MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Two radio antennas are 120 m apart on a north-south line. The two antennas radiate in phase at a frequency of 3.4 MHz. All radio measurements are made far from the antennas. The smallest angle, reckoned east of north from the antennas, at which constructive interference of two radio waves occurs, is closest to: A) 47 B) 34 C) 38 D) 30 E) 43 1) 2) Two radio antennas are 100 m apart on a north-south line. The two antennas radiate in phase at a frequency of 4.9 MHz. All radio measurements are made far from the antennas. The smallest angle, reckoned north of east from the antennas, at which destructive interference of the two radio waves occurs, is closest to: A) 22 B) 13 C) 27 D) 8.9 E) 18 2) 3) Two radio antennas are 130 m apart on a north-south line. The two antennas radiate in phase at a frequency of 4.7 MHz. All radio measurements are made far from the antennas. Point A is due east of the antennas and point B is 30 north of east from the antennas. Both points A and B are at the same large distance from the antennas. The ratio of the intensity of the radio signal at B to that at A is closest to: A) 1.0 B) 1.5 C) 3.0 D) 0.50 E) 2.0 3) 4) Two radio antennas are 10 km apart on a north-south axis on a seacoast. The antennas broadcast identical AM radio signals, in phase, at a frequency of 8.20 MHz. A steamship, 200 km offshore, travels due north at a speed of 15 km/hr and passes east of the antennas. A radio on board the ship is tuned to the broadcast frequency. The reception of the radio signal on the ship is a maximum at a given instant. The time interval until the next occurrence of maximum reception is closest to: A) 5.1 min B) 2.2 min C) 3.7 min D) 4.4 min E) 2.9 min 4) 5) Two radio antennas are 10 km apart on a north-south axis on a seacoast. The antennas broadcast identical AM radio signals, in phase, at a frequency of 6.80 MHz. A steamship, 200 km offshore, travels due north at a speed of 15 km/hr and passes east of the antennas. A radio on board the ship is tuned to the broadcast frequency. Four minutes after a radio signal of maximum intensity is received, the ratio of the intensity of the signal received to the maximum intensity is closest to: A) 0.25 B) 0.50 C) 0.83 D) 0.93 E) ) 1

2 Figure 35.1a 6) An FM radio transmitter, operating at a frequency of 120 MHz, is atop a 100-m tower. An airplane is in flight over the ocean at an altitude of 2000 m. Radio waves reach the airplane directly from the transmitter and by reflection from the surface of the ocean. When the airplane is 86 km from the tower, the pilot observes that radio reception has faded due to destructive interference of the waves in the two paths. Assume the wave reflected from the ocean surface has undergone a half-wave phase shift. In Fig. 35.1a, the waves of the reflected path arrive at the airplane delayed, with respect to the direct path. The time interval of this delay, in ns, is closest to: A) 20 B) 18 C) 22 D) 14 E) 16 6) Figure 35.1b 7) An FM radio transmitter, operating at a frequency of 120 MHz, is atop a 100 m tower. An airplane is in flight over the ocean at an altitude of 2000 m. Radio waves reach the airplane directly from the transmitter and by reflection from the surface of the ocean. When the airplane is 89 km from the tower, the pilot observes that radio reception has faded due to destructive interference of the waves in the two paths. Assume the wave reflected from the ocean surface has undergone a half-wave phase shift. In Fig. 35.1b, the ratio of the difference in the lengths of the two radio paths to the wavelength is closest to: A) 2.0 B) 1.9 C) 2.1 D) 2.2 E) 1.8 7) 2

3 Figure 35.2a 8) A 610-nm thick film, of index n 1 = 1.40, is on the surface of a glass plate, of index n 2 = A ray of monochromatic light, of 500-nm wavelength, is incident normally upon the air-film interface, and undergoes reflections and transmissions. Consider points A, B, C, and D as being at a negligible distance from their nearest interfaces, respectively. In Fig. 35.2a, the phase difference in the wave at B, with respect to the wave at A, is closest to: A) 8.6 rad B) 8.7 rad C) 11 rad D) 9.6 rad E) 12 rad 8) Figure 35.2b 9) A 250-nm thick film, of index n 1 = 1.40, is on the surface of a glass plate, of index n 2 = A ray of monochromatic light, of 500-nm wavelength, is incident normally upon the air-film interface, and undergoes reflections and transmissions. Consider points A, B, C, and D as being at a negligible distance from their nearest interfaces, respectively. In Fig. 35.2b, the phase difference in the wave at C, with respect to the wave at A, is closest to: A) 3.3 rad B) 4.4 rad C) 5.5 rad D) 1.3 rad E) 2.3 rad 9) 3

4 Figure 35.2c 10) A 880-nm thick film, of index n 1 = 1.40, is on the surface of a glass plate, of index n 2 = A ray of monochromatic light, of 500-nm wavelength, is incident normally upon the air-film interface, and undergoes reflections and transmissions. Consider points A, B, C, and D as being at a negligible distance from their nearest interfaces, respectively. In Fig. 35.2c, the phase difference in the wave at D, with respect to the wave at A, is closest to: A) 33 rad B) 28 rad C) 31 rad D) 29 rad E) 30 rad 10) 11) Light of wavelength nm in air falls at normal incidence on an oil film that is nm thick. The oil is floating on a water layer 1500 nm thick. The refractive index of water is 1.33, and that of the oil is The number of wavelengths of light that fit in the oil film is closest to: A) 2.80 B) 2.66 C) 3.53 D) 4.69 E) ) 12) Light of wavelength nm in air falls at normal incidence on an oil film that is nm thick. The oil is floating on a water layer 1500 nm thick. The refractive index of water is 1.33, and that of the oil is You want to add oil so that light reflected off of the top of the oil film will be canceled. The minimum distance that you should increase the oil film is closest to: A) 121 nm B) 106 nm C) 152 nm D) 75.9 nm E) 60.7 nm 12) 13) At most, how many bright fringes can be formed on one side of the central bright fringe (not counting the central bright fringe) when light of 625 nm falls on a double slit whose spacing is 13) m? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 Situation 35.1 A 360-nm thick oil film floats on the surface of the water. The indices of refraction of the oil and the water are 1.50 and 1.33, respectively. The surface of the oil is illuminated from above at normal incidence with white light. 14) In Situation 35.1, the two wavelengths of light in the 400-nm to 800-nm wavelength band that are most strongly reflected, in nm, are closest to: A) 430 and 720 B) 450 and 740 C) 410 and 700 D) 470 and 760 E) 490 and ) 4

5 15) In Situation 35.1, the wavelength of light in the 400-nm to 800-nm wavelength band that is most weakly reflected, in nm, is closest to: A) 520 B) 580 C) 600 D) 540 E) ) Situation 35.2 A pair of narrow slits, separated by 1.8 mm, is illuminated by a monochromatic light source. Light waves arrive at the two slits in phase. A fringe pattern is observed on a screen 4.8 m from the slits. 16) In Situation 35.2, there are 5.0 bright fringes/cm on the screen. The wavelength of the monochromatic light is closest to: A) 650 nm B) 750 nm C) 700 nm D) 600 nm E) 550 nm 16) 17) In Situation 35.2, monochromatic light of 450-nm wavelength is used. The angular separation between adjacent dark fringes on the screen, measured at the slits, in m rad, is closest to: A) 0.15 B) 0.20 C) 0.36 D) 0.30 E) ) Situation 35.3 Two optically flat glass plates, 16 cm long, are in contact at one end and separated by mm at the other end. The space between the plates is occupied by oil with index of refraction The index of the glass plates is The plates are illuminated at normal incidence with monochromatic light, and fringes are observed. 18) In Situation 35.3, the monochromatic light has a wavelength of 580 nm. The number of bright fringes that are visible is closest to: A) 80 B) 60 C) 90 D) 70 E) ) 19) In Situation 35.3, the spacing of the dark fringes is 2.0 mm. The wavelength of the monochromatic light, in nm, is closest to: A) 475 B) 675 C) 525 D) 725 E) ) Figure 35.3 Coherent monochromatic light of wavelength nm passes through a pair of thin parallel slits. Fig shows the central portion of the pattern of bright fringes viewed on a screen 1.40 m beyond the slits. 20) For the two slits in Fig. 35.3, the distance between them is closest to: A) mm B) mm C) mm D) mm E) mm 20) 5

6 21) For the two slits in Fig. 35.3, suppose we decrease the wavelength of the light by half, making it nm. Assume that we can still detect the bright spots with instruments, even though we cannot see them. The width of the nine-spot pattern shown in Fig.35.3 would now be closest to: A) cm B) 1.78 cm C) 5.04 cm D) 10.1 cm E) 1.26 cm 21) Situation 35.4 The curved surface of a plano-convex glass lens is placed on an optically flat glass plate. The radius of curvature of the convex surface is 40 cm. The plane surface of the lens is illuminated at normal incidence with monochromatic light and Newton's rings are observed by reflection. Do not consider the center spot as a ring. 22) In Situation 35.4, the light has a wavelength of 720 nm. The radius of the third bright ring, in mm, is closest to: A) 0.85 B) 0.76 C) 0.66 D) 0.93 E) ) 23) In Situation 35.4, the radius of the third dark ring is 0.80 mm. The wavelength of the light, in nm, is closest to: A) 650 B) 490 C) 580 D) 530 E) ) Situation 35.5 The mirrors of a Michelson interferometer are 5.0 cm wide. Monochromatic light of 450-nm wavelength is used and 12.0 fringes are observed. 24) In Situation 35.5, the angle formed by the plane of the movable mirror and the plane of the image of the fixed mirror, in mrad, is closest to: A) 36 B) 45 C) 72 D) 63 E) 54 24) 25) In Situation 35.5, the movable mirror is moved toward the observer and 12.0 fringes travel across the field of view. The distance the movable mirror was moved, in mm, is closest to: A) 4.5 B) 5.4 C) 3.6 D) 2.7 E) ) Figure ) In Fig. 35.4, Lloyd's Mirror is an apparatus that can be used to form interference fringes using a single source. Light from the source is reflected off a plane mirror and viewed on a screen. A reflected ray and a direct ray can interfere to form a fringe pattern on the screen. In the arrangement drawn here, the screen is 2.4 m from the source, and the separation between fringes on the screen is 1.3 mm. The light has wavelength 580 nm. How high above the reflecting plane is the source positioned? A) 0.54 mm B) 0.27 mm C) 1.08 mm D) 1.22 mm E) 1.64 mm 26) 6

7 27) An oil film (n = 1.48) of thickness 290 nm floating on water is illuminated with white light at normal incidence. What is the wavelength of the dominant color in the reflected light? A) blue (470 nm) B) blue-green (493 nm) C) violet (404 nm) D) green (541 nm) E) yellow (572 nm) 27) 28) If light traveling in material of index n 1 is reflected from a material of index n 2, then in the case 28) where n 2 > n 1 the light undergoes a 180 phase shift on reflection. This helps us to understand A) why a dark fringe appears on the axis (! = 0 ) in a double slit interference pattern. B) why no factor of two appears in the equation d sin! = m!. C) why the central spot in Newton's rings is dark. D) why the separation of fringes due to two slit interference increases with increasing angle of deviation. E) why nonreflective coatings on lenses are made using coating material with a greater index of refraction than that of the glass they are coating. 29) Light passes through a pair of very thin parallel slits. The resulting interference pattern is viewed far from the slits at various angles! relative to the centerline coming outward from the midpoint between the slits. The central bright fringe is at! = 0, and the next bright fringes on either side of it are at! = ±15. If the central bright fringe has intensity I 0, the intensity of the next bright fringe on either side of it is: A) I 0 B) I 0 cos 15 C) I 0/2 D) I 0/ 2 29) E) I 0 cos ) Two small forward-facing speakers are 2.50 m apart. They are both emitting, in phase with each other, a sound of frequency 1100 Hz in a room where the speed of sound is 344 m/s. A person is standing opposite the midpoint between the speakers and is initially 18.0 m from the midpoint. As this person slowly walks parallel to the line connecting the speakers, at what angle! (relative to the centerline coming outward from the midpoint between the speakers) will he first hear no sound? A) 7.17 B) 3.59 C) 1.79 D) E) rad 30) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 31) Light of wavelength 519 nm passes through two slits. In the interference pattern on a screen 4.6 m away, adjacent bright fringes are separated by 3.9 mm. What is the separation of the two slits? 31) 7

8 32) Light is incident perpendicularly from air onto a liquid film that is on a glass plate. The liquid film is 216 nm thick, and the liquid has index of refraction The glass has index of refraction n = Calculate the longest visible wavelength (as measured in air) of the light for which there will be totally destructive interference between the rays reflected from the top and bottom surfaces of the film. (Note: Assume that the visible spectrum lies between 400 and 700 nm.) 32) 33) A soap bubble, when illuminated with light of 587 nm, appears to be especially reflective. If the index of refraction of the film is 1.35, what is the thinnest thickness the soap film can be? 33) 34) Light of wavelength! = 525 nm passes through two slits separated by mm and produces an interference pattern on a screen 7.80 m away. Let the intensity at the central maximum be Io. What is the distance on the screen from the center of this central maximum to the point where the intensity has fallen to 1/2 I o? (Assume that the slits are sufficiently narrow that diffraction effects may be ignored.) 34) 35) Monochromatic laser light of frequency Hz is shown on a pair of thin parallel slits, and the pattern is viewed on a screen 1.20 m away. The fifth bright fringes (not counting the central fringe) occur at ±2.12 cm on either side of the central bright fringe. The entire apparatus is now immersed in a transparent liquid. When the experiment is repeated, the fifth bright fringes now occur at ±1.43 cm from the central bright fringe. (a) How far apart are the slits? (b) What is the index of refraction of the liquid? 35) 8

9 Answer Key Testname: UNTITLED4 1) E 2) E 3) A 4) E 5) C 6) E 7) E 8) C 9) D 10) B 11) A 12) E 13) C 14) A 15) D 16) B 17) E 18) E 19) D 20) B 21) E 22) A 23) D 24) E 25) D 26) A 27) E 28) C 29) A 30) B 31) 0.61 mm 32) 691 nm 33) 109 nm 34) m 35) (a) mm (b)

10 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 10

CH 35. Interference. A. Interference of light waves, applied in many branches of science.

CH 35. Interference. A. Interference of light waves, applied in many branches of science. CH 35 Interference [SHIVOK SP212] March 17, 2016 I. Optical Interference: A. Interference of light waves, applied in many branches of science. B. The blue of the top surface of a Morpho butterfly wing

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A single slit forms a diffraction pattern, with the first minimum at an angle of 40 from

More information

AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light

AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light Name: Period: Date: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Reflection,

More information

Chapter 34 The Wave Nature of Light; Interference. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 34 The Wave Nature of Light; Interference. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 34 The Wave Nature of Light; Interference Units of Chapter 34 Waves versus Particles; Huygens Principle and Diffraction Huygens Principle and the Law of Refraction Interference Young s Double-Slit

More information

Ch 24 Wave Optics. concept questions #8, 11 problems #1, 3, 9, 15, 19, 31, 45, 48, 53

Ch 24 Wave Optics. concept questions #8, 11 problems #1, 3, 9, 15, 19, 31, 45, 48, 53 Ch 24 Wave Optics concept questions #8, 11 problems #1, 3, 9, 15, 19, 31, 45, 48, 53 Light is a wave so interference can occur. Interference effects for light are not easy to observe because of the short

More information

6) How wide must a narrow slit be if the first diffraction minimum occurs at ±12 with laser light of 633 nm?

6) How wide must a narrow slit be if the first diffraction minimum occurs at ±12 with laser light of 633 nm? Test IV Name 1) In a single slit diffraction experiment, the width of the slit is 3.1 10-5 m and the distance from the slit to the screen is 2.2 m. If the beam of light of wavelength 600 nm passes through

More information

Huygens Principle. 7: Interference (Chapter 35) Huygens & Refraction. Diffraction & Interference. Phys130, A01 Dr.

Huygens Principle. 7: Interference (Chapter 35) Huygens & Refraction. Diffraction & Interference. Phys130, A01 Dr. 7: Interference (Chapter 35) Phys130, A01 Dr. Robert MacDonald Huygens Principle Each point on a wave front serves as a source of new spherical wavelets. After a time t, the new position of the wave front

More information

Name (printed) Destructive Interference. Constructive Interference

Name (printed) Destructive Interference. Constructive Interference Name (printed) LAB TWO DIMENSIONAL WAVE INTERFERENCE INTRODUCTION Tap a stick repeatedly in the water of a pond and you get what you ve always come to expect a succession of circular waves. It makes sense,

More information

physics 112N interference and diffraction

physics 112N interference and diffraction physics 112N interference and diffraction the limits of ray optics shadow of the point of a pin physics 112N 2 the limits of ray optics physics 112N 3 the limits of ray optics physics 112N 4 this is how

More information

Objectives 450 CHAPTER 10 LIGHT AND OPTICAL SYSTEMS

Objectives 450 CHAPTER 10 LIGHT AND OPTICAL SYSTEMS Objectives Use wave properties to explain interference and diffraction of light. Explain how double slits, a diffraction grating, a single slit, and an aperture produce interference patterns. Use measurements

More information

Pre-Lab Assignment: Interference, Measuring Wavelengths, and Atomic Spectra

Pre-Lab Assignment: Interference, Measuring Wavelengths, and Atomic Spectra Name: Lab Partners: Date: Pre-Lab Assignment: Interference, Measuring Wavelengths, and Atomic Spectra (Due at the beginning of lab) Directions: Read over the lab handout and then answer the following questions

More information

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator.

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. PHYS 222 Spring 2012 Final Exam Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. NAME: (all questions with equal weight) 1. If the distance between two point charges is tripled, the

More information

Interference of Light Waves

Interference of Light Waves Interference of Light Waves Conditions for interference Young s double slit experiment Intensity distribution of the interference pattern Phasor representation Reflection and change of phase Interference

More information

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 1. In two separate double slit experiments, an interference pattern is observed on a screen. In the first experiment, violet light (λ = 754 nm) is used and a second-order

More information

Chapter Four: Interference

Chapter Four: Interference Chapter Four Interference CHAPTER OUTLINE 4.1 Superposition of Waves 4.2 Interference 4.2.1Theory of Interference 4.2.2Intensity Distribution 4.2.3Superposition of Incoherent Waves 4.2.4Superposition of

More information

A Simple Introduction to Interference

A Simple Introduction to Interference [ Assignment View ] [ Eðlisfræði 2, vor 2007 35. Interference Assignment is due at 2:00am on Wednesday, January 17, 2007 Credit for problems submitted late will decrease to 0% after the deadline has passed.

More information

Wave Phenomena. Constructive and Destructive Interference

Wave Phenomena. Constructive and Destructive Interference Wave Phenomena INTERFERENCE PATTERN OF WATER WAVES DIFFRACTION OF LIGHT OFF A COMPACT DISC Constructive and Destructive Interference Constructive interference produces maxima, where crests meet crests

More information

EXPERIMENT 8. To Determine the Wavelength of Sodium Light using Newton s Rings. Introduction. Background

EXPERIMENT 8. To Determine the Wavelength of Sodium Light using Newton s Rings. Introduction. Background EXPERIMENT 8 To Determine the Wavelength of Sodium Light using Newton s Rings Introduction Please read additional instructions on the bench for setting up the PC and camera for this experiment Newton s

More information

Bronx High School of Science Regents Physics

Bronx High School of Science Regents Physics Bronx High School of Science Regents Physics 1. Orange light has a frequency of 5.0 10 14 hertz in a vacuum. What is the wavelength of this light? (A) 1.5 10 23 m (C) 6.0 10 7 m (B) 1.7 10 6 m (D) 2.0

More information

Waves and Light Extra Study Questions

Waves and Light Extra Study Questions Waves and Light Extra Study Questions Short Answer 1. Determine the frequency for each of the following. (a) A bouncing spring completes 10 vibrations in 7.6 s. (b) An atom vibrates 2.5 10 10 times in

More information

Chapter 37 - Interference and Diffraction. A PowerPoint Presentation by Paul E. Tippens, Professor of Physics Southern Polytechnic State University

Chapter 37 - Interference and Diffraction. A PowerPoint Presentation by Paul E. Tippens, Professor of Physics Southern Polytechnic State University Chapter 37 - Interference and Diffraction A PowerPoint Presentation by Paul E. Tippens, Professor of Physics Southern Polytechnic State University 2007 Objectives: After completing this module, you should

More information

ConcepTest Superposition. If waves A and B are superposed (that is, their amplitudes are added) the resultant wave is

ConcepTest Superposition. If waves A and B are superposed (that is, their amplitudes are added) the resultant wave is ConcepTest 24.1 Superposition If waves A and B are superposed (that is, their amplitudes are added) the resultant wave is 1) 2) 3) 4) ConcepTest 24.1 Superposition If waves A and B are superposed (that

More information

Exam 3--PHYS 102--S11

Exam 3--PHYS 102--S11 ame: Exam 3--PHYS 102--S11 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A concave spherical mirror has a radius of curvature of 20.0 cm. If the object

More information

Ch. 27. Interference and the Wave Nature of Light

Ch. 27. Interference and the Wave Nature of Light Ch. 27. Interference and the Wave Nature of Light Up to now, we have been studying geometrical ti optics, where the wavelength of the light is much smaller than the size of our mirrors and lenses and the

More information

PHY208FALL2008. Week2HW. Introduction to Two-Source Interference. Due at 11:59pm on Friday, September 12, View Grading Details [ Print ]

PHY208FALL2008. Week2HW. Introduction to Two-Source Interference. Due at 11:59pm on Friday, September 12, View Grading Details [ Print ] Assignment Display Mode: View Printable Answers PHY208FALL2008 Week2HW Due at 11:59pm on Friday September 12 2008 View Grading Details [ Print ] The following three problems concern interference from two

More information

EXPERIMENT O-6. Michelson Interferometer. Abstract. References. Pre-Lab

EXPERIMENT O-6. Michelson Interferometer. Abstract. References. Pre-Lab EXPERIMENT O-6 Michelson Interferometer Abstract A Michelson interferometer, constructed by the student, is used to measure the wavelength of He-Ne laser light and the index of refraction of a flat transparent

More information

Interference. Physics 102 Workshop #3. General Instructions

Interference. Physics 102 Workshop #3. General Instructions Interference Physics 102 Workshop #3 Name: Lab Partner(s): Instructor: Time of Workshop: General Instructions Workshop exercises are to be carried out in groups of three. One report per group is due by

More information

Light as a wave. VCE Physics.com. Light as a wave - 1

Light as a wave. VCE Physics.com. Light as a wave - 1 Light as a wave Huygen s wave theory Newton s corpuscular theory Young s double slit experiment Double slit interference Diffraction Single slit interference The electromagnetic nature of light The electromagnetic

More information

Interference and the wave nature of light

Interference and the wave nature of light Interference and the wave nature of light Fig 27.2 Sound waves combining result in constructive and destructive interference, and Light waves (electromagnetic waves) do, too! The waves emitted by source

More information

Diffraction of Laser Light

Diffraction of Laser Light Diffraction of Laser Light No Prelab Introduction The laser is a unique light source because its light is coherent and monochromatic. Coherent light is made up of waves, which are all in phase. Monochromatic

More information

DIFFRACTION OF LIGHT

DIFFRACTION OF LIGHT Laboratory Exercise 4. DIFFRACTION OF LIGHT Diffraction Gratings. Determining the Wavelength of Laser Light Using a Diffraction Grating. Refraction. Observation of Atomic Spectra. Theoretical background:

More information

Physical Science Study Guide Unit 7 Wave properties and behaviors, electromagnetic spectrum, Doppler Effect

Physical Science Study Guide Unit 7 Wave properties and behaviors, electromagnetic spectrum, Doppler Effect Objectives: PS-7.1 Physical Science Study Guide Unit 7 Wave properties and behaviors, electromagnetic spectrum, Doppler Effect Illustrate ways that the energy of waves is transferred by interaction with

More information

Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Chapters 31-33

Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Chapters 31-33 Physics 202 Spring 2010 Practice Questions for Chapters 31-33 1. Mission Control sends a brief wake-up call to astronauts in a distant spaceship. Five seconds after the call is sent, Mission Control hears

More information

Answer: b. Answer: a. Answer: d

Answer: b. Answer: a. Answer: d Practice Test IV Name 1) In a single slit diffraction experiment, the width of the slit is 3.1 10-5 m and the distance from the slit to the screen is 2.2 m. If the beam of light of wavelength 600 nm passes

More information

Lecture 18: Multiple beam interference, Introduction to Fabry-Perot spectroscopy

Lecture 18: Multiple beam interference, Introduction to Fabry-Perot spectroscopy Lecture 18: Multiple beam interference, Introduction to Fabry-Perot spectroscopy Lecture aims to explain: 1. Interference from a plane parallel plate: multiple beam interference. Experimental set-up for

More information

Lecture 4. Physics 1502: Lecture 34 Today s Agenda

Lecture 4. Physics 1502: Lecture 34 Today s Agenda Physics 1502: Lecture 34 Today s Agenda Announcements: Midterm 2: graded soon Homework 09: Friday December 4 Optics Interference Diffraction» Introduction to diffraction» Diffraction from narrow slits»

More information

Physics 41 Chapter 38 HW Key

Physics 41 Chapter 38 HW Key Physics 41 Chapter 38 HW Key 1. Helium neon laser light (63..8 nm) is sent through a 0.300-mm-wide single slit. What is the width of the central imum on a screen 1.00 m from the slit? 7 6.38 10 sin θ.11

More information

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Signed in as Richard Sonnenfeld, Instructor Help Sign Out Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Course Home Assignments Roster Gradebook Item Library Essential

More information

Physics 10. Lecture 29A. "There are two ways of spreading light: to be the candle or the mirror that reflects it." --Edith Wharton

Physics 10. Lecture 29A. There are two ways of spreading light: to be the candle or the mirror that reflects it. --Edith Wharton Physics 10 Lecture 29A "There are two ways of spreading light: to be the candle or the mirror that reflects it." --Edith Wharton Converging Lenses What if we wanted to use refraction to converge parallel

More information

Eighth Grade Electromagnetic Radiation and Light Assessment

Eighth Grade Electromagnetic Radiation and Light Assessment Eighth Grade Electromagnetic Radiation and Light Assessment 1a. Light waves are the only waves that can travel through. a. space b. solids 1b. Electromagnetic waves, such as light, are the only kind of

More information

v = fλ PROGRESSIVE WAVES 1 Candidates should be able to :

v = fλ PROGRESSIVE WAVES 1 Candidates should be able to : PROGRESSIVE WAVES 1 Candidates should be able to : Describe and distinguish between progressive longitudinal and transverse waves. With the exception of electromagnetic waves, which do not need a material

More information

Chapter 22. Wave Optics. Chapter 22. Wave Optics. What was the first experiment to show that light is a wave? Chapter 22.

Chapter 22. Wave Optics. Chapter 22. Wave Optics. What was the first experiment to show that light is a wave? Chapter 22. Chapter 22. Wave Optics Chapter 22. Wave Optics Light is an electromagnetic wave. The interference of light waves produces the colors reflected from a CD, the iridescence of bird feathers, and the technology

More information

INTERFERENCE OBJECTIVES PRE-LECTURE. Aims

INTERFERENCE OBJECTIVES PRE-LECTURE. Aims 53 L4 INTERFERENCE Aims OBJECTIVES When you have finished this chapter you should understand how the wave model of light can be used to explain the phenomenon of interference. You should be able to describe

More information

HW2 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case.

HW2 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case. HW2 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case. Tipler 15.P.041 The wave function for a harmonic wave on a string

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A 660-Hz tone has an intensity level of 54 db. The velocity of sound in air is 345 m/s.

More information

Part I: Measuring the Wavelength of Light

Part I: Measuring the Wavelength of Light Physics S-1ab Lab 10: Wave Optics Summer 2007 Introduction Preparation: Before coming to lab, read the lab handout and all course required reading in Giancoli through Chapter 25. Be sure to bring to lab:

More information

3.5.4.2 One example: Michelson interferometer

3.5.4.2 One example: Michelson interferometer 3.5.4.2 One example: Michelson interferometer mirror 1 mirror 2 light source 1 2 3 beam splitter 4 object (n object ) interference pattern we either observe fringes of same thickness (parallel light) or

More information

Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment

Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment 1. The speed of light found by a Michelson experiment was found to be 2.90 x 10 8 m/s. If the two hills were 20.0 km apart, what was the frequency of the

More information

Waves Review Checklist Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one

Waves Review Checklist Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one 5.1.1 Oscillating Systems Waves Review hecklist 5.1.2 Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one Four pendulums are built as shown

More information

Study Guide for Exam on Light

Study Guide for Exam on Light Name: Class: Date: Study Guide for Exam on Light Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which portion of the electromagnetic spectrum is used

More information

Waves Sound and Light

Waves Sound and Light Waves Sound and Light r2 c:\files\courses\1710\spr12\wavetrans.doc Ron Robertson The Nature of Waves Waves are a type of energy transmission that results from a periodic disturbance (vibration). They are

More information

Geometric Optics Converging Lenses and Mirrors Physics Lab IV

Geometric Optics Converging Lenses and Mirrors Physics Lab IV Objective Geometric Optics Converging Lenses and Mirrors Physics Lab IV In this set of lab exercises, the basic properties geometric optics concerning converging lenses and mirrors will be explored. The

More information

Refraction of Light at a Plane Surface. Object: To study the refraction of light from water into air, at a plane surface.

Refraction of Light at a Plane Surface. Object: To study the refraction of light from water into air, at a plane surface. Refraction of Light at a Plane Surface Object: To study the refraction of light from water into air, at a plane surface. Apparatus: Refraction tank, 6.3 V power supply. Theory: The travel of light waves

More information

1051-232 Imaging Systems Laboratory II. Laboratory 4: Basic Lens Design in OSLO April 2 & 4, 2002

1051-232 Imaging Systems Laboratory II. Laboratory 4: Basic Lens Design in OSLO April 2 & 4, 2002 05-232 Imaging Systems Laboratory II Laboratory 4: Basic Lens Design in OSLO April 2 & 4, 2002 Abstract: For designing the optics of an imaging system, one of the main types of tools used today is optical

More information

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block.

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block. 1 ATOMIC SPECTRA Objective: To measure the wavelengths of visible light emitted by atomic hydrogen and verify the measured wavelengths against those predicted by quantum theory. To identify an unknown

More information

WAVELENGTH OF LIGHT - DIFFRACTION GRATING

WAVELENGTH OF LIGHT - DIFFRACTION GRATING PURPOSE In this experiment we will use the diffraction grating and the spectrometer to measure wavelengths in the mercury spectrum. THEORY A diffraction grating is essentially a series of parallel equidistant

More information

Diffraction. Today Single-slit diffraction Diffraction by a circular aperture Use of phasors in diffraction Double-slit diffraction

Diffraction. Today Single-slit diffraction Diffraction by a circular aperture Use of phasors in diffraction Double-slit diffraction Diffraction Today Single-slit diffraction Diffraction by a circular aperture Use of phasors in diffraction Double-slit diffraction Diffraction by a single slit Single slit: Pattern on screen Bright and

More information

Diffraction and Interference PRECAUTION

Diffraction and Interference PRECAUTION Diffraction and Interference Equipment laser, eye goggles, optical bench, slide holder, slide with 4 single slits, slide with 4 double slits, 11X14 in paper mounted on wall opposite to lab bench, masking

More information

3.14 understand that light waves are transverse waves which can be reflected, refracted and diffracted

3.14 understand that light waves are transverse waves which can be reflected, refracted and diffracted Light and Sound 3.14 understand that light waves are transverse waves which can be reflected, refracted and diffracted 3.15 use the law of reflection (the angle of incidence equals the angle of reflection)

More information

PROPERTIES OF THIN LENSES. Paraxial-ray Equations

PROPERTIES OF THIN LENSES. Paraxial-ray Equations PROPERTIES OF THIN LENSES Object: To measure the focal length of lenses, to verify the thin lens equation and to observe the more common aberrations associated with lenses. Apparatus: PASCO Basic Optical

More information

Note it they ancients had known Newton s first law, the retrograde motion of the planets would have told them that the Earth was moving.

Note it they ancients had known Newton s first law, the retrograde motion of the planets would have told them that the Earth was moving. 6/24 Discussion of the first law. The first law appears to be contained within the second and it is. Why state it? Newton s laws are not always valid they are not valid in, say, an accelerating automobile.

More information

PHYSICS PAPER 1 (THEORY)

PHYSICS PAPER 1 (THEORY) PHYSICS PAPER 1 (THEORY) (Three hours) (Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time.) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

More information

C) D) As object AB is moved from its present position toward the left, the size of the image produced A) decreases B) increases C) remains the same

C) D) As object AB is moved from its present position toward the left, the size of the image produced A) decreases B) increases C) remains the same 1. For a plane mirror, compared to the object distance, the image distance is always A) less B) greater C) the same 2. Which graph best represents the relationship between image distance (di) and object

More information

Chapter 17: Light and Image Formation

Chapter 17: Light and Image Formation Chapter 17: Light and Image Formation 1. When light enters a medium with a higher index of refraction it is A. absorbed. B. bent away from the normal. C. bent towards from the normal. D. continues in the

More information

Chapter 23. The Refraction of Light: Lenses and Optical Instruments

Chapter 23. The Refraction of Light: Lenses and Optical Instruments Chapter 23 The Refraction of Light: Lenses and Optical Instruments Lenses Converging and diverging lenses. Lenses refract light in such a way that an image of the light source is formed. With a converging

More information

A Simple Introduction to Interference

A Simple Introduction to Interference Course PHYSICS260 Assignment 4 Due at 11:00pm on Wednesday, February 27, 2008 A Simple Introduction to Interference Description: Interference is discussed for pulses on strings and then for sinusoidal

More information

EP225 Note No. 7 Wave Interference and Di raction

EP225 Note No. 7 Wave Interference and Di raction EP5 Note No. 7 Wave Interference and Di raction 7.1 Superposition of Two Waves of Equal Wavelength When two waves of equal amplitude and wavelength, but with a phase di erence are superposed, E 0 sin(k!t)

More information

Lecture 2: Interference

Lecture 2: Interference Lecture 2: Interference λ S 1 d S 2 Lecture 2, p.1 Today Interference of sound waves Two-slit interference Lecture 2, p.2 Review: Wave Summary ( ) ( ) The formula y x,t = Acos kx ωt describes a harmonic

More information

Reflection and Refraction

Reflection and Refraction Equipment Reflection and Refraction Acrylic block set, plane-concave-convex universal mirror, cork board, cork board stand, pins, flashlight, protractor, ruler, mirror worksheet, rectangular block worksheet,

More information

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions.

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best

More information

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009 1. A long, straight wire carries a current I. If the magnetic field at a distance d from the wire has magnitude B, what would be the the magnitude of the magnetic field at a distance d/3 from the wire,

More information

Waves Review Checklist Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one

Waves Review Checklist Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one 5.1.1 Oscillating Systems Waves Review Checklist 5.1.2 Pulses 5.1.1A Explain the relationship between the period of a pendulum and the factors involved in building one Four pendulums are built as shown

More information

PROCEDURE. Part I: The Mercury Spectrum

PROCEDURE. Part I: The Mercury Spectrum The Spectroscope APPARATUS 1. Spectroscope 2. Mercury arc 3. Sodium Lamp 4. Geissler tubes with high voltage unit 5. Desk lamp 6. Filters INTRODUCTION This exercise will permit the student to study the

More information

Constructive vs. destructive interference; Coherent vs. incoherent interference

Constructive vs. destructive interference; Coherent vs. incoherent interference Constructive vs. destructive interference; Coherent vs. incoherent interference Waves that combine in phase add up to relatively high irradiance. = Constructive interference (coherent) Waves that combine

More information

Angle of an incident (arriving) ray or particle to a surface; measured from a line perpendicular to the surface (the normal) Angle of incidence

Angle of an incident (arriving) ray or particle to a surface; measured from a line perpendicular to the surface (the normal) Angle of incidence The maximum displacement of particles of the medium from their mean positions during the propagation of a wave Angle of an incident (arriving) ray or particle to a surface; measured from a line perpendicular

More information

After a wave passes through a medium, how does the position of that medium compare to its original position?

After a wave passes through a medium, how does the position of that medium compare to its original position? Light Waves Test Question Bank Standard/Advanced Name: Question 1 (1 point) The electromagnetic waves with the highest frequencies are called A. radio waves. B. gamma rays. C. X-rays. D. visible light.

More information

P A R PHYSICAL OPTICS

P A R PHYSICAL OPTICS P d A d R d T d 2 PHYSICAL OPTICS CHAPTER 2 INTERFERENCE John E. Greivenkamp Optical Sciences Center Uni y ersity of Arizona Tucson, Arizona 2. 1 GLOSSARY A amplitude E electric field vector r position

More information

Sound Waves. PHYS102 Previous Exam Problems CHAPTER. Sound waves Interference of sound waves Intensity & level Resonance in tubes Doppler effect

Sound Waves. PHYS102 Previous Exam Problems CHAPTER. Sound waves Interference of sound waves Intensity & level Resonance in tubes Doppler effect PHYS102 Previous Exam Problems CHAPTER 17 Sound Waves Sound waves Interference of sound waves Intensity & level Resonance in tubes Doppler effect If the speed of sound in air is not given in the problem,

More information

4.4 WAVE CHARACTERISTICS 4.5 WAVE PROPERTIES HW/Study Packet

4.4 WAVE CHARACTERISTICS 4.5 WAVE PROPERTIES HW/Study Packet 4.4 WAVE CHARACTERISTICS 4.5 WAVE PROPERTIES HW/Study Packet Required: READ Hamper pp 115-134 SL/HL Supplemental: Cutnell and Johnson, pp 473-477, 507-513 Tsokos, pp 216-242 REMEMBER TO. Work through all

More information

Law of Reflection. The angle of incidence (i) is equal to the angle of reflection (r)

Law of Reflection. The angle of incidence (i) is equal to the angle of reflection (r) Light GCSE Physics Reflection Law of Reflection The angle of incidence (i) is equal to the angle of reflection (r) Note: Both angles are measured with respect to the normal. This is a construction line

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A photo cathode whose work function is 2.4 ev, is illuminated with white light that has

More information

Sample Final Examination

Sample Final Examination Dawson College Physics 203-NYC-05 Waves, Optics & Modern Physics Sample Final Examination This exam is divided into two parts: Part I: Problems (10 marks each) Solve all six problems. Show all of your

More information

Holography 1 HOLOGRAPHY

Holography 1 HOLOGRAPHY Holography 1 HOLOGRAPHY Introduction and Background The aesthetic appeal and commercial usefulness of holography are both related to the ability of a hologram to store a three-dimensional image. Unlike

More information

Basic Optics System OS-8515C

Basic Optics System OS-8515C 40 50 30 60 20 70 10 80 0 90 80 10 20 70 T 30 60 40 50 50 40 60 30 C 70 20 80 10 90 90 0 80 10 70 20 60 50 40 30 Instruction Manual with Experiment Guide and Teachers Notes 012-09900B Basic Optics System

More information

Using light scattering method to find The surface tension of water

Using light scattering method to find The surface tension of water Experiment (8) Using light scattering method to find The surface tension of water The aim of work: The goals of this experiment are to confirm the relationship between angular frequency and wave vector

More information

Interference of Light Waves

Interference of Light Waves Chapter 37 Interference of Light Waves CHAPTER OUTLINE 37.1 Conditions for Interference 37.2 Young s Double-Slit Experiment 37.3 Intensity Distribution of the Double-Slit Interference Pattern 37.4 Phasor

More information

GEOMETRICAL OPTICS. Lens Prism Mirror

GEOMETRICAL OPTICS. Lens Prism Mirror GEOMETRICAL OPTICS Geometrical optics is the treatment of the passage of light through lenses, prisms, etc. by representing the light as rays. A light ray from a source goes in a straight line through

More information

Procedure: Geometrical Optics. Theory Refer to your Lab Manual, pages 291 294. Equipment Needed

Procedure: Geometrical Optics. Theory Refer to your Lab Manual, pages 291 294. Equipment Needed Theory Refer to your Lab Manual, pages 291 294. Geometrical Optics Equipment Needed Light Source Ray Table and Base Three-surface Mirror Convex Lens Ruler Optics Bench Cylindrical Lens Concave Lens Rhombus

More information

Precision wavelength measurement using a Fabry-Pérot etalon

Precision wavelength measurement using a Fabry-Pérot etalon Please do not remove this manual from from the lab. It is available at www.cm.ph.bham.ac.uk/y2lab Optics Precision wavelength measurement using a Fabry-Pérot etalon Introduction The main purpose of this

More information

21 The Nature of Electromagnetic Waves

21 The Nature of Electromagnetic Waves 21 The Nature of Electromagnetic Waves When we left off talking about the following circuit: I E v = c B we had recently closed the switch and the wire was creating a magnetic field which was expanding

More information

Measure the Distance Between Tracks of CD and DVD

Measure the Distance Between Tracks of CD and DVD University of Technology Laser & Optoelectronics Engineering Department Laser Eng Branch Laser application Lab. The aim of work: Experiment (9) Measure the Distance Between Tracks of CD and DVD 1-measure

More information

Solution Derivations for Capa #13

Solution Derivations for Capa #13 Solution Derivations for Capa #13 1) A super nova releases 1.3 10 45 J of energy. It is 1540 ly from earth. If you were facing the star in question, and your face was a circle 7 cm in radius, how much

More information

Interference of Waves

Interference of Waves Patterns and Predictions Activity 4 Interference of Waves GOALS In this activity you will: Generate waves to explore interference. Identify the characteristics of standing waves. Generate and identify

More information

Superposition. Principle of. Wave Interference:

Superposition. Principle of. Wave Interference: Wave Interference: When waves meet each other they interfere with each other. The principle of superposition tells us that the way they interfere is such that the amplitude of the resulting wave is the

More information

The wave model of light. interference Huygens Principle

The wave model of light. interference Huygens Principle The wave model of light explains diffraction and interference. Isaac Newton pictured light as a beam of ultra-tiny material particles. With this model he could explain reflection and refraction. In the

More information

Light, Light Bulbs and the Electromagnetic Spectrum

Light, Light Bulbs and the Electromagnetic Spectrum Light, Light Bulbs and the Electromagnetic Spectrum Spectrum The different wavelengths of electromagnetic waves present in visible light correspond to what we see as different colours. Electromagnetic

More information

Convex Mirrors. Ray Diagram for Convex Mirror

Convex Mirrors. Ray Diagram for Convex Mirror Convex Mirrors Center of curvature and focal point both located behind mirror The image for a convex mirror is always virtual and upright compared to the object A convex mirror will reflect a set of parallel

More information

Chapter 3: Sound waves. Sound waves

Chapter 3: Sound waves. Sound waves Sound waves 1. Sound travels at 340 m/s in air and 1500 m/s in water. A sound of 256 Hz is made under water. In the air, A) the frequency remains the same but the wavelength is shorter. B) the frequency

More information

Rutgers Analytical Physics 750:228, Spring 2016 ( RUPHY228S16 )

Rutgers Analytical Physics 750:228, Spring 2016 ( RUPHY228S16 ) 1 of 13 2/17/2016 5:28 PM Signed in as Weida Wu, Instructor Help Sign Out Rutgers Analytical Physics 750:228, Spring 2016 ( RUPHY228S16 ) My Courses Course Settings University Physics with Modern Physics,

More information

Lab 7: Fabry-Perot Interferometer

Lab 7: Fabry-Perot Interferometer Lab 7: Fabry-Perot Interferometer 1 Introduction Refer to Appendix D for photos of the apparatus A Fabry-Perot interferometer is a device that uses multiple beam interference of light for high resolution

More information