MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A photo cathode whose work function is 2.4 ev, is illuminated with white light that has a continuous wavelength band from 400 nm to 700 nm. The range of the wavelength band in this white light illumination for which photoelectrons are not produced, in nm, is closest to: A) 400 to 580 B) 520 to 700 C) 520 to 580 D) 580 to 700 E) 400 to 520 1) 2) A photo cathode whose work function is 2.0 ev, is illuminated with white light that has a continuous wavelength band from 390 nm to 700 nm. The stopping potential for this white light illumination is closest to: A) 1.3 V B) 1.5 V C) 1.1 V D) 1.2 V E) 1.4 V 2) 3) A photocathode has a work function of 2.2 ev. The photocathode is illuminated with monochromatic radiation whose photon energy is 3.2 ev. The wavelength of the illuminating radiation is closest to: A) 420 nm B) 450 nm C) 390 nm D) 330 nm E) 360 nm 3) 4) A photocathode has a work function of 2.4 ev. The photocathode is illuminated with monochromatic radiation whose photon energy is 4.0 ev. The maximum kinetic energy of the photoelectrons produced is closest to: A) J B) J C) J D) J E) J 4) 5) A photocathode has a work function of 2.8 ev. The photocathode is illuminated with monochromatic radiation whose photon energy is 3.9 ev. The threshold frequency for photoelectron production is closest to: A) Hz B) Hz C) Hz D) Hz E) Hz 5) 6) A phototube has a stopping potential of 2.90 V when the cathode is illuminated with bichromatic light of 400-nm and 600-nm wavelengths. The maximum speed of the emitted photoelectrons, in SI units, is closest to: A) B) C) D) E) ) 1

2 7) A phototube has a stopping potential of 1.99 V when the cathode is illuminated with bichromatic light of 380-nm and 600-nm wavelengths. The threshold frequency of this phototube for photoelectron production is closest to: A) Hz B) Hz C) Hz D) Hz E) Hz 7) 8) A stopping potential of 0.50 V is required when a phototube is illuminated with monochromatic light of 630-nm wavelength. The wavelength of a different monochromatic illumination for which the stopping potential is 1.90 V is closest to: A) 370 nm B) 470 nm C) 420 nm D) 340 nm E) 390 nm 8) 9) A 110-W arc lamp operates with an efficiency of 6% for emitting light. It emits light of wavelength 585 nm. How many photons per second does it emit? A) B) C) D) E) ) 10) A beam of alpha particles (q = +2 e) is directed at a uranium (Z = 92) target. The radius of a uranium nucleus is 7.4 fm. The closest approach between centers of an alpha particle to a uranium is 30.0 fm. The kinetic energy of the incident alpha particles is closest to: A) 9.0 MeV B) 4.5 MeV C) 10.5 MeV D) 6.0 MeV E) 7.5 MeV 10) 11) A beam of 2.0-MeV protons is directed at a tungsten (Z = 74) target. The radius of a tungsten nucleus is 6.8 fm. The closest approach of a proton to the center of a tungsten nucleus is closest to: A) 43 fm B) 33 fm C) 53 fm D) 38 fm E) 48 fm 11) 12) A 29.0-pm photon is scattered by a stationary electron. The maximum energy loss of the photon is closest to: A) 12 KeV B) 4 KeV C) 12 KeV D) 7 KeV E) 10 KeV 12) 13) An 18.0-pm photon is scattered by a stationary electron through an angle of 120. The wavelength of the scattered photon, in pm, is closest to: A) 22.9 B) 20.4 C) 24.1 D) 19.2 E) ) 2

3 Situation 38.1 Suppose that in a parallel universe, the proton and electron were identical to their counterparts in our own universe except that the electron had twice as much charge as our electron. In our present universe, the radius of the first Bohr orbit for hydrogen is a 0 and the speed of an electron in that orbit is v 0. 14) In the parallel universe described in Situation 38.1, the radius of the first Bohr orbit for hydrogen would be: A) a 0 B) a 0 /4 C) 2a 0 D) 4a 0 E) a 0 /2 14) 15) In the parallel universe described in Situation 38.1, the speed of an electron in the first Bohr orbit for hydrogen would be: A) 2v 0 B) v 0 /2 C) v 0 /4 D) 4v 0 E) v 0 15) Situation 38.2 A perfectly black body at C emits light of intensity I that has the strongest intensity at wavelength!. The temperature of this body is now increased to C. 16) In Situation 38.2, the hotter black body now radiates light of intensity closest to: A) 16I B) 8.0I C) 2.6I D) 1.4I E) 4.0I 16) 17) In Situation 38.2, the hotter black body now emits light most strongly at a wavelength closest to: A)! B) 0.5! C) 1.3! D) 0.8! E) 2! 17) Situation 38.3 An electric current through a tungsten filament maintains its temperature at 2800 K. Assume the tungsten filament behaves as an ideal radiator at that temperature. 18) In Situation 38.3, the wavelength at which the maximum in spectral emittance occurs is closest to: A) 1200 nm B) 1000 nm C) 1400 nm D) 1600 nm E) 1800 nm 18) 19) In Situation 38.3, the effective radiating area of the filament, as an ideal radiator, is m 2. The total power radiated by the filament is closest to: A) 7.0 W B) 5.5 W C) 11.5 W D) 10.0 W E) 8.5 W 19) 20) The particle nature of light is best illustrated by which of the following? A) The scattering of alpha particles from gold foil. B) The diffraction pattern observed when a beam of electrons is scattered by a crystal. C) The fact that hot objects emit electromagnetic radiation. D) The ejection of electrons from a metal surface illuminated by light. E) The fact that a rainbow consists of a continuous spectrum of colors. 20) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 21) A hot object in a furnace can be viewed through a small hole in the furnace. The radiation from the interior of the furnace can be treated as blackbody radiation. When the radiation is brightest at wavelength! = 540 nm, the temperature is 5370 K. After the object and the furnace interior have cooled, the radiation is brightest at! = 607 nm. What is the new temperature? 21) 3

4 22) A photoelectric surface has a work function of 2.00 ev. Calculate the maximum kinetic energy, in ev, of electrons ejected from this surface by electromagnetic radiation of wavelength 302 nm. (Note: h = J s, e = C, and c = m/s.) 22) 23) X rays of energy ev are Compton-scattered through an angle of 135. What is the energy of the scattered x rays, in electron volts? (Note: h = J s, c = m/s, e = C, and the mass of the electron is kg.) 23) 24) When a photoelectric surface is illuminated with light of wavelength 437 nm, the stopping potential is 1.67 V. (a) What is the work function of the metal in ev? (b) What is the maximum speed of the ejected electrons? (Note: h = J s, m e = kg, e = c) 24) 25) A perfectly black sphere 18.0 cm in diameter is held at a temperature of 215 C. (a) At what wavelength does this sphere radiate most strongly? (b) If all the radiated energy were at the wavelength found in part (a), how many photons would the sphere emit each second? (Note: h = J s, the constant in Wien s displacement law is m K, c = m/s, and the Stefan-Boltzmann constant is W/m 2 K 4.) 25) 4

5 Answer Key Testname: UNTITLED2 1) B 2) D 3) C 4) E 5) A 6) A 7) E 8) A 9) D 10) A 11) C 12) A 13) E 14) E 15) A 16) C 17) D 18) B 19) A 20) D 21) 4780 K 22) 2.12 ev 23) ev 24) (a) 1.17 Ev (b) m/s 25) (a) m (b) photons/s 5

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 1. In two separate double slit experiments, an interference pattern is observed on a screen. In the first experiment, violet light (λ = 754 nm) is used and a second-order

More information

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting.

More information

Photons. ConcepTest 27.1. 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy. Which has more energy, a photon of:

Photons. ConcepTest 27.1. 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy. Which has more energy, a photon of: ConcepTest 27.1 Photons Which has more energy, a photon of: 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy 400 nm 500 nm 600 nm 700 nm ConcepTest 27.1 Photons Which

More information

Chapter 18: The Structure of the Atom

Chapter 18: The Structure of the Atom Chapter 18: The Structure of the Atom 1. For most elements, an atom has A. no neutrons in the nucleus. B. more protons than electrons. C. less neutrons than electrons. D. just as many electrons as protons.

More information

Homework #10 (749508)

Homework #10 (749508) Homework #10 (749508) Current Score: 0 out of 100 Description Homework on quantum physics and radioactivity Instructions Answer all the questions as best you can. 1. Hewitt10 32.E.001. [481697] 0/5 points

More information

PHOTOELECTRIC EFFECT AND DUAL NATURE OF MATTER AND RADIATIONS

PHOTOELECTRIC EFFECT AND DUAL NATURE OF MATTER AND RADIATIONS PHOTOELECTRIC EFFECT AND DUAL NATURE OF MATTER AND RADIATIONS 1. Photons 2. Photoelectric Effect 3. Experimental Set-up to study Photoelectric Effect 4. Effect of Intensity, Frequency, Potential on P.E.

More information

Solar Energy. Outline. Solar radiation. What is light?-- Electromagnetic Radiation. Light - Electromagnetic wave spectrum. Electromagnetic Radiation

Solar Energy. Outline. Solar radiation. What is light?-- Electromagnetic Radiation. Light - Electromagnetic wave spectrum. Electromagnetic Radiation Outline MAE 493R/593V- Renewable Energy Devices Solar Energy Electromagnetic wave Solar spectrum Solar global radiation Solar thermal energy Solar thermal collectors Solar thermal power plants Photovoltaics

More information

Production of X-rays. Radiation Safety Training for Analytical X-Ray Devices Module 9

Production of X-rays. Radiation Safety Training for Analytical X-Ray Devices Module 9 Module 9 This module presents information on what X-rays are and how they are produced. Introduction Module 9, Page 2 X-rays are a type of electromagnetic radiation. Other types of electromagnetic radiation

More information

Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment

Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment Physics 30 Worksheet # 14: Michelson Experiment 1. The speed of light found by a Michelson experiment was found to be 2.90 x 10 8 m/s. If the two hills were 20.0 km apart, what was the frequency of the

More information

Arrangement of Electrons in Atoms

Arrangement of Electrons in Atoms CHAPTER 4 PRE-TEST Arrangement of Electrons in Atoms In the space provided, write the letter of the term that best completes each sentence or best answers each question. 1. Which of the following orbital

More information

Matter Waves. Home Work Solutions

Matter Waves. Home Work Solutions Chapter 5 Matter Waves. Home Work s 5.1 Problem 5.10 (In the text book) An electron has a de Broglie wavelength equal to the diameter of the hydrogen atom. What is the kinetic energy of the electron? How

More information

PHYSICS PAPER 1 (THEORY)

PHYSICS PAPER 1 (THEORY) PHYSICS PAPER 1 (THEORY) (Three hours) (Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time.) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

More information

The Phenomenon of Photoelectric Emission:

The Phenomenon of Photoelectric Emission: The Photoelectric Effect. The Wave particle duality of light Light, like any other E.M.R (electromagnetic radiation) has got a dual nature. That is there are experiments that prove that it is made up of

More information

Quantum Mechanics and Atomic Structure 1

Quantum Mechanics and Atomic Structure 1 Quantum Mechanics and Atomic Structure 1 INTRODUCTION The word atom is derived from the Greek word, atomos, which means uncut or indivisible. It was Dalton (1808) who established that elementary constituents

More information

5. The Nature of Light. Does Light Travel Infinitely Fast? EMR Travels At Finite Speed. EMR: Electric & Magnetic Waves

5. The Nature of Light. Does Light Travel Infinitely Fast? EMR Travels At Finite Speed. EMR: Electric & Magnetic Waves 5. The Nature of Light Light travels in vacuum at 3.0. 10 8 m/s Light is one form of electromagnetic radiation Continuous radiation: Based on temperature Wien s Law & the Stefan-Boltzmann Law Light has

More information

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation The Nature of Light Light and other forms of radiation carry information to us from distance astronomical objects Visible light is a subset of a huge spectrum of electromagnetic radiation Maxwell pioneered

More information

HW7 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case.

HW7 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case. HW7 Solutions Notice numbers may change randomly in your assignments and you may have to recalculate solutions for your specific case. Tipler 24.P.021 (a) Find the energy stored in a 20.00 nf capacitor

More information

AS COMPETITION PAPER 2008

AS COMPETITION PAPER 2008 AS COMPETITION PAPER 28 Name School Town & County Total Mark/5 Time Allowed: One hour Attempt as many questions as you can. Write your answers on this question paper. Marks allocated for each question

More information

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number 2.1 Composition of the Atom Atomic Calculations number of protons + number of neutrons = mass number number of neutrons = mass number - number of protons number of protons = number of electrons IF positive

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications

More information

Atomic and Nuclear Physics Laboratory (Physics 4780)

Atomic and Nuclear Physics Laboratory (Physics 4780) Gamma Ray Spectroscopy Week of September 27, 2010 Atomic and Nuclear Physics Laboratory (Physics 4780) The University of Toledo Instructor: Randy Ellingson Gamma Ray Production: Co 60 60 60 27Co28Ni *

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications device

More information

Take away concepts. What is Energy? Solar Energy. EM Radiation. Properties of waves. Solar Radiation Emission and Absorption

Take away concepts. What is Energy? Solar Energy. EM Radiation. Properties of waves. Solar Radiation Emission and Absorption Take away concepts Solar Radiation Emission and Absorption 1. 2. 3. 4. 5. 6. Conservation of energy. Black body radiation principle Emission wavelength and temperature (Wein s Law). Radiation vs. distance

More information

Radiation Transfer in Environmental Science

Radiation Transfer in Environmental Science Radiation Transfer in Environmental Science with emphasis on aquatic and vegetation canopy media Autumn 2008 Prof. Emmanuel Boss, Dr. Eyal Rotenberg Introduction Radiation in Environmental sciences Most

More information

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2 Assignment 06 A 1- What is the energy in joules of an electron undergoing a transition from n = 3 to n = 5 in a Bohr hydrogen atom? a) -3.48 x 10-17 J b) 2.18 x 10-19 J c) 1.55 x 10-19 J d) -2.56 x 10-19

More information

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics 13 ELECTRONS IN ATOMS Conceptual Curriculum Concrete concepts More abstract concepts or math/problem-solving Standard Curriculum Core content Extension topics Honors Curriculum Core honors content Options

More information

Basic Nuclear Concepts

Basic Nuclear Concepts Section 7: In this section, we present a basic description of atomic nuclei, the stored energy contained within them, their occurrence and stability Basic Nuclear Concepts EARLY DISCOVERIES [see also Section

More information

PHYA5/1. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012. Unit 5 Nuclear and Thermal Physics Section A

PHYA5/1. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012. Unit 5 Nuclear and Thermal Physics Section A Centre Number Surname Candidate Number For Examinerʼs Use Other Names Candidate Signature Examinerʼs Initials General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012 Question 1 2 Mark Physics

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS PS/PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 24, 2009 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only The answer sheet for Part A and Part B

More information

Physics 111 Homework Solutions Week #9 - Tuesday

Physics 111 Homework Solutions Week #9 - Tuesday Physics 111 Homework Solutions Week #9 - Tuesday Friday, February 25, 2011 Chapter 22 Questions - None Multiple-Choice 223 A 224 C 225 B 226 B 227 B 229 D Problems 227 In this double slit experiment we

More information

............... [2] At the time of purchase of a Strontium-90 source, the activity is 3.7 10 6 Bq.

............... [2] At the time of purchase of a Strontium-90 source, the activity is 3.7 10 6 Bq. 1 Strontium-90 decays with the emission of a β-particle to form Yttrium-90. The reaction is represented by the equation 90 38 The decay constant is 0.025 year 1. 90 39 0 1 Sr Y + e + 0.55 MeV. (a) Suggest,

More information

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator.

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. PHYS 222 Spring 2012 Final Exam Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. NAME: (all questions with equal weight) 1. If the distance between two point charges is tripled, the

More information

AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light

AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light AP Physics B Ch. 23 and Ch. 24 Geometric Optics and Wave Nature of Light Name: Period: Date: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Reflection,

More information

2 Absorbing Solar Energy

2 Absorbing Solar Energy 2 Absorbing Solar Energy 2.1 Air Mass and the Solar Spectrum Now that we have introduced the solar cell, it is time to introduce the source of the energy the sun. The sun has many properties that could

More information

Atoms Absorb & Emit Light

Atoms Absorb & Emit Light Atoms Absorb & Emit Light Spectra The wavelength of the light that an element emits or absorbs is its fingerprint. Atoms emit and absorb light First Test is Thurs, Feb 1 st About 30 multiple choice questions

More information

Calculating particle properties of a wave

Calculating particle properties of a wave Calculating particle properties of a wave A light wave consists of particles (photons): The energy E of the particle is calculated from the frequency f of the wave via Planck: E = h f (1) A particle can

More information

Code number given on the right hand side of the question paper should be written on the title page of the answerbook by the candidate.

Code number given on the right hand side of the question paper should be written on the title page of the answerbook by the candidate. Series ONS SET-1 Roll No. Candiates must write code on the title page of the answer book Please check that this question paper contains 16 printed pages. Code number given on the right hand side of the

More information

Blackbody Radiation References INTRODUCTION

Blackbody Radiation References INTRODUCTION Blackbody Radiation References 1) R.A. Serway, R.J. Beichner: Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, 5 th Edition, Vol. 2, Ch.40, Saunders College Publishing (A Division of Harcourt

More information

Principle of Thermal Imaging

Principle of Thermal Imaging Section 8 All materials, which are above 0 degrees Kelvin (-273 degrees C), emit infrared energy. The infrared energy emitted from the measured object is converted into an electrical signal by the imaging

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

Atomic Structure: Chapter Problems

Atomic Structure: Chapter Problems Atomic Structure: Chapter Problems Bohr Model Class Work 1. Describe the nuclear model of the atom. 2. Explain the problems with the nuclear model of the atom. 3. According to Niels Bohr, what does n stand

More information

Objectives 404 CHAPTER 9 RADIATION

Objectives 404 CHAPTER 9 RADIATION Objectives Explain the difference between isotopes of the same element. Describe the force that holds nucleons together. Explain the relationship between mass and energy according to Einstein s theory

More information

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date:

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: 1. A 12 ohm resistor and a 24 ohm resistor are connected in series in a circuit with a 6.0 volt battery. Assuming negligible

More information

THERMAL RADIATION (THERM)

THERMAL RADIATION (THERM) UNIVERSITY OF SURREY DEPARTMENT OF PHYSICS Level 2 Classical Laboratory Experiment THERMAL RADIATION (THERM) Objectives In this experiment you will explore the basic characteristics of thermal radiation,

More information

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation?

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly

More information

Wave Function, ψ. Chapter 28 Atomic Physics. The Heisenberg Uncertainty Principle. Line Spectrum

Wave Function, ψ. Chapter 28 Atomic Physics. The Heisenberg Uncertainty Principle. Line Spectrum Wave Function, ψ Chapter 28 Atomic Physics The Hydrogen Atom The Bohr Model Electron Waves in the Atom The value of Ψ 2 for a particular object at a certain place and time is proportional to the probability

More information

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry Chemistry AP Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Chapter 7: Atomic Structure and Periodicity 7.1: Electromagnetic Radiation Electromagnetic (EM)

More information

PTYS/ASTR 206 Section 2 Spring 2007 Homework #2 (Page 1/5) NAME: KEY

PTYS/ASTR 206 Section 2 Spring 2007 Homework #2 (Page 1/5) NAME: KEY PTYS/ASTR 206 Section 2 Spring 2007 Homework #2 (Page 1/5) NAME: KEY Due Date: start of class 2/6/2007 5 pts extra credit if turned in before 9:00AM (early!) (To get the extra credit, the assignment must

More information

Experiment #5: Qualitative Absorption Spectroscopy

Experiment #5: Qualitative Absorption Spectroscopy Experiment #5: Qualitative Absorption Spectroscopy One of the most important areas in the field of analytical chemistry is that of spectroscopy. In general terms, spectroscopy deals with the interactions

More information

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light Chemistry 102 Summary June 24 th Properties of Light - Energy travels through space in the form of electromagnetic radiation (EMR). - Examples of types of EMR: radio waves, x-rays, microwaves, visible

More information

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A bicycle wheel rotates uniformly through 2.0 revolutions in

More information

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block.

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block. 1 ATOMIC SPECTRA Objective: To measure the wavelengths of visible light emitted by atomic hydrogen and verify the measured wavelengths against those predicted by quantum theory. To identify an unknown

More information

Gamma Rays OBJECT: READINGS: APPARATUS: BACKGROUND:

Gamma Rays OBJECT: READINGS: APPARATUS: BACKGROUND: Gamma Rays OBJECT: To understand the various interactions of gamma rays with matter. To calibrate a gamma ray scintillation spectrometer, using gamma rays of known energy, and use it to measure the energy

More information

Main properties of atoms and nucleus

Main properties of atoms and nucleus Main properties of atoms and nucleus. Atom Structure.... Structure of Nuclei... 3. Definition of Isotopes... 4. Energy Characteristics of Nuclei... 5. Laws of Radioactive Nuclei Transformation... 3. Atom

More information

GAMMA-RAY SPECTRA REFERENCES

GAMMA-RAY SPECTRA REFERENCES GAMMA-RAY SPECTRA REFERENCES 1. K. Siegbahn, Alpha, Beta and Gamma-Ray Spectroscopy, Vol. I, particularly Chapts. 5, 8A. 2. Nucleonics Data Sheets, Nos. 1-45 (available from the Resource Centre) 3. H.E.

More information

Theremino System Theremino Spectrometer Technology

Theremino System Theremino Spectrometer Technology Theremino System Theremino Spectrometer Technology theremino System - Theremino Spectrometer Technology - August 15, 2014 - Page 1 Operation principles By placing a digital camera with a diffraction grating

More information

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION All waves are characterized by their wavelength, frequency and speed. Wavelength (lambda, ): the distance between any 2 successive crests or troughs. Frequency (nu,):

More information

Boardworks AS Physics

Boardworks AS Physics Boardworks AS Physics Vectors 24 slides 11 Flash activities Prefixes, scalars and vectors Guide to the SI unit prefixes of orders of magnitude Matching powers of ten to their SI unit prefixes Guide to

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Blackbody radiation. Main Laws. Brightness temperature. 1. Concepts of a blackbody and thermodynamical equilibrium.

Blackbody radiation. Main Laws. Brightness temperature. 1. Concepts of a blackbody and thermodynamical equilibrium. Lecture 4 lackbody radiation. Main Laws. rightness temperature. Objectives: 1. Concepts of a blackbody, thermodynamical equilibrium, and local thermodynamical equilibrium.. Main laws: lackbody emission:

More information

Chapter 2: Solar Radiation and Seasons

Chapter 2: Solar Radiation and Seasons Chapter 2: Solar Radiation and Seasons Spectrum of Radiation Intensity and Peak Wavelength of Radiation Solar (shortwave) Radiation Terrestrial (longwave) Radiations How to Change Air Temperature? Add

More information

Homework #4 Solutions ASTR100: Introduction to Astronomy Fall 2009: Dr. Stacy McGaugh

Homework #4 Solutions ASTR100: Introduction to Astronomy Fall 2009: Dr. Stacy McGaugh Homework #4 Solutions ASTR100: Introduction to Astronomy Fall 2009: Dr. Stacy McGaugh Chapter 5: #50 Hotter Sun: Suppose the surface temperature of the Sun were about 12,000K, rather than 6000K. a. How

More information

G482 Electrons, Waves and Photons; Revision Notes Module 1: Electric Current

G482 Electrons, Waves and Photons; Revision Notes Module 1: Electric Current G482 Electrons, Waves and Photons; Revision Notes Module 1: Electric Current Electric Current A net flow of charged particles. Electrons in a metal Ions in an electrolyte Conventional Current A model used

More information

Chapters 21-29. Magnetic Force. for a moving charge. F=BQvsinΘ. F=BIlsinΘ. for a current

Chapters 21-29. Magnetic Force. for a moving charge. F=BQvsinΘ. F=BIlsinΘ. for a current Chapters 21-29 Chapter 21:45,63 Chapter 22:25,49 Chapter 23:35,38,53,55,58,59 Chapter 24:17,18,20,42,43,44,50,52,53.59,63 Chapter 26:27,33,34,39,54 Chapter 27:17,18,34,43,50,51,53,56 Chapter 28: 10,11,28,47,52

More information

History of the Atom & Atomic Theory

History of the Atom & Atomic Theory Chapter 5 History of the Atom & Atomic Theory You re invited to a Thinking Inside the Box Conference Each group should nominate a: o Leader o Writer o Presenter You have 5 minutes to come up with observations

More information

a) species of plants that require a relatively cool, moist environment tend to grow on poleward-facing slopes.

a) species of plants that require a relatively cool, moist environment tend to grow on poleward-facing slopes. J.D. McAlpine ATMS 611 HMWK #8 a) species of plants that require a relatively cool, moist environment tend to grow on poleward-facing slopes. These sides of the slopes will tend to have less average solar

More information

Spectroscopy and Regions of the Spectrum

Spectroscopy and Regions of the Spectrum Basics 9 Spectroscopy and Regions of the Spectrum Different regions of the spectrum probe different types of energy levels of an atomic or molecular system. It is not uncommon to refer to a spectroscopic

More information

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name:

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name: Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007 Name: Directions: Listed below are twenty (20) multiple-choice questions based on the material covered by the lectures this past week. Choose

More information

Lecture 3: Optical Properties of Bulk and Nano. 5 nm

Lecture 3: Optical Properties of Bulk and Nano. 5 nm Lecture 3: Optical Properties of Bulk and Nano 5 nm The Previous Lecture Origin frequency dependence of χ in real materials Lorentz model (harmonic oscillator model) 0 e - n( ) n' n '' n ' = 1 + Nucleus

More information

Lecture 3 September 14, 2009 Atomic Models: Rutherford & Bohr

Lecture 3 September 14, 2009 Atomic Models: Rutherford & Bohr Welcome to 3.091 Lecture 3 September 14, 2009 Atomic Models: Rutherford & Bohr 1 Periodic Table Quiz 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

More information

Experiment #12: The Bohr Atom. Equipment: Spectroscope Hydrogen and Helium Gas Discharge Tubes, Holder, and Variac Flashlight

Experiment #12: The Bohr Atom. Equipment: Spectroscope Hydrogen and Helium Gas Discharge Tubes, Holder, and Variac Flashlight Experiment #12: The Bohr Atom Purpose: To observe the visible spectrum of hydrogen and helium and verify the Bohr model of the hydrogen atom. Equipment: Spectroscope Hydrogen and Helium Gas Discharge Tubes,

More information

Nuclear Physics and Radioactivity

Nuclear Physics and Radioactivity Nuclear Physics and Radioactivity 1. The number of electrons in an atom of atomic number Z and mass number A is 1) A 2) Z 3) A+Z 4) A-Z 2. The repulsive force between the positively charged protons does

More information

Production of X-rays and Interactions of X-rays with Matter

Production of X-rays and Interactions of X-rays with Matter Production of X-rays and Interactions of X-rays with Matter Goaz and Pharoah. Pages 11-20. Neill Serman Electrons traveling from the filament ( cathode) to the target (anode) convert a small percentage

More information

X-ray Production. Target Interactions. Principles of Imaging Science I (RAD119) X-ray Production & Emission

X-ray Production. Target Interactions. Principles of Imaging Science I (RAD119) X-ray Production & Emission Principles of Imaging Science I (RAD119) X-ray Production & Emission X-ray Production X-rays are produced inside the x-ray tube when high energy projectile electrons from the filament interact with the

More information

ESCI 107/109 The Atmosphere Lesson 2 Solar and Terrestrial Radiation

ESCI 107/109 The Atmosphere Lesson 2 Solar and Terrestrial Radiation ESCI 107/109 The Atmosphere Lesson 2 Solar and Terrestrial Radiation Reading: Meteorology Today, Chapters 2 and 3 EARTH-SUN GEOMETRY The Earth has an elliptical orbit around the sun The average Earth-Sun

More information

Engineering Mini Holiday Lights

Engineering Mini Holiday Lights 1 Engineering Mini Holiday Lights Jeffrey La Favre The small light bulbs we are using for our activities were cut from strings of mini holiday lights. The strings contained 100 light bulbs arranged in

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Two electromagnetic waves are represented in the margin. (a) Which wave has the higher frequency? (b) If one wave represents visible light and the

More information

ILLUSTRATIVE EXAMPLE: Given: A = 3 and B = 4 if we now want the value of C=? C = 3 + 4 = 9 + 16 = 25 or 2

ILLUSTRATIVE EXAMPLE: Given: A = 3 and B = 4 if we now want the value of C=? C = 3 + 4 = 9 + 16 = 25 or 2 Forensic Spectral Anaylysis: Warm up! The study of triangles has been done since ancient times. Many of the early discoveries about triangles are still used today. We will only be concerned with the "right

More information

A-level PHYSICS (7408/1)

A-level PHYSICS (7408/1) SPECIMEN MATERIAL A-level PHYSICS (7408/1) Paper 1 Specimen 2014 Morning Time allowed: 2 hours Materials For this paper you must have: a pencil a ruler a calculator a data and formulae booklet. Instructions

More information

Does Quantum Mechanics Make Sense? Size

Does Quantum Mechanics Make Sense? Size Does Quantum Mechanics Make Sense? Some relatively simple concepts show why the answer is yes. Size Classical Mechanics Quantum Mechanics Relative Absolute What does relative vs. absolute size mean? Why

More information

Atomic Structure Ron Robertson

Atomic Structure Ron Robertson Atomic Structure Ron Robertson r2 n:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\atomicstructuretrans.doc I. What is Light? Debate in 1600's: Since waves or particles can transfer energy, what is

More information

6) How wide must a narrow slit be if the first diffraction minimum occurs at ±12 with laser light of 633 nm?

6) How wide must a narrow slit be if the first diffraction minimum occurs at ±12 with laser light of 633 nm? Test IV Name 1) In a single slit diffraction experiment, the width of the slit is 3.1 10-5 m and the distance from the slit to the screen is 2.2 m. If the beam of light of wavelength 600 nm passes through

More information

Components for Infrared Spectroscopy. Dispersive IR Spectroscopy

Components for Infrared Spectroscopy. Dispersive IR Spectroscopy Components for Infrared Spectroscopy Mid-IR light: 00-000 cm - (5.5 m wavelength) Sources: Blackbody emitters Globar metal oxides Nernst Glower: Silicon Carbide Detectors: Not enough energy for photoelectric

More information

Level 3 Achievement Scale

Level 3 Achievement Scale Unit 1: Atoms Level 3 Achievement Scale Can state the key results of the experiments associated with Dalton, Rutherford, Thomson, Chadwick, and Bohr and what this lead each to conclude. Can explain that

More information

Electromagnetic Radiation (EMR) and Remote Sensing

Electromagnetic Radiation (EMR) and Remote Sensing Electromagnetic Radiation (EMR) and Remote Sensing 1 Atmosphere Anything missing in between? Electromagnetic Radiation (EMR) is radiated by atomic particles at the source (the Sun), propagates through

More information

Overview. What is EMR? Electromagnetic Radiation (EMR) LA502 Special Studies Remote Sensing

Overview. What is EMR? Electromagnetic Radiation (EMR) LA502 Special Studies Remote Sensing LA502 Special Studies Remote Sensing Electromagnetic Radiation (EMR) Dr. Ragab Khalil Department of Landscape Architecture Faculty of Environmental Design King AbdulAziz University Room 103 Overview What

More information

A n = 2 to n = 1. B n = 3 to n = 1. C n = 4 to n = 2. D n = 5 to n = 2

A n = 2 to n = 1. B n = 3 to n = 1. C n = 4 to n = 2. D n = 5 to n = 2 North arolina Testing Program EO hemistry Sample Items Goal 4 1. onsider the spectrum for the hydrogen atom. In which situation will light be produced? 3. Which color of light would a hydrogen atom emit

More information

Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II

Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II 3.1 Radiant Energy from the Sun How is light reflected and transmitted? What is polarized light? 3.2 Energy Transfer with Radiant Energy How

More information

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009 1. A long, straight wire carries a current I. If the magnetic field at a distance d from the wire has magnitude B, what would be the the magnitude of the magnetic field at a distance d/3 from the wire,

More information

Use the following image to answer the next question. 1. Which of the following rows identifies the electrical charge on A and B shown above?

Use the following image to answer the next question. 1. Which of the following rows identifies the electrical charge on A and B shown above? Old Science 30 Physics Practice Test A on Fields and EMR Test Solutions on the Portal Site Use the following image to answer the next question 1. Which of the following rows identifies the electrical charge

More information

Ay 122 - Fall 2004 Electromagnetic Radiation And Its Interactions With Matter

Ay 122 - Fall 2004 Electromagnetic Radiation And Its Interactions With Matter Ay 122 - Fall 2004 Electromagnetic Radiation And Its Interactions With Matter (This version has many of the figures missing, in order to keep the pdf file reasonably small) Radiation Processes: An Overview

More information

Electromagnetism Extra Study Questions Short Answer

Electromagnetism Extra Study Questions Short Answer Electromagnetism Extra Study Questions Short Answer 1. The electrostatic force between two small charged objects is 5.0 10 5 N. What effect would each of the following changes have on the magnitude of

More information

Q1. The diagram below shows the range of wavelengths and frequencies for all the types of radiation in the electromagnetic spectrum.

Q1. The diagram below shows the range of wavelengths and frequencies for all the types of radiation in the electromagnetic spectrum. Q. The diagram below shows the range of wavelengths and frequencies for all the types of radiation in the electromagnetic spectrum. X rays, which have frequencies in the range 0 8 0 2 Hz are already marked

More information

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total 1. Calculate the energy in joules of a photon of red light that has a frequency

More information

ACCELERATORS AND MEDICAL PHYSICS 2

ACCELERATORS AND MEDICAL PHYSICS 2 ACCELERATORS AND MEDICAL PHYSICS 2 Ugo Amaldi University of Milano Bicocca and TERA Foundation EPFL 2-28.10.10 - U. Amaldi 1 The icone of radiation therapy Radiation beam in matter EPFL 2-28.10.10 - U.

More information

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space.

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 4. In which diagram below is the magnetic flux density at point P greatest? (1) (3) (2) (4) The magnetic field is strongest

More information

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Problems: 1-3, 13-15, 19, 23-25, 31-32, 43, 45-46, 49c, 50a, 50b, 57c, 58 (b,c,d), 61-62, 69, 71-74, 77-88, 91-94 9.5 LIGHT: Electromagnetic Radiation

More information

Nuclear Physics. Nuclear Physics comprises the study of:

Nuclear Physics. Nuclear Physics comprises the study of: Nuclear Physics Nuclear Physics comprises the study of: The general properties of nuclei The particles contained in the nucleus The interaction between these particles Radioactivity and nuclear reactions

More information