MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In a table, the specific field names are displayed at: A) the top of the Navigation Pane. B) the top of each column of the table. C)the top of the Field Properties area. D) the top of the Row Selector box. 1) 2) Which view allows you to make quick changes to a report prior to printing it? A) Layout view B) Final view C) Print Preview D) Report view 2) 3) OLE is an abbreviation for: A) Office lookup and embedding. B) Office linking and extracting. C) Object linking and embedding. D) Object linking and extracting. 3) 4) A database object that retrieves specific data from one or more tables is a: A) table. B) query. C) report. D) form. 4) 5) To organize your database objects you must use the: A) Navigation Pane. B) table template. C) object window. D) simple select query. 5) 6) In an Access table, each column contains a category of data called a(n): A) record. B) field. C) view. D) object. 6) 7) At the end of an Access session, you close a database and exit Access from the: A) Office menu. B) Object window. C) Home tab. D) Navigation Pane. 7) 8) To group your database objects using the Tables and Views category: A) on the Datasheet tab, in the Views group, click the View button. B) open the Navigation Pane and click Navigation arrow. C) from the Navigation Pane, open the All Events report. D) in the Views group, click the View button. 8) 1

2 9) The button on the Getting Started Screen that displays a menu of commands related to opening, saving, or printing is called the: 9) A) Blank Database button. B) View button. C) Help button. D) Office button. 10) Which of the following is not a template category in Microsoft Office online templates? A) Sample B) Business C) Education D) Professional 10) 11) Which of the following is a primary key? A) A street name in an address database B) A Student ID in a college registration system C)A postal code in an address database D) A car model in a Motor Vehicle Dept database 11) 12) The process of creating a query involves: A) choosing the record(s) and selecting the fields you want to include in the query result. B) choosing the table(s) and selecting the fields you want to include in the query result. C)choosing the form(s) and selecting the fields you want to include in the query result. D) choosing the report(s) and selecting the fields you want to include in the query result. 12) 13) The characteristic that defines the kind of data that can be entered into a field, such as numbers, text, or dates is the: 13) A) text type. B) field type. C) item. D) data type. 14) Which function key will activate the Access Help window? A) [F1] B) [F6] C)[F2] D) [F11] 14) 15) To view a table in Design view: A) on the Quick Access Toolbar, click Design view. B) in the Navigation pane, click the Design view. C)in the Preview group, click the View button arrow and click Design view. D) in the Views group, click the View button and click Design view. 15) 16) In order to create a query using the Simple Query Wizard, you choose the: A) data source and record. B) data source and field name. C) data source and object. D) data source and data type. 16) 2

3 17) Which of the following is NOT an aggregate function? A) AVG B) MAX C) WHERE D) ADD 17) 18) When you are sorting on multiple fields in Datasheet view, the field you specify as the will be used for the first level of sorting. 18) A) innermost sort field B) primary key field C) common field D) outermost sort field 19) Which one of the following groups is NOT found on the Create tab? A) Show/Hide B) Tables C) Forms D) Reports 19) 20) You can resize the field list so that all the field names are completely visible by: A) double clicking on any field name in the field list. B) pointing to the blue title bar of each field list and dragging. C) right clicking on the field list and selecting properties. D) positioning your mouse pointer over the lower right corner and dragging downward. 20) 21) Data in a query can be sorted from the: A) Datasheet view or the Design view. B) Views group. C) Design view only. D) Layout view. 21) 22) You can specify criteria as part of the query by clicking on the Criteria row which is found in the: A) Design view. B) Views group. C) Navigation Pane. D) Datasheet view. 22) 23) When creating a query, you can move fields from the table area to the design grid using all of the following methods EXCEPT: 23) A) right-clicking the field name in the field list. B) displaying the arrow and selecting in the list of field names. C) double-clicking the field name in the field list. D) dragging the field name into the design grid. 24) Which tab on the Ribbon do you click when you want to design a query in Design view? A) Database Tools B) External Data C) Create D) Home 24) 25) After the query is saved and closed, the new query name displays in the: A) Print dialog box. B) Navigation Pane. C) Office menu. D) Quick Access Toolbar. 25) 3

4 26) When you create queries in Design view, you choose the tables(s) for the query from the: A) Design grid. B) Table area. C) Show Table dialog box. D) Navigation Pane. 26) 27) If no sort order has been chosen, the default sort order is by the: A) field names in descending order. B) innermost sort field. C) primary key field. D) field names in ascending order. 27) 28) The Message Bar, directly below the Ribbon, displays information such as: A) database names. B) help tips. C) security warnings. D) object names. 28) 29) To create a relationship between two tables, the two connected fields must have the same: A) field name and table name. B) data type and field size. C)data type and field name. D) field name and primary key. 29) 30) The records in a query result are displayed in the: A) Navigation Pane. B) Design view. C) Relationship window. D) Datasheet view. 30) 31) The Next record button is found in the: A) Navigation Pane. B) record source. C) Office menu. D) navigation area. 31) 32) An Access command that filters the records in a form based on one or more fields is called a: A) Filter by Field. B) Filter by Selection. C) Field filter. D) Filter By Form. 32) 33) If a relationship is established between two tables they will share a common: A) record. B) layout. C) title. D) field. 33) 34) The Find button is found in the Find group on which of the following tabs? A) Home B) Database Tools C) Create D) External Data 34) 35) The Toggle Filter button is used to: A) apply or remove filters. B) encrypt filter results with a password. C) switch from ascending to descending. D) edit a text filter. 35) 4

5 36) Controls that contain an expression such as a formula that uses one or more fields from the underlying table or query are called: 36) A) formula controls. B) data sources. C) calculated controls. D) date controls. 37) Changes to the font size can be made by selecting which tab? A) Create B) Layout C) Page Setup D) Format 37) 38) When a form is opened, which of the following is NOT a view available on the status bar? A) Layout view B) Datasheet view C) Form view D) Design view 38) 39) You can make precision changes to the characteristics of selected controls using the: A) control layout. B) record source. C) Property Sheet. D) Detail section. 39) 40) A database object that summarizes the fields and records from a table in an easy-to-read format is a: 40) A) datasheet. B) report. C) filter. D) form. 41) When you want to include fields in a blank report, you move them from the Field List using any of the following techniques EXCEPT: 41) A) right-click the field name and click Add to List. B) point to field name, right click and click Add Field to View. C) double-click the field name. D) drag the field into the blank report. 42) To create a query, you click the Query Design button in the: A) Other group on the Create tab. B) Other group on the Design tab. C)Edit group on the Design tab. D) Edit group on the Create tab. 42) 43) In a relationship, the common field used to join two tables must have a unique matching record in the other table. 43) A) singular B) one-to-one C) sole D) exclusive 44) Which Validation Rule specifies that the date entered occurs before 2009? A) <01/01/2009 B) #<01/01/2009# C) BEFORE 2009 D) <#01/01/2009# 44) 5

6 45) To better fit the columns of a report to a page, you begin by clicking the Layout Selector button in the: 45) A) Control Layout group. B) View group. C) Modify Report group. D) Adjustment group. 46) There are how many different Access data types? A) 8 B) 10 C)5 D) 12 46) 47) To control the structure of data entered into a field, you would use the field's: A) structure analysis feature. B) entry parameters. C) Input Mask property. D) data entry validation process. 47) 48) When using the Input Mask Wizard, which of the following is NOT a pre-built mask? A) Social Security number B) Name C) Time D) Telephone number 48) 49) A person who enters the data using forms or uses the information found in queries and reports is called a(n): 49) A) data entry clerk. B) end-user. C) query designer. D) report writer. 50) When using the Input Mask Wizard, are the characters that the user modifies during data entry. 50) A) Substitution markers B) Placeholder characters C) Exchange markers D) Replacement characters 51) Any control that does not have a data source, such as a field from a table, is called a(n) control. 51) A) free B) unlinked C) unbound D) broken 52) To Display the Blank Form Tool, you click the Blank Form button in the: A) Forms group on the Design tab. B) Tools group on the Create tab. C)Tools group on the Design tab. D) Forms group on the Create tab. 52) 53) In a stacked layout, labels and text boxes are arranged: A) vertically with a label to left of each text box. B) in rows and columns like a table. C)vertically in one column with a label below each text box. D) vertically in one column with a label above each text box. 53) 6

7 54) Access stores Yes/No values as: A) -1 and 0. B) True and False. C)Yes and No. D) + and -. 54) 55) Which of the following does NOT appear in the Expression Builder dialog box? A) List of database objects B) List of Fields and Controls C) Logical operators D) Mathematical functions 55) 56) In Access, a(n) performs a specific function such as multiplying, comparing two values, or determining if a condition is true or false. 56) A) function B) subroutine C) operator D) operand 57) A form allows you to display more than one record at a time while providing more formatting options than are offered in Datasheet view. 57) A) tabbed B) linked C) split D) multiple items 58) Which of the following is NOT an alignment option in the Control Alignment group? A) Right B) Left C) To Margin D) To Grid 58) 59) In a form or report, a(n) arranges records by a common value and allows the addition of summary data for each arrangement. 59) A) group B) cluster C) set D) collection 60) A is contained within another report. A) subordinate report B) secondary report C) mini-report D) subreport 60) 61) In a report, can be used to separate records making it easier to identify each record. A) record delimiters B) grid dots C) bottom gridlines D) record markers 61) 62) Once you have saved the steps needed to export a report, you can use the Manage Data Tasks dialog box to select the saved export and click the button to export the report. 62) A) Run B) Create Report C) Transfer D) Export 63) Having a report open in Report view and clicking Advanced Filter/Sort opens a new query in view. 63) A) Report B) Preview C) Layout D) Design 7

8 64) To create a report in Design view, you begin by clicking the Report Design button in the: A) Reports group on the Arrange tab. B) Reports group on the Create tab. C)Tools group on the Create tab. D) Tools group on the Arrange tab. 64) 65) A report that contains a subreport is called a. A) primary report B) master report C) super-report D) main report 65) 66) Each row in a table contains a(n): A) object. B) field. C) view. D) record. 66) 67) DBMS is an acronym for: A) databank management system. B) databook manager system. C) database management system. D) database manager system. 67) 68) The purpose of a form is to: A) retrieve specific data from one or more tables. B) to organize your database objects. C) display the fields and records from a table in easy-to-read format. D) simplify the entry of data into a table. 68) 69) The Design view screen is used to define: A) field names and data types. B) table names and tab types. C)record names and data types. D) ID names and table types. 69) 70) The data type of an item price, such as $10.50 is: A) Currency. B) Text. C) AutoNumber. D) Number. 70) 71) If you want to design a query so the list of Course Names in a query result displays in alphabetical order from A to Z, you need to: 71) A) in the design grid, in the Sort row, click the Course Names Sort arrow and pick Ascending. B) on the Query Tools Design tab, in the Results group, click Sort A to Z. C)in the table area, right-click Course Names and pick Sort A to Z. D) open the appropriate table, click the Course Names arrow and click Sort A to Z. 72) You can delete a field from a query by selecting a column in the: A) design grid. B) table area. C) field list. D) data source. 72) 8

9 73) Which of the following CANNOT be done from the Office menu? A) Save As B) Print C) Run D) Open 73) 74) To open the Relationships window, which tab do you click on the Ribbon? A) External Data B) Database Tools C) Home D) Create 74) 75) The Trust Center is an area where you can: A) store confidential data. B) view the security and privacy settings for your Access installation. C) set restrictions on query report viewing. D) create a query within a restricted database. 75) 76) An Access object with which you can enter, edit, and display data from a table is called a: A) query. B) report. C) form. D) macro. 76) 77) Access Theme Colors can be found in the: A) Show/Hide group on the Database Tools tab. B) Other group on the Create tab. C)Font group on the Design tab. D) Controls group on the Design tab. 77) 78) When a label is selected, the border surrounding it is: A) orange. B) brown. C) red. D) black. 78) 79) The Delete Record button is found on the: A) Home tab, in the Records group. B) Create tab, in the Records group. C)Home tab, in the Table group. D) Database Tools tab, in the Records group. 79) 80) Which Input Mask replacement character is used to indicate a single digit is required? A) 0 B) - C)1 D) 9 80) 81) Which Input Mask replacement character precedes characters and is used to change them to uppercase? 81) A) > B) < C)\ D) / 82) You can retrieve values from another table or a value list by using a: A) lookup field. B) search field. C) data funnel. D) data mask. 82) 9

10 83) A displays records from a related table inside the main form. A) subordinate form B) secondary form C) mini-form D) subform 83) 84) When using the Expression Builder dialog box, field names are enclosed in: A) braces ( { } ). B) single quotes ( ' ). C)square brackets ( [ ] ). D) double quotes ( " ). 84) 85) To add a control tip, in the Property Sheet, your click the tab, and then in the Control Tip Text property, you enter your message. 85) A) Other B) Message C) Tip D) Text 86) The aggregate function prevents a unique value from being listed more than one time in a query. 86) A) Group by B) Sum C)Avg D) Max 87) When converting a report to a Web page, the only available option in the Export - HTML Document dialog box is to: 87) A) open only the selected records. B) create the Web page for viewing in Internet Explorer version 5.0 or higher or Netscape version 3.0 or higher. C)create the Web page for viewing in Internet Explorer version 5.0 or higher. D) open the page in a Web browser after the export is complete. 88) Each of the following is an Access data type, EXCEPT: A) Text. B) Data. C) AutoNumber. D) Currency. 88) 89) To delete a field in Design view: A) in the Preview group, click the Delete Rows button. B) in the Navigation pane, in the Tools group, click the Delete Rows button. C)on the Design tab, in the Tools group, click the Delete Rows button. D) on the Views tab, click the Delete Rows button. 89) 90) To create a relationship between two tables, click the Database Tools tab on the Ribbon and select the Relationships button in which group? 90) A) Show/Hide B) Analyze C) Move Data D) Macro 91) To change a form's design by adding or moving controls, you need to be in: A) Form view. B) Layout view. C) Print Preview. D) Report view. 91) 10

11 92) The most common type of relation in a relational database is a(n): A) many-to-one B) many -to- many C) one-to-one D) one-to-many 92) 93) Which of the following controls does NOT appear in the Option Group Wizard dialog box? A) Toggle buttons B) Command buttons C) Option buttons D) Check boxes 93) 94) A parameter query is created by placing the prompting message inside. A) single quotes B) square brackets C) parentheses D) braces 94) 95) The data type for a graphics file, such as a picture of a product is a(n): A) OLE Object. B) Lookup Wizard. C) Hyperlink. D) Memo. 95) 96) The Enforce Referential Integrity check box is found in which of the following? A) Show Table dialog box B) Edit Relationships dialog box C) Navigation Pane D) Field List 96) 97) A control that does not have a source of data, such as a label that displays the title of a form, is a(n): A) unbound control. B) bound control. C) null control. D) blank control. 97) 98) To view a table's Property Sheet, you click the Property Sheet button in the: A) Show/Hide group on the Design tab. B) Page Layout group on the Design tab. C) Show/Hide group on the Sort/Index tab. D) Page Layout group on the Sort/Index tab. 98) 99) Which of the following views can NOT be used to format a subform? A) Arrange B) Form C) Design D) Layout 99) 100) An AND condition is a logical test that compares two conditions, and returns: A) true only if both of the conditions are true. B) true if the first condition is false and the second condition is true. C)true only if both of the conditions are false. D) true if the first condition is true and the second condition is false. 100) 11

12 Answer Key Testname: FINAL EXAM REVIEW 1) B 2) A 3) C 4) B 5) A 6) B 7) A 8) B 9) D 10) D 11) B 12) B 13) D 14) A 15) D 16) B 17) D 18) D 19) A 20) D 21) A 22) A 23) A 24) C 25) B 26) C 27) C 28) C 29) B 30) D 31) D 32) D 33) D 34) A 35) A 36) C 37) D 38) B 39) C 40) B 41) A 42) A 43) B 44) D 45) A 46) B 47) C 48) B 49) B 50) B 12

13 Answer Key Testname: FINAL EXAM REVIEW 51) C 52) D 53) A 54) A 55) D 56) C 57) D 58) C 59) A 60) D 61) C 62) A 63) D 64) B 65) D 66) D 67) C 68) D 69) A 70) A 71) A 72) A 73) C 74) B 75) B 76) C 77) C 78) A 79) A 80) A 81) A 82) A 83) D 84) C 85) A 86) A 87) D 88) B 89) C 90) A 91) B 92) D 93) B 94) B 95) A 96) B 97) A 98) A 99) A 100) A 13

Intermediate Microsoft Access 2007

Intermediate Microsoft Access 2007 Intermediate Microsoft Access 2007 Using More Than One Table Often times a database will have more than one table. For example, in a Customer database, one table might contain information about each individual

More information

Microsoft Access 2010 handout

Microsoft Access 2010 handout Microsoft Access 2010 handout Access 2010 is a relational database program you can use to create and manage large quantities of data. You can use Access to manage anything from a home inventory to a giant

More information

Creating Reports in Access 2010

Creating Reports in Access 2010 Creating Reports in Access 2010 Table of Contents INTRODUCTION TO REPORTS... 2 PARTS OF A REPORT... 3 UNDERSTAND CONTROLS... 3 CREATE A SIMPLE REPORT... 4 STEP 1: CHOOSE A RECORD SOURCE... 4 Different

More information

IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO

IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO UNIT 2 PROJECT 11 CREATING A CUSTOMIZED DATABASE IN THIS PROJECT, YOU LEARN HOW TO Examine a Database and Its Objects Create Tables and Set Field Properties in Design View Create Relationships Add and

More information

Microsoft Access 2010 Overview of Basics

Microsoft Access 2010 Overview of Basics Opening Screen Access 2010 launches with a window allowing you to: create a new database from a template; create a new template from scratch; or open an existing database. Open existing Templates Create

More information

Introduction to Microsoft Access 2010

Introduction to Microsoft Access 2010 Introduction to Microsoft Access 2010 A database is a collection of information that is related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four major objects:

More information

Microsoft Access Basics

Microsoft Access Basics Microsoft Access Basics 2006 ipic Development Group, LLC Authored by James D Ballotti Microsoft, Access, Excel, Word, and Office are registered trademarks of the Microsoft Corporation Version 1 - Revision

More information

Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access

Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, LOS ANGELES INFORMATION TECHNOLOGY SERVICES Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Access Fall 2014, Version 1.2 Table of Contents Introduction...3 Starting Access...3

More information

Tutorial 3. Maintaining and Querying a Database

Tutorial 3. Maintaining and Querying a Database Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Access 2010 Objectives Find, modify, and delete records in a table Learn how to use the Query window in Design view Create, run, and save queries

More information

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Office 2010 Objectives Find, modify, and delete records in a table Learn how to use the Query window in Design view Create, run, and save

More information

Microsoft Access 2007

Microsoft Access 2007 Microsoft Access 2007 Introducing Access Starting Access Fields and Records What is Access? Starting Access Locate Templates Online Templates Open Recent Databases Access Help Window Creating a Database

More information

Introduction to Microsoft Access 2013

Introduction to Microsoft Access 2013 Introduction to Microsoft Access 2013 A database is a collection of information that is related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four major objects:

More information

Use Find & Replace Commands under Home tab to search and replace data.

Use Find & Replace Commands under Home tab to search and replace data. Microsoft Access 2: Managing Data in Tables and Creating Relationships You have created tables in an Access database. Data in Access tables can be added, deleted, and updated to be current (practiced in

More information

Microsoft Access 2010- Introduction

Microsoft Access 2010- Introduction Microsoft Access 2010- Introduction Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. Examples of databases are an

More information

Microsoft Using an Existing Database Amarillo College Revision Date: July 30, 2008

Microsoft Using an Existing Database Amarillo College Revision Date: July 30, 2008 Microsoft Amarillo College Revision Date: July 30, 2008 Table of Contents GENERAL INFORMATION... 1 TERMINOLOGY... 1 ADVANTAGES OF USING A DATABASE... 2 A DATABASE SHOULD CONTAIN:... 3 A DATABASE SHOULD

More information

MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - NEW FEATURES

MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - NEW FEATURES MICROSOFT OFFICE 2007 MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - NEW FEATURES Exploring Access Creating and Working with Tables Finding and Filtering Data Working with Queries and Recordsets Working with Forms Working

More information

Microsoft Access 2007 Module 1

Microsoft Access 2007 Module 1 Microsoft Access 007 Module http://pds.hccfl.edu/pds Microsoft Access 007: Module August 007 007 Hillsborough Community College - Professional Development and Web Services Hillsborough Community College

More information

Handout: Access 2010: Creating Forms

Handout: Access 2010: Creating Forms Access 2010: Creating Forms Table of Contents INTRODUCTION TO FORMS... 4 CREATE A FORM BY USING THE FORM TOOL... 4 CREATE A SPLIT FORM BY USING THE SPLIT FORM TOOL... 4 CREATE A FORM THAT DISPLAYS MULTIPLE

More information

Access 2007 Creating Forms Table of Contents

Access 2007 Creating Forms Table of Contents Access 2007 Creating Forms Table of Contents CREATING FORMS IN ACCESS 2007... 3 UNDERSTAND LAYOUT VIEW AND DESIGN VIEW... 3 LAYOUT VIEW... 3 DESIGN VIEW... 3 UNDERSTAND CONTROLS... 4 BOUND CONTROL... 4

More information

Microsoft Access 2007 Introduction

Microsoft Access 2007 Introduction Microsoft Access 2007 Introduction Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. Examples of databases are an

More information

Access 2010 Intermediate Skills

Access 2010 Intermediate Skills Access 2010 Intermediate Skills (C) 2013, BJC HealthCare (St Louis, Missouri). All Rights Reserved. Revised June 5, 2013. TABLE OF CONTENTS OBJECTIVES... 3 UNDERSTANDING RELATIONSHIPS... 4 WHAT IS A RELATIONSHIP?...

More information

Microsoft Access Glossary of Terms

Microsoft Access Glossary of Terms Microsoft Access Glossary of Terms A Free Document From www.chimpytech.com COPYRIGHT NOTICE This document is copyright chimpytech.com. Please feel free to distribute and give away this document to your

More information

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Word Tutorial 3 Creating a Multiple-Page Report Microsoft Office 2010 Objectives Work with a document s headings in the Navigation pane Create and edit a table Sort rows in a table Modify a table s structure

More information

Excel 2007. Getting Started The Excel Window u v w. Microsoft QUICK Source

Excel 2007. Getting Started The Excel Window u v w. Microsoft QUICK Source Microsoft QUICK Source Excel 2007 Getting Started The Excel Window u v w x y z { u Quick Access Toolbar contains shortcuts for the most commonly used tools. v Microsoft Office Button contains common file

More information

Planning and Creating a Custom Database

Planning and Creating a Custom Database Planning and Creating a Custom Database Introduction The Microsoft Office Access 00 database wizards make creating databases easy, but you may need to create a database that does not fit any of the predefined

More information

Creating and Using Databases with Microsoft Access

Creating and Using Databases with Microsoft Access CHAPTER A Creating and Using Databases with Microsoft Access In this chapter, you will Use Access to explore a simple database Design and create a new database Create and use forms Create and use queries

More information

Introduction to Microsoft Excel 2007/2010

Introduction to Microsoft Excel 2007/2010 to Microsoft Excel 2007/2010 Abstract: Microsoft Excel is one of the most powerful and widely used spreadsheet applications available today. Excel's functionality and popularity have made it an essential

More information

Creating forms in Microsoft Access 2007

Creating forms in Microsoft Access 2007 Platform: Windows PC Ref no: USER 166 Date: 14 th January 2008 Version: 1 Authors: Derek Sheward, Claire Napier Creating forms in Microsoft Access 2007 This is the fourth document in a series of five on

More information

Access Part 2 - Design

Access Part 2 - Design Access Part 2 - Design The Database Design Process It is important to remember that creating a database is an iterative process. After the database is created and you and others begin to use it there will

More information

Merged Cell. End of Row Marker Cell

Merged Cell. End of Row Marker Cell Tables in Microsoft Word A table consists of rows and columns of cells that you can fill with text or graphics. When you insert a table, it is displayed as a grid, each section of which is referred to

More information

Microsoft Excel 2010 Tutorial

Microsoft Excel 2010 Tutorial 1 Microsoft Excel 2010 Tutorial Excel is a spreadsheet program in the Microsoft Office system. You can use Excel to create and format workbooks (a collection of spreadsheets) in order to analyze data and

More information

Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel

Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, LOS ANGELES INFORMATION TECHNOLOGY SERVICES Microsoft Excel 2010 Part 3: Advanced Excel Winter 2015, Version 1.0 Table of Contents Introduction...2 Sorting Data...2 Sorting

More information

Access I 2010. Tables, Queries, Forms, Reports. Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise

Access I 2010. Tables, Queries, Forms, Reports. Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise Access I 2010 Tables, Queries, Forms, Reports Lourdes Day, Technology Specialist, FDLRS Sunrise Objectives Participants will 1. create and edit a table 2. create queries with criteria 3. create and edit

More information

Access Tutorial 1 Creating a Database

Access Tutorial 1 Creating a Database Access Tutorial 1 Creating a Database Microsoft Office 2013 Objectives Session 1.1 Learn basic database concepts and terms Start and exit Access Explore the Microsoft Access window and Backstage view Create

More information

Microsoft Office 2010: Advanced Q&As Word Chapter 4

Microsoft Office 2010: Advanced Q&As Word Chapter 4 Microsoft Office 2010: Advanced Q&As Word Chapter 4 What is the purpose of the buttons in the Preview area? (WD 207) They are toggles that display and remove the top, bottom, left, and right borders from

More information

Handout: Word 2010 Tips and Shortcuts

Handout: Word 2010 Tips and Shortcuts Word 2010: Tips and Shortcuts Table of Contents EXPORT A CUSTOMIZED QUICK ACCESS TOOLBAR... 2 IMPORT A CUSTOMIZED QUICK ACCESS TOOLBAR... 2 USE THE FORMAT PAINTER... 3 REPEAT THE LAST ACTION... 3 SHOW

More information

Creating tables in Microsoft Access 2007

Creating tables in Microsoft Access 2007 Platform: Windows PC Ref no: USER 164 Date: 25 th October 2007 Version: 1 Authors: D.R.Sheward, C.L.Napier Creating tables in Microsoft Access 2007 The aim of this guide is to provide information on using

More information

Objectives. Understand databases Create a database Create a table in Datasheet view Create a table in Design view

Objectives. Understand databases Create a database Create a table in Datasheet view Create a table in Design view Creating a Database Objectives Understand databases Create a database Create a table in Datasheet view Create a table in Design view 2 Objectives Modify a table and set properties Enter data in a table

More information

MICROSOFT ACCESS 2007 BOOK 2

MICROSOFT ACCESS 2007 BOOK 2 MICROSOFT ACCESS 2007 BOOK 2 4.1 INTRODUCTION TO ACCESS FIRST ENCOUNTER WITH ACCESS 2007 P 205 Access is activated by means of Start, Programs, Microsoft Access or clicking on the icon. The window opened

More information

Access Queries (Office 2003)

Access Queries (Office 2003) Access Queries (Office 2003) Technical Support Services Office of Information Technology, West Virginia University OIT Help Desk 293-4444 x 1 oit.wvu.edu/support/training/classmat/db/ Instructor: Kathy

More information

Introduction to Microsoft Access 2003

Introduction to Microsoft Access 2003 Introduction to Microsoft Access 2003 Zhi Liu School of Information Fall/2006 Introduction and Objectives Microsoft Access 2003 is a powerful, yet easy to learn, relational database application for Microsoft

More information

Excel 2007: Basics Learning Guide

Excel 2007: Basics Learning Guide Excel 2007: Basics Learning Guide Exploring Excel At first glance, the new Excel 2007 interface may seem a bit unsettling, with fat bands called Ribbons replacing cascading text menus and task bars. This

More information

Click to create a query in Design View. and click the Query Design button in the Queries group to create a new table in Design View.

Click to create a query in Design View. and click the Query Design button in the Queries group to create a new table in Design View. Microsoft Office Access 2010 Understanding Queries Queries are questions you ask of your database. They allow you to select certain fields out of a table, or pull together data from various related tables

More information

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database

Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Access 2013 Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the Query window in

More information

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced

Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced Access Tutorial 3 Maintaining and Querying a Database Microsoft Office 2013 Enhanced Objectives Session 3.1 Find, modify, and delete records in a table Hide and unhide fields in a datasheet Work in the

More information

Introduction To Microsoft Office Access 2007.

Introduction To Microsoft Office Access 2007. Introduction To Microsoft Office Access 2007. Contents 1. INTRODUCTION... 3 2. STARTING ACCESS 2007... 3 3. THE USER INTERFACE... 6 3.1 THE OFFICE BUTTON... 6 3.2 THE QUICK ACCESS TOOLBAR... 6 3.3 THE

More information

Excel 2007 Basic knowledge

Excel 2007 Basic knowledge Ribbon menu The Ribbon menu system with tabs for various Excel commands. This Ribbon system replaces the traditional menus used with Excel 2003. Above the Ribbon in the upper-left corner is the Microsoft

More information

MS Access Lab 2. Topic: Tables

MS Access Lab 2. Topic: Tables MS Access Lab 2 Topic: Tables Summary Introduction: Tables, Start to build a new database Creating Tables: Datasheet View, Design View Working with Data: Sorting, Filtering Help on Tables Introduction

More information

Access II 2007 Workshop

Access II 2007 Workshop Access II 2007 Workshop Query & Report I. Review Tables/Forms Ways to create tables: tables, templates & design Edit tables: new fields & table properties Import option Link tables: Relationship Forms

More information

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL

INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL University of Glasgow Department of Computing Science INTRODUCTION TO MICROSOFT ACCESS MINIMAL MANUAL 1 Databases in Access...2 2 The Database Window...2 3 Help...2 4 Saving...3 5 Wizards...3 6 Tables...3

More information

Table and field properties Tables and fields also have properties that you can set to control their characteristics or behavior.

Table and field properties Tables and fields also have properties that you can set to control their characteristics or behavior. Create a table When you create a database, you store your data in tables subject-based lists that contain rows and columns. For instance, you can create a Contacts table to store a list of names, addresses,

More information

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL

MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL MICROSOFT ACCESS 2003 TUTORIAL M I C R O S O F T A C C E S S 2 0 0 3 Microsoft Access is powerful software designed for PC. It allows you to create and manage databases. A database is an organized body

More information

Microsoft Excel 2010 Prepared by Computing Services at the Eastman School of Music July 2010

Microsoft Excel 2010 Prepared by Computing Services at the Eastman School of Music July 2010 Microsoft Excel 2010 Prepared by Computing Services at the Eastman School of Music July 2010 Contents Microsoft Office Interface... 4 File Ribbon Tab... 5 Microsoft Office Quick Access Toolbar... 6 Appearance

More information

To determine the fields in a table decide what you need to know about the subject. Here are a few tips:

To determine the fields in a table decide what you need to know about the subject. Here are a few tips: Access Introduction Microsoft Access is a relational database software product that you can use to organize your data. What is a "database"? A database is an integrated collection of data that shares some

More information

Task Force on Technology / EXCEL

Task Force on Technology / EXCEL Task Force on Technology EXCEL Basic terminology Spreadsheet A spreadsheet is an electronic document that stores various types of data. There are vertical columns and horizontal rows. A cell is where the

More information

Section DB DATABASE - Microsoft Access

Section DB DATABASE - Microsoft Access Section DB DATABASE - Microsoft Access About Access 2007 Access 2007 is part of Microsoft Office 2007. It is an important productivity tool for business. Microsoft Access provides an inexpensive yet powerful

More information

MICROSOFT EXCEL TUTORIAL HANDOUT

MICROSOFT EXCEL TUTORIAL HANDOUT MICROSOFT EXCEL TUTIAL HANDOUT Opening Microsoft Excel 1. Click on the START button. 2. Click on PROGRAMS. 3. Click on MICROSOFT EXCEL. The Excel Screen Formula Bar Minimize Buttons Restore Buttons Close

More information

Introduction to Microsoft Excel 2007

Introduction to Microsoft Excel 2007 Introduction to Microsoft Excel 2007 Class learning objectives 1. What is Excel? Spreadsheet uses & samples Touring the Excel window Learning important definitions Navigating around the workbook 2. The

More information

Check out our website!

Check out our website! Check out our website! www.nvcc.edu/woodbr idge/computer-lab Contact Us Location: Open Computer Lab Seefeldt Building #336 NOVA Woodbridge Campus Hussna Azamy (OCL Supervisor) Phone: 703-878-5714 E-mail:

More information

Designing Reports in Access

Designing Reports in Access Designing Reports in Access This document provides basic techniques for designing reports in Microsoft Access. Opening Comments about Reports Reports are a great way to organize and present data from your

More information

Introduction to Microsoft Access 2007

Introduction to Microsoft Access 2007 Introduction to Microsoft Access 2007 Introduction A database is a collection of information that's related. Access allows you to manage your information in one database file. Within Access there are four

More information

ECDL Module 5 Notes. In normal daily life we make frequent use of databases, and probably don t realize it. Here are a number of simple examples:

ECDL Module 5 Notes. In normal daily life we make frequent use of databases, and probably don t realize it. Here are a number of simple examples: ECDL Module 5 Notes Module 5 Microsoft Access 5.1 Understanding Databases 5.1.1 Key Concepts 5.1.1.1 Understand what a database is. ECDL Module 5 Notes A database is a structured collection of related

More information

Consider the possible problems with storing the following data in a spreadsheet:

Consider the possible problems with storing the following data in a spreadsheet: Microsoft Access 2010 Part 1: Introduction to Database Design What is a database? Identifying entities and attributes Understanding relationships and keys Developing tables and other objects Planning a

More information

Module One: Getting Started... 6. Opening Outlook... 6. Setting Up Outlook for the First Time... 7. Understanding the Interface...

Module One: Getting Started... 6. Opening Outlook... 6. Setting Up Outlook for the First Time... 7. Understanding the Interface... 2 CONTENTS Module One: Getting Started... 6 Opening Outlook... 6 Setting Up Outlook for the First Time... 7 Understanding the Interface...12 Using Backstage View...14 Viewing Your Inbox...15 Closing Outlook...17

More information

Advanced Presentation Features and Animation

Advanced Presentation Features and Animation There are three features that you should remember as you work within PowerPoint 2007: the Microsoft Office Button, the Quick Access Toolbar, and the Ribbon. The function of these features will be more

More information

Getting Started with Excel 2008. Table of Contents

Getting Started with Excel 2008. Table of Contents Table of Contents Elements of An Excel Document... 2 Resizing and Hiding Columns and Rows... 3 Using Panes to Create Spreadsheet Headers... 3 Using the AutoFill Command... 4 Using AutoFill for Sequences...

More information

Ohio University Computer Services Center August, 2002 Crystal Reports Introduction Quick Reference Guide

Ohio University Computer Services Center August, 2002 Crystal Reports Introduction Quick Reference Guide Open Crystal Reports From the Windows Start menu choose Programs and then Crystal Reports. Creating a Blank Report Ohio University Computer Services Center August, 2002 Crystal Reports Introduction Quick

More information

Database File. Table. Field. Datatype. Value. Department of Computer and Mathematical Sciences

Database File. Table. Field. Datatype. Value. Department of Computer and Mathematical Sciences Unit 4 Introduction to Spreadsheet and Database, pages 1 of 12 Department of Computer and Mathematical Sciences CS 1305 Intro to Computer Technology 15 Module 15: Introduction to Microsoft Access Objectives:

More information

MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - LEVEL 2

MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - LEVEL 2 MICROSOFT OFFICE 2007 MICROSOFT OFFICE ACCESS 2007 - LEVEL 2 Modifying Tables Setting Field Properties Using Operators in Queries Designing Advanced Queries Creating Action Queries Using Advanced Query

More information

BUSINESS OBJECTS XI WEB INTELLIGENCE

BUSINESS OBJECTS XI WEB INTELLIGENCE BUSINESS OBJECTS XI WEB INTELLIGENCE SKW USER GUIDE (Skilled Knowledge Worker) North Carolina Community College Data Warehouse Last Saved: 3/31/10 9:40 AM Page 1 of 78 Contact Information Helpdesk If you

More information

Access 2007. Queries

Access 2007. Queries Access 2007 Queries WORKSHOP DESCRIPTION... 1 Overview 1 Prerequisites 1 Objectives 1 WHAT IS A QUERY?... 2 WHY USE QUERIES?... 2 TERMS TO KNOW... 2 Select Queries 2 Action Queries 2 Crosstab Queries

More information

ACCESS 2007. Importing and Exporting Data Files. Information Technology. MS Access 2007 Users Guide. IT Training & Development (818) 677-1700

ACCESS 2007. Importing and Exporting Data Files. Information Technology. MS Access 2007 Users Guide. IT Training & Development (818) 677-1700 Information Technology MS Access 2007 Users Guide ACCESS 2007 Importing and Exporting Data Files IT Training & Development (818) 677-1700 training@csun.edu TABLE OF CONTENTS Introduction... 1 Import Excel

More information

Lesson 07: MS ACCESS - Handout. Introduction to database (30 mins)

Lesson 07: MS ACCESS - Handout. Introduction to database (30 mins) Lesson 07: MS ACCESS - Handout Handout Introduction to database (30 mins) Microsoft Access is a database application. A database is a collection of related information put together in database objects.

More information

Reduced Quality Sample

Reduced Quality Sample Access 2007 Essentials PART ONE Mobile MOUSe Access 2007 Essentials Version # 1.1 Part One 08/08/2010 11:20 About this Course Microsoft Access is the database application included with Microsoft Office.

More information

Access 2010: Creating Queries Table of Contents INTRODUCTION TO QUERIES... 2 QUERY JOINS... 2 INNER JOINS... 3 OUTER JOINS...

Access 2010: Creating Queries Table of Contents INTRODUCTION TO QUERIES... 2 QUERY JOINS... 2 INNER JOINS... 3 OUTER JOINS... Access 2010: Creating Queries Table of Contents INTRODUCTION TO QUERIES... 2 QUERY JOINS... 2 INNER JOINS... 3 OUTER JOINS... 3 CHANGE A JOIN PROPERTY... 4 REMOVING A JOIN... 4 CREATE QUERIES... 4 THE

More information

Excel 2003 Tutorial I

Excel 2003 Tutorial I This tutorial was adapted from a tutorial by see its complete version at http://www.fgcu.edu/support/office2000/excel/index.html Excel 2003 Tutorial I Spreadsheet Basics Screen Layout Title bar Menu bar

More information

A Basic introduction to Microsoft Access

A Basic introduction to Microsoft Access A Basic introduction to Microsoft Access By Ojango J.M.K Department of Animal Sciences, Egerton University, Njoro, Kenya and International Livestock Research Institute, Nairobi, Kenya Ms Access is a database

More information

Microsoft Excel Basics

Microsoft Excel Basics COMMUNITY TECHNICAL SUPPORT Microsoft Excel Basics Introduction to Excel Click on the program icon in Launcher or the Microsoft Office Shortcut Bar. A worksheet is a grid, made up of columns, which are

More information

Lab 2: MS ACCESS Tables

Lab 2: MS ACCESS Tables Lab 2: MS ACCESS Tables Summary Introduction to Tables and How to Build a New Database Creating Tables in Datasheet View and Design View Working with Data on Sorting and Filtering 1. Introduction Creating

More information

Access Tutorial 1 Creating a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced

Access Tutorial 1 Creating a Database. Microsoft Office 2013 Enhanced Access Tutorial 1 Creating a Database Microsoft Office 2013 Enhanced Objectives Session 1.1 Learn basic database concepts and terms Start and exit Access Explore the Microsoft Access window and Backstage

More information

Chapter 5. Microsoft Access

Chapter 5. Microsoft Access Chapter 5 Microsoft Access Topic Introduction to DBMS Microsoft Access Getting Started Creating Database File Database Window Table Queries Form Report Introduction A set of programs designed to organize,

More information

Access 2007. Using Access

Access 2007. Using Access Access 2007 Using Access 1 Contents Introduction to Microsoft Access 2007... 3 Microsoft Access 2007 features 3 Opening a database 4 Database objects 5 Opening objects 6 Working with objects 6 Saving in

More information

PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH:

PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH: PROJECT ON MICROSOFT ACCESS (HOME TAB AND EXTERNAL DATA TAB) SUBMITTED BY: SUBMITTED TO: NAME: ROLL NO: REGN NO: BATCH: INDEX Microsoft Access- An Overview 2 Datasheet view 4 Create a Table in Datasheet

More information

Step One. Step Two. Step Three USING EXPORTED DATA IN MICROSOFT ACCESS (LAST REVISED: 12/10/2013)

Step One. Step Two. Step Three USING EXPORTED DATA IN MICROSOFT ACCESS (LAST REVISED: 12/10/2013) USING EXPORTED DATA IN MICROSOFT ACCESS (LAST REVISED: 12/10/2013) This guide was created to allow agencies to set up the e-data Tech Support project s Microsoft Access template. The steps below have been

More information

Microsoft Access 3: Understanding and Creating Queries

Microsoft Access 3: Understanding and Creating Queries Microsoft Access 3: Understanding and Creating Queries In Access Level 2, we learned how to perform basic data retrievals by using Search & Replace functions and Sort & Filter functions. For more complex

More information

Introduction to Microsoft Access XP

Introduction to Microsoft Access XP Introduction to Microsoft Access XP Access is the database management system in Microsoft Office. A database is an organized collection of facts about a particular subject. An address book or a library

More information

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1

Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1 Microsoft Office 2010: Introductory Q&As PowerPoint Chapter 1 Are the themes displayed in a specific order? (PPT 6) Yes. They are arranged in alphabetical order running from left to right. If you point

More information

Produced by Flinders University Centre for Educational ICT. PivotTables Excel 2010

Produced by Flinders University Centre for Educational ICT. PivotTables Excel 2010 Produced by Flinders University Centre for Educational ICT PivotTables Excel 2010 CONTENTS Layout... 1 The Ribbon Bar... 2 Minimising the Ribbon Bar... 2 The File Tab... 3 What the Commands and Buttons

More information

Filter by Selection button. Displays records by degree to which they match the selected record. Click to view advanced filtering options

Filter by Selection button. Displays records by degree to which they match the selected record. Click to view advanced filtering options The Home Ribbon Sort Buttons: sort records into ascending or descending order by selected field Filter by Selection button. Displays records by degree to which they match the selected record. Display summary

More information

Excel Exam Review Questions 65-100

Excel Exam Review Questions 65-100 65. How often does Excel 2010 automatically recalculate formulas in a worksheet? A. Every 5 minutes B. Each time you click on a cell C. Each time you enter a value into a cell D. Each time the worksheet

More information

Exploring Microsoft Office Access 2007. Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries

Exploring Microsoft Office Access 2007. Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries Exploring Microsoft Office Access 2007 Chapter 2: Relational Databases and Multi-Table Queries 1 Objectives Design data Create tables Understand table relationships Share data with Excel Establish table

More information

Steps to Create a Database

Steps to Create a Database Steps to Create a Database Design the Database In order for a database to be effective some time should be spent on the layout of the table. Additionally, time should be spent on what the purpose of the

More information

Access NAMES Computerized Database

Access NAMES Computerized Database Access NAMES Computerized Database 2014 USER'S GUIDE Last Updated: 4/2014 Prepared by: BEVERLY J. SIMS COMPUTER SPECIALIST bsims@uaex.edu 501-671-2263 The Division of Agriculture offers its programs to

More information

WHAT S NEW IN WORD 2010 & HOW TO CUSTOMIZE IT

WHAT S NEW IN WORD 2010 & HOW TO CUSTOMIZE IT WHAT S NEW IN WORD 2010 & HOW TO CUSTOMIZE IT The Ribbon... 2 Default Tabs... 2 Contextual Tabs... 2 Minimizing and Restoring the Ribbon... 3 Customizing the Ribbon... 3 A New Graphic Interface... 5 Live

More information

MICROSOFT ACCESS STEP BY STEP GUIDE

MICROSOFT ACCESS STEP BY STEP GUIDE IGCSE ICT SECTION 11 DATA MANIPULATION MICROSOFT ACCESS STEP BY STEP GUIDE Mark Nicholls ICT Lounge P a g e 1 Contents Task 35 details Page 3 Opening a new Database. Page 4 Importing.csv file into the

More information

Access 2007. Creating Databases - Fundamentals

Access 2007. Creating Databases - Fundamentals Access 2007 Creating Databases - Fundamentals Contents Database Design Objectives of database design 1 Process of database design 1 Creating a New Database... 3 Tables... 4 Creating a table in design view

More information

Merging Labels, Letters, and Envelopes Word 2013

Merging Labels, Letters, and Envelopes Word 2013 Merging Labels, Letters, and Envelopes Word 2013 Merging... 1 Types of Merges... 1 The Merging Process... 2 Labels - A Page of the Same... 2 Labels - A Blank Page... 3 Creating Custom Labels... 3 Merged

More information

TheEducationEdge. Export Guide

TheEducationEdge. Export Guide TheEducationEdge Export Guide 102111 2011 Blackbaud, Inc. This publication, or any part thereof, may not be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, or mechanical, including photocopying,

More information

Sample- for evaluation purposes only. Advanced Crystal Reports. TeachUcomp, Inc.

Sample- for evaluation purposes only. Advanced Crystal Reports. TeachUcomp, Inc. A Presentation of TeachUcomp Incorporated. Copyright TeachUcomp, Inc. 2011 Advanced Crystal Reports TeachUcomp, Inc. it s all about you Copyright: Copyright 2011 by TeachUcomp, Inc. All rights reserved.

More information