INSPIRING EXPRESSIONS

Size: px
Start display at page:

Download "INSPIRING EXPRESSIONS"

Transcription

1 QUESTION BANK INSPIRING EXPRESSIONS Common course in English for UG Programmes- II semester CUCBCSS Admn 1. Who was given the nick name Lady of Christ? ( a) Somerset Maugham, b) John Milton, c) Jayanta Mahapatra, d) TS Eliot) 2....is a poem written by John Milton.( a) Journey of the Magi, b) Areopagitica, c) Lycidas, d) Luncheon) 3. What type of a poem is On His Blindness?( a) Ode, b) Elegy, c) Sonnet, d) Dramatic Monologue) 4. Which virtue has been personified in the poem On His Blindness? (a) Humility, b) Patience, c) Faith, d) Grace) 5. On His Blindness is written... style. (a) Shakesperean, b) Spensarian, c) Petrarchan, d) Alexandrian ) 6. On his blindness was written in...(a) 1644,b) 1652,c) 1655,d) 1658) 7. They also serve who only stand and wait is a line taken from... (a) My Last Duchess, b) Ulysses, c) On His Blindness, d) Summer Poem) 8. The phrase mild yoke is an example for...(a) Metaphor, b) Alliteration, c) Simile, d) Personification) among the following is a romantic poet.( a) John Milton, b) Andrew Marvell, c) Lord Tennyson, d) John Keats) 10.Endymion is written by... (.( a) John Milton, b) Andrew Marvell,c) Lord Tennyson, d) John Keats) 11.Who is referred to as the poet of five senses?.( a) John Milton, b) Andrew Marvell, c) Lord Tennyson, d) John Keats) 12. What is the main theme of the poem Ode to a Nightingale?( a) Mortality,b) Beauty, c) Carpediem, d) Truth)

2 13.The word fancy in the poem refers to...( a) The Nightingale, b) The nightingale s song, c) the imagination, d) an elf) 14.What has the nightingale never known?(a) verdurous glooms and winding mossy ways, b) a beaker full of warm South, c) the weariness, the fever and the fret, d) the murmurous haunt of flies on summer eves) 15.The poet finally decides to escape his world of suffering through...(a) easeful death,b) the viewless wings of poesy, c) a draught of vintage, d) dance and Provencal song) 16.Alfred lord Tennyson is a... poet. ( a) Romantic, b) Modern, c) Victorian, d) Elizabethan) 17.In Memmoriam mourns the memory of...( a) John Keats, b) Arthur Hallam, c) Tennyson, d) Wordsworth) succeeded Wordsworth as the poet laureate in 1850.( a) Tennyson, b) Browning, c) Keats, d) Shakespeare) is the rocky island referred to in the poem Ulysses.(a) Ithaca, b) Troy, c) Algeria, d) Ferrara) 20.At the beginning of the poem Ulysses the speaker feels...( a) exhausted, b) troubled, c) dissatisfied, d) content) 21.What does the poet refer to by the phrase this grey spirit?( a) Achilles, b) Telemachus, c) Ulysses, d) the mariners) 22.When Ulysses says I will drink/ life to the lees. He means that he will keep...( a) ruling, b) drinking, c) exploring, d) living) 23. to rust unburnished, not to shine in use is an example of...( a) Personification,b) simile, c) pun, d) metaphor) 24.Telemachus is Ulysses...( a) father, b) son, c) brother, d) uncle) 25. They hoard and sleep and feed and know not me. Whom do they refer to? ( a) the people, b) Telemachus, c) aged wife, d) Ulysses) 26.Who wants to follow knowledge like a sinking star. ( a) the people, b) Telemachus, c) aged wife, d) Ulysses) 27.Whom does Ulysses hope to meet in the happy isles? ( a) Telemachus, b) Achiles, c) his mariners, d) his wife) 28. To strive, to seek, to find and not to yield. This line is from the poem...( a) My Last Duchess, b) Ulysses, c) Summer Poem, d) On His Blindness)

3 29... will rule Ithaca after Ulysses.( a) his wife, b) his mariners, c) his son,d) his daughter) 30.Who is the first Indian English poet to receive the Sahitya Academy Award? ( a) Parthasarathy, b) Mahapatra, c) Kamala Das, d) Eliot) 31.Which is the first collection of Mahapatra s poems?( a) Swayamvara and Other Poems, b) Close the Sky, c) Ten by Ten, d) A Rain of Rites) 32.The poet of A Summer Poem is a native of...( a) Punjab, b) Oxford, c) Delhi, d) Odisha) 33.The phrase mouth if India refer to...( a) the mouth of a river, b) the mouths of crocodiles, c) the mouths of chanting priests, d) the mouth of the poet) 34.The heated middens in the poem A Summer Poem refers to...( a) embers of coal glowing under the open sky, b) wood fire emitting a cloud of smoke,c) piles of garbage being burnt, d) dry bushes crackling in a forest fire) image is used in the poem to represent hypocrisy.(a) crocodile,b) women,c) water,d) smoke) 36.A Rain of Rites is written by...( a) Parthasarathy,b) Mahapatra,c) Kamala Das,d) Eliot) 37.Of Human Bondage is written by...(a) Kushwant Singh,b) Somerset Maugham,c) James Thurber, d) Oscar Wilde) 38.Where was the writer living as a struggling writer.(a) London,b) Paris,c) Newyork,d) India) 39.How many francs did Maugham had at the beginning of the luncheon?( a) ninety, b) eighty, c) fifteen, d) twenty) 40.How had the narrator of the luncheon became acquainted with the woman in the story? (a) they had mutual friends,b) they had exchanged letters, c) they had met at a play,d) they were relatives) 41.Why was the narrator apprehensive about the restaurant suggested by the lady? (a) because he did not like the restaurant,b) because it was an expensive place, c) because he did not trust the lady s recommendation,d) because he had another restaurant in mind) 42.Throughout the meal the narrator felt...( a) elated, b) anxious, c) flirtatious, d) confused)

4 43.At the end of the story, the woman is revealed to have...(a) put on a lot of weight,b) lost a lot of weight,c) lost all her appetite, d) none of the above) 44.The story The Night The Ghost Got in is a part of Thurber s popular autobiographical work...( a) the Male Animal, Men, b) Women and Dogs,c) My Life and Hard Times, d) My World and Welcome to It) 45.What had the narrator been doing before he heard the ghost?( a) sleeping, b) bathing, c) eating, d) strolling) 46.Who slept in the attic?( a) Herman,b) mother, c) Joe, d) Grandfather) 47.What did the narrator finally wear?(a) a nightgown,b) a blouse,c) a towel,d) a bed sheet) 48.Why did the grandfather shoot a policeman?( a) because he mistook the latter for a burglar, b) because he was annoyed about the broken window,c) because the policemen took the zither from the shelf, d) none of the above) 49.Who took the zither from the shelf?( a) Herman, b) the mother,c) Joe, d) the policeman) 50.Who threw the shoe through the window to the neighbouring house?( a) Herman,b) the mother, c) Joe, d) the policeman) 51.The term coy means a) Beautiful b) lovely c) fine d) shy 52.According to the poet, rubies would be found in the banks of a) Rhine b) Humber c) Ganges d) Yamuna 53.How long would it take to adore each part of the lover a) An year b) hundred years c) an age d) ten years 54. To His Coy Mistress is written by a) Andrew Marvell b) John Keats c) Andrew Clapham d) Robert Browning 55.Complete the line. I always hear winged chariot hurrying near. a) Time s b) love s c) world s d) lady s 56.What according to the poet is a fine and private place?

5 a) Riverbank b) ashes c) grave d) home 57.Andrew Marvell belongs to which school of poetry? a) Romantic b) metaphysical c) graveyard d) Elizabethan 58. To His Coy Mistress is written in tradition. a) Carpe diem b) greek c) roman d) none of these. 59.The poem To His Coy Mistress is addressed to a.. a) Woman b) man c) child d) old man 60.Complete the line. Had we but world enough and time This. lady were no crime a) Image b) coyness c) beauty d) love 61.who among the following is a Victorian poet? a) Robert browning b) P. B. Shelley c) John Keats d) Milton 62.My Last Duchess is an example of a) Dramatic Monologue b) Metaphor c) ode d) haiku 63.Fra Pandolf is a a) Sculptor b) painter c) duke d) messenger 64.The speaker in the poem My Last Duchess is a) Duke b) duchess c) painter d) queen 65.The sculpture of?neptune Taming the sea-horse is cast by a) Duke b) Claus of Innsbruck c) fra Pandolf d) Duchess 66.The listener of a dramatic monologue is usually a) Active b) silent c) duke d) painter 67. Then all smiles stopped together. What does it mean? a) Dead b) silent c) went away d) none of these 68.The Duchess had a heart which was too.. made glad. a) Soon b) comfortably c) slowly d) likely

6 69.Complete the line there she stands as if a) Alive b)dead c) cruel d) smiling 70.The sculpture mentioned at the end of the poem was cast in a) Gold b) silver c) bronze d)platinum 71.What does the duke mention as nine- hundred years old? a) Family name b) painting c) sculpture d) none of these 72.Which among the following is not written by Robert browning? a) My Last Duchess b) Andrea del sarto c) Fra Lippo Lippi d) Ulysses 73.The theme of Journey of the Magi is Taken from a) Bible b) Quran c) a poem d) none of these 74. magi refers to a) Girl b) noble men c) jesus d) Joseph 75.The poem Journey of the Magi opens with the lines by a) Browning b) Lancelot Andrews c) Tennyson d) Andrew Marvell 76.Which among the following is written by T.S. Eliot? a) Ariel Poems b) snake poems c) crow poems d) none of these 77.The Magi started their Journey during a) Spring b) summer c) autumn d) winter 78.The journey of the Magi was full of a) Hardships b) comfort c) ease d) leisure 79. six hands at an open door dicing for pieces of silver refers to a) Birth of Christ b) betrayal of Christ c) crucification d) sermons 80.The running stream in the poem Journey of the Magi depicts. a) Journey b) timelessness c) death d) life 81.The Magi were travelling to a) Bethlehem b) Calvery c) Israel d) Chaldea

7 82.Jesus Christ was betrayed by.. a) Joseph b) Mathew c) Judas d) Mariyam 83. Magi includes a) Four kings b) two women c) one wise man d) three wise men 84.The old white horse is symbolic of a) Rebirth of Christ b) Crucification of Christ c) Journey of Christ d) Birth of Christ 85.The Wasteland is written by a) Robert browning b) T.S. Eliot c) Tennyson d) Robert Frost 86.The story Model Millionaire is written by a) Thomas Hardy b) Oscar Wilde c) Ruskin Bond d) chetan Bhagat 87.Oscar Wilde is well known for his.. a) Social satires b) problem plays c) love poems d) none of these 88.The colonel would allow Hughie to marry his daughter only if he had a) Ten thousand pound b) Thousand pound c) Fifty pound d) Thousand sovereign 89.Alan Trevor was a a) Doctor b) Cobbler c) Paniter d) Beggar 90.Hughie Erskine is in love with whom? a) Baron hausberg

8 b) Laura Merton c) Alan Trevor d) Elizabeth laura 91. Baron Hausberg was a a) Beggar b) Painter c) Millionare d) None of these 92.Hughie gave the beggar a.. a) Sovereign b) Pound c) Dollar d) Rupee 93.The Wasteland was published in the year a) 1920 b) 1921 c) 1922 d) Who is the author of Karma? a) Salman Rushdie b) Anita Nair c) Kamala Das d) Khushwant singh 95.Mohan Lal was obsessed with.. lifestyle. a) English b) Indian c) American

9 d) Irish 96.Mohanlal went in the first class compartment because a) He got a free ticket b) He hated Indians in the ordinary compartments c) He wanted to get away from English d) None of these 97.Lachmi, Mohan s wife is a) Traditional b) Modern c) Very jealous d) Prejudiced 98.When MohanLal tried to oppose british soldiers, he was a) Beaten by them b) Taken into the train c) Thrown out of the train d) Given a seat in the train 99. Who is the author of Train to Pakistan? a) Khushwant singh b) Jawaharlal Nehru c) Kamala Das d) Arundhati roy 100.Khushwant Singh belongs to which nation? a) Nepal b) Sri lanka c) India d) Bangladesh ANSWER KEY 1. John Milton 2. Lycidas

10 3. Sonnet 4. Patience 5. Petrarchan On His Blindness 8. Metaphor 9. John Keats 10. John Keats 11. John Keats 12. Mortality 13. The Nightingale, 14. the weariness, the fever and the fret 15. the viewless wings of poesy, 16. Victorian 17. Arthur Hallam, 18. Tennyson, 19. Ithaca, 20. Dissatisfied 21. Ulysses 22. exploring, 23. ) pun, 24. Son 25. the people, 26. Ulysses) 27. Achiles, 28. Ulysses, 29. his son,

11 30. Mahapatra, 31. Swayamvara and Other Poems, 32. Odisha 33. the mouths of chanting priests 34. piles of garbage being burnt, 35. crocodile 36. Mahapatra, 37. Somerset Maugham 38. Paris 39. Eighty 40. they had exchanged letters 41. because it was an expensive place, 42. anxious 43. put on a lot of weight, 44. My Life and Hard Times 45. ) bathing 46. Grandfather 47. ) a towel, 48. ) none of the above 49. the policeman) 50. the mother 51.D 52.C 53.C 54.A 55.A

12 56.C 57.B 58.A 59.A 60.B 61.A 62.A 63.B 64.A 65.B 66.B 67.A 68.B 69.A 70.C 71.A 72.D 73.A 74.B 75.C 76.A 77.D 78.A 79.B 80.B 81.A 82.C

13 83.D 84.A 85.B 86.B 87.A 88.A 89.C 90.C 91.A 92.A 93.C 94.D 95.A 96.B 97.A 98.C 99.A 100. C

14

Fry Instant Word List

Fry Instant Word List First 100 Instant Words the had out than of by many first and words then water a but them been to not these called in what so who is all some oil you were her sit that we would now it when make find he

More information

Fry Instant Words High Frequency Words

Fry Instant Words High Frequency Words Fry Instant Words High Frequency Words The Fry list of 600 words are the most frequently used words for reading and writing. The words are listed in rank order. First Hundred Group 1 Group 2 Group 3 Group

More information

Superstars Building Fry List Fluency

Superstars Building Fry List Fluency Sight Word Superstars Building Fry List Fluency By Jennifer Bates http://finallyinfirst.blogspot.com/ How I use this program I developed this program because I noticed many of my students were still trying

More information

INSPIRING EXPRESSIONS

INSPIRING EXPRESSIONS INSPIRING EXPRESSIONS Common course in English II SEMESTER (CUCBCSS) (2014 Admission) UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION CALICUT UNIVERSITY P.O., MALAPPURAM, KERALA, INDIA - 673 635 503

More information

Fry Phrases Set 1. TeacherHelpForParents.com help for all areas of your child s education

Fry Phrases Set 1. TeacherHelpForParents.com help for all areas of your child s education Set 1 The people Write it down By the water Who will make it? You and I What will they do? He called me. We had their dog. What did they say? When would you go? No way A number of people One or two How

More information

Theme: God s dealings with Moses gives hope to leaders and to oppressed

Theme: God s dealings with Moses gives hope to leaders and to oppressed Title: MOSES: A PROPHET BECOMES A GREAT LEADER Space for Notes (Yours and ours) Theme: God s dealings with Moses gives hope to leaders and to oppressed people Bible Basis: Deuteronomy 34:10-12 NLT; Exodus

More information

NOTES to accompany Powerpoint presentation

NOTES to accompany Powerpoint presentation Meaningful Chocolate 2014 Resources for Advent Assembly Title 1: Which parts of Christmas do we celebrate? KS1-2 NOTES to accompany Powerpoint presentation Assembly 1: Which parts of Christmas do we celebrate?

More information

Ordinary Moments of Grace

Ordinary Moments of Grace Ordinary Moments of Grace To everything there is a time and a season for every purpose under heaven. A time to be born and a time to die. A time to sow and a time to reap. A time to laugh and a time to

More information

Fry Instant Phrases. Give them to me. Then we will go.

Fry Instant Phrases. Give them to me. Then we will go. Fry Instant Phrases The words in these phrases come from Dr. Edward Fry s Instant Word List (High Frequency Words). According to Fry, the first 300 words in the list represent about 67% of all the words

More information

PUSD High Frequency Word List

PUSD High Frequency Word List PUSD High Frequency Word List For Reading and Spelling Grades K-5 High Frequency or instant words are important because: 1. You can t read a sentence or a paragraph without knowing at least the most common.

More information

C-14: God Created the World and People Spoiled It

C-14: God Created the World and People Spoiled It Title: GOD CREATED THE WORLD AND PEOPLE SPOILED IT Theme / Bible Basis: Review of Genesis 1-11 Bible Reading: Psalm 148, NLT Introduction: In our recent messages, we have read together from several stories

More information

LESSON TITLE: Pray for All Men. THEME: God wants us to pray for others. SCRIPTURE: 1 Timothy 2:1-7 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF:

LESSON TITLE: Pray for All Men. THEME: God wants us to pray for others. SCRIPTURE: 1 Timothy 2:1-7 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: Devotion NT337 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: Pray for All Men THEME: God wants us to pray for others. SCRIPTURE: 1 Timothy 2:1-7 Dear Parents Welcome to Bible Time for Kids! This

More information

PRAYING FOR OTHER PEOPLE

PRAYING FOR OTHER PEOPLE PRAYING FOR OTHER PEOPLE SESSION ONE HOW TO PRAY FOR OTHER PEOPLE When friends get together, they talk about their problems. Sometimes your friends will share with you about their own personal difficulties

More information

Student Sample #1: Interpretive Essay

Student Sample #1: Interpretive Essay Student Sample #1: Interpretive Essay We need role models because we need someone to look up to and talk to them so we could know what we want to do later in life. There are all types of people that you

More information

Handouts for Mary, Mother of Jesus Session

Handouts for Mary, Mother of Jesus Session Handouts for Mary, Mother of Jesus Session 1. Opening Prayer 2. The Perfect Life 3. Fruit of the Womb 4. Mary in Luke 5. Mary in Mark and Luke 6. Gift or Curse? 7. Mary s Gifts 8. My Gifts 9. Visitation

More information

LIFE OF CHRIST from the gospel of. Luke. Lesson 13 Journey to the Cross: Jesus is Arrested/ Peter Denies Jesus

LIFE OF CHRIST from the gospel of. Luke. Lesson 13 Journey to the Cross: Jesus is Arrested/ Peter Denies Jesus LIFE OF CHRIST from the gospel of Luke Lesson 13 Journey to the Cross: Jesus is Arrested/ Peter Denies Jesus Luke 22:31-34;47 34;47-71 71 Mission Arlington/Mission Metroplex Curriculum/Life of Christ/Gospel

More information

Theme: The deliverance of the Israelites from Egypt demonstrates God s power

Theme: The deliverance of the Israelites from Egypt demonstrates God s power Title: THE LIBERATING POWER AND LOVE OF GOD Theme: The deliverance of the Israelites from Egypt demonstrates God s power Bible Basis: Genesis 15:13-15 CEV; Exodus 1-12* Introduction: We have been learning

More information

Thank You Lord for Loving Me

Thank You Lord for Loving Me Stand Up and Shout It! Stand up and shout it if you love my Jesus, Stand up and shout it if you love my Lord, I want to know, oh, I want to know, do you love my Lord? Chorus: He s my rock, my sword, my

More information

Fry s Sight Word Phrases

Fry s Sight Word Phrases The people Write it down By the water Who will make it? You and I What will they do? He called me. We had their dog. What did they say? When would you go? No way A number of people One or two How long

More information

5. It was only because man was selfish that Jesus would later add, What God has joined together, let not man separate" (Matt 19:6).

5. It was only because man was selfish that Jesus would later add, What God has joined together, let not man separate (Matt 19:6). PRAYER FOR UNITY (John 17:20-26) A. When Adam first saw Eve he was extremely satisfied. 1. Because He saw someone like himself, & yet so wonderfully different. 2. He recognized they belonged TOgether &

More information

Romanticism. Romantic Writers

Romanticism. Romantic Writers Romanticism Romantic Writers Valued imagination and emotion Valued the individual human being Strove for freedom from the rules of form dictating writers at the time Used medieval subjects and settings

More information

LESSON TITLE: Jesus Heals Blind Bartimaeus

LESSON TITLE: Jesus Heals Blind Bartimaeus Devotion NT257 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: Jesus Heals Blind Bartimaeus THEME: Jesus always has time for us! SCRIPTURE: Mark 10:46-52 Dear Parents Welcome to Bible Time for Kids!

More information

The Bible in Today s English Version

The Bible in Today s English Version The Healing Rosary Jesus healed many people of physical, emotional, and spiritual afflictions during his short time on earth. In writing this Healing Rosary, the stories that I found most touching were

More information

PRAYING for OUR YOUTH CELEBRATING WORLD YOUTH DAY

PRAYING for OUR YOUTH CELEBRATING WORLD YOUTH DAY PRAYING for OUR YOUTH CELEBRATING WORLD YOUTH DAY We have come to worship Him. Matthew 2:2 Thousands of high school and college aged students along with young adults from all over the world will gather

More information

Holy Hour based on the Four Ends of Sacrifice: ADORATION

Holy Hour based on the Four Ends of Sacrifice: ADORATION Holy Hour based on the Four Ends of Sacrifice: The Four ends of Sacrifice are Adoration, Thanksgiving, Reparation and Petition. The Blessed Sacrament is exposed in the Monstrance after Mass. The Sacrifice

More information

The Guinness Book of World Records keeps records of just about. everything you can imagine including the length of the longest sermon ever

The Guinness Book of World Records keeps records of just about. everything you can imagine including the length of the longest sermon ever The Reverend Deon K. Johnson Preached at St. Paul s Episcopal, Brighton MI May 6, 2007 John 13:31-35 At the last supper, when Judas had gone out, Jesus said, "Now the Son of Man has been glorified, and

More information

First Holy Communion Prep Game

First Holy Communion Prep Game ST. JOAN OF ARC ACADEMY S First Holy Communion Prep Game Learning the CatechismThrough Play directions Game pieces needed to play: 1 game board 1 set of questions 1 dice (1-4) game pieces (button, dime,

More information

Bible for Children. presents THE MAN OF FIRE

Bible for Children. presents THE MAN OF FIRE Bible for Children presents THE MAN OF FIRE Written by: Edward Hughes Illustrated by: Lazarus Adapted by: E. Frischbutter Produced by: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children, Inc. License:

More information

Hanukkah and Christmas What s the Difference?

Hanukkah and Christmas What s the Difference? Hanukkah and Christmas What s the Difference? The month of December is an exciting one. For many people, it the celebration of their faith. Christmas is a Christian celebration. December 25 th represents

More information

LESSON TITLE: The Great Commandment. THEME: Love is the fulfillment of the Law. SCRIPTURE: Mark 12:28-34 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF:

LESSON TITLE: The Great Commandment. THEME: Love is the fulfillment of the Law. SCRIPTURE: Mark 12:28-34 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: Devotion NT264 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: The Great Commandment THEME: Love is the fulfillment of the Law. SCRIPTURE: Mark 12:28-34 Dear Parents Welcome to Bible Time for Kids.

More information

Joseph and the Coat of Many Colors

Joseph and the Coat of Many Colors Joseph and the Coat of Many Colors Teacher Pep Talk: Joseph was called a dreamer by his brothers. But are you really a dreamer just because God chooses to speak to you in a dream? Joseph s brothers hated

More information

PEOPLE IN GOD S KINGDOM ARE BLESSED (B.2.WINTER.2)

PEOPLE IN GOD S KINGDOM ARE BLESSED (B.2.WINTER.2) PEOPLE IN GOD S KINGDOM ARE BLESSED (B.2.WINTER.2) Biblical Reference Matthew 5:1-6 Key Verse Matthew 5:6 Key Concept If I belong to the kingdom of God I am blessed. Educational Objectives At the end of

More information

A CHRISTMAS NATIVITY PLAY FOR CHILDREN. (Script adapted/quoted from the New International Version of the Bible; Luke 1 and 2) Annette McDermott

A CHRISTMAS NATIVITY PLAY FOR CHILDREN. (Script adapted/quoted from the New International Version of the Bible; Luke 1 and 2) Annette McDermott A CHRISTMAS NATIVITY PLAY FOR CHILDREN (Script adapted/quoted from the New International Version of the Bible; Luke 1 and 2) by Annette McDermott (c) 2014, LoveToKnow.com. LoveToKnow grants permission

More information

Serving in the Love of Christ Opening Prayer Service September 2013 To prepare for this prayer service:

Serving in the Love of Christ Opening Prayer Service September 2013 To prepare for this prayer service: Serving in the Love of Christ Opening Prayer Service September 2013 To prepare for this prayer service: Prepare a prayer focus table with the banner, a green cloth, a Christ candle, the plaque. Prepare

More information

WELCOME TO GOD S FAMILY

WELCOME TO GOD S FAMILY WELCOME TO GOD S FAMILY To all who received him, to those who believed in his name, he gave the right to become children of God children born not of natural descent, nor of human decision or a husband

More information

LESSON TITLE: Jesus is the Way, the Truth, and the Life

LESSON TITLE: Jesus is the Way, the Truth, and the Life Devotion NT271 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: Jesus is the Way, the Truth, and the Life THEME: We can always trust Jesus. SCRIPTURE: John 14:1-6 Dear Parents Welcome to Bible Time

More information

Alliteration: the repetition of initial consonant sounds. Allusion: reference to a well-known person, place, literary work or work of art.

Alliteration: the repetition of initial consonant sounds. Allusion: reference to a well-known person, place, literary work or work of art. Poetry Devices Alliteration: the repetition of initial consonant sounds. Example: The Cute Cuddly Kitten hid in the pantry. Allusion: reference to a well-known person, place, literary work or work of art.

More information

King Arthur and the Knights of the Round Table

King Arthur and the Knights of the Round Table MACMILLAN READERS INTERMEDIATE LEVEL STEPHEN COLBOURN King Arthur and the Knights of the Round Table MACMILLAN Contents A Note About These Stories 4 A Picture Dictionary 6 The People in These Stories 7

More information

The Parting of the Red Sea

The Parting of the Red Sea The Parting of the Red Sea Exodus 14 Items Needed! Bible with marked scripture! Crayons/Markers/Pencils! Large throw or blanket! Copies of coloring sheet! Copies of take home overview The Parting of the

More information

the call of moses after before

the call of moses after before the call of moses after before The Moses Series Day 1: The Call of Moses Sketchboard title: "God chose a leader" Text: Exodus 1-4 Introduction: Have you ever been asked to do something you didn't want

More information

LINA AND HER NURSE. SUNDAY-SCHOOL UNI0 N, 200 MULBERRY-STREET, N. Y.

LINA AND HER NURSE. SUNDAY-SCHOOL UNI0 N, 200 MULBERRY-STREET, N. Y. LINA AND HER NURSE. SUNDAY-SCHOOL UNI0 N, 200 MULBERRY-STREET, N. Y. LINA AND HER NURSE. SUNDAY-SCHOOL UNION, 200 MULBERRY-STREET, NEW YORK. LINA AND HER NURSE. L INA lived away in that land of the East

More information

Tri-State Senior Camp Bible Quiz 2015 The Book of John

Tri-State Senior Camp Bible Quiz 2015 The Book of John Tri-State Senior Camp Bible Quiz 2015 The Book of John Who is the author of John John the Apostle Quote John 1:1 In the beginning was the Word, and the Word was with God and the Word was God Who was sent

More information

Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading

Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading Shakespeare Sonnet 116 & Elizabeth Barrett Browning Sonnet 43 (Poetry) At a Glance Recommended for Reading

More information

Finding Out About Jesus

Finding Out About Jesus 18 Who Jesus Is LESSON 1 Finding Out About Jesus Who do you think Jesus is? Some people say He was a great teacher. Others say He was a prophet, a philosopher, a Western god, or a good man whose example

More information

Crossing the Red sea

Crossing the Red sea Plan Crossing the Red sea To prepare Games :- Refer to Games sheet in introduction and choose from : Crossing the Red Sea: chalk or string to mark lines on the floor Stepping Stone relay: 2 mats/ magazines

More information

A PRAYER IN THE GARDEN

A PRAYER IN THE GARDEN BOOK 3, PART I, LESSON 4 A PRAYER IN THE GARDEN THE BIBLE: Luke 22:39-53, Mark 14:32-50 THEME: We remember that Jesus taught about love and showed love in everything he did. During Lent and Easter we remember

More information

The Gospel Plan of Salvation

The Gospel Plan of Salvation The Gospel Plan of Salvation GOD S PART 1. The great love of God for man (John 3:16) 2. He gave His Son, Jesus Christ, as the Saviour (Luke 19:10) 3. Sent the Holy Spirit as a guide (John 16:13) 4. Gave

More information

Devotion NT267 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: The Second Coming. THEME: Jesus is coming again. SCRIPTURE: Matthew 24:27-31

Devotion NT267 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: The Second Coming. THEME: Jesus is coming again. SCRIPTURE: Matthew 24:27-31 Devotion NT267 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: The Second Coming THEME: Jesus is coming again. SCRIPTURE: Matthew 24:27-31 Dear Parents Welcome to Bible Time for Kids. Bible Time for

More information

THE FORGIVING FATHER

THE FORGIVING FATHER BOOK 1, PART 3, LESSON 4 THE FORGIVING FATHER THE BIBLE: Luke 15:11-32 THEME: We can discover what Jesus wants us to do and be by hearing the parables Jesus told. PREPARING FOR THE LESSON MAIN IDEA: Jesus

More information

WORSHIP HITS FOR KIDS VOLUME 1

WORSHIP HITS FOR KIDS VOLUME 1 WORSHIP HITS FOR KIDS VOLUME 1 LORD I LIFT YOUR NAME ON HIGH LORD I LIFT YOUR NAME ON HIGH; LORD I LOVE TO SING YOUR PRAISES. I M SO GLAD YOU RE IN MY LIFE; I M SO GLAD YOU CAME TO SAVE US. YOU CAME FROM

More information

ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS.

ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS. T h e G i f t o f t h e M a g i p T h e G i f t o f t h e M a g i ONE DOLLAR AND EIGHTY-SEVEN CENTS. That was all. She had put it aside, one cent and then another and then another, in her careful buying

More information

God chose Mary to be Jesus mother. LEADER BIBLE STUDY. God chose Mary to be Jesus mother.

God chose Mary to be Jesus mother. LEADER BIBLE STUDY. God chose Mary to be Jesus mother. LIFE POINT God chose Mary to be Jesus mother. Good News BIBLE PASSAGE Luke 1:26-56 CHRIST FOCUS God sent Jesus because He loves us. LIFE ACTION Remind the boys and girls that God chose Mary to be Jesus

More information

MARRIAGE TESTIMONY. Dear Friends

MARRIAGE TESTIMONY. Dear Friends MARRIAGE TESTIMONY Dear Friends I am very glad to share with you my testimony. By the grace of God I am married to Victoria and all my prayers have been answered. The wonderful thing is our Marriage has

More information

The wise guys. Key Concept Giving to others brings extraordinary joy!

The wise guys. Key Concept Giving to others brings extraordinary joy! Supplies small group: grade 2-3 Week 3 The following items will be provided for you to use with your kids during the Small Group segments: Gift bow Bubbles Penny (or play coin) 10 Giving cards Give-O-Meter

More information

Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading. Sonnet 138 and Sonnet 73 Poetry.

Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading. Sonnet 138 and Sonnet 73 Poetry. Teacher Guide for FAST-R Passage: FAST-R: Formative Assessments of Student Thinking in Reading At a Glance Approximate Grade Range: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Genre: Poetry Topic: Love belongs to those who

More information

Compare and Contrast Versions of a Story

Compare and Contrast Versions of a Story Compare and Contrast Versions of a Story What story has wicked stepsisters, a fairy godmother, glass slippers, and a girl who works hard and ends up marrying a prince? Cinderella! You have probably read

More information

Lyric Poetry Definition and Examples:

Lyric Poetry Definition and Examples: Lyric Poetry Definition and Examples: Lyric is non-narrative, short poem that reveals the speaker s personal feeling, emotion, mode, state of mind, expression, thought, attitude, perception etc. in a first

More information

Fridge Memory Reminder

Fridge Memory Reminder APPLE ACRES ENTRANCE BOOKLET BEAR HUG A: Due on Parent Night; Cubbies Key Verse 1 John 4:10: God loved us and sent His Son None The Big Apple: God loves us very much! He sent His Son to be our Savior.

More information

Kino, Juana and Coyotito

Kino, Juana and Coyotito 1 Kino, Juana and Coyotito K ino woke up early in the morning. The stars were still shining in the sky. The cockerels were beginning to crow 1 and the pigs were looking for something to eat. Outside the

More information

The Trinity is a mystery. Even great theologians don t completely understand it, and some scholars spend their whole lives studying it.

The Trinity is a mystery. Even great theologians don t completely understand it, and some scholars spend their whole lives studying it. Holy Trinity Sunday In the name of the Father, Son, and Holy Spirit Mathew 28:16-20 Sometimes when I m leading chapel for our preschoolers, I ask a question like: Who was born in Bethlehem? And one of

More information

Glory be to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit: As it was in the beginning, is now, and ever shall be, world without end. Amen.

Glory be to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit: As it was in the beginning, is now, and ever shall be, world without end. Amen. Traditional Prayers The Sign of the Cross. In the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost. Amen The Lord's Prayer, or Our Father. Our Father, Who art in heaven, hallowed be Thy name.

More information

Duties of a Husband. Lesson

Duties of a Husband. Lesson Lesson 6 Duties of a Husband A happy young man hurried home to his parents to share with them the good news that his girl friend had promised to marry him. But the father, rather than responding as his

More information

LESSON TITLE: Jesus Visits Mary and Martha THEME: Jesus wants us to spend time with \ Him. SCRIPTURE: Luke 10:38-42

LESSON TITLE: Jesus Visits Mary and Martha THEME: Jesus wants us to spend time with \ Him. SCRIPTURE: Luke 10:38-42 Devotion NT249 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: Jesus Visits Mary and Martha THEME: Jesus wants us to spend time with \ Him. SCRIPTURE: Luke 10:38-42 Dear Parents Welcome to Bible Time

More information

BLESSING OF A HEADSTONE ORDER OF BLESSING. The grace of our Lord Jesus Christ, giver of life and conqueror of death, be with you all.

BLESSING OF A HEADSTONE ORDER OF BLESSING. The grace of our Lord Jesus Christ, giver of life and conqueror of death, be with you all. BLESSING OF A HEADSTONE ORDER OF BLESSING The grace of our Lord Jesus Christ, giver of life and conqueror of death, be with you all. And with your spirit. Prayer Let us pray. Lord, You have made Your people

More information

Nativity Program Night of Miracles

Nativity Program Night of Miracles Nativity Program Night of Miracles Introduction The night of our Savior s birth was miraculous for many reasons. It was an unforgettable night a night when centuries old prophecy came miraculously true,

More information

GLENVIEW NEW CHURCH SUNDAY MORNING PROGRAM Preschool Lessons, Phase 2 Lesson 14 The Wise Men (Matthew 2:1-12)

GLENVIEW NEW CHURCH SUNDAY MORNING PROGRAM Preschool Lessons, Phase 2 Lesson 14 The Wise Men (Matthew 2:1-12) GLENVIEW NEW CHURCH SUNDAY MORNING PROGRAM Preschool Lessons, Phase 2 Lesson 14 The Wise Men (Matthew 2:1-12) Theme: Christmas - The Lord's Birth I. Underlying Ideas for the Teacher A. The Lord's corning

More information

Our Lady Invites Us To Wake Up From Our Spiritual Coma - Medjugorje.com

Our Lady Invites Us To Wake Up From Our Spiritual Coma - Medjugorje.com Medjugorje visionary, Ivan, speaking to several thousand pilgrims today, August 18, 2010. Ivan was given special instructions from Our Lady concerning the youth and family. Being married to an American

More information

Romeo and Juliet Act 3 Scene 5

Romeo and Juliet Act 3 Scene 5 What do we learn about Juliet s relationship with her father from? Why does Lord Capulet arrange his daughter s wedding to Paris? He wants to see his daughter settled and married to a man he approves of

More information

THEME: God has a calling on the lives of every one of His children!

THEME: God has a calling on the lives of every one of His children! Devotion NT298 CHILDREN S DEVOTIONS FOR THE WEEK OF: LESSON TITLE: Paul s First Missionary Journey THEME: God has a calling on the lives of every one of His children! SCRIPTURE: Acts 12:25 13:52 Dear Parents

More information

THE DOCTOR LUKE (B.3.SPRING.1)

THE DOCTOR LUKE (B.3.SPRING.1) THE DOCTOR LUKE (B.3.SPRING.1) Biblical Reference Luke 1:1-4 Key Verse John 21:25 Key Concept God prepares me for the task I will be given in at the time God determines. Educational Objectives At the end

More information

WILL WE BE MARRIED IN THE LIFE AFTER DEATH?

WILL WE BE MARRIED IN THE LIFE AFTER DEATH? Explanatory Notes: WILL WE BE MARRIED IN THE LIFE AFTER DEATH? Series title: Topic: Marriage in heaven / heaven as a marriage Table of Contents: Message 1: What is the Life after Death Like? p. 1 Message

More information

Sermon for July 12, 2008. I Hope You Dance. (SING) I hope you still feel small when you stand beside the ocean. Whenever one door

Sermon for July 12, 2008. I Hope You Dance. (SING) I hope you still feel small when you stand beside the ocean. Whenever one door 1 Sermon for July 12, 2008 I Hope You Dance Read: Text: 2 Samuel 6: 1-5, 12b-19 (SING) I hope you still feel small when you stand beside the ocean. Whenever one door closes, I hope one more opens. Promise

More information

If you love me... John 14:15-24

If you love me... John 14:15-24 If you love me... John 14:15-24 v15 - If you love me, you will keep my commandments. And I will ask the Father, and he will give you the (Holy Spirit). 13:36 Lord, where are you going? Jesus replied,

More information

General Certificate of Secondary Education June 2010

General Certificate of Secondary Education June 2010 General Certificate of Secondary Education June 2010 English Literature 3712/H (Specification A) Higher Tier Tuesday 25 May 2010 9.00 am to 10.45 am H For this paper you must have:! a 12-page answer book!

More information

JESUS IN NAZARETH (C.1.Spring.12)

JESUS IN NAZARETH (C.1.Spring.12) JESUS IN NAZARETH (C.1.Spring.12) Biblical Reference Luke 4:16-30 Key Verse Luke 4:18-19 Key Concept Jesus says wonderful things, but sometimes the truth isn t always easy to hear. Still, I know that Jesus

More information

Hearing the Voice of God

Hearing the Voice of God Life Reference: John 10:1-5 My sheep hear my voice, and I know them, and they follow me (John 10:27). I looked in the mirror this morning. Did I see a sweet young thing looking back at me? No I saw my

More information

Analyzing Robert Frost s Home Burial Using Reader Response Literary Theory

Analyzing Robert Frost s Home Burial Using Reader Response Literary Theory Analyzing Robert Frost s Home Burial Using Reader Response Literary Theory Cecilia Ollhoff THE POEM HOME BURIAL by Robert Frost i is a poem about a man and woman whose baby has died. The poem tells about

More information

APPLE ACRES ENTRANCE BOOKLET HANDBOOK APPLESEED TRAIL

APPLE ACRES ENTRANCE BOOKLET HANDBOOK APPLESEED TRAIL Awana Clubs Cubbies Scope and Sequence APPLE ACRES ENTRANCE BOOKLET BEAR HUG A Parent Night; Cubbies Key Verse Memory Seed: 1 John 4:10: God loved us and sent His Son The Big Apple: God loves us very much!

More information

I am half-sick of shadows, said the Lady of Prof. Shalott Elisabetta Marino marino@lettere.uniroma2.it by John William Waterhouse, 1916

I am half-sick of shadows, said the Lady of Prof. Shalott Elisabetta Marino marino@lettere.uniroma2.it by John William Waterhouse, 1916 I am half-sick of shadows, said the Lady of Prof. Shalott Elisabetta Marino marino@lettere.uniroma2.it by John William Waterhouse, 1916 The Lady of Shalott looking at Lancelot by John William Waterhouse,

More information

Pastor Spotlight Martha Fisher, CBC Women s Pastor

Pastor Spotlight Martha Fisher, CBC Women s Pastor Pastor Spotlight Martha Fisher, CBC Women s Pastor Inspiration Martha Fisher, Women s Pastor at Community Bible Church, leads with a passion to reach, teach and help the women of our community for Jesus.

More information

SECTION 1: READING COMPREHENSION

SECTION 1: READING COMPREHENSION Example 1 SECTION 1: READING COMPREHENSION Which sentences (1-6) match places (A F)? There is ONE sentence you don t need to use. 0 is the example. BIRMINGHAM BREAK Birmingham as a city is the ideal place

More information

Reading Selections for Baptism, Christening, & Naming Ceremonies

Reading Selections for Baptism, Christening, & Naming Ceremonies Reading Selections for Baptism, Christening, & Naming Ceremonies Matthew 19:13-15 Then little children were brought to Jesus for him to place his hands on them and pray for them. But the disciples rebuked

More information

BIBLE LESSON # 18 1.

BIBLE LESSON # 18 1. BIBLE LESSON 1. Jacob was on a long journey going to his father's home. Jacob had his wives and children with him and he had many cows and donkeys and sheep and camels as well. Jacob's twin brother Esau,

More information

ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide

ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide Name Date Period ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide I. VOCABULARY: Define the following words. adversary boisterous nuptial aside blank verse characterization conflict External: 1. vs. 2.

More information

A Gathering of Brothers Prayer Service

A Gathering of Brothers Prayer Service A Gathering of Brothers Prayer Service Opening Prayer God, you who make all things new in Jesus and who calls us to Brotherhood, give us, we pray, a greater awareness of your love for all people, and a

More information

Pearls Proverbs. from V ALERIE WILSON. REGULAR BAPTIST PRESS 1300 North Meacham Road Schaumburg, Illinois 60173-4806

Pearls Proverbs. from V ALERIE WILSON. REGULAR BAPTIST PRESS 1300 North Meacham Road Schaumburg, Illinois 60173-4806 Pearls Proverbs from V ALERIE WILSON REGULAR BAPTIST PRESS 1300 North Meacham Road Schaumburg, Illinois 60173-4806 PEARLS FROM PROVERBS 2000 Regular Baptist Press Schaumburg, Illinois 1-800-727-4440 All

More information

Bible for Children. presents THE BIRTH OF JESUS

Bible for Children. presents THE BIRTH OF JESUS Bible for Children presents THE BIRTH OF JESUS Written by: Edward Hughes Illustrated by: M. Maillot Adapted by: E. Frischbutter and Sarah S. Produced by: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

More information

Subject-Verb Agreement Quiz

Subject-Verb Agreement Quiz Circle the correct verb choice in the following sentences. 1. Someone from the Humane Society (is, are) here to see you. 2. The issue of war, peace, and nuclear holocaust (was, were) of paramount importance

More information

ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide

ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide Name Period ROMEO AND JULIET: Act I Reading and Study Guide I. VOCABULARY: Be able to define the following words and understand them when they appear in the play. adversary boisterous nuptial II. LITERARY

More information

December 15-16, Wise Men Worship. Matthew 2. The wise men worshiped and we can too!

December 15-16, Wise Men Worship. Matthew 2. The wise men worshiped and we can too! rd 3 5 th December 15-16, 2012 Wise Men Worship Matthew 2 The wise men worshiped and we can too! Play games and hang out (10 minutes) Large group (30 minutes) Small group (20 minutes) Video/song review

More information

Contradictions in Scripture: The Denials of Peter

Contradictions in Scripture: The Denials of Peter That I may know Him and the power of His resurrection, and the fellowship of His sufferings, being conformed to His death. Philippians 3:10. Contradictions in Scripture: The Denials of Peter It has long

More information

Lakewood City Schools Course of Study for British Literature Revised: 8 June 2011

Lakewood City Schools Course of Study for British Literature Revised: 8 June 2011 Lakewood City Schools Course of Study for British Literature Revised: 8 June 2011 Scope and Sequence Anglo-Saxon Literature (3-4 Weeks) (1 st Standard and Benchmark Grade Level Indicators Quarter) Clear

More information

Love Joy Peace RpatienceR kindess goodness Faithfulness Gentleness Rself-controlR

Love Joy Peace RpatienceR kindess goodness Faithfulness Gentleness Rself-controlR Monday: I am the face of God s mercy when I am kind and compassionate At Baptism, we receive seven special gifts from the Holy Spirit. These gifts are freely given to us to help us live as followers of

More information

OUR LIFE WITH JESUS. Faith and Life Series 3. Third Edition

OUR LIFE WITH JESUS. Faith and Life Series 3. Third Edition OUR LIFE WITH JESUS Faith and Life Series 3 Third Edition Contents Note to Parents... 7 1. God Loves Us... 9 2. God Created the World... 13 3. Learning about God.... 17 4. The Promise of a Savior... 23

More information

1. (a) Given below are five lines from a poem but they are not in the right order.

1. (a) Given below are five lines from a poem but they are not in the right order. P.7 Song of the Rain by Kahlil Gibran 12 UNIT 1. (a) Given below are five lines from a poem but they are not in the right order. Get into groups of four. Read the lines and put them in the right order.

More information

Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way. Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way, Primary 2: Choose the Right A, (1995), 91 95

Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way. Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way, Primary 2: Choose the Right A, (1995), 91 95 Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way Lesson 18:Prayers are answered in the Best Way, Primary 2: Choose the Right A, (1995), 91 95 Purpose To help each child understand that Heavenly Father always

More information

CHRISTMAS TRADITIONS

CHRISTMAS TRADITIONS CHRISTMAS TRADITIONS A tradition is a way of doing things in a family or a culture that is passed down through generations. Tradition is an important part of identity. There are different traditions for

More information

Montague family and friends:

Montague family and friends: C A S T O F C H A R A C T E R S Montague family and friends: ROMEO MONTAGUE: A young man LORD MONTAGUE: Romeo s father and the enemy of Lord Capulet LADY MONTAGUE: Romeo s mother MERCUTIO: Romeo s friend

More information

BEAUTIFUL QUEEN ESTHER

BEAUTIFUL QUEEN ESTHER Bible for Children presents BEAUTIFUL QUEEN ESTHER Written by: Edward Hughes Illustrated by: Janie Forest Adapted by: Ruth Klassen Produced by: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

More information

Bible Verses About Love:

Bible Verses About Love: Bible Verses About Love: The Bible is full of great verses and passages about the topic of love. God s love for us is a perfect example and starting place to study on love. There are also great verses

More information