Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН

Size: px
Start display at page:

Download "Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН"

Transcription

1 Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН

2 Dru{tvo za izdava~ka dejnost PABLI[ER DOO, Skopje ul. Ruzveltova 19-2/2 tel Direktor Glaven urednik Urednik Teodor Aleksov Aleksandar Sazdov Bojan Sazdov Naslov na originalot Donald J. Trump THINK LIKE A CHAMPION An Informal Education In Business and Life Copyright by Donald J. Trump, 2009 Copyright za makedonskoto izdanie PABLI[ER, 2010 Prevod od angliski Gorica Popova Ova izdanie e poddr`ano od Site prava se zadr`ani. Nitu eden del od ova izdanie ne smee da bide prepe ~atuvan, kopiran ili objavuvan vo koja bilo forma ili na koj bilo na~in vo elektronskite ili pe~ateni te mediumi, bez pismena soglasnost od izdava~ot.

3 Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН Неформално образование за бизнисот и за животот

4 На моите родители, Мери и Фред Трамп

5 ПРЕДГОВОР од Роберт Киосаки 1 Една од придобивките од работењето со Доналд Трамп е да се набљудува како тој дејствува во реалниот живот. Во текот на годините, успеав да го запознаам како вистинскиот Доналд, така и славниот Доналд. Открив дека тој е истата личност... Всушност, тој е поголем во реалниот живот отколку во оној славниот. Додека работев со него, го набљудував додека размислува, па слушав како неговите мисли стануват зборови, па потоа како неговите мисли и зборови ста ну ваат акција. Во повеќето случаи, неговите мисли, збо рови и акции се исти. Можеби е директен и не так тичен поради тоа што неговите мисли, зборови и акции се интегрирани, складни и дејствуваат како едно. Многумина од нас, познаваат луѓе кои, всушност, се три личности. Тие мислат едно нешто, велат нешто друго, а не го прават она што го велат или го мислат. Сум забележал дека таа сорта луѓе, кои се навистина три личности во една, постигнуваат ограничени ус песи и живеат конфликтни животи. Во почетокот на 1980 година, ми пропадна првиот главен бизнис. Губењето на сè што имав беше онолку страшно колку што може и да се очекува. Губењето на сè го направи надмоќен губитникот во мене. Нај ло шо од сè беше што ја изгубив довербата во самиот се беси. Знаев што морам да правам, но поради не как ва причина, едноставно, не го правев она што зна 1 Robert Kiyosaki - Американски инвеститор, биз нисмен, автор на 15 книги за бизнис и мотивација, меѓу кои Богат татко, сиромшен татко, една од најпродаваните книги во својата област. (заб.на прев.) 7

6 ев дека морам да го направам. Мојата лична бит ка помеѓу 1980 и 1990 година беше да ја стекнам моќ та врз моите сопствени мисли. За да ја повратам моќта врз сопствените мисли, почнав да читам и да слушам големи мисли од големи луѓе... и потоа да ги претворам тие мисли во мои. Полека но сигурно, во мојот деловен живот се случи пресврт и јас повторно почнав да победувам. Во 1987 година, веднаш по паѓањето на берзата, ми падна в раце книгата Уметноста на договарањето од Доналд. Мојата сопруга Ким и јас оставивме настрана сè што работевме и ја прочитавме таа книга. Додека светот пропаѓаше, ние имавме можност и придобивка - низ мислите, зборовите и дејствувањето на Доналд - да го согледаме светот на бизнисот. До 1994 година Ким и јас бевме финансиски слободни. Во моментите на одмор, честопати разговаравме како книгата на Доналд нè инспирира да одиме напред, и покрај тоа што светот околу нас пропаѓаше. Во 1997 година, читањето на неговата книга Умет носта на враќањето, ни докажа дека сме ги следеле мислите на голем човек. Многу малку луѓе зборуваат јавно, уште помалку пишуваат - за своите грешки, за своите лекции и за своето враќање. Во 2004 година, Ким и јас за прв пат го сретнавме Доналд. Очигледно, тој не знаеше кои сме, но се пак, беше крајно љубезен и ние му се заблагодаривме што, преку своите книги, ги сподели своите мисли со нас. На крајот на 2006 година, Доналд и јас ја издадовме нашата книга, Зошто сакаме да сте богати: Двајца луѓе, една порака. Поттикнати од нашата заедничка грижа за луѓето и желбата да подучуваме, Доналд и јас соработувавме врз таа книга, предвидувајќи многу од она што го донесе финансискиот хаос во 2008 година. Чест е да се напише овој предговор за неговата книга, Размислувај како шампион, затоа што поуката да размислувам како шампион е подарокот што Доналд ни го даде на мојата сопруга и на мене... подарок што тој го споделува со светот... подарок вреден многу повеќе отколку пари. 8

7 БЛАГОДАРНОСТ Би сакал да ѝ се заблагодарам на мојата главна по мошничка, Рона Граф, за нејзината посветеност и насоченост во процесот на создавање на оваа книга, и на мојата коавторка, Меридит Мекајвер, за нејзината внимателна работа. Работењето со тимот на Вангард прес беше големо искуство, и особено сакам да им се заблагодарам на Роxер Купер, потпретседател и издавач, и на Ѓорѓина Левит, придружен издавач, како и на Аманда Фербер, директор-издавач, за нивниот ентузијазам и мошне професионалната работа. Специјално благодарам на Џенет Санс, од Персијас букс груп. 9

8 10

9 ВОВЕД Во текот на годините, гледав многу луѓе како се стремат кон успех. Јас бев еден од нив, и иако сè уште го немав постигнато својот врв, бев релативно успешен. Честопати ме прашуваат кои се моите тајни за успехот. Не мислам дека се тоа некакви тајни, но секој од нас има потреба да има формула што функционира за него лично или за неа. Овие текстови се показ за процесот на размислу вање што, верувам, може да ги одведе луѓето до успех. Тој кај мене функционираше. Тој е другата страна на мојата личност - порефлективната страна што ги одразува моите извори и начинот на кој сум ги при менил во големата слика, каков што е животот. Лич носта што вие толку често ја гледате преку светските медиуми е некој што е отворен, самоуверен, понекогаш дрзок - но, искрен. Една од причините зошто луѓето ме сакаат е затоа што сум директен. Една од причините зошто луѓето не ме сакаат е затоа што сум директен. Но една од причините зошто сум успешен, е затоа што можам брзо да се пробијам низ глупоста и да дојдам до срцевината на нештата. Размислувај како шампион е пример за таквиот пристап кон животот и кон бизнисот. Ја земам те ма та, размислувам за неа, ја сецирам и ја враќам како формула создадена од она што верувам дека е со лиден совет. Секогаш сум уживал вложувајќи време и енергија во копањето под површината на проблемот и во извлекувањето единствен и ефективен одговор. Додека бев на училиште, мојот татко, Фред С. Трамп, секоја седмица ќе ми испратеше инспиративни забелешки. Многу од нив беа за лидерството, за тоа како да се биде шампион во животот. Од нив научив многу, и сè уште им се навраќам, така што тие се вклучени во книгава, за вас. 11

10 Имав среќа што во животот имав ментор како мојот татко и се надевам дека овие текстови ќе ви бидат од полза. Би сакал да ја посветам оваа книга на татко ми и на сето она што тој ме научи. Се надевам дека споделувањето на овие размислувања со вас ќе ви обезбедат и насоки и инспирација. - Доналд Џ. Трамп 12

11 РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН 13

12 Иднината им припаѓа на оние кои веруваат во убавината на своите сништа. - Еленор Рузвелт Изборот на Барак Обама најави поинаков свет По изборите во 2008 година, бев на интервју кај Доминик Картер од телевизијата Њујорк 1, во неговата емисија Внатре во Сити Хол. Њујорк 1 е телевизија што емитува само вести и е популарна во Њујорк, а Доминик Картер е новинар кон кого имам голема доза на почит. Тој би требало да има национална емисија, но во тој случај на Њујорк ќе му недостасува неговата редовна и динамична присутност. Тој ме опиша како човек кој не е познат по тоа што си го задржува мислењето за себе, а во интервјуто опфативме некои интересни теми. Доминик ме праша за изборите и јас искрено од говорив дека Мекејн беше во речиси невозможна си туација. Буш беше толку некомпетентен што на кој и да е републиканец му претстоеше те жок пе риод, освен ако не го вратеа назад Ајзенхауер. Буш бе ше катастро фа за државата, исто како и за Републиканската пар тија. Потоа, новинарот ме праша за Барак Обама. Му одговорив дека Барак ќе треба да биде голем прет се дател затоа што како држа ва сме во сериозна неволја. Не било така уште од 1929 година 2. Така што, тој нема многу избор - тој, едноставно, мора да биде голем, и има многу добра шанса тоа и да биде. 2 Во октомври 1929 година една од најмоќните берзи во светот, онаа на Волстрит во Њујорк - падна. Ова паѓање познато како Големото паѓање е најго ле мото во историјата на САД што предизвика невидена економска криза во Амери ка, како впрочем и во целиот свет, како еден вид најава на Втората светска војна. (Заб.на прев.) 15

13 Она што тој го направи е неверојатно. Фактот што го постигна она што мораше - за само една година и соочен со големи тешкотии - е навистина феноме нално. Ако некој ме прашаше дали црн човек или жена може да стане претседател, јас ќе им кажев да, но не сè уште. Барак Обама докажа дека решителноста комбинирана со можноста и интелигенцијата мо жат да направат нештата и да се случат - и тоа, на ис клучителен начин. Тој не влегува во лесен или завиден период. Во октомври 2008 година, американската влада објави дефицит од 237 милијарди долари. Добрата вест е што се чинеше дека Обама е многу свесен за ситуацијата. Неговите коментари ме наведоа да верувам дека тој разбира дека економијата функционира на сеопфатно ниво. Тој, исто така, се опкружи себеси со мошне ком петентни луѓе, а тоа е карактеристика на силен ли дер. Јас верувам дека тој ќе даде сè од себе и дека имаме некој што е сериозен во решавањето на проблемите што ги имаме и со кои ќе се соочиме во иднина. За мене тоа е мошне добра вест. По 11 септември, нашата земја прими многу со чувство од државите и од луѓето од целиот свет. Но, по само еден кус период, нè мразеа. Како се случи тоа? Немавме дијалог со другите држави затоа што тие толку очигледно нè мразеа. Она што денес е различно, е тоа што имаме нова шанса, нов почеток. Светот е восхитен од Барак Обама и од новите Соединети Американски Држави. Ајде да го зачуваме тоа. 16

14 Какви и да е игри да се играат со нас, ние не смееме да си играме со самите себеси. - Ралф Валдо Емерсон Есеите, капиталот и Стивен Кинг Њујорк тајмс бук ривју на 30 септември 2007 година објави есеј од Стивен Кинг за краткиот расказ. Како што најверојатно знаете, Стивен Кинг е плоден и мошне успешен автор на 60 книги и речиси 400 кратки раскази. Еден од неговите кратки раскази ја доби наградата О.Хенри 3 во 1996 година. Поентата во неговиот есеј е дека разгледувајќи ја состојбата со кратките раскази денес, забележал дека тие изгледаат претенциозни и попрво напишани за уредниците и за учителите, отколку за читателите. Ова е прониклив коментар и ме натера да размислувам за тоа зошто пишуваме и кој мислиме дека би можел да ни биде публика. Јас ги сакам есеите, па така можам да го разберам и краткиот расказ, и покрај тоа што тоа е измислена прозна приказна. Краткиот расказ, како што секој писател ќе ви каже - не е лесен медиум, затоа што мора те да бидете концизни. Есеите му се малку слични, затоа што се збиени и специфични. Доколку читате есеј од Стивен Кинг, ќе видите дека тој ја искажува поентата во прекрасен обем од една страница. Јас не можам да бидам Стивен Кинг, но можам да го ценам она што тој го прави. Вие сè уште не можете да бидете богаташ, но мислам дека можете да го цените она со што секојдневно 3 O.Henry Award престижна годишна награда за краток расказ објавен во САД и во Канада. Се доделува од 1919 година, а го носи името на мајсторот на таа форма, американскиот писател, О Хенри. (заб.на прев.) 17

15 морам да излегувам на крај. Стивен Кинг упатува на тоа дека денес пазарот за кратки раскази е ограничен, така што се чини дека пишувачите на кратки раскази се порешителни од кога и да е да остават трага - но кај уредниците кои се во можност да ги објават нивните раскази, а не кај читателот, кој очекува да се забавува. Логично размислување, ќе кажам. Сите ние имаме целни пазари и демографијата е важна, без оглед во која индустрија работите. Накусо, Стивен Кинг вешто признава дека пишу вачите на краткиот расказ во денешно време го заш титуваат својот капитал насочувајќи ги своите текс тови кон луѓето кои најверојатно ќе бидат во можност да ги објават. Тие го ставаат читателот на второ мес то затоа што, доколку не го земат предвид прво уредникот, нивниот читател никогаш не ќе има шанса дури и да го види нивниот краткок расказ, без разлика дали е тој можеби прекрасен или, пак, просечен. Ова е интелигентен приод, но сепак можам да ја сфатам и поентата на господинот Кинг, кој ламентира врз фактот што расказите се чинат префабрикувани со цел да ѝ се обратат на една определена публика - во случајов, на уредниците и на учителите. Кога градам зграда за живеење, на пример, прво земам предвид кој ќе живее во неа. Ја проучувам демографијата, како што прави секој бизнисмен, би ло да е во работата со рекламирањето или е во ме наџментот со станбените недвижнини. За да ја ис пратам пораката, исто така, морам да им се обратам на луѓето кои ќе изберат - или нема да изберат - да ја промовираат зградата. Досега, моето име е доволно големо и во определена мерка се поистоветува со златниот стандард 4, така што не морам премногу да зборувам околу тоа. Името Трамп е гаранција за определено ниво на квалитет. Стивен Кинг спомнува дека кратките раскази изгледа се предодредени за долните полици во книжарниците. Тој вели дека американскиот краток расказ во ова време е жив, но не е во добра состојба. Се чини дека основната причина за ова е што целниот пазар, едноставно, исчезнува. 4 Во економската терминологија: златен стандард или еталон, мера за квалитет. (заб.на прев.) 18

16 Мислам дека тој прави точна анализа на ситу ацијата кога забележува дека се чини дека расказите се пишуваат поради објавување, а не поради прос ве тување на читателот. Јас знам дека доколку на правам нешто со намера да ги импресионирам така наречените критичари, веднаш би се продал не само самиот себеси, туку, исто така, и други луѓе. Тоа е една од причините зошто ме сакаат, исто како и една од причините зош то не ме сакаат. Всушност, еден критичар од Њујорк тајмс, Херберт Мјушамп, спомна дека подобро ми оди кога ќе изберам да ги игнорирам своите критичари, отколку кога им обр нувам внимание. Морам да се согласам со ова, а и Стивен Кинг, исто така, би можел да се согласи со ова кога размислува за судбината на краткиот расказ. Да се биде искрен кон самиот себеси и кон својата работа е капитал. Запомнете дека капиталот вреди да се заштитува. Никој никогаш нема да ви каже дека е лесно да се придржуваш кон своите убедувања, но јас сметам дека тоа е потребно. Во спротивно, што работите и за кого работите? Нека биде директно и едноставно. Ќе бидете побогати - во секој полед - долгорочно. 19

3. Филмски фестивал за млади. Џифони Македонија. 3.Youth Film Festival. Giffoni Macedonia ПРОГРАМА PROGRAMME

3. Филмски фестивал за млади. Џифони Македонија. 3.Youth Film Festival. Giffoni Macedonia ПРОГРАМА PROGRAMME 3. Филмски фестивал за млади Џифони Македонија 3.Youth Film Festival Giffoni Macedonia ПРОГРАМА PROGRAMME 1 07-11.10.2015 свечено отворање Кино Милениум, 07.10.2015, 19:30 часот Во Неапол никогаш не врне

More information

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD?

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD? Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD? Упатство Manual Version: 3.0 Date: 28.01.2016 103.17 КИБС АД Скопје 2016 КИБС

More information

Melbourne 21st - 30th September. Perth 6th October. Newcastle 6th October. Auckland 13th - 14th October. Sydney 24th - 25th November

Melbourne 21st - 30th September. Perth 6th October. Newcastle 6th October. Auckland 13th - 14th October. Sydney 24th - 25th November MFF2012_A2_poster.indd 2 9/16/2012 9:54:24 PM Australasian premiere of Milcho Manchevski s award winning masterpiece Mothers Melbourne 21st - 30th September Perth 6th October Newcastle 6th October Auckland

More information

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ДИРЕКТНИ ЛЕТОВИ ОД СКОПЈЕ ЛИСТА НА ХОТЕЛИ И ЦЕНИ ЗА РАН БУКИНГ (РЕЗЕРВАЦИИ ДО 30.АПР) ХОТЕЛ КАТЕГ. УСЛУГА ЛОКАЦИЈА ЦЕНА ПО ЛИЦЕ СПОРЕД ТЕРМИН НА ПОАЃАЊЕ (7 НОЌИ) HOSTAL SANTA

More information

The International Standards the Paris Principles

The International Standards the Paris Principles Silva PESIC NATIONAL HUMAN RIGHTS INSTITUTIONS AND THE ACCREDITATION PROCESS Introduction National Institution for the Promotion and Protection of Human Rights is usually described as an independent State-funded

More information

Macedonian Stock Exchange Inc. INSTRUCTIONS MODULE TEHNICAL ANALYSIS

Macedonian Stock Exchange Inc.   INSTRUCTIONS MODULE TEHNICAL ANALYSIS Macedonian Stock Exchange Inc. www.mse.com.mk www.bestnet.com.mk INSTRUCTIONS MODULE TEHNICAL ANALYSIS March 2010 1 Instructions of module Technical analysis Technical Analysis module is a separate part

More information

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ДИРЕКТНИ ЛЕТОВИ ОД СКОПЈЕ ЛИСТА НА ХОТЕЛИ И ЦЕНИ ЗА РАН БУКИНГ (РЕЗЕРВАЦИИ ДО 30 АПРИЛ) ХОТЕЛ КАТЕГ. УСЛУГА ЛОКАЦИЈА ЦЕНА ПО ЛИЦЕ СПОРЕД ТЕРМИН НА ПОАЃАЊЕ (7 НОЌИ) 20 јун

More information

години ГАРАНЦИЈА НА КАЗАН (ИНОКС) ЕЛЕКТРИЧНИ И КОМБИНИРАНИ БОЈЛЕРИ ОД ИНОКС ELECTRICAL AND COMBINED WATER HEATERS MADE OF INOX

години ГАРАНЦИЈА НА КАЗАН (ИНОКС) ЕЛЕКТРИЧНИ И КОМБИНИРАНИ БОЈЛЕРИ ОД ИНОКС ELECTRICAL AND COMBINED WATER HEATERS MADE OF INOX БОЈЛЕРИ НА ИДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ WATER HEATERS OF THE FUTURE GENERATIONS години ГАРАНЦИЈА НА КАЗАН (ИНОКС) ЕЛЕКТРИЧНИ И КОМБИНИРАНИ БОЈЛЕРИ ОД ИНОКС ELECTRICAL AND COMBINED WATER HEATERS MADE OF INOX ПРЕТСТАВУВАЊЕ

More information

SEIZURES AFTER USE AND ABUSE OF TRAMADOL. University Toxicology Clinic, Skopje, R. Macedonia 2. University Neurology Clinic, Skopje, R.

SEIZURES AFTER USE AND ABUSE OF TRAMADOL. University Toxicology Clinic, Skopje, R. Macedonia 2. University Neurology Clinic, Skopje, R. Prilozi, Odd. biol. med. nauki, MANU, XXXIII, 1, s. 313 318 (2012) Contributions, Sec. Biol. Med. Sci., MASA, XXXIII, 1, p. 313 318 (2012) ISSN 0351 3254 UDC: 615.212.3.065:616.853 CASE REPORT SEIZURES

More information

Implementation of Supply Chain Management (SCM) in pharmaceutical company, general principles and case study

Implementation of Supply Chain Management (SCM) in pharmaceutical company, general principles and case study Macedonian pharmaceutical bulletin, 60 (2) 75-82 (2014) ISSN 1409-8695 UDC: 658.86/.87:661.12 Case study Implementation of Supply Chain Management (SCM) in pharmaceutical company, general principles and

More information

A Rare Case of Isolated Adrenal Metastasis of Invasive Ductal Breast Carcinoma

A Rare Case of Isolated Adrenal Metastasis of Invasive Ductal Breast Carcinoma DOI: 10.2298/SARH1410597A ПРИКАЗ БОЛЕСНИКА / CASE REPORT UDC: 618.19-006 ; 616.45-006.04 597 A Rare Case of Isolated Adrenal Metastasis of Invasive Ductal Breast Carcinoma Nataša Andjelić-Dekić 1, Ivana

More information

THREE PERIODS OF HEALTH SYSTEM REFORMS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA (1991 2011)

THREE PERIODS OF HEALTH SYSTEM REFORMS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA (1991 2011) Prilozi, Odd. biol. med. nauki, MANU, XXXIII, 2, s. 175 189 (2012) Contributions, Sec. Biol. Med. Sci., MASA, XXXIII, 2, p. 175 189 (2012) ISSN 0351 3254 UDK: 614.2:005.591.4(497.7)"1991/2011" THREE PERIODS

More information

Myocardial Bridges: A Prospective Forensic Autopsy Study

Myocardial Bridges: A Prospective Forensic Autopsy Study DOI: 10.2298/SARH1504153M ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.12-007.2-091.5 153 Myocardial Bridges: A Prospective Forensic Autopsy Study Jelena Micić-Labudović 1, Tatjana Atanasijević 1, Vesna

More information

Changes in Subgingival Microflora after Placement and Removal of Fixed Orthodontic Appliances

Changes in Subgingival Microflora after Placement and Removal of Fixed Orthodontic Appliances DOI: 10.2298/SARH1406301Z ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.314-089.28-06 ; 616.314-008.8:579.8 301 Changes in Subgingival Microflora after Placement and Removal of Fixed Orthodontic Appliances

More information

PRILOZI, Odd. med. nauki, XXXV 1, 2014 CONTRIBUTIONS. Sec. Med. Sci., XXXV 1, 2014

PRILOZI, Odd. med. nauki, XXXV 1, 2014 CONTRIBUTIONS. Sec. Med. Sci., XXXV 1, 2014 PRILOZI, Odd. med. nauki, XXXV 1, 2014 CONTRIBUTIONS. Sec. Med. Sci., XXXV 1, 2014 MANU MASA ISSN 0350-1914 UDC: 617.5-089.844 TISSUE EXPANSION IN LIMBS VS OTHER BODY REGIONS Boro Dzonov 1, Ognen Daskalov

More information

SOCIO-DEMOGRAPHIC PREDICTORS AND REASONS FOR VITAMIN AND/OR MINERAL FOOD SUPPLEMENT USE IN A GROUP OF OUTPATIENTS IN SKOPJE

SOCIO-DEMOGRAPHIC PREDICTORS AND REASONS FOR VITAMIN AND/OR MINERAL FOOD SUPPLEMENT USE IN A GROUP OF OUTPATIENTS IN SKOPJE Prilozi, Odd. biol. med. nauki, MANU, XXXII, 1, c. 127 139 (2011) Contributions, Sec. Biol. Med. Sci. MASA, XXXII, 1, p. 127 139 (2011) ISSN 0351 3254 UDK: 615.356 612.392.015.6 SOCIO-DEMOGRAPHIC PREDICTORS

More information

70 th fiaf Congress 04 th 10 th May 2014. Skopje. Newsletter No.2

70 th fiaf Congress 04 th 10 th May 2014. Skopje. Newsletter No.2 Newsletter No.2 70 th fiaf Congress 04 th 10 th May 2014 Skopje Министерство за култура на Република Македонија Ministry of Culture of the Republic of Macedonia Кинотека на Македонија Cinematheque of Macedonia

More information

Balloon Valvuloplasty as a Treatment of Congenital Aortic Stenosis in Children and Adolescents

Balloon Valvuloplasty as a Treatment of Congenital Aortic Stenosis in Children and Adolescents Srp Arh Celok Lek. 2014 Jan-Feb;142(1-2):17-22 DOI: 10.2298/SARH1402017P ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.132-007.271-089.819.1 17 Balloon Valvuloplasty as a Treatment of Congenital Aortic Stenosis

More information

EX.VTP.MK.02.01 FAVV-AFSCA 1/5

EX.VTP.MK.02.01 FAVV-AFSCA 1/5 ВЕТЕРИНАРНО ЗДРАВСТВЕН СЕРТИФИКАТ ЗА МЕСО ОД ЖИВИНА ЗА УВОЗ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Health Certificate for meat of poultry (POU) for dispatch to the Republic of Macedonia Certificat sanitaire pour les

More information

Impact of Educational Intervention on Prescribing Inappropriate Medication to Elderly Nursing Homes Residents

Impact of Educational Intervention on Prescribing Inappropriate Medication to Elderly Nursing Homes Residents 174 Srp Arh Celok Lek. 2015 Mar-Apr;143(3-4):174-179 DOI: 10.2298/SARH1504174I ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 615.03-053.9 Impact of Educational Intervention on Prescribing Inappropriate Medication

More information

Predictors of Depression Problems of Adults Who Live in the Security Endangered Territory

Predictors of Depression Problems of Adults Who Live in the Security Endangered Territory 584 Srp Arh Celok Lek. 2015 Sep-Oct;143(9-10):584-589 DOI: 10.2298/SARH1510584M ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.89-008.454(497.115)"2009" Predictors of Depression Problems of Adults Who Live

More information

У П А Т С Т В О ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ НА МЕДИЦИНА ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗИ ПРИ ХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ (ХОББ)

У П А Т С Т В О ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ НА МЕДИЦИНА ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗИ ПРИ ХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ (ХОББ) Врз основа на член 27 став (1) од Законот за здравствената заштита ( Службен весник на Република Македонија број 43/12, 145/12 и 87/13), министерот за здравство донесе У П А Т С Т В О ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ НА

More information

Форензичка анализа и реконструкција на Injection напади врз веб апликации

Форензичка анализа и реконструкција на Injection напади врз веб апликации Универзитет Гоце Делчев - Штип Факултет за информатика Катедра: Компјутерски технологии и интелигентни системи Штип Наташа Шутева Форензичка анализа и реконструкција на Injection напади врз веб апликации

More information

Scaphoid Fractures in Children

Scaphoid Fractures in Children 444 Srp Arh Celok Lek. 2014 Jul-Aug;142(7-8):444-449 DOI: 10.2298/SARH1408444G ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.717.7-001 Scaphoid Fractures in Children Djordje Gajdobranski 1,2, Dragoljub Živanović

More information

Prevalence of Internet Addiction among Schoolchildren in Novi Sad

Prevalence of Internet Addiction among Schoolchildren in Novi Sad DOI: 10.2298/SARH1512719A ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 613.8::004.738.5-053.5(497.113) 719 Prevalence of Internet Addiction among Schoolchildren in Novi Sad Eržebet Ač-Nikolić 1,2, Dragana Zarić

More information

Stages of settlement in South Primorye (based on materials of Petrovskiy archaeological microdistrict)

Stages of settlement in South Primorye (based on materials of Petrovskiy archaeological microdistrict) УДК: 930.26(571.63) Stages of settlement in South Primorye (based on materials of Petrovskiy archaeological microdistrict) Vladimir Diakov, Vladivostok Branch of the Russian Customs Aca de my, Vladivostok,

More information

CRE A TI VITY OF STU DENTS STO RI ES: CA SE STUDY AT PRI MARY SCHOOL *

CRE A TI VITY OF STU DENTS STO RI ES: CA SE STUDY AT PRI MARY SCHOOL * Зборник Института за педагошка истраживања ISSN 0579-6431 Година 44 Број 1 Јун 2012 128-143 Оригинални научни чланак УДК 159.954/.956.072-057.874 ; DOI: 10.2298/ZIPI1201128M 159.928.22/.23.072-057.874

More information

Lamotrigine Augmentation in Delirium Tremens

Lamotrigine Augmentation in Delirium Tremens Srp Arh Celok Lek. 2011 Dec;139(Suppl 1):41-45 ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.893-085 41 Lamotrigine Augmentation in Delirium Tremens Gorica Djokić, Dijana Lazić, Milutin Nenadović, Nebojša

More information

Håkan WIBERG (581): (73) ABSTRACT:

Håkan WIBERG (581): (73) ABSTRACT: Håkan WIBERG 355.01(581):355.015(73) ABSTRACT: Afghanistan has suffered war for thirty years: one decade fighting the Soviet Union and a regime kept in power by it, one of domestic war about what regime

More information

Renal Hypertension and Cardiovascular Disorder in Children with Chronic Kidney Disease

Renal Hypertension and Cardiovascular Disorder in Children with Chronic Kidney Disease DOI: 10.2298/SARH1402113P ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ / REVIEW ARTICLE UDC: 616.61-036.1-06-053.2 113 Renal Hypertension and Cardiovascular Disorder in Children with Chronic Kidney Disease Amira Peco-Antić 1,2,

More information

Nutrition in Pregnancy: Basic Principles and Recommendations

Nutrition in Pregnancy: Basic Principles and Recommendations Srp Arh Celok Lek. 2014 Jan-Feb;142(1-2):125-130 DOI: 10.2298/SARH1402125P АКТУЕЛНЕ ТЕМЕ / Current TopicsU udc: 613.2-055.26 125 Nutrition in Pregnancy: Basic Principles and Recommendations Draga Plećaš

More information

Mesenchymal Stem Cells Isolated from Peripheral Blood and Umbilical Cord Wharton s Jelly

Mesenchymal Stem Cells Isolated from Peripheral Blood and Umbilical Cord Wharton s Jelly 178 Srp Arh Celok Lek. 2013 Mar-Apr;141(3-4):178-186 DOI: 10.2298/SARH1304178T ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 602.9 Mesenchymal Stem Cells Isolated from Peripheral Blood and Umbilical Cord Wharton

More information

RIXOS PREMIUM TEKIROVA (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE Стандард соба поглед градина Петок

RIXOS PREMIUM TEKIROVA (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE Стандард соба поглед градина Петок KEMER RIXOS SUNGATE (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE поглед копно 7 ноќи 995 995 995 995 1.055 1.065 1.150 1.184 14 ноќи 1.780 1.780 1.780 1.840 1.910 2.005 2.124 2.158 10 ноќи 1.420 1.447 1.566 1.600 7

More information

Bradykinin Stimulation of Nitric Oxide Production is not Sufficient for Gamma-Globin Induction

Bradykinin Stimulation of Nitric Oxide Production is not Sufficient for Gamma-Globin Induction Srp Arh Celok Lek. 2014 Mar-Apr;142(3-4):189-196 DOI: 10.2298/SARH1404189C ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 615.277.03 ; 616.155-006.6-085.277 189 Bradykinin Stimulation of Nitric Oxide Production

More information

КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ

КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ КОРИСНИЧКО УПАТСТВО ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКАТА ЗА ФИЗИЧКИ ЛИЦА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ Јули, 2015 година Содржина 1. ОПШТИ НАПОМЕНИ... 4 1.1 Потребна конфигурација... 4 1.2 Користење на Интернет банката

More information

Comments on the artistic interchange between conquered Byzantium and Venice as well as on its political background

Comments on the artistic interchange between conquered Byzantium and Venice as well as on its political background Comments on the artistic interchange between conquered Byzantium and Venice as well as on its political background Eugenia Drakopoulou* National Hellenic Research Foundation, Institute for Historical Research,

More information

THE POSSIBILITY OF EDUCATION ABOUT RELIGIOUS CULTURE IN PUBLIC SCHOOLS

THE POSSIBILITY OF EDUCATION ABOUT RELIGIOUS CULTURE IN PUBLIC SCHOOLS Originalni naučni rad Inoue Nobutaka 1 UDK: 37.032:2(520) THE POSSIBILITY OF EDUCATION ABOUT RELIGIOUS CULTURE IN PUBLIC SCHOOLS I Recent Argument on Religious Education in Japan Arguments on religious

More information

EFFECT OF LIPID PARAMETERS ON FOETAL GROWTH IN GESTATIONAL DIABETES MELLITUS PREGNANCIES

EFFECT OF LIPID PARAMETERS ON FOETAL GROWTH IN GESTATIONAL DIABETES MELLITUS PREGNANCIES ПРИЛОЗИ, Одд. мед. науки, XXXV 2, 2014 CONTRIBUTIONS. Sec. Med. Sci., XXXV 2, 2014 МАНУ MASA ISSN 1857-9345 UDC: 616.379-008.64:618.3]:616.153.915 EFFECT OF LIPID PARAMETERS ON FOETAL GROWTH IN GESTATIONAL

More information

Interview 2 Interview What is the boy s name? a. Ivan b. Victor c. Sasha. 2. What is he? a. a businessman b. a journalist c.

Interview 2 Interview What is the boy s name? a. Ivan b. Victor c. Sasha. 2. What is he? a. a businessman b. a journalist c. . The Russian Alphabet (Part 1) Глава 1. Русский алфавит (часть 1) 1-1. Interview 1 1. What is the girl s name? a. Tanya b. Nina c. Olga 2. What is she? a. an artist b. a student c. a journalist 3. Where

More information

INEX ЛЕТО 2016-ТУРЦИЈА

INEX ЛЕТО 2016-ТУРЦИЈА INEX 3216-389 ЛЕТО 2016-ТУРЦИЈА ANTALYA PORTO BELLO HOTEL RESORT&BEACH (5 STAR), ALL INCLUSIVE Стандард поглед море За уплата до 31.03. 35% попуст, До 30.04. 15%, До 31.05. 10% попуст 7 ноќи 680 680 680

More information

Coordinating services embedded everywhere via hierarchical planning

Coordinating services embedded everywhere via hierarchical planning Coordinating services embedded everywhere via hierarchical planning Ilche Georgievski Supported by the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) under contract number 647.000.004 within the

More information

Cloud Computing and Mobile Web Applications (120 ЕCTS)

Cloud Computing and Mobile Web Applications (120 ЕCTS) Study program Faculty Cycle Cloud Computing and Mobile Web Applications (120 ЕCTS) Contemporary Sciences and Technologies Postgraduate ECTS 120 Offered in Skopje Description of the program The study program

More information

Representations of Lancet or Phlebotome in Serbian Medieval Art

Representations of Lancet or Phlebotome in Serbian Medieval Art DOI: 10.2298/SARH1510639P ИСТОРИЈА МЕДИЦИНЕ / HISTORY OF MEDICINE UDC: 75.052.046.3(497.11)"04/14" 639 Representations of Lancet or Phlebotome in Serbian Medieval Art Sanja Pajić 1, Vladimir Jurišić 2

More information

Parte I: Informazioni sulla partita spedita /Дел I: Детали за испратената пратка

Parte I: Informazioni sulla partita spedita /Дел I: Детали за испратената пратка CERTIFICATO VETERINARIO ВЕТЕРИНАРНО ЗДРАВСТВЕН СЕРТИФИКАТ Health Certificate MP-PR/ MP-PR per i prodotti a base di carne e stomaci, vesciche ed intestini trattati destinati all esportazione verso la Repubblica

More information

KEMER RIXOS SUNGATE (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE

KEMER RIXOS SUNGATE (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE KEMER RIXOS SUNGATE (5 STAR), ALL EXC ALL INCLUSIVE поглед копно За уплата до 29.02. 25% попуст, До 31.03. 25% попуст, До 30.04. 10% попуст 7 ноќи 995 995 995 995 1.055 1.065 1.150 1.184 1.184 1.184 1.184

More information

LEAD DISTRIBUTION IN SOIL DUE TO LITHOGENIC AND ANTHROPOGENIC FACTORS IN THE BREGALNICA RIVER BASIN

LEAD DISTRIBUTION IN SOIL DUE TO LITHOGENIC AND ANTHROPOGENIC FACTORS IN THE BREGALNICA RIVER BASIN 289 Geologica Macedonica, Vol. 29, No. 1, pp. 53 61 (2015) GEOME 2 In print: ISSN 0352 1206 Manuscript received: Април 1, 2015 On line: ISSN 1857 8586 Accepted: Април 30, 2015 UDC: 504.3:622.343.445(497.73)

More information

Chronic Fatigue Syndrome

Chronic Fatigue Syndrome 256 Srp Arh Celok Lek. 2011 Mar-Apr;139(3-4):256-261 ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ / REVIEW ARTICLE DOI: 10.2298/SARH1104256B Chronic Fatigue Syndrome Snežana Brkić, Slavica Tomić, Maja Ružić, Daniela Marić Hospital

More information

SOLITARY FIBROUS TUMOR OF THE PANCREAS: A CASE REPORT AND REVIEW OF THE LITERATURE

SOLITARY FIBROUS TUMOR OF THE PANCREAS: A CASE REPORT AND REVIEW OF THE LITERATURE ПРИЛОЗИ. Одд. за мед. науки, XXXVII 2 3, 2016 CONTRIBUTIONS. Sec. of Med. Sci., XXXVII 2 3, 2016 МАНУ MASA ISSN 1857-9345 UDC: 616.37-006.3 CASE REPORT SOLITARY FIBROUS TUMOR OF THE PANCREAS: A CASE REPORT

More information

THE 8 KINDS OF LINEN IN THE OLD TESTAMENT - HEBREW BASED IMAGINING AND BETTER UNDERSTANDING

THE 8 KINDS OF LINEN IN THE OLD TESTAMENT - HEBREW BASED IMAGINING AND BETTER UNDERSTANDING THE 8 KINDS OF LINEN IN THE OLD TESTAMENT - HEBREW BASED IMAGINING AND BETTER UNDERSTANDING MONY ALMALECH XVI. EFSS 2010 Imagining & Understanding Sozopol, Bulgaria Eight different words are used to denote

More information

ADENOSINE STRESS PROTOCOLS FOR NUCLEAR CARDIOLOGY IMAGING

ADENOSINE STRESS PROTOCOLS FOR NUCLEAR CARDIOLOGY IMAGING Prilozi, Odd. biol. med. nauki, MANU, XXIX, 1, s. 281 289 (2008) Contributions, Sec. Biol. Med. Sci., MASA, XXIX, 1, p. 281 289 (2008) ISSN 0351 3254 UDK : 616.132.2-073.916 ADENOSINE STRESS PROTOCOLS

More information

Institute of Combustion Problems, Almaty, Kazakhstan 2. Al-Farabi Kazakh National University, Almaty, Kazakhstan 3

Institute of Combustion Problems, Almaty, Kazakhstan 2. Al-Farabi Kazakh National University, Almaty, Kazakhstan 3 * 1 2 В нас тоя щей ра бо те предс тав ле ны ре зуль та ты по по лу че нию во ло кон по ли ме ра ак ри ло нит рил бу тадиенс ти ро ла (AБС) с до бав ле нием же ле за в ка че ст ве мо ди фи ци рующей до

More information

Analyzing Bulgarian and English Collocations*

Analyzing Bulgarian and English Collocations* БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ. BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES ПРОБЛЕМИ НА ТЕХНИЧЕСКАТА КИБЕРНЕТИКА И РОБОТИКАТА, 48 PROBLEMS OF ENGINEERING CYBERNETICS AND ROBOTICS, 48 София. 1999. Sofia Analyzing Bulgarian

More information

Global Impact of Friction on Energy Consumption, Economy and Environment

Global Impact of Friction on Energy Consumption, Economy and Environment Global Impact of Friction on Energy Consumption, Economy and Environment Kenneth Holmberg Research Professor VTT Technical Research Centre of Finland Finland Ali Erdemir Distinguished Fellow Argonne National

More information

Описание статистики PokerTracker Software, LLC.

Описание статистики PokerTracker Software, LLC. Описание статистики т. 0 $/Hand ол ое е: Money Won per Hand Оп е: ед ее кол е т о де е л п о од у уку. Фо ул : ( Amount Won / Total Hands Played ) $/100 ол ое е: Money Won per 100 Hands Оп е: ед ее кол

More information

PREVALENCE OF THYROID DYSFUNCTION AND AUTOIMMUNITY IN PREGNANT WOMEN WITH GESTATIONAL DIABETES AND DIABETES TYPE 1. Skopje, R.

PREVALENCE OF THYROID DYSFUNCTION AND AUTOIMMUNITY IN PREGNANT WOMEN WITH GESTATIONAL DIABETES AND DIABETES TYPE 1. Skopje, R. Prilozi, Odd. biol. med. nauki, MANU, XXXI, 2, с. 51 59 (2010) Contributions, Sec. Biol. Med. Sci., MASA, XXXI, 2, p. 51 59 (2010) ISSN 0351 3254 UDK: 616.379-008.64:618.3 PREVALENCE OF THYROID DYSFUNCTION

More information

Anica Bobić Radovanović 1,2, Zoran Latković 1,2,3, Milica Labudović Borović 1,4, Dejan M. Rašić 1,2,3

Anica Bobić Radovanović 1,2, Zoran Latković 1,2,3, Milica Labudović Borović 1,4, Dejan M. Rašić 1,2,3 DOI: 10.2298/SARH1506309B ПРИКАЗ БОЛЕСНИКА / CASE REPORT UDC: 617.77-006.6 309 Anica Bobić Radovanović 1,2, Zoran Latković 1,2,3, Milica Labudović Borović 1,4, Dejan M. Rašić 1,2,3 1 University of Belgrade,

More information

The American Library Association: Now and in the Future

The American Library Association: Now and in the Future TEMA Читалиште 25 (новембар 2014) 19 УДК 02:061.231(73)=111 Стручни рад The American Library Association: Now and in the Future Michael Dowling American Library Association International Relations Office,

More information

MANAGING CUSTOMER RELATIONSHIPS IN PRIVATE HEALTH CARE FACILITIES - A STUDY WITH REFERENCE TO GREATER NOIDA CITY OF UTTAR PRADESH

MANAGING CUSTOMER RELATIONSHIPS IN PRIVATE HEALTH CARE FACILITIES - A STUDY WITH REFERENCE TO GREATER NOIDA CITY OF UTTAR PRADESH www.sjm06.com Serbian Journal of Management 6 (1) (2011) 27-42 Serbian Journal of Management MANAGING CUSTOMER RELATIONSHIPS IN PRIVATE HEALTH CARE FACILITIES - A STUDY WITH REFERENCE TO GREATER NOIDA

More information

ТЕСТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

ТЕСТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК I ТЕСТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК Равнище В2.1 ИНСТРУКЦИЯ ЗА РАБОТА С ТЕСТА: o Тестът съдържа 6 задачи. o За всеки верен отговор получавате точки. Наказателни точки не се поставят. o Имате право да ползвате речници

More information

ULTRASOUND ASSISTED PROCESS FOR ENHANCED INTERLAMINAR SHEAR STRENGTH OF CARBON FIBER/EPOXY RESIN COMPOSITES

ULTRASOUND ASSISTED PROCESS FOR ENHANCED INTERLAMINAR SHEAR STRENGTH OF CARBON FIBER/EPOXY RESIN COMPOSITES Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering. Vol. 29, No. 2, pp. 149 155 (2010) MJCCA9-559 ISSN 1857 5552 Received: June 29, 2010 UDC: 678:686:534.321.9 Accepted: September 2, 2010 Original

More information

SENTINEL LYMPH NODE DETECTION IN BREAST CANCER FIRST EXPERIENCE

SENTINEL LYMPH NODE DETECTION IN BREAST CANCER FIRST EXPERIENCE ПРИЛОЗИ, Одд. мед. науки, XXXVI 1, 2015 CONTRIBUTIONS, Sec. Med. Sci., XXXVI 1, 2015 МАНУ MASA ISSN 1857-9345 UDC: 618.19-006.6:616.428-076 SENTINEL LYMPH NODE DETECTION IN BREAST CANCER FIRST EXPERIENCE

More information

Результат запроса: Perl книги

Результат запроса: Perl книги Результат запроса: Perl книги Preface mod_perl is an Apache module that builds the power of the Perl programming language directly into the Apache web server. With mod_perl, CGI scripts run as. Perl, CGI,

More information

Fixed Combinations of Glaucoma Medications

Fixed Combinations of Glaucoma Medications 626 Srp Arh Celok Lek. 2015 Sep-Oct;143(9-10):626-631 DOI: 10.2298/SARH1510626B ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ / REVIEW ARTICLE UDC: 617.7-007.681-085.015.2 Fixed Combinations of Glaucoma Medications Nikola Babić

More information

The European Union Prize for Literature. Thirteen winning authors

The European Union Prize for Literature. Thirteen winning authors The European Union Prize for Literature Thirteen winning authors 2014 The European Union Prize for Literature Thirteen winning authors 2014 www.euprizeliterature.eu Table of Contents Forewords.... 5

More information

Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation

Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation 988 Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation High School of Transport "Todor Kableshkov" 1574 Sofia, 158 Geo Milev str. Ivan Velev Abstract

More information

4. Надлежни орган / Competent authority/ competent myndighed. 4.1 Министарство: / Ministry / Ministerium:

4. Надлежни орган / Competent authority/ competent myndighed. 4.1 Министарство: / Ministry / Ministerium: ВЕТЕРИНАРСКО УВЕРЕЊЕ за ивоз у Републику Србију свежег свињског меса (1), намењеног за људску употребу VETERINARY CERTIFICATE For export of fresh meat of domestic swine intended for human consumption to

More information

2015 Term 4 Course Guide

2015 Term 4 Course Guide South Eastern Sydney RECOVERY COLLEGE Learning and Growth for Mental Health 2015 Term 4 Course Guide October - December Learning and Growth for Mental Health Principal Supporters The South Eastern Sydney

More information

Three-dimensional finite element stress analysis of SKY implant system

Three-dimensional finite element stress analysis of SKY implant system Journal of the Serbian Society for Computational Mechanics / Vol. 4 / No. 2, 2010 / pp. 87-96 (UDC: 616.314-77) Three-dimensional finite element stress analysis of SKY implant system M. Kalanović 1*, N.

More information

SPATIAL DISTRIBUTION OF CHEMICAL ELEMENTS IN SOILS IN THE POLOG REGION, REPUBLIC OF MACEDONIA

SPATIAL DISTRIBUTION OF CHEMICAL ELEMENTS IN SOILS IN THE POLOG REGION, REPUBLIC OF MACEDONIA 296 Geologica Macedonica, Vol. 29, No. 2, pp. 155 166 (2015) GEOME 2 In print: ISSN 0352 1206 Manuscript received: July 6, 2015 On line: ISSN 1857 8586 Accepted: October 5, 2015 UDC: 528.94 : 550.42]:631.4(497.75)

More information

Assessing the Sensitivity of the Artificial Neural Network to Experimental Noise: A Case Study

Assessing the Sensitivity of the Artificial Neural Network to Experimental Noise: A Case Study Assessing the Sensitivity of the Artificial Neural Network to Experimental Noise: A Case Study Miloš J. Madić PhD Student University of Niš Faculty of Mechanical Engineering Velibor J. Marinković Full

More information

How Do I Prepare My Bid Documents for submission?

How Do I Prepare My Bid Documents for submission? How Do I Prepare My Bid Documents for submission? You will need 3 Bid Envelopes to submit your Bid Documents. Bid for Tender Number (KTA 04 name of NewCo) Supplemental Bid Information (KTA 04..name of

More information

MANAGEMENT STYLE IN TOURISM. Key words: Management Style, Tourism Company, Manager

MANAGEMENT STYLE IN TOURISM. Key words: Management Style, Tourism Company, Manager Romanian Economic and Business Review Special issue 2013 11 MANAGEMENT STYLE IN TOURISM Associate Professor Dr. Milena Filipova Southwest University Neofit Rilski Blagoevgrad, Bulgaria Fax:+ 359 73 885

More information

A Decision Making Support Method in Agile Software Development

A Decision Making Support Method in Agile Software Development A Decision Making Support Method in Agile Software Development Neli Maneva Institute of Mathematics and Informatics, BAS, Sofia neman@math.bas.bg Abstract: The paper describes how a method, supporting

More information

Издательство АСТ Москва

Издательство АСТ Москва Издательство АСТ Москва УДК 811.111(075) ББК 81.2 Англ-9 А64 А64 Английские легенды = English Legends/ адаптация текста, сост. коммент., упражнений и словаря А.С. Бохенека. Москва : Издательство АСТ, 2016.

More information

ПЕРИ-ИМПЛАНТНИ ИНФЕКЦИИ

ПЕРИ-ИМПЛАНТНИ ИНФЕКЦИИ елаборат,2010 ПЕРИ-ИМПЛАНТНИ ИНФЕКЦИИ МАРИЈА ПЕЕВА-ПЕТРЕСКА, ДАНИЕЛА ВЕЛЕСКА-СТЕВКОВСКА КАТЕДРА ЗА ОРАЛНА ХИРУРГИЈА СТОМАТОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ "СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ"-СКОПЈЕ Дефиниција Инфламаторен

More information

SECOND CYCLE OF STUDIES IN SPORT MANAGEMENT READING LIST

SECOND CYCLE OF STUDIES IN SPORT MANAGEMENT READING LIST REPUBLIC OF MACEDONIA SS. CYRIL AND METHODIUS UNIVERSITY SKOPJE FACULTY OF PHYSICAL EDUCATION SECOND CYCLE OF STUDIES IN SPORT MANAGEMENT Skopje, 2013 Second Cycle of Studies in Sport Management Study

More information

THE ECONOMIC ANALYSIS AND QUALITY OF THE SYSTEM OF MANAGERIAL DECISION-MAKING

THE ECONOMIC ANALYSIS AND QUALITY OF THE SYSTEM OF MANAGERIAL DECISION-MAKING УДК 303.732.4 THE ECONOMIC ANALYSIS AND QUALITY OF THE SYSTEM OF MANAGERIAL DECISION-MAKING G.L. Popova Tambov State Technical University, Tambov Represented by Doctor of Technical Sciences, Doctor of

More information

INFO1 a File-Based Management Information System

INFO1 a File-Based Management Information System БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ. BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES КИБЕРНЕТИКА И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ, 1 CYBERNETICS AND INFORMATION TECHNOLOGIES, 1 София. 2002. Sofia INFO1 a File-Based Management Information

More information

Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes

Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes Bulgarian Chemical Communications, Volume 46, Number 2 (pp. 277 282) 2014 Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes N. Djordjevic 1, D. Djordjevic 1*, M.

More information

LANGUAGE ACQUISITION HOW CHILDREN LEARN LANGUAGE ANIMALS AND LANGUAGE

LANGUAGE ACQUISITION HOW CHILDREN LEARN LANGUAGE ANIMALS AND LANGUAGE LANGUAGE ACQUISITION HOW CHILDREN LEARN LANGUAGE ANIMALS AND LANGUAGE THE DEVELOPMENT OF SPEECH PRODUCTION Adapted from Jürgen Handke, 2012 STAGES IN LANGUAGE ACQUISITION (LA) 1. Phonological development

More information

Flow-Based Anomaly Intrusion Detection System Using Two Neural Network Stages

Flow-Based Anomaly Intrusion Detection System Using Two Neural Network Stages UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING Yousef H. Abuadlla Flow-Based Anomaly Intrusion Detection System Using Two Neural Network Stages Doctoral Dissertation Belgrade, 2014 UNIVERZITET

More information

е я е у м а A п о к а б ы м S T R U C T U R E O F E A R N I N G S S U R V E Y

е я е у м а A п о к а б ы м S T R U C T U R E O F E A R N I N G S S U R V E Y йупяиайг дглойяатиа REPUBLIC OF CYPRUS е я е у м а A п о к а б ы м S T R U C T U R E O F E A R N I N G S S U R V E Y 2 0 1 0 статистийг упгяесиа STATISTICAL SERVICE еяцатийщр статистийщр Labour Statistics

More information

AN ABSTRACT OF THE DISSERTATION FOR THE DEGREE OF PHILOSOPHY IN THE SCHOOL OF LIBRARY AND INFORMATION MANAGEMENT

AN ABSTRACT OF THE DISSERTATION FOR THE DEGREE OF PHILOSOPHY IN THE SCHOOL OF LIBRARY AND INFORMATION MANAGEMENT AN ABSTRACT OF THE DISSERTATION FOR THE DEGREE OF PHILOSOPHY IN THE SCHOOL OF LIBRARY AND INFORMATION MANAGEMENT Rebecca Leigh Miller Banner (Name of Student) presented on April 17, 2008 Title: The Intercultural

More information

PERFORMANCE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN AN INTERNATIONALLY OPERATING COMPANY

PERFORMANCE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN AN INTERNATIONALLY OPERATING COMPANY www.sjm06.com Serbian Journal of Management 7 (1) (2012) 115-129 Serbian Journal of Management PERFORMANCE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN AN INTERNATIONALLY OPERATING COMPANY Abstract Ladislav Mura J.

More information

Ana POPOVA C C. Take and eat this is my body... 5 УДК: 7.04 : (497.7)

Ana POPOVA C C. Take and eat this is my body... 5 УДК: 7.04 : (497.7) УДК: 7.04 : 75.052.033.2 (497.7) Ana POPOVA The Representation of Christ as the Great Archpriest and King in the decoration of St. Georges at Pološko Key words: St. George at Pološko, Byzantine art, Iconography,

More information

INHIBITION OF COPPER CORROSION IN CHLORIDE SOLUTION BY CAFFEINE ISOLATED FROM BLACK TEA

INHIBITION OF COPPER CORROSION IN CHLORIDE SOLUTION BY CAFFEINE ISOLATED FROM BLACK TEA Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, Vol. 33, No. 1, pp. 13 25 (2014) MJCCA9 633 ISSN 1857-5552 Received: November 25, 2013 UDC: 663.951:547.857.4]:543.422 Accepted: January 8, 2014

More information

Лицензирование Lync 2010

Лицензирование Lync 2010 Лицензирование Lync Представляем Microsoft Lync Клиент R2 Сервер R2 Основные понятия лицензирования Клиент\Сервер модель лицензий клиентского доступа Серверные лицензии Необходима лицензия для каждой копии

More information

оксана Косован ЛНГЛ ИСЬКЛ МОВЛ Робочий зошит для го класу зага ьноосв тн х навчальних заклад в навчання Терноп ль Видавництво П дручники пос бники

оксана Косован ЛНГЛ ИСЬКЛ МОВЛ Робочий зошит для го класу зага ьноосв тн х навчальних заклад в навчання Терноп ль Видавництво П дручники пос бники ксн Ксвн ЛНГЛ ИСЬКЛ МОЛ Рбчий зшит для г клсу зг ьнсв тн х нвчльних зклд в й нвчння рчн с М Несв Терн ль идвництв П дручники с бники з Ну Г гг у Г е С О О О О О О Му Му Му Му Му Му Му у у е у е е у у у

More information

Konrad Adenauer Foundation Maksim Gorki 16 / kat 3 MK-1000 Skopje Phone: Telefax:

Konrad Adenauer Foundation Maksim Gorki 16 / kat 3 MK-1000 Skopje Phone: Telefax: » Peace and freedom, these are the foundations of humane existence. Without peace and freedom, nations cannot develop, and mankind can enjoy neither happiness nor tranquillity. Peace for the individual

More information

WHO WANTS TO DESTROY THE ANTI-CANCER PREPARATION UKRAIN? *

WHO WANTS TO DESTROY THE ANTI-CANCER PREPARATION UKRAIN? * WHO WANTS TO DESTROY THE ANTI-CANCER PREPARATION UKRAIN? * ЦЕНТРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА З ПИТАНЬ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЗА ВЧИНЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗЛОЧИНІВ ТА КОРУПЦІЇ 020 19 Nst 31/ 14d 1 Дампфшіфштрассе, 4 1030 Відень

More information

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 22 май 2015 г., Вариант 1

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 22 май 2015 г., Вариант 1 МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 22 май 2015 г., Вариант 1 PART ONE: LISTENING COMPREHENSION Directions: You will hear a forum post about a curious experience

More information

HPLC METHOD VALIDATION AND APPLICATION FOR ORGANIC ACID ANALYSIS IN WINE AFTER SOLID-PHASE EXTRACTION

HPLC METHOD VALIDATION AND APPLICATION FOR ORGANIC ACID ANALYSIS IN WINE AFTER SOLID-PHASE EXTRACTION Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, Vol. 35, No. 2, pp. 225 233 (2016) MJCCA9 716 ISSN 1857-5552 e-issn 1857-5625 Received: October 15, 2016 DOI: 10.20450/mjcce.2016.1073 Accepted:

More information

АРХИТЕКТУРА НА ОРНАМЕНТИ ИНСПИРАЦИЈА ЗА СОВРЕМЕН ЕНТЕРИЕР

АРХИТЕКТУРА НА ОРНАМЕНТИ ИНСПИРАЦИЈА ЗА СОВРЕМЕН ЕНТЕРИЕР АРХИТЕКТУРА НА ОРНАМЕНТИ ИНСПИРАЦИЈА ЗА СОВРЕМЕН ЕНТЕРИЕР доц. д-р Катерина Деспот*, доц. д-р Васка Сандева*, Калиопи Босиланова, *Университет Гоце Делчев Штип, Р.Македония Резюме Архитектура на орнаменти

More information

A MODEL FOR VISUAL LEARNING IN AUTISM Ekaterina Detcheva

A MODEL FOR VISUAL LEARNING IN AUTISM Ekaterina Detcheva International Journal Information Theories and Applications, Vol. 19, Number 3, 2012 269 A MODEL FOR VISUAL LEARNING IN AUTISM Ekaterina Detcheva Abstract: The paper describes a nearly new learning and

More information

DEVELOPMENT OF A SPREADSHEET BASED VENDOR MANAGED INVENTORY MODEL FOR A SINGLE ECHELON SUPPLY CHAIN: A CASE STUDY

DEVELOPMENT OF A SPREADSHEET BASED VENDOR MANAGED INVENTORY MODEL FOR A SINGLE ECHELON SUPPLY CHAIN: A CASE STUDY www.sjm06.com Serbian Journal of Management 5 (2) (2010) 199-211 Serbian Journal of Management DEVELOPMENT OF A SPREADSHEET BASED VENDOR MANAGED INVENTORY MODEL FOR A SINGLE ECHELON SUPPLY CHAIN: A CASE

More information

Первый круг Russian Full Circle

Первый круг Russian Full Circle Первый круг Russian Full Circle A First-Year Russian Textbook Donna Oliver Beloit College with Edie Furniss The Pennsylvania State University New Haven and London Copyright 2013 by Yale University. All

More information

Unit Main topic Key language Page

Unit Main topic Key language Page Contents summary Unit Main topic Key language Page Let s make a magazine A school magazine Personal information Nursery rhyme: Mary Had a Little Lamb by Sarah J. Hale The competition A photo competition

More information

Grade 8 Algebraic Relationships. Bags of Popcorn

Grade 8 Algebraic Relationships. Bags of Popcorn Grade 8 Algebraic Relationships Bags of Popcorn Mario kept all of his movie and popcorn receipts for an entire year. The movie tickets were $7.00 each and all together he spent $220.50. There were only

More information

WHITE SPOT LESIONS: PREVENTION AND MANAGEMENT DURING THE ORTHODONTIC TREATMENT

WHITE SPOT LESIONS: PREVENTION AND MANAGEMENT DURING THE ORTHODONTIC TREATMENT ПРИЛОЗИ, Одд. мед. науки, XXXV 2, 2014 CONTRIBUTIONS. Sec. Med. Sci., XXXV 2, 2014 МАНУ MASA ISSN 1857-9345 UDC: 616.314-089.23-084 WHITE SPOT LESIONS: PREVENTION AND MANAGEMENT DURING THE ORTHODONTIC

More information

Study on the stoichiometry and reaction products of extra virgin olive oil ozonation

Study on the stoichiometry and reaction products of extra virgin olive oil ozonation Bulgarian Chemical Communications, Volume 45, Special Issue B (pp. 203-207) 2013 Study on the stoichiometry and reaction products of extra virgin olive oil ozonation V.Georgiev *, M. Anachkov, T. Batakliev,

More information