Name. September 11, 2001: A Turning Point

Save this PDF as:

Size: px
Start display at page:

Download "Name. September 11, 2001: A Turning Point"

Transcription

1 Name Directions: For the following questions(s), use this passage adapted from Mark Kishlansky s, Patrick Geary s, and Patricia O Brien s text, Civilization in the West. September 11, 2001: A Turning Point On September 11, 2001, four U.S. passenger planes were hijacked and used as flying bombs in a coordinated action that targeted the World Trade Center and the Pentagon outside of Washington, DC. Two of the four hijacked planes slammed into the twin towers of the World Trade Center, and a third plane hit its mark by diving into the Pentagon. The fourth plane crashed in a field in Pennsylvania, its suicide attack foiled by passengers who opposed their captors. More than 3,000 people were killed, thousands more were wounded, and the loss of property was unprecedented in the worst terrorist attack in history. The events horrified people around the world who understood that two symbols of American global, financial, and military dominance had been singled out in a carefully planned and executed mission of destruction. Osama bin Laden was identified as the source of terrorist devastation. The event was immediately compared to the Japanese attack on Pearl Harbor in 1941, which provoked the entry of the United States into World War Two. President George W. Bush declared, in the wake of the terrorist attacks, that the United States was entering a new kind of war, one not waged between nations but one whose stateless enemy would be sought out and hunted down. Terrorism had long plagued Europe and the Middle East, but the September 11 attacks marked the first time in history that an act of terrorist warfare by an external enemy took place on American soil. This terrorist attack event marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in state security measures of western governments. It also marked the beginning of a new war. Osama bin Laden, a Saudi Arabian millionaire, who had been trained by the U.S. Central Intelligence Agency, had fought against the Russians in Afghanistan between 1980 and In June 2001, bin Laden called on the Muslims of the world to mobilize themselves into a general jihad, or holy war, against their enemies. It was three months after this call-to-arms, that terrorists dealt their most extreme blow against the United States. Because of this new threat, the Americans and their allies in Europe and throughout the world joined forces in pledging to eradicate terrorism. Stringent security measures in airports and public places were instituted worldwide as nations faced harsh new political realities, including incidents of bioterrorism germ warfare against civilians that took place in the United States in the months following the September terrorist attacks. When the European Union and the United States passed new laws and directives to combat terrorism, critics feared the curtailment of civil liberties. Racist incidents against Muslims and Arabs mounted, even as European and American leaders stressed that bin Laden and his network was nonrepresentative and fanatical fringe within the Muslim world. In October 2001, less than a month after the attacks, the United States and Great Britain began massive bombing of Afghanistan, the small mountainous country said to be harboring bin Laden, after the Taliban, the fundamentalist Muslim ruling group, refused to hand bin Laden over to the United States.

2 1. Which sentence best states the central point of this passage? a. Acts of terrorism have increased to the point that countries all around the world must unite in an effort to end them. b. Osama bin Laden has challenged Muslims around the world to participate in a war against their enemies. c. The tragic events of September 11, 2001, resulted in many changes in the U.S. and around the world. d. Americans and their allies throughout the world have united together in an effort to stop terrorism. 2. What question would best help the reader discover the major points of this passage? a. Who was responsible for the attack on September 11? b. How did terrorists attack the United States on September 11? c. Why did terrorists attack the United States on September 11? d. In what ways was September 11 a turning point? 3. Using this dictionary entry, what is the best definition of foiled as it is used in paragraph one? foil\vt\ 1. To prevent from attaining an end; 2. To back or cover with foil foil\n\ 1. A fencing weapon foil \n\ 1. Very thin sheet of metal. a. To prevent from attaining an end b. To back or cover with foil c. A fencing weapon d. Very thin sheet metal 4. Examine the meaning of the following word parts: un not pre before Using the meaning of these word parts and the context of the sentence, choose the best definition of unprecedented in paragraph one. a. A previous example b. Not having occurred previously c. Affecting a large group d. Very expensive

3 5. Examine the meaning of the word part less. less without Choose the best definition of the phrase, stateless enemy, according to the way it is used in paragraph two. a. An enemy no associated with a group of people b. Without an identified enemy c. An enemy not associated with a government d. An enemy having no social position 6. According to the context, what is the definition of jihad as it is used in paragraph three. a. Call to prayer b. Plan for unification c. Pilgrimage to Mecca d. A war waged on behalf of Islam 7. According to the context, what is the best definition for harboring as it is used in the fourth paragraph. a. Having a body of water b. Giving shelter or refuge c. Sitting in a port for ocean vessels d. Celebrating 8. The implied main idea of paragraph one is: a. Planes destroyed the World Trade Center on September 11, b. Over 3,000 people were killed in a terrorist attack on September 11, c. Terrorism has gotten out of control in the U.S. and around the world. d. The worst terrorist attack in history occurred on September 11, 2001, in the the United States. 9. Which sentence is the topic sentence of paragraph two? a. The events horrified people around the world who understood that two symbols of American global, financial, and military dominance had been singled out in a carefully planned and executed mission of destruction. b. Osama bin Laden was identified as the source of terrorist devastation. c. President George W. Bush declared, in the wake of the terrorist attacks, that the United States was entering a new kind of war, one not waged between nations but one whose stateless enemy would be sought out and hunted down. d. This terrorist attack marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in state security measures of western governments.

4 10. According to the passage, the September 11 attacks a. Were the first acts of terrorism warfare by a foreign enemy on American soil. b. Were impulsive acts planned hastily by an angry group of terrorists. c. Were orchestrated by a Russian Muslim who fought against the U.S. in Afghanistan. d. Were different from the attacks on Pearl Harbor in What inference can be drawn from paragraph three? a. Osama bin Laden is the world leader of the Muslim faith. b. Osama bin Laden wrote the Koran, the Muslim holy book. c. Osama bin Laden had great influence on the Muslims who committed the acts of terrorism. d. Osama bin Laden is waging war against the world on behalf of all Muslims. 12. The two symbols mentioned in paragraph two are: a. Afghanistan and the Middle East b. The United States and Europe c. The World Trade Center and the Pentagon d. Muslims and Arabs 13. What is the irony expressed in paragraph three? a. Osama bin Laden fought in the United States army against Afghanistan. b. Osama bin Laden is a millionaire, who doesn t need money to get what he wants. c. The United States taught Osama bin Laden warfare tactics, which he then used against America. d. Osama bin Laden wants the Muslims to unite in a general jihad. 14. Which sentence is the implied main idea of paragraph four? a. Innocent Muslims and Arabs around the world have been unfairly attacked as a result of the war on terrorism. b. The attack on the U.S. led to several new measures. c. Security measures have been enforced in public places worldwide in order to thrwart terrorism. d. Afghanistan was bombed as a result of harboring bin Laden. 15. What inference can be drawn from paragraph four? a. Osama bin Laden is attacking innocent Arabs and Muslims around the world. b. Osama bin Laden is conducting germ warfare. c. Afghanistan is an enemy of Osama bin Laden. d. Osama bin Laden represents the view of just a small group of Muslims.

5 16. What is the relationship expressed between these two sentences from paragraph two? The event marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in state security measures of western governments. It also marked the beginning of a new war. a. Addition b. Comparison c. Contrast d. Cause and effect 17. What is the relationship expressed between the parts of this sentence? Terrorism had long plagued Europe and the Middle East, but the September 11 attacks marked the first time in history that an act of terrorist warfare by an external enemy took place on American soil. a. Addition b. Contrast c. Comparison d. Cause and effect 18. Which pattern of organization does the author use in paragraph four? a. Listing b. Comparison/contrast c. Classification d. Cause and effect 19. Osama bin Laden, a Saudi Arabian millionaire, who had been trained by the U.S. Central Intelligence Agency, had fought against the Russians in Afghanistan between 1980 and The above sentence is a statement of: a. Fact b. Opinion c. Both fact and opinion d. Informed opinion

6 20. More than 3,000 people were killed, thousands more were wounded, and the loss of property was unprecedented in the worst terrorist attack in history. The above statement is a statement of: a. Fact b. Opinion c. Both fact and opinion d. Neither fact nor opinion 21. What background information would be most helpful in understanding this passage? a. Knowledge of bioterrorism b. Knowledge of the Muslim faith c. Knowledge of the Central Intelligence Agency d. Knowledge of Afghanistan 22. What is the overall tone of this passage? a. Emotional and biased b. Confident and admiring c. Anxious and doubtful d. Matter-of-fact and factual 23. What is the primary purpose of this passage? a. To persuade the reader that the terrorist attack on September 11, 2001 offers proof that the Muslim faith encourages terrorism. b. To inform the reader about the effects of the terrorist attack on September 11, 2001 c. To entertain the reader with a harrowing story of a terrorist attack on September 11, 2001 d. To convince the reader about the importance of safety measures in public places 24. Which college course would most likely study this excerpt from a textbook? a. Sociology b. Psychology c. History d. Philosophy

7 25. Complete this outline of important ideas from paragraph four using the options below? D. 1. America and Europe pledge to eradicate terrorism 2. Adoption of stringent security measures 3. New law and directives 4. Racists incidents against Muslim and Arabs 5. Bombing of Afghanistan a. Causes of September 11, 2001 b. Examples of the fight against Osama bin Laden c. Reasons for eradicating terrorism d. Effects of September 11, 2001

8 Answer Key: 1. C 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. B 8. D 9. D 10. A 11. C 12. C 13. C 14. B 15. D 16. D 17. B 18. D 19. A 20. C 21. A 22. A 23. B 24. A 25. B

TEACHER SUPPORT PAGES

TEACHER SUPPORT PAGES September 11 Online support for these lessons is available at: www.onlinelearningexchange.com/content/products/home.html Copyright 2011 Pearson Education, Inc., or its affiliates. All Rights Reserved.

More information

IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE EASTERN DISTRICT OF VIRGINIA Alexandria Division

IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE EASTERN DISTRICT OF VIRGINIA Alexandria Division IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE EASTERN DISTRICT OF VIRGINIA Alexandria Division UNITED STATES OF AMERICA ) ) v. ) Criminal No. 01-455-A ) ZACARIAS MOUSSAOUI, ) Defendant ) Statement of Facts

More information

To use the Muslim concept of Jihad to understand Muslim attitudes to war.

To use the Muslim concept of Jihad to understand Muslim attitudes to war. To use the Muslim concept of Jihad to understand Muslim attitudes to war. Grade C All will be able to describe the meaning of greater and lesser JIHAD. Grade B Most will be able to explain why the concept

More information

CITIZEN ADVOCACY CENTER

CITIZEN ADVOCACY CENTER CITIZEN ADVOCACY CENTER The USA PATRIOT Act Post-9/11 Due Process LESSON PLAN AND ACTIVITIES All rights reserved. No part of this lesson plan may be reproduced in any form or by any electronic or mechanical

More information

Religious Studies (Short Course) Revision Religion, War and Peace

Religious Studies (Short Course) Revision Religion, War and Peace Religious Studies (Short Course) Revision Religion, War and Peace How to use this presentation The first part of this presentation (blue headings) will give you brief information, religious viewpoints

More information

Examples of International terrorist attacks since 9/11

Examples of International terrorist attacks since 9/11 PAPER ONE INTERNATIONAL TERRORISM: THE THREAT Any discussion of the Government s strategy to reduce the threat from international terrorism to the UK and its citizens must begin with the nature of the

More information

Mystery Strategy- Jihad

Mystery Strategy- Jihad Mystery Strategy- Jihad The press portrayal of Islam has been polarised since the events of September 11 th. Certain Islamic words have been misused by terrorists to suggest that their actions are supported

More information

Theme: The Growing Role of Private Security Companies in Protecting the Homeland.

Theme: The Growing Role of Private Security Companies in Protecting the Homeland. Theme: The Growing Role of Private Security Companies in Protecting the Homeland. Background on terrorist organizations: A global threat, every object is a target, infinite number of targets. Terrorist

More information

Key Concepts Chart (The United States after the Cold War)

Key Concepts Chart (The United States after the Cold War) Unit 10, Activity 1, Key Concepts Chart Key Concepts Chart (The United States after the Cold War) Key Concept +? - Explanation Extra Information NAFTA Presidents George H.W. Bush and Bill Clinton both

More information

Option 1: Use the Might of the U.S. Military to End the Assad Regime

Option 1: Use the Might of the U.S. Military to End the Assad Regime 1 Option 1: Use the Might of the U.S. Military to End the Assad Regime The Syrian dictatorship s use of chemical weapons against its own people was terrible. But we must not let it overshadow the larger

More information

New York: Center of the World Teacher s Guide

New York: Center of the World Teacher s Guide Page 1 The Center of the World offers insights into American history topics including the post-world War II economic order, city planning in the era of urban renewal, and globalization and its consequences.

More information

Name: Date: Hour: Allies (Russia in this instance) over the Germans. Allies (British and American forces defeated German forces in Northern Africa)

Name: Date: Hour: Allies (Russia in this instance) over the Germans. Allies (British and American forces defeated German forces in Northern Africa) Name: Date: Hour: World War II Use your textbook and other sources to complete the chart below regarding the significant events that took place during World War II. Answer the questions that follow in

More information

EU COOPERATION. The Madrid bombings have provided additional impetus for action. In an 18-page declaration on counter terrorism on

EU COOPERATION. The Madrid bombings have provided additional impetus for action. In an 18-page declaration on counter terrorism on TESTIMONY BY AMBASSADOR J. COFER BLACK COORDINATOR FOR COUNTERTERRORISM DEPARTMENT OF STATE BEFORE THE SENATE FOREIGN RELATIONS SUBCOMMITTEE ON EUROPE MARCH 31, 2004 Thank you Mr. Chairman and members

More information

Espionage and Intelligence. Debra A. Miller, Book Editor

Espionage and Intelligence. Debra A. Miller, Book Editor Espionage and Intelligence Debra A. Miller, Book Editor Intelligence... has always been used by the United States to support U.S. military operations, but much of what forms today s intelligence system

More information

Reasons for U.S. Involvement in War

Reasons for U.S. Involvement in War Reasons for U.S. Involvement in War The United States has waged several wars throughout its history. These wars have in some ways differed drastically. For example, during the Revolutionary War, cannons

More information

Lesson Plan: Islamophobia in the Shadow of 9/11

Lesson Plan: Islamophobia in the Shadow of 9/11 Lesson Plan: Islamophobia in the Shadow of 9/11 Grades 10-12 Purpose In this lesson, students will critically analyze various media for manifestations of Islamophobia. They will also learn to recognize

More information

Munich A few months ago Tony Blair apologised for the invasion of Iraq in 2003 and said that without that war the Islamic State could not have taken

Munich A few months ago Tony Blair apologised for the invasion of Iraq in 2003 and said that without that war the Islamic State could not have taken Munich A few months ago Tony Blair apologised for the invasion of Iraq in 2003 and said that without that war the Islamic State could not have taken shape. What he did not say is that its genesis started

More information

How accurate is it to say that the Black Power movements of the 1960s achieved nothing for Black Americans?

How accurate is it to say that the Black Power movements of the 1960s achieved nothing for Black Americans? How accurate is it to say that the Black Power movements of the 1960s achieved nothing for Black Americans? An answer given a mark in Level 5 of the published mark scheme In the 1960s different Black Power

More information

USA PATRIOT ACT: Protecting National Security or Violating Civil Liberties?

USA PATRIOT ACT: Protecting National Security or Violating Civil Liberties? USA PATRIOT ACT: Protecting National Security or Violating Civil Liberties? Historical Thinking Skills Assessed: Sourcing, Critical Reading, Corroboration Author/School/System: Matt Hipszer, Howard County

More information

Background Report: 9/11, Ten Years Later

Background Report: 9/11, Ten Years Later Background Report: 9/11, Ten Years Later THE UNIQUE NATURE OF 9/11 Among terrorism incidents in the United States and around the world, al-qa ida s attacks on September 11, 21, are notably unique. FATALITIES

More information

The Senior Executive s Role in Cybersecurity. By: Andrew Serwin and Ron Plesco.

The Senior Executive s Role in Cybersecurity. By: Andrew Serwin and Ron Plesco. The Senior Executive s Role in Cybersecurity. By: Andrew Serwin and Ron Plesco. 1 Calling All CEOs Are You Ready to Defend the Battlefield of the 21st Century? It is not the norm for corporations to be

More information

Assessment of the terror threat to Denmark

Assessment of the terror threat to Denmark 28 April 2016 Assessment of the terror threat to Denmark Summary The terror threat to Denmark remains significant. This means that there are individuals with intent and capacity to commit terrorist attacks

More information

Lesson HI-3: The Allure of Terrorism

Lesson HI-3: The Allure of Terrorism Unit I: Human Behavior Grade Levels: 10-12 Time: 80-100 minutes Lesson HI-3: The Allure of Terrorism Objective: The student will investigate the relationship between the environment and individuals who

More information

Assessment of the Terror Threat to Denmark

Assessment of the Terror Threat to Denmark 19 March 2015 Assessment of the Terror Threat to Denmark Summary The terrorist attacks in Copenhagen on 14 and 15 February 2015 confirm that the terror threat to Denmark is significant. There are individuals

More information

The Psychological and Behavioral Bases of Terrorism:

The Psychological and Behavioral Bases of Terrorism: The Psychological and Behavioral Bases of Terrorism 195 The Psychological and Behavioral Bases of Terrorism: Individual, Group and Collective Contributions Jerrold M. Post, M.D. In March 2005 the Club

More information

Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities

Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities 1. How the United States Became a World Power 1 2. Immigration 5 3. The Role of

More information

Although the dominant military confrontations of the 20 th century were centered on the

Although the dominant military confrontations of the 20 th century were centered on the To what extent were the policies of the United States responsible for the outbreak and development of the Cold War between 1945 and 1949? Although the dominant military confrontations of the 20 th century

More information

The Nuclear Weapons Debate

The Nuclear Weapons Debate Scottish CND - Education Pack The Nuclear Weapons Debate Scottish CND s educational resource Nuclear Weapons: Yes or No is aimed at late primary to early secondary school pupils. It has 4 units: The Nuclear

More information

Vocabulary Builder Activity. netw rks. A. Content Vocabulary. The Bill of Rights

Vocabulary Builder Activity. netw rks. A. Content Vocabulary. The Bill of Rights A. Content Vocabulary Directions: Fill in the Crossword Puzzle with content vocabulary words from Chapter 4. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 19 20 18 1 A. Content Vocabulary, Cont. Across 5.

More information

Terrorist or freedom fighter or..?

Terrorist or freedom fighter or..? Learning outcomes Students will practice arguing and understanding views which are not necessarily their own Students will gain an understanding of how history can judge events in a different way from

More information

Special Topics: Homeland Security (HMSY 1391)

Special Topics: Homeland Security (HMSY 1391) Special Topics: Homeland Security (HMSY 1391) Method: Traditional classroom structure Credit: 3 semester credit hours (3 hours lecture) Prerequisite/Co-requisite: None Course Description Topics address

More information

Seminar on Current Developments in Monetary and Financial Law Washington, D.C., October 23-27, 2006

Seminar on Current Developments in Monetary and Financial Law Washington, D.C., October 23-27, 2006 Seminar on Current Developments in Monetary and Financial Law Washington, D.C., October 23-27, 2006 The views expressed in this paper are those of the author(s) only, and the presence of them, or of links

More information

Homeland Security and Terrorism COURSE SYLLABUS

Homeland Security and Terrorism COURSE SYLLABUS Homeland Security and COURSE SYLLABUS Course: CRJU 491T Section: 001 Semester: Spring 2015 UNIVERSITY OF SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF CRIMINOLOGY AND CRIMINAL JUSTICE Instructor: Leslie G. Wiser, Jr. Office:

More information

WHAT BUSINESSES SHOULD KNOW ABOUT CYBERTERRORISM

WHAT BUSINESSES SHOULD KNOW ABOUT CYBERTERRORISM WHAT BUSINESSES SHOULD KNOW ABOUT CYBERTERRORISM By Peter K. Yu Introduction The terrorist attacks on the World Trade Center and the Pentagon and the plane crash in rural Pennsylvania resulted in a tremendous

More information

The Economics of the UK-Iraq Conflict Keith Hartley Centre for Defence Economics University of York

The Economics of the UK-Iraq Conflict Keith Hartley Centre for Defence Economics University of York The Economics of the UK-Iraq Conflict Keith Hartley Centre for Defence Economics University of York Introduction: the role of economics Economists are not usually associated with debates about wars. Such

More information

FLORIDA BECOMES A U.S. TERITORY By Laura Harder and Toni Migliore

FLORIDA BECOMES A U.S. TERITORY By Laura Harder and Toni Migliore FLORIDA BECOMES A U.S. TERITORY By Laura Harder and Toni Migliore Summary: After the British returned Florida to Spain, Florida came under Spanish rule for a second time. During this second period, which

More information

Foreign Affairs and National Security

Foreign Affairs and National Security Foreign Affairs and National Security Objectives: TLW understand and explain the following questions as it relates to the Foreign affairs of the American Government What is foreign policy? What is the

More information

Chapter 22: World War I. Four most powerful European nations in the early 1900s were Great Britain, France, Germany, Russia.

Chapter 22: World War I. Four most powerful European nations in the early 1900s were Great Britain, France, Germany, Russia. Chapter 22: World War I The Beginnings of World War I World War I was fought from 1914-1918. United States entered World War I in 1917. The Origins of Europe s Great War Nationalism Four most powerful

More information

Teaching Guide. on International Terrorism: Definitions, Causes, and Responses. Education Program (202) 429-3854 www.usip.org

Teaching Guide. on International Terrorism: Definitions, Causes, and Responses. Education Program (202) 429-3854 www.usip.org Teaching Guide on International Terrorism: Definitions, Causes, and Responses Education Program (202) 429-3854 www.usip.org Objectives of the Teaching Guide To assist students in gaining an understanding

More information

Globalization and international terrorism

Globalization and international terrorism The Thesis Submitted to The Department of Political Science, Faculty of Social Science For the Award of Doctorate of Philosophy in Political Science Osmania University, Hyderabad, India Abstract Globalization

More information

BOOK SUMMARY CONFESSIONS of an ECONOMIC HIT MAN JOHN PERKINS Published January 2006

BOOK SUMMARY CONFESSIONS of an ECONOMIC HIT MAN JOHN PERKINS Published January 2006 BOOK SUMMARY CONFESSIONS of an ECONOMIC HIT MAN JOHN PERKINS Published January 2006 This is a true story about greed, corruption and power. Confessions of an EHM reads like a James Bond novel. If Perkins

More information

Directions: Read the passage. Then answer the questions below.

Directions: Read the passage. Then answer the questions below. READTHEORY Reading Comprehension 3 Level 11 Name Date Directions: Read the passage. Then answer the questions below. Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a severe anxiety disorder that affects millions

More information

Mr. President, Mr. Secretary General, Distinguished Delegates, Ladies and Gentlemen,

Mr. President, Mr. Secretary General, Distinguished Delegates, Ladies and Gentlemen, 1 Mr. Secretary General, Distinguished Delegates, Ladies and Gentlemen, I would like to congratulate His Excellency, the Foreign Minister of Gabon, upon his assumption of the Presidency of the General

More information

Home Security: Russia s Challenges

Home Security: Russia s Challenges Home Security: Russia s Challenges A Russian Perspective Andrei Fedorov * Home security: Russia s challenges Home security and the struggle against terrorism is one of the most crucial issues for the Russian

More information

Rear Admiral Rempt is a 1966 graduate of the U.S. Naval Academy. Initial assignments included deployments to Vietnam aboard USS Coontz (DLG 9) and

Rear Admiral Rempt is a 1966 graduate of the U.S. Naval Academy. Initial assignments included deployments to Vietnam aboard USS Coontz (DLG 9) and Rear Admiral Rempt is a 1966 graduate of the U.S. Naval Academy. Initial assignments included deployments to Vietnam aboard USS Coontz (DLG 9) and USS Somers (DDG 34). He later commanded USS Antelope (PG

More information

Muslim Public Opinion on US Policy, Attacks on Civilians and al Qaeda

Muslim Public Opinion on US Policy, Attacks on Civilians and al Qaeda Muslim Public Opinion on US Policy, Attacks on Civilians and al Qaeda April 24, 2007 PRINCIPAL INVESTIGATOR STEVEN KULL RESEARCH STAFF CLAY RAMSAY STEPHEN WEBER EVAN LEWIS EBRAHIM MOHSENI MARY SPECK MELANIE

More information

Cuban Missile Crisis Lesson Plan. Central Historical Question: Why did the Russians pull their missiles out of Cuba?

Cuban Missile Crisis Lesson Plan. Central Historical Question: Why did the Russians pull their missiles out of Cuba? Lesson Plan Central Historical Question: Why did the Russians pull their missiles out of Cuba? Materials: United Streaming Video Segment: The Hour of Maximum Danger (from Freedom: A History of the US:

More information

The Democratic Party: Securing the Homeland

The Democratic Party: Securing the Homeland CALL to ACTION Santa Clara County DEMOCRATIC PARTY The Democratic Party: Securing the Homeland We shouldn t be opening firehouses in Baghdad and closing them in Brooklyn. Our first defenders should never

More information

of Flight 93 The People 9/11: Exhibit Visit

of Flight 93 The People 9/11: Exhibit Visit Overview With Flight 93, students have the unique opportunity to put themselves in the shoes of the victims of 9/11 by experiencing their individual stories. Often students depersonalize historical events,

More information

Sophia s War: a Tale of the Revolution Teaching Guide

Sophia s War: a Tale of the Revolution Teaching Guide Sophia s War: a Tale of the Revolution Teaching Guide ABOUT THE BOOK In 1776, the War of Independence comes to New York City, and to twelve-year-old Sophia Calderwood s family. William, her older soldier

More information

Counterterrorism and Cybersecurity

Counterterrorism and Cybersecurity Newton Lee Counterterrorism and Cybersecurity Total Information Awareness Spri Part I Counterterrorism in Retrospect: Then and Now 1 September 11 Attacks 3 1.1 September 3 Disney's Responses to the Attacks

More information

CATO HANDBOOK CONGRESS FOR POLICY RECOMMENDATIONS FOR THE 108TH CONGRESS. Washington, D.C.

CATO HANDBOOK CONGRESS FOR POLICY RECOMMENDATIONS FOR THE 108TH CONGRESS. Washington, D.C. CATO HANDBOOK FOR CONGRESS POLICY RECOMMENDATIONS FOR THE 108TH CONGRESS Washington, D.C. 6. Homeland Security Congress should monitor closely the implementation of the new Department of Homeland Security

More information

For Official Use Only. North Central Texas Fusion System Prevention Awareness Bulletin. Thursday, 19 February 2009

For Official Use Only. North Central Texas Fusion System Prevention Awareness Bulletin. Thursday, 19 February 2009 For Official Use Only North Central Texas Fusion System Prevention Awareness Bulletin Thursday, 19 February 2009 Government and Public Sources Were Used in the Preparation of This Bulletin The Bulletin

More information

The head of Britain's Iraq War inquiry says former Prime Minister Tony Blair overestimated his ability to influence decisions made by the Americans.

The head of Britain's Iraq War inquiry says former Prime Minister Tony Blair overestimated his ability to influence decisions made by the Americans. Former British Prime Minister Tony Blair says he hopes the Chilcot report looking into British involvement in the Iraq War lays to rest allegations that he used lies or deceit as a pretense to invade Iraq.

More information

The Sequence of Causes of the Cold War

The Sequence of Causes of the Cold War The Sequence of Causes of the Cold War Outside the U.S. In the U.S. 1917 Revolutions in Russia 1917-1919 Russian Civil War 1941-1944 Second Front against Hitler Casablanca Conference 1943 Teheran Conference

More information

The End of World War II:

The End of World War II: PPT Accompaniment for The End of World War II: Pearl Harbor, Japanese Internment Camps, and the Atomic Bomb To view this PDF as a projectable presentation, save the file, click View in the top menu bar

More information

Academic Views 1. The World is Flat Shamkhal Abilov

Academic Views 1. The World is Flat Shamkhal Abilov Academic Views 1 The World is Flat Shamkhal Abilov Thomas L. Friedman: The World is Flat: The Globalized World in the Twenty-First Century. Published by the Penguin Books Ltd, 6 April 2006. ISBN-10: 0141022728,

More information

The rise in hate crimes and extremism outside the military may be an indication of internal issues all services will have to face

The rise in hate crimes and extremism outside the military may be an indication of internal issues all services will have to face The number of hate groups, extremists and anti govt organizations in the U.S. has continued to grow over the past three years, according to reports by the Southern Poverty Law Center. They increased to

More information

Example: Persuasive writing

Example: Persuasive writing Example: Persuasive writing Overleaf is a newspaper article by Mick North about arms trading. The writer is using the mode of the persuasion essay. Read the article and then answer the following questions.

More information

The Progress and Failure of the Women s Liberation Movement in Afghanistan:

The Progress and Failure of the Women s Liberation Movement in Afghanistan: 1 Philip Stubbs The Progress and Failure of the Women s Liberation Movement in Afghanistan: A Global Mission of Challenging and Rethinking Ideas about Freedom, Democracy, and Justice in a Post-9/11 World

More information

RESPONSE TO THE GOVERNMENT REVIEW OF THE MUSLIM BROTHERHOOD 22 DECEMBER 2015

RESPONSE TO THE GOVERNMENT REVIEW OF THE MUSLIM BROTHERHOOD 22 DECEMBER 2015 RESPONSE TO THE GOVERNMENT REVIEW OF THE MUSLIM BROTHERHOOD 22 DECEMBER 2015 PHOTO: ALLEGED MUSLIM BROTHERHOOD HEADQUARTERS IN LONDON CAMPAIGN AGAINST ANTISEMITISM PO Box 2647, London W1A 3RB Registered

More information

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2:

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: 1. The Treaty of Versailles, ending World War 1, was particularly harsh on Germany and

More information

EXERCISE Practice with Outlining

EXERCISE Practice with Outlining EXERCISE Practice with Outlining DIRECTIONS Read each paragraph. Then fill in the blanks in the outlines that follow. 1. 1 What makes an effective leader? 2 To be sure, no one characteristic or trait defines

More information

The South feared that the North would take control of Congress, and Southerners began to proclaim states rights as a means of self-protection.

The South feared that the North would take control of Congress, and Southerners began to proclaim states rights as a means of self-protection. U.S. History to 1865 Study Guide HISTORY AND SOCIAL SCIENCE STANDARDS OF LEARNING CURRICULUM FRAMEWORK 2008 (NEW) Reformatted version created by SOLpass www.solpass.org STANDARD USI.9A ISSUES DIVIDING

More information

A COMPARATIVE ASSESSMENT OF SAUDI ARABIA

A COMPARATIVE ASSESSMENT OF SAUDI ARABIA A COMPARATIVE ASSESSMENT OF SAUDI ARABIA WITH OTHER COUNTRIES OF THE ISLAMIC WORLD Targeting Terrorist Finances Project * Watson Institute for International Studies Brown University June 2004 During the

More information

FUNDING FOR DEFENSE, MILITARY OPERATIONS, HOMELAND SECURITY, AND RELATED ACTIVITIES SINCE

FUNDING FOR DEFENSE, MILITARY OPERATIONS, HOMELAND SECURITY, AND RELATED ACTIVITIES SINCE FUNDING FOR DEFENSE, MILITARY OPERATIONS, HOMELAND SECURITY, AND RELATED ACTIVITIES SINCE 9/11 Steven Kosiak, Director of Budget Studies, Center for Strategic & Budgetary Assessments Since the terrorist

More information

Published May 2014. Muslim Advocates www.muslimadvocates.org info@muslimadvocates.org

Published May 2014. Muslim Advocates www.muslimadvocates.org info@muslimadvocates.org CLICK HERE TO END HATE Anti-Muslim Bigotry Online & How to Take Action anti-muslim fear terrorism terrorism hate slaughter violence evil bigotry danger discrimination pain hostility antipathy muzzies burnmosques

More information

POTOMAC INSTITUTE FOR POLICY STUDIES. Revolution in Intelligence Affairs: Transforming Intelligence for Emerging Challenges

POTOMAC INSTITUTE FOR POLICY STUDIES. Revolution in Intelligence Affairs: Transforming Intelligence for Emerging Challenges Revolution in Intelligence Affairs: Transforming Intelligence for Emerging Challenges Synopsis Seminar #3 : Domestic Information Challenges and Tactical vs. National Requirements Who Should Do Domestic

More information

Student Worksheet #1

Student Worksheet #1 Student Worksheet #1 Regional Differences between the North and South at the Time of the Civil War Listed below are human factors and ideas that identified the regions of the North and South during the

More information

MacArthur Memorial Education Programs

MacArthur Memorial Education Programs MacArthur Memorial Education Programs World War II Primary Resources Flag Raising on Iwo Jima, February 23, 1945 Background President Woodrow Wilson described World War I as the war to end all wars. In

More information

Social Studies. Directions: Complete the following questions using the link listed below.

Social Studies. Directions: Complete the following questions using the link listed below. Social Studies Name: Directions: Complete the following questions using the link listed below. Questions 1-8: http://www.biography.com/people/adolf-hitler-9340144 (Pages 1-2) Questions 9-17: http://www.history.com/topics/world-war-ii/adolf-hitler

More information

Pakistan s Nuclear Arsenals: A Threat to U.S. Security

Pakistan s Nuclear Arsenals: A Threat to U.S. Security Global Security Studies, Fall 2012, Volume 3, Issue 4 Pakistan s Nuclear Arsenals: A Threat to U.S. Security Linda Diaz Peace, War and Defense Program The University of North Carolina at Chapel Hill Chapel

More information

The History of Tinker AFB

The History of Tinker AFB The History of Tinker AFB 70+ Years in the Heartland of America Tinker AFB History In October 1940, as German troops rolled through Europe and Japan expanded its empire, a dozen Oklahoma City businessmen

More information

Does NATO s Article V Genuinely Protect Its Members?

Does NATO s Article V Genuinely Protect Its Members? Does NATO s Article V Genuinely Protect Its Members? NATO has been the most successful alliance of history. We repeat this truth quite frequently, especially now that we celebrate 60 years of its successful

More information

The Dichotomy of U.S. Counter-terrorism Strategy. Carl Schmitt v. Carl von Clausewitz

The Dichotomy of U.S. Counter-terrorism Strategy. Carl Schmitt v. Carl von Clausewitz The Dichotomy of U.S. Counter-terrorism Strategy Carl Schmitt v. Carl von Clausewitz Indefeasible strategy - where your power is insufficient to carry out your designs. Neoconservative policy makers followed

More information

Declaration of Independence Lesson Plan. Central Historical Question: Why did the Founders write the Declaration of Independence?

Declaration of Independence Lesson Plan. Central Historical Question: Why did the Founders write the Declaration of Independence? Lesson Plan Central Historical Question: Why did the Founders write the? Materials: Copies of Two Historians Interpretations Copies of Declaration Preamble worksheet Copies of Declaration of Independece

More information

Adolf Hitler. The man that did the unthinkable

Adolf Hitler. The man that did the unthinkable Adolf Hitler The man that did the unthinkable Hitler s Childhood Born on April 20 th 1889 His hometown is the Austrian town of Braunau His Mother was a housemaid while his father was an Austrian Custom

More information

The Al-Qaida Papers - Drones This document is one of several found by The Associated Press in buildings recently occupied by al-qaida fighters in

The Al-Qaida Papers - Drones This document is one of several found by The Associated Press in buildings recently occupied by al-qaida fighters in The Al-Qaida Papers - Drones This document is one of several found by The Associated Press in buildings recently occupied by al-qaida fighters in Timbuktu, Mali. Below are the original in Arabic and a

More information

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Department of State, Department of Treasury, Department of War, Attorney General, Postmaster General : 5 government departments established

More information

Chapter 4A: World Opinion on Terrorism

Chapter 4A: World Opinion on Terrorism 1 Pew Global Attitudes Project, Spring 2007 Now I m going to read you a list of things that may be problems in our country. As I read each one, please tell me if you think it is a very big problem, a moderately

More information

Readers Theatre Gettysburg and Mr. Lincoln s Speech

Readers Theatre Gettysburg and Mr. Lincoln s Speech 245 Resource 17: Readers Theatre Gettysburg and Mr. Lincoln s Speech Gettysburg and Mr. Lincoln s Speech Script developed by Rasinski, T. (2004). Kent State University. 1304.109h/326.091 Parts (5): Narrators

More information

7 th Grade Instructional Guide Model Lesson 4: The Effects of the Crusades

7 th Grade Instructional Guide Model Lesson 4: The Effects of the Crusades 7 th Grade Instructional Guide Model Lesson 4: The Effects of the Crusades Standard 7.6.6 Discuss the causes and course of the religious Crusades and their effects on the Christian, Muslim, and Jewish

More information

CANADA IN AFGHANISTAN

CANADA IN AFGHANISTAN INSTRUCTIONS FOR TEACHERS Dear Grade 10-12 History and Social Studies Teachers, To help you explain Canada s involvement in Afghanistan, The Historica-Dominion Institute has developed the following readings,

More information

Moscow subway cars to have CCTV

Moscow subway cars to have CCTV www.breaking News English.com Ready-to-use ESL / EFL Lessons Moscow subway cars to have CCTV URL: http://www.breakingnewsenglish.com/0507/050719-moscow-e.html Today s contents The Article 2 Warm-ups 3

More information

TENNESSEE DEPARTMENT OF SAFETY AND HOMELAND SECURITY TENNESSEE OFFICE OF HOMELAND SECURITY

TENNESSEE DEPARTMENT OF SAFETY AND HOMELAND SECURITY TENNESSEE OFFICE OF HOMELAND SECURITY Page0 Wm. R. Snodgrass TN Tower, 25 th Floor Nashville, TN 37243 (615) 532-7825 homelandsecurity@tn.gov Page 1 TENNESSEE DEPARTMENT OF SAFETY AND HOMELAND SECURITY Current as of June 1, 2013 LAW ENFORCEMENT

More information

World War II Unit Plan

World War II Unit Plan World War II Unit Plan WWII Unit Plan Alex Sears WESTERN UNION RECEIVED FEBRUARY 22 ND, 1942 Mr. Sears 10 th Grade U.S. History Students, Hello! Mr. Sears has asked me to inform you of the important material

More information

2. Each of the above reasons helped to cause the creation of alliances throughout Europe. How? How do new alliances encourage tension?

2. Each of the above reasons helped to cause the creation of alliances throughout Europe. How? How do new alliances encourage tension? APEH Topic 10 Webquest Points Possible: 200 pts World War I Webquest Part I - M.A.I.N. Causes Name 1. Identify militarism, Imperialism, and Nationalism. Then, explain how each force creates tension in

More information

The Report of the 9/11 Commission of the U.S. Senate and New Forces Shaping the Planet

The Report of the 9/11 Commission of the U.S. Senate and New Forces Shaping the Planet Case Study The Report of the 9/11 Commission of the U.S. Senate and New Forces Shaping the Planet OVERVIEW Case Situation At 8:46 of that morning, an airliner traveling hundreds of miles an hour and carrying

More information

Impact of Transition on Health Care Delivery

Impact of Transition on Health Care Delivery Agency Coordinating Body for Afghan Relief & Development Impact of Transition on Health Care Delivery The security transition in Afghanistan is entering its final phase in 2014, with partial withdrawal

More information

YPRES SALIENT Besieged city

YPRES SALIENT Besieged city YPRES SALIENT Besieged city Dear student, This worksheet is meant to allow you to pause for a moment longer by certain items in the museum. This doesn t mean you cannot look around at other objects, stories

More information

Nanking Lesson Plan. Central Historical Question: What happened during the Japanese invasion of Nanking?

Nanking Lesson Plan. Central Historical Question: What happened during the Japanese invasion of Nanking? Lesson Plan Central Historical Question: What happened during the Japanese invasion of? Materials: PowerPoint Documents A-C Sourcing Organizer Corroboration Organizer Plan of Instruction: 1. Explain that

More information

Causes of the Revolution War Test. (Do not write on this Test)

Causes of the Revolution War Test. (Do not write on this Test) Causes of the Revolution War Test (Do not write on this Test) 1) Which group supported Patrick Henry, a famous American colonist who said, Give me liberty or give me death? a) Loyalist b) Patriots c) Tories

More information

THE EQUIPMENT THE SOLUTION THE CHALLENGE THE THREAT

THE EQUIPMENT THE SOLUTION THE CHALLENGE THE THREAT THE CHALLENGE The aviation system, essential to the U.S. economy, its quality of life, and national security, is in a sustained period of economic growth. As the system grows, so do the opportunities for

More information

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century Lesson Plan Three: No One Spared Overview World War I crossed boundaries across the globe, not sparing most in its wake, civilians and military alike.

More information

Law Enforcement Assessment of the Violent Extremism Threat. Charles Kurzman and David Schanzer June 25, 2015

Law Enforcement Assessment of the Violent Extremism Threat. Charles Kurzman and David Schanzer June 25, 2015 Law Enforcement Assessment of the Violent Extremism Threat Charles Kurzman and David Schanzer June 25, 2015 About the Authors Charles Kurzman is a professor of sociology at the University of North Carolina

More information

Chapter 18 Practice Exam

Chapter 18 Practice Exam Chapter 18 Practice Exam Which of the following accurately describes the United Nations? o The UN, an international organization formed after World War I in an effort to avoid another world war, has always

More information

Explain the image using visual clues to develop informative explanations of images

Explain the image using visual clues to develop informative explanations of images Teacher Guide TT targeted adaptable Primary Intermediate Middle Senior 4 4 Explain the image using visual clues to develop informative explanations of images Learning outcomes understand the basic contents

More information

Journal of Homeland Security and Emergency Management

Journal of Homeland Security and Emergency Management Journal of Homeland Security and Emergency Management Volume 2, Issue 4 2005 Article 6 Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001

More information

U.S. HOMELAND SECURITY: A LOOK AT THE FY03 HOMELAND SECURITY BUDGET REQUEST

U.S. HOMELAND SECURITY: A LOOK AT THE FY03 HOMELAND SECURITY BUDGET REQUEST U.S. HOMELAND SECURITY: A LOOK AT THE FY03 HOMELAND SECURITY BUDGET REQUEST The release of the Bush Administration s Homeland Security request to Congress for fiscal year 2003 (FY03) demonstrates the complexity

More information

Second Grade The War of 1812 Assessment

Second Grade The War of 1812 Assessment Second Grade The War of 1812 Assessment 1a. Who was president during the War of 1812? a. George Washington b. James Madison 1b. Who was president during the War of 1812? a. George Washington b. James Madison

More information