1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category?

Size: px
Start display at page:

Download "1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category?"

Transcription

1 DNA and Genetics 1. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category? A. genome chromosome gene DNA molecule B. genome chromosome DNA molecule gene C. genome DNA molecule chromosome gene D. gene chromosome DNA molecule genome 2. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results in the formation of two identical DNA molecules. This process is known as DNA. A. transcription B. cloning C. translation D. replication 3. Cells store genetic information in DNA. That genetic information is used to synthesize. A. proteins

2 B. carbohydrates C. polysaccharides D. genes 4. The process of DNA replication is biologically significant because it allows the cells of living organisms to A. convert solar energy into glucose. B. copy their DNA before cell division. C. break down glucose molecules for energy. D. synthesize proteins from mrna polymers.

3 5. Which of the following is true regarding the process shown above? The process shown above is known as replication and involves the production of DNA from RNA. A. B. The process shown above is known as cloning and involves the production of RNA from protein molecules. The process shown above is known as translation and involves the production of proteins from RNA. C. The process shown above is known as transcription and involves the production of proteins from DNA. D. 6. Which of the following is the term for one possible form of the gene for a particular trait? A. sex-linked trait B. autosomal trait C. codon D. allele

4 7. The picture below shows the process of transcription. During transcription, enzymes bind to a molecule of DNA. Then, the enzymes unwind and separate the DNA's double helical strands. As the molecule unwinds, complementary nucleotides pair with one of the DNA strands to form A. a protein molecule. B. an RNA molecule. C. a DNA polymerase. D. an identical strand of DNA. 8. The sequence of bases on one strand of a DNA molecule is ATTGCCCATG. What will be the sequence on the complementary strand? A. ATTGCCCATG B. GCCATTTGCA C. TAACGGGTAC D. CGGTAAACGT 9. After the process of occurs, each daughter cell receives an exact copy of the parent cell's DNA. A. DNA elongation B. DNA replication C. DNA transcription D. DNA translation 10. Which of the following cellular materials is solely composed of DNA and proteins? A. mitochondria B. Golgi complex C. ribosomes D. chromosomes

5 11. A diagram demonstrating the process of protein translation is shown below. The structure labeled with a question mark in the diagram represents A. a chloroplast. B. a ribosome. C. a vacuole. D. a mitochondrion.

6 12. During a stage of protein synthesis, codons in mrna molecules are used to specify the sequence of amino acids in polypeptide chains. What is this process called? A. translation B. codification C. gene expression D. transcription 13. From the list below, select the items that are used during RNA translation. A. I, II, III, and IV B. III and IV only C. II, III, and IV only D. I, III, and IV only I. mrna II. trna III. ribosome IV. amino acid 14. DNA contains instructions for making the different molecules, such as proteins, that a cell needs to grow and function. To use these instructions, the DNA must first be into. A. transcribed; amino acids B. translated; amino acids C. translated; mrna D. transcribed, mrna

7 15. Integral membrane proteins, such as transport proteins, are permanently attached to cellular membranes. After integral membrane proteins are synthesized, which organelle would aid in transporting them to their final destination? A. endoplasmic reticulum B. mitochondrion C. plasma membrane D. chloroplast 16. The genetic information that is passed from a parent to its offspring is found in. A. DNA molecules B. hydrogen bonds C. carbon atoms D. amino acids

8 17. Proteins play a variety of roles within cells, but there are many steps that must be undertaken to make these proteins and deliver them to where they need to go. The above picture implies that organelles act independently when synthesizing and transporting proteins. A. no organelles are necessary for the synthesis and transportation of proteins. B. organelles must interact with each other to synthesize and transport proteins. C. only the organelles shown in the picture are important to cells. D. 18. The DNA sequences that make up the genetic code of an organism determine which traits the organism will exhibit. How are the instructions coded by DNA translated into an organism's physical traits? A. B. C. D. Instructions coded by DNA sequences are translated into nucleotides which express an organism's physical traits. DNA sequences that code for genetic instructions attach to phosphate groups that express an organism's physical traits. Instructions coded by DNA sequences are translated into proteins which express an organism's physical traits. DNA sequences both code genetic instructions within an organism and express an organism's physical traits. 19. The first step in the process of gene expression is transcription. What is the product of transcription during gene expression? A. a molecule of thymine B. a codon C. an RNA polymerase

9 D. a molecule of RNA 20. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in A. two double-stranded DNA molecules, each composed of one new and one old strand. B. one double-stranded DNA molecule composed only of entirely new strands. C. three double-stranded DNA molecules, each composed of sections of old and new strands. D. four double-stranded DNA molecules, each composed only of old strands of DNA. 21. What is a major difference between DNA replication and DNA transcription? A. DNA transcription only occurs in multicellular organisms, while DNA replication occurs in all organisms. B. C. RNA molecules produced by transcription are much shorter in length than DNA molecules produced by replication. DNA replication involves the nitrogenous base uracil, while DNA transcription involves the nitrogenous base thymine. D. DNA replication takes place in the nucleus, while DNA transcription takes place in the cytoplasm. 22. The DNA of a cell is organized into structures. What are these structures called? A. chromosomes B. vacuoles C. nuclei D. mitochondria

10 23. DNA replication results in two identical DNA molecules. What role do DNA helicases have in DNA replication? A. DNA helicases hold the two strands of the old DNA apart and prevent them from reuniting. B. DNA helicases break the hydrogen bonds in the DNA molecule. C. DNA helicases check the new DNA molecule for errors. D. DNA helicases add nucleotides to the exposed nitrogen bases of the old DNA. 24. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 25. Hemoglobin is a protein containing iron, which is involved with oxygen transport in the blood. In which organelle would this protein be sorted? A. mitochondrion B. nucleus C. lysosome D. Golgi apparatus 26. Which of the following molecules is the subunit of DNA that links together to form strands of DNA? A. a codon B. a nucleotide C. a polymerase D. a phosphate base 27. How are complementary strands of DNA held together? A. with hydrogen bonds connecting complementary bases B. with hydrogen bonds connecting complementary sugars C. with phosphodiester bonds connecting sugars and phosphate groups D. with ionic bonds between sugars and phosphate groups 28. Which of the following is a true statement about codons? A. A codon is a sequence of three amino acids. B. In translation, an mrna codon is recognized by its complementary trna. C. A codon is a sequence of four nitrogenous bases. D. In translation, an mrna codon is recognized by its complementary amino acid. 29. What is a gene?

11 A. a sex cell that aids in organism reproduction B. any single amino acid in a multicellular organism C. a set of instructions in the DNA sequence of an organism D. a characteristic of any organism 30. How is the nucleus involved in the production of enzymes? The nucleus receives the messenger RNA and is the site where enzymes are synthesized. A. The nucleus transcribes and releases messenger RNA signaling for the enzymes to be synthesized. B. The nucleus translates the ribosomal RNA for the enzymes to be synthesized in mitochondria. C. The nucleus is involved in the packaging and transportation of enzymes outside of the cell. D. Answers 1. B 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. B 8. C 9. B 10. D 11. B 12. A 13. A 14. D 15. A 16. A 17. C 18. C 19. D 20. A 21. B 22. A 23. B D 26. B 27. A 28. B 29. C 30. B Explanations

12 1. From the broadest category to the most specific category, genetic information is organized as follows: genome chromosome DNA molecule gene The genome of an organism refers to its complete genetic makeup and includes the organism's entire set of chromosomes. Chromosomes are single pieces of DNA, along with the proteins that package and control their functions. DNA (deoxyribonucleic acid) is a type of nucleic acid that carries all the instructions for the characteristics of an organism. Genes are specific segments of DNA that influence a particular trait or group of traits. 2. The process of DNA replication begins with one double-stranded molecule of DNA. The two strands of this molecule separate during replication, and DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand. The end results of DNA replication are two identical DNA molecules. 3. The genetic information stored in cells is used to synthesize proteins. During protein synthesis, DNA is first replicated to form other copies of DNA. Then, it is transcribed to form strands of RNA. Finally, the RNA is translated into proteins which help the body to perform numerous functions. 4. The process of DNA replication begins with one double-stranded molecule of DNA. The two strands of this molecule separate during replication, and DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand. The end results of DNA replication are two identical DNA molecules. The process of DNA replication allows the cells of living organisms to copy their DNA before cell division. 5. The process shown in the diagram is known as translation, and it involves the production of proteins from RNA. A codon is a series of three nucleotides that correspond to a specific amino acid. During the process of translation, a codon on an mrna molecule attaches to a ribosome. Then, the matching trna molecule (anticodon) carries the appropriate amino acid to the ribosome where it is linked to other amino acids via peptide bonds. Once an amino acid is attached, the ribosome slides to the next codon on the mrna molecule and repeats the process. The chain of amino acids continues to grow until the ribosome reaches a stop codon on the mrna strand. The stop codon signals that no more amino acids should be added, and the protein is complete. 6. An allele is one possible form of the gene for a particular trait in a given population. Humans have two alleles for each trait. These alleles can be dominant or recessive. Dominant alleles are always expressed in the phenotype (traits) of organisms that have either one or two copies of the allele. Recessive alleles are expressed only in organisms that have two copies of the recessive allele. 7. During transcription, enzymes bind to a molecule of DNA. Then, the enzymes unwind and separate the DNA's double helical strands. As the molecule unwinds, complementary RNA nucleotides temporarily pair with the nucleotides on one of the DNA strands to form an RNA molecule. Once base pairing is complete, the new RNA molecule (mrna) breaks away from the DNA strands, and the DNA strands reattach to each other. RNA is very similar to DNA, except RNA contains the nitrogenous base uracil (U) rather than thymine (T), which is present in DNA.

13 8. According to the base-pairings rules, adenine (A) always forms bonds with thymine (T), and cytosine (C) always forms bonds with guanine (G). 9. After the process of DNA replication occurs, each daughter cell receives an exact copy of the parent cell's DNA. During DNA replication, the parent cell's double-stranded DNA molecule separates into two single strands. Then, a new strand of DNA is made that corresponds to each old strand. This leaves two double-stranded DNA molecules, each with half of the original molecule. 10. While mitochondria contain genetic material, chromosomes are the only objects in a cell that are composed solely of DNA and proteins. Genetic information is stored in genes on the chromosomes, which, in turn, are located in a cell's nucleus. 11. Ribosomes are RNA and protein complexes that are found in all cells. These complexes help cells during protein translation by joining amino acids together to form polypeptides. 12. Cells use two different types of RNA to read the instructions on another RNA molecule and put together the amino acids that make up a protein. This process is known as translation. Translation takes place in the cytoplasm. 13. The key items involved in RNA translation are: mrna - a transcript of DNA which serves as instructions for polypeptide formation. amino acid - a single building block of a protein. trna - a molecule that carries a specific amino acid and recognizes its complementary base sequence on an mrna strand. ribosome - an organelle which serves as the "factory" where amino acids are added to a growing polypeptide chain. 14. DNA contains instructions for making the different molecules, such as proteins, that a cell needs to grow and function. To use these instructions, the DNA must first be transcribed into mrna. Then the mrna is translated into proteins.

14 15. The endoplasmic reticulum aids in the transportation of proteins, including integral membrane proteins. The Golgi apparatus and endoplasmic reticulum work closely together in the total process of modifying, packaging, and transporting proteins. 16. The genetic information that is passed from a parent to its offspring is found in DNA molecules. DNA contains genes, which, in turn, contain information such as hair color, eye color, and health factors. Genes code for the production of proteins that allow different traits to be expressed. 17. Organelles must interact with each other chemically and physically when carrying out an organism's life processes. For example, during protein synthesis: DNA is transcribed in the nucleus into mrna. The mrna travels into the cytoplasm, attaches to ribosomes, and is translated into a protein. The protein is pushed into the ER (endoplasmic reticulum) where it is stored for later use or packaged into vesicles. These vesicles can then be transported to the cell membrane and exported or to the Golgi apparatus where a more complex molecule may be formed. These complex molecules can then be repackaged into vesicles and transported to the cell membrane for export. 18. DNA is a nucleic acid that contains the genetic instructions, or blueprint, of an organism's development and functioning. DNA sequences are copied into RNA during transcription, and then the RNA is copied into proteins during translation. Instructions coded by DNA sequences are translated into proteins which express an organism's physical traits. That is, the proteins determine the phenotype of an organism. 19. Transcription is the process of forming a nucleic acid by using another molecule as a template. The first step of gene expression is the transcription of a gene to form a molecule of RNA. 20. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in two double-stranded DNA molecules, each composed of one new and one old strand. This is known as semi-conservative replication, and the process is shown below. 21. In DNA transcription, only a segment of DNA is copied, or "transcribed," to a complementary strand of messenger RNA. In DNA replication, the entire length of the DNA molecule is copied so that it can be passed to a new cell.

15 22. In simple cells like bacteria, DNA exists as a long molecule. But in more complex cells, the DNA exists in numerous different segments. These segments of DNA, along with their associated proteins, form compact structures called chromosomes. Genetic information is stored in genes on the chromosomes, which, in turn, are located in a cell's nucleus. 23. In DNA replication, first DNA helicases break down the hydrogen bonds that link the complementary nitrogen bases between the old DNA molecules two strands. Proteins hold the two strands of the old DNA apart and prevent them from reuniting while DNA polymerases add nucleotides to the exposed nitrogen bases of the old DNA and check the new DNA molecule for errors The Golgi apparatus is involved in the sorting of proteins. The Golgi apparatus also plays a significant role in modifying and packaging other macromolecules in the cell. 26. The subunits of DNA are called nucleotides. Each nucleotide is made of a phosphate group, deoxyribose, and a nitrogen base. The only portion of the nucleotide that can vary is the nitrogen base. 27. Complementary DNA strands are held together with hydrogen bonds connecting complementary nitrogenous bases. Adenine binds with thymine, and cytosine binds with guanine. 28. Transfer RNA (trna) is a molecule that carries a specific amino acid and recognizes its complementary base sequence on an mrna strand. 29. A gene is a set of instructions in the DNA sequence of an organism. Genes are located in the chromosomes of each cell and specify the sequence of amino acids in an organism's polypeptides. Most organisms have two genes for each trait, one on each of the homologous chromosomes in a cell's nucleus. 30. The nucleus serves as the control center for the cell. It houses the DNA, which contains the directions for making all of the proteins needed for life functions. The nucleus transcribes messenger RNA from DNA and releases it, signaling for the enzymes to be synthesized.

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in DNA, RNA, Protein Synthesis Keystone 1. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results

More information

Chapter 10: Protein Synthesis. Biology

Chapter 10: Protein Synthesis. Biology Chapter 10: Protein Synthesis Biology Let s Review What are proteins? Chains of amino acids Some are enzymes Some are structural components of cells and tissues More Review What are ribosomes? Cell structures

More information

Unit 6 Study Guide Protein Name pg I can tell the difference between mrna, trna, and rrna.

Unit 6 Study Guide Protein Name pg I can tell the difference between mrna, trna, and rrna. Unit 6 Study Guide Protein Name pg. 1 1. I can tell the difference between mrna, trna, and rrna. Messenger RNA (mrna) acts as a copy of the instructions for making a protein. mrna carries these instructions

More information

OUTCOMES. PROTEIN SYNTHESIS IB Biology Core Topic 3.5 Transcription and Translation OVERVIEW ANIMATION CONTEXT RIBONUCLEIC ACID (RNA)

OUTCOMES. PROTEIN SYNTHESIS IB Biology Core Topic 3.5 Transcription and Translation OVERVIEW ANIMATION CONTEXT RIBONUCLEIC ACID (RNA) OUTCOMES PROTEIN SYNTHESIS IB Biology Core Topic 3.5 Transcription and Translation 3.5.1 Compare the structure of RNA and DNA. 3.5.2 Outline DNA transcription in terms of the formation of an RNA strand

More information

Transcription Activity Guide

Transcription Activity Guide Transcription Activity Guide Teacher Key Ribonucleic Acid (RNA) Introduction Central Dogma: DNA to RNA to Protein Almost all dynamic functions in a living organism depend on proteins. Proteins are molecular

More information

Study Guide Chapter 12

Study Guide Chapter 12 Study Guide Chapter 12 1. Know ALL of your vocabulary words! 2. Name the following scientists with their contributions to Discovering DNA: a. Strains can be transformed (or changed) into other forms while

More information

Ch. 12: DNA and RNA 12.1 DNA Chromosomes and DNA Replication

Ch. 12: DNA and RNA 12.1 DNA Chromosomes and DNA Replication Ch. 12: DNA and RNA 12.1 DNA A. To understand genetics, biologists had to learn the chemical makeup of the gene Genes are made of DNA DNA stores and transmits the genetic information from one generation

More information

I. DNA, Chromosomes, Chromatin, and Genes. II. DNA Deoxyribonucleic Acid Located in the of the cell Codes for your - discovered DNA in 1928

I. DNA, Chromosomes, Chromatin, and Genes. II. DNA Deoxyribonucleic Acid Located in the of the cell Codes for your - discovered DNA in 1928 Name: Period: Date: = passing on of characteristics from parents to offspring How?...! I. DNA, Chromosomes, Chromatin, and Genes = blueprint of life (has the instructions for making an organism) = uncoiled

More information

DNA, RNA AND PROTEIN SYNTHESIS

DNA, RNA AND PROTEIN SYNTHESIS DNA, RNA AND PROTEIN SYNTHESIS Evolution of Eukaryotic Cells Eukaryotes are larger, more complex cells that contain a nucleus and membrane bound organelles. Oldest eukarytotic fossil is 1800 million years

More information

II. DNA Deoxyribonucleic Acid Located in the nucleus of the cell Codes for your genes

II. DNA Deoxyribonucleic Acid Located in the nucleus of the cell Codes for your genes HEREDITY = passing on of characteristics from parents to offspring How?...DNA! I. DNA, Chromosomes, Chromatin, and Genes DNA = blueprint of life (has the instructions for making an organism) Chromatin=

More information

DNA TM Review And EXAM Review. Ms. Martinez

DNA TM Review And EXAM Review. Ms. Martinez DNA TM Review And EXAM Review Ms. Martinez 1. Write out the full name for DNA molecule. Deoxyribonucleic acid 2. What are chromosomes? threadlike strands made of DNA and PROTEIN 3. What does DNA control

More information

Genetics Notes C. Molecular Genetics

Genetics Notes C. Molecular Genetics Genetics Notes C Molecular Genetics Vocabulary central dogma of molecular biology Chargaff's rules messenger RNA (mrna) ribosomal RNA (rrna) transfer RNA (trna) Your DNA, or deoxyribonucleic acid, contains

More information

Basic Characteristics of Cells. Cell Structure and Function. Each Cell Has Three Primary Regions. Basic Characteristics of Cells. The Plasma Membrane

Basic Characteristics of Cells. Cell Structure and Function. Each Cell Has Three Primary Regions. Basic Characteristics of Cells. The Plasma Membrane Basic Characteristics of Cells Cell Structure and Function Chapter 3 Smallest living subdivision of the human body Diverse in structure and function Small Basic Characteristics of Cells Each Cell Has Three

More information

Biology 3 Transcription, Translation, and Mutations

Biology 3 Transcription, Translation, and Mutations Biology 3 Transcription, Translation, and Mutations Dr. Terence Lee Overview 1. DNA and RNA structure 2. DNA replication 3. Transcription makes RNA 4. Translation makes protein James Watson, Francis Crick,

More information

RNA and Protein Synthesis Biology Mr. Hines

RNA and Protein Synthesis Biology Mr. Hines RNA and Protein Synthesis 12.3 Biology Mr. Hines Now we know how DNA (genes) are copied. But how is it used to make a living organism? Most of the structures inside of a cell are made of protein - so we

More information

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!!

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! DNA Replication & Protein Synthesis This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! The Discovery of DNA s Structure Watson and Crick s discovery of DNA s structure was based on almost fifty years of research by other

More information

Transcription and Translation of DNA

Transcription and Translation of DNA Transcription and Translation of DNA Genotype our genetic constitution ( makeup) is determined (controlled) by the sequence of bases in its genes Phenotype determined by the proteins synthesised when genes

More information

Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis. Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012

Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis. Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012 Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012 DNA Stands for : Deoxyribonucleic Acid Double-stranded helix Made up of nucleotides Each nucleotide= 1. 5-carbon

More information

INTRODUCTION TO DNA. DNA, CHROMOSOMES AND GENES How do these terms relate to one another?

INTRODUCTION TO DNA. DNA, CHROMOSOMES AND GENES How do these terms relate to one another? INTRODUCTION TO DNA You've probably heard the term a million times. You know that DNA is something inside cells; you probably know that DNA has something to do with who we are and how we get to look the

More information

(DNA) 2 = = RNA - DNA

(DNA) 2 = = RNA - DNA Genetics and Cellular Function Genes and nucleic acids Protein synthesis and secretion DNA replication and the cell cycle Chromosomes and heredity Organization of the Chromatin Threadlike chromatin = chromosomes

More information

7 Nucleic acids. Chapter summary a reminder of the issues to be revised

7 Nucleic acids. Chapter summary a reminder of the issues to be revised 7 Nucleic acids Chapter summary a reminder of the issues to be revised 1 DNA, an extremely long, thread-like macromolecule, consists of two anti-parallel polynucleotide strands, paired together and held

More information

PRACTICE TEST QUESTIONS

PRACTICE TEST QUESTIONS PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS PRACTICE TEST QUESTIONS DNA & PROTEIN SYNTHESIS B 1. One of the functions of DNA is to A. secrete vacuoles. B. make copies of itself. C. join amino acids to each other.

More information

3120-1 - Page 1. Name:

3120-1 - Page 1. Name: Name: 1) Which series is arranged in correct order according to decreasing size of structures? A) DNA, nucleus, chromosome, nucleotide, nitrogenous base B) chromosome, nucleus, nitrogenous base, nucleotide,

More information

This activity will help you to learn how a gene provides the instructions for making a protein.

This activity will help you to learn how a gene provides the instructions for making a protein. NAME: PERIOD: From Gene to Protein Transcription and Translation By Dr. Ingrid Waldron and Jennifer Doherty, Department of Biology, University of Pennsylvania, Copyright, 2009 i This activity will help

More information

Figure During transcription, RNA nucleotides base-pair one by one with DNA

Figure During transcription, RNA nucleotides base-pair one by one with DNA Objectives Describe the process of DNA transcription. Explain how an RNA message is edited. Describe how RNA is translated to a protein. Summarize protein synthesis. Key Terms messenger RNA (mrna) RNA

More information

Genetics Module B, Anchor 3

Genetics Module B, Anchor 3 Genetics Module B, Anchor 3 Key Concepts: - An individual s characteristics are determines by factors that are passed from one parental generation to the next. - During gamete formation, the alleles for

More information

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains Proteins From DNA to Protein Chapter 13 All proteins consist of polypeptide chains A linear sequence of amino acids Each chain corresponds to the nucleotide base sequence of a gene The Path From Genes

More information

This activity will help you to learn how a gene provides the instructions for making a protein.

This activity will help you to learn how a gene provides the instructions for making a protein. From Gene to Protein Transcription and Translation By Dr. Ingrid Waldron and Jennifer Doherty, Department of Biology, University of Pennsylvania, Copyright, 2009 1 This activity will help you to learn

More information

RNA & Protein Synthesis

RNA & Protein Synthesis RNA & Protein Synthesis Genes send messages to cellular machinery RNA Plays a major role in process Process has three phases (Genetic) Transcription (Genetic) Translation Protein Synthesis RNA Synthesis

More information

Complementary Base Pairs: A and T. DNA contains complementary base pairs in which adenine is always linked by two hydrogen bonds to thymine (A T).

Complementary Base Pairs: A and T. DNA contains complementary base pairs in which adenine is always linked by two hydrogen bonds to thymine (A T). Complementary Base Pairs: A and T DNA contains complementary base pairs in which adenine is always linked by two hydrogen bonds to thymine (A T). Complementary Base Pairs: G and C DNA contains complementary

More information

B5 B8 ANWERS DNA & ) DNA

B5 B8 ANWERS DNA & ) DNA Review sheet for test B5 B8 ANWERS DNA review 1. What bonds hold complementary bases between 2 strands of DNA together? Hydrogen bonds 2. What bonds exist between sugars and phosphates? Covalent bonds

More information

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d.

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d. 13 Multiple Choice RNA and Protein Synthesis Chapter Test A Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following are found in both

More information

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three Chem 121 Chapter 22. Nucleic Acids 1. Any given nucleotide in a nucleic acid contains A) two bases and a sugar. B) one sugar, two bases and one phosphate. C) two sugars and one phosphate. D) one sugar,

More information

DNA - The Double Helix

DNA - The Double Helix DNA - The Double Helix Name: Date: Recall that the nucleus is a small spherical, dense body in a cell. It is often called the "control center" because it controls all the activities of the cell including

More information

Choose the response which best answers the question or completes the statement.

Choose the response which best answers the question or completes the statement. Choose the response which best answers the question or completes the statement. 1. The process of transformation in bacteria involves (1.) transfer of genes for making a capsule. (2.) infection with a

More information

DNA (Deoxyribonucleic Acid)

DNA (Deoxyribonucleic Acid) DNA (Deoxyribonucleic Acid) Genetic material of cells GENES units of genetic material that CODES FOR A SPECIFIC TRAIT Called NUCLEIC ACIDS DNA is made up of repeating molecules called NUCLEOTIDES Phosphate

More information

Opening Activity: Where in the cell does transcription take place? Latin Root Word: Review of Old Information: Transcription Video New Information:

Opening Activity: Where in the cell does transcription take place? Latin Root Word: Review of Old Information: Transcription Video New Information: Section 1.4 Name: Opening Activity: Where in the cell does transcription take place? Latin Root Word: Review of Old Information: Transcription Video New Information: Protein Synthesis: pages 193-196 As

More information

From DNA to Protein. Chapter 14

From DNA to Protein. Chapter 14 From DNA to Protein Chapter 14 Impacts, Issues: Ricin and your Ribosomes Ricin is toxic because it inactivates ribosomes, the organelles which assemble amino acids into proteins, critical to life processes

More information

Chapter 4 Genetics And. Cellular Function 4-1. Copyright (c) The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Chapter 4 Genetics And. Cellular Function 4-1. Copyright (c) The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Chapter 4 Genetics And Cellular Function Copyright (c) The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 4-1 Genetics and Cellular Function Genes and nucleic acids Protein

More information

4.1 The Function of the Nucleus within the Cell. See page 122

4.1 The Function of the Nucleus within the Cell. See page 122 4.1 The Function of the Nucleus within the Cell See page 122 4.1 The Function of the Nucleus within the Cell Animal Cells Animal cells are equipped with many structures that allow the cell to perform a

More information

DNA to Protein BIOLOGY INSTRUCTIONAL TASKS

DNA to Protein BIOLOGY INSTRUCTIONAL TASKS BIOLOGY INSTRUCTIONAL TASKS DNA to Protein Grade-Level Expectations The exercises in these instructional tasks address content related to the following science grade-level expectations: Contents LS-H-B1

More information

From Gene to Protein Transcription and Translation i

From Gene to Protein Transcription and Translation i From Gene to Protein Transcription and Translation i How do the genes in our DNA influence our characteristics? For example, how can a gene determine whether a person is an albino with very pale skin and

More information

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis Molecular Genetics RNA, Transcription, & Protein Synthesis Section 1 RNA AND TRANSCRIPTION Objectives Describe the primary functions of RNA Identify how RNA differs from DNA Describe the structure and

More information

2. The instructions for making a protein are provided by a gene, which is a specific segment of a molecule.

2. The instructions for making a protein are provided by a gene, which is a specific segment of a molecule. From Gene to Protein Transcription and Translation By Dr. Ingrid Waldron and Dr. Jennifer Doherty, Department of Biology, University of Pennsylvania, Copyright, 2010 1 In this activity you will learn how

More information

Exercise 7: DNA and Protein Synthesis

Exercise 7: DNA and Protein Synthesis Exercise 7: DNA and Protein Synthesis Introduction DNA is the code of life, and it is the blueprint for all living things. DNA is contained in all cells, and it is replicated every time a cell divides.

More information

DNA replication. DNA RNA Protein

DNA replication. DNA RNA Protein DNA replication The central dogma of molecular biology transcription translation DNA RNA Protein replication Revers transcriptase The information stored by DNA: - protein structure - the regulation of

More information

Life. In nature, we find living things and non living things. Living things can move, reproduce, as opposed to non living things.

Life. In nature, we find living things and non living things. Living things can move, reproduce, as opposed to non living things. Computat onal Biology Lecture 1 Life In nature, we find living things and non living things. Living things can move, reproduce, as opposed to non living things. Both are composed of the same atoms and

More information

Tuesday 11/13. Agenda 1.Warm Up (Stamp HW) 2.Protein Synthesis Notes 3.HW Time (Transcription/ Translation Worksheet)

Tuesday 11/13. Agenda 1.Warm Up (Stamp HW) 2.Protein Synthesis Notes 3.HW Time (Transcription/ Translation Worksheet) Tuesday 11/13 Warm Up 1.What are the three parts of a nucleotide? How do two nucleotides link together 2.What binds the two strands of DNA together? Be Specific 3.What are the three main enzymes of DNA

More information

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3 DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations Chapters 12-13.3 1A)Identify the components of DNA and explain its role in heredity. DNA s Role in heredity: Contains the genetic information of a cell that can

More information

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z.

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z. Cell Structure and Organization 1. All living things must possess certain characteristics. They are all composed of one or more cells. They can grow, reproduce, and pass their genes on to their offspring.

More information

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes Page 1 of 22 Introduction Indiana students enrolled in Biology I participated in the ISTEP+: Biology I Graduation Examination

More information

Multiple Choice Review- Genes

Multiple Choice Review- Genes Multiple Choice Review- Genes 1. Deoxyribonucleic acid nucleotides are composed of a. Ribose sugar, a phosphate group and one of four bases (adenine, cytosine, thymine and guanine) b. Ribose sugar, a phosphate

More information

Structure and Function of DNA

Structure and Function of DNA Structure and Function of DNA DNA and RNA Structure DNA and RNA are nucleic acids. They consist of chemical units called nucleotides. The nucleotides are joined by a sugar-phosphate backbone. The four

More information

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism )

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Biology 1406 Exam 3 Notes Structure of DNA Ch. 10 Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Proteins

More information

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme.

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme. Provincial Exam Questions Unit: Cell Biology: Protein Synthesis (B7 & B8) 2010 Jan 3. Describe the process of translation. (4 marks) 2009 Sample 8. What is the role of ribosomes in protein synthesis? A.

More information

DNA Structure and Replication How is genetic information stored and copied?

DNA Structure and Replication How is genetic information stored and copied? Why? DN Structure and Replication How is genetic information stored and copied? Deoxyribonucleic acid or DN is the molecule of heredity. It contains the genetic blueprint for life. For organisms to grow

More information

Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402)

Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402) Ingenious Genes Curriculum Links for AQA AS (7401) and A-Level Biology (7402) 3.1.1 Monomers and Polymers 3.1.4 Proteins 3.1.5 Nucleic acids are important information-carrying molecules 3.2.1 Cell structure

More information

4.1 Cell Division and Genetic Material pg The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States:

4.1 Cell Division and Genetic Material pg The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States: 4.1 Cell Division and Genetic Material pg. 160 The Cell Theory is a central idea to Biology and it evolved in the 1800 s. The Cell Theory States: 1. All living things are composed of one or more cells.

More information

Section 12 3 RNA and Protein Synthesis

Section 12 3 RNA and Protein Synthesis Name Class Date Section 12 3 RNA and Protein Synthesis (pages 300 306) Key Concepts What are the three main types of RNA? What is transcription? What is translation? The Structure of RNA (page 300) 1.

More information

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis 13.2 Ribosomes & Protein Synthesis Introduction: *A specific sequence of bases in DNA carries the directions for forming a polypeptide, a chain of amino acids (there are 20 different types of amino acid).

More information

Cells, DNA, Cell Division, Mitosis, Meiosis...Practice

Cells, DNA, Cell Division, Mitosis, Meiosis...Practice Name: Class: _ Date: _ Cells, DNA, Cell Division, Mitosis, Meiosis...Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Normal human body cells contain

More information

Translation Study Guide

Translation Study Guide Translation Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. In translation, the cell uses the genetic information contained in mrna to

More information

Unit 8 DNA Structure, Replication, and Protein Synthesis

Unit 8 DNA Structure, Replication, and Protein Synthesis Unit 8 DNA Structure, Replication, and Protein Synthesis Objective 3.01 Analyze the molecular basis of heredity including DNA replication, protein synthesis, and gene regulation 1. Which series is arranged

More information

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life AP Biology 2008-2009 animal cells Eukaryotes - organelles Cell size comparison Animal cell Bacterial

More information

Unit 6 ~ Learning Guide

Unit 6 ~ Learning Guide Unit 6 ~ Learning Guide Name: INSTRUCTIONS Complete the following notes and questions as you work through the related lessons. You are required to have this package completed BEFORE you write your unit

More information

NUCLEIC ACIDS. An INTRODUCTION. Two classes of Nucleic Acids

NUCLEIC ACIDS. An INTRODUCTION. Two classes of Nucleic Acids NUCLEIC ACIDS An INTRODUCTION Two classes of Nucleic Acids Deoxynucleic Acids (DNA) Hereditary molecule of all cellular life Stores genetic information (encodes) Transmits genetic information Information

More information

RNA and Protein Synthesis

RNA and Protein Synthesis RNA and Protein Synthesis Answer Key Vocabulary: amino acid, anticodon, codon, gene, messenger RNA, nucleotide, ribosome, RNA, RNA polymerase, transcription, transfer RNA, translation Prior Knowledge Questions

More information

DNA, genes and chromosomes

DNA, genes and chromosomes DNA, genes and chromosomes Learning objectives By the end of this learning material you would have learnt about the components of a DNA and the process of DNA replication, gene types and sequencing and

More information

2. Describe (draw) the structure of a chromosome. Identify: DNA, proteins + a gene.

2. Describe (draw) the structure of a chromosome. Identify: DNA, proteins + a gene. Biology 12 DNA Functions Practice Exam - KEY A. DNA Structure 1. DNA is often called the "code of life". Actually it contains the code for a) the sequence of amino acids in a protein b) the sequence of

More information

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary Protein Synthesis Vocabulary Transcription Translation Translocation Chromosomal mutation Deoxyribonucleic acid Frame shift mutation Gene expression Mutation Point mutation Page 41 Page 41 Page 44 Page

More information

ECO-1.1: I can describe the processes that move carbon and nitrogen through ecosystems.

ECO-1.1: I can describe the processes that move carbon and nitrogen through ecosystems. Cycles of Matter ECO-1.1: I can describe the processes that move carbon and nitrogen through ecosystems. ECO-1.2: I can explain how carbon and nitrogen are stored in ecosystems. ECO-1.3: I can describe

More information

1 What Does DNA Look Like?

1 What Does DNA Look Like? CHATER 4 1 What Does DNA Look Like? ECTION Genes and DNA BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What units make up DNA? What does DNA look like? How

More information

Molecular Biology of The Cell - An Introduction

Molecular Biology of The Cell - An Introduction Molecular Biology of The Cell - An Introduction Nguyen Phuong Thao School of Biotechnology International University Contents Three Domain of Life The Cell Eukaryotic Cell Prokaryotic Cell The Genome The

More information

From DNA to Protein! (Transcription & Translation)! I. An Overview

From DNA to Protein! (Transcription & Translation)! I. An Overview Protein Synthesis! From DNA to Protein! (Transcription & Translation)! I. An Overview A. Certain sequences of nucleotides in DNA [called genes], can be expressed/used as a code to determine the sequence

More information

Genes DNA Replication

Genes DNA Replication Genes DNA Replication Classwork 1. Explain why it is necessary to be able to replicate DNA in order to sustain life. 2. What is the appropriate scientific term used to describe a series of bases that code

More information

Chapter 3: Structure and Function of the Cell

Chapter 3: Structure and Function of the Cell I. Functions of the Cell A. List and describe the main functions of the cell: 1. 2. 3. 4. 5. II. How We See Cells A. Light microscopes allow us to B. Electron microscopes are used to C. What type of electron

More information

LEVEL TWO BIOLOGY: GENE EXPRESSION

LEVEL TWO BIOLOGY: GENE EXPRESSION LEVEL TWO BIOLOGY: GENE EXPRESSION Protein synthesis DNA structure and replication Polypeptide chains and amino acids Mutations Metabolic pathways Protein Synthesis: I can define a protein in terms of

More information

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation Protein Synthesis Protein synthesis is simply the "making of proteins." Although the term itself is easy to understand, the multiple steps that a cell in a plant or animal must go through are not. In order

More information

Biology - Student Reader & Workbook Unit 3, Chapter 4: Molecular Genetics - DNA Structure and Protein Synthesis

Biology - Student Reader & Workbook Unit 3, Chapter 4: Molecular Genetics - DNA Structure and Protein Synthesis Biology - Student Reader & Workbook Unit 3, Chapter 4: Molecular Genetics - DNA Structure and Protein Synthesis UNIT 3, CHAPTER 4: MOLECULAR GENETICS: DNA STRUCTURE AND... 3 PROTEIN SYNTHESIS... 3 LESSON

More information

Biology DNA Protein Synthesis and Fingerprinting. Spring 2009

Biology DNA Protein Synthesis and Fingerprinting. Spring 2009 Biology DNA Protein Synthesis and Fingerprinting Spring 2009 Chains of amino acids 20 named types Create/build structure within organisms Function as important biochemicals Ex: hair, skin, tissues in organs,

More information

Bioinformatics: Network Analysis

Bioinformatics: Network Analysis Bioinformatics: Network Analysis Molecular Cell Biology: A Brief Review COMP 572 (BIOS 572 / BIOE 564) - Fall 2013 Luay Nakhleh, Rice University 1 The Tree of Life 2 Prokaryotic vs. Eukaryotic Cell Structure

More information

Transcription recap What is translation? Short Video Activity. Initiation Elongation Termination. Short Quiz on Thursday! 6.1 and 6.

Transcription recap What is translation? Short Video Activity. Initiation Elongation Termination. Short Quiz on Thursday! 6.1 and 6. Protein Synthesis Transcription recap What is translation? Initiation Elongation Termination Short Video Activity Short Quiz on Thursday! 6.1 and 6.2 1. RNA polymerase attaches to promoter region 2. Unwinds/unzips

More information

Transcription Animations

Transcription Animations Transcription Animations Name: Lew Ports Biology Place http://www.lewport.wnyric.org/jwanamaker/animations/protein%20synthesis%20-%20long.html Protein is the making of proteins from the information found

More information

DNA Proccesses. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

DNA Proccesses. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: DNA Proccesses Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Mutations within a DNA sequence are a. natural processes that produce

More information

Transcription Study Guide

Transcription Study Guide Transcription Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the transcription unit. The cell s DNA contains the instructions for carrying out the work of

More information

Bio EOC Questions for DNA and Protein Synthesis

Bio EOC Questions for DNA and Protein Synthesis Bio EOC Review Topics for DNA and Protein Synthesis o DNA: structure - What are the parts of a nucleotide? sugar, acid, N-bases (and be able to identify these parts on a diagram) A-T / T-A / C-G / G-C

More information

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Reading Assignments Read Chapter 7 From DNA to Protein A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Genes are made up of DNA and are expressed

More information

Cells and Their Housekeeping Functions Nucleus and Other Organelles

Cells and Their Housekeeping Functions Nucleus and Other Organelles Cells and Their Housekeeping Functions Nucleus and Other Organelles Shu-Ping Lin, Ph.D. Institute of Biomedical Engineering E-mail: splin@dragon.nchu.edu.tw Website: http://web.nchu.edu.tw/pweb/users/splin/

More information

From DNA to Protein

From DNA to Protein Nucleus Control center of the cell contains the genetic library encoded in the sequences of nucleotides in molecules of DNA code for the amino acid sequences of all proteins determines which specific proteins

More information

16 Protein Synthesis: Transcription and Translation

16 Protein Synthesis: Transcription and Translation 16 Protein Synthesis: Transcription and Translation Ge n e s c a r r y t h e information that, along with environmental factors, determines an organism s traits. How does this work? Although the complete

More information

Transcription & Translation. Part of Protein Synthesis

Transcription & Translation. Part of Protein Synthesis Transcription & Translation Part of Protein Synthesis Three processes Initiation Transcription Elongation Termination Initiation The RNA polymerase binds to the DNA molecule upstream of the gene at the

More information

Translation Activity Guide

Translation Activity Guide Translation Activity Guide Teacher Key β-globin Translation Translation occurs in the cytoplasm of the cell and is defined as the synthesis of a protein (polypeptide) using information encoded in an mrna

More information

Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E.

Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E. Name Student # Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E. 1. A sequence of three nitrogenous bases in a messenger-rna molecule is known as a 1) codon 2) gene 3) polypeptide 4) nucleotide

More information

Cell Cycle, DNA Replication, Transcription & Translation Worksheet:

Cell Cycle, DNA Replication, Transcription & Translation Worksheet: Name Key Date Block Cell Cycle, DNA Replication, Transcription & Translation Worksheet: Chapter 10: The Cell Cycle 1. The process by which a cell spits into two daughter cells is called Mitosis 2. DNA

More information

Nucleic Acids: DNA and RNA

Nucleic Acids: DNA and RNA Nucleic Acids: DNA and RNA Nucleic Acids Responsible for the transfer of genetic information. Two forms of nucleic acids: Ribonucleic Acid (RNA) Mainly found in cytoplasm Deoxyribonucleic Acid (DNA) Found

More information

Structure of DNA Remember: genes control certain traits, genes are sections of DNA

Structure of DNA Remember: genes control certain traits, genes are sections of DNA tructure of DNA Remember: genes control certain traits, genes are sections of DNA I. tructure of DNA (deoxyribonucleic acid) A. Made of nucleotides 1. nucleotides have 3 main parts a. sugar (deoxyribose)

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

Cells & Cell Organelles

Cells & Cell Organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life H Biology Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell

More information

Chapter 4: DNA, Genes, and Protein Synthesis

Chapter 4: DNA, Genes, and Protein Synthesis Chapter 4: DNA, Genes, and Protein Synthesis The cell is structurally and functionally the basic unit of life for all organisms. The term cell comes from Robert Hooke, who in the seventeenth century observed

More information

MCAS Biology. Review Packet

MCAS Biology. Review Packet MCAS Biology Review Packet 1 Name Class Date 1. Define organic. THE CHEMISTRY OF LIFE 2. All living things are made up of 6 essential elements: SPONCH. Name the six elements of life. S N P C O H 3. Elements

More information