Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Prestatistics. Review #3. Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number. 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number"

Transcription

1 Prestatistics Review #3 Find the square root. 1) 144 A) 72 B) -12 C) 12 D) Not a real number 2) A) -312 B) 25 C) -25 D) Not a real number 3) 0.25 A) B) 0.05 C) 5 D) 0.5 Find the cube root. 3 4) 729 A) 9 B) 81 C) 27 D) ±9 5) A) -7 B) 19 C) 49 D) ±7 Find the root. 6) A) B) 4 C) -2 D) Not real number Find the root. Assume that all variables represent positive numbers. 7) 3 x12 A) x4 B) x6 C) 3 x12 D) x9 Use the product rule to simplify the radical. 8) 75 A) 5 3 B) 8 C) 15 D) 3 5 Simplify the radical. Assume that all variables represent positive numbers. 9) 243y2 A) 9 3y2 B) 9y2 3 C) 9y 3 D) ) 50x2y A) 5xy2 2 B) 5x2 2y C) 5xy 2 D) 5x 2y

2 11) 338 x2 A) 338 x B) 13 2 x C) 26 x D) 338 x2 Simplify the radical. 12) A) 18 B) 6 C) D) ) A) B) C) 1024 D) 4 14) A) B) C) D) Add or subtract as indicated. 15) A) B) 2 3 C) 2 6 D) ) A) 35 5 B) 45 C) 9 5 D) 9 17) A) B) C) -5 2 D) Add or subtract by first simplifying each radical and then combining any like radicals. Assume that all variables represent positive numbers. 18) A) 5 3 B) C) 3 3 D) ) A) 24 5 B) 12 5 C) D) ) A) B) -5 2 C) D) Simplify the expression. Assume all variables represent positive real numbers. 21) 5x x2 A) 9x B) 8x C) 9 5x D) 9x

3 Solve the problem. 22) Find the area of a rectangle whose length is 7 2 meters and width is 8 20 meters. A) sq. m B) sq. m C) sq. m D) sq. m Divide and simplify. Assume that all variables represent positive real numbers. 23) A) B) C) 2 7 D) 5 Rationalize the denominator and simplify. Assume that all variables represent positive real numbers. 7 24) 2p A) 7 2p B) 7 2p 2p C) 11p D) 49 2p 2p 25) 5 p A) 5 p B) 5 p C) 5 p p D) 25 p p 26) 1 5x A) 5x B) 1 C) 5x 5x D) 5x 25x2 Solve the problem by applying the Fundamental Counting Principle with two groups of items. 27) In how many ways can a girl choose a two-piece outfit from 5 blouses and 6 skirts? A) 60 B) 13 C) 30 D) 11 28) A restaurant offers a choice of 4 salads, 5 main courses, and 4 desserts. How many possible 3-course meals are there? A) 160 B) 80 C) 13 D) 20 29) There are 5 roads leading from Bluffton to Hardeeville, 10 roads leading from Hardeeville to Savannah, and 3 roads leading from Savannah to Macon. How many ways are there to get from Bluffton to Macon? A) 50 B) 300 C) 18 D) ) An apartment complex offers apartments with four different options, designated by A through D. A = number of bedrooms (one through four) B = number of bathrooms (one through three) C = floor (first through fifth) D = outdoor additions (balcony or no balcony) How many apartment options are available? A) 120 B) 240 C) 14 D) 16

4 31) You are taking a multiple-choice test that has 7 questions. Each of the questions has 5 choices, with one correct choice per question. If you select one of these options per question and leave nothing blank, in how many ways can you answer the questions? A) 78,125 B) 16,807 C) 35 D) 12 32) License plates in a particular state display 2 letters followed by 2 numbers. How many different license plates can be manufactured? (Repetitions are allowed.) A) 260 B) 67,600 C) 36 D) 4 33) How many different four-letter secret codes can be formed if the first letter must be an S or a T? A) 456,976 B) 421,824 C) 72 D) 35,152 34) Jamie is joining a music club. As part of her 4-CD introductory package, she can choose from 12 rock selections, 10 alternative selections, 7 country selections and 5 classical selections. If Jamie chooses one selection from each category, how many ways can she choose her introductory package? Evaluate the factorial expression. 35) 700! 699! A) 699 B) 700 C) 1 D) 489,300 36) 7! - 4! A) 3 B) 5036 C) 6 D) ) (9-5)! A) 4 B) 362,760 C) 362,875 D) 24 38) 12 3! A) 144 B) 24 C) 6 D) 79,833,600 39) 6! (6-2)! A) 360 B) 30 C) 15 D) 48 Use the formula for n P r to evaluate the expression. 40) 4 P 0 A) 24 B) 0 C) 1 D) 40 Use the formula for n P r to solve. 41) A church has 10 bells in its bell tower. Before each church service 3 bells are rung in sequence. No bell is rung more than once. How many sequences are there? A) 1,209,600 B) 720 C) 120 D) 604,800 42) A club elects a president, vice-president, and secretary-treasurer. How many sets of officers are possible if there are 13 members and any member can be elected to each position? No person can hold more than one office. A) 1716 B) 572 C) 858 D) 17,160

5 43) In a contest in which 8 contestants are entered, in how many ways can the 5 distinct prizes be awarded? A) 112 B) 672 C) 6720 D) ) How many arrangements can be made using 2 letters of the word HYPERBOLAS if no letter is to be used more than once? A) 45 B) 90 C) 3,628,800 D) 1,814,400 Solve the problem. 45) In how many distinct ways can the letters in MANAGEMENT be arranged? A) 226,800 B) 453,600 C) 3,628,800 D) 22,680 46) In how many distinct ways can the letters in IMMUNOLOGY be arranged? A) 907,200 B) 90,720 C) 1,814,400 D) 3,628,800 47) A signal can be formed by running different colored flags up a pole, one above the other. Find the number of different signals consisting of 7 flags that can be made if 4 of the flags are white, 2 are red, and 1 is blue. A) 8 B) 105 C) 35 D) 14 48) In how many distinct ways can a 12-digit number be made using three 9ʹs and nine 3ʹs? A) 12 B) 16 C) 8 D) ) In how many distinct ways can a 9-digit number be made using four 5ʹs and five 4ʹs? A) 126 B) 16 C) 8 D) 9 In the following exercises, does the problem involve permutations or combinations? Explain your answer. It is not necessary to solve the problem. 50) A record club offers a choice of 7 records from a list of 45. In how many ways can a member make a selection? A) Permutations, because the order of the records selected does matter. B) Combinations, because the order of the records selected does not matter. 51) One hundred people purchase lottery tickets. Three winning tickets will be selected at random. If first prize is $100, second prize is $50, and third prize is $25, in how many different ways can the prizes be awarded? A) Permutations, because the order of the prizes awarded matters. B) Combinations, because the order of the prizes awarded does not matter. 52) One hundred people purchase lottery tickets. Three winning tickets will be selected at random. If first prize is $100, second prize is $50, and third prize is $25, in how many different ways can the prizes be awarded? A) Combinations, because the order of the prizes awarded does not matter. B) Permutations, because the order of the prizes awarded matters. 53) How many different user IDʹs can be formed from the letters W, X, Y, Z if no repetition of letters is allowed? A) Permutations, because the order of the letters matters. B) Combinations, because the order of the letters does not matter. 54) Five of a sample of 100 computers will be selected and tested. How many ways are there to make this selection? A) Combinations, because the order of the computers selected does not matter. B) Permutations, because the order of the computers selected does matter.

6 Use the formula for n C r to evaluate the expression. 55) 5 C 4 A) 5 B) 20 C) 4 D) ) 5 C 5 A) 30 B) 120 C) 0.5 D) 1 Solve the problem. 57) From 10 names on a ballot, a committee of 4 will be elected to attend a political national convention. How many different committees are possible? A) 151,200 B) 210 C) 5040 D) ) In how many ways can a committee of three men and four women be formed from a group of 11 men and 11 women? A) 554,400 B) 7,840,800 C) 54,450 D) ) A physics exam consists of 9 multiple-choice questions and 6 open-ended problems in which all work must be shown. If an examinee must answer 5 of the multiple-choice questions and 2 of the open-ended problems, in how many ways can the questions and problems be chosen? A) 261,273,600 B) 540 C) 453,600 D) 1890 Use the theoretical probability formula to solve the problem. Express the probability as a fraction reduced to lowest terms. 60) A die is rolled. The set of equally likely outcomes is {1, 2, 3, 4, 5, 6}. Find the probability of getting a 7. A) 7 B) 0 C) 1 D) ) You are dealt one card from a standard 52-card deck. Find the probability of being dealt a picture card. A) B) C) D) ) A single die is rolled twice. The set of 36 equally likely outcomes is {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6),}. Find the probability of getting two numbers whose sum is greater than 10. A) 1 1 B) 3 C) D) ) Use the spinner below to answer the question. Assume that it is equally probable that the pointer will land on any one of the five numbered spaces. If the pointer lands on a borderline, spin again. Find the probability that the arrow will land on 3 or 4. A) 1 B) 4 3 C) 3 D) 2 5

7 64) Use the spinner below to answer the question. Assume that it is equally probable that the pointer will land on any one of the five numbered spaces. If the pointer lands on a borderline, spin again. Find the probability that the arrow will land on an odd number. A) 0 B) 2 5 C) 1 D) 3 5 Solve the problem involving probabilities with independent events. 65) You are dealt one card from a 52 card deck. Then the card is replaced in the deck, the deck is shuffled, and you draw again. Find the probability of getting a picture card the first time and a club the second time. A) 3 B) 1 3 C) D) Solve the problem that involves probabilities with events that are not mutually exclusive. 66) Consider a political discussion group consisting of 3 Democrats, 4 Republicans, and 6 Independents. Suppose that two group members are randomly selected, in succession, to attend a political convention. Find the probability of selecting an Independent and then a Democrat. A) 3 26 B) 1 52 C) 1 26 D) Solve the problem. 67) Numbered disks are placed in a box and one disk is selected at random. If there are 6 red disks numbered 1 through 6, and 2 yellow disks numbered 7 through 8, find the probability of selecting a red disk, given that an odd-numbered disk is selected. A) 1 8 B) 3 8 C) 1 4 D) ) The table shows the number of employed and unemployed workers in the U.S., in thousands, in Employed Unemployed Male 67, Female 58, Assume that one person will be randomly selected from the group described in the table. Find the probability of selecting a person who is employed, given that the person is male A) B) C) 67, D) 70,194 67,761 70,194 70,194 The exercise presents numerical information. Describe the population whose properties are analyzed by the data. 69) During 2001, there were 574 crimes in a certain city per 100,000 residents. A) criminals in the country B) criminals in the city C) residents of the country D) residents of the city Solve the problem. 70) A recent survey revealed that 92% of computer owners in a certain city have access to the Internet. Describe the population this statement is referring to.

8 71) The government of a town needs to determine if the cityʹs residents will support the construction of a new town hall. The government decides to conduct a survey of a sample of the cityʹs residents. Which one of the following procedures would be most appropriate for obtaining a sample of the townʹs residents? A) Survey the first 200 people listed in the townʹs telephone directory. B) Survey a random sample of employees at the old city hall. C) Survey a random sample of persons within each geographic region of the city. D) Survey every 6th person who walks into city hall on a given day. 72) The ages of 30 swimmers who participated in a swim meet are as follows: 19, 37, 31, 34, 41, 19, 51, 60, 20, 44, 52, 20, 27, 29, 42, 21, 30, 21, 59, 50, 25, 38, 47, 54, 34, 23, 23, 42, 31, 50 Construct a grouped frequency distribution for the data. Use the classes 19-28, 29-38, 39-48, 49-58, ) Construct a histogram and a frequency polygon for the given data. Years of Education Number of People (thousands) Beyond High School ) The stem-and-leaf plot below displays the ages of 30 attorneys at a small law firm. Stems Attorneys What is the age of the oldest attorney? What is the age of the youngest attorney? A) The oldest attorney is 62 years old. The youngest attorney is 39 years old. B) The oldest attorney is 82 years old. The youngest attorney is 11 years old. C) The oldest attorney is 71 years old. The youngest attorney is 28 years old. D) The oldest attorney is 72 years old. The youngest attorney is 29 years old.

9 75) Which one of the following is true according to the graph? A) If the sample is truly representative, then for a group of 50 people, we can expect about 32 of them to have one year of education beyond high school. B) More people had 4 years of education beyond high school than 3 years. C) The percent of people with years of higher education greater than those shown by any rectangular bar is equal to the percent of people with years of education less than those shown by that bar. D) The graph is based on a sample of approximately 62 thousand people. Describe the error in the visual display shown. 76) The volume of our sales has doubled!!! A) The length of a side has doubled, but the area has been multiplied by 4. B) There is no error. C) The length of a side has doubled, but the area has been unchanged. D) The length of a side has doubled, but the area has been multiplied by 8. Find the mean for the group of data items. Round to the nearest hundredth, if necessary. 77) 8, 5, 4, 11, 6, 12, 9, 4 A) 6.88 B) 8.43 C) 7.38 D) 7.86

10 Find the mean for the data items in the given frequency distribution. Round to the nearest hundredth, if necessary. 78) Score Frequency x f A) 5.41 B) 6.74 C) 6.17 D) 8.1 Solve the problem. 79) Six people from different occupations were interviewed for a survey, and their annual salaries were as follows: $12,000, $20,000, $25,000, $37,000, $67,500 and $125,000. What is the mean annual salary for the six people? Find the mode for the group of data items.if there is no mode, so state. 80) 11, 6, 5, 0, 2, 1, 2 A) 6 B) no mode C) 11 D) 2 81) 97, 97, 94, 57, 80, 97 A) 97 B) no mode C) 57 D) 94 Find the midrange for the group of data items. 82) 12, 7, 4, 7, 2, 4, 2 A) 4.5 B) 8 C) 7 D) ) 1.3, 2.4, 1.5, 2.6, 1.3, 2.4, 1.3, 9, 9, 1.8 A) 1.85 B) 1.95 C) 5.15 D) 5.25

11 For the given data set, find the a. mean b. median c. mode (or state that there is no mode) d. midrange. 84) A company advertised that, on the average, 95% of their customers reported ʺvery high satisfactionʺ with their services. The actual percentages reported in 15 samples were the following: 95, 95, 92, 57, 71, 95, 92, 71, 95, 95, 57, 92, 92, 95, 57 a. Find the mean, median, mode and midrange. b. Which measure of central tendency was given in the advertisement? c. Which measure of central tendency is the best indicator of the ʺaverageʺ in this situation? A) a. mean = 83.4, median = 92, mode = 95, midrange = 76 b. mode c. mean B) a. mean = 83.4, median = 92, mode = 95, midrange = 76 b. mode c. mode C) a. mean = 83.4, median = 92, mode = 95, midrange = 76 b. mode c. median D) a. mean = 83.4, median = 92, mode = 95, midrange = 76 b. median c. mean Find the range for the group of data items. 85) 11, 12, 13, 14, 15 A) 11 B) 4 C) 13 D) 15 86) 11, 11, 11, 19, 23, 23, 23 A) 19 B) 8 C) 34 D) 12 Find a. the mean b. the deviation from the mean for each data item: and c. the sum of the deviations in part b. 87) 155, 162, 164, 169, 170 A) a. 164 b. -9, -2, 0, 5, 6 c. 0 B) a. 164 b. -9, -2, 0, 5, 6 c. 22 C) a. 162 b. -9, -2, 0, 5, 6 c. 0 D) a. 164 b. -9, -2, 0, 5, 6 c. 11 Find the standard deviation for the group of data items (to the nearest hundredth). 88) 15, 16, 17, 18, 19 A) 1.58 B) 0 C) 1.25 D) ) 7, 7, 7, 10, 13, 13, 13 A) 8.14 B) 9 C) 2.85 D) 3 Compute the mean, range, and standard deviation for the data items in each of the three samples. Then name one way in which the samples are alike and one way in which they are different. 90) Sample A: 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 Sample B: 12, 15, 15, 18, 21, 21, 24 Sample C: 12, 12, 12, 18, 24, 24, 24 A) Mean (for A, B and C): 18 Range (for A, B, and C): 12 Standard deviation: (A) 4.32 (B) 4.24 (C) 6. Samples have the same mean but different standard deviations. B) Mean (A) 14 (B) 15 (C) 16. Range (for A, B, and C): 12 Standard deviation: (A) 6 (B) 6 (C) 6. Samples have the same standard deviation but different means. C) Mean (for A, B and C): 18 Range (for A, B, and C): 12 Standard deviation: (A) 7 (B) 4.24 (C) 6. Samples have the same mean but different standard deviations. D) Mean (A) 17 (B) 18 (C) 19. Range (for A, B, and C): 12 Standard deviation: (A) 6 (B) 6 (C) 6. Samples have the same standard deviation but different means.

12 Find the a. mean and b. standard deviation for the data set. Round to two decimal places. 91) Country Number of Television Sets per 100 people A 66 B 36 C 71 D 51 E 56 A) a. 55 b B) a. 57 b C) a. 56 b D) a. 56 b ) International Travel Destinations of U.S. Citizens in Country U.S. Citizens, in thousands A 982 B 582 C 202 D 182 E 142 F 87 G 85 H 84 I 72 J 62 A) a. 248 b B) a. 248 b C) a. 242 b D) a. 242 b

13 Answer Key Testname: PRESTAT REVIEW 3 NEW 1) C 2) C 3) D 4) A 5) A 6) C 7) A 8) A 9) C 10) D 11) B 12) C 13) A 14) C 15) B 16) C 17) B 18) D 19) D 20) C 21) A 22) A 23) C 24) B 25) C 26) C 27) C 28) B 29) D 30) A 31) A 32) B 33) D 34) ) B 36) D 37) D 38) B 39) B 40) C 41) B 42) A 43) C 44) B 45) A 46) A 47) B 48) D 49) A 50) B 51) A

14 Answer Key Testname: PRESTAT REVIEW 3 NEW 52) B 53) A 54) A 55) A 56) D 57) B 58) C 59) D 60) B 61) B 62) A 63) D 64) D 65) C 66) A 67) D 68) C 69) D 70) The population is the set containing all computer owners in the city. 71) C Age Number of Swimmers ) ) 74) D 75) B 76) A 77) C 78) B

15 Answer Key Testname: PRESTAT REVIEW 3 NEW 79) $47,750 80) D 81) A 82) C 83) C 84) A 85) B 86) D 87) A 88) A 89) D 90) A 91) C 92) B

COUNTING & PROBABILITY 1

COUNTING & PROBABILITY 1 COUNTING & PROBABILITY 1 1) A restaurant offers 7 entrees and 6 desserts. In how many ways can a person order a two-course meal? 2) In how many ways can a girl choose a two-piece outfit from 5 blouses

More information

Math227 Homework (Probability Practices) Name

Math227 Homework (Probability Practices) Name Math227 Homework (Probability Practices) Name 1) Use the spinner below to answer the question. Assume that it is equally probable that the pointer will land on any one of the five numbered spaces. If the

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Math 1332 Exam Review Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the cardinal number for the set. 1) {10, 12, 14,..., 68} 1) Are the sets

More information

In this chapter, we use sample data to make conclusions about the population. Many of these conclusions are based on probabilities of the events.

In this chapter, we use sample data to make conclusions about the population. Many of these conclusions are based on probabilities of the events. Lecture#4 Chapter 4: Probability In this chapter, we use sample data to make conclusions about the population. Many of these conclusions are based on probabilities of the events. 4-2 Fundamentals Definitions:

More information

Find the theoretical probability of an event. Find the experimental probability of an event. Nov 13 3:37 PM

Find the theoretical probability of an event. Find the experimental probability of an event. Nov 13 3:37 PM Objectives Find the theoretical probability of an event. Find the experimental probability of an event. Probability is the measure of how likely an event is to occur. Each possible result of a probability

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the value of the permutation.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the value of the permutation. Probability & Statistics Midterm REVIEW Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the range for the group of data items. 1) 13, 19,

More information

Sampling, frequency distribution, graphs, measures of central tendency, measures of dispersion

Sampling, frequency distribution, graphs, measures of central tendency, measures of dispersion Statistics Basics Sampling, frequency distribution, graphs, measures of central tendency, measures of dispersion Part 1: Sampling, Frequency Distributions, and Graphs The method of collecting, organizing,

More information

Worksheet A2 : Fundamental Counting Principle, Factorials, Permutations Intro

Worksheet A2 : Fundamental Counting Principle, Factorials, Permutations Intro Worksheet A2 : Fundamental Counting Principle, Factorials, Permutations Intro 1. A restaurant offers four sizes of pizza, two types of crust, and eight toppings. How many possible combinations of pizza

More information

Probability. Experiment - any happening for which the result is uncertain. Outcome the possible result of the experiment

Probability. Experiment - any happening for which the result is uncertain. Outcome the possible result of the experiment Probability Definitions: Experiment - any happening for which the result is uncertain Outcome the possible result of the experiment Sample space the set of all possible outcomes of the experiment Event

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Test Chapter 9 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the odds. ) Two dice are rolled. What are the odds against a sum

More information

Fundamentals of Probability

Fundamentals of Probability Fundamentals of Probability Introduction Probability is the likelihood that an event will occur under a set of given conditions. The probability of an event occurring has a value between 0 and 1. An impossible

More information

12, 8, 3, 0, 7, 14 Use mental math to simplify. New Vocabulary measures of central tendency mean outlier median mode range stem-and-leaf plot

12, 8, 3, 0, 7, 14 Use mental math to simplify. New Vocabulary measures of central tendency mean outlier median mode range stem-and-leaf plot -. Plan Objectives To find mean, median, and mode To make and use stem-and-leaf plots Examples Real-World Problem Solving Solving an Equation Finding Range and Mean of Data Using Stem-and-Leaf Plot - What

More information

10-3 Measures of Central Tendency and Variation

10-3 Measures of Central Tendency and Variation 10-3 Measures of Central Tendency and Variation So far, we have discussed some graphical methods of data description. Now, we will investigate how statements of central tendency and variation can be used.

More information

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd.

Find the indicated probability. 1) If a single fair die is rolled, find the probability of a 4 given that the number rolled is odd. Math 0 Practice Test 3 Fall 2009 Covers 7.5, 8.-8.3 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated probability. ) If a single

More information

Permutations and Combinations (Assisted with TI-83+ silver)

Permutations and Combinations (Assisted with TI-83+ silver) Dan Tracz Grade 10/11 5 day lesson plan 11/7/04 Permutations and Combinations (Assisted with TI-83+ silver) Objectives for this unit - To create a better understanding of combinations and permutations.

More information

13-3 Geometric Probability. 1. P(X is on ) SOLUTION: 2. P(X is on ) SOLUTION:

13-3 Geometric Probability. 1. P(X is on ) SOLUTION: 2. P(X is on ) SOLUTION: Point X is chosen at random on. Find the probability of each event. 1. P(X is on ) 2. P(X is on ) 3. CARDS In a game of cards, 43 cards are used, including one joker. Four players are each dealt 10 cards

More information

Math 118 Study Guide. This study guide is for practice only. The actual question on the final exam may be different.

Math 118 Study Guide. This study guide is for practice only. The actual question on the final exam may be different. Math 118 Study Guide This study guide is for practice only. The actual question on the final exam may be different. Convert the symbolic compound statement into words. 1) p represents the statement "It's

More information

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions.

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

More information

Math Chapter 2 review

Math Chapter 2 review Math 116 - Chapter 2 review Name Provide an appropriate response. 1) Suppose that a data set has a minimum value of 28 and a max of 73 and that you want 5 classes. Explain how to find the class width for

More information

Math Content

Math Content 2012-2013 Math Content PATHWAY TO ALGEBRA I Unit Lesson Section Number and Operations in Base Ten Place Value with Whole Numbers Place Value and Rounding Addition and Subtraction Concepts Regrouping Concepts

More information

Stats Review Chapters 5-6

Stats Review Chapters 5-6 Stats Review Chapters 5-6 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

12) 13) 14) (5x)2/3. 16) x5/8 x3/8. 19) (r1/7 s1/7) 2

12) 13) 14) (5x)2/3. 16) x5/8 x3/8. 19) (r1/7 s1/7) 2 DMA 080 WORKSHEET # (8.-8.2) Name Find the square root. Assume that all variables represent positive real numbers. ) 6 2) 8 / 2) 9x8 ) -00 ) 8 27 2/ Use a calculator to approximate the square root to decimal

More information

Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific

Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific Contemporary Mathematics Online Math 1030 Sample Exam I Chapters 12-14 No Time Limit No Scratch Paper Calculator Allowed: Scientific Name: The point value of each problem is in the left-hand margin. You

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

Grade 7 Math Course Lesson Plan: 34 weeks

Grade 7 Math Course Lesson Plan: 34 weeks Grade 7 Math Course Lesson Plan: 34 weeks Welcome to Thinkwell s 7th Grade Math! We re thrilled that you ve decided to make us part of your homeschool curriculum. This lesson plan is meant to be a guide

More information

Grade 5 Math Content 1

Grade 5 Math Content 1 Grade 5 Math Content 1 Number and Operations: Whole Numbers Multiplication and Division In Grade 5, students consolidate their understanding of the computational strategies they use for multiplication.

More information

Possible Stage Two Mathematics Test Topics

Possible Stage Two Mathematics Test Topics Possible Stage Two Mathematics Test Topics The Stage Two Mathematics Test questions are designed to be answerable by a good problem-solver with a strong mathematics background. It is based mainly on material

More information

Essentials. Week by. Week. Fraction Action. Probability Pizzazz

Essentials. Week by. Week. Fraction Action. Probability Pizzazz Week by Week MATHEMATICS Essentials Grade Draw a diagram to show that the fraction is the same as the fraction. Matt packed four pairs of slacks (blue, black, tan, and grey) and three shirts (white, yellow,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Test I Math 1107 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated probability. 1) In a batch of 8,000 clock radios 8%

More information

Maths Level Targets. This booklet outlines the maths targets for each sub-level in maths from Level 1 to Level 5.

Maths Level Targets. This booklet outlines the maths targets for each sub-level in maths from Level 1 to Level 5. Maths Level Targets This booklet outlines the maths targets for each sub-level in maths from Level 1 to Level 5. Expected National Curriculum levels for the end of each year group are: Year 1 Year 2 Year

More information

Day 1. 1. What number is five cubed? 2. A circle has radius r. What is the formula for the area of the circle?

Day 1. 1. What number is five cubed? 2. A circle has radius r. What is the formula for the area of the circle? Mental Arithmetic Questions 1. What number is five cubed? KS3 MATHEMATICS 10 4 10 Level 7 Questions Day 1 2. A circle has radius r. What is the formula for the area of the circle? 3. Jenny and Mark share

More information

10-4-10 Year 9 mathematics: holiday revision. 2 How many nines are there in fifty-four?

10-4-10 Year 9 mathematics: holiday revision. 2 How many nines are there in fifty-four? DAY 1 Mental questions 1 Multiply seven by seven. 49 2 How many nines are there in fifty-four? 54 9 = 6 6 3 What number should you add to negative three to get the answer five? 8 4 Add two point five to

More information

2) The ph level in a shampoo 2) A) Discrete B) Continuous. 3) The number of field goals kicked in a football game 3)

2) The ph level in a shampoo 2) A) Discrete B) Continuous. 3) The number of field goals kicked in a football game 3) ch5practice test Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level in a shampoo

More information

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) State whether the variable is discrete or continuous.

More information

Counting principle, permutations, combinations, probabilities

Counting principle, permutations, combinations, probabilities Counting Methods Counting principle, permutations, combinations, probabilities Part 1: The Fundamental Counting Principle The Fundamental Counting Principle is the idea that if we have a ways of doing

More information

Exam. Name. Find the number of subsets of the set. 1) {x x is an even number between 11 and 31} 2) {-13, 0, 13, 14, 15}

Exam. Name. Find the number of subsets of the set. 1) {x x is an even number between 11 and 31} 2) {-13, 0, 13, 14, 15} Exam Name Find the number of subsets of the set. 1) {x x is an even number between 11 and 31} 2) {-13, 0, 13, 1, 15} Let A = 6,, 1, 3, 0, 8, 9. Determine whether the statement is true or false. 3) 9 A

More information

Fifth Grade. Scope & Sequence of Lessons. by lesson number

Fifth Grade. Scope & Sequence of Lessons. by lesson number Scope & Sequence of Lessons by lesson number PLACE VALUE AND COUNTING Place value 1 Recognizing numbers less than a million 65 Recognizing tenths and hundredths places 80 Recognizing numbers up through

More information

I know when I have written a number backwards and can correct it when it is pointed out to me I can arrange numbers in order from 1 to 10

I know when I have written a number backwards and can correct it when it is pointed out to me I can arrange numbers in order from 1 to 10 Mathematics Targets Moving from Level W and working towards level 1c I can count from 1 to 10 I know and write all my numbers to 10 I know when I have written a number backwards and can correct it when

More information

Assessment Anchors and Eligible Content Aligned to the Algebra 1 Pennsylvania Core Standards

Assessment Anchors and Eligible Content Aligned to the Algebra 1 Pennsylvania Core Standards Assessment Anchors and Eligible Content Aligned to the Algebra 1 Pennsylvania Core Standards MODULE 1 A1.1.1 ASSESSMENT ANCHOR Operations and Linear Equations & Inequalities Demonstrate an understanding

More information

Distributions. and Probability. Find the sample space of an experiment. Find the probability of an event. Sample Space of an Experiment

Distributions. and Probability. Find the sample space of an experiment. Find the probability of an event. Sample Space of an Experiment C Probability and Probability Distributions APPENDIX C.1 Probability A1 C.1 Probability Find the sample space of an experiment. Find the probability of an event. Sample Space of an Experiment When assigning

More information

Grade 7 Mathematics. Unit 7. Data Analysis. Estimated Time: 18 Hours

Grade 7 Mathematics. Unit 7. Data Analysis. Estimated Time: 18 Hours Grade 7 Mathematics Data Analysis Estimated Time: 18 Hours [C] Communication [CN] Connections [ME] Mental Mathematics and Estimation [PS] Problem Solving [R] Reasoning [T] Technology [V] Visualization

More information

Utah Core Curriculum for Mathematics

Utah Core Curriculum for Mathematics Core Curriculum for Mathematics correlated to correlated to 2005 Chapter 1 (pp. 2 57) Variables, Expressions, and Integers Lesson 1.1 (pp. 5 9) Expressions and Variables 2.2.1 Evaluate algebraic expressions

More information

Use Measures of Central Tendency and Dispersion. Measures of Central Tendency

Use Measures of Central Tendency and Dispersion. Measures of Central Tendency 13.6 Use Measures of Central Tendency and Dispersion Before You analyzed surveys and samples. Now You will compare measures of central tendency and dispersion. Why? So you can analyze and compare data,

More information

Course: Math 7. engage in problem solving, communicating, reasoning, connecting, and representing

Course: Math 7. engage in problem solving, communicating, reasoning, connecting, and representing Course: Math 7 Decimals and Integers 1-1 Estimation Strategies. Estimate by rounding, front-end estimation, and compatible numbers. Prentice Hall Textbook - Course 2 7.M.0 ~ Measurement Strand ~ Students

More information

Probability Worksheet

Probability Worksheet Probability Worksheet 1. A single die is rolled. Find the probability of rolling a 2 or an odd number. 2. Suppose that 37.4% of all college football teams had winning records in 1998, and another 24.8%

More information

MATH BOOK OF PROBLEMS SERIES. New from Pearson Custom Publishing!

MATH BOOK OF PROBLEMS SERIES. New from Pearson Custom Publishing! MATH BOOK OF PROBLEMS SERIES New from Pearson Custom Publishing! The Math Book of Problems Series is a database of math problems for the following courses: Pre-algebra Algebra Pre-calculus Calculus Statistics

More information

PROBABILITY 14.3. section. The Probability of an Event

PROBABILITY 14.3. section. The Probability of an Event 4.3 Probability (4-3) 727 4.3 PROBABILITY In this section In the two preceding sections we were concerned with counting the number of different outcomes to an experiment. We now use those counting techniques

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

Applications. Blue. Red. Red. Blue. Yellow. 44 How Likely Is It? 1. For parts (a) (g), use a spinner similar to the one below.

Applications. Blue. Red. Red. Blue. Yellow. 44 How Likely Is It? 1. For parts (a) (g), use a spinner similar to the one below. Applications. For parts (a) (g), use a spinner similar to the one below. Red Yellow Blue Blue Red a. Use a paper clip or bobby pin as a pointer. Spin the pointer 0 times. What fraction of your spins land

More information

Unit 7 : Decimals. Friendly Notes = 2 ones 5 tenths 6 hundredths 3 thousandths =

Unit 7 : Decimals. Friendly Notes = 2 ones 5 tenths 6 hundredths 3 thousandths = Unit 7 : Decimals Tenths, Hundredths, and Thousandths 1 one = 10 tenths 1 tenth = 10 hundredths 1 hundredth = 10 thousandths Friendly Notes 1. Write 42 tenths as a decimal. 42 tenths = 40 tenths + 2 tenths

More information

NUMBER CORNER YEARLONG CONTENT OVERVIEW

NUMBER CORNER YEARLONG CONTENT OVERVIEW August & September Workouts Calendar Grid Quilt Block Symmetries Identifying shapes and symmetries Calendar Collector Two Penny Toss Probability and data analysis Computational Fluency Mental Math Fluently

More information

Algebra I. Copyright 2014 Fuel Education LLC. All rights reserved.

Algebra I. Copyright 2014 Fuel Education LLC. All rights reserved. Algebra I COURSE DESCRIPTION: The purpose of this course is to allow the student to gain mastery in working with and evaluating mathematical expressions, equations, graphs, and other topics, with an emphasis

More information

Math Review Problems Exam 3

Math Review Problems Exam 3 28.1 The tree diagram represents the experiment of selecting a card from a standard deck with face cards jack, queen, king, in each suit; not replacing it; then selecting another. Fill in the probabilities

More information

Fourth Grade Math Pacing Guide Columbus County Schools

Fourth Grade Math Pacing Guide Columbus County Schools Time Objective (2003 Curriculum) DPI Strategies (2003 Curriculum) 1-3 1.01 Develop number sense for rational numbers from.01 to at least 100,000 a. Connect model, number P. 38-39 D, F (1.02c) word, and

More information

Practice#1(chapter1,2) Name

Practice#1(chapter1,2) Name Practice#1(chapter1,2) Name Solve the problem. 1) The average age of the students in a statistics class is 22 years. Does this statement describe descriptive or inferential statistics? A) inferential statistics

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The government of a town needs to determine if the city's residents will support the

More information

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last Math 111 Chapter 12 Practice Test 1. If I wanted to survey 50 Cabrini College students about where they prefer to eat on campus, which would be the most appropriate way to conduct my survey? a. Find 50

More information

RIT scores between 191 and 200

RIT scores between 191 and 200 Measures of Academic Progress for Mathematics RIT scores between 191 and 200 Number Sense and Operations Whole Numbers Solve simple addition word problems Find and extend patterns Demonstrate the associative,

More information

Chapter 2. Objectives. Tabulate Qualitative Data. Frequency Table. Descriptive Statistics: Organizing, Displaying and Summarizing Data.

Chapter 2. Objectives. Tabulate Qualitative Data. Frequency Table. Descriptive Statistics: Organizing, Displaying and Summarizing Data. Objectives Chapter Descriptive Statistics: Organizing, Displaying and Summarizing Data Student should be able to Organize data Tabulate data into frequency/relative frequency tables Display data graphically

More information

First Six Weeks (29 Days)

First Six Weeks (29 Days) Mathematics Scope & Sequence Grade 6 Revised: May 2010 Topic Title Unit 1: Compare and Order, Estimate, Exponents, and Order of Operations Lesson 1-1: Comparing and Ordering Whole Numbers Lesson 1-2: Estimating

More information

RESOURCE FOR THE COURSE 1 CARNEGIE TEXTBOOK. SECTION and PAGE NUMBER TOPIC. 1.1 Pages 5-14 Factors and Multiples

RESOURCE FOR THE COURSE 1 CARNEGIE TEXTBOOK. SECTION and PAGE NUMBER TOPIC. 1.1 Pages 5-14 Factors and Multiples RESOURCE FOR THE COURSE 1 CARNEGIE TEXTBOOK SECTION and PAGE NUMBER TOPIC 1.1 Pages 5-14 Factors and Multiples Properties of Addition and Multiplication (Commutative, Associative and Distributive) Apply

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Test 2 Math 1107 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Create a probability model for the random variable. 1) A carnival

More information

Keystone National High School Placement Exam Math Level 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54

Keystone National High School Placement Exam Math Level 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54 1. Find the seventh term in the following sequence: 2, 6, 18, 54 2. Write a numerical expression for the verbal phrase. sixteen minus twelve divided by six Answer: b) 1458 Answer: d) 16 12 6 3. Evaluate

More information

Determine the empirical probability that a person selected at random from the 1000 surveyed uses Mastercard.

Determine the empirical probability that a person selected at random from the 1000 surveyed uses Mastercard. Math 120 Practice Exam II Name You must show work for credit. 1) A pair of fair dice is rolled 50 times and the sum of the dots on the faces is noted. Outcome 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Frequency 6 8 8 1 5

More information

Probability, Statistics, & Data Analysis (PSD) Numbers: Concepts & Properties (NCP) 400 600

Probability, Statistics, & Data Analysis (PSD) Numbers: Concepts & Properties (NCP) 400 600 Name ACT Prep PSD/NCP Probability, Statistics, & Data Analysis (PSD) Numbers: Concepts & Properties (NCP) 400 600 Table of Contents: PSD 40: Calculate the missing data value, given the average and all

More information

CARMEL CLAY SCHOOLS MATHEMATICS CURRICULUM

CARMEL CLAY SCHOOLS MATHEMATICS CURRICULUM GRADE 4 Standard 1 Number Sense Students understand the place value of whole numbers and decimals to two decimal places and how whole numbers 1 and decimals relate to simple fractions. 4.1.1 Read and write

More information

Teaching Textbooks Pre-Algebra

Teaching Textbooks Pre-Algebra Teaching Textbooks Pre-Algebra Class Description: In this Pre-Algebra course, the student will utilize Teaching Textbooks Pre-Algebra to cover the standard topics, including: fractions, decimals, LCD,

More information

Exam. Name. How many distinguishable permutations of letters are possible in the word? 1) CRITICS

Exam. Name. How many distinguishable permutations of letters are possible in the word? 1) CRITICS Exam Name How many distinguishable permutations of letters are possible in the word? 1) CRITICS 2) GIGGLE An order of award presentations has been devised for seven people: Jeff, Karen, Lyle, Maria, Norm,

More information

Chapter 15. Definitions: experiment: is the act of making an observation or taking a measurement.

Chapter 15. Definitions: experiment: is the act of making an observation or taking a measurement. MATH 11008: Probability Chapter 15 Definitions: experiment: is the act of making an observation or taking a measurement. outcome: one of the possible things that can occur as a result of an experiment.

More information

Archdiocese of Washington Catholic Schools Academic Standards Mathematics

Archdiocese of Washington Catholic Schools Academic Standards Mathematics 5 th GRADE Archdiocese of Washington Catholic Schools Standard 1 - Number Sense Students compute with whole numbers*, decimals, and fractions and understand the relationship among decimals, fractions,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2. Stats: Test 1 Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

Basic Math Refresher A tutorial and assessment of basic math skills for students in PUBP704.

Basic Math Refresher A tutorial and assessment of basic math skills for students in PUBP704. Basic Math Refresher A tutorial and assessment of basic math skills for students in PUBP704. The purpose of this Basic Math Refresher is to review basic math concepts so that students enrolled in PUBP704:

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Frank's Furniture employees earned the following

More information

ALGEBRA 1/ALGEBRA 1 HONORS

ALGEBRA 1/ALGEBRA 1 HONORS ALGEBRA 1/ALGEBRA 1 HONORS CREDIT HOURS: 1.0 COURSE LENGTH: 2 Semesters COURSE DESCRIPTION The purpose of this course is to allow the student to gain mastery in working with and evaluating mathematical

More information

Whole Numbers and Integers (44 topics, no due date)

Whole Numbers and Integers (44 topics, no due date) Course Name: PreAlgebra into Algebra Summer Hwk Course Code: GHMKU-KPMR9 ALEKS Course: Pre-Algebra Instructor: Ms. Rhame Course Dates: Begin: 05/30/2015 End: 12/31/2015 Course Content: 302 topics Whole

More information

variable univariate data measure of central tendency parameter statistic margin of sampling error measure of variation variance standard deviation

variable univariate data measure of central tendency parameter statistic margin of sampling error measure of variation variance standard deviation variable univariate data measure of central tendency parameter statistic margin of sampling error measure of variation variance standard deviation Measures of Central Tendency A. SALARIES A new Internet

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA. Tuesday, January 22, 2013 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA. Tuesday, January 22, 2013 9:15 a.m. to 12:15 p.m. INTEGRATED ALGEBRA The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA Tuesday, January 22, 2013 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: The possession

More information

Park Forest Math Team. Meet #5. Algebra. Self-study Packet

Park Forest Math Team. Meet #5. Algebra. Self-study Packet Park Forest Math Team Meet #5 Self-study Packet Problem Categories for this Meet: 1. Mystery: Problem solving 2. Geometry: Angle measures in plane figures including supplements and complements 3. Number

More information

Pre-Algebra - MA1100. Topic Lesson Objectives. Variables and Expressions

Pre-Algebra - MA1100. Topic Lesson Objectives. Variables and Expressions Variables and Expressions Problem Solving: Using a Problem-Solving Plan Use a four-step plan to solve problems. Choose an appropriate method of computation. Numbers and Expressions Use the order of operations

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch. 4 Discrete Probability Distributions 4.1 Probability Distributions 1 Decide if a Random Variable is Discrete or Continuous 1) State whether the variable is discrete or continuous. The number of cups

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam MAT 090-Basic Math Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Write the digit for the given place value in the whole number.

More information

Kindergarten Math Standards at a Glance By the end of Kindergarten, students should be able to: Add and subtract numbers up to 5 Know number names

Kindergarten Math Standards at a Glance By the end of Kindergarten, students should be able to: Add and subtract numbers up to 5 Know number names Kindergarten Math Standards at a Glance By the end of Kindergarten, students should be Add and subtract numbers up to 5 Know number names and count to 100 Count to tell the number of objects in a group

More information

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values.

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values. MA 5 Lecture 4 - Expected Values Friday, February 2, 24. Objectives: Introduce expected values.. Means, Variances, and Standard Deviations of Probability Distributions Two classes ago, we computed the

More information

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left.

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left. The verbal answers to all of the following questions should be memorized before completion of pre-algebra. Answers that are not memorized will hinder your ability to succeed in algebra 1. Number Basics

More information

Associative Property The property that states that the way addends are grouped or factors are grouped does not change the sum or the product.

Associative Property The property that states that the way addends are grouped or factors are grouped does not change the sum or the product. addend A number that is added to another in an addition problem. 2 + 3 = 5 The addends are 2 and 3. area The number of square units needed to cover a surface. area = 9 square units array An arrangement

More information

Algebra 2 Final Exam Review Ch 7-14

Algebra 2 Final Exam Review Ch 7-14 Algebra 2 Final Exam Review Ch 7-14 Short Answer 1. Simplify the radical expression. Use absolute value symbols if needed. 2. Simplify. Assume that all variables are positive. 3. Multiply and simplify.

More information

Chapter 3 - Practice Problems 1

Chapter 3 - Practice Problems 1 Chapter 3 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The two most frequently used measures

More information

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW Ch 1-3 One problem similar to the problems below will be included in the final 1.This table presents the price distribution of shoe styles offered

More information

ROUND TOSSUP: What is the cost of five cans of soup at 98 per can? 6. TOSSUP: What is the formula for the volume of a right circular cylinder?

ROUND TOSSUP: What is the cost of five cans of soup at 98 per can? 6. TOSSUP: What is the formula for the volume of a right circular cylinder? ROUND 1 1. TOSSUP: The fraction 3 is equivalent to what percent? 4 BONUS: (a) How much money is 10,000% of one penny? (b) What is your weekly salary if you get a 5% increase, and your previous wages were

More information

Math Help and Additional Practice Websites

Math Help and Additional Practice Websites Name: Math Help and Additional Practice Websites http://www.coolmath.com www.aplusmath.com/ http://www.mathplayground.com/games.html http://www.ixl.com/math/grade-7 http://www.softschools.com/grades/6th_and_7th.jsp

More information

Chapter 5 - Practice Problems 1

Chapter 5 - Practice Problems 1 Chapter 5 - Practice Problems 1 Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level

More information

Scope and Sequence KA KB 1A 1B 2A 2B 3A 3B 4A 4B 5A 5B 6A 6B

Scope and Sequence KA KB 1A 1B 2A 2B 3A 3B 4A 4B 5A 5B 6A 6B Scope and Sequence Earlybird Kindergarten, Standards Edition Primary Mathematics, Standards Edition Copyright 2008 [SingaporeMath.com Inc.] The check mark indicates where the topic is first introduced

More information

Notes on Reading the Washington State Mathematics Standards Transition Documents

Notes on Reading the Washington State Mathematics Standards Transition Documents Notes on Reading the Washington State Mathematics Standards Transition Documents This document serves as a guide to translate between the 2008 Washington State K-8 Learning Standards for Mathematics and

More information

Formula Sheet About Exam Study Tips Hub: Math Teacher Resources Index Old Exams Graphing Calculator Guidelines SED Links Math A Topic Headings

Formula Sheet About Exam Study Tips Hub: Math Teacher Resources Index Old Exams Graphing Calculator Guidelines SED Links Math A Topic Headings Regents Prep Math A Formula Sheet About Exam Study Tips Hub: Math Teacher Resources Index Old Exams Graphing Calculator Guidelines SED Links Math A Topic Headings Work is underway to create sites for the

More information

Week Which fraction is equal to the decimal below? 0.6 A. 3 / 5 B. 4 / 5 C. 3 / 10 D. 2 / Round to the nearest hundred: 24,957 4.N.

Week Which fraction is equal to the decimal below? 0.6 A. 3 / 5 B. 4 / 5 C. 3 / 10 D. 2 / Round to the nearest hundred: 24,957 4.N. Week 4 16. Which fraction is equal to the decimal below? 0.6 A. 3 / 5 B. 4 / 5 C. 3 / 10 D. 2 / 5 4.N.4 17. What is the area of the shape above? A. 18 cm 2 B. 22 cm 2 C. 21 cm 2 D. 20 cm 2 4.M.1 18. Round

More information

Common Core Standards for Fantasy Sports Worksheets. Page 1

Common Core Standards for Fantasy Sports Worksheets. Page 1 Scoring Systems Concept(s) Integers adding and subtracting integers; multiplying integers Fractions adding and subtracting fractions; multiplying fractions with whole numbers Decimals adding and subtracting

More information

Chapter 1: Exploring Data

Chapter 1: Exploring Data Chapter 1: Exploring Data Chapter 1 Review 1. As part of survey of college students a researcher is interested in the variable class standing. She records a 1 if the student is a freshman, a 2 if the student

More information

Chapter 6 Random Variables

Chapter 6 Random Variables Chapter 6 Random Variables Day 1: 6.1 Discrete Random Variables Read 340-344 What is a random variable? Give some examples. A numerical variable that describes the outcomes of a chance process. Examples:

More information

Sixth Grade Math Pacing Guide Page County Public Schools MATH 6/7 1st Nine Weeks: Days Unit: Decimals B

Sixth Grade Math Pacing Guide Page County Public Schools MATH 6/7 1st Nine Weeks: Days Unit: Decimals B Sixth Grade Math Pacing Guide MATH 6/7 1 st Nine Weeks: Unit: Decimals 6.4 Compare and order whole numbers and decimals using concrete materials, drawings, pictures and mathematical symbols. 6.6B Find

More information