Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid

Size: px
Start display at page:

Download "Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com"

Transcription

1 Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid

2 KISAH 1: Puan Lyana Saya nak kongsi kisah seorang yg hebat.. Beliau dah setahun++ dlm shaklee.. dari main2 kepada serius..dari distributor biasa kini dah ada 'ladang epal sendiri'... tapi masih tetap seorang yg periang dan peramah... :). beliau anak saya...kenalan alam maya.. Pn Lyana Mansor dari JB.. new coordinator last mth...sedih saya baca kisah beliau.... biasalah sy..emosi lebih..haha.. mmg panjang karangan dia.. tapi anda semua yg baca.. Jom baca... Seronok rasanya sebab semakin ramai anda yang mula join Shaklee untuk makan sendiri tapi skrg mula nak serius berbisnes.. Alhamdulillah..Untuk anda yang masih baru Yana faham cabaran yang anda hadapi.. kene reject dengan customer. Kene kondem dengan orang yang anti supplement.. customer order tapi tak bayar2..tak amik2 sedangkan stok dah beli ratus2 $$.. customer janji nak beli tapi sampai masa senyappp jek.. buat blog orang tak jenguk.. post status facebook orang tak respond.. hai macam2 lah.. semua tu dah yana dan leader2 lain rasa.. percaya lah..! Dah banyak kali rasanya yana cerita kisah yana.. tapi takpa nak cite gak..haha.. Yana bermula dengan Shaklee bukan lah untuk nak makan sendiri.. tapi untuk BISNES.. NAK DAPATKAN SIDE INCOME sebelum join Shaklee pernah lah join satu MLM ni.. beli stok sampai ribu2 $$ upline kat jual jek. Kalau tak terjual dlm 3 bulan mereka akan beli balik stok tu.. wahhh.. dasat kan.. tapi takda maknanya.. hahaha.. last2 upline tu pun dah join biz MLM lain skrg ni uhuhuhuhu Ok berbalik pada cite nak join Shaklee.. yana PM kak cery (memang dah lama baca blog kak cery ni.. kenal blog kak cery dr blog kunaz..hihi)... yana cakap yana nak BISNES.. kebetulan suami yana pun jual supplement (jenama GnC) hahaha TAPI.. modal takde pun... ade modal nak daftar member jek.. agaknye kak cery Nampak kesungguhan yana.. kasi pinjam stok full pack bf.. so yana packing.. 1tp yana makan 3tp yana jual kak cery kata ikut jek yang kak cery ajar.. follow 6 step.. takyah pk2 nak cari orang ke ape..so.. yana mulakan dengan banyak join group.. aktif kat group kepochi2 jap.. sampai rasanya orang dah kenal sapa ni lyana Shaklee masa tu..hahah Alhamdulillah.. beberapa bulan yana dapat bonus rm30..rm70 rm kadang2 tak dapat bonus..hahah Mmmm tapi takat tu jelah.. paling tinggi pun beberapa ratus.. tak pernah jejak ribu2.. masa bulan yana naik SUP tu bulan tu kak cery cabar anak2 1st level beliau.. jadi masa tu usaha sungguh2 sgt nak buat biz.. nak naik SUP.. nak jadi leader Alhamdulillah.. disebabkan NAKKKKK sgt tu.. dapat gak jadi SUP.. TAPI lagi gitu gak r. asik mak jek yang tolong.. Sampai lah satu hari tu pada tahun lepas (bulan berapa tak ingat lak).. yana pi kelas kat KL... masa tu Aidil (anak yana no 3 tu kecik lagi.. baby2 lagi.. so sebab takde sapa jaga AIdil.. yana angkut aidil pi KL.. NAIK BAS sampai serdang naik teksi pi tempat kelas tu.. Alhamdulillah dapat gak ilmu baru masa tu.. masa tu ade kelas nak kira2 uv ni.. balik tu.. aisey..! takde lak pengangkutan awam.. rasa nak nangis2 jek.. teksi jarang2 lalu.. tapi fikir balik nak naik teksi duit ni cukup2 jek.. sbb dr serdang nak sampai TBS tak tau bape hengget.. kang klo tak cukup camner nak beli tiket bas pulak.. huhuhu..aidil lak dah nangis2.. PANAS yana jalan kaki sampai ke jalan besar.. (bajet nanti kalo naik teksi dapat murah sikit..hihiih. tapi memang sepanjang berjalan tu takde pun tesi lalu..) kesian sgt tengok aidil nangis2.. sampai yana pun TERnangis2 sekali kat tepi jalan tu.. (aku rasa kalo org tengok aku mesti ingat aku lari rumah..nangis2 sambil dukung anak).. SERIUS.. SGTTTTTT SEDIH MASA TU.. kesian anak aku.. kepanasan (ni taip pun sambil nangis2 teringat).. dalam hati masa tu.. AKU NAK BUAT SHAKLEE BETUL2.. AKU NAK BELI KETE.. NEXT TIME AKU DATANG KL AKU TAKNAK NAIK BAS LAGI.. AKU NAK NAIK KETE SENDIRI! Dan Alhamdulillah skrg yana dah memiliki kereta sendiri.. walaupun hanya sebuah ALZA. Tapi

3 ia titik peluh yana sendiri.. bulan2 bayar dengan BONUS SHAKLEE skrg pi KL leh naik ALZA hehhe dapatlah bawak anak2 brjalan2.. maklum lah anak dah 4 orang.. kecik2 lak tu.. fengsan nak naik bas.. (atau moto).. owh lupa nak cite. Yana ni memang naik moto (sebab sebelum ni takda lesen kete..) sepanjang peknen Aidil dan Aina yana naik moto.. ke hulu ke hilir naik moto bawak perut.. pi SHAKLEE.. pi POS.. pi COD.. pi SEKOLAH.. sampai lah nak banak.hihihih..tanye yan dan beeha (sideline yana merangkap bff) kalo tak caya.. Satu lagi yang membuat yana betul nak biz ni apabilan yana baca buku2 motivasi yang kak cery kasi,. Rahsia cermin. Jutawan mlm dll.. dlm otak ni asik sebut aku tak boleh.. orang tu boleh lah die engineer.. orang tu boleh lah die suri rumah ade masa.. aku susah nak buat sbb aku sibuk kerja (cikgu pun bz tau tak.. haha).. orang ni boleh lah die ade CC leh beli stok.. aku duit pun takde nak beli stok.. dll.. aisey.. asik kasi ALASAN je kan.. bila kita cipta alasan camtu.. sama macam kita doakan diri sendiri.. doakan diri sendiri takda masa.. ha btol2 lah takda masa jadinya.. doakan diri sendiri takda duit.. memang takda duit lah jadinya.. sbb tu kene BERHATI-HATI ngan apa yang kita fikir.. bila yana baca.. bila yana tgk kawan2.. bila jumpa kak cery.. bila2 berbulan2 kak cery tolong yana.. lama2 rasa SEGAN sampai bila nak macam ni.. sampai bila nak orang tolong jek.. padahal yana bukan tak boleh.. kak cery dan leader2 yang lain pun ada masa 24 jam exactly sama cam yana ada..! napa yana takleh..! kan kan so apa yang yana kene buat.. FOLLOW je kak cery ajar PERCAYA PADA LEADER ANDA.. PADA MAK ANDA.. PADA MENTOR ANDA.. apa yang yana ajar sama cam kak cery ajar yana dulu..! (malas dah nak cakap lagi apa yang kak cery ajar.. sama jek ceritanya) Dan.. alhamdulillah disebabkan keinginan yang KUAT nak berubah.. sebulan dua sebelum naik Sr.SUP yana leh efektik SENDIRI kak cery cakap.. kalau kita dah maintain.. leh eff sendiri baru lah anak akan buka mata.. baru la ade downline yang btol2 nak biz.. sbb ALLAH beri anak2 bila kita dah BERSEDIA.. (sebelum tu banyak gak anak.. tapi takda yang nak biz btol2..sbb yana sendiri main2.. tak serius nak biz.. camne nak ade anak yang serius.. ye dak..?) dan hasilnya, yana jadi gak Sr.SUP.. dan mulalah mencipta impian untuk naik COORD.. Nampak cam mustahil.. sbb ade sorang je anak yang serius bisnes.. tapi ALLAH tu MAHA KUASA.. MAHA PEMBERI.. kalau kita NAK.. kita KENE MINTA.. kene doa.. (yg spesifik) dan Allah akan kasi apa yang kita nak (bila sampoai masanya insyallah).. kebetulan.. yana bersalin anak ke 4.. ada masa lebih di rumah.. so berbiz dr rumah jelah sambil jaga 4 orang anak kecil ni (jangan buat alasan anak kecik susah nak biz k.. anak2 yana umo 4,3,2 dan baby.. dan yana berpantang sendirian berhad..) SYUKUR.. SEPTEMBER dapat gak mencapai impian.. COORDINATOR..insyallah.. by DECEMBER nak completekan perjalanan tahun ni dengan INCOME 5 ANGKA.. pengakhiran tahun yang best kan.. :D Untuk anak cucu.. yana bukan nak mendabik diri.. tapi yana nak anda tahu,. Yana juga memulakan perjalanan biz Shaklee dengan keadaan yang susah.. dengan macam2 halangan dan cabaran. Dengan macam kritikan dan cemuhan (ni len kali cerita).. tapi AAK! Ni usaha aku.. titik peluh aku.,, otak aku dan yang penting DUIT AKU..! hahaha.. Dan dari cerita yana kat atas.. satu lagi yang anda perlu tahu,. Anda perlu keluar dari COMFORT ZONE! Kalau anda terlalu selesa dengan keadaan sekarang,, dengan ekonomi keluarga anda sekarang.. dengan hutang2 sedia ada.. dengan impian yang ntah bila nak tercapai.. sampai bila pun anda akan terus dan kekal berada dalam situasi sekarang EVERYTHING YOU WANT IS JUST OUTSIDE YOUR COMFORT ZONE.. and please realize that COMFORT ZONE IS YOUR TRUE ENEMY..! Jom sama2 dengan yana.. kita naikkan taraf ekonomi kita. Supaya kita tak berkira dengan keluarga.. DENGAN DIRI SENDIRI.. yana nak jana SIDE INCOME dengan shaklee.. supaya,. Anak2 yana nak mainan apa pun.. nak makan apapun.. nak jalan2 kemana pun yana boleh berikan. BUfday en somi.. bufday anak2.. anibeseri kami yana leh berikan hadiah.. nak balik kg kat Sarawak?? Just tempah tiket jek.. anytime.. takmo air asia.. nak naik MAS (ohhh bahagia bila bayangkan).. COP..!!

4 Nampak cam nikmat dunia jek semua kan.. hahha tapi percayalah semua.. bila anda ada duit.. hati lebih tenang.. keperluan ibu ayah.. anak2.. keluarga akan lebih terjamin.. silaturahim akan lebih erat.. hutang pun semakin susut..ibadat pun akan lebih lancar dan khusyuk.. kerana hati lebih tenang.. tak salah jadi MATA DUITAN kan.. :D apa yg anda extract dari kisah di atas? bagaimana dia keluar dari kepompong selesa bagaimana dia ubahmindset dia (daripada asyik fikir masalah je, tapi fikir solution, asyik fikir negatif kepada fikir positif) bagaimana dia jadikan ujian tu sebagai cabaran... (dari distributor biasa yg kadang ada bonus kadang takde... dia bangkit sahut CABARAN aim ke bonus ribu2..dari selesa kat zone Sup.. gi shoot ke zone Coordinator... ) dia tak jadikan maslah hidup sebagai alasan ( tgk susah payah dia naik bas... dgn perut memboyot nek motor.. g pos.. g cod.. tebalkan muke aktif kat grup2 FB..expose diri..'jualdiri'..banyak lagi masalah hidup susahsenang dia ni.. dia tak cite habis je tu.. sy percaya dia tak lihat masalah2 tu semua halangan.. sbb if nak cite masalah.. semua org ada MASALAH lagi hebat.. tp how dia tackle tu yg penting) dan dia ada DREAM.. Impian BESAR... JADI MALAM NI.. SILA TGK CERMIN DAN MUHASABAH DIRI.. APA yg anda dah buat yg LUAR BIASA DARI ORG LAIN... atau masih lagi takut dgn bayang2 sendiri...

5 Kisah 2: Puan Rafaliah Salam petang semua.. saya faham semua tgh mengira2 closing Jun, menguruskan order, customer... petang2 ni.. take 5 kejap..rest.. dont think too much... saya nak kongsikan kisah salah seorang customer alam maya saya.. asal2 daripda customer yg lepas berapa bulan tu dia jdkan shaklee as side income.. sedikit background:saya kenal beliau dari alam maya..actually kwn seuniversiti dia dulu adalah kwn saya time di petronas carigali... kwn dia yg jd customer saya dan link blog saya ke blog dia.. yg si Lia ni cume customer alam maya.... bezanya..sy tgk dia sabar mkn suplemen (alhamdulillah.. sbb awal2 dulu healing krisis dia dan anaknya irfan gak kuat gak)...dia ni asal keje Engineer di (alamak tak ingat apa nama kilang jepun tu) kat bdr baru bangi).. tapi last mth dah buat shaklee fulltime sbb nak jaga anaknya.(bulan ni start fulltime kat lia kan?).. actually yang saya nak tekan kan adalah.. FROM HERO TO ZERO... sebenarnya,dlm grup ni,.. semua walau tinggi mana education or pangkat kerja TAPI SATU YG SAMA..semua bermula dgn ZERO (know nothing about shaklee, about suplemen, vitamin, markting)>jadi ANDA YG DECIDE NAK PERGI JAUH MANA...KECUALI.. saya,master lyna dan Nur Laila.. kami tiga ni kenal shaklee dah lama dah.. dari kat miri 6-7thn yg dulu... cume tak fokus buat bisnes, tak vetul2 EXPLORE apa peluang sebenar yg shaklee kasi.. tak FOKUS..start setahun dua ni baru kami FOKUSSS... Jadi yg sy nak tekan kan kat sini..sejujurnya saya kagum dgn you all..start from nothing.. tapi dlm masa setahun...setahun lebih.. or dlm masa berapa bulan.. dah boleh JADI SUPERVISOR, jadi SENIOR SUPERVISOR, jadi COORDINATOR.. JADI KEY COORDINATOR, JADI SR CO.. JADI MASTER..income dah bleh 4-5 angka.. kagum..tu namanya kalau fokus tak mustahi... sy kagum dgn anak2 sy yg sy rasa lebih hebat dari saya...azlin(momma mia), Laila( spirit semangat yg tak pernah padam tak pernah give up walau setahun tak nampak ape)...iffah (dlm masa setahun++ dah bleh nak cecah master walau start dgn zero dgn sakit teruk)...anak2 cucu JB yg saya dah jumpe face toface (lyana.beeha, fai,zura, kak Laila ismail).. sy adore dgn u all yg semnagat sangat kuat.. tarikan magnet korang mmg best...anak di penang.. Izzati.. yg jumpe bersua muka sekali je.. tu pun mkn2 je. takde kelas sama2 lagi.. tapi beliau buktikan walau jauh bukan alasan tak dpt turun kelas,cnfrence atas bukan alasan utk sampai ke level dia skrg.. dah beranak pinak dah grup dia..dila roslan.. pun setahun hanya dia sorang.. tak pernah give up.. terus berusaha..anak di KB. kak mahani.. walau hanya kerja dari umah,tak ramai kwn diluar katanya.. tp tgk skrg dah bleh dpt 4 angka.. sape kata suri rumah taklih bantu suami..kaknie dah buktikan...dan oh ye.. Adda,yg juga suri rumah dgn background master.. yg tak pernah give up.. skrg tuhan dah beri dia anak cucu utk dia polish gune kelebihan terpendam...tu tak masuk anak cucu di brunei..... kalau sy nak listkan sampai esok tak habis.. yg mana saya tak sebut.. trust me.. SAYA BANGGA DAN KAGUM DGN U ALL sbb MAMPU buat lebih hebat dari saya... u all start dgn zero.. tapi ttengok setelah brape bulan u all dah sampai tahap ni.. dah berapa ramai org diluar sana yg u all rasakan happy diorang.. saya salute.. SAYA PERCAYA DGN YOU ALL>. anda sendiri mcm mana?.. pernah tak u all tgk cermin dan AKUI yg YOU ALL NI hebat?pernah tak u all belek muke u all dpn cermin DAN PERCAYA yg you all ni BESTT, MAMPU PERGI JAUH... Pernah?pernah pernah????pernah?... (gemaaaa skitt).. pernahh takkkk... cube tgk cermin.. dan tanya diri anda sednrii.. jwb dgn jujur dgn diri anda.. APA YG ANDA SUKA TTG DIRI ANDA?akui kelemahan diri?akui kehebatan diri..buang EGO, buang semua ketakutan.. dan yg penting.berhenti fikir terlalu byk ttg org lain dan perkara lain. berhenti fikir banyak ttg apa org lain buat SEHINGGA ANDA LUPE KELEBIHAN ANDA... TAPI TANYA DPN CERMIN TU> APA YG ANDA DAH BUAT.. APA KELEBIHAN ANDA.. Eh TERPANJANG LAK INTRO.. actually saya nak kongsikan kisah RAFALIAH... dia sama mcm you all.bermula DGN ZERO.. mari baca..amik MANA YG POSITIF mari baca tulisan dari hati ke hati Lia

6 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ "... Sharing pengalaman saya sendiri caner saya boleh buat bisnes Shaklee ni.. from ZERO to HERO..:- ))Ramai yang bertanya kat saya, caner saya mula2 buat biz Shaklee ni? Terus terang saya cakap, saya start from ZERO. And i wanna be a HERO. From ZERO to HERO, start SMALL, end BIG. Saya memang takde background marketing, promoting, apatah lagi background bab2 bisnes ni sebab saya dilahirkan dalam family yang takde background bisnes. So why not? Abah saya seorang penjawat awam (dah pencen dah pun..) dan mak saya seorang surirumah sepenuh masa. So, Abah saya memang trained kami adik beradik study elok2, pandai2, untuk dapat secure job and secure future. Tapi, pada saya itu bukan jaminannya. Jaminan yang paling besar dan bermakna ialah bila kita ada bisnes sendiri yang boleh diwarisi turun temurun. Tengok jelah kaum Cina, bapanya hanya ada kedai motor, anak belajar tak pandai pun tapi anak dia boleh sambung perniagaan bapanya. Ini kisah benar kawan sekelas saya seorang bangsa CIna, tak berapa pandai belajar, tapi dia sekarang ni dah Berjaya ada kedai motor besor..belajar takat SPM je pun.. Well, am not saying that education is not important. It is important, tapi academic education semata tak menjamin apa2, tetapi lifetime education lebih ada value. Saya adalah antara anak yang malas belajar, results pun takdelah power jika dibandingkan dengan adik2 dan kakak saya. Abah saya cakap, saya bukannya tak pandai, tapi saya ada sikap MALAS yang sape2 pun takleh nak ubah, kecuali diri sendiri. Masa saya belajar di Uk, semua kena buat sendiri. Kemas tempat tidur sendiri, masak sendiri, beli groceries sendiri, basuh baju sendiri, semua kena buat sendiri..takde dah mak nak buat semua..sebab jauh kan.. Nak tak nak sikap MALAS tu dikikis sedikit demi sedikit. Ada hikmahnya Abah saya suruh belajar jauh sebab kalo saya belajar kat sini, mungkin saya pun tak buat bisnes ni kott..hehe..well, bila saya berada dalam keadaan MEMAKSA, segala-galanya boleh berubah. Jadi dari situlah saya boleh terjebak buat bisnes Shaklee ni. Saya ketika itu berada dalam keadaan TERPAKSA dan MEMAKSA. Saya buat bisnes ni bukan side income semata2, tapi kerana anak saya Irfan. Anak saya ada masalah acute bronchitis. Ada gak kata asthma. Irfan kena sejak umur 5 bulan. So, memang agak sukar bagi Irfan especially bila kena tinggal kat taska time saya bekerja. Tahun 2010, Irfan admitted 2 kali disebabkan pneumonia. Saya amik UPL 3 bulan. Jenuh jugaklah suami saya. Doctor pakar nasihatkan saya yang Irfan memang takleh duduk taska sebab paru2 dia lemah dan mudah terkena jangkitan. Saya dan suami pening kepala apa nak buat. Lepas tu saya tekad nak buat bisnes, ada gak terpikir nak buat bisnes jual2 tudung or kain2 tapi bisnes camtu I have to go by volume. Last2 carik2 supplemen je utk bantu Irfan. Sudahnya terjumpa blog Cery, terus beli supplemen dan saya nyatakan hasrat nak buat bisnes. Masa tu takde plan ape pasal bisnes ni. Kira tutup mata pilih Shaklee sebab dalam fikiran target nak buat semata2 sebab Irfan. Bila keadaan TERPAKSA dan MEMAKSA, segalanya pada saya boleh berubah. Daripada MALAS jadi RAJIN. Nak tak nak saya kena buat gak bisnes ni kalau saya nak jaga Irfan kat rumah. Saya CABAR DIRI saya, bagi FULL COMMITMENT.. niat nak bantu suami, nak jaga anak.. taknak lagi hati saya risau pasal Irfan bila saya kat tempat kerja.. so apapun saya REDAH je... macam2 dugaan, penah rasa nak give-up tapi tak jadi..huhuhu.. pasal marketing ke, promoting ke, bab2 online bisnes ni semua saya baca.. dulu takde grup macam sekarang ni.. everything kena buat sendiri, ada ketika masa tu baru2 start bisnes, sebulan ke 2 bulan pertama saya banyak tanya Cery itu dan ini.. tapi sampai satu tahap, saya terfikir, kalo saya kat tempat Cery, mesti lama2 pun rimas gak kan, jadinya banyakkan membaca.. so dari situlah saya pelan2 buat.. sebab dah AIM satu hari nanti nak buat fulltime.. So, apa yang menghalang anda dari terus Berjaya dalam bisnes ni? Jika anda ada terfikir,

7 ohh..takpe, buat tak buat bisnes ni pun takpe..sebab saya ada suami keja tetap dan suami saya mampu.. Saya nak tanya anda balik, SEJAUH MANA anda CONFIDENT yang suami anda MAMPU? Apa yang MENJAMIN SUAMI ANDA MAMPU? Andaikata satu hari nanti suami jatuh sakit (contoh je yea.. ) dan TAK MAMPU nak bekerja semula, camaner anda dan keluarga? Anda sanggup harapkan DUIT SUAMI nak beri pada mak sendiri? Fikirkan.. Doa ibu bapa ni SANGAT MUSTAJAB. Barakah kita bagi DUIT pada mereka, ALLAH balas jauh lebih banyak daripada tu..:-))

8 Kisah 3: Puan Farihah ramai pulak yang bertanya bagaimana saya bermula dengan SHAKLEE.. saya kongsikan cerita ni. Mudah2an menjadi pemula gerak langkah anak2 cucu / pembakar semangat bagi yang dah memulakan :-) ~~~~~~~~~~ Memulakan Shaklee biz, bukan impian saya setahun yang lalu. Meneruskan Shaklee biz secara fulltime, tidak pernah terdetik dalam fikiran saya, setahun yang lalu. Iia jauh dari impian, cita2 mahupun angan2 saya. Selesai MSc. tahun 2005, saya mula bekerja sebagai pendidik. 6 tahun lebih mengajar, posisi sebagai senior A-Level teacher sungguh empuk, dah banyak cycles mengajar, semua materials, tests, quizzes, assignments, lab procedures, semuanya dalam files, tak payah nak susah2 buat lagi. So, pegi keja, 50% beban dah tiada, Cuma beban lain menghadap students & management. Tu saja. Comfort zone saya :-) Dalam pantang anak ke 4, saya terpesona dengan kecomelan baju2 baby. Hehe. Boleh jugakla kalau nak buat side income sambil2 beli baju anak2 sekali. saya mulakan Surijunior, jual baju baby & kanak2.. ok la jugak, margin untung tinggi, tapi saya tak konsisten. Komitmen terlalu tinggi, fesyen baju berubah2, kena upload gambar selalu, deal sengan sizes, materials.. argghhh.. saya give up. Sesuai untuk orang lain, tidak untuk saya. Minggu ke 3 berpantang, saya terjumpa trialpack set B Shaklee. Hmm.. macam nak cuba. Lepas cuba, bagus, bagus sangat.. jadi, memandangkan Surijunior dah ada, saya tak sampai hati nak tutup kedai macam tu saja, terfikir dalam hati, anak pon dah ramai, susah juga nak maintain suplemen, jadi saya cuba mulakan Shaklee biz. Niat mulanya untuk cover suplemen sendiri dalam RM70 sebulan. Beli fullpack set B, asingkan untuk diri sendiri sebulan selebihnya saya repack buat trialpack. Nampak Shaklee biz, ada masa depan, saya buat unjuran baru RM600 sebulan, untuk cover suplemen sekeluarga, tapi bonus yang dapat lebih, cecah 1k+ Ntah dari mana datangnya customers, kat sekolah, mulut saya memang terkunci. Memang tak reti nak promote pon :P SAYA TIADA ASAS DALAM BISNES, PROMOTION, MARKETING. saya akui. apa yang saya buat selama ni, sharing knowledge, testimoni. Tu saja, sales datang bila customer datang tanya & beli :-) Beberapa lama berniaga, ada yang nak masuk jadi ahli, anak sulung saya Shuhada Nazir, kemudian Farwizah kemudian Shaza dan seterusnya. oh tidak! Saya tak tau apa2 pasal MLM. Downline? Leadership? Recruit ahli? *pengsan* Saya buka biz manual. Dah berabuk kott.. Baru TERBELIAK MATA BACA OFFER SHAKLEE...haha.. Mula dari situ, saya struggle dengan Shaklee, dengan bantuan Iffah, saya dapat jadi supervisor. Kini, selepas setahun, saya menikmati income lebih 3 kali ganda gaji dahulu. Alhamdulillah.. Dengan izin Allah, dengan perancangannya yang maha rapi, Rezeki anak2, Car bonus DAN coordinator saya dapat pada bulan yang sama. Alhamdulillah.. Jika anda merasakan biz ini susah, tak tahu nak mula dari mana. Berhenti dari berfikir yang bukanbukan. SIT DOWN & WRITE YOUR DREAMSSSS. Pasti selepas itu, anda tahu dari mana harus dimulakan, bagaimana memulakannya & untuk apa menjalankannya.

9 Saya bermula seperti anda semua, atau mungkin lebih teruk dari kalian : # Bekerja dari 8-4pm, kadang2 meeting sampai 6pm # Menguruskan 4 anak dengan 1 menyusu badan eksklusif, tanpa maid # Suami sibuk sebelah malam dengan classes, hampir setiap hari saya menguruskan anak2 & memantau kerja sekolah, mengaji sendirian # Buat promo & ambil order sambil menyusukan anak # Pack barang sehingga lewat 3-4pagi... macam2 lagi Semua ni boleh menjadi ALASAN saya jika saya tak ingin Berjaya, tak ingin pasif income, tiada keinginan yang kuat untuk melihat kebh ramai yang sihat dengan SHAKLEE dan saya sebenarnya mampu menyenaraikan LEBIH BANYAK LAGI ALASAN. Sekarang, semuanya hampir berubah. Masa bersama anak-anak sungguh istimewa. Walaupun saya sibuk dirumah, Rumah kadangkalanya lebih bersepah dari dulu :P, namun, saya bahagia dengan celoteh & cerita mereka sepanjang perjalanan menghantar & mengambil mereka dari sekolah, sepanjang berada di rumah. Lebih dari itu, saya membantu suami menyelesaikan bayaran2 tertunggak & bil-bil. Yang paling membuatkan saya terharu, tahun ini adalah tahun pertama saya menghulurkan duit raya 4 angka kepada makayah. ANDA BERANI BERMIMPI?? Ya, saya berani untuk bermimpi : >>Berpencen dengan Shaklee seawal usia 35tahun >>Menikmati masa dengan anak2 SEPENUHNYA seawal 35tahun >>Kembali settle down di kampong, Menjaga ibu bapa / ibu bapa mertua SEPENUH MASA seawal 35tahun >>Menghulurkan pencen sekurang-kurangnya 4 angka pada ayah & mak >>Menikmati pasif income 50k seawal 35tahun (dulu saya project 20k, tapi lepas setahun dah 3 kali gaji dulu, jadi buat projection baru.haha) >>Bebas dari semua loan pengajian, rumah, kereta semasa 45tahun >>Menjadikan Saidatina Khadijah sebagai idola, Mukminah kaya, hartawan terbilang yang menyokong suaminya dengan hartanya ke jalan Allah Ada lagi? Ya BANYAK LAGI impian saya... Keluarkan cerita anda, KOREK IMPIAN ANDA YANG TERPENDAM, jadikan push factor. Perkongsian saya, sekadar perkongsian untuk kebaikan semua. Anda boleh jadikan Shaklee fulltime biz atau part time biz. Tak semestinya berhenti kerja, takde sapa suruh.. tetapi, memandang ke hadapan, menjadi lebih futuristic, Part time atau fulltime biz, kita sebenarnya perlukan biz ini untuk PASIF INCOME DI USIA EMAS kita. Fikir bila kita dah umur 40++, alangkah baiknya, jika kita ada pasif income tiap-tiap bulan 3-10k. Usia sebegini, kita boleh dengan tenangnya tukar focus tenaga kita daripada bekerja untuk mencari duit kepada bekerja untuk mencari keredhaan Allah, sebab duit memang dah bulan2 dapat, tak payah risau lagi. Selamat Berjaya untuk semua. Saya disini hanya membantu sekadarnya, selebihnya terpulang kepada diri sendiri. Fikirkan kehidupan yang lebih baik. Surirumah 5-angka bukan sekadar title... Menjana income 4 hingga 5 angka dari rumah BUKAN CERITA DONGENG...

10 Financial Freedom bukan sekadar slogan Ia benar-benar berlaku jika kita PERCAYA, YAKIN, SABAR, USAHA, DOA & BERTAWAKKAL

11 Kisah 4: Puan Zura Alhamdulillah saya yakin semua tersenyum bukak account maybank hari ni kan.. bagi yang baru join n ini bonus pertama anda.. syukur alhamdulillah.. berapa pun jumlah tu syukur n yakin dan percaya jumlah tu akan beranak dan terus beranak jika kalian yakin, nekad dan terus mahu merubah nasib diri. Ramai juga antara anak2 saya yang baru joint dah terus dapat 3 angka.. Excellent..!! Berapa pun anda dapat syukur.. Saya sendiri agak terkejut melihat bonus saya bulan ni. Agak jauh dari yang saya jangkakan.. Alhamdulillah masuk bulan ke 8 saya join bisnes ni n pendapatan yang saya dapat hampir cecah ke 5 angka. Tiada yang mustahil.. Saya juga benar2 bersyukur kerana di temukan dengan Group ini.. Group yang bukan sahaja mengejar dunia tapi sentiasa ingatkan kita pd akhirat. dan ianya secara sedikit demi sedikit telah merubah diri saya. Alhamdulillah dan syukur pilihan saya dahulu tidak silap. Rahsia untuk berjaya sebenarnya ada dalam diri kita sendiri.. PERSOALANNYA..?? HENDAK atau TIDAK..?? Jika saya memilih untuk terus selesa dengan apa yang saya ada sekarang, saya yakin saya tak akan ke mana2. Ye saya sudah punya pendapatan tetap sebagai seorang partner dalam sebuah syarikat guaman, saya mempunyai komisyen sampingan atas setiap kes yang saya handle. Jadi kenapa saya perlu buang masa dengan bisnes nie..?? Jawapannya Mudah.. KEPUASANN..!! saya tak rasa puas.., walaupun saya ada gaji yang cukup untuk kehidupan kami sekeluarga, tambah dengan gaji suami tambah dengan part time suami saya as a photographer n designer.. tapi saya tak PUAS.. saya tak puas kerana saya terpaksa korbankan masa saya bersama anak saya, saya terkejar-kejar nak ambil n hanta dia ke sekolah.., saya terlepas banyak masa untuk bersama mereka.. Saya korbankan waktu malam saya, hari cuti saya, sabtu ahad entah ke mana semata2 saya terpaksa jumpa dengan client, sampai satu tahap anak saya bertanya.. "Mama, hari ni u ada client lagi ker.., boleh tak kalau hari ni mama tak de client, lama dah mama tak bawak abg long g playground" huhh saya memang rasa sentap gila..! dan masa tu saya mula sedar.., samapai bila saya harus bermati matian untuk orang lain.. sedangkan saya kene korbankan masa dan perasaan anak saya. Maka saya mula bangkit, dan saya pasang satu azam..!! Saya mahu anak2 saya membesar depan mata saya, saya mahu hanta dan pergi ambil mereka dari sekolah. saya mahu mulut2 comel itu terus bercerita tentang keghairahan mereka semasa berada di sekolah.. saya mahu membentuk mereka depan mata saya mengikut acuan saya. Jika saya punya jawatan yang hebat, punya gaji yang besar tapi saya tiada semua itu.. bagi saya.., saya belum cukup sempurna sebagai seorang ibu. Mereka merupakan kekuatan utama saya untuk saya terus ke depan dalam bisnes ni. Saya perlu keluar dari COMFORT ZONE untuk saya capai KEPUASAN saya itu. Saya memulakan bisnes ni awal dahulu hanya bermodal kan RM231 untuk 3 set trial pack dan satu set vit trial untuk diri saya sendiri. Dengan hasil jualan itu la saya pusing pusing sehingga total kasar personal sale saya sebulan sekarang ni dalam RM13,000. Alhamdulillah saya tidak terikat dengan mana2 bank atau hutang credit card untuk saya menjalankan bisnes nie. Sebelum nie.., bila orang sebut MLM yang saya nampak, penipuan, kene cari orang, kene buat loan pikul beban hutang. Tapi saya sangat2 bersyukur sebab saya dipertemukan dengan group ini, saya jumpa dengan kak Nur Laila yang tak pernah jemu layan kerenah saya, sampai dia pernah cakap.. "dalam banyak2 anak, awak yang paling manja n hari2 msg saya" hahahaha tak tau laa dia rimas ke tak hari2 dok kene kacau.. ;) Untuk berjaya dalam bisnes online nie saya rasa tak sukar jika kita sendiri betul2 tahu apa yang kita mahukan. Kene ade satu PUSH FACTOR untuk kita keluar dari COMFORT ZONE. Kuasa pendorong itu yang buat kita kuat, cekal dan terus tabah dalam apa jua situasi yang berlaku. Yup bulan Julai memang

12 sungguh kuat dugaan yang saya lalui.. Sampaikan saya rasa down gila. Tapi saya bangkit kembali.., saya ingat semula kenapa dulu saya pilih jalan nie..? tak kan hanya dengan sedikit ujian itu saya terus mengalah..? KUASA PENDORONG itu yang buat saya terus kekal dan yakin untuk saya gapai impian saya. Key word yang saya selalu pegang dari kak Cery MamaFaiz "THE MORE U GIVE THE MORE U GET.. DO WHAT U LOVE MONEY WILL FOLLOW.. " ikhlaskan hati kita semampu boleh.. Bantu orang lain untuk mereka capai impian mereka, bantu mereka untuk ringan kan beban mereka.. InsyaAllah, Allah bantu kita capai impian kita juga. Lagi banyak kita bantu orang.., lagi banyak Allah balas pada kita. Jangan mengharapkan balasan dari orang lain.. cukup kita meminta hanya pada Dia.. Mula2 memang penat.., mula2 memang rasa strees.. tapi percaya pulangan nya lumayan. Kebahagian dan kegembiraan dalam hati bukan terletak hanya pada wang ringgit.. Duit tak pernah lari.. Tak perlu kita kejar. memang dah tersedia. hendak atau tidak pilihan di tangan kita. cara bagaimana untuk dapatkannya ada dalam diri kita sendiri..! orang lain tak boleh paksa diri kita.., percaya cakap saya.., 100 buku motivasi uols baca, beribu kali saya berikan jalan, berjuta kali di hidangkan dengan resepi kejayaan insan2 lain..! tapi kalau kita hanya memilih untuk terus melihat sahaja.. tanpa MULA BERTINDAK.., ianya tak akan kemana2.. Buang sikap gemar mencari alasan, buang sikap malas, buang sikap mudah berputus asa, buang sikap suka berfikir negatif, buang sikap suka bertangguh..! PERCAYA pada DIRI.., BERFIKIR secara POSITIF, PENUH kan dada dengan ILMU, bergaul dengan ORANG2 yang POSITIF. Uols ada KUASA MEMILIH, pilih jalan mana yang mahu kalian corak kan kehidupan anda. Jadi orang yang LUAR BIASA, bertindak secara LUAR BIASA (bukan luar tabie eh) dari ORANG lain, FOKUS dan USAHA secara luar biasa untuk capai matlamat yang kita impikan.. JANGAN jadi INSAN yang hanya melihat ORANG LAIN bertindak secara luar biasa, sambil BERFIKIR yang NEGATIF tentang orang itu. PERCAYA sikap sebegitu tak akan bawa kamu kemana2. Saya yakin.., anak2 saya di sini semua dilahirkan luar biasa.. punya impian dan semangat yang tinggi.. maka gunakan kelebihan itu untuk anda dapat HASIL yang SUNGGUH luar biasa. Nah itu dia kisah dari hati ke hati beliau..bergenang sy baca..kerana sy melaluinya juga... mcm saya ckp sebelum ni.. dlm bisnes ni.. apa pun background anda.. ANDA BOLEH CAPAI IMPIAN ANDA.. as long u ready to commit.. dan bersediakan beri SEPENUH HATI ANDA..tapiiii..hmmm fikir2kanlah yer.. JADI MALAM NI TENGOK CERMIN.. TANYA APA YG ANDA DAH BERI UTK DAPATKAN HASIL LUAR BIASA...

13 Kisah 5: Puan Nur Laila BERSEDIA INGINKAN INCOME 5 ANGKA?. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Selamat pagi semua sahabat2...anak2 cucu.. Alhamdulillah,semalam dah masuk bonus Jun..mana yg dpt melalui cheque, boleh collect nextweek... Ada yg dapat 2 angka,3 angka,4angka,..dan 5 angka pun dah ada anak2 cucu saya yg dpt.. Alhamdulillah.. semua akan merasa..step by step.. sabar yer.. Pagi ni saya nak kongsikan kisah seorang lagi anak buah saya, Pn Nur Laila (1st level yg direct bawah saya,,kire anak ketiga yg dah mula menjana 5 angka dan dah dpt car bonus...alhamdulillah.. insyaallah stabil yer..).. Beliau ni dah mcm adik saya,kenal dari di miri lagi dan juga junior di UTP... dah 2thn dia start buat part time with Shaklee..cume tahun kedua bru dia fokus dan beri komitmen yg lebih...hasilnya sekarang..'pokok' beliau dah semakinn kukuh...alhamdulillah.. dia ni antara anak saya yg semangat juang dan sabarnya agak berganda...mmg saya kagum dgn dia. yg TAK PERNAH GIVE UP... sethun pertama mmg cabaran buat dia... tak sama mcm org lain.. ada org lain yg awal2 masuk biz,mudah..laju sales masuk.. dia ni sethun pertama,mmg mencabar.. org kata berat mata memandang berat lagi bahu memikul....okey jom baca apa yg beliau nak kongsikan... rahsia jana tips 5 angka bersama Shaklee... JOm baca..buat semangat pagi2 ni..:) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ "Saya mula mengenali Shaklee melalui kak cery pada Kami satu ofis di Miri, mengepam disurau masa tu. Saya kenal cery waktu di uni lagi, tapi sekadar hai-hai-bai-bai, senyum2 je lah tak rapat pun dia senior saya. Bila dilempar ke Miri oleh Company jadi ala2 oversea la pulak.so start rapat. Nak jadi citer dua2 husband keje laut. Saya slalu g larik tdo umah cery malam2 bwk Iman (sebaya Faiz). G lepak2 dua tiga hari. (skrg saya rindukan saat itu ). Padahal bukanlah dekat pun.. kena drive jauh gak. Kak Cery cdgkan Shaklee bila saya duk kata letih, lembik, tak larat. Tgk dia steadyyyy je Badan Faiz masa tu. Mak aiii. Badan Iman, sliiiimmmm jer (paham2 je lah). Saya nak makan Shaklee, bukan nak register ahli pun sekadar nak makan sbb bfeed. (selama ni saya kata MLM ni merapu) tapi sebab saya mmg respek kak cery dari dulu saya pun register (terpaksa tauuu!). Sepananjang 2006 hingga 2010 mmg saya makan sendiri, beli bagi mak ayah. Ada satu masa tu rasanya tahun 2008 kot, saya beli byk dpt la cheque rm31 (bonus Shaklee 5%). Tapi sombongnya saya waktu tu, saya wat dekkk je dgn cheque tu. bodoh sombong kannn. June 2010, kak cery ajak saya buat Shaklee online thru blog. Kak cery start April Hebatnya aura kak cery, saya ckp OK. Padahal setahun sebelum tu dah ada org ajak buat bisnes Shaklee. Saya bagi alasan sibuk. Ya, saya seorang pekerja di Oil & Gas yg kerja jaga Telaga Minyak masa tu jaga kawasan terbesar di Sarawak kawasan (Field) ni mengeluarkan lebih kurang 30ribu tong minyak mentah sehari. Kremnya kepala, sbb kena fikir2 sampai bwk ke rumah, bwk ke mimpi. Kalau ada telaga minyak mati, platform down, boss kat KL call Tanya macam3x. pening2. Dirumah saya uruskan 2 org anak (sekarang dah 3), suami saya kerja luar pantai (offshore), saya tiada maid. Semua saya uruskan sendiri. Mana saya nak fikir buat side income? Tapi Allah buka hati saya masa kak cery ajak yg saya fikir masa tu satu hari saya nak berhenti kerja, ada bisnes sendiri lets start small one. Bermulalah cabaran 12 bulan pertama. Saya TIRU kak cery buat blog, tapi masih malu. saya malu nak share di FB. Hehe. Saya tak tahu apa nak tulis di blog. Kadang-kadang ada sales, selalunya tak ada., hehe. Tapi saya cuba buat semua apa mak suruh zikir, dhuha, tahajud, sedeqah, paksa tulis di blog, slow2 share di FB, blog walking tapi ikut kesempatan saya sbb anak2 saya jenis tido pukul 1-2am.

14 Selalunya saya tdo dulu dari dorang muhahah. pernah sales tak masuk 2 minggu berturut2. Saya pernah kecewa, nangis pun ada rasa nak stop sbb pressure ye lah.. buat semua, sales takde baik tak buat, takde sales kan rileks sket. Hehe. Tapi kak cery keep kata laila sabar, tgu 12 bulan.. lepas tu decide.. Kak cery ni penyabar lah. Saya tak pernah tahu marketing plan slps setahun. Saya tak pernah yakin Shaklee dpt jana pendapatan 5 angka sebelum ni. Ada satu masa lepas dah jadi supervisor, saya tak effective. Bonus saya masa tu RM300. Saya Tanya super upline saya, apa lagi saya kena buat utk upkan sales. Dia suruh saya infaqkan ke Sekolah Tahfiz 30% dari modal stiap kali kita beli. So, sebab sekali saya beli RM1000 (sebab nak dpt free postage Sarawak kena order rm1000), so semua rm300 tu saya infaqkan. Saya yakin, saya berserah. So bulan tu saya takde merasa bonus Shaklee. Alhamdulillah Next month tu saya Senior Supervisor. selepas setahun! Hebatnya sedeqah! Selepas itu, saya lazimi sedeqah. Benda yang lebih senang dari saya tulis blog, dari saya sharing di FB. Benar, Sedeqah lebih tajam dari Doa. Saya beli PC baru utk buat bisnes dkt ofis no no utk bukak blog or FB lama juga saya nak decide. Satu sbb laptop asik kena bantai dgn anak. Desktop lebih lasak. Saya kena FB sambil anak panjat belakang, sambil berebut tekan keybord dgn anak. Hehe (sampai sekarang pun!). Then saya invest utk smartphone (saya rasa penting utk biz online dan saya tak boleh online spjg masa dgn PC). Pada mulanya suami tak beri sokongan langsung. Pernah dia larang saya buat Shaklee. Tapi saya duduk dan berbincang, kenapa saya nak buat. Satu ketika, dia benarkan- hanya iyakan. Alhamdulillah jika skrg nak minta pack kan, poskan tiada masalah. Bestkannn, rasa lebih kuat bila suami menyokong. Bila suami redha juga, saya rasa bisnes saya lebih laju. Namun, Ada seorang insan yang dari awal menyokong saya, dari saya tiada apa2 sampai sekarang, yang berdoa tidak pernah putus, dia Ibu kandung saya. Berkat doanya juga, hari ini saya merasa pendapatan Shaklee 5 angka walaupun agak lambat berbanding kwn2 yang lain. Saya listkan disini lesson learnt utk shbt2 & anak2 supaya lebih cepat dapat 5 angka (yg belum dpt lahhh) >>> YAKIN anda boleh dapat pendapatan 5 angka melalui Shaklee. >>> Studi & fahami marketing plan Shaklee, mcm mana kira bonus, rank, downline, etc, ada halatuju. >>> FAHAM - BUAT - ISTIQAMAH apa yang mak anda suruh. Jgn amik ringan master checklist (termasuk amalan rohani, sedeqah, doa, etc). >>> Berani invest utk majukan bisnes >>> Selalu berdamping dgn Mentor anda. >>> Redha & DOa Suami / Mak Ayah Alhamdulillah kalau dulu saya malu nak bwk beg Shaklee (beg yg dpt masa register member tu), sekarang saya tak malu nak bwk ke mana2, malah bangga. Kawan2 diofis, keliling beli Shaklee dari saya. Setiap hari ada saja order, ada masa bila ada sesuatu yg tak dpt dielakkan, saya doakan agar order hari tu semua ke anak2 shaklee, disebabkan kadang2 tak terlayan, kesian customer. Terima kasih kak cery atas bimbingan. Terima kasih anak2 saya yang mendengar dan mengikut panduan saya. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Itu kisah beliau.. saya percaya.. setiap org,kisah hidup dan ujian disepanjang jalan TAK SAMA..jadi jgn mengeluh dgn JALAN KITA.jgn banding2kan dgn yg lain..ujian Allah tanda kasihnya, dan allah uji ikut kemampuan.. sbb tu kene pandang positif dgn apa yg kita terima dari ALLAH.. SEMUA ADA PELUANG YG BESAR DLM MLM BERSAMA SHAKLEE.. bersama2 GROUP INI..tinggal nak dgn taknak je.. Allah bersama2 dgnn org yg sabar dan berdoa ~~~~~~~~~~~~~~

15 Kisah 6: Puan Nur Zahirah [SHARING DARI HATI KE HATI - up down dlm bisnes] Apa kabar semua sahabat2.. bagaimana perjalanan anda di awal bulan September?..ada yg dah meletup2.. ada yg dah terbang.. ada yg sengihhh je... tapi ada gak yg down...ada yg terlebih fikir,mcm2 masalah,ujian,sales takde,risau,was2,takut..segala mcm.. mcm esok nak kiamat... apa yg sy boleh katakan.. RILEKSSSSS...."bekerja seperti kamu hidup 1000 tahun lagi dan beribadah seperti kamu mati esok"... maksud saya... rileksss.. jgn fikir byk2 sangat.. nnt lemau... okey sy taknak cite byk2. ni nak kongsi pengalaman dari hati Puan Nur zahirah (coordinator) dah setahun dlm Shaklee... turun naik beliau... dan muhasbaah dgn perjalanan dan ujian cabaran anda... pagi ni saya nak share tentang up and down dalam bisnes. pernah tak dalam hidup kita.. kita sentiasa berada di atas je..tak turun2?tak pernah kan?ada ketikanya kita berada di bawah kan?ia adalah tujuan untuk bagi kita rasa warna warni kehidupan.kalau asyik best je hidup..tak la rasa nikmatnya kan bila dapat sesuatu.jadi kurang bersyukurla pulak kita nanti. saya nak share satu kisah yang saya ingat sampai sekarang.dulu,masa mula2 start bisnes,saya sentiasa tak yakin nak konsult customer..nak cadang apa pon saya tak tau.tahap confident saya boleh dikatakan 5% je.(mungkin kurang dari tu).bila org pm,sms,emel..sya cuak.haha.bila ada masuk no yg tak diknali call saya..lagilah saya gelabah!hahaha.sampai pernah orang call,then saya jawab,'saya call cik 3minit lagi ye.saya tengah ada keje urgent'. ni saya tak menipu.tapi berhelah.apa keje urgent tu?ia adalah saya nak belek buku nota saya+saya nak google jap cek betol x jawapan saya nak beri ni.haha.ni obvios berlaku pada 2bulan pertama saya masuk shaklee biz.tapi lama kelamaan,bila orang call saya..saya boleh jawab dengan tenang n cool..sb minda saya sentiasa menanti2kan panggilan dari customers dan bakal customer.camne saya bole jadi cool je jawab?practice makes PERFECT.saya cabar diri saya unt improve communication skill saya.hahaha.kat ofis pon orang komplen part com skill saya.saya pendiam sangat.huhu.tapi sejak join shaklee,memang improve. saya improve dengan cara bila customer sms atau emel,whatsup..saya reply dengan call dia balik.sebab lagi menusuk kalbu.hehe.lagipon takyah taip panjang2.tapi tengok keadaan la..kalau saya tengah kalut,saya reply sms je. saya penah takde sale selama 2minggu berturut2. zero sale saya!dulu saya nangis,saya jadi tensen,saya sedih giler tahap gaban.saya dah nak merajuk dgn shaklee.saya buat master checklist..tapi sale saya tak laju pon.malah kosong..saya ngadu kat kak laila,saya ngadu kat kak cery.k.cery call..tp saya takmo angkat.sebab saya tengah down giler.camne saya nak efektif sen sup kalu uv saya zero.huhu. kak laila ni pandai.dia tak layan sangat saya time saya tengah down,marah,hang..haha.tapi dia touch hati saya balik bila saya dah agak2 cool..sebelum dia basuh saya..dia tanya dulu soklan ni..'ira ni ok dah ke?dah sejuk dah ckt?'..kalau saya tak jawab tu maksudnya saya tengah hangin lagi.tapi once saya jawab saya dah makin ok..k.laila pon siram saya habis2an.buang segala keledak negatif dalam minda..k.cery terus pm pum pang pum pang.hahaha.itula saya dulu.suka buat hidup k.laila n k.cery haru biru..dan alhamdulillah bila hati saya tenang..sale datang bertalu2.sampai saya nangis.hubby ckp..sale kurang pon nangis,sale banyak pon nangis.huhu. apa yang saya nak share kat sini ialah..bila kita down,tensen,sedih dengan bisnes..carila coach yang anda selesa. JANGAN duk termenung,nangis sorang2.putus wire kang.hehehe.sape2 nak contact saya,dialu2kan.key Word hari ni: keep close dengan coach anda.coach tak tau anda sedih,tensen..kalau anda tak bagitau dia.naik turun dalam bisnes adalah normal.

16 Anda renung2 lah yer intipati kisah dia... muhasabah.. ingat ye. semua org sama.. mmg ujian tak sama sbb Allah uji ikut kemampuan.. tapi maksud saya.. semua org ada peluang yg sama.. semua org akan diuji.. semua start from ZERO. YG MEMBEZAKAN ADALAH bagaimana anda menghadapinya...

17 BERMINAT MENCIPTA KISAH-KISAH HEBAT BERSAMA JUTAWAN SHAKLEE? NAK BACA LAGI KISAH-KISAH REALITI KEJAYAAN? BERMINAT NAK SERTAI SHAKLEE SEBAGAI AHLI DAN MENCIPTA SEJARAH SENDIRI? Hubungi Mentor Group D.A.R.E To Succeed Rokiah Abdul Hamid sms/whatsapp: facebook Page: Ummimamabiz

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012 TK Arah Market BISMILLAH DGN NAMA ALLAH SWT YG MAHA PENGASIH LG MAHA PENYAYANG. TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH SWT TUHAN SERU SEKELIAN ALAM. YG MAHA KUASA ATAS TIAP TIAP SESUATU. SELAWAT SERTA SALAM KPD NABI

More information

1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance

1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance PANDUAN MENGGUNA SISTEM PUNGUTAN AGENSI LUAR (SPAL) 1. MAYBANK BERHAD INTERNET 1.1 Mendaftar di dalam Maybank2u.com 1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance 1.1.2 Pilih Maybank2u

More information

Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms)

Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms) Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms) Hamsiah Mohd Dahalan & Raja Maznah Raja Hussain Department of Curriculum and Instructional Technology, University of Malaya, MALAYSIA

More information

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Financial Freedom Mohd Nazri Ab Rahim 011-35396115 IDP : 588266 kerjadarirumahla.blogspot.com ISI KANDUNGAN TAJUK M/S E-MAIL #1 (Salam pengenalan) 2 E-MAIL #2

More information

Page 1 of 1. Page 2 of 2 % &! " '! ( ' ( $) * +, - % -. !" # $

Page 1 of 1. Page 2 of 2 % &!  '! ( ' ( $) * +, - % -. ! # $ Argosoft Pos Server Panduan Page 1 of 1 Isi Mulai... 3 Menguasai... 5 Pilihan... 7 Menentukan catatan... 10 Menentukan Linkungan... 11 Linkungan betul... 12 Menentukan linkungan berganda... 13 Menambahkan

More information

LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY A project report submitted

More information

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100 TEKNIK CSR100 Apa itu TEKNIK CSR100? Teknik CSR100 bermaksud Teknik "Classical Support n Resistance" dengan Target Profit sekurang2nya 100pips (insyaallah). Teknik ini based sepenuhnya pada konsep "Support

More information

Mari tgk macam mana nak analisa CS..

Mari tgk macam mana nak analisa CS.. Mari tgk macam mana nak analisa CS.. 1. untuk kotak biru yang pertama..ini adalah bull CS...key point kita..selagi tiada cs yang mampu break candle ni..uptrend still intact...lepas tu ada 2 cs bear kecik..sure

More information

OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS

OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS 1. What benefits can I get when I use the OCBC Great

More information

Panduan Program Power Led

Panduan Program Power Led Panduan Program Power Led 1.Pertama-tama install Software power led seperti menginstal software lainnya 2. Jika instal sudah selesai maka tampilan akan seperti ini. Jika kontroler Tipe Serial USB to Serial

More information

TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO

TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO i TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for

More information

ebook cover designed by www.cheapestcovers.com

ebook cover designed by www.cheapestcovers.com ebook cover designed by www.cheapestcovers.com 1 Disclaimer This ebook was written Hafiz Latib a.k.a Bitol. You are forbidden to modify or reproduce any information within this ebook for your personal

More information

Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih

Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih Warsoma Djohan Prodi Matematika, FMIPA - ITB March 6, 00 Kalkulus / MA-ITB / W.D. / 00 (ITB) Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih March 6, 00 / 9 Fungsi Dua Peubah

More information

TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG

TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG Jabatan Multimedia Pendidikan Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia VIDEO ANALOG & VIDEO DIGITAL Video Analog merujuk kepada hasil dari

More information

A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS

A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS A master project submitted to the Graduate School in partial fulfillment of the requirements for the degree Master of Business Administration,

More information

Warna-Warni Kasih: CIK RURU Thursday, 26 January 2012 15:56 - Last Updated Thursday, 26 January 2012 15:58

Warna-Warni Kasih: CIK RURU Thursday, 26 January 2012 15:56 - Last Updated Thursday, 26 January 2012 15:58 Namanya pernah satu ketika meniti dibibir Shiqin. Wajahnya tidak pernah surut dari ruangan mata Shiqin. Tapi itu dulu. Tup! Tup! Hari ini dia muncul di hadapan Shiqin, si gadis manis berkulit kuning langsat.

More information

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA Selamat datang. Terima kasih kerana memuat turun Nota Penceramah bagi Kursus Pusat Penyembahan. Untuk sesi pertama ini, kami telah menggariskan struktur dan perkara penting

More information

KUOK FOUNDATION BERHAD

KUOK FOUNDATION BERHAD KUOK FOUNDATION BERHAD (9641-T) Letter Box No. 110, 16th Floor UBN Tower, 10 Jalan P Ramlee, 50250 Kuala Lumpur Tel: 03-2711 8428 E-mail: general@kuokfoundation.com Website: www.kuokfoundation.com Borang

More information

GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM

GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM LHDN.01/35/(S)/42/51/84 GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM 1. PENDAHULUAN 1.1 Lebihan Aktuari adalah lebihan baki pada akhir

More information

INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN

INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN i INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Science

More information

KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN

KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN (Pin. 1/2014) MULAI 1 JANUARI 2012, BNCP YANG TIDAK LENGKAP AKAN DIPULANGKAN

More information

Customer Service Charter

Customer Service Charter Customer Service Charter Introduction This Customer Service Charter sets out our commitment to deliver the highest standard of customer service. It outlines the types of services we will endeavour to provide

More information

SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD

SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of

More information

BORANG PERMOHONAN WAKIL PENGEDAR GAS PETRONAS

BORANG PERMOHONAN WAKIL PENGEDAR GAS PETRONAS Title: Application Form for Appointment of LPG Dealer Reference: LPGBD/BD/CDMU/F/01 Revision: Borang ini diberi PERCUMA BORANG PERMOHONAN WAKIL PENGEDAR GAS PETRONAS Perhatian : 1. Sila baca dengan teliti

More information

Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST1113 ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS

Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST1113 ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS KOMPAS Kompas mempunyai ciri-ciri berikut; - Arah perjalanan (Direction of travel Arrow.

More information

ii) 9 months Plan - Interest Rate at 0.75% per month The minimum transfer amount is RM1,000 and maximum is subject to Cardmember

ii) 9 months Plan - Interest Rate at 0.75% per month The minimum transfer amount is RM1,000 and maximum is subject to Cardmember BALANCE TRANSFER - TERMS & CONDITIONS 1. Holders of Maybank Credit Card Card(s) ( Cardmember ) may apply to transfer outstanding balances including principal, accrued profit, profit and other charges as

More information

rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA

rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA Pelanggan: En. Amin No. 17, Jalan Sumudera Selatan Gombak

More information

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA SOALAN LAZIM CP204 LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA S1 : Anggaran yang telah dibuat oleh syarikat adalah RM100,000 bagi Tahun Taksiran 2001. Apabila syarikat mengemukakan Borang C, cukai yang disifatkan

More information

JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING. A thesis submitted in partial fulfillment of. the requirements for the award of the degree of

JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING. A thesis submitted in partial fulfillment of. the requirements for the award of the degree of JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Computer Sciences (Software Engineering) FACULTY OF COMPUTER

More information

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA PERCUKAIAN PEKERJA MALAYSIA YANG DIHANTAR BERTUGAS DI LUAR NEGARA KETETAPAN UMUM NO. 1/2011

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA PERCUKAIAN PEKERJA MALAYSIA YANG DIHANTAR BERTUGAS DI LUAR NEGARA KETETAPAN UMUM NO. 1/2011 LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA PERCUKAIAN PEKERJA MALAYSIA YANG DIHANTAR BERTUGAS DI LUAR NEGARA KETETAPAN UMUM NO. 1/2011 TARIKH KELUARAN: 7 FEBRUARI 2011 PERCUKAIAN PEKERJA MALAYSIA YANG DIHANTAR

More information

Student Application Form

Student Application Form Please check the relevant boxes. Undergraduate Malaysian Postgraduate International Student name: Student Application Form Instructions: 1. Please fill out this form in pen or apply online at www.monash.edu.my/advancement/future/index.html

More information

PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA

PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA Thesis submitted in fulfillment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Mechanical Engineering

More information

DEFINISI DEFINISI PROSES MOTIVASI DEFINISI SKOP PERBINCANGAN

DEFINISI DEFINISI PROSES MOTIVASI DEFINISI SKOP PERBINCANGAN SKOP PERBINCANGAN MOTIVASI DEFINASI PROSES MODEL TEORI PENDEKATAN STRATEGI DEFINISI GOAL DIRECTED BEHAVIOR MENGENAI KEKUATAN DAN HALATUJU SESUATU TINGKAHLAKU ATAU TINDAKAN MELIBATKAN SEJUMLAH FAKTOR SEBAGAI

More information

WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN

WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN i WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN A thesis submitted in fulfillment of the requirements for the award of the degree of Masters of Science (IT Management) Faculty of Computer

More information

DEVELOPING AN ISP FOR HOTEL INDUSTRY: A CASE STUDY ON PUTRA PALACE HOTEL

DEVELOPING AN ISP FOR HOTEL INDUSTRY: A CASE STUDY ON PUTRA PALACE HOTEL DEVELOPING AN ISP FOR HOTEL INDUSTRY: A CASE STUDY ON PUTRA PALACE HOTEL A report submitted to the Graduate School in partial fulfillment of the requirement for the Degree Master of Science (Information

More information

Dear Soon to be ETA, Congratulations you re coming to Indonesia!

Dear Soon to be ETA, Congratulations you re coming to Indonesia! Dear Soon to be ETA, Congratulations you re coming to Indonesia! When you applied to this program, you were not required to have any previous knowledge of the Indonesian language. Indeed, this may have

More information

IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR

IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award

More information

Student Application Form

Student Application Form Please check P the relevant boxes. Undergraduate Malaysian Postgraduate International Student name: Student Application Form Instructions: 1. Please fill out this form in pen or apply online at http://www.monash.edu.my/study/apply/application-form/online-application

More information

Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign. Terms and Conditions

Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign. Terms and Conditions Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign Campaign Period Terms and Conditions 1. The campaign is valid from 1 October 2015 till 31 December 2015 (the Campaign Period

More information

Maybank One Personal Saver and Flexi Saver Plan

Maybank One Personal Saver and Flexi Saver Plan Maybank One Personal Saver and Flexi Saver Plan Terms and Conditions Personal Saver 1. Personal Saver is a savings account that allows customers to have a maximum of 3 sub accounts also known as Flexi

More information

Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program

Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program INDONESIA Ver. Oct 2014 Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program Dear Candidates in Indonesia, ENGLISH (1) For Medical History and Language Proficiency, please fill in the

More information

PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Julai - Disember 2015

PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Julai - Disember 2015 PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Performance Julai - Disember 2015 Catatan INTERNAL BUSINESS PROCESS 1 ST elevation myocardial infarction (STEMI)

More information

TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH

TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH Syed Kamaruzaman Syed Ali, Prof. Madya Dr. Rosnah Ismail, Dr. Raji Subramaniam Universiti Malaya Abstract This research was done to

More information

THE FACTORS THAT HINDER THE INTENTION OF BUSINESS MANAGEMENT GRADUATE TO CHOOSE ENTREPRENEUR AS THEIR CAREER NURUL HAZLYANA BINTI NOR AZLI

THE FACTORS THAT HINDER THE INTENTION OF BUSINESS MANAGEMENT GRADUATE TO CHOOSE ENTREPRENEUR AS THEIR CAREER NURUL HAZLYANA BINTI NOR AZLI i THE FACTORS THAT HINDER THE INTENTION OF BUSINESS MANAGEMENT GRADUATE TO CHOOSE ENTREPRENEUR AS THEIR CAREER NURUL HAZLYANA BINTI NOR AZLI The report submitted in partial fulfilment of the requirements

More information

LEMBAGA JURUTERA MALAYSIA PENDAFTARAN ENGINEERING CONSULTANCY PRACTICE

LEMBAGA JURUTERA MALAYSIA PENDAFTARAN ENGINEERING CONSULTANCY PRACTICE Rev. No. : 1 Date : 8.6.2010 BEM/CL/APP/09 LEMBAGA JURUTERA MALAYSIA PENDAFTARAN ENGINEERING CONSULTANCY PRACTICE Mana-mana syarikat yang menjalankan amalan kejuruteraan perunding diwajibkan berdaftar

More information

Presented by: FRO Northern

Presented by: FRO Northern Presented by: FRO Northern SRM e-invoicing 1. FSSO Organization Chart 2. FRO Contact List 3. SRM E-Invoicing Summary 4. Business As Usual (BAU) 5. Document required Contract Payment 6. Storage & Filing

More information

www.bintangbahasa.com Hi and welcome to Bintang Bahasa. Selamat datang di Bintang Bahasa.

www.bintangbahasa.com Hi and welcome to Bintang Bahasa. Selamat datang di Bintang Bahasa. www.bintangbahasa.com Hi and welcome to Bintang Bahasa. Selamat datang di Bintang Bahasa. My name s Brian and my friend s name is Pak Keban. Nama saya Pak Keban. In this audio we ll learn some basic words

More information

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia Pendahuluan Bilik darjah merupakan medan perjuangan utama seorang

More information

Life Protection GREAT MAXIPROTECTOR

Life Protection GREAT MAXIPROTECTOR Life Protection GREAT MAXIPROTECTOR Enjoy long-term protection that s easy on premiums We understand that you have good intentions in life. Whether it s protecting the things that matter most to you, or

More information

DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC. I Putu Agus Tira Andika. Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana.

DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC. I Putu Agus Tira Andika. Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana. 1 DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC I Putu Agus Tira Andika Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana University Abstract Penelitian ini berjudul DVD Covers: A Study of

More information

Universiti Kuala Lumpur Kampus Kota MALAYSIAN INSTITUTE OF INFORMATION TECHNOLOGY 1016, Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur

Universiti Kuala Lumpur Kampus Kota MALAYSIAN INSTITUTE OF INFORMATION TECHNOLOGY 1016, Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur SYARAT KELAYAKAN MINIMA PROGRAM BACHELOR Universiti Kuala Lumpur Kampus Kota MALAYSIAN INSTITUTE OF INFORMATION TECHNOLOGY 1016, Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur Nota: i) Syarat kelayakan ini ada

More information

History. COBIT Control Objectives for IT Related Technology

History. COBIT Control Objectives for IT Related Technology COBIT Control Objectives for IT Related Technology Arrianto Mukti Wibowo, M.Sc., CISA IT Governance Lab Faculty of Computer Science University of Indonesia 1 History Ditrigger oleh Committee of Sponsoring

More information

(c) the offer is not applicable to kids below 12 years ticket at TGV and Children ticket at GSC;

(c) the offer is not applicable to kids below 12 years ticket at TGV and Children ticket at GSC; 1-FOR-1 FRIDAY MOVIE PRIVILEGES AT MAJOR CINEMAS Terms and Conditions 1. Subject to these terms and conditions, on Fridays with effect from 22 nd July 2013 and until further notice, the principal and supplementary

More information

CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI

CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI ii CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI A project submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Computer

More information

PRODUCT DISCLOSURE SHEET

PRODUCT DISCLOSURE SHEET PRODUCT DISCLOSURE SHEET Read this Product Disclosure Sheet before you decide to take up the Standard Chartered Bank Credit Card or the PLC facility (see below). Be sure to also read the Client Terms,

More information

BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE

BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE FACULTY OF COMPUTER SYSTEM & SOFTWARE ENGINEERING UNIVERSITI

More information

Transaction Processing, Functional Applications & anton@ukdw.ac.id

Transaction Processing, Functional Applications & anton@ukdw.ac.id Transaction Processing, Functional Applications & Integration anton@ukdw.ac.id Alternatif Pengganti Tgl 19 nov jam 10.30 (Sabtu) Tgl 3 des jam 10.30 (Sabtu) Tgl 5 des jam 10.30 (Senin) Functional Areas

More information

LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN. Oleh

LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN. Oleh LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN Oleh Dayang Norhafizah Bt Abang Shamat dayangnorhafizah@gmail.com ABSTRAK Kajian ini dijalankan untuk melihat sejauh

More information

Faculty of Computer Science & Information Technology

Faculty of Computer Science & Information Technology Faculty of Computer Science & Information Technology ADAPTIVE SYSTEM STATE BASED LOAD BALANCING FOR WEB APPLICATION SERVER CLUSTER OF HETEROGENEOUS PERFORMANCE NODES Chin Mei Lu Master of Computer Science

More information

01 [pg 3] Set-Top-Box (STB) 02 [pg 5] HyppTV Remote Control. 03 [pg 10] Accessing the TV Guide. 04 [pg 12] Accessing the Video On Demand (VOD)

01 [pg 3] Set-Top-Box (STB) 02 [pg 5] HyppTV Remote Control. 03 [pg 10] Accessing the TV Guide. 04 [pg 12] Accessing the Video On Demand (VOD) HyppTV user guide With HyppTV, you will get to watch an exciting array of TV programmes, movies and much more at your convenience. Experience watching Video On Demand (vod) movies or series and watch them

More information

PERATURAN-PERATURAN LEMBAGA PEMBANGUNAN INDUSTRI PEMBINAAN MALAYSIA (PENYAMPAIAN NOTIS) 2015

PERATURAN-PERATURAN LEMBAGA PEMBANGUNAN INDUSTRI PEMBINAAN MALAYSIA (PENYAMPAIAN NOTIS) 2015 WARTA KERAJAAN PERSEKUTUAN 29 Mei 2015 29 May 2015 P.U. (A) 102 FEDERAL GOVERNMENT GAZETTE PERATURAN-PERATURAN LEMBAGA PEMBANGUNAN INDUSTRI PEMBINAAN MALAYSIA (PENYAMPAIAN NOTIS) 2015 LEMBAGA PEMBANGUNAN

More information

K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN

K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN Authors Mohamad Safuan Bin Sulaiman, Abdul Muin Abdul Rahman, Norzalina Bt. Nasirudin, Khairiel Adyani B. Abd. Ghani Address Malaysian

More information

AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI

AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI This Report Is Submitted In Partial Fulfilment Of The Requirements For The Award Of The Bachelor Degree

More information

Menurut Harry K. Wong (1998) kebanyakan masalah tingkah laku disebabkan oleh guru sendiri.

Menurut Harry K. Wong (1998) kebanyakan masalah tingkah laku disebabkan oleh guru sendiri. CONTOH REFLEKSI BAGI JURNAL PRAKTIKUM INSITITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS PERKARA REFLEKSI SOALAN SOALAN PANDUAN MASALAH Saya mengajar di kelas 5 Bestari, Sekolah Kebangsaan Laka Selatan, Kedah. Apabila

More information

ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN. 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank.

ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN. 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank. ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank. 2) The Cardmember shall be bound by Public Bank s Terms and Conditions governing the use and operation of

More information

PROSES KOGNITIF, PEMBUATAN KEPUTUSAN DAN PEMILIHAN KERJAYA. KAJIAN EMPERIKAL MENGGUNAKAN PERSPEKTIF PETA KOGNITIF

PROSES KOGNITIF, PEMBUATAN KEPUTUSAN DAN PEMILIHAN KERJAYA. KAJIAN EMPERIKAL MENGGUNAKAN PERSPEKTIF PETA KOGNITIF PROSES KOGNITIF, PEMBUATAN KEPUTUSAN DAN PEMILIHAN KERJAYA. KAJIAN EMPERIKAL MENGGUNAKAN PERSPEKTIF PETA KOGNITIF Rusli Ahmad Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia Universiti Malaysia Sarawak

More information

Celebrate With PB Cards. Terms and Conditions. 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ).

Celebrate With PB Cards. Terms and Conditions. 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ). Celebrate With PB Cards Terms and Conditions Campaign Period 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ). Eligibility 2. The Campaign is open exclusively to New-To-Bank

More information

EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES

EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES By MAHIN ASKARI Thesis Submitted to the School of Graduate Studies, Universiti

More information

6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI

6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI 6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI Jamaludin Ramli PENGENALAN Kita dapat terus hidup hanya dengan merasa dan memahami persekitaran. Kadang-kala kita salah tanggap dan tafsir situasi dan seterusnya menimbulkan

More information

TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran

TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran HBEF3203 Pengukuran dan Penilaian dalam Pendidikan TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran Azman Fadzil Galton dan Binet membuat kajian mengukur kebolehan individu. Bermula dengan kajian tersebut,

More information

OCBC GREAT EASTERN MASTERCARD TERMS AND CONDITIONS

OCBC GREAT EASTERN MASTERCARD TERMS AND CONDITIONS OCBC GREAT EASTERN MASTERCARD TERMS AND CONDITIONS These terms and conditions govern the Credit Card issued by OCBC Bank (Malaysia) Berhad ( OCBC Bank ) and the Credit Card has the joint imprint of the

More information

UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM) SYARAT KEMASUKAN BAGI PROGRAM LEPASAN STPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2012/2013

UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM) SYARAT KEMASUKAN BAGI PROGRAM LEPASAN STPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2012/2013 SYARAT KEMASUKAN BAGI PROGRAM LEPASAN STPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2012/2013 Syarat Am Universiti Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/setaraf dengan mendapat Kepujian dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia

More information

EMPLOYEE ATTENDANCE SYSTEM KOIK SEOW LIN

EMPLOYEE ATTENDANCE SYSTEM KOIK SEOW LIN EMPLOYEE ATTENDANCE SYSTEM KOIK SEOW LIN This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the Bachelor of Information and Communication Technology (Software Development) FACULTY

More information

Al-Ijarah Leasing and Factoring Finance Institution (Schedule Institution) under Section 19(1) Banking and Financial Institution Act (BAFIA) 1989

Al-Ijarah Leasing and Factoring Finance Institution (Schedule Institution) under Section 19(1) Banking and Financial Institution Act (BAFIA) 1989 KHTAR FACTORNG SDN.BHD (507971 X) No. 10 G, Persiaran 65, Pekeliling Business Centre, Off Jalan Pahang Barat, 53000 Kuala Lumpur. Tel: 603-4024 6455, 4022 6455, Fax: 603-4022 4020 Email : sera@ikhtiarfactroing.com

More information

Pendidikan Alam Sekitar di Sekolah: Komitmen Guru

Pendidikan Alam Sekitar di Sekolah: Komitmen Guru Pendidikan Lestari DP. Jilid 7, Bil. 2/2007 Pendidikan Alam Sekitar di Sekolah: Komitmen Guru 74 Mohammad Zohir Ahmad zohir@usm.my Nordin Abdul Razak norazak@usm.my Pendahuluan Pendidikan telah diterima

More information

FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS

FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS By AKRAM MOHAMMED ZEKI Thesis Submitted to the School of Graduate Studies, Universiti Putra Malaysia, in Fulfilment of the Requirements

More information

This brochure is prepared in consultation with MUIS Risalah ini disiapkan dengan kerjasama MUIS

This brochure is prepared in consultation with MUIS Risalah ini disiapkan dengan kerjasama MUIS This brochure is prepared in consultation with MUIS Risalah ini disiapkan dengan kerjasama MUIS The Greatest Gift of Life In Singapore, there are many people suffering from organ failure. More than 600

More information

7. Kerana sesuatu sebab yang lain yang diakui sah untuk cerai fasakh di bawah hukum Islam.

7. Kerana sesuatu sebab yang lain yang diakui sah untuk cerai fasakh di bawah hukum Islam. BAB FASAKH DAN KHULUK Erti fasakh menurut bahasa ialah rosak atau putus. Fasakh bererti memutuskan pernikahan, perkara ini hanya boleh diputuskan apabila pihak isteri membuat pengaduan kepada Mahkamah

More information

LONPAC INSURANCE BHD (307414-T)

LONPAC INSURANCE BHD (307414-T) WORKMEN S COMPENSATION / EMPLOYERS LIABILITY INSURANCE PAMPASAN PEKERJA / INSURANS LIABILITI MAJIKAN NOTICE OF ACCIDENT / NOTIS KEMALANGAN Note: Full particulars of every accident are to be furnished by

More information

Teori Himpunan. Bagian III

Teori Himpunan. Bagian III Teori Himpunan Bagian III Teori Himpunan Himpunan: Kumpulan objek (konkrit atau abstrak) ) yang mempunyai syarat tertentu dan jelas, bisanya dinyatakan dengan huruf besar. a A a A a anggota dari A a bukan

More information

Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti

Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti Jurnal Pengajian Umum Bil. 9 43 Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti KHALIM ZAINAL ABSTRACT Human performs an incredible

More information

SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI

SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the Bachelor of Computer Science (Database Management) FACULTY OF INFORMATION AND

More information

STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG. for the award of the degree of

STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG. for the award of the degree of STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG A report submitted in partial fulfilment of the requirements for the award of the degree of

More information

PROFITABILITY ANALYSIS

PROFITABILITY ANALYSIS PROFITABILITY ANALYSIS Ekonomi Teknik Kimia By Dr. Istadi 2007 Schedule Time Value of Money (Interest Rate) & Cash Flow Depreciation & Salvage Value Profitability Analysis Selection of Alternatif Investment

More information

DESIGNING A PEPPER HARVESTER END EFFECTOR TIONG ING HO. This project is submitted in partial fulfillment of

DESIGNING A PEPPER HARVESTER END EFFECTOR TIONG ING HO. This project is submitted in partial fulfillment of DESIGNING A PEPPER HARVESTER END EFFECTOR TIONG ING HO This project is submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of Bachelor of Engineering with Honours (Mechanical and Manufacturing

More information

AUTOMATED SHOPPING LIST GENERATOR NOR IZATIE BINTI MOHAMAD NADRY

AUTOMATED SHOPPING LIST GENERATOR NOR IZATIE BINTI MOHAMAD NADRY AUTOMATED SHOPPING LIST GENERATOR NOR IZATIE BINTI MOHAMAD NADRY A Thesis Submitted in Fulfillment of the Requirement for the Award of the Degree in Bachelor of Computer Science (Computer System & Networking)

More information

Customer Relationship Management (CRM)

Customer Relationship Management (CRM) Customer Relationship Management (CRM) VRMA National Conference San Francisco October 16-20 www.vdsys.com/ppt/crm2004.ppt - http://www.vdsys.com/vrma2004 Paul: paulh@vdsys.com Ed: ed.ulmer@barefoot.com

More information

OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A)

OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A) OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A) Tips Dan Senarai Penting Untuk Bakal pengantin.. Ketahuilah 17 Tips Kewangan & Bijak Berbelanja, 11 Tips Melengkapkan

More information

VIRTUAL SCHOOL FOR PRESCHOOLER USING VIRTUAL REALITY TECHNOLOGY YAP MAY KEE

VIRTUAL SCHOOL FOR PRESCHOOLER USING VIRTUAL REALITY TECHNOLOGY YAP MAY KEE VIRTUAL SCHOOL FOR PRESCHOOLER USING VIRTUAL REALITY TECHNOLOGY YAP MAY KEE REPORT SUBMITTED IN FULLFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE (GRAPHIC AND MULTIMEDIA TECHNOLOGY) WITH HONOURS FACULTY OF

More information

Pengajaran Kemahiran Berfikir Aras Tinggi: Kesediaan Guru Mengendalikan Proses Pengajaran Pembelajaran

Pengajaran Kemahiran Berfikir Aras Tinggi: Kesediaan Guru Mengendalikan Proses Pengajaran Pembelajaran Pengajaran Kemahiran Berfikir Aras Tinggi: Kesediaan Guru Mengendalikan Proses Pengajaran Pembelajaran Oleh: N.S.Rajendran Ph. D. (Michigan State) Fakulti Sains Kognitif Dan Pembangunan Manusia Universiti

More information

PERINTAH AM BAB E : RUMAH DAN BANGUNAN PEJABAT KERAJAAN PERINTAH AM BAB E

PERINTAH AM BAB E : RUMAH DAN BANGUNAN PEJABAT KERAJAAN PERINTAH AM BAB E PERINTAH AM BAB E : RUMAH DAN BANGUNAN PEJABAT KERAJAAN PERINTAH AM BAB E RUMAH DAN BANGUNAN PEJABAT KERAJAAN Latar Belakang Jenis-jenis Rumah Kerajaan Peraturan Peraturan Tanggungjawab Pegawai Yang Mendiami

More information

Teori Kepemimpinan: Teori Trait dan Tingkahlaku. Dr. Foo Say Fooi

Teori Kepemimpinan: Teori Trait dan Tingkahlaku. Dr. Foo Say Fooi Teori Kepemimpinan: Teori Trait dan Tingkahlaku Dr. Foo Say Fooi Kajian tentang kepemimpinan Persoalan: Apakah faktor utama yang membolehkan seseorang pemimpin berjaya mempengaruhi pengikutnya? Faktor

More information

360 DEGREE FEEDBACK MODEL: AN ALTERNATIVE FOR EXECUTING A BETTER PERFORMANCE APPRAISAL SYSTEM

360 DEGREE FEEDBACK MODEL: AN ALTERNATIVE FOR EXECUTING A BETTER PERFORMANCE APPRAISAL SYSTEM 360 DEGREE FEEDBACK MODEL: AN ALTERNATIVE FOR EXECUTING A BETTER PERFORMANCE APPRAISAL SYSTEM Dwi Irawati Universitas Muhammadiyah Purworejo e-mail: irasoepardjo@yahoo.com Abstrak Penilaian kinerja (performance

More information

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA THE NATURE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT AND ORGANIZATIONAL CHANGE IN MALAYSIAN SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES (SMES)

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA THE NATURE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT AND ORGANIZATIONAL CHANGE IN MALAYSIAN SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES (SMES) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA THE NATURE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT AND ORGANIZATIONAL CHANGE IN MALAYSIAN SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES (SMES) NUR ANISAH ABDULLAH GSM 2000 2 THE NATURE OF HUMAN RESOURCE

More information

MEMAHAMI PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

MEMAHAMI PERKEMBANGAN KANAK-KANAK TOPIC 3 MEMAHAMI PERKEMBANGAN KANAK-KANAK Sinopsis Topik ini membincangkan tentang teori Perkembangan Kognitif Piaget dan implikasinya dalam pengajaran Sains. Teori ini memperihalkan tentang tahap-tahap

More information

PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN SECARA KONTRAK (CONTRACT OF SERVICE)

PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN SECARA KONTRAK (CONTRACT OF SERVICE) JPA 43/7 Klt.7 (85) No. Siri : KERAJAAN MALAYSIA SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 17 TAHUN 2008 PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN

More information

DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID

DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID A report in partial fulfillment of the requirements For award of the Diploma of Mechanical Engineering

More information

TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN

TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN Penulis : Mustafa Kamal Bin Daud Jawatan : Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Bahagian : Bahagian Pengurusan Komunikasi & Akses - Unit

More information

KEPERLUAN DALAM PENDIDIKAN MORAL UNTUK MENGHADAPI CABARAN ERA PASCA MODENISME.

KEPERLUAN DALAM PENDIDIKAN MORAL UNTUK MENGHADAPI CABARAN ERA PASCA MODENISME. KEPERLUAN DALAM PENDIDIKAN MORAL UNTUK MENGHADAPI CABARAN ERA PASCA MODENISME. AZRINA BT JONIT INTI COLLEGE MALAYSIA JALAN BBN 12/1 BANDAR BARU NILAI 71800 NILAI NEGERI SEMBILAN. azrina@intimal.edu.my

More information