18. Refer to the above diagram. A shortage of 160 units would be encountered if price was: A. $1.10, that is, $1.60 minus $.50.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "18. Refer to the above diagram. A shortage of 160 units would be encountered if price was: A. $1.10, that is, $1.60 minus $.50."

Transcription

1 Exam Review 1. When economists say that people act rationally in their self interest, they mean that individuals: A. look for and pursue opportunities to increase their utility. B. generally disregard the interests of others. C. are mainly creatures of habit. D. are unpredictable. 2. A person should consume more of something when its marginal: A. benefit exceeds its marginal cost. B. cost exceeds its marginal benefit. C. cost equals its marginal benefit. D. benefit is still positive. 3. Economics may best be defined as the: A. interaction between macro and micro considerations. B. social science concerned with how individuals, institutions, and society make optimal choices under conditions of scarcity. C. empirical testing of value judgments through the use of logic. D. use of policy to refute facts and hypotheses. 4. Which of the following most closely relates to the idea of opportunity costs? A. tradeoffs. B. economic growth. C. technological change. D. capitalism. 5. The term "other things equal" means that: A. the associated statement is normative. B. many variables affect the variable under consideration. C. a number of relevant variables are assumed to be constant. D. when variable X increases so does related variable Y. 6. Macroeconomics can best be described as the: A. analysis of how a consumer tries to spend income. B. study of the large aggregates of the economy or the economy as a whole. C. analysis of how firms attempt to maximize their profits. D. study of how supply and demand determine prices in individual markets. 7. Which of the following is a distinguishing feature of a command system? A. private ownership of all capital. B. central planning. C. heavy reliance on markets. D. wide-spread dispersion of economic power. 1

2 8. Broadly defined, competition involves: A. private property and freedom of expression. B. independently acting buyers and sellers and freedom to enter or leave markets. C. increasing opportunity costs and diminishing marginal utility. D. capital goods and division of labor. 9. The invisible-hand concept suggests that: A. changes in product demands are only randomly reflected in changes in the demands for resources. B. profit maximization is inconsistent with an efficient allocation of resources. C. government action is necessary to correct for market failures. D. when firms maximize their profits, society's output will also be maximized. 10. In the resource market: A. businesses borrow financial capital from households. B. businesses sell services to households. C. households sell resources to businesses. D. firms sell raw materials to households. 11. The law of demand states that: A. price and quantity demanded are inversely related. B. the larger the number of buyers in a market, the lower will be product price. C. price and quantity demanded are directly related. D. consumers will buy more of a product at high prices than at low prices. 12. If two goods are complements: A. they are consumed independently. B. an increase in the price of one will increase the demand for the other. C. a decrease in the price of one will increase the demand for the other. D. they are necessarily inferior goods. 13. Which of the following will cause the demand curve for product A to shift to the left? A. population growth that causes an expansion in the number of persons consuming A. B. an increase in money income if A is a normal good. C. a decrease in the price of complementary product C. D. an increase in money income if A is an inferior good. 14. An increase in product price will cause: A. quantity demanded to decrease. B. quantity supplied to decrease. C. quantity demanded to increase. D. the supply curve to shift to the right. 2

3 15. The upward slope of the supply curve reflects the: A. principle of specialization in production. B. law of supply. C. fact that price and quantity supplied are inversely related. D. law of diminishing marginal utility. 16. Refer to the above diagram. The equilibrium price and quantity in this market will be: A. $1.00 and 200. B. $1.60 and 130. C. $.50 and 130. D. $1.60 and Refer to the above diagram. A surplus of 160 units would be encountered if price was: A. $1.10, that is, $1.60 minus $.50. B. $1.60. C. $1.00. D. $ Refer to the above diagram. A shortage of 160 units would be encountered if price was: A. $1.10, that is, $1.60 minus $.50. B. $1.60. C. $1.00. D. $ The personal distribution of income refers to the: A. division of income between personal taxes, consumption expenditures, and saving. B. division of income on the basis of industry sources, for example, agriculture, transportation, and mining. C. distribution of income to basic resource classes, that is, wages, rents, interest, and profits. D. way income is distributed among specific households or spending units. 3

4 20. The functional distribution of income refers to the: A. division of income between personal taxes, consumption expenditures, and saving. B. division of income on the basis of industry sources, for example, agriculture, transportation, mining, etc. C. distribution of income to basic resource classes, that is, wages, rents, interest, and profits. D. way income is distributed among specific households or spending units. 21. Households in the aggregate use the largest share of their total income to: A. pay taxes. B. consume. C. save. D. buy capital goods. 22. The majority of personal consumption expenditures go to purchase: A. nondurable goods. B. durable goods. C. capital goods. D. services. 23. Which form of business enterprise accounts for the largest number of firms in the United States? A. corporations B. proprietorships C. partnerships D. cooperatives 24. An owner's liability for the debts of a business is: A. limited in a corporation to the assets of preferred stockholders. B. limited in a corporation to the assets of bondholders. C. limited to the owner's investment in a single proprietorship. D. unlimited in a partnership. 25. Positive externalities benefits refer to: A. benefits that accrue to parties other than the producer and buyer of a good. B. the benefits that resource suppliers obtain from the production and sale of a good. C. the benefit that a consumer receives from buying a good. D. the combined benefits that buyer and seller receive from a voluntary market transaction. 4

5 Exam Review Key 1. A 2. A 3. B 4. A 5. C 6. B 7. B 8. B 9. D 10. C 11. A 12. C 13. D 14. A 15. B 16. A 17. B 18. D 19. D 20. C 21. B 22. D 23. B 24. D 25. A 5

Pre Test Chapter 3. 8.. DVD players and DVDs are: A. complementary goods. B. substitute goods. C. independent goods. D. inferior goods.

Pre Test Chapter 3. 8.. DVD players and DVDs are: A. complementary goods. B. substitute goods. C. independent goods. D. inferior goods. 1. Graphically, the market demand curve is: A. steeper than any individual demand curve that is part of it. B. greater than the sum of the individual demand curves. C. the horizontal sum of individual

More information

ECON 202: Principles of Microeconomics. Chapter 1 Economics: Foundations and Models

ECON 202: Principles of Microeconomics. Chapter 1 Economics: Foundations and Models ECON 202: Principles of Microeconomics Chapter 1 Economics: Foundations and Models Economics: Foundations and Models 1. Introduction. 2. Three key economic ideas. 3. The economic problem that every society

More information

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008)

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall 2008 Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) A. On one side of a single sheet of paper: 1. Clearly and accurately draw and label a diagram of the Production

More information

Explain how borrowing and lending decisions are made and how these decisions interact in the loanable funds market.

Explain how borrowing and lending decisions are made and how these decisions interact in the loanable funds market. Finance, Saving, and Investment Chapter CHAPTER CHECKLIST Describe the financial markets and the key financial institutions. Finance is the lending and borrowing that moves funds from savers to spenders.

More information

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition BASIC MARKET ELEMENTS Supply Demand Price Competition Supply Supply is the quantity of goods that firms are willing to produce and sale with respect to the market price when all other conditions (like

More information

Potential GDP and Economic Growth

Potential GDP and Economic Growth Potential GDP and Economic Growth CHAPTER17 C H A P T E R C H E C K L I S T When you have completed your study of this chapter, you will be able to 1 Explain the forces that determine potential GDP and

More information

WHAT IS ECONOMICS. MODULE - 1 Understanding Economics OBJECTIVES 1.1 MEANING OF ECONOMICS. Notes

WHAT IS ECONOMICS. MODULE - 1 Understanding Economics OBJECTIVES 1.1 MEANING OF ECONOMICS. Notes 1 WHAT IS Economics as a subject has assumed great importance in the field of social science. In our day to day life we use a lot of economic concepts such as goods, market, demand, supply, price, inflation,

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

Demand, Supply, and Market Equilibrium

Demand, Supply, and Market Equilibrium Chapter Summary 4 Demand, Supply, and Market Equilibrium In this chapter, we ve seen how demand and supply determine prices. We also learned how to predict the effects of changes in demand or supply on

More information

Economic Freedom. Market Failure. Market Failure. Market Failures. Externalities. Externalities. Chapter 14 Externalities

Economic Freedom. Market Failure. Market Failure. Market Failures. Externalities. Externalities. Chapter 14 Externalities Market Failure Chapter 14 Externalities Economic Freedom Economic freedom refers to the degree to which private individuals are able to carry out voluntary exchange without government involvement. The

More information

Answer the next question(s) using the following data which show all available techniques for producing 20 units of a particular commodity:

Answer the next question(s) using the following data which show all available techniques for producing 20 units of a particular commodity: Pre-Test Chapter 2 ed17 1. "Under central planning, some group has to decide how to get the necessary inputs produced in the right amounts and delivered to the right places at the right time. This is a

More information

AS Economics Unit 1: Markets and Market Failure Syllabus, Key Terms & Charts

AS Economics Unit 1: Markets and Market Failure Syllabus, Key Terms & Charts AS Economics Unit 1: Markets and Market Failure Syllabus, Key Terms & Charts 10.1 The Economic Problem The Nature and Purpose of Economic Activity The central purpose of economic activity is the production

More information

Chapter 3 A Classical Economic Model

Chapter 3 A Classical Economic Model Chapter 3 A Classical Economic Model what determines the economy s total output/income how the prices of the factors of production are determined how total income is distributed what determines the demand

More information

The Economics Department, UMR Presents: Supply and Demand: Price and Quantity Determination in Competitive Markets

The Economics Department, UMR Presents: Supply and Demand: Price and Quantity Determination in Competitive Markets The Economics Department, UMR Presents: Supply and Demand: Price and Quantity Determination in Competitive Markets Starring Demand Supply Equilibrium and Disequilibrium Featuring The Law of Demand D D

More information

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score:

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score: Economics EOC Quiz Answer Key Microeconomic Concepts - (SSEMI1) Flow Of Goods, (SSEMI2) Law Of Demand, (SSEMI3) Economic Behavior, (SSEMI4) Organization And Role Of Business Student Name: Teacher Name:

More information

Economic Efficiency, Government Price Setting, and Taxes

Economic Efficiency, Government Price Setting, and Taxes CHAPTER 4 Economic Efficiency, Government Price Setting, and Taxes Modified by: Changwoo Nam 1 Economic Efficiency, Government Price Setting, and Taxes A legally determined maximum price that sellers may

More information

THE ECONOMIC & BUSINESS ENVIRONMENT SETTING THE SCENE. Scarcity + + Making Decisions 29/02/2016. 1 of 38. Session 1

THE ECONOMIC & BUSINESS ENVIRONMENT SETTING THE SCENE. Scarcity + + Making Decisions 29/02/2016. 1 of 38. Session 1 Session 1 THE ECONOMIC & BUSINESS ENVIRONMENT SETTING THE SCENE 1 of 38 Scarcity + Scarcity = limited nature of society s resources Businesses allocate scarce resources among competing uses, taking into

More information

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH

CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH CHAPTER 5: MEASURING GDP AND ECONOMIC GROWTH Learning Goals for this Chapter: To know what we mean by GDP and to use the circular flow model to explain why GDP equals aggregate expenditure and aggregate

More information

FBLA: ECONOMICS. Competency: Basic Economic Concepts and Principles

FBLA: ECONOMICS. Competency: Basic Economic Concepts and Principles Competency: Basic Economic Concepts and Principles 1. Define money (characteristics, role, and forms) and trace how money and resources flow through the American economic system. 2. Utilize decision-making

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

4 THE MARKET FORCES OF SUPPLY AND DEMAND

4 THE MARKET FORCES OF SUPPLY AND DEMAND 4 THE MARKET FORCES OF SUPPLY AND DEMAND IN THIS CHAPTER YOU WILL Learn what a competitive market is Examine what determines the demand for a good in a competitive market Chapter Overview Examine what

More information

Consumer and Producer Surplus. Consumer and Producer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus Individual consumer surplus

Consumer and Producer Surplus. Consumer and Producer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus. Consumer Surplus Individual consumer surplus Consumer and Consumer and February 6, 2007 Reading: Chapter 6 Introduction Consumer surplus Producer surplus Efficiency and the gains from trade s 2 Introduction Connections to: Opportunity costs to consumers

More information

Government Budget and Fiscal Policy CHAPTER

Government Budget and Fiscal Policy CHAPTER Government Budget and Fiscal Policy 11 CHAPTER The National Budget The national budget is the annual statement of the government s expenditures and tax revenues. Fiscal policy is the use of the federal

More information

4. Which of the following are available in limited quantity and contribute to the problem of scarcity?

4. Which of the following are available in limited quantity and contribute to the problem of scarcity? 1. Given that resources are scarce: A) A "free lunch" is possible but only for a limited number of people B) Poor countries must make choices but rich countries do not have to make choices C) Opportunity

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Everything else held constant, an increase in net

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL*

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* Chapter 8 THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* The Classical Model: A Preview Topic: Real Variables 1) Real variables A) are those that determine the cost of living. B) are those that determine

More information

Finance, Saving, and Investment

Finance, Saving, and Investment 23 Finance, Saving, and Investment Learning Objectives The flows of funds through financial markets and the financial institutions Borrowing and lending decisions in financial markets Effects of government

More information

DEMAND AND SUPPLY. Chapter. Markets and Prices. Demand. C) the price of a hot dog minus the price of a hamburger.

DEMAND AND SUPPLY. Chapter. Markets and Prices. Demand. C) the price of a hot dog minus the price of a hamburger. Chapter 3 DEMAND AND SUPPLY Markets and Prices Topic: Price and Opportunity Cost 1) A relative price is A) the slope of the demand curve B) the difference between one price and another C) the slope of

More information

DRAFT SOCIAL STUDIES Georgia Standards of Excellence (GSE) Economics

DRAFT SOCIAL STUDIES Georgia Standards of Excellence (GSE) Economics DRAFT SOCIAL STUDIES Economics Economics Economics is the study of how individuals, businesses, and governments make decisions about the allocation of scarce resources. The economics course provides students

More information

The Circular Flow of Income and Expenditure

The Circular Flow of Income and Expenditure The Circular Flow of Income and Expenditure Imports HOUSEHOLDS Savings Taxation Govt Exp OTHER ECONOMIES GOVERNMENT FINANCIAL INSTITUTIONS Factor Incomes Taxation Govt Exp Consumer Exp Exports FIRMS Capital

More information

Market Equilibrium and Applications

Market Equilibrium and Applications Market Equilibrium and Applications I. Market Equilibrium In the previous chapter, we discussed demand and supply, both for individual consumers and firms and for markets. In this chapter, we will combine

More information

2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E. The College Board. College Level Examination Program

2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E. The College Board. College Level Examination Program 2 0 0 0 E D I T I O N CLEP O F F I C I A L S T U D Y G U I D E College Level Examination Program The College Board Principles of Macroeconomics Description of the Examination The Subject Examination in

More information

Micro Externalities WCC P E Q Q

Micro Externalities WCC P E Q Q Micro Externalities WCC If it ain t broke, don t fix it consider our standard supply and demand diagram below note the size of the shaded economic surplus generated if we allow the market to reach its

More information

CASE FAIR OSTER PEARSON

CASE FAIR OSTER PEARSON CASE FAIR OSTER PEARSON Publishing as Prentice Hall PRINCIPLES OF MICROECONOMICS E L E V E N T H E D I T I O N Prepared by: Fernando Quijano w/shelly Tefft 2of 35 Input Demand: The Labor and Land Markets

More information

Chapter 9. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved

Chapter 9. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis Chapter Outline The FE Line: Equilibrium in the Labor Market The IS Curve: Equilibrium in the Goods Market The LM Curve:

More information

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK Chapter 4 : The Market Forces of and and demand are the two words that economists use most often. and demand are the forces that make market economies work. Modern

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market 1. What is a factor market? A) It is a market where financial instruments are traded. B) It is a market where stocks and bonds are traded.

More information

Define and calculate the economic growth rate, and explain the implications of sustained growth.

Define and calculate the economic growth rate, and explain the implications of sustained growth. Economic Growth Chapter CHAPTER CHECKLIST Chapter 9 discusses the factors that determine economic growth, studies different theories that explain economic growth, and examines possible government polices

More information

THE MARKET OF FACTORS OF PRODUCTION

THE MARKET OF FACTORS OF PRODUCTION THE MARKET OF FACTORS OF PRODUCTION The basis of the economy is the production of goods and services. Economics distinguishes between 3 factors of production which are used in the production of goods:

More information

Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M School of Management Indian Institute of Technology, Bombay. Lecture - 14 Elasticity of Supply

Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M School of Management Indian Institute of Technology, Bombay. Lecture - 14 Elasticity of Supply Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M School of Management Indian Institute of Technology, Bombay Lecture - 14 Elasticity of Supply We will continue our discussion today, on few more concept of

More information

Types of Business & Business Ownership

Types of Business & Business Ownership CHAPTER Types of Business & Business Ownership Section 3.1 Types of Business Section 3.2 Types of Business Ownership SECTION Types of Business OBJECTIVES Identify the four main types of business Examine

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

Demand, Supply and Elasticity

Demand, Supply and Elasticity Demand, Supply and Elasticity CHAPTER 2 OUTLINE 2.1 Demand and Supply Definitions, Determinants and Disturbances 2.2 The Market Mechanism 2.3 Changes in Market Equilibrium 2.4 Elasticities of Supply and

More information

Name: Date: 2. The IS-LM model takes as exogenous. A) the price level and national income B) the price level C) national income D) the interest rate

Name: Date: 2. The IS-LM model takes as exogenous. A) the price level and national income B) the price level C) national income D) the interest rate Name: Date: 1. John Maynard Keynes wrote that responsibility for low income and high unemployment in economic downturns should be placed on: A) low levels of capital. B) an untrained labor force. C) inadequate

More information

Academic Standards for Economics

Academic Standards for Economics Academic Standards for June 1, 2009 FINAL Secondary Standards Pennsylvania Department of Education These standards are offered as a voluntary resource for Pennsylvania s schools and await action by the

More information

Extra Problems #3. ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma. Notice:

Extra Problems #3. ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma. Notice: ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma Extra Problems #3 Notice: (1) There are 25 multiple-choice problems covering Chapter 6, 9, 10, 11. These problems are not homework and

More information

Topic 4: Different approaches to GDP

Topic 4: Different approaches to GDP Topic 4: Different approaches to GDP PRINCIPLES OF MACROECONOMICS Dr. Fidel Gonzalez Department of Economics and Intl. Business Sam Houston State University Three different approaches to measure the GDP

More information

Problems: Table 1: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2

Problems: Table 1: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2 Problems: Table 1: Labor Hours needed to make one Amount produced in 90 hours: Quilt Dress Quilts Dresses Helen 50 10 1.8 9 Carolyn 90 45 1 2 1. Refer to Table 1. For Carolyn, the opportunity cost of 1

More information

Economics EOC Quiz Answer Key Fundamental Economic Concepts - (SSEF1) Resources And Scarcity, (SSEF2) Rational Decision Making, (SSEF3) Specialization

Economics EOC Quiz Answer Key Fundamental Economic Concepts - (SSEF1) Resources And Scarcity, (SSEF2) Rational Decision Making, (SSEF3) Specialization Economics EOC Quiz Answer Key Fundamental Economic Concepts - (SSEF1) Resources And Scarcity, (SSEF2) Rational Decision Making, (SSEF3) Specialization Student Name: Teacher Name: Heather Creamer 1) Which

More information

Externality Essentials P E Q E

Externality Essentials P E Q E Micro Externality Essentials If it ain t broke, don t fix it consider our standard supply and demand diagram below note the size of the shaded economic surplus generated if we allow the market to O reach

More information

Economic Efficiency. Chapter 6 CHAPTER SUMMARY

Economic Efficiency. Chapter 6 CHAPTER SUMMARY Chapter 6 Economic Efficiency CHAPTER SUMMARY The central idea in this chapter is Adam Smith s invisible hand. Free-market competition will ensure that the allocation of resources is economically efficient.

More information

Edmonds Community College Macroeconomic Principles ECON 202C - Winter 2011 Online Course Instructor: Andy Williams

Edmonds Community College Macroeconomic Principles ECON 202C - Winter 2011 Online Course Instructor: Andy Williams Edmonds Community College Macroeconomic Principles ECON 202C - Winter 2011 Online Course Instructor: Andy Williams Textbooks: Economics: Principles, Problems and Policies, 18th Edition, by McConnell, Brue,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

ECONOMICS - MODEL QUESTION PAPER XII STD

ECONOMICS - MODEL QUESTION PAPER XII STD ECONOMICS - MODEL QUESTION PAPER XII STD Time : 3 hrs Maximum Marks : 200 SECTION - A Answer all questions 50 X 1 = 50 I. Choose the best answer :- 1. Economics is a science a) Natural b) Physical c) Social

More information

Economic Policy. Economic policy has 3 main goals

Economic Policy. Economic policy has 3 main goals MACROECONOMIC POLICY Functions of State Economic Policy (Policy Goals) Instruments of Economic Policy (Policy Tools) Types of Economic Policy Efficiency of Economic Policy Economic Policy Economic policy

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

Chapter 11: Activity

Chapter 11: Activity Economics for Managers by Paul Farnham Chapter 11: Measuring Macroeconomic Activity 11.1 Measuring Gross Domestic Product (GDP) GDP: the market value of all currently yproduced final goods and services

More information

The Central Idea CHAPTER 1 CHAPTER OVERVIEW CHAPTER REVIEW

The Central Idea CHAPTER 1 CHAPTER OVERVIEW CHAPTER REVIEW CHAPTER 1 The Central Idea CHAPTER OVERVIEW Economic interactions involve scarcity and choice. Time and income are limited, and people choose among alternatives every day. In this chapter, we study the

More information

AP Microeconomics Chapter 12 Outline

AP Microeconomics Chapter 12 Outline I. Learning Objectives In this chapter students will learn: A. The significance of resource pricing. B. How the marginal revenue productivity of a resource relates to a firm s demand for that resource.

More information

Econ 201 Lecture 6. The demand curve for lobsters: Price ($/lobster) 10 8 6

Econ 201 Lecture 6. The demand curve for lobsters: Price ($/lobster) 10 8 6 Econ 1 Lecture Markets and Prices Why does erek Jeter earn more than haron Weaver? Why do diamonds cost more than water? Why do Picasso s paintings sell for more than Leroy Nieman s? Is it cost of production

More information

AP Microeconomics Chapter 5 Outline

AP Microeconomics Chapter 5 Outline I. Learning Objectives In this chapter students should learn: A. How to differentiate demand side market failures and supply side market failures. B. The origin of consumer surplus and producer surplus,

More information

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services

ECON 3560/5040 Week 2. 1. What Determines the Total Production of Goods and Services ECON 3560/5040 Week 2 NATIONAL INCOME 1. What Determines the Total Production of Goods and Services - Factors of production: the inputs used to produce goods and services (1) Capital (K) (2) Labor (L)

More information

C H A P T E R 4: The Price System, Demand and Supply, and Elas ticity. The Price System: Rationing and Allocating Resources

C H A P T E R 4: The Price System, Demand and Supply, and Elas ticity. The Price System: Rationing and Allocating Resources C H A P T E R 4 The Price System, Demand and Supply, and Elasticity Prepared by: Fernando Quijano and Yvonn Quijano Karl Case, Ray Fair The Price System: Rationing and Allocating Resources The market system,

More information

AS Economics. Introductory Macroeconomics. Sixth Form pre-reading

AS Economics. Introductory Macroeconomics. Sixth Form pre-reading AS Economics Introductory Macroeconomics Sixth Form pre-reading National income National income (Y) = money value of goods and services produced in an economy over a period of time, usually one year. National

More information

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet

This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Go to the special codes section on your score sheet Instructions: This is the on-line Multiple Choice Quiz for Chapter 4. Please do the following. Step I - Go to the special codes section on your score sheet Write your section number (1, or 4, or 5) under

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The law of demand states that, other things remaining the same, the lower the price of a good,

More information

CHAPTER 2: THE MARKET SYSTEM AND THE CIRCULAR FLOW

CHAPTER 2: THE MARKET SYSTEM AND THE CIRCULAR FLOW CHAPTER 2: THE MARKET SYSTEM AND THE CIRCULAR FLOW Introduction The problem of scarcity forces societies to make choices about what to produce, how to produce those goods, and who will receive the goods

More information

I. Macroeconomics vs. Microeconomics

I. Macroeconomics vs. Microeconomics University of California-Davis Economics 1B-Intro to Macro Handout 1 TA: Jason Lee Email: jawlee@ucdavis.edu The Preliminaries: Office Hours are Wednesday 3-4pm and Thursday 4-5pm at 133 SSH I will have

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 201 Practice Test 1 Professor V. Tremblay MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Scarcity can best be defined as a situation in which:

More information

Pre-Test Chapter 18 ed17

Pre-Test Chapter 18 ed17 Pre-Test Chapter 18 ed17 Multiple Choice Questions 1. (Consider This) Elastic demand is analogous to a and inelastic demand to a. A. normal wrench; socket wrench B. Ace bandage; firm rubber tie-down C.

More information

CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers,

CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers, University of East London ELBS Economics EC201 MACROECONOMICS CLASSICAL THEORY THE ECONOMY IN THE LONG RUN Main reference: N. Gregory Mankiw, Macroeconomics 5/e, Worth Publishers, Chapter 3, National Income:

More information

PRINCIPLES OF ECONOMICS. Tomáš Hanák hanak.t@fce.vutbr.cz

PRINCIPLES OF ECONOMICS. Tomáš Hanák hanak.t@fce.vutbr.cz PRINCIPLES OF ECONOMICS Tomáš Hanák hanak.t@fce.vutbr.cz Course Curriculum Economics basic terms and relations Financial markets Principles of macroeconomic theory Macroeconomic policy Products and services

More information

Non Sequitur by Wiley Miller

Non Sequitur by Wiley Miller SUPPLY & DEMAND Non Sequitur by Wiley Miller MARKETS Institution that brings together buyers (DEMAND) and sellers (SUPPLY) of resources, goods and services DEMAND is Amount of a good or service consumers

More information

10. In a market economy, economic activity is guided by a. the government. b. corporations. c. central planners. d. prices.

10. In a market economy, economic activity is guided by a. the government. b. corporations. c. central planners. d. prices. 1 chapter 1. Both households and societies face many decisions because a. resources are scarce. b. populations may increase or decrease over time. c. wages for households and therefore society fluctuate

More information

Econ 201 Exam 1 F2002 Professor Phil Miller Name: Student Number:

Econ 201 Exam 1 F2002 Professor Phil Miller Name: Student Number: Econ 201 Exam 1 F2002 Professor Phil Miller Name: Student Number: Multiple Choice (3 points each) Directions: Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING

CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING CHAPTER 20 GROSS DOMESTIC PRODUCT ACCOUNTING Chapter in a Nutshell Gross domestic product was introduced in the previous chapter as a basic measure of macroeconomic performance. This chapter identifies

More information

With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy.

With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy. The Digital Economist Lecture 9 -- Economic Policy With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy. There is still great debate about

More information

ECON 101 MIDTERM 1 REVIEW SESSION (WINTER 2015) BY BENJI HUANG

ECON 101 MIDTERM 1 REVIEW SESSION (WINTER 2015) BY BENJI HUANG ECON 101 MIDTERM 1 REVIEW SESSION (WINTER 2015) BY BENJI HUANG TABLE OF CONTENT I. CHAPTER 1: WHAT IS ECONOMICS II. CHAPTER 2: THE ECONOMIC PROBLEM III. CHAPTER 3: DEMAND AND SUPPLY IV. CHAPTER 4: ELASTICITY

More information

DEMAND AND SUPPLY IN FACTOR MARKETS

DEMAND AND SUPPLY IN FACTOR MARKETS Chapter 14 DEMAND AND SUPPLY IN FACTOR MARKETS Key Concepts Prices and Incomes in Competitive Factor Markets Factors of production (labor, capital, land, and entrepreneurship) are used to produce output.

More information

Agenda. Productivity, Output, and Employment, Part 1. The Production Function. The Production Function. The Production Function. The Demand for Labor

Agenda. Productivity, Output, and Employment, Part 1. The Production Function. The Production Function. The Production Function. The Demand for Labor Agenda Productivity, Output, and Employment, Part 1 3-1 3-2 A production function shows how businesses transform factors of production into output of goods and services through the applications of technology.

More information

14 : Elasticity of Supply

14 : Elasticity of Supply 14 : Elasticity of Supply 1 Recap from Session Budget line and Consumer equilibrium Law of Equi Marginal utility Price, income and substitution effect Consumer Surplus Session Outline Elasticity of Supply

More information

Exam 1. Corn (bushels)

Exam 1. Corn (bushels) ECONOMICS 10-008 Dr. John Stewart Feb. 13, 2001 Exam 1 Instructions: Mark the letter for your chosen answer for each question on the computer readable answer sheet using a No.2 pencil. Please note that

More information

CHAPTER 9 Building the Aggregate Expenditures Model

CHAPTER 9 Building the Aggregate Expenditures Model CHAPTER 9 Building the Aggregate Expenditures Model Topic Question numbers 1. Consumption function/apc/mpc 1-42 2. Saving function/aps/mps 43-56 3. Shifts in consumption and saving functions 57-72 4 Graphs/tables:

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment 1 Financial Institutions and Financial Markets 1) The term "capital," as used in macroeconomics, refers to A) the

More information

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test.

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. 1. Which of the following items is most likely to be an implicit cost of production? a.

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

Non Sequitur by Wiley Miller

Non Sequitur by Wiley Miller SUPPLY & DEMAND Non Sequitur by Wiley Miller Graph Basics Movement change along the curve Shift the curve moves Increase to the right Decrease to the left Intersection of curves Price Label: both axis,

More information

Introduction to Managerial Economics

Introduction to Managerial Economics Chapter 1 Introduction to Managerial Economics CHAPTER SUMMARY Managerial economics is the science of directing scarce resources to manage cost effectively. It consists of three branches: competitive markets,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If a producing firm does not have enough time to expand its plant capacity, it is: A)

More information

SAMPLE PAPER II ECONOMICS Class - XII BLUE PRINT

SAMPLE PAPER II ECONOMICS Class - XII BLUE PRINT SAMPLE PAPER II ECONOMICS Class - XII Maximum Marks 100 Time : 3 hrs. BLUE PRINT Sl. No. Form of Very Short Short Answer Long Answer Total Questions (1 Mark) (3, 4 Marks) (6 Marks) Content Unit 1 Unit

More information

Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M. School of Management Indian Institute of Technology, Bombay. Lecture - 13 Consumer Behaviour (Contd )

Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M. School of Management Indian Institute of Technology, Bombay. Lecture - 13 Consumer Behaviour (Contd ) (Refer Slide Time: 00:28) Managerial Economics Prof. Trupti Mishra S.J.M. School of Management Indian Institute of Technology, Bombay Lecture - 13 Consumer Behaviour (Contd ) We will continue our discussion

More information

Outline of model. Factors of production 1/23/2013. The production function: Y = F(K,L) ECON 3010 Intermediate Macroeconomics

Outline of model. Factors of production 1/23/2013. The production function: Y = F(K,L) ECON 3010 Intermediate Macroeconomics ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Chapter 3 National Income: Where It Comes From and Where It Goes Outline of model A closed economy, market-clearing model Supply side factors of production determination

More information

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 print name on the line above as your signature INSTRUCTIONS: 1. This Exam #2 must be completed within the allocated time (i.e., between

More information

PAGE 1. Econ 2113 - Test 2 Fall 2003 Dr. Rupp. Multiple Choice. 1. The price elasticity of demand measures

PAGE 1. Econ 2113 - Test 2 Fall 2003 Dr. Rupp. Multiple Choice. 1. The price elasticity of demand measures PAGE 1 Econ 2113 - Test 2 Fall 2003 Dr. Rupp Multiple Choice 1. The price elasticity of demand measures a. how responsive buyers are to a change in income. b. how responsive sellers are to a change in

More information

Gov t Intervention: Price Floors & Price Ceilings / Taxes & Subsidies

Gov t Intervention: Price Floors & Price Ceilings / Taxes & Subsidies Gov t Intervention: Price Floors & Price Ceilings / Taxes & Subsidies Price Floor: Regulated price, cannot charge below this price. A price floor will be binding if it is set above the true equilibrium

More information

ECON 101 Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

ECON 101 Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: ECON 101 Exam 2 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Al s Aluminum Company sells $1 million worth of aluminum to Shiny Foil

More information