MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 AP Government Test 2 Chapter 3 and 4 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Federalism is a way of organizing a nation so that A) both national and state levels of government have some authority over the same land and people. B) there is one federal government and all regional governments are administrative subunits of it. C) there are three branches of government and a system of checks and balances. D) power is centralized in the national government. E) power is centralized in state and local government. 1) 2) The Constitution grants the power to directly regulate such things as drinking ages, marriage and divorce, and sexual behavior to A) all governments by the Bill of Rights. B) state governments. C) the president. D) the national government. E) both the state and national governments. 2) 3) The Tenth Amendment A) establishes the number of electoral votes each state can cast in the Electoral College. B) states that powers not delegated to the United States by the Constitution, nor prohibited by the states, are reserved for the states. C) establishes the Constitution, laws of the national government, and treaties as the supreme law of the land. D) declares that the national government is superior to the states in every concern. E) establishes the Supreme Court as the final arbiter in all civil and criminal disputes. 3) 4) The Constitution's provision that Congress has the right to "make all laws necessary and proper for carrying into execution" its powers is often referred to as the A) elastic clause. B) enumerated powers. C) privileges and immunities. D) heart of fiscal federalism. E) Unwritten Amendment. 4) 5) The main instrument the national government uses to influence state governments is A) mandates. B) grants-in-aid. C) judicial review. D) presidential decrees. E) the Tenth Amendment. 5) 1

2 6) The enumerated powers of Congress and the national government are those A) set out in the first ten amendments. B) requiring ratification by the states. C) not specifically spelled out in the Constitution, but nonetheless acknowledged. D) involving taxes, spending, and fiscal policy. E) specifically spelled out in the Constitution. 6) 7) The publication of statements known to be false that are malicious and tend to damage a person's reputation is called A) libel. B) Symbolic speech. C) fraud. D) obscenity. E) slander. 7) 8) The act by which government prevents material from being published is called A) incorporation. B) libel. C) prior restraint. D) free exercise. E) slander. 8) 9) The incorporation doctrine involves A) the procedures for creating a city government. B) the interpretation of the commerce clause. C) the extension of judicial review to state courts. D) the government's power to regulate corporations. E) application of the Bill of Rights to the states. 9) 10) The right to bear arms is provided for in the Amendment A) Second B) First C) Fifth D) Fourth E) Third 10) 11) In the 1992 case of Planned Parenthood v. Casey, the Supreme Court ruled that abortion A) must be funded by state governments when the mother cannot afford it, or it would be a violation of the equal protection clause. B) could be completely outlawed by individual states. C) restrictions could be imposed by states if they did not involve "undue burdens" on the women seeking abortions. D) funding by any level of government was unconstitutional. E) was a fundamental right, and any restrictions on such a right had to be judged by a "strict scrutiny." 11) 12) Cruel and unusual punishment is forbidden by the A) self-incrimination clause. B) Sixth Amendment. C) exclusionary clause. D) Fifth Amendment. E) Eighth Amendment. 12) 2

3 13) In Roe v. Wade, the Supreme Court ruled that in the third trimester of pregnancy A) states cannot ban abortion unless the mother's life is in danger. B) the federal government, but not the states, is prohibited from funding abortions for poor women. C) states are prohibited from funding the abortions of poor women. D) states cannot ban abortion. E) states can ban abortion except when the mother's health is in danger. 13) 14) The Supreme Court case of Gideon v. Wainwright A) prohibited government officials from issuing gag orders to the media. B) gave only those accused of capital crimes the right to counsel. C) set guidelines for police questioning of suspects. D) extended the right to counsel to everyone accused of a felony. E) ruled that illegally seized evidence cannot be used in court. 14) 15) In the case of Miranda v. Arizona, the Supreme Court ruled that A) the death penalty could be imposed for the most extreme of crimes. B) the police must show probable cause before making an arrest. C) police must inform any suspect of a series of rights, including the constitutional right to remain silent. D) illegally obtained evidence cannot be used in a trial. E) defendants in all felony cases have a right to counsel, even if the state has to provide such legal assistance. 15) 16) A shield law A) prevents the courts from closing criminal trials to the press. B) gives reporters the right to withhold information from the courts. C) prevents reporters from disclosing secret government information. D) gives judges the right to issue a gag order. E) protects certain religious practices not covered by Supreme Court rulings. 16) 17) In the case of Dennis v. United States, the Supreme Court A) overturned the convictions of Communist Party officials who had been sent to prison because of their beliefs. B) upheld the federal law banning the Nazi party in the United States and prohibiting its activities. C) overturned the federal law against burning or desecrating the American flag, arguing that it violated free speech. D) upheld the convictions of Communist Party officials who had been sent to prison because of their beliefs. E) ruled that burning a draft card was not covered under free speech. 17) 18) In what case did the Supreme Court rule that a newspaper, no matter how outrageous its opinions, must be allowed to publish without prior restraint? A) New York Times v. Sullivan B) Wisconsin v. Yoder C) Mapp v. Ohio D) Miranda v. Arizona E) Near v. Minnesota 18) 3

4 19) In the Lemon v. Kurtzman decision of 1971, the Supreme Court ruled that A) aid to church-related schools is fully constitutional, and can be used for any purposes needed by the schools. B) spoken prayers in public schools were unconstitutional. C) aid to church-related schools must be for secular purposes only, and cannot be used to advance or inhibit religion. D) devotional Bible-reading in public schools was unconstitutional. E) any aid of any sort to church-related schools is not constitutional, because it violates church-state separation. 19) 20) In free exercise cases, the Supreme Court A) never allows the government to interfere with religious practices. B) permits the government to interfere with religious practices. C) prohibits the government from interfering with religious practices. D) allows the government to interfere with religious practices as long as it is not specifically aimed at religion. E) prohibits prayer in public schools but permits government aid to religious schools. 20) 21) In the Engel v. Vitale case of 1962, the Supreme Court ruled that was (were) unconstitutional. A) prayers done as classroom exercises in public schools B) police search or seizure without an authorized warrant C) prior restraint D) the Connecticut statute barring the distribution of birth control information E) segregation 21) 22) The abridgment of citizens' freedom to worship, or not to worship, as they please is prohibited by the A) due process clause. B) Second Amendment. C) Fourth Amendment. D) full faith and credit clause. E) free exercise clause. 22) 23) Government recognition of a national or official religion is prohibited by the A) due process clause. B) establishment clause. C) freedom of religion. D) Second Amendment. E) free exercise clause. 23) 24) Over time, there has been a gradual change from a dual federalism to a(n) federalism. A) fiscal B) tripartite C) single D) cooperative E) unitary 24) 4

5 25) Beginning with the case of in 1925, the Supreme Court began to rule that the Bill of Rights applied directly to the states, as well as to the national government. A) Barron v. Baltimore B) Gitlow v. New York C) United States v. Bill of Rights D) Engel v. Vitale E) Miranda v. Arizona 25) 26) The great freedoms of speech, press, religion, and assembly are contained in the A) Second Amendment. B) First Amendment. C) Fourth Amendment. D) First, Second, Third, and Fourth Amendments. E) Third Amendment. 26) 27) The Defense of Marriage Act A) prohibits states from issuing same-sex marriages or civil unions to same-sex partners. B) requires states to issue same-sex marriages and civil unions to same-sex partners. C) requires states to recognize same-sex marriage or civil unions issued in other states for same-sex partners. D) permits states to disregard same-sex marriages or civil unions of same-sex partners issued in other states. E) requires states to provide the same rights to same-sex couples that they provide to heterosexual couples. 27) 28) Contracts between business firms can be enforced across state boundaries as part of the constitutional provision of A) interstate compacts. B) full faith and credit. C) implied powers of the states. D) extradition. E) privileges and immunities. 28) 29) The Constitution states that Congress has the power to establish post offices. This is an example of A) delegated powers. B) reserved powers. C) enumerated powers. D) shared powers. E) implied powers. 29) 30) All of the following areas prove examples of how federalism decentralizes our policies EXCEPT A) regulation of abortion. B) environmental protection. C) funding of education. D) death penalty. E) federal income tax. 30) 5

6 31) In McCulloch v. Maryland (1819), Chief Justice Marshall argued that A) in cases of conflict between national and state law, the national law was supreme as long as national law was in accordance with the Constitution. B) Maryland could not tax the national bank. C) the national government has implied powers that go beyond those explicitly enumerated in Article I, Section 8. D) Congress's enumerated power to coin money, regulate its value, and impose taxes implied the right of Congress to do whatever was necessary and proper for carrying out these powers, including the power to create a bank. E) All of the above 31) 32) In our federal system, the powers of the state governments are ultimately granted by A) their state's Supreme Court. B) their state legislature. C) the United States government. D) the people of their state. E) the United States Constitution. 32) 33) The Constitution's supremacy clause A) is vague about which level of government should prevail in a dispute involving federalism. B) does not apply to state and local matters. C) makes the president supreme in any constitutional conflicts with the other two branches. D) gives the states superiority over the national government's Constitution and laws. E) made the Constitution, the laws of the national government, and the national government's treaties the supreme law of the land. 33) 6

7 Answer Key Testname: AP GOV TEST 2 CH 3 AND 4 1) A 2) B 3) B 4) A 5) B 6) E 7) A 8) C 9) E 10) A 11) C 12) E 13) E 14) D 15) C 16) B 17) D 18) E 19) C 20) D 21) A 22) E 23) B 24) D 25) B 26) B 27) D 28) B 29) C 30) E 31) E 32) E 33) E 7

Vital Supreme Court Cases to know for the. Government Regents. Created by Ms. Iacopelli and Mr. Gross

Vital Supreme Court Cases to know for the. Government Regents. Created by Ms. Iacopelli and Mr. Gross Vital Supreme Court Cases to know for the U.S. History and Government Regents Created by Ms. Iacopelli and Mr. Gross Supreme Court of the United States The important court cases you should know for your

More information

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS 2007 SCORING GUIDELINES

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS 2007 SCORING GUIDELINES AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS 2007 SCORING GUIDELINES Question 2 6 points Part (a): 1 point One point is earned for correctly identifying the establishment clause as the First Amendment clause

More information

SUN PRAIRIE AREA SCHOOL DISTRICT COURSE SYLLABUS. Curriculum Area: Social Studies Course Length: Semester

SUN PRAIRIE AREA SCHOOL DISTRICT COURSE SYLLABUS. Curriculum Area: Social Studies Course Length: Semester SUN PRAIRIE AREA SCHOOL DISTRICT COURSE SYLLABUS Course Title: Legal Studies Curriculum Area: Social Studies Course Length: Semester Credit Status: Elective Date submitted: 2/07 District Adopted Texts/Materials/Resources:

More information

Criminal Law. Month Content Skills August. Define the term jurisprudence. Introduction to law. What is law? Explain several reasons for having laws.

Criminal Law. Month Content Skills August. Define the term jurisprudence. Introduction to law. What is law? Explain several reasons for having laws. Criminal Law Month Content Skills August Introduction to law Define the term jurisprudence. What is law? Explain several reasons for having laws. Discuss the relationship between laws and values. Give

More information

Privacy, Abortion, End of Life Decisions

Privacy, Abortion, End of Life Decisions Privacy, Abortion, End of Life Decisions Objectives While studying this chapter, the student will learn to: Trace and understand the origins of the right of privacy as it relates to abortion rights. Understand

More information

Chapter One: Our Laws. Lessons: 1-1 Our Laws & Legal System 1-2 Types of Laws

Chapter One: Our Laws. Lessons: 1-1 Our Laws & Legal System 1-2 Types of Laws Chapter One: Our Laws Lessons: 1-1 Our Laws & Legal System 1-2 Types of Laws Lesson 1-2 Goals Explain how constitutional, statutory, case and administrative laws are created Explain how to resolve conflicts

More information

I will check my email except during the times listed below due to family obligations:

I will check my email except during the times listed below due to family obligations: AP US Government & Politics Summer Assignment 2015 My email address: jlaplace961@columbus.k12.oh.us I will check my email except during the times listed below due to family obligations: June 1-7, June

More information

1965 Alabama Literacy Test

1965 Alabama Literacy Test 1965 Alabama Literacy Test 1. Which of the following is a right guaranteed by the Bill of Rights? Public Education Employment Trial by Jury Voting 2. The federal census of population is taken every five

More information

The Criminal Justice System The Police. I. The Police. II. Organization a. Most agencies located in counties, cities and towns

The Criminal Justice System The Police. I. The Police. II. Organization a. Most agencies located in counties, cities and towns The Criminal Justice System The Police I. The Police a. More than 725,000 police across the country b. Local, state and national levels c. Protect, maintain peace & order, investigate, arrest, and book

More information

Glossary of Court-related Terms

Glossary of Court-related Terms Glossary of Court-related Terms Acquittal Adjudication Appeal Arraignment Arrest Bail Bailiff Beyond a reasonable doubt Burden of proof Capital offense Certification Charge Circumstantial evidence Citation

More information

SCHOOL LAW STUDY GUIDE CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, NORTHRIDGE MICHAEL D. EISNER COLLEGE OF EDUCATION EDUCATIONAL LEADERSHIP & POLICY STUDIES

SCHOOL LAW STUDY GUIDE CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, NORTHRIDGE MICHAEL D. EISNER COLLEGE OF EDUCATION EDUCATIONAL LEADERSHIP & POLICY STUDIES SCHOOL LAW STUDY GUIDE CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, NORTHRIDGE MICHAEL D. EISNER COLLEGE OF EDUCATION EDUCATIONAL LEADERSHIP & POLICY STUDIES US CONSTITUTION General Welfare Clause is found in the preamble

More information

SCHOOL LAW STUDY GUIDE

SCHOOL LAW STUDY GUIDE SCHOOL LAW STUDY GUIDE CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, NORTHRIDGE MICHAEL D. EISNER COLLEGE OF EDUCATION EDUCATIONAL LEADERSHIP & POLICY STUDIES US CONSTITUTION General Welfare Clause is found in the preamble

More information

CONSTITUTIONAL RIGHTS

CONSTITUTIONAL RIGHTS RIGHTS OF THE CRIMINALLY ACCUSED GENERAL LEGAL RIGHTS CHAPTER 10 INTRODUCTION Constitutional rights relating to American criminal law are the same for all adult persons, whether they have a disability

More information

CHAPTER. What is Criminal Justice? Criminal Justice: Criminal Justice: Criminal Justice: What is the Definition of Crime?

CHAPTER. What is Criminal Justice? Criminal Justice: Criminal Justice: Criminal Justice: What is the Definition of Crime? CHAPTER What is Criminal Justice? What is the Definition of Crime? Crime: What is Justice? Justice: Social Justice: Civil Justice: The Theme of this Book Individual Rights vs. Public Order The Theme of

More information

TAMALPAIS UNION HIGH SCHOOL DISTRICT Larkspur, California COURSE OF STUDY STREET LAW: AN INTRODUCTION TO THE U.S. LEGAL SYSTEM

TAMALPAIS UNION HIGH SCHOOL DISTRICT Larkspur, California COURSE OF STUDY STREET LAW: AN INTRODUCTION TO THE U.S. LEGAL SYSTEM TAMALPAIS UNION HIGH SCHOOL DISTRICT Larkspur, California COURSE OF STUDY STREET LAW: AN INTRODUCTION TO THE U.S. LEGAL SYSTEM 1. INTRODUCTION Street Law is a course designed to provide knowledge and problem-solving

More information

RELIGION IN THE PUBLIC SCHOOLS

RELIGION IN THE PUBLIC SCHOOLS RELIGION IN THE PUBLIC SCHOOLS BACKGROUND RELIGIOUS LIBERTY IN AMERICA & OUR PUBLIC SCHOOLS Since its founding in 1913, the Anti-Defamation League (ADL) has been guided by its mandate of combating bigotry,

More information

Examples of CrimeS. Rationales for Criminal Punishments Deterrence Retribution Restraint Rehabilitation. Chapter 7 Crime

Examples of CrimeS. Rationales for Criminal Punishments Deterrence Retribution Restraint Rehabilitation. Chapter 7 Crime Chapter 7 Crime 1 Examples of CrimeS Rape Murder Robbery Drug dealing Medicare fraud Money laundering Embezzlement Wire fraud 2 Rationales for Criminal Punishments Deterrence Retribution Restraint Rehabilitation

More information

Criminal Justice Curriculum Maps. Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process

Criminal Justice Curriculum Maps. Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process Criminal Justice Curriculum Maps Unit 1: Introduction to Government and Law Unit 2: Crime Unit 3: Due Process Grade: 11 and 12 Subject: Criminal Justice Big Idea/Rationale Unit 1: Introduction to Government

More information

IN RE MARRIAGE CASES (California): 2008

IN RE MARRIAGE CASES (California): 2008 IN RE MARRIAGE CASES (California): 2008 These cases present the issue of the legality of gay marriage bans, in the context of previous State domestic partnership (CA) or civil union (CT) Statutes, under

More information

State of Nature v. Government

State of Nature v. Government State of Nature v. Government Overview In this lesson, students will discuss what they think life would be like in a state of nature and examine reasons why there is a need for government. They will explore

More information

CRIMINAL LAW & YOUR RIGHTS MARCH 2008

CRIMINAL LAW & YOUR RIGHTS MARCH 2008 CRIMINAL LAW & YOUR RIGHTS MARCH 2008 1 What are your rights? As a human being and as a citizen you automatically have certain rights. These rights are not a gift from anyone, including the state. In fact,

More information

Universal Declaration of Human Rights

Universal Declaration of Human Rights Universal Declaration of Human Rights Preamble Whereas recognition of the inherent dignity and of the equal and inalienable rights of all members of the human family is the foundation of freedom, justice

More information

Farzad Family Law Scholarship 2014

Farzad Family Law Scholarship 2014 Farzad Family Law Scholarship 2014 Should the right to marry for same-sex couples become a federal constitutional right by amendment to the United States Constitution or remain a State issue? The United

More information

CRIMINAL JUSTICE REFORM: Addressing Deficiencies in Idaho s Public Defense System

CRIMINAL JUSTICE REFORM: Addressing Deficiencies in Idaho s Public Defense System CRIMINAL JUSTICE REFORM: Addressing Deficiencies in Idaho s Public Defense System By delegating to each county the responsibility to provide counsel at the trial level without any state funding or oversight,

More information

Chapter SECTION OPENER / CLOSER: INSERT BOOK COVER ART. Section 3.1 What Is a Crime?

Chapter SECTION OPENER / CLOSER: INSERT BOOK COVER ART. Section 3.1 What Is a Crime? Chapter 3 SECTION OPENER / CLOSER: INSERT BOOK COVER ART Section 3.1 Chapter 3 What Criminal Is a Crime? Law Section 3.1 Section 3.2 Particular Crimes Why It s Important Learning the essence of criminal

More information

Cases That Have Changed Society

Cases That Have Changed Society Cases That Have Changed Society Many cases are started by individuals or groups, to respond to a particular event or to change a situation. The outcomes of these cases will often lead to changes in certain

More information

Students: Know Your Rights

Students: Know Your Rights Students: Know Your Rights "Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press, or the right

More information

AMERICAN INDIAN CIVIL RIGHTS HANDBOOK

AMERICAN INDIAN CIVIL RIGHTS HANDBOOK 7- Thurgood Marshall Law Library The University of Maryland School of Law AMERICAN INDIAN CIVIL RIGHTS HANDBOOK Clearinghouse Publication No. 33 United States Commission on Civil Rights March 1972 U.S.

More information

A Bill Regular Session, 2015 HOUSE BILL 1228

A Bill Regular Session, 2015 HOUSE BILL 1228 Stricken language would be deleted from and underlined language would be added to present law. 0 State of Arkansas As Engrossed: H// S// S// S// 0th General Assembly A Bill Regular Session, HOUSE BILL

More information

United States Government

United States Government AP United States Government 2007 2008 Professional Development Workshop Materials Special Focus: The Incorporation Doctrine The College Board: Connecting Students to College Success The College Board is

More information

New Zealand Bill of Rights Act 1990

New Zealand Bill of Rights Act 1990 Reprint as at 1 July 2013 New Zealand Bill of Rights Act 1990 Public Act 1990 No 109 Date of assent 28 August 1990 Commencement see section 1(2) Contents Page Title 2 1 Short Title and commencement 3 Part

More information

Case 2:13-cv-00217-RJS Document 16 Filed 08/12/13 Page 1 of 14

Case 2:13-cv-00217-RJS Document 16 Filed 08/12/13 Page 1 of 14 Case 2:13-cv-00217-RJS Document 16 Filed 08/12/13 Page 1 of 14 PHILIP S. LOTT (5750) STANFORD E. PURSER (13440) Assistant Utah Attorneys General JOHN E. SWALLOW (5802) Utah Attorney General 160 East 300

More information

Clause 2 of Article 96 of the Law of Ukraine On the Rules of Procedure of the Verkhovna Rada of Ukraine. 3

Clause 2 of Article 96 of the Law of Ukraine On the Rules of Procedure of the Verkhovna Rada of Ukraine. 3 Brief legal analysis of the human rights related bills considered during the Plenary Meeting of the Ukrainian Parliament on January 16, 2014 and signed by the President of Ukraine on January 17, 2014 1.

More information

STATE OF TENNESSEE OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL. February 3, 2014. Opinion No. 14-15 QUESTIONS

STATE OF TENNESSEE OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL. February 3, 2014. Opinion No. 14-15 QUESTIONS STATE OF TENNESSEE OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL Juveniles on Sex Offender Registry February 3, 2014 Opinion No. 14-15 QUESTIONS 1. Would a juvenile who committed a violent juvenile sexual offense before

More information

FACT SHEET: A summary of the rights under the Convention on the Rights of the Child

FACT SHEET: A summary of the rights under the Convention on the Rights of the Child FACT SHEET: A summary of the rights under the Convention on the Rights of the Child Article 1 (Definition of the child): The Convention defines a 'child' as a person below the age of 18, unless the laws

More information

MIRANDA AND THE FIFTH AND SIXTH AMENDMENTS

MIRANDA AND THE FIFTH AND SIXTH AMENDMENTS MIRANDA AND THE FIFTH AND SIXTH AMENDMENTS Imagine you sit down to a table to play cards but the only one who knows the rules is the dealer and they keep changing them without telling anyone. This is the

More information

FEDERALISM THE SYSTEM OF GOVERNMENT IN THE UNITED STATES

FEDERALISM THE SYSTEM OF GOVERNMENT IN THE UNITED STATES FEDERALISM THE SYSTEM OF GOVERNMENT IN THE UNITED STATES In the United States, we are governed by both national and state governments and our rights are protected by state and federal Constitutions. Basically,

More information

Chapter 3. Justice Process at the County Level. Brooks County Courthouse

Chapter 3. Justice Process at the County Level. Brooks County Courthouse Chapter 3 Justice Process at the County Level Brooks County Courthouse Chapter Three: Judice Process at the County Level Developmental Assets: Life Skills: TEKS: Objectives: 10. Safety 30. Responsibility

More information

17. WHO BECOMES PRESIDENT OF THE UNITED STATES IF THE PRESIDENT SHOULD DIE? 22. HOW MANY CHANGES OR AMENDMENTS ARE THERE TO THE CONSTITUTION?

17. WHO BECOMES PRESIDENT OF THE UNITED STATES IF THE PRESIDENT SHOULD DIE? 22. HOW MANY CHANGES OR AMENDMENTS ARE THERE TO THE CONSTITUTION? DEPARTMENT OF JUSTICE Immigration & Naturalization Service 100 Typical Questions 1. WHAT ARE THE COLORS OF OUR FLAG? 2. HOW MANY STARS ARE THERE IN OUR FLAG? 3. WHAT COLOR ARE THE STARS ON OUR FLAG? 4.

More information

REPORT ON THE EXECUTION ON THE EAW ISSUED BY MEMBER STATE Z AGAINST PAUL

REPORT ON THE EXECUTION ON THE EAW ISSUED BY MEMBER STATE Z AGAINST PAUL REPORT ON THE EXECUTION ON THE EAW ISSUED BY MEMBER STATE Z AGAINST PAUL Regarding the case of the European arrest warrant (hereinafter, EAW) issued by member state Z against Paul, the following facts

More information

As Amended by Senate Committee SENATE BILL No. 408

As Amended by Senate Committee SENATE BILL No. 408 Session of As Amended by Senate Committee SENATE BILL No. 0 By Committee on Corrections and Juvenile Justice - 0 AN ACT concerning abuse, neglect and exploitation of persons; relating to reporting and

More information

McCulloch v. Maryland 1819

McCulloch v. Maryland 1819 McCulloch v. Maryland 1819 Appellant: James William McCulloch Appellee: State of Maryland Appellant s Claim: That a Maryland state tax imposed on the Bank of the United States was unconstitutional interference

More information

Questions and Answers Regarding the Canonical Process for the Resolution of Allegations of Sexual Abuse of Minors by Priests and Deacons

Questions and Answers Regarding the Canonical Process for the Resolution of Allegations of Sexual Abuse of Minors by Priests and Deacons Questions and Answers Regarding the Canonical Process for the Resolution of Allegations of Sexual Abuse of Minors by Priests and Deacons Q: Does the Church have its own laws against the sexual abuse of

More information

AN INTRODUCTION TO HONG KONG BILL OF RIGHTS ORDINANCE

AN INTRODUCTION TO HONG KONG BILL OF RIGHTS ORDINANCE AN INTRODUCTION TO HONG KONG BILL OF RIGHTS ORDINANCE The Hong Kong Bill of Rights Ordinance (the Ordinance) at the Annex was enacted on 6 June 1991 and came into operation on 8 June 1991. This booklet

More information

TEACHING TOOLS: NYS UNIFIED COURT SYSTEM MIDDLE SCHOOL LEVEL

TEACHING TOOLS: NYS UNIFIED COURT SYSTEM MIDDLE SCHOOL LEVEL TEACHING TOOLS: NYS UNIFIED COURT SYSTEM MIDDLE SCHOOL LEVEL Justice: The Constitution and the Criminal Courtroom* LEARNING CONTEXT Purpose: The purpose of this exercise is to have students become familiar

More information

BASIC CRIMINAL LAW. Joe Bodiford. Overview of a criminal case Presented by: Board Certified Criminal Trial Lawyer

BASIC CRIMINAL LAW. Joe Bodiford. Overview of a criminal case Presented by: Board Certified Criminal Trial Lawyer BASIC CRIMINAL LAW Overview of a criminal case Presented by: Joe Bodiford Board Certified Criminal Trial Lawyer www.floridacriminaldefense.com www.blawgger.com THE FLORIDA CRIMINAL PROCESS Source: http://www.fsu.edu/~crimdo/cj-flowchart.html

More information

ADVANCE UNEDITED VERSION

ADVANCE UNEDITED VERSION Committee against Torture Forty-fifth session 1-19 November 2010 List of issues prior to the submission of the second periodic report of Qatar (CAT/C/QAT/2) 1 ADVANCE UNEDITED VERSION Specific information

More information

Criminals; Rehabilitation CHAPTER 364 CRIMINAL OFFENDERS; REHABILITATION

Criminals; Rehabilitation CHAPTER 364 CRIMINAL OFFENDERS; REHABILITATION 1 MINNESOTA STATUTES 2013 364.02 Criminals; Rehabilitation CHAPTER 364 CRIMINAL OFFENDERS; REHABILITATION 364.01 POLICY. 364.02 DEFINITIONS. 364.021 PUBLIC AND PRIVATE EMPLOYMENT; CONSIDERATION OF CRIMINAL

More information

Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters

Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters Maryland Courts, Criminal Justice, and Civil Matters Presentation to the New Members of the Maryland General Assembly Department of Legislative Services Office of Policy Analysis Annapolis, Maryland December

More information

Fact sheet 2 Overview of the Extradition Process

Fact sheet 2 Overview of the Extradition Process Fact sheet 2 Overview of the Extradition Process This fact sheet is information, not legal advice This fact sheet provides general information only. It does not give legal advice on the operation of the

More information

Archdiocese of Santa Fe s Annual Red Mass By Archbishop Emeritus Joseph A. Fiorenza, Galveston-Houston, Homilist

Archdiocese of Santa Fe s Annual Red Mass By Archbishop Emeritus Joseph A. Fiorenza, Galveston-Houston, Homilist Archdiocese of Santa Fe s Annual Red Mass By Archbishop Emeritus Joseph A. Fiorenza, Galveston-Houston, Homilist The annual Red Mass takes place in almost every U.S. diocese as a significant tradition

More information

IN THE COURT OF APPEALS STATE OF ARIZONA DIVISION ONE

IN THE COURT OF APPEALS STATE OF ARIZONA DIVISION ONE NOTICE: THIS DECISION DOES NOT CREATE LEGAL PRECEDENT AND MAY NOT BE CITED EXCEPT AS AUTHORIZED BY APPLICABLE RULES. See Ariz. R. Supreme Court 111(c); ARCAP 28(c); Ariz. R. Crim. P. 31.24 IN THE COURT

More information

The Court Has Spoken: Case Law Update

The Court Has Spoken: Case Law Update The Court Has Spoken: Case Law Update Texas Case Law Mara Flanagan Friesen Deputy Director for Child Support Texas Office of the Attorney General The Office of the Attorney General of Texas v. Scholer,

More information

Federal Criminal Court

Federal Criminal Court No person... shall be compelled in any criminal case to be a witness against himself nor be deprived of life, liberty or property without due process of law. Amendment V. Defendant may not be compelled

More information

The Witness and the Justice System in Alberta

The Witness and the Justice System in Alberta The Witness and the Justice System in Alberta Introduction This booklet provides basic information about appearing as a witness in the courts of Alberta. It is designed to explain your role as a witness,

More information

BACKGROUND: Questions:

BACKGROUND: Questions: BACKGROUND: Ernesto Miranda was a poor Mexican immigrant living in Phoenix, Arizona, in 1963. Miranda was arrested after a crime victim identified him in a police lineup. Miranda was charged with rape

More information

Chapter 504. (Senate Bill 422) Criminal Procedure Office of the Public Defender Representation Criminal Defendants Citations and Appearances

Chapter 504. (Senate Bill 422) Criminal Procedure Office of the Public Defender Representation Criminal Defendants Citations and Appearances MARTIN O'MALLEY, Governor Ch. 504 Chapter 504 (Senate Bill 422) AN ACT concerning Criminal Procedure Office of the Public Defender Representation Criminal Defendants Citations and Appearances FOR the purpose

More information

Canadian Law 12 Negligence and Other Torts

Canadian Law 12 Negligence and Other Torts Canadian Law 12 Negligence and Other Torts What is Negligence? Someone who commits a careless act that creates harm to another person is negligent. Over the past several years, negligence has become the

More information

TESTIMONY ROBERT M. A. JOHNSON ANOKA COUNTY ATTORNEY ANOKA, MINNESOTA JUNE 4, 2009 INDIGENT REPRESENTATION: A GROWING NATIONAL CRISIS

TESTIMONY ROBERT M. A. JOHNSON ANOKA COUNTY ATTORNEY ANOKA, MINNESOTA JUNE 4, 2009 INDIGENT REPRESENTATION: A GROWING NATIONAL CRISIS TESTIMONY OF ROBERT M. A. JOHNSON ANOKA COUNTY ATTORNEY ANOKA, MINNESOTA JUNE 4, 2009 ON INDIGENT REPRESENTATION: A GROWING NATIONAL CRISIS TESTIMONY OF ROBERT M.A. JOHNSON FOR THE HOUSE JUDICIARY SUBCOMMITTEE

More information

Lesson 1. Health Information and Litigation ASSIGNMENT 1. Objectives. Criminal versus Civil Law

Lesson 1. Health Information and Litigation ASSIGNMENT 1. Objectives. Criminal versus Civil Law Health Information and Litigation ASSIGNMENT 1 Read this entire introduction. Then read Chapter 1 in your textbook, Legal Aspects of Health Information Management. When you ve read all of the material

More information

Same-Sex Spouses, Partners and Adult Adoptions:

Same-Sex Spouses, Partners and Adult Adoptions: Same-Sex Spouses, Partners and Adult Adoptions: Trust Administration Issues Presented by Beneficiary Relationships ABA Fall 2010 Joint CLE Meeting Section of Taxation and Trust and Estate Law Division

More information

IN THE CRIMINAL COURT FOR KNOX COUNTY, TENNESSEE DIVISION I

IN THE CRIMINAL COURT FOR KNOX COUNTY, TENNESSEE DIVISION I IN THE CRIMINAL COURT FOR KNOX COUNTY, TENNESSEE DIVISION I STATE OF TENNESSEE ) ) V. ) ) CAPITAL CASE LETALVIS DARNELL COBBINS ) NO. 86216 A LEMARCUS DAVIDSON ) 86216 B GEORGE THOMAS ) 86216 C VANESSA

More information

Powers of Congress. Expressed, Implied, and Non-Legislative

Powers of Congress. Expressed, Implied, and Non-Legislative Powers of Congress Expressed, Implied, and Non-Legislative What are the basic powers of Congress? w Under the Constitution, Congress has three (3) sets of powers: n n n Expressed Powers: Powers specifically

More information

The History of the Pre-sentence Investigation Report

The History of the Pre-sentence Investigation Report CENTER ON JUVENILE AND CRIMINAL JUSTICE www.cjcj.org The History of the Pre-sentence Investigation Report Considered among the most important documents in the criminal justice field, the presentence investigation

More information

IN THE COUNTY COURT OF THE 16 TH JUDICIAL CIRCUIT FOR THE STATE OF FLORIDA, IN AND FOR MONROE COUNTY MOTION TO SUPPRESS STATEMENTS

IN THE COUNTY COURT OF THE 16 TH JUDICIAL CIRCUIT FOR THE STATE OF FLORIDA, IN AND FOR MONROE COUNTY MOTION TO SUPPRESS STATEMENTS IN THE COUNTY COURT OF THE 16 TH JUDICIAL CIRCUIT FOR THE STATE OF FLORIDA, IN AND FOR MONROE COUNTY STATE OF FLORIDA, Plaintiff, CASE NO: v., Defendant. / MOTION TO SUPPRESS STATEMENTS COMES NOW, the

More information

Draft Resolution. Submitted for revision by the delegations to the Model United Nation, College of Charleston, Spring 2011

Draft Resolution. Submitted for revision by the delegations to the Model United Nation, College of Charleston, Spring 2011 Committee A: Net Neutrality and Internet Access Draft Resolution Submitted for revision by the delegations to the Model United Nation, College of Charleston, Spring 2011 The General Assembly Reaffirming

More information

Supreme Court Strikes Down DOMA, Clears Way for Same-Sex Marriage in California

Supreme Court Strikes Down DOMA, Clears Way for Same-Sex Marriage in California Brought to you by Alamo Insurance Group Supreme Court Strikes Down DOMA, Clears Way for Same-Sex On June 26, 2013, the U.S. Supreme Court announced decisions in two significant cases regarding laws affecting

More information

Civil Law and Procedure

Civil Law and Procedure Chapter 5 Civil Law and Procedure Business Law Ms. Turner Crime Offense against society Tort Private or civil wrong; offense against an individual Can sue to receive money damages Can be both a crime and

More information

COMPLAINT. Now come Plaintiffs, personal care attendants, consumers, surrogates,

COMPLAINT. Now come Plaintiffs, personal care attendants, consumers, surrogates, DOCKET NO. SUPERIOR COURT Catherine D. Ludlum, : Amber L. Michaud, : The Connecticut Association of Personal : SUPERIOR COURT Assistance, Inc., : Senator Joseph Markley, : State Representative Robert C.

More information

When Lemons Are Not Enough: An Analysis of the Lemon Test. In Establishment Clause Cases. Mariam Rahman. Education Law and Policy: Dean Kaufman

When Lemons Are Not Enough: An Analysis of the Lemon Test. In Establishment Clause Cases. Mariam Rahman. Education Law and Policy: Dean Kaufman When Lemons Are Not Enough: An Analysis of the Lemon Test In Establishment Clause Cases Mariam Rahman Education Law and Policy: Dean Kaufman The Lemon Test, established by Chief Justice Warren Burger in

More information

Criminal Lawyer - Marijuana Possession

Criminal Lawyer - Marijuana Possession Criminal Lawyer - Marijuana Possession Clearwater - New Port Richey - Tampa A Board Certified criminal attorney can fight your arrest for possession of marijuana. PENALTIES FOR POSSESSION OF MARIJUANA

More information

PARENT AND CHILD. Chapter Twelve

PARENT AND CHILD. Chapter Twelve Chapter Twelve PARENT AND CHILD Every person under the age of 18 is considered a minor in the State of Alaska. Upon your 18th birthday, you reach the age of majority. [AS 25.20.010.] Parents have certain

More information

Chapter 15 Criminal Law and Procedures

Chapter 15 Criminal Law and Procedures Chapter 15 Criminal Law and Procedures Chapter Outline 1. Introduction 2. What Is a Crime? 3. Elements of Criminal Liability 4. Types of Crimes 5. Cyber Crime 6. Constitutional Safeguards 7. Criminal Procedures

More information

CRIMINAL JUSTICE POLICING IN AMERICA

CRIMINAL JUSTICE POLICING IN AMERICA CRIMINAL JUSTICE POLICING IN AMERICA DUTIES OF THE POLICE 4 MAJOR DUTIES Keep the peace Apprehend violators Prevent crime Provide Social Services POLICE ARE NOT ONLY THE MOST NUMEROUS, BUT ALSO THE MOST

More information

The Deliverance of Justice, And Money

The Deliverance of Justice, And Money 1 Darth Vader Legal Studies 250 Fall 2004: Paper 1 The Deliverance of Justice, And Money Among the services people expect from the law are the deliverances of justice and repayment, and as our institutionalized

More information

1.2.4 Compare and contrast direct and representative democracy. (See USHG F1.1; F1.2)

1.2.4 Compare and contrast direct and representative democracy. (See USHG F1.1; F1.2) Content Expectation High School Civics Content Expectations I Can statement 1.1 Nature of Civic Life, Politics, and Government Explain the meaning of civic life, politics, and government through the investigation

More information

IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE DISTRICT OF UTAH CENTRAL DIVISION

IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE DISTRICT OF UTAH CENTRAL DIVISION W. ANDREW MCCULLOUGH, L.L.C. (2170) Attorney for Plaintiffs 6885 South State St., Suite 200 Midvale, UT 84047 Telephone: (801) 565-0894 IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE DISTRICT OF UTAH CENTRAL

More information

The U.S. Constitution is designed to protect citizens against abuses of police power.

The U.S. Constitution is designed to protect citizens against abuses of police power. CHAPTER Policing: Legal Aspects Changing Legal Climate The U.S. Constitution is designed to protect citizens against abuses of police power. Changing Legal Climate 1960 s The U.S. Supreme Court clarified

More information

Legal Recognition of Same-Sex Relationships

Legal Recognition of Same-Sex Relationships Name of Country and Jurisdiction: rkansas, United States. What forms of legally recognized relationships are available? 2. What are the requirements to be able to enter into the above relationships? 3.

More information

Curriculum Map CONTEMPORARY LAW ELECTIVE Saugus High School Saugus, MA 01906

Curriculum Map CONTEMPORARY LAW ELECTIVE Saugus High School Saugus, MA 01906 Curriculum Map CONTEMPORARY LAW ELECTIVE Saugus High School Saugus, MA 01906 March 2000 SAUGUS HIGH SCHOOL SOCIAL STUDIES DEPARTMENT MISSION STATEMENT* The Saugus High School Social Studies Department

More information

SENATE BILL 1486 AN ACT

SENATE BILL 1486 AN ACT Senate Engrossed State of Arizona Senate Forty-fifth Legislature First Regular Session 0 SENATE BILL AN ACT AMENDING SECTION -, ARIZONA REVISED STATUTES, AS AMENDED BY LAWS 00, CHAPTER, SECTION ; AMENDING

More information

REPUBLICAN CONTRACT WITH AMERICA

REPUBLICAN CONTRACT WITH AMERICA REPUBLICAN CONTRACT WITH AMERICA As Republican Members of the House of Representatives and as citizens seeking to join that body we propose not just to change its policies, but even more important, to

More information

Annex 1 Primary sources for international standards

Annex 1 Primary sources for international standards Annex 1 Primary sources for international standards 1. The United Nations The 1948 Universal Declaration of Human Rights Article 20 1. Everyone has the right to freedom of peaceful assembly and association.

More information

304.15-717 Circumstances under which life settlement transactions are unlawful -- Required statement regarding false information -- Furnishing

304.15-717 Circumstances under which life settlement transactions are unlawful -- Required statement regarding false information -- Furnishing 304.15-717 Circumstances under which life settlement transactions are unlawful -- Required statement regarding false information -- Furnishing information regarding fraudulent life settlement acts. (1)

More information

Twenty-Five Landmark Cases in Supreme Court History

Twenty-Five Landmark Cases in Supreme Court History Twenty-Five Landmark Cases in Supreme Court History Marbury v. Madison, 1803 A law repugnant to the Constitution is void. With these words, Chief Justice John Marshall established the Supreme Court s role

More information

REPORT ON LEGISLATION BY THE SEX AND LAW COMMITTEE AND THE HEALTH LAW COMMITTEE. The Reproductive Health Act THIS BILL IS APPROVED

REPORT ON LEGISLATION BY THE SEX AND LAW COMMITTEE AND THE HEALTH LAW COMMITTEE. The Reproductive Health Act THIS BILL IS APPROVED Contact: Maria Cilenti - Director of Legislative Affairs - mcilenti@nycbar.org - (212) 382-6655 REPORT ON LEGISLATION BY THE SEX AND LAW COMMITTEE AND THE HEALTH LAW COMMITTEE A.6112 M. of A. Glick S.2844

More information

Court Record Access Policy

Court Record Access Policy SUPREME COURT OF BRITISH COLUMBIA Court Record Access Policy The Supreme Court of British Columbia 800 Smithe Street Vancouver, BC V6Z 2E1 www.courts.gov.bc.ca Page 1 of 39 TABLE OF CONTENTS PART I: GENERAL

More information

RESUME RICHARD KLEIN 60 EAST 8 TH STREET, APT. 33J NEW YORK, NEW YORK 10003

RESUME RICHARD KLEIN 60 EAST 8 TH STREET, APT. 33J NEW YORK, NEW YORK 10003 RESUME RICHARD KLEIN 60 EAST 8 TH STREET, APT. 33J NEW YORK, NEW YORK 10003 Home: (212) 673-8261, Office: (631) 761-7126, Email: RichardK@Tourolaw.edu EDUCATION Legal: Harvard Law School, J.D., 1972. President,

More information

Charter of Human Rights and Responsibilities Bill

Charter of Human Rights and Responsibilities Bill Charter of Human Rights and Responsibilities Bill As Sent Print EXPLANATORY MEMORANDUM General The purpose of this Charter is to establish a framework for the protection and promotion of human rights in

More information

APPLICATION QUESTIONNAIRE FOR THE VAWA PILOT PROJECT ON TRIBAL CRIMINAL JURISDICTION

APPLICATION QUESTIONNAIRE FOR THE VAWA PILOT PROJECT ON TRIBAL CRIMINAL JURISDICTION APPENDIX APPLICATION QUESTIONNAIRE FOR THE VAWA PILOT PROJECT ON TRIBAL CRIMINAL JURISDICTION Instructions Completing this Application Questionnaire is a necessary step for any Indian tribe that wishes

More information

Law No. 80 for 2002 Promulgating the Anti-Money Laundering Law And its Amendments ١

Law No. 80 for 2002 Promulgating the Anti-Money Laundering Law And its Amendments ١ Law No. 80 for 2002 Promulgating the Anti-Money Laundering Law And its Amendments ١ In the Name of the People, The President of the Republic, The People's Assembly has passed the following Law, and we

More information

Chapter 7 Tort Law and Product Liability

Chapter 7 Tort Law and Product Liability Chapter 7 Tort Law and Product Liability Chapter Outline 1. Introduction 2. The Basis of Tort Law 3. Intentional Torts 4. Negligence 5. Cyber Torts: Defamation Online 6. Strict Liability 7. Product Liability

More information

Gay Marriage. but it is hard to make a decision whether gay marriage should be legal. There are

Gay Marriage. but it is hard to make a decision whether gay marriage should be legal. There are Gay Marriage In many countries around the world have talked about gay marriage a long time, but it is hard to make a decision whether gay marriage should be legal. There are some reasons why some people

More information

Lawyers Law, 2007, available at http://www.npc.gov.cn/englishnpc/law/2009-02/20/content_1471604.htm

Lawyers Law, 2007, available at http://www.npc.gov.cn/englishnpc/law/2009-02/20/content_1471604.htm Law of the People s Republic of China on Lawyers Order of the President of the People s Republic of China No. 76 The Law of the People s Republic of China on Lawyers, revised and adopted at the 30th Meeting

More information

Human Rights. 1. All governments must respect the human rights of all persons.

Human Rights. 1. All governments must respect the human rights of all persons. Human Rights 1. All governments must respect the human rights of all persons. Governments must respect human rights for three reasons: First, human rights are necessary for democracy. If the people do

More information

Principles of Oversight and Accountability For Security Services in a Constitutional Democracy. Introductory Note

Principles of Oversight and Accountability For Security Services in a Constitutional Democracy. Introductory Note Principles of Oversight and Accountability For Security Services in a Constitutional Democracy Introductory Note By Kate Martin and Andrzej Rzeplinski The 1990 s saw remarkable transformations throughout

More information

Decades of Successful Sex Crimes Defense Contact the Innocence Legal Team Now

Decades of Successful Sex Crimes Defense Contact the Innocence Legal Team Now Criminal Court Felonies The U.S. has the highest rate of felony conviction and imprisonment of any industrialized nation. A felony crime is more serious than a misdemeanor, but the same offense can be

More information

CHAPTER 3. COLORADO CRIMINAL LAW by H. Patrick Furman Clinical Professor of Law

CHAPTER 3. COLORADO CRIMINAL LAW by H. Patrick Furman Clinical Professor of Law CHAPTER 3 COLORADO CRIMINAL LAW by H. Patrick Furman Clinical Professor of Law INTRODUCTION Criminal law regulates behavior that the people, through their legislators, decide cannot be tolerated. Criminal

More information

HANDLING JUVENILE OFFENDERS UNDER CRIMINAL LAW IN VIETNAM

HANDLING JUVENILE OFFENDERS UNDER CRIMINAL LAW IN VIETNAM HANDLING JUVENILE OFFENDERS UNDER CRIMINAL LAW IN VIETNAM Chu Thanh Quang* I. INTRODUCTION In Vietnam, juveniles 1 committing crimes are not handled by a separate court system, but the general criminal

More information

IN THE UNITED STATES COURT OF APPEALS FOR THE ELEVENTH CIRCUIT. No. 15-12302 Non-Argument Calendar. D.C. Docket No. 2:14-cr-14008-JEM-1

IN THE UNITED STATES COURT OF APPEALS FOR THE ELEVENTH CIRCUIT. No. 15-12302 Non-Argument Calendar. D.C. Docket No. 2:14-cr-14008-JEM-1 Case: 15-12302 Date Filed: 02/10/2016 Page: 1 of 9 [DO NOT PUBLISH] IN THE UNITED STATES COURT OF APPEALS FOR THE ELEVENTH CIRCUIT No. 15-12302 Non-Argument Calendar D.C. Docket No. 2:14-cr-14008-JEM-1

More information