Human Body Review #3: Digestive System

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Human Body Review #3: Digestive System"

Transcription

1 Name: Class: Date: Human Body Review #3: Digestive System Modified True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the sentence or statement true. 1. Chemical reactions in the body take place in the nutrient known as water. 2. Digestion begins in the stomach. 3. Food is pushed through the esophagus to the stomach by the waves of muscle contraction known as absorption. 4. Water is absorbed in the large intestine. 5. The most important nutrient is protein. 6. Most chemical digestion takes place in the small intestine. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 7. Which of the following are NOT among the six nutrients needed by the body? a. enzymes b. fats c. minerals d. water 8. About how much water does the human body normally need in a day? a. ten liters b. two liters c. one liter d. half a liter 1

2 Name: 9. Which of the following is NOT a function of the digestive system? a. keeping the body in a steady internal state b. eliminating undigested wastes from the body c. breaking down food into molecules that the body can use d. absorbing food molecules into the blood 10. What substance must be present in the stomach for pepsin to work best? a. hydrochloric acid b. mucus c. saliva d. water 11. What structure enable(s) the small intestine to absorb large amounts of nutrients? a. villi b. pancreas c. liver d. gallbladder 12. Which process takes place in the large intestine? a. Water is added to undigested food. b. Water is absorbed from undigested food. c. Digested nutrients are absorbed through the villi. d. Enzymes are added to complete chemical digestion. 13. The best diet for preventing heart disease and other problems includes only small amounts of a. fruits and vegetables. b. fats and sugars. c. milk, yogurt, and cheese. d. pasta, bread, and cereal. 14. Which of these foods contains a large amount of carbohydrates? a. poultry b. fish c. fruit d. oil 15. What carbohydrate helps your digestive system function even though your body cannot digest it? a. cholesterol b. fiber c. glucose d. starch 16. Which nutrients are made up of amino acids? a. unsaturated fats b. saturated fats c. proteins d. carbohydrates 2

3 Name: 17. What substance in the mouth contains an enzyme that begins chemical digestion? a. fiber b. mucus c. pepsin d. saliva 18. What process involves muscle contractions that move food through the esophagus? a. absorption b. peristalsis c. mechanical digestion d. elimination 19. What substance coats and protects the inside of the stomach? a. saliva b. pepsin c. mucus d. bile 20. About how much of a human s body weight is made up of water? a. 10 percent b. 25 percent c. 65 percent d. 90 percent 21. In what part of the body does most chemical digestion take place? a. large intestine b. liver c. pancreas d. small intestine 22. In what part of the body are most of the nutrients absorbed? a. mouth b. stomach c. small intestine d. large intestine 23. What organ produces bile? a. stomach b. small intestine c. pancreas d. liver 24. Which nutrient is needed in order for all body processes to take place? a. water b. vitamins c. fats d. carbohydrates 3

4 Name: Completion Complete each sentence or statement. 25. The esophagus and the stomach are lined with a thick, slippery substance called. 26. Chemical digestion in the stomach is helped by the strong acid called acid. 27. The stores bile and releases it through a tube into the small intestine. 28. Nutrient molecules pass from the small intestine into the bloodstream through tiny structures called. 29. Enzymes are proteins that help in the kind of digestion called digestion. 30. When you swallow, a flap of tissue called the prevents food from entering your windpipe. 31. One of the roles of the intestine is to prepare waste material for elimination. 32. Nutrients that are needed for tissue growth and repair, can serve as an energy source, and take part in chemical reactions within cells are known as. 4

5 Name: Short Answer Use the diagram to answer each question. 33. Identify structures A through G. 34. Give the letter and name of the organ into which food moves after leaving organ B. 35. Give the letters and names of the organs shown in the diagram through which food does NOT travel. 36. What is the name and function of organ A? 5

6 Name: 37. What are organs E and F? How do they compare in size? Use the diagram to answer each question. 38. Identify organ D and give its function. 39. Identify organ A and give its function. 40. Give the letter and name of the organ through which food is absorbed. 6

7 Human Body Review #3: Digestive System Answer Section MODIFIED TRUE/FALSE 1. T 2. F, mouth 3. F, peristalsis 4. T 5. F, water 6. T MULTIPLE CHOICE 7. A 8. B 9. A 10. A 11. A 12. B 13. B 14. C 15. B 16. C 17. D 18. B 19. C 20. C 21. D 22. C 23. D 24. A COMPLETION 25. mucus 26. hydrochloric 27. gallbladder 28. villi 29. chemical 30. epiglottis 31. large 32. proteins 1

8 SHORT ANSWER 33. A, esophagus; B, stomach; C, pancreas; D, rectum; E, small intestine; F, large intestine; G, liver 34. After leaving B, the stomach, food moves into E, the small intestine. 35. C, pancreas; G, liver 36. A is the esophagus, which carries food from the mouth to the stomach. 37. F, the large intestine, is shorter and larger in diameter than E, the small intestine. 38. Organ D is the gallbladder. It stores the bile produced by the liver and passes the bile through a tube in the small intestine to aid in the digestion of fat particles. 39. A is the liver, which produces bile that helps to break fat down into smaller particles. 40. C, the small intestine 2

Digestive System Why is digestion important? How is food digested? Physical Digestion and Movement

Digestive System Why is digestion important? How is food digested? Physical Digestion and Movement Digestive System The digestive system is made up of the digestive tract a series of hollow organs joined in a long, twisting tube from the mouth to the anus and other organs that help the body break down

More information

Unit 1 Lesson 4 The Digestive and Excretory Systems Essential Question: How do your body s digestive and excretory systems work?

Unit 1 Lesson 4 The Digestive and Excretory Systems Essential Question: How do your body s digestive and excretory systems work? Unit 1 Lesson 4 The Digestive and Excretory Systems Essential Question: How do your body s digestive and excretory systems work? Lesson 4 Key Terms The Digestive and Excretory Systems Digestive system

More information

Topic 3.0 Healthy human function depends on a variety of interacting and reacting systems

Topic 3.0 Healthy human function depends on a variety of interacting and reacting systems Topic 3.0 Healthy human function depends on a variety of interacting and reacting systems Organ Systems Organ systems must have the ability to to changes within and outside of your body to maintain life

More information

Topic 4: Digestion and Nutrition

Topic 4: Digestion and Nutrition Topic 4: Digestion and Nutrition THE CONTENTS OF FOOD Food contains nutrients: Nutrients include: 1. 2. 3. 4. 5. Nutrients must be small enough to enter our cells. If they are too large they must be digested

More information

2) Digestion the breakdown of. There are two types of digestion: Mechanical and Chemical. 3) Absorption when the nutrients enter into the blood.

2) Digestion the breakdown of. There are two types of digestion: Mechanical and Chemical. 3) Absorption when the nutrients enter into the blood. The Digestive System Video on the digestive system (5 min) The digestive system is responsible for the breakdown of the we eat so that it can be absorbed into the. There are four main stages of the digestive

More information

Animal Systems: The Digestive System

Animal Systems: The Digestive System Animal Systems: The Digestive System Tissues, Organs, and Systems of Living Things Cells, Cell Division, and Animal Systems and Plant Systems Cell Specialization Human Systems The Digestive The Circulatory

More information

answers digestive review 2013

answers digestive review 2013 LESSON 2 a)what is the definition of Peristalsis? Remember: this process is used to pass all the food you eat through the digestive tract & is NOT caused by gravity. (Ex: plastic tube and tennis ball)

More information

DIGESTIVE SYSTEM WORKSHEET

DIGESTIVE SYSTEM WORKSHEET SBI3C DIGESTIVE SYSTEM WORKSHEET NAME: DATE: 1. Label the following diagram with the following terms: Ilium Large Intestine Salivary Gland Anus Mouth Epiglottis Trachea Esophagus Pharynx Jejunum Pancreas

More information

10.2 The Human Digestive System pg. 411

10.2 The Human Digestive System pg. 411 10.2 The Human Digestive System pg. 411 The human digestive system is made up of a group of organs working together. The digestive tract is made up of the mouth, esophagus, stomach, small intestine, and

More information

The Excretory and Digestive Systems

The Excretory and Digestive Systems The Excretory and Digestive Systems 38.2 The Process of Digestion Organs of the Digestive System The digestive system includes the: Mouth Pharynx Esophagus Stomach Small and large intestine. Other structures

More information

Food, Macromolecules and Digestion. Carbohydrates 10/8/11. Most carbs are polysaccharides. Carbohydrate Monomers: simple sugars

Food, Macromolecules and Digestion. Carbohydrates 10/8/11. Most carbs are polysaccharides. Carbohydrate Monomers: simple sugars Food, Macromolecules and Digestion Many small molecules connect to form Macromolecules Monomers Small Molecules (Building Blocks) Polymers Large Molecules Carbohydrates Primary source of energy for living

More information

Digestive system Review

Digestive system Review Digestive system Review 1. Distinguish between chemical digestion and mechanical digestion. The physical breakdown of food begins in the mouth with two types of processes. The mouth is a complex structure

More information

THE DIGESTIVE SYSTEM from The Human Body Systems Series

THE DIGESTIVE SYSTEM from The Human Body Systems Series from The Human Body Systems Series Teacher's Guide 1 The Digestive System from The Human Body Systems Series catalog # 3206 Published & Distributed by AGC/UNITED LEARNING 1560 Sherman Avenue Suite 100

More information

A Scientific Look at Nutrition. Supplement for CEV DVD #80121

A Scientific Look at Nutrition. Supplement for CEV DVD #80121 A Scientific Look at Nutrition Supplement for CEV DVD #80121 A Scientific Look at Nutrition Supplement for CEV DVD #80121 Goal: To understand the purpose and function of the six essential nutrients Objectives:

More information

1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients

1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients Jenny Kim Professor Rosario Nutrition: Macronutrients Project June 26, 2014 1. Essay: The Digestive and Absorption Processes of Macronutrients Whenever we eat, the foods we ingest in our bodies undergo

More information

Chapter 48. Nutrients in Food. Carbohydrates, Proteins, and Lipids. Carbohydrates, Proteins, and Lipids, continued

Chapter 48. Nutrients in Food. Carbohydrates, Proteins, and Lipids. Carbohydrates, Proteins, and Lipids, continued Carbohydrates, Proteins, and Lipids The three nutrients needed by the body in the greatest amounts are carbohydrates, proteins, and lipids. Nutrients in Food All of these nutrients are called organic compounds,

More information

Magic School Bus Digestive System Brainpop Digestive System

Magic School Bus Digestive System Brainpop Digestive System The Digestive System Magic School Bus Digestive System Brainpop Digestive System 1 Functions of the Digestive System: 1. Break up food into smaller pieces 2. Absorbing nutrients into the blood 3. Excreting

More information

Your Digestive System and How It Works

Your Digestive System and How It Works Your Digestive System and How It Works National Digestive Diseases Information Clearinghouse U.S. Department of Health and Human Services NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH The digestive system is made up of

More information

Interactive Reading Guide: The Digestive System

Interactive Reading Guide: The Digestive System Interactive Reading Guide: The Digestive System Name of Partner 1: Name of Partner 2: 1. Work together. Make Connections: think of what you already know about the digestive system. Create a knowledge ladder,

More information

1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption?

1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption? Digestion Review 1. Which substances in the small intestine of humans serve to increase the surface area for absorption? (a.) intestinal glands (b.) villi (c.) pseudopodia (d.) cilia (e.) flagella 2. The

More information

Digestive System Tour Lab

Digestive System Tour Lab Digestive System Tour Lab Name Hour The information to answer these questions begins on Digestive System Diagram Label all parts A Mouth B Salivary glands C Esophagus D Stomach F Liver G Gallbladder H

More information

Material AICLE. 5º de Primaria.: Food and nutrition (Solucionario)

Material AICLE. 5º de Primaria.: Food and nutrition (Solucionario) Material AICLE. 5º de Primaria.: Food and nutrition (Solucionario) 3 SOLUTIONS Activity 3. Listen to the following audio and complete this chart. Then, check your answers using the information in activity

More information

The Digestive System

The Digestive System The Digestive System What do you know?? quiz-digestive-health Digestion Videos The Digestive System Inside-Dr-Ozs-Digestive-System-Video Now it is your turn to recreate the digestive system. How is food

More information

Getting Energy from Food Your Digestive System

Getting Energy from Food Your Digestive System 9 Getting Energy from Food Your Digestive System The Digestive System You know how your body gets the oxygen it needs. But how do your body s cells get the nutrients they need? Nutrients come from the

More information

Digestive System and Nutrition. Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos

Digestive System and Nutrition. Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos Digestive System and Nutrition Chapter 34 BIOL 1000 Dr. Mohamad H. Termos 2 Nutrition: Nutrient substance used by the body for growth, maintenance, and repair Carbohydrates Lipids Proteins Water Vitamins

More information

Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly)

Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly) Chapter 49 - Nutrients and the Digestive System I. Nutrients (chemical substances necessary for organisms to grow and function properly) 6 basic nutrients - 4 food groups (milk, meat, fruit and vegetable,

More information

THE DIGESTIVE SYSTEM

THE DIGESTIVE SYSTEM THE DIGESTIVE SYSTEM What is digestion? Digestion is the process of breaking down food so that it's small enough to be absorbed and used by the body for energy or in other bodily functions. Digestion involves

More information

Digestive System Lecture 5 Winter 2014

Digestive System Lecture 5 Winter 2014 Digestive System Lecture 5 Winter 2014 This lecture tells the story of the Flow of Matter from Food to Cells. The pictures are only there to help you visualize structures don t worry about names of structures

More information

The Digestive System. You are what you eat!

The Digestive System. You are what you eat! The Digestive System You are what you eat! Try to label the diagram (PENCIL!!) What is Digestion? Digestion: the breakdown of large macromolecules (proteins, fats, carbohydrates) into smaller molecules

More information

By Casey Schmidt and Wendy Ford

By Casey Schmidt and Wendy Ford By Casey Schmidt and Wendy Ford Body systems Digestive System Circulatory System Respiratory System Excretory System Immune System Reproductive System Nervous System Muscular System Skeletal System Endocrine

More information

3. Investigate how foods move through the digestive tract. 4. Explore the function of mucus in the digestive tract.

3. Investigate how foods move through the digestive tract. 4. Explore the function of mucus in the digestive tract. Lesson Objectives: 1. Discuss the purpose of the digestive processes. 2. Build a model of the digestive tract. 3. Investigate how foods move through the digestive tract. 4. Explore the function of mucus

More information

Digestive System Notes

Digestive System Notes Digestive System Notes Structure Function Relation Mouth cavity Mechanical digestion by teeth; chemical digestion of starch by saliva. Salivary glands Three pairs of glands which secrete saliva containing

More information

Science Building Blocks Food and Digestion

Science Building Blocks Food and Digestion Video Education Australasia Bringing Learning to Life Program Support Notes Science Building Blocks Food and Digestion Junior Secondary 26mins Teacher Notes by Sue Wright B.Sc., Dip. Ed. Produced by Video

More information

Digestive: Practice Questions # 1

Digestive: Practice Questions # 1 Digestive: Practice Questions # 1 1. The end products of digestion enter the cells of a vertebrate by the process of A. absorption B. osmosis C. emulsification D. egestion 2. In humans, structures that

More information

Digestive System Grou p & lndividual Activity checklist

Digestive System Grou p & lndividual Activity checklist Digestive System Grou p & lndividual Activity checklist oup Activitv: Each person in your group must research the following organs involved in the digestive process. They are listed below in sections (1-5).

More information

Absorption and Transport of Nutrients

Absorption and Transport of Nutrients Page1 Digestion Food travels from mouth esophagus stomach small intestine colon rectum anus. Food mixes with digestive juices, moving it through the digestive tract Large molecules of food are broken into

More information

Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats. Chapter 5 Lesson 2

Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats. Chapter 5 Lesson 2 Nutrients: Carbohydrates, Proteins, and Fats Chapter 5 Lesson 2 Carbohydrates Definition- the starches and sugars found in foods. Carbohydrates are the body s preferred source of energy providing four

More information

The Four Stages of Food Processing

The Four Stages of Food Processing The Human Digestive System The Digestive System The Four Stages of Food Processing 1. Ingestion the taking in or eating of food 2. Digestion the breakdown of food by mechanical and chemical processes into

More information

1. General a. Animals obtain energy by breaking food molecules into smaller molecular subunits. Hydrolysis

1. General a. Animals obtain energy by breaking food molecules into smaller molecular subunits. Hydrolysis Unit 4 - Digestive System 1. General a. Animals obtain energy by breaking food molecules into smaller molecular subunits. Hydrolysis b. These basic subunit molecules are amino acids, 3 fatty acids and

More information

Wellsway school science dept. Curriculum 2011 AQA Additional Science Biology workbook WORKBOOK 2 - TISSUES, ORGANS AND ORGAN SYSTEMS

Wellsway school science dept. Curriculum 2011 AQA Additional Science Biology workbook WORKBOOK 2 - TISSUES, ORGANS AND ORGAN SYSTEMS - 1 - WORKBOOK 2 - TISSUES, ORGANS AND ORGAN SYSTEMS The cells of multicellular organisms may differentiate and become adapted for specific functions. Tissues are aggregations (collections) of similar

More information

Related KidsHealth Links

Related KidsHealth Links Grades 9 to 12 Human Body Series KidsHealth.org/classroom Teacher s Guide This guide includes: Standards Related Links Discussion Questions Activities for Students Reproducible Materials These activities

More information

Animals: Digestion and Nutrition. Do you like pizza? Let s s eat something. Digestion and Nutrition

Animals: Digestion and Nutrition. Do you like pizza? Let s s eat something. Digestion and Nutrition Animals: Digestion and Nutrition Do you like pizza? Digestion and Nutrition Let s s eat something 1 Enjoy eating 1. Key concepts 2. Nutrition Outline 3. Comparison of different animals digestive systems

More information

The Human Digestive System

The Human Digestive System The Human Digestive System Name: Section: Date: Page 1 of 10 Page 2 of 10 Page 3 of 10 Page 4 of 10 Page 5 of 10 Page 6 of 10 Putting it All Together Digestive Enzymes Page 7 of 10 Page 8 of 10 Page 9

More information

30.3 The Digestive System

30.3 The Digestive System 30.3 The Digestive System Lesson Objectives Describe the organs of the digestive system and explain their functions. Explain what happens during digestion. Describe how nutrients are absorbed into the

More information

Nutrition and Digestion

Nutrition and Digestion Nutrition and Digestion Pg. 428-429 Suspension-feeding: a baleen whale Ingesting food Omnivores - ingest plants and animals Herbivores -plant eaters Carnivores -animal eaters Suspension feeders-eat particles

More information

DIGESTION is the physical and

DIGESTION is the physical and Digestion DIGESTION is the physical and chemical breakdown of feeds as they pass through the gastrointestinal tract. The structures of the gastrointestinal tract include the mouth, the esophagus, the stomach,

More information

Big Mac Attack Digesting Your Lunch Jeff Adams - Pine City High School

Big Mac Attack Digesting Your Lunch Jeff Adams - Pine City High School Big Mac Attack Digesting Your Lunch Jeff Adams - Pine City High School After stopping to eat a Big Mac for lunch, your mom tells you that you need to wait an hour before going swimming in order to give

More information

Digestion, Absorption. How & where?

Digestion, Absorption. How & where? Digestion, Absorption How & where? What happens to food? Three processes Digestion Absorption Elimination Where do they occur? GI tract Overview of Digestion GI tract Gastrointestinal (GI) tract: series

More information

The Digestive System 1

The Digestive System 1 The Digestive System 1 Digestive tract Continuous from mouth to anus Consists of Mouth Pharynx Esophagus Stomach Small intestine Duodenum Jejunum Ileum Large intestine Cecum Appendix Colon Rectum Anus

More information

Medical Physiology Z.H.Al-Zubaydi

Medical Physiology Z.H.Al-Zubaydi Lec.13 Medical Physiology Z.H.Al-Zubaydi Functions of the Digestive System The major functions of the digestive tract include the following six processes, summarized in Figure 1: 1. Ingestion Food must

More information

Which of the following values represent the Australian recommended daily intake of fibre per day?

Which of the following values represent the Australian recommended daily intake of fibre per day? Nutrition OLFA Recommended daily intake of water is a) 0.5L per day b) 0.75L per day c) 1 L per day d) 2-3 L per day e) 4-5 L per day Albumin acts as a carrier protein for a) Copper b) Zinc c) Oxygen d)

More information

Digestion. What we ll cover. Main stages of digestion. Digestion: A Closer Look. A Tour of the Human Digestive System. Mechanical digestion

Digestion. What we ll cover. Main stages of digestion. Digestion: A Closer Look. A Tour of the Human Digestive System. Mechanical digestion Digestion What we ll cover What are the digestive system structures and their functions? Where does carbohydrate, protein and fat digestion and absorption occur? What are the 3 accessory organs of digestion?

More information

Nutrition. The process of consuming nutrients and the body s use of those nutrients to maintain life processes.

Nutrition. The process of consuming nutrients and the body s use of those nutrients to maintain life processes. Nutrition The process of consuming nutrients and the body s use of those nutrients to maintain life processes. There are 6 Essential Nutrients found in varying amounts in the food and drinks we consume.

More information

Lesson 2: Digestion of fats, proteins, and carbohydrates

Lesson 2: Digestion of fats, proteins, and carbohydrates Lesson 2: Digestion of fats, proteins, and carbohydrates Inquiry Focus: How does the body get energy from food? Student Learning Objectives: By the end of the lesson, students will be able to do the following:

More information

THE SIX NUTRIENTS 10 % 15 % 40 % 35 % UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: Chapter 8: Food and Nutrition 40% 35% 15% 10% Nutrient: Metabolism:

THE SIX NUTRIENTS 10 % 15 % 40 % 35 % UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: Chapter 8: Food and Nutrition 40% 35% 15% 10% Nutrient: Metabolism: UNIT 4 PACKET PART 1 NAME: HOUR: DATE: NO: 1 Chapter 8: Food and Nutrition Nutrient: Metabolism: Calories: THE SIX NUTRIENTS 10% 15% 35% 40% 40 % 35 % 15 % 10 % 5 2 Carbohydrates: Chapter 8: Food and Nutrition

More information

Special organ structures and functions conduct these tasks through the successive parts of the overall system.

Special organ structures and functions conduct these tasks through the successive parts of the overall system. Chapter 5 Digestion, Absorption, and Metabolism Chapter 5 Lesson 5.1 Key Concepts Through a balanced system of mechanical and chemical digestion, food is broken down into smaller substances and the nutrients

More information

Digestive System Functions

Digestive System Functions Digestive System Functions A. Gastrointestinal Processes 1. Ingestion: placing food in mouth (voluntary) 2. Propulsion: moving food through GI tract a. Peristalsis: alternating waves of contraction and

More information

AP Biology. What do animals need to live? Animal Nutrition. Nutritional requirements. How do animals get their food? Different diets; different lives

AP Biology. What do animals need to live? Animal Nutrition. Nutritional requirements. How do animals get their food? Different diets; different lives Animal Nutrition What do animals need to live? Animals make energy using: food food oxygen Animals build bodies using: food for raw materials amino acids, sugars, fats, nucleotides O 2 ATP energy for synthesis

More information

Carbohydrate foods provide practical energy (calorie) sources because of their availability, relatively low cost, and storage capacity.

Carbohydrate foods provide practical energy (calorie) sources because of their availability, relatively low cost, and storage capacity. Chapter 2 Carbohydrates Chapter 2 Lesson 2.1 Key Concepts Carbohydrate foods provide practical energy (calorie) sources because of their availability, relatively low cost, and storage capacity. Carbohydrate

More information

Presentation Notes Maintaining a Healthy Digestive System

Presentation Notes Maintaining a Healthy Digestive System Slide 1 Maintaining a Healthy Digestive System 1 Slide 2 Copyright Copyright Texas Education Agency, 2011. These Materials are copyrighted and trademarked as the property of the Texas Education Agency

More information

V. LESSONS. 2003 Core Knowledge National Conference, Digestion, Grade 2 1

V. LESSONS. 2003 Core Knowledge National Conference, Digestion, Grade 2 1 Digestion The Fascinating Journey from Start to Finish Grade Level: Second Grade Presented by: Mandy Lohman, Cross Creek Charter Academy, Byron Center, MI Length of Unit: Nine Lessons (including culminating

More information

The Digestive System. Chapter 16. Introduction. Histological Organization. Overview of Digestive System. Movement and Mixing of Digestive Materials

The Digestive System. Chapter 16. Introduction. Histological Organization. Overview of Digestive System. Movement and Mixing of Digestive Materials The Digestive System Chapter 16 Introduction Structure of the digestive system A tube that extends from mouth to anus Accessory organs are attached Functions include Ingestion Movement Digestion Absorption

More information

IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions. Section 3. Human physiology. Chapter 10 Food and diet. Page 87

IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions. Section 3. Human physiology. Chapter 10 Food and diet. Page 87 1 IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions Section 3. Human physiology. Chapter 10 Food and diet Page 87 1. a Milk, cheese, eggs, beans. b Peas, beans, cereals (e.g. bread). 2. Proteins are needed

More information

The digestive system, also called the gastrointestinal

The digestive system, also called the gastrointestinal exercise 8 Chemical and Physical Processes of Digestion Objectives 1. To define digestive tract, accessory glands, digestion, hydrolases, salivary amylase, carbohydrates, proteins, lipids, bile salts,

More information

Digestion, Absorption. How & where?

Digestion, Absorption. How & where? Digestion, Absorption How & where? What happens to food? Three processes Digestion Absorption Elimination Where do they occur? GI tract Overview of Digestion GI tract Gastrointestinal (GI) tract: series

More information

Baby food manufacturers use enzymes to pre-digest the protein in baby food. Use words from the box to complete the following sentences.

Baby food manufacturers use enzymes to pre-digest the protein in baby food. Use words from the box to complete the following sentences. Q. Babies find it difficult to digest proteins in their food. Thinkstock.com Baby food manufacturers use enzymes to pre-digest the protein in baby food. (a) Use words from the box to complete the following

More information

Note Taking Guide. Topic # 3024 Comparative Digestive Systems

Note Taking Guide. Topic # 3024 Comparative Digestive Systems Note Taking Guide Topic # 3024 Comparative Digestive Systems Digestive Systems Overview 1. Digestion Digestion: Food enters the mouth and goes through mechanical and chemical changes as it passes through

More information

DIGESTIVE SYSTEM. Laboratory Exercise Three

DIGESTIVE SYSTEM. Laboratory Exercise Three DIGESTIVE SYSTEM Laboratory Exercise Three INTRODUCTION: The human digestive system consists of a tube running from the mouth to the anus with specialized regions for the breakdown of food. The food is

More information

NAME: DATE: Home Economics: The parts of the digestive system and their functions. Home Economics

NAME: DATE: Home Economics: The parts of the digestive system and their functions. Home Economics Home Economics The parts of the digestive system and their functions It is not necessary to carry out all the activities contained in this unit. Please see Teachers Notes for explanations, additional activities,

More information

[DIGESTIVE SYSTEM] [Grade 3-5]

[DIGESTIVE SYSTEM] [Grade 3-5] [DIGESTIVE SYSTEM] [Grade 3-5] BACKGROUND Tissue is the building block of body organs. Organs perform specialized functions in the body. Organs that work together to perform a particular function in the

More information

Chapter 15 Digestion and Nutrition

Chapter 15 Digestion and Nutrition Chapter 15 Digestion and Nutrition Digestive System: Digestion refers to the mechanical and chemical breakdown of foods so that nutrients can be absorbed by cells. Consists of the canal which is all of

More information

Pediatrics. Specialty Courses for Medical Assistants

Pediatrics. Specialty Courses for Medical Assistants Pediatrics Specialty Courses for Medical Assistants 7007 College Boulevard, Suite 385 Overland Park, Kansas 66211 www.ncctinc.com t: 800.875.4404 f: 913.498.1243 Pediatrics Specialty Certificate Course

More information

Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion

Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion Biology 13A Lab #13: Nutrition and Digestion Lab #13 Table of Contents: Expected Learning Outcomes.... 102 Introduction...... 103 Food Chemistry & Nutrition.... 104 Activity 1: Testing for the Presence

More information

Nutrients. Protein. Carbohydrates (starchy foods) Fats and oils. Vitamins. Minerals. Water. Fibre (NSP)

Nutrients. Protein. Carbohydrates (starchy foods) Fats and oils. Vitamins. Minerals. Water. Fibre (NSP) Nutrients Protein Carbohydrates (starchy foods) Fats and oils Vitamins Minerals Water Fibre (NSP) Protein 1 For growth and building/repair of body cells The most important nutrient From animals (HBV) and

More information

Level 3. Applying the Principles of Nutrition to a Physical Activity Programme Level 3

Level 3. Applying the Principles of Nutrition to a Physical Activity Programme Level 3 MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPER Paper number APNU3.0 Please insert this reference number in the appropriate boxes on your candidate answer sheet Title MOCK PAPER Time allocation 50 minutes Level 3 Applying

More information

From ead to oe. Developed and Published by. 2010 AIMS Education Foundation

From ead to oe. Developed and Published by. 2010 AIMS Education Foundation TM From H T ead to oe Developed and Published by AIMS Education Foundation This book contains materials developed by the AIMS Education Foundation. AIMS (Activities Integrating Mathematics and Science)

More information

FHC Human Anatomy & Physiology The Digestive System - A Guide To Focus Your Study And The Preparation Of Your T-Shirt 2015

FHC Human Anatomy & Physiology The Digestive System - A Guide To Focus Your Study And The Preparation Of Your T-Shirt 2015 FHC Human Anatomy & Physiology The Digestive System - A Guide To Focus Your Study And The Preparation Of Your T-Shirt 2015 Introduction There is a certain body of knowledge common to all complete descriptions

More information

Introduction to Human Body Systems

Introduction to Human Body Systems Introduction to Human Body Systems *Words in bold are defined in the glossary at the end of the unit. Introduction The human body has an amazing number of parts that work together to keep us alive and

More information

Chapter 6: Digestion, Absorption and Metabolism-The Link Between Food and Energy

Chapter 6: Digestion, Absorption and Metabolism-The Link Between Food and Energy Chapter 6: Digestion, Absorption and Metabolism-The Link Between Food and Energy Food provides us with (1) energy (ATP) for body processes, (2) heat for body temperature regulation and (3) the chemical

More information

B2 3 Enzymes. 77 minutes. 77 marks. Page 1 of 25

B2 3 Enzymes. 77 minutes. 77 marks. Page 1 of 25 B2 3 Enzymes 77 minutes 77 marks Page of 25 Q. Enzymes have many uses in the home and in industry. (a) Which type of organism is used to produce these enzymes? Tick ( ) one box. Mammals Microorganisms

More information

PERSONAL HEALTH UNIT 2: NUTRITION & FITNESS

PERSONAL HEALTH UNIT 2: NUTRITION & FITNESS PERSONAL HEALTH UNIT 2: NUTRITION & FITNESS LESSON 2.1 Nutrients PH2.1: Identify the three classes of nutrients DO NOW What s in a Meal? You come home from school famished and put together a plate of food

More information

Outline Digestive System

Outline Digestive System Outline Digestive System The Digestive System Digestive System Lecture Packet 19 Chapter 15 I. Function II. Layers of the GI tract III. Major parts: mouth, pharynx, esophagus, stomach, small intestine,

More information

Learning Objectives. Introduction to Medical Careers. Vocabulary: Chapter 16 FACTS. Functions. Organs. Digestive System Chapter 16

Learning Objectives. Introduction to Medical Careers. Vocabulary: Chapter 16 FACTS. Functions. Organs. Digestive System Chapter 16 Learning Objectives Introduction to Medical Careers Digestive System Chapter 16 Define at least 10 terms relating to the digestive Describe the four functions of the digestive Identify different structures

More information

Food and nutrition. Different nutrients. Fibre. A c t i v i t y 1. Lesson 1

Food and nutrition. Different nutrients. Fibre. A c t i v i t y 1. Lesson 1 Food and nutrition All living things need nutrients. Nutrients are the substances a body uses to build, repair and maintain itself. The process of feeding the body with nutrients is called nutrition. Lesson

More information

A Lesson in Nutrition

A Lesson in Nutrition A Lesson in Nutrition Nutrients are substances that our bodies need for their maintenance, repair, and growth. Our foods contain the following basic nutrients: carbohydrates, fats, proteins, and water.

More information

Some Background Concerning Life Science Content Standards for Fifth-Grade Teachers:

Some Background Concerning Life Science Content Standards for Fifth-Grade Teachers: Some Background Concerning Life Science Content Standards for Fifth-Grade Teachers: Human Body Systems by Ellen Deehan, M.S. Contents 1. Introduction 2. Biological Context: Internal Structures of Organisms

More information

Horse Science: The Digestive System of the Horse Page 3

Horse Science: The Digestive System of the Horse Page 3 Horse Science: The Digestive System of the Horse Page 3 The digestive system of the horse is different from that Mastication (chewing) is the mechanical reduction of of the other farm animals. Although

More information

The Digestive System. The large intestine, or colon, holds waste products until elimination can occur. Its main function is to absorb.

The Digestive System. The large intestine, or colon, holds waste products until elimination can occur. Its main function is to absorb. The Digestive System By: Joyce Green About the Digestive System The digestive system is responsible for the processing and uptake of nutrition. Every cell in an organism needs energy and an array of nutrients

More information

Chapter 2 Digestion and Absorption Chapter Outline

Chapter 2 Digestion and Absorption Chapter Outline Chapter 2 Digestion and Absorption Chapter Outline I. Anatomy of the Digestive Tract A. The Digestive Organs 1. Mouth to the Esophagus 2. Esophagus to the Stomach 3. The Small Intestine 4. The Large Intestine

More information

I. The basic function of the digestive system is

I. The basic function of the digestive system is Chapter 15, Digestive System - ANATOMY OF THE DIGESTIVE SYSTEM I. The basic function of the digestive system is. This process is called. II. List 2 other names for the digestive tract: A. B. III. The digestive

More information

Chemical Structures. Lecture 6: Carbohydrates. Simple Carbohydrates. Carbohydrates

Chemical Structures. Lecture 6: Carbohydrates. Simple Carbohydrates. Carbohydrates Lecture 6: Carbohydrates Nutrition 150 Shallin Busch, Ph.D. Chemical Structures Atom: The smallest components of an element that have all of the properties of an element (Whitney and Rolfes) Element: A

More information

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 26: Physiology of the Digestive System

Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e. Chapter 26: Physiology of the Digestive System Thibodeau: Anatomy and Physiology, 5/e Chapter 26: Physiology of the Digestive System Now that students have a good handle on the structural organization of the digestive system, the processes and functions

More information

Digestive System. Gross Anatomy and Physiology

Digestive System. Gross Anatomy and Physiology Digestive System Gross Anatomy and Physiology I. Introduction A. Base Function: Working with the circulatory system the digestive system provides the body with fuel. B. Main players: 1. Digestive tract:

More information

Structure and Function of Cells, Organs and Organ Systems 1

Structure and Function of Cells, Organs and Organ Systems 1 I. Cell Structure and Function All living organisms are made up of one or more cells. A cell is the smallest unit that can carry out the activities of life. These figures show some of the organelles and

More information

Overview... 1 What is the Outreach Program?... 1 Concepts... 2 Objectives... 3 Arizona Science Standards... 3 College and Career Ready ELA

Overview... 1 What is the Outreach Program?... 1 Concepts... 2 Objectives... 3 Arizona Science Standards... 3 College and Career Ready ELA Overview... 1 What is the Outreach Program?... 1 Concepts... 2 Objectives... 3 Arizona Science Standards... 3 College and Career Ready ELA Standards... 4 Next Generation Science Standards... 4 Learning

More information

Digestive System Module 7: Chemical Digestion and Absorption: A Closer Look

Digestive System Module 7: Chemical Digestion and Absorption: A Closer Look OpenStax-CNX module: m49457 1 Digestive System Module 7: Chemical Digestion and Absorption: A Closer Look Donna Browne Based on Chemical Digestion and Absorption: A Closer Look by OpenStax This work is

More information

Carbon Compounds and Cells. All living organisms are composed of cells, from just one to many trillions

Carbon Compounds and Cells. All living organisms are composed of cells, from just one to many trillions Carbon Compounds and Cells All living organisms are composed of cells, from just one to many trillions How are the ingredients for life put together? Most molecules that make up living things are very

More information

8. Be able to label a diagram of an earthworm. Know the function of each of the major parts of the earthworm.

8. Be able to label a diagram of an earthworm. Know the function of each of the major parts of the earthworm. Review for Unit Test: The Digestive System 1. Know the meaning of these terms: heterotrophs digestion peristalsis microvilli autotrophs chemical digestion chyme lacteal intracellular digestion mechanical

More information

Nutrition 101. Brought to you by the University of Houston

Nutrition 101. Brought to you by the University of Houston Nutrition 101 Brought to you by the University of Houston Our Need for Food Food affects almost everything we do. It affects how we look, feel, and act. It even affects our abilities how well we function

More information

Unit B Understanding Animal Body Systems. Lesson 1 Understanding Animal Digestion

Unit B Understanding Animal Body Systems. Lesson 1 Understanding Animal Digestion Unit B Understanding Animal Body Systems Lesson 1 Understanding Animal Digestion 1 Terms Absorption Amino acids Anus Avian Bile Cecum Chyme Crop Cud Digestion Digestive system Enzymes Eructated Feces Gizzard

More information