Mari tgk macam mana nak analisa CS..

Size: px
Start display at page:

Download "Mari tgk macam mana nak analisa CS.."

Transcription

1 Mari tgk macam mana nak analisa CS.. 1. untuk kotak biru yang pertama..ini adalah bull CS...key point kita..selagi tiada cs yang mampu break candle ni..uptrend still intact...lepas tu ada 2 cs bear kecik..sure ia tak mampu break.. 2. Kotak biru kedua..satu candle bull besar..breakout berlaku...so sini..keadaan yang sama...selagi tak ada candle yang mampu break cs kotak biru kedua..uptrend still berjalan.. 3.Terdapat banyak cs yang berada didalam kotak biru kedua..kita hanya akan anggap selll bila CS besar bull ini mampu di pecahkan..didalam keadaan cs pendek pendek itu...situasi 3 berlaku.iaitu ada satu candle bull break bear..ini penanda bahawa next cs akan shoot keatas..keadaan ini sesuai dengan kedudukan RSI yang masih above 50..teryata..cs seterusnya break cs bull dalam kotak dan juga cs no 3..position still hold.. 4.untuk mencapai situasi no 4..tiada satu pun cs bear..semua bull..so kita tak perlu untuk keluar position...sehinggalah..satu cs bear besar break 4 cs terdahulu..disini kita harus sudah berwaspada buy tidak lagi valid...kerana kekuatan cs bear itu telah break 4 cs sekaligus...tandakan cs terakhir yang dibreak oleh cs bear ini... 5.Sepertimana yang kita namakan Candle Breakout..tempat garis ini adalah tempat yang mana entry kita...kita tak kejar pucuk..tapi kita nak kejar kualiti entry..line breakout ini di test 2 kali..seharusnya ia adalah entry terbaik..selagi tiada CS yang mampu break line ini..downtrend berlaku.. 6.candle situasi 6 adalah cs yang kecik kecik..apakah kita mahu keluar position..apakah cs bear no 6 itu dah di pecahkan?..belom..so position sell kita akan keluar hanya dan bila cs bear no 6 itu dibecahkan..buatlah garis hilo cs no 6 itu..ternyata break masih kebawah.. 7. keadaan yang sama berlaku..masih gagal untuk break cs no 7 keatas.. 8.Disini kita akan lihat bagai mana..dalam banyak bull..ada bear..dan bear ini telh di pecahkan..ini penanda berakhirnya sell..buy telah mengambil tempat dengan breakoutnya cs bear..

2 9...tiada cs bear extrem 10.tiada cs bear extrem..buy still intact 11.Disini keadaan yang rumit..banyak trader akan terperangkap dengan bear CS..seolah olah sudah berlaku ending trend...seperti yang saya bagi tahu..keputusan kita adalah terletak pada cs bull no 11...selagi lom ada cs bear yang mampu untuk pecahkan cs ini..kita tidak akan mengambil risiko sell..kita biarkan dan lihat zone cs no 11 itu pecah kemana//walau pun 1 pip pecah..kita tetap akan kira pecah..ada satu bear yang retest garis dasar cs no 11..itu adalh retest setelah ada satu cs bull yang break..bull itu dah bagi tahu dia nak naik..dia dah break dan masuk balik kemudian retest line bottom..seterusnya...break dan tiada lagi cs yang dapat masuk dalam cs no 11..semuanya closed di luar line top..uptrend masih berlaku..rentry boleh disini.

3

4

5 Untuk Intraday..yang ini tak ada dalam ebook...iaitu kita kena kesan master candle yang break cs sebelah atau supp/resis sebelah..dan tarik fibo..tp 261/423..

6

7 analisa gu sebenarnya apa yang kita katakan break itu adalah candle ENGULFING..iaitu signal untuk revesal CS...namun tempat tang break itu..akan di test lagi sekali.. Bullish Engulfing

8

9

10 master candle

11 mengunakan fibo..keyakinan harus kuat..tp 261..sebab dalam perjalan ke tp..ada CS break atas bawah..ini akan mengugat keyakinan...berlainan dengan mengunakan kaedah candle breakout..kita akan perhatikan setiap cs yang mampu atau tidak break..so..training makes perfect..

12

13

14

15 Rasanya semua ni tak buat analisa tiap pagi..main redah je tgh hari dan tarik mana yang breakout..tak boleh...kalu perasan saya ada bagi gambar...cara analisa tiap pagi...korang tak tgk ehhh..dari pagi tu kita akan dapat arah dia..nak kemana hari ni..cuba tgk balik...cari balik kat page depan tu...menganalisa tiap pagi... ok..setiap pagi..check dulu mana SNR..yang mana break yang mana..peting ni sebab kalu bawah pada SNR tu..kita takkan akan buy..begitu juga kalu atas SNR..kita tak akan sell...mahu mati...sell tapi atas SNR..mana mahu turun...nasib la kalu dia break... Dari situ CS yang break SNR..(consider cs sebelah juga SNR)..ia dah bagi signal...tarik lah dari closed cs to low or hi...tgk gambar..cuba korang tarik..masing masing punya chart..tp 161/261/423..atau bila dah jumpa SNR yang lain..nak exit pun ok...but tgk SNR yang lain tu di level fibo berapa...cuba tarik masing masing..ada tak yang miss tak tp..???

16 analisa H1...nampaknya masih sideway..jangan hold pip lama lama... Adakah anda pasti anda tahu apa sokongan dan rintangan? Adakah anda benar-benar, BENAR-BENAR pasti? Sokongan dan tentangan adalah mungkin sesuatu yang paling idea dan paling dominan dalam market. Semua orang adalah sekurangkurangnya sedar sokongan dan rintangan - bagaimana sokongan boleh menjadi rintangan atau rintangan boleh menjadi sokongan; kebanyakan orang tidak sedar bahawa kawasan harga yang sebelum ini menyokong DAN rintangan mempunyai peluang yang baik yang berterusan untuk memberi sokongan atau rintangan lagi pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, MENYEDARI sesuatu tidak sentiasa memberikan kefahaman terhadap sesuatu itu. Jadi apa yang sebenarnya berlaku apabila rintangan menjadi sokongan (atau sokongan menjadi rintangan)?

17 menganalisa candle.. Satu lagi perkara yang anda akan lihat daripada yang dinyatakan di atas adalah bahawa sokongan dan rintangan. sering jauh dari tepat. SENTIASAlah anggap sokongan kawasan rintangan adalah - AREA iaitu buying AREA dan Selling AREA. Sekarang, sokongan dan rintangan yang kita ada rosak atau breakout dan ini menjelaskan kepada kita di sini ianya sering berlaku dalam banyak keadaan

18 - terdapat banyak lagi situasi yang berbeza dan variasi pada sokongan dan rintangan. Apa yang ditunjukkan pada kita ialah bagaimana untuk MEMAHAMI sokongan dan rintangan.. bagaimana kita menghadapi trapped buyer or sellers?...sering long candle akan membuat kita keliru.. Dari sini apa yang dapat kita simpulkan ialah: 1.The combination of Buyers willing to pay higher and higher prices ends up in a scramble of Buyers willing to pay any price to get-on-board what they hope will be a momentum-move they don t want to miss out! 2.The Sellers who shorted at S1, S2 and S3 hoping for a down-move are now panicking and must cover their short positions as the market moves against them further fuelling the rally..biasanya laa.. 3.secara amnya, many traders will perceive a potential Break-Out scenario because of the resistance encountered at the seller 1, Seller 2 and Seller 3 levels. Some traders will start buying before the Break-Out terjadi; some as it is happening and others after the Break-Out is CONFIRMED.Pilihan ditangan anda. Mengenal pasti keadaan bila mana kita katakan NO BUYER and NO Seller.. Macam mana tu?

19 masih ingat analisa GU H1..kita menunggu canddle penentu sell?...perhatikan..

20 analisa GU h1 Position minggu lepas..alhamdullilah pagi ni cokengg..

21 simple weekly resistance... Down to Daily...perhatikan konsep break and retest...level manakah yang belom diretest dan level manakah yang dah di break semasa junam dulu dan belom di retest...

22 Down to H4.. selesai sudah buy...sell pulok..

23 analisa eu.. RSI masih dibawah 50..tunggu cci OB..cari peluang.. Analisa GU..

24 Cara tarik fibo intraday Cara no 2

25 Mungkin fibodiv nok gi sebab breakout candle doh 423..kawe pun tok tahu..cuma ini lah level dia...first..261 candle breakout dulu.. 61 candle breakout ni adalah seller area..so..fibo ni bagi alert...aminn..tadok hok rempit ko..cci 5m..bagi OS tadi..huhu..aminnn banyaknya peluang yang diberikan oleh Allah hari ni...walaupun kita mahir dengan fibo..namun dia tak setepat SnR...ada masa analisa fibo miss..then we miss the boat..namun dengan SnR..kita hanya perlu lihat break..atau tidak...itulah saja yang ada depan mata..mahirkan ini sudah cukup..(i miss the boat walaupun lihat retes kerana tunggu 261)

26 rempit sikit pagi tadi...syukur.. profit lock siap siap.. last untuk hari ni..nak bawa familly jalan jalan,,, Perhatikan cci 7..this is a perfect signal...combined with SnR..

27 analisa H4...perhatikan Peratikan keadaan masa trending bilamana wujud cs cam tt tunjuk tu bull, bull, bull, bear... cs bear tu akan jd snr yg kuat dan biasanya price pasti akan retest kwsn tersebut... kat sinilah kita akan ambik peluang utk buka position... timeframe h4 adalah yg bagus utk refer s

28 analisa ej..mahirkan break and retes perhatikan GU..dah hit retes breakout..alhamdullilah..so..apa nak buat..tunggu cci keluar dari 100..then action..

29 saya follow rules teknik nie.. - kalau ada BO n price keluar -100 CCI 5% - 10% lot, tgk wave. - Klau BO + Price keluar Ada DIV dan pula trending. yg nie masuk...hehe hari ni market ting tong sikit..apa pun saya sempat rempit..akan di perhatikan lagi pergerakan ni..harap pecah atas..

30 EU..tgh retes resistance..so base on konsep break and retes..ambil peluang sell..kalu price berjaya closed atas pada line kuning tu..consider setup tak valid..

31 saya nak berkongsi idea...sebenarnya..kita tak perlu kejar market.. Market hanya akan bergerak atas atau bawah..dia tak akan pergi kiri kanan dan sebagainya..hanya atas dan bawah...dan biarlah dia nak lari sejauh mana pun..dia akan lalui tempat yang dah dia lalui..dan kalu dia sesat iaitu buat new hi atau new low...ia akan balik pangkal jalan...kalu kita nak lari sama dengan dia..letih kita...so bia la dia lari...kita tunggu di area area tertentu...dia sampai..kita ngap..kalu dia melepasi kita..kita tunggu next stop..sampai kita ngap.. kalau kita kejar dia dibelakang..dia pusing..kita pusing...dia pusing lagi kita pusing...akhirnya kita akan sesat..dan blur..deii.. mana ko nak pegi ni...so kesimpulan dia...kita tunggu dia di jerangkap samar.. itu pandangan saya lah..orang lain mungkin lain..begitu lah adanya bebelan saya..hahahah Kalau line kuning tu tak pecah..retrace dah complete 61.8%...market akan mencukuplan fibo 261..yang asal dari bawah.. jangan ambik sekerat sekerat..ia harus cukup mencukupi..

32 rempit GU lak.. rempit ni acc cepat grow..atas bawah.. sementara tunggu price kat level yang kita nak...conteng dulu..

33 combination SnR,RSI,CCI dan fibo..advanced sikit..tapi berbaloi baloi

34 perhatikan color code..

35 cubaan rempit lawan trend RSI..kena hati hati sikit..hahaha..apapun dia dah retes tu..turun sikit kot..hihi..kalau tidak SL la.. Disini saya akan terang kan bagaimana untuk mengunakan CCI...sila perhatikan betul betul.. 1.Pastikan anda telah kenal pasti support atau resistance di tf yang lebih besar..seperti H1 atau H4...kalau rajin..dailly and weekly lagi bagus..ini adalah kerana konsep vandle breakout ini berkait rapat dengan buy at support..sell at resistance..walau di tf mana sekali pun..

36 2.Apabila price sudah berada dalam zone yang kita tandakan..sila tukar ke tf 15..disini kita akan melihat bagai mana CCI berada..apakah sudah OB atau OS.. 3.konsep intraday akan di apply disini..cari fenomina bull mati bear..bear mati bull..dan tunggu retes...disini kita apply sepenuhnya konsep buy at support..sell at resistan.

37 EU analisa H4 analisa H1...nampaknya masih sideway..jangan hold pip lama lama... Adakah anda pasti anda tahu apa sokongan dan rintangan? Adakah anda benar-benar, BENAR-BENAR pasti?

38 Sokongan dan tentangan adalah mungkin sesuatu yang paling idea dan paling dominan dalam market. Semua orang adalah sekurang-kurangnya sedar sokongan dan rintangan - bagaimana sokongan boleh menjadi rintangan atau rintangan boleh menjadi sokongan; kebanyakan orang tidak sedar bahawa kawasan harga yang sebelum ini menyokong DAN rintangan mempunyai peluang yang baik yang berterusan untuk memberi sokongan atau rintangan lagi pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, MENYEDARI sesuatu tidak sentiasa memberikan kefahaman terhadap sesuatu itu. Jadi apa yang sebenarnya berlaku apabila rintangan menjadi sokongan (atau sokongan menjadi rintangan)? This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443. menganalisa candle.. This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443.

39 Satu lagi perkara yang anda akan lihat daripada yang dinyatakan di atas adalah bahawa sokongan dan rintangan sering jauh dari tepat. SENTIASAlah anggap sokongan kawasan rintangan adalah - AREA iaitu buying AREA dan Selling AREA Sekarang, sokongan dan rintangan yang kita ada rosak atau breakout dan ini menjelaskan kepada kita di sini ianya sering berlaku dalam banyak keadaan - terdapat banyak lagi situasi yang berbeza dan variasi pada sokongan dan rintangan. Apa yang ditunjukkan pada kita ialah bagaimana untuk MEMAHAMI sokongan dan rintangan.. bagaimana kita menghadapi trapped buyer or sellers?...sering long candle akan membuat kita keliru.. This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443.

40 Dari sini apa yang dapat kita simpulkan ialah: 1.The combination of Buyers willing to pay higher and higher prices ends up in a scramble of Buyers willing to pay any price to get-on-board what they hope will be a momentum-move they don t want to miss out! 2.The Sellers who shorted at S1, S2 and S3 hoping for a down-move are now panicking and must cover their short positions as the market moves against them further fuelling the rally..biasanya laa.. 3.secara amnya, many traders will perceive a potential Break-Out scenario because of the resistance encountered at the seller 1, Seller 2 and Seller 3 levels. Some traders will start buying before the Break-Out terjadi; some as it is happening and others after the Break-Out is CONFIRMED.Pilihan ditangan anda. mari kita lihat index...moga dapat arah EU..

41 ss eu je dapat sebat... amat sesuai sekiranya Index retes..maka eu akan naik..kasi lock dulu..hihi lepas buy..kita sell pulop..baru sedap trade candle brakout..

42 lepas sell..kita buy pulop baru steady...nok gi mano lagi eu weii... eu round ke 4

43 first round eu.. live trade bersama mr axepert... eu masih hold..sekarang gomo GU..setup cantik..

44 alhamdullilah semua dah clear..sedikit analisa...sama sama perhatikan.. masyaallah..rezeki yang dilimpahkan di hari jumaat..

45 yang zone biru adalah h4 area.. alhamdullilah...seperti gambar terdahulu..pangkal kenaikan...telah pun hit dengan jayanya...syukur pada mu ya allah...kerana memberikan sedikit kefahaman candle breakout...

46 masa dah lewat..apa pun ini adalah maksud saya...insyallah akan bersambung.. ok..kawe bagi hint sebelom kawe bui penjelasan...sesuai dengan tajuk teknik ni..iaitu candle break...katakan h4 tgh running dan hit resistance..macam hok ada anak panah tu...letak satu garis menegak situ..dan tukar ko h1...apa berlaku ko cs hok tgh cucuk resitance dan cs selepas cucuk resistance?..apakah ada candle break?...dari h1..letak satu garis di cs tertinggi hok cucuk resistance..tgk tf15..apakah berlaku candle break kebawah?..letak satu garis menegak lagi di cs tf 15 hok cucuk resistance..tgk tf5..apakah berlaku candle break?..doh kalu tf kecik semua berlaku candle break?..demo pikir h4 nok naik ko?..cuba fikirkan..tgk jugak tf1min..apakah berlaku break and retes? perhatikan dan hope you guys learn something..

47 Analisa GU base on dailly support trading gap...kita kena perhatikan sama ada buka atas atau bawah SnR...prefer h4...snr tadi akan jadi penentu...cthnya seperti dibawah...kalu gap 10 pip tak payah la kisah sangat..

48

49 ej...weekly...adoyaiii..cunnn trade di tf 15..konsep sama..break and retes..

50 trade la di tf mana pun..tapi pastikan rules dia..break and retes..dan bull mati bear dan bear mati rule... dan pastikan ada satu garis yang menjadi pemisah antara buyer and seller...maknanya..selagi cs tak bukak atas garis ini...stick to your plan.. kaedah yang sama kan...dah sampai point retes..clearkan post dulu...nak tahu break ke tak?...kalau trade tf15..tgk tf5...apakah bear dah mati? Perkara yang berulang ulang.. rempit sikit...jangan kasi can...

51 Disini saya akan terang kan bagaimana untuk mengunakan CCI...sila perhatikan betul betul.. 1.Pastikan anda telah kenal pasti support atau resistance di tf yang lebih besar..seperti H1 atau H4...kalau rajin..dailly and weekly lagi bagus..ini adalah kerana konsep vandle breakout ini berkait rapat dengan buy at support..sell at resistance..walau di tf mana sekali pun.. 2.Apabila price sudah berada dalam zone yang kita tandakan..sila tukar ke tf 15..disini kita akan melihat bagai mana CCI berada..apakah sudah OB atau OS..

52 3.konsep intraday akan di apply disini..cari fenomina bull mati bear..bear mati bull..dan tunggu retes...disini kita apply sepenuhnya konsep buy at support..sell at resistan. EU h4..sl dah pasang..start your engine... Tips saya pikir perlu utk semua ambik perhatian... Utk sell: rsi perlu berada pada/atas level 70. Utk buy: rsi perlu berada pada/bawah level 30. Kasi dia melengkuk sikit baru le buka post... biasanya kita akan nmpk rsi buat div sblm buat move besar-an... kevalidan lg kuat kat TF besar... ada nampak apa apa setup?

53

54 analisa h4..ej.. signal GU

55 kita akan perhatikan situasi ini..eu ej..amin

56 EU analisa Untuk melihat pertukaran trend atau berlaku retracement yang sebenar.refer kepada H1 dan H4 chart. dibawah ini saya ss kan image untuk mengenal pasti buy atau sell mode menggunakan teknik breakout ini.

57 Kenapa line kuning masta? line tu mewakili snr tf brp? Kalau bull break lg bear paling atas tu... apakah kita blh kata close price bear paling atas tu pulak penentu pertukaran arah... mohon tunjuk ajar! Selagi mana price tidak boleh close dibawah line kuning tu... ianya masih lagi buy mode...kalau sell pun untuk sementara sahaja. konsep ini untuk counter trend apabila market trending, reversal cs yg kat bawah tu adalah support yg kuat.. apabila trending memang kita tahu trend keatas contohnya... tapi macam mana kita nak tahu bila perubahan trend sebenar akan berlaku dan buy mode bertukar kepadaa sell mode untuk jangka masa yang lama...bukan intraday... jadi perhatikan setup ini bila kita ada pos sell...kawasan yang agak rumit ditembusi yg sepatutnya kita mencari buy diarea yang menghampiri line kuning ini Cara untuk melihat pertukaran trend.. 1.kenal pasti opposite bar yang terakhir dalam trending...cth..dalam uptrend..cari bar bear yang terakhir...dalam downdtrend..cari bar bull yang terakhir.. 2.Pastikan bar itu telah di pecahkan terlebih dahulu 3.buatkan zone buy/sell bermula dari revesal bar yang telah dipecahkan ke top/bottom.. 4.tunggu break dan retes.

58 contoh uptrend... contoh EJ

59 pengunaan fibo breakout ketepatan dan kejituan yang manakah pilihan anda?..

60 Tuan, sy masih lg blm begitu faham...untuk candle terakhir tu, bila dlm UT kita cari bear terakhir, dan bila dlm DT kita cari bull terakhir. Btl begitu? Sekiranya begitu, di dlm chrt ini kenapa kita x ambil candle bull yg paling sekali(candle selepas bear yg panjang tu)? Harap tuan dpt jelaskan. perhatikan betul betul..chart dari kiri penurunan dah jadi macam tangga..dan tidak ada candle yang mampu break tangga tangga tu..dan akhirnya...sampai satu ketika tangga tu di pecahkan...saat itu..berhati hati...bila tangga terakhir di pecahkan...iai adalah bull terakhir sebelom bull yang memecahkan dia...dari situ..zone buy telah di kenal pasti. pemahaman saya konsep CBR setakat hari ni... analisa GJ H1...apa yg dah berlaku dan akan berlaku kalu tgk fibo pun macam dah hit 261..

61 Ej pun sama..dah hit 423..hmmm...ok next week sudah tahu..kita cari setup... cuba renungkan..

62 agaknya eu ni nak kemana ye... Cuba perhatikan contoh ini... patern H1 tu sudah terjadi.. bermakna kalau kita faham position buy yang kat bawah tu valid untuk hold atau ambik sebahagiannya... lepas tu kita cari point reentry new buy position. ej.. tiap kali CCI keluar dari level 100 & -100 ianya akan menghasilkan level/zon SnR... seterusnya kita kena praktis selalu utk tanda kan SnR di H4 / H1...supaya dapat lihat gelagat price di level2 fibo samada utk TP or utk teruskan hold post

63 makin cerah CBR ni analisa eu ej analisa.sebelum terjadinya chart di sebelah kanan, bagaimana kita nak menentukan harga di sebelah chart kiri yang turun itu akan continue turun atau reverse?..perhatikan bahu kanan 2 kali retes,,setelah zone buy terbentuk..

64 analisa gu

65 ej analisa.. ej..tf 15 macam mane yer nk pastikan yg sesuatu bull or bear tuh adalah yg terakhir? sbb bila sy review balik pic2 kt dlm nih sy agak kurang pasti dan keliru... huhuhu... sbb kekadang cam ade lagi bull or bear yg masih wujud... terutama kt zone yg breakout tuh hanya yang dalam bulatan itu sahaja yang mampu break kan candle bull yang menjadi zone buy...turunya price adalah untuk memberikan best buy.

66 ej keadaan semasa.. EJ...analisa semasa cubaan test run merempit/scalping dgn CBR

67 EJ M5 CS break -> tarik fibo -> enter OP apa yang perlu..break and retes,,tak susah pun..

68 jom..perhatikan h4..breakout berlaku..rilekkkkk..hihi perjalanan EU

69 eu..junam terus... apa yang kita nama kan ruang kosong itu adalah keadaan dimana tiada kawasan SnR disitu/juga bila mana berlaku satu candle besar dan price telah memasuki dalam badan candle besar tersebut...contohnya adalah seperti dibawah..

70

71

72

73 lagi contoh ruang kosong..

74 sekadar analisa break line tu setup invalid..but so far masih ok.. perhatikan 261 dimana... PERINGATAN:: HARAP E-BOOK INI DAPAT DIMENAFAATKAN DENGAN SEBAIKNYA. E-BOOK INI BUKAN UNTUK DIJUAL. TERIMA KASIH KEPADA MASTER ZUL/NURUL123 KERANA SUDI BERKONGSI TEKNIK YANG AMAT BERGUNA INI. SAMA-SAMA KITA DOAKAN YANG TERBAIK UTK MASTER ZUL. MASTER ZUL DAH BERPESAN DIA TAKKAN HALALKAN DUNIA & AKHIRAT SEKIRANYA TEKNIK ATAU EBOOK INI DIJUAL. HARAP MAKLUM

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100 TEKNIK CSR100 Apa itu TEKNIK CSR100? Teknik CSR100 bermaksud Teknik "Classical Support n Resistance" dengan Target Profit sekurang2nya 100pips (insyaallah). Teknik ini based sepenuhnya pada konsep "Support

More information

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012 TK Arah Market BISMILLAH DGN NAMA ALLAH SWT YG MAHA PENGASIH LG MAHA PENYAYANG. TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH SWT TUHAN SERU SEKELIAN ALAM. YG MAHA KUASA ATAS TIAP TIAP SESUATU. SELAWAT SERTA SALAM KPD NABI

More information

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Financial Freedom Mohd Nazri Ab Rahim 011-35396115 IDP : 588266 kerjadarirumahla.blogspot.com ISI KANDUNGAN TAJUK M/S E-MAIL #1 (Salam pengenalan) 2 E-MAIL #2

More information

Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com

Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com KISAH 1: Puan Lyana Saya nak kongsi kisah seorang yg hebat.. Beliau dah setahun++ dlm shaklee.. dari main2 kepada serius..dari distributor

More information

Warna-Warni Kasih: CIK RURU Thursday, 26 January 2012 15:56 - Last Updated Thursday, 26 January 2012 15:58

Warna-Warni Kasih: CIK RURU Thursday, 26 January 2012 15:56 - Last Updated Thursday, 26 January 2012 15:58 Namanya pernah satu ketika meniti dibibir Shiqin. Wajahnya tidak pernah surut dari ruangan mata Shiqin. Tapi itu dulu. Tup! Tup! Hari ini dia muncul di hadapan Shiqin, si gadis manis berkulit kuning langsat.

More information

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia Pendahuluan Bilik darjah merupakan medan perjuangan utama seorang

More information

Bagaimana Anda Boleh Buat Duit Secara Online Walaupun Anda buta IT Atau Tak Pandai Internet?

Bagaimana Anda Boleh Buat Duit Secara Online Walaupun Anda buta IT Atau Tak Pandai Internet? Bagaimana Anda Boleh Buat Duit Secara Online Walaupun Anda buta IT Atau Tak Pandai Internet? YA KAMI SEDIAKAN 1 SISTEM SEMUDAH 1 2 3, SEMUA ORANG BOLEH LAKUKAN!! Salam sejahtera, Nama saya Kadrie (Admin

More information

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA Selamat datang. Terima kasih kerana memuat turun Nota Penceramah bagi Kursus Pusat Penyembahan. Untuk sesi pertama ini, kami telah menggariskan struktur dan perkara penting

More information

Cetakan Pertama 2001 Kementerian Pendidikan Malaysia

Cetakan Pertama 2001 Kementerian Pendidikan Malaysia Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia 2001 Cetakan Pertama 2001 Kementerian Pendidikan Malaysia Hak Cipta Terpelihara. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian artikel,

More information

AZMI BIN HJ. AWANG LAPORAN AKHIR INI DIKEMUKAKAN UNTUK MEMENUHI SEBAHAGIAN DARIPADA SYARAT MEMPEROLEHI IJAZAH SARJANA MUDA PENGAJARAN DENGAN KEPUJIAN

AZMI BIN HJ. AWANG LAPORAN AKHIR INI DIKEMUKAKAN UNTUK MEMENUHI SEBAHAGIAN DARIPADA SYARAT MEMPEROLEHI IJAZAH SARJANA MUDA PENGAJARAN DENGAN KEPUJIAN KEBERKESANAN KAEDAH PENILAIAN KATA HUBUNG BAHASA MELAYU MELALUI INTERNET BERBANDING KAEDAH KONVENSIONAL MURID TAHUN ENAM SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG KUALA TERENGGANU AZMI BIN HJ. AWANG LAPORAN AKHIR

More information

Kajian Kes Usahawan Tani Industri Kecil Sederhana (IKS) Bumiputera di Negeri Terengganu (A Case Study of SMI Bumiputera Agropreneurs in Terengganu)

Kajian Kes Usahawan Tani Industri Kecil Sederhana (IKS) Bumiputera di Negeri Terengganu (A Case Study of SMI Bumiputera Agropreneurs in Terengganu) Jurnal Pendidikan Malaysia 34(2)(2009): 143-165 Kajian Kes Usahawan Tani Industri Kecil Sederhana (IKS) Bumiputera di Negeri Terengganu (A Case Study of SMI Bumiputera Agropreneurs in Terengganu) NURULHUDA

More information

PERHUBUNGAN PERUSAHAAN

PERHUBUNGAN PERUSAHAAN MENJELAJAH PENGURUSAN SUMBER MANUSIA bersama MAIMUNAH Maimunah Aminuddin merupakan seorang pensyarah, penulis terkenal dan perunding di bidang pengurusan sumber manusia. Tajuk buku beliau termasuk: Human

More information

Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti

Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti Jurnal Pengajian Umum Bil. 9 43 Memahami tingkah laku remaja bermasalah dari perspektif Teori Tingkah Laku, Humanistik, Psikoanalitik & Tret Personaliti KHALIM ZAINAL ABSTRACT Human performs an incredible

More information

KAJIAN TERHADAP PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN DALAM TINGKAH LAKU MEMBELI DI KALANGAN PENNGUNA: KAJIAN KES DI JOHOR BAHRU.

KAJIAN TERHADAP PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN DALAM TINGKAH LAKU MEMBELI DI KALANGAN PENNGUNA: KAJIAN KES DI JOHOR BAHRU. VOT 71897 KAJIAN TERHADAP PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN DALAM TINGKAH LAKU MEMBELI DI KALANGAN PENNGUNA: KAJIAN KES DI JOHOR BAHRU. (AN INVESTIGATION OF DECISION-MAKING PROCESS IN CONSUMERS PURCHASING BEHAVIOR:

More information

FAKTOR, KESAN DAN STRATEGI MENANGANI PERMASALAHAN KURANG TUMPUAN PELAJAR SEKOLAH MENENGAH DI DALAM KELAS: SUATU KAJIAN KUALITATIF

FAKTOR, KESAN DAN STRATEGI MENANGANI PERMASALAHAN KURANG TUMPUAN PELAJAR SEKOLAH MENENGAH DI DALAM KELAS: SUATU KAJIAN KUALITATIF FAKTOR, KESAN DAN STRATEGI MENANGANI PERMASALAHAN KURANG TUMPUAN PELAJAR SEKOLAH MENENGAH DI DALAM KELAS: SUATU KAJIAN KUALITATIF Mohammad Aziz Shah Bin Mohamed Arip Fauziah Binti Mohd Sa ad Norhidayah

More information

TERUS HIDUP DI BAWAH NAUNGAN KASIH TUHAN. Penerbitan Agama Kristian

TERUS HIDUP DI BAWAH NAUNGAN KASIH TUHAN. Penerbitan Agama Kristian TERUS HIDUP DI BAWAH NAUNGAN KASIH TUHAN Penerbitan Agama Kristian ˇ Bagaimanakah anda dapat menunjukkan bahawa anda mengasihi Tuhan? ˇ Bolehkah anda mempercayai hati nurani anda? ˇ Mengapakah sangat penting

More information

Warna 4: Mana Hilangnya Bahasa Halus dalam Budaya Lisan Masyarakat Melayu?

Warna 4: Mana Hilangnya Bahasa Halus dalam Budaya Lisan Masyarakat Melayu? Sewaktu kecil, saya sering diajar menggunakan bahasa yang berbeza dengan kehendak hati sebenarnya. Keadaan ini sangat ketara apabila saya ke rumah nenek di sebelah abah yang sangat menjaga etika sopan

More information

HUBUNGAN KEPUASAN KOMUNIKASI DENGAN KOMITMEN TERHADAP ORGANISASI DI KALANGAN PEKERJA TEKNIKAL: KAJIAN KES DI FLEXTRONICS INTERNATIONAL, SENAI, JOHOR.

HUBUNGAN KEPUASAN KOMUNIKASI DENGAN KOMITMEN TERHADAP ORGANISASI DI KALANGAN PEKERJA TEKNIKAL: KAJIAN KES DI FLEXTRONICS INTERNATIONAL, SENAI, JOHOR. VOT 75011 HUBUNGAN KEPUASAN KOMUNIKASI DENGAN KOMITMEN TERHADAP ORGANISASI DI KALANGAN PEKERJA TEKNIKAL: KAJIAN KES DI FLEXTRONICS INTERNATIONAL, SENAI, JOHOR. LILY SURIANI MOHD ARIF UNGKU NORULKAMAR UNGKU

More information

6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI

6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI 6 PENGERTIAN KONSEP KENDIRI Jamaludin Ramli PENGENALAN Kita dapat terus hidup hanya dengan merasa dan memahami persekitaran. Kadang-kala kita salah tanggap dan tafsir situasi dan seterusnya menimbulkan

More information

Penterjemahan Bentuk Panggilan Terpilih di dalam OALD

Penterjemahan Bentuk Panggilan Terpilih di dalam OALD Penterjemahan Bentuk Panggilan Terpilih di dalam OALD Nurul Hidayah Mohamad Abdillah nurin11701@yahoo.com A G Aniswal aniswal@usm.my Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan Universiti Sains Malaysia Abstract

More information

Komunikasi Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri Melaka

Komunikasi Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri Melaka Persidangan Pembangunan Pelajar Peringkat Kebangsaan 2008 Universiti Teknologi Malaysia, 22-23Oktober 2008 Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri

More information

LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN. Oleh

LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN. Oleh LATIH TUBI BACAAN DALAM MEMBANTU MURID PEMULIHAN MENGUASAI KEMAHIRAN HURUF VOKAL AWALAN Oleh Dayang Norhafizah Bt Abang Shamat dayangnorhafizah@gmail.com ABSTRAK Kajian ini dijalankan untuk melihat sejauh

More information

CHE ZANARIAH CHE HASSAN FADZILAH ABD RAHMAN

CHE ZANARIAH CHE HASSAN FADZILAH ABD RAHMAN Jurnal Pendidikan Bahasa Melayu 67 PELAKSANAAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN MENULIS DI SEKOLAH RENDAH (The Implementation Teaching and Learning in Writing Skills At The Primary School) CHE ZANARIAH

More information

ANALISIS PENYEDIAAN TEMPAT LETAK KERETA MENGIKUT JENIS GUNATANAH BANDAR- BANDAR DI MALAYSIA

ANALISIS PENYEDIAAN TEMPAT LETAK KERETA MENGIKUT JENIS GUNATANAH BANDAR- BANDAR DI MALAYSIA VOT 71701 ANALISIS PENYEDIAAN TEMPAT LETAK KERETA MENGIKUT JENIS GUNATANAH BANDAR- BANDAR DI MALAYSIA (CAR PARKING PROVISION ANALYSIS BASED ON THE LAND USE TYPES FOR MALAYSIAN TOWNS) MOHD NOOR AWANG RESEARCH

More information

Katakunci : kefahaman murid, konsep jirim

Katakunci : kefahaman murid, konsep jirim Kefahaman Murid Sekolah Rendah Terhadap Konsep Jirim Mohammad Yusof Bin Haji Arshad & Teoh Chin Keong Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Abstrak : Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti

More information

PERIBAHASA MELAYU DAN PERIBAHASA TAMIL DARI ASPEK SOSIAL (SOCIAL ASPECTS IN MALAY AND TAMIL PROVERBS)

PERIBAHASA MELAYU DAN PERIBAHASA TAMIL DARI ASPEK SOSIAL (SOCIAL ASPECTS IN MALAY AND TAMIL PROVERBS) Journal of Business and Social Development Volume 3 Number 1, March 2015: 66-75 ISSN: 2289-2915 Penerbit UMT PERIBAHASA MELAYU DAN PERIBAHASA TAMIL DARI ASPEK SOSIAL (SOCIAL ASPECTS IN MALAY AND TAMIL

More information

Menjejaki Keadilan, Budaya dan Komunikasi Pengadil Bola Sepak

Menjejaki Keadilan, Budaya dan Komunikasi Pengadil Bola Sepak Menjejaki Keadilan, Budaya dan Komunikasi Akademika 79 (Mei-Ogos) 2010: 73-86 73 Menjejaki Keadilan, Budaya dan Komunikasi Pengadil Bola Sepak Exploring Justice, Culture and Football Referees Communication

More information

BAB EMPAT METODOLOGI KAJIAN

BAB EMPAT METODOLOGI KAJIAN BAB EMPAT METODOLOGI KAJIAN 4.0 Pendahuluan Penyelidikan atau kajian adalah sebagai satu kegiatan pengumpulan, pengolahan dan analisis data yang dilakukan secara sistematik dan cekap untuk memecahkan sesuatu

More information

OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A)

OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A) OLEH AN NAIM TRAINING (002262053-X) DIURUSKAN OLEH DINAMIK ECOMMERCE (002979275-A) Tips Dan Senarai Penting Untuk Bakal pengantin.. Ketahuilah 17 Tips Kewangan & Bijak Berbelanja, 11 Tips Melengkapkan

More information

BERITA BAIK DARIPADA TUHAN! Penerbitan Agama Kristian

BERITA BAIK DARIPADA TUHAN! Penerbitan Agama Kristian BERITA BAIK DARIPADA TUHAN! Penerbitan Agama Kristian Cara memanfaatkan brosur ini: Brosur ini akan membantu anda menikmati pembelajaran FirmanTuhan, Bible. Ayat rujukanpada hujung setiap perenggan membantu

More information