4) How many peripheral devices can be connected to a single SCSI port? 4) A) 8 B) 32 C) 1 D) 100

Size: px
Start display at page:

Download "4) How many peripheral devices can be connected to a single SCSI port? 4) A) 8 B) 32 C) 1 D) 100"

Transcription

1 FALL COMP100 MIDTERM-2 EXAM /FACULTY OF ECON. AND ADMINISTRATIVE SCIENCES OF EUL Student Registration No: Instructor: Prof.Dr.Hüseyin Oğuz Student Name-Surname: Dept. of Computer Information Systems Date: /14:00-16:00(Surname:J-Z)/AS209 1) Which input/output bus is used by new PCs and Macs? 1) A) AGP B) Rambus C) PCI D) PDQ 2) What is the name of the temporary microprocessor storage locations used by the control unit? A) Apartments B) Registers C) Accumulators D) Receptacles 3) An electronically identified interface for getting information into and out of a computer is called a(n): A) interface. B) port. C) expansion card. D) bay. 2) 3) 4) How many peripheral devices can be connected to a single SCSI port? 4) A) 8 B) 32 C) 1 D) 100 5) Universal Serial Bus ports: 5) A) will probably be replaced by serial port technology. B) can accommodate any number of devices. C) allow you to connect and disconnect devices without shutting down your computer. D) do not allow hot swapping. 6) FireWire 6) A) is used primarily for peripherals that do not need any high-speed data transmission. B) is similar to USB except that it does not support plug and play. C) offers high-speed connections for up to 63 devices. D) was originally created for non-apple systems. 7) Since a computer uses direct current (DC) and wall outlets use alternating current (AC), a(n) is needed to convert the current. 8) The character code is the most widely used code on IBM mainframe computers. 9) The amount of room that a system unit needs to fit on the desk is called the. 7) 8) 9) 10) A superscalar CPU: 10) A) can execute more than one instruction per clock cycle. B) can execute thousands of instructions per clock tick. C) does not depend on pipelining to increase microprocessor

2 performance. D) is still in the testing stage and not available to the general public. 11) The step in the machine cycle interprets what action the program is telling the computer to perform. 12) The of a data bus determines how many bits can be transferred simultaneously. 13) A(n) is used to connect a sound card or a modem card into a computer system. 14) The is the large printed circuit board that holds the computer's important components such as the microprocessor. 15) Notebook computers use in order to use modems, networking, and other functions. 11) 12) 13) 14) 15) 16) When text moves down to the next line in a document automatically, it is called: A) word wrap. B) word placement. C) moving text. D) formatting text. 16) 17) A purple dotted underline beneath text indicates a: 17) A) Smart Tag. B) spelling error. C) formatting error. D) grammar error. 18) A wavy underline beneath a word indicates that the word is not in Microsoft's main dictionary. A) orange B) red C) green D) purple 18) 19) Before printing a document, you should it to make sure it looks exactly how you want it to look. 19) 20) What characters are allowed in filenames? 20) A) Text B) Numbers C) Spaces D) All of these choices 21) By default, Word saves documents in the on the hard drive. 21) A) My Computer folder B) My Documents folder C) user's folder D) My Network Place 22) Which window allows the user to search for and select clip art? 22) A) Clip Art task pane B) Clip Art Search box C) Insert Graphics D) Insert Graphics dialog box 23) When combining text with an image, you can have text appear: 23) A) wrap tightly around the outer edges.

3 B) wrap above or below the image. C) on top of or behind an image. D) all of the above. 24) If you wish to apply a border line style to a text box or image, display the Picture toolbar and click: A) Borders and Lines. B) Line style. C) Options. D) Border style. 24) 25) To correct a spelling error, on the word. 25) 26) If you wish to insert an image from a scanner or camera, which option should you choose from the dialog box? A) Choose the resolution B) Choose the options for inserting C) Choose the device D) All of the above 26) 27) The WordArt toolbar allows the user to: 27) A) choose a different shape. B) select a different style from the gallery. C) rotate an object. D) all of these 28) If you wish to convert a document to a Web page, you should display it in: A) the Web Layout View. B) colored format. C) a browser. D) a 600 X 480 resolution. 28) 29) shape(s) text into designs. 29) A) Clip art B) WordArt C) Text boxes D) Borders and Shading 30) If you wish to draw attention to text in a document, insert a so you can set the size, wrapping, style, and horizontal alignment. A) graphic B) text box C) Word Art object D) clip art object 31) The option wraps text around the edge of the image itself, contouring around the image, instead of the square boundary of the image. A) word wrap B) tight wrap C) text alignment D) text box 30) 31) 32) Where will an image be inserted in a document? 32) A) After the last word of text B) Where there is room available C) In a defined table D) At the insertion point

4 33) refers to the way text wraps around an image. 33) A) Text box B) Word wrap C) Text wrapping D) Wrapping style 34) If you wish to make changes to a Web page saved in Word, open up to make the revisions. 34) 35) The address of the active cell is displayed in the box. 35) A) address B) name C) formula D) dialog 36) A(n) box enables a user to input data or specify settings. 36) A) tab B) active C) dialog D) option 37) If the Picture toolbar does not appear, you can display it by choosing View, Toolbars,. A) Borders and Shading B) Pictures C) Clip art D) Graphics 37) 38) If you wish to adjust the size of a picture, use the to assist you. 38) A) Picture size box B) Picture dialog box C) sizing handles D) arrows 39) Which of the following is a VALID cell address in Excel? 39) A) 89X B) 5XI C) AZ41 D) Z5A 40) To insert a clip from the Microsoft Clip Organizer into a document, click the arrow on the right side of an image and choose from the shortcut menu. A) Cut B) Insert C) Move D) Copy 40) 41) After assigning a name to a workbook, the new name will appear in the: 41) A) title bar. B) status bar. C) name box. D) address bar. 42) A specific cell can be identified or referenced by its: 42) A) color. B) assigned number. C) cell address. D) border. 43) You must use the command sequence to save a previously named workbook with a different name. A) Save, Modify B) Save, File C) File, Save D) File, Save As 44) If you click on cell B8 and it contains a formula, the will be displayed in the active cell. A) value calculated by the formula B) contents of the cells referenced by the formula C) formula itself D) referenced cell addresses 43) 44)

5 45) If the text entered into cell F4 exceeds the width of the cell, the excess text will be displayed in cell as long as that cell is blank. A) G5 B) F3 C) E4 D) G4 45) 46) Which of the following is an example of a label? 46) A) 50 B) =A1*A3 C) =A5 D) Gross Pay 47) Press the key to erase a character to the right of the insertion point. A) Insert B) Delete C) Backspace D) Left arrow 47) 48) To view another worksheet within the same workbook: 48) A) double-click the tab at the bottom of the workbook containing the name of the desired worksheet. B) select File from the menu bar and then select the appropriate worksheet name from the listing at the bottom of the File menu. C) click the tab at the bottom of the workbook containing the name of the desired worksheet. D) select the File, Open command sequence from the menu bar. 49) When data is sorted in order, the data is arranged in order from lowest to highest. 49) 50) A flashing indicates that you are in edit mode. 50) 51) Sorting data refers to: 51) A) limiting the data displayed to only the data meeting a specific condition. B) switching the order of the columns displayed in the worksheet. C) displaying only specific columns. D) displaying the data in ascending or descending order. 52) The most commonly used slide layout is: 52) A) Text and Content. B) Title and Text. C) Blank. D) Title. 53) Which type of chart shows a comparison of individual items? 53) A) Pie B) Column C) Line D) Bar 54) What is the name of the program used to create data charts? 54) A) PowerPoint Graph B) Peripheral Program C) Microsoft Graph D) Microsoft Datasheet 55) What is the name of an item that is created by one program, but inserted into a document created by another program? A) Datasheet B) Object C) Embedded object D) Peripheral program 55)

6 56) Which toolbar would you use to add a chart to a PowerPoint slide? 56) A) Formatting B) Microsoft Graph C) Standard D) Chart 57) What is the default chart type PowerPoint automatically creates? 57) A) Bar B) Column C) Organization D) Line 58) To embed an existing Excel chart on a slide, which menu would you choose? A) Insert B) Tools C) File D) Edit 59) Which toolbar would you use to make formatting changes to a chart in a slide presentation? A) Microsoft Graph Formatting toolbar B) PowerPoint Standard toolbar C) Microsoft Graph Standard toolbar D) PowerPoint Formatting toolbar 58) 59) 60) Use the following terms to identify the elements in the figure: 60) A. scroll bar B. Standard toolbar C. status bar D. sheet tabs E. Formatting toolbar

7 COMP100 MID-TERM 2 ANSWERS (Gr.2: J-Z) 1) C 2) B 3) B 4) A 5) C 6) C 7) power supply 8) EBCDIC 9) footprint 10) A 11) decode 12) width 13) expansion slot 14) motherboard 15) PC cards 16) A 17) A 18) B 19) preview 20) D 21) B 22) A 23) D 24) B 25) right-click 26) B 27) D 28) A 29) B 30) B 31) B 32) D 33) D 34) Word 35) B 36) C 37) B 38) C 39) C 40) D 41) A 42) C 43) D 44) A 45) D 46) D 47) B 48) C 49) ascending 50) insertion point 51) D

8 52) B 53) D 54) C 55) C 56) C 57) B 58) A 59) C 60) B, E, A, C, D

Using Microsoft Word. Working With Objects

Using Microsoft Word. Working With Objects Using Microsoft Word Many Word documents will require elements that were created in programs other than Word, such as the picture to the right. Nontext elements in a document are referred to as Objects

More information

Excel 2003 Tutorial I

Excel 2003 Tutorial I This tutorial was adapted from a tutorial by see its complete version at http://www.fgcu.edu/support/office2000/excel/index.html Excel 2003 Tutorial I Spreadsheet Basics Screen Layout Title bar Menu bar

More information

Intro to Excel spreadsheets

Intro to Excel spreadsheets Intro to Excel spreadsheets What are the objectives of this document? The objectives of document are: 1. Familiarize you with what a spreadsheet is, how it works, and what its capabilities are; 2. Using

More information

In this session, we will explain some of the basics of word processing. 1. Start Microsoft Word 11. Edit the Document cut & move

In this session, we will explain some of the basics of word processing. 1. Start Microsoft Word 11. Edit the Document cut & move WORD PROCESSING In this session, we will explain some of the basics of word processing. The following are the outlines: 1. Start Microsoft Word 11. Edit the Document cut & move 2. Describe the Word Screen

More information

Basic Excel Handbook

Basic Excel Handbook 2 5 2 7 1 1 0 4 3 9 8 1 Basic Excel Handbook Version 3.6 May 6, 2008 Contents Contents... 1 Part I: Background Information...3 About This Handbook... 4 Excel Terminology... 5 Excel Terminology (cont.)...

More information

Excel Unit 4. Data files needed to complete these exercises will be found on the S: drive>410>student>computer Technology>Excel>Unit 4

Excel Unit 4. Data files needed to complete these exercises will be found on the S: drive>410>student>computer Technology>Excel>Unit 4 Excel Unit 4 Data files needed to complete these exercises will be found on the S: drive>410>student>computer Technology>Excel>Unit 4 Step by Step 4.1 Creating and Positioning Charts GET READY. Before

More information

Advanced Presentation Features and Animation

Advanced Presentation Features and Animation There are three features that you should remember as you work within PowerPoint 2007: the Microsoft Office Button, the Quick Access Toolbar, and the Ribbon. The function of these features will be more

More information

Basic Microsoft Excel 2007

Basic Microsoft Excel 2007 Basic Microsoft Excel 2007 The biggest difference between Excel 2007 and its predecessors is the new layout. All of the old functions are still there (with some new additions), but they are now located

More information

Introduction to Microsoft Word 2008

Introduction to Microsoft Word 2008 1. Launch Microsoft Word icon in Applications > Microsoft Office 2008 (or on the Dock). 2. When the Project Gallery opens, view some of the available Word templates by clicking to expand the Groups, and

More information

Word 2007: Basics Learning Guide

Word 2007: Basics Learning Guide Word 2007: Basics Learning Guide Exploring Word At first glance, the new Word 2007 interface may seem a bit unsettling, with fat bands called Ribbons replacing cascading text menus and task bars. This

More information

Activities/ Resources for Outcome #7

Activities/ Resources for Outcome #7 Activities/ Resources for Outcome #7 55 PowerPoint: Email Using E-mail Creating and Sending Messages The Inbox view serves as Outlook s e-mail interface Click the Inbox icon in the Outlook Bar or Folder

More information

Publisher 2010 Cheat Sheet

Publisher 2010 Cheat Sheet April 20, 2012 Publisher 2010 Cheat Sheet Toolbar customize click on arrow and then check the ones you want a shortcut for File Tab (has new, open save, print, and shows recent documents, and has choices

More information

To create a histogram, you must organize the data in two columns on the worksheet. These columns must contain the following data:

To create a histogram, you must organize the data in two columns on the worksheet. These columns must contain the following data: You can analyze your data and display it in a histogram (a column chart that displays frequency data) by using the Histogram tool of the Analysis ToolPak. This data analysis add-in is available when you

More information

Lower School. Third Grade

Lower School. Third Grade Lower School The goal of the Lower School Computer curriculum is to continue to develop technology skills for both academic learning and personal productivity in the 21 st century. Students learn the science

More information

Excel Project Creating a Stock Portfolio Simulation

Excel Project Creating a Stock Portfolio Simulation Background Vocabulary Excel Project Creating a Stock Portfolio Simulation 1. What is a stock? A stock is a share in the ownership of a corporation, a large business organization. A stock, also, represents

More information

Chapter 6. Inside the System Unit. What You Will Learn... Computers Are Your Future. What You Will Learn... Describing Hardware Performance

Chapter 6. Inside the System Unit. What You Will Learn... Computers Are Your Future. What You Will Learn... Describing Hardware Performance What You Will Learn... Computers Are Your Future Chapter 6 Understand how computers represent data Understand the measurements used to describe data transfer rates and data storage capacity List the components

More information

Task Force on Technology / EXCEL

Task Force on Technology / EXCEL Task Force on Technology EXCEL Basic terminology Spreadsheet A spreadsheet is an electronic document that stores various types of data. There are vertical columns and horizontal rows. A cell is where the

More information

Computer Literacy Syllabus Class time: Mondays 5:00 7:00 p.m. Class location: 955 W. Main Street, Mt. Vernon, KY 40456

Computer Literacy Syllabus Class time: Mondays 5:00 7:00 p.m. Class location: 955 W. Main Street, Mt. Vernon, KY 40456 Computer Literacy Syllabus Class time: Mondays 5:00 7:00 p.m. Class location: 955 W. Main Street, Mt. Vernon, KY 40456 INSTRUCTOR: Jamie A. McFerron OFFICE: 245 Richmond Street Mt. Vernon, KY 40456 PHONE:

More information

Introduction to Microsoft Excel 2007/2010

Introduction to Microsoft Excel 2007/2010 to Microsoft Excel 2007/2010 Abstract: Microsoft Excel is one of the most powerful and widely used spreadsheet applications available today. Excel's functionality and popularity have made it an essential

More information

3 What s New in Excel 2007

3 What s New in Excel 2007 3 What s New in Excel 2007 3.1 Overview of Excel 2007 Microsoft Office Excel 2007 is a spreadsheet program that enables you to enter, manipulate, calculate, and chart data. An Excel file is referred to

More information

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL M I C R O S O F T A C C E S S 2 0 0 3 Microsoft Access is powerful software designed for PC. It allows you to create and manage databases. A database is an organized body

More information

Creating and Formatting Charts in Microsoft Excel

Creating and Formatting Charts in Microsoft Excel Creating and Formatting Charts in Microsoft Excel This document provides instructions for creating and formatting charts in Microsoft Excel, which makes creating professional-looking charts easy. The chart

More information

Introduction To Microsoft Office PowerPoint 2007. Bob Booth July 2008 AP-PPT5

Introduction To Microsoft Office PowerPoint 2007. Bob Booth July 2008 AP-PPT5 Introduction To Microsoft Office PowerPoint 2007. Bob Booth July 2008 AP-PPT5 University of Sheffield Contents 1. INTRODUCTION... 3 2. GETTING STARTED... 4 2.1 STARTING POWERPOINT... 4 3. THE USER INTERFACE...

More information

Microsoft Office Excel 2007 Key Features. Office of Enterprise Development and Support Applications Support Group

Microsoft Office Excel 2007 Key Features. Office of Enterprise Development and Support Applications Support Group Microsoft Office Excel 2007 Key Features Office of Enterprise Development and Support Applications Support Group 2011 TABLE OF CONTENTS Office of Enterprise Development & Support Acknowledgment. 3 Introduction.

More information

Microsoft Word 2007 Module 1

Microsoft Word 2007 Module 1 Microsoft Word 2007 Module 1 http://pds.hccfl.edu/pds Microsoft Word 2007: Module 1 July, 2007 2007 Hillsborough Community College - Professional Development and Web Services Hillsborough Community College

More information

Google Docs Basics Website: http://etc.usf.edu/te/

Google Docs Basics Website: http://etc.usf.edu/te/ Website: http://etc.usf.edu/te/ Google Docs is a free web-based office suite that allows you to store documents online so you can access them from any computer with an internet connection. With Google

More information

Q&As: Microsoft Excel 2013: Chapter 2

Q&As: Microsoft Excel 2013: Chapter 2 Q&As: Microsoft Excel 2013: Chapter 2 In Step 5, why did the date that was entered change from 4/5/10 to 4/5/2010? When Excel recognizes that you entered a date in mm/dd/yy format, it automatically formats

More information

Creating and Editing Workbooks. STUDENT LEARNING OUTCOMES (SLOs) After completing this chapter, you will be able to:

Creating and Editing Workbooks. STUDENT LEARNING OUTCOMES (SLOs) After completing this chapter, you will be able to: CHAPTER 1 Creating and Editing Workbooks CHAPTER OVERVIEW Microsoft Excel (Excel) is a spreadsheet program you can use to create electronic workbooks to organize numerical data, perform calculations, and

More information

Contents. Microsoft Office 2010 Tutorial... 1

Contents. Microsoft Office 2010 Tutorial... 1 Microsoft Office 2010 Tutorial Contents Microsoft Office 2010 Tutorial... 1 Find your way through long documents with the new Document Navigation pane and Search... 4 Adjust the spaces between lines or

More information

Microsoft Office PowerPoint 2013

Microsoft Office PowerPoint 2013 Microsoft Office PowerPoint 2013 Navigating the PowerPoint 2013 Environment The Ribbon: The ribbon is where you will access a majority of the commands you will use to create and develop your presentation.

More information

Enhanced Formatting and Document Management. Word 2010. Unit 3 Module 3. Diocese of St. Petersburg Office of Training Training@dosp.

Enhanced Formatting and Document Management. Word 2010. Unit 3 Module 3. Diocese of St. Petersburg Office of Training Training@dosp. Enhanced Formatting and Document Management Word 2010 Unit 3 Module 3 Diocese of St. Petersburg Office of Training Training@dosp.org This Page Left Intentionally Blank Diocese of St. Petersburg 9/5/2014

More information

Microsoft Excel 2010 Tutorial

Microsoft Excel 2010 Tutorial 1 Microsoft Excel 2010 Tutorial Excel is a spreadsheet program in the Microsoft Office system. You can use Excel to create and format workbooks (a collection of spreadsheets) in order to analyze data and

More information

Microsoft Access 2010 handout

Microsoft Access 2010 handout Microsoft Access 2010 handout Access 2010 is a relational database program you can use to create and manage large quantities of data. You can use Access to manage anything from a home inventory to a giant

More information

Create a Poster Using Publisher

Create a Poster Using Publisher Contents 1. Introduction 1. Starting Publisher 2. Create a Poster Template 5. Aligning your images and text 7. Apply a background 12. Add text to your poster 14. Add pictures to your poster 17. Add graphs

More information

Index. Index IEEEE 39910 Page 1 10/18/06 MM. Index IND 1

Index. Index IEEEE 39910 Page 1 10/18/06 MM. Index IND 1 _IEEEE_39910 10/23/06 11:15 AM Page 1 IEEEE 39910 Page 1 10/18/06 MM Access, see Microsoft Access Access window elements of, AC 12-15 maximizing, AC 8 new database in, AC 11 Accessories command WIN 13

More information

Working together with Word, Excel and PowerPoint

Working together with Word, Excel and PowerPoint Working together with Word, Excel and PowerPoint Have you ever wanted your Word document to include data from an Excel spreadsheet, or diagrams you ve created in PowerPoint? This note shows you how to

More information

Microsoft Excel 2007 Level 2

Microsoft Excel 2007 Level 2 Information Technology Services Kennesaw State University Microsoft Excel 2007 Level 2 Copyright 2008 KSU Dept. of Information Technology Services This document may be downloaded, printed or copied for

More information

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Access 2013 Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the Query window in

More information

MS Word 2007 practical notes

MS Word 2007 practical notes MS Word 2007 practical notes Contents Opening Microsoft Word 2007 in the practical room... 4 Screen Layout... 4 The Microsoft Office Button... 4 The Ribbon... 5 Quick Access Toolbar... 5 Moving in the

More information

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Office 2013 Enhanced Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the

More information

Microsoft Excel Basics

Microsoft Excel Basics COMMUNITY TECHNICAL SUPPORT Microsoft Excel Basics Introduction to Excel Click on the program icon in Launcher or the Microsoft Office Shortcut Bar. A worksheet is a grid, made up of columns, which are

More information

Microsoft Office PowerPoint 2003. Identify components of the PowerPoint window. Tutorial 1 Creating a Presentation

Microsoft Office PowerPoint 2003. Identify components of the PowerPoint window. Tutorial 1 Creating a Presentation Microsoft Office PowerPoint 2003 Tutorial 1 Creating a Presentation 1 Identify components of the PowerPoint window You will recognize some of the features of the PowerPoint window that are common to Windows

More information

Getting Started with Excel 2008. Table of Contents

Getting Started with Excel 2008. Table of Contents Table of Contents Elements of An Excel Document... 2 Resizing and Hiding Columns and Rows... 3 Using Panes to Create Spreadsheet Headers... 3 Using the AutoFill Command... 4 Using AutoFill for Sequences...

More information

Page 1. 1.0 Create and Manage a Presentation 1.1 Create a Presentation Pages Where Covered

Page 1. 1.0 Create and Manage a Presentation 1.1 Create a Presentation Pages Where Covered Page 1 Study Guide for MOS Objectives in Microsoft PowerPoint 2013 Illustrated 1.0 Create and Manage a Presentation 1.1 Create a Presentation creating blank presentations 6 creating presentations using

More information

PowerPoint: Graphics and SmartArt

PowerPoint: Graphics and SmartArt PowerPoint: Graphics and SmartArt Contents Inserting Objects... 2 Picture from File... 2 Clip Art... 2 Shapes... 3 SmartArt... 3 WordArt... 3 Formatting Objects... 4 Move a picture, shape, text box, or

More information

Excel -- Creating Charts

Excel -- Creating Charts Excel -- Creating Charts The saying goes, A picture is worth a thousand words, and so true. Professional looking charts give visual enhancement to your statistics, fiscal reports or presentation. Excel

More information

LEWIS-CLARK STATE COLLEGE BUSINESS TECHNOLOGY AND SERVICE DIVISION SYLLABUS

LEWIS-CLARK STATE COLLEGE BUSINESS TECHNOLOGY AND SERVICE DIVISION SYLLABUS LEWIS-CLARK STATE COLLEGE BUSINESS TECHNOLOGY AND SERVICE DIVISION SYLLABUS Course Title: Business Computer Skills Course Number: CITPT 110-01/PT01 and CITPT 110-02/PT02 Credit Hours: 3 Semester: Fall

More information

Creating a Poster in Powerpoint

Creating a Poster in Powerpoint Creating a Poster in Powerpoint January 2013 Contents 1. Starting Powerpoint 2. Setting Size and Orientation 3. Display a Grid 5. Apply a background 7. Add text to your poster 9. Add WordArt to your poster

More information

Operating Systems. and Windows

Operating Systems. and Windows Operating Systems and Windows What is an Operating System? The most important program that runs on your computer. It manages all other programs on the machine. Every PC has to have one to run other applications

More information

Working together with Word, Excel and PowerPoint 2013

Working together with Word, Excel and PowerPoint 2013 Working together with Word, Excel and PowerPoint 2013 Information Services Working together with Word, Excel and PowerPoint 2013 Have you ever needed to include data from Excel or a slide from PowerPoint

More information

As in the example given, a Newsletter created on the computer typically has: A title that explains what sort of information is in the newsletter

As in the example given, a Newsletter created on the computer typically has: A title that explains what sort of information is in the newsletter Create a How do you let others know about events and activities taking place in your community? Do you want to create a newsletter to share the information? A newsletter is a publication that is distributed

More information

PEMBINA TRAILS SCHOOL DIVISION. Information Technology Department

PEMBINA TRAILS SCHOOL DIVISION. Information Technology Department Information Technology Department Intro to Microsoft PowerPoint 2003 INFORMATION TECHNOLOGY DEPT. Introduction to Microsoft PowerPoint 2003 Ivone B. Kordic Instructional Technology Assistant Information

More information

Excel basics. Before you begin. What you'll learn. Requirements. Estimated time to complete:

Excel basics. Before you begin. What you'll learn. Requirements. Estimated time to complete: Excel basics Excel is a powerful spreadsheet and data analysis application, but to use it most effectively, you first have to understand the basics. This tutorial introduces some of the tasks and features

More information

The Center for Teaching, Learning, & Technology

The Center for Teaching, Learning, & Technology The Center for Teaching, Learning, & Technology Instructional Technology Workshops Microsoft Excel 2010 Formulas and Charts Albert Robinson / Delwar Sayeed Faculty and Staff Development Programs Colston

More information

Spreadsheet - Introduction

Spreadsheet - Introduction CSCA0102 IT and Business Applications Chapter 6 Spreadsheet - Introduction Spreadsheet A spreadsheet (or spreadsheet program) is software that permits numerical data to be used and to perform automatic

More information

Excel 2003: Ringtones Task

Excel 2003: Ringtones Task Excel 2003: Ringtones Task 1. Open up a blank spreadsheet 2. Save the spreadsheet to your area and call it Ringtones.xls 3. Add the data as shown here, making sure you keep to the cells as shown Make sure

More information

Create Charts in Excel

Create Charts in Excel Create Charts in Excel Table of Contents OVERVIEW OF CHARTING... 1 AVAILABLE CHART TYPES... 2 PIE CHARTS... 2 BAR CHARTS... 3 CREATING CHARTS IN EXCEL... 3 CREATE A CHART... 3 HOW TO CHANGE THE LOCATION

More information

Microsoft Word 2013 Tutorial

Microsoft Word 2013 Tutorial Microsoft Word 2013 Tutorial GETTING STARTED Microsoft Word is one of the most popular word processing programs supported by both Mac and PC platforms. Microsoft Word can be used to create documents, brochures,

More information

Creating and Using Databases with Microsoft Access

Creating and Using Databases with Microsoft Access CHAPTER A Creating and Using Databases with Microsoft Access In this chapter, you will Use Access to explore a simple database Design and create a new database Create and use forms Create and use queries

More information

PowerPoint 2007 Basics Website: http://etc.usf.edu/te/

PowerPoint 2007 Basics Website: http://etc.usf.edu/te/ Website: http://etc.usf.edu/te/ PowerPoint is the presentation program included in the Microsoft Office suite. With PowerPoint, you can create engaging presentations that can be presented in person, online,

More information

Word Processing programs and their uses

Word Processing programs and their uses Word Processing programs and their uses An application that provides extensive tools for creating all kinds of text based programs. They are not limited to working with text and enable you to add images

More information

Microsoft Excel 2010 Training

Microsoft Excel 2010 Training Microsoft Excel 2010 Training Microsoft Excel 101 Instructor: Debbie Minnerly Course goals Find popular commands quickly on the ribbon. Learn how to use the File menu (Microsoft Office Backstage view).

More information

Microsoft Word 2010 Tutorial

Microsoft Word 2010 Tutorial 1 Microsoft Word 2010 Tutorial Microsoft Word 2010 is a word-processing program, designed to help you create professional-quality documents. With the finest documentformatting tools, Word helps you organize

More information

Computer Skills Checklist 1

Computer Skills Checklist 1 Computer Checklist 1 Computer User Levels 1 The following skills checklist is organized according to program title and categorized into three levels of computer literacy:,, and. users demonstrate little

More information

Microsoft PowerPoint Tutorial

Microsoft PowerPoint Tutorial Microsoft PowerPoint Tutorial Contents Starting MS PowerPoint... 1 The MS PowerPoint Window... 2 Title Bar...2 Office Button...3 Saving Your Work... 3 For the first time... 3 While you work... 3 Backing

More information

EXCEL PIVOT TABLE David Geffen School of Medicine, UCLA Dean s Office Oct 2002

EXCEL PIVOT TABLE David Geffen School of Medicine, UCLA Dean s Office Oct 2002 EXCEL PIVOT TABLE David Geffen School of Medicine, UCLA Dean s Office Oct 2002 Table of Contents Part I Creating a Pivot Table Excel Database......3 What is a Pivot Table...... 3 Creating Pivot Tables

More information

Excel 2007 Basic knowledge

Excel 2007 Basic knowledge Ribbon menu The Ribbon menu system with tabs for various Excel commands. This Ribbon system replaces the traditional menus used with Excel 2003. Above the Ribbon in the upper-left corner is the Microsoft

More information

Creating Web Pages with Microsoft FrontPage

Creating Web Pages with Microsoft FrontPage Creating Web Pages with Microsoft FrontPage 1. Page Properties 1.1 Basic page information Choose File Properties. Type the name of the Title of the page, for example Template. And then click OK. Short

More information

Handout: How to Use Excel 2010

Handout: How to Use Excel 2010 How to Use Excel 2010 Table of Contents THE EXCEL ENVIRONMENT... 4 MOVE OR SCROLL THROUGH A WORKSHEET... 5 USE THE SCROLL BARS TO MOVE THROUGH A WORKSHEET... 5 USE THE ARROW KEYS TO MOVE THROUGH A WORKSHEET...

More information

Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel

Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, LOS ANGELES INFORMATION TECHNOLOGY SERVICES Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel Winter 2015, Version 1.0 Table of Contents Introduction...2 Sorting Data...2 Sorting

More information

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1 Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1 Are the themes displayed in a specific order? (PPT 6) Yes. They are arranged in alphabetical order running from left to right. If you point

More information

Inserting Graphics into Grant Applications & Other Word Documents

Inserting Graphics into Grant Applications & Other Word Documents Merle Rosenzweig, oriley@umich.edu Inserting Graphics into Grant Applications & Other Word Documents ABOUT This document offers instruction on the efficient and proper placement of images, charts, and

More information

Kingsoft Spreadsheet 2012

Kingsoft Spreadsheet 2012 Kingsoft Spreadsheet 2012 Kingsoft Spreadsheet is a flexible and efficient commercial spreadsheet application. It is widely used by professionals in many fields such as: Business, Finance, Economics and

More information

Microsoft Excel 2007. Introduction to Microsoft Excel 2007

Microsoft Excel 2007. Introduction to Microsoft Excel 2007 Microsoft Excel 2007 Introduction to Microsoft Excel 2007 Excel is an electronic spreadsheet to organize your data into rows and columns. One can use it to perform basic to advanced level mathematical

More information

HOUR 9. Formatting Worksheets to Look Great

HOUR 9. Formatting Worksheets to Look Great HOUR 9 Formatting Worksheets to Look Great Excel makes it easy to make even simple worksheets look professional. AutoFormat quickly formats your worksheet within the boundaries you select. If you want

More information

Manual. OIRE Escuela de Profesiones de la Salud. Power Point 2007

Manual. OIRE Escuela de Profesiones de la Salud. Power Point 2007 Power Point 2007 Manual OIRE Escuela de Profesiones de la Salud Power Point 2007 2008 The New Power Point Interface PowerPoint is currently the most common software used for making visual aids for presentations.

More information

Adobe Dreamweaver CC 14 Tutorial

Adobe Dreamweaver CC 14 Tutorial Adobe Dreamweaver CC 14 Tutorial GETTING STARTED This tutorial focuses on the basic steps involved in creating an attractive, functional website. In using this tutorial you will learn to design a site

More information

Module B. Key Applications Using Microsoft Office 2010

Module B. Key Applications Using Microsoft Office 2010 Module B Key Applications Using Microsoft Office 2010 Unit 3: Common Elements Key Applications The Key Applications exam includes questions covering three applications (word processing, spreadsheet and

More information

Paragraph Formatting 4

Paragraph Formatting 4 Paragraph Formatting 4 LESSON SKILL MATRIX Skill Exam Objective Objective Number Formatting Paragraphs Set indentation. 2.2.7 Setting Line Spacing in Text and Between Paragraphs Creating and Formatting

More information

DESKTOP PRODUCTIVITY SOFTWARE

DESKTOP PRODUCTIVITY SOFTWARE USING WINDOWS 8 UNIT 1: INTRODUCTION TO COMPUTERS Topic A: Overview of computers Topic B: How computers work Topic C: Starting the computer UNIT 2: INPUT DEVICES Topic A: Mouse and keyboard basics Topic

More information

STC: Descriptive Statistics in Excel 2013. Running Descriptive and Correlational Analysis in Excel 2013

STC: Descriptive Statistics in Excel 2013. Running Descriptive and Correlational Analysis in Excel 2013 Running Descriptive and Correlational Analysis in Excel 2013 Tips for coding a survey Use short phrases for your data table headers to keep your worksheet neat, you can always edit the labels in tables

More information

Microsoft Word 2010 Tutorial

Microsoft Word 2010 Tutorial Microsoft Word 2010 Tutorial GETTING STARTED Microsoft Word is one of the most popular word processing programs supported by both Mac and PC platforms. Microsoft Word can be used to create documents, brochures,

More information

Microsoft Word 2003 Module 2

Microsoft Word 2003 Module 2 Microsoft Word 2003 Module 2 Microsoft Word 2003: Module 2 August, 2006 2006 Hillsborough Community College - Professional Development Services Hillsborough Community College - Professional Development

More information

MICROSOFT WORD TUTORIAL

MICROSOFT WORD TUTORIAL MICROSOFT WORD TUTORIAL G E T T I N G S T A R T E D Microsoft Word is one of the most popular word processing programs supported by both Mac and PC platforms. Microsoft Word can be used to create documents,

More information

SMART Board Tips & Tricks (version 9.0) Getting Started. SMART Tools vs. SMART Notebook software

SMART Board Tips & Tricks (version 9.0) Getting Started. SMART Tools vs. SMART Notebook software SMART Board Tips & Tricks (version 9.0) Getting Started SMART Tools vs. SMART Notebook software Click the SMART Board icon (in the system tray at the bottom right of your screen) to access the SMART Board

More information

As in the example above, a Budget created on the computer typically has:

As in the example above, a Budget created on the computer typically has: Activity Card Create a How will you ensure that your expenses do not exceed what you planned to invest or spend? You can create a budget to plan your expenditures and earnings. As a family, you can plan

More information

I ntroduction. Accessing Microsoft PowerPoint. Anatomy of a PowerPoint Window

I ntroduction. Accessing Microsoft PowerPoint. Anatomy of a PowerPoint Window Accessing Microsoft PowerPoint To access Microsoft PowerPoint from your home computer, you will probably either use the Start menu to select the program or double-click on an icon on the Desktop. To open

More information

Middle School. Sixth Grade

Middle School. Sixth Grade Middle School The goal of the Middle School Computer curriculum is to further develop technology skills for both academic learning and personal productivity in the 21 st century. Students learn the science

More information

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 3

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 3 Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 3 How do I resize the picture so that it maintains its proportions? (PPT 141) Press and hold the shift key while dragging a sizing handle away

More information

Microsoft Office PowerPoint 2003. Creating a new presentation from a design template. Creating a new presentation from a design template

Microsoft Office PowerPoint 2003. Creating a new presentation from a design template. Creating a new presentation from a design template Microsoft Office PowerPoint 2003 Tutorial 2 Applying and Modifying Text and Graphic Objects 1 Creating a new presentation from a design template Click File on the menu bar, and then click New Click the

More information

How to make a line graph using Excel 2007

How to make a line graph using Excel 2007 How to make a line graph using Excel 2007 Format your data sheet Make sure you have a title and each column of data has a title. If you are entering data by hand, use time or the independent variable in

More information

Plotting: Customizing the Graph

Plotting: Customizing the Graph Plotting: Customizing the Graph Data Plots: General Tips Making a Data Plot Active Within a graph layer, only one data plot can be active. A data plot must be set active before you can use the Data Selector

More information

Instructions for Creating an Outlook E-mail Distribution List from an Excel File

Instructions for Creating an Outlook E-mail Distribution List from an Excel File Instructions for Creating an Outlook E-mail Distribution List from an Excel File 1.0 Importing Excel Data to an Outlook Distribution List 1.1 Create an Outlook Personal Folders File (.pst) Notes: 1) If

More information

Microsoft Office 2013

Microsoft Office 2013 Student manuals available at: www.learnit.com/manuals Username: manuals; Password: password Microsoft Office 2013 New Features Take this class home with you! Student Videos Available at: www.learnitanytime.com

More information

Excel Database Management Microsoft Excel 2003

Excel Database Management Microsoft Excel 2003 Excel Database Management Microsoft Reference Guide University Technology Services Computer Training Copyright Notice Copyright 2003 EBook Publishing. All rights reserved. No part of this publication may

More information

Handout: Word 2010 Tips and Shortcuts

Handout: Word 2010 Tips and Shortcuts Word 2010: Tips and Shortcuts Table of Contents EXPORT A CUSTOMIZED QUICK ACCESS TOOLBAR... 2 IMPORT A CUSTOMIZED QUICK ACCESS TOOLBAR... 2 USE THE FORMAT PAINTER... 3 REPEAT THE LAST ACTION... 3 SHOW

More information

DIGITAL DESIGN APPLICATIONS Word Exam REVIEW

DIGITAL DESIGN APPLICATIONS Word Exam REVIEW DIGITAL DESIGN APPLICATIONS Word Exam REVIEW Directions: Complete the following word processing document, and know how to use proper formatting techniques on it. 1. Before keying in the text in the box

More information

Microsoft Office Word 2010: Level 1

Microsoft Office Word 2010: Level 1 Microsoft Office Word 2010: Level 1 Workshop Objectives: In this workshop, you will learn fundamental Word 2010 skills. You will start by getting acquainted with the Word user interface, creating a new

More information

Microsoft PowerPoint 2010 Handout

Microsoft PowerPoint 2010 Handout Microsoft PowerPoint 2010 Handout PowerPoint is a presentation software program that is part of the Microsoft Office package. This program helps you to enhance your oral presentation and keep the audience

More information

Computer Training Centre University College Cork. Excel 2013 Level 1

Computer Training Centre University College Cork. Excel 2013 Level 1 Computer Training Centre University College Cork Excel 2013 Level 1 Table of Contents Introduction... 1 Opening Excel... 1 Using Windows 7... 1 Using Windows 8... 1 Getting Started with Excel 2013... 2

More information