Year/ Semester Level 1 Semester 2 DATE: 14 th May Title: Nutrition and Biochemistry CRN: 1749

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Year/ Semester Level 1 Semester 2 DATE: 14 th May Title: Nutrition and Biochemistry CRN: 1749"

Transcription

1 Leeds Metropolitan University Carnegie Faculty of Sport and Education Course: BSc (Hons) Sport and Exercise Science BSc (Hons) Sports Therapy Year/ Semester Level 1 Semester 2 DATE: 14 th May 2009 Examiner: Theocharis Ispoglou TIME: 09:00 11;00 Title: Nutrition and Biochemistry CRN: 1749 Instructions to students: 50 multiple choice questions Please answer all questions on the answer grid provided. 1. The energy content of a food containg 17g of fat, 29g of protein and 278 g of CHO is a kilojoules b kilojoules c kilojoules d kilojoules 2. Select two of the hormones that regulate digestive processes 3. Enzymes a. Insulin & Secretin b. Cholecystokinin & Secretin c. Somatostatin & Secretin d. Glucagon & Secretin a. Are not affected by changes in ph b. Work best at a certain ph c. Are not sensitive to temperature changes d. Are essential fatty acids

2 4. A food that contains all eight of the essential amino acids may be referred to by which one of all of the following terms? a. Animal / First Class / Low Biological Value b. First Class / Complete / High Biological Value c. Animal / Incomplete / High Biological Value d. Second Class / Incomplete / Low Biological Value 5. An athlete lost 1.67 litres of fluid during exercise. What is the volume of drink the athlete should be ingested with following the end of exercise? a L b. 1-2 L c L d L 6. RNI in nutritional language means? a. Reasonable Nutrient Intake b. Referred Nutrient Intake c. Recommended Nutrient Intake d. Reference Nutrient Intake 7. Large volumes of plain water after exercise can lead to a. Increased urine production b. Increased water retention c. Increased plasma osmolality d. Increased sodium concentration 8. The total energy expenditure of a person is 3967 kcals per day. How many of these kcals account for the thermic effect of feeding? a b c d The estimated total energy expenditure of a 25 year old male student (height 1.8m & weight 72kg) is 2790 kcals. The actual mean nutrient intakes over a seven day period for the same individual are: Carbohydrate=259g, Protein=200g, Fat=165g, and Non-starch polysacharide (NSP)=8g. Select the correct option below for the fat intake of the individual. a. Fat intake is too low b. Fat intake is too high c. Fat intake is slightly lower than required d. Fat intake is slightly higher than required

3 10. Puryvate is converted into AcetylCoA and then used in the Krebs cycle and oxidative phosphorylation process for production of energy in the form of: a. ADP b. AMP c. ATP d. PCr 11. Which of the following statements is correct? a. During glycolysis glycogen is broken down to glucose b. During glycogenolysis glucose is broken down to AcetylCoA c. During glycolysis glucose is broken down to sucrose d. During glycogenolysis glycogen is broken down to glucose 12. The largest glycogen source in the body is a. Blood glucose b. Liver glycogen c. Muscle glycogen d. None of the above 13. Corn oil and olive oil are both a. high in trans fatty acids b. high in saturated fats c. high in polyunsaturated and monounsaturated fats d. a mixture of a, b and c 14. If a student's dietary intake includes 123 g of fat and a total of 2424 kcal, what approximate percentage of total energy comes from fat in their diet? a. 42% b. 44% c. 46% d. 48% 15. Excess carbohydrate in the diet can be used to provide a. muscle glycogen b. liver glycogen c. fats in adipose tissue d. all of the above 16. How many carbon atoms does glucose contain? a. 2 b. 4 c. 6 d. 8

4 17. The chemical elements C, O, H, N make up approximately: a. 72% of body weight b. 84% of body weight c. 96% of body weight d. 99% of body weight 18. Complex carbohydrates include a. maltose and glucose b. starch and glycogen c. glucose and galactose d. sucrose and fructose 19. Incretins act to amplify insulin production. Which of these is an incretin? a. GTP b. GIP c. ATP d. GDP 20. What describes best the term isotonic? a. Number of solutes in one solution lower than number of solutes in another solution. b. Number of solutes in one solution higher than number of solutes in another solution. c. Number of solutes in one solution equals number of solutes in another solution. d. None of the above 21. Glucose disposal can occur into: a. Glycogen b. Fatty acids c. Cholesterol d. All of the above 22. What is the percentage contribution of metabolic water to daily water requirements? a. 70% b. 10% c. 25% d. 65% 23. Which of the following pairs of monosaccharides form the disaccharide lactose a. galactose and glucose b. glucose and fructose c. glucose and glucose d. fructose and galactose

5 24. According to the COMA Report 41 (1991) what is the RNI for calcium for a healthy adult male aged years in the UK? a. 70mg/day b. 140mg/day c. 700mg/day d. 1400mg/day 25. The major site of cholesterol synthesis in humans is a. Brain b. Liver c. Kidneys d. Pancreas 26. Which of the following is not a good source of iron in the British diet? a. Baked Beans b. Milk c. Dried Apricots d. Green Leafy Vegetables 27. Which of these hormones is necessary for the uptake of glucose by cells a. adrenalin b. insulin c. glucagon d. aldosterone 28. What is approximately the daily muscle protein turnover rate for a male athlete whose skeletal muscle is 17 kg? a. 119 g b g c g d g 29. The World Health Organisation (WHO) recommendation for fruit and vegetable intake is: a. 200g per day b. 300g per day c. 400g per day d. 500g per day 30. The vitamin required to facilitate the absorption of calcium is: a. Vitamin A b. Vitamin C c. Vitamin D d. Vitamin E

6 31. Iron is better absorbed with vitamin a. A b. B c. C d. None of the above 32. Beta cells of pancreas produce: a. Glucagon b. Insulin c. Testosterone d. Somatostatin 33. Which of the following is an unsaturated fatty acid? a. palmitic acid b. acetic acid c. stearic acid d. linolenic acid 34. A student's dietary intake includes 288 g of carbohydrate, 89g of protein, 123 g of fat and 17g of alcohol. Which of the following options is the correct one? a. 38%, 13%, 40% and 9% of the total energy derives from CHO, Pr, Fat and alcohol respectively b. 42%, 13%, 40% and 4% of the total energy derives from CHO, Pr, Fat and alcohol respectively c. 42%, 13%, 49% and 9% of the total energy derives from CHO, Pr, Fat and alcohol respectively d. 38%, 16%, 40% and 4% of the total energy derives from CHO, Pr, Fat and alcohol respectively 35. Symptoms of hypoglycaemia include: a. Hunger b. Dizziness c. Shivering d. All of the above 36. Gluconeogenic precursors in the liver include a. lactate b. fumarate c. glycogen d. All of the above

7 37. The estimated total energy expenditure of a 25 year old male student (height 1.8m & weight 72kg) is 2790 kcals. The actual mean nutrient intakes over a seven day period for the same individual are: Carbohydrate=259g, Protein=200g, Fat=165g, and Non-starch polysacharide (NSP)=8g. Select the correct option below for the NSP intake of the individual. a. NSP intake is too low b. NSP intake is too high c. NSP intake slightly higher than recommended d. NSP intake slightly lower than recommended 38. The total body water of a female athlete is 57 kg. How much of this water is found intracellularly? 39. Bases a b c d a. Release hydrogen ions b. Are proton acceptors c. Increase the acidity of a solution d. All of the above 40. Blood ph is normally within: a. 8-9 b c d The free amino acid pool is approximately a. 10% of body protein b. 2% of body protein c. 0.1% of body protein d. 25% of body protein 42. Which of the following foods are all protein foods of high biological value? a. Pulses, Soya and Seeds b. Meat, Fish and Nuts c. Chicken, Soya and Fish d. Nuts, Seeds and Pulses

8 43. Water soluble vitamins include: a. Vitamins A and C b. Vitamins B & C c. Vitamins C and D d. Vitamins E and K 44. Exercise in the heat stimulates the release of sodium-conserving hormone a. Epinephrine b. Cortisol c. Aldosterone d. Thyroxine 45. What is not true for the atomic number? a. It tells us the number of protons in nucleus b. It tell us the number of neutrons c. It tell us the number of electrons d. A & C 46. The most common monosaccharides in the diet are: a. glycogen and galactose b. glucose and fructose c. galactose and fructose d. glucose and glycerol 47. Select the two enymes that contribute to chemical digestion in the mouth a. Lingual lipase & lactate dehydrogenase b. Creatine kinase & lingual lipase c. Salivary amylase & lingual lipase d. Creatine kinase & lactate dehydrogenase 48. Which of these contains almost no carbohydrate a. nuts b. potato c. cheese d. both a and c 49. Lactose belongs to the group of: a. Monosacharides b. Disaccharides c. Polysaccharides d. NSP

9 50. 1mmol/L of blood glucose concentration is equal to: a. 20 mg/dl b. 19 mg/dl c. 18 mg/dl d. 16 mg/dl

Chapter 25: Metabolism and Nutrition

Chapter 25: Metabolism and Nutrition Chapter 25: Metabolism and Nutrition Chapter Objectives INTRODUCTION 1. Generalize the way in which nutrients are processed through the three major metabolic fates in order to perform various energetic

More information

Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats. Chapter 5 Lesson 2

Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats. Chapter 5 Lesson 2 Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats Chapter 5 Lesson 2 Carbohydrates Definition- the starches and sugars found in foods. Carbohydrates are the body s preferred source of energy providing four

More information

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2 Chapter 8 Metabolism Chapter Outline I. Energy: Fuel for Work. *Energy is necessary to do any kind of work. The body converts chemical energy from food sources carbohydrates, proteins, and fats into a

More information

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Organic vs. Inorganic compounds Organic compounds contain carbon and are found in living organisms Exceptions: hydrocarbonates, carbonates, oxides of carbon. Inorganic

More information

Biochemistry of Cells

Biochemistry of Cells Biochemistry of Cells 1 Carbon-based Molecules Although a cell is mostly water, the rest of the cell consists mostly of carbon-based molecules Organic chemistry is the study of carbon compounds Carbon

More information

1.4: Carbohydrates and Lipids pg. 29 38

1.4: Carbohydrates and Lipids pg. 29 38 UNIT 1: Biochemistry 1.4: Carbohydrates and Lipids pg. 29 38 Carbohydrates Function, primary energy source for the cell, can also be a structural component of cells and organisms. Carbohydrates are the

More information

Unit 3 Lecture 11 METABOLISM

Unit 3 Lecture 11 METABOLISM Unit 3 Lecture METABOLISM Anabolism is defined as the chemical reactions that combine simple substances into more complex molecules (requires energy). Examples of anabolism include glycogenesis (conversion

More information

1. The diagram below represents a biological process

1. The diagram below represents a biological process 1. The diagram below represents a biological process 5. The chart below indicates the elements contained in four different molecules and the number of atoms of each element in those molecules. Which set

More information

Metabolism. Functions of food. Metabolism is all the chemical reactions of the body. source of energy essential nutrients

Metabolism. Functions of food. Metabolism is all the chemical reactions of the body. source of energy essential nutrients Metabolism Functions of food source of energy essential nutrients Metabolism is all the chemical reactions of the body some reactions produce the energy stored in ATP that other reactions consume all molecules

More information

Biology Content Standards

Biology Content Standards Biology Content Standards 1. The Chemistry of Life Broad Concept: Chemical elements form organic molecules that interact to perform the basic functions of life. 1.1 Recognize that biological organisms

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch23_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) All of the following statements concerning digestion are correct except A) The major physical

More information

Carbohydrates, Proteins, and Lipids

Carbohydrates, Proteins, and Lipids Carbohydrates Carbohydrates should account for the largest portion of a healthy diet. Their predominant role is providing an efficient source of energy in the form of glucose. Including adequate amounts

More information

Nutrition - Exam #2. 6. Which of the following is NOT found in a chylomicron? a) fatty acids b) protein c) cholesterol d) sugars

Nutrition - Exam #2. 6. Which of the following is NOT found in a chylomicron? a) fatty acids b) protein c) cholesterol d) sugars Nutrition - Exam #2 1. Strictly speaking, which of the following is not an example of chemical digestion? a) The breakdown of proteins into amino acids b) The breakdown of starch into monosaccharides c)

More information

Digestive System and Nutrition. Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos

Digestive System and Nutrition. Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos Digestive System and Nutrition Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos 2 Nutrition: Nutrient substance used by the body for growth, maintenance, and repair Carbohydrates Lipids Proteins Water Vitamins

More information

THE SIX NUTRIENTS 10 % 15 % 40 % 35 % UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: Chapter 8: Food and Nutrition 40% 35% 15% 10% Nutrient: Metabolism:

THE SIX NUTRIENTS 10 % 15 % 40 % 35 % UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: Chapter 8: Food and Nutrition 40% 35% 15% 10% Nutrient: Metabolism: UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: 1 Chapter 8: Food and Nutrition Nutrient: Metabolism: Calories: THE SIX NUTRIENTS 10% 15% 35% 40% 40 % 35 % 15 % 10 % 5 2 Carbohydrates: Chapter 8: Food and Nutrition

More information

10.1 The function of Digestion pg. 402

10.1 The function of Digestion pg. 402 10.1 The function of Digestion pg. 402 Macromolecules and Living Systems The body is made up of more than 60 % water. The water is found in the cells cytoplasm, the interstitial fluid and the blood (5

More information

Carbohydrates Lipids Proteins Nucleic Acids

Carbohydrates Lipids Proteins Nucleic Acids Carbohydrates Lipids Proteins Nucleic Acids Carbon The element of life! All living things contain the element carbon. Organic means it contains carbon The reason for this is because of carbon s ability

More information

Digestive System Functions

Digestive System Functions Digestive System Functions A. Gastrointestinal Processes 1. Ingestion: placing food in mouth (voluntary) 2. Propulsion: moving food through GI tract a. Peristalsis: alternating waves of contraction and

More information

NUTRITION OF THE BODY

NUTRITION OF THE BODY 5 Training Objectives:! Knowledge of the most important function of nutrients! Description of both, mechanism and function of gluconeogenesis! Knowledge of the difference between essential and conditionally

More information

Biological molecules:

Biological molecules: Biological molecules: All are organic (based on carbon). Monomers vs. polymers: Monomers refer to the subunits that, when polymerized, make up a larger polymer. Monomers may function on their own in some

More information

1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients

1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients Jenny Kim Professor Rosario Nutrition: Macronutrients Project June 26, 2014 1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients Whenever we eat, the foods we ingest in our bodies undergo

More information

Regulation of Metabolism. By Dr. Carmen Rexach Physiology Mt San Antonio College

Regulation of Metabolism. By Dr. Carmen Rexach Physiology Mt San Antonio College Regulation of Metabolism By Dr. Carmen Rexach Physiology Mt San Antonio College Energy Constant need in living cells Measured in kcal carbohydrates and proteins = 4kcal/g Fats = 9kcal/g Most diets are

More information

Level 3. Applying the Principles of Nutrition to a Physical Activity Programme Level 3

Level 3. Applying the Principles of Nutrition to a Physical Activity Programme Level 3 MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPER Paper number APNU3.0 Please insert this reference number in the appropriate boxes on your candidate answer sheet Title MOCK PAPER Time allocation 50 minutes Level 3 Applying

More information

Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly)

Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly) Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly) 6 basic nutrients - 4 food groups (milk, meat, fruit and vegetable,

More information

Pediatrics. Specialty Courses for Medical Assistants

Pediatrics. Specialty Courses for Medical Assistants Pediatrics Specialty Courses for Medical Assistants 7007 College Boulevard, Suite 385 Overland Park, Kansas 66211 www.ncctinc.com t: 800.875.4404 f: 913.498.1243 Pediatrics Specialty Certificate Course

More information

I The THREE types of LIPIDS

I The THREE types of LIPIDS LECTURE OUTLINE Chapter 5 The Lipids: Fats, Oils, Phospholipids and Sterols I The THREE types of LIPIDS A. Triglycerides (fats & oils)- the MAJOR type of lipid in food and humans. 1. 2 parts of triglyceridesa)

More information

Lipids. There are 2 types of lipids; those that contain the structural component of a fatty acid; and

Lipids. There are 2 types of lipids; those that contain the structural component of a fatty acid; and Lipids Lipids are biomolecules that contain fatty acids or a steroid nucleus. soluble in organic solvents, but not in water. named for the Greek word lipos, which means fat. extracted from cells using

More information

CORPORATE HEALTH LOWERING YOUR CHOLESTEROL & BLOOD PRESSURE

CORPORATE HEALTH LOWERING YOUR CHOLESTEROL & BLOOD PRESSURE CORPORATE HEALTH LOWERING YOUR CHOLESTEROL & BLOOD PRESSURE What is Cholesterol? What s wrong with having high cholesterol? Major risk factor for cardiovascular disease Higher the cholesterol higher the

More information

The diagram below summarizes the effects of the compounds that cells use to regulate their own metabolism.

The diagram below summarizes the effects of the compounds that cells use to regulate their own metabolism. Regulation of carbohydrate metabolism Intracellular metabolic regulators Each of the control point steps in the carbohydrate metabolic pathways in effect regulates itself by responding to molecules that

More information

Carbon-organic Compounds

Carbon-organic Compounds Elements in Cells The living substance of cells is made up of cytoplasm and the structures within it. About 96% of cytoplasm and its included structures are composed of the elements carbon, hydrogen, oxygen,

More information

Organic Compounds. Essential Questions: What is Organic? What are the 4 major Organic Compounds? How are they made? What are they used for?

Organic Compounds. Essential Questions: What is Organic? What are the 4 major Organic Compounds? How are they made? What are they used for? Organic Compounds Essential Questions: What is Organic? What are the 4 major Organic Compounds? How are they made? What are they used for? Aristotle: Francesco Redi: What do we already know? Spontaneous

More information

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline I. How cells get energy. A. Cellular Respiration 1. Cellular respiration includes the various metabolic pathways that break down carbohydrates and other

More information

Human Biology Higher Homework: Topic Human Cells. Sub-topic3: Cell Metabolism

Human Biology Higher Homework: Topic Human Cells. Sub-topic3: Cell Metabolism Human Biology Higher Homework: Topic Human Cells Sub-topic3: Cell Metabolism 1. During which of the following chemical conversions is A T P produced? A B C D Amino acids protein Glucose pyruvic acid Haemoglobin

More information

1. (U4C1L4:G9) T or F: The human body is composed of 60 to 70 percent water. 2. (U4C1L4:G13) Another name for fiber in a diet is.

1. (U4C1L4:G9) T or F: The human body is composed of 60 to 70 percent water. 2. (U4C1L4:G13) Another name for fiber in a diet is. Cadet Name: Date: 1. (U4C1L4:G9) T or F: The human body is composed of 60 to 70 percent water. A) True B) False 2. (U4C1L4:G13) Another name for fiber in a diet is. A) vegetables B) laxative C) fruit D)

More information

Special organ structures and functions conduct these tasks through the successive parts of the overall system.

Special organ structures and functions conduct these tasks through the successive parts of the overall system. Chapter 5 Digestion, Absorption, and Metabolism Chapter 5 Lesson 5.1 Key Concepts Through a balanced system of mechanical and chemical digestion, food is broken down into smaller substances and the nutrients

More information

What Does A Healthy Body Need

What Does A Healthy Body Need What Does A Healthy Body Need Michelle Brezinski Michelle Brezinski has studied Fitness and Nutrition at Simon Fraser University and has received a Herbology Diploma from Dominion College. As a Health

More information

Buddhist Chi Hong Chi Lam Memorial College A.L. Bio. Notes (by Denise Wong) Energetics... Page 18. Respiration

Buddhist Chi Hong Chi Lam Memorial College A.L. Bio. Notes (by Denise Wong) Energetics... Page 18. Respiration Energetics... Page 18 Respiration Syllabus : The importance of respiration in converting chemical energy in food to chemical energy in ATP. The sites of respiration the sites of the various biochemical

More information

Human Body Review #3: Digestive System

Human Body Review #3: Digestive System Name: Class: Date: Human Body Review #3: Digestive System Modified True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the sentence

More information

TRY SOMETHING AMAZING NUTRITIONAL GUIDE

TRY SOMETHING AMAZING NUTRITIONAL GUIDE TRY SOMETHING AMAZING NUTRITIONAL GUIDE KNOW WHAT YOU RE TUCKING INTO Debonairs Pizza is proud to announce the nutritional analysis of our menu. It was analysed by a SANAS (The South African National Accreditation

More information

Note Taking Guide. Carbohydrates, Fats, and Proteins (pp ) Foods Supply Nutrients. Foods Supply Energy. Section 8-1.

Note Taking Guide. Carbohydrates, Fats, and Proteins (pp ) Foods Supply Nutrients. Foods Supply Energy. Section 8-1. Section 8-1 Note Taking Guide Carbohydrates, Fats, and Proteins (pp. 192 199) Foods Supply Nutrients 1. List four reasons why the body needs nutrients. The body needs nutrients to a.. b.. c.. d.. 2. List

More information

The Structure and Function of Macromolecules: Carbohydrates, Lipids & Phospholipids

The Structure and Function of Macromolecules: Carbohydrates, Lipids & Phospholipids The Structure and Function of Macromolecules: Carbohydrates, Lipids & Phospholipids The FOUR Classes of Large Biomolecules All living things are made up of four classes of large biological molecules: Carbohydrates

More information

Chapter 3: Bioenergetics

Chapter 3: Bioenergetics Chapter 3: Bioenergetics Introduction Metabolism: total of all chemical reactions that occur in the body Anabolic reactions Synthesis of molecules Catabolic reactions Breakdown of molecules Bioenergetics

More information

Food, Macromolecules and Digestion. Carbohydrates 10/8/11. Most carbs are polysaccharides. Carbohydrate Monomers: simple sugars

Food, Macromolecules and Digestion. Carbohydrates 10/8/11. Most carbs are polysaccharides. Carbohydrate Monomers: simple sugars Food, Macromolecules and Digestion Many small molecules connect to form Macromolecules Monomers Small Molecules (Building Blocks) Polymers Large Molecules Carbohydrates Primary source of energy for living

More information

Worksheet 13.1. Chapter 13: Human biochemistry glossary

Worksheet 13.1. Chapter 13: Human biochemistry glossary Worksheet 13.1 Chapter 13: Human biochemistry glossary α-helix Refers to a secondary structure of a protein where the chain is twisted to form a regular helix, held by hydrogen bonds between peptide bonds

More information

Lipids. Classes of Lipids. Types of Lipids. Saturated and Unsaturated Fatty Acids. Fatty Acids. 15.1 Lipids 15.2 Fatty Acids

Lipids. Classes of Lipids. Types of Lipids. Saturated and Unsaturated Fatty Acids. Fatty Acids. 15.1 Lipids 15.2 Fatty Acids hapter 15 15.1 15.2 Fatty Acids are biomolecules that contain fatty acids or a steroid nucleus. soluble in organic solvents, but not in water. named for the Greek word lipos, which means fat. extracted

More information

Sugars, Starches, and Fibers Are All Carbohydrates

Sugars, Starches, and Fibers Are All Carbohydrates Sugars, Starches, and Fibers Are All Carbohydrates What are carbohydrates? Today's food advertisements call them carbs, but they are not all the same. They are a group of compounds that have some similarities

More information

X-Plain Hypoglycemia Reference Summary

X-Plain Hypoglycemia Reference Summary X-Plain Hypoglycemia Reference Summary Introduction Hypoglycemia is a condition that causes blood sugar level to drop dangerously low. It mostly shows up in diabetic patients who take insulin. When recognized

More information

Nutritional Glossary. Index of Contents

Nutritional Glossary. Index of Contents Nutritional Glossary This glossary provides nutrition information about the nutrients commonly found in fruits, vegetables, and other plant foods Each glossary definition has a long and a short version.

More information

Digestive System Why is digestion important? How is food digested? Physical Digestion and Movement

Digestive System Why is digestion important? How is food digested? Physical Digestion and Movement Digestive System The digestive system is made up of the digestive tract a series of hollow organs joined in a long, twisting tube from the mouth to the anus and other organs that help the body break down

More information

Triglycerides: Frequently Asked Questions

Triglycerides: Frequently Asked Questions Triglycerides: Frequently Asked Questions Why are triglycerides important? The amount of triglycerides (or blood fats) in blood are one important barometer of metabolic health; high levels are associated

More information

Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Dietary and Lifestyle Guidelines

Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Dietary and Lifestyle Guidelines Nonalcoholic Fatty Liver Disease Dietary and Lifestyle Guidelines Risk factors for NAFLD Typically, but not always seen in patients who are overweight. May have Diabetes and or insulin resistance high

More information

Integration of Metabolism

Integration of Metabolism I. Central Themes of Metabolism 1. ATP is the universal energy carrier. Integration of Metabolism Bryant Miles 2. ATP is generated by the oxidation of metabolic fuels Glucose Fatty Acids Amino Acids 3.

More information

(Woods) Chem-131 Lec-19 09-4 Lipids 1. Lipids:

(Woods) Chem-131 Lec-19 09-4 Lipids 1. Lipids: (Woods) Chem-131 Lec-19 09-4 Lipids 1 Lipids Classifying Lipids Triacylglycerols (triglycerides): a storage form of energy not required for immediate use. Phospholipids, p sphingolipids, p and cholesterol

More information

Disaccharides consist of two monosaccharide monomers covalently linked by a glycosidic bond. They function in sugar transport.

Disaccharides consist of two monosaccharide monomers covalently linked by a glycosidic bond. They function in sugar transport. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Lesson Title: Nutrient Wise

Lesson Title: Nutrient Wise Standards This lesson aligns with the OSPI Health and Fitness Standards. This lesson will address GLE 1.5.1 Applies nutrition goals based on dietary guidelines and individual activity needs. GLE 1.5.4

More information

GLUCOSE HOMEOSTASIS-II: An Overview

GLUCOSE HOMEOSTASIS-II: An Overview GLUCOSE HOMEOSTASIS-II: An Overview University of Papua New Guinea School of Medicine & Health Sciences, Division of Basic Medical Sciences Discipline of Biochemistry & Molecular Biology, M Med Part I

More information

7 Answers to end-of-chapter questions

7 Answers to end-of-chapter questions 7 Answers to end-of-chapter questions Multiple choice questions 1 B 2 B 3 A 4 B 5 A 6 D 7 C 8 C 9 B 10 B Structured questions 11 a i Maintenance of a constant internal environment within set limits i Concentration

More information

Topic 4: Digestion and Nutrition

Topic 4: Digestion and Nutrition Topic 4: Digestion and Nutrition THE CONTENTS OF FOOD Food contains nutrients: Nutrients include: 1. 2. 3. 4. 5. Nutrients must be small enough to enter our cells. If they are too large they must be digested

More information

Insulin s Effects on Testosterone, Growth Hormone and IGF I Following Resistance Training

Insulin s Effects on Testosterone, Growth Hormone and IGF I Following Resistance Training Insulin s Effects on Testosterone, Growth Hormone and IGF I Following Resistance Training By: Jason Dudley Summary Nutrition supplements with a combination of carbohydrate and protein (with a ratio of

More information

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE C A R B O H Y D R A T E S, L I P I D S, P R O T E I N S, A N D N U C L E I C A C I D S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 115, Page 1 of 29) Carbon

More information

Science Building Blocks Food and Digestion

Science Building Blocks Food and Digestion Video Education Australasia Bringing Learning to Life Program Support Notes Science Building Blocks Food and Digestion Junior Secondary 26mins Teacher Notes by Sue Wright B.Sc., Dip. Ed. Produced by Video

More information

SMALL AND LARGE INTESTINE SECRETIONS

SMALL AND LARGE INTESTINE SECRETIONS SMALL AND LARGE INTESTINE SECRETIONS Objectives At the end of lecture student should be able to know, Digestive system Digestive system secretions Small intestine Component of small intestine Intestinal

More information

Carbohydrates: Sugars and starches they serve as energy and food source compounds Made of carbon and hydrogen and oxygen

Carbohydrates: Sugars and starches they serve as energy and food source compounds Made of carbon and hydrogen and oxygen Cell Processes (chemistry and respiration) Organic compounds they always contain carbon 4 types that you need to know: Lipids (fats, oils and waxes), Carbohydrates, Proteins and nucleic acids Inorganic

More information

Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II. NOTE: number corresponds to slides posted on the website.

Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II. NOTE: number corresponds to slides posted on the website. Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II NOTE: number corresponds to slides posted on the website. 44. ETS and Oxidative phosphorylation: When we completed the Krebs cycle, all of the bonds between

More information

CHEMISTRY AND BIOLOGICAL ROLE OF CARBOHYDRATES IN THE BODY-1

CHEMISTRY AND BIOLOGICAL ROLE OF CARBOHYDRATES IN THE BODY-1 CHEMISTRY AND BIOLOGICAL ROLE OF CARBOHYDRATES IN THE BODY-1 Chiral centers: Asymmetric carbons, i.e carbon atom with four different substituents Enantiomers : Mirror images Stereoisomers MONOSACCHARIDE

More information

Lab 2 Biochemistry. Learning Objectives. Introduction. Lipid Structure and Role in Food. The lab has the following learning objectives.

Lab 2 Biochemistry. Learning Objectives. Introduction. Lipid Structure and Role in Food. The lab has the following learning objectives. 1 Lab 2 Biochemistry Learning Objectives The lab has the following learning objectives. Investigate the role of double bonding in fatty acids, through models. Developing a calibration curve for a Benedict

More information

1/21/2009. ATP PC system Immediate source of ATP

1/21/2009. ATP PC system Immediate source of ATP Scott K. Powers Edward T. Howley Theory and Application to Fitness and Performance SEVENTH EDITION Chapter Presentation prepared by: Brian B. Parr, Ph.D. University of South Carolina Aiken Copyright 2009

More information

Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion

Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion Lab #13 Table of Contents: Expected Learning Outcomes.... 102 Introduction...... 103 Food Chemistry & Nutrition.... 104 Activity 1: Testing for the Presence

More information

Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract. By Sylvan Clark and Angela Posh

Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract. By Sylvan Clark and Angela Posh Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract By Sylvan Clark and Angela Posh Content Overview of GI tract Discuss the process by which the carbohydrates, fats and proteins are digested by hydrolysis

More information

Bioenergetics. Chapter 3, Part 2. Anaerobic ATP Production. Anaerobic ATP Production. Anaerobic ATP Production. The Two Phases of Glycolysis

Bioenergetics. Chapter 3, Part 2. Anaerobic ATP Production. Anaerobic ATP Production. Anaerobic ATP Production. The Two Phases of Glycolysis Anaerobic ATP Production Chapter 3, Part 2 1. ATP-PC system Immediate source of ATP PC + ADP Creatine kinase ATP + C Bioenergetics 100% % Capacity of Energy System Energy Transfer Systems and Exercise

More information

THE DIGESTIVE SYSTEM Topic 5: Digestion and Absorption Page 1: Title Page Page 2: Goals Page 3: Food is broken down mechanically and chemically

THE DIGESTIVE SYSTEM Topic 5: Digestion and Absorption Page 1: Title Page Page 2: Goals Page 3: Food is broken down mechanically and chemically THE DIGESTIVE SYSTEM Topic 5: Digestion and Absorption Graphics are used with permission of: Pearson Education Inc., publishing as Benjamin Cummings (http://www.aw-bc.com) Page 1: Title Page Chemical digestion

More information

Lipids. Classifying Lipids

Lipids. Classifying Lipids (Woods) Chem-131 Lec-19 09-4 Lipids 1 Lipids Triacylglycerols (triglycerides): a storage form of energy not required for immediate use. Phospholipids, sphingolipids, and cholesterol (together with proteins)

More information

Chapter 5 Fundamentals of Human Energy Transfer

Chapter 5 Fundamentals of Human Energy Transfer Chapter 5 Fundamentals of Human Energy Transfer Slide Show developed by: Richard C. Krejci, Ph.D. Professor of Public Health Columbia College 6.18.11 Objectives 1. Describe the first law of thermodynamics

More information

Name: Hour: Elements & Macromolecules in Organisms

Name: Hour: Elements & Macromolecules in Organisms Name: Hour: Elements & Macromolecules in Organisms Most common elements in living things are carbon, hydrogen, nitrogen, and oxygen. These four elements constitute about 95% of your body weight. All compounds

More information

Chapter 48. Nutrients in Food. Carbohydrates, Proteins, and Lipids. Carbohydrates, Proteins, and Lipids, continued

Chapter 48. Nutrients in Food. Carbohydrates, Proteins, and Lipids. Carbohydrates, Proteins, and Lipids, continued Carbohydrates, Proteins, and Lipids The three nutrients needed by the body in the greatest amounts are carbohydrates, proteins, and lipids. Nutrients in Food All of these nutrients are called organic compounds,

More information

Exercise Metabolism II

Exercise Metabolism II Exercise Metabolism II Oxygen debt & deficit Lactate threshold --------------------------------------------------------------- VO2max, VO2max and Lactate threshold CHO and fat metabolism during exercise

More information

Fatty Acids carboxylic acids

Fatty Acids carboxylic acids Triglycerides (TG) should actually be called triacylglycerols (TAG). TG or TAG are molecules with a glycerol (a carbohydrate) backbone to which are attached three acyl groups. They represent a concentrated

More information

LECTURE 7: METABOLISM

LECTURE 7: METABOLISM LECTURE 7: METABOLISM OVERVIEW In order for our body to maintain homeostasis and do work, it needs to breakdown organic molecules to extract energy from them and it needs to synthesize new molecules to

More information

1. What has a higher stored energy potential per gram, glycogen or triglycerides? Explain.

1. What has a higher stored energy potential per gram, glycogen or triglycerides? Explain. Lipid Metabolism 1. What has a higher stored energy potential per gram, glycogen or triglycerides? Explain. 2. How can excess acetyl CoA trapped in the mitochondria, be utilized as a substrate for fatty

More information

Determination of Specific Nutrients in Various Foods. Abstract. Humans need to consume food compounds such as carbohydrates, proteins, fats,

Determination of Specific Nutrients in Various Foods. Abstract. Humans need to consume food compounds such as carbohydrates, proteins, fats, Determination of Specific Nutrients in Various Foods Abstract Humans need to consume food compounds such as carbohydrates, proteins, fats, and vitamins to meet their energy requirements. In this lab, reagents

More information

Topic B Part 4 Lipids. IB Chemistry Topic B Biochem

Topic B Part 4 Lipids. IB Chemistry Topic B Biochem Topic B Part 4 Lipids IB Chemistry Topic B Biochem B3 B4 Lipids - 3.5 hours B.4.1 Compare the composition of the three types of lipids found in the human body. (3) B.4.2 Outline the difference between

More information

Copyright 2010 Pearson Education, Inc. Chapter Twenty Three 1

Copyright 2010 Pearson Education, Inc. Chapter Twenty Three 1 23.2 Glucose Metabolism: An Overview When glucose enters a cell from the bloodstream, it is immediately converted to glucose 6- phosphate. Once this phosphate is formed, glucose is trapped within the cell

More information

February 2006. 23 Best Foods for Athletes

February 2006. 23 Best Foods for Athletes 23 Best Foods for Athletes February 2006 1. Beans Legumes a. Excellent source of fiber (important for keeping blood sugar and cholesterol levels under control). b. High in protein and a good source of

More information

Chemical Level of Organization

Chemical Level of Organization Chemical Level of Organization Matter and Energy Matter occupies space and has mass Energy is capacity to move mass Potential vs. kinetic Energy forms radiant-moving waves electrical-moving charged particles

More information

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ GCE A Level Biology Energy and respiration сᴏᴏʟιᴏ 2013-2014 Q 1(a) Describe how ATP is synthesized by oxidative phosphorylation. [June 2012 # 1] Reduced NAD and reduced FAD are passed to the electron transport

More information

CHAPTER 15: ANSWERS TO SELECTED PROBLEMS

CHAPTER 15: ANSWERS TO SELECTED PROBLEMS CHAPTER 15: ANSWERS T SELECTED PRBLEMS SAMPLE PRBLEMS ( Try it yourself ) 15.1 ur bodies can carry out the second reaction, because it requires less energy than we get from breaking down a molecule of

More information

2) Herewith the 2nd question in our Q&A series with Ria Catsicas about 'Nutrition and Diabetes':

2) Herewith the 2nd question in our Q&A series with Ria Catsicas about 'Nutrition and Diabetes': DIABETES Q&A WITH RIA CATSICAS 1) Today is World Diabetes Day! We ve been chatting to clinical dietitian and nutrition consultant Ria Catsicas about nutrition and diabetes. Ria is a specialist in the practice

More information

Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 17 Nutrition and Metabolism. Multiple-Choice Questions

Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 17 Nutrition and Metabolism. Multiple-Choice Questions Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 17 Nutrition and Metabolism Multiple-Choice Questions 1) The sum of all of the biochemical processes going on within the human body at any

More information

General Structure of Lipids. Lipids are naturally occurring compounds that are soluble in organic solvents but not in water.

General Structure of Lipids. Lipids are naturally occurring compounds that are soluble in organic solvents but not in water. Chapter 15 Lipids 1 Lipids Lipids are biomolecules that contain fatty acids or a steroid nucleus soluble in organic solvents, but not in water named for the Greek word lipos, which means fat extracted

More information

Fat myths. Myth: All fats are equal and equally bad for you. Myth: Lowering the amount of fat you eat is what matters the most.

Fat myths. Myth: All fats are equal and equally bad for you. Myth: Lowering the amount of fat you eat is what matters the most. Alexandra Palumbo Fat myths Myth: All fats are equal and equally bad for you. Myth: Lowering the amount of fat you eat is what matters the most. Myth: Fat-free means healthy. Saturated fats Trans-fats

More information

Describe how these hormones exert control quickly by changes in phosphorylation state of enzyme, and more slowly by changes of gene expression

Describe how these hormones exert control quickly by changes in phosphorylation state of enzyme, and more slowly by changes of gene expression Section VIII. Section VIII. Tissue metabolism Many tissues carry out specialized functions: Ch. 43 look at different hormones affect metabolism of fuels, especially counter-insulin Ch. 44 Proteins and

More information

- smallest particle of matter that has all its chemical properties

- smallest particle of matter that has all its chemical properties Atom- - smallest particle of matter that has all its chemical properties -Atoms are made up of 3 smaller particles. These smaller particles are: protons particle with a positive charge located in the nucleus

More information

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES 3.1 Organic Molecules The chemistry of carbon accounts for the diversity of organic molecules found in living things. Carbon has six electrons, four of which

More information

What s the point? ATP! Electron Transport Chain ATP

What s the point? ATP! Electron Transport Chain ATP http://www.youtube.com/watch?v=vcpnk92uswy What s the point? Cellular Respiration The point Stage 4: is to make ATP! Electron Transport Chain ATP 2013-2014 Cellular respiration ATP accounting so far Even

More information

Let s Talk Oils and Fats!

Let s Talk Oils and Fats! Lesson Overview Lesson Participants: School Nutrition Assistants/Technicians, School Nutrition Managers, Child and Adult Care Food Program Staff, Teachers Type of Lesson: Short, face-to-face training session

More information

Aerobic organisms obtain energy from oxidation of food molecules

Aerobic organisms obtain energy from oxidation of food molecules Experiment: Time-course of water and oxygen uptake, and seed germination Aerobic organisms obtain energy from oxidation of food molecules Pradet et al 1968; 1981) Interpret results Becker et al. Third

More information

Chapter 17 Digestive System. Alimentary Canal. Movements of the Tube

Chapter 17 Digestive System. Alimentary Canal. Movements of the Tube Chapter 17 Digestive System Functions of Digestive System ingestion mechanical digestion chemical digestion propulsion absorption defecation Consists of the alimentary canal and accessory organs 1 Alimentary

More information

1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption?

1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption? Digestion Review 1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption? (a.) intestinal glands (b.) villi (c.) pseudopodia (d.) cilia (e.) flagella 2. The

More information

Trans Fat 1g. Cholesterol 30g 10% Sodium 470mg 20% Total Carbohydrate 10%

Trans Fat 1g. Cholesterol 30g 10% Sodium 470mg 20% Total Carbohydrate 10% As we continue to focus on the many facets of our work during National Public Health Week, today we take a closer look at our healthy eating and active living initiatives. Our work focuses on obesity prevention,

More information