MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Chem 2A_Ch2_PT MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) When the prefix milli is used in the metric or SI system, a fundamental unit of measurement is multiplied by what factor? A) 10-2 B) 103 C) 10-3 D) 106 E) ) 2) When the prefix centi is used in the metric system, a fundamental unit of measurement is multiplied by what factor? A) 103 B) 10-3 C) 106 D) 10-2 E) ) 3) How many meters are there in one kilometer? A) 10-6 B) 10-3 C) 106 D) 10-2 E) 103 3) 4) The abbreviation for the metric unit used to measure mass is A) L B) g C) m D) g/cm3 E) K 4) 5) A student weighed a solid sample. The units for this measurement are most likely to be recorded as 5) A) liters. B) grams per cubic centimeter. C) meters. D) grams. E) Kelvins. 6) The amount of matter in an object is its A) specific gravity. B) weight. C) mass. D) density. E) volume. 6) 7) The measurement most likely to describe the amount of pain reliever in a headache tablet is A) 500 mg. B) 325 mg/ml. C) 0.25 L. D) 1.5 kg. E) 1.00 ml. 7) 1

2 8) Which value is closest to the mass of a 2-pound box of laundry detergent? A) 200 g B) cg C) 1 kg D) ng E) mg 8) 9) Which measurement represents the largest quantity? A) μg B) 47.3 mg C) g D) kg E) 4730 ng 9) 10) Which measurement represents the smallest quantity? A) g B) 2950 ng C) μg D) kg E) 29.5 mg 10) 11) The metric unit used to measure volume is the A) gram per cubic centimeter. B) gram. C) meter. D) liter. E) Kelvin. 11) 12) Which of the following represents the largest unit? A) deciliter B) kiloliter C) dekaliter D) milliliter E) megaliter 12) 13) The units most likely to be used to measure the amount of alcohol to be added to a small test tube are 13) A) g. B) kg. C) ml. D) L. E) cm. 2

3 14) In an introductory laboratory exercise, a student was asked to measure the volume of soda in a partially filled can in metric units. Which value below is most likely to be correct? 14) A) 325 ml B) 550 μl C) 6.0 x 106 nl D) 1.0 kl E) 2.5 L 15) The SI unit for volume is and the metric unit for volume is. A) m3; cm3 B) cc; L C) m3; L D) ml; cc E) L; m3 15) 16) Which value is closest to the amount of gasoline in a small car with a full tank (which contains about 13 gallons)? 16) A) 50 L B) 450 ml C) 85 μl D) 12 kl E) dl 17) 125 cl is the same as all of these except A) 12.5 deciliter. B) 125 cubic liter. C) 1.25 liter. D) 1250 milliliter. E) 125 centiliter. 17) 18) Which of the following measurements has three significant figures? A) g B) 1,207 g C) g D) g E) g 18) 19) What is the numerical value of ? Express your answer using the correct number of significant figures. 19) A) B) 1.47 C) 1.5 D) E) none of the above 3

4 20) A laboratory technician reports that the mass of a growth removed from a patient is g. How many significant figures does this measurement contain? 20) A) 5 B) 2 C) 3 D) 4 E) none of the above 21) Which of the following numbers contains four significant figures? A) 23,011.0 B) C) D) 230,110 E) ) 22) Which of the following numbers contains five significant figures? A) B) C) 4,910,000 D) 49,100 E) ) 23) What is the total length of two pieces of tubing which measure 4.5 cm and cm? Express the answer to the correct number of significant figures. 23) A) 8 cm B) cm C) cm D) cm E) 7.7 cm 24) Find the difference between two masses measured as grams and grams. Express the answer to the correct number of significant figures. 24) A) grams B) 7.6 grams C) 8.0 grams D) 8 grams E) 7.63 grams 25) What is the area of a piece of metal foil that measures 43.9 cm by cm? Express the answer to the correct number of significant figures. A) cm2 B) cm2 C) 1280 cm2 D) cm2 E) 128 cm2 25) 4

5 26) What is the numerical value of significant figures. A) B) 10-3 C) D) E) ? Express your answer using the correct number of ) 27) The volume of a gas sample is recorded as L. How many significant figures is this? A) 3 B) 2 C) 5 D) 4 E) none because this is an exact number 27) 28) What is the total length of two pieces of rubber tubing which are 7.69 cm and cm in length? Express this answer to the correct number of significant figures. 28) A) cm B) 12 cm C) cm D) cm E) 11.7 cm 29) Which choice best describes the degree of uncertainty in the measurement g? A) The uncertainty cannot be determined without additional information. B) The quantity is exact. C) ±0.01 g D) ±1.00 g E) ±0.10 g 29) 30) Which choice best describes the degree of uncertainty in the measurement g? A) The uncertainty cannot be determined without additional information. B) The quantity is exact. C) The measurement is between and g. D) The measurement is between 3.99 and 4.01 g. E) The measurement is between and g. 30) 31) The number in conventional notation is A) B) C) D) E) ) 5

6 32) In scientific notation, the number 185,000,000 is A) B) C) D) E) ) 33) In scientific notation, the number is expressed as A) B) C) D) E) ) 34) What is written in decimal notation? A) B) 210,000 C) 2,100,000 D) E) ) 35) What is written in scientific notation? A) B) C) D) E) ) 36) What is the numerical value of ( )( )? A) B) C) D) 8.4 E) none of the above 36) 37) What is the numerical value of ( )( )? A) B) 16.0 C) D) E) ) 38) What is the numerical value of ? ) A) B) C) D) E)

7 39) What is the numerical value of ( )( )? ) A) B) C) D) 1.2 E) ) How many centimeters are contained in 12.5 inches? A) 4.92 cm B) 5.10 cm C) 492 cm D) 31.8 cm E) none of the above 40) 41) How many grams are contained in 1.20 pounds? A) 2.2 g B) 378 g C) 1.20 g D) 545 g E) 264 g 41) 42) How many inches are contained in 25.4 cm? A) 64.5 inches B) 0.10 inches C) 25.4 inches D) 10.0 inches E) 100 inches 42) 43) How many centimeters are there in one kilometer? A) 102 cm B) 101 cm C) 105 cm D) 10-5 cm E) 10-2 cm 43) 44) An analysis showed a sample to contain grams of lead. How many micrograms is this? A) μg B) μg C) μg D) μg E) μg 44) 45) In a density determination, a student measured ml of a liquid. How many liters is this? A) 11,460 L B) L C) x 10-3 L D) L E) L 45) 7

8 46) The conversion factor used to convert 15.0 inches to cm is 1 in 1 cm 2.54 in A) B) C) 2.54 cm 2.54 in 1 cm D) 1 cm 100 mm E) 2.54 cm 1 in 46) 47) The conversion factor used to convert 198 cm to inches is 1 cm 2.54 in 2.54 cm A) B) C) 100 mm 1 cm 1 in D) 1 in 2.54 cm E) 1 cm 2.54 in 47) 48) An extra-strength aspirin contains g of aspirin. How many grains is this? (1 grain = 64.8 mg) A) 13.0 grains B) 7.72 grains C) 32.4 grains D) grains E) 65.3 grains 48) 49) How many quarts are contained in ml? A) 2.10 quarts B) quart C) 426 quarts D) quarts E) 475 quarts 49) 50) How many pounds are contained in 84.0 kg? A) 38.0 lb B) lb C) 380 lb D) lb E) 185 lb 50) 51) A sample of an experimental medication was calculated to contain g of active drug. How many milligrams is this? 51) A) mg B) mg C) mg D) 392 mg E) mg 52) How many ng are there in 5.2 mg? A) ng B) ng C) ng D) ng E) ng 52) 8

9 53) The dosage of quinine when a 145-lb adult takes a 200.-mg tablet is μg drug per kg of body weight. A) B) 15.2 C) D) E) ) 54) An object weighs 37.4 kg. What does the object weigh in the english system? 1lb = g 54) A) 16,965 lb B) 82.5 lb C) lb D) lb 55) If gasoline sells for 95.4 cents per liter, what is its cost on a per gallon basis? 1 L = 1.06 q 55) A) $ B) $4.04 C) $3.60 D) $ ) 68 C is the same as A) 205 K. B) 321 K. C) 285 K. D) 158 K. E) 341 K. 56) 57) What temperature is 325 K on the Celsius scale? A) 52 C B) 598 C C) 126 C D) 617 C E) 344 C 57) 58) 95.0 F is the same as A) 203 C. B) 21 C. C) 35 C. D) 85 C. E) 171 C. 58) 59) What temperature is -10 C on the Fahrenheit scale? A) -6 F B) 14 F C) 26 F D) -18 F E) 263 F 59) 60) What temperature is 75 F on the Kelvin scale? A) 215 K B) 43 K C) 348 K D) 297 K E) 24 K 60) 61) What temperature do the celsius and fahrenheit scales read the same? A) 100 B) -100 C) -40 D) 25 E) Never 61) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 62) Why is the number 32 (and not some other value) used in the formula for converting between Celsius and Fahrenheit temperatures? 62) 63) Why is the number 1.8 (and not some other value) used in the formula for converting between Celsius and Fahrenheit temperatures? 63) 64) Why is the number (and not some other value) used in the formula for converting between Celsius and Kelvin temperatures? 64) 9

10 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 65) How many calories are released when 500 g of water cools from 95.0 C to 25.0 C? A) 70.0 cal B) cal C) cal D) 35.0 cal E) cal 65) 66) If 75.0 g of water at 30.0 C absorbs 900 calories, the new temperature will be A) 18.0 C B) 42.0 C. C) 22.0 C. D) 160 C. E) 105 C. 66) 67) What is the density of a 600 ml liquid sample that weighs 450 g? A) 0.37 g/ml B) 1050 g/ml C) 1.33 g/ml D) 0.75 g/ml E) 270 g/ml 67) 68) Calculate the density of cyclohexane if a 50.0 g sample has a volume of 64.3 ml. A) g/ml B) 14.3 g/ml C) 1.29 g/ml D) g/ml E) g/ml 68) 69) A 35.0 ml sample of a liquid weighs 27.2 g. What is the density of the liquid? A) 7.80 g/ml B) 1.29 g/ml C) g/ml D) g/ml E) 62.2 g/ml 69) 70) What is the specific gravity of a liquid sample with a mass of 35.0 g and a volume of ml? A) 14.0 B) 2.5 C) 2.50 g/ml D) 21.0 E) 14.0 g/ml 70) 71) What is the volume of a gold nugget that weighs 2.20 kg? The density of gold is 19 g/cm3. A) cm3 B) 116 cm3 C) 8.60 cm3 D) 11.6 cm3 E) cm3 71) 10

11 72) What is the mass of 30.0 ml of a solution with a density of 1.60 g/ml? A) 48.0 g B) 53.3 g C) 18.8 g D) 31.6 g E) none of the above 72) 73) A 2.36 cm3 sample of an unknown metal weighs 18.5 g. What is the sampleʹs density? A) g/cm3 B) 7.84 g/cm3 C) cm3/g D) g / cm3 73) 74) Which of the following statements is true of specific gravity? A) Specific gravity is constant at any temperature. B) It has the units of g/cm3. C) Specific gravity is a measure of the reactivity index of a substance. D) Specific gravity is unitless because it is the density of one substance divided by the density of water. 74) 75) What is the specific heat of a metal if it takes 26.5 calories to raise the temperature of a piece weighing 50.0 g by 5.00 Celsius degrees? 75) A) 1.89 cal/g C B) 250 cal/g C C) cal/g C D) 133 cal/g C E) 6.63 cal/g C 76) What is the specific heat of a metal if it takes 48.4 calories to raise the temperature of a 45.0 g sample by 5.0 C? 76) A) cal/g C B) 5.34 cal/g C C) cal/g C D) 225 cal/g C E) 242 cal/g C SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 77) Explain how density can be used to determine the volume of carbon tetrachloride (which is a liquid at room temperature) needed to make a mixture using 37.2 of carbon tetrachloride. 77) 11

12 Answer Key Testname: UNTITLED1 1) C 2) D 3) E 4) B 5) D 6) C 7) A 8) C 9) B 10) B 11) D 12) E 13) C 14) A 15) C 16) A 17) B 18) C 19) C 20) A 21) B 22) E 23) E 24) B 25) C 26) A 27) A 28) D 29) C 30) E 31) D 32) E 33) D 34) D 35) C 36) C 37) C 38) A 39) C 40) D 41) D 42) D 43) C 44) A 45) D 46) E 47) D 48) B 49) D 50) E 12

13 Answer Key Testname: UNTITLED1 51) D 52) C 53) A 54) B 55) C 56) E 57) A 58) C 59) B 60) D 61) C 62) The 32 compensates for the fact that the Celsius scale uses zero as its reference point for the freezing point of water, but the Fahrenheit scale uses 32 as this reference point. 63) This value compensates for the different size of the two degrees. In the Celsius scale there are 100 degrees between the freezing point and the boiling point of water, but in the Fahrenheit scale there are 180 degrees to cover the same interval. The ratio of 180 to 100 is 1.8, so this correction factor is used in the formula. 64) This value compensates for the fact that the freezing point of water on the Celsius scale is degrees lower than on the Kelvin scale. Since Kelvins are the same size as Celsius degrees, no other correction factors are needed. 65) C 66) B 67) D 68) E 69) D 70) B 71) B 72) A 73) B 74) D 75) C 76) A 77) Notice that the student is not asked to solve the problem, but to explain the reasoning. Density can be used as a conversion factor because the definition essentially states that x g of substance is equivalent to y ml of the substance. Therefore, the two conversion factors, desired conversion. x g y ml y ml and, can be written and the appropriate one used to make the x g 13

Sample Questions Chapter 2. Stoker

Sample Questions Chapter 2. Stoker Sample Questions Chapter 2. Stoker 1. The mathematical meaning associated with the metric system prefixes centi, milli, and micro is, respectively, A) 2, 4, and 6. B) 2, 3, and 6. C) 3, 6, and 9. D) 3,

More information

UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY

UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY UNIT (1) MEASUREMENTS IN CHEMISTRY Measurements are part of our daily lives. We measure our weights, driving distances, and gallons of gasoline. As a health professional you might measure blood pressure,

More information

HFCC Math Lab General Math Topics -1. Metric System: Shortcut Conversions of Units within the Metric System

HFCC Math Lab General Math Topics -1. Metric System: Shortcut Conversions of Units within the Metric System HFCC Math Lab General Math Topics - Metric System: Shortcut Conversions of Units within the Metric System In this handout, we will work with three basic units of measure in the metric system: meter: gram:

More information

10 g 5 g? 10 g 5 g. 10 g 5 g. scale

10 g 5 g? 10 g 5 g. 10 g 5 g. scale The International System of Units, or the SI Units Vs. Honors Chem 1 LENGTH In the SI, the base unit of length is the Meter. Prefixes identify additional units of length, based on the meter. Smaller than

More information

CHAPTER 2: MEASUREMENT AND PROBLEM SOLVING

CHAPTER 2: MEASUREMENT AND PROBLEM SOLVING CHAPTER 2: MEASUREMENT AND PROBLEM SOLVING Problems: 1-64, 69-88, 91-120, 123-124 2.1 Measuring Global Temperatures measurement: a number with attached units When scientists collect data, it is important

More information

Chapter 2 Measurement and Problem Solving

Chapter 2 Measurement and Problem Solving Introductory Chemistry, 3 rd Edition Nivaldo Tro Measurement and Problem Solving Graph of global Temperature rise in 20 th Century. Cover page Opposite page 11. Roy Kennedy Massachusetts Bay Community

More information

EXAMPLE EXERCISE 3.1 Metric Basic Units and Prefixes

EXAMPLE EXERCISE 3.1 Metric Basic Units and Prefixes EXAMPLE EXERCISE 3.1 Metric Basic Units and Prefixes Give the symbol for each of the following metric units and state the quantity measured by each unit: (a) gigameter (b) kilogram (c) centiliter (d) microsecond

More information

Jones and Bartlett Publishers, LLC. NOT FOR SALE OR DISTRIBUTION.

Jones and Bartlett Publishers, LLC. NOT FOR SALE OR DISTRIBUTION. Chapter 3 Metric System You shall do no unrighteousness in judgment, in measure of length, in weight, or in quantity. Just balances, just weights, shall ye have. Leviticus. Chapter 19, verse 35 36. Exhibit

More information

MOST COMMON METRIC UNITS USED IN THE MEDICAL FIELD *BASE. deci. King Henry Died (from a) Disease Called Mumps. (k) (h) (da) gram (g) (d) (c) (m)

MOST COMMON METRIC UNITS USED IN THE MEDICAL FIELD *BASE. deci. King Henry Died (from a) Disease Called Mumps. (k) (h) (da) gram (g) (d) (c) (m) MOST COMMON METRIC UNITS USED IN THE MEDICAL FIELD Micro (mc) microgram 0 6 One millionth 0.00000 Milli (m) milligram milliliter* millimeter 0 3 One thousandth 0.00 Centi (c) centimeter 0 2 One hundredth

More information

REVIEW SHEETS INTRODUCTORY PHYSICAL SCIENCE MATH 52

REVIEW SHEETS INTRODUCTORY PHYSICAL SCIENCE MATH 52 REVIEW SHEETS INTRODUCTORY PHYSICAL SCIENCE MATH 52 A Summary of Concepts Needed to be Successful in Mathematics The following sheets list the key concepts which are taught in the specified math course.

More information

CH 304K Practice Problems

CH 304K Practice Problems 1 CH 304K Practice Problems Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. How many millimeters are there in 25 feet? a. 7.6 10 2 mm b.

More information

Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods

Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods Chapter 1: Chemistry: Measurements and Methods 1.1 The Discovery Process o Chemistry - The study of matter o Matter - Anything that has mass and occupies space, the stuff that things are made of. This

More information

4.5.1 The Metric System

4.5.1 The Metric System 4.5.1 The Metric System Learning Objective(s) 1 Describe the general relationship between the U.S. customary units and metric units of length, weight/mass, and volume. 2 Define the metric prefixes and

More information

Metric Mania Conversion Practice. Basic Unit. Overhead Copy. Kilo - 1000 units. Hecto - 100 units. Deka - 10 units. Deci - 0.

Metric Mania Conversion Practice. Basic Unit. Overhead Copy. Kilo - 1000 units. Hecto - 100 units. Deka - 10 units. Deci - 0. Metric Mania Conversion Practice Overhead Copy Kilo - 1000 Hecto - 100 Deka - 10 To convert to a larger unit, move decimal point to the left or divide. Basic Unit Deci - 0.1 To convert to a smaller unit,

More information

Conversion Formulas and Tables

Conversion Formulas and Tables Conversion Formulas and Tables Metric to English, Introduction Most of the world, with the exception of the USA, uses the metric system of measurements exclusively. In the USA there are many people that

More information

EXERCISE # 1.Metric Measurement & Scientific Notation

EXERCISE # 1.Metric Measurement & Scientific Notation EXERCISE # 1.Metric Measurement & Scientific Notation Student Learning Outcomes At the completion of this exercise, students will be able to learn: 1. How to use scientific notation 2. Discuss the importance

More information

Preparation for BioScience Academy Math Assessment Test

Preparation for BioScience Academy Math Assessment Test Preparation for BioScience Academy Math Assessment Test Math is an essential component of laboratory science and solid math skills are required for a successful career in this field. To be eligible for

More information

CHAPTER 1 Chemical Foundations

CHAPTER 1 Chemical Foundations CHAPTER 1 Chemical Foundations Remember -- on all AP Chemistry tests and the AP Chemistry Exam NO CALCULATORS may be used for the multiple choice sections. In addition, you will have 1.2 minutes per question.

More information

Chapter 1 Chemistry: The Study of Change

Chapter 1 Chemistry: The Study of Change Chapter 1 Chemistry: The Study of Change This introductory chapter tells the student why he/she should have interest in studying chemistry. Upon completion of this chapter, the student should be able to:

More information

Don t Make Me Think: Essential Pharmacy Math for Pharmacy Technicians Made Easy

Don t Make Me Think: Essential Pharmacy Math for Pharmacy Technicians Made Easy J & D Educational Services, Inc. In association and co-sponsorship with Texas Tech University HSC School of Pharmacy Provides continuing education for certified pharmacy technicians. Texas Tech University

More information

MATH FOR NURSING MEASUREMENTS. Written by: Joe Witkowski and Eileen Phillips

MATH FOR NURSING MEASUREMENTS. Written by: Joe Witkowski and Eileen Phillips MATH FOR NURSING MEASUREMENTS Written by: Joe Witkowski and Eileen Phillips Section 1: Introduction Quantities have many units, which can be used to measure them. The following table gives common units

More information

Chapter 1 Lecture Notes: Science and Measurements

Chapter 1 Lecture Notes: Science and Measurements Educational Goals Chapter 1 Lecture Notes: Science and Measurements 1. Explain, compare, and contrast the terms scientific method, hypothesis, and experiment. 2. Compare and contrast scientific theory

More information

18) 6 3 4 21) 1 1 2 22) 7 1 2 23) 19 1 2 25) 1 1 4. 27) 6 3 qt to cups 30) 5 1 2. 32) 3 5 gal to pints. 33) 24 1 qt to cups

18) 6 3 4 21) 1 1 2 22) 7 1 2 23) 19 1 2 25) 1 1 4. 27) 6 3 qt to cups 30) 5 1 2. 32) 3 5 gal to pints. 33) 24 1 qt to cups Math 081 Chapter 07 Practice Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 18) 6 3 4 gal to quarts Convert as indicated. 1) 72 in. to feet 19)

More information

Welcome to the World of Chemistry

Welcome to the World of Chemistry Welcome to the World of Chemistry The Language of Chemistry CHEMICAL ELEMENTS - pure substances that cannot be decomposed by ordinary means to other substances. Aluminum Bromine Sodium The Language of

More information

Chapter 1 An Introduction to Chemistry

Chapter 1 An Introduction to Chemistry 1 Chapter 1 An Introduction to Chemistry 1.1 What Is Chemistry, and What Can Chemistry Do for You? Special Topic 1.1: Green Chemistry 1.2 Suggestions for Studying Chemistry 1.3 The Scientific Method 1.4

More information

Lab Activity: Measuring with Metric. Introduction: Standard Metric Units. Names

Lab Activity: Measuring with Metric. Introduction: Standard Metric Units. Names Names Date Period Introduction: The purpose of this activity is to practice using the metric system. To conduct a scientific investigation, a researcher must be able to make accurate measurements. In today

More information

Handout Unit Conversions (Dimensional Analysis)

Handout Unit Conversions (Dimensional Analysis) Handout Unit Conversions (Dimensional Analysis) The Metric System had its beginnings back in 670 by a mathematician called Gabriel Mouton. The modern version, (since 960) is correctly called "International

More information

MEASUREMENT. Historical records indicate that the first units of length were based on people s hands, feet and arms. The measurements were:

MEASUREMENT. Historical records indicate that the first units of length were based on people s hands, feet and arms. The measurements were: MEASUREMENT Introduction: People created systems of measurement to address practical problems such as finding the distance between two places, finding the length, width or height of a building, finding

More information

Mass and Volume Relationships

Mass and Volume Relationships Mass and Volume Relationships Objective: The purpose of this laboratory exercise is to become familiar with some of the basic relationships and units used by scientists. In this experiment you will perform

More information

Chapter 2 Measurements in Chemistry. Standard measuring device. Standard scale gram (g)

Chapter 2 Measurements in Chemistry. Standard measuring device. Standard scale gram (g) 1 Chapter 2 Measurements in Chemistry Standard measuring device Standard scale gram (g) 2 Reliability of Measurements Accuracy closeness to true value Precision reproducibility Example: 98.6 o F 98.5 o

More information

Metric Conversion: Stair-Step Method

Metric Conversion: Stair-Step Method ntroduction to Conceptual Physics Metric Conversion: Stair-Step Method Kilo- 1000 Hecto- 100 Deka- 10 Base Unit grams liters meters The Metric System of measurement is based on multiples of 10. Prefixes

More information

$566.30. What is the monthly interest rate on the account? (Round to the nearest hundredth of a percent.) 4 = x 12. 7)

$566.30. What is the monthly interest rate on the account? (Round to the nearest hundredth of a percent.) 4 = x 12. 7) Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1)What percent of 6 is 27? 1) 2)64.288 is 28.7% of what number? 2) 3)112% of what number is

More information

MEASUREMENTS. U.S. CUSTOMARY SYSTEM OF MEASUREMENT LENGTH The standard U.S. Customary System units of length are inch, foot, yard, and mile.

MEASUREMENTS. U.S. CUSTOMARY SYSTEM OF MEASUREMENT LENGTH The standard U.S. Customary System units of length are inch, foot, yard, and mile. MEASUREMENTS A measurement includes a number and a unit. 3 feet 7 minutes 12 gallons Standard units of measurement have been established to simplify trade and commerce. TIME Equivalences between units

More information

Section 1 Tools and Measurement

Section 1 Tools and Measurement Section 1 Tools and Measurement Key Concept Scientists must select the appropriate tools to make measurements and collect data, to perform tests, and to analyze data. What You Will Learn Scientists use

More information

Chapter Test B. Chapter: Measurements and Calculations

Chapter Test B. Chapter: Measurements and Calculations Assessment Chapter Test B Chapter: Measurements and Calculations PART I In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1.

More information

How to Solve Drug Dosage Problems

How to Solve Drug Dosage Problems How to Solve Drug Dosage Problems General Information ----------------------------------------- ----- ------------------ page 2 Converting between units -----------------------------------------------------------

More information

CATEGORIES. Conversions - Weight. Conversions - Weight. Conversions - Weight. Conversions - Weight 3/26/2014. Calculations for Pharmacy Technicians

CATEGORIES. Conversions - Weight. Conversions - Weight. Conversions - Weight. Conversions - Weight 3/26/2014. Calculations for Pharmacy Technicians Calculations for Pharmacy Technicians CATEGORIES Conversions --- weight and volume --- Fahrenheit and Celsius Concentration --- mg/ml, percent and ratio Dosage Calculations --- retail and hospital ---

More information

Measurement. Customary Units of Measure

Measurement. Customary Units of Measure Chapter 7 Measurement There are two main systems for measuring distance, weight, and liquid capacity. The United States and parts of the former British Empire use customary, or standard, units of measure.

More information

CHEM 101 / 105 LECT 1

CHEM 101 / 105 LECT 1 CHEM 101 / 105 LECT 1 Rules of the road: Your Loyola computer account (activate it). Class Web site (visit and send me an e-mail B4 Tues.) spavko1@luc.edu Chapter 1. Chemistry is... Matter is... Classifications

More information

Metals, nonmetals, and metalloids. The Periodic Table. Metals, nonmetals, and metalloids. Metals, nonmetals, and metalloids

Metals, nonmetals, and metalloids. The Periodic Table. Metals, nonmetals, and metalloids. Metals, nonmetals, and metalloids The Periodic Table Metals, nonmetals, and metalloids A table listing all of the known elements The most important organizing principle in chemistry Properties of metals high luster (shiny) solids at room

More information

1. Metric system- developed in Europe (France) in 1700's, offered as an alternative to the British or English system of measurement.

1. Metric system- developed in Europe (France) in 1700's, offered as an alternative to the British or English system of measurement. GS104 Basics Review of Math I. MATHEMATICS REVIEW A. Decimal Fractions, basics and definitions 1. Decimal Fractions - a fraction whose deonominator is 10 or some multiple of 10 such as 100, 1000, 10000,

More information

Conversions in the Metric System

Conversions in the Metric System The metric system is a system of measuring. It is used for three basic units of measure: metres (m), litres (L) and grams (g). Measure of Example Litres (L) Volume 1 L of juice Basic Units Grams (g) Mass

More information

Chapter 8 Unit Conversions

Chapter 8 Unit Conversions 99 Chapter 8 Unit Conversions Review Skills 8.1 Unit Analysis An Overview of the General Procedure Metric-Metric Unit Conversions English-Metric Unit Conversions 8.2 Rounding Off and Significant Figures

More information

Metric System Math Review -Dimensional Analysis

Metric System Math Review -Dimensional Analysis Metric System Math Review -Dimensional Analysis In 1960 the International Bureau of Weights and Measures (Sevres, France) adopted the "International System of Units", also known as "SI" units. 7 base units

More information

College of the Canyons: Introduction to Biotechnology Custom Lab Exercises

College of the Canyons: Introduction to Biotechnology Custom Lab Exercises College of the Canyons: Introduction to Biotechnology Custom Lab Exercises Metric System, Dimensional Analysis and Introduction to Solution Chemistry Version 04-06-12 The metric system is a decimal system

More information

2.2 Scientific Notation: Writing Large and Small Numbers

2.2 Scientific Notation: Writing Large and Small Numbers 2.2 Scientific Notation: Writing Large and Small Numbers A number written in scientific notation has two parts. A decimal part: a number that is between 1 and 10. An exponential part: 10 raised to an exponent,

More information

1 Introduction The Scientific Method (1 of 20) 1 Introduction Observations and Measurements Qualitative, Quantitative, Inferences (2 of 20)

1 Introduction The Scientific Method (1 of 20) 1 Introduction Observations and Measurements Qualitative, Quantitative, Inferences (2 of 20) The Scientific Method (1 of 20) This is an attempt to state how scientists do science. It is necessarily artificial. Here are MY five steps: Make observations the leaves on my plant are turning yellow

More information

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin Ch. 10-11 Concept Ch. 10 #1, 3, 7, 8, 9, 11 Ch11, # 3, 6, 11 Problems Ch10 # 3, 5, 11, 17, 21, 24, 25, 29, 33, 37, 39, 43, 47, 59 Problems: CH 11 # 1, 2, 3a, 4, 5, 6, 9, 13, 15, 22, 25, 27, 28, 35 Temperature

More information

Converting Units of Measure Measurement

Converting Units of Measure Measurement Converting Units of Measure Measurement Outcome (lesson objective) Given a unit of measurement, students will be able to convert it to other units of measurement and will be able to use it to solve contextual

More information

Healthcare Math: Using the Metric System

Healthcare Math: Using the Metric System Healthcare Math: Using the Metric System Industry: Healthcare Content Area: Mathematics Core Topics: Using the metric system, converting measurements within and between the metric and US customary systems,

More information

hp calculators HP 35s Unit Conversions Metric units and Imperial units Conversion keys Practice working problems involving conversions

hp calculators HP 35s Unit Conversions Metric units and Imperial units Conversion keys Practice working problems involving conversions Metric units and Imperial units Conversion keys Practice working problems involving conversions Performing conversions that are not built in Special considerations for temperature conversions Metric units

More information

Real World Metric System

Real World Metric System Real World Metric System Each table has been given a Nutrition Facts sheet from a well-known fast food restaurant. Notice that serving sizes and quantities of fats, sugars, etc. are listed using grams

More information

Measurement. Introduction... 3

Measurement. Introduction... 3 Introduction... 3 Unit 1: Length Customary System Lesson 1: Length... 3 Lesson 2: Perimeter... 3 Lesson 3: Length Estimation... 4 Lesson 4: Selection of Units... 4 Lesson 5: Changing Units... 5 Unit 2:

More information

= 800 kg/m 3 (note that old units cancel out) 4.184 J 1000 g = 4184 J/kg o C

= 800 kg/m 3 (note that old units cancel out) 4.184 J 1000 g = 4184 J/kg o C Units and Dimensions Basic properties such as length, mass, time and temperature that can be measured are called dimensions. Any quantity that can be measured has a value and a unit associated with it.

More information

Metric Units of Weight and Volume

Metric Units of Weight and Volume 7.3 Metric Units of Weight and Volume 7.3 OBJECTIVES 1. Use appropriate metric units of weight 2. Convert metric units of weight 3. Estimate metric units of volume 4. Convert metric units of volume The

More information

PROBLEM SOLVING BY DIMENSIONAL ANALYSIS

PROBLEM SOLVING BY DIMENSIONAL ANALYSIS PROBLEM SOLVING BY DIMENSIONAL ANALYSIS Problem solving in chemistry almost always involves word problems or story-problems. Although there is no single method for solving all types of problems encountered

More information

One basic concept in math is that if we multiply a number by 1, the result is equal to the original number. For example,

One basic concept in math is that if we multiply a number by 1, the result is equal to the original number. For example, MA 35 Lecture - Introduction to Unit Conversions Tuesday, March 24, 205. Objectives: Introduce the concept of doing algebra on units. One basic concept in math is that if we multiply a number by, the result

More information

Appendix 1: Units of Measure Used in the Lead-Based Paint Field

Appendix 1: Units of Measure Used in the Lead-Based Paint Field Appendix 1: Units of Measure Used in the Lead-Based Paint Field Many of the units, terms, and concepts used in these Guidelines are new to the users. Most of the measures cited are in the Metric System

More information

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai,

2014 Spring CHEM101 Ch1-2 Review Worksheet Modified by Dr. Cheng-Yu Lai, Ch1 1) Which of the following underlined items is not an intensive property? A) A chemical reaction requires 3.00 g of oxygen. B) The density of helium at 25 C is 1.64 10-4 g/cm3. C) The melting point

More information

INTERIM UNITS OF MEASURE As suggested by Federal Standard 376B January 27, 1993. hectare (ha) Hundred for traffic buttons.

INTERIM UNITS OF MEASURE As suggested by Federal Standard 376B January 27, 1993. hectare (ha) Hundred for traffic buttons. SI - The Metrics International System of Units The International System of Units (SI) is a modernized version of the metric system established by international agreement. The metric system of measurement

More information

BOSTON REED. Clinical Medical Assistant Program Math Review Handout. Addition... Page 2. Subtraction... Page 3. Multiplication...

BOSTON REED. Clinical Medical Assistant Program Math Review Handout. Addition... Page 2. Subtraction... Page 3. Multiplication... BOSTON REED Clinical Medical Assistant Program Math Review Handout Contents Addition... Page 2 Subtraction... Page 3 Multiplication... Page 4 Decimals... Page 5 Decimal Practice Math... Page 7 Fractions...

More information

DATA EXPRESSION AND ANALYSIS

DATA EXPRESSION AND ANALYSIS NAME Lab Day DATA EXPRESSION AND ANALYSIS LABORATORY 1 OBJECTIVES Understand the basis of science and the scientific method. Understand exponents and the metric system. Understand the metric units of length,

More information

Changing Fractions to Decimals on a Calculator

Changing Fractions to Decimals on a Calculator Changing Fractions to Decimals on a Calculator You can change fractions to decimals on a calculator. Do you remember how to change a fraction to a decimal? Divide the numerator by the denominator. For,

More information

Dimensional Analysis is a simple method for changing from one unit of measure to another. How many yards are in 49 ft?

Dimensional Analysis is a simple method for changing from one unit of measure to another. How many yards are in 49 ft? HFCC Math Lab NAT 05 Dimensional Analysis Dimensional Analysis is a simple method for changing from one unit of measure to another. Can you answer these questions? How many feet are in 3.5 yards? Revised

More information

Systems of Measurement

Systems of Measurement Systems of Measurement Course Principles of Health Science Unit X Vital Signs Essential Question What s math got to do with it? TEKS 130.202 (c)1a, 1B, 1D Prior Student Learning Basic understanding of

More information

The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used.

The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used. TEKS 5.5B The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used. The student is expected to: (B) identify the boiling

More information

Chapter 8 Unit Conversions

Chapter 8 Unit Conversions Chapter 8 Unit Conversions [M]athematics is the easiest of sciences, a fact which is obvious in that no one s brain rejects it. Roger Bacon (c. 1214-c. 1294), English philosopher and scientist Stand firm

More information

Math Review Sheets Math 20 Basic Mathematics (Arithmetic)

Math Review Sheets Math 20 Basic Mathematics (Arithmetic) Math Review Sheets Math 0 Basic Mathematics (Arithmetic) The purpose of this Review Sheet is to provide students a comprehensive review of items that are taught in Math 0 classes. It is the KCC Math Department

More information

Return to Lab Menu. Mass, Volume and Density

Return to Lab Menu. Mass, Volume and Density Return to Lab Menu Mass, Volume and Density Objectives: -to measure different volumes of liquid -to understand that masses are additive but volumes are not necessarily additive -to understand the concept

More information

APPENDIX H CONVERSION FACTORS

APPENDIX H CONVERSION FACTORS APPENDIX H CONVERSION FACTORS A ampere American Association of State AASHTO Highway & Transportation Officials ABS (%) Percent of Absorbed Moisture Abs. Vol. Absolute Volume ACI American Concrete Institute

More information

Chapter 2 Matter and Energy

Chapter 2 Matter and Energy 1 Chapter 2 Matter and Energy Matter Matter is the material that makes up all things is anything that has mass and occupies space is classified as either pure substances or mixtures Pure Substances A pure

More information

Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8. Strand: Measurement

Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8. Strand: Measurement Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8 Strand: Measurement Standards of Learning Blueprint Summary Reporting Category Grade 5 SOL Number of Items Number & Number Sense 5.1, 5.2(a-b),

More information

From the Text. RSPT 2217 Calculating Drug Doses. Key Terms and Definitions. Metric system. Drug amounts for common percentage strengths

From the Text. RSPT 2217 Calculating Drug Doses. Key Terms and Definitions. Metric system. Drug amounts for common percentage strengths RSPT 2217 Gardenhire Chapter 4 From the Text Key Terms and Definitions Page 65 Metric system Table 4-1; page 66 Drug amounts for common percentage strengths Table 4-2; page 73 Self-Assessment Questions

More information

Chapter 10 Temperature and Heat

Chapter 10 Temperature and Heat Chapter 10 Temperature and Heat GOALS When you have mastered the contents of this chapter, you will be able to achieve the following goals: Definitions Define each of the following terms, and use it an

More information

CHEMISTRY B- FACTOR LABEL PACKET NAME: HR: PAGE 1. Chemistry B. Factor Label Packet

CHEMISTRY B- FACTOR LABEL PACKET NAME: HR: PAGE 1. Chemistry B. Factor Label Packet CHEMISTRY B- FACTOR LABEL PACKET NAME: HR: PAGE 1 Chemistry B Factor Label Packet CHEMISTRY B- FACTOR LABEL PACKET NAME: HR: PAGE 2 PERIODIC TABLE OF ELEMENTS WITH OXIDATION NUMBERS +1 0 H +2 +3-3 He Li

More information

The Metric System. The Metric System. RSPT 1317 Calculating Drug Doses. RSPT 2317 Calculating Drug Doses

The Metric System. The Metric System. RSPT 1317 Calculating Drug Doses. RSPT 2317 Calculating Drug Doses RSPT 2317 The Metric System The Metric System primary units of measure are length = meter volume = liter mass = gram to change the primary units add Latin prefixes for smaller sizes add Greek prefixes

More information

CONVERSION INFORMATION

CONVERSION INFORMATION CONVERSION INFORMATION Compiled by Campbell M Gold (2008) CMG Archives http://campbellmgold.com IMPORTANT The health information contained herein is not meant as a substitute for advice from your physician,

More information

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work.

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work. Chapter 2 Energy and Matter Energy 2.1 Energy Energy makes objects move. makes things stop. is needed to do work. 1 2 Work Potential Energy Work is done when you climb. you lift a bag of groceries. you

More information

A physical quantity is any quantity that can be measured with a certain mathematical precision. Example: Force

A physical quantity is any quantity that can be measured with a certain mathematical precision. Example: Force 1 Unit Systems Conversions Powers of Physical Quantities Dimensions Dimensional Analysis Scientific Notation Computer Notation Calculator Notation Significant Figures Math Using Significant Figures Order

More information

Section 1 What Is Matter?

Section 1 What Is Matter? Section 1 What Is Matter? Key Concept Matter is anything that has mass and takes up space. Matter can be described in terms of its volume, mass, and weight. What You Will Learn All matter has volume and

More information

Note: Because approximations are used, your answers may vary slightly from the answers given in the back of the book.

Note: Because approximations are used, your answers may vary slightly from the answers given in the back of the book. 2.5C 9.7 Exercise Set FOR EXTRA HELP Note: Because approximations are used, your answers may vary slightly from the answers given in the back of the book. Objective Convert as indicated. If necessary,

More information

WEEK 1. Engineering Calculations Processes Process Variables

WEEK 1. Engineering Calculations Processes Process Variables WEEK 1 Engineering Calculations Processes Process Variables 2.1 Units and Dimensions Units and dimensions are important in science and engineering A measured quantity has a numerical value and a unit (ex:

More information

Activity Standard and Metric Measuring

Activity Standard and Metric Measuring Activity 1.3.1 Standard and Metric Measuring Introduction Measurements are seen and used every day. You have probably worked with measurements at home and at school. Measurements can be seen in the form

More information

CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004. Name (print) SSN

CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004. Name (print) SSN CHM 1311: General Chemistry 1, Fall 2004 Exam #1, September 8, 2004 Name (print) SSN Pledge: I have neither given nor received aid on this exam: Signature For ALL problems: SHOW ALL WORK TO GET FULL CREDIT

More information

MATHEMATICAL EXCURSIONS Math and the Tourist

MATHEMATICAL EXCURSIONS Math and the Tourist MATHEMATICAL EXCURSIONS Math and the Tourist When you travel to a foreign country, besides different languages and customs, you may encounter a different currency, system of weights and measures, and temperature

More information

Chapter 1. An Introduction to Chemistry By Mark Bishop

Chapter 1. An Introduction to Chemistry By Mark Bishop Chapter 1 An Introduction to Chemistry By Mark Bishop Chemistry The science that deals with the structure and behavior of matter Summary of Study Strategies The will to succeed is important, but what s

More information

PHARMACEUTICAL CALCULATIONS

PHARMACEUTICAL CALCULATIONS U. S. ARMY MEDICAL DEPARTMENT CENTER AND SCHOOL FORT SAM HOUSTON, TEXAS 78234 PHARMACEUTICAL CALCULATIONS SUBCOURSE MD0802 EDITION 100 DEVELOPMENT This subcourse is approved for resident and correspondence

More information

Measurement/Volume and Surface Area Long-Term Memory Review Grade 7, Standard 3.0 Review 1

Measurement/Volume and Surface Area Long-Term Memory Review Grade 7, Standard 3.0 Review 1 Review 1 1. Explain how to convert from a larger unit of measurement to a smaller unit of measurement. Include what operation(s) would be used to make the conversion. 2. What basic metric unit would be

More information

Q = mc T f T i ) Q = mc T)

Q = mc T f T i ) Q = mc T) Problem Solving with Heat Heat is quite a complex concept. Heat can be effected by how much of the substance there is, what temperature the substance is at, and what the substance is. We need a unit define

More information

Sample problems: A. What s the concentration of a solution containing 0.1 moles of NaCl in 0.25 liters of water?

Sample problems: A. What s the concentration of a solution containing 0.1 moles of NaCl in 0.25 liters of water? EEWWWW. CHEMISTRY!! Or, dumb math problems Dr. Moss says I gotta know how to do for lab. I m not going to collect these assignments and grade them. However, there WILL be at least one math question on

More information

The Density of Liquids and Solids

The Density of Liquids and Solids The Density of Liquids and Solids Objectives The objectives of this laboratory are: a) To determine the density of pure water; b) To determine the density of aluminum (applying the technique of water displacement)

More information

Calculating Drug Dosages

Calculating Drug Dosages Calculating Drug Dosages Calculating Doses from Prepared Strength Liquids, Tablets, and Capsules Calculating With Proportions 1. Convert to a consistent unit of measure. 2. Set up a proportion: Original

More information

Measurements 1. BIRKBECK MATHS SUPPORT www.mathsupport.wordpress.com. In this section we will look at. Helping you practice. Online Quizzes and Videos

Measurements 1. BIRKBECK MATHS SUPPORT www.mathsupport.wordpress.com. In this section we will look at. Helping you practice. Online Quizzes and Videos BIRKBECK MATHS SUPPORT www.mathsupport.wordpress.com Measurements 1 In this section we will look at - Examples of everyday measurement - Some units we use to take measurements - Symbols for units and converting

More information

hp calculators HP 35s Temperature Conversions Metric units and Imperial units Conversion keys

hp calculators HP 35s Temperature Conversions Metric units and Imperial units Conversion keys Metric units and Imperial units Conversion keys Practice working problems involving temperature conversions Conversion of temperatures and conversion of temperature differences Other temperature scales

More information

Unit Conversions Practice

Unit Conversions Practice Make the following conversions: 1) Convert 16.7 inches to feet Unit Conversions Practice 2) Convert 25 yards to feet (there are 3 feet in a yard) 3) Convert 90 centuries to years 4) Convert 84 miles to

More information

Worksheet #17. 2. How much heat is released when 143 g of ice is cooled from 14 C to 75 C, if the specific heat capacity of ice is 2.087 J/(g C).

Worksheet #17. 2. How much heat is released when 143 g of ice is cooled from 14 C to 75 C, if the specific heat capacity of ice is 2.087 J/(g C). Worksheet #17 Calculating Heat 1. How much heat is needed to bring 12.0 g of water from 28.3 C to 43.87 C, if the specific heat capacity of water is 4.184 /(g? 2. How much heat is released when 143 g of

More information

2. Length, Area, and Volume

2. Length, Area, and Volume Name Date Class TEACHING RESOURCES BASIC SKILLS 2. In 1960, the scientific community decided to adopt a common system of measurement so communication among scientists would be easier. The system they agreed

More information

Appendix C: Conversions and Calculations

Appendix C: Conversions and Calculations Appendix C: Conversions and Calculations Effective application of pesticides depends on many factors. One of the more important is to correctly calculate the amount of material needed. Unless you have

More information

Prealgebra Textbook. Chapter 6 Odd Solutions

Prealgebra Textbook. Chapter 6 Odd Solutions Prealgebra Textbook Second Edition Chapter 6 Odd Solutions Department of Mathematics College of the Redwoods 2012-2013 Copyright All parts of this prealgebra textbook are copyrighted c 2009 in the name

More information

Organic Chemistry Calculations

Organic Chemistry Calculations Organic Chemistry Calculations There are three basic units for measurement in the organic laboratory mass, volume, and number, measured in moles. Most of the other types of measurements are combinations

More information