ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР ТРИ ул. Његошева 29A, 1000 Скопје, Македонија тел./факс

Size: px
Start display at page:

Download "ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР ТРИ ул. Његошева 29A, 1000 Скопје, Македонија тел./факс"

Transcription

1 Ошо КАКО ДА СЕ САКА

2 ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР ТРИ ул. Његошева 29A, 1000 Скопје, Македонија тел./факс За издавачот Главен уредник Арт директор Винка Саздова Бојан Саздов Александар Саздов Наслов на оригиналот Osho BEING IN LOVE Copyright Osho International Foundation, 2008 Copyright за македонското издание Издавачки центар ТРИ, 2016 Превод од англиски Билјана Оливероска-Трајковска Сите права се заштитени. Ниту еден дел од ова издание не смее да биде препечатуван, копиран или објавуван во која било форма или на кој било начин во електронските или печатените медиуми, без писмена согласност од издавачот.

3 Ошо КАКО ДА СЕ САКА

4

5 ВОВЕД: ШТО Е ЉУБОВ? Жално е што мора да си го поставиме ова прашање. Според природниот тек на нештата, сите би требало да знаат што е љубов. Но, всушност, никој не знае или ретко некој знае што е љубов. Љубовта стана едно од најнесекојдневните искуства. Да, за неа се зборува насекаде. За неа се направени филмови и приказни, компонирани се песни. Неа ќе ја видите во телевизиските еми сии, на радио, во списанија постои голема индустрија која вe обезбедува со идеи за тоа што е љубов. Сепак, љубовта сè уште е непознат феномен, а треба да биде еден од најпознатите. Речиси е исто како некој да прашува: Што е храна? He би би ле ли изненадени кога некој би дошол и би го поставил тоа пра шање? Прашањето би било соодветно само ако некој гладувал уш те од самиот почеток и никогаш не пробал храна. Истото се слу чува и со прашањето: Што е љубов? Љубовта е храна на душата, а вие сте прегладнеле. Вашата ду ша воопшто нема примено љубов, па затоа не знаете каков е неј зиниот вкус. Оттаму прашањето е соодветно, но е неумесно. Те лото примило храна, па затоа телото продолжува; но душата не при мила храна, па така душата е мртва, или уште не е родена или е постојано на смртна постела. Кога се раѓаме, се раѓаме целосно опремени со капацитет да сакаме и да бидеме сакани. Секое дете се раѓа полно со љубов и совршено добро знае што е таа. Нему нема потреба да му се кажува што е љубов. Но се јавува проблем кога мајката и таткото не знаат што е љубов. Ниту едно дете не ги добива родителите кои ги заслужува ниту едно дете никогаш не ги добива родителите кои ги заслужува; такви родители едноставно не постојат на планетата Земја. Дури и кога ова дете ќе стане родител, тоа исто така ќе ја изгуби способноста да сака. 5

6 Имам слушнато за една мала долина во која децата кои ќе се ро деле по три месеци ослепувале. Тоа било мало, примитивно општество и таму постоела некоја мува која предизвикувала инфекција на очите, па затоа сите што живееле таму ослепувале. Секое де те се раѓало со очи кои совршено доб ро функционирале, но нај многу за три месеци сите ослепувале поради мувите. Некое вре ме подоцна во животот, тие деца сигурно ќе се прашале: Што се тоа очи? Па, што мислите кога ќе го изговорите зборот око? Што е вид? Што е гледање? Што сака те да кажете? И прашањето би било соодветно. Тие деца биле ро дени со вид, но го изгубиле некаде во текот на растењето. Ова се случило и со љубовта. Секое дете се раѓа со онолку љубов колку што некој може да содржи; со повеќе љубов отколку што некој може да има, со преголема љубов. Детето се раѓа како љубов; детето е направено од онаа работа што се нарекува љубов. Но родителите не можат да дадат љубов. Тие го наследиле тоа ни нивните родители никогаш не ги сакале. Родителите можат са мо да се преправаат. Можат да зборуваат за љубов. Тие можат да речат: Те сакаме неизмерно многу, но она што, всушност, го прават е несакање. Начинот на кој се однесуваат, начинот на кој постапуваат со детето е навредлив; нема никаква почит. Ниту еден родител не го почитува детето. Кој воопшто помислува за почит кон детето? Детето не се ни смета за личност. Детето се смета за проблем. Ако е тивко, тогаш е добро; ако не вреска или не прави пакости, добро; ако едноставно не им се испречува на патот на родителите, совршено добро. Такво треба да биде детето. Но не постои почит и не постои љубов. Родителите не дознале што е љубов. Сопругата не го сакала соп ругот, сопругот не ја сакал сопругата. Помеѓу нив двајцата не пос тои љубов всушност, постои доминација, посесивност, љу бомо ра и сите видови отрови кои ја уништуваат љубовта. Исто како што некој отров може да го уништи вашиот вид, така и отровот на посесивноста и љубомората ја уништува вашата љубов. Љубовта е кревко цвеќе. Мора да се заштитува, мора да се зајак нува, мора да се полева со вода; само така ќе стане цврсто. И љу бовта на детето е многу кревка се разбира, бидејќи детето е кревко, неговото тело е кревко. Мислите дека детето би преживе- 6

7 ало ако биде препуштено самото на себе? Само помислете колку беспомошно е човечкото дете кога би било препуштено самото на себе речиси е невозможно да преживее. Тоа ќе умре, а истото тоа се случува и со љубовта. Љубовта е напуштена, не е негувана. Родителите не можат да сакаат, тие не знаат што е љубов, никогаш не бликале со љубов. Само помислете на вашите родители и запомнете, не велам дека тие се виновни. Тие се жртви исто ка ко што сте вие жртви нивните родители биле исти такви. И та ка натаму... можете да одите наназад до Адам и Ева и таткото Гос под! Очигледно дури и таткото Господ немал голема почит кон Адам и Ева. Токму поради тоа уште од самиот почеток почнал да им наредува: Правете го ова или He правете го тоа. Тој почнал да ги прави истите глупости кои ги прават сите родители. He јадете ги плодовите од ова дрво. И кога Адам пробал од овошјето, таткото Господ тоа толку многу го разлутило што ги про терал Адам и Ева од Рајот. Тоа протерување е секогаш присутно и секој родител му се зака нува на детето дека ќе го истера, дека ќе го исфрли. Ако не слу шаш, ако не се однесуваш добро, ќе те исфрлам надвор. Се раз бира, детето се плаши. Исфрлено надвор? Во дивината на овој жи вот? Тоа почнува да прави компромиси. Детето малку по малку станува расипано и почнува да манипулира. Тоа не сака да се смее, но ако мајка му е во близина и ако сака млеко, се смее. Ова веќе е политика почеток, основа на политиката. Длабоко во себе детето почнува да ги мрази родителите затоа што не го почитуваат; длабоко во себе се чувствува фрустрирано за тоа што не е сакано онакво какво што е. Од него се очекува да пра ви одредени нешта и само тогаш ќе биде сакано. Љубовта има ус лови; детето не вреди онакво какво што е. Прво мора да заслужи, па дури тогаш ќе ја добие љубовта на родителите. Па така, за да заслужи, детето станува дволично; го губи секое чувство за сво јата внатрешна вредност. Почитта кон самиот себе повеќе ја не ма и тоа лека-полека почнува да се чувствува виновно. На детето честопати му паѓа на памет: Дали се ова моите вистински родители? Можно ли е да ме посвоиле? Можеби ме лажат, затоа што очигледно немаат никаква љубов. Тоа милиони пати гледа гнев во нивните очи, ужасен гнев на лицата на своите роди- 7

8 тели, и тоа поради ситни нешта, така што не може да го разбере количеството на гнев што го предизвикуваат овие ситни нешта. Само заради некои ситни нешта тоа го гледа бесот на родителите не може да верува, сѐ е толку неправедно и нечесно! Но детето мора да се предаде, мора да се покори, мора да го прифати тоа како нужност. Неговата способност за љубов малку по малку се уништува. Љубовта расте само во љубов. На љубовта ѝ е потребна средина на љубов тоа е најосновното нешто што треба да се запомни. Љубовта расте само во средина на љубов; потребно ѝ е присуство на ист вид пулсирање. Ако мајката покажува љубов, ако таткото покажува љубов не само кон детето, туку ако тие покажуваат и љубов еден кон друг, ако во домот има атмосфера полна со љубов детето ќе почне да функционира како суштество опкружено со љубов и никогаш нема да го поставува прашањето: Што е љубов? Таа ќе му биде позната уште од самиот почеток, таа ќе стане негов фундамент. Но ова не се случува. Жално е, но досега се нема случено. А де цата ги учат начините на нивните родители нивното измачување, нивниот конфликт. Само погледнете се себеси. Ако сте жена, гледајте можеби речиси идентично ги повторувате начините на кои вашата мајка порано се однесувала. Набљудувајте се кога сте со вашето момче или со вашиот сопруг: Што правите? Не ли ја повторувате истата шема? Ако сте маж, гледајте: што пра вите? Нели се однесувате исто како вашиот татко? Нели ги пра вите истите глупости кои ги правел тој? Некогаш сте биле из не надени Како може татко ми да го прави ова? а сега вие го правите истото. Луѓето секогаш повторуваат; луѓето се имитатори. Човечкото суштество е мајмун. Вие ги повторувате вашиот татко или вашата мајка, а тоа мора да се искорени. Дури тогаш ќе знаете што е љубов, инаку би останале корумпирани. He можам да дефинирам што е љубов, затоа што нема дефини ција за љубовта. Таа е една од оние необјасниви нешта како ра ѓањето, како смртта, како Господ, како медитирањето. He можам да речам: Ова е љубов, не можам да ви покажам. Таа не е видлив феномен. He може да биде сецирана, не може да ѝ се из врши анализа; може само да биде доживеана и само преку ис- 8

9 куството ќе знаете што е таа. Но можам да ви кажам како да ја доживеете. Првиот чекор е: ослободете се од родителите. А со тоа не сакам да кажам да не ги почитувате родителите, не. Јас ќе бидам последниот кој ќе го рече тоа. И не сакам да кажам дека треба да се ослободите од вашите физички родители, сакам да кажам дека треба да се ослободите од вашите внатрешни родителски гла сови, од вашата внатрешна програма, од вашите внатрешни аудиокасети. Ослободете се од нив... и сосема ќе се изненади те што, кога ќе се ослободите од вашите родители во вашето внатрешно битие, вие станувате слободни. За прв пат ќе можете да ги сожалувате вашите родители, што инаку не би се случило; ќе останете огорчени. Секоја личност чувствува огорченост кон своите родители. Како да не чувствувате огорченост кога тие ви нанеле толку голема штета? А не ви ја нанеле таа штета свесно тие посакувале сè најдобро за вас, сакале да сторат сè за вашата благосостојба. Но што можат да сторат? Ништо не се случува само ако се посакува. Ништо не се случува само со добри желби. Тие ви посакувале сè најдобро, тоа е вистина; нема сомнение во тоа; секој родител сака детето да ги има сите благодати на животот. Но што можат да сторат? И тие самите не се запознале со некоја благодат. Тие се роботи и свесно или несвесно, намерно или ненамерно, ќе создадат атмосфера во која нивните деца порано или подоцна ќе бидат претворени во роботи. Ако сакате да станете човечко суштество, а не машина, ослобо дете се од своите родители. Но мора да бидете внимателни. Тоа е тешка, макотрпна работа; не можете да го сторите тоа веднаш. Мора да бидете внимателни во однесувањето. Гледајте и за бележете кога вашата мајка дејствува во вас запрете го тоа, дис танцирајте се. Направете нешто сосема различно што мајка ви не ни можела да го замисли. На пример, ако вашето момче гледа во некоја друга жена со восхитеност во неговите очи, внимавајте што ќе направите. Дали го правите истото она што би го направила вашата мајка, ако вашиот татко така восхитено гледал во некоја друга жена? Ако го правите истото, никогаш нема да знаете што е љубов, вие само ќе ја повторувате приказната. Тоа ќе биде како истата претстава да ја играат други актери, ништо 9

10 повеќе; како истата неубава претстава да се повторува одново и одново. Не бидете имитатор, ослободете се од тоа! Направете неш то ново. Направете нешто што вашата мајка не можела да го сфа ти. Направете нешто што вашиот татко не можел да го сфати. Оваа новина мора да ја воведете во вашето битие, а потоа љубовта ќе почне да се појавува. Значи, првото основно нешто е да се ослободите од родителите. Второто основно нешто е следново: луѓето мислат дека можат да сакаат само кога ќе пронајдат партнер или партнерка што е до волно вреден. Глупости! Никогаш нема да пронајдете такви. Луѓето мислат и дека ќе сакаат само кога ќе го пронајдат соврше ниот маж или совр шената жена. Глупости! Никогаш нема да најдете такви затоа што совршени жени и совршени мажи не пос тојат. A доколку постојат, тие не би се грижеле за вашата љубов. Тие не би биле за интересирани. Имам слушнато за еден маж кој цел живот останал ерген бидејќи ја барал совршената жена. Кога имал седумдесет години некој го прашал: Имаш патувано насекаде низ светот си барал од Њујорк до Катманду, од Катманду до Рим, од Рим до Лондон. He можеше ли да најдеш совршена жена? Ниту една? Старецот станал многу тажен. Рекол: Да; еднаш ја најдов. Еден ден, пред многу години, ја сретнав совршената жена. Другиот човек прашал: Па, што се случи? Зошто не се зедовте? Старецот натажено рекол: Што да правам, таа го бараше совршениот маж. И запомнете, кога две суштества се совршени, нивната потреба за љубов не е иста како вашата потреба за љубов. Таа има сосема различен квалитет. Ако не ја разбирате љубовта која е возможна за вас, нема да мо жете да ја разберете ни љубовта што му се случува на Буда или љу бовта што тече од Лао Це кон вас. Прво мора да сфатите дека љубовта е природен феномен. Дури и ако не се случила. Прво мора да го сфатите природното, а 10

11 по тоа натприродното. Второто нешто што треба да го запомните е никогаш не барајте совршен маж или совршена жена. И тоа мис лење исто така било вметнато во вашите мисли дека ако не го најдете совршениот маж или совршената жена, нема да бидете среќни. Затоа продолжувате да барате совршенство и не го нао ѓате, па поради тоа сте несреќни. За да се појави и да расте, на љубовта не ѝ е потребно совршенство. Љубовта нема никаква врска со Другиот. Личноста која сака, едноставно сака, исто како што секоја жива личност дише, пие, јаде и спие. Токму така, вистински живата личност кога сака сака. Никогаш не кажувате: Ако воздухот не е совршен, ако е за гаден, нема да дишам. Вие постојано дишете, дури и во Лос Ан џелес или во Мумбај. Дишете насекаде, дури и кога воздухот е загаден, отровен. Не престанувате да дишете! He можете да си дозволите да не дишете само затоа што воздухот не е онаков каков што треба да биде. Ако сте гладни, јадете нешто, што било. Во пустина, ако умирате од жед, сешто ќе се напиете. Нема да нас тојувате да пиете кока-кола, сè ќе ви биде добро што било, само да се пие, дури и валкана вода. Познато е дека некои луѓе си ја пиеле дури и сопствената урина. Koгa некој умира од жед, тој не се грижи што пие, ќе испие сè за да ја угасне жедта. Некои луѓе си ги убивале камилите во пустината само за да се напијат во да бидејќи камилите во себе складираат вода. Знаеле дека тоа е опасно, бидејќи потоа ќе морале да пешачат со милји. Но би ле толку жедни што го правеле она што им е најнеопходно најпрвин да ја угаснат жедта; инаку би умреле. Без вода, што им вреди камилата? Таа ќе однесе само мртов труп во следниот град. Личноста која е жива носи љубов во себе и просто сака. Значи, љубовта е природна функција. Така, второто нешто кое треба да се запомни е не барајте совр шенство; инаку не би почувствувале дека во вашите вени тече љубов. Напротив, би останале без љубов. Луѓето кои бараат совр шенство се луѓе на кои им недостига љубов, кои се невро тични. Дури и ако најдат некого кого ќе го сакаат, тие бараат совршенство и така љубовта се уништува поради тоа барање. Штом мажот сака некоја жена или жената сака некој маж, барањата веднаш се појавуваат. Жената почнува да бара мажот да биде совршен само затоа што ја сака. Како, божем, тој да напра- 11

12 вил некој грев! Сега тој треба да биде совршен, сега тој треба да се ослободи од сите свои ограничувања наеднаш, само заради оваа жена? Сега тој не може да биде човек? Или треба да стане су перчовек или треба да стане лажго, дволичен, измамник. Се разбира, да се стане суперчовек е многу тешко, па затоа лу ѓето стануваат измамници. Почнуваат да се преправаат, да глумат и да играат игри. Затоа второто нешто кое треба да се за помни е никогаш да не барате совршенство. Немате право да ба ра те нешто од некого. Ако некој ве сака, бидете благодарни, но не барајте сешто затоа што другата личност не е обврзана да ве сака. Ако некој сака, тоа е чудо. Нека ве воодушеви тоа чудо. Но луѓето не се воодушевени. За мали нешта тие ќе ги уништат сите можности за љубов. He се многу заинтересирани за љубовта и за нејзината благодат. Тие се повеќе заинтересирани за други егоцентризми. Бидете концентрирани на својата благодат. Нека ве интереси ра единствено вашата благодат. Сè друго не е важно. Љубете ка ко природна функција, исто како што дишете. А кога сакате не кого, не почнувајте да изискувате; така уште од самиот почеток ги зат ворате вратите. Ништо не очекувајте. Ако по пат наидете на неш то, бидете благодарни. Ако не наидете на ништо, немало потреба да наидете на тоа. He треба да го очекувате. Но гледајте ги луѓето, видете како тие се однесуваат едни кон други како да не постојат. Ако вашата сопруга ви подготви ја дење, никогаш не ѝ се заблагодарувате. He велам дека треба со зборови да ја искажете вашата благодарност, туку таа треба да би де во вашите очи. Но вам не ви е гајле за тоа, го прифаќате тоа ка ко так во тоа ѝ е работа. Кој ви го кажал тоа? Ако вашиот сопруг заработува пари, вие никогаш не му се забла го дарувате за тоа. He чувствувате никаква благодарност. Toa е она што мажот треба да го прави. Тоа ли го мислите? Па, како мо же љубовта да се развива? На љубовта ѝ е потребна клима на љу бов, потребна ѝ е клима на благодарност, признателност. На љу бовта ѝ е потребна атмосфера ослободена од барања, атмосфера ослободена од очекувања. Ова второто е нешто кое треба да се за помни. А третото нешто е: наместо да мислите како да добиете љубов, почнете да ја давате. Ако давате, добивате. He постои друг начин. 12

13 Луѓето повеќе ги интересира како да зграпчат и да добијат. Сите се заинтересирани за добивање, а очигледно никој не ужива во давањето. Луѓето баш и не сакаат многу да даваат ако некогаш и нешто дадат, даваат за да добијат и така речиси стануваат бизнисмени. Тоа е спогодба. Тие секогаш гледаат да се осигураат да добијат повеќе отколку што ќе дадат тогаш тоа е добра спогодба, добар бизнис. А и Другиот го прави истото. Љубовта не е бизнис, па затоа престанете да бидете бизнисмени. Инаку ќе го пропуштите вашиот живот со љубов и сè што е убаво во него затоа што сè што е убаво воопшто не е бизнис. Биз нисот е најгрдото нешто во светот нужно зло, а постоењето на едно битие нема никаква врска со бизнисот. Дрвото цвета, тоа не е бизнис; ѕвездите сјаат, тоа не е бизнис вие не мора да плаќате за тоа и никој не бара ништо од вас. Птицата доаѓа и застанува на вашата врата и пее песна; птицата нема да ви побара благодарница или каков било знак на почит. Таа ќе ја испее песната, а потоа среќно ќе одлета не оставајќи никакви траги зад себе. Така расте љубовта. Давајте и не чекајте да видите колку може те да зграпчите. Да, таа доаѓа, доаѓа илјадакратно, но доаѓа при родно. Доаѓа сама од себе, нема потреба да ја барате. Кога ја ба рате, никогаш не доаѓа. Кога ја барате, сте ја уништиле. Затоа да вајте. Почнете да давате. На почетокот ќе биде тешко, затоа што целиот живот ве учеле да земате, а не да давате. На почетокот ќе мора да се борите со соп ствениот оклоп. Вашата мускулатура станала тврда, срцето ви смрзнало, сте станале студени. На почетокот ќе биде тешко, но секој чекор ќе биде чекор напред и малку по малку реката ќе поч не да тече. Затоа, прво ослободете се од вашите родители. Кога ќе се ослободите од нив, се ослободувате од општеството, кога ќе се осло бодите од вашите родители се ослободувате од цивилизацијата, од образованието, од сè бидејќи вашите родители го претставува ат сето тоа. Вие станувате индивидуа. За првпат не сте дел од тол пата, имате вистинска индивидуалност. Препуштени сте си са мите на себе. Тоа е растење. Таков треба да биде возрасниот чо век. Возрасен човек е оној кому не му се потребни родители. Возрасен човек е оној кому не му е потребно да се лепи до некого или да се потпира врз некого. Возрасен човек е оној кој е среќен во 13

14 својата самотија неговата самотија е песна, прослава. Возрасен човек е оној кој со задоволство може да биде сам со себе. Неговата самотија не е осаменост, неговата самотност е осамотеност, тоа е медитативно. Еден ден сте морале да излезете од матката на вашата мајка. Кога би останале таму повеќе од девет месеци, би биле мртви не само вие, ами и вашата мајка би била исто така мртва. Еден ден сте морале да излезете од матката на својата мајка; потоа еден ден сте морале да излезете од вашата семејна атмосфера (друга матка), за да одите на училиште. Потоа еден ден сте морале да излезете од вашата училишна атмосфера, уште една матка, за да одите во поголем свет. Но длабоко во себе сè уште сте дете. Сè уште сте во матката! Постојат повеќе слоеви на матката и таа матка мора да биде пробиена. Ова е тоа што ние на Истокот го нарекуваме повторно раѓање. Кога повторно би се родиле, вие ќе сте сосема ослободени од секакви родителски впечатоци. А убавината е во тоа што са мо таквата личност чувствува благодарност кон родителите. Па радок сот е во тоа што само таквата личност може да им прости на ро дителите. Чувствува жал и љубов кон нив. Има силни чувства кон нив бидејќи и тие страдале на истиот начин. Таквата личност нe е гневна, не, воопшто. Може да има солзи во очите, но не е гнев на и ќе направи сè за да им помогне на своите родители да дој дат до так во изобилство на самотија, до таков врв на самотија. Станете индивидуалци, тоа е првото нешто. Следното нешто е: не очекувајте совршенство, не барајте го и не посакувајте го. Са кајте обични луѓе. Нема ништо лошо кај обичните луѓе. Обичните луѓе се необични! Секое човечко суштество е толку многу уникатно; имајте почит кон таа уникатност. Трето: давајте и давајте без никакви услови тогаш ќе знаете што е љубов. He можам да ја дефинирам. Можам да ви го покажам патот кон тоа како да се грижите за неа. Можам да ви покажам како да ја ставите во саксија, како да ја полевате со вода, ка ко да ѝ додавате ѓубриво, како да ја заштитувате. Потоа еден ден, одненадеж, се појавува розата и вашиот дом е исполнет со неј зиниот мирис. Така се случува љубовта. 14

15 ПРВ ДЕЛ Патувањето од Јас до Ние Разбирање на природата и негување на љубовта Љубовта не се учи, не може да се одгледува. Одгледуваната љу бов воопшто нема да биде љубов. Нема да биде вистинска роза, ќе биде пластично цвеќе. Кога нешто учите, тоа значи дека нешто доаѓа однадвор; тоа не потекнува однатре. Љубовта мора да потекнува однатре ако сакате да биде автентична и вистинска. Љубовта не е учење, туку созревање. Она што е потребно од ва ша страна не е да ги научите начините на љубовта, туку да се од викнете од начините на нељубов. Препреките мора да бидат отстранети, бариерите мора да бидат уништени така љубовта ста нува ваше природно, спонтано постоење. Откако ќе ги отстра ните препреките, откако ќе ги тргнете камењата од патот, течењето започнува. Таа е веќе тука скриена зад многу карпи, но изворот на љубовта е веќе тука. Се наоѓа во срцевината на вашето битие.

Упатството за користење на Вашата адреса преку WEBmail можете да го најдете на

Упатството за користење на Вашата  адреса преку WEBmail можете да го најдете на Вовед Вашата e-mail адреса можете да ја користите на два начина: преку интернет страницата http://webmail.t-home.mk преку е-mail програма (Outlook Express, Outlook 2003, Outlook 2000 итн.) Упатството за

More information

Дигитално потпишување документи во MS Office. Digital signing of documents in MS Office

Дигитално потпишување документи во MS Office. Digital signing of documents in MS Office Дигитално потпишување документи во MS Office Digital signing of documents in MS Office Упатство Manual Верзија: 3.0 Датум: 28.01.2016 103.08 КИБС АД Скопје 2016 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk

More information

Chapter 4 Verbs of Love and Hate in English and Macedonian

Chapter 4 Verbs of Love and Hate in English and Macedonian Chapter 4 Verbs of Love and Hate in English and Macedonian 1 Complements that love and hate take 2 Translation of hate 3 Translation of love 4 Translation of сака and мрази 5 How Macedonian learners of

More information

Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН

Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН Доналд Трамп РАЗМИСЛУВАЈ КАКО ШАМПИОН Dru{tvo za izdava~ka dejnost PABLI[ER DOO, Skopje ul. Ruzveltova 19-2/2 tel. 02 521 21 50 e-mail: contact@publisher.mk www.kniga.com.mk Direktor Glaven urednik Urednik

More information

или деца- деца- жртви сведоци на кривични дела Упатства за правосудните предмети со постапување на органи во Проектот е финансиран од Европската Унија

или деца- деца- жртви сведоци на кривични дела Упатства за правосудните предмети со постапување на органи во Проектот е финансиран од Европската Унија Упатства за постапување на правосудните органи во предмети со деца- жртви или деца- сведоци на кривични дела Проектот е финансиран од Европската Унија Оваа брошура е направена како дел од проектот Правда

More information

Брајан Трејси БЕЗ ОПРАВДУВАЊА!

Брајан Трејси БЕЗ ОПРАВДУВАЊА! Брајан Трејси БЕЗ ОПРАВДУВАЊА! Dru{tvo za izdava~ka dejnost PABLI[ER DOOEL, Skopje ul. Wego{eva 29a tel. 02 32 456 22 contact@publisher.mk www.kniga.com.mk Direktor i glaven urednik Urednik Aleksandar

More information

Сахар и Боби Хашеми секој може

Сахар и Боби Хашеми секој може Сахар и Боби Хашеми секој може Dru{tvo za izdava~ka dejnost PABLI[ER DOO, Skopje ul. Ruzveltova 19-2/2 tel. 02 32 456 22 e-mail: contact@publisher.mk www.kniga.com.mk Direktor Glaven urednik Urednik Teodor

More information

РАЗБУДИ СЕ! Подготвен?

РАЗБУДИ СЕ! Подготвен? РАЗБУДИ СЕ! Еден ден, кога веќе нема да бидеш на оваа земја и кога ќе треба да се сретнеш со творецот, тој нема да те праша зошто не живееше како мене, или зошто не живееше како Мојсеј или како Робин Шарма.

More information

Дијалог помеѓу професорот атеист и студентот муслиман

Дијалог помеѓу професорот атеист и студентот муслиман Дијалог помеѓу професорот атеист и студентот муслиман Следниот текст е одземан од преводот на книгата "Who is the monkey?" (Кој е мајмунот?), со која се потврдува вистината на муслиманското верување за

More information

EASIER LEARNING PROCEDURES FOR PRESCHOOL CHILDREN 2 ПОСТАПКИ ЗА ПОЛЕСНО УЧЕЊЕ КАЈ ДЕЦАТА ОД ПРЕДУЧИЛИШНА ВОЗРАСТ

EASIER LEARNING PROCEDURES FOR PRESCHOOL CHILDREN 2 ПОСТАПКИ ЗА ПОЛЕСНО УЧЕЊЕ КАЈ ДЕЦАТА ОД ПРЕДУЧИЛИШНА ВОЗРАСТ Marija Ristevska 1 EASIER LEARNING PROCEDURES FOR PRESCHOOL CHILDREN 2 Abstract Learning with its nature and actuality, with its meaning and the implications and repercussions is a unique phenomenon in

More information

Работата на Бајрон Кејти

Работата на Бајрон Кејти Работата на Бајрон Кејти Вовед Никој не може да ти даде слобода, освен ти самиот. Оваа мала книга ќе ти покаже како. Бајрон Кејти Оваа книшка ја претставува суштината на Работата (The Work) на Бајрон Кејти.

More information

Проектна активност Безбедно на Интернет

Проектна активност Безбедно на Интернет Проектна активност Безбедно на Интернет Предмет: Информатика Тема на проектот: Безбедно на Интернет Проектот го реализираат: Учениците од шесто и седмо одделение Проектот е наменет за учениците од: VI

More information

БЛАГОРОДНИ ТЕРЕНЦИ: ЗА НУСПОЈАВИТЕ НА ЕДЕН МЕТОД

БЛАГОРОДНИ ТЕРЕНЦИ: ЗА НУСПОЈАВИТЕ НА ЕДЕН МЕТОД УДК 39 (497.7) Илина Јакимовска (Македонија) БЛАГОРОДНИ ТЕРЕНЦИ: ЗА НУСПОЈАВИТЕ НА ЕДЕН МЕТОД Апстракт: Текстот е авторефлексивно согледување на потенцијалните нуспојави од некритичкото користење на теренскиот

More information

ПА КЛЕ НО ЈА ЈЕ. Стив Кол. Илу стро вао Чар ли Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић

ПА КЛЕ НО ЈА ЈЕ. Стив Кол. Илу стро вао Чар ли Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 2 3 ПА КЛЕ НО ЈА ЈЕ Стив Кол Илу стро вао Чар ли Фокс Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 4 5 На слов ори ги на ла Ste ve Co le ASTRO SA URS THE HATCHING HOR ROR Ке си и Неј та ну Copyright Ste ve Co le,

More information

Информативен лист со совети за родители 1. Подготвување за средно училиште

Информативен лист со совети за родители 1. Подготвување за средно училиште Информативен лист со совети за родители 1. Подготвување за средно училиште Кога избирате средно училиште: Посетете го местото на интернет Пронајдете училиште (Find a School) на www.education.vic.gov.au/findaservice

More information

ПРОКЛЕТСTВО МОРА. Стив Кол. Илу стро вао Вуди Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић

ПРОКЛЕТСTВО МОРА. Стив Кол. Илу стро вао Вуди Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 2 3 ПРОКЛЕТСTВО МОРА Стив Кол Илу стро вао Вуди Фокс Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 4 5 На слов ори ги на ла Ste ve Co le ASTRO SA URS THE SE AS OF DO OM Ени и Џеј мсу Copyright Ste ve Co le, 2005

More information

Владислав БАЈАЦ АМАМОТ БАЛКАНИЈА

Владислав БАЈАЦ АМАМОТ БАЛКАНИЈА Владислав БАЈАЦ АМАМОТ БАЛКАНИЈА Владислав БАЈАЦ АМАМОТ БАЛКАНИЈА ЕДИЦИЈА ПРОТЕЈ ЕДИЦИЈА ПРОТЕЈ Наслов на оригиналот: Владислав БАЈАЦ ХАМАМ БАЛКАНИЈА Превод Александар Прокопиев Издавач МАГОР ДОО Скопје

More information

ЗА НЕОДРЖЛИВОСТА НА АКТУЕЛНИОТ КОНЦЕПТ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ Пледоаје за еден радикално поинаков концепт

ЗА НЕОДРЖЛИВОСТА НА АКТУЕЛНИОТ КОНЦЕПТ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ Пледоаје за еден радикално поинаков концепт Стручен труд Professional Article ЗА НЕОДРЖЛИВОСТА НА АКТУЕЛНИОТ КОНЦЕПТ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ Пледоаје за еден радикално поинаков концепт Петар БОШЕВСКИ Еколошко друштво Еко-мисија, Скопје, Македонија ВОВЕД

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ СТУДИИ ПО МЕТОДИКА НА НАСТАВАТА ПО РЕЛИГИСКО ОБРАЗОВАНИЕ ШТИП. Павлинка Стевановски

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ СТУДИИ ПО МЕТОДИКА НА НАСТАВАТА ПО РЕЛИГИСКО ОБРАЗОВАНИЕ ШТИП. Павлинка Стевановски УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ СТУДИИ ПО МЕТОДИКА НА НАСТАВАТА ПО РЕЛИГИСКО ОБРАЗОВАНИЕ ШТИП Павлинка Стевановски ЕТИЧКИ КОДЕКС НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЈАНСТВО - СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ

More information

Како да се намали одливот на мозоци од Република Македонија? Шифра: 56РГ

Како да се намали одливот на мозоци од Република Македонија? Шифра: 56РГ Есеј на тема: Како да се намали одливот на мозоци од Република Македонија? Шифра: 56РГ Како да се намали одливот на мозоци од Република Македонија? Овој есеј ќе го започнам со Дарвиновата теорија за еволуција,

More information

ТАЈ НА РАП ТО РА. Стив Кол. Илу стро вао Чар ли Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић

ТАЈ НА РАП ТО РА. Стив Кол. Илу стро вао Чар ли Фокс. Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 2 3 ТАЈ НА РАП ТО РА Стив Кол Илу стро вао Чар ли Фокс Пре ве ла Алек сан дра Ра ди но вић 4 5 На слов ори ги на ла Ste ve Co le ASTRO SA URS RIDDLE OF THE RAPTORS Copyright Ste ve Co le, 2005 Cover/inside

More information

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD?

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD? Како да започнам со користење сертификат на Gemalto Java БСЕП? How to start using a certificate with the Gemalto Java SSCD? Упатство Manual Version: 3.0 Date: 28.01.2016 103.17 КИБС АД Скопје 2016 КИБС

More information

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ДИРЕКТНИ ЛЕТОВИ ОД СКОПЈЕ ЛИСТА НА ХОТЕЛИ И ЦЕНИ ЗА РАН БУКИНГ (РЕЗЕРВАЦИИ ДО 30.АПР) ХОТЕЛ КАТЕГ. УСЛУГА ЛОКАЦИЈА ЦЕНА ПО ЛИЦЕ СПОРЕД ТЕРМИН НА ПОАЃАЊЕ (7 НОЌИ) HOSTAL SANTA

More information

ВЕЧЕРАС НА ТИТАНИКУ Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка

ВЕЧЕРАС НА ТИТАНИКУ Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка 17 ВЕЧЕРАС НА ТИТАНИКУ Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала Mary Pope Osborne To night on the Ti ta nic С ад рж а ј Text Copyright 1999 by Mary

More information

15. ОТПУШТАЊЕ ОД РАБОТА

15. ОТПУШТАЊЕ ОД РАБОТА 15. ОТПУШТАЊЕ ОД РАБОТА Отпуштањето од работа е најчесто последниот чекор што се презема по неуспешните обиди да му помогне на работникот што покажал слаби перформанси на работното место, да ги исполнат

More information

Преземање сертификати со Internet Explorer. Downloading certificates with Internet Explorer

Преземање сертификати со Internet Explorer. Downloading certificates with Internet Explorer Преземање сертификати со Internet Explorer Downloading certificates with Internet Explorer Упатство Manual Верзија: 3.0 Датум: 28.01.2016 103.10 КИБС АД Скопје 2016 КИБС АД Скопје, сите права задржани

More information

Упатство за користење дигитални сертификати во Microsoft Internet Explorer

Упатство за користење дигитални сертификати во Microsoft Internet Explorer Упатство за користење дигитални сертификати во Microsoft Internet Explorer Верзија: 1.2 Датум: 07.06.2010 КИБС АД Скопје 2010 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk Спдржина 1. Впвед...

More information

РАЗВОД НА БРАК ВО СУДСКАТА ПРАКТИКА

РАЗВОД НА БРАК ВО СУДСКАТА ПРАКТИКА РАЗВОД НА БРАК ВО СУДСКАТА ПРАКТИКА Автор: Катерина Бурлијовска Дипл- Правник Март, 2015 година ВОВЕД Според членот 6 од Законот за семејство, бракот е со закон уредена заедница на маж и жена во која се

More information

Writing desk. Soccer basketball guitare handball volleyball piano

Writing desk. Soccer basketball guitare handball volleyball piano 1 Кој збор означува превозно средство? Car bicycle bus truck 2 Кој ги лекува болните? doctor 3 Кој збор означува врнежливо време? rainy 4 Кој збор означува дел од телото? Head legs arms body 5 Кое превозно

More information

Во дич за ис тра жи ва њa бр. 3. мумије и пирамиде. До ку мен тар ни до да так Му ми јама ују tро. Вил Озборн и Ме ри По уп Озборн

Во дич за ис тра жи ва њa бр. 3. мумије и пирамиде. До ку мен тар ни до да так Му ми јама ују tро. Вил Озборн и Ме ри По уп Озборн Во дич за ис тра жи ва њa бр. 3 мумије и пирамиде До ку мен тар ни до да так Му ми јама ују tро Вил Озборн и Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала

More information

Abstract. Резиме. special education-professional and scientific issues. дефектолошка стручно-научна проблематика

Abstract. Резиме. special education-professional and scientific issues. дефектолошка стручно-научна проблематика ДЕФЕКТОЛОШКА СТРУЧНО-НАУЧНА ПРОБЛЕМАТИКА дефектолошка стручно-научна проблематика special education-professional and scientific issues СТАВОВИТЕ И МИСЛЕЊАТА НА РОДИТЕЛИТЕ И СТУДЕНТИТЕ ЗА СЕКСУАЛИОТ РАЗВОЈ,

More information

ЈАЗИКОТ ВО СОВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛМ

ЈАЗИКОТ ВО СОВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛМ Ѓоко Здравески Филолошки факултет Блаже Конески Скопје Катедра за македонска книжевност и јужносл. кн. ЈАЗИКОТ ВО СОВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛМ АПСТРАКТ: Текстот го разгледува јазикот (во лингвистичка смисла)

More information

Иван Трпоски УГРЕЈСОНЦЕ ВО МОЈОТ СОН. Ivan Trposki THE SUNRISE IN MY DREAM

Иван Трпоски УГРЕЈСОНЦЕ ВО МОЈОТ СОН. Ivan Trposki THE SUNRISE IN MY DREAM Иван Трпоски УГРЕЈСОНЦЕ ВО МОЈОТ СОН Ivan Trposki THE SUNRISE IN MY DREAM Na moite vnu~iwa Lana, Adriana i Kristijan Jo{eski To my grandchildren Lana, Adriana and Christian Joseski Иван Трпоски УГРЕЈСОНЦЕ

More information

ЛИКОТ НА РОБОТОТ ВО МАКЕДОНСКАТА НАУЧНО- ФАНТАСТИЧНА ЛИТЕРАТУРА ЗА ДЕЦА

ЛИКОТ НА РОБОТОТ ВО МАКЕДОНСКАТА НАУЧНО- ФАНТАСТИЧНА ЛИТЕРАТУРА ЗА ДЕЦА Jovanka Denkova Filološki fakultet Univerzitet Goce Delčev Štip jovanka.denkova@ugd.edu.mk Mahmut Čelik Filološki fakultet Univerzitet Goce Delčev Štip mahmut.celik@ugd.edu.mk ЛИКОТ НА РОБОТОТ ВО МАКЕДОНСКАТА

More information

O ПРО ЗО ДЕ МА МА У СРП СКО ХР ВАТ СКОМ ЈЕ ЗИ КУ 1

O ПРО ЗО ДЕ МА МА У СРП СКО ХР ВАТ СКОМ ЈЕ ЗИ КУ 1 58 ШИ РО ХА ТО РИ O ПРО ЗО ДЕ МА МА У СРП СКО ХР ВАТ СКОМ ЈЕ ЗИ КУ 1 Већ сам ви ше пу та до са да из ла гао сво ју прет по став ку да сва ки је зик на све ту има ʻпро зо диј ске чи ни о це (про зо де ме).

More information

НАРАТИВНИТЕ СИМБОЛИ ВО ПОЕТИКАТА НА ЖИВКО ЧИНГО

НАРАТИВНИТЕ СИМБОЛИ ВО ПОЕТИКАТА НА ЖИВКО ЧИНГО Јасмина МОЈСИЕВА-ГУШЕВА Скопје 821.163.3.09 Чинго Ж. НАРАТИВНИТЕ СИМБОЛИ ВО ПОЕТИКАТА НА ЖИВКО ЧИНГО Со развитокот на интелектуалноста кај човекот, стварноста веќе не се спознава како пасивен одраз на

More information

ПРАВНA ЗАСНОВАНОСТ АКАТА ВЛАДЕ И АКАТА РАСПОЛАГАЊА У СИСТЕМУ ЈАВНОГ ПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПРАВНA ЗАСНОВАНОСТ АКАТА ВЛАДЕ И АКАТА РАСПОЛАГАЊА У СИСТЕМУ ЈАВНОГ ПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ UDC 342.924(497.11) 342(497.11) DOI: 10.2298/ZMSDN1238047M Оригинални научни рад Александар Мартиновић ПРАВНA ЗАСНОВАНОСТ АКАТА ВЛАДЕ И АКАТА РАСПОЛАГАЊА У СИСТЕМУ ЈАВНОГ ПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ЖЕ ТАК:

More information

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК. Година LX - Број 7 Београд, 27. октобар П РА В И Л Н И К

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК. Година LX - Број 7 Београд, 27. октобар П РА В И Л Н И К ISSN 0354-2246 COBISS.SR-ID 28210946 ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК Година LX - Број 7 Београд, 27. октобар 2011. Цена овог броја је 1.390 динара. Годишња претплата је 12.500 динара 1 На осно ву чла на 14. став 1.

More information

Алергија на храна и неподнесување на храна. Food allergy and intolerance

Алергија на храна и неподнесување на храна. Food allergy and intolerance Алергија на храна и неподнесување на храна Food allergy and intolerance Како безбедно да се живее со алергија на храна и со неподнесување на храна Алергиите на храна и неподнесувањето на храна може да

More information

Наредби за избор. 1. Наредба if

Наредби за избор. 1. Наредба if ПРО ГРА МИР АЊЕ В О C 1. Наредба if Наредби за избор Во програмскиот јазик C++ за еднократно разгранување се користи исказот if кој има општ облик: if (logicki 0 izraz) iskaz; iskaz_po_razgranuvanjeto;

More information

ВОДИЧ ЗА ИКТ НА. Корисни веб-сајтови за повеќе информации. Бр. 5

ВОДИЧ ЗА ИКТ НА. Корисни веб-сајтови за повеќе информации. Бр. 5 Безбедно на интернет (http://www.bezbednonainternet.org.mк) Овој веб-сајт е создаден да придонесе кон поголема безбедност и заштита на правата и приватноста на децата на интернет. Сајтот е дел од проектот

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ШТИП ТАТЈАНА ТЕОХАРЕВА-МОНЕВА ЖЕНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ- ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ МАГИСТЕРСКИ ТРУД

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ШТИП ТАТЈАНА ТЕОХАРЕВА-МОНЕВА ЖЕНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ- ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ МАГИСТЕРСКИ ТРУД УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ШТИП ТАТЈАНА ТЕОХАРЕВА-МОНЕВА ЖЕНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ- ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ МАГИСТЕРСКИ ТРУД Штип, декември 2015 Комисија за оценка и одбрана Ментор: Ристо

More information

Роберто Паванело МИШ ШИШ. Бла го на гро бљу. Пре ве ла с ита ли јан ског Гор да на Бре бе ри на

Роберто Паванело МИШ ШИШ. Бла го на гро бљу. Пре ве ла с ита ли јан ског Гор да на Бре бе ри на Роберто Паванело МИШ ШИШ Бла го на гро бљу Пре ве ла с ита ли јан ског Гор да на Бре бе ри на На слов ори ги на ла Bat Pat Il Tesoro del cimitero All names, characters and related indicia contained in

More information

VOLUNTARY SEX WORK ДОБРОВОЛНА СЕКСУАЛНА РАБОТА. СТАР-СТАР - Првиот колектив на сексуални работници на Балканот

VOLUNTARY SEX WORK ДОБРОВОЛНА СЕКСУАЛНА РАБОТА. СТАР-СТАР - Првиот колектив на сексуални работници на Балканот СТАР-СТАР - Првиот колектив на сексуални работници на Балканот ДОБРОВОЛНА СЕКСУАЛНА РАБОТА VOLUNTARY SEX WORK STAR-STAR The first sex workers collective in the Balkans СТАР-СТАР - Првиот колектив на сексуални

More information

Писмо од главниот уредник

Писмо од главниот уредник Писмо од главниот уредник Почитувани коминтенти! Издавач рафајловски консалтинг Сметка 210-0522737201-81 во НЛБ Тутунска банка АД - Скопје Даночен број МК 4030998343900 Главен и одговорен уредник Д-р Горан

More information

35 ГОДИНИ НА ФОРМИРАЊЕ НА ФОНДАЦИЈАТА "АТАНАС БЛИЗНАКОВ" И 110 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛИЗНАКОВ

35 ГОДИНИ НА ФОРМИРАЊЕ НА ФОНДАЦИЈАТА АТАНАС БЛИЗНАКОВ И 110 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛИЗНАКОВ 35 ГОДИНИ НА ФОРМИРАЊЕ НА ФОНДАЦИЈАТА "АТАНАС БЛИЗНАКОВ" И 110 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛИЗНАКОВ Осумнаесеттиот ден од Април 1977 ќе биде напишан со златни букви во аналите на Фондацијата "Атанас Близнакоф".

More information

ДА УЧИМЕ ОД МИНАТОТО, ДА СОЗДАВАМЕ ЗА ИДНИНАТА УМЕТНОСТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

ДА УЧИМЕ ОД МИНАТОТО, ДА СОЗДАВАМЕ ЗА ИДНИНАТА УМЕТНОСТА И АВТОРСКОТО ПРАВО ДА УЧИМЕ ОД МИНАТОТО, ДА СОЗДАВАМЕ ЗА ИДНИНАТА УМЕТНОСТА И АВТОРСКОТО ПРАВО Преводот и адаптацијата на оваа публикација претставуваат резултат од соработката меѓу Американската стопанска комора во Македонија,

More information

ТРАН ЗИ ЦИ ЈА КАО ПРЕ ЛАЗ ОД КУЛ ТУ РЕ ПО ЛИ СА У КУЛ ТУ РУ МЕ ГА ЛО ПО ЛИ СА

ТРАН ЗИ ЦИ ЈА КАО ПРЕ ЛАЗ ОД КУЛ ТУ РЕ ПО ЛИ СА У КУЛ ТУ РУ МЕ ГА ЛО ПО ЛИ СА Уни вер зи тет у Но вом Са ду, Фи ло зоф ски фа кул тет Од сек за срп ску књи жев ност, Но ви Сад DOI 10.5937/kultura1340354V УДК 316.7 821.163.41.09 оригиналан научни рад ТРАН ЗИ ЦИ ЈА КАО ПРЕ ЛАЗ ОД

More information

Писмо од главниот уредник

Писмо од главниот уредник Писмо од главниот уредник Почитувани комитенти! Издавач рафајловски консалтинг Сметка 210-0522737201-81 во НлБ тутунска банка ад - скопје Даночен број Мк 4030998343900 Главен и одговорен уредник Д-р горан

More information

ИСКУСТВОТО НА ТАJНАТА

ИСКУСТВОТО НА ТАJНАТА ИСКУСТВОТО НА ТАJНАТА Вера Георгиева * Универзитет Св. Кирил и Методиј, Македонија «Сè што говориме не се само зборови, туку ние имаме сведоштво за вистината од нашиот опит» Св. Григориј Богослов In this

More information

Његов српски није и мој српски

Његов српски није и мој српски Његов српски није и мој српски Срп ски на срп ском али, на ком срп ском? На мом српском или на срп ском мог ком ши је Не ше, или мо је раз ред не ко ја је го во ри ла: Ако вам не што хва ли, не мој те

More information

НАСОЧУВАЊЕ ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА. Прирачник за одбори на директори

НАСОЧУВАЊЕ ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА. Прирачник за одбори на директори НАСОЧУВАЊЕ ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА Прирачник за одбори на директори Предговор Светската финансиска криза од 2008 година покажа дека за компаниите патот кон успехот е исполнет со непредвидливи препреки. Таа,

More information

Ефикасност и сигурност балон-валвулопластике у лечењу пулмоналне стенозе код деце и адолесцената

Ефикасност и сигурност балон-валвулопластике у лечењу пулмоналне стенозе код деце и адолесцената 542 Srp Arh Celok Lek. 2014 Sep-Oct;142(9-10):542-546 DOI: 10.2298/SARH1410542P ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.131-007.271-089.819.5 Ефикасност и сигурност балон-валвулопластике у лечењу пулмоналне

More information

Правила за добро однесување на интернет

Правила за добро однесување на интернет Правила за добро однесување на интернет Издавач: Фондација е-македонија Дизајн: Публицис Скопје Печати: Датапонс Тираж: 2.000 примероци Пријатели на е-бонтон: Метаморфозис, Висока школа за новинарство

More information

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Број 6 УКАЗ ЗА КОН. Језик српског народа

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Број 6 УКАЗ ЗА КОН.  Језик српског народа СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Језик српског народа ЈУ Службени гласник Републике Српске, Бања Лука, Вељка Млађеновића бб Телефон/факс: (051) 456-331, 456-341 E-mail: slglasnikrs@blic.net slgl.finanse@blic.net

More information

Писмо од главниот уредник

Писмо од главниот уредник Писмо од главниот уредник Издавач рафајловски консалтинг Сметка 210-0522737201-81 во НЛБ Тутунска банка АД - Скопје Даночен број МК 4030998343900 Главен и одговорен уредник Д-р Горан Рафајловски Уредник

More information

- - Биодиверзитет. Предизвик

- - Биодиверзитет. Предизвик - FAO - WAGGGS - YUNGA CBD Биодиверзитет Предизвик ВОДИЧ ЗА ДОБИВАЊЕ БЕЏ ЗА БИОДИВЕРЗИТЕТ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ХРАНА И АГРОКУЛТУРА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ - 2016 Користените ознаки и презентираните материјали

More information

ПРИСТАПОТ ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР Е СЛОБОДЕН

ПРИСТАПОТ ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР Е СЛОБОДЕН ПРИСТАПОТ ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР Е СЛОБОДЕН мај, 2009 Издава: Комисија за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, во соработка со Македонскиот институт за медиуми

More information

ЗАВРШУВАЊЕ НА ПРВОСТЕПЕНАТА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА СО И БЕЗ МЕРИТОРНА ОДЛУКА НА СУДОТ

ЗАВРШУВАЊЕ НА ПРВОСТЕПЕНАТА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА СО И БЕЗ МЕРИТОРНА ОДЛУКА НА СУДОТ ЗАВРШУВАЊЕ НА ПРВОСТЕПЕНАТА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА СО И БЕЗ МЕРИТОРНА ОДЛУКА НА СУДОТ Автор : М-р Марика Трајкова Јули, 2013-та година ВОВЕД Во современите правни системи постојат различни начини за решавање

More information

Европскиот. за човекови ПРАШАЊА MKD?

Европскиот. за човекови ПРАШАЊА MKD? Европскиот суд ЕКЧП за човекови права ВО 50 ПРАШАЊА MKD? ЕКЧП во 50 прашања Овој документ е изготвен од страна на Одделението за односи со јавност на Судот и истиот не го обврзува Судот. Тој е наменет

More information

Упатствп за активираое, инсталација и кпристеое на дигитален сертификат и SafeNet апликацијата

Упатствп за активираое, инсталација и кпристеое на дигитален сертификат и SafeNet апликацијата Упатствп за активираое, инсталација и кпристеое на дигитален сертификат и SafeNet апликацијата Спдржина Впведни преппраки... 3 Активираое на дигитален сертификат... 4 Експпртираое на дигиталнипт сертификат...

More information

Наум Струмички Митрополит. Не знаете од каков Дух сте

Наум Струмички Митрополит. Не знаете од каков Дух сте Наум Струмички Митрополит Не знаете од каков Дух сте БИБЛИОТЕКА ВОВЕДЕНИЕ ВЕЛЈУСА 2010 Македонска Православна Црква Охридска Архиепископија Струмичка Епархија Издава: Манастир Воведение на Пресвета Богородица

More information

Ставот на ЕСА за војната во Ирак

Ставот на ЕСА за војната во Ирак RAINBOW (VINOZHITO) European Movement Member of the European Free Alliance (EFA) STEFANOU DRAGOUMI 11, P.O. Box 51 53100 FLORINA / LERIN GREECE TEL FAX: +302385 46548 URL: http://www.florina.org E-mail:

More information

почит толеранција еднаквост соработка солидарност

почит толеранција еднаквост соработка солидарност ОБЕЛЕЖУВАЧИ БОРБА ПРОТИВ ГОВОРОТ НА ОМРАЗА НА ИНТЕРНЕТ ПРЕКУ ЕДУКАЦИЈА ЗА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА почит толеранција еднаквост соработка солидарност различност мир безбедност демократија љубов правда достоинство

More information

Macedonian. Transdev Melbourne повелба За УСЛУГИ на клиенти. ptv.vic.gov.au

Macedonian. Transdev Melbourne повелба За УСЛУГИ на клиенти. ptv.vic.gov.au Macedonian Transdev Melbourne повелба За УСЛУГИ на клиенти ptv.vic.gov.au Содржина Филозофија на нашите услуги на клиенти 3 Ветување на Transdev 4 Безбедност 5 Сигурни и навремени услуги 6 Наши автобуси

More information

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА

ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ШПАНИЈА (КОСТА БРАВА) - 7 ДЕНА ДИРЕКТНИ ЛЕТОВИ ОД СКОПЈЕ ЛИСТА НА ХОТЕЛИ И ЦЕНИ ЗА РАН БУКИНГ (РЕЗЕРВАЦИИ ДО 30 АПРИЛ) ХОТЕЛ КАТЕГ. УСЛУГА ЛОКАЦИЈА ЦЕНА ПО ЛИЦЕ СПОРЕД ТЕРМИН НА ПОАЃАЊЕ (7 НОЌИ) 20 јун

More information

ВО РЕ Н БА К Л А Н Д ( WA R R E N BUC K L A N D), ро ђен го ди не.

ВО РЕ Н БА К Л А Н Д ( WA R R E N BUC K L A N D), ро ђен го ди не. А У Т О Р И Л Е Т О П И С А ДРА ГАН БА БИЋ, ро ђен 1987. у Кар лов цу, Хр ват ска. Основ не и мас т е р с т у д и је з а в р ш ио н а Од с ек у з а а нгл ис т ик у Ф илоз о фског ф ак у лт ет а у Но вом

More information

ЗНА ЊЕ И ДИ ЈЕ ГЕТ СКИ СВЕТ ИГРА НОГ ФИЛ МА

ЗНА ЊЕ И ДИ ЈЕ ГЕТ СКИ СВЕТ ИГРА НОГ ФИЛ МА Ака де ми ја ле пих умет но сти, Бе о град DOI 10.5937/kultura1442113M УДК 791.32:165.12 791.633-051 Китон Б. оригиналан научни рад ЗНА ЊЕ И ДИ ЈЕ ГЕТ СКИ СВЕТ ИГРА НОГ ФИЛ МА Са же так: Овај рад се ба

More information

НОВИ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО

НОВИ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО НОВИ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО Со новата верзија на системот за електронско банкарство, активна од 13 Август 2016, овозможени се две нови функционалности. 1. За правни лица:

More information

Интегрално лечење деце са дислексијом четрдесет година искуства

Интегрално лечење деце са дислексијом четрдесет година искуства DOI: 10.2298/SARH1210625S ОРИГИНАЛНИ РАД / ORIGINAL ARTICLE UDC: 616.89-008.434.5-085.8 ; 376.1-056.264-053.2 625 Интегрално лечење деце са дислексијом четрдесет година искуства Миодраг Стошљевић, Гордана

More information

Постапка за надградба на Windows XP оперативниот систем

Постапка за надградба на Windows XP оперативниот систем Постапка за надградба на Windows XP оперативниот систем Важна напомена: Microsoft ја прекина поддршката на Windows XP во април 2014. Вашиот оперативен систем веќе не добива нови сигурносни засилувања (patches)

More information

Guidelines for use. RDNS' clients originate from 145 countries and speak 74 languages.

Guidelines for use. RDNS' clients originate from 145 countries and speak 74 languages. Guidelines for use RDNS is committed to the Multicultural Victoria Act 2004, which informs RDNS' policies to ensure people from culturally and linguistically diverse (CALD) backgrounds can enjoy access

More information

Za fini. za avtorot. Blagodarnost

Za fini. za avtorot. Blagodarnost za avtorot Даниел Грант е писател и телевизиски продуцент во Лондон. Тој живее во Годалминг со својата жена Алисон. Часови по секс е неговата прва книга која се продава во повеќе земји, а по успехот со

More information

УЛО ГА СВЕ ШТЕН СТВА У СТВА РА ЊУ И РА ДУ ОР ГА НА ДР ЖА ВЕ ПР ВОГ СРП СКОГ УСТАН КА (Дру ги део)

УЛО ГА СВЕ ШТЕН СТВА У СТВА РА ЊУ И РА ДУ ОР ГА НА ДР ЖА ВЕ ПР ВОГ СРП СКОГ УСТАН КА (Дру ги део) UDC 271.222(497.11)-725:355.486(497.11) 1804/1813 UDC 340.15(497.11) 1804/1813 DOI: 10.2298/ZMSDN1550053J ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД УЛО ГА СВЕ ШТЕН СТВА У СТВА РА ЊУ И РА ДУ ОР ГА НА ДР ЖА ВЕ ПР ВОГ СРП СКОГ

More information

ISBN

ISBN Наслов оригинала Guillaume Prévost, LES SEPT PIÈCES Copyright Gallimard Jeunesse, 2005 За издање на српском језику Креативни центар 2008 књига друга прво издање Превод с француског Гордана Бреберина Уредник

More information

Forever Aloe Berry Nectar е уште еден популарен Форевер алое пијалок, кој ги содржи сите витамини, минерали, амино киселини и ензими кои ги има

Forever Aloe Berry Nectar е уште еден популарен Форевер алое пијалок, кој ги содржи сите витамини, минерали, амино киселини и ензими кои ги има Forever Aloe Vera Gel Замислете си дека расекувате свежо откинат лист од алое вера и веднаш го конзумирате гелот од неговата внатрешност.добро, сега може да бидете што е можно поблиску до вистинскиот алое

More information

Писмо од главниот уредник

Писмо од главниот уредник Писмо од главниот уредник Почитувани комитенти! Издавач рафајловски консалтинг Сметка 210-0522737201-81 во НЛБ Тутунска банка АД - Скопје Даночен број МК 4030998343900 Главен и одговорен уредник Д-р Горан

More information

Издавачка куќа Готен

Издавачка куќа Готен Издавачка куќа Готен contact@gotenpublishing.com www.gotenpublishing.com За издавачот: Јасмина Мазгалиева Shurkamp Verlag Frankfurt am Main 2002 All rights reserved by Shurkamp Verlag Berlin Превод од

More information

ГОДИШЕН ЗБОРНИК 2010 YEARBOOK

ГОДИШЕН ЗБОРНИК 2010 YEARBOOK УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЕН ЗБОРНИК 2010 YEARBOOK ГОДИНА 1 VOLUME I GOCE DELCEV UNIVERSITY STIP FACULTY OF PHILOLOGY Издавачки совет Проф. д-р Саша Митрев Проф. д-р Блажо Боев

More information

Прирачникот за наставници

Прирачникот за наставници Дополнување на Прирачникот за наставници за формативно оценување во одделенска настава ФОРМАТИВНО ОЦЕНУВАЊЕ КАЈ УЧЕНИЦИТЕ СО ПОТЕШКОТИИ ВО УЧЕЊЕТО Дополнување на Прирачникот за наставници за формативно

More information

Никола Бура БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ

Никола Бура БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ Никола Бура БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ Уредник Зоран Колунџија Никола Бура БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ Књига о епидемији великих богиња у Србији 1972. године ВЕРНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОГАЂАЈА ПРОМЕТЕЈ Нови Сад Сви ликови у књизи су

More information

Понтомедуларна лацерација и удружене повреде главе и врата могући механизми настанка

Понтомедуларна лацерација и удружене повреде главе и врата могући механизми настанка 542 Srp Arh Celok Lek. 2013 Jul-Aug;141(7-8):542-547 ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ / REVIEW ARTICLE DOI: 10.2298/SARH1308542Z Понтомедуларна лацерација и удружене повреде главе и врата могући механизми настанка Владимир

More information

СРПСКЕ ОСНОВНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ ШКОЛЕ У РУМУНИЈИ ( )

СРПСКЕ ОСНОВНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ ШКОЛЕ У РУМУНИЈИ ( ) UDC 37(=163.41)(498) DOI: 10.2298/ZMSDN1238071A Оригинални научни рад Слађана Анђелковић *, 1 Зорица Станисављевић Петровић **, 2 Стеван Бугарски ***3 СРПСКЕ ОСНОВНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ ШКОЛЕ У РУМУНИЈИ

More information

ИСКЛИЗНУЋЕ ИЗ СТВАРНОСТИ: ИДЕНТИТЕТ КОД ИВЕ АНДРИЋА И ПОЛА ОСТЕРА * 1

ИСКЛИЗНУЋЕ ИЗ СТВАРНОСТИ: ИДЕНТИТЕТ КОД ИВЕ АНДРИЋА И ПОЛА ОСТЕРА * 1 Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XXXVIII (2013) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XXXVIII (2013) Горана Раичевић УДК: 82:1 Andrić, I. Филозофски факултет 82:1

More information

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ: РАСПРАВА КОЈА ТРАЈЕ *

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ: РАСПРАВА КОЈА ТРАЈЕ * ЧЛАНЦИ И РАСПРАВЕ / ARTICLES AND TREATISES UDC 316.72 DOI: 10.2298/ZMSDN1239139P Оригинални научни рад Младена Прелић МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ: РАСПРАВА КОЈА ТРАЈЕ * САЖЕТАК: Мултикултурализам је сложен феномен

More information

МОЈАТА АНТРОПОЛОГИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1

МОЈАТА АНТРОПОЛОГИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1 Каролина Биеленин-Ленчовска (Полска) УДК 316.662-055.2:28 (497.7=163.3) МОЈАТА АНТРОПОЛОГИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1 Апстракт: Tекстот е поделен во два дела. Во првиот дел авторката ја анализира својата

More information

НО ВИ МЕ ДИ ЈИ ИЛИ НО ВИ ИН ТЕР ФЕЈ СИ? О КОН ЦЕПТУ ИНТЕРФЕЈСA У ТЕ О РИ ЈИ НОВИХ МЕ ДИ ЈА ЛЕ ВА МА НО ВИ ЧА

НО ВИ МЕ ДИ ЈИ ИЛИ НО ВИ ИН ТЕР ФЕЈ СИ? О КОН ЦЕПТУ ИНТЕРФЕЈСA У ТЕ О РИ ЈИ НОВИХ МЕ ДИ ЈА ЛЕ ВА МА НО ВИ ЧА Уни вер зи тет Ал фа, Ака де ми ја умет но сти, Бе о град DOI 10.5937/kultura1445188J УДК 316.776:004.5 Mанович Л. прегледни рад НО ВИ МЕ ДИ ЈИ ИЛИ НО ВИ ИН ТЕР ФЕЈ СИ? О КОН ЦЕПТУ ИНТЕРФЕЈСA У ТЕ О РИ

More information

НАИВНО СЛИКАРСТВО КАО ПРИЧА О ЕТНОКУЛТУРНОМ ИДЕНТИТЕТУ СЛОВАКА У СРБИЈИ: ПРИМЕР КОВАЧИЦЕ *

НАИВНО СЛИКАРСТВО КАО ПРИЧА О ЕТНОКУЛТУРНОМ ИДЕНТИТЕТУ СЛОВАКА У СРБИЈИ: ПРИМЕР КОВАЧИЦЕ * UDC 75(=162.4)(497.113 Kovačica) DOI: 10.2298/ZMSDN1239185B Оригинални научни рад Гордана Благојевић НАИВНО СЛИКАРСТВО КАО ПРИЧА О ЕТНОКУЛТУРНОМ ИДЕНТИТЕТУ СЛОВАКА У СРБИЈИ: ПРИМЕР КОВАЧИЦЕ * САЖЕТАК:

More information

Уметноста на преживувањето

Уметноста на преживувањето Институт за европска политика. Скопје Уметноста на преживувањето Интерсекциски нееднаквости во социјалната заштита во Македонија Резултати од емпириско истражување Оваа страница е намерно оставена празна.

More information

Област: трговина А) ЗА ЧЕ ТВО РО ГО ДИ ШЊЕ ОБРА ЗО ВА ЊЕ. 1. Тр го вин ски тех ни чар 2. Аран жер у тр го ви ни (за ни ма ње: тр го вач ки аран жер)

Област: трговина А) ЗА ЧЕ ТВО РО ГО ДИ ШЊЕ ОБРА ЗО ВА ЊЕ. 1. Тр го вин ски тех ни чар 2. Аран жер у тр го ви ни (за ни ма ње: тр го вач ки аран жер) НАСТАВНИ ПЛАНOВИ И ПРОГРАМИ ЗА ПОДРУЧЈе РАДА ТРГОВИНА, угоститељство И туризам ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ Област: трговина А) ЗА ТРО ГО ДИ ШЊЕ ОБРА ЗО ВА ЊЕ 1. Тр го вац (за ни ма ња: про да вац пре храм бе не

More information

ПРЕДМЕТ: Официјални правила на Наградната игра Од срце Audi Q3, Ваш Ramstore mall. Член 1

ПРЕДМЕТ: Официјални правила на Наградната игра Од срце Audi Q3, Ваш Ramstore mall. Член 1 Ramstore Macedonia DOO ул.св. Кирил и Методиј бр. 13 Скопје 1000, Република Македонија Tel: +389 2 3178 030 +389 2 3178 070 Fax: +389 2 3109 020 www.ramstoremall.com.mk ПРЕДМЕТ: Официјални правила на Наградната

More information

Борба против трговијата со луѓе Преглед на политиките на Република Македонија

Борба против трговијата со луѓе Преглед на политиките на Република Македонија Борба против трговијата со луѓе Преглед на политиките на Република Македонија 31 Август 2009 Како резултат на растечката побарувачка пазарот на проституција на жени се повеќе расте во Европа, Северна Америка

More information

INCUBATION AND HATCHING PERFORMANCE OF OSTRICH EGGS DEPENDING ON THEIR STORAGE TIME

INCUBATION AND HATCHING PERFORMANCE OF OSTRICH EGGS DEPENDING ON THEIR STORAGE TIME Macedonian Journal of Animal Science, Vol. 2, No. 2, pp. 223 228 (2012) 106 In print ISSN 1857 6907 Received: July 8, 2009 On line ISSN 1857 7709 Accepted: December 16, 2009 UDC: 636.082.474: 598.221.1(456.5)

More information

Апстракт Театарот е место на меморија. Театарска- та претстава е во постојана потреба да остане за-

Апстракт Театарот е место на меморија. Театарска- та претстава е во постојана потреба да остане за- 792-028.26:004.65 Сите страни на театарската меморија обид за зачувување на театарската претстава Ана Стојаноска Факултет за драмски уметности Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Македонија Апстракт:

More information

МАКЕДОНЦИ: СОМНИТЕЛНИ ЗАРАДИ НИВНОТО ОТСУСТВО

МАКЕДОНЦИ: СОМНИТЕЛНИ ЗАРАДИ НИВНОТО ОТСУСТВО Божидар Језерник (Qubqana, Slovenija) МАКЕДОНЦИ: СОМНИТЕЛНИ ЗАРАДИ НИВНОТО ОТСУСТВО Апстракт: Богатото културно-историско минато на просторот на балканските народи дава инспирација да се пишува и за империјалистичките

More information

AUTORIZIMI NË KOHËN E DOMINATIT ПОЛНОМОШНОТО (MANDATUM) ВО ВРЕМЕТО НА ДОМИНАТОТ. MANDATE (mandatum) IN THE PERIOD OF DOMINATE

AUTORIZIMI NË KOHËN E DOMINATIT ПОЛНОМОШНОТО (MANDATUM) ВО ВРЕМЕТО НА ДОМИНАТОТ. MANDATE (mandatum) IN THE PERIOD OF DOMINATE 347.921.4(37) C E N T R U M 5 Анета Атанасовска 1 AUTORIZIMI NË KOHËN E DOMINATIT ПОЛНОМОШНОТО (MANDATUM) ВО ВРЕМЕТО НА ДОМИНАТОТ MANDATE (mandatum) IN THE PERIOD OF DOMINATE Abstract: The power of attorney

More information

политичка мисла political thought Етнички конфликт: нови перспективи на старата реалност Ethnic conflict: new perspectives of the old reality

политичка мисла political thought Етнички конфликт: нови перспективи на старата реалност Ethnic conflict: new perspectives of the old reality Година 11, број 44, декември Скопје 2013 _ Year 11, No 44, December Skopje 2013 политичка мисла _ Етнички конфликт: нови перспективи на старата реалност political thought _ Ethnic conflict: new perspectives

More information

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto.NET БСЕП?... 1 How to start using a certificate with the Gemalto.NET SSCD?...

Како да започнам со користење сертификат на Gemalto.NET БСЕП?... 1 How to start using a certificate with the Gemalto.NET SSCD?... Како да започнам со користење сертификат на Gemalto.NET БСЕП?... 1 How to start using a certificate with the Gemalto.NET SSCD?... 1 Верзија: 2.3 Датум: 10.11.2014 103.18 УПАТСТВО Како да започнам со користење

More information

А Л Е КСА НД А Р Б Ј Е ЛО Г Р Л И Ћ, р о ђ е н у З р е њ а н и н у. П иш е

А Л Е КСА НД А Р Б Ј Е ЛО Г Р Л И Ћ, р о ђ е н у З р е њ а н и н у. П иш е А У Т О Р И Л Е Т О П И С А М И Х А Е Л А Н ТО ЛО ВИ Ћ, р о ђ е н 1975. у Ау г з бу р г у код М и н хе н а, СР Немачка. Шко ловао се у Сомбору и Новом Саду. Историчар ( Истори о г раф ско де ло Ф ри д

More information

ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА- ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО (ОК)

ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА- ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО (ОК) 1. Основни информации ВОДИЧ ЗА ЗЕМЈАТА ДЕСТИНАЦИЈА- ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО (ОК) Главен град: Лондон Население: 62,698,362 Вкупна површина: 243,610 km 2 Службен јазик: Англиски Валута: Фунта Стерлинг (GBP)

More information