Review Test for Final Exam PSY 250 Abnormal Psychology

Size: px
Start display at page:

Download "Review Test for Final Exam PSY 250 Abnormal Psychology"

Transcription

1 1. The most widely abused class of prescription drugs are A. stimulants. B. tranquilizers. C. pain relievers. D. sedatives. 2. The physical and psychological changes that accompany discontinuation of a substance are referred to as symptoms. A. tolerance B. intoxication C. withdrawal D. potentiation 3. Samira used to get drunk after drinking two gin and tonics. Now she must drink six to get the same effect. Samira s drinking illustrates the phenomenon of A. tolerance. B. withdrawal. C. intoxication. D. abuse. 4. describes a pattern of substance use involving the use of a drug in a way that creates significant problems in daily life. A. Abuse B. Dependence C. Addiction D. Habituation 5. Dependence refers to A. the need for larger amounts of a substance in order to achieve the same effects. B. a psychological and often physical need for a substance. C. the physical and psychological changes that accompany discontinuation of a substance. D. the combination of two or more substances. 6. All of the following variables are associated with higher rates of alcohol consumption EXCEPT A. having a higher education level. B. being male. C. being unemployed. D. being married. 7. In larger amounts, alcohol may make a person feel A. self-conscious. B. uninhibited. C. introverted. D. less confident.

2 8. Which of the following events in Celeste Chapman s life seems to have triggered her addiction difficulties? A. the death of her father B. the loss of her job C. her divorce D. the birth of her daughter 9. The devastating physical and psychological effects associated with long-term heavy alcohol use may be attributed to A. potentiation. B. withdrawal. C. abstinence syndrome. D. tolerance. 10. Which of the following is a symptom of alcohol-induced brain damage? A. dementia B. schizophrenia C. Parkinson s disease D. dyslexia 11. Which of the following is the cause of Wernicke s disease? A. brain damage caused by alcohol B. a thiamine deficiency C. glutamate buildup in the brain D. a niacin deficiency 12. Death from long-term, heavy alcohol use is most often associated with A. strokes. B. heart failure. C. brain damage. D. cirrhosis of the liver. 13. What pattern might one see on an EEG of an individual with a genetic prediposition to alcohol dependence? A. an abnormal ERP response B. an increased response in the delta wave C. a decrease in the alpha wave D. a flattening of the beta wave 14. All of the following neurotransmitter systems may have a role in the development and maintenance of alcohol dependence EXCEPT the system. A. GABA B. substance P C. serotonin D. dopamine

3 15. According to the expectancy model, what factor plays a significant role in determining whether or not an alcohol dependent individual will suffer a relapse? A. genetic B. biological C. cognitive D. unconscious 16. Which of the following is one of the characteristics apparent in adult children of alcoholics? A. interpersonal difficulties B. antisocial behavior C. shyness and reticence D. abuse to their own children 17. Yevgenia, an alcohol abuser, is given the drug naltrexone. What kind of effects can she expect after taking this medication? A. feeling somewhat intoxicated B. becoming extremely ill if she drinks C. feeling less motivated to drink D. experiencing an increased tolerance to alcohol 18. The physical condition consisting of autonomic nervous system dysfunction, confusion, and in some cases seizures is referred to as A. Korsakoff s syndrome. B. Wernicke s disease. C. Broca s aphasia. D. delirium tremens. 19. Aldehyde dehydrogenase is A. a medication prescribed to treat alcoholism. B. also referred to as disulfiram. C. an enzyme responsible for the metabolism of alcohol. D. a medication used to treat heroin addicts. 20. The fact that Alex, a college student with alcohol abuse problems, will be graduating from college and will no longer be going out with his drinking buddies would be most significant to a therapist working within the therapeutic framework. A. psychodynamic B. ACOA C. relapse prevention D. dysfunctional learning

4 21. The relapse prevention therapy program closely resembles components of which behavioral technique? A. response blocking B. aversive conditioning C. token economy D. systematic desensitization 22. Lamont is attending a therapy meeting. At the start of the meeting, one of the members stands up, states his first name, says that he is an alcoholic and proceeds to tell the story of how alcohol interfered with his life. Lamont is attending a meeting of A. Synanon. B. Alcoholics Anonymous. C. an Adult Children of Alcoholics meeting. D. a cue exposure group. 23. Kelly has just taken amphetamine and is experiencing a rush of pleasurable feelings. It is likely that she has taken it A. orally as a liquid. B. in pill form. C. by smoking it. D. intravenously. 24. Marnie has always had a problem losing weight. Her doctor has prescribed a drug that is very effective as an appetite suppressant. Marnie was most likely prescribed A. amphetamine. B. antabuse. C. fluoxetine. D. lithium. 25. The damage done to brain cells containing serotonin and dopamine by chronic use of methamphetamine can produce symptoms that are similar to A. Parkinson s disease. B. Alzheimer s disease. C. Korsakoff s disease D. Wernicke s encephalopathy. 26. The most intense effects of cocaine are felt A. one half hour after administration. B. two hours after administration. C. within 24 hours of administration. D. within the first ten minutes of administration.

5 27. What percentage of Americans over the age of 12 report having tried marijuana? A. 10% B. 20% C. 40% D. 60% 28. Which of the following is a hallucinogen? A. PCP B. LED C. PCB D. GABA 29. Individuals who use are more likely to contract HIV. A. marijuana B. LSD C. cocaine D. heroin 30. When individuals are trying to withdraw from heroin, they are often given which is a less dangerous opiate. A. mescaline B. methadone C. morphine D. marijuana 31. Which of the following is a guarantee that a clinician is capable of providing treatment to a client? A. a doctoral degree in clinical psychology B. a degree in medicine C. a state license to practice D. None of these. 32. Dr. Ward does not feel that she has the resources necessary to effectively treat Yajaira s condition so she gives Yajaira the name and phone number of another clinician. Dr. Ward provided Yajaira with A. informed consent. B. a referral. C. the right to refuse treatment. D. a mandated report.

6 33. Dr. Strickland has neglected to notify Oren, one of his newest clients, about the potential risks of therapy and the limits of confidentiality during therapy sessions. Dr. Strickland has not provided the information needed for Oren to give A. information on prognosis. B. preferences for therapy. C. restrictions on secrecy. D. informed consent. 34. Nathan has been brought to the emergency room. He is extremely disoriented and is out of touch with reality. He has just attempted to commit suicide and Dr. Gallina believes he is still at risk. Unfortunately, Nathan does not seem capable of providing informed consent for treatment. Dr. Gallina should A. respect Nathan s right to refuse treatment. B. get a court order to forcibly provide treatment. C. wait until Nathan becomes lucid. D. get consent from Nathan s family. 35. The notion that information provided by a client to a clinician cannot be disclosed in a court of law without the client s expressed permission is referred to as A. privileged communication. B. informed consent. C. debriefing. D. duty to warn. 36. Which of the following professionals is NOT legally bound to report suspected cases of child abuse? A. teachers B. clinicians C. doctors D. attorneys 37. Mandated reporting applies to all of the following groups EXCEPT A. college students. B. individuals with handicaps. C. individuals with developmental disabilities. D. impaired elders. 38. With regard to the business of psychotherapy, who might pressure a clinician to shorten an inpatient stay in a psychiatric facility when third party payment is involved? A. the client s family B. a health maintenance organization C. a judge D. the client

7 39. When a clinician is called on to provide specialized information not commonly known by people outside the mental health profession during court cases, he/she is considered to be a(n) A. guardian ad litem. B. expert witness. C. parens patriae. D. impartial party. 40. A person appointed by the court to represent or make decisions for a person who is legally incapable of doing so in a civil legal proceeding is referred to as a A. legal witness. B. parens patriae. C. parental authority. D. guardian ad litem. 41. A psychologist is appointed by a family court judge to make decisions regarding placement of an orphan. Based on interviews with the child, the clinician decides that the best placement for the child is with his aunt. In this instance, the clinician has served as a A. legal custodian. B. guardian ad litem. C. parental authority. D. parens patriae. 42. If someone has not committed a crime but is viewed as being a potential threat to one s self or others, he or she may be A. involuntarily committed to a psychiatric hospital. B. judged incompetent to stand trial. C. judged as not guilty by reason of insanity. D. judged as guilty but insane. 43. The legal principle that the state has the authority to protect those who are unable to protect themselves is referred to as A. commitment. B. guardian ad litem. C. ad hominen. D. parens patriae.

8 44. According to the text, which of the following statements best characterizes the current situation with regard to involuntarily committing homeless individuals who are mentally ill? A. Increasing numbers of homeless people are being involuntarily hospitalized to provide them with shelter. B. The standards for involuntary commitment have become more conservative which has left many of the homeless on the streets. C. Because of increased funding, institutions are being more conservative with regard to involuntary commitment. D. There is considerable debate and disagreement across the U.S. regarding the involuntary hospitalization of the homeless. 45. Outpatient commitment is viewed as an alternative to A. involuntary institutionalization. B. the insanity plea. C. the Americans with Disabilities Act. D. CMHCs. 46. Carol has been hospitalized after her most recent bout with depression since it nearly resulted in her suicide. Her doctor insists that she receive electroconvulsive therapy. Despite the fact that she does not want the treatment, her doctor performs it anyway. Which of Carol s rights are being violated? A. right to the least restrictive environment B. right to refuse treatment C. right to a humane environment D. right to treatment 47. Had Mark Chen been cognitively alert and responsive in the textbook case, he would have had the legal right to decline Dr. Tobin s recommendation for an ECT. His decision would have been supported by A. the Americans with Disabilities Act. B. parens patriae. C. the Durham rule. D. the right to refuse treatment. 48. What is the name of the rapidly growing subfield of psychology that examines issues pertaining to the relationship between criminal behavior and psychological disturbance? A. psychopathology B. clinical psychology C. forensic psychology D. legal psychology

9 49. Which of the following was created to remedy the difficulties with the previous rules and tests for determining insanity? A. M Naghten Rule B. Durham Rule C. irresistible impulse test D. ALI guidelines 50. What alternative verdict have some states utilized to separate the questions of guilt and mental disorder? A. not competent to stand trial B. the irresistible impulse verdict C. the least restrictive environment verdict D. the guilty, but mentally ill verdict 51. Which of the following individuals was found not guilt by reason of insanity and was sent to a mental hospital? A. Jeffrey Dahmer B. John Hinckley C. David Berkowitz D. Lorena Bobbitt 52. John Hinckley attempted to assassinate A. John Lennon. B. Ronald Reagan. C. Jimmy Carter. D. Jodie Foster. 53. John Hinckley identified with a character in the movie A. Midnight Cowboy. B. Full Metal Jacket. C. Taxi Driver. D. The Deer Hunter. 54. Which of the following individuals was found guilty but insane, and sent to prison? A. Jeffrey Dahmer B. John Hinkley C. David Berkowitz D. Lorena Bobbitt 55. Which of the following statements best summarizes the research on racial disparity in the justice system in regards to the insanity plea? A. Asian-Americans are more likely to be judged not guilty by reason of insanity. B. Members of minorities are more likely to plead not guilty by reason of insanity. C. Whites are more likely to be judged not guilty by reason of insanity. D. African-Americans are more likely to be judged not guilty by reason of insanity.

10 56. The ability to understand the nature, character and consequence of an act is referred to as a(n) prong, whereas the ability to resist the impulse of an act is referred to as a(n) prong. A. affective; behavioral B. volitional; cognitive C. cognitive; affective D. cognitive; volitional 57. Yareli has been accused of committing a crime. As she is being tried, her schizophrenic symptoms re-emerge and her behavior is extremely psychotic. It is likely that the attorneys and the judge involved in this case will A. judge her not guilty by reason of insanity. B. judge her guilty but insane. C. judge her not competent to stand trial. D. think she is faking her behavior and continue with the proceedings. 58. After seriously assaulting his parents, David Moser s court-appointed psychologist found him A. not competent to stand trial. B. not guilt by reason of insanity. C. guilty, but insane. D. competent to stand trial. 59. Which behavior description would warrant someone being kept in the hospital involuntarily? A. an attempt to smother a roommate B. suicidal ideation C. incoherent rambling D. manic symptoms 60. According to the guidelines for psychotherapy with gay, lesbian, and bisexual clients, psychologists should A. recognize that homosexuality and bisexuality are not mental illnesses. B. understand the ways in which social stigmatization affects the mental health of these clients. C. be aware of their own biases or prejudices toward homosexuality and bisexuality and consider how these personal views might impact the therapeutic process. D. All of these.

11 Key 1. C 2. C 3. A 4. A 5. B 6. C 7. B 8. D 9. D 10. A 11. B 12. D 13. A 14. B 15. C 16. A 17. C 18. D 19. C 20. C 21. D 22. B 23. D 24. A 25. A 26. D 27. C 28. A 29. D 30. B 31. D 32. B 33. D 34. D 35. A 36. D 37. A 38. B 39. B 40. D 41. B 42. A 43. D 44. D 45. A 46. B 47. D 48. C 49. D 50. D 51. B 52. B 53. C 54. A 55. C 56. D 57. C 58. D 59. A 60. D

Scientific Facts on. Psychoactive Drugs. Tobacco, Alcohol, and Illicit Substances

Scientific Facts on. Psychoactive Drugs. Tobacco, Alcohol, and Illicit Substances page 1/5 Scientific Facts on Psychoactive Drugs Tobacco, Alcohol, and Illicit Substances Source document: WHO (2004) Summary & Details: GreenFacts Context - Psychoactive drugs such as tobacco, alcohol,

More information

opiates alcohol 27 opiates and alcohol 30 April 2016 drug addiction signs 42 Ranked #1 123 Drug Rehab Centers in New Jersey 100 Top 10 380

opiates alcohol 27 opiates and alcohol 30 April 2016 drug addiction signs 42 Ranked #1 123 Drug Rehab Centers in New Jersey 100 Top 10 380 opiates alcohol 27 opiates and alcohol 30 April 2016 drug addiction signs 42 ed #1 123 Drug Rehab Centers in New Jersey 100 Top 10 380 effects of alcohol in the brain 100 Top 30 698 heroin addiction 100

More information

Chapter 16 Mental Health Services: Legal & Ethical Issues

Chapter 16 Mental Health Services: Legal & Ethical Issues Chapter 16 Mental Health Services: Legal & Ethical Issues Civil Commitment Civil Commitment Laws Detail when a person can be: Legally declared to have a mental illness + Placed in a hospital for treatment

More information

Naltrexone and Alcoholism Treatment Test

Naltrexone and Alcoholism Treatment Test Naltrexone and Alcoholism Treatment Test Following your reading of the course material found in TIP No. 28. Please read the following statements and indicate the correct answer on the answer sheet. A score

More information

James A. Purvis, Ph.D. Psychotherapy Services Agreement

James A. Purvis, Ph.D. Psychotherapy Services Agreement James A. Purvis, Ph.D. Psychotherapy Services Agreement PSYCHOLOGICAL SERVICES Psychotherapy is not easily described in general statements. It varies depending on the personalities of the psychologist

More information

PATIENT TREATMENT AGREEMENT

PATIENT TREATMENT AGREEMENT PATIENT TREATMENT AGREEMENT Patient Name: : As a participant in buprenorphine treatment for opioid misuse and dependence, I freely and voluntarily agree to accept this treatment agreement as follows: I

More information

ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR

ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR Alcoholism By Mayo Clinic staff Original Article: http://www.mayoclinic.com/health/alcoholism/ds00340 Definition Alcoholism is a chronic and often progressive

More information

Treatment of Alcoholism

Treatment of Alcoholism Treatment of Alcoholism Why is it important Prevents further to body by getting people off alcohol. Can prevent death. Helps keep health insurance down. Provides assistance so alcoholics don t t have to

More information

Methamphetamine. Like heroin, meth is a drug that is illegal in some areas of the world. Meth is a highly addictive drug.

Methamphetamine. Like heroin, meth is a drug that is illegal in some areas of the world. Meth is a highly addictive drug. Methamphetamine Introduction Methamphetamine is a very addictive stimulant drug. People who use it can form a strong addiction. Addiction is when a drug user can t stop taking a drug, even when he or she

More information

Update and Review of Medication Assisted Treatments

Update and Review of Medication Assisted Treatments Update and Review of Medication Assisted Treatments for Opiate and Alcohol Use Disorders Richard N. Whitney, MD Medical Director Addiction Services Shepherd Hill Newark, Ohio Medication Assisted Treatment

More information

DrugFacts: Treatment Approaches for Drug Addiction

DrugFacts: Treatment Approaches for Drug Addiction DrugFacts: Treatment Approaches for Drug Addiction NOTE: This is a fact sheet covering research findings on effective treatment approaches for drug abuse and addiction. If you are seeking treatment, please

More information

Treatment Approaches for Drug Addiction

Treatment Approaches for Drug Addiction Treatment Approaches for Drug Addiction [NOTE: This is a fact sheet covering research findings on effective treatment approaches for drug abuse and addiction. If you are seeking treatment, please call

More information

Treatment Approaches for Drug Addiction

Treatment Approaches for Drug Addiction Treatment Approaches for Drug Addiction NOTE: This is a fact sheet covering research findings on effective treatment approaches for drug abuse and addiction. If you are seeking treatment, please call 1-800-662-HELP(4357)

More information

CO-OCCURRING DISORDERS. Michaelene Spence MA LADC 8/8/12

CO-OCCURRING DISORDERS. Michaelene Spence MA LADC 8/8/12 CO-OCCURRING DISORDERS Michaelene Spence MA LADC 8/8/12 Activity Chemical Health? Mental Health? Video- What is Addiction HBO Terminology MI/CD: Mental Illness/Chemical Dependency IDDT: Integrated Dual

More information

Great Bay Mental Health Associates, Inc. Notice to Clients and Consent to Mental Health Treatment Agreement Courtney A. Atherton, MA, LCMHC, MLADC

Great Bay Mental Health Associates, Inc. Notice to Clients and Consent to Mental Health Treatment Agreement Courtney A. Atherton, MA, LCMHC, MLADC Great Bay Mental Health Associates, Inc. Notice to Clients and Consent to Mental Health Treatment Agreement Courtney A. Atherton, MA, LCMHC, MLADC Patient Name (please print): Welcome to the therapy services

More information

ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS. Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3

ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS. Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3 HEALTH MIDDLE SCHOOL ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3 Objective: = The students will explain the difference between responsible drug use and wrong

More information

Depression in Older Persons

Depression in Older Persons Depression in Older Persons How common is depression in later life? Depression affects more than 6.5 million of the 35 million Americans aged 65 or older. Most people in this stage of life with depression

More information

These changes are prominent in individuals with severe disorders, but also occur at the mild or moderate level.

These changes are prominent in individuals with severe disorders, but also occur at the mild or moderate level. Substance-Related Disorders DSM-V Many people use words like alcoholism, drug dependence and addiction as general descriptive terms without a clear understanding of their meaning. What does it really mean

More information

Co-Occurring Substance Use and Mental Health Disorders. Joy Chudzynski, PsyD UCLA Integrated Substance Abuse Programs

Co-Occurring Substance Use and Mental Health Disorders. Joy Chudzynski, PsyD UCLA Integrated Substance Abuse Programs Co-Occurring Substance Use and Mental Health Disorders Joy Chudzynski, PsyD UCLA Integrated Substance Abuse Programs Introduction Overview of the evolving field of Co-Occurring Disorders Addiction and

More information

ADVANCED BEHAVIORAL HEALTH, INC. Clinical Level of Care Guidelines - 2015

ADVANCED BEHAVIORAL HEALTH, INC. Clinical Level of Care Guidelines - 2015 The Clinical Level of Care Guidelines contained on the following pages have been developed as a guide to assist care managers, physicians and providers in making medical necessity decisions about the least

More information

Treatment Approaches for Drug Addiction

Treatment Approaches for Drug Addiction Treatment Approaches for Drug Addiction NOTE: This is a fact sheet covering research findings on effective treatment approaches for drug abuse and addiction. If you are seeking treatment, please call the

More information

About drugs. Psychoactive drugs. Drugs are substances that change a person s physical or mental state.

About drugs. Psychoactive drugs. Drugs are substances that change a person s physical or mental state. 1 About drugs Drugs are substances that change a person s physical or mental state. The vast majority of drugs are used to treat medical conditions, both physical and mental. Some, however, are used outside

More information

Child Abuse, Child Neglect. What Parents Should Know If They Are Investigated

Child Abuse, Child Neglect. What Parents Should Know If They Are Investigated Child Abuse, Child Neglect What Parents Should Know If They Are Investigated Written by South Carolina Appleseed Legal Justice Center with editing and assistance from the Children s Law Center and the

More information

California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As

California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As C o n s u m e r Q & A 1 California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As Q: Is addiction a disease? A: Addiction is a chronic disorder, like heart disease or diabetes. A chronic disorder is

More information

Involuntary Admissions & Treatment Facts and Procedures

Involuntary Admissions & Treatment Facts and Procedures Involuntary Admissions & Treatment Facts and Procedures Marcia Horan Assistant State s Attorney, Cook County Seniors and Persons with Disabilities Division WHEN IS INVOLUNTARY ADMISSION APPROPRIATE? The

More information

Opiate Abuse and Mental Illness

Opiate Abuse and Mental Illness visited on Page 1 of 5 LEARN MORE (HTTP://WWW.NAMI.ORG/LEARN-MORE) FIND SUPPORT (HTTP://WWW.NAMI.ORG/FIND-SUPPORT) GET INVOLVED (HTTP://WWW.NAMI.ORG/GET-INVOLVED) DONATE (HTTPS://NAMI360.NAMI.ORG/EWEB/DYNAMICPAGE.ASPX?

More information

Drug Abuse and Addiction

Drug Abuse and Addiction Drug Abuse and Addiction Introduction A drug is a chemical substance that can change how your body and mind work. People may abuse drugs to get high or change how they feel. Addiction is when a drug user

More information

OVERVIEW WHAT IS POLyDRUG USE? Different examples of polydrug use

OVERVIEW WHAT IS POLyDRUG USE?  Different examples of polydrug use Petrol, paint and other Polydrug inhalants use 237 11 Polydrug use Overview What is polydrug use? Reasons for polydrug use What are the harms of polydrug use? How to assess a person who uses several drugs

More information

Advanced Treatment for Opioid & Alcohol Dependence. John Larson, M.D. Corporate Medical Director Gateway Foundation

Advanced Treatment for Opioid & Alcohol Dependence. John Larson, M.D. Corporate Medical Director Gateway Foundation Advanced Treatment for Opioid & Alcohol Dependence John Larson, M.D. Corporate Medical Director Gateway Foundation Background 41 years practicing psychiatry Last 15 in addiction medicine I ve watched a

More information

Alcohol Addiction. Introduction. Overview and Facts. Symptoms

Alcohol Addiction. Introduction. Overview and Facts. Symptoms Alcohol Addiction Alcohol Addiction Introduction Alcohol is a drug. It is classed as a depressant, meaning that it slows down vital functions -resulting in slurred speech, unsteady movement, disturbed

More information

Cocaine. Like heroin, cocaine is a drug that is illegal in some areas of the world. Cocaine is a commonly abused drug.

Cocaine. Like heroin, cocaine is a drug that is illegal in some areas of the world. Cocaine is a commonly abused drug. Cocaine Introduction Cocaine is a powerful drug that stimulates the brain. People who use it can form a strong addiction. Addiction is when a drug user can t stop taking a drug, even when he or she wants

More information

FACTSHEET: DUAL DIAGNOSIS

FACTSHEET: DUAL DIAGNOSIS FACTSHEET: DUAL DIAGNOSIS What is dual diagnosis? The term dual diagnosis or dual disorders has in recent years come to be used in the alcohol, drug and mental health fields to describe a particular group

More information

Depression is a common biological brain disorder and occurs in 7-12% of all individuals over

Depression is a common biological brain disorder and occurs in 7-12% of all individuals over Depression is a common biological brain disorder and occurs in 7-12% of all individuals over the age of 65. Specific groups have a much higher rate of depression including the seriously medically ill (20-40%),

More information

EPIDEMIC 4.6 % OF INDIVIDUALS 18 25 USED PAIN RELIEVERS FOR NON-MEDICAL REASONS. 1.5 MILLION YOUNG ADULTS USED PAIN RELIEVERS IN THE PAST MONTH.

EPIDEMIC 4.6 % OF INDIVIDUALS 18 25 USED PAIN RELIEVERS FOR NON-MEDICAL REASONS. 1.5 MILLION YOUNG ADULTS USED PAIN RELIEVERS IN THE PAST MONTH. Drug Court EPIDEMIC In the 10 years (1997 2007) the per capita retail purchases of Methadone, Hydrocodone and Oxycodone in the United States increased 13-fold, 4-fold and 9-fold, respectively. 4.6 % OF

More information

A Guide for Larimer County Parents

A Guide for Larimer County Parents Services Child Protection A Guide for Larimer County Parents This booklet was prepared by the Program Committee of the Larimer County Child Advocacy Center in consultation with the Larimer County Department

More information

INVOLUNTARY TREATMENT: HOSPITALIZATION AND MEDICATIONS

INVOLUNTARY TREATMENT: HOSPITALIZATION AND MEDICATIONS INVOLUNTARY TREATMENT: HOSPITALIZATION AND MEDICATIONS John A. Menninger M.D. 1. Why is involuntary hospitalization necessary? Although the number of involuntary hospitalizations relative to total psychiatric

More information

Rights for Individuals in Mental Health Facilities

Rights for Individuals in Mental Health Facilities HANDBOOK Rights for Individuals in Mental Health Facilities Admitted Under the Lanterman-Petris-Short Act C A L I F O R N I A D E P A R T M E N T O F Mental Health How to Reach Your Patients Rights Advocate

More information

SC 215 FIGHTING DRUG ADDICTION WITH DRUGS. John Bush April 15, 2013

SC 215 FIGHTING DRUG ADDICTION WITH DRUGS. John Bush April 15, 2013 SC 215 FIGHTING DRUG ADDICTION WITH DRUGS John Bush April 15, 2013 ADDICTION A persistent, compulsive dependence on a behavior or substance Behavioral Compulsive shopping --Compulsive eating Compulsive

More information

New York State Office of Alcoholism & Substance Abuse Services Addiction Services for Prevention, Treatment, Recovery

New York State Office of Alcoholism & Substance Abuse Services Addiction Services for Prevention, Treatment, Recovery New York State Office of Alcoholism & Substance Abuse Services Addiction Services for Prevention, Treatment, Recovery USING THE 48 HOUR OBSERVATION BED USING THE 48 HOUR OBSERVATION BED Detoxification

More information

Official Notice to Students Regarding Substance Abuse in University Campus Communities

Official Notice to Students Regarding Substance Abuse in University Campus Communities Official Notice to Students Regarding Substance Abuse in University Campus Communities This Official Notice is issued pursuant to the requirements of Subpart B, Section 86.100 of the federal Drug-Free

More information

Delusions are false beliefs that are not part of their real-life. The person keeps on believing his delusions even when other people prove that the be

Delusions are false beliefs that are not part of their real-life. The person keeps on believing his delusions even when other people prove that the be Schizophrenia Schizophrenia is a chronic, severe, and disabling brain disorder which affects the whole person s day-to-day actions, for example, thinking, feeling and behavior. It usually starts between

More information

Outline. Drug and Alcohol Counseling 1 Module 1 Basics of Abuse & Addiction

Outline. Drug and Alcohol Counseling 1 Module 1 Basics of Abuse & Addiction Outline Drug and Alcohol Counseling 1 Module 1 Basics of Abuse & Addiction About Substance Abuse The Cost of Chemical Abuse/Addiction Society's Response The Continuum of Chemical Use Definitions of Terms

More information

New Venture Christian Fellowship Therapy Introduction to Individual Counseling

New Venture Christian Fellowship Therapy Introduction to Individual Counseling New Venture Christian Fellowship Therapy Introduction to Individual Counseling Welcome to counseling. We look forward to meeting with you and getting started. People and their situations are often very

More information

Depression Overview. Symptoms

Depression Overview. Symptoms 1 of 6 6/3/2014 10:15 AM Return to Web version Depression Overview What is depression? When doctors talk about depression, they mean the medical illness called major depression. Someone who has major depression

More information

DEPRESSION CARE PROCESS STEP EXPECTATIONS RATIONALE

DEPRESSION CARE PROCESS STEP EXPECTATIONS RATIONALE 1 DEPRESSION CARE PROCESS STEP EXPECTATIONS RATIONALE ASSESSMENT/PROBLEM RECOGNITION 1. Did the staff and physician seek and document risk factors for depression and any history of depression? 2. Did staff

More information

Identification, treatment and support for individuals with Alcohol & Drug Addiction in the Community

Identification, treatment and support for individuals with Alcohol & Drug Addiction in the Community Identification, treatment and support for individuals with Alcohol & Drug Addiction in the Community Dr David Jackson Clinic Medical Officer The Hobart Clinic Association Drugs In tonight s context, drugs

More information

SUBSTANCE ABUSE POLICY

SUBSTANCE ABUSE POLICY SUBSTANCE ABUSE POLICY It is the policy of The Rockefeller University to make every effort to ensure a drug-free workplace in order to protect the health, safety, and welfare of its employees, its students,

More information

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 [KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 (Revised Regulations) Theory : Two hours and forty minutes Q.P. Code: 419105 Maximum : 100 marks Theory : 80 marks M.C.Q. : Twenty minutes M.C.Q. : 20 marks 1. A

More information

Technical Assistance Document 5

Technical Assistance Document 5 Technical Assistance Document 5 Information Sharing with Family Members of Adult Behavioral Health Recipients Developed by the Arizona Department of Health Services Division of Behavioral Health Services

More information

Alcohol Withdrawal Syndrome & CIWA Assessment

Alcohol Withdrawal Syndrome & CIWA Assessment Alcohol Withdrawal Syndrome & CIWA Assessment Alcohol Withdrawal Syndrome is a set of symptoms that can occur when an individual reduces or stops alcoholic consumption after long periods of use. Prolonged

More information

Source: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Bethesda, Md: NIAAA; 2004. NIH Publication No. 04-3769.

Source: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Bethesda, Md: NIAAA; 2004. NIH Publication No. 04-3769. Diagnosis and Treatment of Alcohol Dependence Lon R. Hays, MD, MBA Professor and Chairman Department of Psychiatry University of Kentucky Medical Center Defining the Standard Drink A standard drink = 14

More information

ADULT REGISTRATION FORM. Last Name First Name Middle Initial. Date of Birth Age Identified Gender. Street Address. City State Zip Code

ADULT REGISTRATION FORM. Last Name First Name Middle Initial. Date of Birth Age Identified Gender. Street Address. City State Zip Code ADULT REGISTRATION FORM Last Name First Name Middle Initial Date of Birth Age Identified Gender Street Address City State Zip Code Home Phone Cell Phone FINANCIALLY RESPONSIBLE PARTY (If different from

More information

NOTICE OF PRIVACY PRACTICES UNIVERSITY OF CALIFORNIA DAVIS HEALTH SYSTEM

NOTICE OF PRIVACY PRACTICES UNIVERSITY OF CALIFORNIA DAVIS HEALTH SYSTEM NOTICE OF PRIVACY PRACTICES Effective Date: April 14, 2003 UNIVERSITY OF CALIFORNIA DAVIS HEALTH SYSTEM THIS NOTICE DESCRIBES HOW MEDICAL INFORMATION ABOUT YOU MAY BE USED AND DISCLOSED AND HOW YOU CAN

More information

Karla Ramirez, LCSW Director, Outpatient Services Laurel Ridge Treatment Center

Karla Ramirez, LCSW Director, Outpatient Services Laurel Ridge Treatment Center Karla Ramirez, LCSW Director, Outpatient Services Laurel Ridge Treatment Center 1 in 4 Americans will have an alcohol or drug problems at some point in their lives. The number of alcohol abusers and addicts

More information

Office for. Alcohol and Drug Abuse Prevention at Stanford Information for Faculty and Staff

Office for. Alcohol and Drug Abuse Prevention at Stanford Information for Faculty and Staff STANFORD UNIVERSITY Office for Campus Relations Stanford Help Center Alcohol and Drug Abuse Prevention at Stanford Information for Faculty and Staff Phone: 650-723-4577 or Email: helpcenter@lists.stanford.edu

More information

Policy on Drug-Free Campus & Workplace

Policy on Drug-Free Campus & Workplace President Page 1 of 5 PURPOSE: CI recognizes that substance abuse has become an increasingly serious problem affecting all aspects of society, including the workplace and academia. Substance abuse can

More information

Alcohol addiction treatment

Alcohol addiction treatment Alcohol addiction treatment VERESIES CLINIC offers treatment of alcohol dependence. The program is offered both as an inpatient and outpatient program. It offers an intensive program of personal Psychological

More information

NOTICE OF PRIVACY PRACTICES effective April 14, 2003

NOTICE OF PRIVACY PRACTICES effective April 14, 2003 NOTICE OF PRIVACY PRACTICES effective April 14, 2003 This document outlines the privacy practices of Dental Clinic of Marshfield S.C. and Dental Com Insurance Plan, Inc. All references to Dental Clinic

More information

GUIDELINES FOR COMMUNITY ALCOHOL DETOXIFICATION IN SHARED CARE

GUIDELINES FOR COMMUNITY ALCOHOL DETOXIFICATION IN SHARED CARE GUIDELINES FOR COMMUNITY ALCOHOL DETOXIFICATION IN SHARED CARE Dr Millicent Chikoore MBBS MRCPsych Dr O Lagundoye MBBS MRCPsych Community based alcohol detoxification is a safe and effective option for

More information

ALCOHOLISM, ALCOHOL DEPENDENCE AND THE EFFECTS ON YOUR HEALTH.

ALCOHOLISM, ALCOHOL DEPENDENCE AND THE EFFECTS ON YOUR HEALTH. ALCOHOLISM, ALCOHOL DEPENDENCE AND THE EFFECTS ON YOUR HEALTH. Alcoholism also known as alcohol dependence is a disabling ADDICTIVE DISORDER. It is characterized by compulsive and uncontrolled consumption

More information

The Addicted Brain. And what you can do

The Addicted Brain. And what you can do The Addicted Brain And what you can do How does addiction happen? Addiction can happen as soon as someone uses a substance The brain releases a neurotransmitter called Dopamine into the system that makes

More information

- UNDERSTANDING - Dual Diagnosis

- UNDERSTANDING - Dual Diagnosis - UNDERSTANDING - Dual Diagnosis TABLE OF CONTENTS Introduction 3 The Link Between Mental Illness and Substance Abuse 4 Characteristics of an Effective Dual Diagnosis Treatment Plan 6 Dual Diagnosis Treatment

More information

Addiction is a Brain Disease

Addiction is a Brain Disease Addiction is a Brain Disease By ALAN I. LESHNER, MD A core concept evolving with scientific advances over the past decade is that drug addiction is a brain disease that develops over time as a result of

More information

ADDICTIONS. BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food. SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco

ADDICTIONS. BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food. SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco ADDICTIONS BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco Addiction is a chronic, relapsing disease affecting the brains's reward, motivation and

More information

a. positive vs. negative reinforcement b. tolerance vs. sensitization c. drug classes einforcement

a. positive vs. negative reinforcement b. tolerance vs. sensitization c. drug classes einforcement Drug Abuse (chapter 18) 1. Definitions iti a. positive vs. negative reinforcement b. tolerance vs. sensitization c. drug classes 2. Neural Mechanisms of Re einforcement a. mesolimbic dopamine system b.

More information

Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015

Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015 Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015 FMCSA is considering going to a seven panel and possibly ten panel. Hair testing may also be acceptable. What is a Drug? A substance which

More information

Brantford Native Housing Residential Support/ Addiction Treatment Program

Brantford Native Housing Residential Support/ Addiction Treatment Program Brantford Native Housing Residential Support/ Addiction Treatment Program Application Package Ojistoh House or Karahkwa House 318 Colborne Street East Brantford, ON N3S 3M9 (519) 753-5408 x 235 T (519)

More information

DRUG AND ALCOHOL POLICIES

DRUG AND ALCOHOL POLICIES DRUG AND ALCOHOL POLICIES DRUG-FREE WORKPLACE AND CAMPUS The use of illegal drugs and the abuse of alcohol on the campuses of Argosy University or in facilities controlled by Argosy University are prohibited

More information

Traumatic Stress. and Substance Use Problems

Traumatic Stress. and Substance Use Problems Traumatic Stress and Substance Use Problems The relation between substance use and trauma Research demonstrates a strong link between exposure to traumatic events and substance use problems. Many people

More information

Health (Compulsory Assessment and Treatment) Act 1992

Health (Compulsory Assessment and Treatment) Act 1992 2 Mental Health (Compulsory Assessment and Treatment) Act 1992 PART 1 Terms and definitions 27 PART 2 Compulsory Assessment and Treatment 38 PART 3 Your rights under the Mental Health Act 60 PART 4 Young

More information

See also www.thiswayup.org.au/clinic for an online treatment course.

See also www.thiswayup.org.au/clinic for an online treatment course. Depression What is depression? Depression is one of the common human emotional states. It is common to experience feelings of sadness and tiredness in response to life events, such as losses or disappointments.

More information

HIPAA Privacy Rule CLIN-203: Special Privacy Considerations

HIPAA Privacy Rule CLIN-203: Special Privacy Considerations POLICY HIPAA Privacy Rule CLIN-203: Special Privacy Considerations I. Policy A. Additional Privacy Protection for Particularly Sensitive Health Information USC 1 recognizes that federal and California

More information

Schizoaffective Disorder

Schizoaffective Disorder FACT SHEET 10 What Is? Schizoaffective disorder is a psychiatric disorder that affects about 0.5 percent of the population (one person in every two hundred). Similar to schizophrenia, this disorder is

More information

Drug Abuse & Alcoholism

Drug Abuse & Alcoholism Drug Abuse & Alcoholism PRESENTED BY: ROBERT SWOTINSKY M D FOR MEDICAL EXAMINER COURSE 978-337-4479 P SWOTINSKY@COMCAST.NET Drugs, Drinking, and Driving CMV drivers - more fatalities than any other occupation.

More information

DESCRIPTION OF FORENSIC POPULATION

DESCRIPTION OF FORENSIC POPULATION SERVICES FOR FORENSIC CLIENTS GENERAL LEGAL RIGHTS CHAPTER 13 DESCRIPTION OF FORENSIC POPULATION The forensic program for the State of Missouri is designed to provide services to all circuit courtordered

More information

PRESCRIPTION DRUG ABUSE prevention

PRESCRIPTION DRUG ABUSE prevention PRESCRIPTION DRUG ABUSE prevention Understanding Drug Addiction Many people do not understand how someone could abuse drugs even when their life seems to be falling apart. It is often assumed that those

More information

WEST VIRGINIA SCHOOL OF OSTEOPATHIC MEDICINE DRUG AWARENESS AND PREVENTION PROGRAM PURPOSE

WEST VIRGINIA SCHOOL OF OSTEOPATHIC MEDICINE DRUG AWARENESS AND PREVENTION PROGRAM PURPOSE WEST VIRGINIA SCHOOL OF OSTEOPATHIC MEDICINE DRUG AWARENESS AND PREVENTION PROGRAM PURPOSE The West Virginia School of Osteopathic Medicine recognizes the importance of a safe, healthy and efficient work

More information

Table of Contents. Preface...xv. Part I: Introduction to Mental Health Disorders and Depression

Table of Contents. Preface...xv. Part I: Introduction to Mental Health Disorders and Depression Table of Contents Visit www.healthreferenceseries.com to view A Contents Guide to the Health Reference Series, a listing of more than 16,000 topics and the volumes in which they are covered. Preface...xv

More information

James H. Bramson, Psy.D., LCSW Licensed Clinical Psychologist (PSY-19459) Psychological & Organizational Solutions, Inc.

James H. Bramson, Psy.D., LCSW Licensed Clinical Psychologist (PSY-19459) Psychological & Organizational Solutions, Inc. James H. Bramson, Psy.D., LCSW Licensed Clinical Psychologist (PSY-19459) Psychological & Organizational Solutions, Inc. 89 Moraga Way, Suite B Tel: 925-285-2429 Orinda, CA 94563 Fax: 925-429-9259 Name

More information

Alcohol Overuse and Abuse

Alcohol Overuse and Abuse Alcohol Overuse and Abuse ACLI Medical Section CME Meeting February 23, 2015 Daniel Z. Lieberman, MD Professor and Vice Chair Department of Psychiatry George Washington University Alcohol OVERVIEW Definitions

More information

Garland s Christian Counseling Center

Garland s Christian Counseling Center Garland s Christian Counseling Center : PERSONAL DATA Name: Email: Home Phone: Address: Cell Phone: Work Phone: (Street, City, Zip Code) DL #, ST & Exp : SS#: DOB: Sex: Please circle where we may leave

More information

HIPAA Notice of Privacy Practices

HIPAA Notice of Privacy Practices This notice describes how medical information about you may be used and disclosed and how you can get access to this information. Please review this notice carefully. This practice is required by law to

More information

EPIDEMIOLOGY OF OPIATE USE

EPIDEMIOLOGY OF OPIATE USE Opiate Dependence EPIDEMIOLOGY OF OPIATE USE Difficult to estimate true extent of opiate dependence Based on National Survey of Health and Mental Well Being: 1.2% sample used opiates in last 12 months

More information

Introduced by Representative Gardner AN ACT

Introduced by Representative Gardner AN ACT State of Arizona House of Representatives Forty-third Legislature Second Regular Session REFERENCE TITLE: psychiatric security review board Introduced by Representative Gardner AN ACT Amending sections

More information

The University of Toledo - Main Campus Policy

The University of Toledo - Main Campus Policy The University of Toledo - Main Campus Policy IV-12 3360-30-12 Alcohol and Substance Abuse. (A) Alcohol and drug abuse policy statement The University of Toledo is committed to promoting and maintaining

More information

8 Wakeman Rd Fairfield, CT 06824 (203) 255-5078

8 Wakeman Rd Fairfield, CT 06824 (203) 255-5078 Southern Connecticut Christian Counseling Center, Inc. dba R E N E W C O U N S E L I N G A S S O C I A T E S Christian therapists committed to serving you, your family, and your community 8 Wakeman Rd

More information

MAIL: Recovery Center Missoula FAX: 406 532 9901 1201 Wyoming St. OR ATTN: Admissions Missoula, MT 59801 ATTN: Admissions

MAIL: Recovery Center Missoula FAX: 406 532 9901 1201 Wyoming St. OR ATTN: Admissions Missoula, MT 59801 ATTN: Admissions Hello and thank you for your interest in Recovery Center Missoula. This letter serves to introduce our program to you, outline eligibility requirements, and describe the application/admission process.

More information

Naltrexone Pellet Treatment for Opiate, Heroin, and Alcohol Addiction. Frequently Asked Questions

Naltrexone Pellet Treatment for Opiate, Heroin, and Alcohol Addiction. Frequently Asked Questions Naltrexone Pellet Treatment for Opiate, Heroin, and Alcohol Addiction Frequently Asked Questions What is Naltrexone? Naltrexone is a prescription drug that effectively blocks the effects of heroin, alcohol,

More information

Beth Cerrito, Ph.D. Licensed Clinical Psychologist 1357 Monroe Avenue Phone: (585) 442-9601 Rochester, NY 14618 Fax: (585) 442-9606

Beth Cerrito, Ph.D. Licensed Clinical Psychologist 1357 Monroe Avenue Phone: (585) 442-9601 Rochester, NY 14618 Fax: (585) 442-9606 Beth Cerrito, Ph.D. Licensed Clinical Psychologist 1357 Monroe Avenue Phone: (585) 442-9601 Rochester, NY 14618 Fax: (585) 442-9606 CONSENT FOR EVALUATION AND TREATMENT Welcome to my practice. This document

More information

Drug-Free Workplace. Policy Statement. Reason for the Policy. Policy V. 7.2.1

Drug-Free Workplace. Policy Statement. Reason for the Policy. Policy V. 7.2.1 Policy V. 7.2.1 Responsible Official: Vice President for Human Resources, Diversity, and Multicultural Affairs Effective Date: October 26, 2009 Drug-Free Workplace Policy Statement The University of Vermont

More information

Brenda Diller, MHR, CHT, HTP www.brendadiller.com Brenda@BrendaDiller.com BrendaDiller@hipaamail.us Office: 970-422-6102 Secure Fax: 970-422-7096

Brenda Diller, MHR, CHT, HTP www.brendadiller.com Brenda@BrendaDiller.com BrendaDiller@hipaamail.us Office: 970-422-6102 Secure Fax: 970-422-7096 Brenda Diller, MHR, CHT, HTP www.brendadiller.com Brenda@BrendaDiller.com BrendaDiller@hipaamail.us Office: 970-422-6102 Secure Fax: 970-422-7096 Durango Office: Colorado Springs Office: 150 E 9 th Street,

More information

SUBSTANCE ABUSE SCREENING

SUBSTANCE ABUSE SCREENING OVERVIEW Substance abuse in the elderly is a common problem that is frequently under- diagnosed by primary care doctors and families. Alcohol abuse is present in 10% to 15% of elderly individuals who seek

More information

Brain Damage & Recovery: The Resilience of the Brain, Addiction Impact & Therapeutic Repair. Michael Fishman, MD Director of Young Adult Program

Brain Damage & Recovery: The Resilience of the Brain, Addiction Impact & Therapeutic Repair. Michael Fishman, MD Director of Young Adult Program Brain Damage & Recovery: The Resilience of the Brain, Addiction Impact & Therapeutic Repair Michael Fishman, MD Director of Young Adult Program How Addiction Takes Hold Large & rapid upsurges in dopamine

More information

CATC Exam Practice Questions: 2015

CATC Exam Practice Questions: 2015 CATC Exam Practice Questions: 2015 These practice questions are included within the Certified Addictions Treatment Counselor (CATC) Examination Candidate Handbook, presented by California Association for

More information

CURRICULUM MAP. COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None

CURRICULUM MAP. COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None CURRICULUM MAP COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None OF COURSE: Health Education is designed to develop an understanding of your general health and wellness. This class fosters good decision

More information

Source: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Bethesda, Md: NIAAA; 2004. NIH Publication No. 04-3769.

Source: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Bethesda, Md: NIAAA; 2004. NIH Publication No. 04-3769. Diagnosis and Treatment of Alcohol Dependence Lon R. Hays, MD, MBA Professor and Chairman an Department of Psychiatry University of Kentucky Medical Center Defining the Standard Drink A standard drink

More information

Produced and Published by The Cabin Chiang Mai, Alcohol and Drug Rehab Centre. Copyright 2013. and How is it Treated?

Produced and Published by The Cabin Chiang Mai, Alcohol and Drug Rehab Centre. Copyright 2013. and How is it Treated? and How is it Treated? 1 About this book This E-book has been produced as a guide to help explain some of the fundamental things you need to understand about addiction and its treatment, starting with

More information

Alcohol. Problems with drinking alcohol

Alcohol. Problems with drinking alcohol Alcohol Alcoholism is a word which many people use to mean alcohol dependence (alcohol addiction). Some people are problem drinkers without being dependent on alcohol. If you are alcohol- dependent then

More information

Why Do I Need to Stay Abstinent

Why Do I Need to Stay Abstinent Chapter 12 Why Do I Need to Stay Abstinent From ALL Alcohol and Other Drugs? T After some time in recovery I decided that my problem was drugs and not alcohol and I started to drink socially. It wasn t

More information

Debbie Papps, LCSW, LLC 333 Lincoln St, Saco, ME 04072

Debbie Papps, LCSW, LLC 333 Lincoln St, Saco, ME 04072 Debbie Papps, LCSW, LLC 333 Lincoln St, Saco, ME 04072 Comprehensive Assessment Client Information Packet Name: Date Your family information and previous treatment information is very important to us in

More information