Review for Exam 2. Instructions: Please read carefully

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Review for Exam 2. Instructions: Please read carefully"

Transcription

1 Review for Exam 2 Instructions: Please read carefully The exam will have 20 multiple choice questions and 4 work problems. Questions in the multiple choice section will be either concept or calculation questions. The calculation questions will be similar to those in the quizzes, assignment, and review. However, the concept questions will be related to any topic we have covered in the class. The concept questions in the review are only some sample questions. You should NOT study only topics in the review. For the work problems, you need to solve the problems without knowing the possible answers. The questions will be similar to those in the quizzes, assignment, and review except that the possible solutions are not given. You can bring a formula sheet to the exam.

2 Chapter 7 COUPON 1. The stated interest payment, in dollars, made on a bond each period is called the bond s: a. coupon. b. face value. c. maturity. d. yield to maturity. e. coupon rate. DISCOUNT BONDS 2. A bond with a face value of $1,000 that sells for less than $1,000 in the market is called a bond. a. par b. discount c. premium d. zero coupon e. floating rate DEBENTURES 3. The unsecured debts of a firm with maturities greater than 10 years are most literally called: a. unfunded liabilities. b. sinking funds. c. bonds. d. notes. e. debentures. PROTECTIVE COVENANT 4. Parts of the indenture limiting certain actions that might be taken during the term of the loan to protect the interests of the lender are called: a. trustee relationships. b. sinking funds provisions. c. bond ratings. d. deferred call provisions. e. protective covenants. REAL RATES 5. Interest rates or rates of return on investments that have been adjusted for the effects of inflation are called rates. a. real b. nominal c. effective d. stripped e. coupon BOND PRICES AND YIELDS 6. All else constant, a bond will sell at when the yield to maturity is the coupon rate. a. a premium; higher than b. a premium; equal to c. at par; higher than d. at par; less than e. a discount; higher than

3 INTEREST RATE RISK 7. Which one of the following statements is correct concerning interest rate risk as it relates to bonds, all else equal? a. The shorter the time to maturity, the greater the interest rate risk. b. The higher the coupon rate, the greater the interest rate risk. c. For a bond selling at par value, there is no interest rate risk. d. The greater the number of semiannual interest payments, the greater the interest rate risk. e. The lower the amount of each interest payment, the lower the interest rate risk. INTEREST RATE RISK 8. You own a bond that has a 7 percent coupon and matures in 12 years. You purchased this bond at par value when it was originally issued. If the current market rate for this type and quality of bond is 7.5 percent, then you would expect: a. the bond issuer to increase the amount of each interest payment on these bonds. b. the yield to maturity to remain constant due to the fixed coupon rate. c. to realize a capital loss if you sold the bond at the market price today. d. today s market price to exceed the face value of the bond. e. the current yield today to be less than 7 percent. TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES 9. The term structure of interest rates reflects the: a. pure time value of money for various lengths of time. b. actual risk premium being paid for corporate bonds of varying maturities. c. pure inflation adjustment applied to bonds of various maturities. d. interest rate risk premium applicable to bonds of varying maturities. e. nominal interest rates applicable to coupon bonds of varying maturities. PRICE OF COUPON BOND 10. Wine and Roses, Inc. offers a 7 percent coupon bond with semiannual payments and a yield to maturity of 7.73 percent. The bonds mature in 9 years. What is the market price of a $1,000 face value bond? a. $ b. $ c. $1, d. $1, e. $1, PRICE OF ZERO COUPON 11. Your firm offers a 10-year, zero coupon bond. The yield to maturity is 8.8 percent. What is the current market price of a $1,000 face value bond? a. $ b. $ c. $ d. $ e. $1,088.00

4 TREASURY QUOTE AND CURRENT YIELD 12. A Treasury bond is quoted at a price of 103:23 with a coupon. The bond pays interest semiannually. What is the current yield on one of these bonds? a percent b percent c percent d percent e percent FISHER EFFECT 13. The bonds of Frank s Welding, Inc. pay an 8 percent coupon, have a 7.98 percent yield to maturity and have a face value of $1,000. The current rate of inflation is 2.5 percent. What is the real rate of return on these bonds? a percent b percent c percent d percent e percent 14. Kiddy and Kat, Inc. has 6 percent semi-annual bonds outstanding with 11 years to maturity. The price these bonds is $ What is the yield to maturity? a percent b percent c percent d percent 15. Black and White, Inc. offers an 8 percent bond with a yield to maturity of 8.35 percent. The bond pays interest annually and matures in 19 years. What is the market price of one of these bonds if the face value is $1,000? a. $ b. $ c. $ d. $1, A zero coupon bond is currently priced to yield 6.3 percent (YTM = 6.3%) if held to maturity 14.5 years from now. What is the current price of this bond if the face value is $1,000? a. $ b. $ c. $ d. $ The bonds of B&O, Inc. are currently priced at $ and have a 7.25 percent coupon. The bonds pay interest semi-annually and mature in 12 years. What is the current yield on these bonds? a percent b percent c percent d percent

5 18. A semi-annual, five-year bond is currently selling for $1,122 and has a yield to maturity of 6.13 percent. What is the coupon rate of this bond if the face value is $1,000? a. 4.5 percent b. 6.0 percent c. 7.5 percent d. 9.0 percent Chapter 8 PROXY VOTING 19. The voting procedure where a shareholder grants authority to another individual to vote his/her shares is called voting. a. democratic b. cumulative c. straight d. deferred e. proxy NYSE MEMBER 20. The owner of a seat on the New York Stock Exchange is called a(n) of the exchange. a. friend b. member c. agent d. trustee e. dealer COMMISSION BROKER 21. A member of the New York Stock Exchange who executes buy and sell orders from customers once transmitted to the exchange floor is called a: a. floor trader. b. dealer. c. specialist. d. floor broker. e. commission broker. DIVIDEND YIELD AND CAPITAL GAINS 22. The total rate of return earned on a stock is comprised of which two of the following? I. current yield II. yield to maturity III. dividend yield IV. capital gains yield a. I and II only b. I and IV only c. II and III only d. II and IV only e. III and IV only

6 STOCK MARKET REPORTING 23. The closing price of a stock is quoted at 22.87, with a P/E of 26 and a net change of Based on this information, which one of the following statements is correct? a. The closing price on the previous day was $1.42 higher than today s closing price. b. A dealer will buy the stock at $22.87 and sell it at $26 a share. c. The stock increased in value between yesterday s close and today s close by $ d. The earnings per share are equal to 1/26 th of $ e. The earnings per share have increased by $1.42 this year. STOCK VALUE 24. Angelina s made two announcements concerning their common stock today. First, the company announced that their next annual dividend has been set at $2.16 a share. Secondly, the company announced that all future dividends will increase by 4 percent annually. What is the maximum amount you should pay to purchase a share of Angelina s stock if your goal is to earn a 10 percent rate of return? a. $21.60 b. $22.46 c. $27.44 d. $34.62 e. $36.00 REQUIRED RETURN 25. The current yield on Alpha s common stock is 4.8 percent. The company just paid a $2.10 dividend. The rumor is that the dividend will be $2.205 next year. The dividend growth rate is expected to remain constant at the current level. What is the required rate of return on Alpha s stock? a percent b percent c percent d percent e percent CONSTANT DIVIDEND 26. You have decided that you would like to own some shares of GH Corp. but need an expected 12 percent rate of return to compensate for the perceived risk of such ownership. What is the maximum you are willing to spend per share to buy GH stock if the company pays a constant $3.50 annual dividend per share? a. $26.04 b. $29.17 c. $32.67 d. $34.29 e. $36.59

7 GROWTH DIVIDEND 27. The Merriweather Co. just announced that they are increasing their annual dividend to $1.60 and establishing a policy whereby the dividend will increase by 3.5 percent annually thereafter. How much will one share of this stock be worth five years from now if the required rate of return is 12 percent? a. $21.60 b. $22.36 c. $23.14 d. $23.95 e. $24.79 PREFERRED STOCK 28. Butterup s N More wants to offer some preferred stock that pays an annual dividend of $2.00 a share. The company has determined that stocks with similar characteristics provide a 9 percent rate of return. What price should Butterup s expect to receive per share for this stock offering? a. $18.35 b. $20.00 c. $21.80 d. $22.22 e. $24.22 Chapter 9 Use the following information to answer questions 29 through 31. You are analyzing a proposed project and have compiled the following information: Year Cash flow 0 -$135,000 1 $ 28,600 2 $ 65,500 3 $ 71,900 Required payback period 3 years Required return 8.50 percent 29. What is the net present value of the proposed project? a. $3, b. $3, c. $4, d. $4, What is the discounted payback period? a years b years c years d years

8 31. Should the project be accepted based on the internal rate of return (IRR)? Why or why not? a. yes; The project IRR is greater than the required return. b. yes; The project IRR is equal to zero. c. no; The project IRR is greater than the required return. d. no; The project IRR is greater than zero. DISCOUNTED PAYBACK RULE 32. The discounted payback rule states that you should accept projects: a. which have a discounted payback period that is greater than some pre-specified period of time. b. if the discounted payback is positive and rejected if it is negative. c. only if the discounted payback period equals some pre-specified period of time. d. if the discounted payback period is less than some pre-specified period of time. e. only if the discounted payback period is equal to zero. INTERNAL RATE OF RETURN 33. The discount rate that makes the net present value of an investment exactly equal to zero is called the: a. external rate of return. b. internal rate of return. c. average accounting return. d. profitability index. e. equalizer. NET PRESENT VALUE 34. The primary reason that company projects with positive net present values are considered acceptable is that: a. they create value for the owners of the firm. b. the project s rate of return exceeds the rate of inflation. c. they return the initial cash outlay within three years or less. d. the required cash inflows exceed the actual cash inflows. e. the investment s cost exceeds the present value of the cash inflows. INTERNAL RATE OF RETURN 35. The internal rate of return is: a. more reliable as a decision making tool than net present value whenever you are considering mutually exclusive projects. b. equivalent to the discount rate that makes the net present value equal to one. c. difficult to compute without the use of either a financial calculator or a computer. d. dependent upon the interest rates offered in the marketplace. e. a better methodology than net present value when dealing with unconventional cash flows.

9 PROFITABILITY INDEX 36. Analysis using the profitability index: a. frequently conflicts with the accept and reject decisions generated by the application of the net present value rule. b. is useful as a decision tool when investment funds are limited. c. is useful when trying to determine which one of two mutually exclusive projects should be accepted. d. utilizes the same basic variables as those used in the average accounting return. e. produces results which typically are difficult to comprehend or apply. NET PRESENT VALUE 37. You are considering the following two mutually exclusive projects. The required rate of return is percent for project A and percent for project B. Which project should you accept and why? Year Project A Project B 0 -$48,000 -$126,900 1 $18,400 $ 69,700 2 $31,300 $ 80,900 3 $11,700 $ 0 a. project A; because its NPV is about $335 more than the NPV of project B b. project A; because it has the higher required rate of return c. project B; because it has the largest total cash inflow d. project B; because it returns all its cash flows within two years e. project B; because it is the largest sized project INTERNAL RATE OF RETURN AND NET PRESENT VALUE 38. You are considering two independent projects with the following cash flows. The required return for both projects is 10 percent. Given this information, which one of the following statements is correct? Year Project A Project B 0 -$950,000 -$125,000 1 $330,000 $ 55,000 2 $400,000 $ 50,000 3 $450,000 $ 50,000 a. You should accept project B since it has the higher IRR and reject project A because you can not accept both projects. b. You should accept project A because it has the lower NPV and reject project B. c. You should accept project A because it has the higher NPV and you can not accept both projects. d. You should accept project B because it has the higher IRR and reject project A. e. You should accept both projects if the funds are available to do so.

10 PROFITABILITY INDEX 39. What is the profitability index for an investment with the following cash flows given a 9 percent required return? a..96 b..98 c d e Year Cash Flow 0 -$21,500 1 $ 7,400 2 $ 9,800 3 $ 8,900 PAYBACK PERIOD 40. Jack is considering adding toys to his general store. He estimates that the cost of inventory will be $4,200. The remodeling expenses and shelving costs are estimated at $1,500. Toy sales are expected to produce net cash inflows of $1,200, $1,500, $1,600, and $1,750 over the next four years, respectively. Should Jack add toys to his store if he assigns a three-year payback period to this project? a. yes; because the payback period is 2.94 years b. yes; because the payback period is 2.02 years c. yes; because the payback period is 3.80 years d. no; because the payback period is 2.02 years e. no; because the payback period is 3.80 years DISCOUNTED PAYBACK PERIOD 41. Ginny Trueblood is considering an investment which will cost her $120,000. The investment produces no cash flows for the first year. In the second year the cash inflow is $35,000. This inflow will increase to $55,000 and then $75,000 for the following two years before ceasing permanently. Ginny requires a 10 percent rate of return and has a required discounted payback period of three years. Ginny should this project because the discounted payback period is a. accept; 2.03 years. b. accept; 2.97 years. c. accept; 3.97 years. d. reject; 3.03 years. e. reject; 3.97 years.

11 42. Genuine Products Inc. requires a new machine. Two companies have submitted bids, and you have been assigned the task of choosing one of the machines. Cash flow analysis indicates the following: Machine A Machine B Year Cash Flow Cash Flow 0 -$2,000 -$2, , What is the internal rate of return for each machine? a. IRR A = 16%; IRR B B = 20% b. IRR A = 24%; IRR B B = 20% c. IRR A = 18%; IRR B B = 16% d. IRR A = 18%; IRR B B = 24% e. IRR A = 24%; IRR B B = 26% 43. You are analyzing the following two mutually exclusive projects and have developed the following information. What is the crossover rate? Project A Project B Year Cash Flow Cash Flow 0 -$84,500 -$76,900 1 $29,000 $25,000 2 $40,000 $35,000 3 $27,000 $26,000 a percent b percent c percent d percent e percent 44. A company is analyzing two mutually exclusive projects, S and L, whose cash flows are shown below: The company's required rate of return is 12 percent. What is the IRR of the better project? (Hint: Note that the better project may or may not be the one with the higher IRR.) a % b % c % d % e %

12 45. Which of the following statements are correct concerning the internal rate of return (IRR)? I. IRR is used to determine which one of two mutually exclusive projects should be accepted. II. IRR is the discount rate that makes the net present value equal to zero. III. There can be multiple IRRs if the cash flows are unconventional. IV. You should accept a project when the IRR is less than the required return. a. I and III only b. II and IV only c. II and III only d. I and II only

13 Answer 1. a 2. b 3. e 4. e 5. a 6. e 7. d 8. c 9. a 10. a /(1 ).07 $1, $1,000 P = ; P = $ $ = (1 + ) 2 2 $ = $ (rounded) Enter /2 70/2 1,000 N I/Y PV PMT FV Solve for a $1,000 P = ; P = $ ( ) Enter ,000 N I/Y PV PMT FV Solve for a Current yield = ( $1,000) (103 and 23/32 percent of $1,000) = $46.25 / $1, = 4.46 percent 13. b ( ) = (1 + r) ( ); r = 5.35 percent 14. a Enter 11 2 / /2 1,000 N I/Y PV PMT FV Solve for 5.81

14 15. c P (.08 $1,000) 19 [ 1/ ( ) ] 1 + $1,000 = + ; P = $ $ = $ ( ) 19 Enter ,000 N I/Y PV PMT FV Solve for c $1,000 P = ; P = $ ( ) Enter ,000 N I/Y PV PMT FV Solve for c CY = $72.50 $ =.0728 = 7.28 percent 18. d / 1 + C $1,000 2 $1,000 $1,122 = ; C =.0900 = 9.0% Enter /2-1,122 1,000 N I/Y PV PMT FV Solve for Coupon rate = ($ ) $1,000 =.0900 = 9.0% 19. e 20. b 21. e 22. e 23. d 24. e 24. P 0 $2.16 = ; P 0 = $ a

15 $ = ; P 0 = $43.75; P 0 R = percent $2.205 $2.10 g = ; g =.05; $2.10 $2.205 $43.75 = ; R b 27. b 28. d $3.50 P 0 = ; P 0 = $ $1.60 ( ) P5 = ; P 5 = $ P = $ = $ a $28,600 $65,500 $71,900 NPV = $135, ; NPV = $3, ( ) ( ) ( ) CF 0 -$135,000 C0 1 $28,600 F0 1 1 C0 2 $65,500 F0 2 1 C0 3 $71,900 F0 3 1 I = 8.5 NPV CPT $3, d Year Cash flow Discounted cash flow 1 $28,600 $26, $65,500 $55, $71,900 $56, Discounted payback 31. a CF 0 -$135,000 C0 1 $28,600 F0 1 1 C0 2 $65,500 F0 2 1 C0 3 $71,900 F0 3 1 I = 8.5 IRR CPT 9.69 percent $135,000 $26, $55, = 2 + = 2.94 years $56, The project should be accepted because the IRR of 9.69 percent is greater than the required return of 8.5

16 32. d 33. b 34. a 35. c 36. b 37. a NPV A $18,400 $31,300 $11,700 = $48, ; NPV A = $2, ( ) ( ) ( ) CF 0 -$48,000 C0 1 $18,400 F0 1 1 C0 2 $31,300 F0 2 1 C0 3 $11,700 F0 3 1 I = 11.25% NPV CPT $2, e Project A: Project B: CF 0 -$950,000 CF 0 -$125,000 C0 1 $330,000 C0 1 $ 55,000 F0 1 1 F0 1 1 C0 2 $400,000 C0 2 $ 50,000 F0 2 1 F0 2 2 C0 3 $450,000 F0 3 1 IRR CPT IRR CPT percent percent I = 10 I = 10 NPV CPT NPV CPT $18, $3, Since these are independent projects and both the IRR and NPV rules say accept, you should accept both projects if there are sufficient funds to do so. 39. d $7,400 $9,800 $8,900 PV inf lows = + + ; PV inflows = $21, (1.09) (1.09) (1.09) CF 0 $ 0 C0 1 $7,400

17 F0 1 1 C0 2 $9,800 F0 2 1 C0 3 $8,900 F0 3 1 I = 9 NPV CPT $21, e $21, PI = = 1.02 $21,500 Payback period ($4,200 + $1,500) $1,200 $1,500 $1,600 = 3 + = 3.80 years $1,750 Jack should reject the toy project because the payback period exceeds 3years. 41. e Year Cash flow Discounted cash flow 1 $ 0 $ $35,000 $28, $55,000 $41, $75,000 $51, $120,000 $0 $28, $41, Discounted payback = 3 + = 3.97 years $51, Ginny should reject the project since the payback period of 3.97 years exceeds the required 3 years. 42. d Time line: IRR A =? IRR =? Years 0 B CF A -2, ,877 CF B -2, e Financial calculator solution: Machine A Inputs: CF 0 = -2,000; CF 1 = 0; N = 3; CF 2 = Output: IRR = % 18%. Machine B Inputs: CF 0 = -2,000; CF 1 = 832; N = 4. Output: IRR = 24.01% 24%.

18 Year Project A Cash Flow Project B Cash Flow Difference 0 -$84,500 -$76,900 -$7,600 1 $29,000 $25,000 $4,000 2 $40,000 $35,000 $5,000 3 $27,000 $26,000 $1,000 CF 0 -$7,600 C0 1 $4,000 F0 1 1 C0 2 $5,000 F0 2 1 C0 3 $1,000 F0 3 1 IRR CPT percent 44. ANS: A 45. c Financial calculator solution: Calculate the NPV and IRR of each project then select the IRR of the higher NPV project. Project S: Inputs: Output: NPV S = 24.53; IRR S = 13.88% Project L: Inputs: Output: NPV L = 35.24; IRR L = 13.09% Project L has the higher NPV and its IRR = 13.09%.

BUSINESS FINANCE (FIN 312) Spring 2009

BUSINESS FINANCE (FIN 312) Spring 2009 BUSINESS FINANCE (FIN 31) Spring 009 Assignment Instructions: please read carefully You can either do the assignment by yourself or work in a group of no more than two. You should show your work how to

More information

Investment Analysis (FIN 670) Fall Homework 3

Investment Analysis (FIN 670) Fall Homework 3 Investment Analysis (FIN 670) Fall 2009 Homework 3 Instructions: please read carefully You should show your work how to get the answer for each calculation question to get full credit You should make 2

More information

Introduction to Bonds

Introduction to Bonds Bonds are a debt instrument, where the bond holder pays the issuer an initial sum of money known as the purchase price. In turn, the issuer pays the holder coupon payments (annuity), and a final sum (face

More information

Net Present Value (NPV)

Net Present Value (NPV) Investment Criteria 208 Net Present Value (NPV) What: NPV is a measure of how much value is created or added today by undertaking an investment (the difference between the investment s market value and

More information

CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION

CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION Solutions to Questions and Problems 1. The price of a pure discount (zero coupon) bond is the present value of the par value. Remember, even though there are

More information

Finance for Cultural Organisations Lecture 5. Interest Rates and Bond Valuation

Finance for Cultural Organisations Lecture 5. Interest Rates and Bond Valuation Finance for Cultural Organisations Lecture 5. Interest Rates and Bond Valuation Lecture 5: Interest Rates and Bond Valuation Know the important bond features and bond types Understand bond values and why

More information

Review Solutions FV = 4000*(1+.08/4) 5 = $4416.32

Review Solutions FV = 4000*(1+.08/4) 5 = $4416.32 Review Solutions 1. Planning to use the money to finish your last year in school, you deposit $4,000 into a savings account with a quoted annual interest rate (APR) of 8% and quarterly compounding. Fifteen

More information

Exam 1 Morning Session

Exam 1 Morning Session 91. A high yield bond fund states that through active management, the fund s return has outperformed an index of Treasury securities by 4% on average over the past five years. As a performance benchmark

More information

2. Determine the appropriate discount rate based on the risk of the security

2. Determine the appropriate discount rate based on the risk of the security Fixed Income Instruments III Intro to the Valuation of Debt Securities LOS 64.a Explain the steps in the bond valuation process 1. Estimate the cash flows coupons and return of principal 2. Determine the

More information

Interest Rates and Bond Valuation

Interest Rates and Bond Valuation Interest Rates and Bond Valuation Chapter 6 Key Concepts and Skills Know the important bond features and bond types Understand bond values and why they fluctuate Understand bond ratings and what they mean

More information

You just paid $350,000 for a policy that will pay you and your heirs $12,000 a year forever. What rate of return are you earning on this policy?

You just paid $350,000 for a policy that will pay you and your heirs $12,000 a year forever. What rate of return are you earning on this policy? 1 You estimate that you will have $24,500 in student loans by the time you graduate. The interest rate is 6.5%. If you want to have this debt paid in full within five years, how much must you pay each

More information

Topics in Chapter. Key features of bonds Bond valuation Measuring yield Assessing risk

Topics in Chapter. Key features of bonds Bond valuation Measuring yield Assessing risk Bond Valuation 1 Topics in Chapter Key features of bonds Bond valuation Measuring yield Assessing risk 2 Determinants of Intrinsic Value: The Cost of Debt Net operating profit after taxes Free cash flow

More information

Chapter 5: Valuing Bonds

Chapter 5: Valuing Bonds FIN 302 Class Notes Chapter 5: Valuing Bonds What is a bond? A long-term debt instrument A contract where a borrower agrees to make interest and principal payments on specific dates Corporate Bond Quotations

More information

7. Bonds and Interest rates

7. Bonds and Interest rates 7. Bonds and Interest rates 1 2 Yields and rates I m thinking of buying a bond that has a face value of $1000, pays semiannual coupons of $40 and has 7 years to maturity. The market price is $943. Fixed

More information

CHAPTER 7 INTEREST RATES AND BOND VALUATION

CHAPTER 7 INTEREST RATES AND BOND VALUATION CHAPTER 7 INTEREST RATES AND BOND VALUATION Answers to Concepts Review and Critical Thinking Questions 1. No. As interest rates fluctuate, the value of a Treasury security will fluctuate. Long-term Treasury

More information

Chapter 11. Bond Pricing - 1. Bond Valuation: Part I. Several Assumptions: To simplify the analysis, we make the following assumptions.

Chapter 11. Bond Pricing - 1. Bond Valuation: Part I. Several Assumptions: To simplify the analysis, we make the following assumptions. Bond Pricing - 1 Chapter 11 Several Assumptions: To simplify the analysis, we make the following assumptions. 1. The coupon payments are made every six months. 2. The next coupon payment for the bond is

More information

Chapter Review Problems

Chapter Review Problems Chapter Review Problems State all stock and bond prices in dollars and cents. Unit 14.1 Stocks 1. When a corporation earns a profit, the board of directors is obligated by law to immediately distribute

More information

3. If an individual investor buys or sells a currently owned stock through a broker, this is a primary market transaction.

3. If an individual investor buys or sells a currently owned stock through a broker, this is a primary market transaction. Spring 2012 Finance 3130 Sample Exam 1A Questions for Review 1. The form of organization for a business is an important issue, as this decision has very significant effect on the income and wealth of the

More information

Exam 1 Sample Questions

Exam 1 Sample Questions Exam 1 Sample Questions 1. Asset allocation refers to. A. the allocation of the investment portfolio across broad asset classes B. the analysis of the value of securities C. the choice of specific assets

More information

Practice Set and Solutions #2

Practice Set and Solutions #2 723G26/2012-10-10 Practice Set and Solutions #2 What to do with this practice set? Practice sets are handed out to help students master the material of the course and prepare for the final exam. These

More information

BUSINESS FINANCE (FIN 312) Spring 2008

BUSINESS FINANCE (FIN 312) Spring 2008 BUSINESS FINANCE (FIN 312) Spring 2008 Assignment 3 Instructions: please read carefully You can either do the assignment by yourself or work in a group of no more than two. You should show your work how

More information

Why Use Net Present Value? The Payback Period Method The Discounted Payback Period Method The Average Accounting Return Method The Internal Rate of

Why Use Net Present Value? The Payback Period Method The Discounted Payback Period Method The Average Accounting Return Method The Internal Rate of 1 Why Use Net Present Value? The Payback Period Method The Discounted Payback Period Method The Average Accounting Return Method The Internal Rate of Return Problems with the IRR Approach The Profitability

More information

CHAPTER15. Long-Term Liabilities. Acct202 15-1

CHAPTER15. Long-Term Liabilities. Acct202 15-1 CHAPTER15 Long-Term Liabilities Acct202 15-1 15-2 PreviewofCHAPTER15 Bond Basics Bonds are a form of interest-bearing notes payable. Three advantages over common stock: 1. Stockholder control is not affected.

More information

Statistics and Risk Management

Statistics and Risk Management Statistics and Risk Management Forecast Data Video URL: jukebox.esc13.net/untdeveloper/videos/forecast%20data.mov Vocabulary List: Capital Structure: how a company organizes its debt-to-equity ratio Bonds:

More information

EXAM 2 OVERVIEW. Binay Adhikari

EXAM 2 OVERVIEW. Binay Adhikari EXAM 2 OVERVIEW Binay Adhikari FEDERAL RESERVE & MARKET ACTIVITY (BS38) Definition 4.1 Discount Rate The discount rate is the periodic percentage return subtracted from the future cash flow for computing

More information

CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION

CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION CHAPTER 8 INTEREST RATES AND BOND VALUATION Answers to Concept Questions 1. No. As interest rates fluctuate, the value of a Treasury security will fluctuate. Long-term Treasury securities have substantial

More information

Chapter 4 Discounted Cash Flow Valuation

Chapter 4 Discounted Cash Flow Valuation University of Science and Technology Beijing Dongling School of Economics and management Chapter 4 Discounted Cash Flow Valuation Sep. 2012 Dr. Xiao Ming USTB 1 Key Concepts and Skills Be able to compute

More information

FinQuiz Notes 2 0 1 5

FinQuiz Notes 2 0 1 5 Reading 5 The Time Value of Money Money has a time value because a unit of money received today is worth more than a unit of money to be received tomorrow. Interest rates can be interpreted in three ways.

More information

Chapter 7: Net Present Value and Other Investment Criteria

Chapter 7: Net Present Value and Other Investment Criteria FIN 301 Class Notes Chapter 7: Net Present Value and Other Investment Criteria Project evaluation involves: 1- Estimating the cash flows associated with the investment project (ch. 8) 2- Determining the

More information

Introduction to Bond Valuation. Types of Bonds

Introduction to Bond Valuation. Types of Bonds Introduction to Bond Valuation (Text reference: Chapter 5 (Sections 5.1-5.3, Appendix)) Topics types of bonds valuation of bonds yield to maturity term structure of interest rates more about forward rates

More information

FNCE 301, Financial Management H Guy Williams, 2006

FNCE 301, Financial Management H Guy Williams, 2006 REVIEW We ve used the DCF method to find present value. We also know shortcut methods to solve these problems such as perpetuity present value = C/r. These tools allow us to value any cash flow including

More information

Bond Valuation. What is a bond?

Bond Valuation. What is a bond? Lecture: III 1 What is a bond? Bond Valuation When a corporation wishes to borrow money from the public on a long-term basis, it usually does so by issuing or selling debt securities called bonds. A bond

More information

Exam 2 Study Guide. o o

Exam 2 Study Guide. o o 1. LS7a An account was established 7 years ago with an initial deposit. Today the account is credited with annual interest of $860. The interest rate is 7.7% compounded annually. No other deposits or withdrawals

More information

Answers to Review Questions

Answers to Review Questions Answers to Review Questions 1. The real rate of interest is the rate that creates an equilibrium between the supply of savings and demand for investment funds. The nominal rate of interest is the actual

More information

Finance 3130 Corporate Finiance Sample Final Exam Spring 2012

Finance 3130 Corporate Finiance Sample Final Exam Spring 2012 Finance 3130 Corporate Finiance Sample Final Exam Spring 2012 True/False Indicate whether the statement is true or falsewith A for true and B for false. 1. Interest paid by a corporation is a tax deduction

More information

Essential Learning for CTP Candidates TEXPO Conference 2016 Session #03

Essential Learning for CTP Candidates TEXPO Conference 2016 Session #03 TEXPO Conference 2016: Essential Learning for CTP Candidates Session #3 (Mon.1:45 3:00 pm) Overview of Basic CTP Math from ETM4 Chap 07: Earnings Credits Chap 09: Working Capital Chap 18: Fin. Statements

More information

Chapter 6 Interest rates and Bond Valuation. 2012 Pearson Prentice Hall. All rights reserved. 4-1

Chapter 6 Interest rates and Bond Valuation. 2012 Pearson Prentice Hall. All rights reserved. 4-1 Chapter 6 Interest rates and Bond Valuation 2012 Pearson Prentice Hall. All rights reserved. 4-1 Interest Rates and Required Returns: Interest Rate Fundamentals The interest rate is usually applied to

More information

Click Here to Buy the Tutorial

Click Here to Buy the Tutorial FIN 534 Week 4 Quiz 3 (Str) Click Here to Buy the Tutorial http://www.tutorialoutlet.com/fin-534/fin-534-week-4-quiz-3- str/ For more course tutorials visit www.tutorialoutlet.com Which of the following

More information

Chapter 11. Stocks and Bonds. How does this distribution work? An example. What form do the distributions to common shareholders take?

Chapter 11. Stocks and Bonds. How does this distribution work? An example. What form do the distributions to common shareholders take? Chapter 11. Stocks and Bonds Chapter Objectives To identify basic shareholder rights and the means by which corporations make distributions to shareholders To recognize the investment opportunities in

More information

1. What are the three types of business organizations? Define them

1. What are the three types of business organizations? Define them Written Exam Ticket 1 1. What is Finance? What do financial managers try to maximize, and what is their second objective? 2. How do you compare cash flows at different points in time? 3. Write the formulas

More information

Chapter 4 Valuing Bonds

Chapter 4 Valuing Bonds Chapter 4 Valuing Bonds MULTIPLE CHOICE 1. A 15 year, 8%, $1000 face value bond is currently trading at $958. The yield to maturity of this bond must be a. less than 8%. b. equal to 8%. c. greater than

More information

Overview of Lecture 5 (part of Lecture 4 in Reader book)

Overview of Lecture 5 (part of Lecture 4 in Reader book) Overview of Lecture 5 (part of Lecture 4 in Reader book) Bond price listings and Yield to Maturity Treasury Bills Treasury Notes and Bonds Inflation, Real and Nominal Interest Rates M. Spiegel and R. Stanton,

More information

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES Chapter - The Term Structure of Interest Rates CHAPTER : THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES PROBLEM SETS.. In general, the forward rate can be viewed as the sum of the market s expectation of the future

More information

Bonds and the Term Structure of Interest Rates: Pricing, Yields, and (No) Arbitrage

Bonds and the Term Structure of Interest Rates: Pricing, Yields, and (No) Arbitrage Prof. Alex Shapiro Lecture Notes 12 Bonds and the Term Structure of Interest Rates: Pricing, Yields, and (No) Arbitrage I. Readings and Suggested Practice Problems II. Bonds Prices and Yields (Revisited)

More information

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES CHAPTER : THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES CHAPTER : THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES PROBLEM SETS.. In general, the forward rate can be viewed as the sum of the market s expectation of the future

More information

Yield Measures, Spot Rates & Forward Rates

Yield Measures, Spot Rates & Forward Rates Fixed Income Yield Measures, Spot Rates & Forward Rates Reading - 57 www.proschoolonline.com/ 1 Sources of Return Coupon interest payment: Periodic coupon interest is paid on the par value of the bond

More information

Capital Budgeting Focus on cash flows, not profits. Focus on incremental cash flows. Account for time.

Capital Budgeting Focus on cash flows, not profits. Focus on incremental cash flows. Account for time. Capital Budgeting Virtually all managers face capital-budgeting decisions in the course of their careers. The most common of these is the simple yes versus no choice about a capital investment. The following

More information

Fixed Income: Practice Problems with Solutions

Fixed Income: Practice Problems with Solutions Fixed Income: Practice Problems with Solutions Directions: Unless otherwise stated, assume semi-annual payment on bonds.. A 6.0 percent bond matures in exactly 8 years and has a par value of 000 dollars.

More information

LOS 56.a: Explain steps in the bond valuation process.

LOS 56.a: Explain steps in the bond valuation process. The following is a review of the Analysis of Fixed Income Investments principles designed to address the learning outcome statements set forth by CFA Institute. This topic is also covered in: Introduction

More information

MBA 8130 FOUNDATIONS OF CORPORATION FINANCE FINAL EXAM VERSION A

MBA 8130 FOUNDATIONS OF CORPORATION FINANCE FINAL EXAM VERSION A MBA 8130 FOUNDATIONS OF CORPORATION FINANCE FINAL EXAM VERSION A Fall Semester 2004 Name: Class: Day/Time/Instructor:. Read the following directions very carefully. Failure to follow these directions will

More information

comment on the following by ( ) or ( ) 1. The financial staff s task is to obtain and use funds so as to maximize the market share of the firm. 2.

comment on the following by ( ) or ( ) 1. The financial staff s task is to obtain and use funds so as to maximize the market share of the firm. 2. comment on the following by ( ) or ( ) 1. The financial staff s task is to obtain and use funds so as to maximize the market share of the firm. 2. Two key limitations of the proprietorship for of business

More information

Chapter 9: Net Present Value and Other Investment Criteria. Faculty of Business Administration Lakehead University Spring 2003 May 20, 2003

Chapter 9: Net Present Value and Other Investment Criteria. Faculty of Business Administration Lakehead University Spring 2003 May 20, 2003 Chapter 9: Net Present Value and Other Investment Criteria Faculty of Business Administration Lakehead University Spring 2003 May 20, 2003 Outline 9.1 Net Present Value 9.2 The Payback Rule 9.3 The Average

More information

Chapter 6. Interest Rates And Bond Valuation. Learning Goals. Learning Goals (cont.)

Chapter 6. Interest Rates And Bond Valuation. Learning Goals. Learning Goals (cont.) Chapter 6 Interest Rates And Bond Valuation Learning Goals 1. Describe interest rate fundamentals, the term structure of interest rates, and risk premiums. 2. Review the legal aspects of bond financing

More information

1) quantifies in dollar terms how stockholder wealth will be affected by undertaking a project under consideration.

1) quantifies in dollar terms how stockholder wealth will be affected by undertaking a project under consideration. Questions in Chapter 9 concept.qz 1) quantifies in dollar terms how stockholder wealth will be affected by undertaking a project under consideration. [A] Discounted payback analysis [B] The average accounting

More information

SampleFinal Finance 320 Finance Department

SampleFinal Finance 320 Finance Department SampleFinal Finance 320 Finance Department Name Chapters: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, and 13 1) A C corporation earns $4.50 per share before taxes. The corporate tax rate is 35%, the personal tax

More information

Review for Exam 1. Instructions: Please read carefully

Review for Exam 1. Instructions: Please read carefully Review for Exam 1 Instructions: Please read carefully The exam will have 20 multiple choice questions and 5 work problems. Questions in the multiple choice section will be either concept or calculation

More information

Midterm exam financiering/finance. <Front page>

Midterm exam financiering/finance. <Front page> Midterm exam financiering/finance Question 1 An agency problem can be alleviated by: A) requiring all organizations to be sole proprietorships. B) compensating managers in such a way that

More information

CORPORATE FINANCE EVENT PARTICIPANT INSTRUCTIONS

CORPORATE FINANCE EVENT PARTICIPANT INSTRUCTIONS CAREER CLUSTER Finance CAREER PATHWAY Corporate Finance INSTRUCTIONAL AREA Financial Analysis CORPORATE FINANCE EVENT PARTICIPANT INSTRUCTIONS PROCEDURES 1. The event will be presented to you through your

More information

Financial Markets and Valuation - Tutorial 2: SOLUTIONS. Bonds, Stock Valuation & Capital Budgeting

Financial Markets and Valuation - Tutorial 2: SOLUTIONS. Bonds, Stock Valuation & Capital Budgeting Financial Markets and Valuation - Tutorial : SOLUTIONS Bonds, Stock Valuation & Capital Budgeting (*) denotes those problems to be covered in detail during the tutorial session Bonds Problem. (Ross, Westerfield

More information

ANALYSIS OF FIXED INCOME SECURITIES

ANALYSIS OF FIXED INCOME SECURITIES ANALYSIS OF FIXED INCOME SECURITIES Valuation of Fixed Income Securities Page 1 VALUATION Valuation is the process of determining the fair value of a financial asset. The fair value of an asset is its

More information

FINC 3630: Advanced Business Finance Additional Practice Problems

FINC 3630: Advanced Business Finance Additional Practice Problems FINC 3630: Advanced Business Finance Additional Practice Problems Accounting For Financial Management 1. Calculate free cash flow for Home Depot for the fiscal year-ended February 1, 2015 (the 2014 fiscal

More information

Chapter 9 Net Present Value and Other Investment Criteria Chapter Organization

Chapter 9 Net Present Value and Other Investment Criteria Chapter Organization T9.1 Chapter Outline Chapter 9 Net Present Value and Other Investment Criteria Chapter Organization! 9.1 Net Present Value! 9.2 The Payback Rule! 9.3 The Average Accounting Return! 9.4 The Internal Rate

More information

Time-Value-of-Money and Amortization Worksheets

Time-Value-of-Money and Amortization Worksheets 2 Time-Value-of-Money and Amortization Worksheets The Time-Value-of-Money and Amortization worksheets are useful in applications where the cash flows are equal, evenly spaced, and either all inflows or

More information

Spring 2012. True/False Indicate whether the statement is true or false.

Spring 2012. True/False Indicate whether the statement is true or false. Corporation Finance Spring 2012 Sample Exam 2B True/False Indicate whether the statement is true or false. 1. The total return on a share of stock refers to the dividend yield less any commissions paid

More information

Net present value is the difference between a project s value and its costs.

Net present value is the difference between a project s value and its costs. 1 2 Net present value is the difference between a project s value and its costs. We need to calculate the Present Value of future cash flows (discounted by the opportunity cost of capital) and subtract

More information

FIN 472 Fixed-Income Securities Debt Instruments

FIN 472 Fixed-Income Securities Debt Instruments FIN 472 Fixed-Income Securities Debt Instruments Professor Robert B.H. Hauswald Kogod School of Business, AU The Most Famous Bond? Bond finance raises the most money fixed income instruments types of bonds

More information

A) 1.8% B) 1.9% C) 2.0% D) 2.1% E) 2.2%

A) 1.8% B) 1.9% C) 2.0% D) 2.1% E) 2.2% 1 Exam FM Questions Practice Exam 1 1. Consider the following yield curve: Year Spot Rate 1 5.5% 2 5.0% 3 5.0% 4 4.5% 5 4.0% Find the four year forward rate. A) 1.8% B) 1.9% C) 2.0% D) 2.1% E) 2.2% 2.

More information

MCQ of Corporate Finance

MCQ of Corporate Finance MCQ of Corporate Finance 1. Which of the following is not one of the three fundamental methods of firm valuation? a) Discounted Cash flow b) Income or earnings - where the firm is valued on some multiple

More information

CHAPTER 14: BOND PRICES AND YIELDS

CHAPTER 14: BOND PRICES AND YIELDS CHAPTER 14: BOND PRICES AND YIELDS PROBLEM SETS 1. The bond callable at 105 should sell at a lower price because the call provision is more valuable to the firm. Therefore, its yield to maturity should

More information

Project Valuation for Managers

Project Valuation for Managers Project Valuation for Managers An Essential Skill Corporate Finance By Cameron Hall Key Messages The job of managers is to create value. Value in a firm comes from two sources: current operations and new

More information

AFM 372 Fall 2007 Midterm Examination Friday, October 26. This exam has 11 pages including this page. A separate formula sheet will be provided.

AFM 372 Fall 2007 Midterm Examination Friday, October 26. This exam has 11 pages including this page. A separate formula sheet will be provided. Student name: Student number: Instructor: Alan Huang Duration: 2 hours AFM 372 Fall 2007 Midterm Examination Friday, October 26 This exam has 11 pages including this page. A separate formula sheet will

More information

Review for Exam 1. Instructions: Please read carefully

Review for Exam 1. Instructions: Please read carefully Review for Exam 1 Instructions: Please read carefully The exam will have 21 multiple choice questions and 5 work problems. Questions in the multiple choice section will be either concept or calculation

More information

Chapter 8 Interest Rates and Bond Valuation

Chapter 8 Interest Rates and Bond Valuation University of Science and Technology Beijing Dongling School of Economics and management Chapter 8 Interest Rates and Bond Valuation Oct. 2012 Dr. Xiao Ming USTB 1 Key Concepts and Skills Know the important

More information

CHAPTER 12 RISK, COST OF CAPITAL, AND CAPITAL BUDGETING

CHAPTER 12 RISK, COST OF CAPITAL, AND CAPITAL BUDGETING CHAPTER 12 RISK, COST OF CAPITAL, AND CAPITAL BUDGETING Answers to Concepts Review and Critical Thinking Questions 1. No. The cost of capital depends on the risk of the project, not the source of the money.

More information

Figure 10.1 Listing of Treasury Issues

Figure 10.1 Listing of Treasury Issues CHAPER 10 Bond Prices and Yields 10.1 BOND CHARACERISICS Bond Characteristics reasury Notes and Bonds Face or par value Coupon rate Zero coupon bond Compounding and payments Accrued Interest Indenture

More information

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES

CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES CHAPTER 15: THE TERM STRUCTURE OF INTEREST RATES 1. Expectations hypothesis. The yields on long-term bonds are geometric averages of present and expected future short rates. An upward sloping curve is

More information

Economic Feasibility Studies

Economic Feasibility Studies Economic Feasibility Studies ١ Introduction Every long term decision the firm makes is a capital budgeting decision whenever it changes the company s cash flows. The difficulty with making these decisions

More information

Prepared by: Dalia A. Marafi Version 2.0

Prepared by: Dalia A. Marafi Version 2.0 Kuwait University College of Business Administration Department of Finance and Financial Institutions Using )Casio FC-200V( for Fundamentals of Financial Management (220) Prepared by: Dalia A. Marafi Version

More information

Corporate Finance. Slide 1 咨询热线 : 学习平台 : lms.finance365.com

Corporate Finance. Slide 1 咨询热线 : 学习平台 : lms.finance365.com Corporate Finance Capital Budgeting Cost of Capital Measures of Leverage Dividends and Share Repurchases Working capital management Corporate Governance of Listed Companies Slide 1 Capital Budgeting Slide

More information

CIS September 2012 Exam Diet. Examination Paper 2.2: Corporate Finance Equity Valuation and Analysis Fixed Income Valuation and Analysis

CIS September 2012 Exam Diet. Examination Paper 2.2: Corporate Finance Equity Valuation and Analysis Fixed Income Valuation and Analysis CIS September 2012 Exam Diet Examination Paper 2.2: Corporate Finance Equity Valuation and Analysis Fixed Income Valuation and Analysis Corporate Finance (1 13) 1. Assume a firm issues N1 billion in debt

More information

Chapter 8. Step 2: Find prices of the bonds today: n i PV FV PMT Result Coupon = 4% 29.5 5? 100 4 84.74 Zero coupon 29.5 5? 100 0 23.

Chapter 8. Step 2: Find prices of the bonds today: n i PV FV PMT Result Coupon = 4% 29.5 5? 100 4 84.74 Zero coupon 29.5 5? 100 0 23. Chapter 8 Bond Valuation with a Flat Term Structure 1. Suppose you want to know the price of a 10-year 7% coupon Treasury bond that pays interest annually. a. You have been told that the yield to maturity

More information

2. How many months will it take to pay off a $9,000 loan with monthly payments of $225? The APR is 18%.

2. How many months will it take to pay off a $9,000 loan with monthly payments of $225? The APR is 18%. Lesson 1: The Time Value of Money Study Questions 1. Your mother, who gave you life (and therefore everything), has encouraged you to borrow $65,000 in student loans. The interest rate is a record-low

More information

Lecture 5 (Chapter 9) Investment Criteria. Some Problems

Lecture 5 (Chapter 9) Investment Criteria. Some Problems Lecture 5 (Chapter 9) Investment Criteria Up to now, we have analyzed how to finance a firm (capital structure) Today we switch to analyzing what to do with the money once we ve got it (capital budgeting

More information

Overview of Lecture 4

Overview of Lecture 4 Overview of Lecture 4 Examples of Quoted vs. True Interest Rates Banks Auto Loan Forward rates, spot rates and bond prices How do things change when interest rates vary over different periods? Present

More information

Chapter 9 Bonds and Their Valuation ANSWERS TO SELECTED END-OF-CHAPTER QUESTIONS

Chapter 9 Bonds and Their Valuation ANSWERS TO SELECTED END-OF-CHAPTER QUESTIONS Chapter 9 Bonds and Their Valuation ANSWERS TO SELECTED END-OF-CHAPTER QUESTIONS 9-1 a. A bond is a promissory note issued by a business or a governmental unit. Treasury bonds, sometimes referred to as

More information

v. Other things held constant, which of the following will cause an increase in working capital?

v. Other things held constant, which of the following will cause an increase in working capital? Net working capital i. Net working capital may be defined as current assets minus current liabilities. This also defines the current ratio. Motives for holding cash ii. Firms hold cash balances in order

More information

Chapter 11. Investment Decision Criteria. Copyright 2011 Pearson Prentice Hall. All rights reserved.

Chapter 11. Investment Decision Criteria. Copyright 2011 Pearson Prentice Hall. All rights reserved. Chapter 11 Investment Decision Criteria Chapter 11 Contents Learning Objectives Principles Used in This Chapter 1. An Overview of Capital Budgeting 2. Net Present Value 3. Other Investment Criteria 4.

More information

2. What is your best estimate of what the price would be if the riskless interest rate was 9% (compounded semi-annually)? (1.04)

2. What is your best estimate of what the price would be if the riskless interest rate was 9% (compounded semi-annually)? (1.04) Lecture 4 1 Bond valuation Exercise 1. A Treasury bond has a coupon rate of 9%, a face value of $1000 and matures 10 years from today. For a treasury bond the interest on the bond is paid in semi-annual

More information

Chapter 2: Capital Budgeting Techniques

Chapter 2: Capital Budgeting Techniques Chapter 2: Introduction 2.1 Introduction In order to assess the feasibility of any investment project, some capital budgeting techniques should be used to evaluate that project. This part illustrates the

More information

ACCA F9 - Financial Management Multiple Choice Questions for June 2015 Exam

ACCA F9 - Financial Management Multiple Choice Questions for June 2015 Exam F9 - Financial Management Multiple hoice Questions for June 2015 Exam F9 test 1 Introduction to financial management and governance Q1. What is the role of financial management? To prepare financial statements

More information

STUDENT CAN HAVE ONE LETTER SIZE FORMULA SHEET PREPARED BY STUDENT HIM/HERSELF. FINANCIAL CALCULATOR/TI-83 OR THEIR EQUIVALENCES ARE ALLOWED.

STUDENT CAN HAVE ONE LETTER SIZE FORMULA SHEET PREPARED BY STUDENT HIM/HERSELF. FINANCIAL CALCULATOR/TI-83 OR THEIR EQUIVALENCES ARE ALLOWED. Test III-FINN3120-090 Fall 2009 (2.5 PTS PER QUESTION. MAX 100 PTS) Type A Name ID PRINT YOUR NAME AND ID ON THE TEST, ANSWER SHEET AND FORMULA SHEET. TURN IN THE TEST, OPSCAN ANSWER SHEET AND FORMULA

More information

CALCULATOR TUTORIAL. Because most students that use Understanding Healthcare Financial Management will be conducting time

CALCULATOR TUTORIAL. Because most students that use Understanding Healthcare Financial Management will be conducting time CALCULATOR TUTORIAL INTRODUCTION Because most students that use Understanding Healthcare Financial Management will be conducting time value analyses on spreadsheets, most of the text discussion focuses

More information

Chapter 13 The Basics of Capital Budgeting Evaluating Cash Flows

Chapter 13 The Basics of Capital Budgeting Evaluating Cash Flows Chapter 13 The Basics of Capital Budgeting Evaluating Cash Flows ANSWERS TO SELECTED END-OF-CHAPTER QUESTIONS 13-1 a. The capital budget outlines the planned expenditures on fixed assets. Capital budgeting

More information

PRACTICE EXAMINATION NO. 5 May 2005 Course FM Examination. 1. Which of the following expressions does NOT represent a definition for a n

PRACTICE EXAMINATION NO. 5 May 2005 Course FM Examination. 1. Which of the following expressions does NOT represent a definition for a n PRACTICE EXAMINATION NO. 5 May 2005 Course FM Examination 1. Which of the following expressions does NOT represent a definition for a n? A. v n ( 1 + i)n 1 i B. 1 vn i C. v + v 2 + + v n 1 vn D. v 1 v

More information

BS2551 Money Banking and Finance

BS2551 Money Banking and Finance S2551 Money anking and Finance Capital udgeting Capital budgeting techniques are decision rules used by managers when undertaking investment decisions. The best techniques should satisfy the following

More information

MBA Financial Management and Markets Spring 2011 Dr. A. Frank Thompson Due: February 28, 2011 Competency Exam 1 Directions: Please answer the

MBA Financial Management and Markets Spring 2011 Dr. A. Frank Thompson Due: February 28, 2011 Competency Exam 1 Directions: Please answer the MBA Financial Management and Markets Spring 2011 Dr. A. Frank Thompson Due: February 28, 2011 Competency Exam 1 Directions: Please answer the following 33 questions designed to test your knowledge of the

More information

Suggested solutions to 3-mark and 4-mark problems contained in the Sample Paper - Exam 3 - Investment Planning (IP)

Suggested solutions to 3-mark and 4-mark problems contained in the Sample Paper - Exam 3 - Investment Planning (IP) Suggested solutions to 3-mark and 4-mark problems contained in the Sample Paper - Exam 3 - Investment Planning (IP) Setion II Question 6 A buisnessman wants to achieve the goal of marriage of his daughter

More information

ANSWERS TO STUDY QUESTIONS

ANSWERS TO STUDY QUESTIONS ANSWERS TO STUDY QUESTIONS Chapter 17 17.1. The details are described in section 17.1.1. 17.3. Because of its declining payment pattern, a CAM would be most useful in an economy with persistent deflation

More information

3. Time value of money. We will review some tools for discounting cash flows.

3. Time value of money. We will review some tools for discounting cash flows. 1 3. Time value of money We will review some tools for discounting cash flows. Simple interest 2 With simple interest, the amount earned each period is always the same: i = rp o where i = interest earned

More information

CHAPTER 10 & 11 The Basics of Capital Budgeting & Cash Flow Estimation

CHAPTER 10 & 11 The Basics of Capital Budgeting & Cash Flow Estimation CHAPTER 10 & 11 The Basics of Capital Budgeting & Cash Flow Estimation Should we build this plant? 10-1 Capital Budgeting Overview Project Classifications Analysis Methods/Decision Rules Comparison of

More information