Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand"

Transcription

1 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economyʹs A) intermediate goods demanded at all price levels. B) intermediate goods demanded at a particular price level. C) final goods and services demanded at a particular price level. D) final goods and services demanded at different price levels. 2) The total quantity of an economyʹs final goods and services demanded at different price levels is A) the aggregate supply curve. B) the aggregate demand curve. C) the Phillips curve. D) the aggregate expenditure function. 3) According to the quantity theory of money, changes in the money supply are A) unrelated to changes in the price level. B) unrelated to changes in inflation. C) unrelated to shifts in the aggregate demand curve. D) the primary source of changes in aggregate spending. 4) The quantity theory of money concludes that changes in aggregate spending are primarily determined by changes in A) government spending and taxes. B) the velocity of money. C) interest rates. D) the money supply.

2 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 595 5) The average number of times per year that a dollar is spent on final goods and services is called A) velocity. B) acceleration. C) the equation of exchange. D) nominal output. 6) Suppose nominal GDP is equal to $200 trillion and the money supply equals $50 trillion. In this case, the velocity of money is equal to. A) 1 B) 2 C) 4 D) 5 7) Suppose real GDP is equal to $100 trillion, the money supply is equal to $50 trillion and the price level is equal to 2. In this case, the velocity of money is equal to. A) 1 B) 2 C) 4 D) 5 8) The quantity theory of money is derived from A) the concept of velocity. B) the Keynesian monetary transmission mechanism. C) the equation of exchange. D) the money supply.

3 596 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 9) As approached through the quantity theory of money, aggregate demand is derived from A) the equation of exchange. B) its three component parts: consumer expenditure, investment spending, and government spending. C) its four component parts: consumer expenditure, investment spending, government spending, and net exports. D) the spending multiplier. 10) The aggregate demand curve slopes downward because a decrease in the price level means in the real money supply and therefore a level of real spending. A) an increase; higher B) an increase; lower C) a decrease; lower D) a decrease; higher 11) According to the quantity theory of money approach to aggregate demand, an increase in the money supply, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 12) According to the quantity theory of money approach to aggregate demand, a decrease in the money supply, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply

4 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) One way to derive aggregate demand is by looking at its four component parts, which are: A) consumer expenditures, planned investment spending, government spending, and net exports. B) consumer expenditures, actual investment spending, government spending, and net exports. C) consumer expenditures, planned investment spending, government spending, and gross exports. D) consumer expenditures, planned investment spending, government spending, and taxes. 14) By analyzing aggregate demand through its component parts, we can conclude that, everything else held constant, a decline in the price level causes A) a decline in the real money supply, an increase in interest rates, a decline in investment spending, and a decline in aggregate output demand. B) a decline in the real money supply, a decline in interest rates, an increase in investment spending, and an increase in aggregate output demand. C) an increase in the real money supply, a decline in interest rates, an increase in investment spending, and an increase in aggregate output demand. D) an increase in the real money supply, an increase in interest rates, a decline in investment spending, and a decline in aggregate output demand. 15) By looking at aggregate demand via its component parts, we can conclude that the aggregate demand curve is downward sloping because A) a lower price level, holding the nominal quantity of money constant, leads to a larger quantity of money in real terms, causes the interest rate to fall, and stimulates planned investment spending. B) a lower price level, holding the nominal quantity of money constant, leads to a larger quantity of money in nominal terms, causes the interest rate to rise, and stimulates planned investment spending. C) a higher price level, holding the nominal quantity of money constant, leads to a larger quantity of money in real terms, causes the interest rate to fall, and stimulates planned investment spending. D) a higher price level, holding the nominal quantity of money constant, leads to a smaller quantity of money in real terms, causes the interest rate to fall, and stimulates planned investment spending.

5 598 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 16) By looking at aggregate demand through its component parts, we can conclude that a price level the real quantity of money, higher spending. A) lower; expands; encouraging B) higher; contracts; encouraging C) lower; contracts; discouraging D) higher; expands; encouraging 17) By analyzing aggregate demand via its component parts, we can conclude that changes in the money supply A) have no effect on aggregate demand. B) affect aggregate demand in the opposite direction of the change in government spending. C) affect aggregate demand in the same direction as the change in government spending. D) affect the quantity of aggregate output demand. 18) An increase in government spending, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 19) A decrease in government spending, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply

6 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) A decrease in net taxes, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 21) An increase in net taxes, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 22) Everything else held constant, a balanced budget increase in government spending (that is, an increase in government spending that is matched by an identical increase in net taxes) will A) increase aggregate demand, but not by as much if just government spending increases. B) increase aggregate demand by more than if just government spending increases. C) will not affect aggregate demand. D) decrease aggregate demand. 23) An increase in net exports, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply

7 600 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 24) A decrease in net exports, other things equal, aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 25) Everything else held constant, an increase in planned investment expenditure aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 26) Everything else held constant, a decrease in planned investment expenditure aggregate. C) decreases; supply D) increases; supply 27) Everything else held constant, aggregate demand increases when A) taxes are cut. B) government spending is reduced. C) animal spirits decrease. D) the money supply is reduced.

8 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) Everything else held constant, aggregate demand increases when A) net exports decrease. B) taxes increase. C) planned investment spending increases. D) the money supply decreases. 29) Everything else held constant, which of the following does not cause aggregate demand to increase? A) An increase in net exports. B) An increase in government spending. C) An increase in taxes. D) An increase in consumer optimism. 30) Explain through the component parts of aggregate demand why the aggregate demand curve slopes down with respect to the price level. Be sure to discuss two channels through which changes in prices affect demand. fall in the price level increases the real value of a fixed nominal money supply. This increase in the real money supply lowers interest rates. Lower rates increase investment, thereby increasing aggregate demand. Lower interest rates also cause depreciation of the domestic currency, increasing net exports and aggregate demand Aggregate Supply 1) The aggregate supply curve is the total quantity of A) raw materials offered for sale at different prices. B) final goods and services offered for sale at the current price level. C) final goods and services offered for sale at different price levels. D) intermediate and final goods and service offered for sale at different price levels.

9 602 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 2) The aggregate supply curve shows the relationship between A) the level of inputs and aggregate output. B) the price level and the level of inputs. C) the wage rate and the level of employment. D) the price level and the level of aggregate output supplied. Ques Status: Previous Edition 3) The long-run rate of unemployment to which an economy always gravitates is the A) normal rate of unemployment. B) natural rate of unemployment. C) neutral rate of unemployment. D) inflationary rate of unemployment. 4) The long-run aggregate supply curve is A) a vertical line through the non-inflationary rate of output. B) a vertical line through the current level of output. C) a vertical line through the natural rate level of output. D) a horizontal line through the current level of output. Ques Status: Previous Edition 5) The long-run aggregate supply curve is a vertical line passing through A) the natural rate of output. B) the natural-rate price level. C) the actual rate of unemployment. D) the expected rate of inflation.

10 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 603 6) The short-run aggregate supply curve is upward sloping because in the short run, costs of many factors that go into producing goods and services are, meaning that the price for a unit of output will relative to input prices and the profit per unit will rise. A) fixed; rise B) fixed; fall C) flexible; rise D) flexible; fall 7) The positively sloped short-run aggregate supply curve reflects the assumption that factor prices are A) more flexible than output prices. B) less flexible than output prices. C) fixed in the long run. D) perfectly flexible in both the short run and the long run. 8) Everything else held constant, an increase in the cost of production aggregate. C) increases; supply D) decreases; supply 9) Everything else held constant, a decrease in the cost of production aggregate. C) increases; supply D) decreases; supply

11 604 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 10) Everything else held constant, when output is the natural rate level, wages will begin to, increasing short-run aggregate supply. A) above; fall B) above; rise C) below; fall D) below; rise 11) Everything else held constant, when output is the natural rate level, wages will begin to, decreasing short-run aggregate supply. A) above; fall B) above; rise C) below; fall D) below; rise 12) Everything else held constant, when actual output exceeds the natural rate of output aggregate supply. A) short-run; decreases B) short-run; increases C) long-run; increases D) long-run; decreases 13) If workers demand and receive higher real wages (a successful wage push), the cost of production and the short-run aggregate supply curve shifts. A) rises; leftward B) rises; rightward C) falls; leftward D) falls; rightward

12 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) Everything else held constant, if workers expect an increase in the price level, aggregate supply. A) long-run; increases B) long-run; decreases C) short-run; decreases D) short-run; increases 15) Everything else held constant, a change in workersʹ expectations about the aggregate price level will cause to change. A) aggregate demand B) short-run aggregate supply C) the production function D) long-run aggregate supply 16) A decrease in the availability of raw materials that increases the price level is called a shock A) negative demand B) positive demand C) negative supply D) positive supply 17) A negative supply shock causes to. A) aggregate demand; increase B) aggregate demand; decrease C) short-run aggregate supply; decrease D) short-run aggregate supply; increase

13 606 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 18) A positive supply shock causes to. A) aggregate demand; increase B) aggregate demand; decrease C) short-run aggregate supply; decrease D) short-run aggregate supply; increase 19) Which of the following increases aggregate supply in the short-run, everything else held constant? A) An increase in the price of crude oil. B) A successful wage push by workers. C) Expectations of a higher aggregate price level. D) A technological improvement that increases worker productivity Equilibrium in Aggregate Supply and Demand Analysis 1) The fact that an economy always returns to the natural rate level of output is known as A) the excess demand hypothesis. B) the price-adjustment mechanism. C) the self-correcting mechanism. D) the natural rate of unemployment. 2) Assuming the economy is starting at the natural rate of output and everything else held constant, the effect of in aggregate is a rise in both the price level and output in the short-run, but in the long-run the only effect is a rise in the price level. A) a decrease; supply B) a decrease; demand C) an increase; supply D) an increase; demand

14 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 607 3) The aggregate demand-aggregate supply framework indicates that the long-run effect of a in the money supply is an increase in, everything else held constant. A) fall; aggregate output B) fall; the price level C) rise; aggregate output D) rise; the price level 4) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. Everything else held constant, the development of a new, more productive technology will cause in the unemployment rate and in the aggregate price level in the short run. C) a decrease; an increase D) no change; no change 5) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. Assuming a fixed natural rate of output and everything else held constant, the development of a new, more productive technology will cause in the unemployment rate and the aggregate price level in the long run. C) a decrease; an increase D) no change; no change 6) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An increase in consumer and business confidence will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant.

15 608 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 7) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An increase in consumer and business confidence will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. 8) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. A decrease in consumer and business confidence will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant. 9) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. A decrease in consumer and business confidence will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. 10) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An open market purchase of bonds by the Fed will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant.

16 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An open market purchase of bonds by the Fed will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. 12) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An open market sale of bonds by the Fed will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant. 13) Suppose the economy is producing at the natural rate of output. An open market sale of bonds by the Fed will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. 14) Suppose the U.S. economy is producing at the natural rate of output. A depreciation of the U.S. dollar will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant. (Assume the depreciation causes no effects in the supply side of the economy.)

17 610 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 15) Suppose the U.S. economy is producing at the natural rate of output. A depreciation of the U.S. dollar will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. (Assume the depreciation causes no effects in the supply side of the economy.) 16) Suppose the U.S. economy is producing at the natural rate of output. An appreciation of the U.S. dollar will cause in real GDP and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant. (Assume the appreciation causes no effects in the supply side of the economy.) 17) Suppose the U.S. economy is producing at the natural rate of output. An appreciation of the U.S. dollar will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. (Assume the appreciation causes no effects in the supply side of the economy.)

18 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) Suppose the economy is producing below the natural rate of output and the government is suffering from large budget deficits. To deal with the deficit problem, suppose the government takes a policy action to reduce the size of the deficits. This policy action will cause in the unemployment rate and in the aggregate price level in the short run, everything else held constant. C) a decrease; an increase D) an increase; a decrease 19) Suppose the economy is producing at the natural rate of output and the government passes legislation that severely restricts a companyʹs ability to reduce production costs via outsourcing. Everything else held constant, this policy action will cause in the unemployment rate and in the aggregate price level in the short run. C) a decrease; an increase D) no change; no change 20) Suppose the U.S. economy is operating at potential output. A negative supply shock that is accommodated by an open market purchase by the Federal Reserve will cause in real GDP and in the aggregate price level in the long run, everything else held constant. A) no change; an increase B) no change; a decrease C) an increase; an increase D) a decrease; a decrease 21) A theory of aggregate economic fluctuations called real business cycle theory holds that A) changes in the real money supply are the only demand shocks that affect the natural rate of output. B) aggregate demand shocks do affect the natural rate of output. C) aggregate supply shocks do affect the natural rate of output. D) changes in net exports are the only demand shocks that affect the natural rate of output. Ques Status: Previous Edition

19 612 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 22) This theory views shocks to tastes (workersʹ willingness to work, for example) and technology (productivity) as the major driving forces behind short-run fluctuations in the business cycle because these shocks lead to substantial short-run fluctuations in the natural rate of output. A) The natural rate hypothesis B) Hysteresis C) Real business cycle theory D) The Phillips curve model Ques Status: Previous Edition 23) Because shifts in aggregate demand are not viewed as being particularly important to aggregate output fluctuations, they do not see much need for activist policy to eliminate high unemployment. ʺTheyʺ refers to proponents of A) the natural rate hypothesis. B) monetarism. C) the Phillips curve model. D) real business cycle theory. Ques Status: Previous Edition 24) A group of economists believe that the natural rate of output is affected by aggregate shocks. They contend that the natural rate level of unemployment and output are subject to, a departure from full employment levels as a result of past high unemployment. A) supply; hysterisis B) supply; systerisis C) demand; hysterisis D) demand; systerisis Ques Status: Previous Edition 25) A reduction of aggregate demand may raise the natural rate of unemployment above the full employment level, meaning that the self-correcting mechanism will only be able to return the economy to the natural rate level of output and unemployment not to the full employment levels. Such a view is consistent with A) monetarism. B) hysterisis. C) Keynesianism. D) real business cycle theory. Ques Status: Previous Edition

20 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis ) According to aggregate demand and supply analysis, Americaʹs involvement in the Vietnam War had the effect of A) increasing aggregate output, lowering unemployment, and raising the price level. B) decreasing aggregate output, lowering unemployment, and lowering the price level. C) increasing aggregate output, raising unemployment, and raising the price level. D) decreasing aggregate output, raising unemployment, and lowering the price level. 27) According to aggregate demand and supply analysis, the negative supply shocks of and had the effect of A) increasing aggregate output, lowering unemployment, and raising the price level. B) decreasing aggregate output, raising unemployment, and raising the price level. C) increasing aggregate output, raising unemployment, and raising the price level. D) decreasing aggregate output, raising unemployment, and lowering the price level. 28) According to aggregate demand and supply analysis, the favorable supply shock of had the effect of A) increasing aggregate output, lowering unemployment, and raising inflation. B) decreasing aggregate output, raising unemployment, and raising inflation. C) increasing aggregate output, lowering unemployment, and lowering inflation. D) decreasing aggregate output, raising unemployment, and lowering inflation. 29) According to aggregate demand and supply analysis, the negative demand shock of had the effect of A) increasing aggregate output, lowering unemployment, and raising inflation. B) decreasing aggregate output, raising unemployment, and raising inflation. C) increasing aggregate output, lowering unemployment, and lowering inflation. D) decreasing aggregate output, raising unemployment, and lowering inflation.

21 614 Mishkin Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Eighth Edition 30) Using the aggregate demand-aggregate supply model, explain and demonstrate graphically the short-run and log-run effects of an increase in the money supply. Answer: See figure below. An increase in the money supply increases aggregate demand, from AD1 to AD2. The economy moves from point 1 to point 1ʹ. In the short run both the price level and real output increase. In the long run, wages adjust, decreasing short-run aggregate supply, to AS2, raising prices further and reducing real output until the economy returns to the natural level of output. The long-run result is to only increase the price level. The path is from 1 to 1ʹ to 2. 31) Explain and demonstrate graphically the effects of a negative supply shock in both the short-run and long-run. Answer: See figure below. The supply shock decreases short-run aggregate supply from AS1 to AS2, reducing real output and raising the price level, or from points 1 to 2 in the graph. In the long run, the supply curve eventually adjusts back to the original position as wages fall. The economy adjusts from 2 back to 1.

22 Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis Web Appendix: Aggregate Supply and the Phillips Curve 1) The Phillips curve indicates that when the labor market is, production costs will and aggregate supply increases. A) easy; rise B) easy; fall C) tight; fall D) tight; rise 2) The Phillips curve indicates that when the labor market is, production costs will and aggregate supply decreases. A) easy; rise B) easy; fall C) tight; fall D) tight; rise 3) The expectations-augmented Phillips curve implies that as expected inflation increases, nominal wages to prevent real wages from. A) fall; rising B) fall; falling C) rise; falling D) rise; rising Ques Status: Previous Edition 4) The Lucas supply function indicates that deviations of unemployment from the natural rate level respond to A) any increase in aggregate demand. B) unanticipated inflation. C) a supply shock. D) expected changes in inflation.

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22.

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22. Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economy's A)

More information

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand The relationship between the quantity of aggregate output demanded and the price level when all other variables are held constant Based

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 3312 Macroeconomics Practice Exam 3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Assuming the economy is starting at the natural rate

More information

1) Other things equal, a decrease in autonomous consumption shifts the curve to the. A) IS; right B) IS; left C) LM; left D) LM; right

1) Other things equal, a decrease in autonomous consumption shifts the curve to the. A) IS; right B) IS; left C) LM; left D) LM; right Chapter 21 Monetary and Fiscal Policy in the ISLM Model 21.1 Factors That Cause the IS Curve to Shift 1) Other things equal, a decrease in autonomous consumption shifts the curve to the. A) IS; right B)

More information

Homework 4 I Multiple Choices

Homework 4 I Multiple Choices Homework 4 I Multiple Choices 1) Keynes's motivation in developing the aggregate output determination model stemmed from his concern with explaining A) the hyperinflations of the 1920s. B) why the Great

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Everything else held constant, an increase in net

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation can be started by 1) A) an increase in aggregate supply or a decrease in aggregate

More information

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3 Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #3 1. When firms experience unplanned inventory accumulation, they typically: A) build new plants. B) lay off workers and reduce

More information

Mods Practice

Mods Practice Mods 17-18-19 Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The aggregate demand curve shows the relationship between the aggregate price level

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Aggregate Supply Topic: Aggregate Supply/Aggregate Demand Model 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following

More information

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions CHAPTER 11 Self Study Questions 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following except A) inflation. B) business cycle fluctuations. C) the aggregate value

More information

13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Chapter. Fixed Prices and Expenditure Plans. D) the aggregate price level is fixed and that aggregate

13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Chapter. Fixed Prices and Expenditure Plans. D) the aggregate price level is fixed and that aggregate Chapter 13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Fixed Prices and Expenditure Plans Topic: Keynesian Model * 1) In the Keynesian model of aggregate expenditure, real GDP is determined by the A)

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 26 AD & AS Use the figure below to answer the following questions. Figure 26.1.1

More information

Answer: C Learning Objective: Money supply Level of Learning: Knowledge Type: Word Problem Source: Unique

Answer: C Learning Objective: Money supply Level of Learning: Knowledge Type: Word Problem Source: Unique 1.The aggregate demand curve shows the relationship between inflation and: A) the nominal interest rate. D) the exchange rate. B) the real interest rate. E) short-run equilibrium output. C) the unemployment

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam 1. Expansionary monetary policy: Section A: Multiple Choice Questions. (120 points; 3 pts each) a. increases the money supply, interest rates, consumption,

More information

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics In the short run, real GDP and

More information

Pre-Test Chapter 10 ed17

Pre-Test Chapter 10 ed17 Pre-Test Chapter 10 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagrams. Assuming a constant price level, an increase in aggregate expenditures from AE 1 to AE 2 would: A. move the economy from

More information

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL*

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Chapter 11 MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* The Demand for Topic: Influences on Holding 1) The quantity of money that people choose to hold depends on which of the following? I. The price

More information

. consumption and investment spending.

. consumption and investment spending. Chapter 10 1. The aggregate demand curve: A. is upward sloping because a higher price level is necessary to make production profitable as production costs rise. B. is downward sloping because production

More information

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth enabling us to produce more and more to achieve higher

More information

Use the following to answer question 9: Exhibit: Keynesian Cross

Use the following to answer question 9: Exhibit: Keynesian Cross 1. Leading economic indicators are: A) the most popular economic statistics. B) data that are used to construct the consumer price index and the unemployment rate. C) variables that tend to fluctuate in

More information

Practice Exam. Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand,

Practice Exam. Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand, Practice Exam Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand, workers will underestimate the real wage rate workers will

More information

3 Macroeconomics SAMPLE QUESTIONS

3 Macroeconomics SAMPLE QUESTIONS Sample Multiple-Choice Questions Circle the letter of each correct answer. 1. Which of the following best describes aggregate supply? (A) The amount buyers plan to spend on output (B) A schedule showing

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5 Econ 202 Final Exam 1. If inflation expectations rise, the short-run Phillips curve shifts a. right, so that at any inflation rate unemployment is higher. b. left, so that at any inflation rate unemployment

More information

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Yulei Luo SEF of HKU March 25, 2013 Learning Objectives 1. Identify the determinants of aggregate demand and distinguish between a movement along

More information

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems Suggested Answers for Mankiw & Problems The answers here will not have graphs, I encourage to refer to the text for graphs. There is a some math, however I don t expect you to replicate these in your exam,

More information

Pre-Test Chapter 15 ed17

Pre-Test Chapter 15 ed17 Pre-Test Chapter 15 ed17 Multiple Choice Questions 1. The extended AD-AS model: A. distinguishes between short-run and long-run aggregate demand. B. explains inflation but not recession. C. includes G

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL*

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Chapter 11 MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Key Concepts The Demand for Money Four factors influence the demand for money: The price level An increase in the price level increases the nominal

More information

CH 10 - REVIEW QUESTIONS

CH 10 - REVIEW QUESTIONS CH 10 - REVIEW QUESTIONS 1. The short-run aggregate supply curve is horizontal at: A) a level of output determined by aggregate demand. B) the natural level of output. C) the level of output at which the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Questions for Chapters 12 & 13 Inflation Unemployment & Business Cycles Fiscal Policy MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi Chapter 28 Canadian UE, Infl & B. C. 1) Which of the following would cause the aggregate

More information

ECONS PASCO {ECON 152}

ECONS PASCO {ECON 152} ECONS PASCO {ECON 152} 1. Macroeconomics deals with a. the activities of individual units b. the behaviour of the electronics industry c. economic aggregates d. the behaviour of firms 2. The study of inflation

More information

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Chapter 29 AS-AD and the Business Cycle

Chapter 29 AS-AD and the Business Cycle Chapter 29 AS-AD and the Business Cycle 29.1 Business-Cycle Definitions and Facts 1) The relationship between real GDP and potential GDP over the business cycle can be best summarized by which of the following

More information

Monetary and Fiscal Policy in the ISLM Model

Monetary and Fiscal Policy in the ISLM Model WEB CHAPTER 2 Preview Monetary and Fiscal Policy in the ISLM Model S ince World War II, government policymakers have tried to promote high employment without causing inflation. If the economy experiences

More information

Questions. True/False and Explain

Questions. True/False and Explain 166 CHAPTER 11 (27) Questions True/False and Explain Aggregate Supply 11. At full employment, there is no unemployment. 12. Along the LAS curve, a rise in the price level and all resource prices increase

More information

Chapter 26. An Aggregate Supply and Demand Perspective on Money and Economic Stability. Learning Objectives. Introduction

Chapter 26. An Aggregate Supply and Demand Perspective on Money and Economic Stability. Learning Objectives. Introduction Chapter 26 An Aggregate Supply and Demand Perspective on Money and Economic Stability Learning Objectives Analyze the debate centering on the stability of the economy around its full employment level Define

More information

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 11-1 Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation

More information

Aggregate Supply and Aggregate Demand

Aggregate Supply and Aggregate Demand Aggregate Supply and Aggregate Demand Econ 120: Global Macroeconomics 1 1.1 Goals Goals Specific Goals Be able to explain GDP fluctuations when the price level is also flexible. Explain how real GDP and

More information

Effects of Inflation Unanticipated Inflation in the Labor Market

Effects of Inflation Unanticipated Inflation in the Labor Market Effects of Inflation Unanticipated Inflation in the Labor Market Unanticipated inflation has two main consequences in the labor market: Redistribution of income Departure from full employment Effects of

More information

Lecture 12: Aggregate Demand and Supply Analysis

Lecture 12: Aggregate Demand and Supply Analysis Lecture 12: Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand Aggregate demand is made up of four component parts: consumption expenditure, the total demand for consumer goods and services planned

More information

Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand

Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand After reading Chapter 12, AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND, you should be able to: Use an Aggregate Demand and Aggregate Supply model to explain output,

More information

Deree College-Department of Economics Andreas Kontoleon EC1100- Fall Semester 2002 Review Questions and Answers for Chapter 11

Deree College-Department of Economics Andreas Kontoleon EC1100- Fall Semester 2002 Review Questions and Answers for Chapter 11 Deree College-Department of Economics Andreas Kontoleon EC1100- Fall Semester 2002 Review Questions and Answers for Chapter 11 1. Why is there a need for an aggregate demand and aggregate supply model

More information

Aggregate Demand and Aggregate Suppy

Aggregate Demand and Aggregate Suppy chapter 12 (28) Demand and Suppy Chapter Objectives Students will learn in this chapter: How the aggregate demand curve illustrates the relationship between the aggregate and the quantity of aggregate

More information

Economics 104B. Solutions to Homework Assignment #4

Economics 104B. Solutions to Homework Assignment #4 Economics 104B Solutions to Homework Assignment #4 Required Assignment #4 Textbook Questions * denotes graded questions Chapter 13 (p. 334): Problems 6*, 8* 6*. a. The consumption function is C = 1 + 0.9(Y

More information

Aggregate Demand & Aggregate Supply

Aggregate Demand & Aggregate Supply Aggregate Demand & Aggregate Supply (the basics) slope of the aggregate supply (AS) curve aggregate supply (AS) - The total quantity of goods and services that firms are willing to supply at varying price

More information

The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model

The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model The AD-AS Model The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model Chapter 9 The AD-AS Model addresses two deficiencies of the AE Model: No explicit modeling of aggregate supply. Fixed price level. 2

More information

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL Previously The original Solow model focused on capital investment as the main source of economic growth. Modern growth theory now recognizes that institutions

More information

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks.

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Reference: Gregory Mankiw s Principles of Microeconomics, 2 nd edition,

More information

Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.)

Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.) Chapter 28 Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.) Chapter Overview This chapter introduces you to the "Aggregate

More information

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate ADAS Practice A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate supply curve. (a) Using a correctly labeled

More information

Macro Chapter 10 study guide questions

Macro Chapter 10 study guide questions Macro Chapter 10 study guide questions Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following will reduce aggregate demand? a. an increase

More information

Chapter 12 Unemployment and Inflation

Chapter 12 Unemployment and Inflation Chapter 12 Unemployment and Inflation Multiple Choice Questions 1. The origin of the idea of a trade-off between inflation and unemployment was a 1958 article by (a) A.W. Phillips. (b) Edmund Phelps. (c)

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3. Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each)

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3. Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each) ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3 Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each) 1. Domestic savings and foreign savings are: a. sources of funds for investment

More information

2W EB CHAPTER. Since World War II, government policymakers have tried to promote high employment. Preview. ISLM Model

2W EB CHAPTER. Since World War II, government policymakers have tried to promote high employment. Preview. ISLM Model 2W EB CHAPTER Monetary and Fiscal Policy in the ISLM Model Preview Since World War II, government policymakers have tried to promote high employment without causing inflation. If the economy experiences

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply

Aggregate Demand and Aggregate Supply Demand and Supply Chapter 31 Copyright 21 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part of the work should be mailed to: Permissions Department, Harcourt College

More information

Lecture 6: Economic Fluctuations. Rob Godby University of Wyoming

Lecture 6: Economic Fluctuations. Rob Godby University of Wyoming Lecture 6: Economic Fluctuations Rob Godby University of Wyoming Short-Run Economic Fluctuations Economic activity fluctuates from year to year. In some years, the production of goods and services rises.

More information

Monetary Theory AD/AS

Monetary Theory AD/AS Chapter 24 Monetary Theory / Aggregate Demand The curve shows the relationship between prices and the demand for output in an economy. W can derive the curve in the following way. 1. The Monetarist View

More information

2. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 7%, while real growth = 2%, what must inflation be equal to?

2. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 7%, while real growth = 2%, what must inflation be equal to? Homework 11 1. In economic terms, menu costs are A. the cost of services listed in a menu. B. the costs to producer of changing prices. C. the cost of goods listed on a business rate sheet. D. the price

More information

Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve

Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve In this chapter we explain the position and slope of the short run aggregate supply (SRAS) curve. SRAS curve can also be relabeled as Phillips curve. A basic

More information

Using Policy to Stabilize the Economy

Using Policy to Stabilize the Economy Using Policy to Stabilize the Economy Since the Employment ct of 1946, economic stabilization has been a goal of U.S. policy. Economists debate how active a role the govt should take to stabilize the economy.

More information

Econ 102 Homework #9 AD/AS and The Phillips Curve

Econ 102 Homework #9 AD/AS and The Phillips Curve Econ 102 Homework #9 D/S and The Phillips Curve 1. s on previous homework assignments, turn in a news article together with your summary and explanation of why it is relevant to this week s topic, D/S

More information

VII. ECONOMIC FLUCTUATIONS AND MACROECONOMIC POLICY

VII. ECONOMIC FLUCTUATIONS AND MACROECONOMIC POLICY VII. ECONOMIC FLUCTUATIONS AND MACROECONOMIC POLICY A. Aggregate Demand and Prices 1. The aggregate demand/inflation (ADI) curve -- graphical representation of the negative relationship (downward sloping

More information

Introduction. Learning Objectives. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy

Introduction. Learning Objectives. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy Copyright 2011 by Pearson Education, Inc. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy All rights reserved. Introduction From the early 1970s through the late 1990s, the number of

More information

Practiced Questions. Chapter 20

Practiced Questions. Chapter 20 Practiced Questions Chapter 20 1. The model of aggregate demand and aggregate supply a. is different from the model of supply and demand for a particular market, in that we cannot focus on the substitution

More information

1. a. Interest-bearing checking accounts make holding money more attractive. This increases the demand for money.

1. a. Interest-bearing checking accounts make holding money more attractive. This increases the demand for money. Macroeconomics ECON 2204 Prof. Murphy Problem Set 4 Answers Chapter 10 #1, 2, and 3 (on pages 308-309) 1. a. Interest-bearing checking accounts make holding money more attractive. This increases the demand

More information

Foundations of Economics for International Business Supplementary Exercises 7

Foundations of Economics for International Business Supplementary Exercises 7 Foundations of Economics for International Business Supplementary Exercises 7 INSTRUCTOR: XIN TANG Department of World Economics Economics and Management School Wuhan University Fall 2015 1 MULTIPLE CHOICES

More information

Chapter 20. Short-Run Economic Fluctuations KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS

Chapter 20. Short-Run Economic Fluctuations KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS Chapter 2 urpose of Chapter 2: Develop a model that economists use to analyze the economy s short-run fluctuations - the model of demand and. Short-Run Economic Fluctuations Economic activity fluctuates

More information

Macroeconomics CHAPTER 10. Aggregate Supply and Aggregate Demand. Aggregate Supply. The Short-Run Aggregate Supply Curve

Macroeconomics CHAPTER 10. Aggregate Supply and Aggregate Demand. Aggregate Supply. The Short-Run Aggregate Supply Curve Aggregate Supply Macroeconomics CHAPTER 10 The aggregate supply curve shows the relationship aggregate output. Aggregate Supply and Aggregate Demand 3 What you will learn in this chapter: How the aggregate

More information

LECTURE NOTES ON MACROECONOMIC PRINCIPLES

LECTURE NOTES ON MACROECONOMIC PRINCIPLES LECTURE NOTES ON MACROECONOMIC PRINCIPLES Peter Ireland Department of Economics Boston College peter.ireland@bc.edu http://www2.bc.edu/peter-ireland/ec132.html Copyright (c) 2013 by Peter Ireland. Redistribution

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 12 (24) Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter Summary During most years, prices rise (we have inflation) and real GDP increases (we have economic growth). The equilibrium level

More information

What causes the business cycle? Why did U.S. economy go into recession in 2008?

What causes the business cycle? Why did U.S. economy go into recession in 2008? What causes the business cycle? Why did U.S. economy go into recession in 2008? Aggregate Supply and 13 Aggregate Demand When you have completed your study of this chapter, you will be able to CHAPTER

More information

b) What happens to the level of output and the price level in the short run and in the long run?

b) What happens to the level of output and the price level in the short run and in the long run? 1) Suppose the Fed reduces the money supply by 5 percent. a) What happens to the aggregate demand curve? If the Fed reduces the money supply, the aggregate demand curve shifts down. This result is based

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer 2015 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The demonstrates the roles played by households

More information

BADM 527, Fall 2013. Midterm Exam 2. Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME

BADM 527, Fall 2013. Midterm Exam 2. Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME BADM 527, Fall 2013 Name: Midterm Exam 2 November 7, 2013 Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME 1. According to classical theory, national income (Real

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1. Which of the following is correct? a. Over the business cycle

More information

Chapter 25. Rational Expectations: Implications for Policy The Lucas Critique of Policy Evaluation

Chapter 25. Rational Expectations: Implications for Policy The Lucas Critique of Policy Evaluation Chapter 25 Rational Expectations: Implications for Policy 25.1 The Lucas Critique of Policy Evaluation 1) Whether one views the activist policies of the 1960s and 1970s as destabilizing or believes the

More information

Module 29(65) The AD AS Model. Module Objectives. Module Outline. I. The AD AS Model

Module 29(65) The AD AS Model. Module Objectives. Module Outline. I. The AD AS Model Module 29(65) The AS Model Module Objectives What students will learn: The difference between short-run and long-run macroeconomic equilibrium The causes and effects of demand shocks and supply shocks

More information

Problem Set 7 FE312 Fall 2014 Rahman. Some Answers

Problem Set 7 FE312 Fall 2014 Rahman. Some Answers Some Answers 1) a. During the Depression, the Federal Reserve enacted policies that reduced the money supply. Sketch a graph and on it indicate what this would do to the aggregate demand and aggregate

More information

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS 1. Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation differs from the explanation for the downsloping demand curve for

More information

Answer Key 1. B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. B 9. C 10. C 11. A 12. B 13. A 14. C 15. A. Page 5

Answer Key 1. B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. B 9. C 10. C 11. A 12. B 13. A 14. C 15. A. Page 5 Name: Date: 1. The neutrality of money means that A) money provides equal purchasing power to individuals regardless of their economic status. B) monetary policy can not affect the real side of the economy,

More information

Chapter 3 AGGREGATE DEMAND AND

Chapter 3 AGGREGATE DEMAND AND Chapter 3 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE G SULY Dr. Mohammed Alwosabi The aggregate demand and aggregate supply (-AS) model determines RGD and GD Deflator and helps us understand the performance of three

More information

Answers to Text Questions and Problems. Chapter 22. Answers to Review Questions

Answers to Text Questions and Problems. Chapter 22. Answers to Review Questions Answers to Text Questions and Problems Chapter 22 Answers to Review Questions 3. In general, producers of durable goods are affected most by recessions while producers of nondurables (like food) and services

More information

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS:

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: Quick Quizzes 1. Three key facts about economic fluctuations are: (1) economic fluctuations are irregular and unpredictable; (2) most macroeconomic quantities fluctuate together;

More information

Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736

Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736 Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736 Sample Final Exam Name Id # Instructions: There are two parts to this midterm. Part A consists of multiple choice questions. Please mark the answers

More information

Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off?

Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off? Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation 12.1 Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off? 2) Phillipsʹs research looked at British data on A) unemployment and inflation.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1. AUBG ECO 302 A F I N A L E X A M Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.5 points 1) The Bigdrill company drills

More information

Output and Expenditure in the Short Run

Output and Expenditure in the Short Run Chapter 11 (23) Output and Expenditure in the Short Run Chapter Summary Chapter 10 examined the determinants of long-run economic growth. In the short run, however, the economy experiences fluctuations

More information

Refer to Figure 17-1

Refer to Figure 17-1 Chapter 17 1. Inflation can be measured by the a. change in the consumer price index. b. percentage change in the consumer price index. c. percentage change in the price of a specific commodity. d. change

More information

Aggregate Supply and Aggregate Demand

Aggregate Supply and Aggregate Demand Aggregate Supply and Aggregate Demand Chapter CHAPTER CHECKLIST Define and explain the influences on aggregate supply. Aggregate supply is the output from all firms. Other things remaining the same, the

More information

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 Econ202Final Spring 2005 1 Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 1. Which of the following tends to reduce the size of a shift in aggregate demand? a. the multiplier effect b. the crowding-out effect c.

More information

CHAPTER 5 AGGREGATE SUPPLY AND DEMAND

CHAPTER 5 AGGREGATE SUPPLY AND DEMAND CHAPTER 5 AGGREGATE SUPPLY AND DEMAND Chapter Outline: The classical AS-curve The Keynesian AS-curve Frictional unemployment The AD-AS framework The effects of shifts in aggregate demand Supply-side economics

More information

1. Neutrality of money in classical model: brief characteristic, implication for economic policy

1. Neutrality of money in classical model: brief characteristic, implication for economic policy Economic policy, examination questions, school year 2010-2011 A. Questions, where brief, compact answer is required 1. Neutrality of money in classical model: brief characteristic, implication for economic

More information

Answers. Event: a tax cut 1. affects C, AD curve 2. shifts AD right 3. SR eq m at point B. P and Y higher, unemp lower 4.

Answers. Event: a tax cut 1. affects C, AD curve 2. shifts AD right 3. SR eq m at point B. P and Y higher, unemp lower 4. A C T I V E L E A R N I N G 2: Answers Event: a tax cut 1. affects C, AD curve 2. shifts AD right 3. SR eq m at point B. P and Y higher, unemp lower 4. Over time, P E rises, SRAS shifts left, until LR

More information