1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area?

Size: px
Start display at page:

Download "1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area?"

Transcription

1 1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area? (a) 20 ft x 19 ft (b) 21 ft x 18 ft (c) 22 ft x 17 ft 2. Which conditional has the same truth value as its converse? (a) If, then. (b) If a figure is a square, then it has four sides. (c) If, then. 3. Which statement is the Law of Detachment? (a) If is a true statement and is true, then is true. (b) If is a true statement and is true, then is true. (c) If is a true statement and q is true, then is true. 4. In the figure shown,. Which of the following statements is false? (a) (b) (c) and are adjacent angles

2 5. How are the two angles related? (a) Adjacent (b) Supplementary (c) Vertical 6. Which angles are corresponding angles? (a) 8 and 16 (b) 7 and 8 (c) 4 and 8 7. Complete the statement. If a transversal intersects two parallel lines, then. (a) Corresponding angles are supplementary (b) Same-side interior angles are complementary (c) Alternate interior angles are congruent

3 8. The Polygon Angle-Sum Theorem states: The sum of the measures of the angles of an n-gon is. (a) (b) ( ) (c) ( ) 9. Complete this statement. (a) Regular (b) Equilateral (c) Equiangular A polygon whose sides all have the same length is said to be. 10. Which two lines are parallel? I. II. III. (a) I and II (b) I and III (c) II and III 11. Write an equation for the line perpendicular to that contains ( ). (a) ( ) (b) ( ) (c) ( )

4 12. If, which of the following can you NOT conclude as being true? (a) (b) (c) 13. Can you use the ASA Postulate, the AAS Theorem, or both to prove the triangles congruent? (a) ASA only (b) AAS only (c) Either ASA or AAS 14. Name the theorem or postulate that lets you immediately conclude. (a) SAS (b) ASA (c) AAS

5 15. The length of is shown. What other length can you determine from this diagram? (a) (b) (c) 16. Where can the medians of a triangle intersect? I. Inside the triangle II. On the triangle III. Outside the triangle (a) I only (b) III only (c) I or II only 17. In angle measures Which are possible measures of angles and (a) (b) (c) 18. Which three lengths could be the lengths of the sides of a triangle? (a) 5 cm, 12 cm, 17 cm (b) 10 cm, 15 cm, 24 cm (c) 9 cm, 11 cm, 22 cm

6 19. Which statement is true? (a) All quadrilaterals are rectangles. (b) All quadrilaterals are squares. (c) All quadrilaterals are parallelograms. 20. If one measurement of a golden rectangle is 8.8 inches, which could be the other measurement? (a) (b) (c) Find the value of x. Round your answer to the nearest hundredth place. (a) 9.22 (b) (c) Which type of isometry is the equivalent of two reflections across intersecting lines? (a) Rotation (b) Reflection (c) Glide reflection

7 23. If, which equation must be true? (a) (b) (c) 24. Write the standard equation of the circle in the graph. (a) ( ) ( ) (b) ( ) ( ) (c) ( ) ( ) 25. Which regular polygon can be used to form a tessellation? (a) Triangle (b) Octagon (c) Decagon

8 26. You have a cube whose inside measurements are 5 x 5 x 5 units and there are 125 unit cubes inside the cube. There is no top to the large cube. How many unit cubes are touching either a side and/or bottom of the large cube? (a) 96 (b) 91 (c) What is the value of x in the circle? (a) 25 (b) 20 (c) What is the area of a regular pentagon with side length 4 cm? Round your answer to the nearest tenth. (a) 16.2 cm 2 (b) 27.5 cm 2 (c) 41.5 cm 2

9 29. What is the volume of a square pyramid whose base is 16 in. and slant height is 10 in.? (a) 512 in 3 (b) 256 in 3 (c) 106 2/3 in Which statement is true for both a rhombus and a kite? (a) The diagonals are congruent (b) Opposite sides are congruent (c) The diagonals are perpendicular 31. What are the values of a and b in the figure? Point O is the center of the circle. (a) a=130 and b=90 (b) a=130 and b=50 (c) a=65 and b= In any triangle let point P be the intersection of three angle bisectors. What is point P? (a) Centroid (b) Center of the circumscribed circle (c) Center of the inscribed circle

10 33. In any triangle, the median is found by doing what? (a) Finding the angle bisectors (b) Finding the vertex to the midpoint of the opposite side of each angle (c) Perpendicular from the center to a tangent to the circle 34. In an isosceles trapezoid, if the base angle is 2x and the angle which shares the diagonal is 1300, what is the value of x? (a) 20 (b) 25 (c) Suppose in ΔABC angle B is a right. If side BC is 15 and AB is 7, find the measure of angle A to the nearest tenth of degree. (a) (b) (c) In a 30o 60o 90o triangle, if the length of the hypotenuse is the side opposite of the 60o angle? (a) 18.5 in. (b) 37 in. (c) 55.5 in. in., what is the exact length of

11 37. and are tangent to circle O. What is the value of x? (a) 58 (b) 63 (c) What is the value of x to the nearest tenth? (a) 20.6 (b) 13.6 (c) What is the radius of a circle if the circumference is 9? (a) 18π (b) 4.5π (c)

12 40. Which is always true about skew lines? (a) The lines are parallel (b) The lines are coplanar (c) The lines are non-coplanar and do not intersect 41. In the picture below the circles have diameters equal to the side of the square. What is the area of the region common to both circles? (a) (b) 6 (c) If x is a number greater than 0.5 what is the area of a triangle with sides of lengths 1, x, and x? (a) (b) (c) ( ) 43. Let Δ be isosceles with and. What is the measure of? Round your answer to the nearest integer. (a) 70 0 (b) 76 0 (c) 82 0

13 44. Let Δ be equilateral with side of length and a point in its interior. If each of the points and is the foot of the perpendicular from to the sides of the triangle then what is the value of? (a) (b) (c) 45. Classify the triangle with vertices of coordinates ( ), ( ), and ( ). (a) Scalene obtuse (b) Isosceles (c) Equilateral 46. A ladybug is trapped within a rectangular region the shape of a square. What is the probability that the ladybug is found outside the disk inscribed in the square? (a) /4 (b) 3π/4 (c) π/4 47. A rectangular airport runway is x feet long and y feet wide. If its length is to be made 100 feet longer, by how many square feet will its area be increased? (a) xy+100 (b) 100y (c) xy+100y 48. Which of the following equations describes a circle? (a) ( ) (b) (c) ( )

14 49. Negate the statement All geometers are mathematicians (a) At least one mathematician is not a geometer (b) At least one geometer is a mathematician (c) At least one geometer is not a mathematician 50. An equilateral triangle whose side length is equal to surface area thus obtained? (a) (b) (c) rotates about its height. What is the total

GEOMETRY CONCEPT MAP. Suggested Sequence:

GEOMETRY CONCEPT MAP. Suggested Sequence: CONCEPT MAP GEOMETRY August 2011 Suggested Sequence: 1. Tools of Geometry 2. Reasoning and Proof 3. Parallel and Perpendicular Lines 4. Congruent Triangles 5. Relationships Within Triangles 6. Polygons

More information

Geometry. Geometry is the study of shapes and sizes. The next few pages will review some basic geometry facts. Enjoy the short lesson on geometry.

Geometry. Geometry is the study of shapes and sizes. The next few pages will review some basic geometry facts. Enjoy the short lesson on geometry. Geometry Introduction: We live in a world of shapes and figures. Objects around us have length, width and height. They also occupy space. On the job, many times people make decision about what they know

More information

Topics Covered on Geometry Placement Exam

Topics Covered on Geometry Placement Exam Topics Covered on Geometry Placement Exam - Use segments and congruence - Use midpoint and distance formulas - Measure and classify angles - Describe angle pair relationships - Use parallel lines and transversals

More information

Conjectures. Chapter 2. Chapter 3

Conjectures. Chapter 2. Chapter 3 Conjectures Chapter 2 C-1 Linear Pair Conjecture If two angles form a linear pair, then the measures of the angles add up to 180. (Lesson 2.5) C-2 Vertical Angles Conjecture If two angles are vertical

More information

Chapter 1: Essentials of Geometry

Chapter 1: Essentials of Geometry Section Section Title 1.1 Identify Points, Lines, and Planes 1.2 Use Segments and Congruence 1.3 Use Midpoint and Distance Formulas Chapter 1: Essentials of Geometry Learning Targets I Can 1. Identify,

More information

Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse

Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse Chapter Conjectures 1. Linear Pair Conjecture: If two angles form a linear pair, then the measure of the angles add up to 180. Vertical Angle Conjecture:

More information

GEOMETRY FINAL EXAM REVIEW

GEOMETRY FINAL EXAM REVIEW GEOMETRY FINL EXM REVIEW I. MTHING reflexive. a(b + c) = ab + ac transitive. If a = b & b = c, then a = c. symmetric. If lies between and, then + =. substitution. If a = b, then b = a. distributive E.

More information

Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter.

Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter. Mat College Mathematics Updated on Nov 5, 009 Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter. Two Dimensional Geometry: Straight lines (parallel and perpendicular), Rays, Angles

More information

GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT!

GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT! GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT! FINDING THE DISTANCE BETWEEN TWO POINTS DISTANCE FORMULA- (x₂-x₁)²+(y₂-y₁)² Find the distance between the points ( -3,2) and

More information

Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals

Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals Unit Objectives Identify triangle bisectors Compare measurements of a triangle Utilize the triangle inequality theorem Classify Polygons Apply the properties

More information

Angles that are between parallel lines, but on opposite sides of a transversal.

Angles that are between parallel lines, but on opposite sides of a transversal. GLOSSARY Appendix A Appendix A: Glossary Acute Angle An angle that measures less than 90. Acute Triangle Alternate Angles A triangle that has three acute angles. Angles that are between parallel lines,

More information

11.3 Curves, Polygons and Symmetry

11.3 Curves, Polygons and Symmetry 11.3 Curves, Polygons and Symmetry Polygons Simple Definition A shape is simple if it doesn t cross itself, except maybe at the endpoints. Closed Definition A shape is closed if the endpoints meet. Polygon

More information

ABC is the triangle with vertices at points A, B and C

ABC is the triangle with vertices at points A, B and C Euclidean Geometry Review This is a brief review of Plane Euclidean Geometry - symbols, definitions, and theorems. Part I: The following are symbols commonly used in geometry: AB is the segment from the

More information

Definitions, Postulates and Theorems

Definitions, Postulates and Theorems Definitions, s and s Name: Definitions Complementary Angles Two angles whose measures have a sum of 90 o Supplementary Angles Two angles whose measures have a sum of 180 o A statement that can be proven

More information

Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180

Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180 5.1 Interior angles of a polygon Sides 3 4 5 6 n Number of Triangles 1 Sum of interiorangles 180 Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180 What you need to know: How to use the formula

More information

Geometry Chapter 1 Vocabulary. coordinate - The real number that corresponds to a point on a line.

Geometry Chapter 1 Vocabulary. coordinate - The real number that corresponds to a point on a line. Chapter 1 Vocabulary coordinate - The real number that corresponds to a point on a line. point - Has no dimension. It is usually represented by a small dot. bisect - To divide into two congruent parts.

More information

PERIMETER AND AREA. In this unit, we will develop and apply the formulas for the perimeter and area of various two-dimensional figures.

PERIMETER AND AREA. In this unit, we will develop and apply the formulas for the perimeter and area of various two-dimensional figures. PERIMETER AND AREA In this unit, we will develop and apply the formulas for the perimeter and area of various two-dimensional figures. Perimeter Perimeter The perimeter of a polygon, denoted by P, is the

More information

A. 3y = -2x + 1. y = x + 3. y = x - 3. D. 2y = 3x + 3

A. 3y = -2x + 1. y = x + 3. y = x - 3. D. 2y = 3x + 3 Name: Geometry Regents Prep Spring 2010 Assignment 1. Which is an equation of the line that passes through the point (1, 4) and has a slope of 3? A. y = 3x + 4 B. y = x + 4 C. y = 3x - 1 D. y = 3x + 1

More information

Centroid: The point of intersection of the three medians of a triangle. Centroid

Centroid: The point of intersection of the three medians of a triangle. Centroid Vocabulary Words Acute Triangles: A triangle with all acute angles. Examples 80 50 50 Angle: A figure formed by two noncollinear rays that have a common endpoint and are not opposite rays. Angle Bisector:

More information

10-4 Inscribed Angles. Find each measure. 1.

10-4 Inscribed Angles. Find each measure. 1. Find each measure. 1. 3. 2. intercepted arc. 30 Here, is a semi-circle. So, intercepted arc. So, 66 4. SCIENCE The diagram shows how light bends in a raindrop to make the colors of the rainbow. If, what

More information

CSU Fresno Problem Solving Session. Geometry, 17 March 2012

CSU Fresno Problem Solving Session. Geometry, 17 March 2012 CSU Fresno Problem Solving Session Problem Solving Sessions website: http://zimmer.csufresno.edu/ mnogin/mfd-prep.html Math Field Day date: Saturday, April 21, 2012 Math Field Day website: http://www.csufresno.edu/math/news

More information

Chapter 7 Quiz. (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter?

Chapter 7 Quiz. (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter? Chapter Quiz Section.1 Area and Initial Postulates (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter? (.) TRUE or FALSE: If two plane

More information

Target To know the properties of a rectangle

Target To know the properties of a rectangle Target To know the properties of a rectangle (1) A rectangle is a 3-D shape. (2) A rectangle is the same as an oblong. (3) A rectangle is a quadrilateral. (4) Rectangles have four equal sides. (5) Rectangles

More information

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433 Absolute Value and arithmetic, 730-733 defined, 730 Acute angle, 477 Acute triangle, 497 Addend, 12 Addition associative property of, (see Commutative Property) carrying in, 11, 92 commutative property

More information

Geometry Course Summary Department: Math. Semester 1

Geometry Course Summary Department: Math. Semester 1 Geometry Course Summary Department: Math Semester 1 Learning Objective #1 Geometry Basics Targets to Meet Learning Objective #1 Use inductive reasoning to make conclusions about mathematical patterns Give

More information

Unit 8. Quadrilaterals. Academic Geometry Spring Name Teacher Period

Unit 8. Quadrilaterals. Academic Geometry Spring Name Teacher Period Unit 8 Quadrilaterals Academic Geometry Spring 2014 Name Teacher Period 1 2 3 Unit 8 at a glance Quadrilaterals This unit focuses on revisiting prior knowledge of polygons and extends to formulate, test,

More information

2006 Geometry Form A Page 1

2006 Geometry Form A Page 1 2006 Geometry Form Page 1 1. he hypotenuse of a right triangle is 12" long, and one of the acute angles measures 30 degrees. he length of the shorter leg must be: () 4 3 inches () 6 3 inches () 5 inches

More information

Geometry Regents Review

Geometry Regents Review Name: Class: Date: Geometry Regents Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If MNP VWX and PM is the shortest side of MNP, what is the shortest

More information

1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals, and a rectangle and a rhombus are both parallelograms.

1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals, and a rectangle and a rhombus are both parallelograms. Quadrilaterals - Answers 1. A 2. C 3. A 4. C 5. C 6. B 7. B 8. B 9. B 10. C 11. D 12. B 13. A 14. C 15. D Quadrilaterals - Explanations 1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals,

More information

Conjunction is true when both parts of the statement are true. (p is true, q is true. p^q is true)

Conjunction is true when both parts of the statement are true. (p is true, q is true. p^q is true) Mathematical Sentence - a sentence that states a fact or complete idea Open sentence contains a variable Closed sentence can be judged either true or false Truth value true/false Negation not (~) * Statement

More information

Algebra Geometry Glossary. 90 angle

Algebra Geometry Glossary. 90 angle lgebra Geometry Glossary 1) acute angle an angle less than 90 acute angle 90 angle 2) acute triangle a triangle where all angles are less than 90 3) adjacent angles angles that share a common leg Example:

More information

56 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 224 points.

56 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 224 points. 6.1.1 Review: Semester Review Study Sheet Geometry Core Sem 2 (S2495808) Semester Exam Preparation Look back at the unit quizzes and diagnostics. Use the unit quizzes and diagnostics to determine which

More information

Geometry SOL G.11 G.12 Circles Study Guide

Geometry SOL G.11 G.12 Circles Study Guide Geometry SOL G.11 G.1 Circles Study Guide Name Date Block Circles Review and Study Guide Things to Know Use your notes, homework, checkpoint, and other materials as well as flashcards at quizlet.com (http://quizlet.com/4776937/chapter-10-circles-flashcardsflash-cards/).

More information

Honors Geometry Final Exam Study Guide

Honors Geometry Final Exam Study Guide 2011-2012 Honors Geometry Final Exam Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In each pair of triangles, parts are congruent as marked.

More information

11-4 Areas of Regular Polygons and Composite Figures

11-4 Areas of Regular Polygons and Composite Figures 1. In the figure, square ABDC is inscribed in F. Identify the center, a radius, an apothem, and a central angle of the polygon. Then find the measure of a central angle. Center: point F, radius:, apothem:,

More information

Polygons are figures created from segments that do not intersect at any points other than their endpoints.

Polygons are figures created from segments that do not intersect at any points other than their endpoints. Unit #5 Lesson #1: Polygons and Their Angles. Polygons are figures created from segments that do not intersect at any points other than their endpoints. A polygon is convex if all of the interior angles

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, January 26, 2012 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, January 26, 2012 9:15 a.m. to 12:15 p.m. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXMINTION GEOMETRY Thursday, January 26, 2012 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name

More information

Algebra III. Lesson 33. Quadrilaterals Properties of Parallelograms Types of Parallelograms Conditions for Parallelograms - Trapezoids

Algebra III. Lesson 33. Quadrilaterals Properties of Parallelograms Types of Parallelograms Conditions for Parallelograms - Trapezoids Algebra III Lesson 33 Quadrilaterals Properties of Parallelograms Types of Parallelograms Conditions for Parallelograms - Trapezoids Quadrilaterals What is a quadrilateral? Quad means? 4 Lateral means?

More information

0810ge. Geometry Regents Exam 0810

0810ge. Geometry Regents Exam 0810 0810ge 1 In the diagram below, ABC XYZ. 3 In the diagram below, the vertices of DEF are the midpoints of the sides of equilateral triangle ABC, and the perimeter of ABC is 36 cm. Which two statements identify

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any communications

More information

Geometry of 2D Shapes

Geometry of 2D Shapes Name: Geometry of 2D Shapes Answer these questions in your class workbook: 1. Give the definitions of each of the following shapes and draw an example of each one: a) equilateral triangle b) isosceles

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any communications

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, June 20, 2012 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name

More information

3. If AC = 12, CD = 9 and BE = 3, find the area of trapezoid BCDE. (Mathcounts Handbooks)

3. If AC = 12, CD = 9 and BE = 3, find the area of trapezoid BCDE. (Mathcounts Handbooks) EXERCISES: Triangles 1 1. The perimeter of an equilateral triangle is units. How many units are in the length 27 of one side? (Mathcounts Competitions) 2. In the figure shown, AC = 4, CE = 5, DE = 3, and

More information

Area. Area Overview. Define: Area:

Area. Area Overview. Define: Area: Define: Area: Area Overview Kite: Parallelogram: Rectangle: Rhombus: Square: Trapezoid: Postulates/Theorems: Every closed region has an area. If closed figures are congruent, then their areas are equal.

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name:

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name: GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, June 17, 2010 1:15 to 4:15 p.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of your

More information

Geometry, Final Review Packet

Geometry, Final Review Packet Name: Geometry, Final Review Packet I. Vocabulary match each word on the left to its definition on the right. Word Letter Definition Acute angle A. Meeting at a point Angle bisector B. An angle with a

More information

DEFINITIONS. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle.

DEFINITIONS. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle. DEFINITIONS Degree A degree is the 1 th part of a straight angle. 180 Right Angle A 90 angle is called a right angle. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle. Congruent

More information

*1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles.

*1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles. Students: 1. Students understand and compute volumes and areas of simple objects. *1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles. Review

More information

Chapter 6 Notes: Circles

Chapter 6 Notes: Circles Chapter 6 Notes: Circles IMPORTANT TERMS AND DEFINITIONS A circle is the set of all points in a plane that are at a fixed distance from a given point known as the center of the circle. Any line segment

More information

Tips for doing well on the final exam

Tips for doing well on the final exam Name Date Block The final exam for Geometry will take place on May 31 and June 1. The following study guide will help you prepare for the exam. Everything we have covered is fair game. As a reminder, topics

More information

39 Symmetry of Plane Figures

39 Symmetry of Plane Figures 39 Symmetry of Plane Figures In this section, we are interested in the symmetric properties of plane figures. By a symmetry of a plane figure we mean a motion of the plane that moves the figure so that

More information

Integrated Algebra: Geometry

Integrated Algebra: Geometry Integrated Algebra: Geometry Topics of Study: o Perimeter and Circumference o Area Shaded Area Composite Area o Volume o Surface Area o Relative Error Links to Useful Websites & Videos: o Perimeter and

More information

Perimeter and area formulas for common geometric figures:

Perimeter and area formulas for common geometric figures: Lesson 10.1 10.: Perimeter and Area of Common Geometric Figures Focused Learning Target: I will be able to Solve problems involving perimeter and area of common geometric figures. Compute areas of rectangles,

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, January 28, 2015 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, January 28, 2015 9:15 a.m. to 12:15 p.m. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, January 28, 2015 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any

More information

Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions. Unit Overview. Student Focus. Semester 2, Unit 5: Activity 30. Resources: Online Resources:

Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions. Unit Overview. Student Focus. Semester 2, Unit 5: Activity 30. Resources: Online Resources: Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions Semester 2, Unit 5: Activity 30 Resources: SpringBoard- Geometry Online Resources: Geometry Springboard Text Unit Overview In this unit students

More information

Review for Final - Geometry B

Review for Final - Geometry B Review for Final - Geometry B Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A model is made of a car. The car is 4 meters long and the model is 7 centimeters

More information

Geometry Final Exam Review Worksheet

Geometry Final Exam Review Worksheet Geometry Final xam Review Worksheet (1) Find the area of an equilateral triangle if each side is 8. (2) Given the figure to the right, is tangent at, sides as marked, find the values of x, y, and z please.

More information

Geometry and Measurement

Geometry and Measurement The student will be able to: Geometry and Measurement 1. Demonstrate an understanding of the principles of geometry and measurement and operations using measurements Use the US system of measurement for

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of your

More information

Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence

Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence IMPORTANT TERMS AND DEFINITIONS A circle is the set of all points in a plane that are at a fixed distance from a given point known as the center of

More information

Sandia High School Geometry Second Semester FINAL EXAM. Mark the letter to the single, correct (or most accurate) answer to each problem.

Sandia High School Geometry Second Semester FINAL EXAM. Mark the letter to the single, correct (or most accurate) answer to each problem. Sandia High School Geometry Second Semester FINL EXM Name: Mark the letter to the single, correct (or most accurate) answer to each problem.. What is the value of in the triangle on the right?.. 6. D.

More information

Teacher Page Key. Geometry / Day # 13 Composite Figures 45 Min.

Teacher Page Key. Geometry / Day # 13 Composite Figures 45 Min. Teacher Page Key Geometry / Day # 13 Composite Figures 45 Min. 9-1.G.1. Find the area and perimeter of a geometric figure composed of a combination of two or more rectangles, triangles, and/or semicircles

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, June 19, :15 a.m. to 12:15 p.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, June 19, :15 a.m. to 12:15 p.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, June 19, 2013 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any

More information

SA B 1 p where is the slant height of the pyramid. V 1 3 Bh. 3D Solids Pyramids and Cones. Surface Area and Volume of a Pyramid

SA B 1 p where is the slant height of the pyramid. V 1 3 Bh. 3D Solids Pyramids and Cones. Surface Area and Volume of a Pyramid Accelerated AAG 3D Solids Pyramids and Cones Name & Date Surface Area and Volume of a Pyramid The surface area of a regular pyramid is given by the formula SA B 1 p where is the slant height of the pyramid.

More information

Seattle Public Schools KEY to Review Questions for the Washington State Geometry End of Course Exam

Seattle Public Schools KEY to Review Questions for the Washington State Geometry End of Course Exam Seattle Public Schools KEY to Review Questions for the Washington State Geometry End of ourse Exam 1) Which term best defines the type of reasoning used below? bdul broke out in hives the last four times

More information

Postulate 17 The area of a square is the square of the length of a. Postulate 18 If two figures are congruent, then they have the same.

Postulate 17 The area of a square is the square of the length of a. Postulate 18 If two figures are congruent, then they have the same. Chapter 11: Areas of Plane Figures (page 422) 11-1: Areas of Rectangles (page 423) Rectangle Rectangular Region Area is measured in units. Postulate 17 The area of a square is the square of the length

More information

Geometry EOC Practice Test #2

Geometry EOC Practice Test #2 Class: Date: Geometry EOC Practice Test #2 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Rebecca is loading medical supply boxes into a crate. Each supply

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 16, 2012 8:30 to 11:30 a.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 16, 2012 8:30 to 11:30 a.m. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, August 16, 2012 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of your

More information

Circle Name: Radius: Diameter: Chord: Secant:

Circle Name: Radius: Diameter: Chord: Secant: 12.1: Tangent Lines Congruent Circles: circles that have the same radius length Diagram of Examples Center of Circle: Circle Name: Radius: Diameter: Chord: Secant: Tangent to A Circle: a line in the plane

More information

/27 Intro to Geometry Review

/27 Intro to Geometry Review /27 Intro to Geometry Review 1. An acute has a measure of. 2. A right has a measure of. 3. An obtuse has a measure of. 13. Two supplementary angles are in ratio 11:7. Find the measure of each. 14. In the

More information

POTENTIAL REASONS: Definition of Congruence:

POTENTIAL REASONS: Definition of Congruence: Sec 6 CC Geometry Triangle Pros Name: POTENTIAL REASONS: Definition Congruence: Having the exact same size and shape and there by having the exact same measures. Definition Midpoint: The point that divides

More information

Georgia Online Formative Assessment Resource (GOFAR) AG geometry domain

Georgia Online Formative Assessment Resource (GOFAR) AG geometry domain AG geometry domain Name: Date: Copyright 2014 by Georgia Department of Education. Items shall not be used in a third party system or displayed publicly. Page: (1 of 36 ) 1. Amy drew a circle graph to represent

More information

Math 531, Exam 1 Information.

Math 531, Exam 1 Information. Math 531, Exam 1 Information. 9/21/11, LC 310, 9:05-9:55. Exam 1 will be based on: Sections 1A - 1F. The corresponding assigned homework problems (see http://www.math.sc.edu/ boylan/sccourses/531fa11/531.html)

More information

SHAPE, SPACE AND MEASURES

SHAPE, SPACE AND MEASURES SHAPE, SPACE AND MEASURES Pupils should be taught to: Use accurately the vocabulary, notation and labelling conventions for lines, angles and shapes; distinguish between conventions, facts, definitions

More information

55 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 220 points.

55 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 220 points. Geometry Core Semester 1 Semester Exam Preparation Look back at the unit quizzes and diagnostics. Use the unit quizzes and diagnostics to determine which topics you need to review most carefully. The unit

More information

Intermediate Math Circles October 10, 2012 Geometry I: Angles

Intermediate Math Circles October 10, 2012 Geometry I: Angles Intermediate Math Circles October 10, 2012 Geometry I: Angles Over the next four weeks, we will look at several geometry topics. Some of the topics may be familiar to you while others, for most of you,

More information

New York State Student Learning Objective: Regents Geometry

New York State Student Learning Objective: Regents Geometry New York State Student Learning Objective: Regents Geometry All SLOs MUST include the following basic components: Population These are the students assigned to the course section(s) in this SLO all students

More information

Quadrilaterals Properties of a parallelogram, a rectangle, a rhombus, a square, and a trapezoid

Quadrilaterals Properties of a parallelogram, a rectangle, a rhombus, a square, and a trapezoid Quadrilaterals Properties of a parallelogram, a rectangle, a rhombus, a square, and a trapezoid Grade level: 10 Prerequisite knowledge: Students have studied triangle congruences, perpendicular lines,

More information

Solids. Objective A: Volume of a Solids

Solids. Objective A: Volume of a Solids Solids Math00 Objective A: Volume of a Solids Geometric solids are figures in space. Five common geometric solids are the rectangular solid, the sphere, the cylinder, the cone and the pyramid. A rectangular

More information

UNIT H1 Angles and Symmetry Activities

UNIT H1 Angles and Symmetry Activities UNIT H1 Angles and Symmetry Activities Activities H1.1 Lines of Symmetry H1.2 Rotational and Line Symmetry H1.3 Symmetry of Regular Polygons H1.4 Interior Angles in Polygons Notes and Solutions (1 page)

More information

Estimating Angle Measures

Estimating Angle Measures 1 Estimating Angle Measures Compare and estimate angle measures. You will need a protractor. 1. Estimate the size of each angle. a) c) You can estimate the size of an angle by comparing it to an angle

More information

Mensuration Introduction

Mensuration Introduction Mensuration Introduction Mensuration is the process of measuring and calculating with measurements. Mensuration deals with the determination of length, area, or volume Measurement Types The basic measurement

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name:

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name: GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, August 18, 2010 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of

More information

10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles

10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles 10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles BASE AND HEIGHT MUST FORM A RIGHT ANGLE!! Draw the diagram, write the formula and SHOW YOUR WORK! FIND THE AREA OF THE FOLLOWING:. A rectangle with one side of

More information

Geometry Enduring Understandings Students will understand 1. that all circles are similar.

Geometry Enduring Understandings Students will understand 1. that all circles are similar. High School - Circles Essential Questions: 1. Why are geometry and geometric figures relevant and important? 2. How can geometric ideas be communicated using a variety of representations? ******(i.e maps,

More information

Types of Triangle Sum of internal angles of triangle = 80 Equilateral Δ: All sides are equal Each internal angle = 60 Height divide the base into two equal parts Perimeter of triangle = 3 side Height of

More information

Geometry Unit 6 Areas and Perimeters

Geometry Unit 6 Areas and Perimeters Geometry Unit 6 Areas and Perimeters Name Lesson 8.1: Areas of Rectangle (and Square) and Parallelograms How do we measure areas? Area is measured in square units. The type of the square unit you choose

More information

Selected practice exam solutions (part 5, item 2) (MAT 360)

Selected practice exam solutions (part 5, item 2) (MAT 360) Selected practice exam solutions (part 5, item ) (MAT 360) Harder 8,91,9,94(smaller should be replaced by greater )95,103,109,140,160,(178,179,180,181 this is really one problem),188,193,194,195 8. On

More information

1. A student followed the given steps below to complete a construction. Which type of construction is best represented by the steps given above?

1. A student followed the given steps below to complete a construction. Which type of construction is best represented by the steps given above? 1. A student followed the given steps below to complete a construction. Step 1: Place the compass on one endpoint of the line segment. Step 2: Extend the compass from the chosen endpoint so that the width

More information

Cumulative Test. 161 Holt Geometry. Name Date Class

Cumulative Test. 161 Holt Geometry. Name Date Class Choose the best answer. 1. P, W, and K are collinear, and W is between P and K. PW 10x, WK 2x 7, and PW WK 6x 11. What is PK? A 2 C 90 B 6 D 11 2. RM bisects VRQ. If mmrq 2, what is mvrm? F 41 H 9 G 2

More information

Final Review Geometry A Fall Semester

Final Review Geometry A Fall Semester Final Review Geometry Fall Semester Multiple Response Identify one or more choices that best complete the statement or answer the question. 1. Which graph shows a triangle and its reflection image over

More information

6-5 Rhombi and Squares. ALGEBRA Quadrilateral ABCD is a rhombus. Find each value or measure.

6-5 Rhombi and Squares. ALGEBRA Quadrilateral ABCD is a rhombus. Find each value or measure. ALGEBRA Quadrilateral ABCD is a rhombus. Find each value or measure. 1. If, find. A rhombus is a parallelogram with all four sides congruent. So, Then, is an isosceles triangle. Therefore, If a parallelogram

More information

Unit 8 Geometry QUADRILATERALS. NAME Period

Unit 8 Geometry QUADRILATERALS. NAME Period Unit 8 Geometry QUADRILATERALS NAME Period 1 A little background Polygon is the generic term for a closed figure with any number of sides. Depending on the number, the first part of the word Poly is replaced

More information

2, 3 1, 3 3, 2 3, 2. 3 Exploring Geometry Construction: Copy &: Bisect Segments & Angles Measure & Classify Angles, Describe Angle Pair Relationship

2, 3 1, 3 3, 2 3, 2. 3 Exploring Geometry Construction: Copy &: Bisect Segments & Angles Measure & Classify Angles, Describe Angle Pair Relationship Geometry Honors Semester McDougal 014-015 Day Concepts Lesson Benchmark(s) Complexity Level 1 Identify Points, Lines, & Planes 1-1 MAFS.91.G-CO.1.1 1 Use Segments & Congruence, Use Midpoint & 1-/1- MAFS.91.G-CO.1.1,

More information

2. If C is the midpoint of AB and B is the midpoint of AE, can you say that the measure of AC is 1/4 the measure of AE?

2. If C is the midpoint of AB and B is the midpoint of AE, can you say that the measure of AC is 1/4 the measure of AE? MATH 206 - Midterm Exam 2 Practice Exam Solutions 1. Show two rays in the same plane that intersect at more than one point. Rays AB and BA intersect at all points from A to B. 2. If C is the midpoint of

More information

Math 366 Definitions and Theorems

Math 366 Definitions and Theorems Math 366 Definitions and Theorems Chapter 11 In geometry, a line has no thickness, and it extends forever in two directions. It is determined by two points. Collinear points are points on the same line.

More information

Geometry: Euclidean. Through a given external point there is at most one line parallel to a

Geometry: Euclidean. Through a given external point there is at most one line parallel to a Geometry: Euclidean MATH 3120, Spring 2016 The proofs of theorems below can be proven using the SMSG postulates and the neutral geometry theorems provided in the previous section. In the SMSG axiom list,

More information

Angle - a figure formed by two rays or two line segments with a common endpoint called the vertex of the angle; angles are measured in degrees

Angle - a figure formed by two rays or two line segments with a common endpoint called the vertex of the angle; angles are measured in degrees Angle - a figure formed by two rays or two line segments with a common endpoint called the vertex of the angle; angles are measured in degrees Apex in a pyramid or cone, the vertex opposite the base; in

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, January 29, 2014 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, January 29, 2014 9:15 a.m. to 12:15 p.m. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, January 29, 2014 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any

More information