MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Exam 3 General Physics 202 Name 1) 550 g of water at 75eC are poured into an 855 g aluminum container with an initial temperature of 11eC. The specific heat of aluminum is 900 J/(kgœK). How much heat flows from the water to the aluminum, assuming no heat is exchanged with the surroundings? A) 36 kj B) 55 kj C) 37 kj D) 46 kj 2) A refrigerator has an interior volume of m3. The temperature inside the refrigerator in 282 K, and the pressure is 101 kpa. If the molecular weight of air is 29 g/mol, what is the mass of air inside the refrigerator? A) 329 g B) 447 g C) 513 g D) 625 g 3) The weather outside is frightful. The temperature is -22eF. What is the corresponding temperature in the Celsius scale? A) -20eC B) -35eC C) -30eC D) -12eC 4) A 1200-kg car is being raised with a constant acceleration of 2.53 m/s2 by a crane, using a 20-m long steel cable, 1.5 cm in diameter. Young's modulus for steel is N/m2. What is the change in length of the cable? A) 4.9 mm B) 4.9 cm C) 8.4 mm D) 8.4 cm 5) An aluminum electric tea kettle has a mass of 500 g. It has a 500-W heating coil. How long will it take to heat up 1.0 kg of water from 18eC to 98eC in the tea kettle? The specific heat of aluminum is 900 J/(kgœK). A) 5 minutes B) 7 minutes C) 15 minutes D) 12 minutes 6) When the translational speed of molecules in an ideal gas triples, by what factor does its absolute temperature change? A) 1 3 B) 3 C) 1 9 D) 9 7) La Paz, Bolivia, is at an altitude of 3,650 meters above sea level. In La Paz, water will boil A) below 100eC. B) above 100eC. C) at 100eC. D) There is not enough information to answer this question. 8) The point in the phase diagram where the fusion curve, the vapor pressure curve, and the sublimation curve join is called the A) boiling point. B) triple point. C) critical point. D) melting point. 1

2 9) Two metal spheres are made of the same material and have the same diameter, but one is solid and the other is hollow. If their temperature is increased by the same amount, A) the two spheres remain equal. B) the solid sphere becomes heavier and the hollow one lighter. C) the hollow sphere becomes bigger than the solid one. D) the solid sphere becomes bigger than the hollow one. 10) Two metal rods are made of the same material and have the same cross-sectional area. The two rods differ only in their lengths which we call L and 3L, respectively. You heat the two rods from the same initial temperature to the same final temperature. You observe that the short rod expands its length by an amount DL. The amount by which the length of the long rod will expand must be A) 2DL. B) 3 DL. C) 3DL. D) DL. 2 11) A heat engine operating at maximum efficiency has an efficiency of 25%. The temperature of the cold reservoir is 300 K. What is the temperature of the hot reservoir? A) 500 K B) 450 K C) 350 K D) 400 K TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 12) If a thermometer measures the temperature of two objects as being equal, you can conclude that if the objects are placed in thermal contact, no heat will flow between them. 13) A heat engine with an efficiency of 30.0% performs 2500 J of work. How much heat is discharged to the lower temperature reservoir? A) 8330 J B) 5830 J C) 7080 J D) 750 J 14) A vertical cylindrical cylinder, closed at the bottom end, is fitted at the top with a piston, which can move freely. The mass of the piston is 10.0 kg and the initial height of the piston above the bottom of the cylinder is 25 cm. A mass of 8 kg is placed on the piston. What is the resulting height of the piston, assuming that the temperature is kept constant? A) 15 cm B) 13 cm C) 14 cm D) 12 cm 2

3 Figure ) An ideal gas undergoes the process a b c a shown in Figure The heat gained in process a b is 576 J, while in process b c the system loses 67 J. In process a b the system performs 320 J of work, while in process c a work is done on the system in the amount of 238 J. How much heat is gained by the system in process c a? A) 238 J B) -256 J C) -427 J D) -67 J 16) A certain gas is compressed adiabatically. The amount of work done on the gas is 800 J. What is the change in the internal energy of the gas? A) -800 J B) 0 J C) 800 J D) More information is needed to answer this question. 17) On a cold day, you take in 4.2 L of air into your lungs at a temperature of 0eC. If you hold your breath until the temperature of the air in your lungs reaches 37eC, what is the volume of the air in your lungs at that point, assuming the pressure does not change? A) 4.8 L B) 5.0 L C) 4.4 L D) 4.6 L 18) If a system undergoes a reversible process, A) the system must not interact with its surroundings. B) it must be possible to restore the surroundings to their original state. C) it must be possible to restore both the system and the surroundings to their original states. D) it must be possible to restore the system to its original state. 19) How much heat is required to raise the temperature of a 225-g lead ball from 15.0eC to 25.0eC? The specific heat of lead is 128 J/(kgœK). A) 217 J B) 725 J C) 288 J D) 145 J 20) The density of water at 0eC is kg/m3 and at 4eC it is kg/m3. A 1.0-liter container, full to the brim with water at 4eC is placed in the refrigerator. By the time that the temperature of the water reaches 0eC, how much of the water has spilled from the container, assuming that the contraction of the container is negligible? A) m3 B) m3 C) m3 D) m3 3

4 21) During a strenuous period of extravehicular activity, an astronaut generates 2.0 MJ of heat per hour, which must be removed by means of the liquid cooling and ventilating garment (LCVG) worn under the spacesuit. How much water must be circulated in the LCVG to remove this quantity of heat if it takes it from the astronaut at 37eC and dumps it at 0eC? A) 480 kg/hr B) 13 kg/hr C) 1.5 kg/hr D) 7.8 kg/hr 22) An irreversible engine operating between the temperatures of 550 K and 300 K extracts 1200 J of heat from the hot reservoir and produces 450 J of work. How much entropy is created in the process? A) 0.68 J/K B) 0.32 J/K C) 0.73 J/K D) 0.44 J/K 23) The coefficient of linear expansion of lead is K-1. What change in temperature will cause a 10-m long lead bar to change in length by 3.0 mm? A) 10 K B) 20 K C) 15 K D) 5.0 K 24) The coefficient of linear expansion of copper is K-1. A sheet of copper has a round hole with a radius of 3.0 m cut out of it. If the sheet is heated and undergoes a change in temperature of 80 K, what is the change in the radius of the hole? A) It decreases by 4.1 mm. B) It increases by 4.1 mm. C) It increases by 8.2 mm. D) It decreases by 8.2 mm. 25) A 5.00-g lead bullet moving at 400 m/s penetrates a wood block and comes to rest inside the block. If half of its kinetic energy goes into heating the bullet, what is the bullet's change in temperature? The specific heat of lead is 128 J/(kgœK). A) 313 K B) 94.0 K C) 278 K D) 126 K 26) Your lungs hold 4.2 L of air at a pressure of kpa. If you are holding your breath and dive into a pool to a depth of 5.0 m below the surface of the water, what is the volume of the air in your lungs assuming that the temperature remains the same? A) 2.9 L B) 2.8 L C) 3.3 L D) 3.2 L 27) A camper carries her drinks in an ice chest made of Styrofoam. The chest is 40 cm 45 cm 70 cm, and the walls and lid are 2.5 cm thick. The contents of the chest are ice, water, cans of soft drinks, and other food, all of which are in thermal equilibrium with the ice water. The temperature just outside the ice chest is 35eC. What is the rate of heat flow through the walls of the box? The thermal conductivity of Styrofoam is W/(mœK). A) 18 W B) 16 W C) 22 W D) 20 W 28) For an ideal monatomic gas, A) Cp < Cv. B) Cp = Cv. C) Cp > Cv. D) More information is needed to answer this question. 29) If the absolute te of an object is doubled, the thermal power radiated per unit surface area of this object will (assuming that its emissivity is not affected by the temperature change) A) increase by a factor of 2. B) increase by a factor of 8. C) increase by a factor of 16. D) increase by a factor of 4. 4

5 30) The filament in a light bulb has a diameter of mm and an emissivity e = 1.0. The temperature of the filament is 3000eC. How long should the filament be in order to radiate 60 W of power? The Stefan-Boltzmann constant is W/(m2 œk 4). A) 9.4 cm B) 5.9 cm C) 7.2 cm D) 8.6 cm 31) What is the root mean square value of the following velocity components: 2.0 m/s, -3.0 m/s, and 4.0 m/s? A) 3.1 m/s B) 3.3 m/s C) 5.4 m/s D) 1.9 m/s 32) Nitrogen freezes at 63.1 K. What is the corresponding temperature in the Fahrenheit scale? A) -315eF B) -346eF C) -321eF D) -290eF 5

6 Answer Key Testname: EXAM3.TST 1) C 2) D 3) C 4) C 5) D 6) D 7) A 8) B 9) A 10) C 11) D TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 12) TRUE 13) B 14) C 15) C 16) C 17) A 18) C 19) C 20) C 21) B 22) B 23) A 24) B 25) A 26) B 27) C 28) C 29) C 30) B 31) A 32) B 1

Thermodynamics AP Physics B. Multiple Choice Questions

Thermodynamics AP Physics B. Multiple Choice Questions Thermodynamics AP Physics B Name Multiple Choice Questions 1. What is the name of the following statement: When two systems are in thermal equilibrium with a third system, then they are in thermal equilibrium

More information

Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics. Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57

Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics. Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57 Chapter 18 Temperature, Heat, and the First Law of Thermodynamics Problems: 8, 11, 13, 17, 21, 27, 29, 37, 39, 41, 47, 51, 57 Thermodynamics study and application of thermal energy temperature quantity

More information

18 Q0 a speed of 45.0 m/s away from a moving car. If the car is 8 Q0 moving towards the ambulance with a speed of 15.0 m/s, what Q0 frequency does a

18 Q0 a speed of 45.0 m/s away from a moving car. If the car is 8 Q0 moving towards the ambulance with a speed of 15.0 m/s, what Q0 frequency does a First Major T-042 1 A transverse sinusoidal wave is traveling on a string with a 17 speed of 300 m/s. If the wave has a frequency of 100 Hz, what 9 is the phase difference between two particles on the

More information

Thermodynamics is the study of heat. It s what comes into play when you drop an ice cube

Thermodynamics is the study of heat. It s what comes into play when you drop an ice cube Chapter 12 You re Getting Warm: Thermodynamics In This Chapter Converting between temperature scales Working with linear expansion Calculating volume expansion Using heat capacities Understanding latent

More information

Phys222 W11 Quiz 1: Chapters 19-21 Keys. Name:

Phys222 W11 Quiz 1: Chapters 19-21 Keys. Name: Name:. In order for two objects to have the same temperature, they must a. be in thermal equilibrium.

More information

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin

Temperature Scales. temperature scales Celsius Fahrenheit Kelvin Ch. 10-11 Concept Ch. 10 #1, 3, 7, 8, 9, 11 Ch11, # 3, 6, 11 Problems Ch10 # 3, 5, 11, 17, 21, 24, 25, 29, 33, 37, 39, 43, 47, 59 Problems: CH 11 # 1, 2, 3a, 4, 5, 6, 9, 13, 15, 22, 25, 27, 28, 35 Temperature

More information

Heat as Energy Transfer. Heat is energy transferred from one object to another because of a difference in temperature

Heat as Energy Transfer. Heat is energy transferred from one object to another because of a difference in temperature Unit of heat: calorie (cal) Heat as Energy Transfer Heat is energy transferred from one object to another because of a difference in temperature 1 cal is the amount of heat necessary to raise the temperature

More information

20 m neon m propane 20

20 m neon m propane 20 Problems with solutions:. A -m 3 tank is filled with a gas at room temperature 0 C and pressure 00 Kpa. How much mass is there if the gas is a) Air b) Neon, or c) Propane? Given: T73K; P00KPa; M air 9;

More information

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A bicycle wheel rotates uniformly through 2.0 revolutions in

More information

THE KINETIC THEORY OF GASES

THE KINETIC THEORY OF GASES Chapter 19: THE KINETIC THEORY OF GASES 1. Evidence that a gas consists mostly of empty space is the fact that: A. the density of a gas becomes much greater when it is liquefied B. gases exert pressure

More information

UNIT 6a TEST REVIEW. 1. A weather instrument is shown below.

UNIT 6a TEST REVIEW. 1. A weather instrument is shown below. UNIT 6a TEST REVIEW 1. A weather instrument is shown below. Which weather variable is measured by this instrument? 1) wind speed 3) cloud cover 2) precipitation 4) air pressure 2. Which weather station

More information

Humidity, Evaporation, and

Humidity, Evaporation, and Humidity, Evaporation, and Boiling Bởi: OpenStaxCollege Dew drops like these, on a banana leaf photographed just after sunrise, form when the air temperature drops to or below the dew point. At the dew

More information

Archimedes. F b (Buoyant Force) DEMO. Identical Size Boxes Which has larger F B. Which is heavier. styrofoam (1 cm 3 ) steel ( 1 cm 3 )

Archimedes. F b (Buoyant Force) DEMO. Identical Size Boxes Which has larger F B. Which is heavier. styrofoam (1 cm 3 ) steel ( 1 cm 3 ) Fluids Density 1 F b (Buoyant Force) DEMO Archimedes Identical Size Boxes Which has larger F B Which is heavier styrofoam (1 cm 3 ) steel ( 1 cm 3 ) steel ( 1 cm 3 ) styrofoam (1 cm 3 ) 2 Finding the Weight

More information

Practice Test. 4) The planet Earth loses heat mainly by A) conduction. B) convection. C) radiation. D) all of these Answer: C

Practice Test. 4) The planet Earth loses heat mainly by A) conduction. B) convection. C) radiation. D) all of these Answer: C Practice Test 1) Increase the pressure in a container of oxygen gas while keeping the temperature constant and you increase the A) molecular speed. B) molecular kinetic energy. C) Choice A and choice B

More information

Test 5 Review questions. 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will

Test 5 Review questions. 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will Name: Thursday, December 13, 2007 Test 5 Review questions 1. As ice cools from 273 K to 263 K, the average kinetic energy of its molecules will 1. decrease 2. increase 3. remain the same 2. The graph below

More information

Basic Concepts of Thermodynamics

Basic Concepts of Thermodynamics Basic Concepts of Thermodynamics Every science has its own unique vocabulary associated with it. recise definition of basic concepts forms a sound foundation for development of a science and prevents possible

More information

Chapter 10 Temperature and Heat

Chapter 10 Temperature and Heat Chapter 10 Temperature and Heat What are temperature and heat? Are they the same? What causes heat? What Is Temperature? How do we measure temperature? What are we actually measuring? Temperature and Its

More information

Answer, Key Homework 6 David McIntyre 1

Answer, Key Homework 6 David McIntyre 1 Answer, Key Homework 6 David McIntyre 1 This print-out should have 0 questions, check that it is complete. Multiple-choice questions may continue on the next column or page: find all choices before making

More information

Final Exam. Wednesday, December 10. 1:30 4:30 pm. University Centre Rooms

Final Exam. Wednesday, December 10. 1:30 4:30 pm. University Centre Rooms 16.102 Final Exam Wednesday, December 10 1:30 4:30 pm University Centre Rooms 210 224 30 questions, multiple choice The whole course, equal weighting Formula sheet provided 26 Lab and Tutorial Marks Final

More information

Temperature. Temperature

Temperature. Temperature Chapter 8 Temperature Temperature a number that corresponds to the warmth or coldness of an object measured by a thermometer is a per-particle property no upper limit definite limit on lower end Temperature

More information

Physics 2326 - Assignment No: 3 Chapter 22 Heat Engines, Entropy and Second Law of Thermodynamics

Physics 2326 - Assignment No: 3 Chapter 22 Heat Engines, Entropy and Second Law of Thermodynamics Serway/Jewett: PSE 8e Problems Set Ch. 22-1 Physics 2326 - Assignment No: 3 Chapter 22 Heat Engines, Entropy and Second Law of Thermodynamics Objective Questions 1. A steam turbine operates at a boiler

More information

HEAT UNIT 1.1 KINETIC THEORY OF GASES. 1.1.1 Introduction. 1.1.2 Postulates of Kinetic Theory of Gases

HEAT UNIT 1.1 KINETIC THEORY OF GASES. 1.1.1 Introduction. 1.1.2 Postulates of Kinetic Theory of Gases UNIT HEAT. KINETIC THEORY OF GASES.. Introduction Molecules have a diameter of the order of Å and the distance between them in a gas is 0 Å while the interaction distance in solids is very small. R. Clausius

More information

Expansion and Compression of a Gas

Expansion and Compression of a Gas Physics 6B - Winter 2011 Homework 4 Solutions Expansion and Compression of a Gas In an adiabatic process, there is no heat transferred to or from the system i.e. dq = 0. The first law of thermodynamics

More information

Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX

Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX Refrigeration 101 Rusty Walker, Corporate Trainer Hill PHOENIX Compressor Basic Refrigeration Cycle Evaporator Condenser / Receiver Expansion Device Vapor Compression Cycle Cooling by the removal of heat

More information

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature:

2. Room temperature: C. Kelvin. 2. Room temperature: Temperature I. Temperature is the quantity that tells how hot or cold something is compared with a standard A. Temperature is directly proportional to the average kinetic energy of molecular translational

More information

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C 1. The average kinetic energy of water molecules increases when 1) H 2 O(s) changes to H 2 O( ) at 0ºC 3) H 2 O( ) at 10ºC changes to H 2 O( ) at 20ºC 2) H 2 O( ) changes to H 2 O(s) at 0ºC 4) H 2 O( )

More information

Name: Class: Date: 10. Some substances, when exposed to visible light, absorb more energy as heat than other substances absorb.

Name: Class: Date: 10. Some substances, when exposed to visible light, absorb more energy as heat than other substances absorb. Name: Class: Date: ID: A PS Chapter 13 Review Modified True/False Indicate whether the statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the statement true. 1. In all cooling

More information

Heat Transfer. Phys101 Lectures 35, 36. Key points: Heat as Energy Transfer Specific Heat Heat Transfer: Conduction, Convection, Radiation

Heat Transfer. Phys101 Lectures 35, 36. Key points: Heat as Energy Transfer Specific Heat Heat Transfer: Conduction, Convection, Radiation Phys101 Lectures 35, 36 Heat Transfer Key points: Heat as Energy Transfer Specific Heat Heat Transfer: Conduction, Convection, Radiation Ref: 16-1,3,4,10. Page 1 19-1 Heat as Energy Transfer We often speak

More information

Humidity, Evaporation, and Boiling

Humidity, Evaporation, and Boiling Humidity, Evaporation, and Boiling By: OpenStax College Online: This module is copyrig hted by Rice University. It is licensed under the Creative Commons Attribution

More information

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work.

Energy. Work. Potential Energy. Kinetic Energy. Learning Check 2.1. Energy. Energy. makes objects move. makes things stop. is needed to do work. Chapter 2 Energy and Matter Energy 2.1 Energy Energy makes objects move. makes things stop. is needed to do work. 1 2 Work Potential Energy Work is done when you climb. you lift a bag of groceries. you

More information

Practice Problems on Conservation of Energy. heat loss of 50,000 kj/hr. house maintained at 22 C

Practice Problems on Conservation of Energy. heat loss of 50,000 kj/hr. house maintained at 22 C COE_10 A passive solar house that is losing heat to the outdoors at an average rate of 50,000 kj/hr is maintained at 22 C at all times during a winter night for 10 hr. The house is to be heated by 50 glass

More information

Topic Page Contents Page

Topic Page Contents Page Heat energy (11-16) Contents Topic Page Contents Page Heat energy and temperature 3 Latent heat energy 15 Interesting temperatures 4 Conduction of heat energy 16 A cooling curve 5 Convection 17 Expansion

More information

Energy Matters Heat. Changes of State

Energy Matters Heat. Changes of State Energy Matters Heat Changes of State Fusion If we supply heat to a lid, such as a piece of copper, the energy supplied is given to the molecules. These start to vibrate more rapidly and with larger vibrations

More information

The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used.

The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used. TEKS 5.5B The student knows that matter has measurable physical properties and those properties determine how matter is classified, changed, and used. The student is expected to: (B) identify the boiling

More information

Chapter 4 Practice Quiz

Chapter 4 Practice Quiz Chapter 4 Practice Quiz 1. Label each box with the appropriate state of matter. A) I: Gas II: Liquid III: Solid B) I: Liquid II: Solid III: Gas C) I: Solid II: Liquid III: Gas D) I: Gas II: Solid III:

More information

Section 7. Laws of Thermodynamics: Too Hot, Too Cold, Just Right. What Do You See? What Do You Think? Investigate.

Section 7. Laws of Thermodynamics: Too Hot, Too Cold, Just Right. What Do You See? What Do You Think? Investigate. Chapter 6 Electricity for Everyone Section 7 Laws of Thermodynamics: Too Hot, Too Cold, Just Right What Do You See? Learning Outcomes In this section, you will Assess experimentally the final temperature

More information

Physical Science Refresher. Self Study Physical Science Refresher

Physical Science Refresher. Self Study Physical Science Refresher Self Study Physical Science Refresher Table of Contents 1. Three phases of matter: Solids, Liquids and Gases 2. The effect of heat and pressure on the phases of matter a) expanding and contracting 3. Changing

More information

Reversible & Irreversible Processes

Reversible & Irreversible Processes Reversible & Irreversible Processes Example of a Reversible Process: Cylinder must be pulled or pushed slowly enough (quasistatically) that the system remains in thermal equilibrium (isothermal). Change

More information

PSS 17.1: The Bermuda Triangle

PSS 17.1: The Bermuda Triangle Assignment 6 Consider 6.0 g of helium at 40_C in the form of a cube 40 cm. on each side. Suppose 2000 J of energy are transferred to this gas. (i) Determine the final pressure if the process is at constant

More information

13.1 The Nature of Gases. What is Kinetic Theory? Kinetic Theory and a Model for Gases. Chapter 13: States of Matter. Principles of Kinetic Theory

13.1 The Nature of Gases. What is Kinetic Theory? Kinetic Theory and a Model for Gases. Chapter 13: States of Matter. Principles of Kinetic Theory Chapter 13: States of Matter The Nature of Gases The Nature of Gases kinetic molecular theory (KMT), gas pressure (pascal, atmosphere, mm Hg), kinetic energy The Nature of Liquids vaporization, evaporation,

More information

= T T V V T = V. By using the relation given in the problem, we can write this as: ( P + T ( P/ T)V ) = T

= T T V V T = V. By using the relation given in the problem, we can write this as: ( P + T ( P/ T)V ) = T hermodynamics: Examples for chapter 3. 1. Show that C / = 0 for a an ideal gas, b a van der Waals gas and c a gas following P = nr. Assume that the following result nb holds: U = P P Hint: In b and c,

More information

dm 3. dm 3 ) b Find the buoyant force (noste) on the stone when immersed in water. B = r f Vg)

dm 3. dm 3 ) b Find the buoyant force (noste) on the stone when immersed in water. B = r f Vg) CHAPTER 9 1 Archimedes Law The magnitude of the buoyant force always equals the weight of the fluid displaced by the object Noste nesteessä on yhtä suuri kuin syrjäytetyn nestemäärän paino. Hpätee myös

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Mid-Term 3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If you double the frequency of a vibrating object, its period A) is quartered.

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 20] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

The Equipartition Theorem

The Equipartition Theorem The Equipartition Theorem Degrees of freedom are associated with the kinetic energy of translations, rotation, vibration and the potential energy of vibrations. A result from classical statistical mechanics

More information

Free piston Stirling engine for rural development

Free piston Stirling engine for rural development Free piston Stirling engine for rural development R. Krasensky, Intern, Stirling development, r.krasensky@rrenergy.nl W. Rijssenbeek, Managing director, w.rijssenbeek@rrenergy.nl Abstract: This paper presents

More information

Name Class Date. In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question.

Name Class Date. In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. Assessment Chapter Test A Chapter: States of Matter In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1. The kinetic-molecular

More information

Gas Laws. The kinetic theory of matter states that particles which make up all types of matter are in constant motion.

Gas Laws. The kinetic theory of matter states that particles which make up all types of matter are in constant motion. Name Period Gas Laws Kinetic energy is the energy of motion of molecules. Gas state of matter made up of tiny particles (atoms or molecules). Each atom or molecule is very far from other atoms or molecules.

More information

Type: Single Date: Homework: READ 12.8, Do CONCEPT Q. # (14) Do PROBLEMS (40, 52, 81) Ch. 12

Type: Single Date: Homework: READ 12.8, Do CONCEPT Q. # (14) Do PROBLEMS (40, 52, 81) Ch. 12 Type: Single Date: Objective: Latent Heat Homework: READ 12.8, Do CONCEPT Q. # (14) Do PROBLEMS (40, 52, 81) Ch. 12 AP Physics B Date: Mr. Mirro Heat and Phase Change When bodies are heated or cooled their

More information

CHAPTER 29 VOLUMES AND SURFACE AREAS OF COMMON SOLIDS

CHAPTER 29 VOLUMES AND SURFACE AREAS OF COMMON SOLIDS CHAPTER 9 VOLUMES AND SURFACE AREAS OF COMMON EXERCISE 14 Page 9 SOLIDS 1. Change a volume of 1 00 000 cm to cubic metres. 1m = 10 cm or 1cm = 10 6m 6 Hence, 1 00 000 cm = 1 00 000 10 6m = 1. m. Change

More information

Unit 3: States of Matter Practice Exam

Unit 3: States of Matter Practice Exam Page 1 Unit 3: States of Matter Practice Exam Multiple Choice. Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Two gases with unequal masses are injected into opposite

More information

FXA 2008. Candidates should be able to : Define and apply the concept of specific heat capacity. Select and apply the equation : E = mcδθ

FXA 2008. Candidates should be able to : Define and apply the concept of specific heat capacity. Select and apply the equation : E = mcδθ UNIT G484 Module 3 4.3.3 Thermal Properties of Materials 1 Candidates should be able to : Define and apply the concept of specific heat capacity. Select and apply the equation : E = mcδθ The MASS (m) of

More information

CHAPTER 3: FORCES AND PRESSURE

CHAPTER 3: FORCES AND PRESSURE CHAPTER 3: FORCES AND PRESSURE 3.1 UNDERSTANDING PRESSURE 1. The pressure acting on a surface is defined as.. force per unit. area on the surface. 2. Pressure, P = F A 3. Unit for pressure is. Nm -2 or

More information

The First Law of Thermodynamics

The First Law of Thermodynamics Thermodynamics The First Law of Thermodynamics Thermodynamic Processes (isobaric, isochoric, isothermal, adiabatic) Reversible and Irreversible Processes Heat Engines Refrigerators and Heat Pumps The Carnot

More information

Chapter 10: Temperature and Heat

Chapter 10: Temperature and Heat Chapter 10: Temperature and Heat 1. The temperature of a substance is A. proportional to the average kinetic energy of the molecules in a substance. B. equal to the kinetic energy of the fastest moving

More information

Chapter 15: Thermodynamics

Chapter 15: Thermodynamics Chapter 15: Thermodynamics The First Law of Thermodynamics Thermodynamic Processes (isobaric, isochoric, isothermal, adiabatic) Reversible and Irreversible Processes Heat Engines Refrigerators and Heat

More information

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 1. Figure 1 The graph represents the relationship between temperature and time as heat was added uniformly to a substance starting at a solid

More information

CHAPTER 14 THE CLAUSIUS-CLAPEYRON EQUATION

CHAPTER 14 THE CLAUSIUS-CLAPEYRON EQUATION CHAPTER 4 THE CAUIU-CAPEYRON EQUATION Before starting this chapter, it would probably be a good idea to re-read ections 9. and 9.3 of Chapter 9. The Clausius-Clapeyron equation relates the latent heat

More information

Heat and Temperature. Temperature Scales. Thermometers and Temperature Scales

Heat and Temperature. Temperature Scales. Thermometers and Temperature Scales Heat and Temperature Thermometers and Temperature Scales The mercury-based one you see here relies on the fact that mercury expands at a predictable rate with temperature. The scale of the thermometer

More information

Chapter 10 Temperature and Heat

Chapter 10 Temperature and Heat Chapter 10 Temperature and Heat GOALS When you have mastered the contents of this chapter, you will be able to achieve the following goals: Definitions Define each of the following terms, and use it an

More information

Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc

Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc Calorimetry: Determining the Heat of Fusion of Ice and the Heat of Vaporization of Liquid Nitrogen - Chemistry I Acc O B J E C T I V E 1. Using a simple calorimeter, Determine the heat of fusion of ice

More information

Entropy Changes & Processes

Entropy Changes & Processes Entropy Changes & Processes Chapter 4 of Atkins: he Second Law: he Concepts Section 4.3, 7th edition; 3.3, 8th edition Entropy of Phase ransition at the ransition emperature Expansion of the Perfect Gas

More information

Study the following diagrams of the States of Matter. Label the names of the Changes of State between the different states.

Study the following diagrams of the States of Matter. Label the names of the Changes of State between the different states. Describe the strength of attractive forces between particles. Describe the amount of space between particles. Can the particles in this state be compressed? Do the particles in this state have a definite

More information

Temperature, Expansion, Ideal Gas Law

Temperature, Expansion, Ideal Gas Law Temperature, Expansion, Ideal Gas Law Physics 1425 Lecture 30 Michael Fowler, UVa Everything s Made of Atoms This idea was only fully accepted about 100 years ago in part because of Einstein s analysis

More information

3.4 An external water tap has the valve activated by a long spindle so the closing mechanism is located well inside the wall. Why is that?

3.4 An external water tap has the valve activated by a long spindle so the closing mechanism is located well inside the wall. Why is that? 3.4 An external water tap has the ale actiated by a long spindle so the closing mechanism is located well inside the wall. Why is that? By haing the spindle inside the wall the coldest location with water

More information

EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor

EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor EXPERIMENT 15: Ideal Gas Law: Molecular Weight of a Vapor Purpose: In this experiment you will use the ideal gas law to calculate the molecular weight of a volatile liquid compound by measuring the mass,

More information

ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE

ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE ES 106 Laboratory # 2 HEAT AND TEMPERATURE Introduction Heat transfer is the movement of heat energy from one place to another. Heat energy can be transferred by three different mechanisms: convection,

More information

Name Date Class STATES OF MATTER. SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389)

Name Date Class STATES OF MATTER. SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389) 13 STATES OF MATTER SECTION 13.1 THE NATURE OF GASES (pages 385 389) This section introduces the kinetic theory and describes how it applies to gases. It defines gas pressure and explains how temperature

More information

AS CHALLENGE PAPER 2014

AS CHALLENGE PAPER 2014 AS CHALLENGE PAPER 2014 Name School Total Mark/50 Friday 14 th March Time Allowed: One hour Attempt as many questions as you can. Write your answers on this question paper. Marks allocated for each question

More information

Statistical Mechanics, Kinetic Theory Ideal Gas. 8.01t Nov 22, 2004

Statistical Mechanics, Kinetic Theory Ideal Gas. 8.01t Nov 22, 2004 Statistical Mechanics, Kinetic Theory Ideal Gas 8.01t Nov 22, 2004 Statistical Mechanics and Thermodynamics Thermodynamics Old & Fundamental Understanding of Heat (I.e. Steam) Engines Part of Physics Einstein

More information

Kinetic Theory of Gases

Kinetic Theory of Gases Kinetic Theory of Gases Physics 1425 Lecture 31 Michael Fowler, UVa Bernoulli s Picture Daniel Bernoulli, in 1738, was the first to understand air pressure in terms of molecules he visualized them shooting

More information

Homework: 2, 3, 5, 6 (page 500)

Homework: 2, 3, 5, 6 (page 500) Homework: 2,, 5, 6 (age 500) 2. (age 500) wo constant-volume gas thermometers are assembled, one with nitrogen and the other with hydrogen. Both contain enough gas so that 80 kpa. (a) What is the difference

More information

4 TH GRADE AIR AND AIR PRESSURE

4 TH GRADE AIR AND AIR PRESSURE 4 TH GRADE AIR AND AIR PRESSURE Summary: Students experiment with air by finding that it has mass and pressure. Warm air is less dense than cool air and this is tested using a balance. Students experiment

More information

ALPERTON COMMUNITY SCHOOL MATHS FACULTY ACHIEVING GRADE A/A* EXAM PRACTICE BY TOPIC

ALPERTON COMMUNITY SCHOOL MATHS FACULTY ACHIEVING GRADE A/A* EXAM PRACTICE BY TOPIC ALPERTON COMMUNITY SCHOOL MATHS FACULTY ACHIEVING GRADE A/A* EXAM PRACTICE BY TOPIC WEEK Calculator paper Each set of questions is followed by solutions so you can check & mark your own work CONTENTS TOPIC

More information

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice

Test Bank - Chapter 3 Multiple Choice Test Bank - Chapter 3 The questions in the test bank cover the concepts from the lessons in Chapter 3. Select questions from any of the categories that match the content you covered with students. The

More information

1. Fahrenheit and Celsius. 2. Converting Fahrenheit values into Celsius. Name:

1. Fahrenheit and Celsius. 2. Converting Fahrenheit values into Celsius. Name: Name: Skill Sheet 25.2 Temperature Scales Temperature, a measure of the average kinetic energy of the molecules of a substance, has an important role in our daily lives. Whether we are cooking dinner,

More information

PHASE DIAGRAM WORKSHEET #2 Period Date

PHASE DIAGRAM WORKSHEET #2 Period Date PHASE DIAGRAM WORKSHEET #2 Name Period Date At standard temperature and pressure, bromine (Br 2 ) is a red liquid. Bromine sublimes when the temperature is 25 0 C and the pressure is 101.3 kpa. The phase

More information

Higher Technological Institute Civil Engineering Department. Lectures of. Fluid Mechanics. Dr. Amir M. Mobasher

Higher Technological Institute Civil Engineering Department. Lectures of. Fluid Mechanics. Dr. Amir M. Mobasher Higher Technological Institute Civil Engineering Department Lectures of Fluid Mechanics Dr. Amir M. Mobasher 1/14/2013 Fluid Mechanics Dr. Amir Mobasher Department of Civil Engineering Faculty of Engineering

More information

Mechanisms of Heat Transfer. Amin Sabzevari

Mechanisms of Heat Transfer. Amin Sabzevari Mechanisms of Heat Transfer Amin Sabzevari Outline Definition of Heat and Temperature Conduction, Convection, Radiation Demonstrations and Examples What is Heat? Heat is the spontaneous flow of energy

More information

Lecture 36 (Walker 18.8,18.5-6,)

Lecture 36 (Walker 18.8,18.5-6,) Lecture 36 (Walker 18.8,18.5-6,) Entropy 2 nd Law of Thermodynamics Dec. 11, 2009 Help Session: Today, 3:10-4:00, TH230 Review Session: Monday, 3:10-4:00, TH230 Solutions to practice Lecture 36 final on

More information

FUNDAMENTALS OF ENGINEERING THERMODYNAMICS

FUNDAMENTALS OF ENGINEERING THERMODYNAMICS FUNDAMENTALS OF ENGINEERING THERMODYNAMICS System: Quantity of matter (constant mass) or region in space (constant volume) chosen for study. Closed system: Can exchange energy but not mass; mass is constant

More information

TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY

TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY TEACHER BACKGROUND INFORMATION THERMAL ENERGY In general, when an object performs work on another object, it does not transfer all of its energy to that object. Some of the energy is lost as heat due to

More information

ME 6404 THERMAL ENGINEERING. Part-B (16Marks questions)

ME 6404 THERMAL ENGINEERING. Part-B (16Marks questions) ME 6404 THERMAL ENGINEERING Part-B (16Marks questions) 1. Drive and expression for the air standard efficiency of Otto cycle in terms of volume ratio. (16) 2. Drive an expression for the air standard efficiency

More information

Problem Set 1 3.20 MIT Professor Gerbrand Ceder Fall 2003

Problem Set 1 3.20 MIT Professor Gerbrand Ceder Fall 2003 LEVEL 1 PROBLEMS Problem Set 1 3.0 MIT Professor Gerbrand Ceder Fall 003 Problem 1.1 The internal energy per kg for a certain gas is given by U = 0. 17 T + C where U is in kj/kg, T is in Kelvin, and C

More information

Kinetic Theory & Ideal Gas

Kinetic Theory & Ideal Gas 1 of 6 Thermodynamics Summer 2006 Kinetic Theory & Ideal Gas The study of thermodynamics usually starts with the concepts of temperature and heat, and most people feel that the temperature of an object

More information

thermal physics 321

thermal physics 321 High temperatures inside a volcano turn water into a high pressure steam. Unless the steam and other gases vent into the atmosphere, pressure can build until a catastrophic explosion results. Thermal Physics

More information

So T decreases. 1.- Does the temperature increase or decrease? For 1 mole of the vdw N2 gas:

So T decreases. 1.- Does the temperature increase or decrease? For 1 mole of the vdw N2 gas: 1.- One mole of Nitrogen (N2) has been compressed at T0=273 K to the volume V0=1liter. The gas goes through the free expansion process (Q = 0, W = 0), in which the pressure drops down to the atmospheric

More information

States of Matter CHAPTER 10 REVIEW SECTION 1. Name Date Class. Answer the following questions in the space provided.

States of Matter CHAPTER 10 REVIEW SECTION 1. Name Date Class. Answer the following questions in the space provided. CHAPTER 10 REVIEW States of Matter SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. Identify whether the descriptions below describe an ideal gas or a real gas. ideal gas

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 28] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

Physical and chemical properties of water Gas Laws Chemical Potential of Water Rainfall/Drought

Physical and chemical properties of water Gas Laws Chemical Potential of Water Rainfall/Drought Lecture 14, Water, Humidity, Pressure and Trace Gases, Part 1 Physical and chemical properties of water Gas Laws Chemical Potential of Water Rainfall/Drought Atmospheric Gas Composition constitue nt percent

More information

L A T E N T H E A T O F F U S I O N

L A T E N T H E A T O F F U S I O N Class Date Name Partner(s) L A T E N T H E A T O F F U S I O N Materials LoggerPro Software and Real Time Physics Thermodynamics Experiment Files Stainless Steel Temperature Probes (2) Styrofoam Cup Film

More information

The Kinetic Theory of Gases Sections Covered in the Text: Chapter 18

The Kinetic Theory of Gases Sections Covered in the Text: Chapter 18 The Kinetic Theory of Gases Sections Covered in the Text: Chapter 18 In Note 15 we reviewed macroscopic properties of matter, in particular, temperature and pressure. Here we see how the temperature and

More information

Physics 200A FINALS Shankar 180mins December 13, 2005 Formulas and figures at the end. Do problems in 4 books as indicated

Physics 200A FINALS Shankar 180mins December 13, 2005 Formulas and figures at the end. Do problems in 4 books as indicated 1 Physics 200A FINALS Shankar 180mins December 13, 2005 Formulas and figures at the end. Do problems in 4 books as indicated I. Book I A camper is trying to boil water. The 55 g aluminum pan has specific

More information

Boltzmann Distribution Law

Boltzmann Distribution Law Boltzmann Distribution Law The motion of molecules is extremely chaotic Any individual molecule is colliding with others at an enormous rate Typically at a rate of a billion times per second We introduce

More information

Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014

Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014 Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014 Last Name: First Name ID Discussion Section: Discussion TA Name: Instructions Turn off your cell phone and put it away. Calculators cannot be shared. Please keep

More information

PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY. Calorimetry

PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY. Calorimetry PARADISE VALLEY COMMUNITY COLLEGE PHYSICS 101 - INTRODUCTION TO PHYSICS LABORATORY Calorimetry Equipment Needed: Large styrofoam cup, thermometer, hot water, cold water, ice, beaker, graduated cylinder,

More information

The First Law of Thermodynamics

The First Law of Thermodynamics The First Law of Thermodynamics (FL) The First Law of Thermodynamics Explain and manipulate the first law Write the integral and differential forms of the first law Describe the physical meaning of each

More information

Temperature. Number of moles. Constant Terms. Pressure. Answers Additional Questions 12.1

Temperature. Number of moles. Constant Terms. Pressure. Answers Additional Questions 12.1 Answers Additional Questions 12.1 1. A gas collected over water has a total pressure equal to the pressure of the dry gas plus the pressure of the water vapor. If the partial pressure of water at 25.0

More information

Sheet 5:Chapter 5 5 1C Name four physical quantities that are conserved and two quantities that are not conserved during a process.

Sheet 5:Chapter 5 5 1C Name four physical quantities that are conserved and two quantities that are not conserved during a process. Thermo 1 (MEP 261) Thermodynamics An Engineering Approach Yunus A. Cengel & Michael A. Boles 7 th Edition, McGraw-Hill Companies, ISBN-978-0-07-352932-5, 2008 Sheet 5:Chapter 5 5 1C Name four physical

More information

Write True or False in the space provided.

Write True or False in the space provided. CP Physics -- Exam #7 Practice Name: _ Class: Date: Write True or False in the space provided. 1) Pressure at the bottom of a lake depends on the weight density of the lake water and on the volume of the

More information