Glycolysis and Cellular Respiration: The Biology of Energy

Size: px
Start display at page:

Download "Glycolysis and Cellular Respiration: The Biology of Energy"

Transcription

1 Glycolysis and Cellular Respiration: The Biology of Energy 1. Heterotrophs obtain energy from a. the sun b. oxygen c. other living organisms d. water 2. Plants are called autotrophs because a. they reproduce themselves b. they produce their own food c. they reproduce asexually d. they are capable of cellular respiration MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 3. The universal currency of energy in living organisms is a. chlorophyll b. carbohydrates c. sunlight d. ATP 4. Two methods of obtaining energy from glucose are a. eating and digesting b. photosynthesis and active transport c. respiration and digestion d. glycolysis and cellular respiration 5. How much ATP is used by a long distance runner per minute? a. a pound or more b. two ounces c. five ounces d. four pounds 6. What cellular energy producing reaction doesn't require oxygen? a. glycolysis b. anaerobic synthesis reaction c. neutralization reaction d. cellular respiration

2 7. What reaction has a chemical equation that is the opposite of cellular respiration? a. neutralization reaction b. glycolysis c. photosynthesis d. endothermic synthesis reaction 8. Anaerobic means a. underwater b. without oxygen c. without ATP d. through respiration 9. Glycolysis means a. to break apart glucose b. to make energy c. to assemble glucose d. to live without oxygen 10. During glucose activation, glucose is converted into a. lactic acid b. fructose diphosphate c. adenosine diphosphate d. alcohol 11. How many molecules of ATP are released in the reaction that changes one PGAL molecule to pyruvic acid? a. two b. one c. four d. thirty-four 12. What is produced when muscle cells convert pyruvic acid to lactic acid? a. water b. ATP c. NADH d. NAD+ 13. In humans where is lactic acid changed back to pyruvic acid? a. mitochondria

3 b. the liver c. the cytoplasm d. the bloodstream 14. What are the products of alcohol fermentation? a. water and oxygen b. carbon dioxide and carbohydrates c. alcohol and carbon dioxide d. hydrogen and ATP 15. In what organelle does cellular respiration take place? a. in Golgi bodies b. in mitochondria c. in the nuclei of cells d. in the cytoplasm of cells 16. How do pyruvic molecules cross the mitochondrial membranes? a. by releasing energy b. through large pores c. by special proteins d. both b and c 17. What happens to pyruvic acid molecules in the mitochondrial matrix? a. they combine with ATP molecules b. they split into carbon dioxide and an acetyl group c. they split into water and carbon dioxide d. they combine with lactic acid 18. Products of the Krebs cycle include a. water, oxygen and hydrochloric acid b. lipids and proteins c. acetyl coenzyme A, ATP, NADH d. carbon dioxide and glucose 19. What is transported by carrier molecules to the inner mitochondrial membrane? a. glucose b. hydrogen ions c. oxygen d. energetic electrons

4 20. What is the purpose of the energy transport system? a. to pump hydrogen ions into the intermembrane compartment b. to pump hydrogen ions out of the cell c. to pump energy out of the cell d. to assemble water molecules 21. What do enzymes attached to channel proteins in the mitochondria use energy for? a. make ATP b. make NADH c. make glucose d. make more proteins 22. How many ATP molecules are made for every two glucose molecules broken down via glycolysis? a. four b. thirty-two c. sixty d. two 23. How many ATP molecules are made for every two glucose molecules broken down via cellular respiration? a. four b. thirty-four to thirty-six c. sixty d. two 24. Scientists speculate that the mitochondria found in eukaryotic cells originated from where? a. bacteria b. flower buds c. pyruvic acid molecules d. ATP molecules 25. What is some of the evidence that supports the endosymbiotic hypothesis? a. mitochondria and bacteria are similar in size b. mitochondria and bacteria each have their own DNA c. mitochondria and bacteria reproduce themselves d. all of the above

5 Cellular Respiration Multiple Choice Answers 1. c 2. b 3. d 4. d 5. a 6. a 7. c 8. b 9. a 10. b 11. a 12. d 13. b 14. c 15. b 16. d 17. b 18. c 19. d 20. a 21. a 22. d

6 23. b 24. a 25. d

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport Biology 1 of 37 2 of 37 1 Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. 3 of 37 In the presence of oxygen,

More information

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport Slide 1 of 37

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport Slide 1 of 37 1 of 37 9-2 The Krebs Cycle and Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. 2 of 37 The Krebs Cycle The

More information

Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic.

Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. 9-2 The Krebs Cycle and Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. 1 of 37 The Krebs Cycle The Krebs

More information

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Name: Period: Date: I. ATP: Energy In A Molecule All is broken down by the body into small molecules through digestion o By the time food reaches your, it

More information

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant?

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant? Section: 3.4 Name: Opening Activity: What is the equation for photosynthesis? Latin Root Word: Review of Old Information: Review of Old Information: 1. All energy begins as what type of energy and from

More information

Living organisms obtain energy by breaking down organic molecules during cellular respiration.

Living organisms obtain energy by breaking down organic molecules during cellular respiration. Section 3: Living organisms obtain energy by breaking down organic molecules during cellular respiration. K What I Know W What I Want to Find Out L What I Learned Essential Questions What are the stages

More information

Test Prep Pretest. influence the rate of photosynthesis? a. light intensity c. carbon dioxide concentration b. oxygen concentration d.

Test Prep Pretest. influence the rate of photosynthesis? a. light intensity c. carbon dioxide concentration b. oxygen concentration d. Skills Worksheet Test Prep Pretest In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1. Photosynthetic organisms get energy

More information

Cellular Respiration. Chapter 9 in the textbook

Cellular Respiration. Chapter 9 in the textbook Cellular Respiration Chapter 9 in the textbook Chemical Energy and Food The equation for cellular respiration is catabolic. Catabolic Reactions: a chemical reaction that breaks down larger molecules into

More information

KREBS CYCLE & ELECTRON TRANSPORT Chapter 9-2

KREBS CYCLE & ELECTRON TRANSPORT Chapter 9-2 KREBS CYCLE & ELECTRON TRANSPORT Chapter 9-2 http://www.therunningdoctor.com/runinjuries.htm http://www.clickatutor.com/mitochondria.jpg REMEMBER: The fork in the road happens following glycolysis. The

More information

Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY!

Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY! Biology I Cellular Respiration Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY! Now, we need a place to disassemble the molecule

More information

Chapter 9 Photosynthesis and Cellular Respiration

Chapter 9 Photosynthesis and Cellular Respiration Chapter Outline Chapter 9 Photosynthesis and Cellular Respiration Section 1: Energy in Living Systems KEY IDEAS > What type of energy is used in cells, and what is the ultimate source of this energy? >

More information

CELLULAR RESPIRATION REVIEW PACKET

CELLULAR RESPIRATION REVIEW PACKET Name: Date: Period: CELLULAR RESPIRATION REVIEW PACKET MULTIPLE CHOICE. Circle ALL that are TRUE. There may be MORE THAN one correct answer. is the first step in cellular respiration that begins releasing

More information

9-1 Notes. Chemical Pathways

9-1 Notes. Chemical Pathways 9-1 Notes Chemical Pathways Chemical Energy & Food Food provides living things with the chemical building blocks to grow and reproduce. One gram of the sugar glucose releases 3811 calories of heat energy.

More information

CHAPTER 7 CELLULAR RESPIRATION

CHAPTER 7 CELLULAR RESPIRATION CHAPTER 7 CELLULAR RESPIRATION MULTIPLE CHOICE 1. When cells break down food molecules, energy a. is released all at once. b. is released entirely as body heat into the environment. c. is temporarily stored

More information

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 8 Overview of Glucose Breakdown The overall equation for the complete breakdown of glucose is: C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O + ATP The

More information

ATP High-energy bond: Stores much energy *This energy is released when the bond is broken*

ATP High-energy bond: Stores much energy *This energy is released when the bond is broken* 1 The Need for Energy http://www.geocities.com/rebelloscience All organisms require energy for Active transport Cell division Movement Production of proteins Energy is stored in the molecule : adenosine

More information

Cellular Respiration and Fermentation

Cellular Respiration and Fermentation Cellular Respiration and Fermentation Cellular Basis of Life Q: How do organisms obtain energy? 9.1 Why do most organisms undergo the process of cellular respiration? WHAT I KNOW SAMPLE ANSWER: Cellular

More information

Chapter 4: Cellular Respiration pg : Introduction to Cellular Respiration and Fermentation

Chapter 4: Cellular Respiration pg : Introduction to Cellular Respiration and Fermentation UNIT 2: Metabolic Processes Chapter 4: Cellular Respiration pg. 166-209 4.1: Introduction to Cellular Respiration and Fermentation pg. 168 171 The energy which keeps our planet alive comes from the solar

More information

Cellular Respiration Review

Cellular Respiration Review MULTIPLE CHOICE: Circle ALL that are TRUE. There may be MORE THAN one correct answer. is the first step in cellular respiration that begins releasing energy stored in glucose. A. Alcoholic fermentation

More information

Cell Respiration. From Glucose to 36 ATPs

Cell Respiration. From Glucose to 36 ATPs Cell Respiration From Glucose to 36 ATPs What is Cellular Respiration? The breakdown of biomolecules (especially glucose) to release the energy stored in the bonds. The energy is stored in smaller amounts

More information

Cellular Respiration. Cellular Respiration. The Mighty Mitochondria. Cellular Respiration. Cellular Respiration

Cellular Respiration. Cellular Respiration. The Mighty Mitochondria. Cellular Respiration. Cellular Respiration Have you ever wondered why you need oxygen? The Process that releases energy by breaking down food molecules in the presence of oxygen That energy goes to make ATP. What does it all mean? C 6 H 12 O 6

More information

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food?

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food? Section 1 Do we get energy from food? CHAPTER 4 Food contains energy but it has to be broken down in order to be used. That means that energy comes from food but not directly. All cells, including plant

More information

Chapter 9 Cellular Respiration

Chapter 9 Cellular Respiration Chapter 9 Cellular Respiration Electrons carried in NADH Mitochondrion Glucose Glycolysis Pyruvic acid Krebs Cycle Electrons carried in NADH and FADH 2 Electron Transport Chain Cytoplasm Mitochondrion

More information

How Cells Release Chemical Energy

How Cells Release Chemical Energy How Cells Release Chemical Energy Chapter 7 Learning Objectives: 1. What is the relationship between cellular respiration and breathing? 2. List the balanced chemical equation that summarizes the complete

More information

Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION

Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION 1. Overview of Respiration 2. Glycolysis 3. The Citric Acid Cycle 4. Oxidative Phosphorylation 1. Overview of Respiration What is Cellular Respiration? It is the process

More information

11/11/2013. tion and Photosynthesis. Unit 5: Cellular Respirat

11/11/2013. tion and Photosynthesis. Unit 5: Cellular Respirat tion and Photosynthesis Unit 5: Cellular Respirat How do cells obtain energy from food molecules? 1. Cellular respiration release energy from food molecules 2. Glycolysis begins the production of Energy

More information

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport The Krebs Cycle and Electron Transport Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. In the presence of oxygen, pyruvic acid produced in glycolysis passes to the second

More information

9.1 Cellular Respiration: An Overview

9.1 Cellular Respiration: An Overview 9.1 Cellular Respiration: An Overview Lesson Objectives Explain where organisms get the energy they need for life processes. Define cellular respiration. Compare photosynthesis and cellular respiration.

More information

Overview of Cellular Respiration

Overview of Cellular Respiration OpenStax-CNX module: m49546 1 Overview of Cellular Respiration Robert Bear David Rintoul This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative Commons Attribution License 4.0 Introduction

More information

Biology: Life on Earth

Biology: Life on Earth Teresa Audesirk Gerald Audesirk Bruce E. Byers Biology: Life on Earth Eighth Edition Lecture for Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Copyright 2008 Pearson Prentice Hall, Inc.

More information

anaerobic, glycolysis, Krebs cycle, electron transport chain, alcoholic fermentation, lactic acid fermentation, calorie

anaerobic, glycolysis, Krebs cycle, electron transport chain, alcoholic fermentation, lactic acid fermentation, calorie Name Period Chapters 8&9 Notes: Photosynthesis, Cellular Respiration & Fermentation Words to Know: energy, autotrophs, heterotrophs, ATP, ADP, pigment, chlorophyll, stroma, granum, photosynthesis, light

More information

Target. SWBAT describe both parts of the last step of cellular respiration aerobic respiration.

Target. SWBAT describe both parts of the last step of cellular respiration aerobic respiration. Aerobic Respiration Target SWBAT describe both parts of the last step of cellular respiration aerobic respiration. Two Major Stages Krebs Cycle Electron Transport Chain Chart: Page 66 Glycolysis Without

More information

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs.

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs. 1. An autotroph is an organism that a. extracts energy from organic sources b. converts energy from sunlight into chemical energy c. relies on the energy produced by other organisms as an energy source

More information

Biology Unit 4 Energy and Life. 4:1 Energy All living things require a constant supply of ENERGY. AUTOTROPH: organisms that make their own food

Biology Unit 4 Energy and Life. 4:1 Energy All living things require a constant supply of ENERGY. AUTOTROPH: organisms that make their own food Biology Unit 4 Energy and Life 4:1 Energy All living things require a constant supply of ENERGY. AUTOTROPH: organisms that make their own food HETEROTROPH: obtain energy from the food they consume GLUCOSE:

More information

Chapter 7. How Cells Release Chemical energy

Chapter 7. How Cells Release Chemical energy Chapter 7 How Cells Release Chemical energy Overview of Carbohydrate Breakdown Pathway Plants and all other photoautotrophs get energy from the sun, heterotrophs get by eating plants and one another ATP

More information

Ch. 6 Cellular Respiration Period

Ch. 6 Cellular Respiration Period Ch. 6 Cellular Respiration Name Period California State Standards covered by this chapter: Cell Biology 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions

More information

IB BIOLOGY: Respiration Notes. Draw and annotate a molecule of ATP to show how it stores and releases energy.

IB BIOLOGY: Respiration Notes. Draw and annotate a molecule of ATP to show how it stores and releases energy. IB BIOLOGY: Respiration Notes Draw and annotate a molecule of ATP to show how it stores and releases energy. Contrast oxidation and reduction from the perspectives of (a) the gain or loss of electrons

More information

Glycolysis 9/21/2009 1

Glycolysis 9/21/2009 1 Glycolysis 9/21/2009 1 Glycolysis glycolysis is another word for the breakdown of glucose if glucose is broken done in the presence of oxygen, carbon dioxide, and water you have the formula: C6H12O6 +

More information

monosaccharides fatty acids amino acids

monosaccharides fatty acids amino acids Cellular Energy In order to sustain life (steady state), cells constantly expend energy in the form of ATP hydrolysis the hydrolysis of ATP yields a molecule of ADP (adenosine diphosphate) and a Phosphate

More information

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Photosynthesis: 1. What is the term for the ability to perform work? Energy 2. Organisms that make their own food are called producers

More information

Mitochondrial Structure and Aerobic Respiration. Biology Exploring Life section 7.5 Modern Biology section 7-2

Mitochondrial Structure and Aerobic Respiration. Biology Exploring Life section 7.5 Modern Biology section 7-2 Mitochondrial Structure and Aerobic Respiration Biology Exploring Life section 7.5 Modern Biology section 7-2 Mitochondrial Structure and Aerobic Respiration Objectives: Diagram and explain the function

More information

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds 5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds In this section, you will distinguish among aerobic respiration, anaerobic respiration, and fermentation explain how carbohydrates are oxidized

More information

Introduction (page 226) The Krebs Cycle (pages ) Chapter 9, Cellular Respiration (continued) Name Class Date

Introduction (page 226) The Krebs Cycle (pages ) Chapter 9, Cellular Respiration (continued) Name Class Date Section 9 2 The Krebs Cycle and Electron Transport (pages 226 232) This section describes what happens during the second stage of cellular respiration, called the Krebs cycle. It also explains how high-energy

More information

Photosynthesis takes place in three stages:

Photosynthesis takes place in three stages: Photosynthesis takes place in three stages: Light-dependent reactions Light-independent reactions The Calvin cycle 1. Capturing energy from sunlight 2. Using energy to make ATP and NADPH 3. Using ATP and

More information

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy Cells and Energy Answer Key SECTION 1. CHEMICAL ENERGY AND ATP 1. molecule; food molecules 2. high-energy; lower-energy 3. phosphate group 4. a; d; b; c 5. b; e 6. c; d 7. a; f 8. chemical energy; light

More information

Chapter 7 Cellular Respiration. Section 7.1 Glycolysis and Fermentation

Chapter 7 Cellular Respiration. Section 7.1 Glycolysis and Fermentation Chapter 7 Cellular Respiration Section 7.1 Glycolysis and Fermentation Harvesting Chemical Energy Both Autotrophs and Heterotrophs depend on these organic compounds for the energy to power cellular activities.

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes in this chapter. Autotrophs

More information

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration Energize! How do the cells in an organism function? Cells must capture and use energy or they will die. Without energy, living things cannot replace

More information

Cellular respiration. The process by which cells harvest the energy stored in food

Cellular respiration. The process by which cells harvest the energy stored in food Cellular respiration The process by which cells harvest the energy stored in food 1 SAVING FOR A Rainy Day Suppose you earned extra money by having a part-time job. At first, you might be tempted to spend

More information

Lecture 6. Cellular respiration is carried out in two stages: Glycolysis Oxidation. An overview of aerobic respiration.

Lecture 6. Cellular respiration is carried out in two stages: Glycolysis Oxidation. An overview of aerobic respiration. Lecture 6 Respiration An Overview of Cellular Respiration Cellular respiration is the harvesting of energy from breakdown of organic molecules produced by plants The overall process may be summarized as

More information

Introduction to Life Science BSC Fall Homework 3: Cellular Processes. Connect Due Date: 11/23/ :59PM. Multiple Choice Portion

Introduction to Life Science BSC Fall Homework 3: Cellular Processes. Connect Due Date: 11/23/ :59PM. Multiple Choice Portion Introduction to Life Science BSC 1005 Fall 2011 Homework 3: Cellular Processes Connect Due Date: 11/23/2011 11:59PM Instructions Complete this homework assignment as the material is covered in class. You

More information

Chapter 8: Photosynthesis: An Overview

Chapter 8: Photosynthesis: An Overview Name Class Date Chapter 8: Photosynthesis: An Overview Lesson Objectives Describe the role of light and pigments in photosynthesis. Explain the role of electron carrier molecules in photosynthesis. State

More information

Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration

Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration What is Glucose Metabolism? Answer: The breakdown of glucose to release energy from its chemical bonds Photosynthesis: 6 CO 2 + 6 H 2 O

More information

Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION

Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION 1. Overview of Respiration 2. Glycolysis 3. The Citric Acid Cycle 4. Oxidative Phosphorylation 1. Overview of Respiration What is Cellular Respiration? It is the process

More information

Cellular Respiration. Chemical Energy and Food (page 221) Overview of Cellular Respiration (page 222) Chapter 9. Mitochondrion.

Cellular Respiration. Chemical Energy and Food (page 221) Overview of Cellular Respiration (page 222) Chapter 9. Mitochondrion. Chapter 9 Cellular Respiration Section 9 1 Chemical Pathways (pages 221 225) This section explains what cellular respiration is. It also describes what happens during a process called glycolysis and describes

More information

ADP, ATP and Cellular Respiration. Copyright Cmassengale

ADP, ATP and Cellular Respiration. Copyright Cmassengale ADP, ATP and Cellular Respiration What Is ATP? Energy used by all Cells Adenosine Triphosphate Organic molecule containing highenergy Phosphate bonds Chemical Structure of ATP Adenine Base 3 Phosphates

More information

Nutrients Vanessa Jason Biology Roots )

Nutrients Vanessa Jason Biology Roots ) Nutrients 2013 Vanessa Jason Biology Roots ) Cellular Respiration Have you ever wondered why you need to breathe? Why you need oxygen? You need oxygen in order for your body to USE the food that you eat!

More information

Cellular respiration. Cellular respiration. Respiration and fermentation. Respiration as a redox rxn. Redox reactions.

Cellular respiration. Cellular respiration. Respiration and fermentation. Respiration as a redox rxn. Redox reactions. Cellular respiration So why do we breathe? The big picture Heterotrophs cannot make their own food to supply their energy needs Instead they break down food to use the chemical energy stored in organic

More information

6O2 + C6H12O6 6CO2 + 6H2O

6O2 + C6H12O6 6CO2 + 6H2O Cellular Respiration and Fermentation I. Overview A. Remember that photosynthesis makes glucose (and other carbohydrates) from the energy of the sun. Organisms that do not perform photosynthesis consume

More information

ATP High-energy bond: Stores much energy *This energy is released when the bond is broken*

ATP High-energy bond: Stores much energy *This energy is released when the bond is broken* The Need for Energy All organisms require energy for Active transport Against the concentration gradient, low to high concentration Cell division-spindle fibers attaching and pulling chromosomes to centrioles

More information

1. Overview of Respiration

1. Overview of Respiration Chapter 6: CELLULAR RESPIRATION 1. Overview of Respiration 2. Glycolysis 3. The Citric Acid Cycle 4. Oxidative Phosphorylation 1. Overview of Respiration What is Cellular Respiration? It is the process

More information

I. Cellular Energy Figure 1: Adenosine Triphosphate: ATP. Figure1.1: ATP as an Energy Source ATP:

I. Cellular Energy Figure 1: Adenosine Triphosphate: ATP. Figure1.1: ATP as an Energy Source ATP: I. Cellular Energy Figure 1: Adenosine Triphosphate: ATP Figure1.1: ATP as an Energy Source ATP: 1 II. Chemistry of Aerobic Respiration Figure 2: ATP Consumption & Cellular Respiration Cell Respiration:

More information

Cellular Respiration (Chapter 8) Outline. A. All active organisms, including the infamous killer bees, use energy on a steady basis.

Cellular Respiration (Chapter 8) Outline. A. All active organisms, including the infamous killer bees, use energy on a steady basis. The Killers Are Coming! The Killers Are Coming! Cellular Respiration (Chapter 8) Outline A. All active organisms, including the infamous killer bees, use energy on a steady basis. B. Carbon dioxide and

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

Lecture Chapter 6. Cellular Respiration

Lecture Chapter 6. Cellular Respiration Lecture 12-13 Chapter 6 Cellular Respiration How do marathon runners and sprinters differ? Long-distance runners have many SLOW FIBERS in their muscles Slow fibers break down glucose for ATP production

More information

Respiration. Cells at work

Respiration. Cells at work Respiration Cells at work Basic cell processes All cells need to: obtain nutrients synthesise materials for growth provide energy for movement and metabolism eliminate wastes produce a variety of biological

More information

Respiration. ATP (Adenosine triphosphate) Mitochondria. Page 1 of 5

Respiration. ATP (Adenosine triphosphate) Mitochondria. Page 1 of 5 Respiration Respiration is a set of metabolic reactions and processes that take place with in the cells of organisms. It stores biochemical energy within adenosine triphosphate (ATP) molecules. There are

More information

Section 9 1 Chemical Pathways (pages )

Section 9 1 Chemical Pathways (pages ) Chapter 9 Cellular Respiration Section 9 1 Chemical Pathways (pages 221 225) TEKS FOCUS: 4B Cellular processes; TEKS SUPPORT: 9A Structure and function of biomolecules This section explains what cellular

More information

Cellular Respiration Page 9

Cellular Respiration Page 9 Cellular Respiration Page 9 I. The Importance of Food A. Food provides living things with the chemical building blocks they need to grow and reproduce. B. Food serves as a source of for the cells of the

More information

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food.

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. 8.1 Energy and Life Lesson Objectives Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. Lesson Summary Chemical Energy and ATP Energy is the

More information

Chapter 7. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration

Chapter 7. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 7 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Including some materials from lectures by Gregory Ahearn University of North Florida Ammended by John Crocker Copyright 2009 Pearson Education,

More information

Autotrophs and Heterotrophs

Autotrophs and Heterotrophs 8-1 Energy and Life Autotrophs and Heterotrophs Living things need energy to survive. This energy comes from food. The energy in most food comes from the sun. Where do plants get the energy they need to

More information

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?-

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?- HB Cell Respiration Questions (1/2 point each question or blank to fill in 37 points) 1. Organisms, such as plants that make their own food are called -?- 2. Cellular respiration uses oxygen to convert

More information

Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP

Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy Standard 1.g. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP Is an aerobic process Yields The Relationship

More information

INTRODUCTION TO CELLULAR RESPIRATION. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

INTRODUCTION TO CELLULAR RESPIRATION. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. INTRODUCTION TO CELLULAR RESPIRATION 6.2 Breathing supplies oxygen to our cells for use in cellular respiration and removes carbon dioxide Breathing and cellular respiration are closely related Breathing

More information

Respiration. Respiration. Respiration. How Cells Harvest Energy. Chapter 7

Respiration. Respiration. Respiration. How Cells Harvest Energy. Chapter 7 How Cells Harvest Energy Chapter 7 Organisms can be classified based on how they obtain energy: autotrophs: are able to produce their own organic molecules through photosynthesis heterotrophs: live on

More information

Carbohydrates, Photosynthesis, & Respiration Test Review Guide

Carbohydrates, Photosynthesis, & Respiration Test Review Guide Carbohydrates, Photosynthesis, & Respiration Test Review Guide Name: Use the following guide to review for the. Use your note templates as you go. These questions represent a good overview of the. Pay

More information

Photosynthesis & Respira0on

Photosynthesis & Respira0on Indicator B 3.1: Summarize the overall process by which photosynthesis converts solar energy into chemical energy and interpret the chemical equation for the process. Indicator B 3.2: Summarize the basic

More information

ATP. The point is to make ATP!

ATP. The point is to make ATP! ATP The point is to make ATP! 2008-2009 The energy needs of life Organisms are endergonic systems. What do we need energy for? synthesis building biomolecules reproduction movement active transport temperature

More information

Name 6 How Cells Harvest Chemical Energy Test Date Study Guide You must know: The difference between fermentation and cellular respiration.

Name 6 How Cells Harvest Chemical Energy Test Date Study Guide You must know: The difference between fermentation and cellular respiration. Name 6 How Cells Harvest Chemical Energy Test Date Study Guide You must know: The difference between fermentation and cellular respiration. The role of glycolysis in oxidizing glucose to two molecules

More information

Major concepts: Notes: Capturing Cell Energy

Major concepts: Notes: Capturing Cell Energy 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Using the Energy from Photosynthesis. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Energy Produced through the Breakdown of Glucose

Using the Energy from Photosynthesis. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Energy Produced through the Breakdown of Glucose Harvesting Energy: and Cellular Chapter 8 Using the Energy from Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O + light C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + heat Some ATP is produced in photosynthesis, but most energy is stored in sugars.

More information

Cellular Respiration An Overview

Cellular Respiration An Overview Why? Cellular Respiration An Overview What are the phases of cellular respiration? All cells need energy all the time, and their primary source of energy is ATP. The methods cells use to make ATP vary

More information

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food Chapter 6 Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food PowerPoint Lectures for Campbell Essential Biology, Fifth Edition, and Campbell Essential Biology with Physiology, Fourth Edition Eric J. Simon,

More information

Cellular Respiration

Cellular Respiration Why? Cellular Respiration How is energy transferred and transformed in living systems? Living organisms display the property of metabolism, which is a general term to describe the processes carried out

More information

Cellular respiration: Write the equation for respiration one time in your notes(to learn it-write 10x):

Cellular respiration: Write the equation for respiration one time in your notes(to learn it-write 10x): Cellular respiration: Write the equation for respiration one time in your notes(to learn it-write 10x): Before cells can use the energy in complex carbohydrates (a major source of energy for organisms),

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes I. Energy ability to do work; forms of energy: heat, light, chemical, electrical, mechanical, kinetic, potential A. Energy for living things comes from

More information

CIBI Midterm Examination II 17 October 2005

CIBI Midterm Examination II 17 October 2005 Name: CIBI 3031-062 Midterm Examination II 17 October 2005 Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. (2 points each) 1. Metabolism describes

More information

Cellular Energy Acquisition

Cellular Energy Acquisition Cellular Energy Acquisition 1. Organisms that can manufacture their own chemical energy sources are called. 2. depend on energy stored in chemical bonds by autotrophs for their food energy. 3. Simple molecules

More information

How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles

How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles Slow fibers break down glucose aerobically (using oxygen) for ATP production These muscle cells

More information

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT Completion: complete each statement. (1 point each) 1. All cells arise from. 2. The basic unit of structure

More information

Energetics Practice Test

Energetics Practice Test Name: Class: _ Date: _ ID: A Energetics Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Pyruvic acid is converted to ethyl alcohol and lactic

More information

Cell Energetics Practice

Cell Energetics Practice Cell Energetics Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The ultimate source of energy for almost all living organisms is: a. heat. b.

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Energy: Energy for living things comes from food. Originally, the energy in food comes from the sun. Organisms that use light energy from the sun to produce

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Energy: Energy for living things comes from food. Originally, the energy in food comes from the sun. Organisms that use light energy from the sun to produce

More information

Modern Biology Unit 5: Cellular Metabolism

Modern Biology Unit 5: Cellular Metabolism Energy Transfer 1. How does energy flow through living systems yet matter is cycled? A. I can discuss how the molecules of the water cycle and carbon cycle are conserved as they move through living and

More information

The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation

The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation Honors Biology Chapter 6.8 6.12 Study Sheet The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation PYRUVATE OXIDATION DRAW THE DETAILED REACTION BELOW: REACTION SUMMARY: SUBSTRATES: PRODUCTS: THE CITRIC ACID

More information

2015 Honors Biology Test Review Ch. 7 & 8

2015 Honors Biology Test Review Ch. 7 & 8 2015 Honors Biology Test Review Ch. 7 & 8 Modified True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the sentence or statement

More information

CELLULAR RESPIRATION SUMMARY EQUATION STEPWISE REDOX REACTION. Oxidation: Reduction: Xe - + Y X + Ye - CH 4 + 2O 2 CO 2 + H 2 O + energy

CELLULAR RESPIRATION SUMMARY EQUATION STEPWISE REDOX REACTION. Oxidation: Reduction: Xe - + Y X + Ye - CH 4 + 2O 2 CO 2 + H 2 O + energy AP BIOLOGY CELLULAR ENERGETICS ACTIVITY #2 NAME DATE HOUR CELLULAR RESPIRATION SUMMARY EQUATION STEPWISE REDOX REACTION Oxidation: Reduction: Xe - + Y X + Ye - CH 4 + 2O 2 CO 2 + H 2 O + energy C 6 H 12

More information

Lecture Notes Respiration

Lecture Notes Respiration Lecture Notes Respiration We will consider two processes by which organisms harvest energy from food molecules: Aerobic Respiration more efficient, occurs in presence of O 2 Anaerobic Respiration less

More information