10. What SQL command can be used to add columns to a table? a. MODIFY TABLE TableName ADD COLUMN ColumnName b. MODIFY TABLE TableName ADD ColumnName c

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "10. What SQL command can be used to add columns to a table? a. MODIFY TABLE TableName ADD COLUMN ColumnName b. MODIFY TABLE TableName ADD ColumnName c"

Transcription

1 1. The first generation of DBMS is represented by systems a. Hierarchical and CODASYL systems. b. Relational model c. Network model 2. Which of the following SQL statements are helpful in database redesign? a. Correlated subqueries only b. EXISTS/NOT EXISTS expressions only c. Both of the above are helpful are helpful. 3. What SQL command can be used to delete columns from a table? a. MODIFY TABLE TableName DROP COLUMN ColumnName b. MODIFY TABLE TableName DROP ColumnName c. ALTER TABLE TableName DROP COLUMN ColumnName d. ALTER TABLE TableName DROP ColumnName 4. Database redesign is not terribly difficult if the: a. database is structured b. database is well-designed. c. database has no data d. database is relatively small 5. Which SQL-92 standard SQL command can be used to change a table name? a. RENAME TABLE b. CHANGE TABLE c. ALTER TABLE is correct 6. The process of reading a database schema and producing a data model from that schema is known as: a. data modeling b. database design c. reverse engineering is correct 7. Before any changes to database structure are attempted one should first: a. clearly understand the current structure and contents of the database only b. test any changes on a test database only. c. create a complete backup of the operational database only d. All of the above should be done 8. Which of the following modifications may not succeed? a. Changing a column data type from char to date b. Changing a column data type from numeric to char c. Both of the above actions should succeed d. Neither of the above actions will succeed 9. A regular subquery can be processed: a. from the top down b. from the bottom up c. by nesting is correct 1

2 10. What SQL command can be used to add columns to a table? a. MODIFY TABLE TableName ADD COLUMN ColumnName b. MODIFY TABLE TableName ADD ColumnName c. ALTER TABLE TableName ADD COLUMN ColumnName d. ALTER TABLE TableName ADD ColumnName 11. The EXISTS keyword will be true if: a. any row in the subquery meets the condition only b. all rows in the subquery fail the condition only. c. both of these two conditions are met. d. neither of these two conditions is met. 12. Changing cardinalities in a database is: a. a common database design task b. a rare database design task, but does occur. c. a database design task that never occurs. d. is impossible to do, so a new database must be constructed and the data moved into it. 13. The NOT EXISTS keyword will be true if: a. any row in the subquery meets the condition. b. all rows in the subquery fail the condition. c. both of these two conditions are met. d. neither of these two conditions is met 14. The data model that is produced from reverse engineering is: a. a conceptual model. b. an internal model. c. a logical model. is correct 15. To drop a column that is used as a foreign key, first: a. drop the primary key. b. drop the table containing the foreign key c. drop the foreign key constraint d. All of the above must be done 16. What SQL command will allow you to change the table STUDENT to add the constraint named GradeCheck that states that the values of the Grade column must be greater than 0? a. ALTER TABLE STUDENT ALTER CONSTRAINT GradeCheck (Grade > 0); b. ALTER TABLE STUDENT ADD CONSTRAINT GradeCheck (Grade > 0); c. ALTER TABLE STUDENT ADD CONSTRAINT GradeCheck CHECK (Grade > 0); is correct. 17. Which is not true of a correlated subquery? a. EXISTS/NOT EXISTS is a form of a correlated subquery. b. The processing of the SELECT statements is nested. c. They can be used to verify functional dependencies. d. They are very similar to a regular subquery 2

3 18. A tool that can help designers understand the dependencies of database structures is a: a. dependency graph. b. data model c. graphical display is correct. 19. Data is a a. Raw fact and figure b. Metadata c. Information only. 20. A repository of information about a database is known as a a. Data Dictionary b. Distributed database c. File 21. The overall description of the database is known as a. Instance b. Schema c. Snapshot 22. Schema is same as an a. Extension of the database b. Intension of the database c. Subschema 23. The physical storage structures of devices could be changed without affecting conceptual schema. This is known as a. Physical data independence b. Logical data independence c. External data independence 24. Create, Alter and Drop are the examples of a. DDL b. DML c. VDL d. SDL 25. The term relation was chosen by a. Dr. Berry Boehm b. Dr. E.F. Codd. c. Dr. Jacobson 26. Each row of data is known as a a. Tuple b. Cardinality c. Degree 3

4 27. The number of tuples in a relation is known as a. Cardinality b. Degree c. Modality 28. ER-model was introduced by a. E.F. Codd b. P.P. Chen c. Constantine 29. The primary key of a weak entity needs to be formed. It is known as the a. Discriminator or partial key b. Foreign key c. Weak key 30. The process of minimizing the difference between entities by identifying their common characteristics is known as a. Specialization b. Generalization c. Multiplicity 31. The process of compiling information on an object, there by abstracting a higher level object is known as a. Specialization b. Generalization c. Aggregation 32. The relationship between a weak entity-set is called as the a. Weak relationship b. Identifying relationship c. Connecting relationship d. Associative relationship 33. An ER-diagram that shows the concepts of Specialization and Generalization are known as a. Extended ER-diagrams b. Effective ER-diagrams c. Expanded ER-diagrams d. Enhanced ER-diagrams 34. Those candidate keys which are not currently selected as the primary key are called as a. Super keys b. Candidate key c. Alternate key 35. A key that has no meaning to the business or organization is 4

5 a. Candidate key b. Alternate key c. Artificial key 36. A rule that states that in a base relation, the value of attribute of a primary key cannot be null is called as a. Entity integrity rule b. Referential integrity rule c. Security integrity rule 37. A virtual relation is also known as a a. View b. Table c. Snapshot 38. When we want to display records with attributes from many relations then we use a. SELECT operation b. PROJECT operation c. JOIN operation 39. What is the cardinality of a table with 50 rows and 5 columns? a. 50 b. 5 c What is the degree of a table with 50 rows and 5 columns? a. 50 b. 5 c To sort records we use a. ORDER BY clause b. HAVING clause c. GROUP clause 42. The logical tables of data extracted from existing tables are known as a. Records b. Views c. Queries 43. Oracle provides a special table that can be used to test any function. This table is a. DUAL table b. VIEW table c. CALCULATION table 44. ROLLBACK, COMMIT and SAVEPOINT are 5

6 a. DMLs b. DDLs c. VDLs d. TCLs 45. Primary indexing is also known as a. Clustering index b. Non-clustering index c. Pinned indexing 46. A buffer use to store results of the recent query a. Cursor b. Triggers c. Packages d. Exceptions 47. The process of decomposition of a table is known as a. Specialization b. Generalization c. Normalization 48. The process of Normalization was proposed by a. Dr. E.F. Codd b. Dr. Berry Boehm c. Jacobson 49. An association between two attributes of the same table is known as a. Functional Dependency b. Multi Valued Dependency c. Join Dependency 50. After normalization the original table can be obtained by a. Delete operation b. Cascade operation c. Join operation 51. Every BCNF is in a. 1NF b. 2NF c. 3NF d. 4NF 52. Shadow paging was introduced by a. Boehm b. Dr. E.F. Codd c. Lorie 53. Shadowing maintains a. 2 tables 6

7 b. 3 tables c. 4 tables 54. The page size in shadowing technique is of the order a to 2 15 bytes b to 2 15 bytes c to 2 16 bytes d to 2 17 bytes 55. Shadowing may result in a. Page loss b. Data scattering c. Page swap 56. A checkpoint where transactions are allowed to perform updates even while buffer blocks are being written out is called as a a. Buffer b. Fuzzy checkpoint c. Shadow paging 57. The point of synchronization between the database and the transaction log file is called as a a. Checkpoint b. Fuzzy checkpoint c. UNDO and REDO 58. Shadow paging is used for a. Writing same item at same location b. Writing same item at different location c. Creating shadow 59. The process of choosing a suitable execution strategy for processing a query is known as a. Query optimization b. Query evaluation c. Query execution plan 60. The process of sending the result of one operator to another operator without creating a temporary relation to hold the intermediate results is known as a. Query b. Relation c. Pipelining 61. The syntax of the query is checked by a. Parser b. Compiler c. Assembler 7

8 62. The first phase of query processing is a. Decomposition b. Restructuring c. Analysis 63. The result of a query, in a query tree is represented by a. Root node b. Leaf node c. Intermediary node 64. Which of the following query processing method is more efficient: a. Pipelining b. Materialization c. Tunnelling 8

9 1. a 2. c 3. c 4. c 5. d 6. c 7. d 8. a 9. b 10. d 11. a 12. a 13. b 14. d 15. c 16. c 17. d 18. a 19. a 20. a 21. b 22. b 23. a 24. a 25. b 26. a 27. a 28. b 29. a 30. b 31. c 32. b 33. d 34. c 35. c 36. a 37. a 38. c 39. a a 42. b 43. a 44. d 45. a 46. a 9

10 47. c 48. a 49. a 50. c 51. c 52. c 53. a 54. a 55. b 56. b 57. a 58. b 59. a 60. c 61. a 62. a 63. a 64. a 10

BCA. Database Management System

BCA. Database Management System BCA IV Sem Database Management System Multiple choice questions 1. A Database Management System (DBMS) is A. Collection of interrelated data B. Collection of programs to access data C. Collection of data

More information

www.gr8ambitionz.com

www.gr8ambitionz.com Data Base Management Systems (DBMS) Study Material (Objective Type questions with Answers) Shared by Akhil Arora Powered by www. your A to Z competitive exam guide Database Objective type questions Q.1

More information

DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS. Question Bank:

DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS. Question Bank: DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS Question Bank: UNIT 1 1. Define Database? 2. What is a DBMS? 3. What is the need for database systems? 4. Define tupule? 5. What are the responsibilities of DBA? 6. Define schema?

More information

Databases What the Specification Says

Databases What the Specification Says Databases What the Specification Says Describe flat files and relational databases, explaining the differences between them; Design a simple relational database to the third normal form (3NF), using entityrelationship

More information

CHAPTER 2 DATABASE MANAGEMENT SYSTEM AND SECURITY

CHAPTER 2 DATABASE MANAGEMENT SYSTEM AND SECURITY CHAPTER 2 DATABASE MANAGEMENT SYSTEM AND SECURITY 2.1 Introduction In this chapter, I am going to introduce Database Management Systems (DBMS) and the Structured Query Language (SQL), its syntax and usage.

More information

Instant SQL Programming

Instant SQL Programming Instant SQL Programming Joe Celko Wrox Press Ltd. INSTANT Table of Contents Introduction 1 What Can SQL Do for Me? 2 Who Should Use This Book? 2 How To Use This Book 3 What You Should Know 3 Conventions

More information

Scheme G. Sample Test Paper-I

Scheme G. Sample Test Paper-I Scheme G Sample Test Paper-I Course Name : Computer Engineering Group Course Code : CO/CM/IF/CD/CW Marks : 25 Hours: 1 Hrs. Q.1 Attempt Any THREE. 09 Marks a) List any six applications of DBMS. b) Define

More information

DBMS Questions. 3.) For which two constraints are indexes created when the constraint is added?

DBMS Questions. 3.) For which two constraints are indexes created when the constraint is added? DBMS Questions 1.) Which type of file is part of the Oracle database? A.) B.) C.) D.) Control file Password file Parameter files Archived log files 2.) Which statements are use to UNLOCK the user? A.)

More information

Oracle SQL. Course Summary. Duration. Objectives

Oracle SQL. Course Summary. Duration. Objectives Oracle SQL Course Summary Identify the major structural components of the Oracle Database 11g Create reports of aggregated data Write SELECT statements that include queries Retrieve row and column data

More information

IT2305 Database Systems I (Compulsory)

IT2305 Database Systems I (Compulsory) Database Systems I (Compulsory) INTRODUCTION This is one of the 4 modules designed for Semester 2 of Bachelor of Information Technology Degree program. CREDITS: 04 LEARNING OUTCOMES On completion of this

More information

RETAIN THIS DOCUMENT FOR FUTURE EDUCATIONAL\EMPLOYMENT USE

RETAIN THIS DOCUMENT FOR FUTURE EDUCATIONAL\EMPLOYMENT USE COURSE OUTLINE 1 COMP1215 Total Hours 100 Credits 7 Prerequisite(s) Corequisite(s) Course Description This course teaches students how to create and design, fully functional relational databases using

More information

5. CHANGING STRUCTURE AND DATA

5. CHANGING STRUCTURE AND DATA Oracle For Beginners Page : 1 5. CHANGING STRUCTURE AND DATA Altering the structure of a table Dropping a table Manipulating data Transaction Locking Read Consistency Summary Exercises Altering the structure

More information

Demystified CONTENTS Acknowledgments xvii Introduction xix CHAPTER 1 Database Fundamentals CHAPTER 2 Exploring Relational Database Components

Demystified CONTENTS Acknowledgments xvii Introduction xix CHAPTER 1 Database Fundamentals CHAPTER 2 Exploring Relational Database Components Acknowledgments xvii Introduction xix CHAPTER 1 Database Fundamentals 1 Properties of a Database 1 The Database Management System (DBMS) 2 Layers of Data Abstraction 3 Physical Data Independence 5 Logical

More information

Oracle 10g PL/SQL Training

Oracle 10g PL/SQL Training Oracle 10g PL/SQL Training Course Number: ORCL PS01 Length: 3 Day(s) Certification Exam This course will help you prepare for the following exams: 1Z0 042 1Z0 043 Course Overview PL/SQL is Oracle's Procedural

More information

Oracle Database 12c: Introduction to SQL Ed 1.1

Oracle Database 12c: Introduction to SQL Ed 1.1 Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database 12c: Introduction to SQL Ed 1.1 Duration: 5 Days What you will learn This Oracle Database: Introduction to SQL training helps you write subqueries,

More information

Oracle Database 10g: Introduction to SQL

Oracle Database 10g: Introduction to SQL Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database 10g: Introduction to SQL Duration: 5 Days What you will learn This course offers students an introduction to Oracle Database 10g database technology.

More information

DBMS / Business Intelligence, SQL Server

DBMS / Business Intelligence, SQL Server DBMS / Business Intelligence, SQL Server Orsys, with 30 years of experience, is providing high quality, independant State of the Art seminars and hands-on courses corresponding to the needs of IT professionals.

More information

Database Design and Programming with SQL: Part 2 Learning Objectives

Database Design and Programming with SQL: Part 2 Learning Objectives Database Design and Programming with SQL: Part 2 Learning Objectives This is the second portion of the Database Design and Programming with SQL course. In this portion, students implement their database

More information

IT2304: Database Systems 1 (DBS 1)

IT2304: Database Systems 1 (DBS 1) : Database Systems 1 (DBS 1) (Compulsory) 1. OUTLINE OF SYLLABUS Topic Minimum number of hours Introduction to DBMS 07 Relational Data Model 03 Data manipulation using Relational Algebra 06 Data manipulation

More information

SQL SERVER 2008 DATABASE MANAGEMENT. PART I: Writing Queries using MS Server 2008 Transact-SQL

SQL SERVER 2008 DATABASE MANAGEMENT. PART I: Writing Queries using MS Server 2008 Transact-SQL SQL SERVER 2008 DATABASE MANAGEMENT PART I: Writing Queries using MS Server 2008 Transact-SQL Module 1: Querying and Filtering Data Using the SELECT Statement Filtering Data Working with NULL Values Formatting

More information

Physical Database Design and Tuning

Physical Database Design and Tuning Chapter 20 Physical Database Design and Tuning Copyright 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley 1. Physical Database Design in Relational Databases (1) Factors that Influence

More information

ICAB4136B Use structured query language to create database structures and manipulate data

ICAB4136B Use structured query language to create database structures and manipulate data ICAB4136B Use structured query language to create database structures and manipulate data Release: 1 ICAB4136B Use structured query language to create database structures and manipulate data Modification

More information

Managing Objects with Data Dictionary Views. Copyright 2006, Oracle. All rights reserved.

Managing Objects with Data Dictionary Views. Copyright 2006, Oracle. All rights reserved. Managing Objects with Data Dictionary Views Objectives After completing this lesson, you should be able to do the following: Use the data dictionary views to research data on your objects Query various

More information

14 Databases. Source: Foundations of Computer Science Cengage Learning. Objectives After studying this chapter, the student should be able to:

14 Databases. Source: Foundations of Computer Science Cengage Learning. Objectives After studying this chapter, the student should be able to: 14 Databases 14.1 Source: Foundations of Computer Science Cengage Learning Objectives After studying this chapter, the student should be able to: Define a database and a database management system (DBMS)

More information

1. Physical Database Design in Relational Databases (1)

1. Physical Database Design in Relational Databases (1) Chapter 20 Physical Database Design and Tuning Copyright 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley 1. Physical Database Design in Relational Databases (1) Factors that Influence

More information

ATTACHMENT 6 SQL Server 2012 Programming Standards

ATTACHMENT 6 SQL Server 2012 Programming Standards ATTACHMENT 6 SQL Server 2012 Programming Standards SQL Server Object Design and Programming Object Design and Programming Idaho Department of Lands Document Change/Revision Log Date Version Author Description

More information

Duration Vendor Audience 5 Days Oracle End Users, Developers, Technical Consultants and Support Staff

Duration Vendor Audience 5 Days Oracle End Users, Developers, Technical Consultants and Support Staff D80198GC10 Oracle Database 12c SQL and Fundamentals Summary Duration Vendor Audience 5 Days Oracle End Users, Developers, Technical Consultants and Support Staff Level Professional Delivery Method Instructor-led

More information

CSI 2132 Lab 3. Outline 09/02/2012. More on SQL. Destroying and Altering Relations. Exercise: DROP TABLE ALTER TABLE SELECT

CSI 2132 Lab 3. Outline 09/02/2012. More on SQL. Destroying and Altering Relations. Exercise: DROP TABLE ALTER TABLE SELECT CSI 2132 Lab 3 More on SQL 1 Outline Destroying and Altering Relations DROP TABLE ALTER TABLE SELECT Exercise: Inserting more data into previous tables Single-table queries Multiple-table queries 2 1 Destroying

More information

SQL Simple Queries. Chapter 3.1 V3.0. Copyright @ Napier University Dr Gordon Russell

SQL Simple Queries. Chapter 3.1 V3.0. Copyright @ Napier University Dr Gordon Russell SQL Simple Queries Chapter 3.1 V3.0 Copyright @ Napier University Dr Gordon Russell Introduction SQL is the Structured Query Language It is used to interact with the DBMS SQL can Create Schemas in the

More information

Oracle Database: Introduction to SQL

Oracle Database: Introduction to SQL Oracle University Contact Us: +381 11 2016811 Oracle Database: Introduction to SQL Duration: 5 Days What you will learn Understanding the basic concepts of relational databases ensure refined code by developers.

More information

MySQL for Beginners Ed 3

MySQL for Beginners Ed 3 Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 MySQL for Beginners Ed 3 Duration: 4 Days What you will learn The MySQL for Beginners course helps you learn about the world's most popular open source database.

More information

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals Duration: 5 Days What you will learn This course is designed to deliver the fundamentals of SQL and PL/SQL along

More information

Oracle Database: Introduction to SQL

Oracle Database: Introduction to SQL Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database: Introduction to SQL Duration: 5 Days What you will learn View a newer version of this course It's important for developers to understand the

More information

Oracle Database: Introduction to SQL

Oracle Database: Introduction to SQL Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database: Introduction to SQL Duration: 5 Days What you will learn This Oracle Database: Introduction to SQL training teaches you how to write subqueries,

More information

Oracle Database 11g SQL

Oracle Database 11g SQL AO3 - Version: 2 19 June 2016 Oracle Database 11g SQL Oracle Database 11g SQL AO3 - Version: 2 3 days Course Description: This course provides the essential SQL skills that allow developers to write queries

More information

Oracle Database: Introduction to SQL

Oracle Database: Introduction to SQL Oracle University Contact Us: 1.800.529.0165 Oracle Database: Introduction to SQL Duration: 5 Days What you will learn View a newer version of this course This Oracle Database: Introduction to SQL training

More information

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals Oracle University Contact Us: +966 12 739 894 Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals Duration: 5 Days What you will learn This Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals training is designed to

More information

Question 1. Relational Data Model [17 marks] Question 2. SQL and Relational Algebra [31 marks]

Question 1. Relational Data Model [17 marks] Question 2. SQL and Relational Algebra [31 marks] EXAMINATIONS 2005 MID-YEAR COMP 302 Database Systems Time allowed: Instructions: 3 Hours Answer all questions. Make sure that your answers are clear and to the point. Write your answers in the spaces provided.

More information

SQL - QUICK GUIDE. Allows users to access data in relational database management systems.

SQL - QUICK GUIDE. Allows users to access data in relational database management systems. http://www.tutorialspoint.com/sql/sql-quick-guide.htm SQL - QUICK GUIDE Copyright tutorialspoint.com What is SQL? SQL is Structured Query Language, which is a computer language for storing, manipulating

More information

Database Design Final Project

Database Design Final Project Database Design 2015-2016 Database Design Final Project مشروع قاعدة بیانات ھو مشروع على طول السنة لاعطاء الطلبة الفرصة لتطویر قاعدة بیانات باستخدام نظام ادراة قواعد البیانات التجاریة حیث یبین الجدول رقم

More information

Oracle. Brief Course Content This course can be done in modular form as per the detail below. ORA-1 Oracle Database 10g: SQL 4 Weeks 4000/-

Oracle. Brief Course Content This course can be done in modular form as per the detail below. ORA-1 Oracle Database 10g: SQL 4 Weeks 4000/- Oracle Objective: Oracle has many advantages and features that makes it popular and thereby makes it as the world's largest enterprise software company. Oracle is used for almost all large application

More information

Part A: Data Definition Language (DDL) Schema and Catalog CREAT TABLE. Referential Triggered Actions. CSC 742 Database Management Systems

Part A: Data Definition Language (DDL) Schema and Catalog CREAT TABLE. Referential Triggered Actions. CSC 742 Database Management Systems CSC 74 Database Management Systems Topic #0: SQL Part A: Data Definition Language (DDL) Spring 00 CSC 74: DBMS by Dr. Peng Ning Spring 00 CSC 74: DBMS by Dr. Peng Ning Schema and Catalog Schema A collection

More information

David Dye. Extract, Transform, Load

David Dye. Extract, Transform, Load David Dye Extract, Transform, Load Extract, Transform, Load Overview SQL Tools Load Considerations Introduction David Dye derekman1@msn.com HTTP://WWW.SQLSAFETY.COM Overview ETL Overview Extract Define

More information

Design and Implementation

Design and Implementation Pro SQL Server 2012 Relational Database Design and Implementation Louis Davidson with Jessica M. Moss Apress- Contents Foreword About the Author About the Technical Reviewer Acknowledgments Introduction

More information

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW Oracle University Contact Us: 001-855-844-3881 & 001-800-514-06-97 Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW Duration: 5 Days What you will learn This Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals

More information

Triggers & Packages. {INSERT [OR] UPDATE [OR] DELETE}: This specifies the DML operation.

Triggers & Packages. {INSERT [OR] UPDATE [OR] DELETE}: This specifies the DML operation. Triggers & Packages An SQL trigger is a mechanism that automatically executes a specified PL/SQL block (referred to as the triggered action) when a triggering event occurs on the table. The triggering

More information

1 File Processing Systems

1 File Processing Systems COMP 378 Database Systems Notes for Chapter 1 of Database System Concepts Introduction A database management system (DBMS) is a collection of data and an integrated set of programs that access that data.

More information

Oracle Database Concepts

Oracle Database Concepts Oracle Database Concepts Database Structure The database has logical structures and physical structures. Because the physical and logical structures are separate, the physical storage of data can be managed

More information

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW

Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW Oracle University Contact Us: + 38516306373 Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals NEW Duration: 5 Days What you will learn This Oracle Database: SQL and PL/SQL Fundamentals training delivers the

More information

Chapter 2 Database System Concepts and Architecture

Chapter 2 Database System Concepts and Architecture Chapter 2 Database System Concepts and Architecture Copyright 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Chapter 2 Outline Data Models, Schemas, and Instances Three-Schema Architecture

More information

GUJARAT TECHNOLOGICAL UNIVERSITY, AHMEDABAD, GUJARAT. COURSE CURRICULUM COURSE TITLE: DATABASE MANAGEMENT (Code: 3341605 ) Information Technology

GUJARAT TECHNOLOGICAL UNIVERSITY, AHMEDABAD, GUJARAT. COURSE CURRICULUM COURSE TITLE: DATABASE MANAGEMENT (Code: 3341605 ) Information Technology GUJARAT TECHNOLOGICAL UNIVERSITY, AHMEDABAD, GUJARAT COURSE CURRICULUM COURSE TITLE: DATABASE MANAGEMENT (Code: 3341605 ) Diploma Programme in which this course is offered Information Technology Semester

More information

SQL. Short introduction

SQL. Short introduction SQL Short introduction 1 Overview SQL, which stands for Structured Query Language, is used to communicate with a database. Through SQL one can create, manipulate, query and delete tables and contents.

More information

MOC 20461C: Querying Microsoft SQL Server. Course Overview

MOC 20461C: Querying Microsoft SQL Server. Course Overview MOC 20461C: Querying Microsoft SQL Server Course Overview This course provides students with the knowledge and skills to query Microsoft SQL Server. Students will learn about T-SQL querying, SQL Server

More information

Course: CSC 222 Database Design and Management I (3 credits Compulsory)

Course: CSC 222 Database Design and Management I (3 credits Compulsory) Course: CSC 222 Database Design and Management I (3 credits Compulsory) Course Duration: Three hours per week for 15weeks with practical class (45 hours) As taught in 2010/2011 session Lecturer: Oladele,

More information

Chapter 5 More SQL: Complex Queries, Triggers, Views, and Schema Modification

Chapter 5 More SQL: Complex Queries, Triggers, Views, and Schema Modification Chapter 5 More SQL: Complex Queries, Triggers, Views, and Schema Modification Copyright 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Chapter 5 Outline More Complex SQL Retrieval Queries

More information

Information Systems 2. 1. Modelling Information Systems I: Databases

Information Systems 2. 1. Modelling Information Systems I: Databases Information Systems 2 Information Systems 2 1. Modelling Information Systems I: Databases Lars Schmidt-Thieme Information Systems and Machine Learning Lab (ISMLL) Institute for Business Economics and Information

More information

Learn when to use a data-definition query

Learn when to use a data-definition query Create or modify tables or indexes by using a data-definition query In Microsoft Office Access 2007, it is easy to create and modify tables, constraints, and indexes in Design view, and to create relationships

More information

SQL, PL/SQL FALL Semester 2013

SQL, PL/SQL FALL Semester 2013 SQL, PL/SQL FALL Semester 2013 Rana Umer Aziz MSc.IT (London, UK) Contact No. 0335-919 7775 enquire@oeconsultant.co.uk EDUCATION CONSULTANT Contact No. 0335-919 7775, 0321-515 3403 www.oeconsultant.co.uk

More information

The Relational Model. Why Study the Relational Model? Relational Database: Definitions

The Relational Model. Why Study the Relational Model? Relational Database: Definitions The Relational Model Database Management Systems, R. Ramakrishnan and J. Gehrke 1 Why Study the Relational Model? Most widely used model. Vendors: IBM, Microsoft, Oracle, Sybase, etc. Legacy systems in

More information

Topics Advanced PL/SQL, Integration with PROIV SuperLayer and use within Glovia

Topics Advanced PL/SQL, Integration with PROIV SuperLayer and use within Glovia Topics Advanced PL/SQL, Integration with PROIV SuperLayer and use within Glovia 1. SQL Review Single Row Functions Character Functions Date Functions Numeric Function Conversion Functions General Functions

More information

Database Design and Database Programming with SQL - 5 Day In Class Event Day 1 Activity Start Time Length

Database Design and Database Programming with SQL - 5 Day In Class Event Day 1 Activity Start Time Length Database Design and Database Programming with SQL - 5 Day In Class Event Day 1 Welcome & Introductions 9:00 AM 20 Lecture 9:20 AM 40 Practice 10:00 AM 20 Lecture 10:20 AM 40 Practice 11:15 AM 30 Lecture

More information

SQL Databases Course. by Applied Technology Research Center. This course provides training for MySQL, Oracle, SQL Server and PostgreSQL databases.

SQL Databases Course. by Applied Technology Research Center. This course provides training for MySQL, Oracle, SQL Server and PostgreSQL databases. SQL Databases Course by Applied Technology Research Center. 23 September 2015 This course provides training for MySQL, Oracle, SQL Server and PostgreSQL databases. Oracle Topics This Oracle Database: SQL

More information

Database Programming with PL/SQL: Learning Objectives

Database Programming with PL/SQL: Learning Objectives Database Programming with PL/SQL: Learning Objectives This course covers PL/SQL, a procedural language extension to SQL. Through an innovative project-based approach, students learn procedural logic constructs

More information

Introduction. Database Management Systems

Introduction. Database Management Systems Introduction Database Management Systems Database Management System (DBMS) Collection of interrelated data and set of programs to access the data Convenient and efficient processing of data Database Application

More information

Oracle Database 11 g Performance Tuning. Recipes. Sam R. Alapati Darl Kuhn Bill Padfield. Apress*

Oracle Database 11 g Performance Tuning. Recipes. Sam R. Alapati Darl Kuhn Bill Padfield. Apress* Oracle Database 11 g Performance Tuning Recipes Sam R. Alapati Darl Kuhn Bill Padfield Apress* Contents About the Authors About the Technical Reviewer Acknowledgments xvi xvii xviii Chapter 1: Optimizing

More information

SQL NULL s, Constraints, Triggers

SQL NULL s, Constraints, Triggers CS145 Lecture Notes #9 SQL NULL s, Constraints, Triggers Example schema: CREATE TABLE Student (SID INTEGER PRIMARY KEY, name CHAR(30), age INTEGER, GPA FLOAT); CREATE TABLE Take (SID INTEGER, CID CHAR(10),

More information

Course -Oracle 10g SQL (Exam Code IZ0-047) Session number Module Topics 1 Retrieving Data Using the SQL SELECT Statement

Course -Oracle 10g SQL (Exam Code IZ0-047) Session number Module Topics 1 Retrieving Data Using the SQL SELECT Statement Course -Oracle 10g SQL (Exam Code IZ0-047) Session number Module Topics 1 Retrieving Data Using the SQL SELECT Statement List the capabilities of SQL SELECT statements Execute a basic SELECT statement

More information

SQL Server. 2012 for developers. murach's TRAINING & REFERENCE. Bryan Syverson. Mike Murach & Associates, Inc. Joel Murach

SQL Server. 2012 for developers. murach's TRAINING & REFERENCE. Bryan Syverson. Mike Murach & Associates, Inc. Joel Murach TRAINING & REFERENCE murach's SQL Server 2012 for developers Bryan Syverson Joel Murach Mike Murach & Associates, Inc. 4340 N. Knoll Ave. Fresno, CA 93722 www.murach.com murachbooks@murach.com Expanded

More information

Database Systems. National Chiao Tung University Chun-Jen Tsai 05/30/2012

Database Systems. National Chiao Tung University Chun-Jen Tsai 05/30/2012 Database Systems National Chiao Tung University Chun-Jen Tsai 05/30/2012 Definition of a Database Database System A multidimensional data collection, internal links between its entries make the information

More information

SQL Boot Camp. End To End SQL Query Writing, Database Design & Development Training. SQL Boot Camp Training.

SQL Boot Camp. End To End SQL Query Writing, Database Design & Development Training. SQL Boot Camp Training. Page 1 of 7 SQL Boot Camp www.sqlbootcamp.com End To End SQL Query Writing, Database Design & Development Training Database Design Query Optimization SQL Boot Camp Training Database Development SQL Query

More information

Introduction to Databases

Introduction to Databases Page 1 of 5 Introduction to Databases An introductory example What is a database? Why do we need Database Management Systems? The three levels of data abstraction What is a Database Management System?

More information

Course 20464: Developing Microsoft SQL Server Databases

Course 20464: Developing Microsoft SQL Server Databases Course 20464: Developing Microsoft SQL Server Databases Type:Course Audience(s):IT Professionals Technology:Microsoft SQL Server Level:300 This Revision:C Delivery method: Instructor-led (classroom) Length:5

More information

D61830GC30. MySQL for Developers. Summary. Introduction. Prerequisites. At Course completion After completing this course, students will be able to:

D61830GC30. MySQL for Developers. Summary. Introduction. Prerequisites. At Course completion After completing this course, students will be able to: D61830GC30 for Developers Summary Duration Vendor Audience 5 Days Oracle Database Administrators, Developers, Web Administrators Level Technology Professional Oracle 5.6 Delivery Method Instructor-led

More information

SQL SERVER TRAINING CURRICULUM

SQL SERVER TRAINING CURRICULUM SQL SERVER TRAINING CURRICULUM Complete SQL Server 2000/2005 for Developers Management and Administration Overview Creating databases and transaction logs Managing the file system Server and database configuration

More information

LearnFromGuru Polish your knowledge

LearnFromGuru Polish your knowledge SQL SERVER 2008 R2 /2012 (TSQL/SSIS/ SSRS/ SSAS BI Developer TRAINING) Module: I T-SQL Programming and Database Design An Overview of SQL Server 2008 R2 / 2012 Available Features and Tools New Capabilities

More information

SQL. by Steven Holzner, Ph.D. ALPHA. A member of Penguin Group (USA) Inc.

SQL. by Steven Holzner, Ph.D. ALPHA. A member of Penguin Group (USA) Inc. SQL by Steven Holzner, Ph.D. A ALPHA A member of Penguin Group (USA) Inc. Contents Part 1: Mastering the SQL Basics 1 1 Getting into SQL 3 Understanding Databases 4 Creating Tables Creating Rows and Columns

More information

Developing Microsoft SQL Server Databases 20464C; 5 Days

Developing Microsoft SQL Server Databases 20464C; 5 Days Developing Microsoft SQL Server Databases 20464C; 5 Days Lincoln Land Community College Capital City Training Center 130 West Mason Springfield, IL 62702 217-782-7436 www.llcc.edu/cctc Course Description

More information

Relational Database Basics Review

Relational Database Basics Review Relational Database Basics Review IT 4153 Advanced Database J.G. Zheng Spring 2012 Overview Database approach Database system Relational model Database development 2 File Processing Approaches Based on

More information

Developing Microsoft SQL Server Databases MOC 20464

Developing Microsoft SQL Server Databases MOC 20464 Developing Microsoft SQL Server Databases MOC 20464 Course Outline Module 1: Introduction to Database Development This module introduces database development and the key tasks that a database developer

More information

8. Query Processing. Query Processing & Optimization

8. Query Processing. Query Processing & Optimization ECS-165A WQ 11 136 8. Query Processing Goals: Understand the basic concepts underlying the steps in query processing and optimization and estimating query processing cost; apply query optimization techniques;

More information

Basic Concepts of Database Systems

Basic Concepts of Database Systems CS2501 Topic 1: Basic Concepts 1.1 Basic Concepts of Database Systems Example Uses of Database Systems - account maintenance & access in banking - lending library systems - airline reservation systems

More information

CS2Bh: Current Technologies. Introduction to XML and Relational Databases. The Relational Model. The relational model

CS2Bh: Current Technologies. Introduction to XML and Relational Databases. The Relational Model. The relational model CS2Bh: Current Technologies Introduction to XML and Relational Databases Spring 2005 The Relational Model CS2 Spring 2005 (LN6) 1 The relational model Proposed by Codd in 1970. It is the dominant data

More information

EECS 647: Introduction to Database Systems

EECS 647: Introduction to Database Systems EECS 647: Introduction to Database Systems Instructor: Luke Huan Spring 2013 Administrative Take home background survey is due this coming Friday The grader of this course is Ms. Xiaoli Li and her email

More information

3.GETTING STARTED WITH ORACLE8i

3.GETTING STARTED WITH ORACLE8i Oracle For Beginners Page : 1 3.GETTING STARTED WITH ORACLE8i Creating a table Datatypes Displaying table definition using DESCRIBE Inserting rows into a table Selecting rows from a table Editing SQL buffer

More information

Chapter 6: Physical Database Design and Performance. Database Development Process. Physical Design Process. Physical Database Design

Chapter 6: Physical Database Design and Performance. Database Development Process. Physical Design Process. Physical Database Design Chapter 6: Physical Database Design and Performance Modern Database Management 6 th Edition Jeffrey A. Hoffer, Mary B. Prescott, Fred R. McFadden Robert C. Nickerson ISYS 464 Spring 2003 Topic 23 Database

More information

SQL Server. 1. What is RDBMS?

SQL Server. 1. What is RDBMS? SQL Server 1. What is RDBMS? Relational Data Base Management Systems (RDBMS) are database management systems that maintain data records and indices in tables. Relationships may be created and maintained

More information

ISM 318: Database Systems. Objectives. Database. Dr. Hamid R. Nemati

ISM 318: Database Systems. Objectives. Database. Dr. Hamid R. Nemati ISM 318: Database Systems Dr. Hamid R. Nemati Department of Information Systems Operations Management Bryan School of Business Economics Objectives Underst the basics of data databases Underst characteristics

More information

The Structured Query Language. De facto standard used to interact with relational DB management systems Two major branches

The Structured Query Language. De facto standard used to interact with relational DB management systems Two major branches CSI 2132 Tutorial 6 The Structured Query Language (SQL) The Structured Query Language De facto standard used to interact with relational DB management systems Two major branches DDL (Data Definition Language)

More information

LiTH, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet 1(7) IDA, Institutionen för datavetenskap Juha Takkinen 2007-05-24

LiTH, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet 1(7) IDA, Institutionen för datavetenskap Juha Takkinen 2007-05-24 LiTH, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet 1(7) IDA, Institutionen för datavetenskap Juha Takkinen 2007-05-24 1. A database schema is a. the state of the db b. a description of the db using a

More information

Ques 1. Define dbms and file management system? Ans- Database management system (DBMS) A file management system

Ques 1. Define dbms and file management system? Ans- Database management system (DBMS) A file management system UNIT-1 Ques 1. Define dbms and file management system? Ans- Database management system (DBMS) is a collection of interrelated data and a set of programs to access those data. Some of the very well known

More information

DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS

DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS Database Management Systems 2 DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS J.KEERTHIKA M.Sc., B.Ed., M.Phil., Assistant Professor Dept. of Computer applications St. Joseph s college of Arts and Science Kovoor, Chennai-600

More information

Introduction to Database Systems. Chapter 1 Introduction. Chapter 1 Introduction

Introduction to Database Systems. Chapter 1 Introduction. Chapter 1 Introduction Introduction to Database Systems Winter term 2013/2014 Melanie Herschel melanie.herschel@lri.fr Université Paris Sud, LRI 1 Chapter 1 Introduction After completing this chapter, you should be able to:

More information

20464C: Developing Microsoft SQL Server Databases

20464C: Developing Microsoft SQL Server Databases 20464C: Developing Microsoft SQL Server Databases Course Details Course Code: Duration: Notes: 20464C 5 days This course syllabus should be used to determine whether the course is appropriate for the students,

More information

060010102 Database Management Systems 2015

060010102 Database Management Systems 2015 Module 1- File Organization and Structure Short Questions: 1. How data differs from information? 2. What are the different types of cache memory? 3. List at least two devices where flash memory is used.

More information

W I S E. SQL Server 2008/2008 R2 Advanced DBA Performance & WISE LTD.

W I S E. SQL Server 2008/2008 R2 Advanced DBA Performance & WISE LTD. SQL Server 2008/2008 R2 Advanced DBA Performance & Tuning COURSE CODE: COURSE TITLE: AUDIENCE: SQSDPT SQL Server 2008/2008 R2 Advanced DBA Performance & Tuning SQL Server DBAs, capacity planners and system

More information

Database Implementation: SQL Data Definition Language

Database Implementation: SQL Data Definition Language Database Systems Unit 5 Database Implementation: SQL Data Definition Language Learning Goals In this unit you will learn how to transfer a logical data model into a physical database, how to extend or

More information

TYPICAL QUESTIONS & ANSWERS

TYPICAL QUESTIONS & ANSWERS PART-I TYPICAL QUESTIONS & ANSWERS OBJECTIVE TYPE QUESTIONS Each question carries 2 marks. Choose the correct or best alternative in the following: Q.1 In the relational modes, cardinality is termed as:

More information

Introduction to Database. Systems HANS- PETTER HALVORSEN, 2014.03.03

Introduction to Database. Systems HANS- PETTER HALVORSEN, 2014.03.03 Telemark University College Department of Electrical Engineering, Information Technology and Cybernetics Introduction to Database HANS- PETTER HALVORSEN, 2014.03.03 Systems Faculty of Technology, Postboks

More information

SQL SERVER DEVELOPER Available Features and Tools New Capabilities SQL Services Product Licensing Product Editions Will teach in class room

SQL SERVER DEVELOPER Available Features and Tools New Capabilities SQL Services Product Licensing Product Editions Will teach in class room An Overview of SQL Server 2005/2008 Configuring and Installing SQL Server 2005/2008 SQL SERVER DEVELOPER Available Features and Tools New Capabilities SQL Services Product Licensing Product Editions Preparing

More information

Module 1: Getting Started with Databases and Transact-SQL in SQL Server 2008

Module 1: Getting Started with Databases and Transact-SQL in SQL Server 2008 Course 2778A: Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL About this Course This 3-day instructor led course provides students with the technical skills required to write basic Transact-

More information