Answers to Text Questions and Problems Chapter 8

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Answers to Text Questions and Problems Chapter 8"

Transcription

1 Answers to Text Questions and Problems Chapter 8 Answers to Review Questions 1. The pure monopolist, the oligopolist, and the monopolistically competitive firm all face downward-sloping demand curves. 2. False. A firm with market power is one that faces a downward-sloping demand curve for its product. Such a firm can choose its price or its quantity, but it cannot choose both. Once it chooses one, the other is determined. 3. Without patent or copyright protection, firms would have little incentive to incur the costs needed to develop new products. The gains from encouraging new product development generally outweigh the inefficiency of higher prices. 4. The monopolist must cut price on all units in order to expand sales, whereas the perfectly competitive firm can sell any number of additional units at the market price. 5. A monopolist that charges a single price will set the price higher than that in a perfectly competitive market, so some of the consumer surplus will be transferred to the monopolist. 6. If a monopolist uses price discrimination, it can charge each consumer his or her reservation price. A monopolist that does this until the point at which the reservation price equals marginal cost will capture all of the economic surplus. 7. A perfectly discriminating monopolist will sell exactly the same number of units as in perfectly competition, i.e., producing until price is equal to marginal cost, thus allowing for efficiency. The downside, of course, is the complete transfer of consumer surplus to such a monopolist. 8. False. The natural monopolist, like any other monopolist, sets price above marginal cost. But since marginal cost for the natural monopolist is less than average cost, average cost may exceed price at the profit-maximizing level of output, in which case the monopolist would experience an economic loss. 9. Monopolistic competition is inefficient because advertising increases costs unnecessarily, firms choose inefficiently small scales of operation and operate their plants with excess capacity, and price is greater than marginal cost. espite the inefficiency of monopolistic competition, it does offer variety, which consumers may prefer; to some extent, the benefit of variety may offset the cost of inefficiency. Answers to Problems 1. As shown in the following table, Volvo s greater production volume gives it substantially lower average production cost, and this advantage helps explain why Volvo s market share has in fact been growing relative to Saab s. Saab Volvo Annual production, ,000 Fixed cost $1,000,000,000 $1,000,000,000 Variable cost $0,000,000 $2,000,000,000 Total cost $1,0,000,000 $3,000,000,000 Average cost per car $30,000 $15,000 Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 1

2 2a. False. The industry demand curve is downward sloping in both cases, but from the individual perfectly competitive firm s point of view, the demand curve is horizontal. Because the individual firm is too small to affect the market price, it can sell as many units as it wishes at that price. b. True. If they try to charge a higher price they will lose all their business; if they try to charge a lower price, they will not be maximizing profit. c. True. This is the essential feature of natural monopoly. 3. Only (c) is true. The monopolist chooses the output level at which marginal revenue equals marginal cost and then charges a price consistent with demand at that level of output. Since price always exceeds marginal revenue, price is greater than marginal cost. There is no shortage: at the output level chosen, quantity demanded and quantity supplied coincide. And the monopolist has no reason to maximize marginal revenue (which would require producing zero units of output). 4. Only (a) is true. The demand curve and the marginal revenue curve would coincide, because the monopolist would sell each successive unit of output at exactly its reservation price, so that unit would generate revenue identical to the reservation price. The final unit of output would be sold at a price equal to marginal cost, so (e) is false: the outcome would be socially efficient. Because two or more consumers might have the same reservation price, (c) is false. 5. The socially desirable price to charge is the one at which the marginal benefit to consumers equals the marginal cost of production. However, natural monopolies are usually characterized by very large fixed costs and relatively low marginal costs. The high fixed costs mean that average cost is greater than marginal cost, so that charging a price equal to marginal cost implies economic losses. 6a. To answer this question, we need a table of Sven s total and marginal revenue: Customer A B C E F G H Reservation price Total revenue ($/day) Marginal revenue Since the cost of each portrait is $12, Sven will set a price consistent with serving only the first five customers. That price is the reservation price of the fifth customer, $34. His profit will be $170 $60, or $110 per day. b. Consumer surplus is $(( 34) + (46 34) + (42 34) + (38 34) + (34 34)) = $40 per day. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 2

3 c. The socially efficient number is 8, since each customer has a reservation price that exceeds the marginal cost of production. d. Sven will produce 8 portraits, and his economic profit will be $( ) $96 = $192 per day. e. No consumer surplus is generated. f. The ability to offer a rebate coupon allows Sven to divide his market into two sub-markets. The table of total and marginal revenue for the list-price sub-market is as follows: Customer A B C E Reservation price Total revenue ($) Marginal revenue Sven should set the price at $34 and sell 5 photos per day in this market. In the discount-price submarket, the table of total and marginal revenue is as follows: Customer F G H Reservation price Total revenue ($/day) Marginal revenue The discount price should be $22; Sven should sell three photos in this market. g. Sven s economic profit is now $(34 5) + $(22 3) $96 = $140. The consumer surplus is $( ) $170 + $( ) $66 = $52. 7a. The marginal revenue curves are 12 4Q, 8 6Q, and 10 8Q, respectively. b. The Charlottetown Cinema should set marginal revenue equal to marginal cost in each market. The resulting quantities in each market are 2, 100, and 100, respectively. The corresponding prices are $7 for adults on Saturday night, $5 for children on Sunday afternoon, and $6 for adults on Sunday afternoon. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 3

4 8ab. MR = 80 Q. P 80 P* MC Q* 160 Q MR c. The equilibrium quantity is found where MR=MC, which is at Q* = 70. The price is found where this quantity meets the demand curve, at P* = $45. d. Profit = total revenue total cost = ($45)(70) $400 ($10)(70) = 20. e. Consumer Surplus = (1/2)(70)($80 $45) = $ a. Price $1 $0.90 $0.80 $0.70 $0.60 $0. $0.40 $0.30 $0.20 $0.10 Quantity Total $1 $1.80 $2.40 $2.80 $3.00 $3.00 $2.80 $2.40 $1.80 $1 Revenue Marginal Revenue $1 $0.80 $0.60 $0.40 $0.20 $0 $.20 $.40 $.60 $.80 b. MR = MC at a price of $0.60. c. Profit = 5 $( ) = $2. Consumer surplus = ($1 $0.60) + ($0.90 $0.60) + ($0.80 $0.60) + ($0.70 $0.60) = $1. d. She should set P = MC; therefore P = $0.20. e. She would charge persons A through I their respective reservation prices, earning her a profit of $3.60, which is the same as the total economic surplus in part (d). 10a. The market is monopolistically competitive, because, while Indira has competitors in the lemonade market, she is able to differentiate her lemonade from that of her competitors. b. As in problem 9, she will produce where MR = MC, which is at a price of $0.60. At this price, she can sell five cups of lemonade. c. Her variable costs equal 5 $0.20 = $1.00 per day, or $7.00 per week. The fixed cost of her signs is $1.00 per week, for a total weekly cost of $8.00. If Indira were a perfect competitor, the advertising costs would not be needed, so her costs would be lower by $1.00, the cost of the signs. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 4

5 d. Indira s weekly revenue is $21.00 from selling 5 cups of lemonade at a price of $0.60 for 7 days. Her total cost is $8.00, so her weekly profit is thus $ e. Indira s economic profit will draw in new competitors, reducing her demand and eliminating her profit. 11a. P LRAC MC A perfectly competitive firm faces a perfectly elastic demand curve. In the long run, the firm produces at the minimum point on its long-run average cost curve, making zero economic profit. b. P LRAC MC MR A monopolistically competitive firm faces a downward-sloping demand curve. While the firm makes zero profit in the long run, it does not produce at the minimum point on its long-run average cost curve. c. A driver would do more driving per shift if the market was perfectly competitive, as the profitmaximizing quantity is higher for a perfectly competitive firm than for a monopolistically competitive firm. However, the equilibrium price is higher for the monopolistically competitive firm, so a passenger would pay a higher price in that case. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 5

6 d. In both cases, a driver would earn exactly the opportunity cost of his or her time in the long run. This is because profits are driven to zero in the long run whether the market is perfectly or monopolistically competitive. e. In the monopolistically competitive case, the driver drives less, but because of the shape of the average cost curve, this means that average cost is higher than in the perfectly competitive case. So a driver would make zero profit in either case, even though the price is higher under monopolistic competition. Sample Homework Assignment 1. A firm s total cost function is TC = Q, where fixed cost equals 2 and marginal cost equals 0.5 per unit. a. Graph the firm s marginal cost and average total cost functions. b. Find total fixed cost, total variable cost and average total cost for this function. Break average total cost into average fixed cost and average variable cost. c. What happens to average variable cost and average fixed cost as output rises? d. Will ATC ever equal MC? If so, at what quantity? If not, why not? 2. You own and operate a fruit stand. Your demand curve is given by P = Q, where P is in dollars and Q is in kilograms of fruit. Your marginal cost curve is MC = 0.006Q. Your fixed cost equals $10. a. Graph your demand and marginal cost curves. b. erive and graph your marginal revenue curve. c. Calculate the profit-maximizing price and quantity and show them on your graph. d. Calculate your profit. e. Calculate consumer surplus at the profit-maximizing price and quantity. 3. You own and operate a dry cleaning business. You are the only dry cleaning service in the area and your goal is to maximize profit. You clean a business suit for 8 customers per day, each with a reservation price shown in the table below. The cost of cleaning each suit is $4.25. Customer Reservation price ($ per cleaning) A 6.00 B 5.80 C E 5.20 F 5.00 G 4.80 H 4.60 a. Find the profit-maximizing price and quantity, and your resulting profit, if you charge a single price to clean suits. b. How much consumer surplus is generated each day at the profit-maximizing price? c. What is the socially efficient number of cleanings? d. Suppose consumers A, B, C, and are women and consumers E, F, G, and H are men. If you charge a different price for cleaning suits to men and women, what will the price and quantity be for men and women? e. Calculate consumer surplus and profit if men and women are charged different prices. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 6

7 Multiple Choice Quiz 1. A firm with some latitude to determine its own price is called a price a. setter. b. taker. c. maximizer. d. discriminator. e. chooser. 2. Which of the following is not a type of imperfect competition? a. Pure monopoly. b. Natural monopoly. c. Oligopoly. d. Monopolistic competition. e. All of the above are types of imperfect competition. 3. The demand curve for a monopolist is a. downward sloping. b. horizontal. c. vertical. d. equal to the marginal revenue curve. e. upward sloping. 4. Market power refers to a firm s ability to a. set price. b. lower costs. c. produce output. d. control sales. e. eliminate rivals. 5. Which of the following can lead to market power? a. Economies of scale. b. Exclusive control over inputs. c. Patents. d. Government licences. e. All of the above. 6. With economies of scale, a. average cost declines as output increases. b. marginal cost declines as output increases. c. output doubles when inputs double. d. all of the above. e. none of the above. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 7

8 7. A monopoly that results due to economies of scale is called a(n) monopoly. a. imperfect b. pure c. scale d. natural e. cost 8. A monopolist s marginal revenue a. is below price. b. can be negative. c. can be derived from the demand curve. d. is half of quantity demanded when price is 0. e. all of the above. 9. Charging different prices to different consumers for the same good is an example of a. monopolization. b. increasing returns to scale. c. price discrimination. d. perfect competition. e. monopolistic competition. 10. Monopolistic competition is inefficient because a. advertising increases costs unnecessarily. b. firms choose inefficiently small scales of operation. c. firms operate their plants with excess capacity. d. price is greater than marginal cost. e. all of the above. Problems/Short Answer 1. You own and operate a t-shirt stand. Your demand curve is given by P = Q. Your marginal cost curve is MC = 10. Your fixed cost equals 300. a. Graph your demand and marginal cost curves. b. erive and graph your marginal revenue curve. c. Calculate and profit maximizing price and quantity, and show them on your graph. d. Calculate your profit. e. Calculate consumer surplus at the profit-maximizing price and quantity. Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 8

9 2. You decide to open a lemonade stand outside your residence on a hot summer day. You know the distribution of reservation prices for the people who will walk by your stand each day, given in the table below. Each cup of lemonade costs you 30 cents to produce and you have no fixed costs. Person Reservation price A 1.10 B 1.00 C E 0.70 F 0.60 G 0. H 0.40 I 0.30 J 0.20 a. Calculate the marginal revenue of selling each additional cup of lemonade. b. What is your profit-maximizing price? c. At the profit-maximizing price, what are profit and consumer surplus? d. What price should you charge to maximize total economic surplus? e. How could you use price discrimination to increase your profit? If you use perfect price discrimination, how does profit compare to total economic surplus? Answer Key to Extra Questions in Instructor s Manual Sample Homework Assignment 1a. Price ATC MC Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 9

10 b. TFC = 2, TVC = 0.5Q, ATC = 2/Q + 0.5, AFC = 2/Q, AVC = 0.5Q/Q = 0.5. c. AFC declines as Q increases, AVC remains constant at 0.5. d. No, MC = 0.5 and ATC = /Q, so ATC cannot equal MC unless Q is infinite. 2a. Price 0.5 MC MR 62.5 Kilograms of fruit b. MR = Q. c. Profit-maximizing price = $0.4, profit-maximizing quantity =. d. Profit = TR TC = ($0.4 ) $10 ($0.3 ) = $5. e. Consumer surplus = (½)()($0.1) = $2.5. 3a. P = $5.20, Q = 5, profit = TR TC = ($5.20 5) ($4.25 5) = $4.75. b. Consumer surplus = $0.8 + $0.6 + $0.4 + $0.2 = $2.00. c. Since each reservation price is above the cost of production, the socially optimal quantity is 8. d. You sell 4 cleanings to women for a price of $5.40 and 3 cleanings to men for a price of $4.80. e. Consumer surplus = $0.6 + $0.4 + $0.2 + $0.4 + $0.2 = $1.80. Profit = profit from women + profit from men = [($5.40 4) ($4.25 4)] + [($4.80 3) ($4.25 3)] = $6.25. Multiple Choice 1. a 2. e 3. a 4. a 5. e 6. a 7. d 8. e 9. c 10. e Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 10

11 Problems/Short Answer 1a. Price MC MR Number of t-shirts b. MR = Q. c. Profit-maximizing price = $35, profit-maximizing quantity = 100. d. Profit = TR TC = ($35 100) [$300 + ($10 100)] = $1200. e. Consumer surplus = (½)(100)($25) = $12. 2a. Quantity Marginal revenue b. Profit-maximizing price = $0.70. c. Profit = TR TC = ($0.70 5) ($0.30 5) = $2.00. Consumer surplus = $0.4 + $0.3 + $0.2 + $0.1 = $1.00. d. To maximize total economic surplus, set P = MC = $0.30. e. Charge each person their reservation price so that profit equals total economic surplus in part (d). Copyright 2009 McGraw-Hill Ryerson Limited 11

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MPP 801 Perfect Competition K. Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Refer to Figure 9-1. If the price a perfectly

More information

Problems on Perfect Competition & Monopoly

Problems on Perfect Competition & Monopoly Problems on Perfect Competition & Monopoly 1. True and False questions. Indicate whether each of the following statements is true or false and why. (a) In long-run equilibrium, every firm in a perfectly

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES Monopolistic Competition Market Structure Perfect Competition Pure Monopoly Monopolistic Competition Oligopoly Duopoly Monopoly The further right on

More information

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE Perfect Competition Chapter 10 CHAPTER IN PERSPECTIVE In Chapter 10 we study perfect competition, the market that arises when the demand for a product is large relative to the output of a single producer.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Monopoly practice Davidson spring2007 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly industry is characterized by 1) A)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics, Quiz #5 Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) Perfect competition

More information

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination CHAPTER CHECKLIST Monopoly Chapter 13 1. Explain how monopoly arises and distinguish between single-price monopoly and price-discriminating monopoly. 2. Explain how a single-price monopoly determines its

More information

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Chapter 6 The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Learning Objectives List the four characteristics of a perfectly competitive market. Describe how a perfect competitor makes the decision

More information

Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE

Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE In this chapter, look for the answers to these questions: Why do monopolies arise? Why is MR < P for a monopolist? How do monopolies choose their P and Q? How do monopolies affect society s well-being?

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates

More information

Practice Questions Week 8 Day 1

Practice Questions Week 8 Day 1 Practice Questions Week 8 Day 1 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The characteristics of a market that influence the behavior of market participants

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS Due the Week of June 23 Chapter 8 WRITE [4] Use the demand schedule that follows to calculate total revenue and marginal revenue at each quantity. Plot

More information

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS 23-1 Briefly indicate the basic characteristics of pure competition, pure monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Under which of these market classifications

More information

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly WSG8 7/7/03 4:34 PM Page 113 8 Market Structure: Perfect Competition and Monopoly OVERVIEW One of the most important decisions made by a manager is how to price the firm s product. If the firm is a profit

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Chapter 9 Pricing and Output Decisions: i Perfect Competition and Monopoly M i l E i E i Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Pricing and

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

Summary Chapter 12 Monopoly

Summary Chapter 12 Monopoly Summary Chapter 12 Monopoly Defining Monopoly - A monopoly is a market structure in which a single seller of a product with no close substitutes serves the entire market - One practical measure for deciding

More information

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to:

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Learning Objectives After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Discuss three characteristics of perfectly competitive

More information

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The marginal revenue facing a monopolist A) is

More information

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal.

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal. Chapter 12 monopoly 1. A monopoly firm is different from a competitive firm in that A) there are many substitutes for a monopolist's product but there are no substitutes for a competitive firm's product.

More information

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization I. The Concept of Profit Maximization Profit is defined as total revenue minus total cost. Π = TR TC (We use Π to stand for profit because we use P for something

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

Pre-Test Chapter 22 ed17

Pre-Test Chapter 22 ed17 Pre-Test Chapter 22 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagram. At the profit-maximizing level of output, total revenue will be: A. NM times 0M. B. 0AJE. C. 0EGC. D. 0EHB. 2. For a pure

More information

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy After reading Chapter 7, MONOPOLY, OLIGOPOLY AND STRATEGY, you should be able to: Define the characteristics of Monopoly and Oligopoly, and explain why the are

More information

Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Econ 111 (04) 2nd Midterm A Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A)

More information

CHAPTER 9: PURE COMPETITION

CHAPTER 9: PURE COMPETITION CHAPTER 9: PURE COMPETITION Introduction In Chapters 9-11, we reach the heart of microeconomics, the concepts which comprise more than a quarter of the AP microeconomics exam. With a fuller understanding

More information

CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY

CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY CHAPTER 10 MARKET POWER: MONOPOLY AND MONOPSONY EXERCISES 3. A monopolist firm faces a demand with constant elasticity of -.0. It has a constant marginal cost of $0 per unit and sets a price to maximize

More information

Chapter 6 Competitive Markets

Chapter 6 Competitive Markets Chapter 6 Competitive Markets After reading Chapter 6, COMPETITIVE MARKETS, you should be able to: List and explain the characteristics of Perfect Competition and Monopolistic Competition Explain why a

More information

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output.

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output. Ch. 9 1. Which of the following is not an assumption of a perfectly competitive market? A) Fragmented industry B) Differentiated product C) Perfect information D) Equal access to resources 2. Which of

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice for Perfect Competition Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following is a defining characteristic of a

More information

Chapter 15: Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE HOW MONOPOLIES MAKE PRODUCTION AND PRICING DECISIONS

Chapter 15: Monopoly WHY MONOPOLIES ARISE HOW MONOPOLIES MAKE PRODUCTION AND PRICING DECISIONS Chapter 15: While a competitive firm is a taker, a monopoly firm is a maker. A firm is considered a monopoly if... it is the sole seller of its product. its product does not have close substitutes. The

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets I. Perfect Competition Overview Characteristics and profit outlook. Effect

More information

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Chapter 5 Perfect Competition Chapter Objectives! In this chapter you will: " Consider the four market structures, and the main differences

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions: How is similar to perfect? How is it similar to monopoly? How do ally competitive firms choose price and? Do they earn economic profit? In what

More information

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test.

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. 1. Which of the following items is most likely to be an implicit cost of production? a.

More information

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company.

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company. Monopoly A monopoly is a firm who is the sole seller of its product, and where there are no close substitutes. An unregulated monopoly has market power and can influence prices. Examples: Microsoft and

More information

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!!

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! For more, please visit: http://courses.missouristate.edu/reedolsen/courses/eco165/qeq.htm Market Equilibrium and Applications

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) One of the requirements for a monopoly is that A) products are high priced. B) there are several close substitutes for the product. C) there is a

More information

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition Chapter 11 PERFECT COMPETITION Competition Topic: Perfect Competition 1) Perfect competition is an industry with A) a few firms producing identical goods B) a few firms producing goods that differ somewhat

More information

At the end of Chapter 18, you should be able to answer the following:

At the end of Chapter 18, you should be able to answer the following: 1 How to Study for Chapter 18 Pure Monopoly Chapter 18 considers the opposite of perfect competition --- pure monopoly. 1. Begin by looking over the Objectives listed below. This will tell you the main

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 Monopoly - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Unregulated monopolies A) cannot change the market quantity.

More information

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost

國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 國 立 高 雄 第 一 科 技 大 學 管 理 學 院 暨 財 金 學 院 1 0 3 學 年 度 第 1 學 期 經 濟 學 期 末 會 考 題 目 卷 ( A ) I. Production and Cost 1. The short run is the time frame A. during which the quantities of all resources are fixed.

More information

Chapter 9: Perfect Competition

Chapter 9: Perfect Competition Chapter 9: Perfect Competition Perfect Competition Law of One Price Short-Run Equilibrium Long-Run Equilibrium Maximize Profit Market Equilibrium Constant- Cost Industry Increasing- Cost Industry Decreasing-

More information

An increase in the number of students attending college. shifts to the left. An increase in the wage rate of refinery workers.

An increase in the number of students attending college. shifts to the left. An increase in the wage rate of refinery workers. 1. Which of the following would shift the demand curve for new textbooks to the right? a. A fall in the price of paper used in publishing texts. b. A fall in the price of equivalent used text books. c.

More information

Economics 101 Fall 2013 Answers to Homework 5 Due Tuesday, November 19, 2013

Economics 101 Fall 2013 Answers to Homework 5 Due Tuesday, November 19, 2013 Economics 101 Fall 2013 Answers to Homework 5 Due Tuesday, November 19, 2013 Directions: The homework will be collected in a box before the lecture. Please place your name, TA name and section number on

More information

EXAM TWO REVIEW: A. Explicit Cost vs. Implicit Cost and Accounting Costs vs. Economic Costs:

EXAM TWO REVIEW: A. Explicit Cost vs. Implicit Cost and Accounting Costs vs. Economic Costs: EXAM TWO REVIEW: A. Explicit Cost vs. Implicit Cost and Accounting Costs vs. Economic Costs: Economic Cost: the monetary value of all inputs used in a particular activity or enterprise over a given period.

More information

Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market

Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market R. Larry Reynolds Pure Competition urely competitive markets are used as the benchmark to evaluate market P performance. It is generally believed that market structure influences the behavior and performance

More information

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run?

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run? Perfect Competition Questions Question 1 Suppose there is a perfectly competitive industry where all the firms are identical with identical cost curves. Furthermore, suppose that a representative firm

More information

AP Microeconomics Review

AP Microeconomics Review AP Microeconomics Review 1. Firm in Perfect Competition (Long-Run Equilibrium) 2. Monopoly Industry with comparison of price & output of a Perfectly Competitive Industry 3. Natural Monopoly with Fair-Return

More information

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY N. Gregory Mankiw Principles of Economics Chapter 15. MONOPOLY Solutions to Problems and Applications 1. The following table shows revenue, costs, and profits, where quantities are in thousands, and total

More information

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY CHAPTER 10: PURE MONOPOLY Introduction While the perfectly competitive firm has no power over prices in the marketplace, the monopoly has the power necessary to determine both the price and output of the

More information

CHAPTER 18 MARKETS WITH MARKET POWER Principles of Economics in Context (Goodwin et al.)

CHAPTER 18 MARKETS WITH MARKET POWER Principles of Economics in Context (Goodwin et al.) CHAPTER 18 MARKETS WITH MARKET POWER Principles of Economics in Context (Goodwin et al.) Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates the

More information

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits.

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Profit depends upon two factors Revenue Structure Cost Structure

More information

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q Chapter 14: Firms in Competitive Markets Profit and Revenue The firm's goal is to maximize profit. Profit = total revenue - total cost (opportunity cost) Total revenue = price per unit sold number of units

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Economics 103 Spring 2012: Multiple choice review questions for final exam. Exam will cover chapters on perfect competition, monopoly, monopolistic competition and oligopoly up to the Nash equilibrium

More information

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit

Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit Chapter 8 Production Technology and Costs 8.1 Economic Costs and Economic Profit 1) Accountants include costs as part of a firm's costs, while economists include costs. A) explicit; no explicit B) implicit;

More information

Economics 10: Problem Set 3 (With Answers)

Economics 10: Problem Set 3 (With Answers) Economics 1: Problem Set 3 (With Answers) 1. Assume you own a bookstore that has the following cost and revenue information for last year: - gross revenue from sales $1, - cost of inventory 4, - wages

More information

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 16 MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Summary This chapter presents the traditional, idealized model of perfect competition. In it, you will

More information

Profit Maximization. 2. product homogeneity

Profit Maximization. 2. product homogeneity Perfectly Competitive Markets It is essentially a market in which there is enough competition that it doesn t make sense to identify your rivals. There are so many competitors that you cannot single out

More information

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition Monopoly Monopoly is a market structure in which one form makes up the entire supply side of the market. That is, it is the polar opposite to erfect Competition we discussed earlier. How do they come about?

More information

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a In this chapter, look for the answers to these questions: What is a perfectly competitive market? What is marginal revenue? How is it related to total and average revenue? How does a competitive firm determine

More information

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION Chapter in a Nutshell Now that we understand the characteristics of different market structures, we ask the question

More information

PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION

PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION Professor Gregory Clark ECON 1A, Fall 2000 PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION Notes: If the total cost function of a firm has the form TC = a + bq + cq

More information

Econ 101: Principles of Microeconomics

Econ 101: Principles of Microeconomics Econ 101: Principles of Microeconomics Chapter 16 - Monopolistic Competition and Product Differentiation Fall 2010 Herriges (ISU) Ch. 16 Monopolistic Competition Fall 2010 1 / 18 Outline 1 What is Monopolistic

More information

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION BA ECONOMICS III SEMESTER CORE COURSE (2011 Admission onwards) MICRO ECONOMICS - II QUESTION BANK 1. Which of the following industry is most closely approximates

More information

1. a. What are the three sources of the barriers to entry that allow a monopoly to remain the sole seller of a product?

1. a. What are the three sources of the barriers to entry that allow a monopoly to remain the sole seller of a product? Chapter 15 1. a. What are the three sources of the barriers to entry that allow a monopoly to remain the sole seller of a product? A key resource is owned by a single firm (monopoly resource), the government

More information

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES Question 1 10 points (1+5+1+3) (a) 1 point: One point is earned for stating that the firm s price is equal to the market price because the firm is a price taker.

More information

CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE

CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE CHAPTER 6 MARKET STRUCTURE CHAPTER SUMMARY This chapter presents an economic analysis of market structure. It starts with perfect competition as a benchmark. Potential barriers to entry, that might limit

More information

Final Exam (Version 1) Answers

Final Exam (Version 1) Answers Final Exam Economics 101 Fall 2003 Wallace Final Exam (Version 1) Answers 1. The marginal revenue product equals A) total revenue divided by total product (output). B) marginal revenue divided by marginal

More information

Ans homework 5 EE 311

Ans homework 5 EE 311 Ans homework 5 EE 311 1. Suppose that Intel has a monopoly in the market for microprocessors in Brazil. During the year 2005, it faces a market demand curve given by P = 9 - Q, where Q is millions of microprocessors

More information

All these models were characterized by constant returns to scale technologies and perfectly competitive markets.

All these models were characterized by constant returns to scale technologies and perfectly competitive markets. Economies of scale and international trade In the models discussed so far, differences in prices across countries (the source of gains from trade) were attributed to differences in resources/technology.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

Chapter 8. Competitive Firms and Markets

Chapter 8. Competitive Firms and Markets Chapter 8. Competitive Firms and Markets We have learned the production function and cost function, the question now is: how much to produce such that firm can maximize his profit? To solve this question,

More information

Figure: Computing Monopoly Profit

Figure: Computing Monopoly Profit Name: Date: 1. Most electric, gas, and water companies are examples of: A) unregulated monopolies. B) natural monopolies. C) restricted-input monopolies. D) sunk-cost monopolies. Use the following to answer

More information

COST THEORY. I What costs matter? A Opportunity Costs

COST THEORY. I What costs matter? A Opportunity Costs COST THEORY Cost theory is related to production theory, they are often used together. However, the question is how much to produce, as opposed to which inputs to use. That is, assume that we use production

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Four - Sample Questions Chapters 12-14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

CHAPTER SEVEN THE THEORY AND ESTIMATION OF COST

CHAPTER SEVEN THE THEORY AND ESTIMATION OF COST CHAPTER SEVEN THE THEORY AND ESTIMATION OF COST The production decision has to be based not only on the capacity to produce (the production function) but also on the costs of production (the cost function).

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) A major characteristic of monopoly is A) a single seller of a product. B) multiple sellers of a product. C) two sellers of a product. D) a few sellers

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score:

Student Name: Date: Teacher Name: Heather Creamer. Score: Economics EOC Quiz Answer Key Microeconomic Concepts - (SSEMI1) Flow Of Goods, (SSEMI2) Law Of Demand, (SSEMI3) Economic Behavior, (SSEMI4) Organization And Role Of Business Student Name: Teacher Name:

More information

Final Exam 15 December 2006

Final Exam 15 December 2006 Eco 301 Name Final Exam 15 December 2006 120 points. Please write all answers in ink. You may use pencil and a straight edge to draw graphs. Allocate your time efficiently. Part 1 (10 points each) 1. As

More information

Profit maximization in different market structures

Profit maximization in different market structures Profit maximization in different market structures In the cappuccino problem as well in your team project, demand is clearly downward sloping if the store wants to sell more drink, it has to lower the

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

Chapter 6 MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS

Chapter 6 MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS Chapter 6 MULTIPLE-CHOICE QUETION 1. Which one of the following is generally considered a characteristic of a perfectly competitive labor market? a. A few workers of varying skills and capabilities b.

More information

Econ 202 Exam 3 Practice Problems

Econ 202 Exam 3 Practice Problems Econ 202 Exam 3 Practice Problems Principles of Microeconomics Dr. Phillip Miller Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Chapter 13 Production and

More information

Pre-Test Chapter 21 ed17

Pre-Test Chapter 21 ed17 Pre-Test Chapter 21 ed17 Multiple Choice Questions 1. Which of the following is not a basic characteristic of pure competition? A. considerable nonprice competition B. no barriers to the entry or exodus

More information

Number of Workers Number of Chairs 1 10 2 18 3 24 4 28 5 30 6 28 7 25

Number of Workers Number of Chairs 1 10 2 18 3 24 4 28 5 30 6 28 7 25 Intermediate Microeconomics Economics 435/735 Fall 0 Answers for Practice Problem Set, Chapters 6-8 Chapter 6. Suppose a chair manufacturer is producing in the short run (with its existing plant and euipment).

More information

Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review

Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review Chapter 22 The Cost of Production Extra Multiple Choice Questions for Review 1. Implicit costs are: A) equal to total fixed costs. B) comprised entirely of variable costs. C) "payments" for self-employed

More information

Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly

Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly Chapter 16 Monopolistic Competition and Oligopoly Market Structure Market structure refers to the physical characteristics of the market within which firms interact It is determined by the number of firms

More information

I. Features of Monopolistic Competition

I. Features of Monopolistic Competition University of Pacific-Economics 53 Lecture Notes #15 I. Features of Monopolistic Competition Like the name suggests, a monopolistically competitive industry has features from both a monopoly market structure

More information

4. Market Structures. Learning Objectives 4-63. Market Structures

4. Market Structures. Learning Objectives 4-63. Market Structures 1. Supply and Demand: Introduction 3 2. Supply and Demand: Consumer Demand 33 3. Supply and Demand: Company Analysis 43 4. Market Structures 63 5. Key Formulas 81 2014 Allen Resources, Inc. All rights

More information

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 print name on the line above as your signature INSTRUCTIONS: 1. This Exam #2 must be completed within the allocated time (i.e., between

More information

Name Eco200: Practice Test 2 Covering Chapters 10 through 15

Name Eco200: Practice Test 2 Covering Chapters 10 through 15 Name Eco200: Practice Test 2 Covering Chapters 10 through 15 1. Four roommates are planning to spend the weekend in their dorm room watching old movies, and they are debating how many to watch. Here is

More information

STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING. Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics)

STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING. Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics) STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING VARUN MARG, DEFENCE COLONY, NEW DELHI Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics) Chief Advisor Ms. Rashmi Krishnan, Director, SCERT Advisors

More information