Mari tgk macam mana nak analisa CS..

Size: px
Start display at page:

Download "Mari tgk macam mana nak analisa CS.."

Transcription

1 Mari tgk macam mana nak analisa CS.. 1. untuk kotak biru yang pertama..ini adalah bull CS...key point kita..selagi tiada cs yang mampu break candle ni..uptrend still intact...lepas tu ada 2 cs bear kecik..sure ia tak mampu break.. 2. Kotak biru kedua..satu candle bull besar..breakout berlaku...so sini..keadaan yang sama...selagi tak ada candle yang mampu break cs kotak biru kedua..uptrend still berjalan.. 3.Terdapat banyak cs yang berada didalam kotak biru kedua..kita hanya akan anggap selll bila CS besar bull ini mampu di pecahkan..didalam keadaan cs pendek pendek itu...situasi 3 berlaku.iaitu ada satu candle bull break bear..ini penanda bahawa next cs akan shoot keatas..keadaan ini sesuai dengan kedudukan RSI yang masih above 50..teryata..cs seterusnya break cs bull dalam kotak dan juga cs no 3..position still hold.. 4.untuk mencapai situasi no 4..tiada satu pun cs bear..semua bull..so kita tak perlu untuk keluar position...sehinggalah..satu cs bear besar break 4 cs terdahulu..disini kita harus sudah berwaspada buy tidak lagi valid...kerana kekuatan cs bear itu telah break 4 cs sekaligus...tandakan cs terakhir yang dibreak oleh cs bear ini... 5.Sepertimana yang kita namakan Candle Breakout..tempat garis ini adalah tempat yang mana entry kita...kita tak kejar pucuk..tapi kita nak kejar kualiti entry..line breakout ini di test 2 kali..seharusnya ia adalah entry terbaik..selagi tiada CS yang mampu break line ini..downtrend berlaku.. 6.candle situasi 6 adalah cs yang kecik kecik..apakah kita mahu keluar position..apakah cs bear no 6 itu dah di pecahkan?..belom..so position sell kita akan keluar hanya dan bila cs bear no 6 itu dibecahkan..buatlah garis hilo cs no 6 itu..ternyata break masih kebawah.. 7. keadaan yang sama berlaku..masih gagal untuk break cs no 7 keatas.. 8.Disini kita akan lihat bagai mana..dalam banyak bull..ada bear..dan bear ini telh di pecahkan..ini penanda berakhirnya sell..buy telah mengambil tempat dengan breakoutnya cs bear..

2 9...tiada cs bear extrem 10.tiada cs bear extrem..buy still intact 11.Disini keadaan yang rumit..banyak trader akan terperangkap dengan bear CS..seolah olah sudah berlaku ending trend...seperti yang saya bagi tahu..keputusan kita adalah terletak pada cs bull no 11...selagi lom ada cs bear yang mampu untuk pecahkan cs ini..kita tidak akan mengambil risiko sell..kita biarkan dan lihat zone cs no 11 itu pecah kemana//walau pun 1 pip pecah..kita tetap akan kira pecah..ada satu bear yang retest garis dasar cs no 11..itu adalh retest setelah ada satu cs bull yang break..bull itu dah bagi tahu dia nak naik..dia dah break dan masuk balik kemudian retest line bottom..seterusnya...break dan tiada lagi cs yang dapat masuk dalam cs no 11..semuanya closed di luar line top..uptrend masih berlaku..rentry boleh disini.

3

4

5 Untuk Intraday..yang ini tak ada dalam ebook...iaitu kita kena kesan master candle yang break cs sebelah atau supp/resis sebelah..dan tarik fibo..tp 261/423..

6

7 analisa gu sebenarnya apa yang kita katakan break itu adalah candle ENGULFING..iaitu signal untuk revesal CS...namun tempat tang break itu..akan di test lagi sekali.. Bullish Engulfing

8

9

10 master candle

11 mengunakan fibo..keyakinan harus kuat..tp 261..sebab dalam perjalan ke tp..ada CS break atas bawah..ini akan mengugat keyakinan...berlainan dengan mengunakan kaedah candle breakout..kita akan perhatikan setiap cs yang mampu atau tidak break..so..training makes perfect..

12

13

14

15 Rasanya semua ni tak buat analisa tiap pagi..main redah je tgh hari dan tarik mana yang breakout..tak boleh...kalu perasan saya ada bagi gambar...cara analisa tiap pagi...korang tak tgk ehhh..dari pagi tu kita akan dapat arah dia..nak kemana hari ni..cuba tgk balik...cari balik kat page depan tu...menganalisa tiap pagi... ok..setiap pagi..check dulu mana SNR..yang mana break yang mana..peting ni sebab kalu bawah pada SNR tu..kita takkan akan buy..begitu juga kalu atas SNR..kita tak akan sell...mahu mati...sell tapi atas SNR..mana mahu turun...nasib la kalu dia break... Dari situ CS yang break SNR..(consider cs sebelah juga SNR)..ia dah bagi signal...tarik lah dari closed cs to low or hi...tgk gambar..cuba korang tarik..masing masing punya chart..tp 161/261/423..atau bila dah jumpa SNR yang lain..nak exit pun ok...but tgk SNR yang lain tu di level fibo berapa...cuba tarik masing masing..ada tak yang miss tak tp..???

16 analisa H1...nampaknya masih sideway..jangan hold pip lama lama... Adakah anda pasti anda tahu apa sokongan dan rintangan? Adakah anda benar-benar, BENAR-BENAR pasti? Sokongan dan tentangan adalah mungkin sesuatu yang paling idea dan paling dominan dalam market. Semua orang adalah sekurangkurangnya sedar sokongan dan rintangan - bagaimana sokongan boleh menjadi rintangan atau rintangan boleh menjadi sokongan; kebanyakan orang tidak sedar bahawa kawasan harga yang sebelum ini menyokong DAN rintangan mempunyai peluang yang baik yang berterusan untuk memberi sokongan atau rintangan lagi pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, MENYEDARI sesuatu tidak sentiasa memberikan kefahaman terhadap sesuatu itu. Jadi apa yang sebenarnya berlaku apabila rintangan menjadi sokongan (atau sokongan menjadi rintangan)?

17 menganalisa candle.. Satu lagi perkara yang anda akan lihat daripada yang dinyatakan di atas adalah bahawa sokongan dan rintangan. sering jauh dari tepat. SENTIASAlah anggap sokongan kawasan rintangan adalah - AREA iaitu buying AREA dan Selling AREA. Sekarang, sokongan dan rintangan yang kita ada rosak atau breakout dan ini menjelaskan kepada kita di sini ianya sering berlaku dalam banyak keadaan

18 - terdapat banyak lagi situasi yang berbeza dan variasi pada sokongan dan rintangan. Apa yang ditunjukkan pada kita ialah bagaimana untuk MEMAHAMI sokongan dan rintangan.. bagaimana kita menghadapi trapped buyer or sellers?...sering long candle akan membuat kita keliru.. Dari sini apa yang dapat kita simpulkan ialah: 1.The combination of Buyers willing to pay higher and higher prices ends up in a scramble of Buyers willing to pay any price to get-on-board what they hope will be a momentum-move they don t want to miss out! 2.The Sellers who shorted at S1, S2 and S3 hoping for a down-move are now panicking and must cover their short positions as the market moves against them further fuelling the rally..biasanya laa.. 3.secara amnya, many traders will perceive a potential Break-Out scenario because of the resistance encountered at the seller 1, Seller 2 and Seller 3 levels. Some traders will start buying before the Break-Out terjadi; some as it is happening and others after the Break-Out is CONFIRMED.Pilihan ditangan anda. Mengenal pasti keadaan bila mana kita katakan NO BUYER and NO Seller.. Macam mana tu?

19 masih ingat analisa GU H1..kita menunggu canddle penentu sell?...perhatikan..

20 analisa GU h1 Position minggu lepas..alhamdullilah pagi ni cokengg..

21 simple weekly resistance... Down to Daily...perhatikan konsep break and retest...level manakah yang belom diretest dan level manakah yang dah di break semasa junam dulu dan belom di retest...

22 Down to H4.. selesai sudah buy...sell pulok..

23 analisa eu.. RSI masih dibawah 50..tunggu cci OB..cari peluang.. Analisa GU..

24 Cara tarik fibo intraday Cara no 2

25 Mungkin fibodiv nok gi sebab breakout candle doh 423..kawe pun tok tahu..cuma ini lah level dia...first..261 candle breakout dulu.. 61 candle breakout ni adalah seller area..so..fibo ni bagi alert...aminn..tadok hok rempit ko..cci 5m..bagi OS tadi..huhu..aminnn banyaknya peluang yang diberikan oleh Allah hari ni...walaupun kita mahir dengan fibo..namun dia tak setepat SnR...ada masa analisa fibo miss..then we miss the boat..namun dengan SnR..kita hanya perlu lihat break..atau tidak...itulah saja yang ada depan mata..mahirkan ini sudah cukup..(i miss the boat walaupun lihat retes kerana tunggu 261)

26 rempit sikit pagi tadi...syukur.. profit lock siap siap.. last untuk hari ni..nak bawa familly jalan jalan,,, Perhatikan cci 7..this is a perfect signal...combined with SnR..

27 analisa H4...perhatikan Peratikan keadaan masa trending bilamana wujud cs cam tt tunjuk tu bull, bull, bull, bear... cs bear tu akan jd snr yg kuat dan biasanya price pasti akan retest kwsn tersebut... kat sinilah kita akan ambik peluang utk buka position... timeframe h4 adalah yg bagus utk refer s

28 analisa ej..mahirkan break and retes perhatikan GU..dah hit retes breakout..alhamdullilah..so..apa nak buat..tunggu cci keluar dari 100..then action..

29 saya follow rules teknik nie.. - kalau ada BO n price keluar -100 CCI 5% - 10% lot, tgk wave. - Klau BO + Price keluar Ada DIV dan pula trending. yg nie masuk...hehe hari ni market ting tong sikit..apa pun saya sempat rempit..akan di perhatikan lagi pergerakan ni..harap pecah atas..

30 EU..tgh retes resistance..so base on konsep break and retes..ambil peluang sell..kalu price berjaya closed atas pada line kuning tu..consider setup tak valid..

31 saya nak berkongsi idea...sebenarnya..kita tak perlu kejar market.. Market hanya akan bergerak atas atau bawah..dia tak akan pergi kiri kanan dan sebagainya..hanya atas dan bawah...dan biarlah dia nak lari sejauh mana pun..dia akan lalui tempat yang dah dia lalui..dan kalu dia sesat iaitu buat new hi atau new low...ia akan balik pangkal jalan...kalu kita nak lari sama dengan dia..letih kita...so bia la dia lari...kita tunggu di area area tertentu...dia sampai..kita ngap..kalu dia melepasi kita..kita tunggu next stop..sampai kita ngap.. kalau kita kejar dia dibelakang..dia pusing..kita pusing...dia pusing lagi kita pusing...akhirnya kita akan sesat..dan blur..deii.. mana ko nak pegi ni...so kesimpulan dia...kita tunggu dia di jerangkap samar.. itu pandangan saya lah..orang lain mungkin lain..begitu lah adanya bebelan saya..hahahah Kalau line kuning tu tak pecah..retrace dah complete 61.8%...market akan mencukuplan fibo 261..yang asal dari bawah.. jangan ambik sekerat sekerat..ia harus cukup mencukupi..

32 rempit GU lak.. rempit ni acc cepat grow..atas bawah.. sementara tunggu price kat level yang kita nak...conteng dulu..

33 combination SnR,RSI,CCI dan fibo..advanced sikit..tapi berbaloi baloi

34 perhatikan color code..

35 cubaan rempit lawan trend RSI..kena hati hati sikit..hahaha..apapun dia dah retes tu..turun sikit kot..hihi..kalau tidak SL la.. Disini saya akan terang kan bagaimana untuk mengunakan CCI...sila perhatikan betul betul.. 1.Pastikan anda telah kenal pasti support atau resistance di tf yang lebih besar..seperti H1 atau H4...kalau rajin..dailly and weekly lagi bagus..ini adalah kerana konsep vandle breakout ini berkait rapat dengan buy at support..sell at resistance..walau di tf mana sekali pun..

36 2.Apabila price sudah berada dalam zone yang kita tandakan..sila tukar ke tf 15..disini kita akan melihat bagai mana CCI berada..apakah sudah OB atau OS.. 3.konsep intraday akan di apply disini..cari fenomina bull mati bear..bear mati bull..dan tunggu retes...disini kita apply sepenuhnya konsep buy at support..sell at resistan.

37 EU analisa H4 analisa H1...nampaknya masih sideway..jangan hold pip lama lama... Adakah anda pasti anda tahu apa sokongan dan rintangan? Adakah anda benar-benar, BENAR-BENAR pasti?

38 Sokongan dan tentangan adalah mungkin sesuatu yang paling idea dan paling dominan dalam market. Semua orang adalah sekurang-kurangnya sedar sokongan dan rintangan - bagaimana sokongan boleh menjadi rintangan atau rintangan boleh menjadi sokongan; kebanyakan orang tidak sedar bahawa kawasan harga yang sebelum ini menyokong DAN rintangan mempunyai peluang yang baik yang berterusan untuk memberi sokongan atau rintangan lagi pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, MENYEDARI sesuatu tidak sentiasa memberikan kefahaman terhadap sesuatu itu. Jadi apa yang sebenarnya berlaku apabila rintangan menjadi sokongan (atau sokongan menjadi rintangan)? This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443. menganalisa candle.. This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443.

39 Satu lagi perkara yang anda akan lihat daripada yang dinyatakan di atas adalah bahawa sokongan dan rintangan sering jauh dari tepat. SENTIASAlah anggap sokongan kawasan rintangan adalah - AREA iaitu buying AREA dan Selling AREA Sekarang, sokongan dan rintangan yang kita ada rosak atau breakout dan ini menjelaskan kepada kita di sini ianya sering berlaku dalam banyak keadaan - terdapat banyak lagi situasi yang berbeza dan variasi pada sokongan dan rintangan. Apa yang ditunjukkan pada kita ialah bagaimana untuk MEMAHAMI sokongan dan rintangan.. bagaimana kita menghadapi trapped buyer or sellers?...sering long candle akan membuat kita keliru.. This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1024x443.

40 Dari sini apa yang dapat kita simpulkan ialah: 1.The combination of Buyers willing to pay higher and higher prices ends up in a scramble of Buyers willing to pay any price to get-on-board what they hope will be a momentum-move they don t want to miss out! 2.The Sellers who shorted at S1, S2 and S3 hoping for a down-move are now panicking and must cover their short positions as the market moves against them further fuelling the rally..biasanya laa.. 3.secara amnya, many traders will perceive a potential Break-Out scenario because of the resistance encountered at the seller 1, Seller 2 and Seller 3 levels. Some traders will start buying before the Break-Out terjadi; some as it is happening and others after the Break-Out is CONFIRMED.Pilihan ditangan anda. mari kita lihat index...moga dapat arah EU..

41 ss eu je dapat sebat... amat sesuai sekiranya Index retes..maka eu akan naik..kasi lock dulu..hihi lepas buy..kita sell pulop..baru sedap trade candle brakout..

42 lepas sell..kita buy pulop baru steady...nok gi mano lagi eu weii... eu round ke 4

43 first round eu.. live trade bersama mr axepert... eu masih hold..sekarang gomo GU..setup cantik..

44 alhamdullilah semua dah clear..sedikit analisa...sama sama perhatikan.. masyaallah..rezeki yang dilimpahkan di hari jumaat..

45 yang zone biru adalah h4 area.. alhamdullilah...seperti gambar terdahulu..pangkal kenaikan...telah pun hit dengan jayanya...syukur pada mu ya allah...kerana memberikan sedikit kefahaman candle breakout...

46 masa dah lewat..apa pun ini adalah maksud saya...insyallah akan bersambung.. ok..kawe bagi hint sebelom kawe bui penjelasan...sesuai dengan tajuk teknik ni..iaitu candle break...katakan h4 tgh running dan hit resistance..macam hok ada anak panah tu...letak satu garis menegak situ..dan tukar ko h1...apa berlaku ko cs hok tgh cucuk resitance dan cs selepas cucuk resistance?..apakah ada candle break?...dari h1..letak satu garis di cs tertinggi hok cucuk resistance..tgk tf15..apakah berlaku candle break kebawah?..letak satu garis menegak lagi di cs tf 15 hok cucuk resistance..tgk tf5..apakah berlaku candle break?..doh kalu tf kecik semua berlaku candle break?..demo pikir h4 nok naik ko?..cuba fikirkan..tgk jugak tf1min..apakah berlaku break and retes? perhatikan dan hope you guys learn something..

47 Analisa GU base on dailly support trading gap...kita kena perhatikan sama ada buka atas atau bawah SnR...prefer h4...snr tadi akan jadi penentu...cthnya seperti dibawah...kalu gap 10 pip tak payah la kisah sangat..

48

49 ej...weekly...adoyaiii..cunnn trade di tf 15..konsep sama..break and retes..

50 trade la di tf mana pun..tapi pastikan rules dia..break and retes..dan bull mati bear dan bear mati rule... dan pastikan ada satu garis yang menjadi pemisah antara buyer and seller...maknanya..selagi cs tak bukak atas garis ini...stick to your plan.. kaedah yang sama kan...dah sampai point retes..clearkan post dulu...nak tahu break ke tak?...kalau trade tf15..tgk tf5...apakah bear dah mati? Perkara yang berulang ulang.. rempit sikit...jangan kasi can...

51 Disini saya akan terang kan bagaimana untuk mengunakan CCI...sila perhatikan betul betul.. 1.Pastikan anda telah kenal pasti support atau resistance di tf yang lebih besar..seperti H1 atau H4...kalau rajin..dailly and weekly lagi bagus..ini adalah kerana konsep vandle breakout ini berkait rapat dengan buy at support..sell at resistance..walau di tf mana sekali pun.. 2.Apabila price sudah berada dalam zone yang kita tandakan..sila tukar ke tf 15..disini kita akan melihat bagai mana CCI berada..apakah sudah OB atau OS..

52 3.konsep intraday akan di apply disini..cari fenomina bull mati bear..bear mati bull..dan tunggu retes...disini kita apply sepenuhnya konsep buy at support..sell at resistan. EU h4..sl dah pasang..start your engine... Tips saya pikir perlu utk semua ambik perhatian... Utk sell: rsi perlu berada pada/atas level 70. Utk buy: rsi perlu berada pada/bawah level 30. Kasi dia melengkuk sikit baru le buka post... biasanya kita akan nmpk rsi buat div sblm buat move besar-an... kevalidan lg kuat kat TF besar... ada nampak apa apa setup?

53

54 analisa h4..ej.. signal GU

55 kita akan perhatikan situasi ini..eu ej..amin

56 EU analisa Untuk melihat pertukaran trend atau berlaku retracement yang sebenar.refer kepada H1 dan H4 chart. dibawah ini saya ss kan image untuk mengenal pasti buy atau sell mode menggunakan teknik breakout ini.

57 Kenapa line kuning masta? line tu mewakili snr tf brp? Kalau bull break lg bear paling atas tu... apakah kita blh kata close price bear paling atas tu pulak penentu pertukaran arah... mohon tunjuk ajar! Selagi mana price tidak boleh close dibawah line kuning tu... ianya masih lagi buy mode...kalau sell pun untuk sementara sahaja. konsep ini untuk counter trend apabila market trending, reversal cs yg kat bawah tu adalah support yg kuat.. apabila trending memang kita tahu trend keatas contohnya... tapi macam mana kita nak tahu bila perubahan trend sebenar akan berlaku dan buy mode bertukar kepadaa sell mode untuk jangka masa yang lama...bukan intraday... jadi perhatikan setup ini bila kita ada pos sell...kawasan yang agak rumit ditembusi yg sepatutnya kita mencari buy diarea yang menghampiri line kuning ini Cara untuk melihat pertukaran trend.. 1.kenal pasti opposite bar yang terakhir dalam trending...cth..dalam uptrend..cari bar bear yang terakhir...dalam downdtrend..cari bar bull yang terakhir.. 2.Pastikan bar itu telah di pecahkan terlebih dahulu 3.buatkan zone buy/sell bermula dari revesal bar yang telah dipecahkan ke top/bottom.. 4.tunggu break dan retes.

58 contoh uptrend... contoh EJ

59 pengunaan fibo breakout ketepatan dan kejituan yang manakah pilihan anda?..

60 Tuan, sy masih lg blm begitu faham...untuk candle terakhir tu, bila dlm UT kita cari bear terakhir, dan bila dlm DT kita cari bull terakhir. Btl begitu? Sekiranya begitu, di dlm chrt ini kenapa kita x ambil candle bull yg paling sekali(candle selepas bear yg panjang tu)? Harap tuan dpt jelaskan. perhatikan betul betul..chart dari kiri penurunan dah jadi macam tangga..dan tidak ada candle yang mampu break tangga tangga tu..dan akhirnya...sampai satu ketika tangga tu di pecahkan...saat itu..berhati hati...bila tangga terakhir di pecahkan...iai adalah bull terakhir sebelom bull yang memecahkan dia...dari situ..zone buy telah di kenal pasti. pemahaman saya konsep CBR setakat hari ni... analisa GJ H1...apa yg dah berlaku dan akan berlaku kalu tgk fibo pun macam dah hit 261..

61 Ej pun sama..dah hit 423..hmmm...ok next week sudah tahu..kita cari setup... cuba renungkan..

62 agaknya eu ni nak kemana ye... Cuba perhatikan contoh ini... patern H1 tu sudah terjadi.. bermakna kalau kita faham position buy yang kat bawah tu valid untuk hold atau ambik sebahagiannya... lepas tu kita cari point reentry new buy position. ej.. tiap kali CCI keluar dari level 100 & -100 ianya akan menghasilkan level/zon SnR... seterusnya kita kena praktis selalu utk tanda kan SnR di H4 / H1...supaya dapat lihat gelagat price di level2 fibo samada utk TP or utk teruskan hold post

63 makin cerah CBR ni analisa eu ej analisa.sebelum terjadinya chart di sebelah kanan, bagaimana kita nak menentukan harga di sebelah chart kiri yang turun itu akan continue turun atau reverse?..perhatikan bahu kanan 2 kali retes,,setelah zone buy terbentuk..

64 analisa gu

65 ej analisa.. ej..tf 15 macam mane yer nk pastikan yg sesuatu bull or bear tuh adalah yg terakhir? sbb bila sy review balik pic2 kt dlm nih sy agak kurang pasti dan keliru... huhuhu... sbb kekadang cam ade lagi bull or bear yg masih wujud... terutama kt zone yg breakout tuh hanya yang dalam bulatan itu sahaja yang mampu break kan candle bull yang menjadi zone buy...turunya price adalah untuk memberikan best buy.

66 ej keadaan semasa.. EJ...analisa semasa cubaan test run merempit/scalping dgn CBR

67 EJ M5 CS break -> tarik fibo -> enter OP apa yang perlu..break and retes,,tak susah pun..

68 jom..perhatikan h4..breakout berlaku..rilekkkkk..hihi perjalanan EU

69 eu..junam terus... apa yang kita nama kan ruang kosong itu adalah keadaan dimana tiada kawasan SnR disitu/juga bila mana berlaku satu candle besar dan price telah memasuki dalam badan candle besar tersebut...contohnya adalah seperti dibawah..

70

71

72

73 lagi contoh ruang kosong..

74 sekadar analisa break line tu setup invalid..but so far masih ok.. perhatikan 261 dimana... PERINGATAN:: HARAP E-BOOK INI DAPAT DIMENAFAATKAN DENGAN SEBAIKNYA. E-BOOK INI BUKAN UNTUK DIJUAL. TERIMA KASIH KEPADA MASTER ZUL/NURUL123 KERANA SUDI BERKONGSI TEKNIK YANG AMAT BERGUNA INI. SAMA-SAMA KITA DOAKAN YANG TERBAIK UTK MASTER ZUL. MASTER ZUL DAH BERPESAN DIA TAKKAN HALALKAN DUNIA & AKHIRAT SEKIRANYA TEKNIK ATAU EBOOK INI DIJUAL. HARAP MAKLUM

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100

Jom kita pelajari term2 atau istilah2 yang akan selalu di gunakan pada TEKNIK CSR100 TEKNIK CSR100 Apa itu TEKNIK CSR100? Teknik CSR100 bermaksud Teknik "Classical Support n Resistance" dengan Target Profit sekurang2nya 100pips (insyaallah). Teknik ini based sepenuhnya pada konsep "Support

More information

Page 1 of 1. Page 2 of 2 % &! " '! ( ' ( $) * +, - % -. !" # $

Page 1 of 1. Page 2 of 2 % &!  '! ( ' ( $) * +, - % -. ! # $ Argosoft Pos Server Panduan Page 1 of 1 Isi Mulai... 3 Menguasai... 5 Pilihan... 7 Menentukan catatan... 10 Menentukan Linkungan... 11 Linkungan betul... 12 Menentukan linkungan berganda... 13 Menambahkan

More information

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012

TK Arah Market KULIAH 5 TK ARAH MARKET 22/4/2012 TK Arah Market BISMILLAH DGN NAMA ALLAH SWT YG MAHA PENGASIH LG MAHA PENYAYANG. TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH SWT TUHAN SERU SEKELIAN ALAM. YG MAHA KUASA ATAS TIAP TIAP SESUATU. SELAWAT SERTA SALAM KPD NABI

More information

1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance

1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance PANDUAN MENGGUNA SISTEM PUNGUTAN AGENSI LUAR (SPAL) 1. MAYBANK BERHAD INTERNET 1.1 Mendaftar di dalam Maybank2u.com 1.1.1 Pergi ke mana-mana mesin ATM Maybank atau Mayban Finance 1.1.2 Pilih Maybank2u

More information

LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA LIGHTNING AS A NEW RENEWABLE ENERGY SOURCE SARAVANA KUMAR A/L ARPUTHASAMY A project report submitted

More information

Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms)

Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms) Web-based Assessment in Teaching and Learning Management System (e-atlms) Hamsiah Mohd Dahalan & Raja Maznah Raja Hussain Department of Curriculum and Instructional Technology, University of Malaya, MALAYSIA

More information

SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD

SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD SPAM FILTERING USING BAYESIAN TECHNIQUE BASED ON INDEPENDENT FEATURE SELECTION MASURAH BINTI MOHAMAD A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of

More information

TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG

TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG TEKNOLOGI VIDEO DIGITAL PENGENALAN KEPADA VIDEO ANALOG Jabatan Multimedia Pendidikan Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia VIDEO ANALOG & VIDEO DIGITAL Video Analog merujuk kepada hasil dari

More information

Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih

Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih Warsoma Djohan Prodi Matematika, FMIPA - ITB March 6, 00 Kalkulus / MA-ITB / W.D. / 00 (ITB) Kalkulus Fungsi Dua Peubah atau Lebih March 6, 00 / 9 Fungsi Dua Peubah

More information

Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST1113 ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS

Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST1113 ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS Program Peralihan Pembantu Makmal (PPPM) WFST ASAS KERJA LAPANGAN KOMPAS, TRIGONOMETRI & MEMBUAT RINTISAN KOMPAS KOMPAS Kompas mempunyai ciri-ciri berikut; - Arah perjalanan (Direction of travel Arrow.

More information

OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS

OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS OCBC GREAT EASTERN CO-BRAND CARD FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) REBATE FEATURES, INTEREST FREE AUTO INSTALMENT PAYMENT PLAN (AUTO-IPP) AND BENEFITS 1. What benefits can I get when I use the OCBC Great

More information

Panduan Program Power Led

Panduan Program Power Led Panduan Program Power Led 1.Pertama-tama install Software power led seperti menginstal software lainnya 2. Jika instal sudah selesai maka tampilan akan seperti ini. Jika kontroler Tipe Serial USB to Serial

More information

ebook cover designed by www.cheapestcovers.com

ebook cover designed by www.cheapestcovers.com ebook cover designed by www.cheapestcovers.com 1 Disclaimer This ebook was written Hafiz Latib a.k.a Bitol. You are forbidden to modify or reproduce any information within this ebook for your personal

More information

ii) 9 months Plan - Interest Rate at 0.75% per month The minimum transfer amount is RM1,000 and maximum is subject to Cardmember

ii) 9 months Plan - Interest Rate at 0.75% per month The minimum transfer amount is RM1,000 and maximum is subject to Cardmember BALANCE TRANSFER - TERMS & CONDITIONS 1. Holders of Maybank Credit Card Card(s) ( Cardmember ) may apply to transfer outstanding balances including principal, accrued profit, profit and other charges as

More information

TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO

TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO i TRANSFORMATIONAL PROJECT MANAGER: AN ENABLER OF AN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) IMPLEMENTATION SUCCESS JOHN ONYEKACHI OKUGO A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for

More information

GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM

GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM LHDN.01/35/(S)/42/51/84 GARIS PANDUAN PENGENDALIAN DIVIDEN SATU PERINGKAT DALAM LEBIHAN AKTUARI YANG DIPINDAHKAN KEPADA DANA PEMEGANG SAHAM 1. PENDAHULUAN 1.1 Lebihan Aktuari adalah lebihan baki pada akhir

More information

KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN

KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN KRITERIA BORANG NYATA CUKAI PENDAPATAN (BNCP) TIDAK LENGKAP CRITERIA ON INCOMPLETE INCOME TAX RETURN FORM (ITRF) PEMBERITAHUAN (Pin. 1/2014) MULAI 1 JANUARI 2012, BNCP YANG TIDAK LENGKAP AKAN DIPULANGKAN

More information

INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN

INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN i INTEGRATING CONSUMER TRUST IN BUILDING AN E-COMMERCE WEBSITE NUR ZAILAN BIN OTHMAN A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Science

More information

PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Julai - Disember 2015

PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Julai - Disember 2015 PENCAPAIAN HOSPITAL PERFORMANCE INDICATOR FOR ACCOUNTABILITY (HPIA) No Indikator Standard Performance Julai - Disember 2015 Catatan INTERNAL BUSINESS PROCESS 1 ST elevation myocardial infarction (STEMI)

More information

E-book Panduan Asas Forex rev1.1 http://onlinebisnes.com

E-book Panduan Asas Forex rev1.1 http://onlinebisnes.com Prakata : Terima kasih kerana memilih untuk menjenguk isi panduan asas forex ini.pada mulanya saya bercadang membukukan panduan ringkas asas forex ini untuk diedarkan kepada prospek/downline Marketiva

More information

Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program

Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program INDONESIA Ver. Oct 2014 Note on the Application Form for the JICA Training and Dialogue Program Dear Candidates in Indonesia, ENGLISH (1) For Medical History and Language Proficiency, please fill in the

More information

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone

Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Handphone Financial Freedom Mohd Nazri Ab Rahim 011-35396115 IDP : 588266 kerjadarirumahla.blogspot.com ISI KANDUNGAN TAJUK M/S E-MAIL #1 (Salam pengenalan) 2 E-MAIL #2

More information

IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR

IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR IMPROVING SERVICE REUSABILITY USING ENTERPRISE SERVICE BUS AND BUSINESS PROCESS EXECUTION LANGUAGE AKO ABUBAKR JAAFAR A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award

More information

FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS

FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS FRAMEWORK FOR EVALUATING PROGRAMMING LANGUAGES FOR COMPUTER GRAPHICS By AKRAM MOHAMMED ZEKI Thesis Submitted to the School of Graduate Studies, Universiti Putra Malaysia, in Fulfilment of the Requirements

More information

DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID

DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID DEVELOP AND DESIGN SHEMATIC DIAGRAM AND MECHANISM ON ONE SEATER DRAG BUGGY MUHAMMAD IBRAHIM B MD NUJID A report in partial fulfillment of the requirements For award of the Diploma of Mechanical Engineering

More information

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA

LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA SOALAN LAZIM CP204 LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA S1 : Anggaran yang telah dibuat oleh syarikat adalah RM100,000 bagi Tahun Taksiran 2001. Apabila syarikat mengemukakan Borang C, cukai yang disifatkan

More information

NAMA:... Tingkatan :... BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

NAMA:... Tingkatan :... BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA SULIT 4531/3 NAMA:... Tingkatan :... 4531/3 Fizik Kertas 3 Ogos 2012 1 ½ jam BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM

More information

STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG. for the award of the degree of

STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG. for the award of the degree of STRESS EFFECT STUDY ON 6 DIFFERENT PATTERN OF TYRES FOR SIZE 175/70 R13 SYAHRIL AZEEM ONG BIN HAJI MALIKI ONG A report submitted in partial fulfilment of the requirements for the award of the degree of

More information

A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS

A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS A STUDY ON MOTIVATION TO START UP A BUSINESS AMONG CHINESE ENTREPRENEURS A master project submitted to the Graduate School in partial fulfillment of the requirements for the degree Master of Business Administration,

More information

SWAY REDUCTION ON GANTRY CRANE SYSTEM USING DELAYED FEEDBACK SIGNAL (DFS) NORASHID BIN IDRUS

SWAY REDUCTION ON GANTRY CRANE SYSTEM USING DELAYED FEEDBACK SIGNAL (DFS) NORASHID BIN IDRUS i SWAY REDUCTION ON GANTRY CRANE SYSTEM USING DELAYED FEEDBACK SIGNAL (DFS) NORASHID BIN IDRUS This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of Bachelor of Electronic

More information

APLIKASI KOMPUTER DALAM PENGAJARAN BAHASA: PENGUASAAN GURU DAN KEKANGAN DALAM PELAKSANAAN

APLIKASI KOMPUTER DALAM PENGAJARAN BAHASA: PENGUASAAN GURU DAN KEKANGAN DALAM PELAKSANAAN 47 1st International Malaysian Educational Technology Convention APLIKASI KOMPUTER DALAM PENGAJARAN BAHASA: PENGUASAAN GURU DAN KEKANGAN DALAM PELAKSANAAN Yahya Othman, PhD, Roselan Baki, PhD Jabatan Pendidikan

More information

SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI

SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI SPA BEAUTY MANAGEMENT SYSTEM NAJIHAH BINTI RUSSLI This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the Bachelor of Computer Science (Database Management) FACULTY OF INFORMATION AND

More information

PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA

PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA PRODUCTIVITY IMPROVEMENT VIA SIMULATION METHOD (MANUFACTURING INDUSTRY) HASBULLAH BIN MAT ISA Thesis submitted in fulfillment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Mechanical Engineering

More information

BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE

BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE BISKUT RAYA INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM (BRIMS) NURUL AMIRAH BINTI ROSLAN THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE FACULTY OF COMPUTER SYSTEM & SOFTWARE ENGINEERING UNIVERSITI

More information

Transaction Processing, Functional Applications & anton@ukdw.ac.id

Transaction Processing, Functional Applications & anton@ukdw.ac.id Transaction Processing, Functional Applications & Integration anton@ukdw.ac.id Alternatif Pengganti Tgl 19 nov jam 10.30 (Sabtu) Tgl 3 des jam 10.30 (Sabtu) Tgl 5 des jam 10.30 (Senin) Functional Areas

More information

rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA

rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA rumah2020.com (Dimiliki oleh Sri Neta Enterprise 978789T) No. 9, Jalan SP 3C, Taman Sri Puchong, 47100 Puchong Selangor. Tel: 012 3225244 SEBUTHARGA Pelanggan: En. Amin No. 17, Jalan Sumudera Selatan Gombak

More information

Chapter 17 COMPLETION. 1. Receipt of notice from Contractor. 2. Final Inspection. PT

Chapter 17 COMPLETION. 1. Receipt of notice from Contractor. 2. Final Inspection. PT Flowchart Description Action By Reference 1 1. Receipt of notice from Contractor - 2 2. Final Inspection. PT 3 Yes No 3. Works (or Section) is practically completed for all purposes of the Contract? -

More information

WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN

WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN i WEB-BASED PROPERTY MANAGEMENT SYSTEM SAFURA ADEELA BINTI SUKIMAN A thesis submitted in fulfillment of the requirements for the award of the degree of Masters of Science (IT Management) Faculty of Computer

More information

Student Application Form

Student Application Form Please check the relevant boxes. Undergraduate Malaysian Postgraduate International Student name: Student Application Form Instructions: 1. Please fill out this form in pen or apply online at www.monash.edu.my/advancement/future/index.html

More information

BODY ASSEMBLY PROCESS IMPROVEMENT FOR AUTOMOTIVE INDUSTRY MOHD NAJMI BIN MOHAMAD

BODY ASSEMBLY PROCESS IMPROVEMENT FOR AUTOMOTIVE INDUSTRY MOHD NAJMI BIN MOHAMAD BODY ASSEMBLY PROCESS IMPROVEMENT FOR AUTOMOTIVE INDUSTRY MOHD NAJMI BIN MOHAMAD A report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Mechanical Engineering

More information

JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING. A thesis submitted in partial fulfillment of. the requirements for the award of the degree of

JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING. A thesis submitted in partial fulfillment of. the requirements for the award of the degree of JOB AGENT MANAGEMENT SYSTEM LU CHUN LING A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Computer Sciences (Software Engineering) FACULTY OF COMPUTER

More information

MOHD KHALIL BIN ABDUL KADJR

MOHD KHALIL BIN ABDUL KADJR CONSTRUCTION PLANNING AND SCHEDULING: A CASE STUDY OF "CADANGAN MEMBJNA DAN MENYIAPKAN KEJLL1YYAH SAINS UNTUK UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA" MOHD KHALIL BIN ABDUL KADJR A final year project report

More information

Student Application Form

Student Application Form Please check P the relevant boxes. Undergraduate Malaysian Postgraduate International Student name: Student Application Form Instructions: 1. Please fill out this form in pen or apply online at http://www.monash.edu.my/study/apply/application-form/online-application

More information

Customer Service Charter

Customer Service Charter Customer Service Charter Introduction This Customer Service Charter sets out our commitment to deliver the highest standard of customer service. It outlines the types of services we will endeavour to provide

More information

HOME ALARM SYSTEM USING DETECTOR SENSOR MD KHAIRUL AMRI B MD ZAIN

HOME ALARM SYSTEM USING DETECTOR SENSOR MD KHAIRUL AMRI B MD ZAIN HOME ALARM SYSTEM USING DETECTOR SENSOR MD KHAIRUL AMRI B MD ZAIN This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of Bachelor of Electronic Engineering (Industrial Electronics)

More information

TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran

TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran HBEF3203 Pengukuran dan Penilaian dalam Pendidikan TOPIK 1 Konsep Pengukuran dan Skala Pengukuran Azman Fadzil Galton dan Binet membuat kajian mengukur kebolehan individu. Bermula dengan kajian tersebut,

More information

Katakunci : kefahaman murid, konsep jirim

Katakunci : kefahaman murid, konsep jirim Kefahaman Murid Sekolah Rendah Terhadap Konsep Jirim Mohammad Yusof Bin Haji Arshad & Teoh Chin Keong Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Abstrak : Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti

More information

HELP DESK SYSTEM IZZAT HAFIFI BIN AHMAD ARIZA

HELP DESK SYSTEM IZZAT HAFIFI BIN AHMAD ARIZA HELP DESK SYSTEM IZZAT HAFIFI BIN AHMAD ARIZA A thesis submitted in fulfillment of the requirement for the awards of Bachelor of Computer Science (Computer Systems & Networking) with Honours Faculty of

More information

01 [pg 3] Set-Top-Box (STB) 02 [pg 5] HyppTV Remote Control. 03 [pg 10] Accessing the TV Guide. 04 [pg 12] Accessing the Video On Demand (VOD)

01 [pg 3] Set-Top-Box (STB) 02 [pg 5] HyppTV Remote Control. 03 [pg 10] Accessing the TV Guide. 04 [pg 12] Accessing the Video On Demand (VOD) HyppTV user guide With HyppTV, you will get to watch an exciting array of TV programmes, movies and much more at your convenience. Experience watching Video On Demand (vod) movies or series and watch them

More information

TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH

TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH TAHAP KOLESTEROL HDL DALAM KALANGAN PELAJAR OBES DI SEKOLAH MENENGAH Syed Kamaruzaman Syed Ali, Prof. Madya Dr. Rosnah Ismail, Dr. Raji Subramaniam Universiti Malaya Abstract This research was done to

More information

LICENSE PLATE RECOGNITION OF MOVING VEHICLES. Siti Rahimah Binti Abd Rahim

LICENSE PLATE RECOGNITION OF MOVING VEHICLES. Siti Rahimah Binti Abd Rahim LICENSE PLATE RECOGNITION OF MOVING VEHICLES Siti Rahimah Binti Abd Rahim Bachelor of Engineering with Honors (Electronics & Computer Engineering) 2009/2010 UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK R13a BORANG PENGESAHAN

More information

IMPLEMENTING CRYPTOGRAPHY IN DATABASE KWAN SHONG HANN

IMPLEMENTING CRYPTOGRAPHY IN DATABASE KWAN SHONG HANN IMPLEMENTING CRYPTOGRAPHY IN DATABASE KWAN SHONG HANN A thesis submitted in fufflilment of the requirements for the award of the degree of Bachelor of Computer Science (Computer Systems & Networking) Faculty

More information

EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES

EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES EFFECTS OF COMMUNICATION AND CONFLICT RESOLUTION SKILLS TRAINING ON MARITAL SATISFACTION AND MENTAL HEALTH AMONG IRANIAN COUPLES By MAHIN ASKARI Thesis Submitted to the School of Graduate Studies, Universiti

More information

CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI

CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI ii CLIENT SERVER APPLICATION FOR SERVER FARM PERFORMANCE MONITORING ABDIRASHID HASSAN ABDI A project submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Computer

More information

Dimensi Amalan Etika Profesion

Dimensi Amalan Etika Profesion MALIM Bil. 10 (2009) 17 Dimensi Amalan Etika Profesion SHAMSUDDIN AHMAD, KHAIRUDDIN IDRIS & AZAHARI ISMAIL ABSTRACT A crisis of confidence in the society is partly due to the reason that the society increasingly

More information

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia

PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia PENGURUSAN BILIK DARJAH Mohd Hasani Dali Universiti Utara Malaysia, Kedah & Mohamad Johdi Salleh International Islamic University Malaysia Pendahuluan Bilik darjah merupakan medan perjuangan utama seorang

More information

Make it easy, make it smart. Choose Smart Pay.

Make it easy, make it smart. Choose Smart Pay. WORLD ENRICH WORLD INFINITE SIGNATURE By invitation only PLATINUM GOLD WORLD PLATINUM Make it easy, make it smart. Choose Smart Pay. Education Medical Purchases Shopping Gadgets Art Vacation You don't

More information

(c) the offer is not applicable to kids below 12 years ticket at TGV and Children ticket at GSC;

(c) the offer is not applicable to kids below 12 years ticket at TGV and Children ticket at GSC; 1-FOR-1 FRIDAY MOVIE PRIVILEGES AT MAJOR CINEMAS Terms and Conditions 1. Subject to these terms and conditions, on Fridays with effect from 22 nd July 2013 and until further notice, the principal and supplementary

More information

DEVELOPMENT OF STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) MATLAB- BASED SOFTWARE FOR AUTOMOTIVE INDUSTRIES APPLICATION SITI HAZLINA BINTI MOKHTAR

DEVELOPMENT OF STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) MATLAB- BASED SOFTWARE FOR AUTOMOTIVE INDUSTRIES APPLICATION SITI HAZLINA BINTI MOKHTAR DEVELOPMENT OF STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) MATLAB- BASED SOFTWARE FOR AUTOMOTIVE INDUSTRIES APPLICATION SITI HAZLINA BINTI MOKHTAR A thesis submitted is fulfillment of the requirements for the award

More information

MODELING AND SIMULATION OF SINGLE PHASE INVERTER WITH PWM USING MATLAB/SIMULINK AZUAN BIN ALIAS

MODELING AND SIMULATION OF SINGLE PHASE INVERTER WITH PWM USING MATLAB/SIMULINK AZUAN BIN ALIAS MODELING AND SIMULATION OF SINGLE PHASE INVERTER WITH PWM USING MATLAB/SIMULINK AZUAN BIN ALIAS This thesis is submitted as partial fulfillment of the requirement for the award of the Bachelor Degree Electrical

More information

Presented by: FRO Northern

Presented by: FRO Northern Presented by: FRO Northern SRM e-invoicing 1. FSSO Organization Chart 2. FRO Contact List 3. SRM E-Invoicing Summary 4. Business As Usual (BAU) 5. Document required Contract Payment 6. Storage & Filing

More information

Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com

Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com Disusun atur semula oleh Rokiah Abdul Hamid www.ummimamabiz.com KISAH 1: Puan Lyana Saya nak kongsi kisah seorang yg hebat.. Beliau dah setahun++ dlm shaklee.. dari main2 kepada serius..dari distributor

More information

DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC. I Putu Agus Tira Andika. Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana.

DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC. I Putu Agus Tira Andika. Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana. 1 DVD COVERS: A STUDY OF SEMIOTIC I Putu Agus Tira Andika Non-regular Program English Department Faculty of Letters and Culture Udayana University Abstract Penelitian ini berjudul DVD Covers: A Study of

More information

Celebrate With PB Cards. Terms and Conditions. 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ).

Celebrate With PB Cards. Terms and Conditions. 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ). Celebrate With PB Cards Terms and Conditions Campaign Period 1. The campaign is valid from 1 January 2016 until 30 April 2016 ( Campaign period ). Eligibility 2. The Campaign is open exclusively to New-To-Bank

More information

EFFECTIVE COST MANAGEMENT: APPLYING ACTIVITY BASED COSTING IN PRIVATE HEALTHCARE - (HAEMODIALYSIS SERVICES)

EFFECTIVE COST MANAGEMENT: APPLYING ACTIVITY BASED COSTING IN PRIVATE HEALTHCARE - (HAEMODIALYSIS SERVICES) EFFECTIVE COST MANAGEMENT: APPLYING ACTIVITY BASED COSTING IN PRIVATE HEALTHCARE - (HAEMODIALYSIS SERVICES) Cheow Jen Hurn HD 47.4 CS11 Corporate Master in Business Administration 2011 2011 Pusat i mat

More information

BAB 3 SEMANTIK: PERLUASAN, PENYEMPITAN DAN PERUBAHAN MAKNA

BAB 3 SEMANTIK: PERLUASAN, PENYEMPITAN DAN PERUBAHAN MAKNA BAB 3 SEMANTIK: PERLUASAN, PENYEMPITAN DAN PERUBAHAN MAKNA 3.0. Pengenalan Bab ini akan membincangkan mengenai aspek yang akan digunakan dalam kajian tesis ini. Analisis data yang dilakukan dalam bab keempat

More information

Teori Himpunan. Bagian III

Teori Himpunan. Bagian III Teori Himpunan Bagian III Teori Himpunan Himpunan: Kumpulan objek (konkrit atau abstrak) ) yang mempunyai syarat tertentu dan jelas, bisanya dinyatakan dengan huruf besar. a A a A a anggota dari A a bukan

More information

IN THE COURT OF APPEAL OF MALAYSIA (APPELLATE JURISDICTION) THE PALACE OF JUSTICE CIVIL APPEAL NO. P-02-2969-12/2012. Appellant

IN THE COURT OF APPEAL OF MALAYSIA (APPELLATE JURISDICTION) THE PALACE OF JUSTICE CIVIL APPEAL NO. P-02-2969-12/2012. Appellant IN THE COURT OF APPEAL OF MALAYSIA (APPELLATE JURISDICTION) THE PALACE OF JUSTICE CIVIL APPEAL NO. P-02-2969-12/2012 Appellant NORAZLEEN BT MOHAMMED MUSTAFFA v. Respondents (1) DR. OMAR MD. ISA (2) PUSAT

More information

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA DEVELOPMENT OF PROTOTYPE SCHEDULING AND SEQUENCING SOFTWARE FOR JOB SHOP MANUFACTURING IN SHEET METAL FABRICATION

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA DEVELOPMENT OF PROTOTYPE SCHEDULING AND SEQUENCING SOFTWARE FOR JOB SHOP MANUFACTURING IN SHEET METAL FABRICATION UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA DEVELOPMENT OF PROTOTYPE SCHEDULING AND SEQUENCING SOFTWARE FOR JOB SHOP MANUFACTURING IN SHEET METAL FABRICATION MOHAMAD ZAIHIRAIN MOHAMED RASIN FK 2002 9 DEVELOPMENT OF PROTOTYPE

More information

GLOBAL SYSTEM FOR MOBILE COMMUNICATION (GSM) KIT FOR VEHICLE S ALARM SYSTEM NIK MOHD KHAIRULFAHMI BIN NIK MAT

GLOBAL SYSTEM FOR MOBILE COMMUNICATION (GSM) KIT FOR VEHICLE S ALARM SYSTEM NIK MOHD KHAIRULFAHMI BIN NIK MAT GLOBAL SYSTEM FOR MOBILE COMMUNICATION (GSM) KIT FOR VEHICLE S ALARM SYSTEM NIK MOHD KHAIRULFAHMI BIN NIK MAT This report is submitted in partial fulfillment of requirements for the award of Bachelor of

More information

EXPERIMENTAL ANALYSIS OF PASSIVE BANDWIDTH ESTIMATION TOOL FOR MULTIPLE HOP WIRELESS NETWORKS NURUL AMIRAH BINTI ABDULLAH

EXPERIMENTAL ANALYSIS OF PASSIVE BANDWIDTH ESTIMATION TOOL FOR MULTIPLE HOP WIRELESS NETWORKS NURUL AMIRAH BINTI ABDULLAH EXPERIMENTAL ANALYSIS OF PASSIVE BANDWIDTH ESTIMATION TOOL FOR MULTIPLE HOP WIRELESS NETWORKS NURUL AMIRAH BINTI ABDULLAH THESIS SUBMITTED IN FULFILLMENT OF THE DEGREE OF COMPUTER SCIENCE FACULTY OF COMPUTER

More information

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KNOWLEDGE MANAGEMENT SYSTEM FRAMEWORK FOR COLLABORATIVE OPEN SOURCE SOFTWARE DEVELOPMENT

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KNOWLEDGE MANAGEMENT SYSTEM FRAMEWORK FOR COLLABORATIVE OPEN SOURCE SOFTWARE DEVELOPMENT UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KNOWLEDGE MANAGEMENT SYSTEM FRAMEWORK FOR COLLABORATIVE OPEN SOURCE SOFTWARE DEVELOPMENT MODI BIN LAKULU FSKTM 2012 23 KNOWLEDGE MANAGEMENT SYSTEM FRAMEWORK FOR COLLABORATIVE

More information

PROSES PENYELESAIAN MASALAH. Azlinda Azman, Ph.D Noriah Mohamed, Ph.D. Penyelesaian masalah merupakan matlamat utama dalam satu-satu proses

PROSES PENYELESAIAN MASALAH. Azlinda Azman, Ph.D Noriah Mohamed, Ph.D. Penyelesaian masalah merupakan matlamat utama dalam satu-satu proses PROSES PENYELESAIAN MASALAH Azlinda Azman, Ph.D Noriah Mohamed, Ph.D Pengenalan Penyelesaian masalah merupakan matlamat utama dalam satu-satu proses pertolongan. Namum matlamat ke arah penyelesaian masalah

More information

Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign. Terms and Conditions

Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign. Terms and Conditions Fuel Happier with PB Petron Visa Gold Credit Card Acquisition and Usage Campaign Campaign Period Terms and Conditions 1. The campaign is valid from 1 October 2015 till 31 December 2015 (the Campaign Period

More information

Terms & Conditions Cash Rebate MasterCard

Terms & Conditions Cash Rebate MasterCard TERMS & CONDITIONS RELATING TO REBATE AND BENEFITS AVAILABLE UNDER THE CIMB CASH REBATE MASTERCARD CREDIT CARD 1. The cash rebates ( Cash Rebate ) available under the CIMB Cash Rebate MasterCard Credit

More information

Motor Comprehensive Cover Insurance

Motor Comprehensive Cover Insurance PRODUCT DISCLOSURE SHEET (PDS) (Read this Product Disclosure Sheet before you decide to take out this Product. Be sure to also read the general terms and conditions of this Policy) 1. What is this product?

More information

LEARNING MANAGEMENT SYSTEM(LMS) AND COURSE MANAGEMENT SYSTEM(CMS)

LEARNING MANAGEMENT SYSTEM(LMS) AND COURSE MANAGEMENT SYSTEM(CMS) LEARNING MANAGEMENT SYSTEM(LMS) AND COURSE MANAGEMENT SYSTEM(CMS) KUMPULAN 4 NO MATRIK DAN NAMA AHLI : 1. Robiatul Najwa bt Mustafa Kamal (A155080) 2. Nurul Ashikin bt Abu Bakar ( A155330) 3. Nur Hamimi

More information

BIOMECHANICS AND MEASUREMENT ON ARCHERY ATHLETE: BALANCING BODY POSTURE

BIOMECHANICS AND MEASUREMENT ON ARCHERY ATHLETE: BALANCING BODY POSTURE BIOMECHANICS AND MEASUREMENT ON ARCHERY ATHLETE: BALANCING BODY POSTURE by AHMAD TAUFIQ BIN AYUB Thesis is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of degree of Bachelor of Mechanical

More information

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA

MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA MENGAPA PENYEMBAHAN YANG TERUTAMA Selamat datang. Terima kasih kerana memuat turun Nota Penceramah bagi Kursus Pusat Penyembahan. Untuk sesi pertama ini, kami telah menggariskan struktur dan perkara penting

More information

MODELING OF TRANSPORT PROCESSES FOR AIR POLLUTANTS ENHANCED WITH GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM

MODELING OF TRANSPORT PROCESSES FOR AIR POLLUTANTS ENHANCED WITH GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM MODELING OF TRANSPORT PROCESSES FOR AIR POLLUTANTS ENHANCED WITH GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM By BONIFACE CHUKS EKECHUKWU Thesis submitted to the School of Graduate Studies,, in Fulfillment of the Requirements

More information

Katakunci : penilaian kokurikulum

Katakunci : penilaian kokurikulum Kajian Penilaian Kurikulum Pendidikan Matematik Dan Sains Universiti Teknologi Malaysia Mohini Bt. Mohamed & Fatmahanim Binti Mohammad Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia Abstrak : Kajian

More information

KEPENTINGAN KEFAHAMAN KONSEP DALAM MATEMATIK

KEPENTINGAN KEFAHAMAN KONSEP DALAM MATEMATIK PENGENALAN 2 KEPENTINGAN KEFAHAMAN KONSEP DALAM MATEMATIK Azizi Hj. Yahaya Elanggovan A/L M. Savarimuthu Kertas kerja ini meninjau beberapa aspek daripada pendapat ahli-ahli penyelidik dan psikologi mengenai

More information

K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN

K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN K-BASED HELPDESK SYSTEM SISTEM MEJA BANTUAN BERASASKAN PENGETAHUAN Authors Mohamad Safuan Bin Sulaiman, Abdul Muin Abdul Rahman, Norzalina Bt. Nasirudin, Khairiel Adyani B. Abd. Ghani Address Malaysian

More information

Komunikasi Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri Melaka

Komunikasi Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri Melaka Persidangan Pembangunan Pelajar Peringkat Kebangsaan 2008 Universiti Teknologi Malaysia, 22-23Oktober 2008 Interpersonal Dalam Pengajaran Di Kalangan Guru-Guru Teknikal Sekolah Menengah Teknik Di Negeri

More information

Menurut Harry K. Wong (1998) kebanyakan masalah tingkah laku disebabkan oleh guru sendiri.

Menurut Harry K. Wong (1998) kebanyakan masalah tingkah laku disebabkan oleh guru sendiri. CONTOH REFLEKSI BAGI JURNAL PRAKTIKUM INSITITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS PERKARA REFLEKSI SOALAN SOALAN PANDUAN MASALAH Saya mengajar di kelas 5 Bestari, Sekolah Kebangsaan Laka Selatan, Kedah. Apabila

More information

ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN. 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank.

ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN. 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank. ZERO-INTEREST INSTALMENT PLAN 1) This programme valid for PB Credit cards issued by Public Bank. 2) The Cardmember shall be bound by Public Bank s Terms and Conditions governing the use and operation of

More information

THE ROLE OF PROJECT MANAGERS IN SUSTAINABLE BUILDING PROCESS: A STUDY ON MALAYSIAN CONSTRUCTION INDUSTRY SURIANI BINTI MAT NOOR

THE ROLE OF PROJECT MANAGERS IN SUSTAINABLE BUILDING PROCESS: A STUDY ON MALAYSIAN CONSTRUCTION INDUSTRY SURIANI BINTI MAT NOOR THE ROLE OF PROJECT MANAGERS IN SUSTAINABLE BUILDING PROCESS: A STUDY ON MALAYSIAN CONSTRUCTION INDUSTRY SURIANI BINTI MAT NOOR Thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the award

More information

AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI

AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI AUTO TRIGGERED CURRENT CUT-OFF SYSTEM FOR ENERGY SAVING DEVICE WAN NURUL SHARMILA BINTI WAN HANAFI This Report Is Submitted In Partial Fulfilment Of The Requirements For The Award Of The Bachelor Degree

More information

Feasibility of Teaching Public Relations Courses Through E-Learning: A Case Study in Malaysia

Feasibility of Teaching Public Relations Courses Through E-Learning: A Case Study in Malaysia Malaysian Journal of Distance Education 11(2), 65 76 (09) Feasibility of Teaching Public Relations Courses Through E-Learning: A Case Study in Malaysia Jamilah Hj Ahmad School of Communication, Universiti

More information

PROGRESSIVE INSURANCE BHD (19002-P)

PROGRESSIVE INSURANCE BHD (19002-P) PROGRESSIVE INSURANCE BHD (19002-P) QUESTIONNAIRE AND PROPOSAL FOR CONTRACTORS ALL RISKS INSURANCE NOTIS PENTING / IMPORTANT NOTICE KENYATAAN MENURUT SEKSYEN 149(4) AKTA INSURANS, 1996. Anda perlu memberitahu

More information

PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN SECARA KONTRAK (CONTRACT OF SERVICE)

PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN SECARA KONTRAK (CONTRACT OF SERVICE) JPA 43/7 Klt.7 (85) No. Siri : KERAJAAN MALAYSIA SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 17 TAHUN 2008 PEMBERIAN WANG TUNAI SEBAGAI GANTIAN BAGI CUTI REHAT YANG TIDAK DAPAT DIHABISKAN OLEH PEGAWAI LANTIKAN

More information

SMART SHOES CHARGER TAN CHEE CHIAN

SMART SHOES CHARGER TAN CHEE CHIAN SMART SHOES CHARGER TAN CHEE CHIAN This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of Bachelor of Electronic (Industrial Electronics) With Honours Faculty of Electronic

More information

Terms & Conditions (Balance Transfer Programme)

Terms & Conditions (Balance Transfer Programme) Terms & Conditions (Balance Transfer Programme) 1. Balance Transfer ( BT ) is offered by OCBC Bank (Malaysia) Berhad ( OCBC Bank ) to eligible customers who hold one or more currently valid credit cards

More information

Katakunci : matematik, Microsoft Excel, SPSS Version 9.0. Pengenalan

Katakunci : matematik, Microsoft Excel, SPSS Version 9.0. Pengenalan Keberkesanan Kaedah Konstruktivisme Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Matematik Zainal Abidin Bin Zainuddin & Afrinaleni Binti Suardi Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Abstrak : Kajian

More information

PERHUBUNGAN PERUSAHAAN

PERHUBUNGAN PERUSAHAAN MENJELAJAH PENGURUSAN SUMBER MANUSIA bersama MAIMUNAH Maimunah Aminuddin merupakan seorang pensyarah, penulis terkenal dan perunding di bidang pengurusan sumber manusia. Tajuk buku beliau termasuk: Human

More information

THE RELATIONSHIP BETWEEN HUMAN RESOURCE INFORMATION SYSTEM (HRIS) AND HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (HRM) ALFRED PUN KHEE SEONG

THE RELATIONSHIP BETWEEN HUMAN RESOURCE INFORMATION SYSTEM (HRIS) AND HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (HRM) ALFRED PUN KHEE SEONG THE RELATIONSHIP BETWEEN HUMAN RESOURCE INFORMATION SYSTEM (HRIS) AND HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (HRM) ALFRED PUN KHEE SEONG UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA I / We * hereby declare that have read For

More information

TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN

TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN TEKNOLOGI VoIP : PENGERTIAN, FUNGSI, CARA KERJA, PROTOKOL, KOMPONEN Penulis : Mustafa Kamal Bin Daud Jawatan : Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Bahagian : Bahagian Pengurusan Komunikasi & Akses - Unit

More information

History. COBIT Control Objectives for IT Related Technology

History. COBIT Control Objectives for IT Related Technology COBIT Control Objectives for IT Related Technology Arrianto Mukti Wibowo, M.Sc., CISA IT Governance Lab Faculty of Computer Science University of Indonesia 1 History Ditrigger oleh Committee of Sponsoring

More information

Katakunci : tahap stress, tahap kepuasan kerja, pensyarah UTM

Katakunci : tahap stress, tahap kepuasan kerja, pensyarah UTM Tahap Stres Dan Tahap Kepuasan Kerja Dalam Kalangan Pensyarah Universiti Teknologi Malaysia Azlina Binti Mohd. Kosnin & Shiqah Binti Jantan Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Abstrak : Kajian

More information