Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Size: px
Start display at page:

Download "Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition"

Transcription

1 Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product. B) a large number of firms selling similar, but not identical, products. C) a few firms producing differentiated products. D) one large firm and many small firms producing identical products. 2. Which of the following is not a characteristic of monopolistic competition? A) Firms are price takers. B) There are many buyers and sellers. C) Barriers to entry are low. D) Firms sell similar, but not identical, products. 3. Because the monopolistically competitive firm faces a demand curve for its product, it the price of its output. A) downward-sloping; cannot influence B) horizontal; can influence C) horizontal; cannot influence D) downward-sloping; can influence 4. A major difference between monopolistic competition and perfect competition is A) the number of sellers in the markets. B) the degree by which the market demand curves slope downwards. C) that products are not standardized in monopolistic competition unlike in perfect competition. D) the barriers to entry in the two markets. 5. For a monopolistically competitive firm, marginal revenue A) always equals the price. B) is greater than the price. C) is less than the price. D) and price are unrelated.

2 6. The Jeans Store sells 7 pairs of jeans per day when it charges $100 per pair. It sells 8 pairs of jeans per day at a price of $90 per pair. The marginal revenue of the eighth pair of jeans is A) $20. B) $90. C) $100. D) $ What is the profit-maximizing rule for a monopolistically competitive firm? A) to produce a quantity that maximizes market share B) to produce a quantity that maximizes total revenue C) to produce a quantity such that marginal revenue equals marginal cost D) to produce a quantity such that price equals marginal cost Quantity (cases) Price (dollars) Total Revenue (dollars) 1 $75 $75 $ Total Cost (dollars) Eco Energy is a monopolistically competitive producer of a sports beverage called Power On. Table 13-2 shows the firm's demand and cost schedules. 8. Refer to above table. What is the output (Q) that maximizes profit and what is the price (P) charged? A) P=$55; Q=5 cases B) P=$50; Q=6 cases C) P=$45; Q=7 cases D) P=$40; Q=8 cases 9. Refer to above table. What is Eco Energy's profit? A) $125 B) $140 C) $145 D) $150

3 10. Refer to above table. What is the marginal profit from producing and selling the 5th case? A) $275 B) $145 C) $35 D) $ Refer to above table. What is likely to happen to the product's price in the long run? A) It will fall. B) It will increase. C) It will remain constant. D) This cannot be determined without information on its long-run demand curve. The above figure 13-4 shows cost and demand curves for a monopolistically competitive producer of iced-tea. 12. Refer to the above figure. What is the profit-maximizing output level? A) 22 cases B) 24 cases C) 30 cases D) 38 cases 13. Refer to the above figure. What is the firm's profit-maximizing price? A) $12 B) $13 C) $14 D) $16

4 14. Refer to the above figure. At the profit-maximizing output level the firm will A) earn a profit of $176. B) break even. C) earn a profit of $88. D) earn a profit of $ Refer to the above figure. Based on the diagram, one can conclude that A) some existing firms will exit the market. B) new firms will enter the market. C) the industry is in long-run equilibrium. D) firms achieve productive efficiency. 16. If price exceeds average variable cost but is less than average total cost, a firm A) should further differentiate its product. B) should stay in business for a while longer until its fixed costs expire. C) is making some profit but less than maximum profit. D) should shut down. 17. A monopolistically competitive firm that earns an accounting profit in the short run A) must also earn an economic profit in the short run. B) does not earn enough to earn an economic profit in the short run. C) could earn an economic profit, break even or suffer an economic loss in the short run. D) could earn an economic profit or break even, but could not suffer an economic loss in the short run. 18. When new firms are encouraged to enter a monopolistically competitive market A) some existing firms must be earning economic profits. B) they do so because there is insufficient product differentiation. C) the demand curve facing an existing firm shifts to the right. D) the marginal cost curve facing an existing firm shifts downwards. 19. The entry and exit of firms in a monopolistically competitive market guarantee that A) marginal revenue equals marginal cost and average total cost is minimized. B) firms can earn economic profits in the long run. C) price equals average total cost in the long run. D) firms can earn economic profits in the short run.

5 20. In long-run equilibrium, compared to a perfectly competitive market, a monopolistically competitive industry produces a level of output and charges a price. A) higher; lower B) lower; lower C) lower; higher D) higher; higher 21. Economists have long debated whether there is a significant loss of well-being to society in markets that are monopolistically competitive rather than perfectly competitive. Which of the following offers the best reason why some economists believe that monopolistically competitive markets benefit consumers despite any loss of well-being? A) Although consumers may pay a price greater than marginal cost for a product, the product is produced at the minimum average total cost. B) Although consumers may pay a price greater than marginal cost and the product is not produced at minimum average total cost, they benefit from being able to buy a differentiated product more closely suited to their tastes. C) Consumers pay a price equal to the marginal cost of producing a product, even though it is not produced at the minimum average total cost. D) Consumers are better off choosing from a variety of differentiated products, even though product differentiation causes barriers that restrict entry into monopolistically competitive markets. 22. Monopolistically competitive firms can differentiate their products A) by producing at minimum efficient scale. B) by producing where marginal revenue equals marginal cost. C) by equating price and average total cost. D) through marketing. 23. One goal a firm tries to achieve when it advertises a product is to A) make the demand curve for the product more elastic. B) shift the demand curve for the product to the left. C) make the demand curve for the product unitary elastic. D) make the demand curve for the product more inelastic.

6 Key 1. B 2. A 3. D 4. C 5. C 6. A 7. C 8. B 9. C 10. D 11. A 12. A 13. D 14. C 15. B 16. B 17. C 18. A 19. C 20. C 21. B 22. D 23. D

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Chapter 6 The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Learning Objectives List the four characteristics of a perfectly competitive market. Describe how a perfect competitor makes the decision

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Monopoly practice Davidson spring2007 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly industry is characterized by 1) A)

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

Chapter 6 Competitive Markets

Chapter 6 Competitive Markets Chapter 6 Competitive Markets After reading Chapter 6, COMPETITIVE MARKETS, you should be able to: List and explain the characteristics of Perfect Competition and Monopolistic Competition Explain why a

More information

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES Monopolistic Competition Market Structure Perfect Competition Pure Monopoly Monopolistic Competition Oligopoly Duopoly Monopoly The further right on

More information

Summary Chapter 12 Monopoly

Summary Chapter 12 Monopoly Summary Chapter 12 Monopoly Defining Monopoly - A monopoly is a market structure in which a single seller of a product with no close substitutes serves the entire market - One practical measure for deciding

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets I. Perfect Competition Overview Characteristics and profit outlook. Effect

More information

Problems on Perfect Competition & Monopoly

Problems on Perfect Competition & Monopoly Problems on Perfect Competition & Monopoly 1. True and False questions. Indicate whether each of the following statements is true or false and why. (a) In long-run equilibrium, every firm in a perfectly

More information

Chapter 9: Perfect Competition

Chapter 9: Perfect Competition Chapter 9: Perfect Competition Perfect Competition Law of One Price Short-Run Equilibrium Long-Run Equilibrium Maximize Profit Market Equilibrium Constant- Cost Industry Increasing- Cost Industry Decreasing-

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Econ 111 (04) 2nd Midterm A Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A)

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MPP 801 Perfect Competition K. Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Refer to Figure 9-1. If the price a perfectly

More information

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION Chapter in a Nutshell Now that we understand the characteristics of different market structures, we ask the question

More information

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE Perfect Competition Chapter 10 CHAPTER IN PERSPECTIVE In Chapter 10 we study perfect competition, the market that arises when the demand for a product is large relative to the output of a single producer.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics, Quiz #5 Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) Perfect competition

More information

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 16 MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Summary This chapter presents the traditional, idealized model of perfect competition. In it, you will

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions: How is similar to perfect? How is it similar to monopoly? How do ally competitive firms choose price and? Do they earn economic profit? In what

More information

Practice Questions Week 8 Day 1

Practice Questions Week 8 Day 1 Practice Questions Week 8 Day 1 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The characteristics of a market that influence the behavior of market participants

More information

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test.

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. 1. Which of the following items is most likely to be an implicit cost of production? a.

More information

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a In this chapter, look for the answers to these questions: What is a perfectly competitive market? What is marginal revenue? How is it related to total and average revenue? How does a competitive firm determine

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE

Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE In this chapter, look for the answers to these questions: Why do monopolies arise? Why is MR < P for a monopolist? How do monopolies choose their P and Q? How do monopolies affect society s well-being?

More information

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Chapter 9 Pricing and Output Decisions: i Perfect Competition and Monopoly M i l E i E i Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Pricing and

More information

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The marginal revenue facing a monopolist A) is

More information

Profit Maximization. 2. product homogeneity

Profit Maximization. 2. product homogeneity Perfectly Competitive Markets It is essentially a market in which there is enough competition that it doesn t make sense to identify your rivals. There are so many competitors that you cannot single out

More information

CHAPTER 9: PURE COMPETITION

CHAPTER 9: PURE COMPETITION CHAPTER 9: PURE COMPETITION Introduction In Chapters 9-11, we reach the heart of microeconomics, the concepts which comprise more than a quarter of the AP microeconomics exam. With a fuller understanding

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES Question 1 10 points (1+5+1+3) (a) 1 point: One point is earned for stating that the firm s price is equal to the market price because the firm is a price taker.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Four - Sample Questions Chapters 12-14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice for Perfect Competition Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following is a defining characteristic of a

More information

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly WSG8 7/7/03 4:34 PM Page 113 8 Market Structure: Perfect Competition and Monopoly OVERVIEW One of the most important decisions made by a manager is how to price the firm s product. If the firm is a profit

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

Pre-Test Chapter 21 ed17

Pre-Test Chapter 21 ed17 Pre-Test Chapter 21 ed17 Multiple Choice Questions 1. Which of the following is not a basic characteristic of pure competition? A. considerable nonprice competition B. no barriers to the entry or exodus

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market 1. What is a factor market? A) It is a market where financial instruments are traded. B) It is a market where stocks and bonds are traded.

More information

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output.

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output. Ch. 9 1. Which of the following is not an assumption of a perfectly competitive market? A) Fragmented industry B) Differentiated product C) Perfect information D) Equal access to resources 2. Which of

More information

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition Chapter 11 PERFECT COMPETITION Competition Topic: Perfect Competition 1) Perfect competition is an industry with A) a few firms producing identical goods B) a few firms producing goods that differ somewhat

More information

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits.

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Profit depends upon two factors Revenue Structure Cost Structure

More information

Lab 12: Perfectly Competitive Market

Lab 12: Perfectly Competitive Market Lab 12: Perfectly Competitive Market 1. Perfectly competitive market 1) three conditions that make a market perfectly competitive: a. many buyers and sellers, all of whom are small relative to market b.

More information

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy After reading Chapter 7, MONOPOLY, OLIGOPOLY AND STRATEGY, you should be able to: Define the characteristics of Monopoly and Oligopoly, and explain why the are

More information

Econ 101: Principles of Microeconomics

Econ 101: Principles of Microeconomics Econ 101: Principles of Microeconomics Chapter 16 - Monopolistic Competition and Product Differentiation Fall 2010 Herriges (ISU) Ch. 16 Monopolistic Competition Fall 2010 1 / 18 Outline 1 What is Monopolistic

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) One of the requirements for a monopoly is that A) products are high priced. B) there are several close substitutes for the product. C) there is a

More information

Final Exam (Version 1) Answers

Final Exam (Version 1) Answers Final Exam Economics 101 Fall 2003 Wallace Final Exam (Version 1) Answers 1. The marginal revenue product equals A) total revenue divided by total product (output). B) marginal revenue divided by marginal

More information

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination CHAPTER CHECKLIST Monopoly Chapter 13 1. Explain how monopoly arises and distinguish between single-price monopoly and price-discriminating monopoly. 2. Explain how a single-price monopoly determines its

More information

Chapter 04 Firm Production, Cost, and Revenue

Chapter 04 Firm Production, Cost, and Revenue Chapter 04 Firm Production, Cost, and Revenue Multiple Choice Questions 1. A key assumption about the way firms behave is that they a. Minimize costs B. Maximize profit c. Maximize market share d. Maximize

More information

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition Monopoly Monopoly is a market structure in which one form makes up the entire supply side of the market. That is, it is the polar opposite to erfect Competition we discussed earlier. How do they come about?

More information

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates

More information

Econ 202 Exam 3 Practice Problems

Econ 202 Exam 3 Practice Problems Econ 202 Exam 3 Practice Problems Principles of Microeconomics Dr. Phillip Miller Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Chapter 13 Production and

More information

Pre-Test Chapter 22 ed17

Pre-Test Chapter 22 ed17 Pre-Test Chapter 22 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagram. At the profit-maximizing level of output, total revenue will be: A. NM times 0M. B. 0AJE. C. 0EGC. D. 0EHB. 2. For a pure

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition Monopolistic Chapter 17 Copyright 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part of the work should be mailed to: Permissions Department, Harcourt College

More information

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Chapter 5 Perfect Competition Chapter Objectives! In this chapter you will: " Consider the four market structures, and the main differences

More information

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK Chapter 4 : The Market Forces of and and demand are the two words that economists use most often. and demand are the forces that make market economies work. Modern

More information

INTRODUCTORY MICROECONOMICS Instructor: Filip Vesely 12

INTRODUCTORY MICROECONOMICS Instructor: Filip Vesely 12 INTRODUCTORY MICROECONOMICS Instructor: Filip Vesely 12 MIDTERM EXAM will be on March 29 Everything you earn and many things you buy are taxed. Who really pays these taxes? Tax Incidence is the division

More information

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS Due the Week of June 23 Chapter 8 WRITE [4] Use the demand schedule that follows to calculate total revenue and marginal revenue at each quantity. Plot

More information

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score:

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score: Economics EOC Quiz Answer Key Microeconomic Concepts - (SSEMI1) Flow Of Goods, (SSEMI2) Law Of Demand, (SSEMI3) Economic Behavior, (SSEMI4) Organization And Role Of Business Student Name: Teacher Name:

More information

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20 1 1. A marketing survey shows that gate receipts would increase if the price of tickets to a summer rock concert increased, even though the number of tickets sold would fall. What does this imply about

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

Problems: Table 1: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2

Problems: Table 1: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2 Problems: Table 1: Labor Hours needed to make one Amount produced in 90 hours: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2 1. Refer to Table 1. For Carolyn, the opportunity cost of 1

More information

I. Features of Monopolistic Competition

I. Features of Monopolistic Competition University of Pacific-Economics 53 Lecture Notes #15 I. Features of Monopolistic Competition Like the name suggests, a monopolistically competitive industry has features from both a monopoly market structure

More information

Economics 100 Exam 2

Economics 100 Exam 2 Name: 1. During the long run: Economics 100 Exam 2 A. Output is limited because of the law of diminishing returns B. The scale of operations cannot be changed C. The firm must decide how to use the current

More information

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts Appendix LABOR UNION Key Concepts Market Power in the Labor Market A labor union is an organized group of workers that aims to increase wages and influence other job conditions. Craft union a group of

More information

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS 23-1 Briefly indicate the basic characteristics of pure competition, pure monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Under which of these market classifications

More information

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY CHAPTER 10: PURE MONOPOLY Introduction While the perfectly competitive firm has no power over prices in the marketplace, the monopoly has the power necessary to determine both the price and output of the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 Monopoly - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Unregulated monopolies A) cannot change the market quantity.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

Price Elasticity of Demand & Supply

Price Elasticity of Demand & Supply 13 10 Price Elasticity of Demand & Supply A. Price elasticity of demand Elastic demand (Ed > 1) % change in quantity demanded > % change in price Inelastic demand (Ed < 1) % change in quantity demanded

More information

PROBLEM SET#3 PART I: MULTIPLE CHOICE

PROBLEM SET#3 PART I: MULTIPLE CHOICE 1 PROBLEM SET#3 PART I: MULTIPLE CHOICE 1. In general, elasticity is a measure of a. the extent to which advances in technology are adopted by producers. b. the extent to which a market is competitive.

More information

Midterm Exam #1 - Answers

Midterm Exam #1 - Answers Page 1 of 9 Midterm Exam #1 Answers Instructions: Answer all questions directly on these sheets. Points for each part of each question are indicated, and there are 1 points total. Budget your time. 1.

More information

Chapter 15: Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE HOW MONOPOLIES MAKE PRODUCTION AND PRICING DECISIONS

Chapter 15: Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE HOW MONOPOLIES MAKE PRODUCTION AND PRICING DECISIONS Chapter 15: While a competitive firm is a taker, a monopoly firm is a maker. A firm is considered a monopoly if... it is the sole seller of its product. its product does not have close substitutes. The

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Economics 103 Spring 2012: Multiple choice review questions for final exam. Exam will cover chapters on perfect competition, monopoly, monopolistic competition and oligopoly up to the Nash equilibrium

More information

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers.

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers. Perfectly Competitive Markets A firm s decision about how much to produce or what price to charge depends on how competitive the market structure is. If the Cincinnati Bengals raise their ticket prices

More information

Chapter 8. Competitive Firms and Markets

Chapter 8. Competitive Firms and Markets Chapter 8. Competitive Firms and Markets We have learned the production function and cost function, the question now is: how much to produce such that firm can maximize his profit? To solve this question,

More information

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition BASIC MARKET ELEMENTS Supply Demand Price Competition Supply Supply is the quantity of goods that firms are willing to produce and sale with respect to the market price when all other conditions (like

More information

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set Goldwasser AP Microeconomics Unit 5 Problem Set NAME 1. For each of the following, is the industry perfectly competitive? Referring to market share, standardization of the product, and/or free entry and

More information

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run?

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run? Perfect Competition Questions Question 1 Suppose there is a perfectly competitive industry where all the firms are identical with identical cost curves. Furthermore, suppose that a representative firm

More information

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!!

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! For more, please visit: http://courses.missouristate.edu/reedolsen/courses/eco165/qeq.htm Market Equilibrium and Applications

More information

CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 13 MARKETS FOR LABOR Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary This chapter deals with supply and demand for labor. You will learn about why the supply curve for

More information

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization I. The Concept of Profit Maximization Profit is defined as total revenue minus total cost. Π = TR TC (We use Π to stand for profit because we use P for something

More information

5. Suppose demand is perfectly elastic, and the supply of the good in question

5. Suppose demand is perfectly elastic, and the supply of the good in question ECON 1620 Basic Economics Principles 2010 2011 2 nd Semester Mid term test (1) : 40 multiple choice questions Time allowed : 60 minutes 1. When demand is inelastic the price elasticity of demand is (A)

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) A major characteristic of monopoly is A) a single seller of a product. B) multiple sellers of a product. C) two sellers of a product. D) a few sellers

More information

CHAPTER 5 WORKING WITH SUPPLY AND DEMAND Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 5 WORKING WITH SUPPLY AND DEMAND Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 5 WORKING WITH SUPPLY AND DEMAND Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Overview This chapter continues dealing with the demand and supply curves we learned about in

More information

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal.

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal. Chapter 12 monopoly 1. A monopoly firm is different from a competitive firm in that A) there are many substitutes for a monopolist's product but there are no substitutes for a competitive firm's product.

More information

Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics

Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics 1 Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics May 2015 Clark G. Ross Frontis Johnston Professor of Economics Davidson College Box 7022 Davidson, NC 28035-7022

More information

Demand, Supply and Elasticity

Demand, Supply and Elasticity Demand, Supply and Elasticity CHAPTER 2 OUTLINE 2.1 Demand and Supply Definitions, Determinants and Disturbances 2.2 The Market Mechanism 2.3 Changes in Market Equilibrium 2.4 Elasticities of Supply and

More information

Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003

Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003 Rutgers University Economics 102: Introductory Microeconomics Professor Altshuler Fall 2003 Answers to Problem Set 11 Chapter 16 2. a. If there were many suppliers of diamonds, price would equal marginal

More information

Figure: Computing Monopoly Profit

Figure: Computing Monopoly Profit Name: Date: 1. Most electric, gas, and water companies are examples of: A) unregulated monopolies. B) natural monopolies. C) restricted-input monopolies. D) sunk-cost monopolies. Use the following to answer

More information

ELASTICITY Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

ELASTICITY Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 4 ELASTICITY Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Overview This chapter continues dealing with the demand and supply curves we learned about in Chapter 3. You will

More information

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q Chapter 14: Firms in Competitive Markets Profit and Revenue The firm's goal is to maximize profit. Profit = total revenue - total cost (opportunity cost) Total revenue = price per unit sold number of units

More information

Practice Questions Week 3 Day 1

Practice Questions Week 3 Day 1 Practice Questions Week 3 Day 1 Figure 4-1 Quantity Demanded $ 2 18 3 $ 4 14 4 $ 6 10 5 $ 8 6 6 $10 2 8 Price Per Pair Quantity Supplied 1. Figure 4-1 shows the supply and demand for socks. If a price

More information

Chapter 7: Market Structures Section 1

Chapter 7: Market Structures Section 1 Chapter 7: Market Structures Section 1 Key Terms perfect competition: a market structure in which a large number of firms all produce the same product and no single seller controls supply or prices commodity:

More information

1 of 14 11/5/2013 4:33 PM

1 of 14 11/5/2013 4:33 PM 1 of 14 11/5/2013 4:33 PM Market power is A characteristic of all market structures. The ability to alter the market price of a product. Most common for competitive firms. Enjoyed by all firms at high

More information

Introduction to microeconomics

Introduction to microeconomics RELEVANT TO ACCA QUALIFICATION PAPER F1 / FOUNDATIONS IN ACCOUNTANCY PAPER FAB Introduction to microeconomics The new Paper F1/FAB, Accountant in Business carried over many subjects from its Paper F1 predecessor,

More information

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY N. Gregory Mankiw Principles of Economics Chapter 15. MONOPOLY Solutions to Problems and Applications 1. The following table shows revenue, costs, and profits, where quantities are in thousands, and total

More information

Consumer and Producer Surplus. Consumer and Producer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus Individual consumer surplus

Consumer and Producer Surplus. Consumer and Producer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus Individual consumer surplus Consumer and Consumer and February 6, 2007 Reading: Chapter 6 Introduction Consumer surplus Producer surplus Efficiency and the gains from trade s 2 Introduction Connections to: Opportunity costs to consumers

More information

Pre-Test Chapter 23 ed17

Pre-Test Chapter 23 ed17 Pre-Test Chapter 23 ed17 Multiple Choice Questions 1. The kinked-demand curve model of oligopoly: A. assumes a firm's rivals will ignore a price cut but match a price increase. B. embodies the possibility

More information

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition.

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Reference: N. Gregory Mankiw s rinciples of Microeconomics, 2 nd edition, Chapter 14 (p. 291-314) and Chapter 15 (p. 315-347).

More information

Jacob: If there is a tax, there is a dead weight loss; why do we speak of a social gain?

Jacob: If there is a tax, there is a dead weight loss; why do we speak of a social gain? Microeconomics, sales taxes, final exam practice problems (The attached PDF file has better formatting.) *Question 1.1: Social Gain Suppose the government levies a sales tax on a good. With the sales tax,

More information