INTRODUCTION TO COUNSELING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "INTRODUCTION TO COUNSELING"

Transcription

1 INTRODUCTION TO COUNSELING This test examines the basics of counseling theory and practice and various aspects of the counseling profession. Topics include: the foundations of counseling; psychological theories; techniques and processes relevant to counseling; professional, ethical and legal issues; the different fields of counseling and counseling practice. (3 s.h.) PSY-331-TE This is a two-hour examination in which you must answer 100 multiple-choice questions (worth 1 point each). A passing score is 60 out of 100 points. Test results are transcripted on a Pass/Fail basis only. Here are the topics covered and their approximate importance on the test. I. THE COUNSELING PROCESS AND WORK (10%) A. The occupation of professional counseling B. Settings in which professional counselors work C. Training and education of professional counselors D. Historical development of the counseling profession E. Challenges and recent trends in counseling II. COMPONENTS OF PROFESSIONAL COUNSELING (5%) A. Ethical codes and concerns in the counseling process B. Legal issues C. Professional competencies of effective counselors D. Personal qualities of effective counselors E. Components of professional counseling III. THEORIES AND TECHNIQUES OF COUNSELING (10%) A. Human development theories B. Psychoanalytic and psychodynamic theories C. Contemporary life-span development theories D. Humanistic and existential counseling theories E. Behavioral and cognitive counseling theories F. Constructivist counseling theories IV. ASSESSMENT AND COUNSELING (10%) A. How counselors use assessments B. Qualitative assessment skills C. Standardized tests and inventories D. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) E. Psychoeducation F. Crisis intervention V. INDIVIDUAL COUNSELING AND FAMILY COUNSELING (15%) A. Individual counseling and the steps in the counseling process B. Marriage and family counseling and therapy C. The changing family and marriage patterns D. Family systems theories E. Trends in family therapy

2 VI. GROUP AND CAREER COUNSELING (15%) A. Group counseling theories B. The group experience C. Ethical guidelines with group counseling D. History of career counseling and current situation E. Career counseling process F. Theoretical approaches to career counseling G. Tools used in career counseling H. Business and industry counseling programs I. Vocational rehabilitation counseling VII. SUBSTANCE ABUSE COUNSELING; COUNSELING IN A PLURALISTIC SOCIETY; COUNSELING OLDER ADULTS (15%) A. Counseling persons with alcohol abuse problems B. Counseling persons with drug abuse problems C. Counseling older adults D. Counseling gays, lesbians, and bisexuals E. Multicultural counseling F. Counseling men and women VIII. COUNSELING IN ELEMENTARY, MIDDLE, SECONDARY SCHOOLS (10%) A. Role of the elementary school counselor B. Problems of elementary school students C. Counseling and outreach activities for elementary school students D. Problems of middle and secondary school students E. Counseling middle and secondary school students F. Outreach activities for middle and secondary school students IX. COUNSELING IN COLLEGE/UNIVERSITY AND THE COMMUNITY (10%) A. Problems of college students B. Counseling college students C. Outreach activities for college students D. Age-related counseling E. Spiritual counseling F. Counseling persons at risk G. Crisis prevention and intervention A textbook to help you prepare: Frank A. Nugent and Karyn Dayle Jones. Introduction to the Profession of Counseling. Current edition. Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice-Hall

3 SAMPLE QUESTIONS 1. A major force behind the origin of counseling psychology was a. the American Personnel and Guidance Association b. Division 16 of the APA c. NDEA Institutes d. the Veterans Administration 2. The early guidance programs and activities were mostly a. vocational b. recreational c. psychiatric d. educational 3. Which of the following interviewing skills is intended to help clients change their self-defeating behaviors? a. Self-disclosure b. Confrontation c. Open-ended questions d. Focusing 4. A major goal of Gestalt Therapy is a. relaxation b. integration c. closure d. behavioral change 5. Phobias, panic disorders, obsessive-compulsive disorders, and post-traumatic stress disorders fall into which diagnostic category? a. Adjustment disorders b. Psychotic disorders c. Personality disorders d. Anxiety disorders 6. Standardized tests were originally developed a. to help counselors in vocational counseling b. to diagnose learning problems of children c. for selection and screening of army personnel d. for vocational and educational placement 7. The degree to which a test appears to measure what it is supposed to measure is known as a. content validity b. construct validity c. consequential reliability d. criterion reliability

4 8. Structural family therapy originated in the work of a. Bowen b. Satir c. Haley d. Munichin 9. In which stage of counseling are family grief and shame most likely to arise? a. Initial stage b. Middle stage c. Final stage d. Termination stage 10. Empathy involves a. assertiveness b. approval c. knowledge d. reinforcement 11. One of the most influential figures in the origin and development of group work was a. Perls b. Gazda c. Moreno d. Berne 12. What is the acceptable size range for a counseling group? a. 3-4 members b members c. 7-8 members d members 13. SIGI-PLUS and DISCOVER are types of a. psychological assessment tools b. information systems c. standardized tests d. interactive guidance systems 14. Ethnic minorities make up about what percentage of the population of the United States? a. 5% b. 10% c. 25% d. 33%

5 15. A popular therapy group that is used with older adults is a a. task group b. life skills group c. reminiscing group d. educational group 16. Which of the following persons is both physically and psychologically dependent on alcohol? a. Alcoholic b. Social drinker c. Problem drinker d. Enabler 17. The most common characteristic of middle school age children is their a. level of cognitive development b. unlikeness c. level of moral development d. similarity 18. One of the most effective means of dissuading adolescents from engaging in destructive behaviors is a. peer education b. parent workshops c. self-discovery d. community service 19. Community counselors are often employed in a. mental health organizations b. educational organizations c. depression-oriented organizations d. crisis-oriented organizations 20. What are the two most common clinical symptoms presented when a client voluntarily requests counseling services? a. Depression and mania b. Substance abuse and anxiety c. Anxiety and depression d. Neurosis and psychosis ANSWERS TO SAMPLE QUESTIONS 1. d 2. a 3. b 4. b 5. d 6. c 7. a 8. d 9. b 10. a 11. c 12. b 13. d 14. c 15. c 16. a 17. b 18. a 19. d 20. c

Counselor Education Courses

Counselor Education Courses Counselor Education Courses COUNSED 690 Workshop 1-3 u COUNSED 696 Special Studies 1-3 u COUNSED 718 Principles Of Counseling 3 u Principles of relationship building, conducting interviews and the counseling

More information

The Field of Counseling. Veterans Administration one of the most honorable places to practice counseling is with the

The Field of Counseling. Veterans Administration one of the most honorable places to practice counseling is with the Gainful Employment Information The Field of Counseling Job Outlook Veterans Administration one of the most honorable places to practice counseling is with the VA. Over recent years, the Veteran s Administration

More information

Counselor Education Courses (COUNSED)

Counselor Education Courses (COUNSED) Counselor Education Courses (COUNSED) COUNSED 690 Workshop 1-3 u COUNSED 691 COUNSED 696 Special Studies 1-3 u COUNSED 718 Principles Of Counseling 3 u Principles of the roles and functions of professional

More information

PhD. IN (Psychological and Educational Counseling)

PhD. IN (Psychological and Educational Counseling) PhD. IN (Psychological and Educational Counseling) I. GENERAL RULES CONDITIONS: Plan Number 2012 1. This plan conforms to the regulations of the general frame of the programs of graduate studies. 2. Areas

More information

THE UNIVERSITY OF TENNESSEE AT MARTIN DEPARTMENT OF EDUCATIONAL STUDIES COUN 730 CAREER COUNSELING COURSE SYLLABUS SPRING 2010

THE UNIVERSITY OF TENNESSEE AT MARTIN DEPARTMENT OF EDUCATIONAL STUDIES COUN 730 CAREER COUNSELING COURSE SYLLABUS SPRING 2010 THE UNIVERSITY OF TENNESSEE AT MARTIN DEPARTMENT OF EDUCATIONAL STUDIES COUN 730 CAREER COUNSELING COURSE SYLLABUS SPRING 2010 Instructor: E-Mail: Dr. David Dietrich ddietrich@utm.edu I. COURSE TITLE AND

More information

Counselor Education Courses (COUNSED)

Counselor Education Courses (COUNSED) Counselor Education Courses (COUNSED) COUNSED 690 Workshop 1-3 u COUNSED 691 Travel Study 1-3 u COUNSED 696 Special Studies 1-3 u COUNSED 712 Foundations of Clinical Mental Health Counseling 3 u This course

More information

UTAH STATE UNIVERSITY. Professional School Guidance Counselor Education Program Mapping

UTAH STATE UNIVERSITY. Professional School Guidance Counselor Education Program Mapping UTAH STATE UNIVERSITY Professional School Guidance Counselor Education Program Mapping Course Key: PSY 6130 Evidence-Based Practice: School Intervention PSY 6240 Comprehensive School Counseling Programs

More information

1. PROFESSIONAL SCHOOL COUNSELOR IDENTITY:

1. PROFESSIONAL SCHOOL COUNSELOR IDENTITY: Utah State University Professional School Counselor Education Program Learning Objectives (Adapted from the Standards for Utah School Counselor Education Programs and the Council for Accreditation of Counseling

More information

Counselor Education Program Mission and Objectives

Counselor Education Program Mission and Objectives Counselor Education Program Mission and Objectives Our Mission The LSU Counselor Education program prepares students to function as professional counselors in a variety of human service settings such as

More information

M.Ed. COUNSELING AND GUIDANCE School Counseling and Community Counseling

M.Ed. COUNSELING AND GUIDANCE School Counseling and Community Counseling College of Education M.Ed. COUNSELING AND GUIDANCE School Counseling and Community Counseling The Counseling and Guidance Program prepares qualified counselors who can work with diverse populations and

More information

VIRGINIA DEPARTMENT OF EDUCATION PROGRAM STATUS MATRIX 2007 SCHOOL COUNSELOR PREK-12 8VAC 20-542-560

VIRGINIA DEPARTMENT OF EDUCATION PROGRAM STATUS MATRIX 2007 SCHOOL COUNSELOR PREK-12 8VAC 20-542-560 1 VIRGINIA DEPARTMENT OF EDUCATION PROGRAM STATUS MATRIX 2007 SCHOOL COUNSELOR PREK-12 8VAC 20-542-560 INSTITUTION: James Madison University Endorsement Competencies Courses and Experiences* The school

More information

Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment

Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment Learning Objective 1 (pp. 131-132): Personality, The Trait Approach 1. How do psychologists generally view personality? 2. What is the focus

More information

The Field of Counseling

The Field of Counseling Gainful Employment Information The Field of Counseling Job Outlook Veterans Administration one of the most honorable places to practice counseling is with the VA. Over recent years, the Veteran s Administration

More information

LRC: Collection of Professional Journals and Newsletters

LRC: Collection of Professional Journals and Newsletters LRC: Collection of Professional Journals and Newsletters Journals are listed by current name. For list of former journals and their current name, view the table after this list. Abnormal Psychology (CTS)

More information

SPECIALIST ARTICLE A BRIEF GUIDE TO PSYCHOLOGICAL THERAPIES

SPECIALIST ARTICLE A BRIEF GUIDE TO PSYCHOLOGICAL THERAPIES SPECIALIST ARTICLE A BRIEF GUIDE TO PSYCHOLOGICAL THERAPIES Psychological therapies are increasingly viewed as an important part of both mental and physical healthcare, and there is a growing demand for

More information

Universidad del Turabo Graduate Psychology Program Course Descriptions

Universidad del Turabo Graduate Psychology Program Course Descriptions Universidad del Turabo Graduate Psychology Program Course Descriptions The following course descriptions are of all graduate (Masters in Counseling Psychology, Masters in School Psychology and Doctorate

More information

RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE HMNS 213 ADVANCED COUNSELING SKILLS

RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE HMNS 213 ADVANCED COUNSELING SKILLS I. BASIC COURSE INFORMATION RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE HMNS 213 ADVANCED COUNSELING SKILLS A. Course Number and Title: ADVANCED COUNSELING (HMNS 213) B. New or Modified course:

More information

UNIVERSITY COUNSELING SERVICES SOUTHERN CONNECTICUT STATE UNIVERSITY EN 219-B NEW HAVEN, CT 06515

UNIVERSITY COUNSELING SERVICES SOUTHERN CONNECTICUT STATE UNIVERSITY EN 219-B NEW HAVEN, CT 06515 UNIVERSITY COUNSELING SERVICES SOUTHERN CONNECTICUT STATE UNIVERSITY EN 219-B NEW HAVEN, CT 06515 Dear Applicant: Thank you for your interest in our graduate internship program. The University Counseling

More information

Applied Psychology. Course Descriptions

Applied Psychology. Course Descriptions Applied Psychology s AP 6001 PRACTICUM SEMINAR I 1 CREDIT AP 6002 PRACTICUM SEMINAR II 3 CREDITS Prerequisites: AP 6001: Successful completion of core courses. Approval of practicum site by program coordinator.

More information

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 [KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 (Revised Regulations) Theory : Two hours and forty minutes Q.P. Code: 419105 Maximum : 100 marks Theory : 80 marks M.C.Q. : Twenty minutes M.C.Q. : 20 marks 1. A

More information

M.A. in School Counseling / 2015 2016

M.A. in School Counseling / 2015 2016 M.A. in School Counseling / 2015 2016 Course of Study for the Master of Arts in School Counseling Initial License (Pre K 8 or 5 12) Candidates for the degree of Master of Arts in School Counseling are

More information

STANDARDS FOR GUIDANCE COUNSELING PROGRAMS

STANDARDS FOR GUIDANCE COUNSELING PROGRAMS STANDARDS FOR GUIDANCE COUNSELING PROGRAMS These standards were approved January 2005 by the Kentucky Education Professional Standards Board. The Kentucky Standards for Guidance Counselor Programs are

More information

CLINICAL REHABILITATION COUNSELING

CLINICAL REHABILITATION COUNSELING CLINICAL REHABILITATION COUNSELING Students who are preparing to work as rehabilitation counselors will demonstrate the professional knowledge, skills, and practices necessary to address a wide variety

More information

Abnormal Psychology PSY-350-TE

Abnormal Psychology PSY-350-TE Abnormal Psychology PSY-350-TE This TECEP tests the material usually taught in a one-semester course in abnormal psychology. It focuses on the causes of abnormality, the different forms of abnormal behavior,

More information

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION The Master of Science degree prepares rehabilitation counselors for a wide variety of positions in public and private agencies, and private

More information

College of Education. Rehabilitation Counseling

College of Education. Rehabilitation Counseling * 515 MEDICAL AND PSYCHOSOCIAL ASPECTS OF DISABILITIES I. (3) This course is designed to prepare rehabilitation and mental health counselors, social works and students in related fields with a working

More information

CURRICULUM VITAE. Alliant International University, San Diego, CA Doctorate in Clinical Psychology. California School of Professional Psychology,

CURRICULUM VITAE. Alliant International University, San Diego, CA Doctorate in Clinical Psychology. California School of Professional Psychology, CURRICULUM VITAE Education October 2015 May 2011 December 2005 California School of Professional Psychology, Doctorate in Clinical Psychology California School of Professional Psychology, Master of Arts

More information

Lone Star College-Tomball Community Library 30555 Tomball Parkway Tomball, TX 77375 http://www.lonestar.edu/library.

Lone Star College-Tomball Community Library 30555 Tomball Parkway Tomball, TX 77375 http://www.lonestar.edu/library. Lone Star College-Tomball Community Library 30555 Tomball Parkway Tomball, TX 77375 http://www.lonestar.edu/library.htm 832-559-4211 PSYCHOLOGY Scholarly ELECTRONIC Electronic JOURNAL Journals LIST The

More information

Counselor Education CAREER COUNSELING, CLINICAL MENTAL HEALTH COUNSELING, AND SCHOOL COUNSELING

Counselor Education CAREER COUNSELING, CLINICAL MENTAL HEALTH COUNSELING, AND SCHOOL COUNSELING Counselor Education CAREER COUNSELING, CLINICAL MENTAL HEALTH COUNSELING, AND SCHOOL COUNSELING Dr. Peggy Whiting, Coordinator Counselor Education Program Program Telephone: (919) 530-6182 Fax: (919) 530-5328

More information

Human Development Counseling

Human Development Counseling University of Illinois Springfield 1 Human Development Counseling Master of Arts www.uis.edu/hdc/ Email: hdc@uis.edu Office Phone: (217) 206-6504 Office Location: BRK 332 The Master s Degree The Department

More information

SYLLABUS FOR POST-GRADUATE DIPLOMA IN GUIDANCE AND. Personality and Adjustment M. Marks: 100

SYLLABUS FOR POST-GRADUATE DIPLOMA IN GUIDANCE AND. Personality and Adjustment M. Marks: 100 SYLLABUS FOR POST-GRADUATE DIPLOMA IN GUIDANCE AND COUNSELING Duration of the programme: : I: Two semesters July to December January to June (Vocation and holidays shall be as per university calendar)

More information

Eric S. Nicely, Psy.D.

Eric S. Nicely, Psy.D. Eric S. Nicely, Psy.D. Clinical and Consulting Psychologist License # PSY18892 Phone: (415) 955-1975 Email: solutions@drnicely.com Website: www.drnicely.com October 2004 220 Montgomery Street Suite 1019

More information

PORTLAND STATE UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION Preparing professionals to meet our diverse community s lifelong educational needs

PORTLAND STATE UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION Preparing professionals to meet our diverse community s lifelong educational needs PORTLAND STATE UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION Preparing professionals to meet our diverse community s lifelong educational needs Diversity & Inclusiveness to work in diverse settings to promote

More information

LG/LCADC (Licensed Graduate or Licensed Clinical Alcohol and Drug Counselor) Pre-Application Credentials Evaluation Instructions

LG/LCADC (Licensed Graduate or Licensed Clinical Alcohol and Drug Counselor) Pre-Application Credentials Evaluation Instructions Maryland Board of Professional Counselors and Therapists 4201 Patterson Avenue Baltimore, MD 21215 410-764-4732 or 410-764-4740 www.dhmh.maryland/bopc/ LG/LCADC (Licensed Graduate or Licensed Clinical

More information

Psychology Externship Program

Psychology Externship Program Psychology Externship Program The Washington VA Medical Center (VAMC) is a state-of-the-art facility located in Washington, D.C., N.W., and is accredited by the Joint Commission on the Accreditation of

More information

MASTER OF SCIENCE IN COUNSELING PSYCHOLOGY COURSE DESCRIPTIONS DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY AND COUNSELING SOUTHERN NAZARENE UNIVERSITY 2014-15

MASTER OF SCIENCE IN COUNSELING PSYCHOLOGY COURSE DESCRIPTIONS DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY AND COUNSELING SOUTHERN NAZARENE UNIVERSITY 2014-15 MASTER OF SCIENCE IN COUNSELING PSYCHOLOGY COURSE DESCRIPTIONS DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY AND COUNSELING SOUTHERN NAZARENE UNIVERSITY 2014-15 CORE COURSES (SEMESTER 1) PSY 5333 - Introduction to Counseling

More information

Student Learning Outcomes Report Counseling and Psychological Services

Student Learning Outcomes Report Counseling and Psychological Services Student Learning Outcomes Report Counseling and Psychological Services Through a campus-wide media campaign, students were invited to participate in an online mental health screening program that was accessed

More information

COUNSELOR EDUCATION (COU) M.S. in Counselor Education Director: Debra L. Ponec

COUNSELOR EDUCATION (COU) M.S. in Counselor Education Director: Debra L. Ponec CTS 795 Directed Independent Study (2-3) In this course, each scholar will be supervised by faculty members; will pursue in-depth reading and discussions on current research topics of interest to faculty

More information

COUNSELING. What can I do with this graduate degree?

COUNSELING. What can I do with this graduate degree? COUNSELING What can I do with this graduate degree? MENTAL HEALTH Medication Monitoring Crisis Intervention Program Planning Counseling Therapy and Speciality Areas Include: Eating Disorders Grief Hypnotherapy

More information

Kevin M. Campbell, Ph.D. Licensed Psychologist # PSY 17864

Kevin M. Campbell, Ph.D. Licensed Psychologist # PSY 17864 Kevin M. Campbell, Ph.D. Licensed Psychologist # PSY 17864 220 Montgomery Street, Suite 1019 1543 Shattuck Avenue, Suite 203 San Francisco, California 94104 Berkeley, California 94709 (415) 505-6821 (510)

More information

PROGRAM OBJECTIVES. To acquire a theoretical knowledge base from which individual counseling styles can be derived.

PROGRAM OBJECTIVES. To acquire a theoretical knowledge base from which individual counseling styles can be derived. PROGRAM OBJECTIVES The Counseling and Educational Psychology Department (CEPY) offers Masters Degrees in School Counseling (SC), Mental Health Counseling (MHC), and Human Services with an emphasis in Student

More information

Standards for the School Counselor [23.110]

Standards for the School Counselor [23.110] II. STANDARDS FOR THE SCHOOL SERVICE PERSONNEL CERTIFICATE Standards for the School Counselor [23.110] STANDARD 1 - Academic Development Domain The competent school counselor understands the learning process

More information

Association of Marital and Family Therapy Regulatory Boards (AMFTRB) Evaluating Ongoing Process and Terminating Treatment (7.5%)

Association of Marital and Family Therapy Regulatory Boards (AMFTRB) Evaluating Ongoing Process and Terminating Treatment (7.5%) Association of Marital and Family Therapy Regulatory Boards (AMFTRB) Test Specifications for the Examination in Marital and Family Therapy Practice s 01 The Practice of Marital and Family Therapy (22.5%)

More information

CADC-CAS STUDY GUIDE. Studying for the Exam. Exam Content Outline

CADC-CAS STUDY GUIDE. Studying for the Exam. Exam Content Outline CADC-CAS STUDY GUIDE Studying for the Exam The exam covers the following topic areas. Candidates are encouraged to review these areas and the items listed below in preparation for the exam. All questions

More information

EDP 548 EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. (3) An introduction to the application of principles of psychology to classroom learning and teaching problems.

EDP 548 EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. (3) An introduction to the application of principles of psychology to classroom learning and teaching problems. 202 HUMAN DEVELOPMENT AND LEARNING. (3) Theories and concepts of human development, learning, and motivation are presented and applied to interpreting and explaining human behavior and interaction in relation

More information

Behavioral Mental Health Care Career Guide P199, Dr. Patton Part 3. Decisions about License & Degree Program

Behavioral Mental Health Care Career Guide P199, Dr. Patton Part 3. Decisions about License & Degree Program Behavioral Mental Health Care Career Guide P199, Dr. Patton Part 3. Decisions about License & Degree Program All licensed mental health care professionals no matter whether they are generalists or specialists

More information

Course Title: ADD 103 ASSESSMENT IN ADDICTION REHABILITATION: INTAKE, EVALUATION AND DIAGNOSIS

Course Title: ADD 103 ASSESSMENT IN ADDICTION REHABILITATION: INTAKE, EVALUATION AND DIAGNOSIS Course Title: ADD 103 ASSESSMENT IN ADDICTION REHABILITATION: INTAKE, EVALUATION AND DIAGNOSIS Texts: Addictions A Comprehensive Guidebook, 1 st edition Publisher: Oxford University Press Prerequisites:

More information

TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION. SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII)

TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION. SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII) TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII) Total Page - 08 PSYCHOLOGY COURSE STRUCTURE CLASS XII (Theory) One Paper Time : 3 Hours Marks : 70 Marks

More information

CSL 502 Legal, Ethical, and Professional Issues. CSL 503 Human Relations Methods and Skills

CSL 502 Legal, Ethical, and Professional Issues. CSL 503 Human Relations Methods and Skills CSL 501 Evaluation and Assessment This course is designed to provide students with an understanding of individual, couple, family, group and environmental/community approaches to assessment and evaluation.

More information

APA Accredited Doctoral Internship in Professional Psychology Brochure 2014-2015 Training Year

APA Accredited Doctoral Internship in Professional Psychology Brochure 2014-2015 Training Year APA Accredited Doctoral Internship in Professional Psychology Brochure 2014-2015 Training Year Contact Person: Mimi Curtis, PhD Mental Health Training Program Supervisor Tarzana Treatment Centers 18646

More information

Saybrook University. School of Clinical Psychology. LIOS MA Counseling Program in Seattle 2014/2015 - Course Descriptions

Saybrook University. School of Clinical Psychology. LIOS MA Counseling Program in Seattle 2014/2015 - Course Descriptions Saybrook University School of Clinical Psychology LIOS MA Counseling Program in Seattle 2014/2015 - Course Descriptions PSYCHOLOGY COUNSELING COURSES RES 1026L Information Competency and Library Use This

More information

Master of Nursing Science Program in Mental Health and Psychiatric Nursing

Master of Nursing Science Program in Mental Health and Psychiatric Nursing Master of Nursing Science Program in Mental Health and Psychiatric Nursing Curriculum Master of Nursing Science Program in Mental Health and Psychiatric Nursing Academic Degree Master of Nursing Science

More information

ADELE HOFFMAN HURST, PH.D. EDUCATIONAL BACKGROUND

ADELE HOFFMAN HURST, PH.D. EDUCATIONAL BACKGROUND WORK ADDRESS 8330 Meadow Rd., Suite 126 Dallas, Texas 75231 Tel. 214/368-5855 Fax 214/368-5801 www.adelehurst.com info@adelehurst.com ADELE HOFFMAN HURST, PH.D. Ph.D. in Counseling Psychology Texas Woman

More information

Postgraduate Clinical Psychology Program. Psychological Sciences >

Postgraduate Clinical Psychology Program. Psychological Sciences > Postgraduate Clinical Psychology Program Psychology Postgraduate Professional Programs Clinical Psychology Master of Psychology 2 years full-time Master of Psychology /PhD 4 years full-time AIMS OF COURSES

More information

RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE NURS 122: PSYCHIATRIC MENTAL HEALTH NURSING

RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE NURS 122: PSYCHIATRIC MENTAL HEALTH NURSING RARITAN VALLEY COMMUNITY COLLEGE ACADEMIC COURSE OUTLINE NURS 122: PSYCHIATRIC MENTAL HEALTH NURSING I. Basic Course Information A. Course Number and Title: NURS 122 - Psychiatric-Mental Health Nursing

More information

262 CMR 2.00: Requirements For Licensure As a Mental Health Counselor

262 CMR 2.00: Requirements For Licensure As a Mental Health Counselor 262 CMR 2.00: Requirements For Licensure As a Mental Health Counselor 2.01: Preface 2.02: Definitions 2.03: Licensure Application Requirements 2.04: Education and Degree Requirements Pre-July 1, 2017 2.05:

More information

Las Encinas. Behavioral Healthcare - Treatment - Rehabilitation - Recovery. Compassion. Community. Collaboration

Las Encinas. Behavioral Healthcare - Treatment - Rehabilitation - Recovery. Compassion. Community. Collaboration Las Encinas Behavioral Healthcare - Treatment - Rehabilitation - Recovery Behavioral Healthcare Over 100 Years of Care The Joint Commission Top Performer on Key Quality Measures 2012 and 2013 Compassion

More information

Ebony J. Blue, Ed.D P.O. Box 519; MS 3002 Prairie View, TX 77449 936-261-3678 eqjohnson@pvamu.edu

Ebony J. Blue, Ed.D P.O. Box 519; MS 3002 Prairie View, TX 77449 936-261-3678 eqjohnson@pvamu.edu Education: Texas Southern University Doctorate of Counselor Education Dec. 2014 Prairie View A&M University Master of Science, in Human Sciences Aug. 2013 Prairie View A&M University Master of Arts, Counseling

More information

City Vision College (Course 414): Help for Alcoholics

City Vision College (Course 414): Help for Alcoholics City Vision College (Course 414): Help for Alcoholics Chapter 3: Treatment Planning (pages 50 64) 1. What should you do for your patient if you only have time to get a chief complaint? a. Take a brief

More information

AGENDA 9:00 A.M. B. Legislative and Rulemaking Matters Discussion and Consideration

AGENDA 9:00 A.M. B. Legislative and Rulemaking Matters Discussion and Consideration Wisconsin Department of Safety and Professional Services Division of Policy Development 1400 E. Washington Ave PO Box 8366 Madison WI 53708-8366 Phone: 608-266-2112 Web: http://dsps.wi.gov Email: dsps@wisconsin.gov

More information

Page 1 of 6 Fresno County Substance Abuse Treatment and Mental Health Services KEY STAFFING STANDARDS

Page 1 of 6 Fresno County Substance Abuse Treatment and Mental Health Services KEY STAFFING STANDARDS Page 1 of 6 Substance Abuse and Mental Health Services seeks a multidisciplinary team that includes an array of services organized to treat the interaction of mental health and substance use disorders

More information

So you Want to be a Counselor, Huh? Professional Identity. Professional Identity. Hagedorn MHS 6702 1

So you Want to be a Counselor, Huh? Professional Identity. Professional Identity. Hagedorn MHS 6702 1 So you Want to be a Counselor, Huh? Training, Licensure, Certification, & Professional Memberships W. Bryce Hagedorn, PhD, LMHC, NCC, MAC What do counselors do? ACA: [apply] mental health, psychological

More information

PSYD CURRICULUM AND COURSE DESCRIPTIONS

PSYD CURRICULUM AND COURSE DESCRIPTIONS PSYD CURRICULUM AND COURSE DESCRIPTIONS 0999A D The Evolving Professional This sequence begins with practice in the acquisition of the growth oriented counseling skills necessary for working with individuals,

More information

in Counseling A Guide to the Use of Psychological Assessment Procedures Danica G. Hays

in Counseling A Guide to the Use of Psychological Assessment Procedures Danica G. Hays Assessment in Counseling A Guide to the Use of Psychological Assessment Procedures Danica G. Hays AMERICAN COUNSELING ASSOCIATION 5999 Stevenson Avenue Alexandria, VA 22304 www.counseling.org Assessment

More information

Co-Occurring Disorders

Co-Occurring Disorders Co-Occurring Disorders PACCT 2011 CAROLYN FRANZEN Learning Objectives List common examples of mental health problems associated with substance abuse disorders Describe risk factors that contribute to the

More information

Table of Contents. Preface...xv. Part I: Introduction to Mental Health Disorders and Depression

Table of Contents. Preface...xv. Part I: Introduction to Mental Health Disorders and Depression Table of Contents Visit www.healthreferenceseries.com to view A Contents Guide to the Health Reference Series, a listing of more than 16,000 topics and the volumes in which they are covered. Preface...xv

More information

JUDITH A. McCONNELL, PH.D. Director: Counseling and Testing Services, University of North

JUDITH A. McCONNELL, PH.D. Director: Counseling and Testing Services, University of North JUDITH A. McCONNELL, PH.D. Counseling and Testing Services University of North Texas P.O. Box 310968 Denton, Texas 76203-0968 (940) 565-2741 judym@dsa.adminunt.edu EDUCATION Ph.D. M.Ed. B.A. December 1978

More information

Ferkauf Graduate School of Psychology Yeshiva University. The Max and Celia Parnes Family Psychological and Psychoeducational Services Clinic

Ferkauf Graduate School of Psychology Yeshiva University. The Max and Celia Parnes Family Psychological and Psychoeducational Services Clinic Ferkauf Graduate School of Psychology Yeshiva University The Max and Celia Parnes Family Psychological and Psychoeducational Services Clinic Welcome to the Max and Celia Parnes Family Psychological and

More information

Sunderland Psychological Wellbeing Service

Sunderland Psychological Wellbeing Service Sunderland Psychological Wellbeing Service Information for Referrers Offering a range of psychological therapies across Sunderland. To make a referral call 0191 566 5454 A partnership between Northumberland,

More information

Resume of JULIE SCHWARTZ GOTTMAN

Resume of JULIE SCHWARTZ GOTTMAN Resume of JULIE SCHWARTZ GOTTMAN EDUCATION Graduate: California School of Professional Psychology San Diego, California M.A., June 1981 Ph.D., November 1985 Major in Clinical Psychology APA approved program

More information

- UNDERSTANDING - Dual Diagnosis

- UNDERSTANDING - Dual Diagnosis - UNDERSTANDING - Dual Diagnosis TABLE OF CONTENTS Introduction 3 The Link Between Mental Illness and Substance Abuse 4 Characteristics of an Effective Dual Diagnosis Treatment Plan 6 Dual Diagnosis Treatment

More information

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM Lori A. Bruch, Ed.D., CRC, LPC, Program Director Associate Professor

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM Lori A. Bruch, Ed.D., CRC, LPC, Program Director Associate Professor REHABILITATION COUNSELING PROGRAM Lori A. Bruch, Ed.D., CRC, LPC, Program Director Associate Professor REHABILITATION COUNSELING MISSION The Rehabilitation Counseling Program prepares students for careers

More information

seeking the certification education requirements as an Addiction Counselor through either the

seeking the certification education requirements as an Addiction Counselor through either the 180-Hour Training Series: Addiction Counselor Program The Addiction Certification Program is designed to provide the coursework necessary for those Evidence-Based & Best Practices seeking the certification

More information

(a) To qualify as a certified supervised counselor alcohol and drug, an applicant shall: (1) BE OF GOOD MORAL CHARACTER;

(a) To qualify as a certified supervised counselor alcohol and drug, an applicant shall: (1) BE OF GOOD MORAL CHARACTER; 2015 -Legislative Proposal 1- BOPCT Statute amendment: 1. Revise the BOPCT Statute to remove barriers Introduce legislation in collaboration with the Board of Professional Counselors and Therapists (BoPCT)

More information

Chapter 7. Screening and Assessment

Chapter 7. Screening and Assessment Chapter 7 Screening and Assessment Screening And Assessment Starting the dialogue and begin relationship Each are sizing each other up Information gathering Listening to their story Asking the questions

More information

ARKANSAS DEPARTMENT OF EDUCATION SCHOOL - BASED DAY TREATMENT PROGRAMS GUIDELINES

ARKANSAS DEPARTMENT OF EDUCATION SCHOOL - BASED DAY TREATMENT PROGRAMS GUIDELINES ARKANSAS DEPARTMENT OF EDUCATION SCHOOL - BASED DAY TREATMENT PROGRAMS GUIDELINES I. DESCRIPTION A. Day Treatment is the most intensive non-residential program that can be provided over an extended period

More information

The Ohio State University. Addiction Counseling 3 credit hours

The Ohio State University. Addiction Counseling 3 credit hours L. Rae Page 1 The Ohio State University Addiction Counseling 3 credit hours Lexie Rae, PC/CR 418 PAES Building (513) 543-9207 Email: alexis.m.rae@gmail.com or rae.7@osu.edu Office hours: by appointment

More information

Management of depression in young people

Management of depression in young people Management of depression in young people A guide for primary care health professionals For young people not in immediate danger of suicidal behaviour, management of major depressive disorder is likely

More information

Careers in Counseling and Mental Health

Careers in Counseling and Mental Health Careers in Counseling and Mental Health Copyright Copyright Texas Education Agency, 2013. These Materials are copyrighted and trademarked as the property of the Texas Education Agency (TEA) and may not

More information

Doctor of Ministry. Pastoral Care and Counseling Emphasis

Doctor of Ministry. Pastoral Care and Counseling Emphasis Doctor of Ministry Pastoral Care and Counseling Emphasis Overview San Francisco Theological Seminary offers a Doctor of Ministry with special emphasis on Pastoral Care and Counseling. This is one of several

More information

information for families Schizophrenia & Substance Use

information for families Schizophrenia & Substance Use information for families Schizophrenia & Substance Use Schizophrenia and Substance Use Index 2 3 5 6 7 8 9 10 Why do people with schizophrenia use drugs and alcohol? What is the impact of using substances

More information

GURU NANAK DEV UNIVERSITY AMRITSAR

GURU NANAK DEV UNIVERSITY AMRITSAR FACULTY OF ARTS & SOCIAL SCIENCES SYLLABUS FOR POST GRADUATE DIPLOMA IN MENTAL HEALTH COUNSELLING (SEMESTER: I - II) EXAMINATION: 2013-2014 GURU NANAK DEV UNIVERSITY AMRITSAR Note: (i) Copy rights are

More information

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Admission Requirements to the Education and Psychology Graduate Program The applicant must satisfy the standards for admission into

More information

Al Ahliyya Amman University Faculty of Arts Department of Psychology Course Description Psychology

Al Ahliyya Amman University Faculty of Arts Department of Psychology Course Description Psychology Al Ahliyya Amman University Faculty of Arts Department of Psychology Course Description Psychology 0731111 Psychology And Life {3}[3-3] Defining humans behavior; Essential life skills: problem solving,

More information

New Member Sign Up Form

New Member Sign Up Form New York Mental Health Counselors Association New Member Sign Up Form This is required information for a NYMHCA membership. Membership Categories Professional: New Professional: Student: Retired: Associate:

More information

STUDY PLAN. MASTER IN (Psychological And Educational Counseling) (Thesis Track)

STUDY PLAN. MASTER IN (Psychological And Educational Counseling) (Thesis Track) STUDY PLAN MASTER IN (Psychological And Educational Counseling) (Thesis Track) I. GENERAL RULES CONDITIONS: Plan Number 2005 T 1. This plan conforms to the regulations of the general frame of the programs

More information

MASTERS IN COUNSELOR EDUCATION PROGRAM EVALUATION REPORT

MASTERS IN COUNSELOR EDUCATION PROGRAM EVALUATION REPORT MASTERS IN COUNSELOR EDUCATION PROGRAM EVALUATION REPORT Prepared by Leanne Walker Paula Gravelle Center for Education Policy, Applied Research and Evaluation College of Education & Human Development University

More information

Master of Arts in Psychology: Counseling Psychology

Master of Arts in Psychology: Counseling Psychology Deanship of Graduate Studies King Saud University Master of Arts in Psychology: Counseling Psychology Department of Psychology College of Education Master of Arts in Psychology: Counseling Psychology 2007/2008

More information

GATEWAY FOUNDATION PRE-DOCTORAL FELLOWSHIPS IN CLINICAL PSYCHOLOGY: PROGRAM BROCHURE

GATEWAY FOUNDATION PRE-DOCTORAL FELLOWSHIPS IN CLINICAL PSYCHOLOGY: PROGRAM BROCHURE GATEWAY FOUNDATION PRE-DOCTORAL FELLOWSHIPS IN CLINICAL PSYCHOLOGY: PROGRAM BROCHURE ABOUT GATEWAY Mission Statement Gateway Foundation is a national non-profit organization committed to reducing substance

More information

12 Core Functions. Contact: IBADCC PO Box 1548 Meridian, ID 83680 Ph: 208.468.8802 Fax: 208.466.7693 e-mail: ibadcc@ibadcc.org www.ibadcc.

12 Core Functions. Contact: IBADCC PO Box 1548 Meridian, ID 83680 Ph: 208.468.8802 Fax: 208.466.7693 e-mail: ibadcc@ibadcc.org www.ibadcc. Contact: IBADCC PO Box 1548 Meridian, ID 83680 Ph: 208.468.8802 Fax: 208.466.7693 e-mail: ibadcc@ibadcc.org www.ibadcc.org Page 1 of 9 Twelve Core Functions The Twelve Core Functions of an alcohol/drug

More information

Mental Health Needs Assessment Personality Disorder Prevalence and models of care

Mental Health Needs Assessment Personality Disorder Prevalence and models of care Mental Health Needs Assessment Personality Disorder Prevalence and models of care Introduction and definitions Personality disorders are a complex group of conditions identified through how an individual

More information

Course offerings and Descriptions CED Counseling and Educational Development Courses

Course offerings and Descriptions CED Counseling and Educational Development Courses Course offerings and Descriptions CED Counseling and Educational Development Courses 506 Institutes in Education (1-3) Practicum or workshop experiences to focus on issues, problems, or approaches in the

More information

Krystel Edmonds-Biglow, Psy.D. Licensed Clinical Psychologist PSY19260 dr_kedmondsbiglow@hotmail.com (323) 369-1292 phone (323)756-5130 fax

Krystel Edmonds-Biglow, Psy.D. Licensed Clinical Psychologist PSY19260 dr_kedmondsbiglow@hotmail.com (323) 369-1292 phone (323)756-5130 fax Return to www.endabuselb.org Krystel, Psy.D. Licensed Clinical Psychologist PSY19260 dr_kedmondsbiglow@hotmail.com (323) 369-1292 phone (323)756-5130 fax Education Doctorate of Clinical Psychology, Emphasis:

More information

Mental Illness and Intellectual Disability

Mental Illness and Intellectual Disability Page 1 of 5 Mental Illness and Intellectual Disability A review of Diagnostic Manual Intellectual Disability: A Textbook of Diagnosis of Mental Disorders in Persons with Intellectual Disability by Robert

More information

Course Descriptions Psychology

Course Descriptions Psychology Course Descriptions Psychology PSYC 1520 (F/S) General Psychology. An introductory survey of the major areas of current psychology such as the scientific method, the biological bases for behavior, sensation

More information

Behavioral Health Phase 3: Standards Under Review

Behavioral Health Phase 3: Standards Under Review Behavioral Health Phase 3: Standards Under Review Measure Number Title Description Measure Steward 0108 Follow-Up Care for Children Prescribed ADHD Medication (ADD) The percentage of children newly prescribed

More information

SUE W. LUCAS. Telephone: (325) 670-1538 Telephone: (325) 692-4518

SUE W. LUCAS. Telephone: (325) 670-1538 Telephone: (325) 692-4518 SUE W. LUCAS Office: Home: Hardin-Simmons University 2201 Woodard St. Department of Psychology Abilene, Texas 79605 HSU Box 16115 Abilene, Texas 79698 Telephone: (325) 670-1538 Telephone: (325) 692-4518

More information

Master of Science in Counseling: Department of Counseling, College of Education

Master of Science in Counseling: Department of Counseling, College of Education www.unomaha.edu/graduate www.facebook.com/unograduatestudies 402-554-2341 gradschool@unomaha.edu Master of Science in Counseling: Department of Counseling, College of Education Vision Statement The purpose

More information

The University of Toledo Department of Counselor Education and School Psychology

The University of Toledo Department of Counselor Education and School Psychology The University of Toledo Department of Counselor Education and School Psychology Spring 2008 N=12 Summary of Program Graduates Evaluations Dear Students and Graduates, this portion of the survey is strictly

More information

Dana Harron, PsyD. 1555 Connecticut Avenue NW Suite 500 Washington DC 20036 (202) 656-3681 drdanaharron@gmail.com

Dana Harron, PsyD. 1555 Connecticut Avenue NW Suite 500 Washington DC 20036 (202) 656-3681 drdanaharron@gmail.com Dana Harron, PsyD 1555 Connecticut Avenue NW Suite 500 Washington DC 20036 (202) 656-3681 drdanaharron@gmail.com CREDENTIALS Licensed as Psychologist in the Commonwealth of Virginia, 2014 # 0810005001

More information