Florida Class E Knowledge Exam Road Rules Practice Questions

Size: px
Start display at page:

Download "Florida Class E Knowledge Exam Road Rules Practice Questions www.gdlinstitute.org"

Transcription

1 If you purchase the Value Package from GDL Institute, over 100 additional practice questions are included at no additional cost. Use discount code PQ10 and receive 10% off of the package price! 1. If you are being followed too closely while driving, you should: A. Drive closer to the car in front of you. B. Speed up to increase the distance between you and the following vehicle. C. Slow down and keep to the right, allowing the following vehicle to pass. D. Maintain your speed and move left to block the following vehicle from passing. 2. This road sign means: A. A left turn is not allowed from any lane. B. Only a left turn is allowed from the left lane; traffic in the adjoining lane may either turn left or go straight ahead. C. A left turn is allowed from the adjoining lane only; all other traffic go straight ahead. D. Traffic in all lanes must turn left 3. Headlights must be used from: A. ½ hour after sunset to ½ hour before sunrise. B. ½ hour before sunset to ½ hour after sunrise. C. Sunset to Sunrise. D. 8:00 PM to 8:00 AM 4. This road sign means: A. Slow down, children at play. B. Watch for pedestrians crossing the roadway. C. Pedestrians stay on sidewalk. D. Come to a complete stop ahead Page 1

2 5. This road sign means: A. Come to a complete stop. B. Reduce your speed. C. Stop only if other vehicles are approaching. D. Crossroad. 6. If you refuse to take a blood, urine, or breath test to determine if you are driving under the influence of alcohol or drugs, you will automatically: A. Have your driving privilege suspended for one year. B. Be required to pay a $500 fine. C. Have your motor vehicle insurance cancelled by the State. D. Be assigned to 50 hours of community service. 7. This road sign means: A. Sharp turn to the right. B. Sharp turn to left, then right. C. Double curve, left then right. D. Pavement ends. 8. If a law enforcement officer stops a vehicle for a traffic violation and finds a front-seat passenger 17 years of age or younger not wearing a safety belt, a safety belt violation will be charged to: A. The front-seat passenger. B. The driver of the vehicle. C. Both the driver and the front-seat passenger. D. Neither the driver nor the front-seat passenger. 9. This road sign means: A. Side road ahead. B. Stay on the right side of the roadway. C. You may drive in the left lane. D. You have the right-of-way. Page 2

3 10. If you drive after drinking, you should be aware that the first thing alcohol affects is: A. Your alertness. B. Your vision. C. Your judgment. D. Your hearing. 11. This road sign means: A. No right turn allowed. B. Curve ahead. C. Turn either right or left. D. Travel only in the direction indicated by the arrow. 12. When approaching a bicyclist from the rear, you should slow down and: A. Tap our horn to warn the bicyclist. B. Wait until it is safe to pass the bicyclist with at least three feet of clearance. C. Follow at least three feet behind until the bicyclist signals it is safe to pass. D. Stay as far right in the right lane as possible without hitting the bicyclist. 13. This road sign means: A. All traffic must turn right. B. No right turn. C. All traffic must go straight ahead. D. Side Road 14. A solid yellow line on your side of the center line of the highway means: A. Slow down. B. Do not pass. C. Pass only with extreme caution. D. A speed zone is ahead. Page 3

4 15. This road sign means: A. Flagger ahead, slow down and be prepared to stop. B. Stop only if other vehicles are approaching. C. Yield the right-of-way. D. Soft shoulders. 16. If a traffic signal is out of order, you should: A. Pull over and wait for a law enforcement officer s instructions. B. Yield the right-of-way to all traffic making a left turn. C. Stop as you would for a four-way stop sign. D. Continue on with caution. 17. This road sign means: A. Dead End B. No right turn. C. All traffic must go straight ahead. D. No U-Turn. 18. The first time you are convicted of DUI in Florida, you may face: A. A fine of up to $1,000. B. Up to 9 months in prison. C. Revocation of your driving privilege for at least 180 days. D. All of the above. 19. This road sign means: A. Road narrows, right lane ends. B. Divided highway ahead. C. Hill ahead. D. Truck crossing. Page 4

5 20. A solid yellow line on the right side of a broken yellow center line means: A. Slow down. B. Passing is not allowed. C. Pass only when the lane is clear of oncoming traffic. D. A speed zone is ahead. Page 5

6 Practice Test Answers: 1. C 2. B 3. C 4. D 5. D 6. A 7. B 8. B 9. B 10. C 11. A 12. B 13. D 14. B 15. A 16. C 17. D 18. D 19. A 20. B If you purchase the Value Package from GDL Institute, over 100 additional practice questions are included at no additional cost. Use discount code PQ10 and receive 10% off of the package price! Page 6

Road Signs Recognition Quiz

Road Signs Recognition Quiz Road Signs Recognition Quiz Place your answer for each of the signs/pavement markings on the answer sheet. Ready to Roll? Here Comes Sign # 1... #1 A No right turn B Right turn only C Warning, no turn

More information

Atlanta, Georgia Road Test

Atlanta, Georgia Road Test 1. When driving your car Into traffic from a parked position, you should: A. Sound your horn and pull Into the other lane. B. Signal and proceed when safe. C. Signal other traffic and pull directly into

More information

Texas Drivers License

Texas Drivers License Sample Tests & Material to help prepare for the Texas Drivers License Test This document was compiled by Adriana Diesen for her personal use and later adopted by Shell Outpost Houston. It contains the

More information

TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians

TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians Next you will take a 16 question test about driving safely among bicyclists and pedestrians. Please take out a sheet of paper to mark down and score

More information

Guelph Driving School. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9. Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664. Email: info@guelphdrivingschool.

Guelph Driving School. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9. Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664. Email: info@guelphdrivingschool. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9 Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664 Email: info@guelphdrivingschool.com Dear Student, We would like to take this opportunity to thank you for choosing

More information

CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS

CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS This chapter summarizes traffic signs, signals and road markings that control the flow of traffic, making streets and highways safer for motorists, bicyclists

More information

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities Bicycle riding is a great way to get into shape and enjoy the outdoors. To remain safe on Illinois roads, it is important to follow the same traffic safety laws that govern vehicle drivers. No amount of

More information

FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists. New Technology for Better Fleet Management

FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists. New Technology for Better Fleet Management In This Issue: FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists Help Prevent Roadway Accidents involving Pedestrians How to Steer Clear of Accidents with

More information

Beginner s Permit. Survival Guide. Compliments of. (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com

Beginner s Permit. Survival Guide. Compliments of. (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com Beginner s Permit Survival Guide Compliments of (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com Please use this study guide to assist you in studying for your written knowledge

More information

Bicycle riding is a great way to get into shape

Bicycle riding is a great way to get into shape Bicycle riding is a great way to get into shape and have fun. To remain safe on Illinois roads, it is important to follow the same traffic safety laws that govern vehicle drivers. No amount of bicycle

More information

ROAD SIGNS IN JAPAN PARKING SIGNS. No Parking or Stopping Anytime SIZE & WEIGHT LIMIT SIGNS SPEED LIMIT SIGNS

ROAD SIGNS IN JAPAN PARKING SIGNS. No Parking or Stopping Anytime SIZE & WEIGHT LIMIT SIGNS SPEED LIMIT SIGNS ROAD SIGNS IN JAPAN Stop Slow & all Do Not Enter & Motorcycles Road Large Sized Trucks & Special Duty Road All Except Two Wheeled Light Except Bicycles Large Passenger No Right Turn No Passing No U-Turn

More information

What Every Driver Must Know Review Assignment

What Every Driver Must Know Review Assignment What Every Driver Must Know Review Assignment 1. Who is the Michigan Secretary of State? What services does the Secretary of State office offer? What days and hours is your local Secretary of State branch

More information

GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS

GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS 99 15 16 16 17 15 20 18 GENERAL TEST QUESTIONS 1. When you take a road test for a driver s license: 1. You must provide the vehicle. 2. The vehicle must be in safe operating

More information

Model Fleet Safety Program Short

Model Fleet Safety Program Short TM Model Fleet Safety Program Short CORPORATE HEADQUARTERS 518 EAST BROAD STREET COLUMBUS, OHIO 43215 614.464.5000 STATEAUTO.COM TM Disclaimer: The information contained in this publication was obtained

More information

SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY

SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY Policy The purpose of this policy is to ensure the safety of those individuals who drive company vehicles and to provide guidance on the proper use of company

More information

A Guide to Safe Bicycling in Hawai i

A Guide to Safe Bicycling in Hawai i A Guide to Safe Bicycling in Hawai i Sharing the Road: A Guide to Safe Bicycling in Hawai i What Motorists & Bicyclists Should Know Everyone has the right to be safe on Hawai i s roads. Law of the Splintered

More information

Bike Laws: Massachusetts

Bike Laws: Massachusetts Bike Laws: Massachusetts Do you know your rights of the road? Do you know what your responsibilities are when biking in Massachusetts? Here is a summary of Massachusetts bike law that covers equipment,

More information

Nevada Traffic Offense Violation Codes

Nevada Traffic Offense Violation Codes NV - ACD - Nevada DMV codes that appear under "Viol" in driver history printouts. These are different than the codes used on traffic citations. The first number of the code indicates the number of demerit

More information

87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS

87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS 87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS Revised as of 04/2016 Misdemeanor violations may require a hearing date at which time fine and costs will be assessed. Section Code

More information

DEFENSIVE DRIVING. It s an Attitude

DEFENSIVE DRIVING. It s an Attitude DEFENSIVE DRIVING It s an Attitude RLI Design Professionals Design Professionals Learning Event DPLE 155 July 15, 2015 RLI Design Professionals RLI Design Professionals is a Registered Provider with The

More information

Florida Road Test. 7. Which of the following statements is true?

Florida Road Test. 7. Which of the following statements is true? 1. If your driver license and license plate(s) are suspended for not having insurance under the No-Fault Law, you will have to pay how much amount and show proof of current insurance to get them back.

More information

CHART OF MOVING VIOLATIONS

CHART OF MOVING VIOLATIONS CHART OF MOVING VIOLATIONS The following chart lists the moving violations that are designated by the Texas Department of Public Safety pursuant to statutory authority. The violations listed are subject

More information

chapter 3 basic driving skills

chapter 3 basic driving skills chapter 3 basic driving skills When curving to the left, keep the front wheels close to the right edge of the lane to keep your driver s side rear wheels out of the next lane of traffic. Curve ahead slow

More information

6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING

6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING 6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING BASIC LANE POSITIONS Traffic law says that slower vehicles should stay to the right. But where exactly should bicycles ride? Here are some basics. Never Ride Against

More information

Operating Vehicle Control Devices

Operating Vehicle Control Devices Module 2 Topic 3 Operating Vehicle Control Devices 1. Identify the vehicle controls in the pictures below: 1. 2. 3. 4. 7. 7. 5. 6. 1. accelerator 2. parking brake 3. foot brake 4. gear shift lever_ 5.

More information

CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS

CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS Chapter 2 - Signals, Signs and Pavement Markings CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS This chapter provides the information you need to know about Pennsylvania roadways. It covers: Signals Signs

More information

Massachusetts Private Passenger Automobile Statistical Plan Appendix C Traffic Law Violations

Massachusetts Private Passenger Automobile Statistical Plan Appendix C Traffic Law Violations The following abbreviations are used in Appendix C: M.G.L. c., Chapter and Section of the Massachusetts General Laws CMR Code of Massachusetts Regulations The following out-of-state incidents are to be

More information

Stop The stop sign, a red octagon with white lettering, means come to a full stop and be sure the way is clear before proceeding.

Stop The stop sign, a red octagon with white lettering, means come to a full stop and be sure the way is clear before proceeding. Tr a f f i c S i g n s 7 7. TRAFFIC SIGNS Many collisions and near crashes occur as a result of drivers who ignore or fail to respond appropriately to traffic signs. It is essential that the meaning of

More information

DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS.

DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS. DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS. Question 1. What shape and colour is a warning sign? Diamond Shape - Yellow and Black Question 2. When should you not drive? While under the influence of alcohol,

More information

New Mexico Driver Manual Table of Contents

New Mexico Driver Manual Table of Contents Table of Contents THE DRIVER LICENSE... 1 TYPES OF DRIVER LICENSES GRADUATED LICENSE SYSTEM... 1 Instructional Permit... 1 Provisional License... 1 Unrestricted Driver License... 2 DRIVER LICENSE RENEWAL...

More information

Signs, Pavement Markings, and Work Zones. Signs, Pavement Markings, and Work Zones

Signs, Pavement Markings, and Work Zones. Signs, Pavement Markings, and Work Zones Signs, Pavement 3 Signs, Pavement 77 3 Signs, Pavement This chapter includes information on highway signs that are intended to guide and inform you while you are driving. It includes information on the

More information

211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS. The following abbreviations are used in Appendix A:

211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS. The following abbreviations are used in Appendix A: 211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS The following abbreviations are used in Appendix A: "M.G.L. c., ", " CMR ", Chapter and Section of the Massachusetts General Laws Code

More information

Appendix A In-Car Lessons

Appendix A In-Car Lessons Driver Education Classroom and In-Car Curriculum Appendix A In-Car Lessons Table of Contents In-Car Lessons Introduction..... A-4 Overview and Objectives Teacher Information and Resources Lesson #1 Developing

More information

DRIVING IN NEW ZEALAND

DRIVING IN NEW ZEALAND DRIVING IN NEW ZEALAND PAGE PAGE PAGE PAGE PAGE 2 ENGLISH 7 13 19 25 ESPAÑOL (SPANISH) PORTUGUÉS (PORTUGUESE) FRANÇAIS (FRENCH) DEUTSCH (GERMAN) PAGE PAGE PAGE PAGE PAGE 36 (TRADITIONAL CHINESE) 41 (JAPANESE)

More information

Carolina Road Driving School Sample Test Questions

Carolina Road Driving School Sample Test Questions Carolina Road Driving School Sample Test Questions 1. A driver's license is required for which of the following? 1. Sitting in the driver's seat of a car while the engine is running. 2. Steering a car

More information

Safety of Blacktown City Council Lease Back vehicle drivers

Safety of Blacktown City Council Lease Back vehicle drivers Safety of Blacktown City Council Lease Back vehicle drivers Austroads Guides Occupational Health and Safety Motor vehicle is a workplace = Improved safety features of fleet vehicles. 60% of claims are

More information

Tennessee Traffic Laws Relating to Bicycles A HANDBOOK FOR MOTORISTS & BICYCLISTS

Tennessee Traffic Laws Relating to Bicycles A HANDBOOK FOR MOTORISTS & BICYCLISTS Tennessee Traffic Laws Relating to Bicycles A HANDBOOK FOR MOTORISTS & BICYCLISTS About the Knoxville Regional Bicycle Program The Knoxville Regional Transportation Planning Organization (TPO) coordinates

More information

USE OF HIGHWAY AND RULES OF THE ROAD REGULATION

USE OF HIGHWAY AND RULES OF THE ROAD REGULATION Province of Alberta TRAFFIC SAFETY ACT USE OF HIGHWAY AND RULES OF THE ROAD REGULATION Alberta Regulation 304/2002 With amendments up to and including Alberta Regulation 105/2014 Office Consolidation Published

More information

Smart Cycling IN SANTA MONICA SANTA MONICA POLICE DEPARTMENT BE SMART. BE VISIBLE. BE ATTENTIVE. HAVE FUN!

Smart Cycling IN SANTA MONICA SANTA MONICA POLICE DEPARTMENT BE SMART. BE VISIBLE. BE ATTENTIVE. HAVE FUN! Smart Cycling IN SANTA MONICA BE SMART. BE VISIBLE. BE ATTENTIVE. HAVE FUN! Safety Tips and Rules of the Road for Cyclists SANTA MONICA POLICE DEPARTMENT Rules of the Road Drivers, bicyclists, and pedestrians

More information

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST 1. Driving under the influence of any drug that makes you drive unsafely is: a. Permitted if it is prescribed by a doctor b. Against the law c. Permitted if it is a diet

More information

Look Who s Driving Now. A Parent s Guide to Graduated Driver Licensing

Look Who s Driving Now. A Parent s Guide to Graduated Driver Licensing Look Who s Driving Now A Parent s Guide to Graduated Driver Licensing Welcome Introduction what to expect from this session The driver education course Level 1, Level 2 and Level 3 licenses Coaching tips

More information

Bicycle Laws in North Carolina and the U.S.

Bicycle Laws in North Carolina and the U.S. Bicycle Laws in North Carolina and the U.S. Passing Cyclists in No-Passing Zones Several states, including Colorado, Maine, Mississippi, Ohio, Pennsylvania, Utah and Wisconsin have laws allowing motorists

More information

This manual is also available on the DMV website, www.dmvnow.com.

This manual is also available on the DMV website, www.dmvnow.com. The Virginia Driver s Manual will help you learn and understand safe driving practices. Study this manual to prepare for the knowledge test, obtain a Virginia driver s license and become a safe driver.

More information

Drinking, Drugs & Health

Drinking, Drugs & Health Chapter 6 Drinking, Drugs & Health Drinking, Drugs & Health 103 104 104 106 106 107 107 108 Effects of Alcohol How Much is Too Much? Drinking and Driving Good Hosts and the Drinking Driver Designated Drivers

More information

DRIVER SAFETY. Safety should be every motorist s goal.

DRIVER SAFETY. Safety should be every motorist s goal. DRIVER SAFETY Staying Safe and Legal Safety should be every motorist s goal. But emergency situations do arise, and information on the following pages can help all motorists travel New Jersey s roadways

More information

A Bicyclist s Guide to Traffic Law in Tucson and Pima County. Traffic Laws, Fines and Phone Numbers

A Bicyclist s Guide to Traffic Law in Tucson and Pima County. Traffic Laws, Fines and Phone Numbers A Bicyclist s Guide to Traffic Law in Tucson and Pima County Traffic Laws, Fines and Phone Numbers This booklet contains a listing of relevant Arizona State, Pima County and City of Tucson laws as of January,

More information

California Crossing Guard Training: Online Course Part 2

California Crossing Guard Training: Online Course Part 2 California Crossing Guard Training: Online Course Part 2 Prepared by the Safe Routes to School Technical Assistance Resource Center The Safe Routes to School Technical Assistance Resource Center is a program

More information

Penalty points and fixed charge offences

Penalty points and fixed charge offences Appendix : points and fixed charge offences s that carry penalty points Payment Conviction 8 next 8 Speeding E0 Failure by Driver to comply with front seat belt requirements (for self and for passengers

More information

To Foreign Nationals Who Drive Vehicles in Japan (English Language Version) Chapter 1 Basic Information

To Foreign Nationals Who Drive Vehicles in Japan (English Language Version) Chapter 1 Basic Information 7,1, 2011 License Division Translated by National Police Agency To Foreign Nationals Who Drive Vehicles in Japan (English Language Version) Introduction This booklet is designed to help you understand

More information

Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines

Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines Introduction Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines People ride bicycles for many different reasons: fitness, recreation, or for transportation. Regardless of the reason for riding, bicyclists young

More information

INSTRUCTOR S GUIDE. Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers

INSTRUCTOR S GUIDE. Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers INSTRUCTOR S GUIDE Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers WHAT WE DO Operation Lifesaver is a nationwide, non-profit public information and education

More information

Safe Driving Rules & Regulations

Safe Driving Rules & Regulations Chapter 4 58 60 61 61 62 62 64 65 Speed Control Passing Keeping to the Right Yielding the Right-of-Way Pedestrians in a Crosswalk Intersections Entering Highways, Parkways and Turnpikes Leaving Highways,

More information

Freeway Driving Demands Special Skills

Freeway Driving Demands Special Skills Demands Special Skills Demands Special Skills Traveling today s highways can be a frustrating, confusing journey through a maze of roadblocks, detours and traffic jams. With more than 161,000 miles of

More information

The Older And Wiser Driver

The Older And Wiser Driver The Older And Wiser Driver AAA Foundation for Traffic Safety Sharpening Your Driving Skills Aging is inevitable, but growing older doesn t have to mean giving up an active life. While aging does impose

More information

PART I TRAFFIC VIOLATIONS

PART I TRAFFIC VIOLATIONS PART I TRAFFIC VIOLATIONS A. MOTOR VEHICLE STATUTES N.J.S.A. 39:3-4 Driving or parking unregistered motor vehicle 39:3-9a Failure to notify change in name $22 39:3-9a Failure to endorse license $42 39:3-10

More information

The Price You ll Pay...

The Price You ll Pay... The Price You ll Pay... DUI in North Dakota December 2012 DL1212 Ten Tips to Save Your Life Always plan ahead. If you wait until you start drinking to figure out how you ll get home, it s too late. Designate

More information

PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS

PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS A. MOTOR VEHICLE STATUTES N.J.S.A 39:3-4 Driving or parking unregistered motor vehicle 39:3-9a Failure to notify change in name $55 39:3-9a Failure to endorse license

More information

NATIONAL TRANSPORT AND SAFETY AUTHORITY

NATIONAL TRANSPORT AND SAFETY AUTHORITY NATIONAL TRANSPORT AND SAFETY AUTHORITY SCHOOL TRANSPORTATION SAFETY GUIDELINES BY THE NATIONAL TRANSPORT AND SAFETY AUTHORITY School transportation plays an important and long-term role in the lives of

More information

15-Passenger Van Safety Awareness Program. Environmental Health & Safety Department 570-662-4906

15-Passenger Van Safety Awareness Program. Environmental Health & Safety Department 570-662-4906 15-Passenger Van Safety Awareness Program Environmental Health & Safety Department 570-662-4906 Course Objective The objective of this presentation is to increase the safety awareness of passenger van

More information

SIGHT DISTANCE. Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT?

SIGHT DISTANCE. Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT? SIGHT DISTANCE Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT? Drivers must be able to: Stop for objects in the roadway Stop for stationary

More information

Traffic Safety Quiz Show. Grade level: 4/5

Traffic Safety Quiz Show. Grade level: 4/5 Traffic Safety Quiz Show Grade level: 4/5 Introduction: In this activity, students play a game that allows them to demonstrate and develop bicycle and pedestrian safety knowledge. The game is based on

More information

TABLE OF CONTENTS. Contact Information Regarding Fleet Operations...2. Driver Qualifications...3. Fleet Operations...4. Use of Personal Vehicles...

TABLE OF CONTENTS. Contact Information Regarding Fleet Operations...2. Driver Qualifications...3. Fleet Operations...4. Use of Personal Vehicles... TABLE OF CONTENTS Contact Information Regarding Fleet Operations...2 Driver Qualifications...3 Fleet Operations...4 Use of Personal Vehicles...6 Commercial Motor Vehicles (CDL Drivers)...7 Driver License

More information

Lesson 1 - Risks While Driving

Lesson 1 - Risks While Driving Module 4 Space Management The following information is a review of the lesson you just completed. Take time to review and study this information. Remember, this important information will be needed to

More information

Safety-conscious Drivers Prevent Crashes. Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space. Improve Your Defensive Driving Skills

Safety-conscious Drivers Prevent Crashes. Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space. Improve Your Defensive Driving Skills Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space Motor vehicle travel is the primary means of travel in the United States. With all the benefits that come along with mobility, there are thousands

More information

Special Point Examination Driver s Handbook

Special Point Examination Driver s Handbook Special Point Examination Driver s Handbook Pub. 248 (1-04) Table of Contents The Examination Requirement..................................... 1 Study Guide and Sample Test Items................................

More information

EMERGENCY RESPONSE PROCEDURES FOR FIRE APPARATUS, MEDIC UNITS AND OTHER OFD VEHICLES

EMERGENCY RESPONSE PROCEDURES FOR FIRE APPARATUS, MEDIC UNITS AND OTHER OFD VEHICLES Standard Operating Guidelines APPARATUS 1-0 EMERGENCY RESPONSE PROCEDURES FOR FIRE APPARATUS, MEDIC UNITS AND OTHER OFD VEHICLES GENERAL The driving skills needed to properly operate an emergency vehicle

More information

RIDE ON THE RIGHT TIP:

RIDE ON THE RIGHT TIP: B I C Y C L I N G I N C O L O R A D O RULES OF THE ROAD Please consult the Colorado Revised Statutes for the specific language of the law regarding bicycles and their operation. Municipalities and other

More information

This manual is also available on the DMV website, www.dmvnow.com.

This manual is also available on the DMV website, www.dmvnow.com. The Virginia Driver s Manual will help you learn and understand safe driving practices. Study this manual to prepare for the knowledge test, obtain a Virginia driver s license and become a safe driver.

More information

Michigan Driving Record Alcohol, Drugs and Consequences

Michigan Driving Record Alcohol, Drugs and Consequences 7 Your Michigan Driving Record Alcohol, Drugs and Consequences Michigan maintains a driving record for every driver. The driving record contains information the Secretary of State is required to maintain,

More information

Colorado Cyclists. The Rules Of The Road For. Your Rights and Responsibilities as a Colorado Cyclist

Colorado Cyclists. The Rules Of The Road For. Your Rights and Responsibilities as a Colorado Cyclist The Rules Of The Road For Colorado Cyclists Your Rights and Responsibilities as a Colorado Cyclist Crawford Weiss, LLC Phone (303) 741-0249 www.denversaccidentlawyer.com 2015 The Rules Of The Road For

More information

GENIUS DMV. cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4. 2 Driving-Tests.org. All Rights Reserved.

GENIUS DMV. cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4. 2 Driving-Tests.org. All Rights Reserved. DMV GENIUS cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4 are a pair of white or longitudinal lines that mark where pedestrians are permitted to walk. Crosswalk lines Crosswalk lines are a pair

More information

Fleet Safety Policy Facilities Services

Fleet Safety Policy Facilities Services Purpose: Ursinus College makes college vehicles available to students, faculty and staff for use supporting the College s mission. The vehicles represent a significant investment for the College and a

More information

These "rules of the road" are based on Texas Transportation Code statutes. Find the complete bicycle code at the bottom of the page

These rules of the road are based on Texas Transportation Code statutes. Find the complete bicycle code at the bottom of the page Texas Bicycle Laws These "rules of the road" are based on Texas Transportation Code statutes. Find the complete bicycle code at the bottom of the page Bicyclists have the rights and duties of other vehicle

More information

NASHVILLE BICYCLE LAW 3/18/09

NASHVILLE BICYCLE LAW 3/18/09 NASHVILLE BICYCLE LAW 3/18/09 12.60.010 Compliance with Title 12 provisions. It is unlawful for any person to do any act prohibited or fail to perform any act required by Title 12 of this code. (Prior

More information

Points, Suspension, and Insurance Requirements

Points, Suspension, and Insurance Requirements CHAPTER THREE Points, Suspension, and Insurance Requirements The BMV assesses a point value for each conviction of a moving violation under Indiana law. The point value relates to the seriousness of the

More information

Sharing the road safely

Sharing the road safely 6 sharing the road in this chapter Sharing the road safely Pedestrians Cyclists Motorcycle riders Passenger vehicles Large vehicles School buses Public transit buses Emergency vehicles Emergency workers

More information

New Driver & Coach Practice Guide

New Driver & Coach Practice Guide New Driver & Coach Practice Guide Welcome to Driving in Maryland Dear Coach and Rookie Driver: For the Rookie Driver: Congratulations. In getting your Learner s Instructional Permit, you have just completed

More information

HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST

HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST ` HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST A portion of your noncommercial driving test will be conducted on a closed course to test your basic control of the vehicle, and a

More information

Arizona Permit Test Flash Cards

Arizona Permit Test Flash Cards Arizona Permit Test Flash Cards Study online at quizlet.com/_aoqvq A curb painted RED means: 1. : You may not stop, stand, or park. A curb painted WHITE means: 2. : You may stop only long enough to pick

More information

ve been rolling Here, s to you, Oregon riders! You, , s no wonder for longer than you, ve been walking, so it

ve been rolling Here, s to you, Oregon riders! You, , s no wonder for longer than you, ve been walking, so it THE BICYCLIST S 1 the bicyclist s survival guide ride safely. the way to go. 2 Here, s to you, Oregon riders! You, ve been rolling for longer than you, ve been walking, so it, s no wonder you feel right

More information

CHAPTER 5-A. Bicycle and Skateboard Ordinance

CHAPTER 5-A. Bicycle and Skateboard Ordinance CHAPTER 5-A Bicycle and Skateboard Ordinance Article I. Bicycles. 5-A.01. Definitions. 5-A.02. Applicability. 5-A.03 Registration Required. 5-A.04. General Bike Regulations. Article II. Skateboards, Scooters

More information

This manual applies only to noncommercial Class C licenses Together We Can Save Lives.

This manual applies only to noncommercial Class C licenses Together We Can Save Lives. This manual applies only to noncommercial Class C licenses Together We Can Save Lives. The MVA shall provide exemplary driver and vehicle services that promote Maryland s mobility and safety while enhancing

More information

Sharing The Road With Others

Sharing The Road With Others Chapter 8 Sharing The Road With Others Sharing the Road with Others 131 132 133 134 135 135 137 139 140 Pedestrians Mature Drivers Visually Challenged Persons Motorcycles Trucks, Tractor-Trailers and Buses

More information

TASMANIAN ROAD RULES

TASMANIAN ROAD RULES TASMANIAN ROAD RULES Version 9 November 2012 This book has road rules and information for car drivers and motorcycle riders If you re going to drive a heavy vehicle, you can get the Tasmanian Heavy Vehicle

More information

You and the Drinking Driving Laws

You and the Drinking Driving Laws Page 1 of 7 You and the Drinking Driving Laws WHY ARE PENALTIES FOR DRINKING AND DRIVING SO STRICT? Drinking and driving is a hazardous combination. CONSIDER THESE FACTS: One third of the fatalities in

More information

Pennsylvania Driver s Manual

Pennsylvania Driver s Manual Pennsylvania Driver s Manual (English Version) 80 Department of Transportation Driver and Vehicle Services Pub. 95 (10-01) Poster by: Lynnsy Stepler, 10th Grade, Home School, Perry County as part of the

More information

Broward County Public Schools Core Curriculum Department. Driver s Education Basic Driving Skills: Study Guide

Broward County Public Schools Core Curriculum Department. Driver s Education Basic Driving Skills: Study Guide Broward County Public Schools Core Curriculum Department Driver s Education Basic Driving Skills: Study Guide 5 th Edition 2 nd Edition K.C. Wright Administrative Building 600 Southeast Third Avenue Fort

More information

CHAPTER 5: LAWS AND RELATED ISSUES

CHAPTER 5: LAWS AND RELATED ISSUES CHAPTER 5: LAWS AND RELATED ISSUES This chapter will provide information you need to know about recent Pennsylvania laws or other relevant driver related laws. For more information on Pennsylvania laws

More information

PENALTIES AND FINES FOR ALCOHOL AND DRUG RELATED DRIVING OFFENSES IN NEW YORK STATE

PENALTIES AND FINES FOR ALCOHOL AND DRUG RELATED DRIVING OFFENSES IN NEW YORK STATE PENALTIES AND FINES FOR ALCOHOL AND DRUG RELATED DRIVING OFFENSES IN NEW YORK STATE Offense Mandatory Fine Maximum Jail Term Mandatory Action Against Your License DRIVING WHILE INTOXICATED OR WHILE ABILITY

More information

METU NORTHERN CYPRUS CAMPUS TRAFFIC AND PARKING REGULATIONS

METU NORTHERN CYPRUS CAMPUS TRAFFIC AND PARKING REGULATIONS METU NORTHERN CYPRUS CAMPUS TRAFFIC AND PARKING REGULATIONS 1. AIMS AND GENERAL PRINCIPLES 1.1. The provisions of this METU NCC Traffic and Parking Regulations are adopted for the purpose of preventing

More information

Bicycle Riding. WHAT ARE the. One Final Note... It is against the law to ride a bicycle under the influence of alcohol and/or drugs. (21200.

Bicycle Riding. WHAT ARE the. One Final Note... It is against the law to ride a bicycle under the influence of alcohol and/or drugs. (21200. One Final Note... It is against the law to ride a bicycle under the influence of alcohol and/or drugs. (21200.0 VC) Bicycle Riding WHAT ARE the CALIFORNIA HIGHWAY PATROL CHP 909 (12/11) OPI 013 94 75015

More information

NEBRASKA DRIVING UNDER THE INFLUENCE (DUI) LAW

NEBRASKA DRIVING UNDER THE INFLUENCE (DUI) LAW NEBRASKA DRIVING UNDER THE INFLUENCE (DUI) LAW (If convicted of DUI in Nebraska the following penalties will apply.) Revised February 2012 Class W Misdemeanor First Offense - 28-106 & 60-6,197.03 (1) 60

More information

Vehicle Fleet Safety Policy Amendment. The attached policy reflects a couple of important. The additions are underlined in red and the

Vehicle Fleet Safety Policy Amendment. The attached policy reflects a couple of important. The additions are underlined in red and the City of Pe not AGENDA ITEM # 10. 5 Lakes. REPORT TO CITY COUNCIL Report Prepared by: Sandy Peine, City Clerk Date: March 3, 2015 Subject: Vehicle Fleet Safety Policy Amendment Report: The attached policy

More information

CHAPTER 4: DRIVING RECORD INFORMATION

CHAPTER 4: DRIVING RECORD INFORMATION CHAPTER 4: DRIVING RECORD INFORMATION This chapter provides important information about your driving record. PennDOT maintains a driving record for every licensed driver in Pennsylvania. The Bureau of

More information

Head Start Bus Monitor Training

Head Start Bus Monitor Training Head Start Bus Monitor Training The bus monitor works with the driver to ensure all Head Start children are safe and comfortable on the bus. Bus monitors encourage and direct the Head Start child to be

More information

Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University

Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University http://www.ndltap.org in cooperation with North Dakota Department of

More information

Graduated Driver Licensing

Graduated Driver Licensing Graduated Driver Licensing Three licence stages Supervising drivers Knowledge and road test bookings Table of Contents Purpose of this guide 1 What is GDL? 1 Why GDL? 1 Who is included in GDL? 2 GDL stages

More information

POLICY INVOLVING VEHICLE USE ON OFFICIAL COLLEGE BUSINESS AUTOMOBILES & OTHER MOTORIZED VEHICLES Last update: August 9, 2011

POLICY INVOLVING VEHICLE USE ON OFFICIAL COLLEGE BUSINESS AUTOMOBILES & OTHER MOTORIZED VEHICLES Last update: August 9, 2011 POLICY INVOLVING VEHICLE USE ON OFFICIAL COLLEGE BUSINESS AUTOMOBILES & OTHER MOTORIZED VEHICLES Last update: August 9, 2011 INTRODUCTION: Rollins College has many faculty, staff and students whose responsibilities

More information

PREVENTABILITY OF MOTOR VEHICLE COLLISIONS

PREVENTABILITY OF MOTOR VEHICLE COLLISIONS PREVENTABILITY OF MOTOR VEHICLE COLLISIONS Management and fleet supervisors should establish standards for defensive driving in any type of fleet safety program. The overall performance of the drivers

More information

Note: You may add more or different answers apart from the above given sample answers.

Note: You may add more or different answers apart from the above given sample answers. Answersto the Activity 1. Early road test booking Insurance discount More time to practice Helps to develop the new drivers driving skills in low risk settings Learn about the restrictions and BAC levels

More information