EXAM I Sample Exam 1-2 Dr. V. Williamson. FORM A is EXAM I AF, VERSION 2 (v2)

Size: px
Start display at page:

Download "EXAM I Sample Exam 1-2 Dr. V. Williamson. FORM A is EXAM I AF, VERSION 2 (v2)"

Transcription

1 FORM A is EXAM I AF, VERSION 2 (v2) 1. DO NOT TURN THIS PAGE UNTIL DIRECTED TO DO SO. 2. These tests are machine graded; therefore, be sure to use a No. 1 or 2 pencil for marking the answer sheets. 3. Completely blacken the answer circle. If you change an answer, erase completely the previous mark. 4. You may remove you answer sheet from this booklet. If you have a pink test, test form A should be darkened (B for Blue), if it is not, notify your instructor immediately. 5. Fill in your last name, first name, and initial. Blacken the corresponding letters below. 6. Fill in your ID number. CAREFULLY, blacken the corresponding numbers below. 7. Fill in the Dept. Course No. and Section. The Dept. = CHEM, the Course No. = 101, and your section refers to your lecture section. 8. If you want your scores posted by a portion of your ID #, mark A under the option column. 9. READ THE TEST CAREFULLY. The time limit on this test is 50 minutes. 10. Use the test for scratch paper. 11. Mark your answers in this booklet as well as on the answer sheet so you can check your score with the key after the test. 12. There are 20 questions. Each of the multiple-choice questions counts 5 points for a total of 100 points. 13. Your score will be calculated from the number of correct answers. There is no penalty for guessing. 14. Turn in your scan sheet, show your ID, and have your calculator checked by the TA listed on the overhead for your last name. 15. A key will be on the electronic class bulletin board about 2pm. This is accessed through the class homepage ( ). The class average will also be posted when it is confirmed. IMPORTANT INFORMATION: F = 1.8 C + 32 λ = h/mv / λ = -R [(1/n f ) (1/ni )] and R = X 10 m E = -R H [(1/n f 2 ) (1/ni 2 )] and RH = 2.18 X J c = 3.00 X 10 8 m/s h = 6.63 X J s E n = -R H /n 2 Vickie M. Williamson, All Rights Reserved 1

2 1. Which sketch(es) could represent a p orbital? A. 4 & 5 B. 2 & 3 C.l, 4, & 5 D. 2, 3, & 4 E. 1 only 2. [Ar]4s 2 3d 10 4p 3 is the electron configuration of: A. V B. Zn C. Sb D. As E. P 3. The ionization energy is higher for oxygen than for beryllium. Which statement(s) account for this: I. An increase in the numbers of electron shells. II. An increase in the effective nuclear charge. III. An increase in the atomic radius. A. II and III. B. III only C. I and XII D. I only E. II only 4. What is the frequency (per second, which is Hz) of electromagnetic radiation necessary to move an electron from n=2 to n=4 in a hydrogen atom? A x B. 5.4 x C. 6.2 x D. 8.2 x E. 4.1 x The density of gold is 19.3 g/cm 3. How many grams of gold are in 1.0 qt of gold? (1 L = qt) A. 18 B C. 1.8 x 10-2 D E. 1.8 x Which particle has 48 electrons? A Sn2+ B Sn4+ C Cd2+ D Ti E Ga 7. The series which correctly lists from left to right a halogen, an alkaline earth, a transition metal, and an alkali metal is A. F, Sr, Fe, Sn B. Br, Ba, Cr, Na C. Cl, K, V, Mg D. O, Ca, Ce, Al E. Cl, Na, Fe, Ca 8. Which one of the following forms of electromagnetic radiation has the shortest wavelength? (frequencies are given in parentheses in HZ or sec -1 ) A. radio waves (10 6 ) B. microwave (10 10 ) C. X ray (10 18 ) D. ultraviolet(10 15 ) E. infrared (10 13 ) Vickie M. Williamson, All Rights Reserved 1

3 9. How many significant figures should there be in the answer to the following problem? ( ) (1.79 x 10 5 ) 1.39 A.2 B.3 C.1 D.5 E Which of the following is (are) FALSE? I. Dalton was NOT the first person to describe atoms. II. The Thomson model of the atom contained negative electrons embedded in a positive mass. III. Rutherford s positive particles were deflected by gold foil, showing that the gold atoms had a small dense negative center. IV. Bohr s model of the atom was based on the idea that electrons could contain all energy values since every color of light was given off in the flame tests. A. III, IV B. I,II C. I, IV D. II, III E. all are true 11. The table shown below lists the naturally occurring isotopes of element X. Use this data to calculate the average atomic mass of element X. Mass of Isotope Isotopic Abundance amu 28.6% amu 13.3% amu 58.1% A B C D E Elements with the outermost electron configuration ns 2 np 2 are found in which portion of the periodic table? A. R B.S C. Y D. V E. second column in T 13. Select the smallest atom from the following list. A. Rb B. Cl C. Fe D. P E. Na Vickie M. Williamson, All Rights Reserved 2

4 14. Calculate the wavelength of a baseball of mass 5.25 oz traveling at 92.5 miles per hour. (1 mile = 1609 m and 1 kg = lb) (Hint: convert both to the units you need.) A x m B x m C x m D x m E x m 15. What is the Fahrenheit temperature that corresponds to 0 K? A. 549 F B. 523 F C. 434 F D. 459 F E. 120 F 16. Which element from the following list has the greatest electronegativity and what is the reason? Si, Mg, P, S, K A. Mg, because it smaller than K and only has 2 outer shell electrons. B. K, because it is the largest and needs to get rid of 1 electron to have a complete outer electron shell. C. S, because it is the smallest and has a more complete main electron shell. D. Mg, because it is the smallest metal and will not accept an electron easily. E. S, because it is the largest nonmetal and will lose an electron easily. 17. Which one of the following represents a possible set of quantum numbers (in the order n, 1, m 1, m s ) for an electron in an atom? A. 2,2,0,1/2 B.2,1,0,0 C. 2,1,-1,1/2 D. 2,0,1,-l/2 E. 3,3,0,-1/2 18. How many orbitals in an atom can have the set of quantum numbers n = 2, l = 1, m 1 = -1? A. 3 B. 1 C. 5 D. 7 E An atom of Fe has two 4s electrons and six 3d electrons. How many unpaired electrons would there be in the Fe 3+ ion? (hint: draw orbital diagrams) A. 3 B. 2 C. 1 D. 5 E Which one of the following is the electron configuration (in order of increasing energy) f or the Co 2+ ion? A. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 9 B. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 0 3d 7 C. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 1 3d 6 D. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 5 E. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 0 3d 5 Vickie M. Williamson, All Rights Reserved 3

5 Key question 5pts each 1 B (D=3pts) 2 D 3 E (A=3pts) 4 C 5 E (A, C =3pts) 6 A 7 B 8 C 9 A 10 A (C,D =3pts) 11 C 12 D 13 B 14 A 15 D 16 C 17 C 18 B 19 D 20 B Vickie M. Williamson, All Rights Reserved 4

6 Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu (145) Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr (237) (244) (243) (247) (247) (251) (252) (257) (258) (259) (262) Periodic Table of Elements IA VIIA 0 (1) (17) (18) H IIA H IIIA IVA VA VIA H He (2) (13) (14) (15) (16) Li Be B C N O F Ne VIIIB Na Mg IIIB IVB VB VIB VIIB IB IIB Al Si P S Cl Ar (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe (98) Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn (209) (210) (222) Fr Ra Ac Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn (223) (226) (227) (267) (268) (271) (272) (270) (276) (281) (280) (285) (284) (289) (288) (293) (292) (294) Department of Chemistry Texas A&M University

B I N G O B I N G O. Hf Cd Na Nb Lr. I Fl Fr Mo Si. Ho Bi Ce Eu Ac. Md Co P Pa Tc. Uut Rh K N. Sb At Md H. Bh Cm H Bi Es. Mo Uus Lu P F.

B I N G O B I N G O. Hf Cd Na Nb Lr. I Fl Fr Mo Si. Ho Bi Ce Eu Ac. Md Co P Pa Tc. Uut Rh K N. Sb At Md H. Bh Cm H Bi Es. Mo Uus Lu P F. Hf Cd Na Nb Lr Ho Bi Ce u Ac I Fl Fr Mo i Md Co P Pa Tc Uut Rh K N Dy Cl N Am b At Md H Y Bh Cm H Bi s Mo Uus Lu P F Cu Ar Ag Mg K Thomas Jefferson National Accelerator Facility - Office of cience ducation

More information

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units!

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! CHEM 10113, Quiz 2 September 7, 2011 Name (please print) All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! IA Periodic Table of the Elements VIIIA (1) (18) 1 2 1 H IIA

More information

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for "n"!

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for n! 179 ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) - We can represent the electron configuration without drawing a diagram or writing down pages of quantum numbers every time. We write the "electron configuration".

More information

The Periodic Table and Periodic Law

The Periodic Table and Periodic Law The Periodic Table and Periodic Law Section 6.1 Development of the Modern Periodic Table In your textbook, reads about the history of the periodic table s development. Use each of the terms below just

More information

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers Key Questions & Exercises Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers 1. The atomic weight of carbon is 12.0107 u, so a mole of carbon has a mass of 12.0107 g. Why doesn t a mole of

More information

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Why? Chemists are concerned with mass relationships in chemical reactions, usually run on a macroscopic scale (grams, kilograms, etc.). To deal with

More information

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered 2. Elements in a specific compound are always present in a definite proportion by mass; for example, in methane, CH 4, 12 g of carbon are combined with

More information

CLASS TEST GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change

CLASS TEST GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change CLASS TEST GRADE PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change MARKS: 45 TIME: hour INSTRUCTIONS AND INFORMATION. Answer ALL the questions. 2. You may use non-programmable calculators. 3. You may

More information

From Quantum to Matter 2006

From Quantum to Matter 2006 From Quantum to Matter 006 Why such a course? Ronald Griessen Vrije Universiteit, Amsterdam AMOLF, May 4, 004 vrije Universiteit amsterdam Why study quantum mechanics? From Quantum to Matter: The main

More information

Chemistry 5 Test 1. You must show your work to receive credit PERIODIC TABLE OF THE ELEMENTS. 5 B 10.81 13 Al 26.98

Chemistry 5 Test 1. You must show your work to receive credit PERIODIC TABLE OF THE ELEMENTS. 5 B 10.81 13 Al 26.98 Chemistry 5 Test 1 Name: You must show your work to receive credit PERIODIC TABLE OF THE ELEMENTS 1A 1 H 1.008 2A 3A 4A 5A 6A 7A 3 Li 6.941 11 Na 22.99 19 K 39.10 37 Rb 85.47 55 Cs 132.9 87 Fr (223) 4

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers.

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers. So, quantum mechanics does not define the path that the electron follows; rather, quantum mechanics works by determining the energy of the electron. Once the energy of an electron is known, the probability

More information

Exam 1. Spring 2012/13 CHE 140 Section: 5701 & 5702 100 total points Date: Mon. Feb. 11 & Tue. Feb. 12, 2013

Exam 1. Spring 2012/13 CHE 140 Section: 5701 & 5702 100 total points Date: Mon. Feb. 11 & Tue. Feb. 12, 2013 + 80 points Exam 1 Spring 2012/13 Name: CHE 140 Section: 5701 & 5702 100 total points Date: Mon. Feb. 11 & Tue. Feb. 12, 2013 Directions: Answer the following questions completely. For multiple choice

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals.

100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals. 2.21 Ionic Bonding 100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals. Forming ions Metal atoms lose electrons to form +ve ions. Non-metal

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

The Lewis structure is a model that gives a description of where the atoms, charges, bonds, and lone pairs of electrons, may be found.

The Lewis structure is a model that gives a description of where the atoms, charges, bonds, and lone pairs of electrons, may be found. CEM110 Week 12 Notes (Chemical Bonding) Page 1 of 8 To help understand molecules (or radicals or ions), VSEPR shapes, and properties (such as polarity and bond length), we will draw the Lewis (or electron

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

1 Arranging the Elements

1 Arranging the Elements CHAPTER 12 1 Arranging the Elements SECTION The Periodic Table BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How are elements arranged on the periodic table?

More information

Inorganic Chemistry review sheet Exam #1

Inorganic Chemistry review sheet Exam #1 Inorganic hemistry review sheet Exam #1 h. 1 General hemistry review reaction types: A/B, redox., single displacement, elimination, addition, rearrangement and solvolysis types of substances: elements,

More information

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Structure of the Atom Elements are abbreviated in scientific shorthand. Symbols on the periodic table are short or abbreviated ways to

More information

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions)

Name: Period: Date: Unit 3 Practice Review (the questions on the test are NOT the same as the review questions) Name: Period: Date: Unit 3 Review: things you will need to know 1. Atomic Theories: Know all the scientists in order. What did they discover? What experiment did they use? 2. Development of the periodic

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 1314 3:30 pm Section Exam II ohn II. Gelder October 16, 2002 Name TA's Name Lab Section INSTRUCTIONS: 1. This examination consists of a total of 8 different pages. The last three pages include a periodic

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

The Role of Triads in the Evolution of the Periodic Table: Past and Present

The Role of Triads in the Evolution of the Periodic Table: Past and Present The Role of Triads in the Evolution of the Periodic Table: Past and Present Eric Scerri Department of Chemistry and Biochemistry, University of California, Los Angeles, Los Angeles, CA 90095; scerri@chem.ucla.edu

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

12B The Periodic Table

12B The Periodic Table The Periodic Table Investigation 12B 12B The Periodic Table How is the periodic table organized? Virtually all the matter you see is made up of combinations of elements. Scientists know of 118 different

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

Rules of Nomenclature for Binary Compounds

Rules of Nomenclature for Binary Compounds NAME: DATE: Rules of Nomenclature for Binary Compounds There are three types of binary compounds: Type I. A metal of fixed charge and a nonmetal; Type II. A metal of variable charge and a nonmetal; and

More information

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Student: 1. The nineteenth century chemists arranged elements in the periodic table according to increasing A. atomic number. B. number of electrons.

More information

REVIEW QUESTIONS Chapter 8

REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Chemistry 101 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Use only a periodic table to answer the following questions. 1. Write complete electron configuration for each of the following elements: a) Aluminum

More information

Electronegativity and Polarity

Electronegativity and Polarity and Polarity N Goalby Chemrevise.org Definition: is the relative tendency of an atom in a molecule to attract electrons in a covalent bond to itself. is measured on the Pauling scale (ranges from 0 to

More information

2. For the following two compounds between oxygen and hydrogen: 3. Tell what discoveries were made by each of the following scientists:

2. For the following two compounds between oxygen and hydrogen: 3. Tell what discoveries were made by each of the following scientists: EXTRA HOMEWORK 1A 1. When Dalton proposed that matter was composed of atoms, why was his Atomic Theory accepted? 2. For the following two compounds between oxygen and hydrogen: Mass of O Mass of H Compound

More information

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity Chapter 8 Electron Configurations Page 1 Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity 8-1. Substances that are weakly attracted to a magnetic field but lose their magnetism when removed from

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge ATOMIC THEORY The smallest component of an element that uniquely defines the identity of that element is called an atom. Individual atoms are extremely small. It would take about fifty million atoms in

More information

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes.

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. 1 PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. Metal Nonmetal Scheme (based on physical properties) Metals - most elements are metals - elements on left

More information

Worksheet 11 - Periodic Trends

Worksheet 11 - Periodic Trends Worksheet 11 - Periodic Trends A number of physical and chemical properties of elements can be predicted from their position in the Periodic Table. Among these properties are Ionization Energy, Electron

More information

Chapter 2 Lecture Notes: Atoms

Chapter 2 Lecture Notes: Atoms Educational Goals Chapter 2 Lecture Notes: Atoms 1. Describe the subatomic structure of an atom. 2. Define the terms element and atomic symbol. 3. Understand how elements are arranged in the periodic table

More information

AP CHEMISTRY CHAPTER REVIEW CHAPTER 6: ELECTRONIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE

AP CHEMISTRY CHAPTER REVIEW CHAPTER 6: ELECTRONIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE AP CHEMISTRY CHAPTER REVIEW CHAPTER 6: ELECTRONIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE You should be familiar with the wavelike properties of light: frequency ( ), wavelength ( ), and energy (E) as well as

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5

Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table. Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 1 Ch 3 Atomic Structure and the Periodic Table Figure 3.1 size relationship is not to scale, ratio of average diameters atom/nucleus = 10 5 2 Atoms are very small and spherical. Radii Range 0.9 x 10-10

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: Hour: Date: Directions: Answer each of the following questions. You need not use complete sentences. 1. Who first published the classification of the

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: per: Date:. 1. By what property did Mendeleev arrange the elements? 2. By what property did Moseley suggest that the periodic table be arranged? 3. What

More information

CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO)

CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO) CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO) Information that most likely will be on the front cover of your exam: h i Z 2 ΔE = @ 2.18 x 10 @ 18 f Z 2 f J j @ k n f 2 n i 2 1. Which of the

More information

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups Periodicity and the Periodic Table the result Dmitri Mendeleev arranged elements in order of their atomic numbers, such that elements with similar properties fell into the same column or group. The Periodic

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson

Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table. Ron Robertson Chemistry - Elements Electron Configurations The Periodic Table Ron Robertson History of Chemistry Before 16 th Century Alchemy Attempts (scientific or otherwise) to change cheap metals into gold no real

More information

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2 Assignment 06 A 1- What is the energy in joules of an electron undergoing a transition from n = 3 to n = 5 in a Bohr hydrogen atom? a) -3.48 x 10-17 J b) 2.18 x 10-19 J c) 1.55 x 10-19 J d) -2.56 x 10-19

More information

chemrevise.org 19/08/2013 Periodicity N Goalby chemrevise.org

chemrevise.org 19/08/2013 Periodicity N Goalby chemrevise.org chemrevise.org 19/8/213 eriodicity Goalby chemrevise.org locks An s-block element will always have an electronic structure where the outer electron is filling a s-sublevel. kewise the outer electron of

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Role of Hydrogen Bonding on Protein Secondary Structure Introduction

Role of Hydrogen Bonding on Protein Secondary Structure Introduction Role of Hydrogen Bonding on Protein Secondary Structure Introduction The function and chemical properties of proteins are determined by its three-dimensional structure. The final architecture of the protein

More information

Natural Sciences I. Lecture 15: Elements and the Periodic Table

Natural Sciences I. Lecture 15: Elements and the Periodic Table Natural Sciences I Lecture 5: Elements and the Periodic Table Classifying MATTER Chapter 0 of your text opens with a discussion of the types of chemical bonds, and also includes a review (pp. 4-4) of the

More information

ORTEC DET-SW-UPG. Latest Software Features. Ease of Use. Source Location with the Detective V3 Software

ORTEC DET-SW-UPG. Latest Software Features. Ease of Use. Source Location with the Detective V3 Software ORTEC DET-SW-UPG Latest Software Features Three Search Modes: Gamma/Neutron total count rate. SNM search mode. Sliding average "monitor" mode. (NEW) User choice of identification schemes: Classify mode

More information

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table

Chapter -9. Classification of Elements The periodic Table Chapter -9 Classification of Elements The periodic Table SYNOPSIS From the earliest times, scientists have been trying to classify the available elements on the basis of their properties. Dobereiner proposed

More information

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 The Advanced Placement Examination in Chemistry Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 Atomic Theory and Periodicity Part I 1984 1. Which of

More information

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table The Periodic Law and the Periodic Table In the early 1800's many elements had been discovered and found to have different properties. In 1817 Döbreiner's

More information

Paper 3 and Paper 4. CC4 The Periodic Table. The learning journey

Paper 3 and Paper 4. CC4 The Periodic Table. The learning journey Paper 3 and Paper 4 CC4 The Periodic Table There are over 100 known elements. The modern periodic table is a chart that arranges these elements in a way that is useful to chemists. Thanks to the periodic

More information

Chem 111 Evening Exam #3

Chem 111 Evening Exam #3 * Enter your answers on the bubble sheet. Turn in all sheets. * This exam is composed of 25 questions on 7 pages total. Go initially through the exam and answer the questions you can answer quickly. Then

More information

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B.

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of A. neutrons in the nucleus B. protons in the nucleus 2. All of the atoms of argon have the same A. mass number B. atomic number C.

More information

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet Unit 2: Atomic Theory Practice Packet 1 Name History of Atomic Theory Period Fill in the missing information in the chart below: Name of Researcher Equipment Sketch of Model Major Idea/Discovery N/A All

More information

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass Composition and Structure of the Atom Atom: basic unit of an element; smallest unit that retains chemical properties of an element Subatomic particles: Small particles that are the building blocks from

More information

1) is credited with developing the concept of atomic numbers.

1) is credited with developing the concept of atomic numbers. Chemistry Chapter 14 Review Name answer key General Concept Questions 1) is credited with developing the concept of atomic numbers. A) Dmitri Mendeleev B) Lothar Meyer C) Henry Moseley D) Ernest Rutherford

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

Chapter 1 1.9 I (Ca) vs. I (Zn)? (Sr) vs. I (Ba) vs. I (Ra)? 1.11 I2 of some period 4 elements?

Chapter 1 1.9 I (Ca) vs. I (Zn)? (Sr) vs. I (Ba) vs. I (Ra)? 1.11 I2 of some period 4 elements? Chapter 1 1.9 I(Ca) vs. I(Zn)? The first ionization energies of calcium and zinc are 6.11 and 9.39 ev, respectively (see Appendix 1). Both of these atoms have an electron configuration that ends with 4s

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Name PRE-TEST. Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true ("T") or false ("F").

Name PRE-TEST. Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true (T) or false (F). 1 PRETEST Directions: Circle the letter indicating whether the following statements are either true ("T") or false ("F"). T F 1. Chemical elements with similar chemical properties are referred to as a

More information

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table.

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. Chapter 5 Periodic Table Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. How did he organize the elements? According to similarities in their chemical and physical

More information

Atoms: The Building Blocks of Matter

Atoms: The Building Blocks of Matter CHAPTER 3 REVIEW Atoms: The Building Blocks of Matter SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. Why is Democritus s view of matter considered only an idea, while Dalton

More information

Periodic Table Puzzle 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I

Periodic Table Puzzle 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I Periodic Table Puzzle 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I F G H B A E J D Place the letter of each of the above elements next to its description below. 1. An alkali metal 2. An alkaline earth

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Questions - Chapter 7 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following represents an impossible set of

More information

Crystal Chemistry. This document last updated on 22-Sep-2014

Crystal Chemistry. This document last updated on 22-Sep-2014 Page 1 of 14 EENS 2110 Tulane University Crystal Chemistry Mineralogy Prof. Stephen A. Nelson This document last updated on 22-Sep-2014 As we have been discussing for the last several weeks, crystals,

More information

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE CHAPTER 13 THE PERIODIC TABLE OVERVIEW The periodic table is usually the first thing that comes to mind when thinking about the subject of chemistry. We have all heard about the periodic table from as

More information

5.4 Trends in the Periodic Table

5.4 Trends in the Periodic Table 5.4 Trends in the Periodic Table Think about all the things that change over time or in a predictable way. For example, the size of the computer has continually decreased over time. You may become more

More information

Mendeleev s s Table. Periodic Table Revisited. The Modern Periodic Table. Section 14.1 Classification of the Elements. Chapter 14 Chemical Periodicity

Mendeleev s s Table. Periodic Table Revisited. The Modern Periodic Table. Section 14.1 Classification of the Elements. Chapter 14 Chemical Periodicity Chapter Chemical Periodicity Section. Classification of the Elements OBJECTIVES: Explain why you can infer the properties of an element based on those of other elements in the periodic table. Use electron

More information

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS

Assignments in Science Class X (Term II) IMPORTANT NOTES ANIL TUTORIALS Assignments in Science Class X (Term II) Periodic Classification of Elements 1. Early chemists classified elements as metals and non-metals on the basis of a set of physical and chemical properties. 2.

More information

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total 1. Calculate the energy in joules of a photon of red light that has a frequency

More information

Atomic Theory: History of the Atom

Atomic Theory: History of the Atom Atomic Theory: History of the Atom Atomic Theory: experimental observations that led scientists to postulate the existence of the atom (smallest bit of an element). 1. Law of Conservation of Mass -During

More information

4. Electrons in the subshell of tin experience the lowest effective nuclear charge. a. 1s

4. Electrons in the subshell of tin experience the lowest effective nuclear charge. a. 1s Exam 2 CEM 151 October, 18, 2006 Name Section PID Multiple choice (3 points each). 1. The quantum number is most responsible for defining the shape of an orbital. a. spin b. azimuthal c. Ψ d. magnetic

More information

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics Chapter 7 Electron Structure of the Atom Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Chapter 7 Topics 1. Electromagnetic radiation 2. The Bohr model of

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

Organizing the Elements

Organizing the Elements The Periodic Table Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the year 1700.

More information

Standard Solutions (Traceable to NIST)

Standard Solutions (Traceable to NIST) Standard Solutions (Traceable to NIST) - Multi Element ICP Standard Solutions (Inductively Coupled Plasma Spectroscopy) - Single Element ICP Standard Solutions (Inductively Coupled Plasma Spectroscopy)

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

CLASSIFICATION OF ELEMENTS

CLASSIFICATION OF ELEMENTS CLASSIFICATION OF ELEMENTS Long Answer Questions: ) Define first and second ionization potentials. Why is the second ionization potential greater than the first ionization potential? Discuss three factors

More information

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question:

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: Name: Class: Date:, ID: A The Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: 1. What are the elements with atomic numbers from 58 to 71 called?

More information

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet.

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. CHEMISTRY TEST: THE PERIODIC TABLE Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. 1. Which of the following

More information

Standard Operation Procedure. Elemental Analysis of Solution samples with Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry

Standard Operation Procedure. Elemental Analysis of Solution samples with Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry Standard Operation Procedure Elemental Analysis of Solution samples with Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry Soil & Plant Analysis Laboratory University of Wisconsin Madison http://uwlab.soils.wisc.edu

More information

Electron Configurations, Orbital Notations and Quantum Numbers Understanding Electron Arrangement and Oxidation States

Electron Configurations, Orbital Notations and Quantum Numbers Understanding Electron Arrangement and Oxidation States Electron Configurations, Orbital Notations and Quantum Numbers Electron Configurations, Orbital Notations and Quantum Numbers Understanding Electron Arrangement and Oxidation States OBJECTIVE Students

More information

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide Name 1. What is the term for the weighted average mass of all the naturally occurring isotopes of an element? ans: atomic mass 2. Which is exactly equal to 1/12 the mass of a carbon -12 atom? ans: atomic

More information

Chapter 4: Atoms and Elements

Chapter 4: Atoms and Elements Chapter 4 Page 1 Chapter 4: Atoms and Elements Atoms are EXTREMELY SMALL particles out of which all knownmatter is made. They are the smallest particle of a chemical element that still have the properties

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

Periodic Table. inert gases. Columns: Similar Valence Structure. give up 1e - give up 2e - Oaccept 2e- accept 1e - give up 3e -

Periodic Table. inert gases. Columns: Similar Valence Structure. give up 1e - give up 2e - Oaccept 2e- accept 1e - give up 3e - Periodic Table give up 1e - give up 2e - give up 3e - H Li Be Na Mg K Ca Columns: Similar Valence Structure Sc Oaccept 2e- accept 1e - inert gases S Se F Cl Br He Ne Ar Kr Adapted from Fig. 2.6, Callister

More information

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai,

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai, Ch1 1) Which of the following underlined items is not an intensive property? A) A chemical reaction requires 3.00 g of oxygen. B) The density of helium at 25 C is 1.64 10-4 g/cm3. C) The melting point

More information

Chapter 21 Appendix: Periodic Table of the Elements

Chapter 21 Appendix: Periodic Table of the Elements This is Appendix: Periodic Table of the Elements, appendix 1 from the book Introduction to Chemistry: General, Organic, and Biological (index.html) (v. 1.0). This book is licensed under a Creative Commons

More information

8/29/2011. The Greek Philosophers. Atomic Structure & The Periodic Table. Dalton s Atomic Theory (1808) J. J. Thomson. Thomson s Experiment

8/29/2011. The Greek Philosophers. Atomic Structure & The Periodic Table. Dalton s Atomic Theory (1808) J. J. Thomson. Thomson s Experiment Atomic Structure & The Periodic Table The Greek Philosophers Democritus believed that all matter is made up of tiny particles that could not be divided Aristotle -- thought that matter was made of only

More information