PERT Computerized Placement Test

Size: px
Start display at page:

Download "PERT Computerized Placement Test"

Transcription

1 PERT Computerized Placement Test REVIEW BOOKLET FOR MATHEMATICS Valencia College Orlando, Florida Prepared by Valencia College Math Department Revised April 0 of 0 // : AM

2 Contents of this PERT Review Booklet: General information.... Study tips.... Part : General Mathematics Section... Test for General Mathematics... 6 Test answers.. 6 Tips on how to work missed questions on test.. 7 Part : Developmental Math I.. 8 Test for Developmental Math I.. 9 Test answers.. Tips on how to work missed questions on test.. Information sheets on a variety of Dev. Math I topics.. Practice questions and answers from Dev. Math I Part : Developmental Math II. Test for Developmental Math II. Test answers 6 Tips on how to work missed questions on test.. 7 Information sheets on a variety of Dev. Math II topics. 69 Practice: Signed no., Equations, Graphing, Polynomials... 7 Practice: Variety of topics with answers... 8 Part : Intermediate Algebra. 88 Test for Intermediate Algebra 89 Test answers... 9 Tips on how to work missed questions on test... 9 Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

3 PERT Review for Mathematics This PERT Review was created to help students to review the major skills that are assessed on the PERT test in order to achieve the most accurate placement into a course of mathematics at Valencia College. If you have not learned the subject matter covered in this booklet at an earlier time, it is unlikely that you will be able to learn it for the first time through this review. No calculator will be allowed on the PERT test. The PERT test does NOT have a time limit. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

4 Math Study Skills Tip Sheet. Read your tetbook. Read your tetbook before the topic is covered in class. Make notes on anything you do not understand, so you can get that cleared up during class. It is crucial to master one concept before going on to the net and to stay current with your reading. Read actively - read with paper and pencil in hand - work out eamples yourself - highlight and take notes.. Set up a regular study time and place. Be aware of your best time of day to study. Study two hours for every hour you spend in class. Because most math classes are cumulative, it is better to study for a shorter amount of time more often, then to wait until the day before the test. Study math first if it is your most difficult subject. Study with others - you will learn different approaches to reaching solutions.. Be actively involved. Attend class regularly. Come to class with homework completed, if possible. Speak up when you have a question. Seek etra help, if necessary. Mat h Cent er s wit h f r ee t ut or s ar e available on all campuses of Valencia College. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

5 Part General Mathematics All students entering Valencia College should review this section. Some of this general mathematics material will be taught in the Developmental Math I course. For any math class higher than Developmental Math I the instructor will assume their students know everything in this section. NOTE: The PERT test will not specifically test anything in this section but questions on the test will assume you know your basics in order to answer some of the algebra questions. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

6 Test for General Mathematics Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Evaluate: ) 9 6 a) 6 b) c) 8 d) 7 ) 76 a) 98 b) 66 c) 6 d) 6 ) 9 a) 7 b) c) 9 d) ) 8 8 a) 6 b) c) 6 d) 6 Find the area of the shaded region: ) 7cm 8cm 6cm a) 68 square cm. b) 76 square cm. c) 78 square cm. d) 8 square cm. Find the average: Solve: 6), 6,, a) 6 b) c) 7 d) 6 7) For five mathematics tests your scores were 8, 86, 8, 76, 7. What was your average score? a) 8 b) 78 c) 79 d) 7 Choose a strategy and solve: 8) Your car gets about 0 miles per gallon. You are planning to drive to see your friends who live about 80 miles away. How many gallons of gas will you need to purchase to make the trip to see your friends and to return home? a) About 0 gallons b) About gallons c) About 8 gallons d) About 8 gallons 9) In 006 your car cost $,0. In 008 your car cost $7,76. How much did the price increase? a) $06 b) $06 c) None, it was a decrease d) $06 0) While shopping for CDs, you note that the average price is about $8 per CD including ta. You have $6 in your pocket. About how many CDs can you buy? a) b) c) 7 d) 9 ) In 007 you weighed 07 pounds. In 008 you weighed 98 pounds, and in 009 you weighed 8 pounds. How many pounds did you lose from 007 to 009? a) lbs b) None, you gained weight c) 9 lbs d) lbs Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

7 Solve: ) Write this epression in words: = 6 a) The sum of 9 and 7 is 6 b) The difference between 9 and 7 is 6 c) The product of 9 and 7 is 6 d) The quotient of 9 and 7 is 6 Identify a fraction or mied number that represents the shaded part of the figure: ) a) b) c) 6 d) 6 ) a) 7 8 b) c) 7 d) 7 Which diagram represents the number: ) a) b) c) d) 6) a) b) c) d) 7) a) b) c) d) Indicate whether the number is a proper fraction, an improper fraction, or a mied number: 8) 70 7 a) Improper fraction b) Mied number d) Proper fraction Write the mied number as an improper fraction: 9) a) 7 7 b) 9 c) d) 9 7 Write the improper fraction as a mied number: 0) 7 a) 7 b) 7 7 c) 8 d) 6 Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

8 Find the value of n: ) n 6 80 a) 80 b) c) d) 00 ) n a) b) c) d) Simplify: ) 0 a) b) c) 0 d) ) 60 0 a) b) 7 c) 7 d) 60 0 ) 60 6 a) b) c) d) Between the pair of fractions, insert the appropriate sign: < = > 6) 8 a) < b) > c) = 7) 6 a) = b) > c) < 8) 7 a) < b) > c) = Solve: Write your answer in simplest form: 9) A baseball team has played 9 games so far this season. The team won 7 games. What fraction of its games has the team won? a) 9 7 b) 7 9 c) 6 7 d) 7 6 0) Of a family s $8 weekly income, $86 usually goes toward groceries. What fraction of the family s weekly income is usually spent on groceries? a) 8 86 b) 86 8 c) 8 d) 8 Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

9 ) You have three bolts that are 8 in., 6 in., and in. long. You select the shortest of 8 these to join two plates. Which length is selected? a) 8 inch b) 6 inch c) 8 inch ) A broker has an order to sell 00 shares of XYZ Company stock if the price rises another 7 of a point. The stock went up points today. Does the broker see the 6 stock? Add and simplify: a) Yes, 7 b) No, 7 is greater than, so the stock gained enough to sell. 6 is less than, so the stock didn t gain enough to sell. 6 ) 8 8 a) b) c) d) ) a) 77 b) 9 c) 9 d) 6 9 ) 6 7 a) 9 b) 0 c) d) 7 6) a) b) 7 c) 9 d) 7) 7 7 a) 7 9 b) c) 9 d) 6 9 8) 7 7 a) b) c) d) 9) 7 8 a) 7 0 b) 0 c) 6 d) 6 0 Subtract and simplify: 0) 8 8 a) b) c) 8 d) 6 Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

10 ) 8 a) 7 b) c) d) 0 ) 7 a) 9 b) c) 7 d) 7 ) 7 9 a) b) c) 8 d) 6 ) a) 6 b) 6 c) d) ) a) 7 b) 7 c) 7 d) 7 6) 0 7 a) 9 7 b) 7 c) 7 d) 7 7) 7 a) b) c) d) Solve: Write your answer in simplest form: 8) There were 8 yards of wire on a spool. After a customer bought from the spool, how many yards were left? 8 yards of wire a) 8 yards b) yards c) 8 yards d) 8 yards 9) Brian was training to run a marathon. During the three-day period before the race he decided that he would train for a total of hours. If he trained for hours on the first day and third day? 9 0 hours on the second day, how many hours would he need to train on the a) hours b) hours c) hours d) 6 hours Multiply: 0) 8 a) b) c) d) 8 Valencia College All Rights Reserved 0 0 of 0 // : AM

11 ) 8 a) 88 b) 88 c) 8 d) 88 ) 7 a) b) 8 c) d) ) 9 a) b) c) 6 d) 08 Divide: ) a) 6 b) c) 7 d) 7 ) 8 a) 8 b) 6 c) d) None of these 6) 7 a) b) c) d) Solve the problem: 7) Jim has traveled of his total trip. He has traveled 0 miles so far. How many more 6 miles does he have to travel? a) 6 miles b) 86 miles c) None of these d) 0 miles 8) A bag of chips ounces. A serving size is of an ounce. How many servings are in the bag of chips? a) 8 servings b) 9 servings c) servings d) 6 servings Write the decimal as a fraction or mied number in lowest terms: 9) 0. a) 96 b) c) 7 00 d) ).6 a) 9 b) c) d) 68 Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

12 Write the number in decimal notation: 6) Eight and seventeen hundredths a) b) 8.07 c) 87 d) 8.7 The following sentence involves decimals. Write the decimal in words: 6) The weight of a full grown Great Pyrenees dog named Simba is.86 pounds. a) One thousand fifty-two and eighty-si tenths b) One hundred fifty and two hundred eighty-si thousandths c) One hundred fifty-two and eighty-si hundredths d) One hundred fifty-two and eighty-si thousandths Write the number in decimal notation: 6) A piece of paper is thirty-two thousandths of an inch thick. a) 0.0 inches b) inches c) 0. inches d) 0.00 inches Identify the place value of the underlined digit: 6) 0.97 a) Thousandths b) Ones c) Hundredths d) Ten-thousandths Between each pair of numbers, insert the appropriate sign: < = > 6) a) > b) = c) < 66) a) = b) > c) < Rearrange the group of numbers from smallest to largest: 67).0,.00, a),.0,.00 b).0,.00, c),.00,.0 d).00,.0, Give an appropriate answer: 68) Last summer, your average daily electric bill was for 9.0 units of electricity. This summer, it was for 9.0 units. During which summer was the electrical usage higher? a) Last summer b) The usage was the same for both summers c) This summer d) Not enough information to determine Round as indicated: 69) 8.68 (nearest hundredth) a) 8.6 b) 8.6 c) ) 8.7 (nearest tenth) a) 8.8 b) 8.7 c) 8.6 Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

13 7) $ (nearest cent) a) $0.07 b) $0.00 c) $0.08 d) $.00 7).9% (nearest tenth) a) % b).9% c).9% d).8% 7) $,.7 (nearest hundred) a) $,0 b) $,00 c) $,00 d) $,00 Write the ratio in simplest form: 7) to 6 a) b) c) d) Indicate whether the statement is True or False: 7) 0 76). is to 0.6 as.6 is to. Change the percent to a fraction or mied number. Simplify if necessary: 77) 0% a) b) 0 c) d) 78) 00% a) 6 b) 0 c) d 79) 7 % 0 a) 7 0 b) c) 7 d) 0 Solve the problem: 80) What is 0% of 00? a) 0 b). c) 00 d) 8) What is 0.% of 00? a) 6 b) c) 60 d) 600 8) Compute 0% of 0 trees: 8) Compute a) 9,90 trees b) 99 trees c) 99,00 trees d) 00 trees % of 8 feet: a).8 feet b) 0.0 feet c) 8 feet d) 8. feet Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

14 Find the percent of increase or decrease: 8) Original value: $0 New value: $8 a) % increase b) % decrease c) 0% increase d) 0% decrease 8) Original value: $0 New value: $ a) 70% decrease b) 68% increase c) 80% decrease d) 70% increase Find the mean of the set of numbers: 86) $, $, $6, $, $, $, $6 (Round to nearest dollar) a) $7 b) $ c) $ d) $8 87).7, 6., 7.,.7,. a).8 b).0 c). d).66 Use the table to solve the problem: 88) Moons Average distance from Geo I (km) Diameter (km) Time of Revolution in Earth years Luna Luna Luna 90,000.6 Luna 9, Luna 97, What is the time of revolution around Geo I of the moon Luna? a) 0.77 years b).8 years c).86 years d) 7 years Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

15 89) Lake Area Long Lake 8 Big Horn Lake 886 Green Lake 80 Pokagon Lake 890 Thomas Lake 8 How many times as large as the smallest lake is the largest lake? a) 0.09 times b) 80 times c). times d) 0 times 90) Use the following table to determine the minimum payment on a credit card bill: Balance $0 - $ $.0 - $0 $0.0 - $000 $000.0 and up Minimum payment that must be paid Full balance $ 0% of balance $00 + % of balance greater than $000 What is the minimum payment if you have a balance of $00? a) $00 b) c) $ d) $0 Change the given quantity to the indicated unit: 9) 00 seconds = minutes a) 9 b) c) d) 9) 80 inches = feet a) 60 b). c) 0 d) Find the perimeter: 9) 8 yards yards a) yards b) 6 yards c) 8 yards d) yards Find the square root: 9) 9 a) b) 9 c). d) 7 9) a) b) 7 c) d) Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

16 Answer key for Part General Mathematics section: ) D ) D ) D ) A ) A 6) D 7) C 8) C 9) B 0) C ) A ) A ) D ) B ) B 6) C 7) C 8) B 9) D 0) A ) B ) A ) D ) B ) A 6) B 7) C 8) C 9) B 0) B ) B ) A ) C ) C ) A 6) A 7) B 8) B 9) D 0) C ) D ) B ) D ) B ) B 6) C 7) B 8) A 9) B 0) D ) C ) D ) B ) A ) B 6) B 7) D 8) C 9) D 60) C 6) D 6) C 6) A 6) A 6) C 66) B 67) C 68) C 69) A 70) B 7) C 7) C 7) C 7) C 7) FALSE 76) TRUE 77) D 78) D 79) B 80) A 8) A 8) B 8) A 8) C 8) A 86) D 87) D 88) B 89) C 90) D 9) B 9) D 9) D 9) D 9) C Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

17 BASIC WORD PROBLEMS Following these steps will help you get through a word problem:. Draw a picture that matches your information.. Put all information from the problem on your picture. (In English - Not Algebra) If you can tell what the problem says by looking at your picture, then you have done an ecellent job. OPTION: Make a chart for all your information. (Great organizational tool.). To know that you really understand the problem, try putting in a reasonable guess of the answer and then figure out if it is correct or incorrect. You could continue to guess at the answer until you get it correct, but eventually guessing will take up too much of your time.. Using algebra will allow us to find the correct answer without all the guessing. This means that we will use a variable to represent the correct answer in place of the value we were guessing. We will write an equation very similar to the work as when we were guessing. Equation clue words: TOTAL, SUM, or similar words.. Solve the algebraic equation. Check your answer. 6. Answer the original question by writing in sentence format. Eample: At a service station, the underground tank storing regular gas holds 7 gallons less than the tank storing premium gas. If the total storage capacity of the two tanks is 8 gallons, how much does the premium gas tank hold? Premium gas tank Regular gas tank TOTAL (clue word) 8 gallons Holds 7 gallons less than premium tank I am going to guess that the premium tank holds 00 gallons. To check our guess we can calculate that the regular gas tank holds gallons (7 less than the premium tank of 00 gallons). If our guess had been correct the total for the two tanks would be 8. But because 00 and totals to the incorrect value of 9, we need to guess again! Using algebra we can assign a variable (the correct answer) to the amount in the premium tank. The correct amount in the premium tank is P. Therefore the amount in the regular tank (which is 7 gallons less) is P - 7. Now since these answers are correct the total will be 8 gallons. Reasoning: Amount in premium tank + Amount in regular tank = 8 gallons Equation: P + P - 7 = 8 Solve: P -7 = 8 (Combine like terms) P = 900 (Add 7 to both sides of equation) P = 0 (Divide both sides by ) Answer: The premium tank holds 0 gallons of gas. Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

18 WHAT THE WORDS MEAN Addition: Sum the sum of and + Addition: Plus plus y + y Addition: Increased by h increased by 8 h + 8 Addition: Eceeds eceeds m by 6 m + 6 Addition: Added to 7 added to m m + 7 Addition: More than h more than + h Addition: Greater than greater than y y + Subtraction: Difference the difference of k and k Subtraction: Minus minus Subtraction: Decreased by h decreased by 8 h 8 Subtraction: Reduced by reduced by r r Subtraction: Less less m m Subtraction: Less than less than c c Subtraction: Subtracted from 8 subtracted from r r 8 Multiplication: Product the product of and Multiplication: Times times m m Multiplication: Twice twice w w Multiplication: Of half of t / t Division: Per miles per gallon miles/gallon Division: Quotient the quotient of r and 7 r / 7 Division: Divided by divided by y / y Division: Ratio the ratio of z to z / Division: Split into split into n equal parts / n Eponent: Square the square of m m Eponent: Cube the cube of r r Equals: Is The sum of and r is 9 + r = 9 Equals: Result is If you increase m by 7, the result is twice m + 7 = Inequality Is not equal to y is not equal to twice y Inequality Is less than 6 is less than r 6 r Inequality Is greater than m is greater than y m y Inequality r is less than or equal to z r z Inequality p is greater than or equal to w p w Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

19 Multiplying & Dividing Fractions and Mied Numbers Steps:. Rewrite all mied numbers as improper fractions.. If it is a division problem, find the reciprocal of the fraction following the division sign and then multiply.. Multiply the numerators.. Multiply the denominators.. Reduce the fraction, if possible. 6. If the fraction is improper, rewrite as a mied number. Multiplication Eample Division 8 8 Step # 8 8 Step # Step # & # Step # Step #6 Easier Option: Reduce any common factors before multiplying. 8 Step # 8 7 Step # Step #6 7 Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

20 Adding and Subtracting Like Fractions We can ONLY add and subtract the same thing. In the world of fractions the denominators must be the same to have LIKE fractions. Steps:. Add or subtract the numerators (How many units you are adding or subtracting).. Write down the denominator (What you are adding or subtracting).. Reduce your fraction to lowest terms.. If it is improper, write it as a mied number. Eamples with steps # and # only: Eamples that include step # and/or step #: To reduce a fraction we need to find a number that will divide evenly into the numerator and denominator. In the eample above goes into 8 and 0 evenly. Because the / has a value of and multiplying by one does not change the value of the epression, we can drop it from the problem In this eample we have to reduce as in the previous eample. And then write the final answer as a mied number because the numerator is greater than the denominator. Valencia College All Rights Reserved 0 0 of 0 // : AM

21 Adding and Subtracting Unlike Fractions Steps:. Find the common denominator (the number all denominators go into evenly).. Using appropriate identities change all fractions to the common denominator.. Add or subtract the numerators (How many units you are combining).. Write down the denominator (What you are adding or subtracting).. Reduce your fraction to lowest terms. 6. If it is improper, write it as a mied number. LCD is : The smallest number that and both go into evenly. Find the appropriate identities that will give a denominator of. 8 Multiply by the identities to create LIKE denominators. Add numerators, if problem is addition. Subtract numerators, if problem is subtraction. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

22 Subtracting Mied Numbers Steps:. Make both fractions into like denominators.. Subtract the numerators. If the value is negative, you must borrow one () from the whole number. The borrowed one () must be changed to an identity fraction with the same denominator as the fraction and then added together. Now you can subtract the numerators and get a positive value.. Subtract the whole numbers.. Reduce the fraction, if possible. Eample 8 8 Rewrite vertically and change into like denominators. 8 8 Since subtraction at this point would create a negative fraction, we need to borrow one from the whole number () to keep our values positive was chosen because we can only add like fractions. 8 Borrow Borrow from and write as an identity fraction 8 0 with the same denominator. Add numerators Subtract the fractions and whole numbers. 8 This fraction cannot be reduced. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

23 Working With Decimals Assumption: When we do not see a decimal in a number it is assumed that it is after the last digit of the number. Place value: ones tens hundreds thousands values greater than one. fractional values ten-thousandths thousandths hundredths tenths Rounding off: 6.7 Round off to nearest tenths. The correct answer will be 6. because the digit after the tenths column is or higher Round off to nearest thousandths. The correct answer will be because the digit after the thousandths column is below. Adding / Subtracting: Line up the decimal points to make like columns. When subtracting you should first put zeros in all empty columns. Multiplying: Step : Multiply the numbers as though there are no decimal points. Step : Total up the number of digits after both decimal points. Step : Put the decimal in the answer so that the number of digits after the decimal will be the same as your answer to step #. Dividing: The divisor (number you are dividing by) must be a natural number. Step : If the divisor is not a natural number, then move the decimal all the way to the right. Step : If you move the decimal in the divisor, you must also move the decimal in the dividend (number you are dividing into) the same amount of places. Zeros may be added, if needed. Step : Divide normally. Step : Zeros can be added to the dividend to get appropriate answer. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

24 Putting Numbers in Order by Relative Size Comparing fractions: Must have common denominators. Put in proper inequality: 6 Rewrite with common denominator: 9 0 Because 9 is smaller than 0: 9 < 0 Comparing decimals: Must look at common columns. Put in proper inequality:.6.68 Look at each common column individually starting from the left. Tens column: Both are equal (). Ones column: Both are equal (). Tenths column: Both are equal (6). Hundredths column: hundredths is greater than hundredths. Thousandths column: Since we have already found a larger column that determines which is greater, this is unimportant! Therefore:.6 >.68 To compare more than fractions or decimals you can use the same procedure as above to find the largest or smallest value. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

25 Percentage Information Per cent age means: Out of 00 or.0 or / 00 Number % of Number = Number % of 80 is what? 0 % of what is? What % of 0 is 0? (.0) (80) = number 0 (.0) (number) = number (.0) (0) = 0 ()(.0)(80) = number (0)(.0)(number) = (number)(.0)(0) = 0 0 = number (.0)(number) = (number)(.0) = 0 number = 70 number = 0 (Divided both sides by.) (Divided both sides by.) Therefore: % of 80 is 0 0% of 70 is 0% of 0 is 0 Percentage is less than one (): 0. % of 7 is what number? / % of 0 is what number? 0.(.0) (7) = number ( / ) ( / 00 ) (0) = number 0.87 = number / 0 = number Percentage is between and 99:.8% of 9 is what number? / % of 0 is what number? (.8) (.0) (9) = number / % of 0 is what number? 7.86 = number ( / ) ( / 00 ) (0) = number / = number Percentage is greater than 00: 0 % of 6 is what number? 80.6 % of 07 is what number? (0) (.0) (6) = number (80.6) (.0) (07) = number 9. = number 0.9 = number Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

26 Percentage Applications Per cent age means: Out of 00 or.0 or / 00 Number % of Number = Number This number represents the original amount. Percentage amount Words refer to the same information Amount Eample : Finding the amount Eample : Eample : John owns a citrus grove with 00 trees. If % of his trees are grapefruit, how many grapefruit trees does John have? % of 00 citrus trees are grapefruit trees. % of 00 = g Reminder: The word "of" means () (.0) (00) = g that we should be multiplying. 0 = g Therefore John must have 0 grapefruit trees in this grove. Finding the percentage amount Mary has a plant nursery. If 00 of the 000 plants she grows are trees, what percent of her nursery are trees? What percent of 000 plants are 00 trees? n % of 000 = 00 n (.0) (000) = 00 n (0) = 00 n = 0 (We divided both sides by 0) Therefore 0% of the nursery was trees. Finding the original amount In the last election 0% of the people eligible to vote voted. If 00 people voted, how many people were eligible to vote? 0% of the eligible voters are the 00 people who voted. 0% of v = 00 (0) (.0) v = 00 (0.) v = 00 v = 000 (We divided both sides by 0.) Therefore there were 000 people eligible to vote in the election. Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

27 Consumer Applications: Simple Interest I represents the simple Interest you will receive. P represents the Principal which is how much you have in your account. R represents the Rate which is how much you will get at the end of a year for every $00 you have in your account. T represents the amount of Time (in years) that you leave your money in the account. Eample : I = PRT What is the interest earned on $000 invested at 6% for years? Principal = $000 (This is the amount in your account.) R = 6% or.06 per year T = years I = P R T I = (000)(.06)() I = 0 The interest earned is $0 over a -year period. Eample : What is the interest earned on $00 invested at 9% for 8 months? Principal = $00 (This is the amount in your account.) R = 9% or.09 per year. T = 8 / of a year. (Remember time is always per year.) I = P R T I = (00)(.09)(8/) I = The interest earned is $ for a period of 8 MONTHS. Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

28 Part Developmental Math I MAT008 Pr eviously called Pr ealgebr a MAT00 NOTE: The material in this section will not specifically be on the PERT test. But if you do not know this material then the possibility of getting into a higher course is unlikely. Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

29 Test for Developmental Math I a. Place the following numbers in order from least to greatest:,, 8, 0, a., 8, 0,, b.,, 0,, 8 c. 8,, 0,, d. 0, 8,,, b. Place the following numbers in order from least to greatest:.,.0,.0 a..,.0,.0 b..0,.0,. c..0,.,.0 d..,.0,.0 c. Place the following numbers in order from least to greatest:,,, a. b. c. d.,,,,,,,,,,,, a. Simplify: + ( ) ( 6) a. b. c. 8 d. b. Simplify: a. b. c. d. 8 Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

30 c. Simplify: ( 7) a. b. c. 9 d. 99 a. Simplify: a. 7 b. c. 8 d. + b. Simplify: + 7y y + a b c y d y a. Simplify: ( ) a. b. c. + d. 8 b. Simplify: ( + 6) ( + ) a b c. + d. + 0 c. Simplify: a. + b. + c. 0 + d. Valencia College All Rights Reserved 0 0 of 0 // : AM

31 a. Evaluate the algebraic epression when a =, b =, and c = 7: a + b c a. b. c. 0 d. 6a. Simplify: y ( ) + 7( y) a. y y + b. y + 7 8y c. 7 y 8y d. y + 6 6b. Simplify: (m + m 7) (m m + 9) a. m + 7m 6 b. m + m + c. 7m m +6 d. 7m + 7m 6 7a. Solve: 8( ) = ( + ) a. = b. = c. = d. = 7b. Solve: ( + ) = ( + ) a. = b. = 7 c. = d. = Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

32 Developmental Math I Test Answers: a. c b. a c. b a. c b. a c. b a. c b. d a. c b. a c. c a. d 6a. c 6b. a 7a. b 7b. a Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

33 DM-I Question #: Putting Numbers in Order by Relative Size Comparing fractions: Must have common denominators. Put in proper inequality: 6 Rewrite with common denominator: 9 0 Because 9 is smaller than 0: 9 < 0 Comparing decimals: Must look at common columns. Put in proper inequality:.6.68 Look at each common column individually starting from the left. Tens column: Both are equal (). Ones column: Both are equal (). Tenths column: Both are equal (6). Hundredths column: hundredths is greater than hundredths. Thousandths column: Since we have already found a larger column that determines which is greater, this is unimportant! Therefore:.6 >.68 To compare more than fractions or decimals you can use the same procedure as above to find the largest or smallest value. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

34 DM-I Question #: Operations with Integers Integers are positive and negative whole numbers including zero. Set of integers: {, -, -, -, -, -, 0,,,,,, } Integers do NOT include fractions or decimals. Addition: Positive integers: How much money you have! Negative integers: How much money you owe! Addition is the process of combining what you have and owe. Eample Read as follows Read answer Answer You owe $6 and have $8 Have $ + (-7) You have $ and owe $7 Owe $ (-) You owe $ and owe $ Owe $ You have $6 and have $ Have $0 0 Subtraction: Are you having trouble doing a subtraction problem? If so, then do the opposite of what follows the subtraction sign and work the problem as an addition problem. Eample Written as addition Answer 9 + (- 9) - 7 (-) (- 8) - - (-7) Multiplication and Division: LIKE signs give a positive answer. UNLIKE signs give a negative answer. Eample Answer Eample Answer 0 Like signs Like signs -6 (-) Unlike signs 8 (-) Unlike signs -9 - Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

35 DM-I Question #: Adding and Subtracting Polynomials Terms When adding or subtracting polynomial terms, the terms must be like terms. Like terms are defined as algebraic terms which have the same variable(s) with the same eponents. Simplify: Eample Use commutative property to rearrange. -6 and 7 both have as the like term - and - both have as the like term Which are like terms? 8 Total up the terms: = Total up the terms: - = -8 Remember that like terms must have the same variable(s) with the same eponents. The following are like terms because of this fact. and -6 are like terms. 6y and y are like terms. - and are like terms. The following are not like terms: and 8y 6 y and 8 y Because they have different variables. Because the eponents are not the same on the y variable. 8 and 7 Because the eponents are not the same on the variable. Simplify: Answers: y + 8 y 8 y y Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

36 DM-I Question #: Multiplying Polynomials Monomial (one term) times Binomial (two terms): Simplify: ( + 7) Eample + 7 Distributive property 0 + Multiplication of factors Simplify: ( ) (-y) Eample (-y)() (-y)() Distributive property -0y + y Multiplication of factors Binomial ( terms) times Binomial ( terms):. Multiply First terms. Multiply Outside terms Simplify: ( + 7) ( + ). Multiply Inside terms. Multiply Last terms Distributive property First Outside Inside Last Spells FOIL Did you notice that the first letter of each word F-O-I-L spells FOIL??? This is a trick to help you remember the steps to multiplying binomials! Multiplication of factors Addition of like terms Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

37 Binomial ( terms) times Binomial ( terms) continued: These problems use the same method as on the previous page. But they LOOK different because there is no middle term! Simplify: ( + ) ( ) Eample + Distributive property Multiplication of factors Combine like terms Note: This answer is called: Difference of squares because it is subtraction and both terms are perfect squares. Simplify: ( + ) MEANS ( + ) ( + ) Distribute: Answers:. ( +) ( ) 6. -( + ) -0. -( ) ( )(-6) ( + ) (7 ) y( + m + 6) 0y +my +0y 9. (- + r 7)(-) 0r (y + ) + 0y + The is a separate term and not part of the distributive property!. ( + ) ( + ) ( + ) (- + ) ( + ) (m + ) 8m m +. ( ) ( ) ( + 8) ( ) ( ) ( + ) (y + ) (y ) y 6 8. ( ) (7m + ) 9m + m + 9 Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

38 DM-I Question #: Evaluating an Epression Evaluating an epression is done by replacing a variable with a given value and then simplifying using order of operations. Evaluate: + 7 when = () + 7 Substitute for the variable + 7 Simplify using order of operations Simplify using order of operations Evaluate: 7 + yz when =, y = 7, and z = 9 7() + (7)(9) Substitute for, 7 for y, and 9 for z 7() + (7)(9) Simplify using order of operations Simplify using order of operations 9 Simplify using order of operations Evaluate: y when = 6 and y = - (6) (-) Substitute 6 for and for y + Simplify using order of operations Simplify using order of operations Evaluate: - y z when = -, y = 7, and z = -9 -(-) (-)(7) (-9) Substitute for, 7 for y, 9 for z -(-) (-)(7) 8 Simplify using order of operations Simplify using order of operations - Simplify using order of operations Evaluate Answers. y when = and y = 6 9. g p when g = and p = y z when y = 9 and z = abc m when a = -, b =, c = -6, m = r + w when r = 8 and w = -6 Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

39 DM-I Question #6: Simplifying an Epression An epression is one or more terms that are added or subtracted. Eamples:, +, -6, + m 9r + SIMPLIFY an epression using GE( MD)( AS ) :. Work inside all Groupings. Fraction ( Parentheses ), Brackets,, Radical, Absolute value Bar. Work with Eponents.. Do Multiplication and Division combinations from Left to Right.. Do Addition and Subtraction combinations from Left to Right. Simplify: Multiply Add / Subtract like terms left to right Simplify: ( + 7 ) + () (- + 7) + () Work inside parentheses (- + 7) + 6 Work with eponents Distributive property (multiplying) Note: Instructors epect terms with eponents to be written in descending order like this: 6 + Simplify: (r + r ) (r 7r + 8) r + r r + 7r 8 Distributive property Note: Subtracting will change the sign of each term being subtracted. r + 0r 0 Add / Subtract like terms. Simplify Answer ( + ) ( 8) +. ( 7) + ( ) + 8. h + (h 7) (6h) + 0 h. -(w ) (w 8w + 9) -w w + 6. (r + 6 ) + 8(-r + r + ) -6r + 6 Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

40 DM-I Question #7: Solving an Equation Equation ( epressions that are equal to each other): + 8 = Left epression = Right epression SOLVE: Means to isolate a specific variable in an equation on either side by doing the same thing to both the simplified epression on the left side and the right side.. Simplify: GE( MD)( AS ) the epressions on either side of the equation.. Collect all variables into ONE TERM (add or subtract to both sides).. Isolate the variable term (add or subtract constant term to both sides).. Isolate the variable itself (multiply or divide coefficient to both sides). Solve: ( + ) = = = = = 6 Simplify the left side Subtract constant term from both sides Simplify to isolate variable term Divide by coefficient on both sides Simplify to isolate variable Solve: ( ) = ( + ) 8 = + 0 Simplify both sides 8 8 = Subtract 8 term from both sides - = Simplify variables into one term - 0 = Subtract constant from both sides - = 7 Simplify to isolate variable term 7 Divide by coefficient on both sides 7 7 Simplify to isolate variable 7 Valencia College All Rights Reserved 0 0 of 0 // : AM

41 This page shows shortcuts that MAY be used to clear decimals or fractions from an equation before solving! Solving an equation involving a decimal: Solve:..7 =. Note: Since the most digits after any decimal point is one, if we multiply both sides by 0 we can remove the decimals. 0(..7) = (.)0 Multiply both sides by 0 7 = Distributive property Solve the equation as done with integers. Solve:. +.7 = 9 Note: Since the most digits after any decimal point is two, if we multiply both sides by 00 we can remove the decimals. 00(. +.7) = (9)00 Multiply both sides by = 900 Distributive property Solve the equation as done with integers. Solving an equation involving a fraction: Solve: 6 Note: Since the LCD for all fractions is, if we multiply both sides by we can remove the denominators by reducing. Multiply both sides by (LCD) 6 6 Distributive property Reduce fractions = 9 No denominator format Solve the equation as done with integers. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

42 WORD PROBLEMS Following these steps will help you get through a word problem:. Draw a picture that matches your information.. Put all information from the problem on your picture. (In English - Not Algebra) If you can tell what the problem says by looking at your picture, then you have done an ecellent job. OPTION: Make a chart for all your information. (Great organizational tool.). To know that you really understand the problem, try putting in a reasonable guess of the answer and then figure out if it is correct or incorrect. You could continue to guess at the answer until you get it correct, but eventually guessing will take up too much of your time.. Using algebra will allow us to find the correct answer without all the guessing. This means that we will use a variable to represent the correct answer in place of the value we were guessing. We will write an equation very similar to the work as when we were guessing. Equation clue words: TOTAL, SUM, or similar words.. Solve the algebraic equation. Check your answer. 6. Answer the original question by writing in sentence format. Eample: At a service station, the underground tank storing regular gas holds 7 gallons less than the tank storing premium gas. If the total storage capacity of the two tanks is 8 gallons, how much does the premium gas tank hold? Premium gas tank Regular gas tank TOTAL (clue word) 8 gallons Holds 7 gallons less than premium tank I am going to guess that the premium tank holds 00 gallons. To check our guess we can calculate that the regular gas tank holds gallons (7 less than the premium tank of 00 gallons). If our guess had been correct the total for the two tanks would be 8. But because 00 and totals to the incorrect value of 9, we need to guess again! Using algebra we can assign a variable (the correct answer) to the amount in the premium tank. The correct amount in the premium tank is P. Therefore the amount in the regular tank (which is 7 gallons less) is P - 7. Now since these answers are correct the total will be 8 gallons. Reasoning: Amount in premium tank + Amount in regular tank = 8 gallons Equation: P + P - 7 = 8 Solve: P -7 = 8 (Combine like terms) P = 900 (Add 7 to both sides of equation) P = 0 (Divide both sides by ) Answer: The premium tank holds 0 gallons of gas. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

43 WHAT THE WORDS MEAN Addition: Sum the sum of and + Addition: Plus plus y + y Addition: Increased by h increased by 8 h + 8 Addition: Eceeds eceeds m by 6 m + 6 Addition: Added to 7 added to m m + 7 Addition: More than h more than + h Addition: Greater than greater than y y + Subtraction: Difference the difference of k and k Subtraction: Minus minus Subtraction: Decreased by h decreased by 8 h 8 Subtraction: Reduced by reduced by r r Subtraction: Less less m m Subtraction: Less than less than c c Subtraction: Subtracted from 8 subtracted from r r 8 Multiplication: Product the product of and Multiplication: Times times m m Multiplication: Twice twice w w Multiplication: Of half of t / t Division: Per miles per gallon miles/gallon Division: Quotient the quotient of r and 7 r / 7 Division: Divided by divided by y / y Division: Ratio the ratio of z to z / Division: Split into split into n equal parts / n Eponent: Square the square of m m Eponent: Cube the cube of r r Equals: Is The sum of and r is 9 + r = 9 Equals: Result is If you increase m by 7, the result is twice m + 7 = Inequality Is not equal to y is not equal to twice y Inequality Is less than 6 is less than r 6 r Inequality Is greater than m is greater than y m y Inequality r is less than or equal to z r z Inequality p is greater than or equal to w p w Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

44 GROUPING SYMBOLS Tells you to FIRST try to simplify what is inside the grouping symbol. Parentheses: (w + 7) Cannot be simplif ied inside gr ouping! The distributive property will allow you to eliminate this grouping. w + 8 Epr ession wit hout gr ouping symbol. 8r Fraction bar: Cannot be simplif ied inside gr ouping! The distributive property will allow you to eliminate this grouping. 8r Epr ession wit hout gr ouping symbol. Radical: m + 9 Cannot be simplif ied inside gr ouping! m + 9 WRONG! I NCORRECT! ERROR! + 6 Can be simplified inside square root. 6 CORRECT simplified form. Absolute Cannot be simplif ied inside gr ouping! value: WRONG! I NCORRECT! ERROR! Can be simplified inside absolute value CORRECT simplified form. NOTE: The P in PEMDAS represents Parentheses but it also applies to all other Grouping symbols. If there are parentheses inside of other parentheses, be sure to work from the INSIDE to the OUTSIDE. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

45 EXPONENTS A number in the upper right hand corner of the BASE that TELLS you how times to multiply the BASE number by ITSELF. Eample: mean = 8 (Do NOT multiply anything by.) Epand using powers of 0 for each column: / / Definition: Any number to the zero power has a value of ONE () Eamples: 0 = and 0 = Multiplying the same base with eponents: means means 8 Shortcut: Add the eponents Power of a power: ( ) means means 8 Shortcut: Multiply the eponents Eample: Eample: Eample: ( ) ( y )( y ) m (m ) ()()() ( )( )(y y ) m (m )(m ) y ( )(m m m ) 6 m Be careful: But 6 means What is the opposite of 6 squared? 6 squared is 6 and the opposite of 6 is -6. (-6) means What is negative 6 squared? (-6)(-6) is 6. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

46 EQUATION PARTS with instructions Factor (number or variable(s) that are multiplied): Term (numbers and/or variables that are added or subtracted): + 8 Epression (One or more terms): + 8 SIMPLIFY an epression using GE( MD)( AS ).. Work inside all Groupings. ( Parentheses ), Brackets, Fraction, Bar Radical, Absolute value. Eponents. Do Multiplication and Division combinations Left to Right.. Do Addition and Subtraction combinations Left to Right. Equation ( epressions that are equal to each other): + 8 = Left epression = Right epression SOLVE an equation by doing the same thing to both epressions. One is on the left side of equals sign and one is on the right side.. Simplify: GE( MD)( AS ) both sides of the equation.. Collect all variables into ONE TERM (add / subtract to both sides).. Isolate the variable term (add / subtract constant term to both sides).. Isolate the variable itself (multiply/divide coefficient to both sides). Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

47 Additional Developmental Math I Practice:. What is the perimeter of a rectangle that has a length of 8 cm and a width of cm? a) 0 sq. cm b) 0 cm c) 6 cm d) 6 sq. cm. What is the area of a square that has a side length of centimeters? a) 8 cm b) 8 sq. cm c) sq. cm d) cm. What is the area of a triangle that has a base of inches and a height of 8 inches? a) 0 inches b) 0 inches c) 0 sq. inches d) 0 sq. inches. What is the volume of a cube that measures meters on each side? a) meters b) meters c) cu. meters d) sq. meters. Use order of operations to simplify: a) 997 b) 7 c) d) 6. Use order of operations to simplify: a) b) -7 c) d) -7 (8 ) 6 ( ) 7. Use order of operations to simplify: 0 [6 ( 8)] a) b) c) - d) 9 8. Simplify: 9 ( ) a) - b) - c) d) 9. Simplify: 6 a) - b) - c) 9 d) 0. Simplify: 9 y y y 6y a) 8 y 0y b) y c) 8 y 0 y d) 8 y 0 y. Simplify: a) z z 0 z b) z c) 0 z d) 0 z Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

48 . Simplify: (.6 y)(0. z ) a).8yz b) d) 0.68yz c).68yz d).8 yz. Evaluate the following epression for = and y = -: a) - b) c) -7 d) y. Evaluate the following epression for = / and y = / : ( y)( y ) a) 7 / 6 b) / c) / d) / 9. Evaluate the following epression for = 0. and y =.: a). b). c) 0.6 d).0 ( y ) 6. Solve for : 0 a) = / b) = c) = -0 d) = - 7. Solve for : 7 a) = / b) = - / c) = - d) = 8. Solve for : (8 ) 6( ) a) = / b) = 6 / c) = 6 / d) = / 9. Solve for y: y a) y = 0 / 9 b) y = - c) y = / d) y = 9 / 0. Solve for z: 6 z 7 a) z = - / b) z = 6 / c) z = / d) z = 0 /. Solve for z:.6 0.0z 7.8 a) 0.96 b) 69 c) 0.06 d) Solve for :.8 a).7 b).88 c) 7. d) 0.6 Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

49 . The formula for the perimeter of a rectangle is: P = L + W Solve for W when P = and L = 7. a) W =. b) W = c) W = 8. d) W = 8. Best Buy is selling a television for $0.00. Sales ta in Orange County is 6%. Using P as the amount I will have to pay for the television (including sales ta), write an algebraic equation that describes this transaction. a) P = (0.06)(0) b) P = c) P = 0 + (0.06)(0) d) P = 0(0.9). Jeremy put $0 into his savings account, which pays % per year simple interest and left it there for years. Using A as the total amount that will be in the bank at the end of the years, write an algebraic equation that describes this transaction. a) A = 0 + 0(0.0)() b) A = 0(0.0)() c) A = 0 0(0.0)() d) A = 0 + (0.0)() 6. Keisha is investing her money in an IRA. Initially she will be putting in $77. Using C as the additional amount invested each month, translate this problem into an algebraic epression that will show how much Keisha invested for the entire year. a) 77 C b) 77 C c) 77C d) 77 C 7. Multiply and simplify where possible: ( ) a) 0 b) 0 8 c) d) Multiply and simplify where possible: (y z ) a) y + 0z b) -yz c) 8y + 9z 6 d) y + 0z 9. Multiply and simplify where possible: a) c) 6 y y z b) 6 y y z d) 7 y y z y z y(6 y z ) 0. Multiply and simplify where possible: ( )(6 7) a) 0 0 b) c) + d) 6 + Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

50 . Multiply and simplify where possible: a) z b) z c) z d) 9 z 6 z z. Multiply and simplify where possible: ( z)( 7 z ) a) 0 7z + 7z b) 0 + 7z c) 7 8y d) 0 7z + 7z. Simplify: (6 7) ( ) a) 9 b) 9 c) d) 9 +. Simplify: ( z z ) (7z 8z ) a) -6z z + 6 b) -6z + z c) -6z z d) -7z + z. Simplify: ( z ) (z 7) (z z 9) a) -z + z + b) -z + z + c) -z + z d) -6z + z Answers:. C. C. C. C. D 6. D 7. C 8. D 9. B 0. D. A. B. C. A. B 6. D 7. D 8. B 9. C 0. D. D. D. A. C. A 6. D 7. D 8. D 9. A 0. D. D. D. A. B. B Valencia College All Rights Reserved 0 0 of 0 // : AM

51 Part Developmental Math II MAT008 Pr eviously called Beginning Algebr a MAT00 Note: Material from this section will be on the PERT test. If you do not know the material from this section then you will probably be placed in the Developmental Math I (MAT008) course. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

52 Test for Developmental Math II a. Simplify: 8a a. 6 a b. 8a c. 8a d. 6a b. Simplify: a b. + 6 c. 6 d. 6 a. Identify the greatest common factor: y 6y a. y b. y c. d. -y b. m n factors into: a. mn(m n) b. (m n) (m n) c. (m + n) (m n) d. not factorable c. Identify a factor of the following trinomial: a. ( + ) b. ( + ) c. ( + ) d. ( 6) Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

53 d. Simplify: a. b. c. d. a. Simplify: y a. y y b. 6 c. d. y b. Simplify: a. 6 b. 6 0 c. y y y 0 y d. 0 6 Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

54 a. Find the and y intercepts and the slope of the given equation: + y = a. (6, 0), (0, ), b. (, 0), (0, 6), c. (6, 0 ), (0, ), d. (, 0), (0, 6), b. Match the following equation to the appropriate graph: y = + Each mark on the aes represents one () unit. a. b. c. d. a. Solve for : a. b. 8 c. d. Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

55 b. Solve for : a by c a. a c by b. by c a c. c by a d. c by a c. Solve for : 0 a. b. c. d. 7, 7,, 7 7, d. Solve for : 8 a. b. c. d. 6a. Convert to scientific notation: a.. 0 b c d b. Convert to standard form:. 0 a b. 000 c d..000 Valencia College All Rights Reserved of 0 // : AM

56 Developmental Math II Test Answers: a. d b. b a. b b. c c. b d. c a. a b. a a. a b. a a. c b. c c. b d. d 6a. b 6b. b Valencia College All Rights Reserved 6 6 of 0 // : AM

57 DM-II Question #: Square Roots Your need to know from memory all the following perfect squares:, 9, 6,, 6, 9, 6, 8, 00,,,... and a, b, c, d,..., y, z Simplifying a square root means to find all perfect square factors that are located inside the square root symbol (radical) and remove them. Simplify: 8 Eample 9 Factor out the perfect square 9 9 Separate the square root of 9 from the square root of Replace the square root of 9 with the value Simplify: 7 Eample Factor out the perfect squares and Separate the perfect squares of and Replace the square roots of and with and Simplify: 6 8 y 6 Eample 6 y y y Factor out the perfect squares: 6,, y, y, y y y y Separate the perfect squares of 6,, y, y, y yyy Replace the square roots of 6,, y with,, y y Simplify the y s using eponents Like terms have the same value inside the square root (radical): Like radicals Unlike radicals and and and 7 7 and 7 m and 7 m 6 r and 7 h Eample: simplifies to: 7 Eample: 6 simplifies to: 6 Valencia College All Rights Reserved 7 7 of 0 // : AM

58 Simplify: Eample 9 Factor out the perfect squares: 9 and 9 Separate the perfect squares: 9 and Replace the square roots of 9 and with and 8 Because these are like terms they can be added Eample: 6 ( 7) Because we have unlike terms inside the parentheses we need to distribute to simplify this eample. 6 Multiplication (and division) allows us to combine any square roots. 9 6 Correct Watch out! Summary: Simplify m A B A B This is not correct. Answer m 8r r r 8 80k 6k 7 g 0g z g 00 z 6. y 7d y z d y yz k 7 6k k ( 7 ) 6. (6 7 9 ) 6 0. r ( r 8 h) r 6 0hr. 8( 8 8) 96 Valencia College All Rights Reserved 8 8 of 0 // : AM

59 DM-II Question #: Factoring A FACTOR is a number, letter, term, or polynomial that is multiplied. Factoring requires that you put (parentheses) into your epression. Step : Look for factor(s) that are common to ALL terms. Common factors are written on the outside of the parentheses. Inside the parentheses is what is left after removing the common factor(s) from each term. Eample: Factor completely the following polynomial. + Binomial epression + and are common factors ( + ) Completely factored polynomial Completely means there are NO MORE common factors. Note: Factor completely also means Find Greatest Common Factor Net we should look for factors that are binomials: Step : Step : ( )( ) ( )( ) * * Tr y f act or s t hat ar e closest t oget her in value f or your f ir st t r y. Step : The last sign tells you to add or subtract the Inside Outside terms = middle term. ( ) ( ) If your answer equals the middle term, your information is correct. Note: If there is no middle term, then it has a value of zero (0). Step : Assign positive or negative values to the Inside term () and the outside term () so the combined value will equal the middle term. Put these signs into the appropriate binomial. Valencia College All Rights Reserved 9 9 of 0 // : AM

FSCJ PERT. Florida State College at Jacksonville. assessment. and Certification Centers

FSCJ PERT. Florida State College at Jacksonville. assessment. and Certification Centers FSCJ Florida State College at Jacksonville Assessment and Certification Centers PERT Postsecondary Education Readiness Test Study Guide for Mathematics Note: Pages through are a basic review. Pages forward

More information

SUNY ECC. ACCUPLACER Preparation Workshop. Algebra Skills

SUNY ECC. ACCUPLACER Preparation Workshop. Algebra Skills SUNY ECC ACCUPLACER Preparation Workshop Algebra Skills Gail A. Butler Ph.D. Evaluating Algebraic Epressions Substitute the value (#) in place of the letter (variable). Follow order of operations!!! E)

More information

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left.

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left. The verbal answers to all of the following questions should be memorized before completion of pre-algebra. Answers that are not memorized will hinder your ability to succeed in algebra 1. Number Basics

More information

Math 0980 Chapter Objectives. Chapter 1: Introduction to Algebra: The Integers.

Math 0980 Chapter Objectives. Chapter 1: Introduction to Algebra: The Integers. Math 0980 Chapter Objectives Chapter 1: Introduction to Algebra: The Integers. 1. Identify the place value of a digit. 2. Write a number in words or digits. 3. Write positive and negative numbers used

More information

Summer Math Exercises. For students who are entering. Pre-Calculus

Summer Math Exercises. For students who are entering. Pre-Calculus Summer Math Eercises For students who are entering Pre-Calculus It has been discovered that idle students lose learning over the summer months. To help you succeed net fall and perhaps to help you learn

More information

SECTION P.5 Factoring Polynomials

SECTION P.5 Factoring Polynomials BLITMCPB.QXP.0599_48-74 /0/0 0:4 AM Page 48 48 Chapter P Prerequisites: Fundamental Concepts of Algebra Technology Eercises Critical Thinking Eercises 98. The common cold is caused by a rhinovirus. The

More information

Big Bend Community College. Beginning Algebra MPC 095. Lab Notebook

Big Bend Community College. Beginning Algebra MPC 095. Lab Notebook Big Bend Community College Beginning Algebra MPC 095 Lab Notebook Beginning Algebra Lab Notebook by Tyler Wallace is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License. Permissions beyond

More information

PAYCHEX, INC. BASIC BUSINESS MATH TRAINING MODULE

PAYCHEX, INC. BASIC BUSINESS MATH TRAINING MODULE PAYCHEX, INC. BASIC BUSINESS MATH TRAINING MODULE 1 Property of Paychex, Inc. Basic Business Math Table of Contents Overview...3 Objectives...3 Calculator...4 Basic Calculations...6 Order of Operation...9

More information

A.3. Polynomials and Factoring. Polynomials. What you should learn. Definition of a Polynomial in x. Why you should learn it

A.3. Polynomials and Factoring. Polynomials. What you should learn. Definition of a Polynomial in x. Why you should learn it Appendi A.3 Polynomials and Factoring A23 A.3 Polynomials and Factoring What you should learn Write polynomials in standard form. Add,subtract,and multiply polynomials. Use special products to multiply

More information

REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010

REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010 REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010 A Summary of Concepts Needed to be Successful in Mathematics The following sheets list the key concepts that are taught in the specified math course. The sheets

More information

Florida Math 0018. Correlation of the ALEKS course Florida Math 0018 to the Florida Mathematics Competencies - Lower

Florida Math 0018. Correlation of the ALEKS course Florida Math 0018 to the Florida Mathematics Competencies - Lower Florida Math 0018 Correlation of the ALEKS course Florida Math 0018 to the Florida Mathematics Competencies - Lower Whole Numbers MDECL1: Perform operations on whole numbers (with applications, including

More information

Quick Reference ebook

Quick Reference ebook This file is distributed FREE OF CHARGE by the publisher Quick Reference Handbooks and the author. Quick Reference ebook Click on Contents or Index in the left panel to locate a topic. The math facts listed

More information

SPECIAL PRODUCTS AND FACTORS

SPECIAL PRODUCTS AND FACTORS CHAPTER 442 11 CHAPTER TABLE OF CONTENTS 11-1 Factors and Factoring 11-2 Common Monomial Factors 11-3 The Square of a Monomial 11-4 Multiplying the Sum and the Difference of Two Terms 11-5 Factoring the

More information

MATH 60 NOTEBOOK CERTIFICATIONS

MATH 60 NOTEBOOK CERTIFICATIONS MATH 60 NOTEBOOK CERTIFICATIONS Chapter #1: Integers and Real Numbers 1.1a 1.1b 1.2 1.3 1.4 1.8 Chapter #2: Algebraic Expressions, Linear Equations, and Applications 2.1a 2.1b 2.1c 2.2 2.3a 2.3b 2.4 2.5

More information

Review of Intermediate Algebra Content

Review of Intermediate Algebra Content Review of Intermediate Algebra Content Table of Contents Page Factoring GCF and Trinomials of the Form + b + c... Factoring Trinomials of the Form a + b + c... Factoring Perfect Square Trinomials... 6

More information

Five 5. Rational Expressions and Equations C H A P T E R

Five 5. Rational Expressions and Equations C H A P T E R Five C H A P T E R Rational Epressions and Equations. Rational Epressions and Functions. Multiplication and Division of Rational Epressions. Addition and Subtraction of Rational Epressions.4 Comple Fractions.

More information

A Quick Algebra Review

A Quick Algebra Review 1. Simplifying Epressions. Solving Equations 3. Problem Solving 4. Inequalities 5. Absolute Values 6. Linear Equations 7. Systems of Equations 8. Laws of Eponents 9. Quadratics 10. Rationals 11. Radicals

More information

Chapter 4 -- Decimals

Chapter 4 -- Decimals Chapter 4 -- Decimals $34.99 decimal notation ex. The cost of an object. ex. The balance of your bank account ex The amount owed ex. The tax on a purchase. Just like Whole Numbers Place Value - 1.23456789

More information

Scope and Sequence KA KB 1A 1B 2A 2B 3A 3B 4A 4B 5A 5B 6A 6B

Scope and Sequence KA KB 1A 1B 2A 2B 3A 3B 4A 4B 5A 5B 6A 6B Scope and Sequence Earlybird Kindergarten, Standards Edition Primary Mathematics, Standards Edition Copyright 2008 [SingaporeMath.com Inc.] The check mark indicates where the topic is first introduced

More information

MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 17, 2006

MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 17, 2006 MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions Created January 7, 2006 Math 092, Elementary Algebra, covers the mathematical content listed below. In order

More information

PERT Mathematics Test Review

PERT Mathematics Test Review PERT Mathematics Test Review Prof. Miguel A. Montañez ESL/Math Seminar Math Test? NO!!!!!!! I am not good at Math! I cannot graduate because of Math! I hate Math! Helpful Sites Math Dept Web Site Wolfson

More information

Polynomials and Factoring

Polynomials and Factoring 7.6 Polynomials and Factoring Basic Terminology A term, or monomial, is defined to be a number, a variable, or a product of numbers and variables. A polynomial is a term or a finite sum or difference of

More information

9.3 OPERATIONS WITH RADICALS

9.3 OPERATIONS WITH RADICALS 9. Operations with Radicals (9 1) 87 9. OPERATIONS WITH RADICALS In this section Adding and Subtracting Radicals Multiplying Radicals Conjugates In this section we will use the ideas of Section 9.1 in

More information

ACCUPLACER. Testing & Study Guide. Prepared by the Admissions Office Staff and General Education Faculty Draft: January 2011

ACCUPLACER. Testing & Study Guide. Prepared by the Admissions Office Staff and General Education Faculty Draft: January 2011 ACCUPLACER Testing & Study Guide Prepared by the Admissions Office Staff and General Education Faculty Draft: January 2011 Thank you to Johnston Community College staff for giving permission to revise

More information

FACTORING OUT COMMON FACTORS

FACTORING OUT COMMON FACTORS 278 (6 2) Chapter 6 Factoring 6.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS In this section Prime Factorization of Integers Greatest Common Factor Finding the Greatest Common Factor for Monomials Factoring Out the

More information

Factoring Polynomials

Factoring Polynomials UNIT 11 Factoring Polynomials You can use polynomials to describe framing for art. 396 Unit 11 factoring polynomials A polynomial is an expression that has variables that represent numbers. A number can

More information

Mathematics Placement

Mathematics Placement Mathematics Placement The ACT COMPASS math test is a self-adaptive test, which potentially tests students within four different levels of math including pre-algebra, algebra, college algebra, and trigonometry.

More information

The majority of college students hold credit cards. According to the Nellie May

The majority of college students hold credit cards. According to the Nellie May CHAPTER 6 Factoring Polynomials 6.1 The Greatest Common Factor and Factoring by Grouping 6. Factoring Trinomials of the Form b c 6.3 Factoring Trinomials of the Form a b c and Perfect Square Trinomials

More information

Math 0306 Final Exam Review

Math 0306 Final Exam Review Math 006 Final Exam Review Problem Section Answers Whole Numbers 1. According to the 1990 census, the population of Nebraska is 1,8,8, the population of Nevada is 1,01,8, the population of New Hampshire

More information

HIBBING COMMUNITY COLLEGE COURSE OUTLINE

HIBBING COMMUNITY COLLEGE COURSE OUTLINE HIBBING COMMUNITY COLLEGE COURSE OUTLINE COURSE NUMBER & TITLE: - Beginning Algebra CREDITS: 4 (Lec 4 / Lab 0) PREREQUISITES: MATH 0920: Fundamental Mathematics with a grade of C or better, Placement Exam,

More information

DECIMAL COMPETENCY PACKET

DECIMAL COMPETENCY PACKET DECIMAL COMPETENCY PACKET Developed by: Nancy Tufo Revised: Sharyn Sweeney 2004 Student Support Center North Shore Community College 2 In this booklet arithmetic operations involving decimal numbers are

More information

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433 Absolute Value and arithmetic, 730-733 defined, 730 Acute angle, 477 Acute triangle, 497 Addend, 12 Addition associative property of, (see Commutative Property) carrying in, 11, 92 commutative property

More information

MATH-0910 Review Concepts (Haugen)

MATH-0910 Review Concepts (Haugen) Unit 1 Whole Numbers and Fractions MATH-0910 Review Concepts (Haugen) Exam 1 Sections 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, and 2.5 Dividing Whole Numbers Equivalent ways of expressing division: a b,

More information

Arithmetic Review ORDER OF OPERATIONS WITH WHOLE NUMBERS

Arithmetic Review ORDER OF OPERATIONS WITH WHOLE NUMBERS Arithmetic Review The arithmetic portion of the Accuplacer Placement test consists of seventeen multiple choice questions. These questions will measure skills in computation of whole numbers, fractions,

More information

Basic Pre Algebra Intervention Program

Basic Pre Algebra Intervention Program Basic Pre Algebra Intervention Program This 9 lesson Intervention Plan is designed to provide extra practice lessons and activities for students in Pre Algebra. The skills covered are basics that must

More information

Florida Math 0028. Correlation of the ALEKS course Florida Math 0028 to the Florida Mathematics Competencies - Upper

Florida Math 0028. Correlation of the ALEKS course Florida Math 0028 to the Florida Mathematics Competencies - Upper Florida Math 0028 Correlation of the ALEKS course Florida Math 0028 to the Florida Mathematics Competencies - Upper Exponents & Polynomials MDECU1: Applies the order of operations to evaluate algebraic

More information

Vocabulary Words and Definitions for Algebra

Vocabulary Words and Definitions for Algebra Name: Period: Vocabulary Words and s for Algebra Absolute Value Additive Inverse Algebraic Expression Ascending Order Associative Property Axis of Symmetry Base Binomial Coefficient Combine Like Terms

More information

SECTION 0.6: POLYNOMIAL, RATIONAL, AND ALGEBRAIC EXPRESSIONS

SECTION 0.6: POLYNOMIAL, RATIONAL, AND ALGEBRAIC EXPRESSIONS (Section 0.6: Polynomial, Rational, and Algebraic Expressions) 0.6.1 SECTION 0.6: POLYNOMIAL, RATIONAL, AND ALGEBRAIC EXPRESSIONS LEARNING OBJECTIVES Be able to identify polynomial, rational, and algebraic

More information

Lesson 9.1 Solving Quadratic Equations

Lesson 9.1 Solving Quadratic Equations Lesson 9.1 Solving Quadratic Equations 1. Sketch the graph of a quadratic equation with a. One -intercept and all nonnegative y-values. b. The verte in the third quadrant and no -intercepts. c. The verte

More information

Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any.

Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any. Algebra 2 - Chapter Prerequisites Vocabulary Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any. P1 p. 1 1. counting(natural) numbers - {1,2,3,4,...}

More information

Florida Math for College Readiness

Florida Math for College Readiness Core Florida Math for College Readiness Florida Math for College Readiness provides a fourth-year math curriculum focused on developing the mastery of skills identified as critical to postsecondary readiness

More information

Polynomials. Key Terms. quadratic equation parabola conjugates trinomial. polynomial coefficient degree monomial binomial GCF

Polynomials. Key Terms. quadratic equation parabola conjugates trinomial. polynomial coefficient degree monomial binomial GCF Polynomials 5 5.1 Addition and Subtraction of Polynomials and Polynomial Functions 5.2 Multiplication of Polynomials 5.3 Division of Polynomials Problem Recognition Exercises Operations on Polynomials

More information

Introduction to Decimals

Introduction to Decimals Introduction to Decimals Reading and Writing Decimals: Note: There is a relationship between fractions and numbers written in decimal notation. Three-tenths 10 0. 1 zero 1 decimal place Three- 0. 0 100

More information

Exponents. Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself.

Exponents. Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself. Exponents Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself. Exponential form: 5 4 exponent base number Expanded form: 5 5 5 5 25 5 5 125 5 625 To use a calculator: put in the base number,

More information

Algebra 1 Course Title

Algebra 1 Course Title Algebra 1 Course Title Course- wide 1. What patterns and methods are being used? Course- wide 1. Students will be adept at solving and graphing linear and quadratic equations 2. Students will be adept

More information

What are the place values to the left of the decimal point and their associated powers of ten?

What are the place values to the left of the decimal point and their associated powers of ten? The verbal answers to all of the following questions should be memorized before completion of algebra. Answers that are not memorized will hinder your ability to succeed in geometry and algebra. (Everything

More information

Pre-Algebra Lecture 6

Pre-Algebra Lecture 6 Pre-Algebra Lecture 6 Today we will discuss Decimals and Percentages. Outline: 1. Decimals 2. Ordering Decimals 3. Rounding Decimals 4. Adding and subtracting Decimals 5. Multiplying and Dividing Decimals

More information

Polynomial Degree and Finite Differences

Polynomial Degree and Finite Differences CONDENSED LESSON 7.1 Polynomial Degree and Finite Differences In this lesson you will learn the terminology associated with polynomials use the finite differences method to determine the degree of a polynomial

More information

Negative Integral Exponents. If x is nonzero, the reciprocal of x is written as 1 x. For example, the reciprocal of 23 is written as 2

Negative Integral Exponents. If x is nonzero, the reciprocal of x is written as 1 x. For example, the reciprocal of 23 is written as 2 4 (4-) Chapter 4 Polynomials and Eponents P( r) 0 ( r) dollars. Which law of eponents can be used to simplify the last epression? Simplify it. P( r) 7. CD rollover. Ronnie invested P dollars in a -year

More information

Higher Education Math Placement

Higher Education Math Placement Higher Education Math Placement Placement Assessment Problem Types 1. Whole Numbers, Fractions, and Decimals 1.1 Operations with Whole Numbers Addition with carry Subtraction with borrowing Multiplication

More information

Algebra 1. Practice Workbook with Examples. McDougal Littell. Concepts and Skills

Algebra 1. Practice Workbook with Examples. McDougal Littell. Concepts and Skills McDougal Littell Algebra 1 Concepts and Skills Larson Boswell Kanold Stiff Practice Workbook with Examples The Practice Workbook provides additional practice with worked-out examples for every lesson.

More information

If A is divided by B the result is 2/3. If B is divided by C the result is 4/7. What is the result if A is divided by C?

If A is divided by B the result is 2/3. If B is divided by C the result is 4/7. What is the result if A is divided by C? Problem 3 If A is divided by B the result is 2/3. If B is divided by C the result is 4/7. What is the result if A is divided by C? Suggested Questions to ask students about Problem 3 The key to this question

More information

MATH 0110 Developmental Math Skills Review, 1 Credit, 3 hours lab

MATH 0110 Developmental Math Skills Review, 1 Credit, 3 hours lab MATH 0110 Developmental Math Skills Review, 1 Credit, 3 hours lab MATH 0110 is established to accommodate students desiring non-course based remediation in developmental mathematics. This structure will

More information

Math Review. for the Quantitative Reasoning Measure of the GRE revised General Test

Math Review. for the Quantitative Reasoning Measure of the GRE revised General Test Math Review for the Quantitative Reasoning Measure of the GRE revised General Test www.ets.org Overview This Math Review will familiarize you with the mathematical skills and concepts that are important

More information

Algebra I Vocabulary Cards

Algebra I Vocabulary Cards Algebra I Vocabulary Cards Table of Contents Expressions and Operations Natural Numbers Whole Numbers Integers Rational Numbers Irrational Numbers Real Numbers Absolute Value Order of Operations Expression

More information

The gas can has a capacity of 4.17 gallons and weighs 3.4 pounds.

The gas can has a capacity of 4.17 gallons and weighs 3.4 pounds. hundred million$ ten------ million$ million$ 00,000,000 0,000,000,000,000 00,000 0,000,000 00 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Session 26 Decimal Fractions Explain the meaning of the values stated in the following sentence.

More information

Algebra I. In this technological age, mathematics is more important than ever. When students

Algebra I. In this technological age, mathematics is more important than ever. When students In this technological age, mathematics is more important than ever. When students leave school, they are more and more likely to use mathematics in their work and everyday lives operating computer equipment,

More information

MATH REVIEW SHEETS BEGINNING ALGEBRA MATH 60

MATH REVIEW SHEETS BEGINNING ALGEBRA MATH 60 MATH REVIEW SHEETS BEGINNING ALGEBRA MATH 60 A Summar of Concepts Needed to be Successful in Mathematics The following sheets list the ke concepts which are taught in the specified math course. The sheets

More information

MATH 095, College Prep Mathematics: Unit Coverage Pre-algebra topics (arithmetic skills) offered through BSE (Basic Skills Education)

MATH 095, College Prep Mathematics: Unit Coverage Pre-algebra topics (arithmetic skills) offered through BSE (Basic Skills Education) MATH 095, College Prep Mathematics: Unit Coverage Pre-algebra topics (arithmetic skills) offered through BSE (Basic Skills Education) Accurately add, subtract, multiply, and divide whole numbers, integers,

More information

Veterans Upward Bound Algebra I Concepts - Honors

Veterans Upward Bound Algebra I Concepts - Honors Veterans Upward Bound Algebra I Concepts - Honors Brenda Meery Kaitlyn Spong Say Thanks to the Authors Click http://www.ck12.org/saythanks (No sign in required) www.ck12.org Chapter 6. Factoring CHAPTER

More information

Unit 6: Polynomials. 1 Polynomial Functions and End Behavior. 2 Polynomials and Linear Factors. 3 Dividing Polynomials

Unit 6: Polynomials. 1 Polynomial Functions and End Behavior. 2 Polynomials and Linear Factors. 3 Dividing Polynomials Date Period Unit 6: Polynomials DAY TOPIC 1 Polynomial Functions and End Behavior Polynomials and Linear Factors 3 Dividing Polynomials 4 Synthetic Division and the Remainder Theorem 5 Solving Polynomial

More information

COMPETENCY TEST SAMPLE TEST. A scientific, non-graphing calculator is required for this test. C = pd or. A = pr 2. A = 1 2 bh

COMPETENCY TEST SAMPLE TEST. A scientific, non-graphing calculator is required for this test. C = pd or. A = pr 2. A = 1 2 bh BASIC MATHEMATICS COMPETENCY TEST SAMPLE TEST 2004 A scientific, non-graphing calculator is required for this test. The following formulas may be used on this test: Circumference of a circle: C = pd or

More information

1004.6 one thousand, four AND six tenths 3.042 three AND forty-two thousandths 0.0063 sixty-three ten-thousands Two hundred AND two hundreds 200.

1004.6 one thousand, four AND six tenths 3.042 three AND forty-two thousandths 0.0063 sixty-three ten-thousands Two hundred AND two hundreds 200. Section 4 Decimal Notation Place Value Chart 00 0 0 00 000 0000 00000 0. 0.0 0.00 0.000 0.0000 hundred ten one tenth hundredth thousandth Ten thousandth Hundred thousandth Identify the place value for

More information

Keystone National High School Placement Exam Math Level 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54

Keystone National High School Placement Exam Math Level 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54 2. Write a numerical expression for the verbal phrase. sixteen minus twelve divided by six Answer: b) 1458 Answer: d) 16 12 6 3. Evaluate

More information

POLYNOMIAL FUNCTIONS

POLYNOMIAL FUNCTIONS POLYNOMIAL FUNCTIONS Polynomial Division.. 314 The Rational Zero Test.....317 Descarte s Rule of Signs... 319 The Remainder Theorem.....31 Finding all Zeros of a Polynomial Function.......33 Writing a

More information

Unit 6 Number and Operations in Base Ten: Decimals

Unit 6 Number and Operations in Base Ten: Decimals Unit 6 Number and Operations in Base Ten: Decimals Introduction Students will extend the place value system to decimals. They will apply their understanding of models for decimals and decimal notation,

More information

Solving Quadratic Equations

Solving Quadratic Equations 9.3 Solving Quadratic Equations by Using the Quadratic Formula 9.3 OBJECTIVES 1. Solve a quadratic equation by using the quadratic formula 2. Determine the nature of the solutions of a quadratic equation

More information

Revision Notes Adult Numeracy Level 2

Revision Notes Adult Numeracy Level 2 Revision Notes Adult Numeracy Level 2 Place Value The use of place value from earlier levels applies but is extended to all sizes of numbers. The values of columns are: Millions Hundred thousands Ten thousands

More information

Answers to Basic Algebra Review

Answers to Basic Algebra Review Answers to Basic Algebra Review 1. -1.1 Follow the sign rules when adding and subtracting: If the numbers have the same sign, add them together and keep the sign. If the numbers have different signs, subtract

More information

MATH 21. College Algebra 1 Lecture Notes

MATH 21. College Algebra 1 Lecture Notes MATH 21 College Algebra 1 Lecture Notes MATH 21 3.6 Factoring Review College Algebra 1 Factoring and Foiling 1. (a + b) 2 = a 2 + 2ab + b 2. 2. (a b) 2 = a 2 2ab + b 2. 3. (a + b)(a b) = a 2 b 2. 4. (a

More information

Alum Rock Elementary Union School District Algebra I Study Guide for Benchmark III

Alum Rock Elementary Union School District Algebra I Study Guide for Benchmark III Alum Rock Elementary Union School District Algebra I Study Guide for Benchmark III Name Date Adding and Subtracting Polynomials Algebra Standard 10.0 A polynomial is a sum of one ore more monomials. Polynomial

More information

CENTRAL TEXAS COLLEGE SYLLABUS FOR DSMA 0306 INTRODUCTORY ALGEBRA. Semester Hours Credit: 3

CENTRAL TEXAS COLLEGE SYLLABUS FOR DSMA 0306 INTRODUCTORY ALGEBRA. Semester Hours Credit: 3 CENTRAL TEXAS COLLEGE SYLLABUS FOR DSMA 0306 INTRODUCTORY ALGEBRA Semester Hours Credit: 3 (This course is equivalent to DSMA 0301. The difference being that this course is offered only on those campuses

More information

Expression. Variable Equation Polynomial Monomial Add. Area. Volume Surface Space Length Width. Probability. Chance Random Likely Possibility Odds

Expression. Variable Equation Polynomial Monomial Add. Area. Volume Surface Space Length Width. Probability. Chance Random Likely Possibility Odds Isosceles Triangle Congruent Leg Side Expression Equation Polynomial Monomial Radical Square Root Check Times Itself Function Relation One Domain Range Area Volume Surface Space Length Width Quantitative

More information

Using Proportions to Solve Percent Problems I

Using Proportions to Solve Percent Problems I RP7-1 Using Proportions to Solve Percent Problems I Pages 46 48 Standards: 7.RP.A. Goals: Students will write equivalent statements for proportions by keeping track of the part and the whole, and by solving

More information

Accuplacer Arithmetic Study Guide

Accuplacer Arithmetic Study Guide Accuplacer Arithmetic Study Guide Section One: Terms Numerator: The number on top of a fraction which tells how many parts you have. Denominator: The number on the bottom of a fraction which tells how

More information

IOWA End-of-Course Assessment Programs. Released Items ALGEBRA I. Copyright 2010 by The University of Iowa.

IOWA End-of-Course Assessment Programs. Released Items ALGEBRA I. Copyright 2010 by The University of Iowa. IOWA End-of-Course Assessment Programs Released Items Copyright 2010 by The University of Iowa. ALGEBRA I 1 Sally works as a car salesperson and earns a monthly salary of $2,000. She also earns $500 for

More information

MTH 086 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 20, 2006

MTH 086 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 20, 2006 MTH 06 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 0, 006 Math 06, Introductory Algebra, covers the mathematical content listed below. In order

More information

Students will be able to simplify and evaluate numerical and variable expressions using appropriate properties and order of operations.

Students will be able to simplify and evaluate numerical and variable expressions using appropriate properties and order of operations. Outcome 1: (Introduction to Algebra) Skills/Content 1. Simplify numerical expressions: a). Use order of operations b). Use exponents Students will be able to simplify and evaluate numerical and variable

More information

CRLS Mathematics Department Algebra I Curriculum Map/Pacing Guide

CRLS Mathematics Department Algebra I Curriculum Map/Pacing Guide Curriculum Map/Pacing Guide page 1 of 14 Quarter I start (CP & HN) 170 96 Unit 1: Number Sense and Operations 24 11 Totals Always Include 2 blocks for Review & Test Operating with Real Numbers: How are

More information

MATH 90 CHAPTER 1 Name:.

MATH 90 CHAPTER 1 Name:. MATH 90 CHAPTER 1 Name:. 1.1 Introduction to Algebra Need To Know What are Algebraic Expressions? Translating Expressions Equations What is Algebra? They say the only thing that stays the same is change.

More information

1) (-3) + (-6) = 2) (2) + (-5) = 3) (-7) + (-1) = 4) (-3) - (-6) = 5) (+2) - (+5) = 6) (-7) - (-4) = 7) (5)(-4) = 8) (-3)(-6) = 9) (-1)(2) =

1) (-3) + (-6) = 2) (2) + (-5) = 3) (-7) + (-1) = 4) (-3) - (-6) = 5) (+2) - (+5) = 6) (-7) - (-4) = 7) (5)(-4) = 8) (-3)(-6) = 9) (-1)(2) = Extra Practice for Lesson Add or subtract. ) (-3) + (-6) = 2) (2) + (-5) = 3) (-7) + (-) = 4) (-3) - (-6) = 5) (+2) - (+5) = 6) (-7) - (-4) = Multiply. 7) (5)(-4) = 8) (-3)(-6) = 9) (-)(2) = Division is

More information

Math Questions & Answers

Math Questions & Answers What five coins add up to a nickel? five pennies (1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5) Which is longest: a foot, a yard or an inch? a yard (3 feet = 1 yard; 12 inches = 1 foot) What do you call the answer to a multiplication

More information

UNDERSTANDING ALGEBRA JAMES BRENNAN. Copyright 2002, All Rights Reserved

UNDERSTANDING ALGEBRA JAMES BRENNAN. Copyright 2002, All Rights Reserved UNDERSTANDING ALGEBRA JAMES BRENNAN Copyright 00, All Rights Reserved CONTENTS CHAPTER 1: THE NUMBERS OF ARITHMETIC 1 THE REAL NUMBER SYSTEM 1 ADDITION AND SUBTRACTION OF REAL NUMBERS 8 MULTIPLICATION

More information

Algebraic expressions are a combination of numbers and variables. Here are examples of some basic algebraic expressions.

Algebraic expressions are a combination of numbers and variables. Here are examples of some basic algebraic expressions. Page 1 of 13 Review of Linear Expressions and Equations Skills involving linear equations can be divided into the following groups: Simplifying algebraic expressions. Linear expressions. Solving linear

More information

CAHSEE on Target UC Davis, School and University Partnerships

CAHSEE on Target UC Davis, School and University Partnerships UC Davis, School and University Partnerships CAHSEE on Target Mathematics Curriculum Published by The University of California, Davis, School/University Partnerships Program 006 Director Sarah R. Martinez,

More information

Answer Key for California State Standards: Algebra I

Answer Key for California State Standards: Algebra I Algebra I: Symbolic reasoning and calculations with symbols are central in algebra. Through the study of algebra, a student develops an understanding of the symbolic language of mathematics and the sciences.

More information

10.1. Solving Quadratic Equations. Investigation: Rocket Science CONDENSED

10.1. Solving Quadratic Equations. Investigation: Rocket Science CONDENSED CONDENSED L E S S O N 10.1 Solving Quadratic Equations In this lesson you will look at quadratic functions that model projectile motion use tables and graphs to approimate solutions to quadratic equations

More information

FACTORING QUADRATICS 8.1.1 through 8.1.4

FACTORING QUADRATICS 8.1.1 through 8.1.4 Chapter 8 FACTORING QUADRATICS 8.. through 8..4 Chapter 8 introduces students to rewriting quadratic epressions and solving quadratic equations. Quadratic functions are any function which can be rewritten

More information

Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1

Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1 1 Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1 Completion of this summer work is required on the first day of the school year. Date Received: Date Completed: Student Signature: Parent Signature:

More information

The program also provides supplemental modules on topics in geometry and probability and statistics.

The program also provides supplemental modules on topics in geometry and probability and statistics. Algebra 1 Course Overview Students develop algebraic fluency by learning the skills needed to solve equations and perform important manipulations with numbers, variables, equations, and inequalities. Students

More information

BASIC MATHEMATICS. WORKBOOK Volume 2

BASIC MATHEMATICS. WORKBOOK Volume 2 BASIC MATHEMATICS WORKBOOK Volume 2 2006 Veronique Lankar A r ef resher o n t he i mp o rt a nt s ki l l s y o u l l ne e d b efo r e y o u ca n s t a rt Alg e b ra. This can be use d a s a s elf-teaching

More information

Chapter 5. Decimals. Use the calculator.

Chapter 5. Decimals. Use the calculator. Chapter 5. Decimals 5.1 An Introduction to the Decimals 5.2 Adding and Subtracting Decimals 5.3 Multiplying Decimals 5.4 Dividing Decimals 5.5 Fractions and Decimals 5.6 Square Roots 5.7 Solving Equations

More information

Polynomial and Synthetic Division. Long Division of Polynomials. Example 1. 6x 2 7x 2 x 2) 19x 2 16x 4 6x3 12x 2 7x 2 16x 7x 2 14x. 2x 4.

Polynomial and Synthetic Division. Long Division of Polynomials. Example 1. 6x 2 7x 2 x 2) 19x 2 16x 4 6x3 12x 2 7x 2 16x 7x 2 14x. 2x 4. _.qd /7/5 9: AM Page 5 Section.. Polynomial and Synthetic Division 5 Polynomial and Synthetic Division What you should learn Use long division to divide polynomials by other polynomials. Use synthetic

More information

Welcome to Basic Math Skills!

Welcome to Basic Math Skills! Basic Math Skills Welcome to Basic Math Skills! Most students find the math sections to be the most difficult. Basic Math Skills was designed to give you a refresher on the basics of math. There are lots

More information

A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions

A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions Marcel B. Finan Arkansas Tech University c All Rights Reserved First Draft February 8, 2006 1 Contents 25

More information

5.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS

5.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS C H A P T E R 5 Factoring he sport of skydiving was born in the 1930s soon after the military began using parachutes as a means of deploying troops. T Today, skydiving is a popular sport around the world.

More information

7.2 Quadratic Equations

7.2 Quadratic Equations 476 CHAPTER 7 Graphs, Equations, and Inequalities 7. Quadratic Equations Now Work the Are You Prepared? problems on page 48. OBJECTIVES 1 Solve Quadratic Equations by Factoring (p. 476) Solve Quadratic

More information

Algebra and Geometry Review (61 topics, no due date)

Algebra and Geometry Review (61 topics, no due date) Course Name: Math 112 Credit Exam LA Tech University Course Code: ALEKS Course: Trigonometry Instructor: Course Dates: Course Content: 159 topics Algebra and Geometry Review (61 topics, no due date) Properties

More information

1.3 Polynomials and Factoring

1.3 Polynomials and Factoring 1.3 Polynomials and Factoring Polynomials Constant: a number, such as 5 or 27 Variable: a letter or symbol that represents a value. Term: a constant, variable, or the product or a constant and variable.

More information