1. In which step of the listening process do listeners receive aural stimuli? a. hearing b. receiving c. attending d.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "1. In which step of the listening process do listeners receive aural stimuli? a. hearing b. receiving c. attending d."

Transcription

1 Chapter 2 - Listening 1. In which step of the listening process do listeners receive aural stimuli? a. hearing b. receiving c. attending d. assigning meaning 2. Which step of the listening process focuses on paying attention? a. hearing b. receiving c. attending d. assigning meaning 3. About how much of communication time is spent listening? a. 30% b. 50% c. 75% d. 20% 4. The ability to hear and manipulate sounds in spoken words is known as a. phonemic awareness b. phonics c. phonetics d. phoneme-grapheme correspondence 5. Which type of listening is used to distinguish sounds and develop sensitivity to nonverbal communication? a. Critical listening b. Aesthetic listening c. Efferent listening d. Discriminative listening 6. Which of the following is NOT an example of aesthetic listening? a. Listening to poets recite poems b. Viewing puppets shows and plays c. Listening to debates and political speeches d. Viewing taped versions of stories 7. Which of the following is true about aesthetic and efferent listening? a. Students usually use one purpose exclusively. b. Students usually use a combination of the two purposes. c. Students read more effectively when reading aesthetically. d. Students read more effectively when reading for efferent purposes. 19

2 8. What is the best way to improve children s listening? a. Teach specific listening strategies. b. Give unannounced quizzes. c. Remind students to pay attention periodically during instruction. d. Ask questions which show whether or not students are paying attention. 9. Predicting and visualizing are examples of what kind of listening strategies? a. Discriminative b. Aesthetic c. Efferent d. Critical 10. Organizing and questioning are examples of what kind of listening strategies? a. Discriminative b. Aesthetic c. Efferent d. Critical 11. Which of the following strategies can be used for both aesthetic and efferent listening? a. Blending b. Evaluating c. Observing facial expressions d. Summarizing 12. Which strategy is most important for critical listening? a. determining author s viewpoint b. identifying persuasive techniques c. evaluating d. drawing conclusions 13. Why is listening referred to as a bridge for reading? a. Once students have learned a listening strategy, they can apply the knowledge to reading tasks. b. Good listening skills are a prerequisite for reading. c. Listening comprehension must be mastered before introducing reading comprehension. d. Listening and reading are both expressive language modes. 14. Why should teachers read aloud to all students on a daily basis? a. Read alouds offer valuable experiences with books. b. Reading aloud helps students build vocabulary and background knowledge. c. Reading aloud helps students develop a love of reading. d. All of the above. 15. Which of the following statements is true about effective readers when reading aloud? 20

3 a. They are familiar with the book. b. They read fluently and with expression. c. They enhance the listening experience by varying their tone and pausing at appropriate points. d. All of the above. 16. What is the most important component of an interactive read aloud? a. Choosing award-winning literature b. The quality of student involvement during the read aloud c. Modeling good listening and reading strategies d. Engaging students in related after-reading activities. 17. In general, which of the following would be the most effective stopping points during an interactive read aloud? a. After each page b. At a point where listeners can make predictions and connections c. Only when listeners appear to be confused d. At the end of the story 18. Which of the following is a technique for listening to nonfiction? a. completing graphic organizers b. adding sound effects c. reciting repetitive phrases d. all of the above 19. When students mumble read, repeat lines after the teacher, and provide gestures for alliteration and onomatopoeia, they are most likely listening to a. Stories b. Nonfiction c. Poetry d. Narratives 20. Which of the following statements about rereading books to students is true? a. Teachers should refrain from reading the same books to students more than once. b. Teachers should refrain from reading the same books to students more than twice. c. Older students do not benefit from hearing books reread. d. Children s responses to books become more insightful after subsequent readings. 21. When might a book be considered inappropriate for reading aloud? a. When the words are too difficult for students to read independently. b. When the vocabulary and concepts are unfamiliar. c. When the book is written above grade level for the group of students. d. When the students have heard or read the book before. 22. Which of the following is a benefit of note taking? a. It helps students to be more active listeners. 21

4 b. It helps students remember what they are listening to. c. It provides an external storage system. d. All of the above. 23. Which of the following is not a way to improve students efferent listening? a. Activate background knowledge. b. Set a clear purpose. c. Teach critical thinking skills. d. Complete graphic organizers. 24. At what point can students begin to understand the concept of taking notes? a. kindergarten and first grades b. second and third grades c. fourth and fifth grades d. middle school 25. When is a good time to have students begin taking notes on their own? a. kindergarten and first grades b. second and third grades c. fourth and fifth grades d. middle school 22

5 Chapter 2 - Listening 1. Define the 3 steps of the listening process. Why is the second step often confusing for children and teachers? How might this confusion be eliminated? 2. Explain the 4 basic purposes for listening. Select one text and grade level, and provide an example of how the text might support each of the listening purposes. 3. Why is it essential for students to listen efferently? Describe 3 techniques for improving efferent listening. Provide a concrete example for each technique. 4. Why do students need to learn to take notes? Explain the importance of note taking, and how teachers can introduce the concept to elementary school students. 5. Students need to learn to listen critically. Why is this an important skill? List and define 3 propaganda devices students may be exposed to on TV and in magazines. For each device, provide an example from the media. 6. Identify the steps of the interactive read aloud. Select a text and determine the following: How would you introduce the book? What are 3 techniques you would use to involve students during the reading? What kinds of discussions and response activities would you involve students in after reading the book? 7. When might a book be considered too difficult to read aloud? Provide solutions for making information from difficult books more accessible for students. 8. What is media literacy? Discuss how children can be encouraged to view media presentations critically rather than take them at face value. 40

6 Chapter 2 1. B 2. C 3. B 4. A 5. D 6. C 7. B 8. A 9. B 10. C 11. D 12. C 13. A 14. D 15. D 16. B 17. B 18. A 19. C 20. D 21. B 22. D 23. C 24. A 25. B

7 Chapter 2 Listening 1. Steps: Receiving, attending. assigning meaning. Attending - paying attention - focusing on the important part of the message, but teachers and students typically focus on physical behaviors. Teach students how to set purposes for listening, use strategies that help students focus on important information (i.e., graphic organizers, prediction guides, anticipation guides) 2. Discriminative, Aesthetic, Efferent, Critical. Answer will vary based on text selection. 3. Why: most common type of listening in school; students need to remember big ideas and understand relationships among those ideas. Techniques: activate background knowledge, use manipulatives, create graphic organizers, have students take notes. Examples: Will vary by student. 4. Why: helps students to listen more actively. How: demonstrate; stop during presentations to recall big ideas; use/model list format, outlines, and diagrams. 5. Why: to judge advertising claims. Devices: glittering generality, name calling, bandwagon, testimonial, card stacking, rewards. 6. Choose a book, preview the book, introduce the book, read the book interactively; involve students in after-reading activities. Answer will vary based on text selection. 7. Problem: lack background knowledge, lack vocabulary. Solution: build background knowledge prior to reading; teach vocabulary ahead of time; teach listening process and strategies for listening comprehension. 8. What: ability to interpret media messages; questioning what is seen on TV, internet, in magazines. Helps children become savvy media consumers. How: asking critical questions (considering perspective, values, media techniques, intended audience, who benefits, what has been omitted) 48

Speech and Language Development during Elementary School

Speech and Language Development during Elementary School Speech and Language Development during Elementary School By the end of kindergarten your child should be able to do the following: Follow 1-2 simple directions in a sequence Listen to and understand age-appropriate

More information

Elementary English Pacing Guides for Henrico County Public Schools

Elementary English Pacing Guides for Henrico County Public Schools The revised Pacing Guide is the collaborative work of the 2013 Curriculum Committee, formed to critically consider the importance of the Curriculum as the foundation for all learning. With this in mind,

More information

The National Reading Panel: Five Components of Reading Instruction Frequently Asked Questions

The National Reading Panel: Five Components of Reading Instruction Frequently Asked Questions The National Reading Panel: Five Components of Reading Instruction Frequently Asked Questions Phonemic Awareness What is a phoneme? A phoneme is the smallest unit of sound in a word. For example, the word

More information

Reading and Writing in the EYFS

Reading and Writing in the EYFS Reading and Writing in the EYFS Aims of this session: Outline the expectations in Nursery and Reception for reading and writing Explain how we teach reading in the EYFS Give you some ideas on how you can

More information

Advice for Class Teachers. Moderating pupils reading at P 4 NC Level 1

Advice for Class Teachers. Moderating pupils reading at P 4 NC Level 1 Advice for Class Teachers Moderating pupils reading at P 4 NC Level 1 Exemplars of writing at P Scales and into National Curriculum levels. The purpose of this document is to provide guidance for class

More information

Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening

Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening Pre-K - 3 REVISED May 18, 2010 Pennsylvania Department of Education These standards are offered as a voluntary resource for Pennsylvania

More information

Grade 1 LA. 1. 1. 1. 1. Subject Grade Strand Standard Benchmark. Florida K-12 Reading and Language Arts Standards 27

Grade 1 LA. 1. 1. 1. 1. Subject Grade Strand Standard Benchmark. Florida K-12 Reading and Language Arts Standards 27 Grade 1 LA. 1. 1. 1. 1 Subject Grade Strand Standard Benchmark Florida K-12 Reading and Language Arts Standards 27 Grade 1: Reading Process Concepts of Print Standard: The student demonstrates knowledge

More information

Primary Curriculum 2014

Primary Curriculum 2014 Primary Curriculum 2014 Suggested Key Objectives for Reading at Key Stages 1 and 2 www.primarycurriculum.me.uk Deriving the Key Objectives This booklet was based on the earlier booklet of Maths Key Objectives.

More information

OCPS Curriculum, Instruction, Assessment Alignment

OCPS Curriculum, Instruction, Assessment Alignment OCPS Curriculum, Instruction, Assessment Alignment Subject Area: Grade: Strand 1: Standard 1: Reading and Language Arts Kindergarten Reading Process The student demonstrates knowledge of the concept of

More information

BURSTED WOOD PRIMARY SCHOOL

BURSTED WOOD PRIMARY SCHOOL BURSTED WOOD PRIMARY SCHOOL Year 6 English Medium Term Plans Reading Word Objectives apply their growing knowledge of root words prefixes and suffixes (morphology and etymology), as listed under the spelling

More information

Year 2 Spring Term 2015-16 Literacy Medium Term Planner

Year 2 Spring Term 2015-16 Literacy Medium Term Planner Year 2 Spring Term 2015-16 Literacy Medium Term Planner Wk Genre Learning Objectives Texts Suggested Outcomes 1 2 Narrative Extended stories from other cultures Spoken language Maintain attention and participate

More information

Characteristics of Auditory Learners:

Characteristics of Auditory Learners: Characteristics of Auditory Learners: Characteristics of Learning Styles They talk about what to do, about the pros and cons of a situation. They indicate emotion through the tone, pitch, and volume of

More information

Indiana Department of Education

Indiana Department of Education GRADE 1 READING Guiding Principle: Students read a wide range of fiction, nonfiction, classic, and contemporary works, to build an understanding of texts, of themselves, and of the cultures of the United

More information

There are many reasons why reading can be hard. This handout describes

There are many reasons why reading can be hard. This handout describes Understand the problems a child may be having with reading, and target what you can do to help! Look inside for practical, research-based information for parents and teachers about: Phonological and Phonemic

More information

Magnets. Teacher s Guide. Level C/3. Small Group Reading Lesson Skills Bank Reproducible Activities

Magnets. Teacher s Guide. Level C/3. Small Group Reading Lesson Skills Bank Reproducible Activities Level C/3 Science Teacher s Guide Skills & Strategies Anchor Comprehension Strategies Identify Cause and Effect Summarize Information Phonemic Awareness Listening for words with /i/ Phonics Short i Concepts

More information

National Curriculum 2014 Literacy Objectives Spoken language Year 1 Year 2 Year 3 Year 4 Year 5 Year 6

National Curriculum 2014 Literacy Objectives Spoken language Year 1 Year 2 Year 3 Year 4 Year 5 Year 6 Spoken language -structured descriptions, explanations and narratives for different purposes, including for expressing feelings ng, hypothesising, imagining and exploring ideas to comments the interest

More information

Reading Comprehension: Strategies for Elementary and Secondary School Students

Reading Comprehension: Strategies for Elementary and Secondary School Students Running head: READING COMPREHENSION Reading Comprehension: Strategies for Elementary and Secondary School Students Michele Harvey Harvey_mw@amherst.k12.va.us 225 Farmdale Drive Madison Heights, VA 24572

More information

Reading Aloud with Children of All Ages

Reading Aloud with Children of All Ages with Children of All Ages Derry Koralek THE SINGLE MOST IMPORTANT ACTIVITY for building knowledge for their eventual success in reading is reading aloud to children, stressed Becoming a Nation of Readers,

More information

Language Arts Planning and Pacing Guides Kindergarten

Language Arts Planning and Pacing Guides Kindergarten Language Arts Planning and Pacing Guides Kindergarten Fairfax County Public Schools Dr. Jack D. Dale Superintendent Fairfax County Public Schools Dr. Richard Moniuszko Deputy Division Superintendent Instructional

More information

ENGLISH LANGUAGE ARTS

ENGLISH LANGUAGE ARTS ENGLISH LANGUAGE ARTS INTRODUCTION Clear student learning outcomes and high learning standards in the program of studies are designed to prepare students for present and future language requirements. Changes

More information

BIG Idea: Poets use words and images to communicate about a theme.

BIG Idea: Poets use words and images to communicate about a theme. BIG Idea: Poets use words and images to communicate about a theme. BIG question: How do you read a poem? Center for Urban Education teacher.depaul.edu 2014 NWEA Poetry Interpretation The following competencies

More information

parent ROADMAP SUPPORTING YOUR CHILD IN GRADE FIVE ENGLISH LANGUAGE ARTS

parent ROADMAP SUPPORTING YOUR CHILD IN GRADE FIVE ENGLISH LANGUAGE ARTS TM parent ROADMAP SUPPORTING YOUR CHILD IN GRADE FIVE ENGLISH LANGUAGE ARTS 5 America s schools are working to provide higher quality instruction than ever before. The way we taught students in the past

More information

Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening June 1, 2009 FINAL Elementary Standards Grades 3-8

Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening June 1, 2009 FINAL Elementary Standards Grades 3-8 Academic Standards for Reading, Writing, Speaking, and Listening June 1, 2009 FINAL Elementary Standards Grades 3-8 Pennsylvania Department of Education These standards are offered as a voluntary resource

More information

Virginia English Standards of Learning Grade 8

Virginia English Standards of Learning Grade 8 A Correlation of Prentice Hall Writing Coach 2012 To the Virginia English Standards of Learning A Correlation of, 2012, Introduction This document demonstrates how, 2012, meets the objectives of the. Correlation

More information

KINDGERGARTEN. Listen to a story for a particular reason

KINDGERGARTEN. Listen to a story for a particular reason KINDGERGARTEN READING FOUNDATIONAL SKILLS Print Concepts Follow words from left to right in a text Follow words from top to bottom in a text Know when to turn the page in a book Show spaces between words

More information

Fostering Deep Comprehension in the Classroom

Fostering Deep Comprehension in the Classroom Fostering Deep Comprehension in In the last module, you learned about the importance of text complexity in creating truly literate students who are ready to live and work in the 21st century. Critical

More information

Make a Plan of Your Classroom

Make a Plan of Your Classroom Level D/5 Teacher s Guide Skills & Strategies Anchor Comprehension Strategy Identify Sequence of Events How-To Phonemic Awareness Count the number of sounds in words Phonics Initial, medial, and final

More information

Reading. Language and Literacy in the Foundation Stage

Reading. Language and Literacy in the Foundation Stage Acknowledgements The Early Years Literacy Interboard Group wishes to record its thanks to the following schools for their willing co-operation in the production of this resource. Ballysillan Primary, Belfast;

More information

Reading Goals by Skills 1 st Grade. Content Standard 9: Comprehension. Content Standard 8: Foundations of Reading

Reading Goals by Skills 1 st Grade. Content Standard 9: Comprehension. Content Standard 8: Foundations of Reading Reading Goals by Skills 1 st Grade Content Standard 8: Foundations of Reading General Goal Name: Utilizing Concepts about Print SLE# Required Expectations R.8.1.1 Distinguish between letters, words and

More information

Prentice Hall Literature Grade 8 2010 Correlated to: Kansas Reading Education Standards for Grade 8 (Grade 8)

Prentice Hall Literature Grade 8 2010 Correlated to: Kansas Reading Education Standards for Grade 8 (Grade 8) Standard 1: Reading EIGHTH GRADE Reading: The student reads and comprehends text across the curriculum. Benchmark 1: The student uses skills in alphabetics to construct meaning from text. No standards

More information

Background to the new Staffordshire Grids

Background to the new Staffordshire Grids Background to the new Staffordshire Grids The removal of levels for most pupils in 2014-15 and all pupils in 2015-16, has posed a problem for schools in how to assess children s progress in the New National

More information

Poetry Unit Goals. For. Kindergarten to 8 th Grade Students

Poetry Unit Goals. For. Kindergarten to 8 th Grade Students For Kindergarten to 8 th Grade Students Table of Contents Preface... 1 Poetry Unit Goals Kindergarten to 1 st Grade Class... 2 1 st to 3 rd Grade Class... 3 4 th to 6 th Grade Class... 4 6 th to 8 th Grade

More information

Child-speak Reading Level 1 APP AF1 AF2 AF3 AF4 AF5 AF6 AF7 Use a range of strategies, including accurate decoding text, to read for meaning

Child-speak Reading Level 1 APP AF1 AF2 AF3 AF4 AF5 AF6 AF7 Use a range of strategies, including accurate decoding text, to read for meaning Child-speak Reading Level 1 APP In some usually I can break down and blend consonant vowel consonant words e.g. cat (1c) I can recognise some familiar words in the I read. (1c) When aloud, I know the sentences

More information

FSD Kindergarten READING

FSD Kindergarten READING College and Career Readiness Anchor Standards for Reading Read closely to determine what the text says explicitly and to make logical inferences from it; cite specific textual evidence when writing or

More information

Minnesota K-12 Academic Standards in Language Arts Curriculum and Assessment Alignment Form Rewards Intermediate Grades 4-6

Minnesota K-12 Academic Standards in Language Arts Curriculum and Assessment Alignment Form Rewards Intermediate Grades 4-6 Minnesota K-12 Academic Standards in Language Arts Curriculum and Assessment Alignment Form Rewards Intermediate Grades 4-6 4 I. READING AND LITERATURE A. Word Recognition, Analysis, and Fluency The student

More information

Grade 2 Reading and Literature Objectives

Grade 2 Reading and Literature Objectives Grade 2 Reading and Literature Objectives STATE GOAL 1: Reading with understanding and fluency. 1A. Apply word analysis and vocabulary skills to comprehend selections. 1.A.1a Apply word analysis skills

More information

Ongoing Student Learning Expectations to be Addressed Each Nine Weeks

Ongoing Student Learning Expectations to be Addressed Each Nine Weeks W.4.2.1 Contribute to a writer s notebook (i.e., interesting words or phrases, books or experiences that spark an interest, etc.) Northwest Arkansas Instructional Alignment English Language Arts Grade

More information

What the National Curriculum requires in reading at Y1

What the National Curriculum requires in reading at Y1 What the National Curriculum requires in reading at Y1 Word reading apply phonic knowledge and skills as the route to decode words respond speedily with the correct sound to graphemes (letters or groups

More information

Main Idea in Informational Text Grade Three

Main Idea in Informational Text Grade Three Ohio Standards Connection Informational, Technical and Persuasive Text Benchmark C Identify the central ideas and supporting details of informational text. Indicator 3 Identify and list the important central

More information

Grade Level Expectations for the Sunshine State Standards

Grade Level Expectations for the Sunshine State Standards for the Sunshine State Standards FLORIDA DEPARTMENT OF EDUCATION www.myfloridaeducation.com The fourth grade student: Reading uses text features to predict content and monitor comprehension (for example,

More information

APPENDIX B CHECKLISTS

APPENDIX B CHECKLISTS APPENDIX B CHECKLISTS Kindergarten First Grade Second Grade Third Grade 69 70 Teacher Visit 1 By: Date / / Time - WG SG Visit 2 By: Date / / Time - WG SG Visit 3 By: Date / / Time - WG SG VISITS 1 2 3

More information

PROGRESS MONITORING CHECKLIST FOR ENGLISH LANGUAGE LEARNERS (ELL)

PROGRESS MONITORING CHECKLIST FOR ENGLISH LANGUAGE LEARNERS (ELL) LISTENING Standard : Students demonstrate competence in listening as a tool for learning and comprehension. Proficiency Level I: Students at this level are beginning to understand short utterances. They

More information

Psychology of Learning to Read

Psychology of Learning to Read Psychology of Learning to Read Learning Goals Explain the six skills necessary for learning how to read. Explain instructional strategies for each of the six skills. 1 Background Teachers play a very important

More information

Students will understand that good readers always ask and answer questions about a text. that certain words signal a question.

Students will understand that good readers always ask and answer questions about a text. that certain words signal a question. Kindergarten Reading Standards for Literature: Key Ideas and Details 1. Why do readers read? 2. How do readers construct meaning? Essential detail, text, questions, who, what, where, when, why, how, retell,

More information

Year 1 reading expectations (New Curriculum) Year 1 writing expectations (New Curriculum)

Year 1 reading expectations (New Curriculum) Year 1 writing expectations (New Curriculum) Year 1 reading expectations Year 1 writing expectations Responds speedily with the correct sound to graphemes (letters or groups of letters) for all 40+ phonemes, including, where applicable, alternative

More information

Language and Literacy

Language and Literacy Language and Literacy In the sections below is a summary of the alignment of the preschool learning foundations with (a) the infant/toddler learning and development foundations, (b) the common core state

More information

Welcome to the Reading Workshop. Learning, Loving and Laughing Together

Welcome to the Reading Workshop. Learning, Loving and Laughing Together Welcome to the Reading Workshop Aims for the workshop to encourage reading to be a regular and enjoyable activity to explore the best ways to read with your child to try an activity with your child(ren)

More information

Communication Arts: Informative, persuasive, entertaining, formal, informal

Communication Arts: Informative, persuasive, entertaining, formal, informal Communication Arts: Grade Level: 5 Content Standards Communication Arts Content Standard 1 Speaking and Listening Students know and understand the role of the communication process and demonstrate effective

More information

Inspiration Standards Match: Virginia

Inspiration Standards Match: Virginia Inspiration Standards Match: Virginia Standards of Learning: English Language Arts Middle School Meeting curriculum standards is a major focus in education today. This document highlights the correlation

More information

Revenge of the X-Bots!

Revenge of the X-Bots! Revenge of the X-Bots! BY ANTHONY MCGOWAN About this book The four friends are captured by an X-craft and they have to be very resourceful to escape the attacking X-bots. The story ends with a cliffhanger

More information

California. www.heinemann.com Phone: 800.225.5800

California. www.heinemann.com Phone: 800.225.5800 California Preschool Learning Foundations, Vol. 1 (Foundations in Language and Literacy) and The Continuum of Literacy Learning, Grades PreK 8: A Guide to Teaching by Gay Su Pinnell and Irene C. Fountas

More information

Content Area: Reading, Writing and Communicating Grade Level Expectations: First Grade Standard: 1. Oral Expression and Listening

Content Area: Reading, Writing and Communicating Grade Level Expectations: First Grade Standard: 1. Oral Expression and Listening Colorado Academic Standards Reading, Writing and Communicating - First Grade Content Area: Reading, Writing and Communicating Grade Level Expectations: First Grade Standard: 1. Oral Expression and Listening

More information

SOUTH SEATTLE COMMUNITY COLLEGE (General Education) COURSE OUTLINE Revision: (Don Bissonnette and Kris Lysaker) July 2009

SOUTH SEATTLE COMMUNITY COLLEGE (General Education) COURSE OUTLINE Revision: (Don Bissonnette and Kris Lysaker) July 2009 SOUTH SEATTLE COMMUNITY COLLEGE (General Education) COURSE OUTLINE Revision: (Don Bissonnette and Kris Lysaker) July 2009 DEPARTMENT: CURRICULLUM: COURSE TITLE: Basic and Transitional Studies English as

More information

What Does Research Tell Us About Teaching Reading to English Language Learners?

What Does Research Tell Us About Teaching Reading to English Language Learners? Jan/Feb 2007 What Does Research Tell Us About Teaching Reading to English Language Learners? By Suzanne Irujo, ELL Outlook Contributing Writer As a classroom teacher, I was largely ignorant of, and definitely

More information

Fountas and Pinnell Benchmark Assessment System (1 and 2): The Research Base

Fountas and Pinnell Benchmark Assessment System (1 and 2): The Research Base Fountas and Pinnell Benchmark Assessment System (1 and 2): The Research Base The Fountas and Pinnell Benchmark Assessment System consists of a series of carefully designed benchmark books that measure

More information

Create stories, songs, plays, and rhymes in play activities. Act out familiar stories, songs, rhymes, plays in play activities

Create stories, songs, plays, and rhymes in play activities. Act out familiar stories, songs, rhymes, plays in play activities PRESCHOOL Language Arts Literacy Expectation 1 Children listen and respond to environmental sounds, directions, and conversations. NJCCC K-12 Standard 3.4 Listening Strand A: Active Listening Strand B:

More information

Louisiana English Language Arts Content Standards BENCHMARKS FOR 5 8

Louisiana English Language Arts Content Standards BENCHMARKS FOR 5 8 Louisiana English Language Arts Content Standards BENCHMARKS FOR 5 8 BOOK TITLE: Houghton Mifflin Reading 2001, Level 5 Teacher s Books Grade 5 PUBLISHER: Houghton Mifflin Company STANDARD 1 ELA-1-M1 ELA-1-M2

More information

Language Arts Literacy Areas of Focus: Grade 5

Language Arts Literacy Areas of Focus: Grade 5 Language Arts Literacy : Grade 5 Mission: Learning to read, write, speak, listen, and view critically, strategically and creatively enables students to discover personal and shared meaning throughout their

More information

Listening Speaking Reading Writing

Listening Speaking Reading Writing Advanced CB 21 A One level Assess descriptions and narrations of factual and technical materials. Discriminate for accurate information while taking notes of a complex discourse. Assess the essential message

More information

Literacy. Work Stations. Source: Diller, D.(2003) Literacy Work Stations, Making Centers Work

Literacy. Work Stations. Source: Diller, D.(2003) Literacy Work Stations, Making Centers Work Literacy Work Stations Source: Diller, D.(2003) Literacy Work Stations, Making Centers Work Kyrene Reading Instruction Focus: Improve student achievement through implementation of curriculum and adopted

More information

Right into Reading. Program Overview Intervention Appropriate K 3+ A Phonics-Based Reading and Comprehension Program

Right into Reading. Program Overview Intervention Appropriate K 3+ A Phonics-Based Reading and Comprehension Program Right into Reading Program Overview Intervention Appropriate K 3+ A Phonics-Based Reading and Comprehension Program What is Right into Reading? Right into Reading is a phonics-based reading and comprehension

More information

Choral Reading Type: Strategy Literacy Skill: Reading Domain:

Choral Reading Type: Strategy Literacy Skill: Reading Domain: Choral Reading Strategy Literacy Skill: Reading Fluency Grade Level Uses: K-20 Special Population: N/A; Need to modify the reading for ELL and Special Needs with accommodations Cognitive Process: Comprehension

More information

Assessment Without Levels

Assessment Without Levels Assessment reform As part of our reforms to the national curriculum, the current system of levels used to report children s attainment and progress will be removed from September 2014 and will not be replaced.

More information

ReadyGEN Grade 4, 2016

ReadyGEN Grade 4, 2016 A Correlation of Grade 4, To the Introduction This document demonstrates how, meets the College and Career Ready. Correlation page references are to the Unit Module Teacher s Guides and are cited by grade,

More information

Genre Mini Unit. Writing Informational Nonfiction By Joyce Dunning

Genre Mini Unit. Writing Informational Nonfiction By Joyce Dunning Genre Mini Unit Writing Informational Nonfiction By Joyce Dunning Grade Level: 2 nd Grade State Core Standards: Standard 2, Objective 1: Demonstrate an understanding that print carries the message. Standard

More information

Reading Strategies by Level. Early Emergent Readers

Reading Strategies by Level. Early Emergent Readers The charts below were created as a common language for teachers and students in the Wallingford Public Schools in kindergarten through eighth grade. The level of the chart selected for use in the classroom

More information

PRE AND POST TEST TO SEE THE DIFFERENCE BETWEEN YEARS OF ANIMATED LITERACY AND KNOWLEDGE OF LETTERS STEPHANIE, BUCK. Submitted to

PRE AND POST TEST TO SEE THE DIFFERENCE BETWEEN YEARS OF ANIMATED LITERACY AND KNOWLEDGE OF LETTERS STEPHANIE, BUCK. Submitted to Animated Literacy 1 RUNNING HEAD: Years of Animated Literacy Letters PRE AND POST TEST TO SEE THE DIFFERENCE BETWEEN YEARS OF ANIMATED LITERACY AND KNOWLEDGE OF LETTERS By STEPHANIE, BUCK Submitted to

More information

WiggleWorks Aligns to Title I, Part A

WiggleWorks Aligns to Title I, Part A WiggleWorks Aligns to Title I, Part A The purpose of Title I, Part A Improving Basic Programs is to ensure that children in high-poverty schools meet challenging State academic content and student achievement

More information

Rubrics for Assessing Student Writing, Listening, and Speaking High School

Rubrics for Assessing Student Writing, Listening, and Speaking High School Rubrics for Assessing Student Writing, Listening, and Speaking High School Copyright by the McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Permission is granted to reproduce the material contained herein

More information

Grade 3 Reading and Literature Objectives

Grade 3 Reading and Literature Objectives Grade 3 Reading and Literature Objectives STATE GOAL 1: Reading with understanding and fluency. 1A. Apply word analysis and vocabulary skills to comprehend selections. 1.A.2a Read and comprehend unfamiliar

More information

Worksheet: Grade 1 Writing From Experience

Worksheet: Grade 1 Writing From Experience Worksheet: Grade 1 Writing From Experience This worksheet includes the criteria from the column of the Grade 1 Writing From Experience Quick Scale. Teachers can use the third column to plan instruction

More information

INTEGRATING THE COMMON CORE STANDARDS INTO INTERACTIVE, ONLINE EARLY LITERACY PROGRAMS

INTEGRATING THE COMMON CORE STANDARDS INTO INTERACTIVE, ONLINE EARLY LITERACY PROGRAMS INTEGRATING THE COMMON CORE STANDARDS INTO INTERACTIVE, ONLINE EARLY LITERACY PROGRAMS By Dr. Kay MacPhee President/Founder Ooka Island, Inc. 1 Integrating the Common Core Standards into Interactive, Online

More information

Stars are made of glass: Children as capable and creative communicators

Stars are made of glass: Children as capable and creative communicators Stars are made of glass: Children as capable and creative communicators Supporting the Early Years Learning Framework Leonie Arthur, Felicity McArdle and Marina Papic This publication is provided as part

More information

Grade 4 Reading and Literature Objectives

Grade 4 Reading and Literature Objectives Grade 4 Reading and Literature Objectives STATE GOAL 1: Reading with understanding and fluency. 1A. Apply word analysis and vocabulary skills to comprehend selections. 1.A.2a Read and comprehend unfamiliar

More information

Listening and Speaking Activities

Listening and Speaking Activities Grammar and Composition Listening and Speaking Activities Grade 7 Glencoe/McGraw-Hill All rights reserved. Permission is granted to reproduce material contained herein on the condition that such material

More information

Ohio Early Learning and Development Standards Domain: Language and Literacy Development

Ohio Early Learning and Development Standards Domain: Language and Literacy Development Ohio Early Learning and Development Standards Domain: Language and Literacy Development Strand: Listening and Speaking Topic: Receptive Language and Comprehension Infants Young Toddlers (Birth - 8 months)

More information

English programmes of study: key stages 1 and 2. National curriculum in England

English programmes of study: key stages 1 and 2. National curriculum in England English programmes of study: key stages 1 and 2 National curriculum in England September 2013 Contents Spoken language years 1 to 6 7 Key stage 1 year 1 9 Key stage 1 year 2 16 Lower key stage 2 years

More information

Contents. A Word About This Guide... 3. Why Is It Important for My Child to Read?... 4. How Will My Child Learn to Read?... 4

Contents. A Word About This Guide... 3. Why Is It Important for My Child to Read?... 4. How Will My Child Learn to Read?... 4 Contents A Word About This Guide............................... 3 Why Is It Important for My Child to Read?................ 4 How Will My Child Learn to Read?....................... 4 How Can I Help My

More information

Strand: Reading Literature Topics Standard I can statements Vocabulary Key Ideas and Details

Strand: Reading Literature Topics Standard I can statements Vocabulary Key Ideas and Details Strand: Reading Literature Key Ideas and Craft and Structure Integration of Knowledge and Ideas RL.K.1. With prompting and support, ask and answer questions about key details in a text RL.K.2. With prompting

More information

Grade 4: Module 1B: Unit 2: Lesson 4 Reading, Writing, and Emotion: Love That Dog, Pages 68 72

Grade 4: Module 1B: Unit 2: Lesson 4 Reading, Writing, and Emotion: Love That Dog, Pages 68 72 Grade 4: Module 1B: Unit 2: Lesson 4 Love That Dog, Pages 68 72 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. Exempt third-party content is indicated

More information

AR State PIRC/ Center for Effective Parenting

AR State PIRC/ Center for Effective Parenting Helping Young Children Learn to Read What Parents Can Do Reading is one of the basic building blocks for your child s learning and school success. It is a skill on which most other learning is built. Children

More information

English Language Arts Reading, Writing, and Communicating

English Language Arts Reading, Writing, and Communicating English Language Arts Reading, Writing, and Communicating Standard 1. Speaking and Listening 2. Reading for All Purposes 3. Writing and Composition 4. Research and Reasoning Fifth Grade Level Expectations

More information

Test Blueprint. Grade 3 Reading. 2010 English Standards of Learning

Test Blueprint. Grade 3 Reading. 2010 English Standards of Learning Test Blueprint Grade 3 Reading 2010 English Standards of Learning This revised test blueprint will be effective with the administration of the 2012-2013 English Standards of Learning (SOL) tests. Notice

More information

& Sample Lesson. Before Reading. Sight Word Review (1 minute)

& Sample Lesson. Before Reading. Sight Word Review (1 minute) Planning Support & Sample Lesson TIP The Early Guided Reading Lesson Plan found on page 190 in the Appendix is a template you can use to plan your lessons. Each component of the lesson is described in

More information

Preproduction STUDENTS

Preproduction STUDENTS Preproduction In this stage, students may not respond orally in the second language but there is receptive processing (listening). Students should be ACTIVELY included in ALL class activities but not forced

More information

Unit 2 Title: Word Work Grade Level: 1 st Grade Timeframe: 6 Weeks

Unit 2 Title: Word Work Grade Level: 1 st Grade Timeframe: 6 Weeks Unit 2 Title: Grade Level: 1 st Grade Timeframe: 6 Weeks Unit Overview: This unit of word work will focus on the student s ability to identify and pronounce the initial, medial vowel, and final sounds.

More information

Description of the Qualitative Reading Inventory-5

Description of the Qualitative Reading Inventory-5 1 Description Description of the Qualitative Reading Inventory-5 General Description of the Qualitative Reading Inventory-5 The Word Lists The Pre-Primer, Primer, First Grade, and Second Grade Third Grade

More information

End of Year Expectations in Year 1. Reading, Writing and Mathematics

End of Year Expectations in Year 1. Reading, Writing and Mathematics End of Year Expectations in Year 1 Reading, Writing and Mathematics Year 1 Expectations The following pages outline the national expectations for children in Year 1 by the end of the academic year. The

More information

Teaching Reading Skills through Poetry

Teaching Reading Skills through Poetry Teaching Reading Skills through Poetry Melissa Freeman Shawmont Elementary School Overview Rationale Objectives Strategies Classroom Activities Annotated Bibliography/Resources Appendices/Standards Overview

More information

Alignment of the National Standards for Learning Languages with the Common Core State Standards

Alignment of the National Standards for Learning Languages with the Common Core State Standards Alignment of the National with the Common Core State Standards Performance Expectations The Common Core State Standards for English Language Arts (ELA) and Literacy in History/Social Studies, Science,

More information

Modern foreign languages

Modern foreign languages Modern foreign languages Programme of study for key stage 3 and attainment targets (This is an extract from The National Curriculum 2007) Crown copyright 2007 Qualifications and Curriculum Authority 2007

More information

VA English Standards of Learning Related to Spelling. Kindergarten

VA English Standards of Learning Related to Spelling. Kindergarten VA English Standards of Learning Related to Spelling Kindergarten K.4 The student will identify, say, segment, and blend various units of speech sounds. a) Begin to discriminate between spoken sentences,

More information

Year 1 Year 2 Year 3 Year 4 Year 5 Year 6

Year 1 Year 2 Year 3 Year 4 Year 5 Year 6 Discussion Texts Vocabulary Phonics and whole word spelling words containing each of the 40+ phonemes taught common exception words the days of the week name the letters of the alphabet in order using

More information

Selecting Research Based Instructional Programs

Selecting Research Based Instructional Programs Selecting Research Based Instructional Programs Marcia L. Grek, Ph.D. Florida Center for Reading Research Georgia March, 2004 1 Goals for Today 1. Learn about the purpose, content, and process, for reviews

More information

Teacher's Guide to Meeting the Common Core State Standards* with Scott Foresman Reading Street 2008

Teacher's Guide to Meeting the Common Core State Standards* with Scott Foresman Reading Street 2008 Implementing the Common Core State StandArds Teacher's Guide to Meeting the Common Core State Standards* with Scott Foresman Reading Street 2008 Table of Contents Grade 5 Introduction................................................

More information

Raynham Primary School Policies. Reading Policy Foundation & Key stage 0ne

Raynham Primary School Policies. Reading Policy Foundation & Key stage 0ne Raynham Primary School Policies Reading Policy Foundation & Key stage 0ne Raynham Primary School Reading Policy (KS1) Aims So please, oh PLEASE, we beg, we pray, Go throw your TV set away, And in its place

More information

Language Arts Literacy Areas of Focus: Grade 6

Language Arts Literacy Areas of Focus: Grade 6 Language Arts Literacy : Grade 6 Mission: Learning to read, write, speak, listen, and view critically, strategically and creatively enables students to discover personal and shared meaning throughout their

More information

TExES English Language Arts and Reading 4 8 (117) Test at a Glance

TExES English Language Arts and Reading 4 8 (117) Test at a Glance TExES English Language Arts and Reading 4 8 (117) Test at a Glance See the test preparation manual for complete information about the test along with sample questions, study tips and preparation resources.

More information

9 th grade English Research Report/Expository Essay Unit

9 th grade English Research Report/Expository Essay Unit Overview 9 th grade English Research Report/Expository Essay Unit 2006-2007 Aya Allen The Effects of Marijuana Grade 9 2 weeks Overview of unit: This unit is a response to a non-fiction article. Students

More information

Thai Language Self Assessment

Thai Language Self Assessment The following are can do statements in four skills: Listening, Speaking, Reading and Writing. Put a in front of each description that applies to your current Thai proficiency (.i.e. what you can do with

More information