MTH 231 Practice Test SKILLS Problems (Sections 3.3, 3.4, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2) Provide an appropriate response.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MTH 231 Practice Test SKILLS Problems (Sections 3.3, 3.4, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2) Provide an appropriate response."

Transcription

1 MTH 231 Practice Test SKILLS Problems (Sections 3.3, 3.4, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2) Calculate / demonstrate using the expanded algorithm. Then do the same problem using the standard algorithm. 1) A) 878 B) 868 C) 1526 D) 778 Provide an appropriate response. 11) Place the digits 1, 2, 3, 7, and 8 in the following boxes so that the greatest product is obtained. 2) A) 6520 B) 642 C) 652 D) 552 3) A) 1499 B) 165 C) 65 D) 161 4) A) 566 B) 578 C) 478 D) 754 Use the scratch method to find the sum. 5) A) 2998 B) 2983 C) 3098 D) ) 18, , A) 109,486 B) 145,486 C) 108,481 D) 110,486 7) A) 1916 B) 1808 C) 1940 D) 1928 Calculate / demonstrate using the expanded algorithm. Then do the same problem using the standard algorithm. 8) A) 73,336 B) 73,436 C) 73,346 D) 73,326 9) A) 2798 B) 2788 C) 2888 D) ) A) 455,940 B) 455,850 C) 455,840 D) 455,830 12) Place the digits 1, 2, 3, 7, and 8 in the following boxes so that the greatest quotient is obtained. Find all the factors of the number. 13) 30 A) 1, 2, 3, 5, 6, 10, 20, 30 B) 5, 6, 10, 30 C) 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30 D) 1, 5, 6, 30 14) 36 A) 1, 2, 4, 6, 12, 18, 36 B) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 18, 36 C) 2, 4, 6, 12, 18, 36 D) 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36 15) 56 A) 1, 2, 4, 7, 8, 14, 28, 56 B) 2, 4, 7, 8, 14, 28 C) 1, 2, 4, 7, 8, 14, 18, 28, 56 D) 1, 2, 3, 4, 7, 8, 14, 18, 28, 56 16) 66 A) 1, 2, 3, 6, 11, 22, 33, 66 B) 1, 3, 11, 22, 33, 66 C) 1, 2, 3, 4, 11, 16, 22, 33, 66 D) 1, 2, 3, 9, 11, 22, 33, 66 Decide whether or not the first number is divisible by the second. 17) 22,219; 2 18) 23,256; 6 1

2 Decide whether or not the first number is divisible by the second. 19) 186,096; 4 A) Yes B) No 20) 1,228,040; 8 A) Yes B) No 21) 848,394; 3 22) 583,866; 9 23) 663,795; 5 A) Yes B) No Find all values of the missing digit that make the statement true. 24) 4,3_1 is divisible by 3. A) 4, 6, 7, 8 B) 1, 4, 7 C) 1, 4, 7, 8 D) 3, 6, 9 25) 4,3_6 is divisible by 4. A) 4, 6, 8 B) 2, 4, 5, 7, 8 C) 1, 3, 5, 7, 9 D) 1, 3, 7, 9 26) 74,3_2 is divisible by 6. A) 2, 3, 6 B) 2, 4, 5 C) 2, 5, 8 D) 1, 5, 6, 8 Determine whether the number is abundant or deficient. 27) 8 A) Abundant B) Deficient 28) 162 A) Deficient B) Abundant 29) 72 A) Abundant B) Deficient 30) 65 A) Deficient B) Abundant 31) 34 A) Deficient B) Abundant Determine whether the statement is true or false. 32) If a natural number is divisible by 5 and 2, then it must also be divisible by 10. A) True B) False 33) No perfect numbers are also deficient numbers. A) True B) False 34) Zero is a multiple of every number. A) True B) False Identify the number as either prime or composite. 35) 66 A) Composite B) Prime 36) 23 A) Prime B) Composite 37) 286 A) Prime B) Composite 38) 113 A) Composite B) Prime Construct a factor tree for the given number. 39) 39 40) 52 41) 392 Find the prime factorization of the number, and write it in exponent form. 42) 612 A) B) C) D) ) 105 A) 52 3 B) 15 7 C) 32 7 D) ) 198 A) B) C) D)

3 45) 365 A) 52 B) C) 5 71 D) 5 73 Find the GCF of the numbers using an appropriate method. 46) 84 and 126 A) 42 B) 6 C) 14 D) 21 47) 44 and 567 A) 6 B) 77 C) 1 D) 22 48) 960 and 2700 A) 30 B) 180 C) 960 D) 60 49) 12, 24, and 32 A) 1 B) 12 C) 8 D) 4 Find the LCM for the given numbers by an appropriate method. 50) 84 and 42 A) 84 B) 42 C) 252 D) ) 56 and 96 A) 672 B) 168 C) 1344 D) ) 135, 56, and 150 A) 3780 B) 7560 C) 1,050 D) 37,800 53) 24, 54, and 27 A) 54 B) 108 C) 216 D) 72 Use the least common multiple or greatest common factor to solve the problem. 54) Mark has 153 hot dogs and 261 hot dog buns. He wants to put the same number of hot dogs and hot dog buns on each tray. What is the greatest number of trays Mark can use to accomplish this? A) 493 B) 51 C) 9 D) 3 55) Planets A, B, and C orbit a certain star once every 3, 7, and 18 months, respectively. If the three planets are now in the same straight line, what is the smallest number of months that must pass before they line up again? A) 28 months B) 126 months C) 54 months D) 378 months 56) Bobʹs frog can travel 5 inches per jump, Kimʹs frog can travel 9 inches, and Jackʹs frog can travel 13 inches. If the three frogs start off at point 0 inches, how many inches will it be to the next point that all three frogs touch? A) 27 inches B) 45 inches C) 585 inches D) 117 inches 57) Two runners run around a circular track. The first runner completes a lap in 5 minutes. The second runner completes a lap in 19 minutes. If they both start at the same place and the same time and go in the same direction, after how many minutes will they meet again at the starting place? A) 95 minutes B) 96 minutes C) 24 minutes D) 190 minutes 58) George has 756 donuts and 432 bagels. He wants to divide his bagels and donuts into stacks so that there are the same number of pastries in each stack. What is the greatest number of pastries that he can place in each stack? A) 108 B) 111 C) 110 D) 109 Provide the appropriate response. 59) What is the greatest prime number you must consider to test whether 5141 is prime? A) 101 B) 47 C) 71 D) 97 Tell which integer corresponds to the situation. 60) 395 feet above sea level A) -395 B) ) 39 below zero A) -39 B) 39 62) 37-pound gain A) 37 B) -37 3

4 63) $4006 in debt A) 4006 B) Write the subtraction as an addition. 64) A) B) 46 - (-15) C) 46 + (-15) D) None of the above 65) 35 - (-43) A) 35 - (43) B) 35 + (-43) C) D) None of the above List the numbers in increasing order. 66) -34, -86, -93, -50 A) -34, -86, -93, -50 B) -93, -86, -50, -34 C) -86, -93, -34, -50 D) -34, -50, -86, ) -2, 13, 0, -22 A) 13, 0, -2, -22 B) -22, -2, 0, 13 C) 0, -22, -2, 13 D) -2, -22, 0, 13 Solve the problem. 68) The stock market gained 21 points on Tuesday and lost 30 points on Wednesday. It had closed on Monday at 2630 points. Where did the market close on Wednesday? A) 2579 points B) 2681 points C) 2621 points D) 2639 points 69) During one year 14 new employees began work at Danielʹs Manufacturing Company and 36 employees left. At the beginning of the year there were 325 employees. What was the number of employees at the end of the year? A) 339 employees B) 275 employees C) 303 employees D) 375 employees 70) A football team gained 34 yards on one play, lost 21 yards on another, and gained 36 yards on the last play of the first half. They had already gained 369 yards during the half. What was the total yardage gain for the first half? A) 418 yards B) 460 yards C) 439 yards D) 320 yards 71) In four rounds of a card game, you get scores of -10, -6, -10, and 3. What is your final score? A) -9 B) 9 C) -23 D) 23 72) How many months are there in 39 years? A) 51 months B) 61 months C) 478 months D) 468 months 73) If a roll of wallpaper costs $30, how much will 13 rolls cost? A) $390 B) $45 C) $392 D) $43 74) Each year, 531 people move from Babbittown. How many people have moved from the town in 10 years? A) 5841 people B) 5310 people C) 5210 people D) 5320 people 75) A group of 3 people wants to buy a boat. The boat costs $309. If they all pay the same amount, how much is each personʹs share? A) $103 B) $113 C) $93 D) $77 76) Alicia sold $1800 in paintings at the art fair. If she sold 3 paintings total, and they all sold for the same amount, what was the price of one painting? A) $500 B) $594 C) $633 D) $600 77) Just Hardware has a profit of $137,522. This profit is to be divided evenly between 22 employee owners. Find the profit received by each owner. A) $18,596 B) $6251 C) $11,250 D) $3,025,484 Identify the property or theorem which justifies the statement. 78) 6 1 = 6 A) Multiplicative identity B) Multiplication property C) Additive identity D) Distributive property 4

5 79) (5 + 3) + 4 = (3 + 5) + 4 A) Associative property B) Addition property C) Distributive property D) Commutative property 87) If x is positive and y = -x, then x + y = 0. A) False B) Sometimes true C) True 80) = 2 A) Addition property B) Distributive property C) Additive identity D) Multiplicative identity 88) If x is positive and y = -x, then xy is negative. A) Sometimes true B) False C) True 81) 9(x + 4) = 9x A) Commutative property B) Distributive property C) Addition property D) Associative property 89) If x is positive and y = -x, then xy2 is positive. A) False B) True C) Sometimes true 82) 5 + (-5) = 0 A) Addition property B) Inverse property C) Additive identity D) Multiplicative identity 83) = A) Additive identity B) Commutative property C) Distributive property D) Associative property 84) 7 3 is an integer A) Inverse property B) Associative property C) Multiplicative identity D) Closure property 85) (3 2) 8 = 3 (2 8) A) Distributive property B) Multiplicative identity C) Commutative property D) Associative property Determine whether the statement is true, false, or sometimes true. 86) If x is positive and y = -x, then x2y > 0. A) True B) Sometimes true C) False 5

6 Answer Key Testname: MTH 231 REVIEW (SECTIONS 3.3,3.4,4.1,4.2,5.1,5.2) 1) A 2) C 3) B 4) B 5) A 6) D 7) D 8) A 9) B 10) C 11) 12) 13) C 14) D 15) A 16) A 17) A 18) B 19) A 20) A 21) B 22) B 23) A 24) B 25) C 26) C 27) B 28) B 29) A 30) A 31) A 32) A 33) A 34) A 35) A 36) A 37) B 38) B 39) ) ) ) C 43) D 44) C 45) D 46) A 47) C 48) D 49) D 50) A 51) A 52) D 53) C 54) C 55) B 56) C 57) A 58) A 59) C 60) B 61) A 62) A 63) B 64) C 65) C 66) B 67) B 68) C 69) C 70) A 71) C 72) D 73) A 74) B 75) A 76) D 77) B 78) A 79) D 80) C 81) B 82) B 6 83) B 84) D 85) D 86) C 87) C 88) C 89) B

Math 201: Homework 7 Solutions

Math 201: Homework 7 Solutions Math 201: Homework 7 Solutions 1. ( 5.2 #4) (a) The factors of 72 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36, and 72. (b) The factors of 81 are 1, 3, 9, 27, and 81. (c) The factors of 62 are 1, 2, 31, and

More information

Prime Factorization, Greatest Common Factor (GCF), and Least Common Multiple (LCM)

Prime Factorization, Greatest Common Factor (GCF), and Least Common Multiple (LCM) Prime Factorization, Greatest Common Factor (GCF), and Least Common Multiple (LCM) Definition of a Prime Number A prime number is a whole number greater than 1 AND can only be divided evenly by 1 and itself.

More information

Grade 7/8 Math Circles Fall 2012 Factors and Primes

Grade 7/8 Math Circles Fall 2012 Factors and Primes 1 University of Waterloo Faculty of Mathematics Centre for Education in Mathematics and Computing Grade 7/8 Math Circles Fall 2012 Factors and Primes Factors Definition: A factor of a number is a whole

More information

Factoring Whole Numbers

Factoring Whole Numbers 2.2 Factoring Whole Numbers 2.2 OBJECTIVES 1. Find the factors of a whole number 2. Find the prime factorization for any number 3. Find the greatest common factor (GCF) of two numbers 4. Find the GCF for

More information

Grade 7 & 8 Math Circles October 19, 2011 Prime Numbers

Grade 7 & 8 Math Circles October 19, 2011 Prime Numbers 1 University of Waterloo Faculty of Mathematics Centre for Education in Mathematics and Computing Grade 7 & 8 Math Circles October 19, 2011 Prime Numbers Factors Definition: A factor of a number is a whole

More information

Exponents, Factors, and Fractions. Chapter 3

Exponents, Factors, and Fractions. Chapter 3 Exponents, Factors, and Fractions Chapter 3 Exponents and Order of Operations Lesson 3-1 Terms An exponent tells you how many times a number is used as a factor A base is the number that is multiplied

More information

Lesson 4. Factors and Multiples. Objectives

Lesson 4. Factors and Multiples. Objectives Student Name: Date: Contact Person Name: Phone Number: Lesson 4 Factors and Multiples Objectives Understand what factors and multiples are Write a number as a product of its prime factors Find the greatest

More information

25 Integers: Addition and Subtraction

25 Integers: Addition and Subtraction 25 Integers: Addition and Subtraction Whole numbers and their operations were developed as a direct result of people s need to count. But nowadays many quantitative needs aside from counting require numbers

More information

Grade 6 Math Circles March 10/11, 2015 Prime Time Solutions

Grade 6 Math Circles March 10/11, 2015 Prime Time Solutions Faculty of Mathematics Waterloo, Ontario N2L 3G1 Centre for Education in Mathematics and Computing Lights, Camera, Primes! Grade 6 Math Circles March 10/11, 2015 Prime Time Solutions Today, we re going

More information

5 1 d. 2.5? t. 10 more than the. the sum of 10x and 7z quotient of x and 4. product of 3 and x

5 1 d. 2.5? t. 10 more than the. the sum of 10x and 7z quotient of x and 4. product of 3 and x - Practice Form G Variables and Expressions Write an algebraic expression for each word phrase.. 0 less than x. 5 more than d x 0 5 d. 7 minus f. the sum of and k 7 f k 5. x multiplied by 6 6. a number

More information

26 Integers: Multiplication, Division, and Order

26 Integers: Multiplication, Division, and Order 26 Integers: Multiplication, Division, and Order Integer multiplication and division are extensions of whole number multiplication and division. In multiplying and dividing integers, the one new issue

More information

For any two different places on the number line, the integer on the right is greater than the integer on the left.

For any two different places on the number line, the integer on the right is greater than the integer on the left. Positive and Negative Integers Positive integers are all the whole numbers greater than zero: 1, 2, 3, 4, 5,.... Negative integers are all the opposites of these whole numbers: -1, -2, -3, -4, -5,. We

More information

Adding and Subtracting Fractions. 1. The denominator of a fraction names the fraction. It tells you how many equal parts something is divided into.

Adding and Subtracting Fractions. 1. The denominator of a fraction names the fraction. It tells you how many equal parts something is divided into. Tallahassee Community College Adding and Subtracting Fractions Important Ideas:. The denominator of a fraction names the fraction. It tells you how many equal parts something is divided into.. The numerator

More information

18. [Multiples / Factors / Primes]

18. [Multiples / Factors / Primes] 18. [Multiples / Factors / Primes] Skill 18.1 Finding the multiples of a number. Count by the number i.e. add the number to itself continuously. OR Multiply the number by 1, then 2,,, 5, etc. to get the

More information

FACTORING OUT COMMON FACTORS

FACTORING OUT COMMON FACTORS 278 (6 2) Chapter 6 Factoring 6.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS In this section Prime Factorization of Integers Greatest Common Factor Finding the Greatest Common Factor for Monomials Factoring Out the

More information

Exponents. Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself.

Exponents. Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself. Exponents Exponents tell us how many times to multiply a base number by itself. Exponential form: 5 4 exponent base number Expanded form: 5 5 5 5 25 5 5 125 5 625 To use a calculator: put in the base number,

More information

Lesson 2.2. 44 Lesson 2.2 ~ Adding Integers

Lesson 2.2. 44 Lesson 2.2 ~ Adding Integers Adding Integers Lesson 2.2 EXPLORE! integer Chips Integer chips are helpful for modeling integer operations. Each blue chip will represent the integer 1. Each red chip will represent the integer 1. When

More information

T. H. Rogers School Summer Math Assignment

T. H. Rogers School Summer Math Assignment T. H. Rogers School Summer Math Assignment Mastery of all these skills is extremely important in order to develop a solid math foundation. I believe each year builds upon the previous year s skills in

More information

6.1 The Greatest Common Factor; Factoring by Grouping

6.1 The Greatest Common Factor; Factoring by Grouping 386 CHAPTER 6 Factoring and Applications 6.1 The Greatest Common Factor; Factoring by Grouping OBJECTIVES 1 Find the greatest common factor of a list of terms. 2 Factor out the greatest common factor.

More information

5.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS

5.1 FACTORING OUT COMMON FACTORS C H A P T E R 5 Factoring he sport of skydiving was born in the 1930s soon after the military began using parachutes as a means of deploying troops. T Today, skydiving is a popular sport around the world.

More information

Greatest Common Factor and Least Common Multiple

Greatest Common Factor and Least Common Multiple Greatest Common Factor and Least Common Multiple Intro In order to understand the concepts of Greatest Common Factor (GCF) and Least Common Multiple (LCM), we need to define two key terms: Multiple: Multiples

More information

CISC - Curriculum & Instruction Steering Committee. California County Superintendents Educational Services Association

CISC - Curriculum & Instruction Steering Committee. California County Superintendents Educational Services Association CISC - Curriculum & Instruction Steering Committee California County Superintendents Educational Services Association Primary Content Module IV The Winning EQUATION NUMBER SENSE: Factors of Whole Numbers

More information

Session 6 Number Theory

Session 6 Number Theory Key Terms in This Session Session 6 Number Theory Previously Introduced counting numbers factor factor tree prime number New in This Session composite number greatest common factor least common multiple

More information

REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010

REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010 REVIEW SHEETS BASIC MATHEMATICS MATH 010 A Summary of Concepts Needed to be Successful in Mathematics The following sheets list the key concepts that are taught in the specified math course. The sheets

More information

Class VI Chapter 3 Playing with Numbers Maths

Class VI Chapter 3 Playing with Numbers Maths Exercise 3. Question : Write all the factors of the following numbers: (a) 24 (b) 5 (c) 2 (d) 27 (e) 2 (f) 20 (g) 8 (h) 23 (i) 36 (a) 24 24 = 24 24 = 2 2 24 = 3 8 24 = 4 6 24 = 6 4 Factors of 24 are, 2,

More information

Fun Number Theory Meeting (Computation, Factors, Exponent Patterns, Factorials, Perfect Squares and Cubes)

Fun Number Theory Meeting (Computation, Factors, Exponent Patterns, Factorials, Perfect Squares and Cubes) Fun Number Theory Meeting (Computation, Factors, Exponent Patterns, Factorials, Perfect Squares and Cubes) Topic This meeting s topics fall in the category of number theory. Students will apply their knowledge

More information

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left.

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left. The verbal answers to all of the following questions should be memorized before completion of pre-algebra. Answers that are not memorized will hinder your ability to succeed in algebra 1. Number Basics

More information

100 Math Facts 6 th Grade

100 Math Facts 6 th Grade 100 Math Facts 6 th Grade Name 1. SUM: What is the answer to an addition problem called? (N. 2.1) 2. DIFFERENCE: What is the answer to a subtraction problem called? (N. 2.1) 3. PRODUCT: What is the answer

More information

Multiplying and Dividing Fractions

Multiplying and Dividing Fractions Multiplying and Dividing Fractions 1 Overview Fractions and Mixed Numbers Factors and Prime Factorization Simplest Form of a Fraction Multiplying Fractions and Mixed Numbers Dividing Fractions and Mixed

More information

COMPASS Numerical Skills/Pre-Algebra Preparation Guide. Introduction Operations with Integers Absolute Value of Numbers 13

COMPASS Numerical Skills/Pre-Algebra Preparation Guide. Introduction Operations with Integers Absolute Value of Numbers 13 COMPASS Numerical Skills/Pre-Algebra Preparation Guide Please note that the guide is for reference only and that it does not represent an exact match with the assessment content. The Assessment Centre

More information

3.3 Addition and Subtraction of Rational Numbers

3.3 Addition and Subtraction of Rational Numbers 3.3 Addition and Subtraction of Rational Numbers In this section we consider addition and subtraction of both fractions and decimals. We start with addition and subtraction of fractions with the same denominator.

More information

3.1. RATIONAL EXPRESSIONS

3.1. RATIONAL EXPRESSIONS 3.1. RATIONAL EXPRESSIONS RATIONAL NUMBERS In previous courses you have learned how to operate (do addition, subtraction, multiplication, and division) on rational numbers (fractions). Rational numbers

More information

Integers (pages 294 298)

Integers (pages 294 298) A Integers (pages 294 298) An integer is any number from this set of the whole numbers and their opposites: { 3, 2,, 0,, 2, 3, }. Integers that are greater than zero are positive integers. You can write

More information

Greatest Common Factor

Greatest Common Factor SKILL 10 Name Greatest Common Factor Date The greatest common factor (GCF) of two or more numbers is the greatest number that is a factor of each number. One way to find the greatest common factor is to

More information

A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions

A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions A Second Course in Mathematics Concepts for Elementary Teachers: Theory, Problems, and Solutions Marcel B. Finan Arkansas Tech University c All Rights Reserved First Draft February 8, 2006 1 Contents 25

More information

Chapter 11 Number Theory

Chapter 11 Number Theory Chapter 11 Number Theory Number theory is one of the oldest branches of mathematics. For many years people who studied number theory delighted in its pure nature because there were few practical applications

More information

Lowest Common Multiple and Highest Common Factor

Lowest Common Multiple and Highest Common Factor Lowest Common Multiple and Highest Common Factor Multiple: The multiples of a number are its times table If you want to find out if a number is a multiple of another number you just need to divide the

More information

MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 17, 2006

MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions 1 Created January 17, 2006 MTH 092 College Algebra Essex County College Division of Mathematics Sample Review Questions Created January 7, 2006 Math 092, Elementary Algebra, covers the mathematical content listed below. In order

More information

Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1

Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1 1 Clifton High School Mathematics Summer Workbook Algebra 1 Completion of this summer work is required on the first day of the school year. Date Received: Date Completed: Student Signature: Parent Signature:

More information

Rational Exponents and Radicals

Rational Exponents and Radicals C H A P T E R 7 Rational Exponents and Radicals Wind chill temperature (F) for 5F air temperature 5 0 15 10 5 0 0.5 10 15 5 10 15 0 5 0 Wind velocity (mph) ust how cold is it in Fargo, North Dakota, in

More information

Prime Time: Homework Examples from ACE

Prime Time: Homework Examples from ACE Prime Time: Homework Examples from ACE Investigation 1: Building on Factors and Multiples, ACE #8, 28 Investigation 2: Common Multiples and Common Factors, ACE #11, 16, 17, 28 Investigation 3: Factorizations:

More information

Introduction to Fractions

Introduction to Fractions Introduction to Fractions Fractions represent parts of a whole. The top part of a fraction is called the numerator, while the bottom part of a fraction is called the denominator. The denominator states

More information

SAINT JOHN PAUL II CATHOLIC ACADEMY. Entering Grade 6 Summer Math

SAINT JOHN PAUL II CATHOLIC ACADEMY. Entering Grade 6 Summer Math SAINT JOHN PAUL II CATHOLIC ACADEMY Summer Math 2016 In Grade 5 You Learned To: Operations and Algebraic Thinking Write and interpret numerical expressions. Analyze patterns and relationships. Number and

More information

The Euclidean Algorithm

The Euclidean Algorithm The Euclidean Algorithm A METHOD FOR FINDING THE GREATEST COMMON DIVISOR FOR TWO LARGE NUMBERS To be successful using this method you have got to know how to divide. If this is something that you have

More information

Prime Numbers A prime number is a whole number, greater than 1, that has only 1 an itself as factors.

Prime Numbers A prime number is a whole number, greater than 1, that has only 1 an itself as factors. Prime Numbers A prime number is a whole number, greater than 1, that has only 1 an itself as factors. Composite Numbers A composite number is a whole number, greater than 1, that are not prime. Prime Factorization

More information

Lesson Plan -- Integers, Opposites, Absolute Value

Lesson Plan -- Integers, Opposites, Absolute Value Lesson Plan -- Integers, Opposites, Absolute Value Chapter Resources - Lesson 3-1 Integers and the Number Line - Lesson 3-1 Integers and the Number Line Answers - Lesson 3-2 Opposites and Absolute Value

More information

Quick Reference ebook

Quick Reference ebook This file is distributed FREE OF CHARGE by the publisher Quick Reference Handbooks and the author. Quick Reference ebook Click on Contents or Index in the left panel to locate a topic. The math facts listed

More information

ACTIVITY: Identifying Common Multiples

ACTIVITY: Identifying Common Multiples 1.6 Least Common Multiple of two numbers? How can you find the least common multiple 1 ACTIVITY: Identifying Common Work with a partner. Using the first several multiples of each number, copy and complete

More information

Clock Arithmetic and Modular Systems Clock Arithmetic The introduction to Chapter 4 described a mathematical system

Clock Arithmetic and Modular Systems Clock Arithmetic The introduction to Chapter 4 described a mathematical system CHAPTER Number Theory FIGURE FIGURE FIGURE Plus hours Plus hours Plus hours + = + = + = FIGURE. Clock Arithmetic and Modular Systems Clock Arithmetic The introduction to Chapter described a mathematical

More information

Unit: Polynomials and Factoring

Unit: Polynomials and Factoring Name Unit: Polynomials: Multiplying and Factoring Specific Outcome 10I.A.1 Demonstrate an understanding of factors of whole numbers by determining: Prime factors Greatest common factor Least common multiple

More information

Factoring, Solving. Equations, and Problem Solving REVISED PAGES

Factoring, Solving. Equations, and Problem Solving REVISED PAGES 05-W4801-AM1.qxd 8/19/08 8:45 PM Page 241 Factoring, Solving Equations, and Problem Solving 5 5.1 Factoring by Using the Distributive Property 5.2 Factoring the Difference of Two Squares 5.3 Factoring

More information

Compass Math Study Guide

Compass Math Study Guide Compass Math Study Guide The only purpose of this study guide is to give you an overview of the type of math skills needed to successfully complete the Compass math assessment. The Study Guide is not intended

More information

Mth 95 Module 2 Spring 2014

Mth 95 Module 2 Spring 2014 Mth 95 Module Spring 014 Section 5.3 Polynomials and Polynomial Functions Vocabulary of Polynomials A term is a number, a variable, or a product of numbers and variables raised to powers. Terms in an expression

More information

17 Greatest Common Factors and Least Common Multiples

17 Greatest Common Factors and Least Common Multiples 17 Greatest Common Factors and Least Common Multiples Consider the following concrete problem: An architect is designing an elegant display room for art museum. One wall is to be covered with large square

More information

Factoring a Difference of Two Squares. Factoring a Difference of Two Squares

Factoring a Difference of Two Squares. Factoring a Difference of Two Squares 284 (6 8) Chapter 6 Factoring 87. Tomato soup. The amount of metal S (in square inches) that it takes to make a can for tomato soup is a function of the radius r and height h: S 2 r 2 2 rh a) Rewrite this

More information

Tests for Divisibility, Theorems for Divisibility, the Prime Factor Test

Tests for Divisibility, Theorems for Divisibility, the Prime Factor Test 1 Tests for Divisibility, Theorems for Divisibility, the Prime Factor Test Definition: Prime numbers are numbers with only two factors, one and itself. For example: 2, 3, and 5. Definition: Composite numbers

More information

Fraction Competency Packet

Fraction Competency Packet Fraction Competency Packet Developed by: Nancy Tufo Revised 00: Sharyn Sweeney Student Support Center North Shore Community College To use this booklet, review the glossary, study the examples, then work

More information

Using the Properties in Computation. a) 347 35 65 b) 3 435 c) 6 28 4 28

Using the Properties in Computation. a) 347 35 65 b) 3 435 c) 6 28 4 28 (1-) Chapter 1 Real Numbers and Their Properties In this section 1.8 USING THE PROPERTIES TO SIMPLIFY EXPRESSIONS The properties of the real numbers can be helpful when we are doing computations. In this

More information

MyMathLab ecourse for Developmental Mathematics

MyMathLab ecourse for Developmental Mathematics MyMathLab ecourse for Developmental Mathematics, North Shore Community College, University of New Orleans, Orange Coast College, Normandale Community College Table of Contents Module 1: Whole Numbers and

More information

Addition Terms. Addition can be shown in two ways: 4 Addend + 7 Addend 11 Sum Vertical Form. 4 + 7 = 11 (Addend) (Addend) (Sum) Horizontal Form

Addition Terms. Addition can be shown in two ways: 4 Addend + 7 Addend 11 Sum Vertical Form. 4 + 7 = 11 (Addend) (Addend) (Sum) Horizontal Form Addition Terms Lesson Addition can be shown in two ways: 4 Addend + 7 Addend Sum Vertical Form 4 + 7 = (Addend) (Addend) (Sum) Horizontal Form Find each sum and label. a. 4 b. 7 5 c. 6 + 4 = +3 + 3 Write

More information

Unit 1 Review Part 1 3 combined Handout KEY.notebook. September 26, 2013

Unit 1 Review Part 1 3 combined Handout KEY.notebook. September 26, 2013 Math 10c Unit 1 Factors, Powers and Radicals Key Concepts 1.1 Determine the prime factors of a whole number. 650 3910 1.2 Explain why the numbers 0 and 1 have no prime factors. 0 and 1 have no prime factors

More information

Day One: Least Common Multiple

Day One: Least Common Multiple Grade Level/Course: 5 th /6 th Grade Math Lesson/Unit Plan Name: Using Prime Factors to find LCM and GCF. Rationale/Lesson Abstract: The objective of this two- part lesson is to give students a clear understanding

More information

1 LESSON 1.1. Adding and Subtracting Integers. Adding Integers with the Same Sign ESSENTIAL QUESTION

1 LESSON 1.1. Adding and Subtracting Integers. Adding Integers with the Same Sign ESSENTIAL QUESTION Adding and Subtracting Integers? MODULE 1 LESSON 1.1 ESSENTIAL QUESTION Adding Integers with the Same Sign How can you use addition and subtraction of integers to solve real-world problems? 7.NS.1, 7.NS.1b,

More information

An Introduction to Number Theory Prime Numbers and Their Applications.

An Introduction to Number Theory Prime Numbers and Their Applications. East Tennessee State University Digital Commons @ East Tennessee State University Electronic Theses and Dissertations 8-2006 An Introduction to Number Theory Prime Numbers and Their Applications. Crystal

More information

Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14

Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14 Algebra 1: Basic Skills Packet Page 1 Name: Number Sense: Add, Subtract, Multiply or Divide without a Calculator Integers 1. 54 + 35 2. 18 ( 30) 3. 15 ( 4) 4. 623 432 5. 8 23 6. 882 14 Decimals 7. 43.21

More information

SPECIAL PRODUCTS AND FACTORS

SPECIAL PRODUCTS AND FACTORS CHAPTER 442 11 CHAPTER TABLE OF CONTENTS 11-1 Factors and Factoring 11-2 Common Monomial Factors 11-3 The Square of a Monomial 11-4 Multiplying the Sum and the Difference of Two Terms 11-5 Factoring the

More information

COMPETENCY TEST SAMPLE TEST. A scientific, non-graphing calculator is required for this test. C = pd or. A = pr 2. A = 1 2 bh

COMPETENCY TEST SAMPLE TEST. A scientific, non-graphing calculator is required for this test. C = pd or. A = pr 2. A = 1 2 bh BASIC MATHEMATICS COMPETENCY TEST SAMPLE TEST 2004 A scientific, non-graphing calculator is required for this test. The following formulas may be used on this test: Circumference of a circle: C = pd or

More information

1.5 Greatest Common Factor and Least Common Multiple

1.5 Greatest Common Factor and Least Common Multiple 1.5 Greatest Common Factor and Least Common Multiple This chapter will conclude with two topics which will be used when working with fractions. Recall that factors of a number are numbers that divide into

More information

Adding and Subtracting Integers

Adding and Subtracting Integers Adding and Subtracting Integers What s the Temperature? Lesson 8-1 Using Models to Add Integers ACTIVITY 8 Learning Targets: Using models, create several representations of a given integer. Using models,

More information

This is a game for two players and one referee. You will need a deck of cards (Ace 10).

This is a game for two players and one referee. You will need a deck of cards (Ace 10). PLAYER SALUTE This is a game for two players and one referee. You will need a deck of cards (Ace 10). Each player draws a card and, without looking, holds the card on his/her forehead facing outward. The

More information

Primes. Name Period Number Theory

Primes. Name Period Number Theory Primes Name Period A Prime Number is a whole number whose only factors are 1 and itself. To find all of the prime numbers between 1 and 100, complete the following exercise: 1. Cross out 1 by Shading in

More information

1-2 Properties of Real Numbers. Name the sets of numbers to which each number belongs ANSWER: N, W, Z, Q, R ANSWER: Q, R ANSWER: I, R

1-2 Properties of Real Numbers. Name the sets of numbers to which each number belongs ANSWER: N, W, Z, Q, R ANSWER: Q, R ANSWER: I, R Name the sets of numbers to which each number belongs. 1. 62 N, W, Z, Q, R 2. 3. Q, R I, R 4. 12 Z, Q, R Name the property illustrated by each equation. 5. Assoc. 6. 7. 8. Dist. Comm. (+) Dist. Find the

More information

Properties of Real Numbers

Properties of Real Numbers 16 Chapter P Prerequisites P.2 Properties of Real Numbers What you should learn: Identify and use the basic properties of real numbers Develop and use additional properties of real numbers Why you should

More information

5-1 NUMBER THEORY: DIVISIBILITY; PRIME & COMPOSITE NUMBERS 210 f8

5-1 NUMBER THEORY: DIVISIBILITY; PRIME & COMPOSITE NUMBERS 210 f8 5-1 NUMBER THEORY: DIVISIBILITY; PRIME & COMPOSITE NUMBERS 210 f8 Note: Integers are the w hole numbers and their negatives (additive inverses). While our text discusses only whole numbers, all these ideas

More information

Difference of Squares and Perfect Square Trinomials

Difference of Squares and Perfect Square Trinomials 4.4 Difference of Squares and Perfect Square Trinomials 4.4 OBJECTIVES 1. Factor a binomial that is the difference of two squares 2. Factor a perfect square trinomial In Section 3.5, we introduced some

More information

Math and FUNDRAISING. Ex. 73, p. 111 1.3 0. 7

Math and FUNDRAISING. Ex. 73, p. 111 1.3 0. 7 Standards Preparation Connect 2.7 KEY VOCABULARY leading digit compatible numbers For an interactive example of multiplying decimals go to classzone.com. Multiplying and Dividing Decimals Gr. 5 NS 2.1

More information

DISTRICT Math Olympics-MATH BY MAIL-REVISED

DISTRICT Math Olympics-MATH BY MAIL-REVISED AREAS OF COMPUTATION 3RD GRADE + - x whole numbers 4TH GRADE + - x whole numbers +- fractions +- decimals Express remainders as fractions (lowest simplest terms), or r. 5TH GRADE + - x whole numbers +

More information

Contents. Sample worksheet from www.mathmammoth.com

Contents. Sample worksheet from www.mathmammoth.com Contents Introduction... 4 Warmup: Mental Math 1... 8 Warmup: Mental Math 2... 10 Review: Addition and Subtraction... 12 Review: Multiplication and Division... 15 Balance Problems and Equations... 19 More

More information

Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any.

Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any. Algebra 2 - Chapter Prerequisites Vocabulary Copy in your notebook: Add an example of each term with the symbols used in algebra 2 if there are any. P1 p. 1 1. counting(natural) numbers - {1,2,3,4,...}

More information

Mathematics Test Book 1

Mathematics Test Book 1 Mathematics Test Book 1 Grade 7 March 6 12, 2008 20299 Developed and published by CTB/McGraw-Hill LLC, a subsidiary of The McGraw-Hill Companies, Inc., 20 Ryan Ranch Road, Monterey, California 93940-5703.

More information

ALGEBRA I (Common Core)

ALGEBRA I (Common Core) The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION ALGEBRA I (Common Core) Wednesday, August 13, 2014 8:30 a.m. MODEL RESPONSE SET Table of Contents Question 25...................

More information

The GMAT Guru. Prime Factorization: Theory and Practice

The GMAT Guru. Prime Factorization: Theory and Practice . Prime Factorization: Theory and Practice The following is an ecerpt from The GMAT Guru Guide, available eclusively to clients of The GMAT Guru. If you would like more information about GMAT Guru services,

More information

20(-1) - (-4) (-5) 10)

20(-1) - (-4) (-5) 10) Pre-Algebra Final Exam Review Name Write the whole number in words. 1) 9,300,695 1) Add. 2) 58,142 30,645 + 5,300,621 2) Round the whole number to the given place. 3) 49,815,425 to the nearest million

More information

Listen and Learn PRESENTED BY MATHEMAGICIAN Mathematics, Grade 7

Listen and Learn PRESENTED BY MATHEMAGICIAN Mathematics, Grade 7 Number Sense and Numeration Integers Adding and Subtracting Listen and Learn PRESENTED BY MATHEMAGICIAN Mathematics, Grade 7 Introduction Welcome to today s topic Parts of Presentation, questions, Q&A

More information

Sunny Hills Math Club Decimal Numbers Lesson 4

Sunny Hills Math Club Decimal Numbers Lesson 4 Are you tired of finding common denominators to add fractions? Are you tired of converting mixed fractions into improper fractions, just to multiply and convert them back? Are you tired of reducing fractions

More information

Algebra 1-2. A. Identify and translate variables and expressions.

Algebra 1-2. A. Identify and translate variables and expressions. St. Mary's College High School Algebra 1-2 The Language of Algebra What is a variable? A. Identify and translate variables and expressions. The following apply to all the skills How is a variable used

More information

5-4 Prime and Composite Numbers

5-4 Prime and Composite Numbers 5-4 Prime and Composite Numbers Prime and Composite Numbers Prime Factorization Number of Divisorss Determining if a Number is Prime More About Primes Prime and Composite Numbers Students should recognizee

More information

Paper 1. Calculator not allowed. Mathematics test. First name. Last name. School. Remember KEY STAGE 3 TIER 6 8

Paper 1. Calculator not allowed. Mathematics test. First name. Last name. School. Remember KEY STAGE 3 TIER 6 8 Ma KEY STAGE 3 Mathematics test TIER 6 8 Paper 1 Calculator not allowed First name Last name School 2009 Remember The test is 1 hour long. You must not use a calculator for any question in this test. You

More information

Expression. Variable Equation Polynomial Monomial Add. Area. Volume Surface Space Length Width. Probability. Chance Random Likely Possibility Odds

Expression. Variable Equation Polynomial Monomial Add. Area. Volume Surface Space Length Width. Probability. Chance Random Likely Possibility Odds Isosceles Triangle Congruent Leg Side Expression Equation Polynomial Monomial Radical Square Root Check Times Itself Function Relation One Domain Range Area Volume Surface Space Length Width Quantitative

More information

Factoring and Applications

Factoring and Applications Factoring and Applications What is a factor? The Greatest Common Factor (GCF) To factor a number means to write it as a product (multiplication). Therefore, in the problem 48 3, 4 and 8 are called the

More information

Grade 5: Multiplication of Whole Numbers = =

Grade 5: Multiplication of Whole Numbers = = 5.3.1 Name Grade 5: Multiplication of Whole Numbers 1. Write in expanded form and word form. 2687.34 = 7587.36 = 2. Mary wanted to know about how much money she would need to buy 8 boxes of crayons at

More information

Subtracting Negative Integers

Subtracting Negative Integers Subtracting Negative Integers Notes: Comparison of CST questions to the skill of subtracting negative integers. 5 th Grade/65 NS2.1 Add, subtract, multiply and divide with decimals; add with negative integers;

More information

Click on the links below to jump directly to the relevant section

Click on the links below to jump directly to the relevant section Click on the links below to jump directly to the relevant section Basic review Writing fractions in simplest form Comparing fractions Converting between Improper fractions and whole/mixed numbers Operations

More information

Common Multiples. List the multiples of 3. The multiples of 3 are 3 1, 3 2, 3 3, 3 4,...

Common Multiples. List the multiples of 3. The multiples of 3 are 3 1, 3 2, 3 3, 3 4,... .2 Common Multiples.2 OBJECTIVES 1. Find the least common multiple (LCM) of two numbers 2. Find the least common multiple (LCM) of a group of numbers. Compare the size of two fractions In this chapter,

More information

FACTORS AND MULTIPLES Answer Key

FACTORS AND MULTIPLES Answer Key I. Find prime factors by factor tree method FACTORS AND MULTIPLES Answer Key a. 768 2 384 2 192 2 96 2 48 2 24 2 12 2 6 2 3 768 = 2*2*2*2*2*2*2*2 *3 b. 1608 3 536 2 268 2 134 2 67 1608 = 3*2*2*2*67 c.

More information

3 rd Grade SLIP Problems. 4 He s and an Ah H E H E H E + H E A H

3 rd Grade SLIP Problems. 4 He s and an Ah H E H E H E + H E A H 4 He s and an Ah H E H E H E + H E A H In the addition problem, each letter stands for a digit and different letters stand for different digits. What digits do the letters H, E, and A each represent? A

More information

EXPONENTS. To the applicant: KEY WORDS AND CONVERTING WORDS TO EQUATIONS

EXPONENTS. To the applicant: KEY WORDS AND CONVERTING WORDS TO EQUATIONS To the applicant: The following information will help you review math that is included in the Paraprofessional written examination for the Conejo Valley Unified School District. The Education Code requires

More information

Lesson 4: Efficiently Adding Integers and Other Rational Numbers

Lesson 4: Efficiently Adding Integers and Other Rational Numbers Classwork Example 1: Rule for Adding Integers with Same Signs a. Represent the sum of 3 + 5 using arrows on the number line. i. How long is the arrow that represents 3? ii. iii. How long is the arrow that

More information

Repetition and Loops. Additional Python constructs that allow us to effect the (1) order and (2) number of times that program statements are executed.

Repetition and Loops. Additional Python constructs that allow us to effect the (1) order and (2) number of times that program statements are executed. New Topic Repetition and Loops Additional Python constructs that allow us to effect the (1) order and (2) number of times that program statements are executed. These constructs are the 1. while loop and

More information

TEKS TAKS 2010 STAAR RELEASED ITEM STAAR MODIFIED RELEASED ITEM

TEKS TAKS 2010 STAAR RELEASED ITEM STAAR MODIFIED RELEASED ITEM 7 th Grade Math TAKS-STAAR-STAAR-M Comparison Spacing has been deleted and graphics minimized to fit table. (1) Number, operation, and quantitative reasoning. The student represents and uses numbers in

More information