECTIVES. July 2009 User Services July 2009 OBJECTIVES Develop Field Properties Import Data from an Excel Spreadsheet & MS Access database Create Relationships Create a Form with a Subform Create Action Queries Create Command

More information

Microsoft Access 2000

Microsoft Access 2000 Microsoft Access 2000 Level 1 Region 4 Teaching, Learning and Technology Center Kaplan, LA Activity 1 Creating a Database 1. Open Microsoft Access 2000 a. Click on START, highlight Programs, point and

More information

Access 2010 Intermediate Skills

Access 2010 Intermediate Skills Access 2010 Intermediate Skills (C) 2013, BJC HealthCare (St Louis, Missouri). All Rights Reserved. Revised June 5, 2013. TABLE OF CONTENTS OBJECTIVES... 3 UNDERSTANDING RELATIONSHIPS... 4 WHAT IS A RELATIONSHIP?...

More information

Designing Reports in Access

Designing Reports in Access Designing Reports in Access This document provides basic techniques for designing reports in Microsoft Access. Opening Comments about Reports Reports are a great way to organize and present data from your

More information

Database Concepts Using Microsoft Access

Database Concepts Using Microsoft Access Database Concepts Using Microsoft Access lab 9 Objectives: Upon successful completion of Lab 9, you will be able to Understand fundamental concepts including database, table, record, field, field name,

More information

Advanced Database Concepts Using Microsoft Access

Advanced Database Concepts Using Microsoft Access Advanced Database Concepts Using Microsoft Access lab 10 Objectives: Upon successful completion of Lab 10, you will be able to Understand database terminology, including database, table, record, field,

More information

Create a New Database in Access 2010

Create a New Database in Access 2010 Create a New Database in Access 2010 Table of Contents OVERVIEW... 1 CREATING A DATABASE... 1 ADDING TO A DATABASE... 2 CREATE A DATABASE BY USING A TEMPLATE... 2 CREATE A DATABASE WITHOUT USING A TEMPLATE...

More information

Access Part 2 - Design

Access Part 2 - Design Access Part 2 - Design The Database Design Process It is important to remember that creating a database is an iterative process. After the database is created and you and others begin to use it there will

More information

Course: Access 2003. 50 Cragwood Rd, Suite 35 South Plainfield, NJ 07080. Victoria Commons, 613 Hope Rd Building #5, Eatontown, NJ 07724

Course: Access 2003. 50 Cragwood Rd, Suite 35 South Plainfield, NJ 07080. Victoria Commons, 613 Hope Rd Building #5, Eatontown, NJ 07724 COURSE SYLLABUS Microsoft Office Specialist Program Course: Access 2003 50 Cragwood Rd, Suite 35 South Plainfield, NJ 07080 Victoria Commons, 613 Hope Rd Building #5, Eatontown, NJ 07724 130 Clinton Rd,

More information

Microsoft Access 2010: Basics & Database Fundamentals

Microsoft Access 2010: Basics & Database Fundamentals Microsoft Access 2010: Basics & Database Fundamentals This workshop assumes you are comfortable with a computer and have some knowledge of other Microsoft Office programs. Topics include database concepts,

More information

Microsoft Access Glossary of Terms

Microsoft Access Glossary of Terms Microsoft Access Glossary of Terms A Free Document From www.chimpytech.com COPYRIGHT NOTICE This document is copyright chimpytech.com. Please feel free to distribute and give away this document to your

More information

User Guide. Trade Finance Global. Reports Centre. October 2015. nordea.com/cm OR tradefinance Name of document 8/8 2015/V1

User Guide. Trade Finance Global. Reports Centre. October 2015. nordea.com/cm OR tradefinance Name of document 8/8 2015/V1 User Guide Trade Finance Global Reports Centre October 2015 nordea.com/cm OR tradefinance Name of document 2015/V1 8/8 Table of Contents 1 Trade Finance Global (TFG) Reports Centre Overview... 4 1.1 Key

More information

Training Needs Analysis

Training Needs Analysis Training Needs Analysis Microsoft Office 2007 Access 2007 Course Code: Name: Chapter 1: Access 2007 Orientation I understand how Access works and what it can be used for I know how to start Microsoft Access

More information

ECDL Module 5 Notes. In normal daily life we make frequent use of databases, and probably don t realize it. Here are a number of simple examples:

ECDL Module 5 Notes. In normal daily life we make frequent use of databases, and probably don t realize it. Here are a number of simple examples: ECDL Module 5 Notes Module 5 Microsoft Access 5.1 Understanding Databases 5.1.1 Key Concepts 5.1.1.1 Understand what a database is. ECDL Module 5 Notes A database is a structured collection of related

More information

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Access 2013 Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the Query window in

More information

C omputer D riving L icence

C omputer D riving L icence E uropean C omputer D riving L icence E C D L S y l l a b u s 5. 0 Module 5 Using Databases ECDL Syllabus 5 Courseware Module 5 Contents UNDERSTANDING DATABASES... 1 KEY CONCEPTS... 1 DATABASE ORGANIZATION...

More information

Task Force on Technology / EXCEL

Task Force on Technology / EXCEL Task Force on Technology EXCEL Basic terminology Spreadsheet A spreadsheet is an electronic document that stores various types of data. There are vertical columns and horizontal rows. A cell is where the

More information

Crystal Reports Payroll Exercise

Crystal Reports Payroll Exercise Crystal Reports Payroll Exercise Objective This document provides step-by-step instructions on how to build a basic report on Crystal Reports XI on the MUNIS System supported by MAISD. The exercise will

More information

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Office 2013 Enhanced Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the

More information

Excel 2007 Tutorials - Video File Attributes

Excel 2007 Tutorials - Video File Attributes Get Familiar with Excel 2007 42.40 3.02 The Excel 2007 Environment 4.10 0.19 Office Button 3.10 0.31 Quick Access Toolbar 3.10 0.33 Excel 2007 Ribbon 3.10 0.26 Home Tab 5.10 0.19 Insert Tab 3.10 0.19 Page

More information

Lab 2: MS ACCESS Tables

Lab 2: MS ACCESS Tables Lab 2: MS ACCESS Tables Summary Introduction to Tables and How to Build a New Database Creating Tables in Datasheet View and Design View Working with Data on Sorting and Filtering 1. Introduction Creating

More information

Technology Training Services. Introduction To Microsoft Access 2007

Technology Training Services. Introduction To Microsoft Access 2007 Technology Training Services Introduction To Microsoft Access 2007 Introduction to Access 2007 Written by Kathleen A. Moser, PhD Technology Training Services April 2008 Maricopa County Community College

More information

Analyzing Excel Data Using Pivot Tables

Analyzing Excel Data Using Pivot Tables NDUS Training and Documentation Analyzing Excel Data Using Pivot Tables Pivot Tables are interactive worksheet tables you can use to quickly and easily summarize, organize, analyze, and compare large amounts

More information

Analyzing Data Using Access

Analyzing Data Using Access Analyzing Data Using Access What you will do: Use Web Templates Import data from text files Ask questions of your data using queries Understand crosstab queries Create a report Use web forms Databases

More information

Microsoft Office Excel 2013

Microsoft Office Excel 2013 Microsoft Office Excel 2013 Navigating the Excel Interface The Components of the Excel 2013 Interface Component Quick Access Toolbar The ribbon Ribbon tabs Task pane Formula Bar Status bar Description

More information

Access 2007. Queries

Access 2007. Queries Access 2007 Queries WORKSHOP DESCRIPTION... 1 Overview 1 Prerequisites 1 Objectives 1 WHAT IS A QUERY?... 2 WHY USE QUERIES?... 2 TERMS TO KNOW... 2 Select Queries 2 Action Queries 2 Crosstab Queries

More information

Pharmacy Affairs Branch. Website Database Downloads PUBLIC ACCESS GUIDE

Pharmacy Affairs Branch. Website Database Downloads PUBLIC ACCESS GUIDE Pharmacy Affairs Branch Website Database Downloads PUBLIC ACCESS GUIDE From this site, you may download entity data, contracted pharmacy data or manufacturer data. The steps to download any of the three

More information

Consider the possible problems with storing the following data in a spreadsheet:

Consider the possible problems with storing the following data in a spreadsheet: Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Database Design What is a database? Identifying entities and attributes Understanding relationships and keys Developing tables and other objects Planning a

More information

Creating a Database using Access 2007

Creating a Database using Access 2007 Creating a Database using Access 2007 Starting Access 2007 Double click on the Access 2007 icon on the Windows desktop (see right), or click-on the Start button in the lower left corner of the screen,

More information

Excel 2010: Create your first spreadsheet

Excel 2010: Create your first spreadsheet Excel 2010: Create your first spreadsheet Goals: After completing this course you will be able to: Create a new spreadsheet. Add, subtract, multiply, and divide in a spreadsheet. Enter and format column

More information