X. Capsules; pills; Stimulants; increased energy powder; rock alertness; extreme anxiety; temporary mental illness

Size: px
Start display at page:

Download "X. Capsules; pills; Stimulants; increased energy powder; rock alertness; extreme anxiety; temporary mental illness"

Transcription

1 Cadet Name: Date: 1. (U4C3L1:Q1) Study the table and indicate the type of drugs that are described in rows X, Y and Z. Drug Forms of the Drug Uses and Effects X. Capsules; pills; Stimulants; increased energy powder; rock alertness; extreme anxiety; temporary mental illness Y. Tablets; Depressants; lower body red, blue & temperature & blood pressure; yellow capsules distorted perception; slow reaction time; blurred vision; appear drunk without the smell of alcohol Z. Tablets, liquids, Altered physical senses; powder, distorts time and space; gelatin squares, in the user's mind; mushrooms irrational behavior like violence or suicide to avoid an imagined attacker A) X = Amphetamines Y = barbiturates and Z = hallucinogens B) X = Marijuana Y = hallucinogens and Z = tranquilizers C) X = Narcotics Y = hallucinogens and Z = stimulants D) X = Tranquilizers Y = narcotics and Z = inhalants 2. (U4C3L1:Q2) Study the table and indicate the body parts (X, Y, and Z) that reflect the effects of alcohol abuse.

2 Body Effects caused by alcohol abuse Part X. Dehydration due to the production of too much urine, and the drinker loses more water than usual Y. Difficulty breaking down fats; cirrhosis leading to scarring; high blood pressure; infections occur more easily; death Z. Depressed feelings; loss of sensation; decreased coordination; blurred vision; changes in breathing, pulse rate, and blood pressure A) X = Brain Y = Liver Z = Kidneys B) X = Muscles Y = Stomach Z = Eyes C) X = Liver Y = Kidneys Z = Muscles D) X = Kidneys Y = Liver Z = Brain 3. (U4C3L1:Q3) While giving a presentation about the dangers of drugs to a group of middle school students, one of the students asks you, "What's the best and safest way to quit drugs?" What should you tell her first? A) "Residential treatment centers because they provide support and experience from other drug abusers who are also at the center." B) "Cold turkey because you stop taking drugs immediately." C) "Detoxification centers because health care professionals help you quit the drugs safely." D) "If you never start and you always say "No!" then you won't have to quit, and that's the best way." 4. (U4C3L1:Q4) A friend of yours just had a very difficult couple of weeks. She was fired from her job; her car was repossessed; her boyfriend broke up with her; and she just failed a second math test in two weeks. Two of your other friends are arguing whether or not they should talk to her about drug use and abuse, so they ask you for your opinion. Of the following options (A-D), what's the best thing you could you say? A) "No. She never took drugs before, so she probably won't start now." B) "No. She knows about drugs from class." C) "Yes, we should talk to her about the reasons people start to take drugs." D) "Yes, but wait until she isn't so down and is more receptive to the message." 5. (U4C3L1:G2) What is the leading cause of death of young people in the U.S.?

3 A) Alcohol-related car crashes B) Skin cancer C) Road-rage related homicides D) Illegal drug use overdoses 6. (U4C3L1:G3) What kinds of drugs are heroin, codeine, and opium? A) Depressants B) Stimulants C) Illegal D) Narcotics 7. (U4C3L1:G5) A substance whose manufacture, possession, or sale is controlled by law is called a. A) category four drug B) illegal substance C) controlled substance D) restricted substance 8. (U4C3L1:G6) The is the first organ damaged by long-term alcohol abuse. A) kidney B) brain C) liver D) spleen 9. (U4C3L1:G7) is the most widely consumed and abused drug in the United States. A) Marijuana B) Cocaine C) Aspirin D) Alcohol 10. (U4C3L1:G8) What kind of drug is cocaine? A) It is illegal. B) It is a depressant. C) It is a stimulant. D) It is a hallucinogen.

4 11. (U4C3L1:G9) are drugs that act as depressants by lowering blood pressure and body temperature and by slowing heart and breathing rates. A) Barbiturates B) Stimulants C) Hallucinogens D) Narcotics 12. (U4C3L1:G10) is used legally as a medical sedative in Europe, but in the U.S. is called "the date-rape drug." A) Cocaine B) Rohypnol C) Alcohol D) Barbiturates 13. (U4C3L1:G11) Is alcohol a stimulant or a depressant? A) A stimulant B) A depressant 14. (U4C3L1:G12) T or F: All illegal drugs are equally addictive. 15. (U4C3L1:G13) T or F: Alcohol and nicotine found in tobacco products are both addictive drugs. 16. (U4C3L1:G14) What is a controlled substance? A) A substance that helps teachers maintain classroom discipline B) A substance used aboard Navy ships to keep sailors from getting seasick C) A substance whose manufacture, possession, or sale is controlled by law D) An over-the-counter headache medicine 17. (U4C3L1:G15) T or F: It is possible to abuse only illegal drugs. 18. (U4C3L1:G16) T or F: One way to prevent drug abuse is to fill your life with people and

5 activities you enjoy. 19. (U4C3L1:G17) Long-term alcohol abuse interferes with the ability to break down fats. A) brain's B) spleen's C) kidney's D) liver's 20. (U4C3L1:G18) T or F: Tobacco is the most widely consumed and abused drug in the United States. 21. (U4C3L1:G19) Cocaine is an illegal drug that acts as a on the nervous system. A) stimulant B) depressant C) retardant D) anesthetic 22. (U4C3L1:G20) What are some of the medical uses for the stimulants known as amphetamines? A) To help people gain weight and sleep well B) To cure insomnia and diabetes C) To treat ADD/ADHD and anorexia D) They are used to treat obesity, narcolepsy, and hyperactivity 23. (U4C3L1:G21) Barbiturates are drugs that act as by lowering blood pressure and body temperature and by slowing heart and breathing rates. A) stimulants B) pain killers C) depressants D) over-the-counter pharmaceuticals 24. (U4C3L1:G22) T or F: Heroine is so addictive that it is not used as a medicine and it is illegal. 25. (U4C3L1:G23) is used as a tranquilizer for animals but can cause hallucinations in humans.

6 A) PCP, or Angel Dust B) Excessive doses of aspirin C) Heroine D) Rohypnol 26. (U4C3L1:G24) T or F: Rohypnol, the date-rape drug, is used legally as a medical sedative in Europe and Latin America. 27. (U4C3L1:G25) What drug contributes to heart disease and is a factor in 90 percent of teenage driving accidents, and 70% of teenage suicide attempts? A) Aspirin B) Marijuana C) Alcohol D) Crack cocaine 28. (U4C3L1:G28) What is an "over-the-counter" medication? A) A medicine that can be bought illegally without prescription B) A medicine bought from a reputable source C) A medicine that can be purchased legally without a prescription D) A medicine that can be purchased only with a prescription 29. (U4C3L1:G29) T or F: A drug can have a medical use yet still be considered addictive. 30. (U4C3L1:G30) T or F: The chemicals in marijuana can alter your hearing, your sense of time, and your concept of space. 31. (U4C3L1:G31) T or F: Marijuana is generally tested for safety and rarely contains molds or pesticides that are harmful. 32. (U4C3L1:G32) What is a stimulant? A) A drug, drink, or substance that speeds up the activity of the mind or body B) A drug, drink, or substance that slows the activity of the mind or body C) Any idea that is intriguing and causes a new learner to lose sleep D) Any drug, drink, or substance that causes the altering of physical sensation, to include

7 hearing sounds and having visions that are distorted or unreal 33. (U4C3L1:G33) What is a barbiturate? A) A toxin that in its pure state is used as a pesticide B) A substance, also called a depressant that slows the activity of the mind or body C) A substance that causes an increase in the activity of the mind or body D) A substance that causes visual or auditory hallucinations or other physical distortions 34. (U4C3L1:G34) What kind of drug is alcohol? A) An illegal one B) A stimulant C) A hallucinogen D) It is a depressant 35. (U4C3L1:G35) Drugs that alter the physical senses, producing sounds, visions, and smells that are not real and that distort the concepts of time and space in a user's mind are called. A) stimulants B) depressants C) hallucinogens D) barbiturates 36. (U4C3L1:G36) What is "Amotivational syndrome," and what drug causes it? use A) A syndrome where one is obsessively driven to seek out drugs caused by all illegal drug B) Apathy and loss of ambition and drive caused by amphetamine use C) Heightened ambition and drive for food caused by marijuana use D) Apathy and loss of ambition and drive. This syndrome is an effect of marijuana use 37. (U4C3L1:G37) Another name for illegal, synthetic drugs that have slightly-changed molecular structures is. A) restructured drugs B) designer drugs C) syntho-drugs D) all of the above 38. (U4C3L1:G38) T or F: Nicotine in its pure state is a toxic poison and is used in pesticides. 39. (U4C3L1:G39) Tobacco is considered a "gateway" drug. Define the term "gateway." A) A term attached to alcohol and tobacco due to the fact that their use often leads to further

8 drug abuses B) A drug that has strict controls on its sale to minors C) A drug that is heavily taxed and has a highly regulated distribution system D) A term attached to alcohol and tobacco due to the fact that so many controls on their sale and use is required by the government 40. (U4C3L1:G40) How many Americans die yearly from smoking-related diseases? A) 50,000 B) 500,000 C) 100,000 D) 350, (U4C3L1:G41) T or F: Breathing second-hand smoke can increase a person's risk of lung cancer, heart disease, and respiratory disorders. 42. (U4C3L1:G42) What percent of teenage automobile accidents involve alcohol? A) 90% B) 85% C) 80% D) 60% 43. (U4C3L1:G43) T or F: Seventy percent of teen suicide attempts involve alcohol. 44. (U4C3L1:G44) T or F: Nicotine in its pure state is safe for human consumption. 45. (U4C3L1:F1) Have you had any personal experiences with drugs like thoughts of doing them yourself, a friend talking to you about doing them, or someone in your life actually doing them? A) Yes B) No 46. (U4C3L1:V1) Choose the term that best matches the definition below. "The incorrect or improper use of a substance" A) narcotics B) misuse

9 C) ethyl alcohol D) substance 47. (U4C3L1:V2) Choose the term that best matches the definition below. "A substance whose manufacture, possession, or sale is controlled by the law" A) inhalants B) hallucinogens C) drugs D) controlled substance 48. (U4C3L1:V3) Choose the word that best matches the definition below. "Something, such as a drug or alcohol, deemed harmful and usually subject to legal restrictions." A) distilled B) substance C) alcohol D) ferment 49. (U4C3L1:V4) Choose the word that best matches the definition below. "Physically or psychologically dependent on a substance, habit, or behavior that can lead to health, social, and economic problems; dependence on a drug" A) dependency B) tobacco C) addiction D) gateway 50. (U4C3L1:V5) Choose the word that best matches the definition below. "Chemicals that cause a change in a person's body or behavior" A) drugs B) depressed C) ferment D) inhalants 51. (U4C3L1:V6) Choose the word that best matches the definition below. "Improper or excessive use or treatment"

10 A) misuse B) intoxicated C) abuse D) addiction 52. (U4C3L1:V7) Choose the word that best matches the definition below. "A beverage containing ethanol or ethyl alcohol which causes intoxication" A) alcohol B) gateway C) ferment D) distilled 53. (U4C3L1:V8) Choose the term that best matches the definition below. "A term attached to alcohol and tobacco due to the fact that their use often leads to further drug abuse" A) substance B) controlled substance C) drugs D) gateway 54. (U4C3L1:V9) Choose the word that best matches the definition below. "Heated and condensed to purify, forms a new substance, or concentrate" A) distilled B) misuse C) abuse D) ferment 55. (U4C3L1:V10) Choose the term that best matches the definition below. "To produce a chemical charge in a carbohydrate material, resulting in alcohol" A) abuse B) ethyl alcohol C) ferment D) distilled 56. (U4C3L1:V11) Choose the term that best matches the definition below. "The type of alcohol in beer, wine, and distilled spirits"

11 A) controlled substance B) ethyl alcohol C) substance D) drugs 57. (U4C3L1:V12) Choose the word that best matches the definition below. "Drunk; affected by alcohol to the point that physical and mental control are significantly impaired" A) abuse B) misuse C) stimulants D) intoxicated 58. (U4C3L1:V13) Choose the term that best matches the definition below. "Addiction to a substance" A) ethyl alcohol B) dependency C) abuse D) controlled substance 59. (U4C3L1:V14) Choose the word that best matches the definition below. "Drugs, drinks, or other substances that speed up the activity of the mind or body; a drug that speeds up activities of the central nervous system, the heart, and other organs" A) stimulants B) addiction C) alcohol D) distilled 60. (U4C3L1:V15) Choose the word that best matches the definition below. "Low spirits; sadness; dejection" A) narcotics B) hallucinogen C) tobacco D) depressed 61. (U4C3L1:V16) Choose the word that best matches the definition below.

12 "A drug medically used to relieve pain, produce sleep, and dull the senses" A) drugs B) narcotics C) alcohol D) nicotine 62. (U4C3L1:V17) Choose the word that best matches the definition below. "Drugs that cause hallucinations" A) tobacco B) substances C) hallucinogen D) inhalants 63. (U4C3L1:V18) Choose the term that best matches the definition below. "The drug in tobacco that may act as a stimulant and cause addiction" A) nicotine B) ethyl alcohol C) stimulants D) depressed 64. (U4C3L1:V19) Choose the word that best matches the definition below. "The leaves of cultivated tobacco plants, prepared for use in smoking, chewing, or as snuff" A) tobacco B) addiction C) abuse D) misuse 65. (U4C3L1:V20) Choose the word that best matches the definition below. "Medications or chemicals that are inhaled" A) nicotine B) hallucinogen C) narcotics D) inhalants

13 [Answer Key] 1. A 2. D 3. D 4. C 5. A 6. D 7. C 8. C 9. D 10. C 11. A 12. B 13. B 14. B 15. A 16. C 17. B 18. A 19. D 20. B 21. A 22. D 23. C 24. A 25. A 26. A 27. C 28. C 29. A 30. A 31. B 32. A 33. B 34. D 35. C 36. D 37. B 38. A 39. A 40. D 41. A 42. A 43. A 44. B B 47. D

14 48. B 49. C 50. A 51. C 52. A 53. D 54. A 55. C 56. B 57. D 58. B 59. A 60. D 61. B 62. C 63. A 64. A 65. D

Cocaine. Like heroin, cocaine is a drug that is illegal in some areas of the world. Cocaine is a commonly abused drug.

Cocaine. Like heroin, cocaine is a drug that is illegal in some areas of the world. Cocaine is a commonly abused drug. Cocaine Introduction Cocaine is a powerful drug that stimulates the brain. People who use it can form a strong addiction. Addiction is when a drug user can t stop taking a drug, even when he or she wants

More information

Drug Abuse and Addiction

Drug Abuse and Addiction Drug Abuse and Addiction Introduction A drug is a chemical substance that can change how your body and mind work. People may abuse drugs to get high or change how they feel. Addiction is when a drug user

More information

CHARLES & SUE S SCHOOL OF HAIR DESIGN DRUG AND ALCOHOL POLICY DRUG AND ALCOHOL POLICY; SUBSTANCE ABUSE RESOURCES:

CHARLES & SUE S SCHOOL OF HAIR DESIGN DRUG AND ALCOHOL POLICY DRUG AND ALCOHOL POLICY; SUBSTANCE ABUSE RESOURCES: CHARLES & SUE S SCHOOL OF HAIR DESIGN DRUG AND ALCOHOL POLICY DRUG AND ALCOHOL POLICY; SUBSTANCE ABUSE RESOURCES: At Charles & Sue s School of Hair Design, the illicit use of drugs and/or alcohol by staff

More information

Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015

Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015 Drug and Alcohol Abuse Training revised: October 2015 FMCSA is considering going to a seven panel and possibly ten panel. Hair testing may also be acceptable. What is a Drug? A substance which

More information

4. (U4C3L2:G1) What are the chances that a first-time user of cocaine will become addicted?

4. (U4C3L2:G1) What are the chances that a first-time user of cocaine will become addicted? Cadet Name: Date: 1. (U4C3L2:Q1) Detoxification programs are one type of treatment for drug abuse. Detoxification programs are residential treatment centers where drug abusers live together and learn how

More information

ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS. Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3

ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS. Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3 HEALTH MIDDLE SCHOOL ALCOHOL, TOBACCO, & OTHER DRUGS Standards & Benchmarks: 1:ALL; 2:1,2,3,4,6; 3:ALL; 6:1,3 Objective: = The students will explain the difference between responsible drug use and wrong

More information

SUBSTANCE ABUSE. Key Concepts. Types of Drugs

SUBSTANCE ABUSE. Key Concepts. Types of Drugs SUBSTANCE ABUSE You have to choose who you want to be in life. This happens by making lots of decisions every day. Using substances is a choice. This is a big choice, because substances have a very real

More information

And, despite the numbers, for many people, the Facts About Drugs are not clear.

And, despite the numbers, for many people, the Facts About Drugs are not clear. According to the National Survey on Drug Use and Health (NSDUH), an estimated 20 million Americans aged 12 or older used an illegal drug in the past 30 days. This estimate represents 8% percent of the

More information

Health Science / Anatomy Exam 1 Study Guide

Health Science / Anatomy Exam 1 Study Guide THIS EXAM WILL ONLY COVER ALCOHOL AND TOBACCO LECTURES Alcohol What is Alcohol? Alcohol is a depressant Contains intoxicating substance called ethyl alcohol or ethanol Alcohol use Approximately 59.8% of

More information

"DEALING WITH DRUG AND ALCOHOL ABUSE FOR EMPLOYEES IN CONSTRUCTION ENVIRONMENTS"

DEALING WITH DRUG AND ALCOHOL ABUSE FOR EMPLOYEES IN CONSTRUCTION ENVIRONMENTS PRESENTER'S GUIDE "DEALING WITH DRUG AND ALCOHOL ABUSE FOR EMPLOYEES IN CONSTRUCTION ENVIRONMENTS" Part of the "CONSTRUCTION SAFETY KIT" Series Quality Safety and Health Products, for Today...and Tomorrow

More information

34 th Judicial District Substance Abuse Study Guide

34 th Judicial District Substance Abuse Study Guide 34 th Judicial District Substance Abuse Study Guide What is Drug Addiction? 2 It is characterized by intense and, at times, uncontrollable drug craving, along with compulsive drug seeking and use that

More information

CURRICULUM MAP. COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None

CURRICULUM MAP. COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None CURRICULUM MAP COURSE TITLE: Health DESCRIPTION PREREQUISITES: None OF COURSE: Health Education is designed to develop an understanding of your general health and wellness. This class fosters good decision

More information

Alcohol Addiction. Introduction. Overview and Facts. Symptoms

Alcohol Addiction. Introduction. Overview and Facts. Symptoms Alcohol Addiction Alcohol Addiction Introduction Alcohol is a drug. It is classed as a depressant, meaning that it slows down vital functions -resulting in slurred speech, unsteady movement, disturbed

More information

Drug and Alcohol Abuse Prevention Program

Drug and Alcohol Abuse Prevention Program Drug and Alcohol Abuse Prevention Program D. A. Dorsey Educational Center is committed to providing a safe and healthy learning environment for all our faculty, staff, and students. Our institution recognizes

More information

Alcohol and drug abuse

Alcohol and drug abuse Alcohol and drug abuse This chapter explores how alcohol abuse affects our families, relationships, and communities, as well as the health risks associated with drug and alcohol abuse. 1. Alcohol abuse

More information

Tobacco/Marijuana. Tobacco. Short-term effects of smoking

Tobacco/Marijuana. Tobacco. Short-term effects of smoking Tobacco/Marijuana Tobacco Nicotine, one of the more than 4,000 chemicals found in the smoke from tobacco products such as cigarettes, cigars, and pipes, is the primary component in tobacco that acts on

More information

Like cocaine, heroin is a drug that is illegal in some areas of the world. Heroin is highly addictive.

Like cocaine, heroin is a drug that is illegal in some areas of the world. Heroin is highly addictive. Heroin Introduction Heroin is a powerful drug that affects the brain. People who use it can form a strong addiction. Addiction is when a drug user can t stop taking a drug, even when he or she wants to.

More information

CONSEQUENCES AND SANCTIONS FOR POLICY VIOLATIONS

CONSEQUENCES AND SANCTIONS FOR POLICY VIOLATIONS OREGON INSTITUTE OF TECHNOLOGY Controlled Substance Policy OIT is committed to maintaining a workplace and educational environment free from unlawful manufacture, possession, distribution, and/or use of

More information

DRUG USE. 1300 136 588 ndss.com.au AND TYPE 1 DIABETES

DRUG USE. 1300 136 588 ndss.com.au AND TYPE 1 DIABETES DRUG USE AND TYPE 1 DIABETES 1300 136 588 ndss.com.au The National Diabetes Services Scheme (NDSS) is an initiative of the Australian Government administered by Diabetes Australia. Contents Topic Page

More information

Methamphetamine. Like heroin, meth is a drug that is illegal in some areas of the world. Meth is a highly addictive drug.

Methamphetamine. Like heroin, meth is a drug that is illegal in some areas of the world. Meth is a highly addictive drug. Methamphetamine Introduction Methamphetamine is a very addictive stimulant drug. People who use it can form a strong addiction. Addiction is when a drug user can t stop taking a drug, even when he or she

More information

Drug Free Campus Plan

Drug Free Campus Plan Baptist University of the Américas, San Antonio, Texas, is committed to maintaining a drug free environment, free of the abuse of alcohol, tobacco and other drugs. Baptist University of the Américas is

More information

Grade. Lesson 12. Substance Abuse Prevention: Tobacco and Marijuana

Grade. Lesson 12. Substance Abuse Prevention: Tobacco and Marijuana Substance Abuse Prevention: Tobacco and Marijuana Handout 12A: Facts About Tobacco Tobacco and Addiction Tobacco is as addictive as heroin or cocaine. 30 You can start feeling addicted after smoking only

More information

Specialized terms used in this workbook and their meanings:

Specialized terms used in this workbook and their meanings: Glossary Specialized terms used in this workbook and their meanings: Absorption: The way alcohol enters the bloodstream. Alcohol is absorbed into the blood through the stomach and small intestine. Addiction:

More information

Pregnancy and Substance Abuse

Pregnancy and Substance Abuse Pregnancy and Substance Abuse Introduction When you are pregnant, you are not just "eating for two." You also breathe and drink for two, so it is important to carefully consider what you put into your

More information

DRUGS OF ABUSE CLASSIFICATION AND EFFECTS

DRUGS OF ABUSE CLASSIFICATION AND EFFECTS Drug and Drug use DRUGS OF ABUSE CLASSIFICATION AND EFFECTS A pharmaceutical preparation or a naturally occurring substance used primarily to bring about a change in the existing process or state (physiological,

More information

DRUG AND ALCOHOL POLICIES

DRUG AND ALCOHOL POLICIES DRUG AND ALCOHOL POLICIES DRUG-FREE WORKPLACE AND CAMPUS The use of illegal drugs and the abuse of alcohol on the campuses of Argosy University or in facilities controlled by Argosy University are prohibited

More information

Cincinnati Christian University Drug Abuse Prevention Program

Cincinnati Christian University Drug Abuse Prevention Program Cincinnati Christian University Drug Abuse Prevention Program Cincinnati Christian University maintains that our bodies are created by God and should be used to glorify Him. The misuse or abuse of alcohol

More information

Dietary Fiber and Alcohol. Nana Gletsu Miller, PhD Spring 2014

Dietary Fiber and Alcohol. Nana Gletsu Miller, PhD Spring 2014 Dietary Fiber and Alcohol Nana Gletsu Miller, PhD Spring 2014 Dietary Fiber It is the complex carbohydrate in plants that can not be broken down by human digestive enzymes Sources Grains Fruits and Vegetables

More information

About drugs. Psychoactive drugs. Drugs are substances that change a person s physical or mental state.

About drugs. Psychoactive drugs. Drugs are substances that change a person s physical or mental state. 1 About drugs Drugs are substances that change a person s physical or mental state. The vast majority of drugs are used to treat medical conditions, both physical and mental. Some, however, are used outside

More information

What Parents Need to Know

What Parents Need to Know What Parents Need to Know About Prescription Drug Abuse Office of District Attorney Jonathan W. Blodgett A Message From the District Attorney Prescription drug abuse is a growing problem. According to

More information

Cannabis. let facts guide your decisions

Cannabis. let facts guide your decisions Cannabis let facts guide your decisions In this document we will describe what cannabis and synthetic cannabinoids are, their intoxication effects, how they affect us in the short and long term as well

More information

Share the important information in this Medication Guide with members of your household.

Share the important information in this Medication Guide with members of your household. MEDICATION GUIDE BUPRENORPHINE (BUE-pre-NOR-feen) Sublingual Tablets, CIII IMPORTANT: Keep buprenorphine sublingual tablets in a secure place away from children. Accidental use by a child is a medical

More information

Prescription Drug Abuse

Prescription Drug Abuse Prescription Drug Abuse Introduction Most people take medicines only for the reasons their health care providers prescribe them. But millions of people around the world have used prescription drugs for

More information

Dietary Fiber and Alcohol. Nana Gletsu Miller, PhD Fall 2-13

Dietary Fiber and Alcohol. Nana Gletsu Miller, PhD Fall 2-13 Dietary Fiber and Alcohol Nana Gletsu Miller, PhD Fall 2-13 Dietary Fiber It is the complex carbohydrate in plants that can not be broken down by human digestive enzymes Sources Grains Fruits and Vegetables

More information

APPENDIX C DRUG FREE WORKPLACE. Employee Substance Abuse and Drug-free Workplace Policy

APPENDIX C DRUG FREE WORKPLACE. Employee Substance Abuse and Drug-free Workplace Policy APPENDIX C DRUG FREE WORKPLACE Employee Substance Abuse and Drug-free Workplace Policy Purpose Employees are Delta s most valuable resource and their health and safety is a serious concern. This agency

More information

Iowa Governor s Office of Drug Control Policy

Iowa Governor s Office of Drug Control Policy Iowa Governor s Office of Drug Control Policy medicines or take them in a manner not prescribed, we increase the risk of negative effects. It is estimated that over 35 million Americans are ages 65 and

More information

MEDICATION GUIDE WELLBUTRIN (WELL byu-trin) (bupropion hydrochloride) Tablets

MEDICATION GUIDE WELLBUTRIN (WELL byu-trin) (bupropion hydrochloride) Tablets MEDICATION GUIDE WELLBUTRIN (WELL byu-trin) (bupropion hydrochloride) Tablets Read this Medication Guide carefully before you start using WELLBUTRIN and each time you get a refill. There may be new information.

More information

OVERVIEW WHAT IS POLyDRUG USE? Different examples of polydrug use

OVERVIEW WHAT IS POLyDRUG USE?  Different examples of polydrug use Petrol, paint and other Polydrug inhalants use 237 11 Polydrug use Overview What is polydrug use? Reasons for polydrug use What are the harms of polydrug use? How to assess a person who uses several drugs

More information

ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR

ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR ARTICLE #1 PLEASE RETURN AT THE END OF THE HOUR Alcoholism By Mayo Clinic staff Original Article: http://www.mayoclinic.com/health/alcoholism/ds00340 Definition Alcoholism is a chronic and often progressive

More information

Getting Older ]Wiser: safer drinking. as you age. Massachusetts Department of Public Health Office of Healthy Aging

Getting Older ]Wiser: safer drinking. as you age. Massachusetts Department of Public Health Office of Healthy Aging Massachusetts Department of Public Health Office of Healthy Aging Getting Older ]Wiser: safer drinking as you age Do you drink alcohol even just one drink now and then? Are you over 50? Do you ever take

More information

Reintegration. Recovery. Medication-Assisted Treatment for Alcohol Dependence. Reintegration. Resilience

Reintegration. Recovery. Medication-Assisted Treatment for Alcohol Dependence. Reintegration. Resilience Reintegration Recovery Medication-Assisted Treatment for Alcohol Dependence Reintegration Resilience 02 How do you free yourself from the stress and risks of alcohol dependence? Most people cannot do it

More information

Alcohol Awareness Month October 2013. Chad Asplund, MD, FACSM Medical Director, Student Health Georgia Regents University

Alcohol Awareness Month October 2013. Chad Asplund, MD, FACSM Medical Director, Student Health Georgia Regents University Alcohol Awareness Month October 2013 Chad Asplund, MD, FACSM Medical Director, Student Health Georgia Regents University Alcohol Statistics According to the Office of Juvenile Justice and Delinquency

More information

Facts About Alcohol. Addiction Prevention & Treatment Services

Facts About Alcohol. Addiction Prevention & Treatment Services Facts About Alcohol Addiction Prevention & Treatment Services Table of Contents Facts about alcohol: What is harmful involvement with alcohol?... 2 What is alcohol dependence?... 3 What Is BAC?... 4 What

More information

Chapter 18 Driving Under the Influence

Chapter 18 Driving Under the Influence Chapter 18 Driving Under the Influence 18-1 ALCOHOL AND OTHER DRUGS A. Select the word or phrase that best completes each of the following sentences and write the letter in the space provided. 1. 2. 3.

More information

TEENS AND PRESCRIPTION DRUGS An Analysis of Recent Trends on the Emerging Drug Threat

TEENS AND PRESCRIPTION DRUGS An Analysis of Recent Trends on the Emerging Drug Threat TEENS AND PRESCRIPTION DRUGS An Analysis of Recent Trends on the Emerging Drug Threat OFFICE OF NATIONAL DRUG CONTROL POLICY EXECUTIVE OFFICE OF THE PRESIDENT FEBRUARY 2007 TABLE OF CONTENTS Introduction

More information

MONTHLY VARIATION IN SUBSTANCE USE INITIATION AMONG FULL-TIME COLLEGE STUDENTS

MONTHLY VARIATION IN SUBSTANCE USE INITIATION AMONG FULL-TIME COLLEGE STUDENTS Students College Full-Time Among Initiation Use Substance in Variation Monthly National Survey on Drug Use and Health Short Report August 27, 2015 MONTHLY VARIATION IN SUBSTANCE USE INITIATION AMONG FULL-TIME

More information

RM 8 SU: Unintended Consequences: A Case Study of Elvis Presley*

RM 8 SU: Unintended Consequences: A Case Study of Elvis Presley* A Case Study of Elvis Presley* Background Information The official autopsy of Elvis Presley found eight different prescription drugs in his body with no trace of any illegal drugs such as heroin, cocaine,

More information

Drug and Alcohol Abuse Prevention Information

Drug and Alcohol Abuse Prevention Information Drug and Alcohol Abuse Prevention Information In accordance with the Drug-Free Schools and Communities Act Amendments of 1989, Grace School of Theology provides the following information to provide a campus

More information

DRUG AND ALCOHOL ABUSE POLICY

DRUG AND ALCOHOL ABUSE POLICY DRUG AND ALCOHOL ABUSE POLICY It is the policy of the College of Biblical Studies that the unlawful use, manufacture, sale, attempted sale, distribution, transfer, purchase, attempted purchase, cultivation,

More information

What Alcohol Does to the Body. Chapter 25 Lesson 2

What Alcohol Does to the Body. Chapter 25 Lesson 2 What Alcohol Does to the Body Chapter 25 Lesson 2 Short-Term Effects of Drinking The short-term term effects of alcohol on the body depend on several factors including: amount of alcohol consumed, gender,

More information

Drug Abuse Pre-reading Activity

Drug Abuse Pre-reading Activity Drug Abuse Pre-reading Activity Discussion Questions Discuss the following statements. Do you think they are true or false? There is not a drug problem in the UAE. Tobacco is more addictive than heroin.

More information

SUBSTANCE USE QUESTIONNAIRE. Name: Date: Ever Used? Ever a Problem? Age of 1 st Use When last used?

SUBSTANCE USE QUESTIONNAIRE. Name: Date: Ever Used? Ever a Problem? Age of 1 st Use When last used? SUBSTANCE USE QUESTIONNAIRE Name: Date: Part I. Substance Abuse History Ever Used? Ever a Problem? Age of 1 st Use When last used? Alcohol Yes No Yes No Barbiturates or Yes No Yes No other sleeping pills

More information

DRUG AND ALCOHOL GUIDELINES Information on Biennial Review

DRUG AND ALCOHOL GUIDELINES Information on Biennial Review DRUG AND ALCOHOL GUIDELINES Information on Biennial Review The Drug Free Schools and Campuses Regulations (34 CFR, Part 86) of the Drug-Free Schools and Communities Act (DFSCA) require an institution of

More information

Objectives. Drug Metabolism. Drug Dynamics. Lecture 11

Objectives. Drug Metabolism. Drug Dynamics. Lecture 11 Lecture 11 Drugs and Alcohol HEAL 101: Health and Lifestyle Kevin Petti, Ph.D. Department of Natural Sciences, Health, Exercise Science and Nutrition San Diego Miramar College Drug Dynamics! Drugs work

More information

ADDICTIONS. BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food. SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco

ADDICTIONS. BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food. SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco ADDICTIONS BEHAVIOURAL Internet Shopping Work Sex Gambling Food SUBSTANCE - RELATED Alcohol Drugs Medicine Tobacco Addiction is a chronic, relapsing disease affecting the brains's reward, motivation and

More information

California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As

California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As C o n s u m e r Q & A 1 California Society of Addiction Medicine (CSAM) Consumer Q&As Q: Is addiction a disease? A: Addiction is a chronic disorder, like heart disease or diabetes. A chronic disorder is

More information

10 questions to consider. before you smoke your next joint.

10 questions to consider. before you smoke your next joint. 10 questions to consider before you smoke your next joint. 1 2 You ve probably heard conflicting opinions about marijuana and its risks. The statistics and health information included here are not opinions.

More information

Substance Abuse Prevention and Treatment Agency March, 2012

Substance Abuse Prevention and Treatment Agency March, 2012 Substance Abuse Prevention and Treatment Agency March, 2012 1 The mission of the Substance Abuse Prevention and Treatment Agency (SAPTA) is to reduce the impact of substance abuse in Nevada. SAPTA funds

More information

Alcohol. Do You Know... What is it? Where does alcohol come from?

Alcohol. Do You Know... What is it? Where does alcohol come from? Do You Know... See also Do You Know... Alcohol, Other Drugs and Driving Alcohol What is it? Alcohol is a depressant drug. That means it slows down the parts of your brain that affect your thinking and

More information

ALCOHOL AND DRUG POLICY

ALCOHOL AND DRUG POLICY ALCOHOL AND DRUG POLICY SOWELA is committed to providing a drug free environment for students, visitors, and employees. SOWELA prohibits unlawful possession, use, or sale of any alcoholic beverage or controlled

More information

MEDICATION GUIDE. Bupropion Hydrochloride (bue-proe-pee-on HYE-droe-KLOR-ide) Extended-Release Tablets, USP (SR)

MEDICATION GUIDE. Bupropion Hydrochloride (bue-proe-pee-on HYE-droe-KLOR-ide) Extended-Release Tablets, USP (SR) MEDICATION GUIDE Bupropion Hydrochloride (bue-proe-pee-on HYE-droe-KLOR-ide) Extended-Release Tablets, USP (SR) Read this Medication Guide carefully before you start taking bupropion hydrochloride extendedrelease

More information

BLOOD ALCOHOL CONCENTRATION

BLOOD ALCOHOL CONCENTRATION BLOOD ALCOHOL CONCENTRATION Blood Alcohol Concentration (BAC) is the amount of alcohol in the bloodstream. It is measured in percentages. For instance, having a BAC of 0.10 percent means that a person

More information

ARE YOU PREPARED TO HELP YOUR TEEN MAKE GOOD DECISIONS? STATS, FACTS & TALKING POINTS ABOUT ALCOHOL AND OTHER DRUGS PARENT ACTION PACK

ARE YOU PREPARED TO HELP YOUR TEEN MAKE GOOD DECISIONS? STATS, FACTS & TALKING POINTS ABOUT ALCOHOL AND OTHER DRUGS PARENT ACTION PACK ARE YOU PREPARED TO HELP YOUR TEEN MAKE GOOD DECISIONS? STATS, FACTS & TALKING POINTS ABOUT ALCOHOL AND OTHER DRUGS PARENT ACTION PACK YOU ARE YOUR TEEN S MOST IMPORTANT INFLUENCE! You may feel like your

More information

Section 15.3 Long-Term Risks of Alcohol

Section 15.3 Long-Term Risks of Alcohol Objectives Identify five serious physical effects of longterm alcohol abuse. Describe the three stages of alcoholism. List in order three steps taken during recovery from alcoholism. Slide 1 of 25 Myth

More information

The Impact of Alcohol

The Impact of Alcohol Alcohol and Tobacco Smoking cigarettes and drinking alcohol are behaviors that often begin in adolescence. Although tobacco companies are prohibited from advertising, promoting, or marketing their products

More information

MEDICATION GUIDE SUBOXONE (Sub OX own) (buprenorphine and naloxone) Sublingual Tablets (CIII)

MEDICATION GUIDE SUBOXONE (Sub OX own) (buprenorphine and naloxone) Sublingual Tablets (CIII) MEDICATION GUIDE SUBOXONE (Sub OX own) (buprenorphine and naloxone) Sublingual Tablets (CIII) IMPORTANT: Keep SUBOXONE in a secure place away from children. Accidental use by a child is a medical emergency

More information

Student Policy - Alcohol and Illegal Drugs

Student Policy - Alcohol and Illegal Drugs Student Policy - Alcohol and Illegal Drugs Policy: Students at Bismarck State College are required to abide by all federal, state and local laws regarding the possession, sale, use and consumption of alcoholic

More information

Medicines To Treat Alcohol Use Disorder A Review of the Research for Adults

Medicines To Treat Alcohol Use Disorder A Review of the Research for Adults Medicines To Treat Alcohol Use Disorder A Review of the Research for Adults Is This Information Right for Me? Yes, this information is right for you if: Your doctor* said you have alcohol use disorder

More information

Liver Disease & Hepatitis Program Providers: Brian McMahon, MD, Steve Livingston, MD, Lisa Townshend, ANP. Primary Care Provider:

Liver Disease & Hepatitis Program Providers: Brian McMahon, MD, Steve Livingston, MD, Lisa Townshend, ANP. Primary Care Provider: Liver Disease & Hepatitis Program Providers: Brian McMahon, MD, Steve Livingston, MD, Lisa Townshend, ANP Primary Care Provider: If you are considering hepatitis C treatment, please read this treatment

More information

Please DON T correct or give the answers to your class.

Please DON T correct or give the answers to your class. 4 th & 5 th Grade Dear Classroom Teacher, Thank you for inviting the Peer Educators, from the Peers with IMPACT program, to present information about alcohol, tobacco and other drug prevention to your

More information

Driving Impairment by Alcohol and Drug

Driving Impairment by Alcohol and Drug Asian sian Center enter for Transportations Studiestudies Driving Impairment by Alcohol and Drug Road Safety Engineering Training 26 30 June 2006 Why are road injuries important? Potential years of life

More information

POLICIES PROCEDURES AND SANCTIONS FOR ALCOHOL AND OTHER DRUGS

POLICIES PROCEDURES AND SANCTIONS FOR ALCOHOL AND OTHER DRUGS WESTCHESTER COLLEGE OF NURSING AND ALLIED HEALTH 8939 S. Sepulveda Boulevard, Suite 302 Los Angeles, CA 90045 POLICIES PROCEDURES AND SANCTIONS FOR ALCOHOL AND OTHER DRUGS Introduction WESTCHESTER COLLEGE

More information

SACI ALCOHOL AND DRUG ABUSE POLICY

SACI ALCOHOL AND DRUG ABUSE POLICY SACI ALCOHOL AND DRUG ABUSE POLICY Alcohol and Drugs The information in this section of the web site on drug and alcohol use is provided in response to the Drug-Free Schools and Communities Act Amendments

More information

DRUG INTERACTIONS: WHAT YOU SHOULD KNOW. Council on Family Health

DRUG INTERACTIONS: WHAT YOU SHOULD KNOW. Council on Family Health DRUG INTERACTIONS: WHAT YOU SHOULD KNOW Council on Family Health Drug Interactions There are more opportunities today than ever before to learn about your health and to take better care of yourself. It

More information

Goldey-Beacom College

Goldey-Beacom College Goldey-Beacom College Human Resources Office 4701 Limestone Road Wilmington, Delaware 19808 (302) 225-6233 Alcohol and Drug Policy Statement What the Goldey-Beacom College Community Needs to Know About

More information

Policies and Procedures VI-4, p.1 Reviewed/Revised January 2014 SUBSTANCE ABUSE PREVENTION

Policies and Procedures VI-4, p.1 Reviewed/Revised January 2014 SUBSTANCE ABUSE PREVENTION Policies and Procedures VI-4, p.1 1. GENERAL Unless a standard of conduct is specifically limited to a particular group, the standards apply to all faculty and staff. This policy is not intended to affect

More information

McKendree University Drug and Alcohol Policy

McKendree University Drug and Alcohol Policy McKendree University Drug and Alcohol Policy Standards of Conduct In order for McKendree University to be in compliance with Drug-Free Schools and Communities Act and Education Department General Administrative

More information

States of Consciousness Notes

States of Consciousness Notes States of Consciousness Notes There s been a lot in the news lately about the new Peace Palace they re building in West L.A., for people to come and meditate and not just Hollywood people! Consciousness

More information

Alcohol Awareness: An Orientation. Serving Durham, Wake, Cumberland and Johnston Counties

Alcohol Awareness: An Orientation. Serving Durham, Wake, Cumberland and Johnston Counties Alcohol Awareness: An Orientation Alcohol Facts The most commonly used addictive substance in the United States o 17.6 million people (1 in 12 adults) suffer from alcohol abuse or dependence o Millions

More information

Patient Self-Evaluation for ATTENTION DEFICIT/HYPERACTIVITY DISORDER

Patient Self-Evaluation for ATTENTION DEFICIT/HYPERACTIVITY DISORDER Patient Self-Evaluation for ATTENTION DEFICIT/HYPERACTIVITY DISORDER Student Name Student No. Date STUDENT'S PRIMARY CONCERN (Please state your primary concern) WHAT LED YOU TO SEEK AN EVALUATION NOW?

More information

Drug addiction. These factors increase the likelihood of your having an addiction to a legal or an illegal drug:

Drug addiction. These factors increase the likelihood of your having an addiction to a legal or an illegal drug: Drug addiction You may be hooked emotionally and psychologically. You may have a physical dependence, too. If you're addicted to a drug whether it's legal or illegal you have intense cravings for it. You

More information

Drug Free Schools and Communities Act

Drug Free Schools and Communities Act Drug Free Schools and Communities Act In compliance with the Drug Free Schools and Communities Act and its implementing regulations (34 CFR Part 86), the following information is being provided to all

More information

activity guidelines (59.3 versus 25.9 percent, respectively) and four times as likely to meet muscle-strengthening

activity guidelines (59.3 versus 25.9 percent, respectively) and four times as likely to meet muscle-strengthening 18 HEALTH STATUS HEALTH BEHAVIORS WOMEN S HEALTH USA 13 Adequate Physical Activity* Among Women Aged 18 and Older, by Educational Attainment and Activity Type, 09 11 Source II.1: Centers for Disease Control

More information

Give Your Baby a Healthy Start

Give Your Baby a Healthy Start The dangers of smoking, drinking, and taking drugs Give Your Baby a Healthy Start Tips for Pregnant Women and New Mothers What you do today can stay with your baby forever Your baby needs your love and

More information

CO-OCCURRING DISORDERS. Michaelene Spence MA LADC 8/8/12

CO-OCCURRING DISORDERS. Michaelene Spence MA LADC 8/8/12 CO-OCCURRING DISORDERS Michaelene Spence MA LADC 8/8/12 Activity Chemical Health? Mental Health? Video- What is Addiction HBO Terminology MI/CD: Mental Illness/Chemical Dependency IDDT: Integrated Dual

More information

f AQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FAQ065 WOMEN S HEALTH

f AQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FAQ065 WOMEN S HEALTH The American College of Obstetricians and Gynecologists f AQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FAQ065 WOMEN S HEALTH It s Time to Quit Smoking What are the dangers of smoking? How does smoking affect the body?

More information

Grade. Lesson 12. Substance Abuse Prevention: Identifying Future Goals

Grade. Lesson 12. Substance Abuse Prevention: Identifying Future Goals Substance Abuse Prevention: Identifying Future Goals Handout 12A: Facts About Tobacco, Marijuana, Alcohol, and Inhalants Digital version available! Tobacco Tobacco and Addiction Tobacco is as addictive

More information

DRUG AND ALCOHOL POLICY

DRUG AND ALCOHOL POLICY DRUG AND ALCOHOL POLICY Pace University seeks to promote individual wellness in as many ways as possible. Accordingly, in summary, the Policy prohibits the unlawful use, possession, sale, distribution,

More information

Ultimate Medical Academy - Student. Drug and Alcohol Prevention

Ultimate Medical Academy - Student. Drug and Alcohol Prevention Ultimate Medical Academy - Student Drug and Alcohol Prevention 8/10/2015 Contents Drug and Alcohol Abuse Prevention Drug-Free Environment Policy...2 Health Risks...2 Alcoholism... 2 Major Drugs... 3 Amphetamines...

More information

Prescription for Danger

Prescription for Danger Prescription for Danger A Report on the Troubling Trend of Prescription and Over-the-Counter Drug Abuse Among the Nation s Teens OFFICE OF NATIONAL DRUG CONTROL POLICY EXECUTIVE OFFICE OF THE PRESIDENT

More information

Pharmacology and Physiology (C105) Understanding Pharmacology and Physiology. The History of Drugs. The Neurobiology of Addiction.

Pharmacology and Physiology (C105) Understanding Pharmacology and Physiology. The History of Drugs. The Neurobiology of Addiction. Understanding Pharmacology and Physiology Knowledge of Pharmacology and Physiology is Crucial SAMHSA s Counselor Competencies What is Addiction? NIDA: Why Do People Use Drugs? From Abuse to Addiction Desired

More information

Alcohol Overuse and Abuse

Alcohol Overuse and Abuse Alcohol Overuse and Abuse ACLI Medical Section CME Meeting February 23, 2015 Daniel Z. Lieberman, MD Professor and Vice Chair Department of Psychiatry George Washington University Alcohol OVERVIEW Definitions

More information

What are some of the signs that alcohol is a problem?

What are some of the signs that alcohol is a problem? Problems with Alcohol How can I tell if alcohol is a problem for me? Alcohol is a problem if it affects any part of your life, including your health, your work and your life at home. You may have a problem

More information

ALCOHOL AND DRUG USE ASSESSMENT

ALCOHOL AND DRUG USE ASSESSMENT ASSIST (Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test) Source: The items are from the ASSIST Scale. Public Domain Reference: WHO ASSIST Working Group (2002). The Alcohol, Smoking and Substance

More information

OSU INSTITUTE OF TECHNOLOGY POLICY & PROCEDURES

OSU INSTITUTE OF TECHNOLOGY POLICY & PROCEDURES Drug Free Campus 1-018 ADMINISTRATION July 2014 POLICY 1.01 The Drug Free Schools and Communities Act Amendments of 1989 require an institution of higher education to certify to the U.S. Department of

More information

6. Do you have an Advance Directive or Living Will? Yes No These are written statements about how you want to be treated if you get very sick.

6. Do you have an Advance Directive or Living Will? Yes No These are written statements about how you want to be treated if you get very sick. Adult Health History Name: First Last Name you like to be called: Today s Date: Date of Birth: Male Female Transgender Male to Female Transgender Female to Male Other Filling out this form Answering these

More information

Important facts to remember

Important facts to remember Important facts to remember If you re pregnant or trying to get pregnant, or if you know someone who is, there are several important points to remember: See a healthcare professional regularly. Get plenty

More information

Do you drink or use other drugs? You could be harming more than just your health.

Do you drink or use other drugs? You could be harming more than just your health. Do you drink or use other drugs? You could be harming more than just your health. Simple questions. Straight answers about the risks of alcohol and drugs for women. 1 Why is my health care provider asking

More information

Drug and Alcohol Abuse Awareness & Prevention

Drug and Alcohol Abuse Awareness & Prevention Drug and Alcohol Abuse Awareness & Prevention Drugs and alcohol are toxic to the human body and if abused can have serious health consequences. The use or abuse of alcohol and other drugs increases the

More information

BROADALBIN-PERTH CENTRAL SCHOOL ADOPTED 7/19/04 2 ND READING AND ADOPTION 6/21/10 SUBSTANCE ABUSE

BROADALBIN-PERTH CENTRAL SCHOOL ADOPTED 7/19/04 2 ND READING AND ADOPTION 6/21/10 SUBSTANCE ABUSE BOARD OF EDUCATION ADMINISTRATIVE REGULATION 7.6.1A BROADALBIN-PERTH CENTRAL SCHOOL ADOPTED 7/19/04 2 ND READING AND ADOPTION 6/21/10 Primary Prevention SUBSTANCE ABUSE The intent of primary prevention

More information