Trends in Periodic Table

Size: px
Start display at page:

Download "Trends in Periodic Table"

Transcription

1 Name: Date: 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing A. atomic number B. mass number C. oxidation number D. valence number 6. As the elements in Group IA are considered in order of increasing atomic number, the atomic radius of each successive element increases. This is primarily due to an increase in the number of A. neutrons in the nucleus B. electrons in the outermost shell C. unpaired electrons 2. Which symbol represents an alkaline earth element? D. principal energy levels A. Na B. Mg C. Ne D. Ag 7. Which is the most active nonmetal in the Periodic Table of the Elements? 3. More than two-thirds of the elements are classified as A. Na B. F C. I D. Cl A. nonmetals B. metals C. metalloids D. noble gases 8. The volume of an acid required to neutralize exactly milliliters (ml) of a base could be measured most precisely if it were added to the base solution from a 4. In the reaction Zn + Cu 2+ Zn 2+ + Cu, the Cu 2+ ions A. gain electrons B. lose electrons C. gain protons D. lose protons A. 100 ml graduate B. 125 ml Erlenmeyer flask C. 50 ml buret D. 50 ml beaker 5. Which particle has the largest radius? 9. Which of the following atoms has the smallest covalent atomic radius? A. F B. Ne C. Cl D. Ar A. Li B. Be C. C D. F page 1

2 10. Compared to the covalent atomic radius of a sodium atom, the covalent atomic radius of a magnesium atom is smaller. The smaller radius is primarily a result of the magnesium atom having A. a larger nuclear charge 14. Which element in Period 2 has the greatest tendency to form a negative ion? A. lithium B. carbon C. neon D. fluorine B. a smaller nuclear charge C. more principal energy levels D. fewer principal levels 15. The greatest difference in electronegativity between an element in Group 2 (IIA) and an element in Group 16 (VIA) occurs in Period A. 5 B. 2 C. 3 D As the elements of Group 16 (VIA) are considered from top to bottom on the Periodic Table, the covalent radii A. increase and the ionization energies decrease B. increase and the ionization energies increase 16. Which Group 15 (VA) element has the most metallic character? A. N B. P C. As D. Bi C. decrease and the ionization energies increase D. decrease and the ionization energies decrease 17. The arrangement of the elements in the present Periodic Table is based on atomic 12. Chlorine combines with element M to form a compound with the formula MCl 2. Which group in the Periodic Table contains element M? A. mass B. number C. radius D. density A. 16 (VIA) B. 2 (IIA) C. 13 (IIIA) D. 17 (VIIA) 18. The elements that have the most pronounced nonmetallic properties are located toward which corner of the Periodic Table? A. upper right B. upper left 13. Which element in Group 17 (VIIA) is least likely to lose an electron? C. lower right D. lower left A. chlorine B. iodine C. bromine D. fluorine 19. The most active metal in Group 2 (IIA) is A. Mg B. Sr C. Ba D. Ca page 2

3 20. In Period 4 of the Periodic Table, the atom with the largest covalent radius is located in Group 23. Which trends appear as the elements in Period 3 are considered from left to right? A. 1 (IA) B. 13 (IIIA) C. 3 (IIIB) D. 18 (O) A. Metallic character decreases, and electronegativity decreases. B. Metallic character decreases, and electronegativity increases. C. Metallic character increases, and electronegativity decreases. D. Metallic character increases, and electronegativity increases. 21. As the elements in Group 15 are considered in order of increasing atomic number, which sequence in properties occurs? A. nonmetal metalloid metal B. metalloid metal nonmetal C. metal metalloid nonmetal D. metal nonmetal metalloid 24. As the atoms in Period 3 of the Periodic Table are considered from left to right, the atoms generally show A. an increase in radius and an increase in B. an increase in radius and a decrease in C. a decrease in radius and an increase in D. a decrease in radius and a decrease in 22. What occurs as the atomic number of the elements in Period 2 increases? A. The nuclear charge of each successive atom decreases, and the covalent radius decreases. B. The nuclear charge of each successive atom decreases, and the covalent radius increases. 25. Which list of elements contains two metalloids? A. Si, Ge, Po, Pb B. As, Bi, Br, Kr C. Si, P, S, Cl D. Po, Sb, I, Xe C. The nuclear charge of each successive atom increases, and the covalent radius decreases. D. The nuclear charge of each successive atom increases, and the covalent radius increases. 26. The chemical properties of calcium are most similar to the chemical properties of A. Ar B. K C. Mg D. Sc page 3

4 27. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A. atomic number B. mass number C. number of isotopes D. number of moles page 4

5 28. Base your answer(s) to the following question(s) on the information below. The atomic number and corresponding atomic radius of the Period 3 elements are shown in the data table below. Atomic Number Data Table Atomic Radius (pm) On the grid below, mark an appropriate scale on the axis labeled Atomic Radius (pm). page 5

6 29. As the elements of Group 1 are considered in order from top to bottom, the first ionization energy of each successive element will A. decrease B. increase 33. Which element in Group 18 (O) of the Periodic Table has the highest first? A. Kr B. Ar C. Ne D. He C. remain the same 30. Which pair of symbols represents a metalloid and a noble gas? A. Si and Bi B. As and Ar C. Ge and Te D. Ne and Xe 31. As the elements in Period 2 of the Periodic Table are considered in succession from left to right, there is a decrease in atomic radius with increasing atomic number. This may best be explained by the fact that the A. number of protons increases, and the number of shells of electrons remains the same B. number of protons increases, and the number of shells of electrons increases C. number of protons decreases, and the number of shells of electrons remains the same D. number of protons decreases, and the number of shells of electrons increases 34. Which properties are characteristic of the Group 1 (IA) metals? A. high reactivity and the formation of stable B. high reactivity and the formation of unstable C. low reactivity and the formation of stable D. low reactivity and the formation of unstable 32. Element M is a metal and its chloride has the formula MCl 2. To which group of the Periodic Table does element M most likely belong? A. 1 (IA) B. 2 (IIA) C. 15 (VA) D. 17 (VIIA) page 6

7 35. Which diagram correctly shows the relationship between electronegativity and atomic number for the elements of Period 3? 36. Atoms of elements in a group on the Periodic Table have similar chemical properties. This similarity is most closely related to the atoms A. A. number of principal energy levels B. number of valence electrons C. atomic numbers D. atomic masses B. C. D. 37. Which element in Period 2 of the Periodic Table is the most reactive nonmetal? A. carbon B. nitrogen C. oxygen D. fluorine page 7

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number Name: ate: 1. In the modern, the elements are arranged in order of increasing. atomic number. mass number. oxidation number. valence number 5. s the elements in Group I are considered in order of increasing

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii?

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii? 1. Which statement best describes Group 2 elements as they are considered in order from top to bottom of the Periodic Table? (A) The number of principal energy levels increases, and the number of valence

More information

Test 7: Periodic Table Review Questions

Test 7: Periodic Table Review Questions Name: Wednesday, January 16, 2008 Test 7: Periodic Table Review Questions 1. Which halogen is a solid at STP? 1. fluorine 3. bromine 2. chlorine 4. iodine 2. Element M is a metal and its chloride has the

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered 2. Elements in a specific compound are always present in a definite proportion by mass; for example, in methane, CH 4, 12 g of carbon are combined with

More information

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet.

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. CHEMISTRY TEST: THE PERIODIC TABLE Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. 1. Which of the following

More information

Scientists create models to understand how things work, including atoms.

Scientists create models to understand how things work, including atoms. CHEM100 Week 4 Notes Page 1 of 6 Scientists create models to understand how things work, including atoms. Dalton created a theory for the atom with these 5 postulates 1. Elements consist of one or more

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

Atomic Theory and Bonding

Atomic Theory and Bonding Atomic Theory and Bonding Textbook pages 168 183 Section 4.1 Summary Before You Read What do you already know about Bohr diagrams? Record your answer in the lines below. What are atoms? An atom is the

More information

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Student: 1. The nineteenth century chemists arranged elements in the periodic table according to increasing A. atomic number. B. number of electrons.

More information

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table.

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. Chapter 5 Periodic Table Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. How did he organize the elements? According to similarities in their chemical and physical

More information

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question:

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: Name: Class: Date:, ID: A The Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: 1. What are the elements with atomic numbers from 58 to 71 called?

More information

Question Bank Periodic Table and Periodic Properties

Question Bank Periodic Table and Periodic Properties Question Bank Periodic Table and Periodic Properties 1. Name the following with reference to the elements of Modern Periodic Table. (1 26) (a) An alkali metal in period 2. Ans. Lithium (b) A halogen in

More information

1) is credited with developing the concept of atomic numbers.

1) is credited with developing the concept of atomic numbers. Chemistry Chapter 14 Review Name answer key General Concept Questions 1) is credited with developing the concept of atomic numbers. A) Dmitri Mendeleev B) Lothar Meyer C) Henry Moseley D) Ernest Rutherford

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

Science and technology 404

Science and technology 404 Name Date STUDY GUIDE CHAPTER 1 ATOMS AND ELEMENTS 1) DESCRIBE THE RUTHERFORD-BOHR ATOMIC MODEL All matter is made of small particles called atoms. An atom is the smallest unit of matter that retains the

More information

CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE CHAPTER 6: THE PERIODIC TABLE Problems to try in the textbook. Answers in Appendix I: 5,9,13,15,17,19,21,25,27,29,31,33,35,41,43,45,47,49,55abcde,57,59,61,63,65,67,69,71,73,75,89,91 6.1 CLASSIFICATION

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass Composition and Structure of the Atom Atom: basic unit of an element; smallest unit that retains chemical properties of an element Subatomic particles: Small particles that are the building blocks from

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes.

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. 1 PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. Metal Nonmetal Scheme (based on physical properties) Metals - most elements are metals - elements on left

More information

Chem term # 1 review sheet C. 12 A. 1

Chem term # 1 review sheet C. 12 A. 1 hem term # 1 review sheet Name: ate: 1. n isotope of which element has an atomic number of 6 and a mass number of 14?. carbon. magnesium. nitrogen. silicon 6. Which atoms represent different isotopes of

More information

3.06 Periodic Table and Periodic Trends

3.06 Periodic Table and Periodic Trends 3.06 Periodic Table and Periodic Trends Dr. Fred Omega Garces Chemistry 100, Miramar College 1 3.06 Periodic Table and Periodic Trend The Periodic Table and the Elements What is the periodic table? What

More information

Bonding Practice Problems

Bonding Practice Problems NAME 1. When compared to H 2 S, H 2 O has a higher 8. Given the Lewis electron-dot diagram: boiling point because H 2 O contains stronger metallic bonds covalent bonds ionic bonds hydrogen bonds 2. Which

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B.

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of A. neutrons in the nucleus B. protons in the nucleus 2. All of the atoms of argon have the same A. mass number B. atomic number C.

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

Explain 'Dobereiner's Triads and its drawback.

Explain 'Dobereiner's Triads and its drawback. CLASS: X NCERT (CBSE) Chemistry: For Class 10 Page : 1 Question 1: Explain 'Dobereiner's Triads and its drawback. Dobereiner classified elements into groups of three where the atomic weight of the middle

More information

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element Date: Science 10 4.1 Atomic Theory & Bonding What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element An atom = proton(s) + electron(s) + neutron(s) (PEN) Fun Fact:

More information

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups Periodicity and the Periodic Table the result Dmitri Mendeleev arranged elements in order of their atomic numbers, such that elements with similar properties fell into the same column or group. The Periodic

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

Periodic Table of the Elements

Periodic Table of the Elements Periodic Table of the Elements Where did it come from? 1869 Demitri Mendeleev Russian chemist who discovered a pattern to the elements Wrote properties on cards Arranged cards according to properties

More information

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table Chapter -9 Classification of Elements The periodic Table SYNOPSIS From the earliest times, scientists have been trying to classify the available elements on the basis of their properties. Dobereiner proposed

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

Worksheet 11 - Periodic Trends

Worksheet 11 - Periodic Trends Worksheet 11 - Periodic Trends A number of physical and chemical properties of elements can be predicted from their position in the Periodic Table. Among these properties are Ionization Energy, Electron

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

5.4 Trends in the Periodic Table

5.4 Trends in the Periodic Table 5.4 Trends in the Periodic Table Think about all the things that change over time or in a predictable way. For example, the size of the computer has continually decreased over time. You may become more

More information

Review- The Periodic Table

Review- The Periodic Table Review- The Periodic Table Name Date Block Matching: Match the description in with the correct term in. Write the letter in the blank provided. Each term matches with only one description, so be sure to

More information

Chapter 6 The Periodic Table

Chapter 6 The Periodic Table Chapter 6 The Periodic Table Organizing the Periodic Table In a grocery store, the products are grouped according to similar characteristics. With a logical classification system, finding and comparing

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification A. Makes large sums of information manageable. B. In chemistry, it reduces the number of reactions that need to be studied. II. History

More information

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table The Periodic Law and the Periodic Table In the early 1800's many elements had been discovered and found to have different properties. In 1817 Döbreiner's

More information

TRENDS IN THE PERIODIC TABLE

TRENDS IN THE PERIODIC TABLE Noble gases Period alogens Alkaline earth metals Alkali metals TRENDS IN TE PERIDI TABLE Usual charge +1 + +3-3 - -1 Number of Valence e - s 1 3 4 5 6 7 Electron dot diagram X X X X X X X X X 8 Group 1

More information

Chapter 3, Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3, Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table 1. Which two scientists in 1869 arranged the elements in order of increasing atomic masses to form a precursor of the modern periodic table of elements? Ans. Mendeleev and Meyer 2. Who stated that the

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name Chapter 5 TEST: The Periodic Table name HPS # date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The order of elements in the periodic table is based

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chem2A_Ch3_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The smallest amount of an element that retains that elementʹs characteristics is

More information

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 1 Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 2 Atoms are very small and spherical. Radii Range 0.9 x 10-10

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom SACE Stage 1 Chemistry - The Essentials 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element.

More information

3.01 Elements, Symbols and Periodic Table

3.01 Elements, Symbols and Periodic Table .0 Elements, Symbols and Periodic Table Dr. Fred O. Garces Chemistry 00 Miramar College.0 Elements, symbols and the Periodic Table January 0 The Elements: Building block of Matter The periodic table of

More information

Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding

Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding Unit 2 Periodic Behavior and Ionic Bonding 6.1 Organizing the Elements I. The Periodic Law A. The physical and chemical properties of the elements are periodic functions of their atomic numbers B. Elements

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Unit 5 Elements and their Properties

Unit 5 Elements and their Properties Unit 5 Elements and their Properties 1. In 1871, Russian chemist Mendeleev created the forerunner of the modern periodic table. 2. The elements in Mendeleev's table were arranged in order of increasing

More information

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS Assignments in Science Class X (Term II) Periodic Classification of Elements 1. Early chemists classified elements as metals and non-metals on the basis of a set of physical and chemical properties. 2.

More information

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions)

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions) Name: Period: Date: Unit 3 Review: things you will need to know 1. Atomic Theories: Know all the scientists in order. What did they discover? What experiment did they use? 2. Development of the periodic

More information

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for "n"!

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for n! 179 ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) - We can represent the electron configuration without drawing a diagram or writing down pages of quantum numbers every time. We write the "electron configuration".

More information

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 The Advanced Placement Examination in Chemistry Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 Atomic Theory and Periodicity Part I 1984 1. Which of

More information

The Periodic Table and Periodic Law

The Periodic Table and Periodic Law The Periodic Table and Periodic Law Section 6.1 Development of the Modern Periodic Table In your textbook, reads about the history of the periodic table s development. Use each of the terms below just

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

Lewis Dot Structures of Atoms and Ions

Lewis Dot Structures of Atoms and Ions Why? The chemical properties of an element are based on the number of electrons in the outer shell of its atoms. We use Lewis dot structures to map these valence electrons in order to identify stable electron

More information

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Structure of the Atom Elements are abbreviated in scientific shorthand. Symbols on the periodic table are short or abbreviated ways to

More information

The Periodic Table: Periodic trends

The Periodic Table: Periodic trends Unit 1 The Periodic Table: Periodic trends There are over one hundred different chemical elements. Some of these elements are familiar to you such as hydrogen, oxygen, nitrogen and carbon. Each one has

More information

How Atoms Interact with Each Other

How Atoms Interact with Each Other Active Chemistry The Periodic Table Active Chemistry The Periodic Table Activity 8 ow Atoms Interact with Each Other GOALS In this activity you will: Relate patterns in ionization energies of elements

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: Hour: Date: Directions: Answer each of the following questions. You need not use complete sentences. 1. Who first published the classification of the

More information

REVIEW QUESTIONS Chapter 8

REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Chemistry 101 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Use only a periodic table to answer the following questions. 1. Write complete electron configuration for each of the following elements: a) Aluminum

More information

Organizing the Elements

Organizing the Elements The Periodic Table Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the year 1700.

More information

Trends of the Periodic Table Diary

Trends of the Periodic Table Diary Trends of the Periodic Table Diary Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information

Bonding Web Practice. Trupia

Bonding Web Practice. Trupia 1. If the electronegativity difference between the elements in compound NaX is 2.1, what is element X? bromine fluorine chlorine oxygen 2. Which bond has the greatest degree of ionic character? H Cl Cl

More information

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 1. Methane and ethane are both made up of carbon and hydrogen. In methane, there are 12.0 g of carbon for every 4.00 g of hydrogen, a ration of 3:1 by mass. In ethane,

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: per: Date:. 1. By what property did Mendeleev arrange the elements? 2. By what property did Moseley suggest that the periodic table be arranged? 3. What

More information

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes

Chemistry 104 Chapter Three PowerPoint Notes Atomic Structure and the Periodic Table Chapter 3 Chemistry 104 Professor Michael Russell Atomic Theory Chemistry founded on four fundamental assumptions about atoms and matter which make up the modern

More information

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Chapter 5 Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Section 5.1 Dalton s Atomic Theory Goal 1 Precursors to John Dalton s atomic theory Law of Definite Composition The percentage by mass of the elements

More information

Periodic Table Study Guide

Periodic Table Study Guide Chemistry Periodic Table Name: Period: 1 2 3 4 5 6 7 8 Periodic Table Study Guide Directions: Please use this packet as practice and review. DO NOT try to answer these questions during presentations, take

More information

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide Chapter 6: The Periodic Table Study Guide I. General organization of table A. Modern periodic table 1. Increasing atomic number B. 3 major blocks 1. Metals a. Mostly solids at room temperature b. Conduct

More information

Periodic Table of Elements

Periodic Table of Elements Periodic Table of Elements Periodic Table: The periodic table is a tabular arrangement of the chemical elements, organized on the basis of their atomic numbers, electron configurations (electron shell

More information

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity Chapter 8 Electron Configurations Page 1 Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity 8-1. Substances that are weakly attracted to a magnetic field but lose their magnetism when removed from

More information

THE PERIODIC TABLE O F T H E E L E M E N T S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 117, Page 1 of 27)

THE PERIODIC TABLE O F T H E E L E M E N T S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 117, Page 1 of 27) THE PERIODIC TABLE O F T H E E L E M E N T S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 117, Page 1 of 27) THE PERIODIC TABLE In 1872, Dmitri Mendeleev created the periodic table arranged

More information

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table Ron Robertson History of Chemistry Before 16 th Century Alchemy Attempts (scientific or otherwise) to change cheap metals into gold no real

More information

19.1 Bonding and Molecules

19.1 Bonding and Molecules Most of the matter around you and inside of you is in the form of compounds. For example, your body is about 80 percent water. You learned in the last unit that water, H 2 O, is made up of hydrogen and

More information

Chapter 8 (Essentials of General Chemistry, 2 nd Edition) (Ebbing and Gammon)

Chapter 8 (Essentials of General Chemistry, 2 nd Edition) (Ebbing and Gammon) Chapter 8 (Essentials of General Chemistry, 2 nd Edition) (Ebbing and Gammon) Electron Configuration and Periodicity Electron Spin spin quantum number (m s ) -describes the spin orientation of an electron

More information

Periodic Table Trends in Element Properties Ron Robertson

Periodic Table Trends in Element Properties Ron Robertson Periodic Table Trends in Element Properties Ron Robertson r2 n:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\ch9trans2.doc The Periodic Table Quick Historical Review Mendeleev in 1850 put together

More information

CLASSIFICATION OF ELEMENTS

CLASSIFICATION OF ELEMENTS CLASSIFICATION OF ELEMENTS Long Answer Questions: ) Define first and second ionization potentials. Why is the second ionization potential greater than the first ionization potential? Discuss three factors

More information

Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements

Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements 9 Chapter 2 The Structure of Matter and the Chemical Elements Review Skills 2.1 Solids, Liquids, and Gases Solids Liquids Gases Internet: The Structure of Matter 2.2 The Chemical Elements Internet: Element

More information

DEVELOPMENT OF THE PERIODIC TABLE

DEVELOPMENT OF THE PERIODIC TABLE DEVELOPMENT OF THE PERIODIC TABLE Prior to the 1700s, relatively few element were known, and consisted mostly of metals used for coinage, jewelry and weapons. From early 1700s to mid-1800s, chemists discovered

More information

7.4. Using the Bohr Theory KNOW? Using the Bohr Theory to Describe Atoms and Ions

7.4. Using the Bohr Theory KNOW? Using the Bohr Theory to Describe Atoms and Ions 7.4 Using the Bohr Theory LEARNING TIP Models such as Figures 1 to 4, on pages 218 and 219, help you visualize scientific explanations. As you examine Figures 1 to 4, look back and forth between the diagrams

More information

Periodic Table, Valency and Formula

Periodic Table, Valency and Formula Periodic Table, Valency and Formula Origins of the Periodic Table Mendelѐѐv in 1869 proposed that a relationship existed between the chemical properties of elements and their atomic masses. He noticed

More information

Matter, Elements, Compounds, Chemical Bonds and Energy

Matter, Elements, Compounds, Chemical Bonds and Energy Science of Kriyayoga IST 111-01, Spring 2005 Matter, Elements, Compounds, Chemical Bonds and Energy In our discussion so far, we have discussed human nervous system and cell biology, in addition to the

More information

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge ATOMIC THEORY The smallest component of an element that uniquely defines the identity of that element is called an atom. Individual atoms are extremely small. It would take about fifty million atoms in

More information

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE OVERVIEW The periodic table is usually the first thing that comes to mind when thinking about the subject of chemistry. We have all heard about the periodic table from as

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

Chapter 11. Chemical Bonds: The Formation of Compounds from Atoms

Chapter 11. Chemical Bonds: The Formation of Compounds from Atoms Chapter 11 Chemical Bonds: The Formation of Compounds from Atoms 1 11.1 Periodic Trends in atomic properties 11.1 Periodic Trends in atomic properties design of periodic table is based on observing properties

More information

Which substance contains positive ions immersed in a sea of mobile electrons? A) O2(s) B) Cu(s) C) CuO(s) D) SiO2(s)

Which substance contains positive ions immersed in a sea of mobile electrons? A) O2(s) B) Cu(s) C) CuO(s) D) SiO2(s) BONDING MIDTERM REVIEW 7546-1 - Page 1 1) Which substance contains positive ions immersed in a sea of mobile electrons? A) O2(s) B) Cu(s) C) CuO(s) D) SiO2(s) 2) The bond between hydrogen and oxygen in

More information

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units!

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! CHEM 10113, Quiz 2 September 7, 2011 Name (please print) All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! IA Periodic Table of the Elements VIIIA (1) (18) 1 2 1 H IIA

More information

Trends of the Periodic Table Basics

Trends of the Periodic Table Basics Trends of the Periodic Table Basics Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information