Education and Training Human Growth and Development Multiple Choice Science Assessment Questions

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Education and Training Human Growth and Development Multiple Choice Science Assessment Questions"

Transcription

1 Human Growth and Development Multiple Choice Science Assessment Questions All science problems address TEKS Human Growth and Development. Human Growth and Development. (2) The student understands the importance of prenatal care in the development of a child. The student is expected to: (A) describe nutritional needs prior to and during pregnancy (B) analyze reasons for medical care and good health practices prior to and during pregnancy (C) outline stages of prenatal development (D) discuss the role of genetics in prenatal development (E) determine environmental factors affecting development of the fetus Biology. (6) Science concepts. The student knows the mechanisms of genetics, including the role of nucleic acids and the principles of Mendelian Genetics. The student is expected to: (A) identify components of DNA, and describe how information for specifying the traits of an organism is carried in the DNA (B) recognize that components that make up the genetic code are common to all organisms (D) recognize that gene expression is a regulated process (E) identify and illustrate changes in DNA and evaluate the significance of these changes (F) predict possible outcomes of various genetic combinations such as monohybrid crosses, dihybrid crosses and non-mendelian inheritance (G) recognize the significance of meiosis to sexual reproduction Biology. (10) Science concepts. The student knows that biological systems are composed of multiple levels. The student is expected to: (A) describe the interactions that occur among systems that perform the functions of regulation, nutrient absorption, reproduction, and defense from injury or illness in animals (C) analyze the levels of organization in biological systems and relate the levels to each other and to the whole system Human Growth and Developmemt Science Problems

2 2 1. Where is the location for sperm maturation? a. Testes b. Vas deferens c. Epididymis d. Urethra 2. Which structure is responsible for carrying sperm out of the body? a. Epididymis b. Testes c. Vas deferens d. Urethra 3. In the human female, which of the choices below is responsible for carrying the egg to the uterus? a. Fallopian tube b. Urethra c. Endometrium d. Vagina 4. Which part of a woman s body allows for the nourishment of a fertilized egg as it develops during the pregnancy? a. Ovary b. Fallopian tube c. Uterus d. Vagina 5. Which structure is responsible for carrying hereditary information? a. Blood cells b. Testes c. Ovaries d. Deoxyribonucleic Acid (DNA) 6. A couple decides to have a child. Even though they do not have Sickle Cell Anemia, there is a family history of the disorder on both sides. Should this be a concern for the couple and their future progeny? a. No. They do not suffer from the disease b. No. There is no risk of either one carrying the disease c. Yes. There is a chance both could be carriers d. Yes. Sickle Cell Anemia skips a generation; therefore, their children are guaranteed to carry the disorder

3 3 7. Which genetic disorder could be controlled through diet? a. Sickle cell anemia b. Cystic fibrosis c. Tay-Sachs disease d. Phenylketonuria (PKU) 8. Punnett squares are a tool that can be used to determine what offspring could be produced from a couple deciding to have a child. What concept allows this tool to work? a. Genes run in pairs, and each parent donates one of their copies to the resulting offspring b. Genes run in pairs, and each parent will take turns donating theirs to the offspring c. It shows the possible combinations of genes that can occur when both parents donate both of their genes to their offspring d. It uses blood samples from the parents to determine what genes are present 9. A couple receives genetic counseling to determine their risk for having a child who is color blind. The male is color blind, while the female does not have the condition but is a carrier. Which statement below is true? a. There is a 25% chance their daughters will be carriers b. There is a 25% chance their daughters will be color blind c. There is a 50% chance their sons will be carriers d. There is a 50% chance that their sons will be color blind 10. Which statement below is NOT true regarding the embryo stage of development? a. This stage lasts approximately eight weeks during which the placenta begins formation b. During this stage, the embryo travels down the fallopian tube, and attaches to the endometrial lining in the uterus c. During this stage, all of the systems begin to develop d. This stage is considered the later part of the pregnancy 11. The male and female reproductive cells needed to produce viable offspring are known as: a. The testes and the ovaries b. The gametes c. The zygote d. The embryo

4 4 12. Which structure below provides food and oxygen to the fetus? a. The uterus b. The fallopian tube c. The ovary d. The placenta 13. The purpose of fertilization of the egg is to: a. Ensure the resulting baby has 46 chromosomes b. Ensure the egg is protected during development and growth c. Ensure the egg doesn t implant in the fallopian tube d. Ensure the male has a role in the creation of a baby 14. A male carries the X and Y sex chromosomes. A female carries two X sex chromosomes. What is true regarding the conception of a male child? a. He carries two X sex chromosomes b. His mother provided him with a Y chromosome c. His father determined his sex d. His mother determined his sex 15. In its early infancy, a baby exhibits symptoms of tiredness, shortness of breath and pain. The doctors believe he has which of the following genetic disorders? a. PKU b. Tay-Sachs Disease c. Sickle Cell Anemia d. Down Syndrome 16. A child is producing thick, sticky mucous that affects breathing and digestion. Which of the following genetic conditions is the most likely diagnosis? a. PKU b. Tay-Sachs Disease c. Sickle Cell Anemia d. Cystic Fibrosis 17. A child presents mental retardation, has a short stature, stubby hands and feet. This child has a genetic disorder. Which genetic disorder is it most likely to be? a. PKU b. Tay-Sachs Disease c. Sickle Cell Anemia d. Down s Syndrome

5 5 18. Which structure is primarily responsible for removing waste products from the developing fetus? a. Fallopian tube b. Amniotic fluid c. Uterus d. Placenta 19. How many chromosome pairs do humans have? a. 24 b. 25 c. 23 d DNA contains all of the following except: a. Deoxyribose sugar b. Thymine c. Phosphate d. Uracil 21. Which is not a characteristic of the nucleic acid molecule DNA? a. It can leave the nucleus b. It contains thymine c. It is double stranded d. It contains the pentose sugar deoxyribose 22. Deoxyribonucleic acid can be found in the: a. Ribosome b. Endoplasmic reticulum c. Lysosome d. Nucleus 23. What actually determines the traits and characteristics of an individual? a. The phosphorus and sugar sequence b. The amino acid sequence in the cell membrane c. The nucleotide sequence in deoxyribonucleic acid d. The ribosomes processing the deoxyribonucleic acid

6 6 24. Substances that can cause a change in the composition of deoxyribonucleic acid are known as: a. Enzymes b. Catalysts c. Mutagens d. Promoters 25. Before meiosis can occur, what needs to take place? a. Transcription b. Translation c. Replication d. Mutation 26. Overexposure to radiation is most likely to cause an increase in: a. the rate of growth in a child b. the production of ATP c. the mutation rate d. the water consumption of the individual 27. A female and male mate. What is the likelihood of a male child being produced? a. 0% b. 25% c. 50% d. 75% 28. Which structure protects the developing baby from being injured should the mother fall? a. Fallopian tube b. Amniotic fluid c. Ovaries d. Umbilical chord 29. Antibiotics are used to treat some sexually transmitted diseases. Which of the following can be treated with antibiotics? a. Gonorrhea b. AIDS c. Genital herpes d. Human papilloma virus

7 7 30. Which statement is true for human development? a. Alcohol and drugs taken during pregnancy will not harm the embryo or the fetus. b. The first trimester of pregnancy is not important to the development of the embryo. c. Drugs and alcohol taken during pregnancy cannot cause birth defects d. Viral diseases may affect the development of the embryo. 31. The use of substances by the mother can have devastating consequences to the fetus. Women who smoke during their pregnancies have the following common characteristics. Which is the most common consequence? a. Below average intelligence and facial deformities b. Low birth weights c. Heart defects d. Arm or a leg not developed 32. Researchers estimate that approximately 58 percent of all natural conceptions never become properly implanted in the uterus which results in the new life ending before the mother is aware she is pregnant. When implantation is successful, hormonal changes halt a woman s: a. menstrual cycle b. physical growth c. hormone production d. hair growth 33. Down syndrome is the most common genetic anomaly during prenatal development. Typical features of Down syndrome include flattened facial appearance, heart defects, and mental retardation. The risk of having a child with Down syndrome increases with maternal age. Down syndrome is caused by: a. extra copy of the 21 chromosome b. two sperms fertilizing an egg at once c. extra copy of any chromosome d. shortage of chromosomal material 34. Within a few hours after conception, the single-celled zygote begins making a journey down the fallopian tube to the uterus where it will begin the process of: a. maturation b. implantation with simultaneous cell division and growth c. destruction d. growth

8 8 35. By the twelfth week of pregnancy, the embryo has already begun development of the basic organs and parts. Which of the following organs are used to determine gender of the fetus? a. the brain b. the eyes c. sex organs d. the stomach

9 9 Answer Key 1) C 2) D 3) A 4) C 5) D 6) C 7) D 8) A 9) D 10) D 11) A 12) D 13) A 14) C 15) C 16) D 17) D 18) D 19) C 20) D 21) A 22) D 23) C 24) C 25) C 26) C 27) C 28) B 29) A 30) D 31) B 32) A 33) A 34) B 35) C

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS:

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: CHROMOSOME GENE DNA TRAIT HEREDITY INTERPHASE MITOSIS CYTOKINESIS ASEXUAL BINARY FISSION CELL CYCLE GENETIC DIVERSITY

More information

Human Reproduction Practice Problems #1 Use your current knowledge and critical reasoning skills to choose the best answer

Human Reproduction Practice Problems #1 Use your current knowledge and critical reasoning skills to choose the best answer Human Reproduction Practice Problems #1 Use your current knowledge and critical reasoning skills to choose the best answer Use the diagram below and your knowledge of biology to answer questions 1 through

More information

12.1 The Role of DNA in Heredity

12.1 The Role of DNA in Heredity 12.1 The Role of DNA in Heredity Only in the last 50 years have scientists understood the role of DNA in heredity. That understanding began with the discovery of DNA s structure. In 1952, Rosalind Franklin

More information

Reproductive System & Development: Practice Questions #1

Reproductive System & Development: Practice Questions #1 Reproductive System & Development: Practice Questions #1 1. Which two glands in the diagram produce gametes? A. glands A and B B. glands B and E C. glands C and F D. glands E and F 2. Base your answer

More information

Chapter 19. Prenatal Development and Birth

Chapter 19. Prenatal Development and Birth Chapter 19 Prenatal Development and Birth Lesson 1 The Beginning of the Life Cycle 1. Define the following terms. Fertilization The union of the male sperm and female egg. Implantation Zygote attaches

More information

Heredity and Prenatal Development: Chapter 3

Heredity and Prenatal Development: Chapter 3 Genetics 1 DEP 4053 Christine L. Ruva, Ph.D. Heredity and Prenatal Development: Chapter 3 PRINCIPLES OF HEREDITARY TRANSMISSION Genotype Phenotype Chromosomes: in the nucleus of the cell store and transmit

More information

I. Types of Genetic Disorders

I. Types of Genetic Disorders I. Types of Genetic Disorders Sex-Linked Disorders Diseases caused by alleles on sex chromosomes Autosomal Dominant Diseases caused by dominant alleles Autosomal Recessive Diseases caused by recessive

More information

The more varied population is older because the mtdna has had more time to accumulate mutations.

The more varied population is older because the mtdna has had more time to accumulate mutations. Practice problems (with answers) This is the degree of difficulty of the questions that will be on the test. This is not a practice test because I did not consider how long it would take to finish these

More information

Routine Tests In Pregnancy

Routine Tests In Pregnancy Routine Tests In Pregnancy During pregnancy, all women have certain routine lab tests. These tests can help your doctor detect possible problems with your health and your baby's health. You also may have

More information

Genetics Copyright, 2009, by Dr. Scott Poethig, Dr. Ingrid Waldron, and Jennifer Doherty Department of Biology, University of Pennsylvania 1

Genetics Copyright, 2009, by Dr. Scott Poethig, Dr. Ingrid Waldron, and Jennifer Doherty Department of Biology, University of Pennsylvania 1 Genetics Copyright, 2009, by Dr. Scott Poethig, Dr. Ingrid Waldron, and Jennifer Doherty Department of Biology, University of Pennsylvania 1 We all know that children tend to resemble their parents in

More information

Page 1. 1. The production of monoploid cells by spermatogenesis occurs in (1) zygotes (3) ovaries (2) testes (4) meristems

Page 1. 1. The production of monoploid cells by spermatogenesis occurs in (1) zygotes (3) ovaries (2) testes (4) meristems 1. The production of monoploid cells by spermatogenesis occurs in (1) zygotes (3) ovaries (2) testes (4) meristems Base your answers to questions 2 and 3 on the diagram below of the female reproductive

More information

Mr and Mrs Brown do not have cystic fibrosis but they have a child with cystic fibrosis.

Mr and Mrs Brown do not have cystic fibrosis but they have a child with cystic fibrosis. Q. Cystic fibrosis is an inherited disorder. Mr and Mrs Brown do not have cystic fibrosis but they have a child with cystic fibrosis. (a) Draw a ring around the correct answer to complete each sentence.

More information

Conception. Prenatal Development. Developmental Processes. Developmental Processes

Conception. Prenatal Development. Developmental Processes. Developmental Processes Prenatal Development Nature and nurture combine forces in prenatal development. Much of development is generated by the fetus itself. Conception Conception is the union of the mother s and father s sex

More information

Genetic Mutations. Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes.

Genetic Mutations. Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes. Genetic Mutations Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes. Agenda Warm UP: What is a mutation? Body cell? Gamete? Notes on Mutations Karyotype Web Activity

More information

Genetics Module B, Anchor 3

Genetics Module B, Anchor 3 Genetics Module B, Anchor 3 Key Concepts: - An individual s characteristics are determines by factors that are passed from one parental generation to the next. - During gamete formation, the alleles for

More information

The Developing Person Through the Life Span 8e by Kathleen Stassen Berger

The Developing Person Through the Life Span 8e by Kathleen Stassen Berger The Developing Person Through the Life Span 8e by Kathleen Stassen Berger Chapter 3 Heredity and Environment PowerPoint Slides developed by Martin Wolfger and Michael James Ivy Tech Community College-Bloomington

More information

Human Genetic Disorders

Human Genetic Disorders Human Genetic Disorders How Many Chromosomes? The photo shows the chromosomes from a cell of a person with Down syndrome, a genetic disorder. The chromosomes have been sorted into pairs. 1. Count the number

More information

Science 10-Biology Activity 15 The Development of the Human Embryo

Science 10-Biology Activity 15 The Development of the Human Embryo Science 10-Biology Activity 15 The Development of the Human Embryo 10 Name Due Date Show Me Hand In Correct and Hand In Again By NOTE: This worksheet is based on material from pages 379-380 in Science

More information

Genetic Disorders. Things Can Go Wrong With DNA and Chromosomes

Genetic Disorders. Things Can Go Wrong With DNA and Chromosomes Genetic Disorders Things Can Go Wrong With DNA and Chromosomes I. Overview of DNA Structure A. Review 1. A gene is a segment of DNA that codes for a particular protein 2. Proteins determine the physical

More information

Chapter 24 Genetics and Genomics

Chapter 24 Genetics and Genomics Chapter 24 Genetics and Genomics Genetics study of inheritance of characteristics Genome complete set of genetic instructions Genomics field in which the body is studied in terms of multiple, interacting

More information

NAME PER DATE. We'll analyze inheritance for the case where each parent has one A allele and one a allele (i.e. both parents are Aa).

NAME PER DATE. We'll analyze inheritance for the case where each parent has one A allele and one a allele (i.e. both parents are Aa). 1 NAME PER DATE GENETICS REVIEW We all know that children tend to resemble their parents in appearance. Parents and children generally have similar eye color, hair texture, height and other characteristics

More information

Each person normally has 23 pairs of chromosomes, or 46 in all. We inherit one chromosome per pair from our mother and one from our father.

Each person normally has 23 pairs of chromosomes, or 46 in all. We inherit one chromosome per pair from our mother and one from our father. AP Psychology 2.2 Behavioral Genetics Article Chromosomal Abnormalities About 1 in 150 babies is born with a chromosomal abnormality (1, 2). These are caused by errors in the number or structure of chromosomes.

More information

Lab 5: Human Genetic Disorders

Lab 5: Human Genetic Disorders Lab 5: Human Genetic Disorders Adapted from Learn.Genetics http://learn.genetics.utah.edu/content/disorders/whataregd/ and Bio10 Laboratory Activities by V. Annen A genetic disorder is a disease that is

More information

Developmental psychologists seek to understand how nature and nurture influence development. Class Objectives. Developing through the Lifespan

Developmental psychologists seek to understand how nature and nurture influence development. Class Objectives. Developing through the Lifespan Developing through the Lifespan Module 10: Prenatal development and Infancy Class Objectives What is Developmental Psychology? Prenatal Development Factors that influence prenatal development Development

More information

1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category?

1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category? DNA and Genetics 1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category? A. genome chromosome gene DNA molecule B. genome chromosome DNA

More information

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction:

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction: Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Asexual vs. sexual reproduction Mitosis steps, diagrams, purpose o Interphase, Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase, Cytokinesis Meiosis steps, diagrams, purpose

More information

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in DNA, RNA, Protein Synthesis Keystone 1. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results

More information

What are genetic disorders?

What are genetic disorders? What are genetic disorders? A disease caused by abnormalities in an individual s genetic material (genome) There are four types of genetic disorders 1. Single-gene (also called Mendelian or monogenic)

More information

Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402)

Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402) Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402) 3.1.1 Monomers and Polymers 3.1.4 Proteins 3.1.5 Nucleic acids are important information-carrying molecules 3.2.1 Cell structure

More information

Basic Characteristics of Cells. Cell Structure and Function. Each Cell Has Three Primary Regions. Basic Characteristics of Cells. The Plasma Membrane

Basic Characteristics of Cells. Cell Structure and Function. Each Cell Has Three Primary Regions. Basic Characteristics of Cells. The Plasma Membrane Basic Characteristics of Cells Cell Structure and Function Chapter 3 Smallest living subdivision of the human body Diverse in structure and function Small Basic Characteristics of Cells Each Cell Has Three

More information

Topic 6: Genetics. 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as

Topic 6: Genetics. 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as 5. The diagram below represents a reproductive process that takes place in humans. (1) differentiation (2) heredity (3) immunity (4)

More information

Influences on Birth Defects

Influences on Birth Defects Influences on Birth Defects FACTS About 150,000 babies are born each year with birth defects. The parents of one out of every 28 babies receive the frightening news that their baby has a birth defect There

More information

Understanding Genetic Testing

Understanding Genetic Testing Understanding Genetic Testing Vancouver General Hospital Adult Metabolic Diseases Clinic Level 4 2775 Laurel Street Vancouver, BC V5Z 1M9 Tel: 604 875 5965 Table of Contents What is a Gene? 3 What are

More information

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide.

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide. Cell Processes and Energy Name Date Class Cell Processes and Energy Guided Reading and Study Cell Division This section explains how cells grow and divide. Use Target Reading Skills As you read, make a

More information

Chapter 2. Scientific basis

Chapter 2. Scientific basis 7 Chapter 2 Scientific basis What genes are 2.1 The inheritance of all our characteristics, including susceptibility to genetic diseases, is dependent on genes and chromosomes. Genes are large molecules

More information

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be Honors Biology Practice Questions #1 1. Donkeys have 68 chromosomes in each body cell. If a donkey cell undergoes meiosis, how many chromosomes should be in each gamete? A. 18 B. 34 C. 68 D. 132 2. A sperm

More information

Reciprocal Translocations

Reciprocal Translocations Reciprocal Translocations Information for patients What are Chromosomes? We are all made up of tiny building blocks called cells. These cells are controlled by information stored in long thin strands of

More information

Testing for Chromosome Abnormalities

Testing for Chromosome Abnormalities Testing for Chromosome Abnormalities Congratulations on your pregnancy! While most babies are born healthy, approximately 3-5% will be affected with certain birth defects or genetic conditions. In all

More information

Genetic Testing in Research & Healthcare

Genetic Testing in Research & Healthcare We Innovate Healthcare Genetic Testing in Research & Healthcare We Innovate Healthcare Genetic Testing in Research and Healthcare Human genetic testing is a growing science. It is used to study genes

More information

Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring.

Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring. 4.2: Sexual Reproduction pg. 169 Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring. Sexual Reproduction is reproduction that requires two parents

More information

TEST NAME: Genetics unit test TEST ID: GRADE:07 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: School Assessment

TEST NAME: Genetics unit test TEST ID: GRADE:07 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: School Assessment TEST NAME: Genetics unit test TEST ID: 437885 GRADE:07 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: School Assessment Genetics unit test Page 1 of 12 Student: Class: Date: 1. There are four blood

More information

Pregnancy - First Trimester - What to Expect

Pregnancy - First Trimester - What to Expect Pregnancy - First Trimester - What to Expect Introduction The first trimester of pregnancy refers to weeks 1 through 12. Pregnancy lasts about 40 weeks, counting from the first day of your last normal

More information

Female Reproductive System. Unit 8 Lesson 2 Continued

Female Reproductive System. Unit 8 Lesson 2 Continued Female Reproductive System Unit 8 Lesson 2 Continued Female Reproductive System Female Reproductive System Female produce ovum or egg cells. The egg (ovum) cell is the female sex cell. Female Reproductive

More information

A trait is a variation of a particular character (e.g. color, height). Traits are passed from parents to offspring through genes.

A trait is a variation of a particular character (e.g. color, height). Traits are passed from parents to offspring through genes. 1 Biology Chapter 10 Study Guide Trait A trait is a variation of a particular character (e.g. color, height). Traits are passed from parents to offspring through genes. Genes Genes are located on chromosomes

More information

About The Causes of Hearing Loss

About The Causes of Hearing Loss About 1 in 500 infants is born with or develops hearing loss during early childhood. Hearing loss has many causes: some are genetic (that is, caused by a baby s genes) or non-genetic (such as certain infections

More information

Heredity and Environment

Heredity and Environment 3 CHAPTER Heredity and Environment Chapter Preview Much is determined at the moment of conception, when a sperm and ovum unite to initiate the developmental processes that will culminate in the birth of

More information

Name Period Date GENETICS

Name Period Date GENETICS Name Period Date GENETICS I. GREGOR MENDEL founder of genetics (crossed pea plants to study heredity = passing on of traits) 1. GENES make up chromosomes a. 2 genes (ALLELES) for every trait (1 from each

More information

14-1 Notes. Human Heredity

14-1 Notes. Human Heredity 14-1 Notes Human Heredity Human Chromosomes Biologists can make a karyotype by cutting chromosomes out of photographs. There are 46 total chromosomes in a human body cell 23 from a haploid sperm 23 from

More information

4. In a molecule of DNA, if there is 21% adenine (A), how much thymine (T) is present? How much cytosine (C) is present?

4. In a molecule of DNA, if there is 21% adenine (A), how much thymine (T) is present? How much cytosine (C) is present? Name Biology I Test Review DNA, Protein Synthesis and Genetics This review should only be used as a supplement to your notes, activities, and previous quizzes. For additional review and questions it may

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know. Define: gene locus gamete male gamete female

More information

Name Period _. Regents Biology Date _ REVIEW 5: GENETICS

Name Period _. Regents Biology Date _ REVIEW 5: GENETICS Name Period _ Regents Biology Date _ REVIEW 5: GENETICS 1. Chromosomes: a. Humans have 46 chromosomes, or _23 _ homologous pairs. Homologous: _Chromosomes of the same position and size b. Chromosome pairs

More information

Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following sentences.

Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following sentences. Q. The diagrams show one of Mendel s experiments. He bred pea plants. Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following

More information

Sexual reproduction in humans

Sexual reproduction in humans Sexual reproduction in humans Name: WHY DO HUMANS NEED TO REPRODUCE? The reason humans reproduce is to have children so that our species can continue to exist. Humans reproduce sexually, which means like

More information

STUDENT S WORKSHEETS. Eva M. Zamudio Zamudio

STUDENT S WORKSHEETS. Eva M. Zamudio Zamudio STUDENT S WORKSHEETS January April 2009 HUMAN LIFE CYCLE HANDOUT 1 1. Write the name of each stage in the right order: retirement adolescence babyhood adulthood - childhood 2. What stage does it belong

More information

Name: 4. A typical phenotypic ratio for a dihybrid cross is a) 9:1 b) 3:4 c) 9:3:3:1 d) 1:2:1:2:1 e) 6:3:3:6

Name: 4. A typical phenotypic ratio for a dihybrid cross is a) 9:1 b) 3:4 c) 9:3:3:1 d) 1:2:1:2:1 e) 6:3:3:6 Name: Multiple-choice section Choose the answer which best completes each of the following statements or answers the following questions and so make your tutor happy! 1. Which of the following conclusions

More information

Optional Tests Offered Before and During Pregnancy

Optional Tests Offered Before and During Pregnancy Plano Women s Healthcare Optional Tests Offered Before and During Pregnancy Alpha-Fetoprotein Test (AFP) and Quad Screen These are screening tests that can assess your baby s risk of having such birth

More information

Terms: The following terms are presented in this lesson (shown in bold italics and on PowerPoint Slides 2 and 3):

Terms: The following terms are presented in this lesson (shown in bold italics and on PowerPoint Slides 2 and 3): Unit B: Understanding Animal Reproduction Lesson 4: Understanding Genetics Student Learning Objectives: Instruction in this lesson should result in students achieving the following objectives: 1. Explain

More information

Section E: Variation and Selection

Section E: Variation and Selection hapter 16: hromosomes, enes and DN his chapter looks at the structure and organisation of genetic material, namely chromosomes, genes and DN. Section E: Variation and Selection body (made of cells) chromosome

More information

GENETICS QUESTIONNAIRE & CONSENT FORM

GENETICS QUESTIONNAIRE & CONSENT FORM Name (F) Name (M) GENETICS QUESTIONNAIRE & CONSENT FORM DOB: DOB: ***Please answer the following questions about yourself, your partner and your related family members with as much detail as possible.

More information

Respiration occurs in the mitochondria in cells.

Respiration occurs in the mitochondria in cells. B3 Question Which process occurs in the mitochondria in cells? Why do the liver and muscle cells have large number of mitochondria? What is the function of the ribosomes? Answer Respiration occurs in the

More information

To understand the importance of genetics, one needs to understand some anatomy at the organ and cellular levels.

To understand the importance of genetics, one needs to understand some anatomy at the organ and cellular levels. Early History Why do certain characteristics run in families? Humans have always been curious about inheritance. Until the 1800s, the mechanism of how traits were passed from parents to children was debated

More information

Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies

Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies Learning goals Understand the errors that can occur during meiosis and identify some disorders using karyotypes Understand Mendel s 2 laws

More information

Genetics 1. Defective enzyme that does not make melanin. Very pale skin and hair color (albino)

Genetics 1. Defective enzyme that does not make melanin. Very pale skin and hair color (albino) Genetics 1 We all know that children tend to resemble their parents. Parents and their children tend to have similar appearance because children inherit genes from their parents and these genes influence

More information

Reproductive Technology. Chapter 21

Reproductive Technology. Chapter 21 Reproductive Technology Chapter 21 Assisted Reproduction When a couple is sub-fertile or infertile they may need Assisted Reproduction to become pregnant: Replace source of gametes Sperm, oocyte or zygote

More information

How does a single cell become a human being? Cell division. Cell division growth. Cell division plays a role in: Cell division gametes

How does a single cell become a human being? Cell division. Cell division growth. Cell division plays a role in: Cell division gametes Cell division How does a single cell become a human being? Every time a cell divides, a copy is made of all the DNA in every chromosome Fertilized egg Blastula Many things happen Number of cells increase

More information

Mutations & DNA Technology Worksheet

Mutations & DNA Technology Worksheet Mutations & DNA Technology Worksheet Name Section A: Mutations Mutations are changes in DNA. Somatic mutations occur in non-reproductive cells and won't be passed onto offspring. Mutations that occur in

More information

Human Growth and Development Curriculum Davenport Community School District 2009

Human Growth and Development Curriculum Davenport Community School District 2009 Human Growth and Development Curriculum Davenport Community School District 2009 Statement: The Davenport Community School District offers a comprehensive K-12 Human Growth and Development Curriculum that

More information

1 Mutation and Genetic Change

1 Mutation and Genetic Change CHAPTER 14 1 Mutation and Genetic Change SECTION Genes in Action KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What is the origin of genetic differences among organisms? What kinds

More information

Sex Chromosome Problems Discovered Through Prenatal Diagnosis

Sex Chromosome Problems Discovered Through Prenatal Diagnosis Sex Chromosome Problems Discovered Through Prenatal Diagnosis Turner Syndrome 45,X Published by PacNoRGG The Pacific Northwest Regional Genetics Group Introduction The purpose of this booklet is to provide

More information

Exampro GCSE Biology. B2.5 Inheritance. Name: Class: Higher tier. Author: Date: Time: 90. Marks: 90. Comments: Page 1 of 35

Exampro GCSE Biology. B2.5 Inheritance. Name: Class: Higher tier. Author: Date: Time: 90. Marks: 90. Comments: Page 1 of 35 Exampro GCSE Biology B2.5 Inheritance Higher tier Name: Class: Author: Date: Time: 90 Marks: 90 Comments: Page of 35 Q. Cats normally have four toes on each back paw. The picture shows the back paw of

More information

6/2/2015. (Sperm could also be XY)

6/2/2015. (Sperm could also be XY) Chapter 6 Genetics and Inheritance Sometimes there is not one clear dominant allele In a heterozygous individual, both alleles are expressed Phenotype is a blend of both traits Lecture 2: Genetics and

More information

Having a Baby with a Gestational Carrier Page 1 of 6

Having a Baby with a Gestational Carrier Page 1 of 6 Gestational Carrier Page 1 of 6 This information is intended for all couples considering a pregnancy using a gestational carrier. It is also intended for couples proceeding with a gestational carrier pregnancy

More information

1.1.1 Which of the following is NOT part of a deoxyribonucleic acid (DNA) molecule?

1.1.1 Which of the following is NOT part of a deoxyribonucleic acid (DNA) molecule? MATRIC LIFE SCIENCES PAPER 1 2009 1 Tissues, cells & molecular studies; Life systems SECTION A QUESTION 1 1.1 Various possible options are provided as answers to the following questions. Choose the correct

More information

Reproductive System. from the Human Body System Series. catalog # 3322. Published & Distributed by AGC/UNITED LEARNING

Reproductive System. from the Human Body System Series. catalog # 3322. Published & Distributed by AGC/UNITED LEARNING Reproductive System from the Human Body System Series catalog # 3322 Published & Distributed by AGC/UNITED LEARNING 1560 Sherman Avenue Suite 100 Evanston, IL 60201 1-800-323-9084 24-Hour Fax No. 847-328-6706

More information

Congenital and Genetic Disorders. Review of Genetic Control. Human Karyotype BIO 375. Pathophysiology

Congenital and Genetic Disorders. Review of Genetic Control. Human Karyotype BIO 375. Pathophysiology Congenital and Genetic Disorders BIO 375 Pathophysiology Review of Genetic Control Genetic information for each cell is stored on chromosomes: Each body cell contains 2 sets (diploid) of chromosomes; one

More information

Marrying a relative. Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other?

Marrying a relative. Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other? Marrying a relative Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other? The simple answer to this question is Yes, there is an increased chance.

More information

The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy

The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy The American College of Obstetricians and Gynecologists f AQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FAQ027 PREGNANCY The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy What is the Rh factor? How does a person get the

More information

Master Curriculum Topic Study: Human Body Systems

Master Curriculum Topic Study: Human Body Systems Master Curriculum Topic Study: Human Body Systems Session C Section I: Culminating Ideas for Adult Literacy 1. The fundamental building block of organisms is cells. a. Cells combine to form tissues, which

More information

MCAS Biology. Review Packet

MCAS Biology. Review Packet MCAS Biology Review Packet 1 Name Class Date 1. Define organic. THE CHEMISTRY OF LIFE 2. All living things are made up of 6 essential elements: SPONCH. Name the six elements of life. S N P C O H 3. Elements

More information

Biology 160 Lab Module 10 Meiosis Activity & Mendelian Genetics

Biology 160 Lab Module 10 Meiosis Activity & Mendelian Genetics Name Biology 160 Lab Module 10 Meiosis Activity & Mendelian Genetics Introduction During your lifetime you have grown from a single celled zygote into an organism made up of trillions of cells. The vast

More information

Genetics Test Biology I

Genetics Test Biology I Genetics Test Biology I Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Avery s experiments showed that bacteria are transformed by a. RNA. c. proteins.

More information

Understanding Fertility

Understanding Fertility Understanding Fertility 6 Introduction The word fertile means the ability to become pregnant or to cause pregnancy. Basic knowledge of both the male and female reproductive systems is important for understanding

More information

Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance

Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance Name Period Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance Concept 15.1 Mendelian inheritance has its physical basis in the behavior of chromosomes 1. What is the chromosome theory of inheritance? The

More information

Fertility Treatment - Glossary

Fertility Treatment - Glossary {loadpositionaddthis} Fertility Treatment - Glossary Adoption: The legal process in which a couple adopt parents. a child and become its legal Annovulatory: Absence of ovulation. Antral Follicles: Smaller

More information

Biology 160 Lab Module 12 Mendelian Genetics

Biology 160 Lab Module 12 Mendelian Genetics BIOL& 160 Clark College 1 Biology 160 Lab Module 12 Mendelian Genetics Name Learning Outcomes Upon successful completion of this lab, you should be able to: 1. Understand character inheritance, allelic

More information

Genetics Part 1: Inheritance of Traits

Genetics Part 1: Inheritance of Traits Genetics Part 1: Inheritance of Traits Genetics is the study of how traits are passed from parents to offspring. Offspring usually show some traits of each parent. For a long time, scientists did not understand

More information

CHROMOSOMES Dr. Fern Tsien, Dept. of Genetics, LSUHSC, NO, LA

CHROMOSOMES Dr. Fern Tsien, Dept. of Genetics, LSUHSC, NO, LA CHROMOSOMES Dr. Fern Tsien, Dept. of Genetics, LSUHSC, NO, LA Cytogenetics is the study of chromosomes and their structure, inheritance, and abnormalities. Chromosome abnormalities occur in approximately:

More information

Reproductive Endocrinology and Infertility

Reproductive Endocrinology and Infertility Reproductive Endocrinology and Infertility John A. Schnorr, M.D Michael J. Slowey, M.D. 1375 Hospital Drive Mount Pleasant, SC 29464 Phone: 843-883-5800 Fax: 843-606-3937 www.coastalfertilityspecialists.com

More information

The Continuity of Life How Cells Reproduce

The Continuity of Life How Cells Reproduce The Continuity of Life How Cells Reproduce Cell division is at the heart of the reproduction of cells and organisms Organisms can reproduce sexually or asexually. Some organisms make exact copies of themselves,

More information

Known Donor Questionnaire

Known Donor Questionnaire Known Donor Questionnaire Your donor s answers to these questions will provide you with a wealth of information about his health. You ll probably need assistance from a health care provider to interpret

More information

4.1 Cell Division and Genetic Material pg The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States:

4.1 Cell Division and Genetic Material pg The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States: 4.1 Cell Division and Genetic Material pg. 160 The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States: 1. All living things are composed of one or more cells.

More information

Population Genetics (Outline)

Population Genetics (Outline) Population Genetics (Outline) Definition of terms of population genetics: population, species, gene, pool, gene flow Calculation of genotypic of homozygous dominant, recessive, or heterozygous individuals,

More information

Developing Human Fetus

Developing Human Fetus Period Date LAB. DEVELOPMENT OF A HUMAN FETUS After a human egg is fertilized with human sperm, the most amazing changes happen that allow a baby to develop. This amazing process, called development, normally

More information

CHROMOSOMAL DISORDERS

CHROMOSOMAL DISORDERS CHROMOSOMAL DISORDERS LEARNING OBJECTIVES Describe the normal karyotype Define various types of structural abnormalities of chromosmes including: Deletion,Ring chromosome,inversion, isochromosome and translocations

More information

This fact sheet describes how genes affect our health when they follow a well understood pattern of genetic inheritance known as autosomal recessive.

This fact sheet describes how genes affect our health when they follow a well understood pattern of genetic inheritance known as autosomal recessive. 11111 This fact sheet describes how genes affect our health when they follow a well understood pattern of genetic inheritance known as autosomal recessive. In summary Genes contain the instructions for

More information

4.2 Meiosis. Meiosis is a reduction division. Assessment statements. The process of meiosis

4.2 Meiosis. Meiosis is a reduction division. Assessment statements. The process of meiosis 4.2 Meiosis Assessment statements State that meiosis is a reduction division of a diploid nucleus to form haploid nuclei. Define homologous chromosomes. Outline the process of meiosis, including pairing

More information

Your Baby Week by Week. A Pregnancy Guide

Your Baby Week by Week. A Pregnancy Guide Your Baby Week by Week A Pregnancy Guide Your Baby: Weeks 1-8 This is the most critical period of the pregnancy. During the first week, the development of your baby starts immediately after fertilization

More information

FETAL DEVELOPMENT FIRST TRIMESTER

FETAL DEVELOPMENT FIRST TRIMESTER FETAL DEVELOPMENT FIRST TRIMESTER IMPLANTATION Development begins on the day a woman s egg is fertilized by a sperm penetrating it. The fertilized egg or zygote immediately begins to divide into 2 cells,

More information

Mitosis, Meiosis and Fertilization 1

Mitosis, Meiosis and Fertilization 1 Mitosis, Meiosis and Fertilization 1 I. Introduction When you fall and scrape the skin off your hands or knees, how does your body make new skin cells to replace the skin cells that were scraped off? How

More information

Chapter 5: Growth and Development

Chapter 5: Growth and Development Chapter 5: Conception through Birth Conception 5.1 Conception through Birth 5.1.1 Conception Each month during reproductive life, an ovary releases an ovum. The ovum is captured by the fallopian tube.

More information