Name: Date: (aq) Ag(S 2 O 3 ) 2. (aq) K 2 = 4.7 x 10 13

Size: px
Start display at page:

Download "Name: Date: (aq) Ag(S 2 O 3 ) 2. (aq) K 2 = 4.7 x 10 13"

Transcription

1 Name: Date: 1. The solubility of silver bromide can be increased by dissolving it in a solution containing the thiosulfate anion. AgBr(s) Ag + (aq) + Br - (aq) K 1 = 7.7 x Ag + (aq) + 2S 2 O 3 2- (aq) Ag(S 2 O 3 ) 2 3- (aq) K 2 = 4.7 x What is the value of the equilibrium constant for the overall reaction? AgBr(s) + 2S 2 O 2-3 (aq) Ag(S 2 O 3 ) 3-2 (aq) + Br - (aq) A) 3.6 x 10-9 B) 12.4 x C) 4.7 x 10-9 D) 4.7 x E) Given the following information: 2A(g) + B(g) A 2 B(g) K p1 2A(g) + C 2 (g) 2AC(g) K p2 3/2A 2 (g) + B(g) + C(g) AC(g) + A 2 B(g) K p3 Which relationship represents the equilibrium constant for the reaction: 3A 2 (g) + 3B(g) + 2C(g) 3A 2 B(g) + C 2 (g) K net =? A) K net = K p1 x K p2 x K p3 B) K net = K p1 x 2K p3 / K p2 C) K net = K p1 K p2 + 2 K p3 D) K net = K p1 x K 2 p3 / K p2 E) 2 K net = K p1 x K p2 x K p mol NOCl was placed in a 2.50 L reaction vessel at 400ºC. After equilibrium was established, it was found that 28% of the NOCl had dissociated according to the equation 2NOCl(g) 2NO(g) + Cl 2 (g). Calculate the equilibrium constant, K c, for the reaction. A) B) C) D) 26 E) 47 Page 1

2 4. The brown gas NO 2 and the colorless gas N 2 O 4 exist in equilibrium, 2NO 2 N 2 O 4. In an experiment, mole of N 2 O 4 was introduced into a 5.00 L vessel and was allowed to decompose until equilibrium was reached. The concentration of N 2 O 4 at equilibrium was M. Calculate K c for the reaction. A) 7.5 B) C) D) 0.10 E) At 700 K, the reaction 2SO 2 (g) + O 2 (g) 2SO 3 (g) has the equilibrium constant K c = , and the following concentrations are present: [SO 2 ] = 0.10 M; [SO 3 ] = 10. M; [O 2 ] = 0.10 M. Which of the following is true based on the above? A) Q c > K c, the reaction proceeds from left to right to reach equilibrium B) Q c > K c, the reaction proceeds from right to left to reach equilibrium C) Q c < K c, the reaction proceeds from left to right to reach equilibrium D) Q c < K c, the reaction proceeds from right to left to reach equilibrium E) Q c = K c, the reaction is currently at equilibrium 6. Consider the reaction N 2 (g) + 3H 2 (g) 2NH 3 (g). The production of ammonia is an exothermic reaction. Will heating the equilibrium system increase or decrease the amount of ammonia produced? 7. In the reaction HSO 4 (aq) + OH (aq) SO 4 2 (aq) + H 2 O(l), the conjugate acid-base pairs are A) A B) B C) C D) D E) E Page 2

3 8. The OH concentration in a M Ba(OH) 2 solution is A) M. B) M. C) M. D) M. E) M. 9. A 0.14 M HNO 2 solution is 5.7% ionized. Calculate the H + ion concentration. A) M B) M C) 0.13 M D) 0.14 M E) 0.80 M 10. Calculate the ph of a M HNO 3 solution. A) 2.46 B) 0.54 C) 2.46 D) 3.00 E) A 2.1 L sample of a 0.23 M NaOH solution is mixed with 1.9 L of a M KOH solution. What is the ph of the mixture? A) B) C) D) E) Given the following K b values, which cation is the strongest acid? Base K b NH x 10-5 C 2 H 5 NH x 10-4 C 5 H 5 N 1.7 x 10-9 C 8 H 10 N 4 O x (NH 2 ) 2 CO 1.5 x A) NH 4 B) + C 2 H 5 NH 3 C) C 5 H 6 N + D) [C 8 H 11 N 4 O 2 ] + E) [NH 2 NH 3 CO] + Page 3

4 13. Arrange the acids H 2 Se, H 2 Te, and H 2 S in order of increasing acid strength. A) H 2 S < H 2 Se < H 2 Te B) H 2 S < H 2 Te < H 2 Se C) H 2 Te < H 2 S < H 2 Se D) H 2 Se < H 2 S < H 2 Te E) H 2 Se < H 2 Te < H 2 S 14. Which one of these equations represents the reaction of a weak acid with a weak base? A) H + (aq) + OH (aq) H 2 O(aq) B) H + (aq) + CH 3 NH 2 (aq) CH 3 NH + 3 (aq) C) OH (aq) + HCN(aq) H 2 O(aq) + CN (aq) D) HCN(aq) + CH 3 NH 2 (aq) CH 3 NH + 3 (aq) + CN (aq) 15. Predict the direction in which the equilibrium will lie for the reaction H 3 PO 4 (aq) + HSO 4 (aq) H 2 PO 4 (aq) + H 2 SO 4 (aq). K a1 (H 3 PO 4 ) = ; K a (H 2 SO 4 ) = very large A) to the right B) to the left C) in the middle 16. Which of the following is both a Lewis Acid and Brønsted Acid? A) BF 3 B) NH 3 C) CO 2 D) HNO 2 E) PCl Which one of the following combinations cannot function as a buffer solution? A) HCN and KCN B) NH 3 and (NH 4 ) 2 SO 4 C) HNO 3 and NaNO 3 D) HF and NaF E) HNO 2 and NaNO 2 Page 4

5 18. Which of the following yields a buffer solution when equal volumes of the two solutions are mixed? A) M H 3 PO 4 and 0.050M HCl B) 0.050M H 3 PO 4 and M HCl C) 0.050M NaH 2 PO 4 and 0.025M NaOH D) 0.050M Na 3 PO 4 and 0.050M M NaOH E) 0.050M Na 3 PO 4 and 0.025M NaOH 19. Calculate the ph of a buffer solution prepared by dissolving 0.2 mole of sodium cyanate (NaCNO) and 1.0 mole of cyanic acid (HCNO) in enough water to make 1.0 liter of solution. [K a (HCNO) = ] A) 0 B) 3.0 C) 3.7 D) 4.4 E) Starting with 0.250L of a buffer solution containing M benzoic acid (C 6 H 5 COOH) and 0.20 M sodium benzoate (C 6 H 5 COONa), what will the ph of the solution be after the addition of 25.0 ml of 0.100M HCl? (K a (C 6 H 5 COOH) = 6.5 x 10-5 ) A) 4.19 B) 4.10 C) 4.28 D) 4.05 E) Acid dissociation constants for phosphoric acid are given below. K a1 K a2 K a3 H 3 PO A buffer with a ph = 7.4 can best be made by using A) H 3 PO 4 and NaH 2 PO 4. B) NaH 2 PO 4 and Na 2 HPO 4. C) Na 2 HPO 4 and Na 3 PO 4. D) only NaH 2 PO 4. E) only Na 2 HPO 4. Page 5

6 ml of a M solution of KOH is titrated with M HCl. After 35.0 ml of the HCl has been added, the resultant solution is: A) Basic and before the equivalence point B) Basic and after the equivalence point C) Acidic and before the equivalence point D) Acidic and after the equivalence point E) Neutral and at the equivalence point 23. What is the ph at the equivalence point in the titration of 100 ml of 0.10 M HCN (K a = ) with 0.10 M NaOH? A) 3.0 B) 6.0 C) 7.0 D) 11.0 E) 12.0 Page 6

7 Answer Key 1. E 2. D 3. A 4. A 5. C 6. The amount of NH 3 produced will decrease. 7. A 8. C 9. A 10. C 11. B 12. E 13. A 14. D 15. B 16. D 17. C 18. C 19. B 20. D 21. B 22. A 23. D Page 7

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base?

CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS. 1. According to the Brønsted Lowry definition, which species can function both as an acid and as a base? You might need to know the following K values: CHAPTERS 15 FAKE TEST QUESTIONS CH 3 COOH K a = 1.8 x 10 5 Benzoic Acid K a = 6.5 x 10 5 HNO 2 K a = 4.5 x 10 4 NH 3 K b = 1.8 x 10 5 HF K a = 7.2 x 10 4

More information

Chemistry 106 Fall 2007 Exam 3 1. Which one of the following salts will form a neutral solution on dissolving in water?

Chemistry 106 Fall 2007 Exam 3 1. Which one of the following salts will form a neutral solution on dissolving in water? 1. Which one of the following salts will form a neutral solution on dissolving in water? A. NaCN B. NH 4 NO 3 C. NaCl D. KNO 2 E. FeCl 3 2. Which one of the following is a buffer solution? A. 0.10 M KCN

More information

Name period Unit 9: acid/base equilibrium

Name period Unit 9: acid/base equilibrium Name period Unit 9: acid/base equilibrium 1. What is the difference between the Arrhenius and the BronstedLowry definition of an acid? Arrhenious acids give H + in water BronstedLowry acids are proton

More information

Chapter 17. The best buffer choice for ph 7 is NaH 2 PO 4 /Na 2 HPO 4. 19)

Chapter 17. The best buffer choice for ph 7 is NaH 2 PO 4 /Na 2 HPO 4. 19) Chapter 17 2) a) HCl and CH 3 COOH are both acids. A buffer must have an acid/base conjugate pair. b) NaH 2 PO 4 and Na 2 HPO 4 are an acid/base conjugate pair. They will make an excellent buffer. c) H

More information

CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp)

CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) 1 Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. Substance Constant Substance Constant HCO

More information

2. Write a balanced chemical equation which corresponds to the following equilibrium constant expression. 1/2 3/ 2

2. Write a balanced chemical equation which corresponds to the following equilibrium constant expression. 1/2 3/ 2 Practice Problems for Chem. 1B Exam 1 F2011 These represent the concepts covered for exam 1. There may be some additional net ionic equations from chem. 1A. This is not the exact exam! Sections 16.1-16.3

More information

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is:

1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: 1. For the equilibrium that exists in an aqueous solution of nitrous acid (HNO 2, a weak acid), the equilibrium constant expression is: a) K = [H+ ][NO 2 ] [HNO 2 ] b) K = [H+ ][N][O] 2 [HNO 2 ] c) K =

More information

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions.

1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. Exercise #1 Brønsted-Lowry s and Bases 1. Identify the Bronsted-Lowry acids and bases and the conjugate acid base pairs in the following reactions. (a) HCl(aq) + H 2 O(l) H 3 O + (aq) + Cl (aq) (b) H 2

More information

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

CHEM 1212 Test II. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHEM 1212 Test II MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that est completes the statement or answers the question. 1) At 1000 K, the equilirium constant for the reaction is K p = 0.013. 2NO (g) +

More information

CHEM 102: Sample Test 5

CHEM 102: Sample Test 5 CHEM 102: Sample Test 5 CHAPTER 17 1. When H 2 SO 4 is dissolved in water, which species would be found in the water at equilibrium in measurable amounts? a. H 2 SO 4 b. H 3 SO + 4 c. HSO 4 d. SO 2 4 e.

More information

3. Which of the following describes a conjugate acid-base pair for the following equilibrium? CN - (aq) + CH 3 NH 3 + (aq) H 2 CO 3 (aq) + H 2 O (l)

3. Which of the following describes a conjugate acid-base pair for the following equilibrium? CN - (aq) + CH 3 NH 3 + (aq) H 2 CO 3 (aq) + H 2 O (l) Acids, Bases & Redox 1 Practice Problems for Assignment 8 1. A substance which produces OH ions in solution is a definition for which of the following? (a) an Arrhenius acid (b) an Arrhenius base (c) a

More information

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration

Titrations. Acid-Base Indicators and Titration Curves. Shapes of Titration Curves. A titration curve is a graphical history of a titration Acid-Base Indicators and Titration Curves Titrations In a titration a solution of accurately known concentration is added gradually added to another solution of unknown concentration until the chemical

More information

Chemistry 212 EXAM 2 February 17, 2004 KEY

Chemistry 212 EXAM 2 February 17, 2004 KEY 1 Chemistry 212 EXAM 2 February 17, 2004 100_ (of 100) KEY Name Part 1: Multiple Choice. (1 point 4. The equilibrium constant for the each, circle only one answer, reaction 1. For the equilibrium that

More information

Acids and Bases. Chapter 16

Acids and Bases. Chapter 16 Acids and Bases Chapter 16 The Arrhenius Model An acid is any substance that produces hydrogen ions, H +, in an aqueous solution. Example: when hydrogen chloride gas is dissolved in water, the following

More information

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid

AP Chemistry- Acids and Bases General Properties of Acids and Bases. Bases- originally defined as any substance that neutralized an acid AP Chemistry Acids and Bases General Properties of Acids and Bases Acids Electrolyte Taste Litmus Phenolphthalein React with metals to give off H 2 gas H 2 SO 4 (aq) + Mg (s) MgSO 4 (aq) + H 2 (g) Ionize

More information

Review for Solving ph Problems:

Review for Solving ph Problems: Review for Solving ph Problems: Acid Ionization: HA H 2 O A - H 3 O CH 3 COOH H 2 O CH 3 COO - H 3 O Base Ionization: B H 2 O BH OH - 1) Strong Acid complete dissociation [H ] is equal to original [HA]

More information

Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems.

Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. 1 CH302 Exam 4 Practice Problems (buffers, titrations, Ksp) Equilibrium Constants The following equilibrium constants will be useful for some of the problems. Substance Constant Substance Constant HCO

More information

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions

Lecture 6. Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Classes of Chemical Reactions Lecture 6 Outline 6.1 The Role of Water as a Solvent 6.2 Precipitation Reactions 6.3 Acid-Base Reactions 1 Electron distribution in molecules of H 2 and H 2 O The

More information

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l)

If we write these equations in ionic form, in each case the net ionic equation is the same; H 3 O + (aq) + OH - (aq) H 2H 2 O(l) CHEM 1105 ACIDS AND BASES 1. Early Definitions Taste: Effect on Indicators: Neutralization: acids - sour; bases - bitter acids turn blue litmus red; bases turn red litmus blue phenolphthalein is colourless

More information

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases

Chem 1B Dr. White 1. Chapter 14 Acids and Bases. 14.1 Nature of Acids and Bases. A. Acids. B. Bases Chem 1B Dr. White 1 Chapter 14 Acids and Bases 14.1 Nature of Acids and Bases A. Acids B. Bases Chem 1B Dr. White 2 C. Arrhenius Definition 1. acid 2. base 3. Acid-base reaction involving Arrhenius acids

More information

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c

CHAPTER 9. ANS: a. ANS: d. ANS: c. ANS: a. ANS: c CHAPTER 9 1. Which one of the following is the acid in vinegar? a. acetic acid b. citric acid c. muriatic acid d. ascorbic acid 2. Which is a basic or alkaline substance? a. gastric fluid b. black coffee

More information

WEAK ACIDS AND BASES

WEAK ACIDS AND BASES WEAK ACIDS AND BASES [MH5; Chapter 13] Recall that a strong acid or base is one which completely ionizes in water... In contrast a weak acid or base is only partially ionized in aqueous solution... The

More information

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN -

QUESTION (2012:3) (a) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. CO 3 H 2 O OH HCN CN - QUESTION (2012:3) (i) Complete the table below showing the conjugate acids and bases. Conjugate acid Conjugate base - HCO 3 2 CO 3 H 2 O OH HCN CN - (ii) HPO 4 2 (aq) Write equations for the reactions

More information

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c

2) The equilibrium constant is given for two of the reactions below. Determine the value of the missing equilibrium constant. AB(g) + A(g) A2B(g) K c 1) Which of the following statements is FALSE? A) When K >> 1, the forward reaction is favored and essentially goes to completion. B) When K

More information

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M

16. What is the H 3 O + concentration of a solution that has an OH concentration of 1 10 3 M? 1) 1 10 4 M 3) 1 10 11 M 1. If the [OH ] = 1 10 4 at 298 K for a given solution, the [H + ] of the solution is equal to 1) 1 10 14 3) 1 10 6 2) 1 10 10 4) 1 10 4 2. Based on Reference Table V, which is the strongest base? 1) NO

More information

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq)

Acids and Bases. Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Chemistry 4th Edition McMurry/Fay. MOH(aq) M + (aq) + OH (aq) 15 Ch a pt e r Aqueous Equilibria: Acids and Bases Chemistry th Edition McMurry/Fay Dr. Paul Charlesworth Michigan Technological University AcidBase Concepts 01 Arrhenius Acid: A substance which dissociates

More information

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g.

ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures miscible two liquids that and form a immiscible two liquids that form a e.g. Unit 7 Solutions, Acids & Bases Solution mixture + solvent - substance present in the amount solute - in the solvent solvent molecules solute particles ionic substances (separate) based on! Liquid Mixtures

More information

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical?

6) Which compound is manufactured in larger quantities in the U.S. than any other industrial chemical? MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which statement concerning Arrhenius acid-base theory is not correct? A) Acid-base reactions must

More information

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2-

Note: (H 3 O + = hydronium ion = H + = proton) Example: HS - + H 2 O H 3 O + + S 2- AcidBase Chemistry Arrhenius acid: Substance that dissolves in water and provides H + ions Arrhenius base: Substance that dissolves in water and provides OH ions Examples: HCl H + and Cl Acid NaOH Na +

More information

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11

1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436 #1, 7, 8, 11 SCH3U- R.H.KING ACADEMY SOLUTION & ACID/BASE WORKSHEET Name: The importance of water - MAKING CONNECTION READING 1. Read P. 368-375, P. 382-387 & P. 429-436; P. 375 # 1-11 & P. 389 # 1,7,9,12,15; P. 436

More information

Acid and Base Multiple Choice

Acid and Base Multiple Choice Acid and Base Multiple Choice January 1999 21. Consider the following acidbase equilibrium: HCO 3 + H 2 O H 2 CO 3 + OH In the reaction above, the BrönstedLowry acids are A. H 2 O and OH B. HCO 3 and OH

More information

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases

Chapter 15: Acids, Bases, and Salts. 15.1: Acids and Bases Chapter 15: Acids, Bases, and Salts Name: 15.1: Acids and Bases Define an Acid: Define a Base: Ex of an acid in aqueous solution: Ex of a base in aqueous solution: List some of the properties of acids

More information

V. POLYPROTIC ACID IONIZATION. NOTICE: K a1 > K a2 > K a3 EQUILIBRIUM PART 2. A. Polyprotic acids are acids with two or more acidic hydrogens.

V. POLYPROTIC ACID IONIZATION. NOTICE: K a1 > K a2 > K a3 EQUILIBRIUM PART 2. A. Polyprotic acids are acids with two or more acidic hydrogens. EQUILIBRIUM PART 2 V. POLYPROTIC ACID IONIZATION A. Polyprotic acids are acids with two or more acidic hydrogens. monoprotic: HC 2 H 3 O 2, HCN, HNO 2, HNO 3 diprotic: H 2 SO 4, H 2 SO 3, H 2 S triprotic:

More information

Acid-Base Titrations. Setup for a Typical Titration. Titration 1

Acid-Base Titrations. Setup for a Typical Titration. Titration 1 Titration 1 Acid-Base Titrations Molarities of acidic and basic solutions can be used to convert back and forth between moles of solutes and volumes of their solutions, but how are the molarities of these

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A.P. Chemistry Practice Test: Ch. 14, Acids and Bases Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The conjugate base of HSO4 - is A) H2SO4

More information

CHM1 Review for Exam 12

CHM1 Review for Exam 12 Topics Solutions 1. Arrhenius Acids and bases a. An acid increases the H + concentration in b. A base increases the OH - concentration in 2. Strong acids and bases completely dissociate 3. Weak acids and

More information

Copyright 2009 by Pearson Education, Inc. Upper Saddle River, New Jersey 07458 All rights reserved.

Copyright 2009 by Pearson Education, Inc. Upper Saddle River, New Jersey 07458 All rights reserved. Sample Exercise 17.1 Calculating the ph When a Common Ion is Involved What is the ph of a solution made by adding 0.30 mol of acetic acid and 0.30 mol of sodium acetate to enough water to make 1.0 L of

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base A4 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA 1. LEWIS acid electron pair acceptor H, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N BF 3 see

More information

Ch. 7 - Acids and Bases cont. Determining Acid Strength. Determining Acid Strength

Ch. 7 - Acids and Bases cont. Determining Acid Strength. Determining Acid Strength Ch. 7 - Acids and Bases cont. Last Week Arrhenius vs. Bronsted-Lowry Acids and Bases Conjugate Acid-Base Pairs Water: Acid or Base ph and Related Simple Calculations Today Acid Strength More ph Calculations

More information

Chapter 16: Acid-Base Equilibria

Chapter 16: Acid-Base Equilibria Chapter 16: Acid-Base Equilibria In the 1 st half of this chapter we will focus on the equilibria that exist in aqueous solutions containing: weak acids polyprotic acids weak bases salts use equilibrium

More information

Worksheet 4. (b) Compute the equilibrium constant corresponding to the equation you wrote.

Worksheet 4. (b) Compute the equilibrium constant corresponding to the equation you wrote. 1. At 298 K, F 3 SSF (g) decomposes partially to SF 2 (g). At equilibrium, the partial pressure of SF 2 (g) is 1.1 10-4 atm and the partial pressure of F 3 SSF is 0.0484 atm. (a) Write a balanced equilibrium

More information

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions

Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Acid-Base (Proton-Transfer) Reactions Chapter 17 An example of equilibrium: Acid base chemistry What are acids and bases? Every day descriptions Chemical description of acidic and basic solutions by Arrhenius

More information

Worksheet 23 Strong Acid/Strong Base Titrations

Worksheet 23 Strong Acid/Strong Base Titrations Worksheet 2 Strong Acid/Strong Base Titrations A. Initial ph This is always determined based solely on the initial concentration of the acid or base being titrated. Every mole of acid or base will produce

More information

AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions

AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions 1 Aqueous Equilibria: Buffers & Titrations AMHS AP Chemistry Multiple Choice questions Name Common-Ion Effect 1) The ph of a solution that contains 0.818 M acetic acid (K a = 1.77x10-5 ) and 0.172 M sodium

More information

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water.

Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the behavior of water. Acids and Bases Know the definition of Arrhenius, Bronsted-Lowry, and Lewis acid and base. Autoionization of Water Since we will be dealing with aqueous acid and base solution, first we must examine the

More information

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE

Acids and Bases: Definitions. Brønsted-Lowry Acids and Bases. Brønsted-Lowry Acids and Bases CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE CHEMISTRY THE CENTRAL SCIENCE Professor Angelo R. Rossi Department of Chemistry Spring Semester Acids and Bases: Definitions Arrhenius Definition of Acids and Bases Acids are substances which increase

More information

CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA

CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA CHAPTER 18 ACID-BASE EQUILIBRIA 18.1 The Arrhenius definition classified substances as being acids or bases by their behavior in the solvent water. 18. All Arrhenius acids contain hydrogen and produce

More information

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases

Chapter 17. How are acids different from bases? Acid Physical properties. Base. Explaining the difference in properties of acids and bases Chapter 17 Acids and Bases How are acids different from bases? Acid Physical properties Base Physical properties Tastes sour Tastes bitter Feels slippery or slimy Chemical properties Chemical properties

More information

Experiment 1 Chemical Reactions and Net Ionic Equations

Experiment 1 Chemical Reactions and Net Ionic Equations Experiment 1 Chemical Reactions and Net Ionic Equations I. Objective: To predict the products of some displacement reactions and write net ionic equations. II. Chemical Principles: A. Reaction Types. Chemical

More information

Chapter 14 - Acids and Bases

Chapter 14 - Acids and Bases Chapter 14 - Acids and Bases 14.1 The Nature of Acids and Bases A. Arrhenius Model 1. Acids produce hydrogen ions in aqueous solutions 2. Bases produce hydroxide ions in aqueous solutions B. Bronsted-Lowry

More information

Chemical equilibria Buffer solutions

Chemical equilibria Buffer solutions Chemical equilibria Buffer solutions Definition The buffer solutions have the ability to resist changes in ph when smaller amounts of acid or base is added. Importance They are applied in the chemical

More information

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness.

Answer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. nswer the following questions on notebook paper, to be collected and graded for correctness. 1. Name the following binary acids: a. HCl hydrochloric acid b. HF hydrofluoric acid c. H 2 S hydrosulfuric

More information

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition

Acid-Base 2/27/2012. Definitions of Acids/Bases. Acid-Base Behavior. Arrhenius Definition. Arrhenius Definition Acids Taste sour Burn Skin Turn Litmus Red Dissolve metals Citrus fruit Vitamin C (Ascorbic Acid) Vinegar Battery Acid Bases Taste Bitter Behavior Burn Skin/Feel Slippery Turn Litmus Blue Soap Ammonia

More information

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts

Acids and Bases. Basic Definitions & Concepts Acids and Bases CHEM 102! T. Hughbanks! Basic Definitions & Concepts Most basic concepts are given clearly in your text - these notes will only list these as topics discussed, so there will be less detail.!

More information

Name: Class: Date: 2 4 (aq)

Name: Class: Date: 2 4 (aq) Name: Class: Date: Unit 4 Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1) The balanced molecular equation for complete neutralization of

More information

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICAL REACTIONS Chemical reaction = process during which original substances change to new substances, reactants turn to... The bonds of reactants... and new bonds are... The classification of reactions: 1. Classification

More information

Equilibrium Practice Problems

Equilibrium Practice Problems Equilibrium Practice Problems 1. Write the equilibrium expression for each of the following reactions: N 2 (g) + 3 H 2 (g) 2 NH 3 (g) K = [NH 3 ] 2 [N 2 ] [H 2 ] 3 I 2 (s) + Cl 2 (g) 2 ICl (g) K = [ICl]

More information

UNIT (6) ACIDS AND BASES

UNIT (6) ACIDS AND BASES UNIT (6) ACIDS AND BASES 6.1 Arrhenius Definition of Acids and Bases Definitions for acids and bases were proposed by the Swedish chemist Savante Arrhenius in 1884. Acids were defined as compounds that

More information

14-Jul-12 Chemsheets A

14-Jul-12 Chemsheets A www.chemsheets.co.uk 14-Jul-12 Chemsheets A2 009 1 BRONSTED-LOWRY ACIDS & BASES Bronsted-Lowry acid = proton donor (H + = proton) Bronsted-Lowry base = proton acceptor (H + = proton) Bronsted-Lowry acid-base

More information

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic

p3 Recognizing Acid/Base Properties when p11 Recognizing Basic versus Nonbasic General Chemistry II Jasperse Acid-Base Chemistry. Extra Practice Problems 1 General Types/Groups of problems: Conceptual Questions. Acids, Bases, and p1 K b and pk b, Base Strength, and using K b or p7-10

More information

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory.

Q.1 Classify the following according to Lewis theory and Brønsted-Lowry theory. Acid-base 2816 1 Acid-base theories ACIDS & BASES - IONIC EQUILIBRIA LEWIS acid electron pair acceptor H +, AlCl 3 base electron pair donor NH 3, H 2 O, C 2 H 5 OH, OH e.g. H 3 N: -> BF 3 > H 3 N + BF

More information

ph: Measurement and Uses

ph: Measurement and Uses ph: Measurement and Uses One of the most important properties of aqueous solutions is the concentration of hydrogen ion. The concentration of H + (or H 3 O + ) affects the solubility of inorganic and organic

More information

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid

NH 3 + H 2 O + OH - NH 4. Acid-Base Concepts -- Chapter 15 + H + Conjugate Acid-Base Pairs: - H + base. acid Acid-Base Concepts -- Chapter 15 1. Arrhenius Acid-Base Concept (last semester) Acid: H+ supplier Base: OH- supplier 2. Brønsted-Lowry Acid-Base Concept (more general) (a) Definition (H+ transfer) Acid:

More information

Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria

Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria Chem 116 POGIL Worksheet - Week 10 - Solutions Weak Acid and Base Equilibria Key Questions 1. A 0.0100 M solution of a weak acid HA has a ph of 2.60. What is the value of K a for the acid? [Hint: What

More information

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50

Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Name: Score: / 50 Chapter 19: Acids and Bases Homework Packet (50 pts) Topic pg Section 19.1 1-3 Section 19.2 3-6 Section 19.3 6-7 Section 19.4 8 Naming Acids 9 Properties of Acids/Bases 10-11 Conjugate Acid/Base Pairs

More information

TOPIC 11: Acids and Bases

TOPIC 11: Acids and Bases TOPIC 11: Acids and Bases ELECTROLYTES are substances that when dissolves in water conduct electricity. They conduct electricity because they will break apart into Ex. NaCl(s)! Na + (aq) + Cl - (aq), and

More information

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens.

Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens. Name: Per: Date: Unit 11 - Acids, Bases and Salts Chemistry Accelerated Chemistry I Define each of the following: 1. Acidic hydrogens 2. Binary acids 3. Oxyacids 4. Carboxylic acid 5. Amines Name the following

More information

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07

CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 CHEM 101/105 Aqueous Solutions (continued) Lect-07 aqueous acid/base reactions a. a little bit more about water Water is a polar substance. This means water is able to "solvate" ions rather well. Another

More information

1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) 3 (s) + H 2 (g)

1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) 3 (s) + H 2 (g) 1. When the following equation is balanced, the coefficient of Al is. Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) (s) + H 2 (g) A) 1 B) 2 C) 4 D) 5 E) Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH) (s) + H 2 (g) Al (s) + H 2 O (l)? Al(OH)

More information

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction.

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 1 REACTIONS AND YIELD ANSWERS stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 2C 8 H 18 (l) + 25O 2 16CO 2 (g) + 18H 2 O(g) From the equation, 16 moles of CO 2 (a greenhouse

More information

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases

Acid/base Definitions. Acid/Base Definitions. Acid / Base Chemistry. Acid/Base Definitions. Identifying Acids and Bases Acids Identifying Acids and Bases Acid (anhydrides) contains H+ ions as the cation, with and other element as the anion Non-metal oxide H2SO4 HI P2O5 Bases Base (anhydrides) Contains OH- as the anion Combined

More information

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent

Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent 1 Ch 8.5 Solution Concentration Units % (m/m or w/w) = mass of solute x 100 total mass of solution mass of solution = mass solute + mass solvent % (v/v) = volume of solute x 100 volume of solution filled

More information

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water

Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Chapter 16: Acid-Base and Solubility Equilibria: Reactions in Soil and Water Problems: 16.2-16.86 16.1 ACIDS AND BASES: THE BRØNSTED-LOWRY MODEL PROPERTIES OF ACIDS & BASES Acids produce hydrogen ions,

More information

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis

Types of Reactions. What are Acids &Bases? Chapter 15. Acids & Bases. Definition? a) Arrhenius. b) Bronsted-Lowry. c) Lewis Chapter 15. Acids & Bases Acid/Base Definitions Types of Acids/bases Polyprotic Acids The Ion Product for Water The ph and Other p Scales Aqueous Solutions of Acids and Bases Hydrolysis The Common Ion

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 Acid-Base Equilibria Learning goals and key skills: Understand the nature of the hydrated proton, represented as either H + (aq) or H 3 O + (aq) Define and identify Arrhenuis acids and bases.

More information

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016

CHEM 12 Acids and Bases 3/22/2016 Acids and Bases Name: Expected background knowledge from acids and bases introductory reading: Definitions (Arrhenius, BL) of an acid and base Definitions of conjugate acid and base pairs Properties of

More information

Experiment 9 - Double Displacement Reactions

Experiment 9 - Double Displacement Reactions Experiment 9 - Double Displacement Reactions A double displacement reaction involves two ionic compounds that are dissolved in water. In a double displacement reaction, it appears as though the ions are

More information

Common Ion Effects. CH 3 CO 2 (aq) + Na + (aq)

Common Ion Effects. CH 3 CO 2 (aq) + Na + (aq) Common Ion Effects If two reactions both involve the same ion, then one reaction can effect the equilibrium position of the other reaction. The ion that appears in both reactions is the common ion. Buffers

More information

Worksheet 4-2 Bronsted Acids and Equilibria

Worksheet 4-2 Bronsted Acids and Equilibria Worksheet 42 Bronsted Acids and Equilibria Worksheet 42 Bronsted Acids and Equilibria Name Date Due Hand In With Corrections by 1. Write the formula for a proton 2. Write the formula for a hydrated proton

More information

AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES

AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES AP FREE RESPONSE QUESTIONS ACIDS/BASES 199 D A chemical reaction occurs when 100. milliliters of 0.200molar HCl is added dropwise to 100. milliliters of 0.100molar Na 3 P0 solution. (a) Write the two net

More information

Acids and Bases: A Brief Review

Acids and Bases: A Brief Review Acids and : A Brief Review Acids: taste sour and cause dyes to change color. : taste bitter and feel soapy. Arrhenius: acids increase [H ] bases increase [OH ] in solution. Arrhenius: acid base salt water.

More information

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases

Acid-Base Chemistry. Brønsted-Lowry Acids & Bases Acid-Base Chemistry ν There are a couple of ways to define acids and bases ν Brønsted-Lowry acids and bases ν Acid: H + ion donor ν Base: H + ion acceptor ν Lewis acids and bases ν Acid: electron pair

More information

Bronsted- Lowry Acid Base Chemistry

Bronsted- Lowry Acid Base Chemistry Bronsted Lowry Acid Base Chemistry Just a few reminders What makes an acid an acid? A BronstedLowry Acid is a compound that donates a proton (a hydrogen ion with a positive charge, H + ) o Think of the

More information

4. Acid Base Chemistry

4. Acid Base Chemistry 4. Acid Base Chemistry 4.1. Terminology: 4.1.1. Bronsted / Lowry Acid: "An acid is a substance which can donate a hydrogen ion (H+) or a proton, while a base is a substance that accepts a proton. B + HA

More information

Equilibria Involving Acids & Bases

Equilibria Involving Acids & Bases Week 9 Equilibria Involving Acids & Bases Acidic and basic solutions Self-ionisation of water Through reaction with itself: The concentration of water in aqueous solutions is virtually constant at about

More information

Chemistry: Chemical Equations

Chemistry: Chemical Equations Chemistry: Chemical Equations Write a balanced chemical equation for each word equation. Include the phase of each substance in the equation. Classify the reaction as synthesis, decomposition, single replacement,

More information

4C-6 ph of a solution containing 0.75 M lactic acid and 0.25 M sodium lactate. Use the buffer formula: + ] and [OH ] <<.25 and.75.

4C-6 ph of a solution containing 0.75 M lactic acid and 0.25 M sodium lactate. Use the buffer formula: + ] and [OH ] <<.25 and.75. Chem 220 Buffer Problems Exploration C You should memorize the buffer formulas. They look like the K a definition but have added restrictions. K a = [H +]M NaA M HA K a = [H +]M B M BHCl if [H + ] and

More information

Acids and Bases. When an acid loses a proton, the resulting species is its conjugate base. For example, NH 3 + H +

Acids and Bases. When an acid loses a proton, the resulting species is its conjugate base. For example, NH 3 + H + Acids and Bases Definitions An acid is a proton donor, e.g. HCl. For example, consider the reaction between HCl and H 2 O. HCl + H 2 O H 3 O + + Cl - Acid In this reaction, HCl donates a proton to H 2

More information

ph of strong acid and base

ph of strong acid and base ph of strong acid and base What does strong mean in terms of acids and bases? Solubility. Basically, if you say an acid or base is strong, then it dissociates 100% in water. These types of situations are

More information

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present.

Write the acid-base equilibria connecting all components in the aqueous solution. Now list all of the species present. Chapter 16 Acids and Bases Concept Check 16.1 Chemists in the seventeenth century discovered that the substance that gives red ants their irritating bite is an acid with the formula HCHO 2. They called

More information

General Chemistry II Chapter 20

General Chemistry II Chapter 20 1 General Chemistry II Chapter 0 Ionic Equilibria: Principle There are many compounds that appear to be insoluble in aqueous solution (nonelectrolytes). That is, when we add a certain compound to water

More information

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions.

Aqueous Solutions. Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water. A Solute. Types of Chemical Reactions. Aqueous Solutions and Solution Stoichiometry Water is the dissolving medium, or solvent. Some Properties of Water Water is bent or V-shaped. The O-H bonds are covalent. Water is a polar molecule. Hydration

More information

Notes: Acids and Bases

Notes: Acids and Bases Name Chemistry Pre-AP Notes: Acids and Bases Period I. Describing Acids and Bases A. Properties of Acids taste ph 7 Acids change color of an (e.g. blue litmus paper turns in the presence of an acid) React

More information

Experiment 8 - Double Displacement Reactions

Experiment 8 - Double Displacement Reactions Experiment 8 - Double Displacement Reactions A double displacement reaction involves two ionic compounds that are dissolved in water. In a double displacement reaction, it appears as though the ions are

More information

Chapter 16 Acid-Base Equilibria

Chapter 16 Acid-Base Equilibria Chapter 16 AcidBase Equilibria Acids and bases are found in many common substances and are important in life processes. Group Work: Make a list of some common acids and bases. How do we know which is which?

More information

Topic 5. Acid and Bases

Topic 5. Acid and Bases Topic 5 5-1 Acid and Bases Acid and Bases 5-2 There are a number definitions for aicd and bases, depending on what is convenient to use in a particular situation: Arrhenius and Ostwald: Theory of electrolyte

More information

Topic 8 Acids and bases 6 hours

Topic 8 Acids and bases 6 hours Topic 8 Acids and bases 6 hours Hydronium ion (H3O + ) = more stable form of hydrogen ion (H + ) H + + H2O H3O + 8.1 Theories of acids and bases 2 hours 1. Arrhenius H-X / M-OH ACID a substance that dissociates

More information

Chapter 21 Buffers and the titration of Acids and Bases Shuffle order make 21-3 last!

Chapter 21 Buffers and the titration of Acids and Bases Shuffle order make 21-3 last! Chapter 21 Buffers and the titration of Acids and Bases Shuffle order make 213 last! 211 The HendersonHasselbalch Equation What happens when you mix an acid and its own conjugate base? Using an acetic

More information

Acids, Bases, Salts, and Buffers

Acids, Bases, Salts, and Buffers Acids, Bases, Salts, and Buffers GOAL AND OVERVIEW Hydrolysis of salts will be used to study the acid-base properties of dissolved ions in aqueous solutions. The approximate ph of these solutions will

More information

Acid-Base Equilibrium

Acid-Base Equilibrium AcidBaseEquil 1 Acid-Base Equilibrium See AqueousIons in Chemistry 1110 online notes for review of acid-base fundamentals! Acid- Base Reaction in Aqueous Salt Solutions Recall that use [ ] to mean concentration

More information