Chapter 3 Test Practice DO NOT WRITE ON THIS PRACTICE EXAM

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 3 Test Practice DO NOT WRITE ON THIS PRACTICE EXAM"

Transcription

1 Chapter 3 Test Practice MOORE DO NOT WRITE ON THIS PRACTICE EXAM 1. A sample of an element has a mass of grams and a volume of 3.8 cubic centimeters. To which number of significant figures should the calculated density of the sample be expressed? 9. The diagram below represents a Celsius thermometer recording a certian temperature. A) 5 B) 2 C) 3 D) 4 2. Which quantity of heat is equal to 200. joules? A) 20.0 kj B) 2.00 kj C) kj D) kj 3. A temperature of 37 C is equivalent to a temperature of A) 98.6 K B) 236 K C) 310. K D) 371 K 4. Which kelvin temperature is equal to 56 C? A) -329 K B) -217 K C) 217 K D) 329 K 5. Which kelvin temperature is equivalent to 24ºC? A) 226 K B) 249 K C) 273 K D) 297 K 6. A student calculates the density of an unknown solid. The mass is grams, and the volume is 8.21 cubic centimeters. How many significant figures should appear in the final answer? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 7. Which mass measurement contains four significant A) g B) g C) 1003 g D) 3870 g 8. Expressed to the correct number of significant figures, the sum of two masses is grams. Which two masses produce this answer? A) g g B) g g C) g g D) g g What is the correct reading of the thermometer? A) 5ºC B) 4.3ºC C) 0.3ºC D) 4ºC 10. During a laboratory experiment, a sample of aluminum is found to have a mass of grams and a volume of 4.6 milliliters. What is the density of this sample, expressed to the correct number of significant A) g/ml B) 2.72 g/ml C) 3 g/ml D) 2.7 g/ml 11. Which quantity is equivalent to 50 kilojoules? A) 5000 J B) 0.05 J C) J D) J 12. One kilojoule is the same as A) Joule B) 0.01 Joule C) 100 Joules D) 1,000 Joules 13. How many kilojoules are equivalent to 10 Joules? A) kj B) 0.01 kj C) 1000 kj D) 10,000 kj

2 14. The measurement gram, rounded to three significant figures, is expressed as A) 0.41 g B) g C) g D) g 15. A solution contains grams of a solid dissolved in 50.0 milliliters of water. What is the number of grams of solid dissolved per milliliter of water, rounded to the correct number of significant A) 0.25 g/ml B) g/ml C) 0.3 g/ml D) g/ml 16. Which measurement contains a total of three significant A) 0.12 B) 012 C) 120 D) What is the product of (2.324 cm 1.11 cm) expressed to the correct number of significant A) 2.58 cm 2 B) cm 2 C) cm 2 D) cm What is the quotient of 8.01 grams divided by grams, expressed to the correct number of significant A) 2.6 B) 2.56 C) D) Which quantity expresses the sum of the given masses to the correct number of significant 20. The volume of a gas sample is 22.4 liters at STP. The density of the gas is 1.34 grams per liter. What is the mass of the gas sample, expressed to the correct number of significant A) 16.7 g B) 17 g C) 30 g D) 30.0 g 21. Which measurement contains three significant A) 0.08 cm B) cm C) 800 cm D) 8.08 cm 22. The mass of a solid is 3.60 grams and its volume is 1.8 cubic centimeters. What is the density of the solid, expressed to the correct number of significant A) 2 g/cm 3 B) 2.0 g/cm 3 C) 0.5 g/cm 3 D) 0.50 g/cm A student collected the data shown below to determine experimentally the density of distilled water. Mass of graduated cylinder + distilled H2O sample g Mass of empty graduated cylinder g Mass of distilled H2O sample... g Volume of distilled H2O sample ml Based on the experimental data collected, what is the density of the distilled water? 24. Which measurement contains a total of three significant A) g B) g C) 1,205 g D) 12,050g 25. Given: (52.6 cm) (1.214 cm) What is the product expressed to the correct number of significant A) 64 cm 2 B) 63.9 cm 2 C) cm 2 D) cm When 5.0 grams of solute is added to 25.0 grams of water at 35.0ºC, the temperature rises to 35.4ºC. What is the temperature change per gram of solute, expressed to the correct number of significant A) 0.08 ºC/g B) ºC/g C) 8.0 ºC/g D) 8.00 ºC/g

3 27. The solid object shown below has a mass of grams. What is the density of the object to the correct number of significant A) 0.22 g/cm 3 B) g/cm 3 C) 4.5 g/cm 3 D) g/cm In a laboratory exercise to determine the density of a substance, a student found the mass of the substance to be 6.00 grams and the volume to be 2.0 milliliters. Expressed to the correct number of significant figures, the density of the substance is A) g/ml B) 3.00 g/ml C) 3.0 g/ml D) 3 g/ml 29. Which volume measurement is expressed in four significant A) 5.50 ml B) 550. ml C) 5,500 ml D) 5,500. ml 30. When grams of X reacts completely with 3.2 grams of Y, Z is the only product of the reaction. What is the total mass of Z, expressed to the proper number of significant A) g B) 4.46 g C) 4.5 g D) 5 g 31. The following weighings were made during a laboratory exercise: Mass of evaporating dish g Mass of sugar sample g What is the total mass of the evaporating dish plus the sample, expressed to the proper number of significant A) g B) g C) 60.9 g D) 61 g 32. Which mass measurement contains a total of three significant A) 22.0 g B) g C) 220 g D) 2200 g 33. What is the sum of g g g to the correct number of significant digits? A) 7 g B) 7.4 g C) 7.44 g D) g 34. Which measurement has the greatest number of significant A) mg B) 60.6 mg C) 606 mg D) mg 35. A student titrates milliliters of hydrochloric acid of unknown molarity with M NaOH. It takes milliliters of base to exactly neutralize the acid. If the student follows the rules for significant figures in determining the molarity of the acid, what should her answer be? A) 2.10 M B) 2.11 M C) M D) M 36. Which measurement contains three significant A) 0.05 g B) g C) g D) g 37. A cube has a volume of 8.0 cm 3 and a mass of 21.6 grams. The density of the cube, in grams per cubic centimeter, is best expressed as A) 2.7 B) 2.70 C) 0.37 D) A student measures the mass and volume of a piece of aluminum. The measurements are 25.6 grams and 9.1 cubic centimeters. The. student calculates the density of the aluminum. What is the percent error of the student s calculated density of aluminum? A) 1% B) 2% C) 3% D) 4% 39. A student intended to make a salt solution with a concentration of 10.0 grams of solute per liter of solution. When the student s solution was analyzed, it was found to contain 8.90 grams of solute per liter of solution. What was the percent error in the concentration of the solution? A) 1.10% B) 8.90% C) 11.0% D) 18.9%

4 40. A student calculated the percent by mass of water in a hydrate as 14.2%. A hydrate is a compound that contains water as part of its crystal structure. If the accepted value is 14.7%, the student s percent error was A) 100 B) 100 C) 100 A) 0.11% B) 1.1% C) 11% D) 4.0% D) A student determined in the laboratory that the percent by mass of water in CuSO 5H2O is 40.0%. If the accepted value is 36%, what is the percent of error? 42. A student found the boiling point of a liquid to be. If the liquid's actual boiling point is, the experimental percent error is equal to A) B) C) D) 43. A student determined the percentage of water of hydration in BaCl2 2H2O by using the data in the table below. The accepted percentage value for the water of hydration is 14.75%. What is the student's percent error? A) 1.04% B) 6.00% C) 6.59% D) 7.05% 44. A student calculated the percent by mass of water in a sample of to be, but the accepted value is. What was the student's percent error? 45. A student determined that the percent of H2O in a hydrate was 39.0%. The percent of H2O in this hydrate is 36.0% according to an accepted chemistry reference. What is the student's percent of error? A) 9.1% B) 8.3% C) 3.0% D) 11% 46. In an experiment, a student found that the percent of oxygen in a sample of was. If the accepted value is, the experimental percent error is 47. A laboratory experiment was performed to determine the percent by mass of water in a hydrate. The accepted value is 36.0% water. Which observed value has an error of 5.00%? A) 31.0% water B) 36.0% water C) 37.8% water D) 41.0% water 48. A student determined the heat of fusion of water to be 88 calories per gram. If the accepted value is 80. calories per gram, what is the student's percent error? A) 8.0% B) 10.% C) 11% D) 90.% 49. A student in a laboratory determined the boiling point of a substance to be 71.8 C. The accepted value for the boiling point of this substance is 70.2 C. What is the percent error of the student's measurement? A) 1.60% B) 2.28% C) 2.23% D) 160.% 50. The accepted value for the molar volume of a gas is 22.4 liters. In a laboratory experiment, a student determines the value to be 24.8 liters. What is the percent error of the student's measurement? A) 0.120% B) 0.107% C) 10.7% D) 12.0% 51. Using atomic masses given in the Reference Tables for Chemistry, the molecular mass for O2(g) is By experiment a student measured the mass of O2(g) to be What is the percent error in the student's result? A) 1.25% B) 1.43% C) 12.5% D) 14.3%

5 52. A student determined in the laboratory that one mole of KMnO4 had a mass of grams. The mass of one mole of KMnO4 in an accepted chemistry reference is grams. What is the percent error of the mass of one mole of KMnO4 as determined by the student? A) 0.787% B) 7.87% C) 8.54% D) 13.5% 53. A student determines that the gram formula mass of CdO is grams. If the accepted value is grams, what is the students percent error? A) 0.366% B) 3.66% C) 3.80% D) 4.53% 54. If the observed value for a density is 0.80 g/ml and the accepted value is 0.70 g/ml, what is the percent error? A) 0.17% B) 0.14% C) 17.% D) 14.% 55. In a laboratory experiment, the melting point of compound A was determined to be 82.6ºC. If the accepted value is 80.5ºC, what is the percent error in this determination? (Show proper significant figures) A) 2.5 B) 2.54 C) 2.6 D) In an experiment the gram atomic mass of magnesium was determined to be Compared to the accepted value 24.3, the percent error for this determination was A) B) 1.65 C) 24.7 D) Which sample of ethanol has particles with the highest average kinetic energy? A) 10.0 ml of ethanol at 25 C B) 10.0 ml of ethanol at 55 C C) ml of ethanol at 35 C D) ml of ethanol at 45 C 58. In which sample is the average kinetic energy of the particles greatest? A) 10. ml of HCl(aq) at 25 C B) 15 ml of HCl(aq) at 20. C C) 10. ml of H2O( ) at 35 C D) 15 ml of H2O( ) at 30. C 59. The temperature of a sample of nitrogen gas is a measure of the molecules' average A) activation energy B) potential energy C) kinetic energy D) ionization energy 60. At which temperature does an aqueous solution of LiCl have the highest average kinetic energy? A) 100ºC B) 200ºC C) 273 K D) 373 K 61. Solid A at 80ºC is immersed in liquid B at 60ºC. Which statement correctly describes the energy changes between A and B? A) A releases heat and B absorbs heat. B) A absorbs heat and B releases heat. C) Both A and B absorb heat. D) Both A and B release heat. 62. In which beaker would the particles have the highest average kinetic energy? 63. The average kinetic energies of the molecules in two gas samples could best be compared by measuring their A) temperatures B) volumes C) pressures D) densities 64. The temperature of a substance is a measure of its particles A) average potential energy B) average kinetic energy C) specific heat D) total energy 65. The molecules of which substance have the highest average kinetic energy? A) He(g) at 0ºC B) CO2(g) at 20ºC C) HCl(g) at 40ºC D) N2(g) at 60ºC

6 66. The compound whose molecules have the highest average kinetic energy is A) NO(g) at 25 C B) N2O(g) at 15 C C) NO2(g) at 30 C D) N2O3(g) at 20 C 67. Which temperature is equal to 120. K? A) 153 C B) 120. C C) +293 C D) +393 C 68. The temperature 30. K expressed in degrees Celsius is A) 243ºC B) 243ºC C) 303ºC D) 303ºC 69. At standard pressure, the difference between the freezing point and the boiling point of water, in Kelvin, is A) 100 B) 180 C) 273 D) Which temperature is equal to +20 K? A) 253ºC B) 293ºC C) 253 C D) 293 C

7 Answer Key Unit 2 Test 1. B 2. C 3. C 4. D 5. B 6. C 7. C 8. C 9. B 10. D 11. D 12. D 13. B 14. B 15. B 16. D 17. A 18. B 19. C 20. D 21. D 22. B 23. C 24. B 25. B 26. A 27. C 28. C 29. D 30. C 31. B 32. A 33. C 34. A 35. C 36. D 37. A 38. D 39. C 40. C 41. C 42. A 43. D 44. C 45. B 46. D 47. C 48. B 49. B 50. C 51. C 52. C 53. B 54. D 55. C 56. B 57. B 58. C 59. C 60. B 61. A 62. C 63. A 64. B 65. D 66. C 67. A 68. B 69. A 70. A

Test 5 Review questions. 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will

Test 5 Review questions. 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will Name: Thursday, December 13, 2007 Test 5 Review questions 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will 1. decrease 2. increase 3. remain the same 2. The graph below

More information

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C 1. The average kinetic energy of water molecules increases when 1) H 2 O(s) changes to H 2 O( ) at 0ºC 3) H 2 O( ) at 10ºC changes to H 2 O( ) at 20ºC 2) H 2 O( ) changes to H 2 O(s) at 0ºC 4) H 2 O( )

More information

1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams?

1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams? Name: Tuesday, May 20, 2008 1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams? 2 5 1. P2O 5 3. P10O4 2. P5O 2 4. P4O10 2. Which substance

More information

C) 6 D) thermal energy B) Aluminum reacts with sulfuric acid. C) 1676 kj B) kilojoules C) Magnesium reacts with an acid. D) 100 C and 1 atm

C) 6 D) thermal energy B) Aluminum reacts with sulfuric acid. C) 1676 kj B) kilojoules C) Magnesium reacts with an acid. D) 100 C and 1 atm 1. What is the atomic number of the element whose atoms bond to each other in chains, rings, and networks? A) 10 B) 8 C) 6 D) 4 2. Which statement describes a chemical property of aluminum? A) Aluminum

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 1. Figure 1 The graph represents the relationship between temperature and time as heat was added uniformly to a substance starting at a solid

More information

Name Matter Questions Date:

Name Matter Questions Date: Name Matter Questions Date: 1. Which substance has a definite shape and a definite volume at STP? 1) NaCl(aq) 2) Cl2(g) 3) CCl4( ) 4) AlCl3(s) 2. Which two particle diagrams represent mixtures of diatornic

More information

A) HCl C) 52 g KCl in 100 g water at 80ºC A) temperature of the solution increases B) supersaturated D) low temperature and high pressure D) KClO3

A) HCl C) 52 g KCl in 100 g water at 80ºC A) temperature of the solution increases B) supersaturated D) low temperature and high pressure D) KClO3 1. Which compound becomes less soluble in water as the temperature of the solution is increased? A) HCl B) 2. The solubility of O3(s) in water increases as the A) temperature of the solution increases

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

EXPERIMENT 12: Empirical Formula of a Compound

EXPERIMENT 12: Empirical Formula of a Compound EXPERIMENT 12: Empirical Formula of a Compound INTRODUCTION Chemical formulas indicate the composition of compounds. A formula that gives only the simplest ratio of the relative number of atoms in a compound

More information

Welcome to the World of Chemistry

Welcome to the World of Chemistry Welcome to the World of Chemistry The Language of Chemistry CHEMICAL ELEMENTS - pure substances that cannot be decomposed by ordinary means to other substances. Aluminum Bromine Sodium The Language of

More information

Name Date Class THERMOCHEMISTRY. SECTION 17.1 THE FLOW OF ENERGY HEAT AND WORK (pages 505 510)

Name Date Class THERMOCHEMISTRY. SECTION 17.1 THE FLOW OF ENERGY HEAT AND WORK (pages 505 510) 17 THERMOCHEMISTRY SECTION 17.1 THE FLOW OF ENERGY HEAT AND WORK (pages 505 510) This section explains the relationship between energy and heat, and distinguishes between heat capacity and specific heat.

More information

Liquid phase. Balance equation Moles A Stoic. coefficient. Aqueous phase

Liquid phase. Balance equation Moles A Stoic. coefficient. Aqueous phase STOICHIOMETRY Objective The purpose of this exercise is to give you some practice on some Stoichiometry calculations. Discussion The molecular mass of a compound is the sum of the atomic masses of all

More information

7. 2. KOH (you need an acid or a base, this is a base) 8. 1. 76. All gold atoms have 79 protons and electrons, this is a +3 cation.

7. 2. KOH (you need an acid or a base, this is a base) 8. 1. 76. All gold atoms have 79 protons and electrons, this is a +3 cation. IB/SL Chemistry Name ANSWERS Test; Past Chemistry Regents Exams Most Frequently Missed Questions 1. 1. A HIGH PROBABLITY OF FINDING AN ELECTRON 2. 3. +8 (every atom of oxygen in the universe) 3. 2. LOW

More information

Mass and Volume Relationships

Mass and Volume Relationships Mass and Volume Relationships Objective: The purpose of this laboratory exercise is to become familiar with some of the basic relationships and units used by scientists. In this experiment you will perform

More information

What s in a Mole? Molar Mass

What s in a Mole? Molar Mass LESSON 10 What s in a Mole? Molar Mass OVERVIEW Key Ideas Lesson Type Lab: Groups of 4 Chemists compare moles of substances rather than masses because moles are a way of counting atoms. When considering

More information

Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods

Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods 1.1 The Discovery Process o Chemistry - The study of matter o Matter - Anything that has mass and occupies space, the stuff that things are made of. This

More information

IB Chemistry. DP Chemistry Review

IB Chemistry. DP Chemistry Review DP Chemistry Review Topic 1: Quantitative chemistry 1.1 The mole concept and Avogadro s constant Assessment statement Apply the mole concept to substances. Determine the number of particles and the amount

More information

I. CALORIMETRY CALORIMETRY

I. CALORIMETRY CALORIMETRY CALORIMETRY I. CALORIMETRY If the process (e.g. chemical reaction, phase conversion) requires heat to proceed, it is said to be endothermic. For endothermic process, q > 0. If the process (e.g. chemical

More information

Gas Laws. E k = ½ (mass)(speed) 2. v101613_10am

Gas Laws. E k = ½ (mass)(speed) 2. v101613_10am Gas Laws v101613_10am Objective: In this lab you will become familiar with the Ideal Gas Law and Dalton s Law of Partial Pressures. You will be able to use the information collected along with stoichiometry

More information

Name Class Date. Section: Calculating Quantities in Reactions. Complete each statement below by writing the correct term or phrase.

Name Class Date. Section: Calculating Quantities in Reactions. Complete each statement below by writing the correct term or phrase. Skills Worksheet Concept Review Section: Calculating Quantities in Reactions Complete each statement below by writing the correct term or phrase. 1. All stoichiometric calculations involving equations

More information

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis The Mole Concept A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis 1. We have learned that compounds are made up of two or more different elements and that elements are composed of atoms. Therefore, compounds

More information

Element of same atomic number, but different atomic mass o Example: Hydrogen

Element of same atomic number, but different atomic mass o Example: Hydrogen Atomic mass: p + = protons; e - = electrons; n 0 = neutrons p + + n 0 = atomic mass o For carbon-12, 6p + + 6n 0 = atomic mass of 12.0 o For chlorine-35, 17p + + 18n 0 = atomic mass of 35.0 atomic mass

More information

Chemistry 110 Lecture Unit 5 Chapter 11-GASES

Chemistry 110 Lecture Unit 5 Chapter 11-GASES Chemistry 110 Lecture Unit 5 Chapter 11-GASES I. PROPERITIES OF GASES A. Gases have an indefinite shape. B. Gases have a low density C. Gases are very compressible D. Gases exert pressure equally in all

More information

Name: Regents Chemistry Review Packet A

Name: Regents Chemistry Review Packet A Name: Regents Chemistry Review Packet A 1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more A) electrons B) neutrons A) an alpha particle B) a beta particle

More information

midterm1, 2009 Name: Class: Date:

midterm1, 2009 Name: Class: Date: Class: Date: midterm1, 2009 Record your name on the top of this exam and on the scantron form. Record the test ID letter in the top right box of the scantron form. Record all of your answers on the scantron

More information

CHEMISTRY STANDARDS BASED RUBRIC ATOMIC STRUCTURE AND BONDING

CHEMISTRY STANDARDS BASED RUBRIC ATOMIC STRUCTURE AND BONDING CHEMISTRY STANDARDS BASED RUBRIC ATOMIC STRUCTURE AND BONDING Essential Standard: STUDENTS WILL UNDERSTAND THAT THE PROPERTIES OF MATTER AND THEIR INTERACTIONS ARE A CONSEQUENCE OF THE STRUCTURE OF MATTER,

More information

Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions

Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions Chemical reactions are classified into five groups: A + B AB Synthesis reactions (Combination) H + O H O AB A + B Decomposition reactions (Analysis) NaCl Na +Cl

More information

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10 Teacher: Mr. gerraputa Print Close Name: 1. A chemical formula is an expression used to represent 1. mixtures, only 3. compounds, only 2. elements, only 4. compounds and elements 2. What is the total number

More information

Chemistry: Chemical Equations

Chemistry: Chemical Equations Chemistry: Chemical Equations Write a balanced chemical equation for each word equation. Include the phase of each substance in the equation. Classify the reaction as synthesis, decomposition, single replacement,

More information

Molecular Formula: Example

Molecular Formula: Example Molecular Formula: Example A compound is found to contain 85.63% C and 14.37% H by mass. In another experiment its molar mass is found to be 56.1 g/mol. What is its molecular formula? 1 CHAPTER 3 Chemical

More information

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Student: 1. An atom of bromine has a mass about four times greater than that of an atom of neon. Which choice makes the correct comparison of the relative

More information

Transfer of heat energy often occurs during chemical reactions. A reaction

Transfer of heat energy often occurs during chemical reactions. A reaction Chemistry 111 Lab: Thermochemistry Page I-3 THERMOCHEMISTRY Heats of Reaction The Enthalpy of Formation of Magnesium Oxide Transfer of heat energy often occurs during chemical reactions. A reaction may

More information

PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY. Calorimetry

PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY. Calorimetry PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY Calorimetry Equipment Needed: Large styrofoam cup, thermometer, hot water, cold water, ice, beaker, graduated cylinder,

More information

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature:

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature: Temperature I. Temperature is the quantity that tells how hot or cold something is compared with a standard A. Temperature is directly proportional to the average kinetic energy of molecular translational

More information

Freezing Point Depression: Why Don t Oceans Freeze? Teacher Advanced Version

Freezing Point Depression: Why Don t Oceans Freeze? Teacher Advanced Version Freezing Point Depression: Why Don t Oceans Freeze? Teacher Advanced Version Freezing point depression describes the process where the temperature at which a liquid freezes is lowered by adding another

More information

Chemistry 13: States of Matter

Chemistry 13: States of Matter Chemistry 13: States of Matter Name: Period: Date: Chemistry Content Standard: Gases and Their Properties The kinetic molecular theory describes the motion of atoms and molecules and explains the properties

More information

Experiment 3 Introduction to Density INTRODUCTION

Experiment 3 Introduction to Density INTRODUCTION Experiment 3 Introduction to Density INTRODUCTION The purpose of this experiment is to understand the meaning and significance of the density of a substance. Density is a basic physical property of a homogeneous

More information

Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc

Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc O B J E C T I V E 1. Using a simple calorimeter, Determine the heat of fusion of ice

More information

Chapter 14 Solutions

Chapter 14 Solutions Chapter 14 Solutions 1 14.1 General properties of solutions solution a system in which one or more substances are homogeneously mixed or dissolved in another substance two components in a solution: solute

More information

UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY

UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY Measurements are part of our daily lives. We measure our weights, driving distances, and gallons of gasoline. As a health professional you might measure blood pressure,

More information

The Density of Liquids and Solids

The Density of Liquids and Solids The Density of Liquids and Solids Objectives The objectives of this laboratory are: a) To determine the density of pure water; b) To determine the density of aluminum (applying the technique of water displacement)

More information

Chapter 13 Properties of liquids

Chapter 13 Properties of liquids Chapter 13 Properties of liquids 1 over 75% of earth is covered with water water supports and enhance life in chemistry, water provides the medium of numerous reactions 13.1 What is a liquid? liquids lie

More information

Organic Chemistry Calculations

Organic Chemistry Calculations Organic Chemistry Calculations There are three basic units for measurement in the organic laboratory mass, volume, and number, measured in moles. Most of the other types of measurements are combinations

More information

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant.

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant. UNIT 6 stoichiometry practice test True/False Indicate whether the statement is true or false. moles F 1. The mole ratio is a comparison of how many grams of one substance are required to participate in

More information

3. Of energy, work, enthalpy, and heat, how many are state functions? a) 0 b) 1 c) 2 d) 3 e) 4 ANS: c) 2 PAGE: 6.1, 6.2

3. Of energy, work, enthalpy, and heat, how many are state functions? a) 0 b) 1 c) 2 d) 3 e) 4 ANS: c) 2 PAGE: 6.1, 6.2 1. A gas absorbs 0.0 J of heat and then performs 15.2 J of work. The change in internal energy of the gas is a) 24.8 J b) 14.8 J c) 55.2 J d) 15.2 J ANS: d) 15.2 J PAGE: 6.1 2. Calculate the work for the

More information

Performing Calculatons

Performing Calculatons Performing Calculatons There are three basic units for measurement in the organic laboratory mass, volume, and number, measured in moles. Most of the other types of measurements are combinations of them,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Given: 4 NO2(g) + O2(g) 2 N2O5(g) ΔH = -110.2 kj find ΔH for N2O5(g) 2 NO2(g) + 1/2 O2(g).

More information

10 g 5 g? 10 g 5 g. 10 g 5 g. scale

10 g 5 g? 10 g 5 g. 10 g 5 g. scale The International System of Units, or the SI Units Vs. Honors Chem 1 LENGTH In the SI, the base unit of length is the Meter. Prefixes identify additional units of length, based on the meter. Smaller than

More information

2008 SOL Test. Name: Score: 50 / 50 points (100%)

2008 SOL Test. Name: Score: 50 / 50 points (100%) Name: Score: 50 / 50 points (100%) 2008 SOL Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. C 1. Trial Concentration 1 0.971 M 2 0.982 M 3 1.02 M 4 0.971

More information

Test 6: Phases of Matter Review Questions

Test 6: Phases of Matter Review Questions Name: Wednesday, January 16, 2008 Test 6: Phases of Matter Review Questions 1. According to the kinetic theory of gases, which assumption is correct? 1. Gas particles strongly attract each other. 3. The

More information

Chemistry 151 Final Exam

Chemistry 151 Final Exam Chemistry 151 Final Exam Name: SSN: Exam Rules & Guidelines Show your work. No credit will be given for an answer unless your work is shown. Indicate your answer with a box or a circle. All paperwork must

More information

Calculations with Chemical Reactions

Calculations with Chemical Reactions Calculations with Chemical Reactions Calculations with chemical reactions require some background knowledge in basic chemistry concepts. Please, see the definitions from chemistry listed below: Atomic

More information

48 Practice Problems for Ch. 17 - Chem 1C - Joseph

48 Practice Problems for Ch. 17 - Chem 1C - Joseph 48 Practice Problems for Ch. 17 - Chem 1C - Joseph 1. Which of the following concentration measures will change in value as the temperature of a solution changes? A) mass percent B) mole fraction C) molality

More information

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions Molar Mass Molar mass = Mass in grams of one mole of any element, numerically equal to its atomic weight Molar mass of molecules can be determined from the chemical formula and molar masses of elements

More information

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. Test 1 General Chemistry CH116 Summer, 2012 University of Massachusetts, Boston Name ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. 1) Sodium hydride reacts with excess

More information

87 16 70 20 58 24 44 32 35 40 29 48 (a) graph Y versus X (b) graph Y versus 1/X

87 16 70 20 58 24 44 32 35 40 29 48 (a) graph Y versus X (b) graph Y versus 1/X HOMEWORK 5A Barometer; Boyle s Law 1. The pressure of the first two gases below is determined with a manometer that is filled with mercury (density = 13.6 g/ml). The pressure of the last two gases below

More information

Part B 2. Allow a total of 15 credits for this part. The student must answer all questions in this part.

Part B 2. Allow a total of 15 credits for this part. The student must answer all questions in this part. Part B 2 Allow a total of 15 credits for this part. The student must answer all questions in this part. 51 [1] Allow 1 credit for 3 Mg(s) N 2 (g) Mg 3 N 2 (s). Allow credit even if the coefficient 1 is

More information

AP* Chemistry THERMOCHEMISTRY

AP* Chemistry THERMOCHEMISTRY AP* Chemistry THERMOCHEMISTRY Terms for you to learn that will make this unit understandable: Energy (E) the ability to do work or produce heat ; the sum of all potential and kinetic energy in a system

More information

Name Date Class. SECTION 16.1 PROPERTIES OF SOLUTIONS (pages 471 477)

Name Date Class. SECTION 16.1 PROPERTIES OF SOLUTIONS (pages 471 477) 16 SOLUTIONS SECTION 16.1 PROPERTIES OF SOLUTIONS (pages 471 477) This section identifies the factors that affect the solubility of a substance and determine the rate at which a solute dissolves. Solution

More information

Solutions Review Questions

Solutions Review Questions Name: Thursday, March 06, 2008 Solutions Review Questions 1. Compared to pure water, an aqueous solution of calcium chloride has a 1. higher boiling point and higher freezing point 3. lower boiling point

More information

Concentration Units The concentration of a dissolved salt in water refers to the amount of salt (solute) that is dissolved in water (solvent).

Concentration Units The concentration of a dissolved salt in water refers to the amount of salt (solute) that is dissolved in water (solvent). Concentration Units The concentration of a dissolved salt in water refers to the amount of salt (solute) that is dissolved in water (solvent). Chemists use the term solute to describe the substance of

More information

THERMOCHEMISTRY & DEFINITIONS

THERMOCHEMISTRY & DEFINITIONS THERMOCHEMISTRY & DEFINITIONS Thermochemistry is the study of the study of relationships between chemistry and energy. All chemical changes and many physical changes involve exchange of energy with the

More information

CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR

CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR Chapter 12 Gases and Their Behavior Page 1 CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR 12-1. Which of the following represents the largest gas pressure? (a) 1.0 atm (b) 1.0 mm Hg (c) 1.0 Pa (d) 1.0 KPa 12-2. Nitrogen

More information

Sample Exercise 13.1 Predicting Solubility Patterns

Sample Exercise 13.1 Predicting Solubility Patterns Sample Exercise 13.1 Predicting Solubility Patterns Predict whether each of the following substances is more likely to dissolve in the nonpolar solvent carbon tetrachloride (CCl 4 ) or in water: C 7 H

More information

CHAPTER 1 Chemical Foundations

CHAPTER 1 Chemical Foundations CHAPTER 1 Chemical Foundations Remember -- on all AP Chemistry tests and the AP Chemistry Exam NO CALCULATORS may be used for the multiple choice sections. In addition, you will have 1.2 minutes per question.

More information

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work.

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work. Chapter 2 Energy and Matter Energy 2.1 Energy Energy makes objects move. makes things stop. is needed to do work. 1 2 Work Potential Energy Work is done when you climb. you lift a bag of groceries. you

More information

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin Ch. 10-11 Concept Ch. 10 #1, 3, 7, 8, 9, 11 Ch11, # 3, 6, 11 Problems Ch10 # 3, 5, 11, 17, 21, 24, 25, 29, 33, 37, 39, 43, 47, 59 Problems: CH 11 # 1, 2, 3a, 4, 5, 6, 9, 13, 15, 22, 25, 27, 28, 35 Temperature

More information

CST Practice Test. Multiple Choice Questions

CST Practice Test. Multiple Choice Questions CST Practice Test Young NAME CST Practice Test Multiple Choice Questions 1) At 1 atm and 298 K, which of the K a values listed below represents the strongest acid? 5) Which electron-dot symbol represents

More information

CP Chemistry Review for Stoichiometry Test

CP Chemistry Review for Stoichiometry Test CP Chemistry Review for Stoichiometry Test Stoichiometry Problems (one given reactant): 1. Make sure you have a balanced chemical equation 2. Convert to moles of the known substance. (Use the periodic

More information

Colligative Properties - Freezing Point Depression

Colligative Properties - Freezing Point Depression Purpose To observe freezing point depression of different solutions and calculate the molar mass of commercial antifreeze. Introduction In winter, trucks dispense dirt and salt onto the roads and antifreeze

More information

Lab 9. Colligative Properties an Online Lab Activity

Lab 9. Colligative Properties an Online Lab Activity Prelab Assignment Before coming to lab: Lab 9. Colligative Properties an Online Lab Activity Chemistry 162 - K. Marr Revised Winter 2014 This lab exercise does not require a report in your lab notebook.

More information

States of Matter CHAPTER 10 REVIEW SECTION 1. Name Date Class. Answer the following questions in the space provided.

States of Matter CHAPTER 10 REVIEW SECTION 1. Name Date Class. Answer the following questions in the space provided. CHAPTER 10 REVIEW States of Matter SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. Identify whether the descriptions below describe an ideal gas or a real gas. ideal gas

More information

Chemistry. The student will be able to identify and apply basic safety procedures and identify basic equipment.

Chemistry. The student will be able to identify and apply basic safety procedures and identify basic equipment. Chemistry UNIT I: Introduction to Chemistry The student will be able to describe what chemistry is and its scope. a. Define chemistry. b. Explain that chemistry overlaps many other areas of science. The

More information

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test NAME Section 7.1 The Mole: A Measurement of Matter A. What is a mole? 1. Chemistry is a quantitative science. What does this term mean?

More information

EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor

EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor Purpose: In this experiment you will use the ideal gas law to calculate the molecular weight of a volatile liquid compound by measuring the mass,

More information

Exp 13 Volumetric Analysis: Acid-Base titration

Exp 13 Volumetric Analysis: Acid-Base titration Exp 13 Volumetric Analysis: Acid-Base titration Exp. 13 video (time: 47:17 minutes) Titration - is the measurement of the volume of a standard solution required to completely react with a measured volume

More information

2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Formula Conventions (1 of 24) 2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Stoichiometry Terms (2 of 24)

2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Formula Conventions (1 of 24) 2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Stoichiometry Terms (2 of 24) Formula Conventions (1 of 24) Superscripts used to show the charges on ions Mg 2+ the 2 means a 2+ charge (lost 2 electrons) Subscripts used to show numbers of atoms in a formula unit H 2 SO 4 two H s,

More information

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4)

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4) Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Question What is a symbolic representation of a chemical reaction? What 3 things (values) is a mole of a chemical

More information

Chapter 2 Matter and Energy

Chapter 2 Matter and Energy 1 Chapter 2 Matter and Energy Matter Matter is the material that makes up all things is anything that has mass and occupies space is classified as either pure substances or mixtures Pure Substances A pure

More information

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice Test Bank - Chapter 3 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 3. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

AP Chapter 1, 2, & 3: Atoms, Molecules, and Mass Relationships Name

AP Chapter 1, 2, & 3: Atoms, Molecules, and Mass Relationships Name AP Chapter 1, 2, & 3: Atoms, Molecules, and Mass Relationships Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. AP Chapter 1, 2, & 3: Atoms & Molecules,

More information

Student Review Sheet Matter & Energy Semester B Examination

Student Review Sheet Matter & Energy Semester B Examination Matter & Energy Semester B Examination Test Description Length: 2 hours Items: 59 SR (~85%), 2 BCRs (~15%) Unit Approximate Number of Selected Response Items Science Process Skills 13 Molecules to Atoms

More information

Enthalpy of Neutralization. Introduction

Enthalpy of Neutralization. Introduction Enthalpy of Neutralization Introduction Energy changes always accompany chemical reactions. If energy, in the form of heat, is liberated the reaction is exothermic and if energy is absorbed the reaction

More information

STANDARDIZATION OF A SODIUM HYDROXIDE SOLUTION EXPERIMENT 14

STANDARDIZATION OF A SODIUM HYDROXIDE SOLUTION EXPERIMENT 14 STANDARDIZATION OF A SODIUM HYDROXIDE SOLUTION EXPERIMENT 14 OBJECTIVE The objective of this experiment will be the standardization of sodium hydroxide using potassium hydrogen phthalate by the titration

More information

ENERGY. Thermochemistry. Heat. Temperature & Heat. Thermometers & Temperature. Temperature & Heat. Energy is the capacity to do work.

ENERGY. Thermochemistry. Heat. Temperature & Heat. Thermometers & Temperature. Temperature & Heat. Energy is the capacity to do work. ENERGY Thermochemistry Energy is the capacity to do work. Chapter 6 Kinetic Energy thermal, mechanical, electrical, sound Potential Energy chemical, gravitational, electrostatic Heat Heat, or thermal energy,

More information

CHEMICAL REACTIONS OF COPPER AND PERCENT YIELD KEY

CHEMICAL REACTIONS OF COPPER AND PERCENT YIELD KEY CHEMICAL REACTIONS OF COPPER AND PERCENT YIELD Objective To gain familiarity with basic laboratory procedures, some chemistry of a typical transition element, and the concept of percent yield. Apparatus

More information

1 Introduction The Scientific Method (1 of 20) 1 Introduction Observations and Measurements Qualitative, Quantitative, Inferences (2 of 20)

1 Introduction The Scientific Method (1 of 20) 1 Introduction Observations and Measurements Qualitative, Quantitative, Inferences (2 of 20) The Scientific Method (1 of 20) This is an attempt to state how scientists do science. It is necessarily artificial. Here are MY five steps: Make observations the leaves on my plant are turning yellow

More information

SOLUTIONS EXPERIMENT 13

SOLUTIONS EXPERIMENT 13 SOLUTIONS EXPERIMENT 13 OBJECTIVE The objective of this experiment is to demonstrate the concepts of concentrations of solutions and the properties of solution. Colloids will be demonstrated. EQUIPMENT

More information

The component present in larger proportion is known as solvent.

The component present in larger proportion is known as solvent. 40 Engineering Chemistry and Environmental Studies 2 SOLUTIONS 2. DEFINITION OF SOLUTION, SOLVENT AND SOLUTE When a small amount of sugar (solute) is mixed with water, sugar uniformally dissolves in water

More information

Sample Questions in multiple choice format.

Sample Questions in multiple choice format. Sample Questions in multiple choice format. 1. Which among the following statements is false? A) A solid has a definite shape and a definite volume. B) A liquid has a definite volume; but it has no definite

More information

Chapter Test B. Chapter: Measurements and Calculations

Chapter Test B. Chapter: Measurements and Calculations Assessment Chapter Test B Chapter: Measurements and Calculations PART I In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1.

More information

The Mole Concept and Atoms

The Mole Concept and Atoms Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Chapter 4 24 September 2013 Calculations and the Chemical Equation The Mole Concept and Atoms Atoms are exceedingly

More information

SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB

SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB SEPARATION OF A MIXTURE OF SUBSTANCES LAB Purpose: Every chemical has a set of defined physical properties, and when combined they present a unique fingerprint for that chemical. When chemicals are present

More information

Thermodynamics. S (reactants) S S (products) AP Chemistry. Period Date / / R e v i e w. 1. Consider the first ionization of sulfurous acid:

Thermodynamics. S (reactants) S S (products) AP Chemistry. Period Date / / R e v i e w. 1. Consider the first ionization of sulfurous acid: AP Chemistry Thermodynamics 1. Consider the first ionization of sulfurous acid: H 2SO 3(aq) H + (aq) + HSO 3 - (aq) Certain related thermodynamic data are provided below: H 2SO 3(aq) H + (aq) HSO 3 - (aq)

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING CHEMISTRY. Wednesday, June 20, 2012 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING CHEMISTRY. Wednesday, June 20, 2012 1:15 to 4:15 p.m. P.S./EMISTRY The University of the State of New York REGENTS IG SOOL EXAMINATION PYSIAL SETTING EMISTRY Wednesday, June 20, 2012 1:15 to 4:15 p.m., only This is a test of your knowledge of chemistry. Use

More information

Chapter 4 Practice Quiz

Chapter 4 Practice Quiz Chapter 4 Practice Quiz 1. Label each box with the appropriate state of matter. A) I: Gas II: Liquid III: Solid B) I: Liquid II: Solid III: Gas C) I: Solid II: Liquid III: Gas D) I: Gas II: Solid III:

More information

CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006

CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006 CHM-101-A Exam 2 Version 1 1. Which of the following statements is incorrect? A. SF 4 has ¼ as many sulfur atoms as fluorine atoms. B. Ca(NO 3 ) 2 has six times as many oxygen atoms as calcium ions. C.

More information

4.4 Calculations Involving the Mole Concept

4.4 Calculations Involving the Mole Concept 44 Section 43 Questions 1 Define Avogadro s constant, and explain its significance in quantitative analysis 2 Distinguish between the terms atomic mass and molar mass 3 Calculate the mass of a molecule

More information

DETERMINATION OF THE PERCENT COMPOSITION OF A MIXTURE

DETERMINATION OF THE PERCENT COMPOSITION OF A MIXTURE Chemistry 111 Lab: Percent Composition Page D-3 DETERMINATION OF THE PERCENT COMPOSITION OF A MIXTURE In this experiment you are to determine the composition of a mixture containing unknown proportions

More information