2. The resistance to the flow of electrons in a material is measured in units called: a. amperes. b. ohms. c. volts. d. watts.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "2. The resistance to the flow of electrons in a material is measured in units called: a. amperes. b. ohms. c. volts. d. watts."

Transcription

1 As with the Chapter Review Tests and the Final Exam, the tests your understanding of the materials underlying the learning objectives. After you ve reviewed your answers to the Chapter Review Tests, try your hand at this 50-question to become still more comfortable with taking a multiple-choice test. Remember, topics covered in this exam may likewise be covered in the Final Exam, but the wording of the questions will never be identical.

2

3 1. Luminous efficiency is measured by: a. color temperature in K. b. lumens per watt. c. watts per hour. d. footcandles per watt. 2. The resistance to the flow of electrons in a material is measured in units called: a. amperes. b. ohms. c. volts. d. watts. 3. When connecting an ammeter into a circuit, it must be connected: a. in series. b. in parallel. c. on the supply side. d. on the return side. 4. Generally, the most economical way to replace the fluorescent tubes in a building is to: a. replace them all at about 90% of rated lamp life. b. replace all in a fixture when one in that fixture burns out. c. replace each individual bulb as it burns out. d. replace them all at about 70% of rated lamp life. 5. The insulated grounding conductor should be color coded: a. green. b. blue. c. red. d. white. 6. (Fill in the blank) The building uses the most common type of multiphase power supply, which is -phase current. a. one b. two c. three d. four

4 7. When the peak positive current and voltage both occur at 90, the two sine waves are said to be: a. parallel. b. in sync. c. analogous. d. in phase. 8. A technician is working with a DC circuit that has a current of 0.5 A and a resistance of 20Ω. What is its voltage? a V b. 10V c. 40 V d. 100 V 9. As a transformer steps up voltage, all of the following characteristics will remain constant except: a. frequency. b. phase relationships. c. amperage. d. input and output power. 10. When working around wiring and electrical equipment, always assume that it is energized until it is confirmed otherwise by: a. an electrician. b. the equipment operator. c. your supervisor. d. your own test. 11. The amount of current flowing through R 1 in the diagram is: a..53 A. b. 48 A. c. 72 A. d. 1.2 A.

5 12. The total resistance of the circuit in the diagram is: a. 160 ohms. b. 46 ohms. c. 260 ohms. d. 106 ohms. 13. Boxes and enclosures should be installed at each of the following locations except: a. an outlet. b. a switch. c. a splice in wire. d. a 90 bend in wire. 14. Unbalanced voltage in three-phase induction motors can cause: a. motor overheating. b. damaging vibration. c. unnecessary friction. d. excessive current draw. 15. As there was a short circuit, the fuse blew. To make the circuit operational again, the technician must always replace: a. the element within the fuse, but not the fuse itself. b. the fuse itself, never just the element within the fuse. c. either the element within the fuse or the fuse itself. d. There is no established procedure for fuses. 16. In order to reduce imprecision associated with parallax, most analog meters use: a. numerical output. b. electronic circuits. c. more than one needle. d. a mirror behind the needle. 17. When checking the insulation resistance of critical motors, use a(n): a. multimeter. b. megger. c. ammeter. d. voltmeter.

6 18. Standard electric motors have an efficiency rate of approximately: a. 83%. b. 97%. c. 115%. d. 65%. 19. Single-line drawings are used to show power paths through: a. motors. b. pumps. c. main conductors. d. chillers. 20. The symbol depicted represents: a. conductors that are not connected. b. conductors, either connected or not, depending on conventions. c. a ground connection. d. conductors that are connected. 21. When it is possible to work on the circuit or equipment deenergized, do all of the following except: a. disconnect the circuit ground. b. switch the circuit off. c. lock the breaker out. d. put a tag on the breaker. 22. Except for motor circuits, the ampacity rating of the fuse, when compared to the ampacity rating of the circuit conductor, should always be: a. the same or lower. b. exactly the same. c. unrelated. d. the same or higher.

7 23. The National Electrical Code/Canadian Electrical Code (NEC/CEC) can carry the force of law when: a. determining liability for injury. b. referred to in the design specs. c. the rules contain the word shall. d. it is enacted by government. 24. The ampere rating at which the breaker can operate without exceeding its thermal limits is called the: a. current-limiting rating. b. continuous current rating. c. maximum current capacity. d. current-interrupting capacity. 25. Changing the normal 60 Hz line voltage supplied to an AC induction motor to another frequency varies all of the following except: a. the rotor speed. b. the slip percentage. c. the frequency phasing. d. the synchronous speed. 26. A separate grounding wire must be included when the conduit being used is: a. electrical metallic tubing. b. rigid metal conduit. c. plastic conduit. d. flexible metal conduit. 27. The electric current created when a conductor cuts through the lines of force of a magnetic field is called: a. flux. b. reactance. c. inductance. d. capacitance.

8 28. The process whereby the ampacity of a conductor is reduced because the conductor is enclosed in a raceway of conduit with many other conductors is called: a. blending. b. limiting. c. derating. d. combining. 29. The maximum load that a given motor can move is called: a. service factor. b. breakaway torque. c. load limit. d. breakdown torque. 30. The result of resistance, capacitive reactance, and inductive reactance is expressed as: a. degrees of phase displacement. b. reciprocance. c. electric resonance. d. impedance. 31. The NEC/CEC generally requires that all current-carrying conductors in a circuit be protected from damage by overcurrent at the point where: a. 15 or more amps of current may be required. b. equipment is connected to the circuit. c. three or more conductors converge. d. a conductor receives supply current. 32. Demand charges for a facility are based on: a. the difference between night and day consumption. b. how quickly power is consumed. c. the average amount of power consumed daily. d. comparisons with the surrounding community. 33. When compared to an identical new motor, the efficiency rating of a rewound motor is: a. higher or lower, depending on the job. b. higher by 1% to 5%. c. lower by 1% to 5%. d. the same.

9 34. The unit of light quantity or output is referred to as: a. lumen. b. candela. c. footcandle (lux). d. footlambert. 35. On split-phase and capacitor-start motors, when the motor reaches 75% of its normal operating speed: a. a capacitor releases additional current. b. a switch disconnects the starting winding. c. a circuit is activated that generates additional torque. d. the main winding is energized. 36. When a high degree of accuracy is not required, electrical technicians frequently check voltage with a: a. synchroscope. b. clamp-on multimeter. c. clamp-on ammeter. d. voltage tester. 37. You have been told that a motor is off. The first troubleshooting step is to: a. test the power source. b. perform a visual inspection. c. press the overload button. d. test the individual components. 38. When replacing fluorescent T-12 lamps with T-8 lamps, you must also replace the: a. fixtures. b. ballasts. c. starting circuit. d. electric service. 39. A motor might draw excessive current if the: a. motor is too close to a magnetic field. b. motor and equipment are out of alignment. c. the motor is operating at cold temperatures. d. motor pulley is too small.

10 40. The quickest way to locate overheating problems in an operating electrical device is to use a(n): a. circuit analyzer. b. infrared scanner. c. voltage tester. d. current tracer. 41. (Fill in the blank) A short circuit occurs when a fault in a circuit allows the current to the designed load or device. a. discontinue b. connect to c. complete the path for d. bypass 42. (Fill in the blanks) Electricity transmitted from the utility company typically is voltage and amperage. a. low; low b. low; high c. high; low d. high; high 43. When a wire is wrapped around a screw connection, it should be wrapped around the screw in: a. the direction required to tighten it. b. the direction required to loosen it. c. both directions if possible. d. either direction. 44. When using a multimeter, it is very dangerous for both you and the meter to test an energized AC circuit with the meter selector set to: a. DC volts. b. the off position. c. DC amps. d. ohms.

11 45. At the point where the conductor in a generator cuts through the maximum number of magnetic lines of force: a. flux increases. b. polarity reverses. c. voltage drops. d. peak voltage occurs. 46. The symbol depicted represents a(n): a. alternator. b. AC generator. c. DC generator. d. motor. 47. Electrical devices used to convert alternating current (AC) to direct current (DC) are called: a. converters. b. transformers. c. capacitors. d. rectifiers. 48. Two motors with the same frame number will be interchangeable: a. except for type of mounting and spacing of holes. b. in every dimension. c. except for distance from base to shaft. d. except for shaft diameter. 49. The maximum amount of conduit bending allowed by the NEC/CEC between enclosures is: a b. 90. c d The moving part of an AC motor is called the: a. alternator. b. stator. c. rotor. d. armature.

12

13 Answers 1. B 2. B 3. A 4. D 5. A 6. C 7. D 8. B 9. C 10. D 11. D 12. B 13. D 14. A 15. C 16. D 17. B 18. A 19. C 20. A 21. A 22. A 23. D 24. B 25. C 26. C 27. C 28. C 29. D 30. D 31. D 32. B 33. C 34. A 35. B 36. D 37. B 38. B 39. B 40. B 41. D 42. C 43. A 44. D 45. D 46. D 47. D 48. B 49. D 50. C

CHAPTER II ELECTRICAL MEASUREMENTS

CHAPTER II ELECTRICAL MEASUREMENTS CHAPTER II ELECTRICAL MEASUREMENTS 2.1. INTRODUCTION A variety of instruments are available for the measurement of the different electrical variables. The used principles include the electromechanical

More information

Electrical Apprenticeship Program Curriculum

Electrical Apprenticeship Program Curriculum Electrical Apprenticeship Program Curriculum Electrical Level One 26101-02 Electrical Safety (12.5 Hours) Covers safety rules and regulations for electricians. Trainees learn the necessary precautions

More information

National Craft Assessment and Certification Program S P E C I F I C A T I O N S

National Craft Assessment and Certification Program S P E C I F I C A T I O N S National Craft Assessment and Certification Program S P E C I F I C A T I O N S INDUSTRIAL ELECTRICIAN V4 ELEC26_O4 Released September 2013 Focus Statement An Industrial Electrician must be able to interpret

More information

SECTION 4 ELECTRIC MOTORS UNIT 17: TYPES OF ELECTRIC MOTORS

SECTION 4 ELECTRIC MOTORS UNIT 17: TYPES OF ELECTRIC MOTORS SECTION 4 ELECTRIC MOTORS UNIT 17: TYPES OF ELECTRIC MOTORS UNIT OBJECTIVES After studying this unit, the reader should be able to Describe the different types of open single-phase motors used to drive

More information

REVIEW QUESTIONS. A6 Test Preparation

REVIEW QUESTIONS. A6 Test Preparation A6 Test Preparation Note: The lessons, exercises and tests in this manual are great preparation for taking the ASE A6 (electrical) certification test. However, that s only for the topics we ve covered.

More information

Equipment: Power Supply, DAI, Split-phase/Capacitor start motor (8251), Electrodynamometer (8960), timing belt.

Equipment: Power Supply, DAI, Split-phase/Capacitor start motor (8251), Electrodynamometer (8960), timing belt. Lab 10: Split-phase induction motor. Objective: to examine the construction of the split-phase motor; to learn its wiring connections; to observe its starting and running operations; to measure its starting

More information

Test Code: 8094 / Version 1

Test Code: 8094 / Version 1 Blueprint Electromechanical Engineering Technology PA Test Code: 8094 / Version 1 Copyright 2014. All Rights Reserved. General Assessment Information Electromechanical Engineering Technology PA Blueprint

More information

Welcome to Linear Controls Quarterly Training

Welcome to Linear Controls Quarterly Training Welcome to Linear Controls Quarterly Training Introduction to Power Generation Objectives Supply attendees with basic knowledge of power generators and voltage regulators and provide the fundamentals of

More information

The Charging System. Section 5. Charging System. Charging System. The charging system has two essential functions:

The Charging System. Section 5. Charging System. Charging System. The charging system has two essential functions: The Charging System Charging System The charging system has two essential functions: Generate electrical power to run the vehicle s electrical systems Generate current to recharge the vehicle s battery

More information

Table of Contents. The Basics of Electricity 2. Using a Digital Multimeter 4. Testing Voltage 8. Testing Current 10. Testing Resistance 12

Table of Contents. The Basics of Electricity 2. Using a Digital Multimeter 4. Testing Voltage 8. Testing Current 10. Testing Resistance 12 Table of Contents The Basics of Electricity 2 Using a Digital Multimeter 4 IDEAL Digital Multimeters An Introduction The Basics of Digital Multimeters is designed to give you a fundamental knowledge of

More information

1) 10. V 2) 20. V 3) 110 V 4) 220 V

1) 10. V 2) 20. V 3) 110 V 4) 220 V 1. The diagram below represents an electric circuit consisting of a 12-volt battery, a 3.0-ohm resistor, R 1, and a variable resistor, R 2. 3. What is the total resistance of the circuit 1) 6.6 Ω 2) 10

More information

3 DC Circuits, Ohm's Law and Multimeters

3 DC Circuits, Ohm's Law and Multimeters 3 DC Circuits, Ohm's Law and Multimeters Theory: Today's lab will look at some basics of electricity and how these relate to simple circuit diagrams. Three basic terms are important to a study of electricity.

More information

DC Motor Troubleshooting Based on the EASA TechNote Troubleshooting DC Motors

DC Motor Troubleshooting Based on the EASA TechNote Troubleshooting DC Motors DC Motor Troubleshooting Based on the EASA TechNote Troubleshooting DC Motors ALWAYS Disconnect the power before handling any parts of the electrical equipment Lock out and tag out all electrical circuits

More information

NATIONAL CERTIFICATE (VOCATIONAL)

NATIONAL CERTIFICATE (VOCATIONAL) NATIONAL CERTIFICATE (VOCATIONAL) SUBJECT GUIDELINES ELECTRICAL PRINCIPLES AND PRACTICE NQF Level 4 September 2007 ELECTRICAL PRINCIPLES AND PRACTICE LEVEL 4 CONTENTS INTRODUCTION 1 DURATION AND TUITION

More information

Pump ED 101. Single Phase Motor Starting. Joe Evans, Ph.D

Pump ED 101. Single Phase Motor Starting. Joe Evans, Ph.D Single Phase Motor Starting Pump ED 101 Joe Evans, Ph.D joeeevans@gmail.com http://www.pumped101.com Although there are many different electric motor designs, a characteristic that is common throughout

More information

(3) Explosion proof. Designed to prevent ignition of any explosive gases or dust and dirt which may surround the motor.

(3) Explosion proof. Designed to prevent ignition of any explosive gases or dust and dirt which may surround the motor. ELECTRIC MOTORS Enclosures for Motors Types of motor enclosures generally used in farm applications: (1) Open type; drip proof or splash-proof. A general purpose motor for use in dry locations which are

More information

2. A conductor of length 2m moves at 4m/s at 30 to a uniform magnetic field of 0.1T. Which one of the following gives the e.m.f. generated?

2. A conductor of length 2m moves at 4m/s at 30 to a uniform magnetic field of 0.1T. Which one of the following gives the e.m.f. generated? Extra Questions - 2 1. A straight length of wire moves through a uniform magnetic field. The e.m.f. produced across the ends of the wire will be maximum if it moves: a) along the lines of magnetic flux

More information

Variable Frequency Drives

Variable Frequency Drives Purchasing Tips Analyse the System as a Whole Variable Frequency Drives Since the process of converting incoming power from one frequency to another will result in some losses, energy savings must always

More information

National 4 Summary Notes

National 4 Summary Notes North Berwick High School Department of Physics National 4 Summary Notes Unit 3 Electricity and Energy Physics N4 Unit 1: Pupil Notes Page 1 of 22 Section 1: Generation of Electricity What is electricity?

More information

Modern Mechanix 2, Now let s try in one hour. Voltage. V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR.

Modern Mechanix 2, Now let s try in one hour. Voltage. V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR. Modern Mechanix 2, 1938 Now let s try in one hour Voltage V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR (Ohm s Law) Voltage The amount of water depends on how much pressure is being applied

More information

What is a transformer and how does it work?

What is a transformer and how does it work? Why is a transformer needed? A control transformer is required to supply voltage to a load which requires significantly more current when initially energized than under normal steady state operating conditions.

More information

The Synchronous Machine

The Synchronous Machine Experiment No. 5 The Synchronous Machine Synchronous ac machines find application as motors in constant speed applications and, when interfaced to the power source with a variable-frequency converter system,

More information

CHAPTER 9 CIRCUIT MEASUREMENT

CHAPTER 9 CIRCUIT MEASUREMENT CHAPTER 9 CIRCUIT MEASUREMENT INTRODUCTION This chapter explains the basics of circuit measurement. It covers devices used to measure volt age, current, resistance, power, and frequency. This chapter does

More information

SUBJECT: How to wire a motor starter Number: AN-MC-004 Date Issued: 2/08/2005 Revision: Original

SUBJECT: How to wire a motor starter Number: AN-MC-004 Date Issued: 2/08/2005 Revision: Original SUBJECT: How to wire a motor starter Number: AN-MC-004 Date Issued: 2/08/2005 Revision: Original A motor starter is a combination of devices to allow an induction motor to start, run and stop according

More information

The current that flows is determined by the potential difference across the conductor and the resistance of the conductor (Ohm s law): V = IR P = VI

The current that flows is determined by the potential difference across the conductor and the resistance of the conductor (Ohm s law): V = IR P = VI PHYS1000 DC electric circuits 1 Electric circuits Electric current Charge can move freely in a conductor if an electric field is present; the moving charge is an electric current (SI unit is the ampere

More information

Pure water is non-conducting. Gas discharges. Current flow of electric charge. L 26 Electricity and Magnetism [3] A salt water solution is a conductor

Pure water is non-conducting. Gas discharges. Current flow of electric charge. L 26 Electricity and Magnetism [3] A salt water solution is a conductor L 26 Electricity and Magnetism [3] Electric circuits what conducts electricity what doesn t conduct electricity Current voltage and resistance Ohm s Law Heat in a resistor power loss Making simple circuit

More information

Resistors in Series and Parallel

Resistors in Series and Parallel Resistors in Series and Parallel INTRODUCTION Direct current (DC) circuits are characterized by the quantities current, voltage and resistance. Current is the rate of flow of charge. The SI unit is the

More information

Special Instruments UNIT. Learning Objectives. 4.1 Introduction. 4.2 Power Factor Meter

Special Instruments UNIT. Learning Objectives. 4.1 Introduction. 4.2 Power Factor Meter UNIT 4 Special Instruments Learning Objectives Necessity of Special instruments Construction, working, applications of powerfactor meter, frequency meter, synchronoscope, meggar, tongue tester, multi-meter.

More information

Apprentice Electrical Technician Test (ETT) Preparation Guide

Apprentice Electrical Technician Test (ETT) Preparation Guide Apprentice Electrical Technician Test (ETT) Preparation Guide APPRENTICE ELECTRICAL TECHNICIAN TEST (ETT) About the Test There are 40 questions with a maximum time limit of three hours. This is a closed

More information

Electrical Circuit Theory

Electrical Circuit Theory Electrical Circuit Theory Learning Objectives: 1. Review the basic electrical concepts of voltage, amperage, and resistance. 2. Review the components of a basic automotive electrical circuit. 3. Introduce

More information

Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions.

Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions. Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions. 1. Look at the arrows which indicate the direction of the flow of electrons. Label the negative and the

More information

Chapter 13 Electric Circuits

Chapter 13 Electric Circuits Chapter 13 Electric Circuits What is Electric Current? How does it resemble the flow of water in a pipe? Can you get a flashlight bulb to light, with a battery and a single wire? Electric Circuits and

More information

Direct Current Motor Electrical Evaluation Using Motor Circuit Analysis

Direct Current Motor Electrical Evaluation Using Motor Circuit Analysis Direct Current Motor Electrical Evaluation Using Motor Circuit Analysis Howard W. Penrose, PhD ALL-TEST Pro, LLC Old Saybrook, CT Introduction Electrical testing of Direct Current (DC) electric motors

More information

615xx, 616xx, 617xxx, 646x, 64xx, 65xx Series Programmable AC source

615xx, 616xx, 617xxx, 646x, 64xx, 65xx Series Programmable AC source Chroma Systems Solutions, Inc. AC Power Definitions 615xx, 616xx, 617xxx, 646x, 64xx, 65xx Series Programmable AC source Keywords: Peak, RMS, Phase, Inrush Current, Power Factor, Crest Factor, Apparent

More information

How do you measure voltage and current in electric circuits? Materials

How do you measure voltage and current in electric circuits? Materials 20A Electricity How do you measure voltage and current in electric circuits? Electricity Investigation 20A We use electricity every day, nearly every minute! In this Investigation you will build circuits

More information

Industrial Electrician Level 3

Industrial Electrician Level 3 Industrial Electrician Level 3 Industrial Electrician Unit: C1 Electrical Code III Level: Three Duration: 80 hours Theory: Practical: 80 hours 0 hours Overview: This unit of instruction is designed to

More information

SYNCHRONOUS MACHINE TESTING WITH MOTOR CIRCUIT ANALYSIS INSTRUMENTATION

SYNCHRONOUS MACHINE TESTING WITH MOTOR CIRCUIT ANALYSIS INSTRUMENTATION SYNCHRONOUS MACHINE TESTING WITH MOTOR CIRCUIT ANALYSIS INSTRUMENTATION Introduction Howard W. Penrose, Ph.D., CMRP Vice President, Engineering and Reliability Services Dreisilker Electric Motors, Inc.

More information

CHAPTER 2 EXAMPLES AND TABLES

CHAPTER 2 EXAMPLES AND TABLES CHAPTER 2 EXAMPLES AND TABLES COMMENTARY AT 210.20(A) EXCEPTION An overcurrent device that supplies continuous and noncontinuous loads must have a rating that is not less than the sum of 100 percent of

More information

SPECIFICATION DGK25C

SPECIFICATION DGK25C SPECIFICATION DGK25C CONTENTS CHAPTER 1: GENERAL STANDARDS & CONDITIONS 1 1. DESIGN STANDARDS 1 2. DESIGN CONDITIONS 3. FACTORY INSPECTION 4. PAINTING PROCESS CHAPTER 2: EQUIPMENT SPECIFICATIONS 2 1. OVERALL

More information

How Does it Flow? Electricity, Circuits, and Motors

How Does it Flow? Electricity, Circuits, and Motors How Does it Flow? Electricity, Circuits, and Motors Introduction In this lab, we will investigate the behavior of some direct current (DC) electrical circuits. These circuits are the same ones that move

More information

Student Name Instructor Name. High School or Vocational Center Grade. COMPETENCY RECORD FOR ARTICULATION Muskegon Community College Electronics

Student Name Instructor Name. High School or Vocational Center Grade. COMPETENCY RECORD FOR ARTICULATION Muskegon Community College Electronics Student Name Instructor Name High School or Vocational Center Grade COMPETENCY RECORD FOR ARTICULATION Muskegon Community College Electronics Please check below each skill the student has mastered as described,

More information

Specifying a Variable Frequency Drive s

Specifying a Variable Frequency Drive s Specifying a Variable Frequency Drive s Put on by Bruce Reeves and Jeremy Gonzales Dykman Electrical Covering the Western US For all of your VFD and Soft Start and Motor Needs How To Specify a Variable

More information

Electronics. Basic Concepts. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN Yrd. Doç. Dr. Levent ÇETİN

Electronics. Basic Concepts. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN Yrd. Doç. Dr. Levent ÇETİN Electronics Basic Concepts Electric charge Ordinary matter is made up of atoms which have positively charged nuclei and negatively charged electrons surrounding them. Charge is quantized as the subtraction

More information

What is a multimeter?

What is a multimeter? What is a multimeter? A multimeter is a devise used to measure voltage, resistance and current in electronics & electrical equipment It is also used to test continuity between to 2 points to verify if

More information

MCB: Miniature circuit breaker

MCB: Miniature circuit breaker MCB: Miniature circuit breaker ٢٠١٢ Prepared by : Nizar M.Ali kareem Index ١. Introduction...٣ ٢. MCB components....٣ ٣. Trip types....٤ ٣.١- Overload...٤ ٣.٢- Short circuit... ٧ ٤. Applications....٨ ٥.

More information

Resistance in Circuit Breakers

Resistance in Circuit Breakers Resistance in Circuit Breakers Warren C. Garber NETA Test Technician, Infraspection Level III Thermographer Industrial Electric Testing, Inc. 11321 West Distribution Avenue Jacksonville, FL 32256 Ph: 904-260-8378

More information

What are the basic electrical safety issues and remedies in solar photovoltaic installations?

What are the basic electrical safety issues and remedies in solar photovoltaic installations? What are the basic electrical safety issues and remedies in solar photovoltaic installations? Presented by: Behzad Eghtesady City of Los Angeles Department of Building and Safety Topics Covered Photovoltaic

More information

EE 448. Experiment No. 5 04/12/ PHASE INDUCTION (SQUIRREL-CAGE) MACHINES

EE 448. Experiment No. 5 04/12/ PHASE INDUCTION (SQUIRREL-CAGE) MACHINES 3Phase Induction (SquirrelCage) Machines EE 8 Experiment No. 0/2/2007 3PHASE INDUCTION (SQUIRRELCAGE) MACHINES 3Phase Induction (SquirrelCage) Machines I. INTRODUCTION The objectives of the experiment

More information

ALTERNATING CURRENTS

ALTERNATING CURRENTS ALTERNATING CURRENTS VERY SHORT ANSWER QUESTIONS Q-1. What is the SI unit of? Q-2. What is the average value of alternating emf over one cycle? Q-3. Does capacitor allow ac to pass through it? Q-4. What

More information

Circuits-Circuit Analysis

Circuits-Circuit Analysis Base your answers to questions 1 through 3 on the information and diagram below. 4. A 9-volt battery is connected to a 4-ohm resistor and a 5-ohm resistor as shown in the diagram below. A 3.0-ohm resistor,

More information

DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK ELECTRICAL SCIENCE Volume 4 of 4

DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK ELECTRICAL SCIENCE Volume 4 of 4 DOE-HDBK-1011/4-92 JUNE 1992 DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK ELECTRICAL SCIENCE Volume 4 of 4 U.S. Department of Energy Washington, D.C. 20585 FSC-6910 Distribution Statement A. Approved for public release;

More information

ECVET Curriculum UNIT TEMPLATE. Electrotechnology and Applications Unit Type (e.g. major, minor, elective): Unit Level: EQF Level 5

ECVET Curriculum UNIT TEMPLATE. Electrotechnology and Applications Unit Type (e.g. major, minor, elective): Unit Level: EQF Level 5 Institution: IEK DELTA Programme/Training Title: Domestic Electrical Installations Technician Unit Title: Electrotechnology and Applications Unit Type (e.g. major, minor, elective): Core Unit Level: EQF

More information

Fig. 1 Analogue Multimeter Fig.2 Digital Multimeter

Fig. 1 Analogue Multimeter Fig.2 Digital Multimeter ELECTRICAL INSTRUMENT AND MEASUREMENT Electrical measuring instruments are devices used to measure electrical quantities such as electric current, voltage, resistance, electrical power and energy. MULTIMETERS

More information

The Basics of Digital Multimeters

The Basics of Digital Multimeters IDEAL INDUSTRIES INC. The Basics of Digital Multimeters A guide to help you understand the basic Features and Functions of a Digital Multimeter. Author: Patrick C Elliott Field Sales Engineer IDEAL Industries,

More information

AC-Synchronous Generator

AC-Synchronous Generator Design Description AC Generators come in two basic types synchronous and non-synchronous. Synchronous generators lock in with the fundamental line frequency and rotate at a synchronous speed related to

More information

ELECTRICITY & ELECTROMAGNETISM TRANSFORMERS + ETC

ELECTRICITY & ELECTROMAGNETISM TRANSFORMERS + ETC Circuitry, Formulas & Electricity Ch5 Bushong RT 244 12 Lect # 3 1 RT 244 WEEK 10 rev 2012 2 LECTURE # 3 ELECTRICITY & ELECTROMAGNETISM TRANSFORMERS + ETC BUSHONG CH. 4 & 5 REF: CARLTONS CH 3, 4 & 5 &

More information

CHAPTER 2. Basic Electronics & Theory. (The rules behind all those little things)

CHAPTER 2. Basic Electronics & Theory. (The rules behind all those little things) CHAPTER 2 Basic Electronics & Theory (The rules behind all those little things) 1 Current, Voltage, Resistance Water flowing through a hose is a good way to imagine electricity. Water is like Electrons

More information

AC Drive Theory and Application

AC Drive Theory and Application AC Drive Theory and Application Application Guide AP4145E Effective May 28 Introduction Adjustable Frequency AC Drive System Description An adjustable frequency AC drive system consists of an ordinary

More information

STUDY GUIDE: ELECTRICITY AND MAGNETISM

STUDY GUIDE: ELECTRICITY AND MAGNETISM 319 S. Naperville Road Wheaton, IL 60187 www.questionsgalore.net Phone: (630) 580-5735 E-Mail: info@questionsgalore.net Fax: (630) 580-5765 STUDY GUIDE: ELECTRICITY AND MAGNETISM An atom is made of three

More information

DIELECTRIC WITHSTAND TESTING OF MODULAR AND MANUFACTURED HOMES

DIELECTRIC WITHSTAND TESTING OF MODULAR AND MANUFACTURED HOMES DIELECTRIC WITHSTAND TESTING OF MODULAR AND MANUFACTURED HOMES The controversy of AC vs. DC Dielectric Withstand testing of modular and manufactured homes has been an issue for years in part due to a misunderstanding

More information

FIRST PERIOD TECHNICAL TRAINING ELECTRICIAN TRADE COURSE OUTLINE

FIRST PERIOD TECHNICAL TRAINING ELECTRICIAN TRADE COURSE OUTLINE FIRST PERIOD TECHNICAL TRAINING ELECTRICIAN TRADE COURSE OUTLINE UPON SUCCESSFUL COMPLETION OF THIS PROGRAM THE LEARNER SHOULD BE ABLE TO PERFORM THE FOLLOWING OUTCOMES AND OBJECTIVES. COURSE ONE... CIRCUIT

More information

3) What is the difference between "Insulating", "Isolating", and "Shielded Winding" transformers?

3) What is the difference between Insulating, Isolating, and Shielded Winding transformers? Tyco Electronics Corporation Crompton Instruments 1610 Cobb International Parkway, Unit #4 Kennesaw, GA 30152 Tel. 770-425-8903 Fax. 770-423-7194 1) What is a transformer and how does it work? A transformer

More information

Back to the Basics Current Transformer (CT) Testing

Back to the Basics Current Transformer (CT) Testing Back to the Basics Current Transformer (CT) Testing As test equipment becomes more sophisticated with better features and accuracy, we risk turning our field personnel into test set operators instead of

More information

SOLAR PHOTOVOLTAIC (PV) SYSTEMS ELECTRICAL CODE COMPLIANCE AND INSPECTION CHECKLIST

SOLAR PHOTOVOLTAIC (PV) SYSTEMS ELECTRICAL CODE COMPLIANCE AND INSPECTION CHECKLIST SOLAR PHOTOVOLTAIC (PV) SYSTEMS ELECTRICAL CODE COMPLIANCE AND INSPECTION CHECKLIST This checklist contains common electrical code requirements for PV systems, based on the 2008 National Electrical Code

More information

Sonic Equipment Company (800)

Sonic Equipment Company (800) Sonic Equipment Company (800) 365-5701 SLS500 SHADOWGRAPH LIGHTING SYSTEM MANUAL R-2120-3 POWER SUPPLY: The power supply consists of a main transformer, two chokes, one 15,000 MFD, 100 Volt electrolytic

More information

Essential Electrical Concepts

Essential Electrical Concepts Essential Electrical Concepts Introduction Modern vehicles incorporate many electrical and electronic components and systems: Audio Lights Navigation Engine control Transmission control Braking and traction

More information

TROUBLESHOOTING. for the 5 BUTTON COMFORT CONTROL CENTER SYSTEM AIR CONDITIONER BULLETIN A29/2A JANUARY 2002

TROUBLESHOOTING. for the 5 BUTTON COMFORT CONTROL CENTER SYSTEM AIR CONDITIONER BULLETIN A29/2A JANUARY 2002 INTRODUCTION The Comfort Control Center control system can be used to operate the following Duo-Therm Units: Roof Top Air Conditioners Roof Top Heat Pumps Basement Air Conditioners Basement Heat Pumps

More information

Motor Fundamentals. DC Motor

Motor Fundamentals. DC Motor Motor Fundamentals Before we can examine the function of a drive, we must understand the basic operation of the motor. It is used to convert the electrical energy, supplied by the controller, to mechanical

More information

Renewable Energy Test Station (RETS) TEST PROCEDURES FOR SOLAR TUKI

Renewable Energy Test Station (RETS) TEST PROCEDURES FOR SOLAR TUKI Renewable Energy Test Station (RETS) TEST PROCEDURES FOR SOLAR TUKI March 2007 A. Test Procedures for Solar Tuki Lamp S. No. Test Parameters Technical Requirements Instruments Required Test Methods A.

More information

ABB ! CAUTION. Type COQ Negative Sequence Generator Relay. (50/60 Hertz) 41-161J. Instruction Leaflet

ABB ! CAUTION. Type COQ Negative Sequence Generator Relay. (50/60 Hertz) 41-161J. Instruction Leaflet ABB Instruction Leaflet 41-161J Effective: May 1997 Supersedes I.L. 41-161H Dated July 1984 ( ) Denotes Change Since Previous Issue Type COQ Negative Sequence Generator Relay (50/60 Hertz)! CAUTION Before

More information

R1 R2 R3. Figure1. Resistances in series V1 I. Figure 2. Equivalent circuit of figure 1 if RE= R1+R2+R3 VRE =V

R1 R2 R3. Figure1. Resistances in series V1 I. Figure 2. Equivalent circuit of figure 1 if RE= R1+R2+R3 VRE =V Supplementary Notes for Unit 2 - Part A (Unit 3 and 4 exams also includes the topics detailed in this note) Series circuits A series circuit is a circuit in which resistors are arranged in a chain, so

More information

Single-Phase AC Induction Squirrel Cage Motors. Permanent Magnet Series Wound Shunt Wound Compound Wound Squirrel Cage. Induction.

Single-Phase AC Induction Squirrel Cage Motors. Permanent Magnet Series Wound Shunt Wound Compound Wound Squirrel Cage. Induction. FAN ENGINEERING Information and Recommendations for the Engineer FE-1100 Single-Phase AC Induction Squirrel Cage Motors Introduction It is with the electric motor where a method of converting electrical

More information

Basic Electricity Notes

Basic Electricity Notes Basic Electricity Notes EVERYTHING IS MADE OF ATOMS Imagine a pure gold ring. Divide it in half and give one of the halves away. Keep dividing and dividing and dividing. Soon you will have a piece so small

More information

AC Motor Speed. n s = synchronous speed (in RPM), f = frequency (in Hz), and p = the number of poles

AC Motor Speed. n s = synchronous speed (in RPM), f = frequency (in Hz), and p = the number of poles AC Induction Motors Simplest and most rugged electric motor Consists of wound stator and rotor assembly AC in the primary member (stator) induces current in the secondary member (rotor) Combined electromagnetic

More information

Electrical Construction Technology

Electrical Construction Technology Job Ready Assessment Blueprint Electrical Construction Technology Test Code: 4130 / Version: 01 Copyright 2011. All Rights Reserved. General Assessment Information Electrical Construction Technology Blueprint

More information

How Does a Generator Work?

How Does a Generator Work? How Does a Generator Work? Clifford Power Systems is one of the largest full service generator providers in the United States. Our generator experts specialize in equipment, service, parts and rental of

More information

TERMINAL MARKINGS AND CONNECTIONS PART WINDING START

TERMINAL MARKINGS AND CONNECTIONS PART WINDING START TERMINAL MARKINGS AND CONNECTIONS PART WINDING START NEMA NOMENCLATURE 6 LEADS 7 7 3 9 8 Delta 3 9 8 Wye OPER. 9 MODE L L L3 OPEN 7 START 3 7,8,9 T T T3 T7 T8 T9 RUN,7,8 3,9 3 8 MOTOR LEADS 3 7 Double

More information

X2 Z1 X1 Z2 E+ E- 0V R 438 A.V.R. R 438. Installation and maintenance

X2 Z1 X1 Z2 E+ E- 0V R 438 A.V.R. R 438. Installation and maintenance X2 Z1 X1 Z2 E+ E- 0V 110 220 380 This manual concerns the alternator which you have just purchased. We wish to draw your attention to the contents of this maintenance manual. SAFETY MEASURES Before using

More information

Coil Testing in a Manufacturing Environment

Coil Testing in a Manufacturing Environment Coil Testing in a Manufacturing Environment by Anthony Pretto, International Electro-Magnetics, Inc. Quality control is an integral part of any manufacturing process. As a part of that process, it is important

More information

Motor/Transformer Winding Repair

Motor/Transformer Winding Repair Workshop Practice Title and topics of HKSE 1 03.1.1.01.1 Fundamentals of specific trade Workshop organisation, industrial safety, quality assurance, introduction to accident prevention 2 03.1.1.21.1 Preparation

More information

Common Electrical Symbols

Common Electrical Symbols T: 01246 455565 F: 01246 455244 W: www.reconelectrical.co.uk E: sales@reconelectrical.co.uk Common Electrical Symbols This is not a definitive list of all symbols used in electrical identification, but

More information

ELECTRICAL TRAINING 7 DAYS D.C. 1.0 Electron Theory, Voltaic Cells. And Electromagnetism. Materials 3.0 Resistances In Series And Parallel.

ELECTRICAL TRAINING 7 DAYS D.C. 1.0 Electron Theory, Voltaic Cells. And Electromagnetism. Materials 3.0 Resistances In Series And Parallel. Num TITLE TABLE OF CONTENT OBJECTIVES DURATION UNIT E-01 FUNDAMENTALS OF 1.0 Electron Theory, Voltaic Cells Describe The Atomic D.C. And Electromagnetism. Structure And Its Influence 2.0 D.C. Circuits

More information

Basics of Electricity

Basics of Electricity Basics of Electricity Generator Theory PJM State & Member Training Dept. PJM 2014 8/6/2013 Objectives The student will be able to: Describe the process of electromagnetic induction Identify the major components

More information

Digital Energy ITI. Instrument Transformer Basic Technical Information and Application

Digital Energy ITI. Instrument Transformer Basic Technical Information and Application g Digital Energy ITI Instrument Transformer Basic Technical Information and Application Table of Contents DEFINITIONS AND FUNCTIONS CONSTRUCTION FEATURES MAGNETIC CIRCUITS RATING AND RATIO CURRENT TRANSFORMER

More information

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other.

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other. PS-6.1 Explain how the law of conservation of energy applies to the transformation of various forms of energy (including mechanical energy, electrical energy, chemical energy, light energy, sound energy,

More information

TOPIC 4 ELECTRIC CIRCUITS

TOPIC 4 ELECTRIC CIRCUITS IGCSE Physics 0625 notes Topic 4: Electric Circuits 1 TOPIC 4 ELECTRIC CIRCUITS ELECTRIC CURRENT (I): Current (I) is defined as the rate of flow of electric charge (Q) in an electric conductor. The unit

More information

COASTAL BEND COLLEGE AUTOMOTIVE TECHNOLOGY SYLLABUS (rev. Fall 2010)

COASTAL BEND COLLEGE AUTOMOTIVE TECHNOLOGY SYLLABUS (rev. Fall 2010) COASTAL BEND COLLEGE AUTOMOTIVE TECHNOLOGY SYLLABUS (rev. Fall 2010) AUMT 1307: Automotive Electrical Systems SEMESTER HOURS: 3 TEXTBOOK : Automotive Technology: A Systems Approach COURSE DESCRIPTION:

More information

Single-Phase AC Synchronous Generator

Single-Phase AC Synchronous Generator ST Series Single-Phase AC Synchronous Generator Instructions for Operation and Maintenance English to English translation by R.G. Keen, May 2004. ST Series of Single-Phase AC Synchronous Generators Description

More information

1. E&M induction requires change, of the intensity of a magnetic field or of motion in a magnetic field.

1. E&M induction requires change, of the intensity of a magnetic field or of motion in a magnetic field. Chapter 25 EXERCISE key 1. E&M induction requires change, of the intensity of a magnetic field or of motion in a magnetic field. 2. Magnetic induction will not occur in nylon, since it has no magnetic

More information

..OR How To Protect your 3-Phase Equipment Investment with 3-Phase Monitors from Time Mark...

..OR How To Protect your 3-Phase Equipment Investment with 3-Phase Monitors from Time Mark... ..OR How To Protect your 3-Phase Equipment Investment with 3-Phase Monitors from Time Mark... TIME MARK CORPORATION 11440 EAST PINE STREET TULSA, OK 74116 USA tel 918 438-1220 fax 918 437-7584 www.time-mark.com

More information

Circuits. Page The diagram below represents a series circuit containing three resistors.

Circuits. Page The diagram below represents a series circuit containing three resistors. Name: Circuits Date: 1. Which circuit segment has an equivalent resistance of 6 ohms? 4. The diagram below represents a series circuit containing three resistors. 2. Base your answer to the following question

More information

Application on three phase induction motor

Application on three phase induction motor Islamic University of Gaza Faculty of Engineering Electrical Engineering Department Programmable Logic Controller Lab Eng. Mohammed S. Jouda Experiment 3 Application on three phase induction motor Objectives:

More information

DVM990BL MULTÍMETRO DÍGITAL MANUAL DEL USUARIO

DVM990BL MULTÍMETRO DÍGITAL MANUAL DEL USUARIO DIGITAL MULTIMETER OPERATING MANUAL DIGITALE MULTIMETER BEDIENINGSHANDLEIDING MULTIMETRE DIGITAL MANUEL D UTILISATION DIGITALES MULTIMETER BEDIENUNGSANLEITUNG MULTÍMETRO DÍGITAL MANUAL DEL USUARIO 1. SAFETY

More information

Three-phase AC circuits

Three-phase AC circuits Three-phase AC circuits This worksheet and all related files are licensed under the Creative Commons Attribution License, version 1.0. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/1.0/,

More information

Battery Chargers. Revised 8/00 Form Number 56041170 FORM NO. 56041170 / BATTERY CHARGER SERVICE MANUAL / PARTS LIST - 45

Battery Chargers. Revised 8/00 Form Number 56041170 FORM NO. 56041170 / BATTERY CHARGER SERVICE MANUAL / PARTS LIST - 45 Battery Chargers SERVICE MANUAL / PARTS LIST AUTOMATIC Advance MODELS 0980, 098, 797, 8809, 90, 880, 880, 099, 08,, 09788, 098, 7, 097, 70, 790, 889 Lester MODELS 007,, 8, 8, 89, 80, 9, 00, 00, 008 MANUAL

More information

Unit 33 Three-Phase Motors

Unit 33 Three-Phase Motors Unit 33 Three-Phase Motors Objectives: Discuss the operation of wound rotor motors. Discuss the operation of selsyn motors. Discuss the operation of synchronous motors. Determine the direction of rotation

More information

Motor Controls CGTCMOTORCONT01

Motor Controls CGTCMOTORCONT01 Motor Controls CGTCMOTORCONT01 Course Description: Central Georgia Technical College provides a 300 hour Industrial Motor Control Level (1&2 combined) training course. The first (150 hour) part of the

More information

Voltage Influence on Typical Protection and Controls for Motors, Power Electronics, and Other Common Loads

Voltage Influence on Typical Protection and Controls for Motors, Power Electronics, and Other Common Loads Voltage Influence on Typical Protection and Controls for Motors, Power Electronics, and Other Common Loads Presentation to: WECC Modeling and Validation Work Group March 3, 2011 John Kueck The Study Examines

More information

CTI TECHNICAL BULLETIN Number 11: A publication of the Cable Tray Institute

CTI TECHNICAL BULLETIN Number 11: A publication of the Cable Tray Institute CTI TECHNICAL BULLETIN Number 11: A publication of the Cable Tray Institute Equipment Grounding Conductors for Cable Tray Systems Cable tray wiring systems have excellent safety and dependability records.

More information