MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Chapter Mood Disorders: Depression, Suicide, Mania, Bipolar Disorder Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Peter is so depressed that he feels no one could ever love him. He believes he is such a terrible person that he does not deserve to have any friends. He spends his nights alone and has not gone out with anyone in two years. His low opinion of himself is probably the result of a(n) disorder. A) dissociative B) mood C) somatoform D) anxiety 1) 2) Carl has been having problems lately. He feels that he is an utter failure and he blames himself totally for all of his problems. He is probably suffering from. A) hysteria B) conversion disorder C) depression D) bipolar disorder 2) 3) The DSM-IV-TR distinguishes between forms of depression. A) four B) five C) three D) two 3) 4) Two types of depression distinguished by the DSM-IV are. A) minor depressive episode and cyclothymia B) major depressive episode and minor depressive episode C) major depressive episode and dysthymia D) cyclothymia and dysthymia 4) 5) An episode of intense sadness that may last for several months is called. A) bipolar disorder B) dysthymia C) major depressive disorder D) hypomania 5) 6) Disorders characterized by disturbances in a person's emotional state are known as disorders. A) conversion B) mood C) somatoform D) dissociative 6) 7) The most common mood disorder is. A) depression B) mania C) amnesia D) bipolar disorder 7) 8) A disorder involving mild to moderate, and highly persistent sadness (and related symptoms that may linger with little relief for up to two years) is called. A) major depressive episode B) minor depressive episode C) dysthymia D) cyclothymia 8) 9) Depression, mania, and bipolar disorder are all examples of disorders. A) somatoform B) psychotic C) neurotic D) mood 9) 11/29/2011 1

2 10) Depression is as common in women than in men. A) one-third to one-half B) two to three times C) four to five times D) just 10) 11) In young children, may be manifested as a failure to thrive or gain weight, or as a delay in speech or motor development. A) personality disorder B) depression C) an adjustment disorder D) schizophrenia 11) 12) In school-age children, may be manifested as antisocial behavior, excessive worrying, sleep disturbances, or unwarranted fatigue. A) an adjustment disorder B) depression C) schizophrenia D) personality disorder 12) 13) In the United States, the suicide rate is among Whites than among minorities. A) slightly lower B) slightly higher C) much lower D) much higher 13) 14) Which of the following is a true statement? A) Women are more likely to attempt suicide, but men are more likely to succeed at it. B) Men are more likely than women to attempt suicide and more men succeed at it. C) Men are more likely to attempt suicide, but women are more likely to succeed at it. D) Women are more likely than men to attempt suicide and more women succeed at it. 14) 15) Which of the following people is MOST likely to commit suicide? A) an adolescent African-American male B) an adolescent white male C) an elderly African-American male D) an elderly white male 15) 16) Adolescents account for percent of the suicide attempts in the United States. A) 22 B) 2 C) 12 D) 32 16) 17) Compared to other countries, the suicide rate in the United States is. A) about average B) below average C) the highest in the world D) above average 17) 18) People considering suicide are usually MOST overwhelmed with. A) apathy B) hopelessness C) anger D) bitterness 18) 19) Which of the following is a true statement? A) A person who has attempted suicide but failed is not serious about suicide. B) People considering suicide usually mention their intentions beforehand. C) Those who commit suicide tend to have been failures in life. D) The person who talks about committing suicide will never do it. 19) 2

3 20) There is consistent evidence that genetic factors play role in the development of depression and in the development of bipolar disorder. A) a consistent, but minor B) an important C) only an occasional minor D) no 20) 21) Bipolar disorder is found. A) more commonly in women than in men B) more commonly in men than in women C) equally in men and women D) only in women 21) 22) Bipolar disorder is most often treated with. A) behavioral therapy B) psychoanalysis C) drugs D) biofeedback and relaxation training 22) 23) Bipolar disorder is common than depression and has a biological component than depression. A) less; stronger B) more; stronger C) more; weaker D) less; weaker 23) 24) A mood disorder that includes both depression and mania is known as disorder. A) histrionic B) bipolar C) obsessive-compulsive D) dual process 24) 25) Charlie has had excessive mood swings since he was a child. At times, he hates himself and feels he is a failure. Other times, he is euphoric and feels he can do whatever he sets his mind to. This behavior is typical of a(n) disorder. A) somatoform B) bipolar C) obsessive-compulsive D) schizophrenic 25) 26) Depressed people tend to evoke in others. A) sympathy B) apathy C) depression D) anxiety 26) 27) Illogical and maladaptive responses to early negative life events leading to feelings of incompetence and unworthiness that are reactivated whenever a new situation arises that resembles the original events are called. A) irrational beliefs B) cognitive distortions C) handicapping strategies D) codependency tendencies 27) 28) An athlete who blames herself for her team's loss, even though the whole team played badly, or a man who hasn't had a traffic accident in 20 years who still thinks he is a bad driver because of a dent he put in his car 21 years ago, are engaging in. A) cognitive distortions B) handicapping strategies C) codependency tendencies D) irrational beliefs 28) 3

4 29) A famous theorist argues that depression often results from and is maintained by cognitive distortions that lead to feelings of worthlessness and incompetence. This view is most similar to that of. A) Freud B) Skinner C) Maslow D) Beck 29) 30) Beck's theories have focused on the importance of in the development of depression. A) social factors B) cognitive distortions C) genetic factors D) unconscious conflicts 30) 31) The social factor most closely linked with depression is. A) lack of empathy for others B) difficulties in interpersonal relationships C) hopelessness D) living alone 31) TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 32) The most common mood disorder is mania. 32) 33) Most psychologically healthy people get the blues occasionally for no apparent reason. 33) 34) The largest number of suicides occurs among teenaged males. 34) 35) Mood disorders are characterized by disturbances in emotional functioning. 35) 36) Most suicidal people do not want help. 36) 37) Thinking can contribute to feelings of depression. 37) 38) Psychological experience can alter biological functioning. 38) 4

5 Answer Key Testname: MOOD DISORDERS 1) B 2) C 3) D 4) C ) C 6) B 7) A 8) C ) D ) B 11) B 12) B 13) D 14) A 15) D 16) C 17) B 18) B 19) B 20) B 21) C 22) C 23) A 11/29/2011 5

6 Answer Key Testname: MOOD DISORDERS 24) B 25) B 26) D 27) B 28) A 29) D 30) B 31) B 32) FALSE 33) TRUE 34) FALSE 35) TRUE 36) FALSE 37) TRUE 38) TRUE

Chapter 6 Mood Disorders

Chapter 6 Mood Disorders Chapter 6 Mood Disorders Bipolar Disorder Class Objectives What is Bipolar Disorder? How does this differ from Unipolar Mood Disorder? How do Mood Disorders develop? How are Mood Disorders treated? What

More information

Okami Study Guide: Chapter 13 1

Okami Study Guide: Chapter 13 1 Okami Study Guide: Chapter 13 1 Chapter Test 1. This is the organized set of criteria for diagnosing psychological disorders used in the United States. a. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

More information

Criteria to Identify Abnormal Behavior

Criteria to Identify Abnormal Behavior Criteria to Identify Abnormal Behavior Unusualness Social deviance Emotional distress Maladaptive behavior Dangerousness Faulty perceptions or interpretations of reality Hallucinations Delusions Copyright

More information

Mood Disorders. Ch. 6- Mood Disorders. What do you know about depression? True or false? Depression is not a common psychological disorder.

Mood Disorders. Ch. 6- Mood Disorders. What do you know about depression? True or false? Depression is not a common psychological disorder. Ch. 6- Mood Disorders OBJECTIVE: Depressive Disorders: Major depressive Disorder Post Partum Disorder Mood Disorders Mood disorders are a group of disorders involving severe and enduring disturbances in

More information

Depression and Bipolar Disorder

Depression and Bipolar Disorder The Canadian Mental Health Association (CMHA) is a nation-wide, charitable organization that promotes the mental health of all and supports the resilience and recovery of people experiencing mental illness.

More information

Presently, there are no means of preventing bipolar disorder. However, there are ways of preventing future episodes: 1

Presently, there are no means of preventing bipolar disorder. However, there are ways of preventing future episodes: 1 What is bipolar disorder? There are two main types of bipolar illness: bipolar I and bipolar II. In bipolar I, the symptoms include at least one lifetime episode of mania a period of unusually elevated

More information

See also www.thiswayup.org.au/clinic for an online treatment course.

See also www.thiswayup.org.au/clinic for an online treatment course. Depression What is depression? Depression is one of the common human emotional states. It is common to experience feelings of sadness and tiredness in response to life events, such as losses or disappointments.

More information

Understanding. Depression. The Road to Feeling Better Helping Yourself. Your Treatment Options A Note for Family Members

Understanding. Depression. The Road to Feeling Better Helping Yourself. Your Treatment Options A Note for Family Members TM Understanding Depression The Road to Feeling Better Helping Yourself Your Treatment Options A Note for Family Members Understanding Depression Depression is a biological illness. It affects more than

More information

Mental Health and Stress Management

Mental Health and Stress Management Mental Health and Stress Management In recent years, psychologists have become more interested in positive psychology Focus on positive emotions, characteristics, strengths, and conditions that create

More information

Chapter 13 433-end Name Period Date. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 13 433-end Name Period Date. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 13 433-end Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Stress-inoculation therapy is one type of therapy. A) cognitive

More information

Mental Health Ombudsman Training Manual. Advocacy and the Adult Home Resident. Module V: Substance Abuse and Common Mental Health Disorders

Mental Health Ombudsman Training Manual. Advocacy and the Adult Home Resident. Module V: Substance Abuse and Common Mental Health Disorders Mental Health Ombudsman Training Manual Advocacy and the Adult Home Resident Module V: Substance Abuse and Common Mental Health Disorders S WEHRY 2004 Goals Increase personal comfort and confidence Increase

More information

Bipolar Disorder. When people with bipolar disorder feel very happy and "up," they are also much more active than usual. This is called mania.

Bipolar Disorder. When people with bipolar disorder feel very happy and up, they are also much more active than usual. This is called mania. Bipolar Disorder Introduction Bipolar disorder is a serious mental disorder. People who have bipolar disorder feel very happy and energized some days, and very sad and depressed on other days. Abnormal

More information

Schizoaffective Disorder

Schizoaffective Disorder FACT SHEET 10 What Is? Schizoaffective disorder is a psychiatric disorder that affects about 0.5 percent of the population (one person in every two hundred). Similar to schizophrenia, this disorder is

More information

FACT SHEET 4. Bipolar Disorder. What Is Bipolar Disorder?

FACT SHEET 4. Bipolar Disorder. What Is Bipolar Disorder? FACT SHEET 4 What Is? Bipolar disorder, also known as manic depression, affects about 1 percent of the general population. Bipolar disorder is a psychiatric disorder that causes extreme mood swings that

More information

Dikran J. Martin Introduction to Psychology. Lecture Series: Chapter 15 Psychological Disorders Pages: 26

Dikran J. Martin Introduction to Psychology. Lecture Series: Chapter 15 Psychological Disorders Pages: 26 Dikran J. Martin Introduction to Psychology Name: Date: Lecture Series: Chapter 15 Psychological Disorders Pages: 26 TEXT: Lefton, Lester A. and Brannon, Linda (2003). PSYCHOLOGY. (Eighth Edition.) Needham

More information

How to Recognize Depression and Its Related Mood and Emotional Disorders

How to Recognize Depression and Its Related Mood and Emotional Disorders How to Recognize Depression and Its Related Mood and Emotional Disorders Dr. David H. Brendel Depression s Devastating Toll on the Individual Reduces or eliminates pleasure and jo Compromises and destroys

More information

Management of depression in young people

Management of depression in young people Management of depression in young people A guide for primary care health professionals For young people not in immediate danger of suicidal behaviour, management of major depressive disorder is likely

More information

PSYCHOLOGICAL DISORDERS

PSYCHOLOGICAL DISORDERS 20 PSYCHOLOGICAL DISORDERS Feeling happy, or crying when one is hurt, are some common actions which we all engage in some time or the other. Most of the time we act as the situation demands us to, that

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 403-406 Anxiety Disorders: Phobias, Panic, GAD, OCD Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Arlene has an intense,

More information

Personality Disorders

Personality Disorders Personality Disorders Source: Linda Lebelle, Focus Adolescent Services A Personality Disorder is identified by a pervasive pattern of experience and behaviour that is abnormal with respect to any of the

More information

Abnormal Psychology PSYCH 40111

Abnormal Psychology PSYCH 40111 Abnormal Psychology PSYCH 40111 Somatoform and Dissociative Disorders Somatoform Disorders Soma Meaning Body Overly preoccupied with their health or body appearance No identifiable medical condition causing

More information

Mood Disorders. What Are Mood Disorders? Unipolar vs. Bipolar

Mood Disorders. What Are Mood Disorders? Unipolar vs. Bipolar Mood Disorders What Are Mood Disorders? In mood disorders, disturbances of mood are intense and persistent enough to be clearly maladaptive Key moods involved are mania and depression Encompasses both

More information

Chapter 7. Mood Disorders. An Overview of Mood Disorders

Chapter 7. Mood Disorders. An Overview of Mood Disorders Chapter 7 Mood Disorders An Overview of Mood Disorders Gross Deviations in Mood 2 Fundamental states: & Mania : The Low Major Depressive Episode The most commonly diagnosed & most severe depression Depressed

More information

What is a personality disorder?

What is a personality disorder? What is a personality disorder? What is a personality disorder? Everyone has personality traits that characterise them. These are the usual ways that a person thinks and behaves, which make each of us

More information

Depression Signs & Symptoms

Depression Signs & Symptoms Depression Signs & Symptoms Contents What Is Depression? What Are The Signs And Symptoms Of Depression? How Do The Signs And Symptoms Of Depression Differ In Different Groups? What Are The Different Types

More information

MANAGING DEPRESSIVE SYMPTOMS IN SUBSTANCE ABUSE CLIENTS DURING EARLY RECOVERY

MANAGING DEPRESSIVE SYMPTOMS IN SUBSTANCE ABUSE CLIENTS DURING EARLY RECOVERY MANAGING DEPRESSIVE SYMPTOMS IN SUBSTANCE ABUSE CLIENTS DURING EARLY RECOVERY Presented by: William L. Mock, Ph.D., LISW,LICDC, SAP Professional Training Associates Inc North Ridgeville, Ohio 1 (216) 299-9506

More information

Chapter 14. Psychological Disorders

Chapter 14. Psychological Disorders Chapter 14 Psychological Disorders We ve Come a Long Way Trepanning Ancient priests or medicine men cut holes into the skills of living persons, to release the demons. What is Abnormality Psychopathology

More information

MENTAL HEALTH PROBLEMS

MENTAL HEALTH PROBLEMS 2 MENTAL HEALTH PROBLEMS Just as we can develop problems with our physical health, mental health problems will be experienced by many of us over the course of our lives. Mental health problems range from

More information

Postpartum Depression and Post-Traumatic Stress Disorder

Postpartum Depression and Post-Traumatic Stress Disorder Postpartum Depression and Post-Traumatic Stress Disorder Emotional Recovery: Postpartum Depression and Post-Traumatic Stress Disorder By: Lisa Houchins Published: July 23, 2013 Emotions vary widely after

More information

Abnormal Psychology Practice Quiz #3

Abnormal Psychology Practice Quiz #3 Abnormal Psychology Practice Quiz #3 1. People with refuse to maintain a minimum, normal body weight, and have an intense fear of gaining weight. a. anorexia nirvana b. anorexia bulimia c. bulimia nervosa

More information

The sooner a person with depression seeks support, the sooner they can recover.

The sooner a person with depression seeks support, the sooner they can recover. Depression Summary Depression is a constant feeling of dejection and loss, which stops you doing your normal activities. Different types of depression exist, with symptoms ranging from relatively minor

More information

EXHIBIT D, COVERED BEHAVIORAL HEALTH DIAGNOSES

EXHIBIT D, COVERED BEHAVIORAL HEALTH DIAGNOSES EXHIBIT D, COVERED BEHAVIORAL HEALTH DIAGNOSES Part I- Mental Health Covered Diagnoses 295-298.9 295 Schizophrenic s (the following fifth-digit sub-classification is for use with category 295) 0 unspecified

More information

Mood disorders. Unlike emotions that are intense and short-lived, moods are relatively long-lasting, nonspecific emotional states.

Mood disorders. Unlike emotions that are intense and short-lived, moods are relatively long-lasting, nonspecific emotional states. LP 14BC: mood disorders 1 Mood disorders Unlike emotions that are intense and short-lived, moods are relatively long-lasting, nonspecific emotional states. Mood disorders: Mental disorders that have mood

More information

CHAPTER 5 MENTAL, BEHAVIOR AND NEURODEVELOPMENT DISORDERS (F01-F99) March 2014. 2014 MVP Health Care, Inc.

CHAPTER 5 MENTAL, BEHAVIOR AND NEURODEVELOPMENT DISORDERS (F01-F99) March 2014. 2014 MVP Health Care, Inc. CHAPTER 5 MENTAL, BEHAVIOR AND NEURODEVELOPMENT DISORDERS (F01-F99) March 2014 2014 MVP Health Care, Inc. CHAPTER 5 CHAPTER SPECIFIC CATEGORY CODE BLOCKS F01-F09 Mental disorders due to known physiological

More information

Feeling Moody? Major Depressive. Disorder. Is it just a bad mood or is it a disorder? Mood Disorders. www.seclairer.com S Eclairer 724-468-3999

Feeling Moody? Major Depressive. Disorder. Is it just a bad mood or is it a disorder? Mood Disorders. www.seclairer.com S Eclairer 724-468-3999 Feeling Moody? Is it just a bad mood or is it a disorder? Major Depressive Disorder Prevalence: 7%; 18-29 years old; Female>Male DDx: Manic episodes with irritable mood or mixed episodes, mood disorder

More information

Bipolar Disorder UHN. Information for patients and families. Read this booklet to learn:

Bipolar Disorder UHN. Information for patients and families. Read this booklet to learn: Bipolar Disorder UHN Information for patients and families Read this booklet to learn: what bipolar disorder is what causes it the signs or symptoms of bipolar disorder what treatments can help Please

More information

Self-Esteem and Mental Health. Chapter 3. Contents

Self-Esteem and Mental Health. Chapter 3. Contents Self-Esteem and Mental Health Contents Section 1 Building Your Self-Esteem Section 2 Using Good Communication Skills Section 3 Mental and Emotional Health Section 4 Understanding Mental Disorders Section

More information

Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment

Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment Unit 4: Personality, Psychological Disorders, and Treatment Learning Objective 1 (pp. 131-132): Personality, The Trait Approach 1. How do psychologists generally view personality? 2. What is the focus

More information

Mood Disorders. 1. Major Depressive Disorders 2. Dysthymic Disorder 3. Bipolar Disorder Bipolar I disorder Bipolar II disorder 4. Cyclothymic Disorder

Mood Disorders. 1. Major Depressive Disorders 2. Dysthymic Disorder 3. Bipolar Disorder Bipolar I disorder Bipolar II disorder 4. Cyclothymic Disorder Mood Disorders 1. Major Depressive Disorders 2. Dysthymic Disorder 3. Bipolar Disorder Bipolar I disorder Bipolar II disorder 4. Cyclothymic Disorder 1. Major Depressive Disorders Introduction Major depressive

More information

Symptoms and Spectrum of Bipolar Disorder

Symptoms and Spectrum of Bipolar Disorder Stahl s Illustrated Chapter 1 Symptoms and Spectrum of Bipolar Disorder This chapter introduces the symptoms of depression and mania as well as some symptoms commonly associated with bipolar disorder.

More information

Treatment of Psychological Disorders

Treatment of Psychological Disorders Treatment of Psychological Disorders Psychodynamic Therapies Psychodynamic therapies revolve around: 1. Insight Understanding one s own psychological processes Symptom comes from Maladaptive ways of viewing

More information

IL DHS/DMH DSM 5 Diagnoses Effective 10-1-2015 Target Population: Serious Mental Illness (SMI) for DHS/DMH funded MH services

IL DHS/DMH DSM 5 Diagnoses Effective 10-1-2015 Target Population: Serious Mental Illness (SMI) for DHS/DMH funded MH services IL DHS/DMH DSM 5 Diagnoses Effective 10-1-2015 Target Population: Serious Mental Illness (SMI) for DHS/DMH funded MH services ICD-10 DSM-V Description F22 Delusional Disorder F23 Brief Psychotic Disorder

More information

Depression in Children and Adolescents

Depression in Children and Adolescents PARENT SERIES University of Kansas, Clinical Child Psychology Program Parent Series Editor: Carolyn S. Schroeder, Ph.D., ABPP Depression in Children and Adolescents Jonathan L. Poquiz, M.A. and Andrew

More information

Bipolar Disorder. Bipolar disorder 3/21/2009. Bipolar Disorder. Someone who alternates between depression and mania has Bipolar disorder,

Bipolar Disorder. Bipolar disorder 3/21/2009. Bipolar Disorder. Someone who alternates between depression and mania has Bipolar disorder, Bipolar Disorder Bipolar Disorder Someone who alternates between depression and mania has Bipolar disorder, Bipolar disorder Bipolar disorder, affects approximately 2.3 million adult Americans about 1.2

More information

Understanding Mental Illness Healing Friends Training Module 1

Understanding Mental Illness Healing Friends Training Module 1 Understanding Mental Illness Healing Friends Training Module 1 Objectives To know the myths about mental illness To know the causes of mental illness To have a basic knowledge of common mental illnesses

More information

Schizoaffective disorder

Schizoaffective disorder Schizoaffective disorder Dr.Varunee Mekareeya,M.D.,FRCPsychT Schizoaffective disorder is a psychiatric disorder that affects about 0.5 to 0.8 percent of the population. It is characterized by disordered

More information

DSM-5 to ICD-9 Crosswalk for Psychiatric Disorders

DSM-5 to ICD-9 Crosswalk for Psychiatric Disorders DSM-5 to ICD-9 Crosswalk for Psychiatric s The crosswalk found on the pages below contains codes or descriptions that have changed in the DSM-5 from the DSM-IV TR. DSM-5 to ICD-9 crosswalk is available

More information

ADHD. & Coexisting Disorders in Children

ADHD. & Coexisting Disorders in Children ADHD & Coexisting Disorders in Children ADHD AND CHILDREN Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a recognized medical condition that often requires medical intervention. Establishing a diagnosis

More information

Mental health issues in the elderly. January 28th 2008 Presented by Éric R. Thériault etheriau@lakeheadu.ca

Mental health issues in the elderly. January 28th 2008 Presented by Éric R. Thériault etheriau@lakeheadu.ca Mental health issues in the elderly January 28th 2008 Presented by Éric R. Thériault etheriau@lakeheadu.ca Cognitive Disorders Outline Dementia (294.xx) Dementia of the Alzheimer's Type (early and late

More information

Social Stigmatization and Societal Expectations as Factors of Health Inequalities Illustrated by

Social Stigmatization and Societal Expectations as Factors of Health Inequalities Illustrated by Social Stigmatization and Societal Expectations as Factors of Health Inequalities Illustrated by the Example of Depression Psychotherapists report their experiences Lena Hünefeld, M.A. Health Inequalities

More information

A Sierra Tucson Publication. An Introduction to Mood Disorders & Treatment Options

A Sierra Tucson Publication. An Introduction to Mood Disorders & Treatment Options A Sierra Tucson Publication An Introduction to Mood Disorders & Treatment Options 0 Introduction The term mood disorder refers to a category that includes the following mental health issues: Anxiety Disorders

More information

Understanding Stress, Anxiety, Depression & Burnout

Understanding Stress, Anxiety, Depression & Burnout Understanding Stress, Anxiety, Depression & Burnout Data Deliver over 18,000 hours of counselling and psychological assessments mental health trends emerge. Depression drives the most cases as primary

More information

First reactions. Later reactions. Frustration about: Physical limits Memory loss Trouble speaking

First reactions. Later reactions. Frustration about: Physical limits Memory loss Trouble speaking SECTION 7 Stroke and depression 7: Stroke and depression Section overview This section looks at: The impact of stroke on the survivor s feelings and social life First reactions and later changes Post-stroke

More information

Washington State Regional Support Network (RSN)

Washington State Regional Support Network (RSN) Access to Care Standards 11/25/03 Eligibility Requirements for Authorization of Services for Medicaid Adults & Medicaid Older Adults Please note: The following standards reflect the most restrictive authorization

More information

CRITERIA CHECKLIST. Serious Mental Illness (SMI)

CRITERIA CHECKLIST. Serious Mental Illness (SMI) Serious Mental Illness (SMI) SMI determination is based on the age of the individual, functional impairment, duration of the disorder and the diagnoses. Adults must meet all of the following five criteria:

More information

OUTREACH VERSION. SERVICES FOR TEENS AT RISK STAR Center Western Psychiatric Institute and Clinic (412) 246-5619

OUTREACH VERSION. SERVICES FOR TEENS AT RISK STAR Center Western Psychiatric Institute and Clinic (412) 246-5619 OUTREACH VERSION SERVICES FOR TEENS AT RISK STAR Center Western Psychiatric Institute and Clinic (412) 246-5619 All Rights Reserved 2007 UPMC Health System TABLE OF CONTENTS INTRODUCTION 2 WHAT IS DEPRESSION?

More information

ICD-10-CM Coding for Mental and Behavioral Disorders

ICD-10-CM Coding for Mental and Behavioral Disorders ICD-10-CM Coding for Mental and Behavioral Disorders Shelly Cronin, Director ICD-10 Training No part of this presentation may be reproduced or transmitted in any form or by any means (graphically, electronically,

More information

Depression Assessment & Treatment

Depression Assessment & Treatment Depressive Symptoms? Administer depression screening tool: PSC Depression Assessment & Treatment Yes Positive screen Safety Screen (see Appendix): Administer every visit Neglect/Abuse? Thoughts of hurting

More information

UNDERSTANDING CO-OCCURRING DISORDERS. Frances A. Campbell MSN, PMH CNS-BC, CARN Michael Beatty, LCSW, NCGC-1 Bridge To Hope November 18, 2015

UNDERSTANDING CO-OCCURRING DISORDERS. Frances A. Campbell MSN, PMH CNS-BC, CARN Michael Beatty, LCSW, NCGC-1 Bridge To Hope November 18, 2015 UNDERSTANDING CO-OCCURRING DISORDERS Frances A. Campbell MSN, PMH CNS-BC, CARN Michael Beatty, LCSW, NCGC-1 Bridge To Hope November 18, 2015 CO-OCCURRING DISORDERS What does it really mean CO-OCCURRING

More information

Symptoms of mania can include: 3

Symptoms of mania can include: 3 Bipolar Disorder This factsheet gives information on bipolar disorder. It explains the symptoms of bipolar disorder, treatments and ways to manage symptoms. It also covers what treatment the National Institute

More information

Registered Charity No. 5365

Registered Charity No. 5365 THE MULTIPLE SCLEROSIS SOCIETY OF IRELAND Dartmouth House, Grand Parade, Dublin 6. Telephone: (01) 269 4599. Fax: (01) 269 3746 MS Helpline: 1850 233 233 E-mail: mscontact@ms-society.ie www.ms-society.ie

More information

DEPRESSION MANAGEMENT

DEPRESSION MANAGEMENT SOUTH COAST PRIVATE MANAGEMENT PROGRAM southcoastprivate.com.au Your care in our hands Depression is a real and treatable illness and you have as much right to ask for help as anyone with an obvious physical

More information

ICD- 9 Source Description ICD- 10 Source Description

ICD- 9 Source Description ICD- 10 Source Description 291.0 Alcohol withdrawal delirium F10.121 Alcohol abuse with intoxication delirium 291.0 Alcohol withdrawal delirium F10.221 Alcohol dependence with intoxication delirium 291.0 Alcohol withdrawal delirium

More information

Depression: What You Need to Know

Depression: What You Need to Know Depression: What You Need to Know What is a Depressive Illness? A depressive illness is a whole-body illness, involving your body, mood, thoughts, and behavior. It affects the way you eat and sleep, the

More information

Cognitive triad: negative view of future, world, and self. Cognitive distortions-faulty information processing Core irrational beliefs which create a

Cognitive triad: negative view of future, world, and self. Cognitive distortions-faulty information processing Core irrational beliefs which create a Cognitive triad: negative view of future, world, and self. Cognitive distortions-faulty information processing Core irrational beliefs which create a psychological vulnerability to depression. Typically

More information

Seniors and. Depression. What You Need to Know. Behavioral Healthcare Options, Inc.

Seniors and. Depression. What You Need to Know. Behavioral Healthcare Options, Inc. Seniors and Depression What You Need to Know Behavioral Healthcare Options, Inc. Depression More Than Just The Blues ou may not know exactly what is wrong with you, but you do know that you just don t

More information

BIPOLAR DISORDER A GUIDE FOR INDIVIDUALS AND FAMILIES FOR THE TREATMENT OF BIPOLAR DISORDER IN ADULTS

BIPOLAR DISORDER A GUIDE FOR INDIVIDUALS AND FAMILIES FOR THE TREATMENT OF BIPOLAR DISORDER IN ADULTS BIPOLAR DISORDER A GUIDE FOR INDIVIDUALS AND FAMILIES FOR THE TREATMENT OF BIPOLAR DISORDER IN ADULTS A publication of the Massachusetts Department of Mental Health and the Massachusetts Division of Medical

More information

Understanding Mental Health Conditions

Understanding Mental Health Conditions Understanding Mental Health Conditions Mental health conditions can affect anyone, including people with developmental disabilities. In fact, there is a special term used to describe having both a diagnosis

More information

Behavioral Counselling

Behavioral Counselling EDPY 442 Introduction to Counselling November 6, 2007 Behavioral, Cognitive, Systemic, Brief, and Crisis Theories of Counselling Behavioral Counselling No single figure dominates behavioral approaches

More information

Your Guide to Bipolar Disorder

Your Guide to Bipolar Disorder Your Guide to Bipolar Disorder For further information on bipolar disorder, visit www.99andme.ie Supporting the 1 in 100 with bipolar SUPPORTED BY LU1/12/12 Introduction This booklet aims to give guidance

More information

309.28 F43.22 Adjustment disorder with mixed anxiety and depressed mood Adjustment disorder with disturbance of conduct

309.28 F43.22 Adjustment disorder with mixed anxiety and depressed mood Adjustment disorder with disturbance of conduct Description ICD-9-CM Code ICD-10-CM Code Adjustment reaction with adjustment disorder with depressed mood 309.0 F43.21 Adjustment disorder with depressed mood Adjustment disorder with anxiety 309.24 F43.22

More information

Personality Difficulties

Personality Difficulties Personality Difficulties The essential features of a personality disorder are impairments in personality (self and interpersonal) functioning and the presence of pathological personality traits. There

More information

Guide for family and friends of people affected by bipolar disorders. www.douglas.qc.ca

Guide for family and friends of people affected by bipolar disorders. www.douglas.qc.ca Guide for family and friends of people affected by bipolar disorders www.douglas.qc.ca This guide is intended for families, friends and other people who are interested in understanding the different aspects

More information

Teen Depression: A Guide for People in the Lives of Youth

Teen Depression: A Guide for People in the Lives of Youth (Copied from http://helpguide.org/mental/depression_teen.htm -- May 2010) Authors: Melinda Smith, M.A., and Suzanne Barston, with contributions by Jeanne Segal, Ph.D. Helping a depressed teenager If you

More information

Mental Health ICD-10 Codes Department of Health and Mental Hygiene

Mental Health ICD-10 Codes Department of Health and Mental Hygiene Mental Health ICD-10 Codes Department of Health and Mental Hygiene (2) For dates of service on or after October 1, 2015: F200 F201 F202 F203 F205 F2081 F2089 F209 F21 F22 F23 F24 F250 F251 F258 F259 F28

More information

BIPOLAR DISORDER AND ADDICTION

BIPOLAR DISORDER AND ADDICTION BIPOLAR DISORDER AND ADDICTION TABLE OF CONTENTS 3 Introduction 4 How Substance Abuse Affects Bipolar Disorder 6 Signs and Symptoms of Bipolar Disorder 11 Substance Use Disorders: Addiction and Dependence

More information

Identifying and Treating Dual-Diagnosed Substance Use and Mental Health Disorders. Presented by: Carrie Terrill, LCDC

Identifying and Treating Dual-Diagnosed Substance Use and Mental Health Disorders. Presented by: Carrie Terrill, LCDC Identifying and Treating Dual-Diagnosed Substance Use and Mental Health Disorders Presented by: Carrie Terrill, LCDC Overview What is Dual Diagnosis? How Common is Dual Diagnosis? What are Substance Use

More information

what is a mental illness?

what is a mental illness? what is a mental illness? Part of the Plainer Language Series www.heretohelp.bc.ca what is a mental illness? A mental illness is a real health problem that affects the mind. A mental illness changes the

More information

Mood Disorders. PSYCHOLOGY (8th Edition, in Modules) David Myers. Psychological Disorders. Module 50

Mood Disorders. PSYCHOLOGY (8th Edition, in Modules) David Myers. Psychological Disorders. Module 50 PSYCHOLOGY (8th Edition, in Modules) David Myers PowerPoint Slides Aneeq Ahmad Henderson State University Worth Publishers, 2007 1 Mood Disorders Module 50 2 Psychological Disorders Mood Disorders Major

More information

Depression ENGELSK. Depresjon

Depression ENGELSK. Depresjon Depression ENGELSK Depresjon Depression What is depression? Everyone will feel sadness, loneliness, or grief at one time or another, for example at the death of a loved one. This is a natural part of life,

More information

Cognitive Therapies. Albert Ellis and Rational-Emotive Therapy Aaron Beck and Cognitive Therapy Cognitive-Behavior Therapy

Cognitive Therapies. Albert Ellis and Rational-Emotive Therapy Aaron Beck and Cognitive Therapy Cognitive-Behavior Therapy Psyc 100 Ch 15C therapies 1 Cognitive Therapies Albert Ellis and Rational-Emotive Therapy Aaron Beck and Cognitive Therapy Cognitive-Behavior Therapy Psyc 100 Ch 15C therapies 2 Cognitive Therapies Unlike

More information

Impact of Trauma. Anne G. Studzinski Illinois Childhood Trama Coalition

Impact of Trauma. Anne G. Studzinski Illinois Childhood Trama Coalition Impact of Trauma Anne G. Studzinski Illinois Childhood Trama Coalition Learning Objectives 1. Be able to give one example of a one-time traumatic event and a chronic or repeated event. 2. Be able to describe

More information

Alcohol and Health. Alcohol and Mental Illness

Alcohol and Health. Alcohol and Mental Illness Alcohol and Mental Illness Adapted from Éduc alcool s series, 2014. Used under license. This material may not be copied, published, distributed or reproduced in any way in whole or in part without the

More information

Major Depression. What is major depression?

Major Depression. What is major depression? Major Depression What is major depression? Major depression is a serious medical illness affecting 9.9 million American adults, or approximately 5 percent of the adult population in a given year. Unlike

More information

Clinical features - Depression

Clinical features - Depression Mood CRS Formulation Depression The word depression is used to describe a variety of states ranging from normal unhappiness after a loss up to severe major depressive illness with physical and psychotic

More information

What Is Bipolar Disorder? Dha. Dat. DJane F. Mountain, MD

What Is Bipolar Disorder? Dha. Dat. DJane F. Mountain, MD Bip at W t What Is Bipolar Disorder? D DD Ds Dis DIDIsDsD D DJane F. Mountain, MD DWh Dha Dat Dt What Is Bipolar Disorder? Jane F. Mountain, MD PLEASE NOTE: This book is not meant to substitute for medical

More information

Understanding 5 High Conflict Personality Disorders

Understanding 5 High Conflict Personality Disorders Understanding 5 High Conflict Personality Disorders Bill Eddy, LCSW, Esq. Attorney, Mediator, Therapist, Author Family Law Institute March 19, 2013 - Minneapolis Copyright 2013 High Conflict Institute

More information

PSYCHOTHERAPY. MODULE -V Social and Applied Psychology OBJECTIVES 24.1 MEDICAL MODEL. Psychotherapy. Notes

PSYCHOTHERAPY. MODULE -V Social and Applied Psychology OBJECTIVES 24.1 MEDICAL MODEL. Psychotherapy. Notes MODULE -V Psychotherapy 24 PSYCHOTHERAPY In the previous lesson, you were told about psychological disorders. Psychologists have tried to understand the causes of abnormal behaviour, and the best way to

More information

A Conversation About Teen Anxiety and How to Recognize When Your Teen is Overscheduled. Copyright 2012 Miles Goldstein

A Conversation About Teen Anxiety and How to Recognize When Your Teen is Overscheduled. Copyright 2012 Miles Goldstein A Conversation About Teen Anxiety and How to Recognize When Your Teen is Overscheduled Copyright 2012 Miles Goldstein What is Stress and Anxiety? Stress causes emotional and physical reactions Rapid heartbeat

More information

Some Myths and Misconceptions about Abnormal Behavior

Some Myths and Misconceptions about Abnormal Behavior LP Psy disordera intro 1 Some Myths and Misconceptions about Abnormal Behavior Myth or Misconception Abnormal behavior is always bizarre. Normal and abnormal behavior are different in kind. People with

More information

Chapter 13 - Psychological Disorders

Chapter 13 - Psychological Disorders Chapter 13 - Psychological Disorders What is Abnormal? Deciding what is normal and what is abnormal is a value judgment. Mental illness judgments are based on cultural values, social trends, political

More information

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105

[KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 [KQ 804] FEBRUARY 2007 Sub. Code: 9105 (Revised Regulations) Theory : Two hours and forty minutes Q.P. Code: 419105 Maximum : 100 marks Theory : 80 marks M.C.Q. : Twenty minutes M.C.Q. : 20 marks 1. A

More information

PSYCHIATRY FOR PCPs BIPOLAR DISORDER

PSYCHIATRY FOR PCPs BIPOLAR DISORDER PSYCHIATRY FOR PCPs BIPOLAR DISORDER David A Harrison, MD, PhD Assistant Professor Dept of Psychiatry & Behavioral Sciences University of Washington School of Medicine Mood Disorders: Diagnosis & Treatment

More information

Depression Definition

Depression Definition Depression Definition Depression may be described as feeling sad, blue, unhappy, miserable, or down in the dumps. Most of us feel this way at one time or another for short periods. Clinical depression

More information

Dr Steve Moss BSc MSc Phd, Consultant Research Psychologist attached to the Estia Centre, Guys Hospital, London.

Dr Steve Moss BSc MSc Phd, Consultant Research Psychologist attached to the Estia Centre, Guys Hospital, London. INFORMATION SHEET Mental health problems in people with learning disabilities Dr Steve Moss BSc MSc Phd, Consultant Research Psychologist attached to the Estia Centre, Guys Hospital, London. In the whole

More information

What Are the Symptoms of Depression?

What Are the Symptoms of Depression? Lately, Lindsay hasn t felt like herself. Her friends have noticed it, too. Kia was surprised when Lindsay turned down her invitation to go shopping last Saturday (she always loves to shop). There was

More information

ANTISOCIAL PERSONALITY DISORDER

ANTISOCIAL PERSONALITY DISORDER ANTISOCIAL PERSONALITY DISORDER Antisocial personality disorder is a type of chronic mental illness in which your ways of thinking, perceiving situations and relating to others are dysfunctional. When

More information

Behavior Management Research Project: The Cognitive-Behavioral Model. By Rachida Wale

Behavior Management Research Project: The Cognitive-Behavioral Model. By Rachida Wale Behavior Management Research Project: The Cognitive-Behavioral Model By Rachida Wale Everyone experiences temporary mental lapses resulting in negative emotions, anxiety, depression, or unreasonable thinking.

More information

Martha T Hinson, M.Ed. Licensed Professional Counselor National Board Certified Counselor

Martha T Hinson, M.Ed. Licensed Professional Counselor National Board Certified Counselor Martha T Hinson, M.Ed. Licensed Professional Counselor National Board Certified Counselor General uneasiness to panic attacks and phobias Excessive fears and worries, feelings of restlessness Continual

More information

POSTPARTUM DEPRESSION: A Guide for Patients and Families

POSTPARTUM DEPRESSION: A Guide for Patients and Families POSTPARTUM DEPRESSION: A Guide for Patients and Families Margaret L. Moline, PhD, David A. Kahn, MD, Ruth W. Ross, MA, Lori L. Altshuler, MD, and Lee S. Cohen, MD www.womensmentalhealth.org The birth of

More information