Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "Online Review Copy. AP Micro Chapter 8 Test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 AP Micro Chapter 8 Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. There would be some control over price within rather narrow limits in which market model? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 2. Refer to the above graph for a purely competitive firm in the short run. The price of the firm's product is given by: a. 0F/0C b. 0G/0C c. 0F/0B d. 0E/0A 3. The steel and automobile industries would be examples of which market model? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 4. Which is not a basic market model? a. Pure competition b. Free enterprise c. Oligopoly d. Monopoly 5. The table below shows cost data for a firm that is selling in a purely competitive market.

2 Refer to the above table. If the market price for the firm's product is $180, the competitive firm will produce: a. 5 units and earn economic profits of $100 b. 6 units and earn economic profits of $120 c. 7 units and earn economic profits of $238 d. 8 units and earn economic profits of $ Refer to the above graph. The firm will earn maximum total profits if it produces and sells quantity: a. 0A b. 0B c. 0C d. 0K 7. If a firm is a price taker, then the demand curve for the firm's product is: a. Equal to the total revenue curve b. Perfectly inelastic c. Perfectly elastic d. Unit elastic 8. Which characteristic would best be associated with pure competition? a. Few sellers b. Price takers c. Nonprice competition

3 d. Product differentiation 9. Refer to the above graph for a purely competitive firm operating at a loss in the short run. Which of the following changes in its market would allow the firm to earn positive profits again? a. An increase in the market demand b. An increase in the wages of workers in the industry c. A decrease in the price of raw materials used by firms in the industry d. A decrease in the price of the industry's product 10. Refer to the above graph. It shows the cost curves for a competitive firm. What is the lowest price at which the firm will start producing output in the short run? a. $1.25 b. $1.05 c. $0.90 d. $ Which is true under conditions of pure competition? a. There are differentiated products b. The market demand curve is perfectly elastic c. No single firm can influence the market price by changing its output

4 d. Firms that cannot make pure or economic profits go bankrupt 12. The total revenue of a purely competitive firm from 8 units of output is $48. Based on this information, total revenue for 9 units of output must be: a. $52 b. $54 c. $58 d. $ Refer to the above graph for a purely competitive firm in the short run. The firm would suffer losses if it operates at which of the following range of output? a. 0A b. AB c. BC d. Any level below C 14. Refer to the above graph. At what price will the firm make an economic profit? a. $2 b. $5 c. $7 d. $10

5 15. A firm sells a product in a purely competitive market. The marginal cost of the product at the current output is $4.00 and the market price is $4.50. What should the firm do? a. Shut down if the minimum possible average variable cost is $3.00 b. Decrease output if the minimum possible average variable cost is $3.00 c. Increase output if the minimum possible average variable cost is $3.75 d. Decrease output if the minimum possible average variable cost is $ Mutual interdependence would tend to limit control over price in which market model? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 17. The demand curve faced by a purely competitive firm: a. Has unitary elasticity b. Yields constant total revenues even when price changes c. Is identical to the market demand curve d. Is the same as its marginal revenue curve 18. Refer to the above graph for a purely competitive firm in the short run. What minimum output level should the firm produce just for it to break even? a. A b. B c. C d. Greater than C 19. A purely competitive firm currently producing 20 units of output earns marginal revenues of $12 from each extra unit of output it sells. If it sells 30 units, then its total revenues would be: a. $120 b. $240 c. $360 d. Indeterminate based on the given information 20. Average revenue is conceptually equivalent to the:

6 a. Unit price of the product b. Average cost of the product c. Marginal cost of the product d. Marginal revenue of the product 21. Refer to the above graph for a purely competitive firm in the short run. Profits would be maximum if the firm produces which level of output? a. A b. B c. C d. Greater than C 22. The table shows cost data for a firm that is selling in a purely competitive market. Refer to the above cost table. The firm will produce its output only if the price is at least equal to what minimum level? a. $3 b. $4 c. $6 d. $9 23. Under which market model are the conditions of entry into the market easiest? a. Pure competition b. Pure monopoly c. Monopolistic competition d. Oligopoly

7 24. In pure competition, each extra unit of output that a firm sells will yield a marginal revenue that is: a. Equal to the price b. Less than the price c. Greater than the price d. Equal to the average cost 25. Which market model assumes the least number of firms in an industry? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 26. A firm should always continue to operate at a loss in the short run if: a. The firm will show a profit b. The owner enjoys helping her customers c. It can cover its variable costs and some of its fixed costs d. The firm cannot produce any other products more profitably 27. Assume the price of a product sold by a purely competitive firm is $5. Given the data in the accompanying table, at what output level is total profit highest in the short run? a. 20 b. 30 c. 40 d Refer to the above graph. To maximize profits, the firm should produce the quantity:

8 a. 0A b. 0B c. 0C d. 0K 29. Use the table below to answer the next question(s) for a purely competitive firm. Refer to the above table. The marginal revenue from the third unit of output is: a. $40 b. $50 c. $120 d. $ The table shows cost data for a firm that is selling in a purely competitive market. Refer to the above cost table. If the price of the product is $6, what output level will the firm produce? a. 0 b. 12 c. 14 d. 16

9 31. Refer to the above graph. The firm should shut down if the quantity of output that it could sell falls below: a. 0A b. 0B c. 0C d. 0K 32. A purely competitive firm will be willing to produce even at a loss in the short run, as long as: a. The loss is smaller than its total variable costs b. The loss is smaller than its marginal costs c. The loss is smaller than its total fixed costs d. Price exceeds marginal costs 33. Refer to the cost table above. If a competitive firm faced with these costs finds that it can sell its product at $60 per unit, it will: a. Produce 5 units and incur a loss of $50 b. Produce 6 units and incur a loss of $30 c. Produce 7 units and realize a profit of $32 d. Close down in the short run 34. The fast-food restaurant industry would be an example of which market model?

10 a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 35. In pure competition, the demand for the product of a single firm is perfectly: a. Elastic because the firm produces a unique product b. Inelastic because the firm produces a unique product c. Elastic because many other firms produce the same product d. Inelastic because many other firms produce the same product 36. Consider the purely competitive firm pictured above. At its short-run equilibrium point, the firm is earning: a. Zero normal profits b. Zero economic profits c. Zero accounting profits d. We can say nothing about this firm's profit or loss situation 37. Refer to the above graph. The amount of profit is measured by the difference between: a. A and c b. B and c

11 c. D and e d. A and f 38. The resource cost falls in a purely competitive industry. This change will result in a(n): a. Increase in marginal cost for firms in the industry and an increase in the industry supply curve b. Decrease in marginal cost for firms in the industry and a decrease in the industry supply curve c. Decrease in marginal cost for firms in the industry and an increase in the industry supply curve d. Increase in marginal cost at each output level for firms in the industry and an increase in the industry supply curve 39. The table shows the total costs for a purely competitive firm. Refer to the above table. If the firm shuts down in the short run, the total cost will be: a. $1,350 b. $2,500 c. $2,700 d. $3, Refer to the above graph. At what price will the firm make just a normal profit? a. $2 b. $5 c. $7 d. $10

12 41. Refer to the above graph for a purely competitive firm in the short run. If the firm increases its output level from B to C, then its total profits will be: a. Negative and decreasing b. Negative and increasing c. Positive and increasing d. Positive and decreasing 42. Local electric or gas utility companies mostly operate in which market model? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 43. Refer to the above diagram. All data are for the short run. The firm represented in this diagram is selling under conditions of: a. Pure monopoly b. Pure competition c. Monopolistic competition d. Oligopoly

13 44. Farmer Unger is producing wheat, and must accept the market price of $6.00 per bushel. At this time, her average total costs and her marginal costs both equal $8.00 per bushel. Her average variable costs are $5 per bushel. In choosing her optimal output, farmer Unger should: a. Increase output b. Increase selling price c. Produce zero output and close down d. Reduce output but continue production 45. Answer the question based on the table below. At what point on the table would a purely competitive firm cover all of its costs and earn only normal profits? a. Q = 5 b. Q = 10 c. Q = 15 d. Q = Price is constant or "given" to the individual firm selling in a purely competitive market because: a. The firm's demand curve is downsloping b. There are no good substitutes for the firm's product c. Each seller supplies a negligible fraction of total demand and supply d. Product differentiation is reinforced by extensive advertising 47. In which two market models would advertising be used most often? a. Pure competition and monopolistic competition b. Pure competition and pure monopoly c. Monopolistic competition and oligopoly d. Pure monopoly and oligopoly 48.

14 Refer to the above graph for a purely competitive firm. When the firm is in equilibrium in the short run, its average fixed cost is: a. EH b. DE c. DH d. DB 49. Given the diagram above, which level of output should the entrepreneur choose? a. Either X 1 or X 3 since the profit level will be the same b. X 3 since any increase in output will reduce profits c. X 1 since any decrease in output will reduce profits d. X 2 since at this level the difference between MR and MC is maximized 50. Under which market model are the conditions of entry the most difficult? a. Monopolistic competition b. Pure competition c. Pure monopoly d. Oligopoly 51. A firm sells a product in a purely competitive market. The marginal cost of the product at the current output is $5.00 and the market price is $5.00. What should the firm do? a. Shut down if the minimum possible average variable cost is $5.25 b. Shut down if the minimum possible average variable cost is $4.75 c. Increase output if the minimum possible average variable cost is $5.25 d. Decrease output if the minimum possible average variable cost is $4.75

15 52. Given the above graph, the competitive firm's supply curve is the: a. MC curve above F b. MC curve above G c. MC curve above H d. MC curve above J 53. Refer to the cost table above. Now suppose that there are 600 identical firms in this industry, each with the same cost data as the single firm discussed above. Suppose, too, that the demand curve for this industry is as follows: Based on all these data, the equilibrium price of the product in the market will be: a. $60 b. $95 c. $120 d. $75

16 54. Refer to the above graph. At the profit-maximizing level of output, the firm earns profits given by the area: a. 0AHE b. ACFH c. BCFG d. ABGH 55. Refer to the above graph. It shows short-run cost curves for a competitive firm. At what price would the firm face the same profit or loss whether it chooses to produce or not? a. P 1 b. P 2 c. P 3 d. P A purely competitive firm can be identified by the fact that: a. There are other firms in the industry producing close substitutes b. It is making only normal profits in the short run c. Its average revenue equals marginal revenue d. It experiences diminishing marginal returns

17 57. Refer to the above graph for a purely competitive firm. When the firm is in equilibrium in the short run, the amount of economic profit per unit is: a. EH b. DE c. DH d. DB 58. Refer to the above graph. It shows the cost curves for a competitive firm. If the market price falls to $.55, the optimal output rate is: a. 0 b. 15 c. 20 d. More than 20, but less than 35

18 59. Refer to the above graph. It shows short-run cost curves for a competitive firm. At what price would the firm break even? a. P 1 b. P 2 c. P 3 d. P In pure competition, price is determined where the industry: a. Demand and supply curves intersect b. Total cost is greater than total revenue c. Demand intersects the individual firm's marginal cost curve d. Average total cost equals total variable costs

19 AP Micro Chapter 8 Test Answer Section MULTIPLE CHOICE 1. A 2. C 3. D 4. B 5. C 6. C 7. C 8. B 9. A 10. D 11. C 12. B 13. A 14. D 15. C 16. D 17. D 18. A 19. C 20. A 21. B 22. B 23. A 24. A 25. C 26. C 27. C 28. C 29. A 30. C 31. A 32. C 33. A 34. A 35. C 36. B 37. C 38. C 39. B 40. C 41. D

20 42. C 43. B 44. D 45. C 46. C 47. C 48. B 49. B 50. C 51. A 52. B 53. B 54. D 55. C 56. C 57. A 58. A 59. D 60. A

Pre-Test Chapter 21 ed17

Pre-Test Chapter 21 ed17 Pre-Test Chapter 21 ed17 Multiple Choice Questions 1. Which of the following is not a basic characteristic of pure competition? A. considerable nonprice competition B. no barriers to the entry or exodus

More information

Chapter 6 Competitive Markets

Chapter 6 Competitive Markets Chapter 6 Competitive Markets After reading Chapter 6, COMPETITIVE MARKETS, you should be able to: List and explain the characteristics of Perfect Competition and Monopolistic Competition Explain why a

More information

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS 23-1 Briefly indicate the basic characteristics of pure competition, pure monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Under which of these market classifications

More information

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Chapter 9 Pricing and Output Decisions: i Perfect Competition and Monopoly M i l E i E i Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Pricing and

More information

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE Perfect Competition Chapter 10 CHAPTER IN PERSPECTIVE In Chapter 10 we study perfect competition, the market that arises when the demand for a product is large relative to the output of a single producer.

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

Problems on Perfect Competition & Monopoly

Problems on Perfect Competition & Monopoly Problems on Perfect Competition & Monopoly 1. True and False questions. Indicate whether each of the following statements is true or false and why. (a) In long-run equilibrium, every firm in a perfectly

More information

Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Econ 111 (04) 2nd Midterm A Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A)

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Chapter 6 The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Learning Objectives List the four characteristics of a perfectly competitive market. Describe how a perfect competitor makes the decision

More information

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES Monopolistic Competition Market Structure Perfect Competition Pure Monopoly Monopolistic Competition Oligopoly Duopoly Monopoly The further right on

More information

Pre-Test Chapter 22 ed17

Pre-Test Chapter 22 ed17 Pre-Test Chapter 22 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagram. At the profit-maximizing level of output, total revenue will be: A. NM times 0M. B. 0AJE. C. 0EGC. D. 0EHB. 2. For a pure

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

Pre-Test Chapter 23 ed17

Pre-Test Chapter 23 ed17 Pre-Test Chapter 23 ed17 Multiple Choice Questions 1. The kinked-demand curve model of oligopoly: A. assumes a firm's rivals will ignore a price cut but match a price increase. B. embodies the possibility

More information

Economics 100 Exam 2

Economics 100 Exam 2 Name: 1. During the long run: Economics 100 Exam 2 A. Output is limited because of the law of diminishing returns B. The scale of operations cannot be changed C. The firm must decide how to use the current

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics, Quiz #5 Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) Perfect competition

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Monopoly practice Davidson spring2007 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly industry is characterized by 1) A)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MPP 801 Perfect Competition K. Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Refer to Figure 9-1. If the price a perfectly

More information

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition Chapter 11 PERFECT COMPETITION Competition Topic: Perfect Competition 1) Perfect competition is an industry with A) a few firms producing identical goods B) a few firms producing goods that differ somewhat

More information

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy After reading Chapter 7, MONOPOLY, OLIGOPOLY AND STRATEGY, you should be able to: Define the characteristics of Monopoly and Oligopoly, and explain why the are

More information

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Chapter 5 Perfect Competition Chapter Objectives! In this chapter you will: " Consider the four market structures, and the main differences

More information

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test.

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. 1. Which of the following items is most likely to be an implicit cost of production? a.

More information

b. Cost of Any Action is measure in foregone opportunities c.,marginal costs and benefits in decision making

b. Cost of Any Action is measure in foregone opportunities c.,marginal costs and benefits in decision making 1 Economics 130-Windward Community College Review Sheet for the Final Exam This final exam is comprehensive in nature and in scope. The test will be divided into two parts: a multiple-choice section and

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

Practice Questions Week 8 Day 1

Practice Questions Week 8 Day 1 Practice Questions Week 8 Day 1 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The characteristics of a market that influence the behavior of market participants

More information

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS Due the Week of June 23 Chapter 8 WRITE [4] Use the demand schedule that follows to calculate total revenue and marginal revenue at each quantity. Plot

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits.

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Profit depends upon two factors Revenue Structure Cost Structure

More information

CHAPTER 9: PURE COMPETITION

CHAPTER 9: PURE COMPETITION CHAPTER 9: PURE COMPETITION Introduction In Chapters 9-11, we reach the heart of microeconomics, the concepts which comprise more than a quarter of the AP microeconomics exam. With a fuller understanding

More information

Summary Chapter 12 Monopoly

Summary Chapter 12 Monopoly Summary Chapter 12 Monopoly Defining Monopoly - A monopoly is a market structure in which a single seller of a product with no close substitutes serves the entire market - One practical measure for deciding

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Economics 103 Spring 2012: Multiple choice review questions for final exam. Exam will cover chapters on perfect competition, monopoly, monopolistic competition and oligopoly up to the Nash equilibrium

More information

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION BA ECONOMICS III SEMESTER CORE COURSE (2011 Admission onwards) MICRO ECONOMICS - II QUESTION BANK 1. Which of the following industry is most closely approximates

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets I. Perfect Competition Overview Characteristics and profit outlook. Effect

More information

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a In this chapter, look for the answers to these questions: What is a perfectly competitive market? What is marginal revenue? How is it related to total and average revenue? How does a competitive firm determine

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice for Perfect Competition Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following is a defining characteristic of a

More information

Chapter 9: Perfect Competition

Chapter 9: Perfect Competition Chapter 9: Perfect Competition Perfect Competition Law of One Price Short-Run Equilibrium Long-Run Equilibrium Maximize Profit Market Equilibrium Constant- Cost Industry Increasing- Cost Industry Decreasing-

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions: How is similar to perfect? How is it similar to monopoly? How do ally competitive firms choose price and? Do they earn economic profit? In what

More information

NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY SPRING 2008 ECONOMICS 300/010 & 011 Midterm II April 30, 2008

NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY SPRING 2008 ECONOMICS 300/010 & 011 Midterm II April 30, 2008 NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY SPRING 2008 ECONOMICS 300/010 & 011 Section I: Multiple Choice (4 points each) Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1.

More information

Final Exam (Version 1) Answers

Final Exam (Version 1) Answers Final Exam Economics 101 Fall 2003 Wallace Final Exam (Version 1) Answers 1. The marginal revenue product equals A) total revenue divided by total product (output). B) marginal revenue divided by marginal

More information

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY CHAPTER 10: PURE MONOPOLY Introduction While the perfectly competitive firm has no power over prices in the marketplace, the monopoly has the power necessary to determine both the price and output of the

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20 1 1. A marketing survey shows that gate receipts would increase if the price of tickets to a summer rock concert increased, even though the number of tickets sold would fall. What does this imply about

More information

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION Chapter in a Nutshell Now that we understand the characteristics of different market structures, we ask the question

More information

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set Goldwasser AP Microeconomics Unit 5 Problem Set NAME 1. For each of the following, is the industry perfectly competitive? Referring to market share, standardization of the product, and/or free entry and

More information

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The marginal revenue facing a monopolist A) is

More information

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!!

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! For more, please visit: http://courses.missouristate.edu/reedolsen/courses/eco165/qeq.htm Market Equilibrium and Applications

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 9. Basic Oligopoly Models

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 9. Basic Oligopoly Models Managerial Economics & Business Strategy Chapter 9 Basic Oligopoly Models Overview I. Conditions for Oligopoly? II. Role of Strategic Interdependence III. Profit Maximization in Four Oligopoly Settings

More information

Econ 201 Lecture 17. The marginal benefit of expanding output by one unit is the market price. Marginal cost of producing corn

Econ 201 Lecture 17. The marginal benefit of expanding output by one unit is the market price. Marginal cost of producing corn Econ 201 Lecture 17 The Perfectly Competitive Firm Is a Taker (Recap) The perfectly competitive firm has no influence over the market price. It can sell as many units as it wishes at that price. Typically,

More information

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q Chapter 14: Firms in Competitive Markets Profit and Revenue The firm's goal is to maximize profit. Profit = total revenue - total cost (opportunity cost) Total revenue = price per unit sold number of units

More information

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run?

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run? Perfect Competition Questions Question 1 Suppose there is a perfectly competitive industry where all the firms are identical with identical cost curves. Furthermore, suppose that a representative firm

More information

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit 1) Accountants include costs as part of a firm's costs, while economists include costs. A) explicit; no explicit B) implicit;

More information

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 16 MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Summary This chapter presents the traditional, idealized model of perfect competition. In it, you will

More information

Employment and Pricing of Inputs

Employment and Pricing of Inputs Employment and Pricing of Inputs Previously we studied the factors that determine the output and price of goods. In chapters 16 and 17, we will focus on the factors that determine the employment level

More information

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK Chapter 4 : The Market Forces of and and demand are the two words that economists use most often. and demand are the forces that make market economies work. Modern

More information

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 201 Final Exam 1. For a profit-maximizing monopolist, a. MR

More information

Pre-Test Chapter 25 ed17

Pre-Test Chapter 25 ed17 Pre-Test Chapter 25 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above graph. An increase in the quantity of labor demanded (as distinct from an increase in demand) is shown by the: A. shift from labor

More information

Chapter 9 Basic Oligopoly Models

Chapter 9 Basic Oligopoly Models Managerial Economics & Business Strategy Chapter 9 Basic Oligopoly Models McGraw-Hill/Irwin Copyright 2010 by the McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Overview I. Conditions for Oligopoly?

More information

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 print name on the line above as your signature INSTRUCTIONS: 1. This Exam #2 must be completed within the allocated time (i.e., between

More information

chapter Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry Supply Curve

chapter Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry Supply Curve chapter 9 The industry supply curve shows the relationship between the price of a good and the total output of the industry as a whole. Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry

More information

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal.

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal. Chapter 12 monopoly 1. A monopoly firm is different from a competitive firm in that A) there are many substitutes for a monopolist's product but there are no substitutes for a competitive firm's product.

More information

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition BASIC MARKET ELEMENTS Supply Demand Price Competition Supply Supply is the quantity of goods that firms are willing to produce and sale with respect to the market price when all other conditions (like

More information

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES Question 1 10 points (1+5+1+3) (a) 1 point: One point is earned for stating that the firm s price is equal to the market price because the firm is a price taker.

More information

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition.

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Reference: N. Gregory Mankiw s rinciples of Microeconomics, 2 nd edition, Chapter 14 (p. 291-314) and Chapter 15 (p. 315-347).

More information

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Unit 2.3 - Theory of the Firm Unit Overview

Unit 2.3 - Theory of the Firm Unit Overview Unit 2.3.1 - Introduction to Market Structures and Cost Theory Intro to Market Structures Pure competition Monopolistic competition Oligopoly Monopoly Cost theory Types of costs: fixed costs, variable

More information

Econ 202 Exam 3 Practice Problems

Econ 202 Exam 3 Practice Problems Econ 202 Exam 3 Practice Problems Principles of Microeconomics Dr. Phillip Miller Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Chapter 13 Production and

More information

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company.

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company. Monopoly A monopoly is a firm who is the sole seller of its product, and where there are no close substitutes. An unregulated monopoly has market power and can influence prices. Examples: Microsoft and

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly WSG8 7/7/03 4:34 PM Page 113 8 Market Structure: Perfect Competition and Monopoly OVERVIEW One of the most important decisions made by a manager is how to price the firm s product. If the firm is a profit

More information

Midterm Exam #1 - Answers

Midterm Exam #1 - Answers Page 1 of 9 Midterm Exam #1 Answers Instructions: Answer all questions directly on these sheets. Points for each part of each question are indicated, and there are 1 points total. Budget your time. 1.

More information

A2 Micro Business Economics Diagrams

A2 Micro Business Economics Diagrams A2 Micro Business Economics Diagrams Advice on drawing diagrams in the exam The right size for a diagram is ½ of a side of A4 don t make them too small if needed, move onto a new side of paper rather than

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

AP Microeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program

AP Microeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program Advanced Placement Program AP Microeconomics Practice Exam The questions contained in this AP Microeconomics Practice Exam are written to the content specifications of AP Exams for this subject. Taking

More information

Chapter 8. Competitive Firms and Markets

Chapter 8. Competitive Firms and Markets Chapter 8. Competitive Firms and Markets We have learned the production function and cost function, the question now is: how much to produce such that firm can maximize his profit? To solve this question,

More information

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY N. Gregory Mankiw Principles of Economics Chapter 15. MONOPOLY Solutions to Problems and Applications 1. The following table shows revenue, costs, and profits, where quantities are in thousands, and total

More information

Essential Graphs for Microeconomics

Essential Graphs for Microeconomics Essential Graphs for Microeconomics Basic Economic Concepts roduction ossibilities Curve Good X A F B C W Concepts: oints on the curve-efficient oints inside the curve-inefficient oints outside the curve-unattainable

More information

Microeconomic FRQ s. Scoring guidelines and answers

Microeconomic FRQ s. Scoring guidelines and answers Microeconomic FRQ s 2005 1. Bestmilk, a typical profit-maximizing dairy firm, is operating in a constant-cost, perfectly competitive industry that is in long-run equilibrium. a. Draw correctly-labeled

More information

Economics II: Micro Fall 2009 Exercise session 5. Market with a sole supplier is Monopolistic.

Economics II: Micro Fall 2009 Exercise session 5. Market with a sole supplier is Monopolistic. Economics II: Micro Fall 009 Exercise session 5 VŠE 1 Review Optimal production: Independent of the level of market concentration, optimal level of production is where MR = MC. Monopoly: Market with a

More information

Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market

Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market R. Larry Reynolds Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market P performance. It is generally believed that market structure influences the behavior and performance

More information

AP Microeconomics Chapter 12 Outline

AP Microeconomics Chapter 12 Outline I. Learning Objectives In this chapter students will learn: A. The significance of resource pricing. B. How the marginal revenue productivity of a resource relates to a firm s demand for that resource.

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) One of the requirements for a monopoly is that A) products are high priced. B) there are several close substitutes for the product. C) there is a

More information

CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY

CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY EXERCISES 3. A monopolist firm faces a demand with constant elasticity of -.0. It has a constant marginal cost of $0 per unit and sets a price to maximize

More information

This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly.

This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Market Structures This hand-out gives an overview of the main market structures including perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Summary Chart Perfect Competition Monopoly

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 Monopoly - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Unregulated monopolies A) cannot change the market quantity.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Four - Sample Questions Chapters 12-14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review

Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review 1. Implicit costs are: A) equal to total fixed costs. B) comprised entirely of variable costs. C) "payments" for self-employed

More information

Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics

Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics 1 Integrating the Input Market and the Output Market when Teaching Introductory Economics May 2015 Clark G. Ross Frontis Johnston Professor of Economics Davidson College Box 7022 Davidson, NC 28035-7022

More information

1. If the price elasticity of demand for a good is.75, the demand for the good can be described as: A) normal. B) elastic. C) inferior. D) inelastic.

1. If the price elasticity of demand for a good is.75, the demand for the good can be described as: A) normal. B) elastic. C) inferior. D) inelastic. Chapter 20: Demand and Supply: Elasticities and Applications Extra Multiple Choice Questions for Review 1. If the price elasticity of demand for a good is.75, the demand for the good can be described as:

More information

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to:

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Learning Objectives After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Discuss three characteristics of perfectly competitive

More information

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers.

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers. Perfectly Competitive Markets A firm s decision about how much to produce or what price to charge depends on how competitive the market structure is. If the Cincinnati Bengals raise their ticket prices

More information

C H A P T E R 4: The Price System, Demand and Supply, and Elas ticity. The Price System: Rationing and Allocating Resources

C H A P T E R 4: The Price System, Demand and Supply, and Elas ticity. The Price System: Rationing and Allocating Resources C H A P T E R 4 The Price System, Demand and Supply, and Elasticity Prepared by: Fernando Quijano and Yvonn Quijano Karl Case, Ray Fair The Price System: Rationing and Allocating Resources The market system,

More information

An increase in the number of students attending college. shifts to the left. An increase in the wage rate of refinery workers.

An increase in the number of students attending college. shifts to the left. An increase in the wage rate of refinery workers. 1. Which of the following would shift the demand curve for new textbooks to the right? a. A fall in the price of paper used in publishing texts. b. A fall in the price of equivalent used text books. c.

More information

Figure: Computing Monopoly Profit

Figure: Computing Monopoly Profit Name: Date: 1. Most electric, gas, and water companies are examples of: A) unregulated monopolies. B) natural monopolies. C) restricted-input monopolies. D) sunk-cost monopolies. Use the following to answer

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Labor Market 1. What is a factor market? A) It is a market where financial instruments are traded. B) It is a market where stocks and bonds are traded.

More information

PART A: For each worker, determine that worker's marginal product of labor.

PART A: For each worker, determine that worker's marginal product of labor. ECON 3310 Homework #4 - Solutions 1: Suppose the following indicates how many units of output y you can produce per hour with different levels of labor input (given your current factory capacity): PART

More information

CHAPTER 8 PROFIT MAXIMIZATION AND COMPETITIVE SUPPLY

CHAPTER 8 PROFIT MAXIMIZATION AND COMPETITIVE SUPPLY CHAPTER 8 PROFIT MAXIMIZATION AND COMPETITIVE SUPPLY TEACHING NOTES This chapter begins by explaining what we mean by a competitive market and why it makes sense to assume that firms try to maximize profit.

More information

Oligopoly: How do firms behave when there are only a few competitors? These firms produce all or most of their industry s output.

Oligopoly: How do firms behave when there are only a few competitors? These firms produce all or most of their industry s output. Topic 8 Chapter 13 Oligopoly and Monopolistic Competition Econ 203 Topic 8 page 1 Oligopoly: How do firms behave when there are only a few competitors? These firms produce all or most of their industry

More information