KARACA EĞİTİM MERKEZİ YDS-2

Size: px
Start display at page:

Download "KARACA EĞİTİM MERKEZİ YDS-2"

Transcription

1 SORULARDA, CÜMLEYİ UYGUN ŞEKİLDE TAMAMLAYAN SÖZCÜK YA DA İFADEYİ BULUNUZ. 1. Not just noise but fuel consumption as well as CO 2 emissions must be minimized on airplanes. A) comfortably B) admittedly C) curiously D) drastically E) supposedly 2. Computers playing computer games may sound, but it's an example of the man versus machine debate. A) heavy B) effective C) strange D) pretty E) powerful 3. Work meaning and purpose for many people, and ending it suddenly through complete retirement can be quite damaging and stressful. A) causes B) seeks C) includes D) files E) provides 4. Writing means everything to Adichie, 2007 s winner of the Orange Prize, and she is never afraid of ideas. A) making away with B) running out of C) catching up with D) looking up to E) putting up with 5. Heavy fog caused the cancellation of 200 flights at London-area airports, with Heathrow affected. A) as many / badly B) so much / very bad C) most / worse than D) most of / so bad E) more than / the worst 6. Since a new law that effect on Wednesday, smoking in every commercial corner of entertainment - from Parisian nightclubs to village cafés. A) will take / was banned B) took / has been banned C) has taken / would ban D) had taken / had banned E) would take / will ban 7. Modern medical opinion claims that a few extra years of work in your early 60s most people and in fact beneficial. A) doesn t harm / was B) isn t harmed / may be C) won t harm / could be D) hasn t harmed / had been E) wouldn t harm / are SORULARDA, CÜMLEYİ UYGUN ŞEKİLDE TAMAMLAYAN SÖZCÜK YA DA İFADEYİ BULUNUZ. 8. a guide, a megapolis Tokyo can be a jungle for tourists and business travelers. A) With / around B) For / such as C) As / through D) Without / like E) Through / in 9. The parliament in Turkey has voted to introduce a blanket ban smoking enclosed public places. A) for / over B) against / for C) by / at D) on / in E) at / on 10. The crew of the Vanessa took to life-boats when their ship, was carrying iron, sank en route to Burgas in Bulgaria. A) where B) which C) that D) in which E) from where 1

2 11. In Finland, Santa Claus is said to live in a cave which is shaped like an ear; that s he can hear children s wishes. A) where B) how C) what D) if E) whether 12. The Jane Austen Centre in Bath aims to be not only informative exciting illuminating. A) and / for B) so / but C) for / yet D) yet / so E) but / and 13. they are paid the national minimum wage of $25 a month, it is difficult for the Bangladeshi to buy enough food. A) So that B) Even if C) Whenever D) In case E) Except that 14. One English newspaper urged readers to burn it, but, The Golden Compass, the novel of Philip Pollman, was made into a film and is now expected to be more popular than Potter. A) therefore B) further C) for instance D) also E) instead SORULARDA, BOŞLUKLARI UYGUN ŞEKİLDE TAMAMLAYAN SÖZCÜK YA DA İFADEYİ BULUNUZ. Two scientists from Germany studied the play behaviour of 25 orang-utans aged between 2 and 12 at four centres around the world. They saw that when one of the orang-utans displayed an open, gaping mouth, (15) playmate often (16) the same less than half a second later. In humans, imitating behaviour can be voluntary and involuntary. (17) this discovery, there had been (18) evidence that animals had similar responses. The findings threw a new light on empathy and its importance for animals which live in groups, (19) orang-utans. 15. A) itself B) theirs C) ones D) its E) their 16. A) does B) did C) has done D) will do E) had done 17. A) Until B) By C) Since D) After E) Unless 18. A) any B) many C) no D) not E) few 19. A) alike B) similar C) as D) the same E) such as 2

3 SORULARDA, BOŞLUKLARI UYGUN ŞEKİLDE TAMAMLAYAN SÖZCÜK YA DA İFADEYİ BULUNUZ. It has been hailed by the organisers (20) the greatest Paralympic Games ever, but which teams of Paralympians (21) their Olympian compatriots in London? And why did the US Paralympic team only manage sixth? The United States topped the Olympic Games league table with 46 gold medals, but they won about a third fewer in the Paralympics - 31, placing them outside the top five, in sixth place. This performance is quite a puzzle, (22) the US has two of the big vital ingredients for success - wealth and a large population. Population and Gross Domestic Product (GDP) explain about 53% of a nation's success in the Olympic Games, and more than 60% in the Paralympic Games. (23), a big population means a big pool of talent to fish from, and wealth means good healthcare and the money (24) on sports training and facilities. 20. A) as B) for C) by D) through E) off 21. A) fluctuated B) deteriorated C) evolved D) outperformed E) coped 22. A) while B) whereas C) unless D) provided E) because 23. A) In contrast B) That is C) Furthermore D) By the way E) On the other hand 24. A) is spending B) spends C) to spend D) spending E) is spent SORULARDA, VERİLEN CÜMLEYİ UYGUN ŞEKİLDE TAMAMLAYAN İFADEYİ BULUNUZ. 25. Actor George Clooney has been made a United Nations "messenger of peace". A) to promote peacekeeping activities around the world B) who is one of the Oscar nominees for the year 2008 C) which was founded in June 26, 1945 D) divided into administrative bodies E) convincing them to save the lost people of Darfur 26. before they reach their first birthday. A) In most African countries children die so early B) Hunger and disease are two reasons why C) The smaller children are, the more easily they are affected D) More and more children are born to parents with AIDS E) About 7% of children in Madhya Pradesh, India, die 27. Those who are regarded as heroes by one political regime. A) are often declared as disloyal by another B) found themselves in top positions throughout their lives C) is an organized collection of ideas to change the society D) were supported by the regime that followed E) had been sent to prison without being questioned 28. even if they are not actually put back on to an aeroplane. A) After a plane crash there are a lot of parts that could be used again B) The farther back you sit, the better your chances of survival C) The airliner may land short of the runway as it is landing D) The plane disappeared from radar screens before it was due to land E) An in-flight bomb will cause the aircraft to break up and crash 29. but some people are allergic to these. A) Dairy food has a high fat content B) People are told to avoid consuming too much cheese C) Dairy foods are the primary source of calcium D) Eggs are not always categorized as dairy E) Raw milk for processing generally comes from cows 3

4 30. The young actor s only aim was. A) that he became a professional B) if he could go to the Alps again C) whether or not he could be trained to be a footballer D) how his sister can become such a star E) to gain worldwide fame 31. Recent experiments on mice have shown. A) where they eat 40 per cent of their regular diet B) when to use it under laboratory conditions C) that starving them actually increases their life-span D) whose population we control quite strictly E) how their lives could have been prolonged 32. There was such inadequate consultation. A) the students are unhappy with the results B) so that their needs were met properly C) that was barely enough for the residents D) because there is limited training E) that no one knew what to do in an emergency 33., because the country's international reputation is important. A) There cannot be a successful Olympic Games B) The Olympic torch has been sent on a 130- day journey around the globe C) The official logo of the games is titled Dancing Beijing D) Major nations are boycotting the Olympics E) The Chinese place a top priority on the Olympics in August 34. Many of the super-rich agree that the more you have. A) large fortunes may be turned into small ones B) your business may go sour C) it never seems to bring you security D) the more you worry about it E) you really have to try SORULARI, AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE YANITLAYINIZ. The world's first skaters may have taken to the ice about 4,000 years ago on the frozen lakes of Finland. They appear to have used skates made out of horse bones. From studies it seems that the skating happened particularly in the southern area of Finland where there are many small lakes. Instead of walking all the way around the lake, it seems, people found it much easier to travel between towns by skating or walking across the ice. These early skaters would stand on two horse bones and push themselves with a stick. 35. It can be inferred from the passage that the first ice-skates. A) were as strong as animal bone B) were more practical than today s C) looked very different from today s D) had thin metal blades underneath E) were worn on only one foot 36. We understand from the passage that contributed to the invention of skating. A) the primitive conditions of 4,000 years ago B) the climatic conditions of southern Finland C) the water resources of Finland, especially in the south D) Finnish towns being very far away from one another E) people s love of walking everywhere 37. We can conclude from the language used in the passage that. A) the writer comes from southern Finland B) in Finland winters are long and freezing cold C) horses were the main means of transportation D) Finnish people are rather lazy E) the history of skating is not yet fully understood 38. As opposed to today s skaters, those mentioned in the passage. A) skated all the year round B) were not guarded enough C) had a stick to aid them D) lacked special clothing E) experienced fewer injuries 4

5 SORULARI, AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE YANITLAYINIZ. Teresa Reichlen is a rarity at New York City Ballet. She is tall: 5 foot 9 before rising on point. While her height does leave her out of certain roles, it can also be an advantage. To improve her dancing with a touch of rubato a kind of playing with the music she uses her elegant limbs to slow down moments or stretch them out like taffy. She springs up and floats in the air like silk. Unlike other classical companies, City Ballet traditionally has roles for tall women. Since joining the company, Reichlen has performed roles in the repertory that are generally reserved for taller dancers or don't require partnering. 39. We understand from the passage that the writer certainly. A) enjoys watching Reichlen B) is against tall people dancing C) is a ballet dancer himself D) goes to ballet performances regularly E) works at New York City Ballet 40. According to the passage, New York City Ballet is different in that. A) it gives only classical performances B) many of its dancers are tall C) each performance is given twice a week D) almost all the performances are solo E) it has several roles for taller dancers 41. As is clearly stated in the passage, being tall. A) may not actually be disadvantageous for a ballet dancer B) is something ballet dancers do not want at all C) affected Reichlen negatively at the beginning of her career D) forces ballet dancers to practice more to do better than others E) is an advantage when dancing in a classical performance 42. One can understand from the passage that tall ballet dancers are often made to. A) retire early B) take on male roles C) look more elegant D) accompany shorter men E) dance solo SORULARI, AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE YANITLAYINIZ. This week the Indian Ministry of Culture has announced a new step to count up all of the nation's monuments and sites of archaeological interest, which shows that the government's previous efforts in this direction were sincere. Explaining the need for the government's first census of historic buildings and antiquities, the Culture Minister warned that the country risked losing a number of these sites if swift action was not taken. Last year, with some embarrassment, she was forced to admit that 35 theoretically protected monuments had already disappeared because of rapid urbanization and development - 12 of them in Delhi, not far from her own office. 43. We know from the passage that so far India has. A) counted its historical monuments only twice B) not built any museums to protect her historical objects C) not been successful in protecting her historical heritage D) passed no law for her archaeological sites and findings E) made no important archaeological discovery 44. According to the passage, one main reason for the disappearance of Indian monuments is that. A) they are too old to survive B) the government cannot force people to protect them C) most of them are outside the cities D) some are even in city centers E) urbanization and development are far too quick 45. We learn from the passage that this week s announcement from the Ministry of Culture. A) does not mean the government is serious enough B) fails to stress the seriousness of the subject C) is embarrassing from various points D) is not the first one concerning the subject E) cannot meet archaeologists expectations 46. The writer of the passage finds the government s move regarding the subject. A) inefficient B) tricky C) trustworthy D) unexpected E) objective 5

6 SORULARI, AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE YANITLAYINIZ. As for Paris in the 19 th century, one must consider that Paris before Hugo s exile and Paris after Hugo s exile were two almost completely different cities. The reason for this was the great reshaping of Paris in the 1850 s and 1960 s ordered by Napoleon III and executed by Baron Haussmann. The aim was to rid the city of its narrow streets and clean up the slum areas. The revolutions had shown that the streets of Paris were perfect for barricades and unsuitable for moving around disciplined troops. The strongest reasons for the Haussmann reshaping were in fact military. But it was also a way to make room for the bourgeoisie. Entire parts of the city were pulled down forcing poorer people to the outskirts. In their places came the grand boulevards, parks, hospitals, railway stations, markets, the typical Haussmann buildings and a rapidly growing middle and upper middle class. Under the surface, a new and much needed sewage system was constructed. Every street in Paris now has a corresponding sewer underground, complete with street signs and building numbers. 47. We learn from the passage that, following the reshaping of Paris,. A) the army could move around with ease B) no revolution could catch on in Paris C) the poor were forbidden to enter the city center D) middle and upper middle class flourished fast E) the bourgeoisie got even richer 48. We can understand from the passage that before being reshaped, Paris. A) had a more crowded population B) was a historical city C) had a very insufficient sewage system D) looked like a typical European city E) was a center of attraction for the working class 49. According to the passage, while ordering Baron Haussmann to reshape the city, the main aim of Napoleon III was to. A) found a self-sufficient city B) renew its sewage system on and under the surface C) get rid of the lower classes D) provide better living conditions for everybody E) make his troops more effective in case of a revolution 50. It is evident from the passage that the sewer under Paris. A) is one of the best in the world B) has to be restored every now and then C) serves military purposes as well D) is dedicated to Napoleon III E) is a mirror image of what is overground SORULARI, AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE YANITLAYINIZ. Last January in Freehold Township, New Jersey, a car driven by a 17-year-old high school student, with two fellow students as passengers, passed a car being driven by another teenager at 70 miles an hour in a 50-mile zone. The passing vehicle crashed into an oncoming van. Three boys and the 68-year-old van driver were killed. It is too familiar a tale, making parents and school officials wonder why risky behavior is so common among teenagers and what might be done to stop it. Do teenagers think that they are immortal, immune to the hazards adults see so clearly? Or do they not appreciate the risks involved and need repeated reminders of the dangers in activities like driving too fast, driving drunk, having unprotected sex, experimenting with drugs, and jumping into unknown waters? 51. The main aim of the passage is to. A) draw attention to teenagers willingness to take risks B) illustrate the death toll among teenagers C) show that teenagers are also mortal D) warn adults that teenagers can have sex without protection E) emphasize the fact that life is sometimes too short 52. We understand from the passage that the accident described in the first paragraph. A) demonstrates how badly teenagers drive B) proves that teenagers are often too dangerous to be with C) is in reality an extreme example D) is quite an ordinary piece of news E) has little importance for the police 53. We learn from the passage that both parents and school officials. A) know what to do if teenagers take risks B) feel helpless in catastrophes like the accident described C) appreciate the hardships experienced by teenagers D) have no idea what it means to be a teenager E) are eager to understand teenagers love of taking risks 54. According to the writer of the passage, adults are capable of. A) seeing risks in advance B) putting things right C) thinking positively D) swimming in unknown waters E) creating even more problems 6

7 SORULARDA, KARŞILIKLI KONUŞMANIN BOŞ BIRAKILAN KISMINDA SÖYLENMİŞ OLABİLECEK SÖZÜ BULUNUZ. 55. George: You look sad, dad. Chris: I am. What do you know about Sir Edmund Hillary? George: He is a great mountaineer, and the first man to get to the summit of Everest. Why do you ask? Chris: A) He had got to the summit with Tenzig, his sherpa. B) Some mountains will be named after him. C) I ve just watched his funeral on television. D) He was born and raised in New Zealand. E) He was made an honorary Nepalese citizen. 56. Hillary: I ve read in the paper that girls are made to marry very young in Africa. Elizabeth: At the age of 16 or 17? Hillary: Elizabeth: This means they are taken out of school and made into wives, doesn t it? That s unfair. A) Things are changing too slowly for them. B) Violence against girls could affect the education system there. C) Much younger; as young as 12, for example. D) UNICEF also stressed the importance of getting children back to school. E) Let me tell you what it is like to be considered an object. 57. Beth: I love learning Spanish, but I need a lot of practice, and this is impossible in London. Ted: Go to a language course in Spain. Beth: I d love to but dad cannot afford it. Ted: Then you ll be able to get a lot of real practice and dad will have to pay for a return ticket only. E) Apply to stay with a family to look after their children or to work on a farm. 58. Oscar: Do you remember those days when there were only black and white films? Jessie: Oscar: How did you understand what the actors or actresses wanted to express? Jessie: Not hard at all. From time to time there were written explanations between the scenes; plus, body language was very much emphasized. A) And there were days when they were silent as well. B) I was in my teens then; we would go to the cinema once a week. C) There were really good films which I still love watching. D) I do. I also remember the first film I saw. E) Those were the days! Everybody enjoyed watching them. 59. Rachel : Well, because it's Christmas tomorrow, everybody gets off work early so traffic usually becomes bumper to bumper. John : Oh, I didn't know that. Rachel :. /? John : Thank you. I ll remember it. A) Even though we may have to take a longer way, do that B) You should prove that you are not at fault C) So you d better leave as early as possible D) Why don t you put off your party plans E) That s why when you drive, drive with patience A) Have you ever thought of, say, babysitting at weekends and saving some money? B) How about going by train instead of plane? C) Invite a Spanish girl or boy of your age to your house. D) In that case a Teach Yourself Spanish with CD-rom will be of great help to you. 7

8 SORULARDA VERİLEN CÜMLEYE ANLAMCA EN YAKIN OLAN CÜMLEYİ BULUNUZ. 60. As the amount of land is shrinking, the demand for food is getting greater. A) The world s demand for food is increasing only because the amount of land is decreasing. B) We are losing our agricultural land so fast that the demand for food is getting higher. C) If there is less and less land for agriculture, there will be more and more demand for food. D) Parellel to the amount of land that is being lost, the demand for food is increasing. E) Less cultivable land means just one thing: more and more demand for food. 61. In personality, Adele Adkins is not too different from many other 19-year-olds. A) I think that Adele Adkins, 19, is very much like those young people of her age. B) Adele Adkins is more or less the same as many other 19-year-old people in terms of character. C) Adele Adkins personally finds herself quite similar to many of those 19-year-olds. D) Adele Adkins personality is so different from many other 19-year-old people. E) Just like many other young people in their late teens, Adele Adkins has a lively personality. 62. "Subprime", used to describe a risky loan, has been voted word of the year for 2007 by linguists. A) Linguists have chosen the word subprime, which defines a risky loan, as the word of B) The word subprime, which means a very risky loan, is linguists candidate for the word of the year for C) Subprime, which linguists use while describing a risky loan, became the word of the year for D) The term subprime describes risky loans that linguists used during the year E) It was thanks to linguists support that subprime became the most frequently used word to describe risky loans in A window cleaner who survived a 47-storey fall from a skyscraper last month is making a gradual recovery, which doctors say is a "miracle". A) A man fell from a 47-storey high building last month while cleaning the windows; now he is in hospital getting better, and doctors say it is nothing but a miracle. B) Doctors consider it a miracle that the window cleaner is slowly getting better, after having fallen from the 47 th storey of a building and having remained alive. C) According to doctors, the window cleaner who fell from the 47 th floor of a skyscraper is expected to recover slowly if a miracle happens. D) Although he fell from a 47-storey skyscraper last month, the window cleaner is amazingly recovering under the supervision of his doctors. E) Doctors say they have never seen a window cleaner fall from the 47 th floor of a building and survive it; it must be a miracle. 64. After Paddington was first published in 1958, it was placed on recommended reading lists for schools, leading to a successive run of publications of the book. A) When Paddington, after its publication in 1958, became one of the books recommended for reading lists for schools, it was clear it would be published again and again. B) With its first publication in 1958, Paddington became so popular in schools that the run of books was inevitable. C) The inclusion of Paddington in recommended reading lists for schools following the first publication in 1958 meant that this was followed by repeated publications. D) As soon as making its first appearance in schools in 1958, Paddington became indispensable, especially in schools, as a result of which it had to be printed repeatedly. E) Paddington, which took its place as a text book in schools in the year 1958, was printed more than twice. 8

9 SORULARDA, PARÇADA BOŞ BIRAKILAN YERE UYGUN DÜŞEN İFADEYİ BULUNUZ. 65. The brain is set up in an asymmetrical way.. However, in left-handed people the opposite is often true, and the researchers believe the LRRTM1 gene is responsible for this. A) In right-handed people the left side of the brain usually controls speech and language, and the right side controls emotions B) The gene, LRRTM1, plays a key role in controlling which parts of the brain take control of speech and emotion C) Scientists hope this study's findings will help them understand the development of the brain D) Evidence suggests there are some significant differences between left and righthanded people E) Left-handed people can think more quickly when carrying out tasks such as playing computer games or playing sport 66.. As a spoken language, however, German exists in many dialects, most of which belong to either the High German or Low German dialectal groups. The main difference between High and Low German is in the sound system, especially in the consonants. High German, the language of the southern highlands of Germany, is the official written language. A) Altogether German is the native language of more than 90 million speakers B) The recorded history of Germanic languages begins with their speakers' first contact with the Romans, in the 1st century BC C) German is widely studied as a foreign language and is one of the main cultural languages of the Western world D) As a written language, German is quite uniform; it does not differ in Germany, Austria, and Switzerland E) Only after about the 6th century AD can one speak of a German language 67. There are two girls in my family circle I worry about when they are using the Internet. One is 7 years old, and I dread the day she will start exploring strange Web sites.. The other girl is 17, and I am anxious about what she has already encountered in the social networking websites that she uses. A) Adults, companies and governments all have a responsibility to these children B) I can jack up the safety features built into the computer's operating system C) Both of my girls are statistically at some degree of risk D) However, for now, she is happy to surf among the safer ones E) She has a MySpace page, which I'm not allowed in, and I know only one of her online nicknames 68.. However, despite their huge numbers, migratory species like these are particularly open to danger from hunting, the destruction of wild habitat and climate change. Humans have already eradicated some of the world's greatest migratory creatures, and many others are now disappearing. A) How do they navigate vast distances to places they have never been? B) Animals migrations speak to us in some surprisingly deep way C) As a scientist, Wilcove finds the disappearance of the world's migratory species particularly heartbreaking D) The world is full of invisible paths, used each year by uncountable geese, elk and salmon, zebras and turtles E) Scientists will never be able to answer those questions for species that have been wiped out 9

10 69. With oil revenue overflowing from its coffers, the Venezuelan government is spending like never before. Consumers are buying at higher levels every month, helping Venezuela post a 9,4 percent growth rate in the first quarter.. The spending, they say, is failing to generate enough private investment to sustain growth and job creation in the long term. A) But, according to economists, these cosy indicators are part of an artificial boom that could later hurt the country B) It is pouring money into social programs that fill the economy with cash that filters down to pockets C) The government is making the same mistakes that Venezuelan governments made in the 1970s and 1980s D) A heavy influx of foreign goods holds back national industries from expanding E) Meanwhile, public spending was up 40 per cent to $11 billion in the first quarter SORULARDA, VERİLEN İNGİLİZCE CÜMLENİN TÜRKÇE, TÜRKÇE CÜMLENİN İNGİLİZCE DENGİNİ BULUNUZ. 70. As much as one meter of snow is expected to fall in some mountain areas this weekend, which will make conditions even worse for possible avalanches. A) Bu hafta sonu bazı dağlık bölgelere düşecek karın bir metreye ulaşması beklenirken çığa yol açan şartların da ağırlaşması bekleniyor. B) Bu hafta sonu bazı dağlık bölgelere bir metre kar düşmesi beklenmektedir, ve bu durum, çığ olasılığı şartlarını daha da ağırlaştıracaktır. C) Bu hafta sonu dağlarda yer yer görülecek olan kar tahminen bir metreye ulaşacak olup çığ olasılığını arttıran şartlar da ağırlaşacaktır. D) Bu hafta sonu dağlara yağacak karın bazı bölgelerde bir metreye ulaşması, bunun da şartları zorlaştırması ve çığ olasılığını arttırması beklenmektedir. E) Bu hafta sonu dağlarda yer yer bir metreyi bulması beklenen kar şartları zorlaştıracak ve çığ olasılığını arttıracaktır. 71. In view of the fact that the price of crude oil has crossed the $100-a-barrel threshold, and then dropped slightly, what direction will it take now? A) Ham petrolün varil fiyatı 100$ ı aşıp bir parça geriledikten sonra bakalım nasıl bir yol izleyecek? B) Ham petrolün varil başı fiyatı 100$ eşiğini aştıktan sonra biraz düşünce acaba izleyeceği yol nasıl olacak? C) Ham petrolün fiyatı, varil başına 100$ eşiğini aştığına ve sonra da biraz gerilediğine göre, şimdi nasıl bir yol izleyecek? D) Varil fiyatı 100$ eşiğini geçip düşen petrol fiyatları bundan böyle ne tür bir yol çizecek acaba? E) Varil başına 100$ olan ham petrol fiyatları eşiği aşıp bir parça düştükten sonra nasıl bir yola girecek? 72. The Netherlands is considering to form an island in the shape of a tulip to fight overcrowding and shield the coastline from the rising sea. A) Nüfus fazlalığı, Hollanda yı lale şeklinde bir ada oluşturmaya ve böylece sahil şeridini de su baskınlarından korumaya itmektedir. B) Nüfus artışı nedeniyle Hollanda lale biçiminde bir ada oluşturmayı planlamakta, hem de böylece sahillerini de sellere karşı korumayı düşünmektedir. C) Hollanda nın aşırı nüfus ve yükselen deniz seviyesi için almayı planladığı önlem lale biçiminde bir ada oluşturmaktır. D) Hollanda, nüfus fazlalığı ile lale şeklinde bir ada oluşturarak başa çkmayı planlarken bir yandan da kıyılarını yükselen deniz seviyesinden korumayı amaçlamaktadır. E) Hollanda, aşırı nüfusla başetmek ve sahil şeridini yükselen denizden korumak için lale şeklinde bir ada oluşturmayı planlamaktadır. 10

11 73. Sean Penn, Mystic River daki, kızının ölümünün öcünü almak için yeniden suç işlemeye başlayan baba rolü ile 2004te en iyi aktör Oscarlarından birini almıştı. A) Sean Penn s role in Mystic River, as a father who has to return to criminal ways and seek revenge for his daughter s death, won him a best actor Oscar in B) In 2004 Sean Penn won the best actor Oscar for a role in Mystic River, as a father retuning to criminal ways and demanding revenge for his daughter s death. C) Sean Penn won one of the best actor Oscars in 2004 for his role in Mystic River, as a father who returns to his criminal ways to seek revenge for his daughter's death. D) As a father who commits a crime again to seek revenge for his daughter s death, Sean Penn was awarded 2004 s best actor Oscar for his role in Mystic River. E) Sean Penn won one of the best actor Oscars of 2004 for a role in Mystic River, as a father that wants revenge for his daughter s death. 75. İngiliz Kültür Heyeti yetkilileri, St. Petersburg ve Yekaterinburg daki bürolarının yeniden açılmasına olanak tanıyacak bir anlaşma için Rus hükümeti ile temas halindedir. A) British Council officials are in contact with the Russian government so that they can sign an agreement allowing the reopening of their offices in St. Petersburg and Yekaterinburg. B) British Council officials have been in contact with the Russian government for an agreement that would allow the offices in St. Petersburg and Yekaterinburg to reopen. C) In order to secure an agreement allowing to open the St. Peteresburg and Yekaterinburg offices, British Council officials have been in contact with the Russian government. D) British Council officials, who are in contact with the Russian government, demand an agreement for the reopening of the St. Petersburg and Yekaterinburg offices. E) In contact with the Russian government for an agreement, British Council officials will allow the offices in St. Petersburg and Yekaterinburg to reopen. 74. Temmuz 2007de basıldığında Harry Potter and the Deathly Hallows, İngiltere ve ABD deki rakamlara göre en hızlı satan kitap olmuştu. A) When it was published in July 2007, Harry Potter and the Deathly Hallows, which was based on figures in the UK and US, became the fastest-selling book. B) Harry Potter and the Deathly Hallows was published in July 2007 only to become the fastest- selling book, according to figures in the UK and US. C) Published in July 2007, Harry Potter and the Deathly Hallows became the fastest-selling book in both the UK and US, according to figures. D) Harry Potter and the Deathly Hallows, published in July 2007, turned out to be the fastest-selling book, based on figures in the UK and US. E) Harry Potter and the Deathly Hallows became the fastest-selling book when it was published in July 2007, based on figures in the UK and US. 11

12 SORULARDA, ANLAM BAKIMINDAN HANGİ TÜMCENİN PARÇAYA UYMADIĞINI BULUNUZ. 76. (I) The Italian city of Milan has imposed a charge of up to 10 euros on vehicles entering the city. (II) The "eco-pass" is being policed by cameras at 43 electric gates around an 8-sq-km inner area. (III) The mayor of Milan, Letizia Moratti, predicts a 30% cut in pollution levels and a 10% reduction in traffic. (IV) There have been growing problems with the start of the congestion scheme. (V) Electric and hybrid cars are allowed to enter the congestion charge zone without payment. A) I B) II C) III D) IV E) V 77. (I) In case anyone in China happens to forget the importance of 2008, there is a large digital clock next to Tiananmen Square to remind them. (II) The clock counts the days, hours and minutes to the start of the Olympic Games in August next year. (III) China is spending an estimated $40bn to get everything right. (IV) To say the games are important to China is a bit like saying that oxygen is important to staying alive. (V) Many Chinese people are looking forward to the day when the Olympics starts. 79. (I) Both of the writers are attracted to wild and romantic places. (II) Byron and Hemingway are somewhat alike in personality and experience. (III) Both of them awake to find themselves famous at twenty-five. (IV) Both cut themselves off at an early age from their native lands. (V) Byron adopts Greece and Italy; Hemingway celebrates Spain. A) I B) II C) III D) IV E) V 80. (I) Finland is well-known for several reasons: mass-produced mobile phones, lakes - 190,000 of them - boiling hot saunas and also for Santa Claus and the Eurovision monsterman, Lordi. (II) Finnish summer sports and pastimes owe something to all of these things. (III) The telecoms industry, the natural environment - and the country's gimmicky eccentric side. (IV) The list includes boot throwing, wife carrying, mosquito slapping, mobile-phone throwing, swamp football, sauna endurance contests... and many more. (V) But boredom is not the only motivating force behind summer sports. A) I B) II C) III D) IV E) V A) I B) II C) III D) IV E) V 78. (I) The first stage of a computer operation is the input. (II) At this point, data are translated into a language the computer understands. (III) The programme controls and dictates the operation of a computer. (IV) Several devices are employed to translate data into computer language. (V) Of these, there are optical scanners, remote terminals, card readers, and magnetic tape units. SINAV SONA ERMİŞTİR. LÜTFEN YANITLARINIZI KONTROL EDİNİZ. A) I B) II C) III D) IV E) V 12

13 YDS2-KEY 1. D 2. C 3. E 4. B 5. E 6. B 7. C 8. D 9. D 10. B 11. B 12. E 13. B 14. E 15. D 16. B 17. A 18. C 19. E 20. A 21. D 22. E 23. B 24. C 25. A 26. E 27. A 28. A 29. C 30. E 31. C 32. E 33. E 34. D 35. C 36. B 37. E 38. C 39. A 40. E 41. A 42. E 43. C 44. E 45. D 46. C 47. D 48. C 49. E 50. E 51. A 52. D 53. E 54. A 55. C 56. C 57. E 58. A 59. C 60. D 61. B 62. A 63. B 64. C 65. A 66. D 67. D 68. D 69. A 70. B 71. C 72. E 73. C 74. E 75. B 76. D 77. C 78. C 79. A 80. E 13

SBS PRACTICE TEST 7. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 7. 3. Mr. Beams is always and to me. He always listens to my ideas.

SBS PRACTICE TEST 7. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 7. 3. Mr. Beams is always and to me. He always listens to my ideas. SBS PRACTICE TEST 7 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. Mr. Beams is always and to me. He always listens to my ideas. 1. I have done

More information

Fry Instant Word List

Fry Instant Word List First 100 Instant Words the had out than of by many first and words then water a but them been to not these called in what so who is all some oil you were her sit that we would now it when make find he

More information

Fry Instant Words High Frequency Words

Fry Instant Words High Frequency Words Fry Instant Words High Frequency Words The Fry list of 600 words are the most frequently used words for reading and writing. The words are listed in rank order. First Hundred Group 1 Group 2 Group 3 Group

More information

Hi-tech. Language focus. First conditional. Second conditional. eat. 'd give / wouldn t

Hi-tech. Language focus. First conditional. Second conditional. eat. 'd give / wouldn t 9 Hi-tech Language focus First conditional 1a Complete the sentences with the correct form of the verb in brackets. Use the Present Simple or will + infinitive. eat 1 If you (eat) cheese late at night,

More information

Fry Phrases Set 1. TeacherHelpForParents.com help for all areas of your child s education

Fry Phrases Set 1. TeacherHelpForParents.com help for all areas of your child s education Set 1 The people Write it down By the water Who will make it? You and I What will they do? He called me. We had their dog. What did they say? When would you go? No way A number of people One or two How

More information

IN A SMALL PART OF THE CITY WEST OF

IN A SMALL PART OF THE CITY WEST OF p T h e L a s t L e a f IN A SMALL PART OF THE CITY WEST OF Washington Square, the streets have gone wild. They turn in different directions. They are broken into small pieces called places. One street

More information

Before the first listening you will have one minute to look through the questions of PARTS

Before the first listening you will have one minute to look through the questions of PARTS Listening Comprehension Listening Comprehension Test You will hear three different recordings. Before the first listening you will have one minute to look through the questions of PARTS ONE and TWO. You

More information

S OAPY MOVED RESTLESSLY ON HIS SEAT

S OAPY MOVED RESTLESSLY ON HIS SEAT T h e C o p a n d t h e A n t h e m p The Cop and the Anthem S OAPY MOVED RESTLESSLY ON HIS SEAT in Madison Square. There are certain signs to show that winter is coming. Birds begin to fly south. Women

More information

Comprehension and Discussion Activities for the Movie Bend it Like Beckham

Comprehension and Discussion Activities for the Movie Bend it Like Beckham Comprehension and Discussion Activities for the Movie Bend it Like Beckham This module is designed to accompany the award-winning 2002 British film Bend it Like Beckham. Bend it like Beckham is about football,

More information

SAMPLE PROFICIENCY EXAM I 1-23. sorularda, cümlede veya parçada boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

SAMPLE PROFICIENCY EXAM I 1-23. sorularda, cümlede veya parçada boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. SAMPLE PROFICIENCY EXAM I 1-23. sorularda, cümlede veya parçada boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. Amelia Earheart, America s most famous woman pilot, was born into a wealthy

More information

ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS.

ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS. T h e G i f t o f t h e M a g i p T h e G i f t o f t h e M a g i ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS. That was all. She had put it aside, one cent and then another and then another, in her careful buying

More information

CREATE TAX ADVANTAGED RETIREMENT INCOME YOU CAN T OUTLIVE. create tax advantaged retirement income you can t outlive

CREATE TAX ADVANTAGED RETIREMENT INCOME YOU CAN T OUTLIVE. create tax advantaged retirement income you can t outlive create tax advantaged retirement income you can t outlive 1 Table Of Contents Insurance Companies Don t Just Sell Insurance... 4 Life Insurance Investing... 5 Guarantees... 7 Tax Strategy How to Get Tax-Free

More information

Children and road safety: a guide for parents

Children and road safety: a guide for parents Child Safety Week Report Children and road safety: a guide for parents What are the facts? The number of children aged up to 19 years who are killed or seriously injured each year on Britain's roads has

More information

u n i t s i x Insurance: Your Protection Could you afford to pay for the damages you

u n i t s i x Insurance: Your Protection Could you afford to pay for the damages you Unit Six Insurance: Your Protection You're healthy, young, vivacious, and happy. Why in the world would you need insurance? You know the guy who was hit while riding his motorcycle or the girl who broke

More information

Moving on! Not Everyone Is Ready To Accept! The Fundamental Truths Of Retail Trading!

Moving on! Not Everyone Is Ready To Accept! The Fundamental Truths Of Retail Trading! Moving on If you re still reading this, congratulations, you re likely to be in the minority of traders who act based on facts, not emotions. Countless others would have simply denied the facts, and moved

More information

AMP Risk Protection Plan Booklet. Protect what s most important to you

AMP Risk Protection Plan Booklet. Protect what s most important to you AMP Risk Protection Plan Booklet Protect what s most important to you No matter how cautious we are, the unexpected can happen to any one of us, at any time. And our lives can change in a split second.

More information

Preliminary English Test

Preliminary English Test Preliminary English Test Placement Test Time allowed: 2 hours QUESTION PAPER DO NOT write on this paper Instructions: Please answer all questions DO NOT USE a dictionary Write all answers on the separate

More information

! Insurance and Gambling

! Insurance and Gambling 2009-8-18 0 Insurance and Gambling Eric Hehner Gambling works as follows. You pay some money to the house. Then a random event is observed; it may be the roll of some dice, the draw of some cards, or the

More information

KEY ENGLISH TEST for Schools

KEY ENGLISH TEST for Schools KEY ENGLISH TEST for Schools PAPER 1 Reading and Writing Sample Paper Time 1 hour 10 minutes INSTRUCTIONS TO CANDIDATES Do not open this question paper until you are told to do so. Write your name, Centre

More information

Life Insurance made easy

Life Insurance made easy Life Insurance made easy INTRODUCTION Your Health is your Wealth - I genuinely believe that to be true. I work in the A&E Department of a large hospital and every day I see the challenges people face in

More information

First Certificate Trainer

First Certificate Trainer Writing answer guidelines for Test 3 Test 3, Writing Part 1 (page 114), Model answer 1 This model has been prepared as an example of a very good answer. However, please note that this is just one example

More information

flight attendant lawyer journalist programmer sales clerk mechanic secretary / receptionist taxi driver waiter/waitress

flight attendant lawyer journalist programmer sales clerk mechanic secretary / receptionist taxi driver waiter/waitress Work Choices UNIT 3 Getting Ready Discuss these questions with a partner. flight attendant lawyer journalist programmer sales clerk mechanic secretary / receptionist taxi driver waiter/waitress 1 Look

More information

FORM 5 ENGLISH TIME: 15 minutes Listening Comprehension. Instructions for the conduct of the Listening Comprehension Examination

FORM 5 ENGLISH TIME: 15 minutes Listening Comprehension. Instructions for the conduct of the Listening Comprehension Examination DIRECTORATE FOR QUALITY AND STANDARDS IN EDUCATION Department for Curriculum Management and elearning Educational Assessment Unit Annual Examinations for Secondary Schools 2011 Track 1 FORM 5 ENGLISH TIME:

More information

Wallaby Choose the correct answer (Scegli la risposta giusta)

Wallaby Choose the correct answer (Scegli la risposta giusta) Baby_Kang_07.qxp 16-04-2007 12:17 Pagina 10 Kangourou Italia - British Institutes Gara del 20 marzo 2007 Categoria Per studenti della classe terza della Scuola Secondaria di Primo Grado Choose the correct

More information

2014-2015 SUPPLEMENTARY MATERIAL (New Language Leader Elementary Unit 5) B / C LEVEL TEACHERS COPY

2014-2015 SUPPLEMENTARY MATERIAL (New Language Leader Elementary Unit 5) B / C LEVEL TEACHERS COPY GRAMMAR A. Complete the table. Use the comparative form of the adjectives in the box. busy bad big famous wet tall ugly good wide rich short heavy important slow hot nice safe large small expensive +er

More information

Small Business Owners: How You Can-and Must-Protect Your Business From The IRS If You Have Payroll Tax Problems!

Small Business Owners: How You Can-and Must-Protect Your Business From The IRS If You Have Payroll Tax Problems! E N O, B O U L A Y, M A R T I N & D O N A H U E, L L P SPECIAL SMALL BUSINESS TAX REPORT Inside this Special Report Small Business Owners: How You Can-and Must-Protect Your Business From The IRS If You

More information

Topic: The legal system

Topic: The legal system Topic: The legal system Lesson: Legalising drugs KS or Year Group: Year 10/11 Resources: 1. Resource 1 Sky News clip 1 Police chief: All drugs should be legal 2. Resource 2 Sky News clip 2 Netherlands

More information

All About Auto Insurance

All About Auto Insurance All About Auto Insurance The legal responsibility involved when you are in a car accident is extraordinary. Basically, if you hurt someone else while driving, there s no limit to the amount he or she can

More information

1) What is the average number of mobile phones owned by each British person? a) 0.8 b) 1.8 c) 2.8

1) What is the average number of mobile phones owned by each British person? a) 0.8 b) 1.8 c) 2.8 Mobile Phones Task 1 - Mobile phones Ask your partner: Have you got a mobile phone? What make is it? Do you think mobile phones were a good invention? Why (not)? What are the features that you use the

More information

Substance Abuse. Client Handbook Series January 2015

Substance Abuse. Client Handbook Series January 2015 Substance Abuse Client Handbook Series January 2015 Developed by Carleton University, Criminal Justice Decision Making Laboratory & Ontario Ministry of Community Safety and Correctional Services Ralph

More information

English as a Second Language Podcast www.eslpod.com. ESL Podcast 216 Outsourcing Operations

English as a Second Language Podcast www.eslpod.com. ESL Podcast 216 Outsourcing Operations GLOSSARY overhead the money a company spends to run its business * Moving to a bigger office building will mean an increase in the company s overhead for upcoming years. to outsource to have company business

More information

c01_1 09/18/2008 1 CHAPTER 1 COPYRIGHTED MATERIAL Attitude Is Everything in a Down Market http://www.pbookshop.com

c01_1 09/18/2008 1 CHAPTER 1 COPYRIGHTED MATERIAL Attitude Is Everything in a Down Market http://www.pbookshop.com c01_1 09/18/2008 1 CHAPTER 1 Attitude Is Everything in a Down Market COPYRIGHTED MATERIAL c01_1 09/18/2008 2 c01_1 09/18/2008 3 Whether you think you can or you think you can t, you are right. Henry Ford

More information

SALE TODAY All toys half price

SALE TODAY All toys half price Name: Class: Date: KET Practice PET TestPractice Reading Test and Reading Writing KET PET Part 1 Questions 1 5 Which notice (A H) says this (1 5)? For Questions 1 5 mark the correct letter A H on your

More information

Young people and drugs

Young people and drugs Young people and drugs Many parents worry about whether their son or daughter is taking illegal drugs, how they can tell, and what to do about it. While there s a lot of concern about illegal drugs in

More information

Rock-a-bye baby: Quad-City couple fosters infants

Rock-a-bye baby: Quad-City couple fosters infants Home / Lifestyles Rock-a-bye baby: Quad-City couple fosters infants Story Discussion Kay Luna Posted: Monday, December 15, 2008 12:00 am (2) Comments Font Size: Default font size Larger font size Andrew

More information

Witness an online magazine

Witness an online magazine Witness an online magazine Cuba: An Island In Transition www.visionproject.org Photos & Text by Richard Falco Cuba: An Island In Transition Photos & Text by Richard Falco Cuba is quickly approaching a

More information

Dear Billy, Dear mother,

Dear Billy, Dear mother, Dear Billy, I am writing to let you know how much I am missing you. I have some good news. I am going to be an auntie. I am so excited about finding out what my sister is having. I am very proud of you,

More information

Level 2 Award in Safe Driving at Work

Level 2 Award in Safe Driving at Work Level 2 Award in Safe Driving at Work Student notes (sample) www.britsafe.org Membership Training Qualifications Audit and Consultancy Audit and Policy Consultancy and Opinion Policy Awards and Opinion

More information

THERE IS ONE DAY THAT IS OURS. THERE IS ONE

THERE IS ONE DAY THAT IS OURS. THERE IS ONE p T w o T h a n k s g i v i n g D a y G e n t l e m e n THERE IS ONE DAY THAT IS OURS. THERE IS ONE day when all Americans go back to the old home and eat a big dinner. Bless the day. The President gives

More information

Availability and Disaster Recovery: Basic Principles

Availability and Disaster Recovery: Basic Principles Availability and Disaster Recovery: Basic Principles by Chuck Petch, WVS Senior Technical Writer At first glance availability and recovery may seem like opposites. Availability involves designing computer

More information

Mammon and the Archer

Mammon and the Archer O. H e n r y p Mammon and the Archer OLD ANTHONY ROCKWALL, WHO HAD MADE millions of dollars by making and selling Rockwall s soap, stood at a window of his large Fifth Avenue house. He was looking out

More information

Now More Than Ever: Community Colleges Daniel Wister

Now More Than Ever: Community Colleges Daniel Wister 28 Preview Now More Than Ever: Community Colleges Daniel Wister When Miranda left for school at a faraway university, she thought that all her dreams were on their way to coming true. Then, once disappointment

More information

How people with learning disabilities use TV, telephones, mobiles and the internet. Shop.

How people with learning disabilities use TV, telephones, mobiles and the internet. Shop. How people with learning disabilities use TV, telephones, mobiles and the internet. Shop. EasyRead version of the report: People with learning disabilities and communications services. Shop. What is in

More information

INTRODUCTION. Just a quick word

INTRODUCTION. Just a quick word P.P.P. INTRODUCTION Just a quick word Most of us would rather drag a dead horse through a sewer than write an essay. The trouble is, because essays are required by most educational institutions, we must

More information

Human trafficking is the buying and selling of men, women and children within countries and across borders in order to exploit them for profit.

Human trafficking is the buying and selling of men, women and children within countries and across borders in order to exploit them for profit. Learn. Act. Share. Human trafficking is the buying and selling of men, women and children within countries and across borders in order to exploit them for profit. The trafficker takes away the basic human

More information

GET IT IN WRITING. PARENTS ARE THE KEY TO SAFE TEEN DRIVING. LEARN HOW.

GET IT IN WRITING. PARENTS ARE THE KEY TO SAFE TEEN DRIVING. LEARN HOW. GET IT IN WRITING. Don t just talk about safe driving; set your family s own driving rules and get your teen to agree to them in writing through a Parent-Teen Driving Agreement. Put a copy of your agreement

More information

NEW DRIVERS HOW TO TAKE THE ON-THE-ROAD SKILLS TEST. KELLY MANNING: Welcome to DMV Infocast, an audio production of the

NEW DRIVERS HOW TO TAKE THE ON-THE-ROAD SKILLS TEST. KELLY MANNING: Welcome to DMV Infocast, an audio production of the NEW DRIVERS HOW TO TAKE THE ON-THE-ROAD SKILLS TEST KELLY MANNING: Welcome to DMV Infocast, an audio production of the Connecticut Department of Motor Vehicles. This is Kelly Manning, Infocast Editor.

More information

Video Guide: Next Generation Videos. Next Generation Videos...6. Before You Start...6. Showing the Segments...6

Video Guide: Next Generation Videos. Next Generation Videos...6. Before You Start...6. Showing the Segments...6 video Video Guide: Next Generation Videos Next Generation Videos...6 Before You Start...6 Showing the Segments...6 Question Keys and Discussion Points by Segment...6 Talking About Risk...6 Hattie: Life

More information

The 3 Biggest Mistakes Investors Make When It Comes To Selling Their Stocks

The 3 Biggest Mistakes Investors Make When It Comes To Selling Their Stocks 3 The 3 Biggest Mistakes Investors Make When It Comes To Selling Their Stocks and a simple three step solution to consistently outperform the market year after year after year. 2 Dear friend and fellow

More information

PUSD High Frequency Word List

PUSD High Frequency Word List PUSD High Frequency Word List For Reading and Spelling Grades K-5 High Frequency or instant words are important because: 1. You can t read a sentence or a paragraph without knowing at least the most common.

More information

What are you. worried about? Looking Deeper

What are you. worried about? Looking Deeper What are you worried about? Looking Deeper Looking Deeper What are you worried about? Some of us lie awake at night worrying about family members, health, finances or a thousand other things. Worry can

More information

Retired Life in Thailand

Retired Life in Thailand Thoughts on Retiring to the Land of Smiles By Hugh Leong Copyright 2010 by Hugh Leong The author disclaims any liability, loss, or risk, personal or otherwise, which is incurred as a consequence, directly

More information

Warning: You could lose everything!!

Warning: You could lose everything!! Warning: You could lose everything!! Horrible accidents do happen, and they can happen to you. Suddenly everything gets dark, the sky opens up, it starts raining cats and dogs, you can barely see, and

More information

Advice for Recommenders: How to write an effective Letter of Recommendation for applicants to the Stanford MBA Program

Advice for Recommenders: How to write an effective Letter of Recommendation for applicants to the Stanford MBA Program Advice for Recommenders: How to write an effective Letter of Recommendation for applicants to the Stanford MBA Program -- Edited Transcript of Interview updated 27 July 2011 What are some of your responsibilities

More information

ANGLAIS NOTE. Durée : 60 minutes. Nom :... Prénom :... Type de maturité (cochez SVP) : Consigne : Points obtenus :.../ 80

ANGLAIS NOTE. Durée : 60 minutes. Nom :... Prénom :... Type de maturité (cochez SVP) : Consigne : Points obtenus :.../ 80 2013 Artistique (MPA) Commerciale (MPC) Sciences naturelles (MPSN) Santé-social (MP-S2) Technique (MPT) Durée : 60 minutes Nom :... Prénom :... Type de maturité (cochez SVP) : MPA MPC MPSN MP-S2 MPT Consigne

More information

9 sets de dúas fichas 1 set de tres fichas

9 sets de dúas fichas 1 set de tres fichas EXPRESIÓN ORAL 9 sets de dúas fichas 1 set de tres fichas 1 SPEAKING SET 1 CANDIDATE A TASK 1 (MONOLOGUE): FILMS You are a Spanish student living in London and you meet a Polish friend for coffee. You

More information

UK hiking tourism. CH - Visitnorway.com

UK hiking tourism. CH - Visitnorway.com UK hiking tourism CH - Visitnorway.com Contents 1. Executive Summary 3 2. Introduction 4 3. Research on the Internet: Phase 1 5 3.01: Tour operators: 5 3.02: Websites/forums: 5 3.03: Hiking/Outdoor magazines

More information

MACMILLAN READERS INTERMEDIATE LEVEL RICHARD CHISHOLM. Meet Me in Istanbul. ~ l\lacl\iillan

MACMILLAN READERS INTERMEDIATE LEVEL RICHARD CHISHOLM. Meet Me in Istanbul. ~ l\lacl\iillan MACMILLAN READERS INTERMEDIATE LEVEL RICHARD CHISHOLM Meet Me in Istanbul ~ l\lacl\iillan Contents 1 Journey to Istanbul 5 2 The American Bar 8 3 A Shock 12 4 'I Saw Her' 16 5 A Disappointing Day 19 6

More information

Medical Malpractice VOIR DIRE QUESTIONS

Medical Malpractice VOIR DIRE QUESTIONS Medical Malpractice VOIR DIRE QUESTIONS INTRODUCTION: Tell the jurors that this is a very big and a very important case. Do a SHORT summary of the case and the damages we are seeking. This summary should

More information

A: We really embarrassed ourselves last night at that business function.

A: We really embarrassed ourselves last night at that business function. Dialog: VIP LESSON 049 - Future of Business A: We really embarrassed ourselves last night at that business function. B: What are you talking about? A: We didn't even have business cards to hand out. We

More information

STORIES FOR HOPE. http://www.storiesforhope.org ph: 734.678.5512 (US) / 0788260317 (RW) email: ppasick@gmail.com

STORIES FOR HOPE. http://www.storiesforhope.org ph: 734.678.5512 (US) / 0788260317 (RW) email: ppasick@gmail.com STORIES FOR HOPE ph: 734.678.5512 (US) / 0788260317 (RW) email: ppasick@gmail.com Transcript of an Audio-Recorded Conversation in Post-Conflict Rwanda Participants: Munganyinka Melaine Relation: Mother

More information

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Anglès Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

More information

Fry s Sight Word Phrases

Fry s Sight Word Phrases The people Write it down By the water Who will make it? You and I What will they do? He called me. We had their dog. What did they say? When would you go? No way A number of people One or two How long

More information

Photocopy Masters. Learning for Life: Classroom Activities for HIV and AIDS Education

Photocopy Masters. Learning for Life: Classroom Activities for HIV and AIDS Education Education International Internationale de l Education Internacional de la Educación Education International - Education Development Center - World Health Organization Learning for Life: Photocopy Masters

More information

1. - 53. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

1. - 53. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 1. - 53. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. I m really looking forward (1) to the south of France next summer. We have travelled to France many times, but

More information

8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI

8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK SINVI 29 KSIM 2013 Saat: 12.00 İNGİLİZCE 1-11. sorularda boş bırakılan yere uygun gelen kelime ya da ifadeyi işaretleyiniz. 1. While hmet was driving to work, he hit a tree

More information

Social, Cultural and Environmental impacts of Tourism

Social, Cultural and Environmental impacts of Tourism Social, Cultural and Environmental impacts of Tourism As we saw, there are many impacts of tourism on local communities. We will expand this to social, cultural and environmental impacts. Social and Cultural

More information

How to Produce a Television Commercial Without Spending a Fortune (or Wasting Money) And Still Get the Results You Want.

How to Produce a Television Commercial Without Spending a Fortune (or Wasting Money) And Still Get the Results You Want. How to Produce a Television Commercial Without Spending a Fortune (or Wasting Money) And Still Get the Results You Want. Read this report to learn the 7 things you must know before you produce a TV spot.

More information

WHAT S INSIDE. Financial Planning. Starting out. Young families. Established families. Empty nesters. Retirement Getting the best advice

WHAT S INSIDE. Financial Planning. Starting out. Young families. Established families. Empty nesters. Retirement Getting the best advice FINANCIAL PLANNING If you re looking for advice on financial planning, this guide explains some of the things you may need to consider. We hope you find this guide and the important pointers to each life

More information

Simple Guide to Life Insurance for Parents

Simple Guide to Life Insurance for Parents Simple Guide to Life Insurance for Parents INTRODUCTION Your Health is your Wealth - I genuinely believe that to be true. I work in the A&E Department of a large hospital and every day I see the challenges

More information

Introduction. Hello. We appreciate you, that you are

Introduction. Hello. We appreciate you, that you are Introduction Hello. We appreciate you, that you are Evan (L) and Chad (R), a sunny fall day on the farm considering us as prospective adoptive parents. We are Evan and Chad. We are excited to grow our

More information

Auto Insurance for New Mexico s Young Drivers

Auto Insurance for New Mexico s Young Drivers Auto Insurance for New Mexico s Young Drivers Prepared for New Mexico s Young Drivers and Their Parents by: One of the major events in many people s lives is earning the privilege of driving a motor vehicle.

More information

YOUTH AND ALCOHOL SURVEY

YOUTH AND ALCOHOL SURVEY YOUTH AND ALCOHOL SURVEY OVERVIEW Based on a survey conducted by the Business Research Centre for the Alcohol Advisory Council of New Zealand ALAC Occasional Publication: No. 1 ALCOHOL ADVISORY COUNCIL

More information

Playing the game. Unit 1 Activities. Move over game boys PAGE 9. Present simple and continuous PAGE 11. Career skills: Explaining your job PAGE 13

Playing the game. Unit 1 Activities. Move over game boys PAGE 9. Present simple and continuous PAGE 11. Career skills: Explaining your job PAGE 13 Unit 1 Activities www.longman-elt.com www.economist.com Move over game boys PAGE 9 Present simple and continuous PAGE 11 Career skills: Explaining your job PAGE 13 Dilemma: Exporting to Mexico PAGE 14

More information

BOOKLET 8. A Guide To Remaining Smoke Free FOR PERSONAL USE ONLY. DO NOT DUPLICATE. Life Without Cigarettes

BOOKLET 8. A Guide To Remaining Smoke Free FOR PERSONAL USE ONLY. DO NOT DUPLICATE. Life Without Cigarettes BOOKLET 8 TM A Guide To Remaining Smoke Life Without Cigarettes Contents Urges 2 Benefits of Quitting 4 But What About My Weight? 7 If You Do Smoke 9 In Closing 10 This is the eighth and last booklet in

More information

1. The more idioms you know how to use correctly, the more natural your speech will sound

1. The more idioms you know how to use correctly, the more natural your speech will sound What are idioms? Idioms are words, phrases, or expressions which are often grammatically strange and are not meant to be understood literally. Idioms are a very important part of any language, so learning

More information

Choose the correct answers. Grey Kangaroo. 1. My father a job at the moment. A) don t have B) isn t having C) doesn t have D) doesn t got

Choose the correct answers. Grey Kangaroo. 1. My father a job at the moment. A) don t have B) isn t having C) doesn t have D) doesn t got Testi_Kang_08.qxp 28-05-2008 21:39 Pagina 16 Kangourou Italia - British Institutes Gara del 14 marzo 2008 Categoria Per studenti della classe seconda della Scuola Secondaria di Secondo Grado Choose the

More information

WHITE PAPER. Improving Driver Safety with GPS Fleet Tracking Technology

WHITE PAPER. Improving Driver Safety with GPS Fleet Tracking Technology Improving Driver Safety with GPS Fleet Tracking Technology 1 How Much Will Unsafe Driving Cost You? Whether you are a small business owner or a fleet manager for a larger organization, it s difficult to

More information

始 まりのブザーが 鳴 るまでページをめくってはいけません

始 まりのブザーが 鳴 るまでページをめくってはいけません 2013 年 度 青 山 学 院 高 等 部 一 般 入 学 試 験 問 題 英 語 始 まりのブザーが 鳴 るまでページをめくってはいけません 下 記 の 注 意 事 項 に 目 を 通 しておいてください 問 題 用 紙 は 1 ページから 12 ページまであるので 始 まりのブザー が 鳴 ったらすぐに 確 認 すること 解 答 はすべて 別 紙 の 解 答 用 紙 に 記 入 すること とじてある

More information

Your guide to protecting yourself and your loved ones with Aviva

Your guide to protecting yourself and your loved ones with Aviva Your guide to protecting yourself and your loved ones with Aviva Protect what matters most What s the most precious thing in the world to you? There s really only one answer to that the people who are

More information

How to make more money in forex trading. 2003 W. R. Booker & Co. All rights reserved worldwide, forever and ever and ever.

How to make more money in forex trading. 2003 W. R. Booker & Co. All rights reserved worldwide, forever and ever and ever. The 10 Rules How to make more money in forex trading. 2003 W. R. Booker & Co. All rights reserved worldwide, forever and ever and ever. 2 10 Rules Page 2 Rule #1: Never lie to anyone. Never lie to yourself

More information

FAMILY PROTECTION MADE EASY. A guide to life assurance

FAMILY PROTECTION MADE EASY. A guide to life assurance FAMILY PROTECTION MADE EASY A guide to life assurance INTRODUCTION Your Health is your Wealth - I genuinely believe that to be true. I work in the A&E Department of a large hospital and every day I see

More information

Parenting. Coping with A Parent s Problem Drug or Alcohol Use. For children. aged 6 to 12

Parenting. Coping with A Parent s Problem Drug or Alcohol Use. For children. aged 6 to 12 Parenting Positively Coping with A Parent s Problem Drug or Alcohol Use For children aged 6 to 12 The information in this booklet is meant to help children who are living with harmful parental drug or

More information

SIMPLE FINANCIAL ANALYSIS FOR A SMALL FISH PROCESSING PLANT

SIMPLE FINANCIAL ANALYSIS FOR A SMALL FISH PROCESSING PLANT SIMPLE FINANCIAL ANALYSIS FOR A SMALL FISH PROCESSING PLANT by Gunnar Knapp Professor of Economics Institute of Social and Economic Research University of Alaska Anchorage 3211 Providence Drive Anchorage,

More information

Why do I need protection?

Why do I need protection? Why do I need protection? What s inside 3 Life cover 4 Critical illness cover 7 Income protection 8 Who else would you rely on? 10 It might cost less than you think 12 A word from your adviser... Introduction

More information

Raising Drug-Free Teens

Raising Drug-Free Teens A Parent s Guide to Raising Drug-Free Teens Dear Parent, You are the single most important influence in keeping your children drug free. In fact, research shows that the number one reason teenagers don

More information

Dear Expectant Mother,

Dear Expectant Mother, Dear Expectant Mother, We are Lisa and DJ and we ve been married for a very happy twelve years. Having a child is something that we have always dreamed of. Like most people, we assumed it would come naturally

More information

Distractions in Everyday Driving. AAA Foundation for Traffic Safety

Distractions in Everyday Driving. AAA Foundation for Traffic Safety Distractions in Everyday Driving AAA Foundation for Traffic Safety Did you know that Americans spend about one hour and 15 minutes in their vehicles every day? Unfortunately, people often treat this as

More information

B.A. ENGLISH ENTRANCE TEST

B.A. ENGLISH ENTRANCE TEST B.A. ENGLISH ENTRANCE TEST Time allowed: 60 min Total marks for the test: 100 Marking scheme: 1 mark for each correct answer In each multiple choice question, only one of the four answers is correct. Choose

More information

Ididn t think I was an alcoholic. I thought my

Ididn t think I was an alcoholic. I thought my (2) FEAR OF FEAR This lady was cautious. She decided she wouldn t let herself go in her drinking. And she would never, never take that morning drink! Ididn t think I was an alcoholic. I thought my problem

More information

13. if 14. are 15. of 16. be 17. as/while/when 18. away/off 19. was 20. more 21. since 22. As 23. for 24. so

13. if 14. are 15. of 16. be 17. as/while/when 18. away/off 19. was 20. more 21. since 22. As 23. for 24. so TEST 1 page 7 4. D page 8 9. C 11. F 13. H 14. G 15. E page 10 1 1 18. E 2 22. D 23./2/C 25./2/E 2 2 30. A page 21 9. A 10. D 11. D 1 page 22 13. if 14. are 15. of 16. be 17. as/while/when 18. away/off

More information

Using coping statements to avoid common thinking traps

Using coping statements to avoid common thinking traps Using coping statements to avoid common thinking traps Did you know that your thoughts affect how you see yourself and the world around you? You may look at a situation one way, even though there are many

More information

1. Key findings 3 2. Background 3 3. Diversity 4 4. Women in the IT profession 5 5. A career in IT 10 6. Profile of participants 13

1. Key findings 3 2. Background 3 3. Diversity 4 4. Women in the IT profession 5 5. A career in IT 10 6. Profile of participants 13 Survey Contents 1. Key findings 3 2. Background 3 3. Diversity 4 4. Women in the IT profession 5 5. A career in IT 10 6. Profile of participants 13 List of figures Figure 1 - Does your organisation / company

More information

Why Computer Science? Robert H. Sloan University of Illinois at Chicago

Why Computer Science? Robert H. Sloan University of Illinois at Chicago Why Computer Science? Robert H. Sloan University of Illinois at Chicago I have two teenage daughters. The older one is in college, and is studying computer science (CS). The younger one is in high school,

More information

Gift of the Magi By O Henry

Gift of the Magi By O Henry Gift of the Magi By O Henry One dollar and eighty-seven cents. That was all. And sixty cents of it in the smallest pieces of money - pennies. Pennies saved one and two at a time by negotiating with the

More information

Video games are in the news

Video games are in the news Issue Video games 1. What s the issue? Video games are in the news Grand Theft Auto 5 is a game full of violence and mayhem. You can drive and run through a fictional city, shooting people, running them

More information

Test your knowledge on risk. Fill in the box for the correct answer for each question or statement.

Test your knowledge on risk. Fill in the box for the correct answer for each question or statement. Test your knowledge on risk. Fill in the box for the correct answer for each question or statement. 1 2 Which 3 Which 4 The 5 In Which statement(s) describe the relationship between risk and insurance?

More information

THE ENVELOPE BUDGET The Easiest Budgeting Tool I Know By David Dopp

THE ENVELOPE BUDGET The Easiest Budgeting Tool I Know By David Dopp THE ENVELOPE BUDGET The Easiest Budgeting Tool I Know By David Dopp My son, who has always had a problem keeping track of his money, had tried just about every budgeting trick he had ever read. Despite

More information

136 deaths in 2007 (Latest figures available) UK (129 in England) 2,458 serious injuries in 2007 in the UK source- National Office of Statistics

136 deaths in 2007 (Latest figures available) UK (129 in England) 2,458 serious injuries in 2007 in the UK source- National Office of Statistics Cycle facts to arm and protect DEATHS AND INJURIES Time: 136 deaths in 2007 (Latest figures available) UK (129 in England) 2,458 serious injuries in 2007 in the UK source- National Office of Statistics

More information