PHYSICS 251 MIDTERM EXAM - FALL Student Number

Size: px
Start display at page:

Download "PHYSICS 251 MIDTERM EXAM - FALL Student Number"

Transcription

1 PHYSICS 51 MIDTERM EXAM - FALL 001 Name Student Number CHECK ONE: Smith 9:00 Ingram 10:00 Ingram/Hla :00 Note that problems 1-10 are worth points each, while problems are worth 10 points. There is only one correct answer for each of questions For answers with numerical values choose the closest to your answer. For questions 11-13, for full credit explain what you are doing, round your final answer to three significant figures and give the units. The last page of the exam has some equations and physical constants. PUT YOUR ANSWERS TO QUESTIONS 1-10 IN THE BOXES BELOW THIS LINE PLEASE DO NOT WRITE BELOW THIS LINE total for 1-10 score for 11 score for 1 score for 13 total for exam 1

2 Please put the letter of the correct answer for each question in the numbered box on the first page. 1. Four successive displacements of 3 km, 4 km, 5 km, and 4 km are at right angles to each other as shown in the diagram. The magnitude of the resultant displacement is: A) km B) 16 km C) 3 km D) 5 km. The graph shows the velocity of a particle as a function of time. In the 1 s shown, the particle travels A) 0 m B) 100 m C) 640 m D) 440 m E) 00 m 3. A balloon is ascending at a rate of 5.0 m/s at a height of 9.6 m above the ground when a package is dropped. The time taken, in the absence of air resistance, for the package to reach the ground is: A) 1.0 s B) 1.5 s C).0 s D).5 s E) 3.0 s 4. Only one of the following statements is correct. The correct statement is A) Average velocity is not a vector quantity. B) The average velocity can always be expressed as one-half the sum of the initial and final velocities. C) An accelerating body always changes its direction of motion. D) The instantaneous velocity is equal to the time rate of change of the displacement. E) A body undergoing constant acceleration changes its velocity by larger increments in succeeding equal time intervals. 5. A car is traveling south at 30 km/h. It rounds a curve, and 6 s later it is traveling west at 30 km/h. The magnitude of the average acceleration of the car is: A) zero B) 60 km/has C) 5 km/has D)50 km/has E) 7.1 km/has

3 6. According to Newton's first law, the law of inertia, A) objects moving with an initial speed relative to a given frame of reference eventually come to rest relative to the reference frame. B) an object in an inertial reference frame remains at constant velocity or at rest unless acted upon by a net external force. C) rest is the most natural state of motion. D) an object at rest in a given frame of reference eventually finds itself in motion relative to the frame of reference. E) forces always exist in pairs. 7. A force F produces an acceleration a on an object of mass m. A force 3F is exerted on a second object, and an acceleration 8a results. What is the mass of the second object? A) 3m B) 9m C) 4m D) (3/8)m E) (8/3)m 8. The acceleration due to gravity on the moon is only about 1/6 of that on earth. An astronaut whose weight on earth is 600 N travels to the lunar surface. His mass as measured on the moon is A) 600 kg B) 100 kg C) 61. kg D) 10.0 kg E) 360 kg 9. An 80-kg man on ice skates pushes a 40-kg boy, also on skates, with a force of 100 N. The force exerted by the boy on the man is A) 00 N B) 100 N C) 50 N D) 40 N E) zero unless the boy pushes back. 10. When a particle moves in a circle with constant speed, its acceleration is A) constantly increasing. B) constant in direction. C) zero. D) constant in magnitude. E) constant in magnitude and direction. 3

4 ROUND ALL NUMERICAL ANSWERS TO 3 SIGNIFICANT FIGURES AND GIVE THE UNITS FOR FULL CREDIT EXPLAIN WHAT YOU ARE DOING Indicate your answer for EACH part clearly 11. A gun is fired at 0 o to the horizontal at the edge of a cliff 300 m above a flat plane where its target is located. If initial speed of the shell the gun fires is 50 m/s: a) what is the maximum height of the shell above its starting point? b) what is the horizontal distance to the target? c) how long is the shell in the air? Ignore air resistance. a) max. ht. = b) range = c) time of flight = 4

5 ROUND ALL NUMERICAL ANSWERS TO 3 SIGNIFICANT FIGURES AND GIVE THE UNITS FOR FULL CREDIT EXPLAIN WHAT YOU ARE DOING Indicate your answer for EACH part clearly 1. A 0-kg block, m1, with a pulley attached slides along a frictionless ledge. It is connected by a massless string to a 5-kg block, m, via the arrangement shown. Find the acceleration of each block and the tension in the connecting string. acceleration of m1 = acceleration of m = tension = 5

6 ROUND ALL NUMERICAL ANSWERS TO 3 SIGNIFICANT FIGURES AND GIVE THE UNITS FOR FULL CREDIT EXPLAIN WHAT YOU ARE DOING Indicate your answer for EACH part clearly 13. A block of mass.00 kg is at rest on an incline with variable angle. The distance from the block to the bottom end of the incline is 3.00 m. The coefficient of static friction between the incline and block is 0.7, while the coefficient of kinetic friction is 0.3. Calculate a) the maximum angle such that the block will not slide; b) if the incline is set to 40/, how long will it take the block to reach the bottom if it starts from rest; c) what is the speed of the block when it reaches the bottom? a) max angle = b) time c) speed = 6

7 v = vo + at x xo = vot + 1 at v = v + a( x x ) o o v+ vo x xo = t g = 981. m / s x = b ± b 4ac a a v r c = 7

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION chapter FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION Section 4.1 The Concepts of Force and Mass Section 4.2 Newton s First Law of Motion Section 4.3 Newton s Second Law of Motion 1. With one exception, each of the

More information

Phys101 Lectures 4 & 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion

Phys101 Lectures 4 & 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion Phys101 Lectures 4 & 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion Key points: Newton s second law is a vector equation Action and reaction are acting on different objects Free-Body Diagrams Friction Inclines Ref:

More information

4. DYNAMICS: NEWTON S LAWS OF MOTION.

4. DYNAMICS: NEWTON S LAWS OF MOTION. 4. DYNAMICS: NEWTON S LAWS OF MOTION. Key words: Dynamics, Force, First Newton s Law of Motion, Inertial Reference Frames, Mass, kilogram, Newton s Second Law of Motion, Newton s Third Law of motion, Key

More information

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration.

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration. 1) Which of the following quantities has units of a velocity? (There could be more than one correct choice.) A) 40 km southwest B) -120 m/s C) 9.8 m/s2 downward D) 186,000 mi E) 9.8 m/s downward 2) Suppose

More information

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or 1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or A. come to rest. B. decelerate at a constant rate. C. slow down from a given speed. D. continue to move in a straight line at

More information

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension Physics I Mechanics Final Review (F2007) Name: ANSWER KEY Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension 1. Suppose that a car traveling to the East (+x direction) begins to slow down as it

More information

The net force on the object always acts along the line of motion of the object.

The net force on the object always acts along the line of motion of the object. Physics 125 Practice-makes-perfect Quiz Chapter 4&5 These are the types of problems that you will see on the quizzes. Use this practice quiz as a gauge for your understanding of physics. The answers are

More information

B. the same as that of the lead ball C. less than that of the lead ball D. 9.8 m/s 2 E. zero since it floats in a vacuum

B. the same as that of the lead ball C. less than that of the lead ball D. 9.8 m/s 2 E. zero since it floats in a vacuum ENGPHY1 QUIZ 2 Force Laws of Motion Circular Motion Other Applications of Newton's Laws MULTIPLE CHOICE 1. Acceleration is always in the direction: A. of the displacement B. of the initial velocity C.

More information

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2 Physics 1401 - Exam 1 Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s Multiple Choice Portion 1. A boat which can travel at a speed of 7.9 m/s in still water heads directly across a stream in the direction shown in the diagram above. The water is flowing at 3.2 m/s. What

More information

HONORS PHYSICS Dynamics

HONORS PHYSICS Dynamics LESSON OBJECTIVES Students will be able to... SKILLS HONORS PHYSICS Dynamics define force describe Newton s First Law of Motion using inertia identify the criteria of balanced and unbalanced forces distinguish

More information

BROCK UNIVERSITY. PHYS 1P21/1P91 Solutions to Mid-term test 26 October 2013 Instructor: S. D Agostino

BROCK UNIVERSITY. PHYS 1P21/1P91 Solutions to Mid-term test 26 October 2013 Instructor: S. D Agostino BROCK UNIVERSITY PHYS 1P21/1P91 Solutions to Mid-term test 26 October 2013 Instructor: S. D Agostino 1. [10 marks] Clearly indicate whether each statement is TRUE or FALSE. Then provide a clear, brief,

More information

PSI AP Physics I Dynamics

PSI AP Physics I Dynamics PSI AP Physics I Dynamics Multiple-Choice questions 1. After firing a cannon ball, the cannon moves in the opposite direction from the ball. This an example of: A. Newton s First Law B. Newton s Second

More information

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued Chapter 4 Forces and Newton s Laws of Motion continued 4.9 Static and Kinetic Frictional Forces When an object is in contact with a surface forces can act on the objects. The component of this force acting

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers Forces and the Laws of Motion. Assessment

Chapter Test. Teacher Notes and Answers Forces and the Laws of Motion. Assessment Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers Forces and the Laws of Motion CHAPTER TEST A (GENERAL) 1. c 2. d 3. d 4. c 5. c 6. c 7. c 8. b 9. d 10. d 11. c 12. a 13. d 14. d 15. b 16. d 17. c 18.

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) The graph in the figure shows the x component of the acceleration of a 2.4-kg object as a

More information

PHYSICS MIDTERM REVIEW

PHYSICS MIDTERM REVIEW 1. The acceleration due to gravity on the surface of planet X is 19.6 m/s 2. If an object on the surface of this planet weighs 980. newtons, the mass of the object is 50.0 kg 490. N 100. kg 908 N 2. If

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

Fmax ( ) ( ) ( ) PHYSICS 160 Fall 2010 Exam 2 g = 9.81 m/s 2. = mg sin! + µ k. F max. cos!

Fmax ( ) ( ) ( ) PHYSICS 160 Fall 2010 Exam 2 g = 9.81 m/s 2. = mg sin! + µ k. F max. cos! PHYSICS 160 Fall 2010 Exam 2 g = 9.81 m/s 2 A block of mass m rests on an ramp which makes angle θ with the horizontal. For the block and the ramp, the coefficient of static friction µs is larger than

More information

12. A 20-kg crate is suspended from a fixed beam by two vertical ropes. What is the tension in each rope? A) 10 N B) 40 N C) 100 N D) 200 N E) 390 N

12. A 20-kg crate is suspended from a fixed beam by two vertical ropes. What is the tension in each rope? A) 10 N B) 40 N C) 100 N D) 200 N E) 390 N Name: Date: 1. The surface of a lake has an area of 15.5 km 2. What is the area of the lake in m 2? A) 1.55 10 4 m 2 B) 1.55 10 5 m 2 C) 1.55 10 6 m 2 D) 1.55 10 7 m 2 E) 1.55 10 8 m 2 2. A certain physical

More information

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In the figure, if the tension in string 1 is 34 N and the tension in string 2 is 24

More information

Kinetic Energy and Work

Kinetic Energy and Work PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 7 Kinetic Energy and Work Kinetic energy Work Work-energy theorem Gravitational work Work of spring forces Power 1. A single force acts on a 5.0-kg object in such

More information

THE NATURE OF FORCES Forces can be divided into two categories: contact forces and non-contact forces.

THE NATURE OF FORCES Forces can be divided into two categories: contact forces and non-contact forces. SESSION 2: NEWTON S LAWS Key Concepts In this session we Examine different types of forces Review and apply Newton's Laws of motion Use Newton's Law of Universal Gravitation to solve problems X-planation

More information

Drawing and Using Free-Body Diagrams

Drawing and Using Free-Body Diagrams Name (First AND Last): Date: Goal: Drawing and Using Free-Body Diagrams Adapted from Minds on Physics Activity #51: Recognizing and Interpreting Free-Body Diagrams After completing this activity, you should

More information

Physics 2101, First Exam, Fall 2007

Physics 2101, First Exam, Fall 2007 Physics 2101, First Exam, Fall 2007 September 4, 2007 Please turn OFF your cell phone and MP3 player! Write down your name and section number in the scantron form. Make sure to mark your answers in the

More information

Sample Final Examination

Sample Final Examination Dawson College Physics 203-NYA-05 Mechanics Sample Final Examination This exam is divided into two parts: Part I: Problems (10 marks each) Solve all seven problems. Show all of your work, clearly and in

More information

Applying Newton s Laws

Applying Newton s Laws Chapter 5 Applying Newton s Laws PowerPoint Lectures for University Physics, Thirteenth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by Wayne Anderson Goals for Chapter 5 To use Newton s first

More information

College Physics 140 Chapter 4: Force and Newton s Laws of Motion

College Physics 140 Chapter 4: Force and Newton s Laws of Motion College Physics 140 Chapter 4: Force and Newton s Laws of Motion We will be investigating what makes you move (forces) and how that accelerates objects. Chapter 4: Forces and Newton s Laws of Motion Forces

More information

Physics Final Exam Free Response Section

Physics Final Exam Free Response Section Physics Final Exam Free Response Section 1. The first 10 meters of a 100-meter dash are covered in 2 seconds by a sprinter who starts from rest and accelerates with a constant acceleration. The remaining

More information

PHY231 Section 2, Form B March 22, 2012

PHY231 Section 2, Form B March 22, 2012 1. A 200-kg cannon at rest contains a 10-kg cannon ball. When fired, the cannon ball leaves the cannon with a speed of 90 m/s. What is the recoil speed of the cannon? A) 4.5 m/s B) 9 m/s C) 45 m/s D) 90

More information

Chapter 4: Forces & Newton s Laws of Motion. Newton s 3 Laws Types of Forces Solving 1D &2D Problems Force Vector Diagrams!!!

Chapter 4: Forces & Newton s Laws of Motion. Newton s 3 Laws Types of Forces Solving 1D &2D Problems Force Vector Diagrams!!! Chapter 4: Forces & Newton s Laws of Motion Newton s 3 Laws Types of Forces Solving 1D &2D Problems Force Vector Diagrams!!! Man of the Millennium Sir Issac Newton (1642-1727) 1687 Published Principia

More information

Clicker Question. A. 5 cm B. 10 cm C cm D. 20 cm E. 40 cm

Clicker Question. A. 5 cm B. 10 cm C cm D. 20 cm E. 40 cm A block of mass m slides with speed v on a frictionless surface. It collides with an ideal spring and compresses it 10 cm before momentarily stopping. What is the max compression if the same mass has speed

More information

The distributed compendium must be returned at the end of the exam. Please do not write in it.

The distributed compendium must be returned at the end of the exam. Please do not write in it. INSTRUCTIONS: Write your NAME and your SECTION (01: 8:30/Eskildsen, 02: 3:00/Tang) on the front of the blue exam booklet. The exam is closed book, and in addition to the equation compendium only pens/pencils

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam 1 Physics 101 23 September 2005 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. FIGURE 2-1 1) In Fig. 2-1, what is the velocity at t = 1.0

More information

Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces Units of Chapter 5 Applications of Newton s Laws Involving Friction Uniform Circular Motion Kinematics Dynamics of Uniform Circular

More information

REC. INSTR.. INSTRUCTIONS: PLEASE READ THE FOLLOWING BEFORE YOU START THE EXAM

REC. INSTR.. INSTRUCTIONS: PLEASE READ THE FOLLOWING BEFORE YOU START THE EXAM PHYSICS 111 PRACTICE MIDTERM NAME REC. INSTR.. INSTRUCTIONS: PLEASE READ THE FOLLOWING BEFORE YOU START THE EXAM 1. Write your name and your recitation instructor's name on each page of the exam.. This

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Unit 03 - Work, Energy, Power Quantitative Questions Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) An airplane flies 120 km at a constant altitude

More information

Spinning Stuff Review

Spinning Stuff Review Spinning Stuff Review 1. A wheel (radius = 0.20 m) is mounted on a frictionless, horizontal axis. A light cord wrapped around the wheel supports a 0.50-kg object, as shown in the figure below. When released

More information

Newton s Laws Name: Per: Teacher: What is a force? Newton s First Law (Law of Inertial) What do forces cause?

Newton s Laws Name: Per: Teacher: What is a force? Newton s First Law (Law of Inertial) What do forces cause? Physics B Newton s Laws Name: Per: Teacher: What is a force? Newton s First Law (Law of Inertial) What do forces cause? What is the relationship between mass and inertia? Draw a force diagram on the book.

More information

Chapter 5 Newton s Laws of Motion

Chapter 5 Newton s Laws of Motion Chapter 5 Newton s Laws of Motion Sir Isaac Newton (1642 1727) Developed a picture of the universe as a subtle, elaborate clockwork slowly unwinding according to well-defined rules. The book Philosophiae

More information

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued Chapter 4 Forces and Newton s Laws of Motion continued Exam Arrive ON TIME by 10:20 or you will not take the exam. Only Section 1 students. Sit ONLY in your assigned seat. Latest assignments will be on

More information

1. A 1000-kg elevator is rising and its speed is increasing at 3m/s 2. The tension force of the cable on the elevator is:

1. A 1000-kg elevator is rising and its speed is increasing at 3m/s 2. The tension force of the cable on the elevator is: 1. A 1000-kg elevator is rising and its speed is increasing at 3m/s 2. The tension force of the cable on the elevator is: A. 6800N B. 1000N C. 3000N D. 9800N E. 12800N ans: E 2. A 25-N crate slides down

More information

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected.

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected. FLEX Physical Science AP Physics C Mechanics - Midterm 1) If you set the cruise control of your car to a certain speed and take a turn, the speed of the car will remain the same. Is the car accelerating?

More information

Summary Notes. to avoid confusion it is better to write this formula in words. time

Summary Notes. to avoid confusion it is better to write this formula in words. time National 4/5 Physics Dynamics and Space Summary Notes The coloured boxes contain National 5 material. Section 1 Mechanics Average Speed Average speed is the distance travelled per unit time. distance (m)

More information

Do not fill out the information below until instructed to do so! Name: Signature: Student ID: Section Number:

Do not fill out the information below until instructed to do so! Name: Signature: Student ID:   Section Number: Do not fill out the information below until instructed to do so! Name: Signature: Student ID: E-mail: Section Number: Formulae are provided on the last page. You may NOT use any other formula sheet. You

More information

Practice problems for the 2nd exam

Practice problems for the 2nd exam Practice problems for the 2nd exam Show your work and the solutions so the instructor can see how much you put efforts to understand. This will be one of your credits toward your final grade. 1. A 4.60-kg

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The following four forces act on a 4.00 kg object: 1) F 1 = 300 N east F 2 = 700 N north

More information

AP Physics C Study Guide Chapter 12 Rotation and Rolling Name. Circle the vector quantities below and underline the scalar quantities below

AP Physics C Study Guide Chapter 12 Rotation and Rolling Name. Circle the vector quantities below and underline the scalar quantities below AP Physics C Study Guide Chapter 12 Rotation and Rolling Name Circle the vector quantities below and underline the scalar quantities below Angular velocity Angular acceleration Rotational kinetic energy

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

Physics 11 Assignment KEY Dynamics Chapters 4 & 5

Physics 11 Assignment KEY Dynamics Chapters 4 & 5 Physics Assignment KEY Dynamics Chapters 4 & 5 ote: for all dynamics problem-solving questions, draw appropriate free body diagrams and use the aforementioned problem-solving method.. Define the following

More information

1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth.

1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth. Exam Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth. 1) 2) The kinetic coefficient of friction

More information

Ground Rules. PC1221 Fundamentals of Physics I. Force. Zero Net Force. Lectures 9 and 10 The Laws of Motion. Dr Tay Seng Chuan

Ground Rules. PC1221 Fundamentals of Physics I. Force. Zero Net Force. Lectures 9 and 10 The Laws of Motion. Dr Tay Seng Chuan PC1221 Fundamentals of Physics I Lectures 9 and 10 he Laws of Motion Dr ay Seng Chuan 1 Ground Rules Switch off your handphone and pager Switch off your laptop computer and keep it No talking while lecture

More information

= ma C. = m v2 r ; 3.00 kg. (constant); PE B0 PE A. (m + m 2 A B )v2 = PE B0. = 1 2 m B v2 = KE f

= ma C. = m v2 r ; 3.00 kg. (constant); PE B0 PE A. (m + m 2 A B )v2 = PE B0. = 1 2 m B v2 = KE f 1. A certain string just breaks when it is under 25 N of tension. A boy uses this string to whirl a 0.75-kg stone in a horizontal circle of radius 2.0 m. The boy continuously increases the speed of the

More information

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B Practice Midterm 1 1) When a parachutist jumps from an airplane, he eventually reaches a constant speed, called the terminal velocity. This means that A) the acceleration is equal to g. B) the force of

More information

Chapter 4 Lecture Notes

Chapter 4 Lecture Notes Chapter 4 Lecture Notes Physics 2414 - Strauss Formulas: ΣF = ma F G = mg F SF µ S N F KF = µ K N Main Ideas: 1. Newton s Three laws 2. Weight 3. Solving Problems 4. Friction In this chapter we will study

More information

Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box?

Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box? Physics R Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box? Date: What is the force of gravity? What is the tension

More information

Physics-1 Recitation-3

Physics-1 Recitation-3 Physics-1 Recitation-3 The Laws of Motion 1) The displacement of a 2 kg particle is given by x = At 3/2. In here, A is 6.0 m/s 3/2. Find the net force acting on the particle. (Note that the force is time

More information

Special extended time Exams. Howe-Russell from 6 pm to 8 pm for all sections.

Special extended time Exams. Howe-Russell from 6 pm to 8 pm for all sections. Announcements: Quiz on Friday the 29 th First Midterm 6 pm Feb. 3 rd Help session on Mondays 12:30 until 4:30 pm in 102 Special extended time Exams The Examination will be given in Room E-134 Howe-Russell

More information

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true?

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? A) Kinetic energy can be measured in watts. B) Kinetic energy is always equal to the potential energy. C) Kinetic energy is always

More information

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s SQ1: Carl Lewis set a world record for the 100.0-m run with a time of 9.86 s. If, after reaching the finish line, Mr. Lewis walked directly back to his starting point in 90.14 s, what is the magnitude

More information

Rotational Mechanics - 1

Rotational Mechanics - 1 Rotational Mechanics - 1 The Radian The radian is a unit of angular measure. The radian can be defined as the arc length s along a circle divided by the radius r. s r Comparing degrees and radians 360

More information

AP Physics 1 Fall Semester Review

AP Physics 1 Fall Semester Review AP Physics 1 Fall Semester Review One Dimensional Kinematics 1. Be able to interpret motion diagrams. a. Assuming there are equal time intervals between each picture shown above, which car in the diagram

More information

MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m

MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m NAME MIDTERM REVIEW 1. A student on an amusement park ride moves in a circular path with a radius of 3.5 meters once every 8.9 seconds. The student moves at an average speed of A) 0.39 m/s B) 1.2 m/s C)

More information

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012 1. A car enters a horizontal, curved roadbed of radius 50 m. The coefficient of static friction between the tires and the roadbed is 0.20. What is the maximum speed with which the car can safely negotiate

More information

The Laws of Motion. ANS: a

The Laws of Motion. ANS: a The Laws of Motion 1. When an object is observed to be at rest relative to an observer in an inertial reference frame, a. the sum of any forces acting on the object is zero. b. there are no forces acting

More information

Vector & Scalar Quantities

Vector & Scalar Quantities Chapter 2 Forces and Vectors Vector & Scalar Quantities Vector Quantities Vectors are physical quantities that have both magnitude and direction. Magnitude = amount and units. Direction can be stated as

More information

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013 PHY11 #8 Midterm I 3.06.013 AP Physics- Newton s Laws AP Exam Multiple Choice Questions #1 #4 1. When the frictionless system shown above is accelerated by an applied force of magnitude F, the tension

More information

Physics 125 Practice Exam #2 Chapters 4-5 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #2 Chapters 4-5 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #2 Chapters 4-5 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. With one exception, each of the following units can be used to express mass. What is the exception? A) newton B) slug C) gram

More information

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced?

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced? Chapter Problems Newton s 2nd Law: Class Work 1. A 0.40 kg toy car moves at constant acceleration of 2.3 m/s 2. Determine the net applied force that is responsible for that acceleration. 2. If a net horizontal

More information

Practice Exam 1 Solutions. Concept Questions: Briefly answer the following questions.

Practice Exam 1 Solutions. Concept Questions: Briefly answer the following questions. MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics Physics 8.01T Fall Term 2004 Practice Exam 1 Solutions Concept Questions: Briefly answer the following questions. 1. When a car accelerates forward,

More information

Phys101 Lecture 6, 7, 8 Friction; Circular Motion

Phys101 Lecture 6, 7, 8 Friction; Circular Motion Phys101 Lecture 6, 7, 8 riction; Circular Motion Key points: Kinetic friction and static friction Uniform Circular Motion - dynamics Ref: 5-1,2,3,4. Page 1 i-clicker question 6-1 If you push with force

More information

Chapter 5. The Laws of Motion

Chapter 5. The Laws of Motion Chapter 5 The Laws of Motion The Laws of Motion The description of an object in motion included its position, velocity, and acceleration. There was no consideration of what might influence that motion.

More information

NEWTON S LAWS OF MOTION

NEWTON S LAWS OF MOTION NEWTON S LAWS OF MOTION Chapter 5 Units of Chapter 5 Force and mass Newton s first law of motion Newton s second law of motion Newton s third law of motion The Vector Nature of Forces: Forces in Two Dimensions

More information

Dynamics Chapter Questions. 3. Discuss how an object s acceleration relates to the direction of its movement.

Dynamics Chapter Questions. 3. Discuss how an object s acceleration relates to the direction of its movement. PSI AP Physics I Dynamics Chapter Questions 1. What is Newton s First Law? 2. Can an object with zero net force acting on it be moving? Explain. 3. Discuss how an object s acceleration relates to the direction

More information

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity.

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. 5. Forces and Motion-I 1 Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. Newton's First Law: Consider a body on which no net force acts. If the body is at rest, it will

More information

AP Physics Newton's Laws Practice Test

AP Physics Newton's Laws Practice Test AP Physics Newton's Laws Practice Test Answers: A,D,C,D,C,E,D,B,A,B,C,C,A,A 15. (b) both are 2.8 m/s 2 (c) 22.4 N (d) 1 s, 2.8 m/s 16. (a) 12.5 N, 3.54 m/s 2 (b) 5.3 kg 1. Two blocks are pushed along a

More information

3 October 2011 PHY 2053 Exam Review 1 NEB 0101 Fall PM

3 October 2011 PHY 2053 Exam Review 1 NEB 0101 Fall PM 3 October 2011 PHY 2053 Exam Review 1 NEB 0101 Fall 2011 7-9PM 1. A car traveling at a constant speed starts at point A, goes 50 km in a straight line to point B, immediately turns around, and returns

More information

56 Chapter 5: FORCE AND MOTION I

56 Chapter 5: FORCE AND MOTION I Chapter 5: FORCE AND MOTION I 1 An example of an inertial reference frame is: A any reference frame that is not accelerating B a frame attached to a particle on which there are no forces C any reference

More information

PHYS Look over: Chapter 7 Sections 1-9 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Chapter 8 Sections 1-5, 7, 8 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 PHYS 1111

PHYS Look over: Chapter 7 Sections 1-9 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Chapter 8 Sections 1-5, 7, 8 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 PHYS 1111 PHYS 2211 Look over: Chapter 7 Sections 1-9 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Chapter 8 Sections 1-5, 7, 8 Examples 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 PHYS 1111 Look over Chapter 7 Sections 1-8 Examples 2, 3, 4, 5,

More information

While two forces act on it, a particle is to move at the constant velocity = (3.62 m/s) - (-3.16 m/s). One of the

While two forces act on it, a particle is to move at the constant velocity = (3.62 m/s) - (-3.16 m/s). One of the 1 of 7 10/14/2008 9:39 AM Forces & Newton's Laws Start Date: 14 Oct 2008 at 09:00 AM Due Date: 20 Oct 2008 at 11:00 PM Student Access after Due Date: Graded: Yes Yes. View Only Chapter 5, Problem 6 While

More information

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion Chapter 4 Forces and Newton s Laws of Motion 4.1 The Concepts of Force and Mass A force is a push or a pull. Contact forces arise from physical contact. Action-at-a-distance forces do not require contact

More information

Sample Final Examination

Sample Final Examination Dawson College Physics 203-001-50 Remedial Activities for Secondary V Physics Sample Final Examination This exam is divided into two parts: Part I: Problems (10 marks each) Solve all seven problems. Show

More information

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B Practice Test 1 1) Abby throws a ball straight up and times it. She sees that the ball goes by the top of a flagpole after 0.60 s and reaches the level of the top of the pole after a total elapsed time

More information

F N A) 330 N 0.31 B) 310 N 0.33 C) 250 N 0.27 D) 290 N 0.30 E) 370 N 0.26

F N A) 330 N 0.31 B) 310 N 0.33 C) 250 N 0.27 D) 290 N 0.30 E) 370 N 0.26 Physics 23 Exam 2 Spring 2010 Dr. Alward Page 1 1. A 250-N force is directed horizontally as shown to push a 29-kg box up an inclined plane at a constant speed. Determine the magnitude of the normal force,

More information

Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name

Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name 1. According to your reference table, Approximate Coefficents of Friction, what is the minimum horizontal force needed to start a 300. kilogram steel block on a steel

More information

Project 2: Newton s Laws

Project 2: Newton s Laws Project 2: Newton s Laws Student Objectives: Draw free body diagrams by recognizing which forces are present on an object and how these forces act. Develop the intuition to break out of the standard horizontal/vertical

More information

AP Physics B Unit 2 Test Dynamics/Work/Energy/Momentum Name

AP Physics B Unit 2 Test Dynamics/Work/Energy/Momentum Name AP Physics B Unit 2 Test Dynamics/Work/Energy/Momentum Name 1. The term "mass" refers to the same physical concept as: A) weight B) inertia C) force D) acceleration E) volume 2. When a certain force is

More information

2) Draw an x y axis and define the direction you are moving in as the + direction. If not moving, + direction is arbitrary

2) Draw an x y axis and define the direction you are moving in as the + direction. If not moving, + direction is arbitrary Solving Dynamics Problems 1) Draw Sketch / FBD with all forces shown 2) Draw an x y axis and define the direction you are moving in as the + direction. If not moving, + direction is arbitrary 3) Write

More information

Supplemental Questions

Supplemental Questions Supplemental Questions The fastest of all fishes is the sailfish. If a sailfish accelerates at a rate of 14 (km/hr)/sec [fwd] for 4.7 s from its initial velocity of 42 km/h [fwd], what is its final velocity?

More information

More Ch 4 Forces. Do quick quiz 4.5

More Ch 4 Forces. Do quick quiz 4.5 More Ch 4 Forces Do quick quiz 4.5 Weight of Object on Inclined Plane F n w F n w F n opp F n is the adjacent component of the weight. What about the opposite component? F P F P w w F P, is the opposite

More information

Forces. Isaac Newton was the first to discover that the laws that govern motions on the Earth also applied to celestial bodies.

Forces. Isaac Newton was the first to discover that the laws that govern motions on the Earth also applied to celestial bodies. Forces Now we will discuss the part of mechanics known as dynamics. We will introduce Newton s three laws of motion which are at the heart of classical mechanics. We must note that Newton s laws describe

More information

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m 1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m s 2 B) W 6. Base your answer to the following question on The diagram below shows a student throwing a baseball horizontally at 25 meters per

More information

General Physics (PHY 2130)

General Physics (PHY 2130) General Physics (PHY 2130) Lecture 9 Solving problems with ewton s laws Gravity Contact forces http://www.physics.wayne.edu/~apetrov/phy2130/ Lightning Review Last lecture: Laws of motion: forces, three

More information

Exam II. Spring 2003 Serway, Chapters 6-10

Exam II. Spring 2003 Serway, Chapters 6-10 Assigned Seat umber Agin/Morgan Exam II Spring 2003 Serway, Chapters 6-10 PH2100 0A/0B Part I: Qualitative Write the letter of the correct answer on the answer sheet. O PARTIAL CREDIT: SUBMIT OE ASWER

More information

1 Multiple Choice Questions (40% of score)

1 Multiple Choice Questions (40% of score) Name: Department of Physics and Mathematics Tennessee State University Physics 2110 Practice Final Exam; 100 Points Total 1 Multiple Choice Questions (40% of score) 1. Two men want to support a uniform

More information

Newton s Second Law. F NET = ma. and

Newton s Second Law. F NET = ma. and Lyzinski Physics CRHS-South Newton s Second Law Let s Review. Newton s 1 st Law says An object in motion (or at rest) tends to stay in motion (or at rest) unless acted upon by an unbalanced, external force.

More information

Two-Body System: Two Hanging Masses

Two-Body System: Two Hanging Masses Specific Outcome: i. I can apply Newton s laws of motion to solve, algebraically, linear motion problems in horizontal, vertical and inclined planes near the surface of Earth, ignoring air resistance.

More information

Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2

Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2 Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

4. The displacement-time graph below represents the motion of a cart along a straight line. During which interval was the cart accelerating?

4. The displacement-time graph below represents the motion of a cart along a straight line. During which interval was the cart accelerating? 1. The graph below represents the motion of an object traveling in a straight line as a function of time. What is the average speed of the object during the first four seconds? 4. The displacement-time

More information

Physics Notes Class 11 CHAPTER 5 LAWS OF MOTION

Physics Notes Class 11 CHAPTER 5 LAWS OF MOTION 1 P a g e Inertia Physics Notes Class 11 CHAPTER 5 LAWS OF MOTION The property of an object by virtue of which it cannot change its state of rest or of uniform motion along a straight line its own, is

More information