8-1 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here

Size: px
Start display at page:

Download "8-1 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here"

Transcription

1 8-1 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here Radio Technique 1. [8-2/1/1] Using the radio is no great mystery. When transmitting, hold the radio close to your. A. mouth B. ear C. tongue VHF Transmitions 2. [8-3/1/4] Aviation transmissions are usually on the portion of the radio spectrum. A. very high frequency (VHF) B. ultra high frequency (UHF) C. very long frequency (VLF) 3. [8-3/2/1] The downside of VHF is that the range is limited by. A. static B. lunar interference C. line of sight Talking the Talk 5. [8-5/3/4] The correct method of stating 4,500 feet MSL to ATC is A. FOUR THOUSAND FIVE HUNDRED. B. FOUR POINT FIVE. C. FORTY-FIVE HUNDRED FEET MSL. 6. [8-5/3/5] The correct method of stating 10,500 feet MSL to ATC is A. TEN THOUSAND, FIVE HUNDRED FEET. B. TEN POINT FIVE. C. ONE ZERO THOUSAND, FIVE HUNDRED. 7. [8-5/See Frequent Flyer Frequencies] Fill in the blanks with the items, services or facilities covered by the following frequencies: to MHz MHz to MHz - 4. [8-3/2/2] The Federal Communications Commission (FCC) as MHz - signs frequencies ranging from megahertz (MHz) to MHz for aviation use MHz - A. 200, 850 B , MHz - C , MHz MHz -

2 8-2 Rod Machado s Sport Pilot Handbook MHz [7-3 Insert & 8-8/1/3 ] When flying Cessna N2132B, the proper phraseology for initial contact with Tulane FSS is A. TULANE RADIO, CESSNA TWO ONE THREE TWO BRAVO, RECEIVING MOTOWN VORTAC, OVER. B. TULANE STATION, CESSNA TWO ONE THREE TWO BEE, RECEIVING MOTOWN VORTAC, OVER. C. TULANE FLIGHT SERVICE STATION, CESSNA NOVEMBER THREE TWO BRAVO, RECEIVING MOTOWN VORTAC, OVER MHz - Flight Service Station Frequencies MHz MHz MHz MHz MHz MHz MHz & MHz - Controlled Airports 11. [8-8/2/1] A heavy-lined VOR frequency box around the Riverside VOR frequency box (shown below) indicates what two frequencies are available and monitored? A MHz & MHz B MHz & MHz C MHz & MHz Riverside VOR frequency box 8. [8-7/1/3] After landing at a tower controlled airport, when should the pilot contact ground control? A. When advised by the tower to do so. B. Prior to turning off the runway. C. After reaching a taxiway that leads directly to the parking area. Control Tower Communication 9. [8-7/Figure 7] The frequency for General Fox Field (below) is A MHz. B MHz. C MHz. General Fox Field 12. [8-8/Figure 10] What frequencies are available for communicating with the Riverside FSS (refer to the figure above)? A MHz, MHz, MHz B MHz, MHz, MHz C MHz, MHz, MHz 13. [8-9/1/1] Referring to the figure on the next page, on what frequency could you contact Riverside FSS if you re in the vicinity of Hector VOR? A. Transmit on MHz, listen on MHz. B. Transmit on MHz, listen on MHz. C. Transmit on Channel 39 MHz, listen on MHz.

3 8-3 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here Hector VOR frequency box HIWAS and ASOS/AWOS 16. [8-10/2/3] Referring to the figure below, on what frequency can a pilot receive Hazardous Inflight Weather Advisory Service (HIWAS) in the vicinity of Daggett VOR? A MHz B MHz C MHz 14. [8-9/Figure 13] A line underneath the Daggett VOR frequency as shown below indicates no capability exists on that frequency. A. Morse code B. sound C. voice 17. [8-10/3/2] HIWAS is a continuous broadcast of in-flight advisories. A. FAA inspector location B. weather C. Notam HIWAS fequency Underlined VOR frequency 15. [8-10/Figure 15] Referring to the figure below, what frequency could you use to contact the Riverside FSS when flying in the vicinity of Barstow-Daggett airport? A B C Barstow-Dagget airport 18. [8-11/1/2] ASOS weather information is broadcast minute-tominute and may contain information on the ceiling, sky cover, visibility, precipitation and so on. This broadcast is known as the weather. A. Notam B. one minute C. area 19. [8-11/2/1] Referring to the figure below, on what frequency can a pilot receive the local weather at when landing at Sheboygan? A MHz B MHz C MHz

4 Rod Machado s Sport Pilot Handbook 8-4 The Emergency Frequency 20. [8-11/2/1] The international emergency frequency is. A MHz B MHz C MHz The Airport Facility Directory 21. [8-12/Figure 20] (See figure above.) Traffic patterns in effect at Eagle County airport are A. to the right on Runway 7 and Runway 25. B. to the left on Runway 7 and to the left on Runway 25. C. to the right on Runway 7 and to the left on Runway [8-12/Figure 20] (See figure above.) Where is Eagle County airport located with relation to the city? A. west approximately 4 miles. B. east approximately 4 miles. C. east approximately 10 miles. 23. [8-12/Figure 20 G17/1/2] (See figure above.) What is the recommended communications procedure for landing at Eagle County airport during the hours when the tower is not in operation? A. monitor airport traffic and announce your position and intentions on MHz. B. contact UNICOM on MHz for traffic advisories. C. monitor ATIS for airport conditions, then announce your position on MHz. Radar and the ATC System 24. [8-13/1/2] Transponders allow airplanes to be identified on radar via the radar beacon system. A. secondary B. rotating C. primary Transponder 25. [8-13/2/3] Unless otherwise authorized, if flying a transponder equipped aircraft, a pilot should squawk which VFR code?

5 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here 26. [8-14/1/2 & 9-3/Figure 1] When operating under VFR below 18,000 feet MSL, unless otherwise authorized, what transponder code should be selected? 33. [8-15/See Airborne Cowboy: Riding a DF Steer] When using a DF steer, the FSS specialist will have you your microphone for a given length of time. A. elevate B. key (depress the transmit key) C. mouth [8-14/2/3] If you have an emergency, what code should you squawk? 28. [8-15/2/2] If you are being hijacked in your Cessna 152, what code should you squawk? A [8-16/1/1] If you have a loss of radio communication, what code should you squawk? 30. [8-16/1/2] When making routine transponder code changes, pilots should avoid inadvertent selection of which codes? A. 0700, 1700, 7000 B. 1200, 1500, 7000 C. 7500, 7600, [8-15/See Airborne Cowboy: Riding a DF Steer] The letters VHF/DF appearing in the Airport/Facility Directory for a certain airport indicate that A. this airport is designated as an airport of entry. B. the Flight Service Station has equipment with which to determine your direction from the station. C. this airport has a direct-line phone to the Flight Service Station. 32. [8-15/See Airborne Cowboy: Riding a DF Steer] To use VHF/DF facilities for assistance in locating an aircraft's position, the aircraft must have a A. VHF transmitter and receiver. B code transponder. C. VOR receiver and DME. Radar Services for Pilots 34. [8-16/3/3] pilot flying on a heading of 090 degrees: TRAFFIC 3 O'CLOCK, 2 MILES, WESTBOUND... A. East. B. South. C. West. 35. [8-16/3/3] pilot flying on a heading of 360 degrees: TRAFFIC 10 O'CLOCK, 2 MILES, SOUTHBOUND... A. Northwest. B. Northeast. C. Southwest. 36. [8-16/3/3] pilot during a local flight: TRAFFIC 2 O'CLOCK, 5 MILES, NORTHBOUND... A. Between directly ahead and 90 degrees to the left. B. Between directly behind and 90 degrees to the right. C. Between directly ahead and 90 degrees to the right.

6 Rod Machado s Sport Pilot Handbook 37. [8-16/3/3] pilot flying north in a calm wind: TRAFFIC 9 O'CLOCK, 2 MILES, SOUTHBOUND... A. South. B. North. C. West. Radar Assistance to VFR Aircraft Basic Radar Service 38. [8-17/2/3] Basic radar service in the terminal radar program is best described as A. safety alerts, traffic advisories and limited vectoring to VFR aircraft. B. mandatory radar service provided by the Automated Radar Terminal System (ARTS) program. C. wind shear warning at participating airports. 39. [8-17/2/4] From whom should a departing VFR aircraft request radar traffic information during ground operations? A. Clearance delivery. B. Tower, just before takeoff. C. Ground control, on initial contact. Radar Services for Pilot 40. [8-18/3/2] TRSA Service provides A. IFR separation (1,000 feet vertical and 3 miles lateral) between all aircraft. B. warning to pilots when their aircraft are in unsafe proximity to terrain, obstructions, or other aircraft. C. sequencing and separation for participating VFR aircraft. Class C Service 42. [8-19/3/2] Class C service provides service, between all IFR and VFR aircraft, and of the VFR arrivals to the primary airport. A. vector, sightseeing, sequencing B. basic radar, 1,000 foot separation, sequencing C. basic radar, separation, sequencing Class B Service 43. [8-19/3/3] Class B service provides service, between IFR and VFR aircraft, and of VFR arrivals to the primary airport. A. vector, sightseeing, sequencing B. basic radar, 1,000 foot separation, sequencing C. basic radar, separation, sequencing Clearance Delivery 44. [8-20/1/1] What publication could you look at to determine what stage of radar service is available at an airport? A. Airport/Facility Directory. B. Aeronautical Information Manual. C. Federal Aviation Regulations. 45. [8-20/3/1] Who would you contact if you wanted to obtain a clearance to depart the primary airport lying within Class B airspace? A. Ground Control. B. Flight Service Station. C. Clearance Delivery [8-19/3/1] If Air Traffic Control advises that radar service is terminated when the pilot is departing Class C airspace, the transponder should be set to code A B C. 4096

7 Chapter 8 Radio Operations: Aviation Spoken Here 1. A 2. A 3. C 4. B 5. A 6. C to MHz - Air Traffic Control general frequency range MHz - Emergency frequency and ELT s to MHz - Ground Control at tower airports MHz - FSS Enroute Flight Advisory Service (Flight Watch) MHz - FSS receive-only and transmit other frequency MHz - FSS Common enroute frequency MHz - Unicom at airports without an operating MHz - Unicom at airports without an operating MHz - Air-to-air communications and private airports not open to public MHz - Unicom at airports without an operating MHz - Air to air; private airports not open to public MHz - Multicom; activities of a temporary, seasonal, emergency nature or search and rescue, as well as airports with no tower, FSS or Unicom MHz - Multicom, forestry management and fire suppression, fish and game management and protection and environmental monitoring and protection MHz - Air-to-air communication general aviation helicopters & MHz - Unicom at airports without an operating 8. A 9. B 10. A 11. C 12. C 13. A 14. C 15. B 16. B 17. B 18. B 19. A 20. A 21. C 22. A 23. A 24. A 25. A 26. A 27. C 28. A 29. B 30. C 31. B 32. A 33. B 34. B 35. A 36. C 37. C 38. A 39. C 40. C 41. B 42. C 43. C 44. A 45. C MHz - Unicom at airports with a or FSS on field MHz - Unicom at airports without an operating MHz - Unicom at airports without an operating

ADVISORY CIRCULAR AC No: 90-42F. Date: 5/21/90. Change: Initiated by: ATP-230. Subject: TRAFFIC ADVISORY PRACTICES AT AIRPORTS WITHOUT

ADVISORY CIRCULAR AC No: 90-42F. Date: 5/21/90. Change: Initiated by: ATP-230. Subject: TRAFFIC ADVISORY PRACTICES AT AIRPORTS WITHOUT ADVISORY CIRCULAR AC No: 90-42F Date: 5/21/90 Change: Initiated by: ATP-230 Subject: TRAFFIC ADVISORY PRACTICES AT AIRPORTS WITHOUT OPERATING CONTROL TOWERS 1. PURPOSE. This advisory circular (AC) contains

More information

WHICH AIR TRAFFIC CONTROLLER TO CONTACT

WHICH AIR TRAFFIC CONTROLLER TO CONTACT WHICH AIR TRAFFIC CONTROLLER TO CONTACT 1. Introduction This article is written in order to explain to all beginners in the IVAO network the basics for any pilot to contact the correct air traffic controller.

More information

VDFP General Aviation Firefighting for Structural Firefighters

VDFP General Aviation Firefighting for Structural Firefighters VIRGINIA DEPARTMENT OF FIRE PROGRAMS Aviation Firefighting for Chapter 3 Communications 3-1 Learning Objectives Understand the correct radio procedures for talking to pilots or airport personnel List examples

More information

Learning Objectives 04 COMMUNICATIONS (VFR)

Learning Objectives 04 COMMUNICATIONS (VFR) 090 00 00 00 COMMUNICATIONS 091 00 00 00 VFR COMMUNICATIONS 091 01 00 00 DEFINITIONS 091 01 01 00 Meanings and significance of associated terms LO Stations LO Communication methods 091 01 02 00 Air Traffic

More information

per day, air traffic controllers help a pilot by performing a

per day, air traffic controllers help a pilot by performing a S A F E T Y A D V I S O R Operations and Proficiency No. 7 Say Intentions... When you need ATC s help There are several reasons that pilots do not call air traffic control (ATC) for help: They feel in

More information

2. Receive the ATIS information on frequency and inform tower you have information (current code) on initial contact.

2. Receive the ATIS information on frequency and inform tower you have information (current code) on initial contact. Aircraft Procedures to/from the OSU Airport 1. Arrival Procedures Arrival Procedures into OSU Airport for VFR aircraft are fairly simple. Pertinent and timely information is essential for the safe and

More information

Training program for S2 (TWR) rating

Training program for S2 (TWR) rating Training program for S2 (TWR) rating Introduction This is the official Vatsim Scandinavia training program for students training for the TWR (S2) Rating. Each mentor is expected to take his student through

More information

Airspace. Chapter 14. Introduction

Airspace. Chapter 14. Introduction Chapter 14 Airspace Introduction The two categories of airspace are: regulatory and nonregulatory. Within these two categories there are four types: controlled, uncontrolled, special use, and other airspace.

More information

Page 2 of 7 SPKT FIGURE CHANGES

Page 2 of 7 SPKT FIGURE CHANGES Page 1 of 7 Gleim Sport Pilot FAA Knowledge Test 2014 Edition, 1st Printing Updates February 8, 2014 The FAA has released a new Computer Testing Supplement. The FAA made every effort to keep the figures

More information

VFR COMMUNICATIONS FOR IDIOTS

VFR COMMUNICATIONS FOR IDIOTS VFR COMMUNICATIONS FOR IDIOTS A CRANIUM RECTUM EXTRACTUS PUBLICATION INTRODUCTION The crowded nature of today s aviation environment and the affordability of VHF transceivers for general aviation aircraft

More information

11 Distress and Urgency

11 Distress and Urgency 11 Distress and Urgency COMMUNICATIONS 11.1 Definitions Distress Distress is defined as a condition of being threatened by serious and/or imminent danger and of requiring immediate assistance. Urgency

More information

COMMUNICATIONS GROUND COMMUNICATIONS OUTLET (GCO)

COMMUNICATIONS GROUND COMMUNICATIONS OUTLET (GCO) 388 COMMUNICATIONS GROUND COMMUNICATIONS OUTLET (GCO) An automatic, remotely controlled, ground to ground communications device. Pilots at non-tower airports may contact the local Air Traffic Control (ATC)

More information

Appendices. Airports Systems Plan Mid-America Regional Council Page 1

Appendices. Airports Systems Plan Mid-America Regional Council Page 1 Appendices Mid-America Regional Council Page 1 Glossary Abbreviations AAF Army Air Field GAAA General Aviation Analysis AGL Above Ground Level Area ADAP Airport Development Aid GCA Ground Control Approach

More information

Non-towered Airport Procedures & Information

Non-towered Airport Procedures & Information Non-towered Airport Procedures & Information Downtown Island Airport (DKX) Knoxville, Tennessee I. Purpose For the past several years, the Downtown Island Airport (DKX) has utilized a temporary tower during

More information

A Guide to phraseology

A Guide to phraseology A Guide to phraseology FOR GENERAL AVIATION PILOTS IN EUROPE EGAST Component of ESSI European Aviation Safety Team 2 Good Radiotelephony 4 3 8 4 Departure 15 5 Aerodrome for Helicopters 22 6 Cross Country

More information

For Flight Simulation purposes only on the VATSIM Network.

For Flight Simulation purposes only on the VATSIM Network. Compiled by Daniel A. Hawton, ZDC Training Administrator For Flight Simulation purposes only on the VATSIM Network. Introduction The goal of the document is to introduce you, the controller, to the appropriate

More information

Tulsa Riverside Tower (RVS) Pilot Information Handbook

Tulsa Riverside Tower (RVS) Pilot Information Handbook RVS ATCT (Tower) FREQUENCIES TOWER: 120.3 (West) - 119.2 (East) GROUND: 121.7 CLEARANCE: 124.5 ATIS: 126.5 Tulsa Riverside Tower (RVS) Pilot Information Handbook RVS ASOS Telephone Number: (918) 299-0740

More information

Contents VoxATC Reference... 31

Contents VoxATC Reference... 31 User Manual Contents Introduction... 5 Getting Started... 6 Example VFR Flight... 9 Example IFR Flight... 17 Example IFR with a SID and STAR... 22 Creating Flights For VoxATC... 27 Starting Enroute...

More information

Using ASA s Flight Planner

Using ASA s Flight Planner Using ASA s Flight Planner A flight log is an important part in the preparation for a safe flight. The flight log is needed during flight to check your groundspeed and monitor flight progress to ensure

More information

FAR/AIM Sport Pilot Study Guide

FAR/AIM Sport Pilot Study Guide This FAR/AIM Study Guide is meant to be used with Sport Pilot Checkride by Paul Hamilton (#ASA-F2F-CKRIDE) to help sport pilot license candidates understand regulations affecting pilots flying LSA. Specific

More information

10-1 Chapter 10 Aviation Maps: The Art of the Chart

10-1 Chapter 10 Aviation Maps: The Art of the Chart 10-1 Chapter 10 Aviation Maps: The Art of the Chart The Lambert Conformational Projection 1. [10-2/Figure 1] When drawing lines on a Lambert Conformal Conic Projection, a straight line represents a A rhumb

More information

Page 1 of 7 Sample Radio Calls For use in chart All requirements or flight planning cited ring are binders, for Part cut 91 along operations. dashed lines For use and in punch chart holes or flightplanning

More information

on a dark night departure

on a dark night departure The pilots of the Learjet air ambulance likely were affected by fatigue during the VFR departure; a controller failed to relay radar altitude warnings. BY MARK LACAGNINA on a dark night departure Photo

More information

NAMIBIAN RADIO LICENSE VALIDATION

NAMIBIAN RADIO LICENSE VALIDATION NAMIBIAN RADIO LICENSE VALIDATION Introduction This procedure is provided as a guide for applicants wishing to complete a Namibian Radio license validation, a requirement of a Namibian Pilot License Validation.

More information

Avalon Class E Airspace Procedures

Avalon Class E Airspace Procedures Safety & nvironment Safety Programs & Promotions p 07 3866 3736 or 03 9280 6202 e safety.promotions@airservicesaustralia.com 28 May 2010 Avalon Class Airspace Procedures On 3 June 2010 Avalon airspace,

More information

Chapter 15. Airports Authority of India Manual of Air Traffic Services Part 1 15.1 EMERGENCY PROCEDURES

Chapter 15. Airports Authority of India Manual of Air Traffic Services Part 1 15.1 EMERGENCY PROCEDURES Chapter 15 15.1 EMERGENCY PROCEDURES 15.1.1 General 15.1.1.1 The various circumstances surrounding each emergency situation preclude the establishment of exact detailed procedures to be followed. The procedures

More information

AIRSPACE EXPLAINED. Separation of Traffic

AIRSPACE EXPLAINED. Separation of Traffic AIRSPACE EXPLAINED Airspace is an area of aeronautical knowledge that is commonly poorly demonstrated on airman practical tests. Even when airman applicants demonstrate knowledge of the airspace system

More information

CIVIL AVIATION REQUIREMENTS SECTION 9 AIR SPACE AND AIR TRAFFIC MANAGEMENT SERIES 'D' PART VI

CIVIL AVIATION REQUIREMENTS SECTION 9 AIR SPACE AND AIR TRAFFIC MANAGEMENT SERIES 'D' PART VI GOVERNMENT OF INDIA OFFICE OF DIRECTOR GENERAL OF CIVIL AVIATION TECHNICAL CENTRE, OPP SAFDARJANG AIRPORT, NEW DELHI CIVIL AVIATION REQUIREMENTS SECTION 9 AIR SPACE AND AIR TRAFFIC MANAGEMENT SERIES 'D'

More information

CANADIAN AIR TRAFFIC CONTROL PHRASEOLOGY

CANADIAN AIR TRAFFIC CONTROL PHRASEOLOGY INTERNATIONAL VIRTUAL AVIATION ORGANISATION CANADIAN AIR TRAFFIC CONTROL PHRASEOLOGY This guide has been designed to aid in memorizing some of the most common phrases used by Canadian controllers. It does

More information

Exam questions for obtaining aircraft licenses and ratings

Exam questions for obtaining aircraft licenses and ratings Exam questions for obtaining aircraft licenses and ratings Subject: PPL (A) Communications Period of validity: 01 January 2010 th - 31 December 2010 th Belgrade 01 January 2010 th NOTE: The correct answer

More information

Private FAA Question Changes

Private FAA Question Changes Private FAA Question Changes October 2008 to June 2009 This change report covers changes to the following two books from last year to this year: Jeppesen Private Pilot Airman Knowledge Test Guide (JS312400-020

More information

CHAPTER 11: AIRSPACE

CHAPTER 11: AIRSPACE CHAPTER 11: AIRSPACE The national airspace system was developed to allow many types of aircraft to safely use the skies at the same time. In this chapter, you will learn about the different types of airspace

More information

AVIATION INVESTIGATION REPORT A00O0057 MIDAIR COLLISION

AVIATION INVESTIGATION REPORT A00O0057 MIDAIR COLLISION AVIATION INVESTIGATION REPORT A00O0057 MIDAIR COLLISION BETWEEN ISLAND AIR FLIGHT SCHOOL & CHARTERS INC. CESSNA 172 C-GSAR AND CESSNA 337 SKYMASTER C-GZYO TORONTO/CITY CENTRE AIRPORT 18 NM NE 13 MARCH

More information

ENR 1.2 VISUAL FLIGHT RULES VISUAL FLIGHT RULES IN BANGKOK FIR. 1.1 These procedures are applicable to all aircraft including helicopter.

ENR 1.2 VISUAL FLIGHT RULES VISUAL FLIGHT RULES IN BANGKOK FIR. 1.1 These procedures are applicable to all aircraft including helicopter. AIP ENR 1.2-1 ENR 1.2 VISUAL FLIGHT RULES VISUAL FLIGHT RULES IN BANGKOK FIR 1. General 1.1 These procedures are applicable to all aircraft including helicopter. 2. VFR flight in Bangkok FIR 2.1 VFR flight

More information

ROYAL CANADIAN AIR CADETS PROFICIENCY LEVEL FOUR INSTRUCTIONAL GUIDE SECTION 4 EO C429.04 EXPLAIN EMERGENCY, URGENCY AND SAFETY COMMUNICATIONS

ROYAL CANADIAN AIR CADETS PROFICIENCY LEVEL FOUR INSTRUCTIONAL GUIDE SECTION 4 EO C429.04 EXPLAIN EMERGENCY, URGENCY AND SAFETY COMMUNICATIONS ROYAL CANADIAN AIR CADETS PROFICIENCY LEVEL FOUR INSTRUCTIONAL GUIDE SECTION 4 EO C429.04 EXPLAIN EMERGENCY, URGENCY AND SAFETY COMMUNICATIONS Total Time: 30 min PREPARATION PRE-LESSON INSTRUCTIONS Resources

More information

ICAO Standard Phraseology A Quick Reference Guide for Commercial Air Transport Pilots

ICAO Standard Phraseology A Quick Reference Guide for Commercial Air Transport Pilots ICAO Standard Phraseology A Quick Reference Guide for Commercial Air Transport Pilots Communication error is the biggest causal factor in both level busts and runway incursions in Europe. This document

More information

Security-related procedures and requirements are a fact of life for today's pilots, especially those who operate in the Washington, DC metropolitan

Security-related procedures and requirements are a fact of life for today's pilots, especially those who operate in the Washington, DC metropolitan Security-related procedures and requirements are a fact of life for today's pilots, especially those who operate in the Washington, DC metropolitan area Special Flight Rules Area (SFRA) and the DC Flight

More information

VATSIM CODE OF CONDUCT

VATSIM CODE OF CONDUCT VATSIM CODE OF CONDUCT VATSIM is an online community created for enthusiasts of flight simulation and air traffic control. One of the main goals of VATSIM is to create an environment which is fun and,

More information

IFR Communication Procedure

IFR Communication Procedure 1 I. IFR Flight Plan and Tower En-route Clearance A) Types of Flight Plan IFR Communication Procedure 1) IFR Flight Plans - File through FSS, requires center assistance and/or approach control facilities

More information

First Flight to Buffalo

First Flight to Buffalo First Flight to Buffalo Jeff and Lesley Page Disclaimer: for the official regulations, please refer to the appropriate websites listed in this presentation So far, we have not been arrested, but you never

More information

A Guide to Basic RadioTelephony Procedures

A Guide to Basic RadioTelephony Procedures A Guide to Basic RadioTelephony Procedures THE BASIC PRINCIPLE It is usual for larger regional airports to have two Air Traffic Controllers operating at the same time. Each has their own operational area

More information

Radio Communications in Class D Airspace by Russell Still, Master CFI

Radio Communications in Class D Airspace by Russell Still, Master CFI Radio Communications in Class D Airspace by Russell Still, Master CFI Class D airspace is one of the most common parts of the airspace system that requires specific radio communications. Although you can

More information

LONDON SOUTHEND AIRPORT CLASS D CONTROLLED AIRSPACE GUIDE

LONDON SOUTHEND AIRPORT CLASS D CONTROLLED AIRSPACE GUIDE CLASS D CONTROLLED AIRSPACE GUIDE Introduction From the 2 nd of April 2015 London Southend Airport (LSA) will be implementing Class D (CAS). This airspace is made up of a Control Zone (CTR) and Control

More information

PPL Radiotelephony Manual Antonios Papadakis

PPL Radiotelephony Manual Antonios Papadakis PPL Radiotelephony Manual Antonios Papadakis Intentionally blank Chapter 1: Radio Theory PUSH TO TALK 1.1 Producing a radio wave 1 1.2 Frequency and Wavelength.. 1 1.3 The frequency spectrum 2-3 1.4 Adding

More information

Background on Airspace

Background on Airspace Background on Airspace There are six classifications of airspace in the United States; A, B, C, D, E, and G. Class A is the most restrictive and Class G the least restrictive. They can be categorized as:

More information

Coordination Procedures for Aeronautical Frequencies to Support Emergency Firefighting Requirements

Coordination Procedures for Aeronautical Frequencies to Support Emergency Firefighting Requirements Coordination Procedures for Aeronautical Frequencies to Support Emergency Firefighting Requirements Federal Aviation Administration Spectrum Engineering Group AJW-1C November, 2012 Table of Contents 1.

More information

Accident Prevention Program

Accident Prevention Program Accident Prevention Program RADIO COMMUNICATIONS PHRASEOLOGY AND TECHNIQUES GENERAL a. Radio communications are a critical link in the ATC system. The link can be a strong bond between pilot and controller

More information

VATSIM CODE OF CONDUCT

VATSIM CODE OF CONDUCT VATSIM CODE OF CONDUCT VATSIM is an online community created for enthusiasts of flight simulation and air traffic control. One of the main goals of VATSIM is to create an environment which is fun and,

More information

MANUAL OF S1 CLEARANCE DELIVERY AND GROUNG SERVICE

MANUAL OF S1 CLEARANCE DELIVERY AND GROUNG SERVICE MANUAL OF S1 CLEARANCE DELIVERY AND GROUNG SERVICE Second Edition Nov 2010 Vatsim India http://www.vatind.net FOREWORD Vatsim India is a division of VATSIM which is a non-profit organization operating

More information

IVAO Malta. Local Procedures Full document. V1.2 (01 Sept 2014) MT-AOC (Claude Bezzina) INTERNATIONAL VIRTUAL AVIATION ORGANIZATION

IVAO Malta. Local Procedures Full document. V1.2 (01 Sept 2014) MT-AOC (Claude Bezzina) INTERNATIONAL VIRTUAL AVIATION ORGANIZATION IVAO Malta Local Procedures Full document V1.2 (01 Sept 2014) MT-AOC (Claude Bezzina) INTERNATIONAL VIRTUAL AVIATION ORGANIZATION Objectives of the Air Traffic Control The objectives of the Air Traffic

More information

Aircraft Radio Operator Certificate of Proficiency

Aircraft Radio Operator Certificate of Proficiency Aircraft Radio Operator Certificate of Proficiency 327 Flight AAFC Designed by PLTOFF(AAFC) Stewart Hignett Amended for 327FLT by SQNLDR(AAFC) Bill Gleeson-Barker, OCT10 Objectives Understand legislation

More information

CHAPTER 7. AIRSPACE 7.1 AFFECTED ENVIRONMENT

CHAPTER 7. AIRSPACE 7.1 AFFECTED ENVIRONMENT CHAPTER 7. AIRSPACE 7.1 AFFECTED ENVIRONMENT 7.1.1 Definition of Resource Airspace management is defined as directing, controlling, and handling flight operations in the volume of air that overlies the

More information

ADS-B is intended to transform air traffic control by providing more accurate and reliable tracking of airplanes in flight and on the ground.

ADS-B is intended to transform air traffic control by providing more accurate and reliable tracking of airplanes in flight and on the ground. ADS-B is intended to transform air traffic control by providing more accurate and reliable tracking of airplanes in flight and on the ground. New Air Traffic Surveillance Technology Air traffic service

More information

AVIATION INVESTIGATION REPORT A02P0004 OPERATING IRREGULARITY

AVIATION INVESTIGATION REPORT A02P0004 OPERATING IRREGULARITY AVIATION INVESTIGATION REPORT A02P0004 OPERATING IRREGULARITY NAV CANADA COMMUNICATIONS EQUIPMENT FAILURE VANCOUVER AREA CONTROL CENTRE 04 JANUARY 2002 The Transportation Safety Board of Canada (TSB) investigated

More information

AVIATION INVESTIGATION REPORT A04Q0124 RISK OF COLLISION

AVIATION INVESTIGATION REPORT A04Q0124 RISK OF COLLISION AVIATION INVESTIGATION REPORT A04Q0124 RISK OF COLLISION NAV CANADA MONTRÉAL AREA CONTROL CENTRE 12 nm SW OF QUÉBEC/JEAN LESAGE INTERNATIONAL AIRPORT, QUEBEC 05 AUGUST 2004 The Transportation Safety Board

More information

AIP GEN 3.4-1 GREECE 19 SEP 2013 GEN 3.4 COMMUNICATION SERVICES (COM)

AIP GEN 3.4-1 GREECE 19 SEP 2013 GEN 3.4 COMMUNICATION SERVICES (COM) AIP GEN 3.4-1 GREECE 19 SEP 2013 GEN 3.4 COMMUNICATION SERVICES (COM) 3.4.1 Responsible service 3.4.1.1 The Hellenic Civil Aviation Authority is responsible for the provision of aeronautical telecommunication

More information

MetroAir Virtual Airlines

MetroAir Virtual Airlines MetroAir Virtual Airlines MAPS AND CHARTS V 1.0 NOT FOR REAL WORLD AVIATION 2 P a g e GETTING STARTED Much like a road maps for driving in a car, aeronautical maps and charts are designed to assist pilots

More information

Southwest Texas Regional Advisory Council Air Medical Provider Advisory Group (AMPAG)

Southwest Texas Regional Advisory Council Air Medical Provider Advisory Group (AMPAG) Southwest Texas Regional Advisory Council Air Medical Provider Advisory Group (AMPAG) MEMORANDUM OF UNDERSTANDING FOR HELICOPTER AIR AMBULANCE (HAA) AIR-TO-AIR COMMUNICATION AND COORDINATION PLAN JULY

More information

2014 NIFA CRM Contestant Briefing Guide San Diego, California

2014 NIFA CRM Contestant Briefing Guide San Diego, California 2014 NIFA CRM Contestant Briefing Guide San Diego, California Region 2 SAFECON 2014 November 12 15 This document supports the 2014 NIFA Collegiate Cockpit Resource Management Simulation and is not for

More information

Airband Radio Operator Certificate Manual

Airband Radio Operator Certificate Manual Airband Radio Operator Certificate Manual 1- Version: January 2012 About the airband radio operator license Very high frequency (VHF) airband radios are becoming more common as a tool for aircraft pilots

More information

CHAPTER 2 AIR TRAFFIC CONTROLLER (AC) NAVPERS 18068-2F CH-64

CHAPTER 2 AIR TRAFFIC CONTROLLER (AC) NAVPERS 18068-2F CH-64 CHAPTER 2 AIR TRAFFIC CONTROLLER (AC) NAVPERS 18068-2F CH-64 Updated: October 2015 TABLE OF CONTENTS AIR TRAFFIC CONTROLLER (AC) SCOPE OF RATING GENERAL INFORMATION AIR TRAFFIC CONTROLLER CONTROL TOWER

More information

Volunteers Devoted to Kids and Aviation

Volunteers Devoted to Kids and Aviation Volunteers Devoted to Kids and Aviation Aviation Pathways: Education Careers AVIATION INDUSTRY BENEFITS FROM WMWF PROGRAM 1. Promote interest in aviation-related career paths o Science o Technology o

More information

Instrument Pilot Rating Course (ASEL) Training Syllabus FAR Part 61

Instrument Pilot Rating Course (ASEL) Training Syllabus FAR Part 61 Instrument Pilot Rating Course (ASEL) Training Syllabus FAR Part 61 Property of Tech Aviation Flight School. Reproduction of this manual in full or part is strictly prohibited by law. Distribution or use

More information

CHAPTER 3 ALTERNATIVES CONSIDERED

CHAPTER 3 ALTERNATIVES CONSIDERED 3.0 INTRODUCTION CHAPTER 3 ALTERNATIVES CONSIDERED The existing Afton Airport parallel taxiway, with its approximate 4,360 foot length, only accommodates one half of the runway s length, and is too short

More information

Australian Maritime Safety Authority. Aviation rescue

Australian Maritime Safety Authority. Aviation rescue Australian Maritime Safety Authority Aviation search and rescue Rescue Coordination Centre Australia Rescue Coordination Centre Australia (RCC Australia) is the national aviation and maritime search and

More information

For the purpose of see-and-avoid, visual observers must be utilized at all times

For the purpose of see-and-avoid, visual observers must be utilized at all times 2009-WSA-92 WARNING: This correspondence may contain Sensitive Security Information and attachments that are controlled under 49 CFR 15 and 1520. No part of this correspondence may be disclosed to persons

More information

CTAF PROCEDURES GUIDE

CTAF PROCEDURES GUIDE CTAF PROCEDURES GUIDE First Edition Updated on 02 December 2010 to correct minor errors. Information contained within this document is intended for simulation use only and should not be applied to real

More information

July 1, 2011 Tulsa Riverside Air Traffic Control Tower R. L. Jones Jr. Airport 8801 South Jack Bates Avenue Tulsa, Oklahoma 74132

July 1, 2011 Tulsa Riverside Air Traffic Control Tower R. L. Jones Jr. Airport 8801 South Jack Bates Avenue Tulsa, Oklahoma 74132 Tulsa Riverside Tower (RVS) Pilot Information Handbook July 1, 2011 Tulsa Riverside Air Traffic Control Tower R. L. Jones Jr. Airport 8801 South Jack Bates Avenue Tulsa, Oklahoma 74132 TULSA RIVERSIDE

More information

Flight Following. A SafeAir1 Safety Series Article By Tony Munday. Why use Flight Following?

Flight Following. A SafeAir1 Safety Series Article  By Tony Munday. Why use Flight Following? Flight Following A SafeAir1 Safety Series Article www.safeair1.com By Tony Munday Flight Following, offered by Air Traffic Control facilities, is one of the best values available to the VFR pilot. This

More information

FALCON AVIATION ACADEMY, LLC.. FAR 141 TRAINING PROGRAM

FALCON AVIATION ACADEMY, LLC.. FAR 141 TRAINING PROGRAM PILOT TRAINING PROGRAM PAGE H-1 CURRICULUM: AIRLINE TRANSPORT PILOT 28 October 2010 REVISED This TCO meets all of the curriculum requirements for the ATP Course contained in Appendix E of FAR Part 141.

More information

AERO-MEDICAL EVACUATION (AE) Movement of patients under medical supervision to and between medical treatment facilities by air transportation 1

AERO-MEDICAL EVACUATION (AE) Movement of patients under medical supervision to and between medical treatment facilities by air transportation 1 Arkansas Aviation Operation Plan A ABORT To terminate a preplanned aircraft maneuver; e.g. an aborted takeoff 29 ADVISORY FREQUENCY The appropriate frequency to be used for Airport Advisory Service 29

More information

Tauranga, Bay of Plenty

Tauranga, Bay of Plenty 19/12 720 NZZC Tauranga Aerodrome Airshow and Restricted Area NZR286 Effective: 28 to 29 JAN 12 PORTAVEX 2012 and CLAIC OF THE KY will be held at Tauranga AD during the period 27 to 29 JAN 12. This event

More information

Air Law. Lesson 5: Flight planning, VFR weather, and altitudes. Copyright (c) 2007 Sancho McCann.

Air Law. Lesson 5: Flight planning, VFR weather, and altitudes. Copyright (c) 2007 Sancho McCann. Air Law Lesson 5: Flight planning, VFR weather, and altitudes Copyright (c) 2007 Sancho McCann. This work is licensed under the Creative Commons Attribution- Noncommercial-Share Alike 2.5 Canada License.

More information

ENR-5 FLIGHT PLANNING

ENR-5 FLIGHT PLANNING 21 JUL 16 (2) Flight planning VFR-ENR-5-1 ENR-5 FLIGHT PLANNING 5.1 Flight plan submission 5.1.1 VFR flight plans shall be submitted exclusively by means of air traffic services reporting officepraha (ARO

More information

Distress & Diversion Cell LATCC Mil, Swanwick Centre,Hampshire

Distress & Diversion Cell LATCC Mil, Swanwick Centre,Hampshire Distress & Diversion Cell LATCC Mil, Swanwick Centre,Hampshire Scope The role of D&D Equipment available General emergency examples PLBs/ELTs/How to help us Overdue/Tracing action Questions The Role of

More information

REPUBLIC OF INDONESIA MINISTRY OF TRANSPORTATION CIVIL AVIATION SAFETY REGULATION (C.A.S.R)

REPUBLIC OF INDONESIA MINISTRY OF TRANSPORTATION CIVIL AVIATION SAFETY REGULATION (C.A.S.R) REPUBLIC OF INDONESIA MINISTRY OF TRANSPORTATION CIVIL AVIATION SAFETY REGULATION (C.A.S.R) PART 170 AIR TRAFFIC RULES LAMPIRAN KEPUTUSAN MENTERI PERHUBUNGAN NOMOR : KM 14 Year 2009 TANGGAL : 16 Feb 2009

More information

IMPACT OF ADS-B ON CONTROLLER WORKLOAD: RESULTS FROM ALASKA S CAPSTONE PROGRAM

IMPACT OF ADS-B ON CONTROLLER WORKLOAD: RESULTS FROM ALASKA S CAPSTONE PROGRAM IMPACT OF ADS-B ON CONTROLLER WORKLOAD: RESULTS FROM ALASKA S CAPSTONE PROGRAM Arthur P. Smith and Anand D. Mundra, The MITRE Corporation, McLean, VA Abstract The Capstone program introduced avionics in

More information

EXPLANATION OF VFR TERMS AND SYMBOLS

EXPLANATION OF VFR TERMS AND SYMBOLS 1 VFR AERONAUTICAL CHARTS EXPLANATION OF VFR TERMS AND SYMBOLS The discussions and examples in this section are based on the Sectional Aeronautical Chart (Sectional). Sectionals include the most current

More information

Pilot Professionalism It Isn t Just For The Big Guys

Pilot Professionalism It Isn t Just For The Big Guys Pilot Professionalism It Isn t Just For The Big Guys Earl F Weener Board Member American Bonanza Society Convention & Trade Show Buffalo, NY September 25, 2010 Pilot Professionalism - NTSB Interest Lack

More information

SANTOS DUMONT ENGLISH ASSESSMENT IDENTIFICATION

SANTOS DUMONT ENGLISH ASSESSMENT IDENTIFICATION SANTOS DUMONT ENGLISH ASSESSMENT IDENTIFICATION [MOCK TEST] Welcome to the Santos Dumont English Assessment. I am (name) and this is (name). (He/she) will not interact with us. This is Test ID number:

More information

International Civil Aviation Organization. The Third Meeting of the Regional ATM Contingency Plan Task Force (RACP/TF/3)

International Civil Aviation Organization. The Third Meeting of the Regional ATM Contingency Plan Task Force (RACP/TF/3) International Civil Aviation Organization RACP/TF/3 WP06 12-15/11/2013 The Third Meeting of the Regional ATM Contingency Plan Task Force (RACP/TF/3) Bangkok, Thailand, 12 15 November 2013 Agenda Item 4:

More information

Introduction. Anatomy of a Good Weather Briefing. How to Obtain a Good Weather Briefing

Introduction. Anatomy of a Good Weather Briefing. How to Obtain a Good Weather Briefing Introduction Here are some tips on how to get a good weather briefing. This document complements other pilot educational material published by the Federal Aviation Administration (FAA) and other aviation

More information

GHANA CIVIL AVIATION AUTHORITY EVALUATING AERONAUTICAL EFFECTS OF PROPOSED CONSTRUCTION ON AIR NAVIGATION & AIRSPACE PERMIT PROCEDURE

GHANA CIVIL AVIATION AUTHORITY EVALUATING AERONAUTICAL EFFECTS OF PROPOSED CONSTRUCTION ON AIR NAVIGATION & AIRSPACE PERMIT PROCEDURE GHANA CIVIL AVIATION AUTHORITY EVALUATING AERONAUTICAL EFFECTS OF PROPOSED CONSTRUCTION ON AIR NAVIGATION & AIRSPACE PERMIT PROCEDURE TABLE OF CONTENTS 1.0 INTRODUCTION 2.0 LEGISLATION AND REGULATORY FRAMEWORK

More information

FLIGHT ADVISORY The Vancouver 2010 Winter Olympics and Paralympics Games

FLIGHT ADVISORY The Vancouver 2010 Winter Olympics and Paralympics Games FEDERAL AVIATION ADMINISTRATION FLIGHT ADVISORY The Vancouver 2010 Winter Olympics and Paralympics Games Revised February 8, 2010. This is a reissue of the Olympic Advisory to reflect the changes in the

More information

Notes on the use of RT in gliding at North Hill

Notes on the use of RT in gliding at North Hill Notes on the use of RT in gliding at North Hill Introduction These notes (based on those written by Don Puttock) on RT usage are provided to improve the quality of radio transmissions within the gliding

More information

CENTRAL TEXAS COLLEGE AIR AGENCY No DU8SO99Q SYLLABUS FOR AIRP 2342 FLIGHT INSTRUCTOR - INSTRUMENT AIRPLANE Semester Hours Credit: 3

CENTRAL TEXAS COLLEGE AIR AGENCY No DU8SO99Q SYLLABUS FOR AIRP 2342 FLIGHT INSTRUCTOR - INSTRUMENT AIRPLANE Semester Hours Credit: 3 CENTRAL TEXAS COLLEGE AIR AGENCY No DU8SO99Q SYLLABUS FOR AIRP 2342 FLIGHT INSTRUCTOR - INSTRUMENT AIRPLANE Semester Hours Credit: 3 CHIEF FLIGHT INSTRUCTOR - Richard E. Whitesell 2101 Carnation Ln Temple,

More information

ADVISORY CIRCULAR (AC) - Federal Aviation Administration Advisory Circular. This is a FAA document, which provides guidance on aviation issues.

ADVISORY CIRCULAR (AC) - Federal Aviation Administration Advisory Circular. This is a FAA document, which provides guidance on aviation issues. APPENDIX A: GLOSSARY ADVISORY CIRCULAR (AC) - Federal Aviation Administration Advisory Circular. This is a FAA document, which provides guidance on aviation issues. AIRCRAFT APPROACH CATEGORY - An aircraft

More information

Familiarisation Briefing for Jet and Multiengine Aircraft Crews.

Familiarisation Briefing for Jet and Multiengine Aircraft Crews. Familiarisation Briefing for Jet and Multiengine Aircraft Crews. 1 Index Version/lang. 1.8 Status: final Date of issue: 2010 20. December Author/unit: Tower, MT,BH,CM Owner/unit: Engadin Airport AG File:

More information

1.1 The circumstances of each aircraft emergency can vary to such an extent that detailed instructions cannot be given for every situation.

1.1 The circumstances of each aircraft emergency can vary to such an extent that detailed instructions cannot be given for every situation. Section 9 Chapter 1 Emergency Procedures Aircraft Emergencies 1 Introduction 1.1 The circumstances of each aircraft emergency can vary to such an extent that detailed instructions cannot be given for every

More information

NOTAM. Pilots from Aboard. Flight Information Service

NOTAM. Pilots from Aboard. Flight Information Service Pilots from Aboard - You must file a flightplan, check if your flightplan is closed in at operations corner in the big white tent. - Customs is available during operations hours - Pilots coming from NON-Schengen

More information

SARPS about Emergency frequency. 12 May 2015

SARPS about Emergency frequency. 12 May 2015 SARPS about Emergency frequency 12 May 2015 Annex 6 3.1.5 If an emergency situation which endangers the safety of the aeroplane or persons becomes known first to the flight operations officer/flight dispatcher,

More information

Flight Planning Using an Aeronautical Chart

Flight Planning Using an Aeronautical Chart Flight Planning Using an Aeronautical Chart By Laura Million INTRODUCTION When a driver in an automobile takes a trip, one hops in the car and drives. Signs along the highway will point the way to the

More information

National Transportation Safety Board Washington, D.C. 20594

National Transportation Safety Board Washington, D.C. 20594 E PLURIBUS UNUM NATIONAL TRA SAFE T Y N S PORTATION B OAR D National Transportation Safety Board Washington, D.C. 20594 Aircraft Accident Brief Accident number: LAX05FA015 Operator: Med Flight Air Ambulance,

More information

SULAYMANIYAH INTERNATIONAL AIRPORT MATS CHAPTER 19. April 2012 Prepared By Fakhir.F. Mohammed Civil Aviation Consultant

SULAYMANIYAH INTERNATIONAL AIRPORT MATS CHAPTER 19. April 2012 Prepared By Fakhir.F. Mohammed Civil Aviation Consultant KURDISTAN REGIONAL GOVERNMENT SULAYMANIYAH INTERNATIONAL AIRPORT MATS CHAPTER 19 PROCEDURES RELATED TO EMERGENCIES, COMMUNICATION FAILURE AND CONTINGENCIES ( First Edition ) April 2012 Prepared By Fakhir.F.

More information

IVAO MOROCCO DIVISION

IVAO MOROCCO DIVISION IVAO MOROCCO DIVISION RULES BASED PILOTS AND ATC Exclusively reserved for virtual use disposable training document Author's Note: 1 The IVAO staff Morocco has decided to implement this document to help

More information

Airport Operations. Chapter 13. Introduction. Types of Airports

Airport Operations. Chapter 13. Introduction. Types of Airports Chapter 13 Airport Operations Introduction Each time a pilot operates an aircraft, the flight normally begins and ends at an airport. An airport may be a small sod field or a large complex utilized by

More information

Chapter 10 Weather Information and Flight Planning. Table of Contents

Chapter 10 Weather Information and Flight Planning. Table of Contents Chapter 10 Weather Information and Flight Planning Table of Contents General...2 Weather Analysis in Flight Planning...2 Weather Minimums...2 Required Reports to Dispatch...3 Hydroplaning...3 Thunderstorm

More information

Communication, Navigation, Surveillance (CNS) engineers and executives of Airports Authority of India

Communication, Navigation, Surveillance (CNS) engineers and executives of Airports Authority of India Communication, Navigation, Surveillance (CNS) engineers and executives of Airports Authority of India CNS Officers Guild 1 Airports Authority of India (AAI) is entrusted with responsibility of providing

More information

Light Sport West Standard Flight Training Procedures for N110GX (Remos GX, 100 H.P.)

Light Sport West Standard Flight Training Procedures for N110GX (Remos GX, 100 H.P.) Light Sport West Standard Flight Training Procedures for N110GX (Remos GX, 100 H.P.) Welcome to Light Sport West! Thank you for giving us the opportunity to provide all of your flight training needs. Our

More information

PF3 ATC at its best Version History

PF3 ATC at its best Version History The latest version of this document and the PF3 User Guide can always be found in the...\pf3\help folder after any update. 30 th May 2016 Version 3.1.18 FIXED a problem that could occur if an emergency

More information