Safe Driver Training

Size: px
Start display at page:

Download "Safe Driver Training"

Transcription

1 Module 1: Introduction response. 1. Which crash type accounts for the largest percentage of crashes? a. Single vehicle crash b. Collision with another vehicle c. Pedestrian crash 2. Which crash type accounts for the highest percentage of fatalities? a. Single vehicle crash b. Collision with another vehicle c. Pedestrian crash 3. Many factors contribute to circumstances that may cause a motor vehicle crash. Which is the most prevalent factor? a. Roadway environment b. Vehicle factors c. Human factors 4. The three phases of the driving task are: information, decision, action. 5. Which of the following list are NOT techniques for reducing decision errors? a. Paying attention b. Spreading decision points c. Talking on a cell phone d. Maintaining adequate sight distance e. Providing adequate time for response (advanced warning information) Module 1: Introduction 1

2 Module 2: Traffic Control Devices response. For each fill-in-the-blank item, write your answer(s) in the space provided. 1. Name the three primary types of traffic control devices: a. b. c. 2. Which of the three phases of the driving task do traffic control devices most influence? a. Information b. Decision c. Action 3. Name the three basic types (functional classification) of signs: a. b. c. 4. Where do you stop at a stop-controlled intersection if there is no stop bar or crosswalk? a. At the Stop sign b. Stopping is optional you can roll through if no one is coming c. At the edge of the intersecting roadway where you have a view of approaching traffic 5. Who has the right-of-way at a multi-way stop-controlled intersection when two vehicles arrive at the same time? a. The driver on the right b. Whoever has the larger vehicle c. The driver on the left 6. Which is NOT a standard color for a warning sign? a. Green and white b. Yellow and black c. Fluorescent yellow-green and black d. Orange and black 7. A white colored pavement marking generally means traffic on the other side a. travels in the opposite direction. b. travels in the same direction. Module 2: Traffic Control Devices 1

3 8. When a No Turn on Red restriction is NOT posted at a signalized intersection, which of the following is true? a. You must yield to pedestrians even though you can make the right on red. b. You can roll through the intersection even if the light is red. c. You do not have to check for traffic in the conflicting direction because you can legally make the right turn on red. d. You do not have to yield to traffic turning left from the opposite direction. Module 2: Traffic Control Devices 2

4 Module 3: Driving Skills & Awareness response. 1. When preparing to drive, check the following before operating the vehicle: a. Mirrors b. Seat Belts c. Driver s seat d. All of these above. And more. 2. Having the right attitude when driving means recognizing hazards, defending yourself, and acting to prevent crashes. 3. Which of these is a good habit to practice while driving? a. Driving while tired (fatigue) b. Talking on a cell phone c. Reading d. Eating and drinking e. Checking the rear view mirror frequently f. Driving aggressively g. None of the above 4. Scanning is an important driving technique used to identify hazards or potential areas of conflict in enough time to decide what to do and act. 5. How often should you check your mirrors and dashboard? a. Every second b. Every three to five seconds c. Once per trip no matter how long the trip is d. Whenever you remember 6. Stopping sight distance is the distance traveled during the time a driver identifies and processes information, decides on a course of action, and acts. Module 3: Driving Skills & Awareness 1

5 7. What is one factor that does NOT affect stopping sight distance? a. Speed b. Driver perception reaction time c. Roadway characteristics (grade, surface condition, etc.) d. Vehicle characteristics (brake condition, tire condition, etc.) e. None of the above 8. The three second rule is a hard and fast standard from which drivers should not deviate. 9. It is safe to drive in another vehicle s blind spot as long as you have your headlights on. 10. It is a safe driving practice to keep your high beams on in foggy weather conditions. 11. Which of the following are safe practices and facts regarding the operation of turn signals? a. Use is not necessary if no other vehicles are nearby. b. By law, you have the right to turn because you are using your signals. c. If your turn signals are not working, you do NOT need to use hand signals. d. None of the above 12. You must stop for a school bus whose lights are flashing red unless you are on a divided highway with a median barrier in the middle. 13. It is legal to park your vehicle within 30 of a stop sign UNLESS there is a sign prohibiting parking. Module 3: Driving Skills & Awareness 2

6 Module 4: Driving Situations response. For each fill-in-the-blank item, write your answer(s) in the space provided. 1. Which driving maneuver is the cause of over half worker on foot fatalities? a. 2. Backing with a helper is not necessary if you have mirrors on your vehicle. 3. Which of the following are good rules for backing with a helper? a. Agree on hand signals ahead of time b. Position the helper out of the travel path c. Stop if you lose sight of your helper d. Back slowly e. Back straight f. All of the above 4. At a highway-rail grade crossing, it is permissible to go around a gate if there is no train coming. 5. Which of the following is NOT a component of a work zone? a. Advanced Warning Area b. Transition Area c. Enforcement Area d. Activity Area e. Termination Area 6. If you do get in a crash, you are responsible for providing immediate medical assistance to others in the crash even if you are hurt. 7. If you do get in a crash, you must notify authorities as quickly as possible. Module 4: Driving Situations 1

7 Module 5: Equipment Operation response. For each fill-in-the-blank item, write your answer(s) in the space provided. 1. Improper backing and poor clearance judgment are the two most common causes of crashes involving PennDOT tandem dumps/dump trucks, crew cabs, pickups, and loaders. 2. The majority of crashes involving PennDOT vehicles occur in the summer months. 3. The three phases of the driving task (information, decision, action) are different for equipment operators. 4. What is the most important item on a vehicle to inspect for equipment operators? a. 5. What is one significant difference in stopping sight distance requirements for equipment operators versus drivers of a passenger car? a. Grade does not affect stopping sight distance for equipment operators. b. Equipment operators of vehicles with air brakes may have to account for brake lag time. c. Speed does not affect stopping sight distance for equipment operators 6. Safe following distance ( three second rule ) remains the same and does not need to be adjusted for equipment operators. 7. Hydroplaning is not a concern for heavy equipment operators. 8. Overhead clearance is a concern while on the roadways as well as in the garage area. Module 5: Equipment Operation 1

8 9. When entering a work site it is not necessary to adjust your speed as long as you have your four-way flashers on or a flashing or revolving yellow light on top of your vehicle. 10. When operating a front end loader with a full bucket, it is safer to keep the bucket positioned about 2 feet above the ground level. 11. When operating a dump truck, stay in the cab, keep your hard had on, and windows up while being loaded. Module 5: Equipment Operation 2

9 Answer Key Module 1: Introduction 1. b 2. a 3. c 4. a 5. c Module 2: Traffic Control Devices 1. signs; signals; pavement markings (in any order) 2. a 3. regulatory; warning; guide (in any order) 4. c 5. a 6. a 7. b 8. a Module 3: Driving Skills & Awareness 1. d 2. a 3. e 4. a 5. b 6. a 7. e 8. b 9. b 10. b 11. d 12. a 13. b Module 4: Driving Situations 1. backing 2. b 3. f 4. b 5. c 6. b 7. a Module 5: Equipment Operation 1. a 2. b 3. b 4. brakes 5. b 6. b 7. b 8. a 9. b 10. a 11. a Answer Key 1

Processing Information. Curves & Hills

Processing Information. Curves & Hills Mod 5 Processing Information Intersections Curves & Hills Passing DRIVER REQUIREMENTS Processing Information Basic Requirements for Driving VISIBILITY... SPACE... TIME... SPACE... TRACTION TO MANEUVER

More information

Florida Class E Knowledge Exam Road Rules Practice Questions www.gdlinstitute.org

Florida Class E Knowledge Exam Road Rules Practice Questions www.gdlinstitute.org If you purchase the Value Package from GDL Institute, over 100 additional practice questions are included at no additional cost. Use discount code PQ10 and receive 10% off of the package price! 1. If you

More information

CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS

CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS CHAPTER 2 TRAFFIC SIGNS AND HIGHWAY MARKINGS This chapter summarizes traffic signs, signals and road markings that control the flow of traffic, making streets and highways safer for motorists, bicyclists

More information

DEFENSIVE DRIVING. It s an Attitude

DEFENSIVE DRIVING. It s an Attitude DEFENSIVE DRIVING It s an Attitude RLI Design Professionals Design Professionals Learning Event DPLE 155 July 15, 2015 RLI Design Professionals RLI Design Professionals is a Registered Provider with The

More information

New Jersey Driver Manual

New Jersey Driver Manual Appendix DRIVER SAFETY 167 DRIVER SAFETY New Jersey Driver Manual www.njmvc.gov Traffic Signs, Signals and Road Markings Traffic signs, signals and road markings are set up to control the flow of traffic,

More information

TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians

TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians TEST ON Driving Safely Among Bicyclists and Pedestrians Next you will take a 16 question test about driving safely among bicyclists and pedestrians. Please take out a sheet of paper to mark down and score

More information

Bicycle riding is a great way to get into shape

Bicycle riding is a great way to get into shape Bicycle riding is a great way to get into shape and have fun. To remain safe on Illinois roads, it is important to follow the same traffic safety laws that govern vehicle drivers. No amount of bicycle

More information

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities Bicycle riding is a great way to get into shape and enjoy the outdoors. To remain safe on Illinois roads, it is important to follow the same traffic safety laws that govern vehicle drivers. No amount of

More information

Operating Vehicle Control Devices

Operating Vehicle Control Devices Module 2 Topic 3 Operating Vehicle Control Devices 1. Identify the vehicle controls in the pictures below: 1. 2. 3. 4. 7. 7. 5. 6. 1. accelerator 2. parking brake 3. foot brake 4. gear shift lever_ 5.

More information

Stop The stop sign, a red octagon with white lettering, means come to a full stop and be sure the way is clear before proceeding.

Stop The stop sign, a red octagon with white lettering, means come to a full stop and be sure the way is clear before proceeding. Tr a f f i c S i g n s 7 7. TRAFFIC SIGNS Many collisions and near crashes occur as a result of drivers who ignore or fail to respond appropriately to traffic signs. It is essential that the meaning of

More information

MILTON FIRE DEPARTMENT Page 1 of 5

MILTON FIRE DEPARTMENT Page 1 of 5 Page 1 of 5 PURPOSE To establish a Standard Operating Guideline designated driving classifications, promote safe driving practices when responding to emergencies, backing up vehicles and non-emergency

More information

INSTRUCTOR S GUIDE. Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers

INSTRUCTOR S GUIDE. Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers INSTRUCTOR S GUIDE Stay on the Right Track Highway-Railway Crossing Awareness Training for Newly Licensed Drivers WHAT WE DO Operation Lifesaver is a nationwide, non-profit public information and education

More information

6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING

6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING 6: LANE POSITIONS, TURNING, & PASSING BASIC LANE POSITIONS Traffic law says that slower vehicles should stay to the right. But where exactly should bicycles ride? Here are some basics. Never Ride Against

More information

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST 1. Driving under the influence of any drug that makes you drive unsafely is: a. Permitted if it is prescribed by a doctor b. Against the law c. Permitted if it is a diet

More information

11 signs, signals and road markings

11 signs, signals and road markings 11 signs, signals and road markings This chapter is a handy reference section that gives examples of the most common signs, signals and road markings that keep traffic organized and flowing smoothly. What

More information

Signs, Pavement Markings, and Work Zones. Signs, Pavement Markings, and Work Zones

Signs, Pavement Markings, and Work Zones. Signs, Pavement Markings, and Work Zones Signs, Pavement 3 Signs, Pavement 77 3 Signs, Pavement This chapter includes information on highway signs that are intended to guide and inform you while you are driving. It includes information on the

More information

Chapter 10-10 DRIVING RULES AND REGULATIONS

Chapter 10-10 DRIVING RULES AND REGULATIONS Chapter 10-10 DRIVING RULES AND REGULATIONS Sections: 10-10-01 RIGHT-OF-WAY AT INTERSECTIONS 10-10-02 RIGHT-OF-WAY FOR VEHICLES ENTERING ROADWAY AND LEAVING CURB 10-10-03 DRIVING ON RIGHT SIDE OF ROADWAY

More information

Safety-conscious Drivers Prevent Crashes. Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space. Improve Your Defensive Driving Skills

Safety-conscious Drivers Prevent Crashes. Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space. Improve Your Defensive Driving Skills Defensive Driving: Managing Visibility, Time and Space Motor vehicle travel is the primary means of travel in the United States. With all the benefits that come along with mobility, there are thousands

More information

Document Name: Driving Skills. Purpose: To outline necessary driving skills required to maximize driving safety.

Document Name: Driving Skills. Purpose: To outline necessary driving skills required to maximize driving safety. Document Name: Driving Skills Date Created: 8 October 2013 Date Reviewed: 4 February 2014 Date Approved: 29 July 2015 Purpose: To outline necessary driving skills required to maximize driving safety. Overview:

More information

Atlanta, Georgia Road Test

Atlanta, Georgia Road Test 1. When driving your car Into traffic from a parked position, you should: A. Sound your horn and pull Into the other lane. B. Signal and proceed when safe. C. Signal other traffic and pull directly into

More information

Texas Virtual Driver Education Course Syllabus

Texas Virtual Driver Education Course Syllabus Texas Virtual Driver Education Course Syllabus By Amarillo Independent School District INTRODUCTION: 46:04 Welcome/Tutorial 5 minutes Virtual Drive Notice 1 minute Audio/Computer Requirements 3 minutes

More information

Beginner s Permit. Survival Guide. Compliments of. (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com

Beginner s Permit. Survival Guide. Compliments of. (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com Beginner s Permit Survival Guide Compliments of (843) 263-5023 www.123drivedrivingacademy.com info@123drivedrivingacademy.com Please use this study guide to assist you in studying for your written knowledge

More information

Signs, Signals and Road Markings

Signs, Signals and Road Markings Signs, Signals and Road Markings Traffic lights: position of lights and sequence The most common type of traffic light has three lenses. Red is on the top, yellow in the middle, and green on the bottom.

More information

12 & 15- Passenger Van Defensive Driver Training

12 & 15- Passenger Van Defensive Driver Training 12 & 15- Passenger Van Defensive Driver Training NHTS-national Highway Traffic Safety Administration Recognizes that 12-15 passenger vans (include driver) are similar type vehicle and offer the same hazards

More information

Chapter 4 DEFENSIVE DRIVING

Chapter 4 DEFENSIVE DRIVING Chapter 4 DEFENSIVE DRIVING Chapter 4 Table of Contents Chapter 4 DEFENSIVE DRIVING... 4-1 DEFENSIVE DRIVING... 4-3 Positioning The Bus... 4-3 When Making a Turn at an Intersection... 4-3 Making the perfect

More information

California Crossing Guard Training: Online Course Part 2

California Crossing Guard Training: Online Course Part 2 California Crossing Guard Training: Online Course Part 2 Prepared by the Safe Routes to School Technical Assistance Resource Center The Safe Routes to School Technical Assistance Resource Center is a program

More information

Driver Certification

Driver Certification Driver Certification Environmental Health & Safety/Risk Management Department of Campus Operations 300 College Park Dayton, Ohio 45469-2904 937-229-4503 Agenda: Part I: Review of UD Driver Certification

More information

Bicycle Paths and Lanes

Bicycle Paths and Lanes Bicycle Paths and Lanes The use of bicycles for recreation, exercise, and general transportation has continued to increase both on and off public roadways. In Iowa, except where specifically prohibited,

More information

DRIVER EDUCATION NJ EXAM REVIEW ANSWER KEY

DRIVER EDUCATION NJ EXAM REVIEW ANSWER KEY DRIVER EDUCATION NJ EXAM REVIEW ANSWER KEY 1. If a student driver commits a traffic offense while taking the 6 hours behind the wheel requirement, responsibility will lie with both the DRIVER and the INSTRUCTOR.

More information

This section deals with mandatory and optional equipment for your vehicle as well as suggestions for safer road use.

This section deals with mandatory and optional equipment for your vehicle as well as suggestions for safer road use. 3. EQUIPMENT This section deals with mandatory and optional equipment for your vehicle as well as suggestions for safer road use. 3.1 Lights No person shall drive a vehicle on a highway at nighttime or

More information

50 Must Know Facts. Get Online CDL Permit Practice Tests at

50 Must Know Facts. Get Online CDL Permit Practice Tests at 50 Must Know Facts Contains 50 facts covering the CDL Manual sections of General Knowledge, Air Brakes & Combination Vehicles that you must know to pass the CDL Permit Test. The information contained in

More information

SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY

SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY SAMPLE VEHICLE FLEET SAFETY & USAGE POLICY Policy The purpose of this policy is to ensure the safety of those individuals who drive company vehicles and to provide guidance on the proper use of company

More information

15-Passenger Van Safety Awareness Program. Environmental Health & Safety Department 570-662-4906

15-Passenger Van Safety Awareness Program. Environmental Health & Safety Department 570-662-4906 15-Passenger Van Safety Awareness Program Environmental Health & Safety Department 570-662-4906 Course Objective The objective of this presentation is to increase the safety awareness of passenger van

More information

SIGHT DISTANCE. Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT?

SIGHT DISTANCE. Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT? SIGHT DISTANCE Presented by Nazir Lalani P.E. Traffex Engineers Inc. N_lalani@hotmail.com WHY IS SIGHT DISTANCE SO IMPORTANT? Drivers must be able to: Stop for objects in the roadway Stop for stationary

More information

What Every Driver Must Know Review Assignment

What Every Driver Must Know Review Assignment What Every Driver Must Know Review Assignment 1. Who is the Michigan Secretary of State? What services does the Secretary of State office offer? What days and hours is your local Secretary of State branch

More information

1. What is the minimum tread depth per DOT for Steer Tires? A. 1/32 B. 4/32 C. 6/32 D. 2/32

1. What is the minimum tread depth per DOT for Steer Tires? A. 1/32 B. 4/32 C. 6/32 D. 2/32 1. What is the minimum tread depth per DOT for Steer Tires? A. 1/32 B. 4/32 C. 6/32 D. 2/32 2. When back, why is it important to use a helper if available? A. It is easier to have the helper back the truck

More information

PART I TRAFFIC VIOLATIONS

PART I TRAFFIC VIOLATIONS PART I TRAFFIC VIOLATIONS A. MOTOR VEHICLE STATUTES N.J.S.A. 39:3-4 Driving or parking unregistered motor vehicle 39:3-9a Failure to notify change in name $22 39:3-9a Failure to endorse license $42 39:3-10

More information

CDL GENERAL KNOWLEDGE

CDL GENERAL KNOWLEDGE www.nettts.com/prep CDL PRACTICE TEST CDL GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST VERSION 1 Multiple choice (p. 1-7) Answer key (p. 8-9) Scorecard (p. 10) Learn Practice Drive CDL CLASS-A AND B TRUCK DRIVER TRAINING

More information

1. When the roads are slippery, you should make turns as gentle as possible.

1. When the roads are slippery, you should make turns as gentle as possible. GENERAL KNOWLEDGE KEY FACTS CDL 1. When the roads are slippery, you should make turns as gentle as possible. 2. The heavier a vehicle or the faster it is moving, the more heat the brakes have to absorb

More information

Road Signs Recognition Quiz

Road Signs Recognition Quiz Road Signs Recognition Quiz Place your answer for each of the signs/pavement markings on the answer sheet. Ready to Roll? Here Comes Sign # 1... #1 A No right turn B Right turn only C Warning, no turn

More information

School Bus Transportation Keeping Children Safe

School Bus Transportation Keeping Children Safe This document meets the requirements of the Québec government standard for Web accessibility SGQRI 008-02 in order to make it accessible to everyone, regardless of whether or not they have a disability.

More information

Professional Truck Driver Training Course Syllabus

Professional Truck Driver Training Course Syllabus Professional Truck Driver Training Course Syllabus The curriculum standards of this course incorporate the curricular recommendations of the U. S. Department of Transportation s Federal Highway Administration

More information

New Jersey Permit Test Flash Cards

New Jersey Permit Test Flash Cards New Jersey Permit Test Flash Cards Study online at quizlet.com/_aorgn A "learner's" or "student" permit, refers to a permit for a 16 year old.... A 12 oz. Can of beer has as much alcohol in it as: 2. :

More information

Sharing the road safely

Sharing the road safely 6 sharing the road in this chapter Sharing the road safely Pedestrians Cyclists Motorcycle riders Passenger vehicles Large vehicles School buses Public transit buses Emergency vehicles Emergency workers

More information

Massachusetts Private Passenger Automobile Statistical Plan Appendix C Traffic Law Violations

Massachusetts Private Passenger Automobile Statistical Plan Appendix C Traffic Law Violations The following abbreviations are used in Appendix C: M.G.L. c., Chapter and Section of the Massachusetts General Laws CMR Code of Massachusetts Regulations The following out-of-state incidents are to be

More information

HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST

HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST ` HOW TO PREPARE FOR YOUR MARYLAND NONCOMMERCIAL CLASS C DRIVER S TEST A portion of your noncommercial driving test will be conducted on a closed course to test your basic control of the vehicle, and a

More information

211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS. The following abbreviations are used in Appendix A:

211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS. The following abbreviations are used in Appendix A: 211 CMR: DIVISION OF INSURANCE 21 APPENDIX A: TRAFFIC LAW VIOLATIONS The following abbreviations are used in Appendix A: "M.G.L. c., ", " CMR ", Chapter and Section of the Massachusetts General Laws Code

More information

FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists. New Technology for Better Fleet Management

FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists. New Technology for Better Fleet Management In This Issue: FMCSA Webinar Nov.18th to Examine Large Truck Crash Fatalities Involving Pedestrians & Bicyclists Help Prevent Roadway Accidents involving Pedestrians How to Steer Clear of Accidents with

More information

Appendix A In-Car Lessons

Appendix A In-Car Lessons Driver Education Classroom and In-Car Curriculum Appendix A In-Car Lessons Table of Contents In-Car Lessons Introduction..... A-4 Overview and Objectives Teacher Information and Resources Lesson #1 Developing

More information

Freeway Driving Demands Special Skills

Freeway Driving Demands Special Skills Demands Special Skills Demands Special Skills Traveling today s highways can be a frustrating, confusing journey through a maze of roadblocks, detours and traffic jams. With more than 161,000 miles of

More information

The State Government recognises. areas, and regulates bicycle

The State Government recognises. areas, and regulates bicycle cycling & THE LAW rules introduction for roads The State Government recognises The cycling South Australian as a legitimate Road Traffic form of Act including transport the Australian and an increasingly

More information

Fleet Management Program Productivity, Quality and Safety RISK CONTROL

Fleet Management Program Productivity, Quality and Safety RISK CONTROL Fleet Management Program Productivity, Quality and Safety RISK CONTROL Fleet Management Program Productivity, Quality and Safety Why is a Fleet Management Program Important? Your company is responsible

More information

Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines

Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines Introduction Bicycle Safety Enforcement Action Guidelines People ride bicycles for many different reasons: fitness, recreation, or for transportation. Regardless of the reason for riding, bicyclists young

More information

GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS

GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS GENERAL DRIVING TEST QUESTIONS 99 15 16 16 17 15 20 18 GENERAL TEST QUESTIONS 1. When you take a road test for a driver s license: 1. You must provide the vehicle. 2. The vehicle must be in safe operating

More information

PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS

PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS PART I TRAFFIC RELATED VIOLATIONS A. MOTOR VEHICLE STATUTES N.J.S.A 39:3-4 Driving or parking unregistered motor vehicle 39:3-9a Failure to notify change in name $55 39:3-9a Failure to endorse license

More information

chapter 3 basic driving skills

chapter 3 basic driving skills chapter 3 basic driving skills When curving to the left, keep the front wheels close to the right edge of the lane to keep your driver s side rear wheels out of the next lane of traffic. Curve ahead slow

More information

CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS

CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS Chapter 2 - Signals, Signs and Pavement Markings CHAPTER 2: SIGNALS, SIGNS AND PAVEMENT MARKINGS This chapter provides the information you need to know about Pennsylvania roadways. It covers: Signals Signs

More information

Safety Evidence for Bicycling

Safety Evidence for Bicycling Photo: Boegh (Flickr) Cycling in Cities Research Program School of Population & Public Health The University of British Columbia Faculty of Health Sciences Simon Fraser University Driving near bicyclists

More information

Guelph Driving School. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9. Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664. Email: info@guelphdrivingschool.

Guelph Driving School. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9. Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664. Email: info@guelphdrivingschool. 246 WOOLWICH ST. Unit C Guelph, Ontario N1H 3V9 Office: 519-829-8801 Cell: 519-362-5664 Email: info@guelphdrivingschool.com Dear Student, We would like to take this opportunity to thank you for choosing

More information

DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS.

DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS. DRIVING TEST POSSIBLE QUESTIONS & ANSWERS. Question 1. What shape and colour is a warning sign? Diamond Shape - Yellow and Black Question 2. When should you not drive? While under the influence of alcohol,

More information

Overview. Family & Passenger: Wear Bright Cloth Brighter is better! That's right, the brighter your clothing the better your chances are of being seen

Overview. Family & Passenger: Wear Bright Cloth Brighter is better! That's right, the brighter your clothing the better your chances are of being seen Overview Family & Passenger: Wear Bright Cloth Brighter is better! That's right, the brighter your clothing the better your chances are of being seen Personal Matters: Cell Phone use While Driving Yes,

More information

Steer Clear. Driver s. Program. Safety Awareness Program by State Farm

Steer Clear. Driver s. Program. Safety Awareness Program by State Farm Steer Clear Driver s Program Safety Awareness Program by State Farm Parent/Driver Agreement As a parent/guardian, I will: Try to remember that I was a new driver once too. Be fair and reasonable in my

More information

Jenny from Minnesota tells her story:

Jenny from Minnesota tells her story: Jenny from Minnesota tells her story: Jenny from Minnesota tells her story: In the spring of 1998, I was in a car accident where I was going too fast on a gravel road and ended up wrapping my car around

More information

Lesson 1 - Risks While Driving

Lesson 1 - Risks While Driving Module 4 Space Management The following information is a review of the lesson you just completed. Take time to review and study this information. Remember, this important information will be needed to

More information

Model Fleet Safety Program Short

Model Fleet Safety Program Short TM Model Fleet Safety Program Short CORPORATE HEADQUARTERS 518 EAST BROAD STREET COLUMBUS, OHIO 43215 614.464.5000 STATEAUTO.COM TM Disclaimer: The information contained in this publication was obtained

More information

Forklift Safety Training

Forklift Safety Training Forklift Safety Training Department of Risk Management 886-5862 OBJECTIVES Understand OSHA s forklift safety requirements and your facility s policies and procedures Understand the terms and concepts related

More information

FY16 Defensive Driving Test ANSWER SHEET. Instructor: Bob Bugger

FY16 Defensive Driving Test ANSWER SHEET. Instructor: Bob Bugger 1. What is the most important safety item on the bus? a. First aid kit b. Bio hazard kit c. Safety reflector kit d. Driver* *The driver has to operate all the other equipment. The driver must be in top

More information

Incident Investigations

Incident Investigations Incident Investigations Checklists for: Slip/Trip/Fall Stairways Parking Lots & Roadways Automobile Incidents Vehicle/Pedestrian/Bicycle The Expert Approach Consulting Engineers & Scientists, Inc. 41 General

More information

PEDESTRIAN LAWS OF NORTH CAROLINA

PEDESTRIAN LAWS OF NORTH CAROLINA PEDESTRIAN LAWS OF NORTH CAROLINA Under North Carolina law, pedestrians have the right of way at all intersections and driveways. However, pedestrians must act responsibly, using pedestrian signals where

More information

August 21, 2007 2:00 3:00 pm. Presented by: Barbara Zortman, Center for Traffic Safety Fritzi Schreffler, PennDOT District 8 Safety Press Office

August 21, 2007 2:00 3:00 pm. Presented by: Barbara Zortman, Center for Traffic Safety Fritzi Schreffler, PennDOT District 8 Safety Press Office August 21, 2007 2:00 3:00 pm Presented by: Barbara Zortman, Center for Traffic Safety Fritzi Schreffler, PennDOT District 8 Safety Press Office These children are transported more than 385 million miles

More information

CHART OF MOVING VIOLATIONS

CHART OF MOVING VIOLATIONS CHART OF MOVING VIOLATIONS The following chart lists the moving violations that are designated by the Texas Department of Public Safety pursuant to statutory authority. The violations listed are subject

More information

TRUCK SMART DRIVER EDUCATION LESSON PLAN

TRUCK SMART DRIVER EDUCATION LESSON PLAN TRUCK SMART DRIVER EDUCATION LESSON PLAN CONTENTS Introduction............. pg 1 No-Zones............... pg 2 Learning Objective: Students should understand that semi trucks and buses have very large

More information

AAA S GUIDE TO A SAFE

AAA S GUIDE TO A SAFE Credit: ThinkStock SAME ROADS SAME RULES SAME RIGHTS AAA S GUIDE TO A SAFE BIKE RIDE DRIVING A BICYCLE Yes, bicyclists MUST drive their bicycles in the same manner that motorists drive their cars. Most

More information

Chapter 2 Signs, Signals, and Roadway Markings

Chapter 2 Signs, Signals, and Roadway Markings Chapter 2 Signs, Signals, and Roadway Markings 2.1 Traffic signs Shapes and Colors pg. 21 Know the eight shapes and signs Traffic Sign Shapes Octagon- Stop Triangle- Yield Pentagon- School (kind of looks

More information

Serious accidents causing death, injury or $200 damage must be reported within 5 days to? When will you be given a proposed License Suspension Notice?

Serious accidents causing death, injury or $200 damage must be reported within 5 days to? When will you be given a proposed License Suspension Notice? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 When must you signal before making a turn? At least 100 feet before the intersection How close may you park to a stop sign? 50 feet How close may you park to a corner? 25 feet How close

More information

Driving in Fog, Rain and Wind for School Bus Drivers. Reference Guide and Test

Driving in Fog, Rain and Wind for School Bus Drivers. Reference Guide and Test Driving in Fog, Rain and Wind for School Bus Drivers Reference Guide and Test Introduction Every school year bus drivers are faced with adverse driving conditions. Pounding rain storms, wet slippery roads,

More information

4 All Driving School 732-752-6010

4 All Driving School 732-752-6010 1. When must you signal before making a turn? At least 100 feet before the intersection 2. How close may you park to a stop sign? 50 feet 3. How close may you park to a corner? 25 feet 4. How close may

More information

GENIUS DMV. cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4. 2 Driving-Tests.org. All Rights Reserved.

GENIUS DMV. cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4. 2 Driving-Tests.org. All Rights Reserved. DMV GENIUS cheat sheets QUESTION 1 QUESTION 2 QUESTION 3 QUESTION 4 are a pair of white or longitudinal lines that mark where pedestrians are permitted to walk. Crosswalk lines Crosswalk lines are a pair

More information

School Bus Rules and Consequences

School Bus Rules and Consequences School Bus Rules and Consequences The following rules have a potential consequence (if not followed) of the school bus driver not seeing the student and placing them in danger of being hit by the school

More information

Sample Written Program For. Vehicles/Fleet

Sample Written Program For. Vehicles/Fleet Sample Written Program For Vehicles/Fleet 1 Vehicle Safety Program Table of Contents I. Purpose II. Policy III. Responsibilities IV. Training V. Vehicle Inspection VI. Driving Safely VII. Reviewing Drivers

More information

New Mexico Driver Manual Table of Contents

New Mexico Driver Manual Table of Contents Table of Contents THE DRIVER LICENSE... 1 TYPES OF DRIVER LICENSES GRADUATED LICENSE SYSTEM... 1 Instructional Permit... 1 Provisional License... 1 Unrestricted Driver License... 2 DRIVER LICENSE RENEWAL...

More information

Carolina Road Driving School Sample Test Questions

Carolina Road Driving School Sample Test Questions Carolina Road Driving School Sample Test Questions 1. A driver's license is required for which of the following? 1. Sitting in the driver's seat of a car while the engine is running. 2. Steering a car

More information

Drive Defensively. Trainer Outline. Goals: This safety session should teach employees to: Applicable Regulations: General Duty Clause Sec.

Drive Defensively. Trainer Outline. Goals: This safety session should teach employees to: Applicable Regulations: General Duty Clause Sec. Drive Defensively Trainer Outline 2020 Goals: This safety session should teach employees to: Understand the importance and practices of defensive driving. Applicable Regulations: General Duty Clause Sec.

More information

WEEKLY SAFETY MEETING All Euramax Subsidiaries SEAT BELTS. Safety Meeting Contents. Meeting Notice. Leaders Guide. Employee Handout.

WEEKLY SAFETY MEETING All Euramax Subsidiaries SEAT BELTS. Safety Meeting Contents. Meeting Notice. Leaders Guide. Employee Handout. Safety Meeting Contents Meeting Notice Leaders Guide Employee Handout Employee Quiz Meeting Sign-In Sheet Employee Puzzle PRIOR TO THE WEEKLY MEETING: - Post the meeting notice by the timeclock - Read

More information

Rules of the Road. Rules of the Road

Rules of the Road. Rules of the Road 2 of the 37 2 This chapter explains the rules road including information about traffic control signals basic driving rules parking and stopping backing encountering other road users 38 Traffic Control

More information

School Bus Accident Report Form

School Bus Accident Report Form School Bus Accident Report Form Regardless of severity, a School Bus Accident Report Form must be submitted by a school division whenever a school bus is involved in an accident. Please complete the following

More information

Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University

Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University Prepared by North Dakota Local Technical Assistance Program Upper Great Plains Transportation Institute North Dakota State University http://www.ndltap.org in cooperation with North Dakota Department of

More information

Teaching Your Teen to Drive

Teaching Your Teen to Drive MetLife Auto & Home Teaching Your Teen to Drive Without driving each other crazy! Dear Parent/Guardian, One of the best ways for you to influence your teen s driving habits is to sit in the copilot seat

More information

HISTORY OF FATAL ACCIDENTS ON ROADWAYS IN THE CITY OF BERKELEY

HISTORY OF FATAL ACCIDENTS ON ROADWAYS IN THE CITY OF BERKELEY Bike Fixed Parked Truck/ 10/23/10 21:26 10-64700 San Pablo/Gilman 1 v. - died, Driver violated CVC 21950(a), 20001 (failing to yield to pedestrian in a crosswalk and hit and run). 03/10/10 21:04 10-15293

More information

Highway-Rail Grade Crossing Training for School Bus Drivers

Highway-Rail Grade Crossing Training for School Bus Drivers D E C I D E S M A R T, A R R I V E S A F E Highway-Rail Grade Crossing Training for School Bus Drivers Presented by Operation Lifesaver, Inc. in cooperation with the National Association of State Directors

More information

2016 Minnesota School Bus Driver Road-eo Competition

2016 Minnesota School Bus Driver Road-eo Competition 2016 Minnesota School Bus Driver Road-eo Competition North Metro Driver Exam Station I-35W and Co Rd I Arden Hills May 7, 2016 MSBOA MAPT Office of Pupil Transportation Safety Driver and Vehicle Services

More information

Fleet Services Full-size Cargo Van Training

Fleet Services Full-size Cargo Van Training Fleet Services Full-size argo Van Training Module Overview ll Fleet Services customers must first complete Fleet Services asic river Training, review Program Policy Manual for rivers, and Fleet Services

More information

The Ultimate Driving Challenge

The Ultimate Driving Challenge The Ultimate Driving Challenge INTRODUCTION TO THE AIMS TEACHING MODULE (ATM) Rationale...................................................4 Organization and Management....................................5

More information

School Bus Accident Report

School Bus Accident Report School Bus Accident Report Regardless of severity, the following School Bus Accident Report must be submitted by a school division whenever a school bus is involved in an accident. This report can be submitted

More information

Traffic Management Issue 1.0 Revision: v2 October 2014

Traffic Management Issue 1.0 Revision: v2 October 2014 Disclaimer IMPORTANT: The information in this guide is of a general nature, and should not be relied upon as individual professional advice. If necessary, legal advice should be obtained from a legal practitioner

More information

MetLife Auto & Home. Driver Improvement Course Discount

MetLife Auto & Home. Driver Improvement Course Discount MetLife Auto & Home Driver Improvement Course Discount We re Ready to Hit the Road to Safety and Savings! Although safer vehicles and highway designs may save lives, even transportation safety engineers

More information

20 Tips for Safe Driving

20 Tips for Safe Driving 20 Tips for Safe Driving www.libertymutualinsurance.com Liberty Mutual 20 Tips What s Your Driving Skill Level? As you can see, this national survey 1 found that drivers rated themselves highly. The tendency

More information

ENGINEERING SOLUTIONS FOR DESIGNING YOUR SAFE ROUTES

ENGINEERING SOLUTIONS FOR DESIGNING YOUR SAFE ROUTES How to Get Started ENGINEERING SOLUTIONS FOR DESIGNING YOUR SAFE ROUTES Design Elements Selecting appropriate design treatments for school neighborhoods creates environments that address the needs of all

More information

Tips for Safer Driving

Tips for Safer Driving Fleet Management Fleet Management Introduction Improvements in technology will continue to help bring auto accident numbers down, but the bottom line remains that most car accidents are the result of human

More information

87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS

87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS 87-A DISTRICT DIVISION MOST COMMON TRAFFIC CIVIL INFRACTION VIOLATIONS Revised as of 04/2016 Misdemeanor violations may require a hearing date at which time fine and costs will be assessed. Section Code

More information