Anatomy & Physiology I Self Quiz (Skeletal System Part I)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Anatomy & Physiology I Self Quiz (Skeletal System Part I)"

Transcription

1 Pro: Manhal Chbat Anatomy & Physiology I Self Quiz (Skeletal System Part I) 1. The skeleton does all of the following EXCEPT: A) supports soft tissues. B) provides attachment points for tendons of skeletal muscles. C) enclose and protect the brain and spinal cord. D) store minerals, especially calcium and phosphorous. E) initiate movement. 2. What is the relationship between the skeletal system and the blood? A) The bones make red blood cells. B) Some bones house hemopoietic tissue that makes blood cells. C) Bones recycle damaged blood cells. D) A and B are correct. E) A, B and C are correct. 3. Which of the following is the membrane that lines the medullary cavity of a long bone? A) diaphysis B) periosteum C) endosteum D) metaphysis E) epiphysis 4. Which hormone is specifically responsible for terminating growth at the epiphyseal plate in both men and women as they end adolescence? A) thyroid hormone B) estrogen C) insulin D) growth hormone E) IGF 5. The breakdown of bone matrix A) is conducted by osteoblasts. B) requires the deposition of mineral salts by osteocytes. C) removes minerals and proteins from the blood. D) is called bone resorption. E) All of these are correct.

2 6. Which of the following hormones is most important in regulating the movement of Ca 2+ between the blood and the bones? A) parathyroid hormone B) thyroid hormone C) calcitonin D) calcitriol E) estrogen 7. How does PTH elevate blood Ca 2+ levels? A) by increasing the amount of Ca 2+ removed from the blood by the kidneys B) by decreasing the amount of Ca 2+ absorbed from the gut into the blood C) by increasing the number and activity of osteoclasts D) by increasing the number and activity of osteoblasts E) by decreasing the amount of calcitriol activated 8. Why are bones important? A) They protect soft tissues of the body. B) They serve as anatomical landmarks. C) When working with smooth muscles, they make movement possible. D) A and B are correct. E) A, B and C are correct. 9. The adult skeleton A) contains more bones than a child's skeleton. B) contains 206 named bones. C) contains very few paired bones. D) is radially symmetrical. E) All of these are correct. 10. All of the following are part of the axial skeleton EXCEPT the: A) pectoral girdle B) vertebrae C) sternum D) ribs E) hyoid bone 11. All of the following are parts of the appendicular skeleton EXCEPT the: A) bones of the upper extremity B) bones of the pectoral girdle C) bones of the skull

3 D) bones of the lower extremity E) bones of the pelvic girdle 12. Which of the following is a cranial bone? A) ethmoid bone B) nasal bone C) maxilla D) mandible E) lacrimal bone 13. Which of the following is a facial bone? A) sphenoid bone B) temporal bone C) palatine bone D) frontal bone E) parietal bone 14. Each of the following is part of a pair of bones of the skull EXCEPT the A) parietal B) vomer C) zygomatic D) temporal E) maxilla 15. The skull A) protects the brain. B) stabilizes the position of the brain. C) provides attachments for muscles of facial expression. D) protects special sense organs. E) All of the above. 16. The occipital bone A) contains the foramen in which the medulla oblongata merges with the spinal cord. B) articulates with the maxilla on the inferior side of the skull. C) articulates with the vertebrae via the occipital protuberance. D) is part of the facial skeleton. E) forms most of the lateral sides of the skull. 17. Which of the following bones does NOT contribute to the orbit? A) zygomatic

4 B) sphenoid C) occipital D) ethmoid E) frontal 18. The hyoid bone A) does not articulate directly with any other bone. B) is located with the space bordered by the mandibular body. C) is connected to the mastoid process by ligaments and muscles. D) serves as an anchor for posterior neck muscles. E) consists of a bat-shaped body with extensions called wings. 19. Vertebral features found only in the thoracic region are A) transverse processes. B) superior articular facets. C) articulation with ribs. D) transverse foramina. E) superiorly projecting spinous processes. 20. Which of the following is NOT part of the thoracic cage? A) sternum B) bodies of thoracic vertebrae C) clavicle D) ribs E) costal cartilages Answer Key - self quiz(skeletoni) 1. E 2. B 3. C 4. B 5. D 6. A 7. C 8. D 9. B 10. A 11. C 12. A 13. C 14. B

5 15. E 16. A 17. C 18. A 19. C 20. C

Human Anatomy Study Guide The Skeletal System: Chapter 6

Human Anatomy Study Guide The Skeletal System: Chapter 6 Human Anatomy Study Guide The Skeletal System: Chapter 6 Name Unit Objectives At the end of this unit, you should be able to 1) List the functions of the skeletal system. 2) Describe the anatomy of a long

More information

Chapter 11. What are the functions of the skeletal system? More detail on bone

Chapter 11. What are the functions of the skeletal system? More detail on bone Skeletal System Chapter 11 11.1 Overview of the skeletal system What are the functions of the skeletal system? 1. Supports the body 2. Protects the soft body parts 3. Produces blood cells 4. Stores minerals

More information

Chapter 2 Skeletal System. Copyright 2001, F. A. Davis Company

Chapter 2 Skeletal System. Copyright 2001, F. A. Davis Company Chapter 2 Skeletal System Objectives Describe the functions of the skeleton Differentiate axial and appendicular skeleton Recognize and describe the composition of bone Identify and explain the structure

More information

7. Skeletal System: Bone Structure and Function

7. Skeletal System: Bone Structure and Function 7. Skeletal System: Bone Structure and Function For the next two chapters (7 and 9) we will study the skeletal system. Although the major feature of this system is the bones, the skeletal system also consists

More information

THE SKELETAL SYSTEM - THE AXIAL SKELETON

THE SKELETAL SYSTEM - THE AXIAL SKELETON THE SKELETAL SYSTEM - THE AXIAL SKELETON Chapter 7 Anatomy and Physiology Lecture 1 THE SKELETAL SYSTEM THE AXIAL SKELETON Skeletal System forms the framework of the body. TYPES OF BONES: FOUR PRINCIPAL

More information

Classification of bones Any bone may be classified into one of the following groups:

Classification of bones Any bone may be classified into one of the following groups: Skeletal system This system is made up of hard tissues like bone and cartilages. This system gives form and shape to animal body The skeleton of a living animal is made up living structures of bones. The

More information

Skeletal System. Overview and General Anatomy

Skeletal System. Overview and General Anatomy Skeletal System Overview and General Anatomy 1 Bone Functions Support Protection Movement Storage Fat, calcium, phosphorus Hemopoiesis While we usually think of the skeleton as just our support framework,

More information

Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review

Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review Name: Period: Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review 1. List four functions of the skeletal system: a. b. c. d. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and

More information

Anatomy Lecture Notes Chapters 7 and 8

Anatomy Lecture Notes Chapters 7 and 8 I. axial vs appendicular axial skeleton forms long axis of body: skull, vertebral column, rib cage appendicular - bones of upper and lower limbs including girdles that attach limbs to axial skeleton II.

More information

Divisions of the Skeletal System

Divisions of the Skeletal System OpenStax-CNX module: m46344 1 Divisions of the Skeletal System OpenStax College This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative Commons Attribution License 3.0 By the end of this

More information

Ch. 6 Bones and Skeletal Tissue JEOPARDY!! With your host Mrs. Colson

Ch. 6 Bones and Skeletal Tissue JEOPARDY!! With your host Mrs. Colson Ch. 6 Bones and Skeletal Tissue JEOPARDY!! With your host Mrs. Colson Classification & Function Bone Structure Bone Development Remodeling & Repair RANDOM! 10 10 10 10 10 20 20 20 20 20 30 30 30 30 30

More information

Biology 2401 A&P I - Notes exam 2 - Skeletal System Ch. 7. Functions of skeletal system : support of body. production of blood cells

Biology 2401 A&P I - Notes exam 2 - Skeletal System Ch. 7. Functions of skeletal system : support of body. production of blood cells Biology 2401 A&P I - Notes exam 2 - Skeletal System Ch. 7 Functions of skeletal system : support of body protection of soft organs production of blood cells movement (as levers) storage of minerals and

More information

LABORATORY EXERCISE 12 BONE STRUCTURE AND CLASSIFICATION

LABORATORY EXERCISE 12 BONE STRUCTURE AND CLASSIFICATION LABORATORY EXERCISE 12 BONE STRUCTURE AND CLASSIFICATION FIG. 12.1 1. Articular cartilage (hyaline cartilage) 6. Periosteum 2. Spongy bone (red marrow) 7. Proximal epiphysis 3. Medullary cavity 8. Diaphysis

More information

Skeletal System Review. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones.

Skeletal System Review. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones. Skeletal System Review 1. List four functions of the skeletal system: a. b. c. d. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones. 3.

More information

its lifetime. The skeletal system is divided into: 1. Axial Division: bones of the body s axis (skulll, ribs, vertebrae)

its lifetime. The skeletal system is divided into: 1. Axial Division: bones of the body s axis (skulll, ribs, vertebrae) The Axial Skeleton The basic features of the human skeleton have been shaped by evolution, but the detailed characteristics of each bone reflect the stresses put on it. As a result, the skeleton changes

More information

Objectives AXIAL SKELETON. 1. Frontal Bone. 2. Parietal Bones. 3. Temporal Bones. CRANIAL BONES (8 total flat bones w/ 2 paired)

Objectives AXIAL SKELETON. 1. Frontal Bone. 2. Parietal Bones. 3. Temporal Bones. CRANIAL BONES (8 total flat bones w/ 2 paired) Objectives AXIAL SKELETON SKULL 1. On a skull or diagram, identify and name the bones of the skull 2. Identify the structure and function of the bones of the skull 3. Describe how a fetal skull differs

More information

Skeletal System: Axial and Appendicular Skeleton (Chapter 7 & 8)

Skeletal System: Axial and Appendicular Skeleton (Chapter 7 & 8) Skeletal System: Axial and Appendicular Skeleton (Chapter 7 & 8) Lecture Materials for Amy Warenda Czura, Ph.D. Suffolk County Community College Eastern Campus Primary Sources for figures and content:

More information

Lab 5 Overview of the Skeleton: Classification and Structure of Bones and Cartilages Exercise 9 The Axial Skeleton Exercise 10

Lab 5 Overview of the Skeleton: Classification and Structure of Bones and Cartilages Exercise 9 The Axial Skeleton Exercise 10 Lab 5 Overview of the Skeleton: Classification and Structure of Bones and Cartilages Exercise 9 The Axial Skeleton Exercise 10 Overview of the Skeleton Locate the important cartilages in the human skeleton

More information

The Axial Skeleton. PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres. Lone Star College North Harris Pearson Education, Inc.

The Axial Skeleton. PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres. Lone Star College North Harris Pearson Education, Inc. 7 The Axial Skeleton PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres Lone Star College North Harris An Introduction to the Axial Skeleton Learning Outcomes 7-1 Identify the bones of the axial

More information

UNIT 4 - SKELETAL SYSTEM LECTURE NOTES

UNIT 4 - SKELETAL SYSTEM LECTURE NOTES UNIT 4 - SKELETAL SYSTEM LECTURE NOTES 4.01 FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM A. Support 1. Provides a framework for the body. 2. Supports soft tissue. 3. Serves as a point of attachment for ligaments,

More information

II. Axial Skeleton (Skull, Thoracic Cage, and Vertebral Column)

II. Axial Skeleton (Skull, Thoracic Cage, and Vertebral Column) THE SKELETAL SYSTEM Lab Objectives Students should be able to: 1. Recognize bones and bone markings for the axial and appendicular skeleton 2. Recognize bones disarticulated and/or articulated 3. Identify

More information

) ( ) ( Axial Skeleton (cont.) Cervical vert. (7) Thoracic vert. (12) Lumbar vert. (5) Sacral vert. (5) Coccygeal vert. (3 or 4)

) ( ) ( Axial Skeleton (cont.) Cervical vert. (7) Thoracic vert. (12) Lumbar vert. (5) Sacral vert. (5) Coccygeal vert. (3 or 4) Axial Skeleton (cont.) Cervical vert. (7) neck region Thoracic vert. (12) Posterior to thoracic cavity Lumbar vert. (5) Supports the lower back Sacral vert. (5) Fused, immovable Coccygeal vert. (3 or 4)

More information

E. Blood cells production. Blood cells are produced within the cavities of bones.

E. Blood cells production. Blood cells are produced within the cavities of bones. FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM 1. The skeletal system consists of bone, cartilage, ligaments (attach bone to another bone), and tendons (attach muscle to bone). 2. Functions. A. Support. Bone helps to

More information

The Skeletal System. "Support System"

The Skeletal System. Support System The Skeletal System "Support System" Types of skeletal systems in the animal Kingdom 1-Hydrostatic skeleton: as in flatworms and annelids, where the fluid found in their ceolom acts as a skeletal system

More information

Function of Bones. Bone Tissue and Bones BONE CLASSIFICATION. Long Bones Gross Anatomy. Lab Activity 1 - Gross Anatomy of a Long Bone

Function of Bones. Bone Tissue and Bones BONE CLASSIFICATION. Long Bones Gross Anatomy. Lab Activity 1 - Gross Anatomy of a Long Bone Function of Bones Bone Tissue and Bones Bones form the framework of the skeleton. Anatomy and Physiology Text and Laboratory Workbook, Stephen G. Davenport, Copyright 2006, All Rights Reserved, no part

More information

BIOL 4260 Human Evolu3onary Anatomy Lecture 5: Bone Development & Trunk Anatomy. Lecture 2: Fossil Record

BIOL 4260 Human Evolu3onary Anatomy Lecture 5: Bone Development & Trunk Anatomy. Lecture 2: Fossil Record BIOL 4260 Human Evolu3onary Anatomy Lecture 5: Bone Development & Trunk Anatomy Lecture 2: Fossil Record Segmentation Cyclic genescreate segme ntation clock for somite production Final #s 4 occipital 8

More information

OBJECTIVE: List and describe the functions of the skeletal system. D. Storage depot for minerals and homeostasis

OBJECTIVE: List and describe the functions of the skeletal system. D. Storage depot for minerals and homeostasis Text Reference: Chapters 6 and 7 Pages 1-6 are mostly a review from lab Know this material before you come to lecture. Lecture will begin on page 7 Read text and complete packet before lecture. I. Introduction

More information

Laerdal' Human Anatomy Manual The Skeleton

Laerdal' Human Anatomy Manual The Skeleton Human Anatomy Manual The Skeleton Laerdal Texas P.O. Box 38.226 EM. 116 Gatesville,Texas U.S.A.76528 U.S.A.1-800-433-5539 IntemationaI1-254-865-7221 24 Hour Fax 254-865-8011 ~ Laerdal' TABLE OF CONTENTS

More information

Stages of Intramembranous Ossification

Stages of Intramembranous Ossification Stages of Intramembranous Ossification Results in the formation of cranial bones of the skull (frontal, perietal, occipital, and temporal bones) and the clavicles. All bones formed this way are flat bones

More information

THE SKELETAL SYSTEM. Introduction: Bone Markings Overview: Divisions of the skeleton:

THE SKELETAL SYSTEM. Introduction: Bone Markings Overview: Divisions of the skeleton: THE SKELETAL SYSTEM Introduction: The skeleton is the body s structural framework and is composed of two of the supportive tissues studied earlier; bone and cartilage. The main functions of the skeleton

More information

BONES AND BONE TISSUE

BONES AND BONE TISSUE BIO 2401 BONES & BONE TISSUE page 1 BONES AND BONE TISSUE Organization of the Skeletal System components: 1) bone 2) skeletal cartilage: surrounded by dense irregular connective tissue which acts to girdle

More information

Avian Skeletal Morphology

Avian Skeletal Morphology Avian Skeletal Morphology To Know Skull/Face Trunk and Limbs Cranium Vertebral ribs Occipital Sternal ribs Parietal Uncinate processes Frontal Sternum and keel Squamosal Pectoral Girdle Jugal (zygomatic

More information

Skeletal System. Chapter 5

Skeletal System. Chapter 5 Skeletal System Chapter 5 Components of the Skeletal System Skeleton subdivided Axial Skeleton-longitudinal axis of body Appendicular Skeletonlimbs and girdles Skeletal System includes Joints 3 types Cartilages

More information

Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley. Practice Exam #2

Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley. Practice Exam #2 Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley Practice Exam #2 For questions 1 through 3, select your answers from the following responses: a. stratified squamous epithelium b. reticular connective tissue

More information

The Axial Skeleton Eighty bones segregated into three regions

The Axial Skeleton Eighty bones segregated into three regions The Axial Skeleton Eighty bones segregated into three regions Skull Vertebral column Bony thorax Bones of the Axial Skeleton Figure 7.1 The Skull The skull, the body s most complex bony structure, is formed

More information

UNIT 2 - CHAPTER 7: SKELETAL SYSTEM. 1. Classify bones according to their shapes, and name an example from each group. (p. 200)

UNIT 2 - CHAPTER 7: SKELETAL SYSTEM. 1. Classify bones according to their shapes, and name an example from each group. (p. 200) LEARNING OUTCOMES: 7.1 Bone Shape and Structure UNIT 2 - CHAPTER 7: SKELETAL SYSTEM 1. Classify bones according to their shapes, and name an example from each group. (p. 200) 2. Describe the macroscopic

More information

Chapter 5 The Skeletal System

Chapter 5 The Skeletal System Essentials of Human Anatomy & Physiology Elaine N. Marieb Seventh Edition Chapter 5 The Skeletal System The Skeletal System Parts of the skeletal system Bones (skeleton) Joints Cartilages Ligaments (bone

More information

Anatomy of Skeletal System

Anatomy of Skeletal System Anatomy of Skeletal System two main subdivisions of skeletal system: axial : skull, vertebral column, rib cage appendicular: arms and legs and girdles Bone Markings: Foramen: opening in bone passageway

More information

1. outer fibrous layer contains fibroblasts that secrete collagen

1. outer fibrous layer contains fibroblasts that secrete collagen I. cartilage A. perichondrium 1. outer fibrous layer contains fibroblasts that secrete collagen 2. inner chondrogenic layer contains cells that can proliferate and turn into chondroblasts B. cartilage

More information

CHS 06-07 BONES AND SKELETAL TISSUES

CHS 06-07 BONES AND SKELETAL TISSUES CHS 06-07 BONES AND SKELETAL TISSUES This chapter provides a review of bone and skeletal tissue. The human skeleton is composed primarily of two connective tissues: (1) cartilage and (2) bone. CHARACTERISTICS

More information

OBJECTIVES: WHAT TO KNOW FOR PRACTICAL

OBJECTIVES: WHAT TO KNOW FOR PRACTICAL THE SKELETAL SYSTEM Individual bones are composed of bone, cartilage, and connective tissue; thus, they are organs, collectively comprising the skeletal system. Functions of the skeletal system are many,

More information

Skeletal Development Multiple Cellular Origins

Skeletal Development Multiple Cellular Origins Skeletal Development Multiple Cellular Origins 1 - Paraxial Mesoderm Somite, Sclerotome Axial Skeleton (e.g. vertebra) 2 - Lateral Plate Mesoderm Appendicular Skeleton (e.g. limb) 3 - Neural Crest Head

More information

Objectives. Axial Skeleton 2 APPENDICULAR SKELETON AXIAL SKELETON. Functions. Spine Supports Body

Objectives. Axial Skeleton 2 APPENDICULAR SKELETON AXIAL SKELETON. Functions. Spine Supports Body Objectives Axial Skeleton 2 Vertebral Column and Thorax 1. Identify the subdivisions of the skeleton as axial or appendicular 2. Explain how the spine supports the body. 3. Explain the changes on vertebrae

More information

Chapter 6: The Skeletal System: Bone Tissue

Chapter 6: The Skeletal System: Bone Tissue Chapter 6: The Skeletal System: Bone Tissue Chapter Objectives FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM 1. Discuss the functions of support, protection, assistance in movement, mineral homeostasis, blood cell

More information

10/12/2011. Classification of Bones Every adult skeleton contains 206 bones which can be arranged into six broad categories according to shape

10/12/2011. Classification of Bones Every adult skeleton contains 206 bones which can be arranged into six broad categories according to shape Primary Functions of Skeletal System 1. support 2. storage of minerals & lipids -calcium salts provide vital minerals -lipids are in stored yellow marrow 3. blood cell production -RBC s, WBC s, and other

More information

Radiology Reference Guide

Radiology Reference Guide Radiology Reference Guide Your skeleton gives your body structure and support. It is made of living bone cells, living tissues, blood vessels, mineral deposits and water. Your skeleton also protects delicate

More information

Human Anatomy & Physiology

Human Anatomy & Physiology PowerPoint Lecture Slides prepared by Barbara Heard, Atlantic Cape Community College Ninth Edition Human Anatomy & Physiology C H A P T E R 7 The Skeleton: Part B Annie Leibovitz/Contact Press Images Vertebral

More information

Anatomy of Bones and Joints

Anatomy of Bones and Joints C HAPTER 7 Learning Outcomes AFTER YOU COMPLETE THIS CHAPTER YOU SHOULD BE ABLE TO: Anatomy of Bones and Joints 7.1 General Considerations of Bones 150 1. Define the general anatomical terms for various

More information

THE APPENDICULAR SKELETON BIO 137 ANATOMY AND PHYSIOLOGY I

THE APPENDICULAR SKELETON BIO 137 ANATOMY AND PHYSIOLOGY I THE APPENDICULAR SKELETON BIO 137 ANATOMY AND PHYSIOLOGY I MARY CATHERINE FLATH, Ph.D. Dr. Mary Cat Flath, Copyright 2015 AXIAL SKELETON SKULL (all flat bones) Cranium = 8 bones Facial Skeleton with Mandible

More information

You have 24 vertebrae in your spinal column. Two are special enough to be individually named.

You have 24 vertebrae in your spinal column. Two are special enough to be individually named. You have 24 vertebrae in your spinal column. Two are special enough to be individually named. Your atlas (C01) and axis (C02) are very important vertebrae. Without them, head and neck movement would be

More information

Figure 1.7a. Copyright 2006 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

Figure 1.7a. Copyright 2006 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings Language of Anatomy Anatomical Position Body erect, feet slightly apart, palms facing forward, thumbs point away from body Right, left, front, back, top, bottom are the subject s (cadaver s) P.O.V. NOT

More information

Skeletal system. 2012 Pearson Education, Inc.

Skeletal system. 2012 Pearson Education, Inc. NURS1004 Week 6 Part I Prepared by Didy Button Skeletal system An Introduction to the Skeletal System The Skeletal System Includes: Bones of the skeleton Cartilages, ligaments, and connective tissues 6-1

More information

LOCOMOTION AND MOVEMENT

LOCOMOTION AND MOVEMENT UNIT - HUMAN PHYSIOLOGY Chapter 18 LOCOMOTION AND MOVEMENT Movement is an important feature of living organism. Both the microbes and macrobes show wide range of movements. The movements results in change

More information

THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS. The Bones & Joints

THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS. The Bones & Joints THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS The Bones & Joints CLOSE YOUR POWERPOINT HANDOUTS!! Think-Pair-Share: Why do we need bones? Try to think of 3 reasons. THE SKELETAL SYSTEM Is made up of numerous bones

More information

Republic Polytechnic. Continuing Education & Training. Course Structure: Anatomy & Physiology

Republic Polytechnic. Continuing Education & Training. Course Structure: Anatomy & Physiology Republic Polytechnic Continuing Education & Training Course Structure: Anatomy & Physiology Module Anatomy and Physiology Description This module introduces the basic human anatomical organization, tissue

More information

Skeletal System. Axial Skeleton: Vertebral Column and Ribs

Skeletal System. Axial Skeleton: Vertebral Column and Ribs Skeletal System Axial Skeleton: Vertebral Column and Ribs Functions Regions Cervical Thoracic Lumbar Sacral Primary & secondary curvatures There are three major functions of the vertebral column. First,

More information

THE SKELETAL SYSTEM FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM

THE SKELETAL SYSTEM FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM THE SKELETAL SYSTEM The skeleton is the body s bony framework which consists of 206 bones. The bones are made up of water(45%), calcium and phosphorous(35%) and other organic materials(20%). The calcium

More information

8/25/2014 JOINTS. The Skeletal System. Axial Skeleton STRUCTURE AND FUNCTION:

8/25/2014 JOINTS. The Skeletal System. Axial Skeleton STRUCTURE AND FUNCTION: STRUCTURE AND FUNCTION: JOINTS The Skeletal System Made up of the numerous bones of the human body Gives support and framework to the body Protects vital organs Manufactures blood cells Storage of calcium

More information

The Skeleton. Dr. Ali Ebneshahidi. ebneshahidi

The Skeleton. Dr. Ali Ebneshahidi. ebneshahidi The Skeleton Dr. Ali Ebneshahidi Axial Skeleton Skull 22 bones 8 cranial bones Frontal 1 Parietal 2 Occipital 1 Temporal 2 Sphenoid 1 Ethmoid 1 14 facial bones Maxilla 2 Palatine 2 Zygomatic 2 Lacrimal

More information

Osseous Tissue & Structure. The skeletal system includes: Storage of minerals: calcium salts

Osseous Tissue & Structure. The skeletal system includes: Storage of minerals: calcium salts Chapter 15 Lecture The Skeletal System: Osseous Tissue & Skeletal Structure The Skeletal System The skeletal system includes: Bones, cartilages, ligaments Bone tissue = osseous tissue Includes living cells

More information

Biology 105 Human Biology PRACTICE MIDTERM EXAM 1. Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 6 The Skeletal System

Biology 105 Human Biology PRACTICE MIDTERM EXAM 1. Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 6 The Skeletal System Essentials of Anatomy and Physiology, 5e (Martini/Nath) Chapter 6 The Skeletal System Multiple-Choice Questions 1) Functions of the skeletal system include A) support. B) storage. C) protection. D) blood

More information

213: HUMAN FUNCTIONAL ANATOMY: PRACTICAL CLASS 8 The Skull and Regions of the Head and Neck

213: HUMAN FUNCTIONAL ANATOMY: PRACTICAL CLASS 8 The Skull and Regions of the Head and Neck 213: HUMAN FUNCTIONAL ANATOMY: PRACTICAL CLASS 8 The Skull and Regions of the Head and Neck Osteology of the Skull Work in pairs to examine a skull. The skull consists of a cranium and a mandible. The

More information

Introduction. I. Objectives. II. Introduction. A. To become familiar with the terms of direction and location.

Introduction. I. Objectives. II. Introduction. A. To become familiar with the terms of direction and location. E X E R C I S E Introduction I. Objectives A. To become familiar with the terms of direction and location. B. To become familiar with different types of planes and sections. C. To learn the names and locations

More information

SKELETON AND JOINTS G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:.

SKELETON AND JOINTS G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:. G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION Unit 1 Factors Affecting Participation and Performance SKELETON AND JOINTS Name: G.C.S.E. P.E. Teacher:. By the end of this booklet you should be able to: Understand what the

More information

Anatomy and Physiology of Domestic Animals

Anatomy and Physiology of Domestic Animals Anatomy and Physiology of Domestic Animals 6 Bones and skeletal system Contents Bones Introduction Classification of Bones Bone Structure Gross Anatomy Microscopic Anatomy of Bone Chemical Composition

More information

ANAT2111 Introductory Anatomy

ANAT2111 Introductory Anatomy ANAT2111 Introductory Anatomy Lecture 4 Articular System Structural Classes of Joints Based on the type of substance between articulating bones: Fibrous joints - least mobile Cartilaginous joints Synovial

More information

Vertebral anatomy study guide. Human Structure Summer 2015. Prepared by Daniel Schmitt, Angel Zeininger, and Karyne Rabey.

Vertebral anatomy study guide. Human Structure Summer 2015. Prepared by Daniel Schmitt, Angel Zeininger, and Karyne Rabey. Vertebral anatomy study guide. Human Structure Summer 2015 Prepared by Daniel Schmitt, Angel Zeininger, and Karyne Rabey. 1. Plan of Action: In this guide you will learn to identify these structures: Cervical

More information

Welcome to Anatomy & Physiology

Welcome to Anatomy & Physiology Welcome to Anatomy & Physiology Chapter 1 -Human Organization What do you need to do to pass this class? MEMORIZE! The Scope of Human Anatomy Human anatomy is the study of the structure of the human body.

More information

Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS

Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS Topic from General functions of bone & the skeletal system Structural components microscopic anatomy Structural components gross anatomy Physiology of embryonic

More information

9/3/2013 JOINTS. Joints. Axial Skeleton STRUCTURE AND FUNCTION:

9/3/2013 JOINTS. Joints. Axial Skeleton STRUCTURE AND FUNCTION: STRUCTURE AND FUNCTION: JOINTS Joints A connection between 2 or more bones A pivot point for bony motion The features of the joint help determine The ROM freedom Functional potential of the joint Axial

More information

THE SKELETAL SYSTEM: BONE TISSUE. Chapter 6. Anatomy and Physiology Lecture

THE SKELETAL SYSTEM: BONE TISSUE. Chapter 6. Anatomy and Physiology Lecture Chapter 6 1 THE SKELETAL SYSTEM: BONE TISSUE Chapter 6 Anatomy and Physiology Lecture Chapter 6 2 THE SKELETAL SYSTEM: BONE TISSUE Bone (Osseous) Tissue forms most of the skeleton: Skeletal System - the

More information

The Axial Skeleton. PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres. Lone Star College North Harris. 2012 Pearson Education, Inc.

The Axial Skeleton. PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres. Lone Star College North Harris. 2012 Pearson Education, Inc. 7 The Axial Skeleton PowerPoint Lecture Presentations prepared by Jason LaPres Lone Star College North Harris Skeletal System The skeleton forms the framework for the body Provides support: Attachment

More information

THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS

THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS THE SKELETAL & ARTICULAR SYSTEMS The Bones & Joints Is made up of numerous bones and is the rigid framework of the human body It gives support and shape to the body It protects vital organs such as the

More information

Organization of the skeletal system

Organization of the skeletal system Organization of the skeletal system Adam Koleśnik, MD Department of Descriptive and Clinical Anatomy Center of Biostructure Research Medical University of Warsaw Function of the skeleton movement protection

More information

STRUCTURE AND FUNCTION: JOINTS

STRUCTURE AND FUNCTION: JOINTS STRUCTURE AND FUNCTION: JOINTS Joints A connection between 2 or more bones A pivot point for bony motion The features of the joint help determine The ROM Degrees of freedom Functional potential of the

More information

Vertebral Column and Upper Appendicular Skeleton

Vertebral Column and Upper Appendicular Skeleton Vertebral Column and Upper Appendicular Skeleton The axial skeleton consists of 80 bones in the head and trunk of the human body. In this lab you will look at the vertebral column, just one part of that

More information

HISTOLOGY OF BONE TISSUE

HISTOLOGY OF BONE TISSUE BIOLOGY II SKELETAL SYSTEM ACTIVITY #2 NAME DATE HOUR HISTOLOGY OF BONE TISSUE OBJECTIVE: 3. Describe the histology of bone tissue. (pp. 123 125) 4. Describe the remodeling and repair of the skeleton and

More information

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 23: Anatomy of the Respiratory System

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 23: Anatomy of the Respiratory System Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e Chapter 23: Anatomy of the Respiratory System Naturally, the structure, location, and function of the organs of the respiratory system are the focus of this entire

More information

LESSON ASSIGNMENT. After completing this lesson, you should be able to: 4-1. Define skeleton.

LESSON ASSIGNMENT. After completing this lesson, you should be able to: 4-1. Define skeleton. LESSON ASSIGNMENT LESSON 4 The Human Skeletal System. TEXT ASSIGNMENT Paragraphs 4-1 through 4-14. LESSON OBJECTIVES After completing this lesson, you should be able to: 4-1. Define skeleton. 4-2. Name

More information

BONES AND JOINTS. Axial Skeleton

BONES AND JOINTS. Axial Skeleton BONES AND JOINTS The adult human skeleton usually consists of 206 bones which are connected by various joints. Muscles produce force which causes movement at these joints. These bones can be grouped in

More information

Thoracic Spine Anatomy

Thoracic Spine Anatomy A Patient s Guide to Thoracic Spine Anatomy 228 West Main, Suite C Missoula, MT 59802 Phone: info@spineuniversity.com DISCLAIMER: The information in this booklet is compiled from a variety of sources.

More information

Clarification of Terms

Clarification of Terms Shoulder Girdle Clarification of Terms Shoulder girdle = scapula and clavicle Shoulder joint (glenohumeral joint) = scapula and humerus What is the purpose (or function) of the shoulder and entire upper

More information

North Bergen School District Benchmarks

North Bergen School District Benchmarks Grade: 10,11, and 12 Subject: Anatomy and Physiology First Marking Period Define anatomy and physiology, and describe various subspecialties of each discipline. Describe the five basic functions of living

More information

THE SKELETAL AND MUSCULAR SYSTEMS

THE SKELETAL AND MUSCULAR SYSTEMS i A Wealth of Information. A World of Ideas. Instructor s Guide The Human Body: How It Works Introduction This program is part of the nine-part series The Human Body: How It Works. The series uses physiologic

More information

Calcium Metabolism physiology of hormone 2007

Calcium Metabolism physiology of hormone 2007 Calcium Metabolism physiology of hormone 2007 Calcium metabolism What is the recommended daily intake? 1000mg What is the plasma concentration? 2.2-2.6mmol/L 2.6mmol/L How is calcium excreted? Kidneys

More information

Lumbar Spine Anatomy. eorthopod.com 228 West Main St., Suite D Missoula, MT 59802-4345 Phone: 406-721-3072 Fax: 406-721-2619 info@eorthopod.

Lumbar Spine Anatomy. eorthopod.com 228 West Main St., Suite D Missoula, MT 59802-4345 Phone: 406-721-3072 Fax: 406-721-2619 info@eorthopod. A Patient s Guide to Lumbar Spine Anatomy 228 West Main St., Suite D Missoula, MT 59802-4345 Phone: 406-721-3072 Fax: 406-721-2619 info@eorthopod.com DISCLAIMER: The information in this booklet is compiled

More information

Lectures of Human Anatomy

Lectures of Human Anatomy Lectures of Human Anatomy Vertebral Column-I By DR. ABDEL-MONEM AWAD HEGAZY M.B. with honor 1983, Dipl."Gynecology and Obstetrics "1989, Master "Anatomy and Embryology" 1994, M.D. "Anatomy and Embryology"

More information

The Human Skeleton. Bone and Bone Growth

The Human Skeleton. Bone and Bone Growth The Human Skeleton Bone and Bone Growth Bone is living tissue, and, as such, can grow and remodel during a person s lifetime. The three types of bone cells are the osteoblasts, which are responsible for

More information

BONE BINGO. Blood Production Red and white blood cells are produced in the bone marrow, a substance found inside the larger bones of the body.

BONE BINGO. Blood Production Red and white blood cells are produced in the bone marrow, a substance found inside the larger bones of the body. BONE BINGO Background: The human skeleton is a framework of bones that is held together by ligaments and joints. Our skeleton has four major functions: Support The main job of the skeleton is to provide

More information

Skeletal System. Skeletal Anatomy. bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework

Skeletal System. Skeletal Anatomy. bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework Skeletal System bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework bone is active tissue:!5-7% bone mass/week Functions of Skeletal System: 1. Support strong and relatively

More information

Problems. Knowing. back of the

Problems. Knowing. back of the Introduction Welcome to BodyZone Physiotherapy patient resource about Cervical Spine Problems. Knowing the main parts of your neck and how these parts work is important as you learn to care for your neck

More information

Anatomical Terminology: Planes Axes Direction (Text Pg 2 3)

Anatomical Terminology: Planes Axes Direction (Text Pg 2 3) Anatomical Terminology: Planes Axes Direction (Text Pg 2 3) Anatomy: The structure and organization of the body and its organs. From Greek Origin: Anatome dissection Physiology: The function of the body

More information

Hole s Essentials of Human Anatomy & Physiology

Hole s Essentials of Human Anatomy & Physiology Hole s Essentials of Human Anatomy & Physiology David Shier Jackie Butler Ricki Lewis Created by Dr. Melissa Eisenhauer Head Athletic Trainer/Assistant Professor Trevecca Nazarene University Amended by

More information

Biology 141 Anatomy and Physiology I

Biology 141 Anatomy and Physiology I Fall 2016 Biology 141 Anatomy and Physiology I COURSE OUTLINE Faculty Name: Enter Faculty Name Here Program Head: Enter Program Head Here Dean s Review: Dean s Signature: Date Reviewed: / / Revised: Fall

More information

Unit 2. The skeletal system. In this unit. Warm-up. Listening. Bones of the human skeleton. Exercise 1 4

Unit 2. The skeletal system. In this unit. Warm-up. Listening. Bones of the human skeleton. Exercise 1 4 Unit 2 The skeletal system In this unit Bones of the human skeleton: medical and common names Plural nouns of Latin origin Describing bones Adjectives describing anatomical position Bone structure Osteoporosis

More information

Brunswick School Department: Grades 11-12. Essential Understandings

Brunswick School Department: Grades 11-12. Essential Understandings Understandings Questions Knowledge Vocabulary Skills Bones provide invaluable structure and support for the body. There are a variety of bone shapes. Joints connect bones. The skeletal system is divided

More information

Bone Tissue Chapter 7

Bone Tissue Chapter 7 Bone Tissue Chapter 7 Tissues and organs of the skeletal system Histology of osseous tissue Bone development Physiology of osseous tissue Bone disorders Bone Tissue Bone is alive and continuously changing.

More information

Laboratory 1 Anatomical Planes and Regions

Laboratory 1 Anatomical Planes and Regions Laboratory 1 Anatomical Planes and Regions Goals: Define the anatomical position, including the application of the terms right and left. List and correctly use the major directional terms used in anatomy.

More information

Skeletal System. Skeletal Anatomy. bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework

Skeletal System. Skeletal Anatomy. bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework Skeletal System bones, cartilage and ligaments are tightly joined to form a strong, flexible framework bone is active tissue:!5-7% bone mass/week daily Calcium requirement: 1200mg/day Functions of Skeletal

More information

Animal Systems: The Musculoskeletal System

Animal Systems: The Musculoskeletal System Animal Systems: The Musculoskeletal System Tissues, Organs, and Systems of Living Things Cells, Cell Division, and Animal Systems and Plant Systems Cell Specialization Human Systems The Digestive The Circulatory

More information