Electrostatics. Electrostatics Version 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Electrostatics. Electrostatics Version 2"

Transcription

1 1. A 150-watt lightbulb is brighter than a 60.-watt lightbulb when both are operating at a potential difference of 110 volts. Compared to the resistance of and the current drawn by the 150-watt lightbulb, the 60.-watt lightbulb has A) less resistance and draws more current B) less resistance and draws less current C) more resistance and draws more current D) more resistance and draws less current 2. A 3.6-volt battery is used to operate a cell phone for 5.0 minutes. If the cell phone dissipates watt of power during its operation, the current that passes through the phone is A) A B) 5.3 A C) 19 A D) 56 A 3. In the circuit diagram below, two 4.0-ohm resistors are connected to a 16-volt battery as shown. 6. Which circuit segment has an equivalent resistance of 6 ohms? A) B) C) D) 7. The diagram below shows two resistors connected in series to a 20.-volt battery. If the current through the 5.0-ohm resistor is 1.0 ampere, the current through the 15.0-ohm resistor is A) 1.0 A B) 0.33 A C) 3.0 A D) 1.3 A 8. The diagram below represents a simple electric circuit. The rate at which electrical energy is expended in this circuit is A) 32 W B) 16 W C) 8.0 W D) 64 W 4. A 50-watt lightbulb and a 100-watt lightbulb are each operated at 100 volts. Compared to the resistance of the 50-watt bulb, the resistance of the 100-watt bulb is A) four times as great B) one-fourth as great C) twice as great D) half as great 5. The diagram below shows a circuit with three resistors. How much charge passes through the resistor in 2.0 seconds? A) 6.0 C B) 2.0 C C) 8.0 C D) 4.0 C What is the resistance of resistor R3? A) 6.0 B) 2.0 C) 12 D) 4.0

2 9. The diagram below shows three resistors, R1, R2, and R3, connected to a 12-volt battery. 13. The circuit diagram below represents four resistors connected to a 12-volt source. If voltmeter V1 reads 3 volts and voltmeter V2 reads 4 volts, what is the potential drop across resistor R3? A) 12 V B) 5 V C) 0 V D) 4 V 10. Base your answer to the following question on the diagram below. What is the total current in the circuit? A) 24 A B) 0.50 A C) 8.6 A D) 2.0 A 14. Moving 4.0 coulombs of charge through a circuit requires 48 joules of electric energy. What is the potential difference across this circuit? A) 190 V B) 48 V C) 12 V D) 4.0 V 15. In the circuit diagram below, what are the correct readings of voltmeters V1 and V2? The reading of voltmeter V will be A) 5 volts B) 0.2 volt C) 10 volts D) 20 volts 11. The diagram below represents a circuit consisting of two resistors connected to a source of potential difference. A) V1 reads 4.0 V and V2 reads 2.0 V B) V1 reads 3.0 V and V2 reads 3.0 V C) V1 reads 2.0 V and V2 reads 4.0 V D) V1 reads 6.0 V and V2 reads 6.0 V 16. In the diagram below, lamps L1 and L2 are connected to a constant voltage power supply. What is the current through the 20.-ohm resistor? A) 0.25 A B) 6.0 A C) 12 A D) 4.0 A 12. Circuit A has four 3.0-ohm resistors connected in series with a 24-volt battery, and circuit B has two 3.0-ohm resistors connected in series with a 24-volt battery. Compared to the total potential drop across circuit A, the total potential drop across circuit B is A) one-half as great B) twice as great C) the same D) four times as great If lamp L1 burns out, the brightness of L2 will A) increase B) decrease C) remain the same

3 17. Which circuit has the smallest equivalent resistance? A) 20. The diagram below represents currents in a segment of an electric circuit. B) C) What is the reading of ammeter A? A) 1 A B) 3 A C) 4 A D) 2 A D) 18. Three identical lamps are connected in parallel with each other. If the resistance of each lamp is X ohms, what is the equivalent resistance of this parallel combination? A) B) C) D) 19. Three resistors, 4 ohms, 6 ohms, and 8 ohms, are connected in parallel in an electric circuit. The equivalent resistance of the circuit is A) 18 B) between 10 and 18 C) between 4 and 8 D) less than 4

4 21. In which circuit would current flow through resistor R 1, but not through resistor R 2 while switch S is open? A) B) C) D) 22. In the circuit diagram shown below, ammeter A1 reads 10. amperes. 25. In the circuit diagram shown below, what is the current through the 4.0-ohm resistor? What is the reading of ammeter A2? A) 6.0 A B) 10. A C) 4.0 A D) 20. A Base your answers to questions 23 and 24 on the diagram below, which shows two resistors and three ammeters connected to a voltage source. A) 1.0 ampere B) 0.33 ampere C) 3.0 amperes D) 48 amperes 26. The diagram below shows currents in a segment of an electric circuit. 23. What is the current reading of ammeter A1? A) 10.0 A B) 6.0 A C) 3.0 A D) 4.0 A 24. What is the potential difference across the source? A) 120 V B) 60. V C) 220 V D) 440 V What is the reading of ammeter A? A) 1 A B) 5 A C) 9 A D) 15 A 27. Conductivity in metallic solids is due to the presence of free A) electrons B) nuclei C) neutrons D) protons

5 28. Compared to insulators, metals are better conductors of electricity because metals contain more free A) electrons B) protons C) negative ions D) positive ions 29. An MP3 player draws a current of ampere from a 3.00-volt battery. What is the total charge that passes through the player in 900. seconds? A) 324 C B) 108 C C) 5.40 C D) 1.80 C 30. The current in a wire is 4.0 amperes. The time required for electrons to pass a certain point in the wire is A) 1.0 s B) 0.25 s C) 0.50 s D) 4.0 s 31. What is the current in a wire if electrons pass by a point in this wire every 60. seconds? A) A B) A C) A D) 11 A 32. A manufacturer recommends that the longer the extension cord used with an electric drill, the thicker (heavier gauge) the extension cord should be. This recommendation is made because the resistance of a wire varies A) directly with length and inversely with cross-sectional area B) directly with both length and cross-sectional area C) inversely with length and directly with cross-sectional area D) inversely with both length and cross-sectional area 33. A copper wire is part of a complete circuit through which current flows. Which graph best represents the relationship between the wire's length and its resistance? A) B) C) D) 34. If the length of a copper wire is reduced by half, then the resistance of the wire will be A) quartered B) quadrupled C) doubled D) halved 35. Which change decreases the resistance of a piece of copper wire? A) decreasing the wire s temperature B) increasing the wire s length C) increasing the wire s resistivity D) decreasing the wire s diameter 36. A circuit consists of a resistor and a battery. Increasing the voltage of the battery while keeping the temperature of the circuit constant would result in an increase in A) neither current nor resistance B) current, only C) resistance, only D) both current and resistance

6 37. A complete circuit is left on for several minutes, causing the connecting copper wire to become hot. As the temperature of the wire increases, the electrical resistance of the wire A) decreases B) increases C) remains the same 38. An incandescent light bulb is supplied with a constant potential difference of 120 volts. As the filament of the bulb heats up, its resistance A) increases and the current through it decreases B) decreases and the current through it decreases C) decreases and the current through it increases D) increases and the current through it increases 39. If the diameter of a wire were decreased, its electrical resistance would A) decrease B) increase C) remain the same 40. The electrical resistance of a metallic conductor is inversely proportional to its A) temperature B) cross-sectional area C) resistivity D) length 41. If a wire of cross-sectional area equal to A has a resistance of R, then another wire of the same material with a cross-sectional area equal to 2A will have a resistance of A) R B) 2R C) R/2 D) R/4 42. At 20 C, four conducting wires made of different materials have the same length and the same diameter. Which wire has the least resistance? A) nichrome B) tungsten C) gold D) aluminum 43. A meter-long wire has a cross-sectional area of meter 2 and a resistance of ohm at 20 Celsius. This wire could be made of A) aluminum B) copper C) tungsten D) nichrome 44. Pieces of aluminum, copper, gold, and silver wire each have the same length and the same cross-sectional area. Which wire has the lowest resistance at 20 C? A) silver B) aluminum C) copper D) gold 45. An electric circuit consists of a variable resistor connected to a source of constant potential difference. If the resistance of the resistor is doubled, the current through the resistor is A) halved B) doubled C) quartered D) quadrupled 46. In a simple electric circuit, a 24-ohm resistor is connected across a 6.0-volt battery. What is the current in the circuit? A) 4.0 A B) 140 A C) 1.0 A D) 0.25 A 47. What is the minimum equipment needed to determine the power dissipated in a resistor of unknown value? A) a voltmeter and an ammeter, only B) an ammeter, only C) a voltmeter, only D) a voltmeter, an ammeter, and a stopwatch

7 48. The resistance of a circuit remains constant. Which graph best represents the relationship between the current in the circuit and the potential difference provided by the battery? A) 49. Which graph best represents the relationship between the power expended by a resistor that obeys Ohm's Law and the potential difference applied to the resistor? A) B) B) C) C) D) D) 50. A length of copper wire and a 1.00-meter-long silver wire have the same cross-sectional area and resistance at 20 C. Calculate the length of the copper wire. [Show all work, including the equation and substitution with units.]

8 Answer Key Electricity practice test 1. D 2. A 3. A 4. D 5. B 6. D 7. A 8. C 9. B 10. C 11. D 12. C 13. B 14. C 15. D 16. C 17. D 18. B 19. D 20. D 21. B 22. A 23. B 24. A 25. C 26. C 27. A 28. A 29. B 30. A 31. C 32. A 33. D 34. D 35. A 36. B 37. B 38. A 39. B 40. B 41. C 42. C 43. D 44. A 45. A 46. D 47. A 48. C 49. D 50.

7. What is the current in a circuit if 15 coulombs of electric charge move past a given point in 3 seconds? (1) 5 A (3) 18 A (2) 12 A (4) 45 A

7. What is the current in a circuit if 15 coulombs of electric charge move past a given point in 3 seconds? (1) 5 A (3) 18 A (2) 12 A (4) 45 A 1. Compared to the number of free electrons in a conductor, the number of free electrons in an insulator of the same volume is less the same greater 2. Most metals are good electrical conductors because

More information

Circuits-Circuit Analysis

Circuits-Circuit Analysis Base your answers to questions 1 through 3 on the information and diagram below. 4. A 9-volt battery is connected to a 4-ohm resistor and a 5-ohm resistor as shown in the diagram below. A 3.0-ohm resistor,

More information

A) The potential difference across the 6-ohm B) 2.0 A resistor is the same as the potential difference across the 3-ohm resistor. D) 4.

A) The potential difference across the 6-ohm B) 2.0 A resistor is the same as the potential difference across the 3-ohm resistor. D) 4. 1. A 2.0-ohm resistor and a 4.0-ohm resistor are connected in series with a 12-volt battery. If the current through the 2.0-ohm resistor is 2.0 amperes, the current through the 4.0-ohm resistor is A) 1.0

More information

CHAPTER12. Electricity. Multiple Choice Questions. Fig. 12.1

CHAPTER12. Electricity. Multiple Choice Questions. Fig. 12.1 CHAPTER12 Electricity Multiple Choice Questions 1. A cell, a resistor, a key and ammeter are arranged as shown in the circuit diagrams of Figure12.1. The current recorded in the ammeter will be Fig. 12.1

More information

OHM S LAW 05 AUGUST 2014

OHM S LAW 05 AUGUST 2014 OHM S LAW 05 AUGUST 2014 In this lesson, we: Current Lesson Description Revise the definitions of current, potential difference and emf Explore Ohm s law Identify the characteristics of ohmic and non-ohmic

More information

Circuits. Page The diagram below represents a series circuit containing three resistors.

Circuits. Page The diagram below represents a series circuit containing three resistors. Name: Circuits Date: 1. Which circuit segment has an equivalent resistance of 6 ohms? 4. The diagram below represents a series circuit containing three resistors. 2. Base your answer to the following question

More information

1) 10. V 2) 20. V 3) 110 V 4) 220 V

1) 10. V 2) 20. V 3) 110 V 4) 220 V 1. The diagram below represents an electric circuit consisting of a 12-volt battery, a 3.0-ohm resistor, R 1, and a variable resistor, R 2. 3. What is the total resistance of the circuit 1) 6.6 Ω 2) 10

More information

What is the direction of a compass needle placed at point A?

What is the direction of a compass needle placed at point A? SAMPLE QUIZ: COVERAGE OHM S LAW CIRCUIT ANALYSIS RESISTANCE ELECTRICAL POWER MAGNETISM AND ELECTROMAGNETISM MAGNETISM: 1. In order to produce a magnetic field, an electric charge must be 1. stationary

More information

MC Electricity Resistors Review

MC Electricity Resistors Review 2. In the circuit shown above, what is the value of the potential difference between points X and Y if the 6 volt battery has no internal resistance? (A) 1 V (B) 2 V (C) 3 V (D) 4 V (E) 6V 8. The circuit

More information

Electric Currents. Electric Potential Energy 11/23/16. Topic 5.1 Electric potential difference, current and resistance

Electric Currents. Electric Potential Energy 11/23/16. Topic 5.1 Electric potential difference, current and resistance Electric Currents Topic 5.1 Electric potential difference, current and resistance Electric Potential Energy l If you want to move a charge closer to a charged sphere you have to push against the repulsive

More information

Q1. (a) The diagram shows the voltage-current graphs for three different electrical components.

Q1. (a) The diagram shows the voltage-current graphs for three different electrical components. Q. (a) The diagram shows the voltage-current graphs for three different electrical components. Which one of the components A, B or C could be a 3 volt filament lamp? Explain the reason for your choice...................

More information

Chapter 11- Electricity

Chapter 11- Electricity Chapter 11- Electricity Course Content Definition of Electricity Circuit Diagrams Series and Parallel Circuits Calculating total resistances Measurement of Electricity Ammeters and Voltmeters Ohm s Law

More information

s_5xut Page 1 Physics Samples

s_5xut Page 1 Physics Samples Physics Samples E&M Unit 1. Two metal spheres having charges of +4.0 x 10 6 coulomb and +2.0 x 10 5 coulomb, respectively, are brought into contact and then separated. After separation, the charge on each

More information

Chapter 18 Electric Current and Circuits

Chapter 18 Electric Current and Circuits Chapter 18 Electric Current and Circuits 3. When a current flows down a wire: A. electrons are moving in the direction of the current. B. electrons are moving opposite the direction of the current. C.

More information

Question Bank. Electric Circuits, Resistance and Ohm s Law

Question Bank. Electric Circuits, Resistance and Ohm s Law Electric Circuits, Resistance and Ohm s Law. Define the term current and state its SI unit. Ans. The rate of flow of charge in an electric circuit is called current. Its SI unit is ampere. 2. (a) Define

More information

Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Exam 2 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. You wish to measure a current through a resistor. You should connect the measuring

More information

[2]...[1] [3]

[2]...[1] [3] High Demand Questions QUESTIONSHEET 1 (a) In the circuit below, lamps P and Q are identical. The reading on the ammeter is 3A. The cell shown is of emf. 6V. A P Q Calculate the current that passes through

More information

Electricity Review-Sheet

Electricity Review-Sheet Name: ate: 1. The unit of electrical charge in the MKS system is the. volt. ampere. coulomb. mho 2. Which sketch best represents the charge distribution around a neutral electroscope when a positively

More information

Chapter 12: Current Electricity

Chapter 12: Current Electricity Chapter 12: Current Electricity And God said, Let there be light and there was light, but the electricity board said He would have to wait until Thursday to be connected. Spike Milligan Objectives 1. Define

More information

Electric Circuits Review

Electric Circuits Review Electric Circuits Review 1. Which of the following statements are true about electric current? Circle all that apply. a. Electric current is measured in units of Amperes. b. Electric current is defined

More information

Objectives 200 CHAPTER 4 RESISTANCE

Objectives 200 CHAPTER 4 RESISTANCE Objectives Explain the differences among conductors, insulators, and semiconductors. Define electrical resistance. Solve problems using resistance, voltage, and current. Describe a material that obeys

More information

Preview of Period 13: Electrical Resistance and Joule Heating

Preview of Period 13: Electrical Resistance and Joule Heating Preview of Period 13: Electrical Resistance and Joule Heating 13.1 Electrical Resistance of a Wire What does the resistance of a wire depend upon? 13.2 Resistance and Joule Heating What effect does resistance

More information

Saturday X-tra X-Sheet: 19. Electric circuits

Saturday X-tra X-Sheet: 19. Electric circuits Saturday X-tra X-Sheet: 9 Key Concepts Electric circuits This lesson focuses on the following: Potential Difference Current The resistance of a conductor Ohm s Law and circuit calculations Terminology

More information

Science AS90191 Describe Aspects of Physics.

Science AS90191 Describe Aspects of Physics. Circuits and components Science AS90191 Describe Aspects of Physics. An electric current is the movement of electrons (negatively charged particles). A circuit is made up of components connected together

More information

Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions.

Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions. Circuits Review KEY Interpreting Diagrams Use the diagram below to answer the following questions. 1. Look at the arrows which indicate the direction of the flow of electrons. Label the negative and the

More information

Electricity CHAPTER 12 12.1 ELECTRIC CURRENT AND CIRCUIT

Electricity CHAPTER 12 12.1 ELECTRIC CURRENT AND CIRCUIT CHAPTER 12 Electricity Electricity has an important place in modern society. It is a controllable and convenient form of energy for a variety of uses in homes, schools, hospitals, industries and so on.

More information

Q1. (a) Complete the sentence below to name the instrument used to measure electrical current.

Q1. (a) Complete the sentence below to name the instrument used to measure electrical current. Q. (a) Complete the sentence below to name the instrument used to measure electrical current. The instrument used to measure electrical current is called... () (b) In the diagram below each box contains

More information

Chapter 13: Electric Circuits

Chapter 13: Electric Circuits Chapter 13: Electric Circuits 1. A household circuit rated at 120 Volts is protected by a fuse rated at 15 amps. What is the maximum number of 100 watt light bulbs which can be lit simultaneously in parallel

More information

Series and Parallel Circuits

Series and Parallel Circuits Series and Parallel Circuits Components in a circuit can be connected in series or parallel. A series arrangement of components is where they are inline with each other, i.e. connected end-to-end. A parallel

More information

Ohm's Law and Circuits

Ohm's Law and Circuits 2. Conductance, Insulators and Resistance A. A conductor in electricity is a material that allows electrons to flow through it easily. Metals, in general, are good conductors. Why? The property of conductance

More information

3_given a graph of current_voltage for a resistor, determine the resistance. Three resistance R1 = 1.0 kω, R2 = 1.5 kω, R3 = 2.

3_given a graph of current_voltage for a resistor, determine the resistance. Three resistance R1 = 1.0 kω, R2 = 1.5 kω, R3 = 2. Ohm s Law Objectives: 1_measure the current_voltage curve for a resistor 2_construct a graph of the data from objective 1 3_given a graph of current_voltage for a resistor, determine the resistance Equipment:

More information

1. What is the potential difference across a 5 ohm resistor which carries a current of 5 A? a. 100 V b. 25 V c. 4 V d. 1 V

1. What is the potential difference across a 5 ohm resistor which carries a current of 5 A? a. 100 V b. 25 V c. 4 V d. 1 V 3s 1. What is the potential difference across a 5 ohm resistor which carries a current of 5 A? a. 100 V b. 25 V c. 4 V d. 1 V 2. A superconducting wire's chief characteristic is which of the following?

More information

Circuit symbol. Each of the cells has a potential difference of 1.5 volts. Figure 1. Use the correct answer from the box to complete the sentence.

Circuit symbol. Each of the cells has a potential difference of 1.5 volts. Figure 1. Use the correct answer from the box to complete the sentence. Q.(a) Draw one line from each circuit symbol to its correct name. Circuit symbol Name Diode Light-dependent resistor (LDR) Lamp Light-emitting diode (LED) (3) Figure shows three circuits. The resistors

More information

physics 112N current, resistance and dc circuits

physics 112N current, resistance and dc circuits physics 112N current, resistance and dc circuits current! previously we considered electrostatic situations in which no E-field could exist inside a conductor! now we move to the case where an electric

More information

Electric Currents & DC Circuits

Electric Currents & DC Circuits Slide 1 / 70 Slide 2 / 70 1 The length of an aluminum wire is quadrupled and the radius is doubled. y which factor does the resistance change? lectric urrents & ircuits 2 4 1/2 1/4 1 Slide 3 / 70 2 copper

More information

Meters - Ohm s Law R 2 R 1 APPARATUS INTRODUCTION R 1 R 2 A

Meters - Ohm s Law R 2 R 1 APPARATUS INTRODUCTION R 1 R 2 A Meters - Ohm s Law APPARATUS 1. Board on which two wires are mounted, each 1 m long, equipped with a sliding contact 2. Rheostat (variable resistance), 0... 7 Ω 3. DC ammeter (full scale: 2 A) 4. Voltmeter

More information

EMF & INTERNAL RESISTANCE 28 JULY 2015 Section A: Summary Notes

EMF & INTERNAL RESISTANCE 28 JULY 2015 Section A: Summary Notes EMF & INTERNAL RESISTANCE 28 JULY 2015 Section A: Summary Notes Internal Resistance The emf of a cell is the maximum amount of energy which the cell can supply. When the cell is delivering current, the

More information

electrons/s

electrons/s CURRNT, RSISTANC, AND DIRCT-CURRNT CIRCUITS 9 Answers to Multiple-Choice Problems. B 2. B 3. D 4. B, D 5. A 6. A 7. C 8. A 9. C 0. C. C 2. C 3. C 4. A 5. Solutions to Problems 9.. Set Up: A 5 C/s. An electron

More information

EDEXCEL NATIONAL CERTIFICATE/DIPLOMA UNIT 5 - ELECTRICAL AND ELECTRONIC PRINCIPLES NQF LEVEL 3 OUTCOME 1 - D.C. CIRCUITS

EDEXCEL NATIONAL CERTIFICATE/DIPLOMA UNIT 5 - ELECTRICAL AND ELECTRONIC PRINCIPLES NQF LEVEL 3 OUTCOME 1 - D.C. CIRCUITS EDEXCEL NATIONAL CERTIFICATE/DIPLOMA UNIT 5 - ELECTRICAL AND ELECTRONIC PRINCIPLES NQF LEVEL 3 OUTCOME - D.C. CIRCUITS Be able to use circuit theory to determine voltage, current and resistance in direct

More information

Chapter 11. Circuits

Chapter 11. Circuits Chapter 11 Circuits 376 377 AP Physics Multiple Choice Practice Circuits 1. Multiple Correct. Which two arrangements of resistors shown above have the same resistance between the terminals? Select two

More information

Chapter 13 Electric Circuits

Chapter 13 Electric Circuits Chapter 13 Electric Circuits What is Electric Current? How does it resemble the flow of water in a pipe? Can you get a flashlight bulb to light, with a battery and a single wire? Electric Circuits and

More information

The diagram shows a negatively charged plastic rod held near to a thin stream of water. The water is attracted towards the rod.

The diagram shows a negatively charged plastic rod held near to a thin stream of water. The water is attracted towards the rod. Current electricity exam qs C grade Madeley High School Q.(a) The diagram shows a negatively charged plastic rod held near to a thin stream of water. The water is attracted towards the rod. Which one of

More information

Student Exploration: Circuits

Student Exploration: Circuits Name: Date: Student Exploration: Circuits Vocabulary: ammeter, circuit, current, ohmmeter, Ohm s law, parallel circuit, resistance, resistor, series circuit, voltage Prior Knowledge Questions (Do these

More information

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space.

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 4. In which diagram below is the magnetic flux density at point P greatest? (1) (3) (2) (4) The magnetic field is strongest

More information

1. If each of the four resistors below has a resistance of 1 µω, what is the equivalent resistance of the combination?

1. If each of the four resistors below has a resistance of 1 µω, what is the equivalent resistance of the combination? 1. If each of the four resistors below has a resistance of 1 µω, what is the equivalent resistance of the combination? V (a) 0.25 µω (b) 1 µω (c) 2 µω (d) 4 µω (e) none of these 2. Three identical lamps

More information

TOPIC 3.1: ELECTRIC CIRCUITS

TOPIC 3.1: ELECTRIC CIRCUITS TOPIC 3.1: ELECTRIC CIRCUITS S4P-3-1 S4P-3-2 S4P-3-3 S4P-3-4 S4P-3-5 S4P-3-6 Describe the origin of conventional current and relate its direction to the electron flow in a conductor. Describe the historical

More information

Chapter 6. Experiment 4: Electric Currents and Circuits. 6.1 Introduction The Electric Current

Chapter 6. Experiment 4: Electric Currents and Circuits. 6.1 Introduction The Electric Current Chapter 6 Experiment 4: Electric Currents and Circuits 6.1 Introduction The resistance to the flow of an electric current is essential in the design of electronic devices and electric circuits generally.

More information

ANSWERS to CIRCUITS V

ANSWERS to CIRCUITS V 1 ANSWERS to CIRCUITS 1. The speed with which electrons move through a copper wire is typically 10-4 m s -1. a. Explain why is it that the electrons cannot travel faster in the conductor? b. Explain why

More information

Section 6. Current, Voltage, and Resistance in Parallel and Series Circuits: Who s in Control? What Do You See? What Do You Think?

Section 6. Current, Voltage, and Resistance in Parallel and Series Circuits: Who s in Control? What Do You See? What Do You Think? Section 6 Current, Voltage, and Resistance in Parallel and Series Circuits: Who s in Control? What Do You See? Learning Outcomes In this section, you will ssemble a switch in a circuit with parallel components

More information

ch 18 practice Multiple Choice

ch 18 practice Multiple Choice ch 18 practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is the best description of a schematic diagram? a. uses pictures

More information

PHYSICS 111 LABORATORY Experiment #3 Current, Voltage and Resistance in Series and Parallel Circuits

PHYSICS 111 LABORATORY Experiment #3 Current, Voltage and Resistance in Series and Parallel Circuits PHYSCS 111 LABORATORY Experiment #3 Current, Voltage and Resistance in Series and Parallel Circuits This experiment is designed to investigate the relationship between current and potential in simple series

More information

Introduction to Electric Circuits. Dr. William A. Stapleton Ingram School Of Engineering Texas State University San Marcos

Introduction to Electric Circuits. Dr. William A. Stapleton Ingram School Of Engineering Texas State University San Marcos Introduction to Electric Circuits Dr. William A. Stapleton Ingram School Of Engineering Texas State University San Marcos Electrical Circuits (Over)simplified The simple model of matter is that it is made

More information

The content contained in sections 1 4, 6 9, 11 13, and 15 of chapter 20 of the textbook is included on the AP Physics B exam.

The content contained in sections 1 4, 6 9, 11 13, and 15 of chapter 20 of the textbook is included on the AP Physics B exam. hapter 0 Electric ircuits hapter 0 ELETR RUTS PREVEW onventional current is the flow of positive charges though a closed circuit. The current through a resistance and the voltage which produces it are

More information

(a) A technician investigates a light-dependent resistor (LDR) connected in series with a 120 Ω resistor and a voltage source.

(a) A technician investigates a light-dependent resistor (LDR) connected in series with a 120 Ω resistor and a voltage source. Questions Q1. (a) A technician investigates a light-dependent resistor (LDR) connected in series with a 120 Ω resistor and a voltage source. The technician measures the voltage across the LDR and also

More information

AP Physics Electricity and Magnetism #4 Electrical Circuits, Kirchoff s Rules

AP Physics Electricity and Magnetism #4 Electrical Circuits, Kirchoff s Rules Name Period AP Physics Electricity and Magnetism #4 Electrical Circuits, Kirchoff s Rules Dr. Campbell 1. Four 240 Ω light bulbs are connected in series. What is the total resistance of the circuit? What

More information

B. 1.3 Ω D Ω (Total 1 mark)

B. 1.3 Ω D Ω (Total 1 mark) Practice Test: 30 marks (39 minutes) Additional Problem: 5 marks (37 minutes) 1. One electronvolt is equal to A. 1.6 10 19 C. B. 1.6 10 19 J. C. 1.6 10 19 V. D. 1.6 10 19 W.. In the circuit below, which

More information

Section 1 Current and Circuits: Practice Problems

Section 1 Current and Circuits: Practice Problems Section 1 Current and Circuits: Practice Problems 1. A car battery causes a current through a lamp and produces 12 V across it as shown in Figure 4. What is the power used by the lamp? P = IV = (2.0 A)(12

More information

Key Words to Know: (Check off the ones that you know and study the other ones!) Definitions/Related Words

Key Words to Know: (Check off the ones that you know and study the other ones!) Definitions/Related Words Unit 7 - Current Electricity Pre-Test Name: ----.J{.a.lE--1------- Focus Question for the Unit: How can electron flow be described and manipulated in a circuit? Key Words to Know: (Check off the ones that

More information

Series & Parallel Circuits Challenge

Series & Parallel Circuits Challenge Name: Part One: Series & Parallel Circuits Challenge 1. Build a circuit using two batteries and two light bulbs in a way to illuminate the two light bulbs so that if either light bulb is disconnected,

More information

Unit 7: Electric Circuits

Unit 7: Electric Circuits Multiple Choice Portion 1. The diagram below shows part of an electrical circuit. Unit 7: Electric Circuits 4. A 12 V battery supplies a 5.0 A current to two light bulbs as shown below. What are the magnitude

More information

Pure water is non-conducting. Gas discharges. Current flow of electric charge. L 26 Electricity and Magnetism [3] A salt water solution is a conductor

Pure water is non-conducting. Gas discharges. Current flow of electric charge. L 26 Electricity and Magnetism [3] A salt water solution is a conductor L 26 Electricity and Magnetism [3] Electric circuits what conducts electricity what doesn t conduct electricity Current voltage and resistance Ohm s Law Heat in a resistor power loss Making simple circuit

More information

Current and resistance

Current and resistance Current and resistance Electrical resistance Voltage can be thought of as the pressure pushing charges along a conductor, while the electrical resistance of a conductor is a measure of how difficult it

More information

Electro - Principles I

Electro - Principles I Electro - Principles I Atomic Theory Atomic Theory Page It is our intention here to handle atomic theory in a very light manner. Some knowledge is required in order to understand the characteristics of

More information

ELECTRICITY: CIRCUIT QUESTIONS

ELECTRICITY: CIRCUIT QUESTIONS ELECTRICITY: CIRCUIT QUESTIONS Resistors in a DC circuit (2014;2) Sandra is investigating electrical circuits in the lab. She connects various resistors in combination. The current drawn from the supply

More information

3. As shown in the diagram below, a charged rod is held near, but not touching, a neutral electroscope.

3. As shown in the diagram below, a charged rod is held near, but not touching, a neutral electroscope. 1. As a positively charged rod is brought near to but not allowed to touch the knob of an uncharged electroscope, the leaves will diverge because negative charges are transferred from the electroscope

More information

PHYSICS REFERENCE STUDY MATERIAL. for. Summative Assessment -I CLASS X 2014 15 CHAPTER WISE CONCEPTS, FORMULAS AND NUMERICALS INLCUDING HOTS PROBLEMS

PHYSICS REFERENCE STUDY MATERIAL. for. Summative Assessment -I CLASS X 2014 15 CHAPTER WISE CONCEPTS, FORMULAS AND NUMERICALS INLCUDING HOTS PROBLEMS PHYSICS REFERENCE STUDY MATERIAL for Summative Assessment -I CLASS X 2014 15 CHAPTER WISE CONCEPTS, FORMULAS AND NUMERICALS INLCUDING HOTS PROBLEMS Prepared by M. S. KUMARSWAMY, TGT(MATHS) M. Sc. Gold

More information

AP1 Electricity. 1. A student wearing shoes stands on a tile floor. The students shoes do not fall into the tile floor due to

AP1 Electricity. 1. A student wearing shoes stands on a tile floor. The students shoes do not fall into the tile floor due to 1. A student wearing shoes stands on a tile floor. The students shoes do not fall into the tile floor due to (A) a force of repulsion between the shoes and the floor due to macroscopic gravitational forces.

More information

MAGNETISM AND ELECTRICITY

MAGNETISM AND ELECTRICITY WEEK 19 MAGNETISM AND ELECTRICITY ELECTRIC CIRCUITS. 1 Resistance: After this lesson, you should be able to do the following: Know how to define resistance. Know what resistance is. Know the unit for resistance.

More information

Series,"Parallel," and"series." Parallel"Circuits"

Series,Parallel, andseries. ParallelCircuits chapter 25 Series,"Parallel," and"series." Parallel"Circuits" FIGURE 25.1 A series circuit with three bulbs. All current flows through all resistances (bulbs). The total resistance of the circuit is the

More information

Electrical Fundamentals Module 3: Parallel Circuits

Electrical Fundamentals Module 3: Parallel Circuits Electrical Fundamentals Module 3: Parallel Circuits PREPARED BY IAT Curriculum Unit August 2008 Institute of Applied Technology, 2008 ATE310- Electrical Fundamentals 2 Module 3 Parallel Circuits Module

More information

Samples of conceptual and analytical/numerical questions from chap 20, C&J, 7E

Samples of conceptual and analytical/numerical questions from chap 20, C&J, 7E Samples of conceptual and analytical/numerical questions from chap 0, C&J, 7E CHAPTE 0 CICUITS CONCEPTUAL QUESTIONS Cutnell & Johnson 7E. When an incandescent light bulb is turned on, the tungsten filament

More information

Background: Electric resistance, R, is defined by:

Background: Electric resistance, R, is defined by: RESISTANCE & OHM S LAW (PART I and II) - 8 Objectives: To understand the relationship between applied voltage and current in a resistor and to verify Ohm s Law. To understand the relationship between applied

More information

Electric current II. Except in a superconductor

Electric current II. Except in a superconductor Electric current Charges in motion: Count positive charges going from left to right Add negative charges going from right to left Subtract all charges moving in the opposite direction Divide by time =>

More information

Two kinds of electrical charges

Two kinds of electrical charges ELECTRICITY NOTES Two kinds of electrical charges Positive charge Negative charge Electrons are negatively charged Protons are positively charged The forces from positive charges are canceled by forces

More information

Modern Mechanix 2, Now let s try in one hour. Voltage. V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR.

Modern Mechanix 2, Now let s try in one hour. Voltage. V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR. Modern Mechanix 2, 1938 Now let s try in one hour Voltage V=Voltage (Volts) I=Current (Amps) R=Resistance (Ohms) V=IR (Ohm s Law) Voltage The amount of water depends on how much pressure is being applied

More information

15 - THERMAL AND CHEMICAL EFFECTS OF CURRENTS Page 1 ( Answers at the end of all questions )

15 - THERMAL AND CHEMICAL EFFECTS OF CURRENTS Page 1 ( Answers at the end of all questions ) 5 - THERMAL AND CHEMICAL EFFECTS OF CURRENTS Page A heater coil is cut into two equal parts and only one part is now used in the heater. The heat generated will now be four times doubled ( c halved ( d

More information

Ohmic and Non Ohmic Devices

Ohmic and Non Ohmic Devices Experiment 1 17 Kuwait University Physics 107 Physics Department Ohmic and Non Ohmic Devices Introduction In this experiment, you will study Ohm s law by examining the I-V characteristics of a fixed resistor,

More information

CHAPTER 2. Basic Electronics & Theory. (The rules behind all those little things)

CHAPTER 2. Basic Electronics & Theory. (The rules behind all those little things) CHAPTER 2 Basic Electronics & Theory (The rules behind all those little things) 1 Current, Voltage, Resistance Water flowing through a hose is a good way to imagine electricity. Water is like Electrons

More information

Goals. Introduction R = DV I (7.1)

Goals. Introduction R = DV I (7.1) Lab 7. Ohm s Law Goals To understand Ohm s law, used to describe the behavior of electrical conduction in many materials and circuits. To calculate the electrical power dissipated as heat in electrical

More information

ELECTRICAL FUNDAMENTALS

ELECTRICAL FUNDAMENTALS General Electricity is a form of energy called electrical energy. It is sometimes called an "unseen" force because the energy itself cannot be seen, heard, touched, or smelled. However, the effects of

More information

Chapter 23 Series and Parallel Circuits

Chapter 23 Series and Parallel Circuits Chapter 23 Series and Parallel Circuits Chapter 23 Series and Parallel Circuits In this chapter you will: Distinguish among series circuits, parallel, and seriesparallel combinations, and solve problems

More information

Electric circuits, Current, and resistance (Chapter 22 and 23)

Electric circuits, Current, and resistance (Chapter 22 and 23) Electric circuits, Current, and resistance (Chapter 22 and 23) Acknowledgements: Several Images and excerpts are taken from College Physics: A strategic approach, Pearson Education Inc Current If electric

More information

3.- What atom s particle moves through a conductor material? 4.- Which are the electric components of an elemental electric circuit?

3.- What atom s particle moves through a conductor material? 4.- Which are the electric components of an elemental electric circuit? 1.- What is electricity? 2.- Write down the name of the atom s particles. 3.- What atom s particle moves through a conductor material? 4.- Which are the electric components of an elemental electric circuit?

More information

Fundamentals of Direct Current Circuits

Fundamentals of Direct Current Circuits Fundamentals of Direct Current Circuits Course No: E06-001 Credit: 6 PDH A. Bhatia Continuing Education and Development, Inc. 9 Greyridge Farm Court Stony Point, NY 10980 P: (877) 322-5800 F: (877) 322-4774

More information

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other.

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other. PS-6.1 Explain how the law of conservation of energy applies to the transformation of various forms of energy (including mechanical energy, electrical energy, chemical energy, light energy, sound energy,

More information

Shining a Light. Design & Technology. Year 9. Structure of an electric torch. Shining a Light

Shining a Light. Design & Technology. Year 9. Structure of an electric torch. Shining a Light Looking at electronic circuits and what is meant by current, voltage, and resistance. Shining a Light Have you ever taken an electric torch to pieces to find out how it works? Look at the diagram below

More information

Homework 6 Solutions PHYS 212 Dr. Amir

Homework 6 Solutions PHYS 212 Dr. Amir Homework 6 Solutions PHYS Dr. Amir Chapter 5: 9. (II) A 00-W lightbulb has a resistance of about Ω when cold (0 C) and 0 Ω when on (hot). Estimate the temperature of the filament when hot assuming an average

More information

Electrical Circuits I Lecture 1

Electrical Circuits I Lecture 1 Electrical Circuits I Lecture Course Contents Basic dc circuit elements, series and parallel Networks Ohm's law and Kirchoff's laws Nodal Analysis Mesh Analysis Source Transformation

More information

People s Physics Book

People s Physics Book The Big Ideas: The name electric current is given to the phenomenon that occurs when an electric field moves down a wire at close to the speed of light. Voltage is the electrical energy density (energy

More information

PHYS-2020: General Physics II Course Lecture Notes Section III

PHYS-2020: General Physics II Course Lecture Notes Section III PHYS-2020: General Physics Course Lecture Notes Section Dr. Donald G. Luttermoser East Tennessee State University Edition 4.0 Abstract These class notes are designed for use of the instructor and students

More information

AP* Electric Circuits Free Response Questions

AP* Electric Circuits Free Response Questions AP* Electric Circuits Free Response Questions 1996 Q4 (15 points) A student is provided with a 12.0-V battery of negligible internal resistance and four resistors with the following resistances: 100 Ω,

More information

Currents in electrical circuits

Currents in electrical circuits Currents in electrical circuits P2 73 minutes 73 marks Page of 3 Q. (a) The diagram shows the inside of a three-pin plug. (i) What name is given to the wire labelled S? Draw a ring around the correct answer.

More information

Concepts and principles of electricity

Concepts and principles of electricity Unit 5 Uses Concepts and Principles of Electricity Physics Chapter 5 Concepts and principles of electricity Competency Uses concepts and principles of electricity in daily life Competency level 5' 1' Produces

More information

National 4 Summary Notes

National 4 Summary Notes North Berwick High School Department of Physics National 4 Summary Notes Unit 3 Electricity and Energy Physics N4 Unit 1: Pupil Notes Page 1 of 22 Section 1: Generation of Electricity What is electricity?

More information

1 THE LIGHT BULB EXPERIMENT: Exploring Simple Electric Circuits

1 THE LIGHT BULB EXPERIMENT: Exploring Simple Electric Circuits 1 THE LIGHT BULB EXPERIMENT: Exploring Simple Electric Circuits Preparatory Questions for Review: (also read this guide sheet, which contains some of the answers!) 1. State Ohm s Law, defining every term

More information

11 Internal resistance, series and parallel circuits, and the potential divider Exam practice questions

11 Internal resistance, series and parallel circuits, and the potential divider Exam practice questions Pages 68-72 Start by working out the resistance of each of the combinations: W: In series R = R + R 2 + R 3 = 5 Ω + 5 Ω + 5 Ω = 45 Ω X: Start by adding the two series resistors: 5 Ω + 5 Ω = 30 Ω Then combine

More information

Student Content Brief Advanced Level

Student Content Brief Advanced Level Student Content Brief Advanced Level Electric Circuits Background Information There are a variety of forces acting on the body of the Sea Perch. One important force is pushing electrons through the wires

More information

CURRENT ELECTRICITY OHM S LAW KIRCHHOFF S LAW

CURRENT ELECTRICITY OHM S LAW KIRCHHOFF S LAW CURRENT ELECTRICITY OHM S LAW KIRCHHOFF S LAW 1 01. A current of 16mA flows through a conductor. The number of electrons flowing per second is, (1) 10 14 (2) 10 15 (3) 10-17 (4) 10 17 2 Solution (1):-

More information

Ohm s Law & Series Circuit

Ohm s Law & Series Circuit Open the TI-Nspire document Ohms_Law_&_Series_Circuit.tns. We all use and rely on electric circuits every day by flipping a switch, turning up the volume, or operating a computer or calculator. Even the

More information

AP physics B - Webreview ch 17 and 18 circuits

AP physics B - Webreview ch 17 and 18 circuits Name: Class: _ Date: _ AP physics B - Webreview ch 17 and 18 circuits Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The current in an electron beam in

More information