FINAL EXAM CHEM 1310 FS11 VERSION GREEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "FINAL EXAM CHEM 1310 FS11 VERSION GREEN"

Transcription

1 FINAL EXAM CHEM 1310 FS11 VERSION GREEN Name: 1. How many liters of chlorine gas at 25 C and atm can be produced by the reaction of 12.0 g of MnO 2? MnO 2 (s) + 4HCl(aq) MnCl 2 (aq) + 2H 2 O(l) + Cl 2 (g) A) 3.55 L B) 3.09 L C) L D) L E) L 2. A 6.0-ft person weighs 168 lb. What is this person's height in meters and weight in kilograms? (1 lb = g; 1 m = 3.28 ft.) A) 5.4 m, 76.2 kg B) 1.8 m, 76.2 kg C) 2.3 m, 43.2 kg D) 1.8 m, 7620 kg 3. The speed of sound in air at room temperature is about 343 m/s. What is this speed in miles per hour? (1 mi = 1609 m.) A) 12.8 mph B) 343 mph C) 767 mph D) mph 4. The oxidation number of Fe in K 3 Fe(CN) 6 is A) 3 B) +3 C) +2 D) 4 E) What is 25.4 mg when converted to kilograms? A) 2.54 kg B) kg C) kg D) 2540 kg 6. What is the formula for copper (II) cyanide? A) Cu(CN) 2 B) Cu 2 CN C) CuNCO D) CuCN Version 1 Page 1

2 7. What is the molar mass of acetaminophen, C 8 H 9 NO 2? A) 125 g/mol B) 162 g/mol C) 76 g/mol D) 43 g/mol E) 151 g/mol 8. Calculate the mass of iron(ii) sulfide formed when g of Fe reacts with g of S. A) 9.17 g B) 5.27 g C) g D) g E) g 9. Aluminum is a lightweight metal (density = 2.70 g/cm 3 ) used in aircraft construction, high-voltage transmission lines, beverage cans, and foils. What is its density in kg/m 3? A) kg/m 3 B) kg/m 3 C) kg/m 3 D) kg/m How many atoms are in 5.54 g of F 2? A) atoms B) atoms C) atoms D) atoms E) atoms 11. A sample of air occupies 3.8 L when the pressure is 1.2 atm. What volume does it occupy at 6.6 atm? (The temperature is kept constant.) A) 0.69 L B) 20.9 L C) 0.58 L D) 30.1 L 12. Under what set of conditions would a gas be expected to behave most ideally? A) High temperature and high pressure B) Low temperature and low pressure. C) High temperature and low pressure D) Low temperature and high pressure Version 1 Page 2

3 13. Calculate the density, in g/l, of SF 6 gas at 27 C and atm pressure. A) 3.38 kg/l B) 22.4 g/l C) g/l D) 2.96 g/l E) 32.9 g/l 14. Based on the solubility rules, which one of the following should be soluble in water? A) K 2 SO 4 B) AgCl C) BaSO 4 D) PbSO 4 E) CaSO When potassium cyanide (KCN) reacts with acids, a deadly poisonous gas, hydrogen cyanide (HCN), is given off. Here is the equation: KCN(aq) + HCl(aq) KCl(aq) + HCN(g) If a sample of g of KCN is treated with an excess of HCl, calculate the amount of HCN formed, in grams. A) g B) g C) g D) g 16. Based on the solubility rules, which one of the following compounds should be insoluble in water? A) FeCl 2 B) AgBr C) ZnCl 2 D) NaCl E) MgBr The correct name for KHCO 3 is A) potassium hydrogen carbonate. B) potassium carbonate. C) calcium bicarbonate. D) calcium carbonate. E) calcium hydrogen carbon trioxide. Version 1 Page 3

4 18. The mineral hausmannite is a compound of manganese-55 and oxygen-16. If 72% of the mass of hausmannite is due to manganese, what is the empirical formula of hausmannite? A) Mn 3 O 4 B) Mn 4 O 3 C) MnO 3 D) MnO E) Mn 3 O 19. The temperature of an ideal gas in a 5.00 L container originally at 1 atm pressure and 25 C is lowered to 220. K. Calculate the new pressure of the gas. A) 8.8 atm B) atm C) 1.35 atm D) 1.0 atm E) atm 20. What is the formula for the binary compound formed by potassium and nitrogen? A) K 2 N B) NK 2 C) NK 3 D) KN E) K 3 N 21. Calculate the sodium ion concentration in a solution formed by diluting ml of a M sodium phosphate solution to a final volume of ml. A) M B) 11.9 M C) 3.96 M D) M E) M 22. How many grams of sulfur are there in 6.0 g of Fe 2 (SO 4 ) 3? A) 6.00 g B) 0.92 g C) 0.48 g D) 1.44 g E) 2.40 g Version 1 Page 4

5 23. What mass of K 2 CO 3 is needed to prepare 200. ml of a solution having a potassium ion concentration of M? A) 1.49 g B) 2.07 g C) 4.15 g D) 13.8 g E) 10.4 g 24. The density of mercury is 13.6 g/cm 3. How may liters does 325 g of Hg occupy? A) 4.42 x 10 6 L B) 4.42 x 10 3 L C) 2.39 x 10 4 L D) x 10 0 L E) 2.39 x 10 2 L 25. Why is magnesium chloride (MgCl 2 ) not called magnesium(ii) chloride? A) Only iron and copper use the Roman numeral convention. B) The magnesium in MgCl 2 does not have a charge of 2+. C) Magnesium (II) is the only common ion of magnesium. D) Magnesium chloride is not ionic. 26. What is the chemical formula of the salt produced by the neutralization of nitric acid with calcium hydroxide? A) Ca 3 (NO 3 ) 2 B) Ca 2 NO 3 C) Ca(NO 3 ) 2 D) CaNO 3 E) Ca 2 (NO 3 ) How many moles of HCl are represented by HCl molecules? A) 36.5 mol B) mol C) mol D) mol E) mol 28. Express 7,500 nm as picometers. A) 75.0 pm B) 750 pm C) pm D) pm E) 7.50 pm Version 1 Page 5

6 29. Consider the reaction MnO 2 + 4HCl MnCl 2 + Cl 2 + 2H 2 O If 0.86 mole of MnO 2 and 48.2 g of HCl react, how many grams of Cl 2 will be produced? A) 23.4 g B) 42.3 g C) 93.6 g D) 63.4 g 30. When 20.0 ml of a M (NH 4 ) 2 S solution is added to ml of a solution of Cu(NO 3 ) 2, a CuS precipitate forms. The precipitate is then filtered from the solution, dried, and weighed. If the recovered CuS is found to have a mass of g, what was the concentration of copper ions in the original Cu(NO 3 ) 2 solution? A) M B) M C) M D) M E) M 31. A slow jogger runs a mile in 13 min. Calculate the speed in km/h. (1 mi = 1609 m) A) 0.74 km/hr B) 2.9 km/hr C) 7.4 km/hr D) 3.5 km/hr 32. The stock system name for CrSO 3 is: A) chromium(ii) sulfate B) chromium(iii) sulfite C) chromium sulfur oxide D) chromium sulfide E) chromium(ii) sulfite 33. At 741 torr and 44 C, 7.10 g of a gas occupy a volume of 5.40 L. What is the molar mass of the gas? A) 46.0 g/mol B) 35.0 g/mol C) 20.3 g/mol D) 4.85 g/mol Version 1 Page 6

7 34. Determine the molar mass of Freon-11 gas if a sample weighing g occupies 100. cm 3 at 95 C, and 1,000. mmhg. A) 384 g/mol B) 70.9 g/mol C) 0.19 g/mol D) 35.3 g/mol E) 137 g/mol 35. Which of the following compounds is named lithium carbonate? A) LiHCO 3 B) LiCO C) Li 2 CO 3 D) Na 2 CO 3 Version 1 Page 7

8 Answer Key 1. A 2. B 3. C 4. B 5. C 6. A 7. E 8. C 9. B 10. C 11. A 12. C 13. D 14. A 15. B 16. B 17. A 18. A 19. E 20. E 21. A 22. D 23. B 24. E 25. C 26. C 27. E 28. C 29. A 30. E 31. C 32. E 33. B 34. E 35. C Version 1 Page 8

Moles, Molecules, and Grams Worksheet Answer Key

Moles, Molecules, and Grams Worksheet Answer Key Moles, Molecules, and Grams Worksheet Answer Key 1) How many are there in 24 grams of FeF 3? 1.28 x 10 23 2) How many are there in 450 grams of Na 2 SO 4? 1.91 x 10 24 3) How many grams are there in 2.3

More information

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Student: 1. An atom of bromine has a mass about four times greater than that of an atom of neon. Which choice makes the correct comparison of the relative

More information

Molar Mass Worksheet Answer Key

Molar Mass Worksheet Answer Key Molar Mass Worksheet Answer Key Calculate the molar masses of the following chemicals: 1) Cl 2 71 g/mol 2) KOH 56.1 g/mol 3) BeCl 2 80 g/mol 4) FeCl 3 162.3 g/mol 5) BF 3 67.8 g/mol 6) CCl 2 F 2 121 g/mol

More information

Stoichiometry Review

Stoichiometry Review Stoichiometry Review There are 20 problems in this review set. Answers, including problem set-up, can be found in the second half of this document. 1. N 2 (g) + 3H 2 (g) --------> 2NH 3 (g) a. nitrogen

More information

Chapter 5 - Molecules and Compounds

Chapter 5 - Molecules and Compounds Chapter 5 - Molecules and Compounds How do we represent molecules? In pictures In formula In name Ionic compounds Molecular compounds On the course website, you will find a list of ions that I would like

More information

HOMEWORK 4A. Definitions. Oxidation-Reduction Reactions. Questions

HOMEWORK 4A. Definitions. Oxidation-Reduction Reactions. Questions HOMEWORK 4A Oxidation-Reduction Reactions 1. Indicate whether a reaction will occur or not in each of following. Wtiring a balcnced equation is not necessary. (a) Magnesium metal is added to hydrochloric

More information

Unit 10A Stoichiometry Notes

Unit 10A Stoichiometry Notes Unit 10A Stoichiometry Notes Stoichiometry is a big word for a process that chemist s use to calculate amounts in reactions. It makes use of the coefficient ratio set up by balanced reaction equations

More information

IB Chemistry. DP Chemistry Review

IB Chemistry. DP Chemistry Review DP Chemistry Review Topic 1: Quantitative chemistry 1.1 The mole concept and Avogadro s constant Assessment statement Apply the mole concept to substances. Determine the number of particles and the amount

More information

PART I: MULTIPLE CHOICE (30 multiple choice questions. Each multiple choice question is worth 2 points)

PART I: MULTIPLE CHOICE (30 multiple choice questions. Each multiple choice question is worth 2 points) CHEMISTRY 123-07 Midterm #1 Answer key October 14, 2010 Statistics: Average: 74 p (74%); Highest: 97 p (95%); Lowest: 33 p (33%) Number of students performing at or above average: 67 (57%) Number of students

More information

Chapter 2 Atoms Molecules and Ions

Chapter 2 Atoms Molecules and Ions Chapter 2 Atoms Molecules and Ions Student: NOTE: A periodic table is required to work many of the problems in this chapter. 1. The elements in a column of the periodic table are known as A. metalloids.

More information

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions.

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions. Aqueous Solutions and Solution Stoichiometry Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water Water is bent or V-shaped. The O-H bonds are covalent. Water is a polar molecule. Hydration

More information

Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry

Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry AP Chemistry A. Allan Chapter 4 Notes - Types of Chemical Reactions and Solution Chemistry 4.1 Water, the Common Solvent A. Structure of water 1. Oxygen's electronegativity is high (3.5) and hydrogen's

More information

Potassium + Chlorine. K(s) + Cl 2 (g) 2 KCl(s)

Potassium + Chlorine. K(s) + Cl 2 (g) 2 KCl(s) Types of Reactions Consider for a moment the number of possible chemical reactions. Because there are millions of chemical compounds, it is logical to expect that there are millions of possible chemical

More information

Summer Assignment Coversheet

Summer Assignment Coversheet Summer Assignment Coversheet Course: A.P. Chemistry Teachers Names: Mary Engels Assignment Title: Summer Assignment A Review Assignment Summary/Purpose: To review the Rules for Solubility, Oxidation Numbers,

More information

SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, "Chemistry 11", McGraw-Hill Ryerson, 2001

SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, Chemistry 11, McGraw-Hill Ryerson, 2001 SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, "Chemistry 11", McGraw-Hill Ryerson, 2001 1. A small pin contains 0.0178 mol of iron. How many atoms of iron are in the pin? 2. A sample

More information

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test NAME Section 7.1 The Mole: A Measurement of Matter A. What is a mole? 1. Chemistry is a quantitative science. What does this term mean?

More information

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY INTRODUCTION W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY These notes and exercises are designed to introduce you to the basic concepts required to understand a chemical formula or equation. Relative atomic masses of

More information

Chapter 2 Part 2 Honors Review

Chapter 2 Part 2 Honors Review Chapter 2 Part 2 Honors Review Student: 1. An anion is defined as A. a charged atom or group of atoms with a net negative charge. B. a stable atom. C. a group of stable atoms. D. an atom or group of atoms

More information

Mole Notes.notebook. October 29, 2014

Mole Notes.notebook. October 29, 2014 1 2 How do chemists count atoms/formula units/molecules? How do we go from the atomic scale to the scale of everyday measurements (macroscopic scale)? The gateway is the mole! But before we get to the

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions. Section 6.1 2. Which one of the statements below is true concerning an oxidation-reduction reaction?

Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions. Section 6.1 2. Which one of the statements below is true concerning an oxidation-reduction reaction? Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions 1. Oxidation is defined as a. gain of a proton b. loss of a proton c. gain of an electron! d. loss of an electron e. capture of an electron by a neutron 2. Which

More information

Chemistry Post-Enrolment Worksheet

Chemistry Post-Enrolment Worksheet Name: Chemistry Post-Enrolment Worksheet The purpose of this worksheet is to get you to recap some of the fundamental concepts that you studied at GCSE and introduce some of the concepts that will be part

More information

CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006

CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006 CHM-101-A Exam 2 Version 1 1. Which of the following statements is incorrect? A. SF 4 has ¼ as many sulfur atoms as fluorine atoms. B. Ca(NO 3 ) 2 has six times as many oxygen atoms as calcium ions. C.

More information

AP Chemistry Pre-Course Packet

AP Chemistry Pre-Course Packet AP Chemistry PreCourse Packet AP Chemistry, Fall 2015 Get excited (and ready) for AP Chemistry! Name: Included in this packet is information about the exam and information you should KNOW (memorize or

More information

Ex: 1. 1 mol C H O g C H O. Ex: mol C H O mol C H O.

Ex: 1. 1 mol C H O g C H O. Ex: mol C H O mol C H O. Example of how to solve a mass-to-mass stoichiometry problem Example Problem: If 1.00 gram of the simple sugar fructose (C 6 H 12 O 6 ) is burned in atmospheric oxygen of (O 2 ), what mass of carbon dioxide

More information

Appendix D. Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION

Appendix D. Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION Appendix D Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION In Appendix A, the stoichiometry of elements and compounds was presented. There, the relationships among grams, moles and number of atoms and molecules

More information

Stoichiometry. Lecture Examples Answer Key

Stoichiometry. Lecture Examples Answer Key Stoichiometry Lecture Examples Answer Key Ex. 1 Balance the following chemical equations: 3 NaBr + 1 H 3 PO 4 3 HBr + 1 Na 3 PO 4 2 C 3 H 5 N 3 O 9 6 CO 2 + 3 N 2 + 5 H 2 O + 9 O 2 2 Ca(OH) 2 + 2 SO 2

More information

EXPERIMENT 5: CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS

EXPERIMENT 5: CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS PURPOSE EXPERIMENT 5: CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS To perform and observe simple chemical reactions. To identify the products of chemical reactions and write balanced equations for those reactions.

More information

Balancing Chemical Equations

Balancing Chemical Equations Balancing Chemical Equations 1. sodium carbonate + calcium hydroxide sodium hydroxide + calcium carbonate Na 2 CO 3 + Ca(OH) 2 2 NaOH + CaCO 3 2. carbon dioxide + water carbonic acid CO 2 + H 2 O H 2 CO

More information

Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues)

Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues) Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues) is a big word for a process that chemist s use to calculate amounts in reactions. It makes use of the coefficient ratio set up by balanced reaction equations

More information

1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) 3 (s) + H 2 (g)

1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) 3 (s) + H 2 (g) 1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) (s) + H 2 (g) A) 1 B) 2 C) 4 D) 5 E) Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) (s) + H 2 (g) Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH)

More information

Decomposition. Composition

Decomposition. Composition Decomposition 1. Solid ammonium carbonate is heated. 2. Solid calcium carbonate is heated. 3. Solid calcium sulfite is heated in a vacuum. Composition 1. Barium oxide is added to distilled water. 2. Phosphorus

More information

Tutorial 4 SOLUTION STOICHIOMETRY. Solution stoichiometry calculations involve chemical reactions taking place in solution.

Tutorial 4 SOLUTION STOICHIOMETRY. Solution stoichiometry calculations involve chemical reactions taking place in solution. T-27 Tutorial 4 SOLUTION STOICHIOMETRY Solution stoichiometry calculations involve chemical reactions taking place in solution. Of the various methods of expressing solution concentration the most convenient

More information

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions Molar Mass Molar mass = Mass in grams of one mole of any element, numerically equal to its atomic weight Molar mass of molecules can be determined from the chemical formula and molar masses of elements

More information

Chemistry: Chemical Equations

Chemistry: Chemical Equations Chemistry: Chemical Equations Write a balanced chemical equation for each word equation. Include the phase of each substance in the equation. Classify the reaction as synthesis, decomposition, single replacement,

More information

Chem 171 Review - Exam 1

Chem 171 Review - Exam 1 Chem 171 Review - Exam 1 The following is a list of concepts and terms with which you should be well-acquainted. This is not a substitute for your notes. This list of review topics is not meant to be exhaustive,

More information

IB Chemistry 1 Mole. One atom of C-12 has a mass of 12 amu. One mole of C-12 has a mass of 12 g. Grams we can use more easily.

IB Chemistry 1 Mole. One atom of C-12 has a mass of 12 amu. One mole of C-12 has a mass of 12 g. Grams we can use more easily. The Mole Atomic mass units and atoms are not convenient units to work with. The concept of the mole was invented. This was the number of atoms of carbon-12 that were needed to make 12 g of carbon. 1 mole

More information

Balancing Chemical Equations Worksheet

Balancing Chemical Equations Worksheet Balancing Chemical Equations Worksheet Student Instructions 1. Identify the reactants and products and write a word equation. 2. Write the correct chemical formula for each of the reactants and the products.

More information

Reactions in Aqueous Solutions

Reactions in Aqueous Solutions Chem 101 Reactions in Aqueous Solutions Lectures 15 and 16 Predicting Whether a Reaction Will Occur Forces that drive a reaction Formation of a solid Formation of water Transfer of electrons Formation

More information

Chapter 5. Chemical Reactions and Equations. Introduction. Chapter 5 Topics. 5.1 What is a Chemical Reaction

Chapter 5. Chemical Reactions and Equations. Introduction. Chapter 5 Topics. 5.1 What is a Chemical Reaction Introduction Chapter 5 Chemical Reactions and Equations Chemical reactions occur all around us. How do we make sense of these changes? What patterns can we find? 1 2 Copyright The McGraw-Hill Companies,

More information

BALANCING CHEMICAL EQUATIONS

BALANCING CHEMICAL EQUATIONS BALANCING CHEMICAL EQUATIONS The Conservation of Matter states that matter can neither be created nor destroyed, it just changes form. If this is the case then we must account for all of the atoms in a

More information

Chemical Proportions in Compounds

Chemical Proportions in Compounds Chapter 6 Chemical Proportions in Compounds Solutions for Practice Problems Student Textbook page 201 1. Problem A sample of a compound is analyzed and found to contain 0.90 g of calcium and 1.60 g of

More information

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction.

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 1 REACTIONS AND YIELD ANSWERS stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 2C 8 H 18 (l) + 25O 2 16CO 2 (g) + 18H 2 O(g) From the equation, 16 moles of CO 2 (a greenhouse

More information

Chapter 5, Calculations and the Chemical Equation

Chapter 5, Calculations and the Chemical Equation 1. How many iron atoms are present in one mole of iron? Ans. 6.02 1023 atoms 2. How many grams of sulfur are found in 0.150 mol of sulfur? [Use atomic weight: S, 32.06 amu] Ans. 4.81 g 3. How many moles

More information

Number of moles of solute = Concentration (mol. L ) x Volume of solution (litres) or n = C x V

Number of moles of solute = Concentration (mol. L ) x Volume of solution (litres) or n = C x V 44 CALCULATIONS INVOLVING SOLUTIONS INTRODUCTION AND DEFINITIONS Many chemical reactions take place in aqueous (water) solution. Quantities of such solutions are measured as volumes, while the amounts

More information

Worksheet # 11. 4. When heated, nickel (II) carbonate undergoes a decomposition reaction. Write a balanced equation to describe this reaction

Worksheet # 11. 4. When heated, nickel (II) carbonate undergoes a decomposition reaction. Write a balanced equation to describe this reaction Worksheet # 11 1. A solution of sodium chloride is mixed with a solution of lead (II) nitrate. A precipitate of lead (II) chloride results, leaving a solution of sodium nitrated. Determine the class of

More information

Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015. Score:

Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015. Score: Name: Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015 Score: Instructions: Clearly circle the one best answer 1. Valence electrons are electrons located A) in the outermost energy level of an atom. B) in the nucleus of

More information

MOLES AND MOLE CALCULATIONS

MOLES AND MOLE CALCULATIONS 35 MOLES ND MOLE CLCULTIONS INTRODUCTION The purpose of this section is to present some methods for calculating both how much of each reactant is used in a chemical reaction, and how much of each product

More information

UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS

UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS 4.1 Formula Masses Recall that the decimal number written under the symbol of the element in the periodic table is the atomic mass of the element. 1 7 8 12

More information

Name: Class: Date: 2 4 (aq)

Name: Class: Date: 2 4 (aq) Name: Class: Date: Unit 4 Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1) The balanced molecular equation for complete neutralization of

More information

GHW#9. Louisiana Tech University, Chemistry 100. POGIL Exercise on Chapter 4. Quantities of Reactants and Products: Equations, Patterns and Balancing

GHW#9. Louisiana Tech University, Chemistry 100. POGIL Exercise on Chapter 4. Quantities of Reactants and Products: Equations, Patterns and Balancing GHW#9. Louisiana Tech University, Chemistry 100. POGIL Exercise on Chapter 4. Quantities of Reactants and Products: Equations, Patterns and Balancing Why? In chemistry, chemical equations represent changes

More information

Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations

Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations Atomic Mass & Formula Mass Recall from Chapter Three that the average mass of an atom of a given element can be found on the periodic

More information

Practice Hour Examination I. Use the Periodic Table in your book. Normally one will be provided. These are some sample problems.

Practice Hour Examination I. Use the Periodic Table in your book. Normally one will be provided. These are some sample problems. Chemistry 1111 bruary 2011 Practice Hour Examination I Use the Periodic Table in your book. Normally one will be provided. These are some sample problems. 1. What is the average mass (in grams) of one

More information

= 11.0 g (assuming 100 washers is exact).

= 11.0 g (assuming 100 washers is exact). CHAPTER 8 1. 100 washers 0.110 g 1 washer 100. g 1 washer 0.110 g = 11.0 g (assuming 100 washers is exact). = 909 washers 2. The empirical formula is CFH from the structure given. The empirical formula

More information

Formulas, Equations and Moles

Formulas, Equations and Moles Chapter 3 Formulas, Equations and Moles Interpreting Chemical Equations You can interpret a balanced chemical equation in many ways. On a microscopic level, two molecules of H 2 react with one molecule

More information

Other Stoich Calculations A. mole mass (mass mole) calculations. GIVEN mol A x CE mol B. PT g A CE mol A MOLE MASS :

Other Stoich Calculations A. mole mass (mass mole) calculations. GIVEN mol A x CE mol B. PT g A CE mol A MOLE MASS : Chem. I Notes Ch. 12, part 2 Using Moles NOTE: Vocabulary terms are in boldface and underlined. Supporting details are in italics. 1 MOLE = 6.02 x 10 23 representative particles (representative particles

More information

U3-LM2B-WS Molar Mass and Conversions

U3-LM2B-WS Molar Mass and Conversions U3-LM2B-WS Molar Mass and Conversions Name: KEY 1. The molar mass of chlorine is: 2 x 35.45 g/mol Cl = 70.90 g/mol Cl 2 (Remember that chlorine exists as a diatomic molecule in nature) 2. The molar mass

More information

2. Write the chemical formula(s) of the product(s) and balance the following spontaneous reactions.

2. Write the chemical formula(s) of the product(s) and balance the following spontaneous reactions. 1. Using the Activity Series on the Useful Information pages of the exam write the chemical formula(s) of the product(s) and balance the following reactions. Identify all products phases as either (g)as,

More information

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise Example Exercise 9.1 Atomic Mass and Avogadro s Number Refer to the atomic masses in the periodic table inside the front cover of this textbook. State the mass of Avogadro s number of atoms for each of

More information

Chemical calculations

Chemical calculations Chemical calculations Stoichiometry refers to the quantities of material which react according to a balanced chemical equation. Compounds are formed when atoms combine in fixed proportions. E.g. 2Mg +

More information

CHEMISTRY MEMORIZATION: STEPS FOR SOLVING STOICHIOMETRY PROBLEMS: MEMORIZE THESE use these till they are in your dreams!!!

CHEMISTRY MEMORIZATION: STEPS FOR SOLVING STOICHIOMETRY PROBLEMS: MEMORIZE THESE use these till they are in your dreams!!! CHEMISTRY MEMORIZATION: STEPS FOR SOLVING STOICHIOMETRY PROBLEMS: MEMORIZE THESE use these till they are in your dreams!!! 1. Complete reaction, determine the compounds, check oxidation numbers of each

More information

Chemistry 65 Chapter 6 THE MOLE CONCEPT

Chemistry 65 Chapter 6 THE MOLE CONCEPT THE MOLE CONCEPT Chemists find it more convenient to use mass relationships in the laboratory, while chemical reactions depend on the number of atoms present. In order to relate the mass and number of

More information

ATOMS. Multiple Choice Questions

ATOMS. Multiple Choice Questions Chapter 3 ATOMS AND MOLECULES Multiple Choice Questions 1. Which of the following correctly represents 360 g of water? (i) 2 moles of H 2 0 (ii) 20 moles of water (iii) 6.022 10 23 molecules of water (iv)

More information

Chemistry I Exam 1 review

Chemistry I Exam 1 review Chemistry I Exam 1 review Name: For the multiple choice problems, mark the correct answer on the scantron with the corresponding problem number. For the open ended problems, show your work on the test,

More information

Oxidation-Reduction Reactions

Oxidation-Reduction Reactions CHAPTER 19 REVIEW Oxidation-Reduction Reactions SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. All the following equations involve redox reactions except (a) CaO H 2 O

More information

Atomic mass is the mass of an atom in atomic mass units (amu)

Atomic mass is the mass of an atom in atomic mass units (amu) Micro World atoms & molecules Laboratory scale measurements Atomic mass is the mass of an atom in atomic mass units (amu) By definition: 1 atom 12 C weighs 12 amu On this scale 1 H = 1.008 amu 16 O = 16.00

More information

CHAPTER 3 Calculations with Chemical Formulas and Equations. atoms in a FORMULA UNIT

CHAPTER 3 Calculations with Chemical Formulas and Equations. atoms in a FORMULA UNIT CHAPTER 3 Calculations with Chemical Formulas and Equations MOLECULAR WEIGHT (M. W.) Sum of the Atomic Weights of all atoms in a MOLECULE of a substance. FORMULA WEIGHT (F. W.) Sum of the atomic Weights

More information

CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions

CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions SECTION 1 Describing Chemical Reactions OBJECTIVES 1. List three observations that suggest that a chemical reaction has taken place. 2. List three requirements

More information

Writing and Balancing Chemical Equations

Writing and Balancing Chemical Equations Name Writing and Balancing Chemical Equations Period When a substance undergoes a chemical reaction, chemical bonds are broken and new bonds are formed. This results in one or more new substances, often

More information

Tutorial 2 FORMULAS, PERCENTAGE COMPOSITION, AND THE MOLE

Tutorial 2 FORMULAS, PERCENTAGE COMPOSITION, AND THE MOLE T-6 Tutorial 2 FORMULAS, PERCENTAGE COMPOSITION, AND THE MOLE FORMULAS: A chemical formula shows the elemental composition of a substance: the chemical symbols show what elements are present and the numerical

More information

Chapter 4. Chemical Composition. Chapter 4 Topics H 2 S. 4.1 Mole Quantities. The Mole Scale. Molar Mass The Mass of 1 Mole

Chapter 4. Chemical Composition. Chapter 4 Topics H 2 S. 4.1 Mole Quantities. The Mole Scale. Molar Mass The Mass of 1 Mole Chapter 4 Chemical Composition Chapter 4 Topics 1. Mole Quantities 2. Moles, Masses, and Particles 3. Determining Empirical Formulas 4. Chemical Composition of Solutions Copyright The McGraw-Hill Companies,

More information

midterm1, 2009 Name: Class: Date:

midterm1, 2009 Name: Class: Date: Class: Date: midterm1, 2009 Record your name on the top of this exam and on the scantron form. Record the test ID letter in the top right box of the scantron form. Record all of your answers on the scantron

More information

Molarity of Ions in Solution

Molarity of Ions in Solution APPENDIX A Molarity of Ions in Solution ften it is necessary to calculate not only the concentration (in molarity) of a compound in aqueous solution but also the concentration of each ion in aqueous solution.

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

NAMING QUIZ 3 - Part A Name: 1. Zinc (II) Nitrate. 5. Silver (I) carbonate. 6. Aluminum acetate. 8. Iron (III) hydroxide

NAMING QUIZ 3 - Part A Name: 1. Zinc (II) Nitrate. 5. Silver (I) carbonate. 6. Aluminum acetate. 8. Iron (III) hydroxide NAMING QUIZ 3 - Part A Name: Write the formulas for the following compounds: 1. Zinc (II) Nitrate 2. Manganese (IV) sulfide 3. Barium permanganate 4. Sulfuric acid 5. Silver (I) carbonate 6. Aluminum acetate

More information

Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas. AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights.

Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas. AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights. 1 Introduction to Chemistry Atomic Weights (Definitions) Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights.

More information

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Moles Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Micro World atoms & molecules Macro World grams Atomic mass is the mass of an

More information

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES 31 CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES The purpose of this laboratory exercise is to develop skills in writing and balancing chemical equations. The relevance of this exercise is illustrated by a series

More information

Problem Solving. Stoichiometry of Gases

Problem Solving. Stoichiometry of Gases Skills Worksheet Problem Solving Stoichiometry of Gases Now that you have worked with relationships among moles, mass, and volumes of gases, you can easily put these to work in stoichiometry calculations.

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

WRITING CHEMICAL FORMULA

WRITING CHEMICAL FORMULA WRITING CHEMICAL FORMULA For ionic compounds, the chemical formula must be worked out. You will no longer have the list of ions in the exam (like at GCSE). Instead you must learn some and work out others.

More information

Chapter 3 Calculation with Chemical Formulas and Equations

Chapter 3 Calculation with Chemical Formulas and Equations Chapter 3 Calculation with Chemical Formulas and Equations Practical Applications of Chemistry Determining chemical formula of a substance Predicting the amount of substances consumed during a reaction

More information

Practise Exam Chapter 4

Practise Exam Chapter 4 Practise Exam Chapter 4 1. Which one of the following is a nonelectrolyte? A) aqueous barium nitrate solution B) aqueous calcium chloride solution C) aqueous lithium phosphate solution D) aqueous methyl

More information

Steps for balancing a chemical equation

Steps for balancing a chemical equation The Chemical Equation: A Chemical Recipe Dr. Gergens - SD Mesa College A. Learn the meaning of these arrows. B. The chemical equation is the shorthand notation for a chemical reaction. A chemical equation

More information

Formulas and Nomenclature

Formulas and Nomenclature Formulas and Nomenclature Formulas First of all, the formulas are the symbols for compounds and molecules. There are three different types of formulas, which are, Empirical formula Molecular formula Structural

More information

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11 SCH3U- R.H.KING ACADEMY SOLUTION & ACID/BASE WORKSHEET Name: The importance of water - MAKING CONNECTION READING 1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436

More information

Chapter 8 - Chemical Equations and Reactions

Chapter 8 - Chemical Equations and Reactions Chapter 8 - Chemical Equations and Reactions 8-1 Describing Chemical Reactions I. Introduction A. Reactants 1. Original substances entering into a chemical rxn B. Products 1. The resulting substances from

More information

Unit 2: Quantities in Chemistry

Unit 2: Quantities in Chemistry Mass, Moles, & Molar Mass Relative quantities of isotopes in a natural occurring element (%) E.g. Carbon has 2 isotopes C-12 and C-13. Of Carbon s two isotopes, there is 98.9% C-12 and 11.1% C-13. Find

More information

Learning Guide 3A Salts Chem 1010. If you could look at them more closely, here's what you would see.

Learning Guide 3A Salts Chem 1010. If you could look at them more closely, here's what you would see. Introduction Learning Guide 3A Salts Chem 1010 Look at the samples in the two bottles you were given. What observations can you make about them? A: B: If you could look at them more closely, here's what

More information

Chemical Reactions in Water Ron Robertson

Chemical Reactions in Water Ron Robertson Chemical Reactions in Water Ron Robertson r2 f:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\waterchemtrans.doc Properties of Compounds in Water Electrolytes and nonelectrolytes Water soluble compounds

More information

Chemical Reactions in Water

Chemical Reactions in Water Chemical Reactions in Water Ron Robertson r2 f:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\waterchemtrans.doc Acids, Bases and Salts Acids dissolve in water to give H + ions. These ions attach

More information

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations CHE11 Chapter Chapter Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations 1. When the following equation is balanced, the coefficients are. NH (g) + O (g) NO (g) + H O (g) (a). 1, 1, 1, 1

More information

Unit 4 Conservation of Mass and Stoichiometry

Unit 4 Conservation of Mass and Stoichiometry 9.1 Naming Ions I. Monatomic Ions A. Monatomic ions 1. Ions formed from a single atom Unit 4 Conservation of Mass and Stoichiometry B. Naming Monatomic Ions 1. Monatomic cations are a. Identified by the

More information

Chemical Equations and Chemical Reactions. Chapter 8.1

Chemical Equations and Chemical Reactions. Chapter 8.1 Chemical Equations and Chemical Reactions Chapter 8.1 Objectives List observations that suggest that a chemical reaction has taken place List the requirements for a correctly written chemical equation.

More information

2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES

2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES 2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES INTRODUCTION: EQUIVALENT WEIGHT Since hydrogen is the lightest of all elements, it was chosen as a standard for determination of equivalent weights. On this basis,

More information

Chemistry. Zumdahl, 7th edition

Chemistry. Zumdahl, 7th edition Chemistry Zumdahl, 7th edition CH4 Types of Chemical Reactions and Solution Stoichiometry Yellow lead(ii) iodide is produced when lead(ii) nitrate is mixed with potassium iodide. P.126 Contents 4.1 Water,

More information

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4)

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4) Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Question What is a symbolic representation of a chemical reaction? What 3 things (values) is a mole of a chemical

More information

Ch. 6 Chemical Composition and Stoichiometry

Ch. 6 Chemical Composition and Stoichiometry Ch. 6 Chemical Composition and Stoichiometry The Mole Concept [6.2, 6.3] Conversions between g mol atoms [6.3, 6.4, 6.5] Mass Percent [6.6, 6.7] Empirical and Molecular Formula [6.8, 6.9] Bring your calculators!

More information

Description of the Mole Concept:

Description of the Mole Concept: Description of the Mole Concept: Suppose you were sent into the store to buy 36 eggs. When you picked them up you would get 3 boxes, each containing 12 eggs. You just used a mathematical device, called

More information

Name Date Class CHEMICAL QUANTITIES. SECTION 10.1 THE MOLE: A MEASUREMENT OF MATTER (pages 287 296)

Name Date Class CHEMICAL QUANTITIES. SECTION 10.1 THE MOLE: A MEASUREMENT OF MATTER (pages 287 296) Name Date Class 10 CHEMICAL QUANTITIES SECTION 10.1 THE MOLE: A MEASUREMENT OF MATTER (pages 287 296) This section defines the mole and explains how the mole is used to measure matter. It also teaches

More information