Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Statistics Final Exam Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Assume that X has a normal distribution, and find the indicated probability. 1) The mean is μ = 60.0 and the standard deviation is σ = 4.0. Find the probability that X is less than A) B) C) D) ) 2) The mean is μ = 15.2 and the standard deviation is σ = 0.9. Find the probability that X is greater than A) B) C) D) ) 3) The mean is μ = 15.2 and the standard deviation is σ = 0.9. Find the probability that X is between 14.3 and A) B) C) D) ) 4) The amount of rainfall in January in a certain city is normally distributed with a mean of 4.6 inches and a standard deviation of 0.3 inches. Find the value of the quartile Q1. A) 4.8 B) 4.5 C)4.4 D) 1.2 4) Find the indicated probability. 5) The weekly salaries of teachers in one state are normally distributed with a mean of $490 and a standard deviation of $45. What is the probability that a randomly selected teacher earns more than $525 a week? A) B) C) D) ) 6) The amount of snowfall falling in a certain mountain range is normally distributed with a mean of 74 inches, and a standard deviation of 12 inches. What is the probability that the mean annual snowfall during 36 randomly picked years will exceed 76.8 inches? A) B) C) D) ) 7) The weights of the fish in a certain lake are normally distributed with a mean of 12 lb and a standard deviation of 12. If 16 fish are randomly selected, what is the probability that the mean weight will be between 9.6 and 15.6 lb? A) B) C) D) ) Estimate the indicated probability by using the normal distribution as an approximation to the binomial distribution. 8) A certain question on a test is answered correctly by 22% of the respondents. Estimate the 8) probability that among the next 150 responses there will be at most 40 correct answers. A) B) C) D)

2 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Construct a normal probability plot of the given data. Use your plot to determine whether the data come from a normally distributed population. 9) The systolic blood pressure (in mmhg) is given below for a sample of 12 men aged 9) between 60 and y x MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 10) Find the critical value zα/2 that corresponds to a degree of confidence of 98%. A) B) 2.05 C) 2.33 D) ) Find the margin of error for the 95% confidence interval used to estimate the population proportion. 11) n = 169, x = 107 A) B) C) D) ) 12) In a survey of 4100 T.V. viewers, 20% said they watch network news programs. A) B) C) D) ) Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population proportion p. 13) n = 58, x = 28; 95 percent 13) A) < p < B) < p < C)0.374 < p < D) < p < Find the minimum sample size you should use to assure that your estimate of p^will be within the required margin of error around the population p. 14) Margin of error: 0.002; confidence level: 93%; p^ and q^ unknown A) 204,756 B) 204,757 C) 410 D) ) 15) Margin of error: 0.01; confidence level: 95%; from a prior study, p^ is estimated by the decimal equivalent of 69%. A) 26,507 B) 8218 C) 14,184 D) ) 2

3 Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population proportion p. 16) When 306 college students are randomly selected and surveyed, it is found that 115 own a car. Find 16) a 99% confidence interval for the true proportion of all college students who own a car. A) < p < B) < p < C)0.305 < p < D) < p < ) Of 129 randomly selected adults, 32 were found to have high blood pressure. Construct a 95% confidence interval for the true percentage of all adults that have high blood pressure. A) 15.9% < p < 33.7% B) 15.0% < p < 34.6% C)17.4% < p < 32.3% D) 18.5% < p < 31.1% 17) 18) A newspaper article about the results of a poll states: "In theory, the results of such a poll, in 99 cases out of 100 should differ by no more than 6 percentage points in either direction from what would have been obtained by interviewing all voters in the United States." Find the sample size suggested by this statement. A) 461 B) 19 C)268 D) ) Determine whether the given conditions justify using the margin of error E = z α/2 σ/ n when finding a confidence interval estimate of the population mean μ. 19) The sample size is n = 286 and σ = ) A) No B) Yes Use the confidence level and sample data to find the margin of error E. 20) Weights of eggs: 95% confidence; n = 47, x = 1.44 oz, σ = 0.39 oz A) 6.86 oz B) 0.09 oz C)0.11 oz D) 0.02 oz 20) Use the confidence level and sample data to find a confidence interval for estimating the population μ. 21) Test scores: n = 109, x = 79.1, σ = 6.9; 99 percent A) 77.8 < μ < 80.4 B) 77.4 < μ < 80.8 C)78.0 < μ < 80.2 D) 77.6 < μ < ) A laboratory tested 90 chicken eggs and found that the mean amount of cholesterol was 230 milligrams with σ = 16.0 milligrams. Construct a 95 percent confidence interval for the true mean cholesterol content, μ, of all such eggs. A) 227 < μ < 233 B) 226 < μ < 233 C)228 < μ < 234 D) 226 < μ < ) 22) Use the margin of error, confidence level, and standard deviation σ to find the minimum sample size required to estimate an unknown population mean μ. 23) Margin of error: $121, confidence level: 95%, σ = $528 23) A) 64 B) 4 C)2 D) 74 Do one of the following, as appropriate: (a) Find the critical value zα/2, (b) find the critical value tα/2, (c) state that neither the normal nor the t distribution applies. 24) 99%; n = 17; σ is unknown; population appears to be normally distributed. A) zα/2 = B) tα/2 = C)zα/2 = D) tα/2 = ) 25) 98%; n = 7; σ = 27; population appears to be normally distributed. A) zα/2 = 2.33 B) tα/2 = C)zα/2 = 2.05 D) tα/2 = ) 3

4 Find the margin of error. _ 26) 95% confidence interval; n = 91 ; x = 72, s = 11.4 A) 4.57 B) 2.03 C) 2.13 D) ) Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population mean μ. Assume that the population has a normal distribution. 27) n = 30, x = 86.5, s = 10.3, 90 percent A) < μ < B) < μ < C)83.31 < μ < D) < μ < ) 28) A laboratory tested twelve chicken eggs and found that the mean amount of cholesterol was 193 milligrams with s = 15.4 milligrams. Construct a 95 percent confidence interval for the true mean cholesterol content of all such eggs. A) < μ < B) < μ < C)183.3 < μ < D) < μ < ) 29) Find the critical value χ 2 R corresponding to a sample size of 11 and a confidence level of 90 29) percent. A) 3.94 B) C) D) Use the given degree of confidence and sample data to find a confidence interval for the population standard deviation σ. Assume that the population has a normal distribution. 30) Weights of men: 90% confidence; n = 14, x = lb, s = 12.6 lb A) 9.9 lb < σ < 16.3 lb B) 9.6 lb < σ < 18.7 lb C)10.2 lb < σ < 2.7 lb D) 9.3 lb < σ < 17.7 lb 30) Find the appropriate minimum sample size. 31) You want to be 99% confident that the sample standard deviation s is within 5% of the population standard deviation. A) 2,638 B) 2,434 C) 923 D) 1,335 31) Use the given degree of confidence and sample data to find a confidence interval for the population standard deviation σ. Assume that the population has a normal distribution. 32) The daily intakes of milk (in ounces) for ten randomly selected people were: 32) Find a 99 percent confidence interval for the population standard deviation σ. A) (3.38, 11.20) B) (0.83, 3.28) C)(3.27, 11.20) D) (3.38, 12.46) Express the null hypothesis H0 and the alternative hypothesis H1in symbolic form. Use the correct symbol (μ, p, σ )for the indicated parameter. 33) A skeptical paranormal researcher claims that the proportion of Americans that have seen a UFO, p, is less than 2 in every one thousand. A) H0: p < B) H0: p = C)H0: p = D) H0: p > H1: p H1: p > H1: p < H1: p ) 4

5 34) Carter Motor Company claims that its new sedan, the Libra, will average better than 30 miles per gallon in the city. Use μ, the true average mileage of the Libra. A) H0: μ = 30 H1: μ < 30 B) H0: μ < 30 H1: μ 30 C)H0: μ = 30 H1: μ > 30 D) H0: μ > 30 H1: μ 30 34) 35) A researcher claims that 62% of voters favor gun control. A) H0: p = 0.62 H1: p 0.62 B) H0: p 0.62 H1: p < 0.62 C)H0: p 0.62 H1: p = 0.62 D) H0: p < 0.62 H1: p ) Use the given information to find the P-value. 36) The test statistic in a left-tailed test is z = A) B) C) D) ) 37) The test statistic in a two-tailed test is z = A) B) C) D) ) Formulate the indicated conclusion in nontechnical terms. Be sure to address the original claim. 38) A cereal company claims that the mean weight of the cereal in its packets is at least 14 oz. Assuming that a hypothesis test of the claim has been conducted and that the conclusion is to reject the null hypothesis, state the conclusion in nontechnical terms. A) There is not sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean weight is at least 14 oz. B) There is not sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean weight is less than 14 oz. C)There is sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean weight is less than 14 oz. D) There is sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean weight is at least 14 oz. 38) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Identify the null hypothesis, alternative hypothesis, test statistic, P-value, conclusion about the null hypothesis, and final conclusion that addresses the original claim. 39) Various temperature measurements are recorded at different times for a particular city. 39) The mean of 20 C is obtained for 40 temperatures on 40 different days. Assuming that σ = 1.5 C, test the claim that the population mean is 23 C. Use a 0.05 significance level. Test the given claim using the traditional method of hypothesis testing. Assume that the sample has been randomly selected from a population with a normal distribution. 40) In tests of a computer component, it is found that the mean time between failures is ) hours. A modification is made which is supposed to increase the time between failures. Tests on a random sample of 10 modified components resulted in the following times (in hours) between failures At the 0.05 significance level, test the claim that for the modified components, the mean time between failures is greater than 520 hours. 5

6 Use the traditional method to test the given hypothesis. Assume that the population is normally distributed and that the sample has been randomly selected. 41) The standard deviation of math test scores at one high school is A teacher claims that 41) the standard deviation of the girls' test scores is smaller than A random sample of 22 girls results in scores with a standard deviation of Use a significance level of 0.01 to test the teacher's claim. 42) a) An Accountemps survey of 150 executives showed that 44% of them say that little or no knowledge of the company is the most common mistake made by candidates during job interviews. Use a 0.05 significance level to test the claim that less than half of all executives identify that error as being the most common job interviewing error. 42) b) Glamour magazine sponsored a survey of 2500 prospective brides and found that 60% of them spent less than $750 on their wedding gown. Use a 0.01 significance level to test the claim that less than 62% of brides spend less than $750 on their wedding gown. c) A student of the author randomly selected 70 packets of sugar and weighed the contents of each packet, getting a mean of grams and a standard deviation of grams. Test the claim that the weights of the sugar packets have a mean equal to 3.5 grams, as indicated on the label. d) The Orange County Bureau of Weights and Measures received complaints that the Windsor Bottling Company was cheating consumers by putting less than 12 ounces of root beer in its cans. When 24 cans are randomly selected and measured, the amounts are found to have a mean of 11.4 ounces and a standard deviation of 0.62 ounces. Use the sample data to test the claim that consumers are being cheated. e) In clinical tests of the drug Lipitor, 863 patients experience flu symptoms. Use a 0.01 significance level to test the claim that the percentage of treated patients with flu symptoms is greater than the 1.9% rate for patients not given the treatment. f) For a simple random sample of adults, IQ scores are normally distributed with a mean of 100 and a standard deviation of 15. A simple random sample of 13 statistics professors yields a standard deviation of s=7.2. A psychologist is quite sure that statistics professors have IQ scores that have a mean greater than 100. He claims that statistics professors have IQ scores with a standard deviation equal to 15, the same standard deviation for the general population. Assume that IQ scores of statistics professors are normally distributed and use a 0.05 significance level to test the claim that σ = 15. g) A calculator randomly generates 50 numbers with μ = 100 and σ = 15. One such generated sample of 50 values has a mean of 98.4 and a standard deviation of Use a.10 significance level to test the claim that the sample actually does come from a population with a mean equal to 100. h) A premed student plans to collect her sample to test the claim that the mean body temperature is less than 98.6 degrees, as is commonly believed. She collects data froom 12 people. She measures their body temperatures and obtains 12 scores not listed below. Use a 0.05 significance level to test the 6

7 claim that these body temperatures come from a population with a mean that is less than 98.6 degrees. i) Women have heights with a mean of 64.1 inches and a standard deviation of 2.52 inches. The sample of 40 heights have a mean of inches and a standard deviation of 2.74 inches. Use a 0.05 significance level to test the claim that this sample is from a population with a standard deviation equal to 2.52 inches. 7

8 Answer Key Testname: STATISTICS FINAL EXAM REVIEW 1) C 2) C 3) B 4) C 5) A 6) A 7) C 8) D 9) Because the points lie roughly on a straight line, it appears that the data come from a normally distributed population. 10) C 11) B 12) A 13) D 14) B 15) B 16) C 17) C 18) A 19) B 20) C 21) B 22) A 23) D 24) B 25) A 26) D 27) C 28) B 29) B 30) B 31) D 32) D 33) C 34) C 8

9 Answer Key Testname: STATISTICS FINAL EXAM REVIEW 35) A 36) B 37) B 38) D 39) H0: μ = 23; H1: μ > 23. Test statistic: z = ;. P-value: Because the P-value of is less than the significance level of α = 0.05,we reject the null hypothesis. 40) Test statistic: t = Critical value: t = Reject H0. There is sufficient evidence to support the claim that the mean is greater than 520 hours. 41) Test statistic: X2 = Critical value: X2 = Fail to reject H0. There is not sufficient evidence to support the claim that the standard deviation of the girls' test scores is smaller than ) 9

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 8-9 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer:

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer: Review for Test 5 STA 2023 spr 2014 Name Given the linear correlation coefficient r and the sample size n, determine the critical values of r and use your finding to state whether or not the given r represents

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Stats: Test Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Provide an appropriate response. ) Given H0: p 0% and Ha: p < 0%, determine

More information

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 Math 210 - Exam 4 - Sample Exam 1) What is the p-value for testing H1: µ < 90 if the test statistic is t=-1.592 and n=8? A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 2) The owner of a football team claims that

More information

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Express the null hypothesis. 1) Which could be the null hypothesis for the true proportion

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

Prob & Stats. Chapter 9 Review

Prob & Stats. Chapter 9 Review Chapter 9 Review Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the two samples are independent simple random samples selected from normally

More information

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4:

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4: Name: Date: 1. Determine whether each of the following statements is true or false. A) The margin of error for a 95% confidence interval for the mean increases as the sample size increases. B) The margin

More information

Basic Statistics Self Assessment Test

Basic Statistics Self Assessment Test Basic Statistics Self Assessment Test Professor Douglas H. Jones PAGE 1 A soda-dispensing machine fills 12-ounce cans of soda using a normal distribution with a mean of 12.1 ounces and a standard deviation

More information

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8 CHAPTER 8 Learning Objectives C H A P T E R E I G H T Hypothesis Testing 1 Outline 8-1 Steps in Traditional Method 8-2 z Test for a Mean 8-3 t Test for a Mean 8-4 z Test for a Proportion 8-5 2 Test for

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35

Practice Exam. 1. What is the median of this data? A) 64 B) 63.5 C) 67.5 D) 59 E) 35 Practice Exam Use the following to answer questions 1-2: A census is done in a given region. Following are the populations of the towns in that particular region (in thousands): 35, 46, 52, 63, 64, 71,

More information

Sample Exam #1 Elementary Statistics

Sample Exam #1 Elementary Statistics Sample Exam #1 Elementary Statistics Instructions. No books, notes, or calculators are allowed. 1. Some variables that were recorded while studying diets of sharks are given below. Which of the variables

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY PRACTICE TEST/EXAM 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Identify the given random variable as being discrete or continuous.

More information

Hypothesis Testing (unknown σ)

Hypothesis Testing (unknown σ) Hypothesis Testing (unknown σ) Business Statistics Recall: Plan for Today Null and Alternative Hypotheses Types of errors: type I, type II Types of correct decisions: type A, type B Level of Significance

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

Chapter 7. Section Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 7. Section Introduction to Hypothesis Testing Section 7.1 - Introduction to Hypothesis Testing Chapter 7 Objectives: State a null hypothesis and an alternative hypothesis Identify type I and type II errors and interpret the level of significance Determine

More information

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 1 Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing 8-3 Testing a Claim About a Proportion 8-5 Testing a Claim About a Mean: s Not Known 8-6 Testing

More information

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers 1. (Review of some terminology from Section 7.1) In a state with 459,341 voters, a poll of 2300 voters finds that 45 percent support the Republican candidate,

More information

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Provide an appropriate response. 1) In a sample of 10 randomly selected employees, it was found that their mean height was 63.4 inches. From previous studies,

More information

Name: Date: D) 3141 3168

Name: Date: D) 3141 3168 Name: Date: 1. A sample of 25 different payroll departments found that the employees worked an average of 310.3 days a year with a standard deviation of 23.8 days. What is the 90% confidence interval for

More information

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 1. Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING MULTIPLE CHOICE 56. In testing the hypotheses H 0 : µ = 50 vs. H 1 : µ 50, the following information is known: n = 64, = 53.5, and σ = 10. The standardized

More information

Homework 5 Solutions

Homework 5 Solutions Math 130 Assignment Chapter 18: 6, 10, 38 Chapter 19: 4, 6, 8, 10, 14, 16, 40 Chapter 20: 2, 4, 9 Chapter 18 Homework 5 Solutions 18.6] M&M s. The candy company claims that 10% of the M&M s it produces

More information

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%.

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%. Chapter 7-8 Exam Name: Answer the questions in the spaces provided. If you run out of room, show your work on a separate paper clearly numbered and attached to this exam. Please indicate which program

More information

Hypothesis testing for µ:

Hypothesis testing for µ: University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 13 Elements of a hypothesis test: Hypothesis testing Instructor: Nicolas Christou 1. Null hypothesis, H 0 (always =). 2. Alternative

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Objectives: To see how confidence intervals are used to estimate a population proportion, a population mean, a difference in population proportions, or a difference

More information

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Outline: 6.4 Confidence Intervals for the Standard Deviation 7.5 Hypothesis testing for Standard Deviation Section 6.4 Objectives Interpret

More information

Statistical Inference

Statistical Inference Statistical Inference Idea: Estimate parameters of the population distribution using data. How: Use the sampling distribution of sample statistics and methods based on what would happen if we used this

More information

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests Intro to Significance Tests Name Hr For the following pairs, indicate whether they are legitimate hypotheses and why. 1. 2. 3. 4. For each situation, state the null and alternate hypothesis. (Define your

More information

Hypothesis Testing Population Mean

Hypothesis Testing Population Mean Z-test About One Mean ypothesis Testing Population Mean The Z-test about a mean of population we are using is applied in the following three cases: a. The population distribution is normal and the population

More information

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: HypoTesting Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A Type II error is committed if we make: a. a correct decision when the

More information

Probability and Statistics Lecture 9: 1 and 2-Sample Estimation

Probability and Statistics Lecture 9: 1 and 2-Sample Estimation Probability and Statistics Lecture 9: 1 and -Sample Estimation to accompany Probability and Statistics for Engineers and Scientists Fatih Cavdur Introduction A statistic θ is said to be an unbiased estimator

More information

Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS

Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS Stats for Strategy Exam 1 In-Class Practice Questions DIRECTIONS Choose the single best answer for each question. Discuss questions with classmates, TAs and Professor Whitten. Raise your hand to check

More information

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0 Hypothesis test In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing a claim about a property

More information

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218 FINAL EXAM REVIEW Name ) The table lists the smoking habits of a group of college students. Sex Non-smoker Regular Smoker Heavy Smoker Total Man 5 52 5 92 Woman 8 2 2 220 Total 22 2 If a student is chosen

More information

Lesson 17: Margin of Error When Estimating a Population Proportion

Lesson 17: Margin of Error When Estimating a Population Proportion Margin of Error When Estimating a Population Proportion Classwork In this lesson, you will find and interpret the standard deviation of a simulated distribution for a sample proportion and use this information

More information

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING The TI-83 Plus and TI-84 Plus fully support hypothesis testing. Use the key, then highlight TESTS. The options used in Chapter 9 are given on the two screens. TESTING A SINGLE

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing 1) Hypothesis testing and confidence interval estimation are essentially two totally different statistical procedures

More information

Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice!

Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice! Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice!) Part A - Multiple Choice Indicate the best choice

More information

General Method: Difference of Means. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n 1, n 2 ) 1.

General Method: Difference of Means. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n 1, n 2 ) 1. General Method: Difference of Means 1. Calculate x 1, x 2, SE 1, SE 2. 2. Combined SE = SE1 2 + SE2 2. ASSUMES INDEPENDENT SAMPLES. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n

More information

6. Decide which method of data collection you would use to collect data for the study (observational study, experiment, simulation, or survey):

6. Decide which method of data collection you would use to collect data for the study (observational study, experiment, simulation, or survey): MATH 1040 REVIEW (EXAM I) Chapter 1 1. For the studies described, identify the population, sample, population parameters, and sample statistics: a) The Gallup Organization conducted a poll of 1003 Americans

More information

Chapter 8. Hypothesis Testing

Chapter 8. Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing Hypothesis In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing

More information

Chapter 14: 1-6, 9, 12; Chapter 15: 8 Solutions When is it appropriate to use the normal approximation to the binomial distribution?

Chapter 14: 1-6, 9, 12; Chapter 15: 8 Solutions When is it appropriate to use the normal approximation to the binomial distribution? Chapter 14: 1-6, 9, 1; Chapter 15: 8 Solutions 14-1 When is it appropriate to use the normal approximation to the binomial distribution? The usual recommendation is that the approximation is good if np

More information

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters.

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters. Sample Multiple Choice Questions for the material since Midterm 2. Sample questions from Midterms and 2 are also representative of questions that may appear on the final exam.. A randomly selected sample

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Practice problems - chapter 12-1 and 2 proportions for inference - Z Distributions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide

More information

Complement: 0.4 x 0.8 = =.6

Complement: 0.4 x 0.8 = =.6 Homework Chapter 5 Name: 1. Use the graph below 1 a) Why is the total area under this curve equal to 1? Rectangle; A = LW A = 1(1) = 1 b) What percent of the observations lie above 0.8? 1 -.8 =.2; A =

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2. Ch. 6 Confidence Intervals 6.1 Confidence Intervals for the Mean (Large Samples) 1 Find a Critical Value 1) Find the critical value zc that corresponds to a 94% confidence level. A) ±1.88 B) ±1.645 C)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0. Ch. 5 Normal Probability Distributions 5.1 Introduction to Normal Distributions and the Standard Normal Distribution 1 Find Areas Under the Standard Normal Curve 1) Find the area under the standard normal

More information

8 6 X 2 Test for a Variance or Standard Deviation

8 6 X 2 Test for a Variance or Standard Deviation Section 8 6 x 2 Test for a Variance or Standard Deviation 437 This test uses the P-value method. Therefore, it is not necessary to enter a significance level. 1. Select MegaStat>Hypothesis Tests>Proportion

More information

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015)

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015) PART 1: Multiple Choice Questions: 1) A study was conducted to compare five different training programs for improving endurance. Forty subjects were randomly divided into five groups of eight subjects

More information

Stats Review Chapters 9-10

Stats Review Chapters 9-10 Stats Review Chapters 9-10 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1 Unit 2 Review Name Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class midpoints of the first class. (c) class boundaries of the first class. 1) Miles (per day) 1-2 9 3-4 22 5-6

More information

STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Correct answers are in bold italics.. This scenario applies to Questions 1 and 2: A study was done to compare the lung capacity of coal miners

More information

Answers: a. 87.5325 to 92.4675 b. 87.06 to 92.94

Answers: a. 87.5325 to 92.4675 b. 87.06 to 92.94 1. The average monthly electric bill of a random sample of 256 residents of a city is $90 with a standard deviation of $24. a. Construct a 90% confidence interval for the mean monthly electric bills of

More information

Margin of Error When Estimating a Population Proportion

Margin of Error When Estimating a Population Proportion Margin of Error When Estimating a Population Proportion Student Outcomes Students use data from a random sample to estimate a population proportion. Students calculate and interpret margin of error in

More information

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Chapter 8 Student Lecture Notes 8-1 Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Fall 26 Fundamentals of Business Statistics 1 Chapter Goals After completing this chapter, you should be able to: Formulate

More information

AP * Statistics Review

AP * Statistics Review AP * Statistics Review Confidence Intervals Teacher Packet AP* is a trademark of the College Entrance Examination Board. The College Entrance Examination Board was not involved in the production of this

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Review Test 1 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use common sense to determine whether the given event is impossible; possible, but very

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE QUIZ/CHAPTER 1. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE QUIZ/CHAPTER 1. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 103/GRACEY PRACTICE QUIZ/CHAPTER 1 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use common sense to determine whether the given event

More information

Mind on Statistics. Chapter 12

Mind on Statistics. Chapter 12 Mind on Statistics Chapter 12 Sections 12.1 Questions 1 to 6: For each statement, determine if the statement is a typical null hypothesis (H 0 ) or alternative hypothesis (H a ). 1. There is no difference

More information

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Multiple Choice (50 minutes) Instructions: 1. This is a closed book exam. 2. You may use the STAT 151 formula sheets and

More information

Hypothesis Testing I

Hypothesis Testing I ypothesis Testing I The testing process:. Assumption about population(s) parameter(s) is made, called null hypothesis, denoted. 2. Then the alternative is chosen (often just a negation of the null hypothesis),

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Frank's Furniture employees earned the following

More information

Determine whether the data are qualitative or quantitative. 8) the colors of automobiles on a used car lot Answer: qualitative

Determine whether the data are qualitative or quantitative. 8) the colors of automobiles on a used car lot Answer: qualitative Name Score: Math 227 Review Exam 1 Chapter 2& Fall 2011 ********************************************************************************************************************** SHORT ANSWER. Show work on

More information

8-2 Basics of Hypothesis Testing. Definitions. Rare Event Rule for Inferential Statistics. Null Hypothesis

8-2 Basics of Hypothesis Testing. Definitions. Rare Event Rule for Inferential Statistics. Null Hypothesis 8-2 Basics of Hypothesis Testing Definitions This section presents individual components of a hypothesis test. We should know and understand the following: How to identify the null hypothesis and alternative

More information

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as...

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as... HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1 PREVIOUSLY used confidence intervals to answer questions such as... You know that 0.25% of women have red/green color blindness. You conduct a study of men

More information

A POPULATION MEAN, CONFIDENCE INTERVALS AND HYPOTHESIS TESTING

A POPULATION MEAN, CONFIDENCE INTERVALS AND HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 5. A POPULATION MEAN, CONFIDENCE INTERVALS AND HYPOTHESIS TESTING 5.1 Concepts When a number of animals or plots are exposed to a certain treatment, we usually estimate the effect of the treatment

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STT315 Practice Ch 5-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) The length of time a traffic signal stays green (nicknamed

More information

Chapter 8: Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 8: Introduction to Hypothesis Testing Chapter 8: Introduction to Hypothesis Testing We re now at the point where we can discuss the logic of hypothesis testing. This procedure will underlie the statistical analyses that we ll use for the remainder

More information

UCLA STAT 13 Statistical Methods - Final Exam Review Solutions Chapter 7 Sampling Distributions of Estimates

UCLA STAT 13 Statistical Methods - Final Exam Review Solutions Chapter 7 Sampling Distributions of Estimates UCLA STAT 13 Statistical Methods - Final Exam Review Solutions Chapter 7 Sampling Distributions of Estimates 1. (a) (i) µ µ (ii) σ σ n is exactly Normally distributed. (c) (i) is approximately Normally

More information

Power and Sample Size Determination

Power and Sample Size Determination Power and Sample Size Determination Bret Hanlon and Bret Larget Department of Statistics University of Wisconsin Madison November 3 8, 2011 Power 1 / 31 Experimental Design To this point in the semester,

More information

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6 MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania MATH 214 (NOTES) p. 1/6 "Pepsi" problem A market research consultant hired by the Pepsi-Cola Co. is interested

More information

Chapter 10 - Practice Problems 1

Chapter 10 - Practice Problems 1 Chapter 10 - Practice Problems 1 1. A researcher is interested in determining if one could predict the score on a statistics exam from the amount of time spent studying for the exam. In this study, the

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 1 Introduction to Statistics 1.1 An Overview of Statistics 1 Distinguish Between a Population and a Sample Identify the population and the sample. survey of 1353 American households found that 18%

More information

= 2.0702 N(280, 2.0702)

= 2.0702 N(280, 2.0702) Name Test 10 Confidence Intervals Homework (Chpt 10.1, 11.1, 12.1) Period For 1 & 2, determine the point estimator you would use and calculate its value. 1. How many pairs of shoes, on average, do female

More information

Density Curve. A density curve is the graph of a continuous probability distribution. It must satisfy the following properties:

Density Curve. A density curve is the graph of a continuous probability distribution. It must satisfy the following properties: Density Curve A density curve is the graph of a continuous probability distribution. It must satisfy the following properties: 1. The total area under the curve must equal 1. 2. Every point on the curve

More information

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 Name Lab Section ID # INSTRUCTIONS: Write your name, lab section #, and ID# above. Note the statement at the bottom of this page that you must sign when you are finished with

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

Example Hypotheses. Chapter 8-2: Basics of Hypothesis Testing. A newspaper headline makes the claim: Most workers get their jobs through networking

Example Hypotheses. Chapter 8-2: Basics of Hypothesis Testing. A newspaper headline makes the claim: Most workers get their jobs through networking Chapter 8-2: Basics of Hypothesis Testing Two main activities in statistical inference are using sample data to: 1. estimate a population parameter forming confidence intervals 2. test a hypothesis or

More information

9.1 Basic Principles of Hypothesis Testing

9.1 Basic Principles of Hypothesis Testing 9. Basic Principles of Hypothesis Testing Basic Idea Through an Example: On the very first day of class I gave the example of tossing a coin times, and what you might conclude about the fairness of the

More information

Confidence level. Most common choices are 90%, 95%, or 99%. (α = 10%), (α = 5%), (α = 1%)

Confidence level. Most common choices are 90%, 95%, or 99%. (α = 10%), (α = 5%), (α = 1%) Confidence Interval A confidence interval (or interval estimate) is a range (or an interval) of values used to estimate the true value of a population parameter. A confidence interval is sometimes abbreviated

More information

Null Hypothesis Significance Testing Signifcance Level, Power, t-tests Spring 2014 Jeremy Orloff and Jonathan Bloom

Null Hypothesis Significance Testing Signifcance Level, Power, t-tests Spring 2014 Jeremy Orloff and Jonathan Bloom Null Hypothesis Significance Testing Signifcance Level, Power, t-tests 18.05 Spring 2014 Jeremy Orloff and Jonathan Bloom Simple and composite hypotheses Simple hypothesis: the sampling distribution is

More information

STATISTICS 8, FINAL EXAM. Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4

STATISTICS 8, FINAL EXAM. Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4 STATISTICS 8, FINAL EXAM NAME: KEY Seat Number: Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4 Make sure you have 8 pages. You will be provided with a table as well, as a separate

More information

Confidence Interval: pˆ = E = Indicated decision: < p <

Confidence Interval: pˆ = E = Indicated decision: < p < Hypothesis (Significance) Tests About a Proportion Example 1 The standard treatment for a disease works in 0.675 of all patients. A new treatment is proposed. Is it better? (The scientists who created

More information

Practice Midterm Exam #2

Practice Midterm Exam #2 The Islamic University of Gaza Faculty of Engineering Department of Civil Engineering 12/12/2009 Statistics and Probability for Engineering Applications 9.2 X is a binomial random variable, show that (

More information

How to Conduct a Hypothesis Test

How to Conduct a Hypothesis Test How to Conduct a Hypothesis Test The idea of hypothesis testing is relatively straightforward. In various studies we observe certain events. We must ask, is the event due to chance alone, or is there some

More information

Statistiek I. t-tests. John Nerbonne. CLCG, Rijksuniversiteit Groningen. John Nerbonne 1/35

Statistiek I. t-tests. John Nerbonne. CLCG, Rijksuniversiteit Groningen.  John Nerbonne 1/35 Statistiek I t-tests John Nerbonne CLCG, Rijksuniversiteit Groningen http://wwwletrugnl/nerbonne/teach/statistiek-i/ John Nerbonne 1/35 t-tests To test an average or pair of averages when σ is known, we

More information

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice Name: 1. The following bar graph gives the percent of owners of three brands of trucks who are satisfied with their truck. From this graph, we may conclude

More information

Statistical Inference and t-tests

Statistical Inference and t-tests 1 Statistical Inference and t-tests Objectives Evaluate the difference between a sample mean and a target value using a one-sample t-test. Evaluate the difference between a sample mean and a target value

More information

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96 1 Final Review 2 Review 2.1 CI 1-propZint Scenario 1 A TV manufacturer claims in its warranty brochure that in the past not more than 10 percent of its TV sets needed any repair during the first two years

More information

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 1. An ecologist studying acid rain takes measurements of the ph in 12 randomly selected Adirondack lakes. The results are as follows: 3.0 6.5 5.0 4.2 5.5 4.7 3.4 6.8

More information