Minerals and Rocks C) D)

Size: px
Start display at page:

Download "Minerals and Rocks C) D)"

Transcription

1 Minerals and Rocks Name 1. Base your answer to the following question on the map and cross section below. The shaded areas on the map represent regions of the United States that have evaporite rock layers (layers of rock formed from the evaporation of seawater) under the surface bedrock. The cross section shows the generalized structure of the area in which the evaporite layers are found in New York State. These evaporite deposits could be composed of which minerals? A) garnet and pyroxene B) mica and feldspar C) hornblende and olivine D) halite and gypsum 2. In which set are the rock drawings labeled with their correct rock types? A) B) C) D) 3. Which mineral has a metallic luster, a black streak, and is an ore of iron? A) galena B) magnetite C) pyroxene D) graphite 4. Which common mineral fizzes when dilute hydrochloric acid (HCl) is placed on it? A) calcite B) feldspar C) quartz D) talc

2 5. The diagrams below represent fractured samples of four minerals. Which mineral property is best illustrated by the samples? A) hardness B) streak C) cleavage D) density 6. Which object is the best model of the shape of a silicon-oxygen structural unit? A) B) C) D) 7. Base your answer to the following question on the diagram below, which shows the results of three different physical tests, A, B, and C, that were performed on a mineral. The luster of this mineral could be determined by A) using an electronic balance B) using a graduated cylinder C) observing how light reflects from the surface of the mineral D) observing what happens when acid is placed on the mineral

3 8. The diagram below shows the results of one test for mineral identification. Which mineral property is being tested? A) density B) fracture C) streak D) luster 9. Which type of rock is most likely to contain fossils? A) granite B) gneiss C) shale D) metaconglomerate 10. Which diagram best shows the grain size of some common sedimentary rocks? A) B) C) D)

4 11. The diagrams below show the crystal shapes of two minerals. Quartz and halite have different crystal shapes primarily because A) light reflects from crystal surfaces B) energy is released during crystallization C) of impurities that produce surface variations D) of the internal arrangement of the atoms 12. Base your answer to the following question on the drawings of six sedimentary rocks labeled A through F. Most of the rocks shown were formed by A) volcanic eruptions and crystallization B) compaction and/or cementation C) heat and pressure D) melting and/or solidification

5 13. The diagram below shows the index minerals of Mohs hardness scale compared with the hardness of some common objects. Which statement is best supported by the diagram? A) A fingernail will scratch calcite but not gypsum. B) Calcite will be scratched by a copper penny. C) The mineral apatite will scratch topaz. D) A steel file has a hardness of about 7.5.

6 14. The elements contained in four minerals are given in the table below. The basic structural unit of one of the minerals is also shown. The atom of element 1 is surrounded by four atoms of element 2. In which mineral are the atoms arranged as shown in the basic structural unit? A) fluorite B) halite C) quartz D) galena 15. Which characteristic would best indicate that a rock was formed from sediments deposited in shallow water near shore rather than in deep water? A) hardness B) a dark color C) a large grain size D) a large amount of cement

7 Base your answers to questions 16 through 18 on the graph below, which shows the crustal temperature and pressure conditions under which three different minerals with the same chemical composition (Al2SiO5) crystallize. 16. Which mineral has a chemical composition most similar to andalusite, sillimanite, and kyanite? A) pyrite B) gypsum C) dolomite D) potassium feldspar 17. Under which crustal temperature and pressure conditions will andalusite form? A) 300 C and 6000 atmospheres B) 500 C and 2000 atmospheres C) 600 C and 4000 atmospheres D) 700 C and 8000 atmospheres 18. If bedrock at a collisional plate boundary contains andalusite crystals, these crystals are changed into sillimanite and/or kyanite as temperature and pressure conditions increase. What is this process called? A) weathering B) solidification C) metamorphism D) cementation 19. Large deposits of rock gypsum and rock salt usually form in areas of A) active volcanoes B) continental ice sheets C) fault zones in the crust D) shallow evaporating seas 20. Which rock was organically formed and sometimes contains fossilized plant impressions? A) rock gypsum B) phyllite C) breccia D) coal

8 21. What is the origin of fine-grained igneous rock? A) lava that cooled slowly on Earth s surface B) lava that cooled quickly on Earth s surface C) silt that settled slowly in ocean water D) silt that settled quickly in ocean water 22. In which part of the Earth are felsic rocks most likely to be found? A) continental crust B) oceanic crust C) plastic mantle D) rigid mantle Base your answers to questions 23 and 24 on the cross section below, which shows a typical bedrock structure where oil and natural gas deposits are found. 23. The natural gas, oil, and saltwater have formed layers at different levels in the same rock layer due to the A) principle of superposition B) principle of original horizontality C) differences in the density of the three materials D) differences in the geologic age of the three materials 24. According to the diagram, in which type of rock are these natural gas and oil deposits found? A) coarse-textured igneous rock B) foliated metamorphic rock C) porous clastic sedimentary rock D) intrusive crystalline sedimentary rock

9 25. The profile below shows the average diameter of sediment that was sorted and deposited in specific areas A, B, C, and D by a stream entering an ocean. As compaction and cementation of these sediments eventually occur, which area will become siltstone? A) A B) B C) C D) D 26. Which two processes result in the formation of igneous rocks? A) solidification and evaporation B) melting and solidification C) crystallization and cementation D) compression and precipitation 27. Which processes change sedimentary rocks into metamorphic rocks? A) erosion and deposition B) melting and solidification C) evaporation and condensation D) temperature and pressure changes 28. Base your answer to the following question on the cross sections below, which show widely separated outcrops at locations X, Y, and Z. Which rock layer was formed by the compaction and cementation of particles that were all less than centimeter in diameter? A) red sandstone B) green shale C) brown siltstone D) conglomerate

10 29. The diagram below shows some features in a cave. Which type of rock was chemically weathered by acidic groundwater to produce the cave and its features? A) siltstone B) basalt C) quartzite D) limestone 30. The fossil below was found in surface bedrock in the eastern United States. Which statement best describes the formation of the rock containing this fossil? A) The rock was formed by the metamorphism of sedimentary rock deposited in a terrestrial environment during the Cretaceous Period. B) The rock was formed by the compaction and cementation of sediments deposited in a terrestrial environment during the Triassic Period. C) The rock was formed by the compaction and cementation of sediments deposited in a marine environment during the Cambrian Period. D) The rock was formed from the solidification of magma in a marine environment during the Triassic Period.

11 31. Which granite sample most likely formed from magma that cooled and solidified at the slowest rate? A) B) C) D) 32. The four igneous rocks below are classified into two groups. What is the basis for this classification? A) density B) color C) crystal grain size D) mineral content Base your answers to questions 33 through 35 on the cross section below which shows the surface and subsurface rock formations near New York City. 33. Which rock formation was originally limestone? A) Palisades sill B) Fordham gneiss C) Inwood marble D) Manhattan schist 34. The portion of the Palisades sill that contains large crystals of plagioclase feldspar and pyroxene is considered to be similar in texture and composition to A) obsidian B) granite C) basalt glass D) gabbro 35. The rock types shown on the left side of this geologic cross section were mainly the result of A) heat and pressure exerted on previously existing rock B) melting and solidification of crustal rocks at great depths C) tectonic plate boundaries diverging at the mid-ocean ridge D) compaction and cementation of sediments under ocean waters

12 36. The diagram below shows a rock with deformed structure and intergrown crystals. The rock was probably formed by A) sediments that were deposited on the ocean floor B) heat and pressure that changed a preexisting rock C) volcanic lava that cooled on Earth's surface D) a meteor impact on Earth's surface 37. The diagram below shows four rock samples. Which sample best shows the physical properties normally associated with regional metamorphism? A) A B) B C) C D) D 38. Which diagram below shows an area in which fine-grained igneous rocks are most likely to be found? A) B) C) D) 39. The diagram below represents a layer of sandstone containing a vein of calcite and a crack labeled XY. Which is oldest? A) the calcite vein B) the crack labeled XY C) the sandstone layer D) the individual sand grains in the rock

13 40. Which statement about the formation of a rock is best supported by the rock cycle? A) Magma must be weathered before it can change to metamorphic rock. B) Sediment must be compacted and cemented before it can change to sedimentary rock. C) Sedimentary rock must melt before it can change to metamorphic rock. D) Metamorphic rock must melt before it can change to sedimentary rock. Base your answers to questions 41 through 43 on the flowchart below and on your knowledge of Earth science. The flowchart shows the formation of some igneous rocks. The bold letters A, B, C, and D indicate parts of the flowchart that have not been labeled. 41. Give the numerical grain-size range that should be placed in the flowchart at C. Units must be included in your answer. 42. Contrast the rate of cooling at A that forms intrusive igneous rock with a rate of cooling at B that forms extrusive igneous rock. 43. State one igneous rock that could be placed in the flowchart at D.

14 Base your answers to questions 44 and 45 on the rock cycle diagram below. 44. State the specific names of rocks A, B, and C in the diagram. Do not write the terms "sedimentary," "igneous," and "metamorphic." 45. State one condition or process that would cause the high-grade metamorphism of rock A.

15 Answer Key Rocks and Minerals Regents Review 1. D 2. D 3. B 4. A 5. C 6. B 7. C 8. C 9. C 10. B 11. D 12. B 13. B 14. C 15. C 16. D 17. B 18. C 19. D 20. D 21. B 22. A 23. C 24. C 25. C 26. B 27. D 28. B 29. D 30. C 31. D 32. C 33. C 34. D 35. A 36. B 37. A 38. C 39. D 40. B 41. 1mm to 10 mm 42. Responses include, but are not limited to: A is slower cooling than B; B is faster cooling than A ; Intrusive rock forms from molten rock that cools slowly; Extrusive rock forms from molten rock than cools rapidly. 43. Responses include, but are not limited to: obsidian; basaltic glass; pumice; vesicular basalt glass. 44. Rock A shale; Rock B gneiss; Rock C granite or diorite or pegmatite 45. examples: heat and/or pressure The rock is buried deep underground. plate collisions mountain building

Rocks & Minerals. 10. Which rock type is most likely to be monomineralic? 1) rock salt 3) basalt 2) rhyolite 4) conglomerate

Rocks & Minerals. 10. Which rock type is most likely to be monomineralic? 1) rock salt 3) basalt 2) rhyolite 4) conglomerate 1. Of the Earth's more than 2,000 identified minerals, only a small number are commonly found in rocks. This fact indicates that most 1) minerals weather before they can be identified 2) minerals have

More information

Name: Period: 2. The diagram below represents top and side views of a model of the silicate tetrahedron.

Name: Period: 2. The diagram below represents top and side views of a model of the silicate tetrahedron. Name: Period: 1. Although diamonds and graphite both consist of the element carbon, their physical properties are very different. The most likely explanation for these differences is that (1) the internal

More information

Name Rock and Mineral Review E-Science Date Midterm Review Science Department

Name Rock and Mineral Review E-Science Date Midterm Review Science Department Name Rock and Mineral Review E-Science Date Midterm Review Science Department 1 Base your answer to the following question on the drawings of six sedimentary rocks labeled A through F. Most of the rocks

More information

Rock Review. 5. Which type of rock is represented by the map symbol below?

Rock Review. 5. Which type of rock is represented by the map symbol below? Rock Review Name 1. Most rocks that form from fragmental rock particles are classified as 1) extrusive igneous 2) intrusive igneous 3) clastic sedimentary 4) chemical sedimentary 2. A student classified

More information

1. Base your answer to the following question on on the photographs and news article below. Old Man s Loss Felt in New Hampshire

1. Base your answer to the following question on on the photographs and news article below. Old Man s Loss Felt in New Hampshire UNIT 3 EXAM ROCKS AND MINERALS NAME: BLOCK: DATE: 1. Base your answer to the following question on on the photographs and news article below. Old Man s Loss Felt in New Hampshire FRANCONIA, N.H. Crowds

More information

1. What is the difference between extrusive and intrusive igneous rocks? 2. What are the properties of identifying minerals?

1. What is the difference between extrusive and intrusive igneous rocks? 2. What are the properties of identifying minerals? Name: Date: Pre-Test: Outcome 3 Rocks and Minerals 1. What is the difference between extrusive and intrusive igneous rocks? - Extrusive rocks form when lava cools at the surface. The lava cools quickly

More information

Answer the questions below.

Answer the questions below. NAME 1. Which mineral is the major component of drywall? 1) talc 2) calcite 3) muscovite mica 4) selenite gypsum 2. Base your answer to the following question on the diagram below. The arrows show the

More information

1. Base your answer to the following question on The diagram below represents a part of the crystal structure of the mineral kaolinite.

1. Base your answer to the following question on The diagram below represents a part of the crystal structure of the mineral kaolinite. 1. Base your answer to the following question on The diagram below represents a part of the crystal structure of the mineral kaolinite. An arrangement of atoms such as the one shown in the diagram determines

More information

Minerals & Rocks. Naturally occurring Formed from elements or compounds

Minerals & Rocks. Naturally occurring Formed from elements or compounds Minerals & Rocks Minerals 5 Characteristics: Naturally occurring Formed from elements or compounds Inorganic Found as a solid in nature Definite chemical make up and regular atomic structure A. Minerals

More information

Rocks & Minerals 1 Mark Place, www.learnearthscience.com

Rocks & Minerals 1 Mark Place, www.learnearthscience.com Name: KEY Rocks & Minerals 1 KEY CONCEPT #1: What is a mineral? It is a naturally occurring, inorganic substance which has a definite chemical composition What would be the opposite of this? man-made,

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) The photograph below shows actual crystal sizes in a light-colored igneous rock that contains several minerals, including potassium feldspar, quartz, and biotite mica. The rock should be identified

More information

Test Review Sheet: Minerals and Rocks Answers The answers are in red letters.

Test Review Sheet: Minerals and Rocks Answers The answers are in red letters. Test Review Sheet: Minerals and Rocks Answers The answers are in red letters. 1. Which property best describes a rock that has formed from sediments? layers 2. What does a larger crystal size indicate

More information

Name: Rocks & Minerals 1 Mark Place, www.learnearthscience.com

Name: Rocks & Minerals 1 Mark Place, www.learnearthscience.com Name: Rocks & Minerals 1 KEY CONCEPT #1: What is a mineral? It is a, substance which has a What would be the opposite of this? KEY CONCEPT #2: What causes minerals to have different physical properties?

More information

Page 1. Name: Period: Date: WS Sedimentary Rocks

Page 1. Name: Period: Date: WS Sedimentary Rocks Name: Period: Date: 3255-1 - Page 1 WS Sedimentary Rocks 1) 2) 3) Tables, sedimentary rocks formed by compaction and cementation of land-derived sediments are classified on the basis of A) rate of formation

More information

Rocks and Minerals Multiple Choice

Rocks and Minerals Multiple Choice Rocks and Minerals Multiple Choice 1. The basaltic bedrock of the oceanic crust is classified as (1) felsic, with a density of 2.7 g/cm3 (2) felsic, with a density of 3.0 g/cm3 (3) mafic, with a density

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) According to the Earth Science Reference Tables, which sedimentary rock would be formed by the compaction and cementation of particles 1.5 centimeters in diameter? A) shale B) conglomerate C)

More information

SCI.7 NEMS_Sikes_RocksMineralsPost_1617

SCI.7 NEMS_Sikes_RocksMineralsPost_1617 SCI.7 NEMS_Sikes_RocksMineralsPost_1617 [Exam ID:1S2CM6] Scan Number:405 1 Which of the following properties of minerals does Mohs scale measure? A Density B Streak C Hardness D Luster 2 The color of the

More information

KEY. Table 2. Moh s Scale of Hardness 1 talc 2 gypsum 3 calcite 4 fluorite 5 apatite 6 feldspar 7 quartz 8 topaz 9 corundum 10 diamond

KEY. Table 2. Moh s Scale of Hardness 1 talc 2 gypsum 3 calcite 4 fluorite 5 apatite 6 feldspar 7 quartz 8 topaz 9 corundum 10 diamond REGENTS Unit 3 Test Name: ROCKS & MINERALS Date: 1. Base your answer(s) to the following question(s) on the two tables below and on your knowledge of Earth science. Table 1 shows the composition, hardness,

More information

Minerals & Rocks Review Qs

Minerals & Rocks Review Qs Base your answers to questions 1 through 3 on the drawings of six sedimentary rocks labeled A through F. 1. Most of the rocks shown were formed by (1) compaction and/or cementation (3) heat and pressure

More information

Page 1. Name: 1) The table below shows some characteristics of a rock-forming mineral. Which diagram best represents a sample of pyroxene?

Page 1. Name: 1) The table below shows some characteristics of a rock-forming mineral. Which diagram best represents a sample of pyroxene? Name: 2656-1 - Page 1 1) The table below shows some characteristics of a rock-forming mineral. Which diagram best represents a sample of pyroxene? A) C) B) D) 2) According to the Earth Science Reference

More information

Name Date Class. This section describes the characteristics and uses of igneous rocks.

Name Date Class. This section describes the characteristics and uses of igneous rocks. Rocks Name Date Class Rocks Guided Reading and Study Igneous Rocks This section describes the characteristics and uses of igneous rocks. Use Target Reading Skills As you read about igneous rocks, fill

More information

Rock Identification Booklet

Rock Identification Booklet Rock Identification Booklet Do not write in booklet Return at end of class A rock is a combination of two or more minerals. Common minerals found in rock: Silicate minerals usually light colored 1. Quartz

More information

Minerals & Rocks. 5 Characteristics: Naturally occurring Formed from elements or compounds

Minerals & Rocks. 5 Characteristics: Naturally occurring Formed from elements or compounds Minerals & Rocks Minerals 5 Characteristics: Naturally occurring Formed from elements or compounds Inorganic Found as a solid in nature Definite chemical make up and regular atomic structure A. Minerals

More information

Rocks and Minerals. Planets, Moons & Rings 9/9/13 Guest lecture by Steve Mojzsis (GEOL)

Rocks and Minerals. Planets, Moons & Rings 9/9/13 Guest lecture by Steve Mojzsis (GEOL) Rocks and Minerals Planets, Moons & Rings 9/9/13 Guest lecture by Steve Mojzsis (GEOL) Rocks and Minerals: Definitions A mineral is solid inorganic material of the Earth that has both a known chemical

More information

A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter

A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter Images from Geology.com unless otherwise noted Adapted from Liz LaRosa http://www.middleschoolscience.com 2010 A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter Rocks

More information

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted Liz LaRosa http://www.middleschoolscience.com 2010 Images from Geology.com unless otherwise noted A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter Rocks are classified

More information

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted Liz LaRosa http://www.middleschoolscience.com 2010 Images from Geology.com unless otherwise noted A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter Rocks are classified

More information

Earth Systems 3209: Unit 3-4 Review

Earth Systems 3209: Unit 3-4 Review Class: Date: Earth Systems 3209: Unit 3-4 Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Z is a volcano fed from a magma chamber nearby location

More information

Minerals & Rocks- Study Guide

Minerals & Rocks- Study Guide Minerals & Rocks- Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Minerals are comprised of one or more. a. colors b. elements c. rocks d.

More information

Ch 11 rocks and minerals Practice Ques

Ch 11 rocks and minerals Practice Ques 1. Base your answer to the following question on s Which process is necessary for the formation of igneous rocks? A) erosion B) deposition C) solidification D) metamorphism 2. Which mineral has a hardness

More information

Regents Earth Science Unit 10: Minerals and Rocks Minerals

Regents Earth Science Unit 10: Minerals and Rocks Minerals A mineral is any: Regents Earth Science Unit 10: Minerals and Rocks Minerals 1. naturally occurring 2. inorganic 3. solid, with a 4. definite chemical composition, and a 5. crystal structure Minerals are

More information

Chapter 4 Practice Test

Chapter 4 Practice Test Chapter 4 Practice Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The process in which water, wind, ice, and heat break down rock is

More information

Lab 7: Minerals and Rocks

Lab 7: Minerals and Rocks SJSU Geol 4L Planet Earth Lab Lab 7 p. 1 of 7 Lab 7: Minerals and Rocks In this lab, we ll investigate minerals and rocks the basic building blocks of the Earth. Part I. Minerals Minerals are naturally

More information

World Beneath Our Feet

World Beneath Our Feet World Beneath Our Feet Lesson Plan 2: Rock Identification Learning Objective Time required Learning Outcomes Materials (provided) Materials (Teacher supplied) background Suggested Procedure Students will

More information

Intermediate Glossary

Intermediate Glossary Intermediate Glossary (Disclaimer - some rocks have more than one chemical formula we are presenting only one for each rock sample) Abrasion - The grinding and scraping of a rock surface by the friction

More information

Hello. Here are the instructions to complete your second blizzard bag lesson: 1. Read the nonfiction text on the rock cycle

Hello. Here are the instructions to complete your second blizzard bag lesson: 1. Read the nonfiction text on the rock cycle Hello Here are the instructions to complete your second blizzard bag lesson: 1. Read the nonfiction text on the rock cycle 2. Watch the two videos listed here (just click on the link): http://www.youtube.com/watch?v=jpge74vltdc

More information

Rocks: Mineral Mixtures

Rocks: Mineral Mixtures Rocks: Mineral Mixtures The Value of a Rock Rock is a solid mixture of crystals of one or more minerals, or organic matter. Rocks are classified by how they are formed, their composition, and texture.

More information

Rocks are any solid mass of mineral or mineral-like matter occurring naturally as part of our planet. Types of Rocks

Rocks are any solid mass of mineral or mineral-like matter occurring naturally as part of our planet. Types of Rocks Tarbuck Lutgens Rocks 3.1 The Rock Cycle Rocks Rocks are any solid mass of mineral or mineral-like matter occurring naturally as part of our planet. Types of Rocks 1. Igneous rock is formed by the crystallization

More information

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted

Liz LaRosa Images from Geology.com unless otherwise noted Liz LaRosa http://www.middleschoolscience.com 2010 Images from Geology.com unless otherwise noted A rock is a naturally occurring solid mixture of one or more minerals, or organic matter Rocks are classified

More information

untitled 3. The accompanying diagram shows how scientists think some of Earth s continents were joined together in the geologic past.

untitled 3. The accompanying diagram shows how scientists think some of Earth s continents were joined together in the geologic past. Name: ate: 1. ase your answer(s) to the following question(s) on the Earth Science Reference Tables, the cross section below, and your knowledge of Earth science. Letters through J represent rock units.

More information

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Rock Cycle Review 1 Lab Partners: Period: Rock Cycle Review Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Magma that cools below Earth

More information

Common Rocks (Chapter 2)

Common Rocks (Chapter 2) GEOLOGY 306 Laboratory Instructor: TERRY J. BOROUGHS NAME: Common Rocks (Chapter 2) For this assignment you will require: a streak plate, glass plate, magnet, dilute hydrochloric (HCl) acid, microscope,

More information

VI. Sedimentary rocks

VI. Sedimentary rocks I. Minerals: the building blocks of rocks A. Definition of mineral 1.Naturally occurring 2.Inorganic 3.Solid 4.Possess an orderly internal structure of atoms 5.Have a definite chemical composition B. Rocks

More information

Unit 3 Lesson 3 Three Classes of Rock. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 3 Lesson 3 Three Classes of Rock. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company A Rocky World How are rocks classified? A combination of one or more minerals or organic matter is called rock. Scientists divide rock into three classes: igneous, sedimentary, and metamorphic. Each class

More information

8 th Earth Science Chapter 4 Rocks Name Section 1 The Rock Cycle:

8 th Earth Science Chapter 4 Rocks Name Section 1 The Rock Cycle: 8 th Earth Science Chapter 4 Rocks Name Section 1 The Rock Cycle: Most rock used for building stone contains one or more common minerals, called rock-forming minerals, such as quartz, feldspar, mica, or

More information

What is a rock? How are rocks classified? What does the texture of a rock reveal about how it was formed?

What is a rock? How are rocks classified? What does the texture of a rock reveal about how it was formed? CHAPTER 4 1 The Rock Cycle SECTION Rocks: Mineral Mixtures BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is a rock? How are rocks classified? What does

More information

2006 NYS Regional Science Olympiad. Rocks & Minerals STATION DIRECTIONS & QUESTIONS

2006 NYS Regional Science Olympiad. Rocks & Minerals STATION DIRECTIONS & QUESTIONS 2006 NYS Regional Science Olympiad Rocks & Minerals STATION DIRECTIONS & QUESTIONS Station 1 Mineral Identification 1. Use the materials provided to make observations of the properties of the mineral.

More information

TO GO TO ANY OF THE PAGES LISTED BELOW, CLICK ON ITS TITLE. CHAPTER 3 Rocks and Their Origins What are rocks?

TO GO TO ANY OF THE PAGES LISTED BELOW, CLICK ON ITS TITLE. CHAPTER 3 Rocks and Their Origins What are rocks? TO GO TO ANY OF THE PAGES LISTED BELOW, CLICK ON ITS TITLE CHAPTER 3 Rocks and Their Origins 1 3-1 What are rocks? 2 3-2 How are igneous rocks formed? 3 Comparing Batholiths and Stocks Enrichment Activity

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 6859-1 - Page 1 1) The diagram below represents a single silicon-oxygen tetrahedron unit. Two different minerals have these same units are arranged in different patterns. How will the minerals differ?

More information

Chapter: Rocks and Minerals

Chapter: Rocks and Minerals Table of Contents Chapter: Rocks and Minerals Section 1: Minerals Earth s Jewels Section 2: Igneous and Sedimentary Rocks Section 3: Metamorphic Rocks and the Rock Cycle Table of Contents Chapter 3: Rocks

More information

EARTH SCIENCE 110 INTRODUCTION to GEOLOGY MINERALS & ROCKS LABORATORY

EARTH SCIENCE 110 INTRODUCTION to GEOLOGY MINERALS & ROCKS LABORATORY EARTH SCIENCE 110 INTRODUCTION to GEOLOGY DR. WOLTEMADE NAME: SECTION: MINERALS & ROCKS LABORATORY INTRODUCTION The identification of minerals and rocks is an integral part of understanding our physical

More information

FORENSIC GEOLOGY

FORENSIC GEOLOGY 89.215 - FORENSIC GEOLOGY ROCK IDENTIFICATION I. Introduction There are three basic types of rocks - igneous, sedimentary, and metamorphic: Igneous. Igneous rocks have solidified from molten matter (magma)

More information

Lab: ROCK IDENTIFICATION

Lab: ROCK IDENTIFICATION Name: Date: Lab: ROCK IDENTIFICATION Background: As you observed in the previous investigation, minerals are the building blocks that form rocks. Rocks are classified as igneous, sedimentary, or metamorphic

More information

A. heating and pressing B. melting and cooling. C. weathering and eroding D. compacting and cementing

A. heating and pressing B. melting and cooling. C. weathering and eroding D. compacting and cementing 8th Grade Unit 3 Test Rocks & Minerals Name: Date: 1. A rock cycle diagram is shown below. What happens to rocks at location 3 in the diagram? A. heating and pressing B. melting and cooling C. weathering

More information

SUMMARY NOTES ON MINERALS, ROCKS, AND RESOURCES

SUMMARY NOTES ON MINERALS, ROCKS, AND RESOURCES SUMMARY NOTES ON MINERALS, ROCKS, AND RESOURCES Mineral - any naturally occurring, inorganic solid with distinct physical and chemical properties Facts about minerals: All minerals are composed of elements

More information

Section: The Rock Cycle

Section: The Rock Cycle Skills Worksheet Chapter 2 section 1 Inside the Restless Earth /29 Section: The Rock Cycle 1. A naturally occurring solid mixture of one or more minerals or organic matter is called a. an element. b. a

More information

Minerals. L3: Minerals and Rocks. Common Minerals to Learn. Crystallography

Minerals. L3: Minerals and Rocks. Common Minerals to Learn. Crystallography L3: Minerals and Rocks Identification Classification Formation } of common minerals & rocks Feedback on Lab 1: Rock Identification Minerals Definition: Highly-ordered crystalline atomic structure Definite

More information

I. Observing Sedimentary Rock 11 Arkose 12 Gypsum 13 Sandstone 14 Shale 15 Limestone 16 Conglomerate

I. Observing Sedimentary Rock 11 Arkose 12 Gypsum 13 Sandstone 14 Shale 15 Limestone 16 Conglomerate Sedimentary and Metamorphic Activity Environmental Science Name: Period: Date: Essential Question: How do I identify sedimentary and metamorphic rocks? I. Observing Sedimentary 11 Arkose 12 Gypsum 13 Sandstone

More information

On the outside, there's a crust. Within this crust, the most abundant elements (by mass) are oxygen and silicon.

On the outside, there's a crust. Within this crust, the most abundant elements (by mass) are oxygen and silicon. The Earth is made up of rocks and minerals. The core of the Earth is molten rock. On the outside, there's a crust. Within this crust, the most abundant elements (by mass) are oxygen and silicon. Sometimes

More information

Earth s Rocky Surface

Earth s Rocky Surface Earth s Rocky Surface You have learned that Earth s surface is not permanent and is constantly changing. Some changes take place very slowly over millions of years, such as crustal plates moving and creating

More information

LAB R EARTH MATERIALS

LAB R EARTH MATERIALS Introduction LAB R EARTH MATERIALS Rocks are the most common of all earth materials. You see rocks everywhere, from the mountains that provide a good hiking area or a scenic vista to the rocks used for

More information

CHAPTER 7: ROCKS AND MINERALS. Self-Reflection Survey: Section 7.1, p. 175 Answers will vary

CHAPTER 7: ROCKS AND MINERALS. Self-Reflection Survey: Section 7.1, p. 175 Answers will vary CHAPTER 7: ROCKS AND MINERALS Self-Reflection Survey: Section 7.1, p. 175 Answers will vary Checkpoint 7.1, p. 177 Examine the atomic models below and answer the question that follows. The filled black

More information

Chapter 6 Lab Activity. Rock Identification. Chapter 6 Lab Activity. Laboratory Manual LAB SKILLS AND OBJECTIVES. Procedure. Part A: Igneous Rocks

Chapter 6 Lab Activity. Rock Identification. Chapter 6 Lab Activity. Laboratory Manual LAB SKILLS AND OBJECTIVES. Procedure. Part A: Igneous Rocks Rock Identification In this lab you will examine, classify, and identify several rock specimens. Igneous rocks you will observe include basalt, gabbro, granite, obsidian, pumice, rhyolite, and scoria.

More information

Lecture Outlines PowerPoint. Chapter 3 Earth Science 11e Tarbuck/Lutgens

Lecture Outlines PowerPoint. Chapter 3 Earth Science 11e Tarbuck/Lutgens Lecture Outlines PowerPoint Chapter 3 Earth Science 11e Tarbuck/Lutgens 2006 Pearson Prentice Hall This work is protected by United States copyright laws and is provided solely for the use of instructors

More information

Theory of Catastrophism - earth s shapes created in great cataclysms

Theory of Catastrophism - earth s shapes created in great cataclysms Atmosphere Biosphere Hydrosphere Lithosphere Lithosphere is the branch of physical geography, shared with the fields of Geomorphology and Tectonics, that specifically examine the landforms, continents

More information

Unit 8H. The Rock Cycle

Unit 8H. The Rock Cycle Unit 8H The Rock Cycle Name:.. Year 8: 0 Sandstone becomes Quartzite Shale becomes Slate Limestone becomes Marble 1 2 3 Examples of Rocks Schist Rocks: Schist rocks are metamorphic. These rocks can be

More information

Section 3.1 The Rock Cycle This section explains the different types of rocks found on Earth and in the rock cycle.

Section 3.1 The Rock Cycle This section explains the different types of rocks found on Earth and in the rock cycle. Section 3.1 The Rock Cycle This section explains the different types of rocks found on Earth and in the rock cycle. Reading Strategy Building Vocabulary As you read, write down the definition for each

More information

Pearson Textbook 1.Chapter 3:Earth s Structures And Materials 2. Lesson2: Convection and the Mantle

Pearson Textbook 1.Chapter 3:Earth s Structures And Materials 2. Lesson2: Convection and the Mantle Notes Chapter 3 Pearson Textbook 1.Chapter 3:Earth s Structures And Materials 2. Lesson2: Convection and the Mantle 3. How is Heat Transferred? 5. There are three types of heat transfer: Radiation, Convection,

More information

Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE

Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE DATE DUE: Name: Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE Instructions: Read each question carefully before selecting the BEST answer Provide specific and detailed

More information

Rock and Roll. A cool trip around the rock cycle

Rock and Roll. A cool trip around the rock cycle Rock and Roll A cool trip around the rock cycle There Atoms is a hierarchy make up elements. to the elements of Geology Elements combine to form the natural compounds.. Natural compounds and elements combine

More information

Earth s Rocky Surface

Earth s Rocky Surface Earth s Rocky Surface Earth s surface is not permanent and is constantly changing. Some changes take place very slowly over millions of years, such as crustal plates moving and creating mountains or valleys.

More information

Rock Type Identification Flow Chart

Rock Type Identification Flow Chart Rock Type Identification Flow Chart SEDIMENTARY AMORPHOUS No Crystals or Clasts fairly hard very soft hard & cherty vague crystals SEDIMENTARY IGNEOUS - VOLCANIC CLASTS Broken pieces of rocks or minerals

More information

The Rock Cycle. Surficial Processes and the Rock Cycle: What happens when diamonds reach the surface? Activity 3.1 BACKGROUNDER

The Rock Cycle. Surficial Processes and the Rock Cycle: What happens when diamonds reach the surface? Activity 3.1 BACKGROUNDER Surficial es and the Rock Cycle: What happens when diamonds reach the surface? Activity 3.1 BACKGROUNDER The Rock Cycle The rock cycle identifies the processes that create the various rocks that make up

More information

Page 1. Name: 1) The diagrams below show the crystal shapes of two minerals.

Page 1. Name: 1) The diagrams below show the crystal shapes of two minerals. Name: 1) The diagrams below show the crystal shapes of two minerals. 8612-1 - Page 1 3) The photograph below shows a piece of halite that has been recently broken. Quartz and halite have different crystal

More information

Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS. TEST #3: Rocks and The Rock Cycle PART B: WRITTEN RESPONSE

Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS. TEST #3: Rocks and The Rock Cycle PART B: WRITTEN RESPONSE Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS PART B: WRITTEN RESPONSE 2006 Value: 30 marks Suggested Time: 40 minutes TEST #3: Rocks and The Rock Cycle 2007R* 4 2006R* 1, 2 2005R* 1, 12 2004 1, 2, 3 2003 2, 3, 4

More information

SEDIMENTARY AND METAMORPHIC ROCKS

SEDIMENTARY AND METAMORPHIC ROCKS Date Period Name SEDIMENTARY AND METAMORPHIC ROCKS SECTION.1 Formation of Sedimentary Rocks In your textbook, read about the processes that form sedimentary rocks. Use each of the terms below to complete

More information

Rock Star 101. Introduction to Rocks.

Rock Star 101. Introduction to Rocks. Rock Star 101 Introduction to Rocks www.mineralsed.ca Lesson 1: Rocks are made of minerals. Lesson 2: Rock formation is cyclic. Lesson 3: Igneous rocks crystallize from molten magma. Igneous Rock Type1:

More information

INERALS,,&RESOURCES VOCABULARY. magma vesicles lava extrusion & intrusion felsic & mafic minerals

INERALS,,&RESOURCES VOCABULARY. magma vesicles lava extrusion & intrusion felsic & mafic minerals UNIT TWO ROCKS,,MINERALSM INERALS,,&RESOURCES VOCABULARY lithosphere rock monomineralic mineral rock-formers elements physical & chemical properties hardness Mohs Scale of Hardness streak luster cleavage

More information

Earth Materials: Intro to rocks & Igneous rocks. The three major categories of rocks Fig 3.1 Understanding Earth

Earth Materials: Intro to rocks & Igneous rocks. The three major categories of rocks Fig 3.1 Understanding Earth Earth Materials: 1 The three major categories of rocks Fig 3.1 Understanding Earth 2 Intro to rocks & Igneous rocks Three main categories of rocks: Igneous Sedimentary Metamorphic The most common minerals

More information

Unit 4: The Rock Cycle

Unit 4: The Rock Cycle Unit 4: The Rock Cycle Objective: E 3.1c Explain how the size and shape of grains in a sedimentary rock indicate the environment of formation (including climate) and deposition. E 3.1d Explain how the

More information

Sedimentary and Metamorphic Rock Study Guide

Sedimentary and Metamorphic Rock Study Guide Class: Date: Sedimentary and Metamorphic Rock Study Guide Modified True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the sentence

More information

Rocks: Materials of the Solid Earth

Rocks: Materials of the Solid Earth Rocks: Materials of the Solid Earth Presentation modified from: Instructor Resource Center on CD-ROM, Foundations of Earth Science, 4 th Edition, Lutgens/Tarbuck, Rock Cycle Shows the interrelationships

More information

Exercise 1 Rock Review

Exercise 1 Rock Review Exercise 1 Rock Review The purpose of this lab exercise is to help refresh your memory of igneous, metamorphic and sedimentary rock types. Rocks are the physical record of past events in Earth s history.

More information

Chapter 3 Rocks. The Rock Cycle

Chapter 3 Rocks. The Rock Cycle Chapter 3 Rocks Section 1 The Rock Cycle Key Concepts What is a rock? What are the three major types of rocks? How do igneous, sedimentary, and metamorphic rocks differ? What is the rock cycle? What powers

More information

Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE

Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE DATE DUE: Name: Instructor: Ms. Terry J. Boroughs Geology 305 INTRODUCTION TO ROCKS AND THE ROCK CYCLE Instructions: Read each question carefully before selecting the BEST answer Provide specific and detailed

More information

What is a rock? Def. A rock is a group of minerals joined together in some way.

What is a rock? Def. A rock is a group of minerals joined together in some way. Chapter 5 Rocks What is a rock? Def. A rock is a group of minerals joined together in some way. A rock is a hard material made of one or more minerals Or anything that when you pick it up and throw it

More information

Igneous Rocks. medium to dark colored purple, greenish % biot. & amphibole. Rhyolite Andesite Basalt Komatiite

Igneous Rocks. medium to dark colored purple, greenish % biot. & amphibole. Rhyolite Andesite Basalt Komatiite Igneous - phaneritic or aphanitic Igneous Rocks texture \/ color > light colored pink, white, gray green, lavender medium to dark colored purple, greenish dark gray to black dark green to black minerals>

More information

A brief introduction to minerals, rocks and the rock cycle

A brief introduction to minerals, rocks and the rock cycle and Rocks A brief introduction to minerals, rocks and the rock cycle rock minerals collection of one or more minerals mineral A collection of one or more types of atoms : the building blocks of rocks :

More information

Earth Materials: Intro to rocks & Igneous rocks

Earth Materials: Intro to rocks & Igneous rocks Earth Materials: Intro to rocks & Igneous rocks 1 The three major categories of rocks Fig 3.1 2 Three main categories of rocks: Igneous Sedimentary Metamorphic The most common minerals in rocks (a.k.a.

More information

FAIRLY SIMPLE ROCK IDENTIFICATION. John J. Thomas

FAIRLY SIMPLE ROCK IDENTIFICATION. John J. Thomas FAIRLY SIMPLE ROCK IDENTIFICATION John J. Thomas Purpose Much to our surprise, rocks fascinate many students. Everyone loves to bring us a rock and ask what kind it is and why they found it where they

More information

Geology 200, Questions for Test 1, 2009

Geology 200, Questions for Test 1, 2009 1 Geology 200, Questions for Test 1, 2009 Minerals - Chapter 3 and lecture notes Define the difference between atoms, ions, and isotopes. Give a brief definition of a mineral. What other element might

More information

Rocks & Minerals South Macomb Practice Tournament

Rocks & Minerals South Macomb Practice Tournament It was not written by the Event Supervisor Rocks & Minerals South Macomb Practice Tournament Station #1 1. These specimens are all members of what group: a. Gypsum b. Mica c. Quartz d. Fluorite 2. The

More information

Name Class Date. Use the terms from the following list to complete the sentences below. Each term may be used only once. Some terms may not be used.

Name Class Date. Use the terms from the following list to complete the sentences below. Each term may be used only once. Some terms may not be used. Assessment Chapter Test B Rocks: Mineral Mixtures USING KEY TERMS Use the terms from the following list to complete the sentences below. Each term may be used only once. Some terms may not be used. stratification

More information

5. Which graph best shows the general relationship between stream velocity and the diameter of particles transported by a stream?

5. Which graph best shows the general relationship between stream velocity and the diameter of particles transported by a stream? 1. Clay, silt, and sand are added to a jar of water. The jar is shaken and then allowed to stand quietly for a number of hours. The result of this demonstration could be best used as a model to show that

More information

LAB 5: Minerals, Rocks & Fossils

LAB 5: Minerals, Rocks & Fossils Name School LAB 5: s, s & Fossils s are defined as naturally occurring, inorganic, solids with a definite chemical composition and a regular, internal crystalline structure. The keys to this definition

More information

Lab 8: Sedimentary Rock Identification

Lab 8: Sedimentary Rock Identification Name: Lab 8: Sedimentary Rock Identification Clastic Sedimentary Rocks Clastic sediments are made of particles of mineral or rock, known as clasts, that have been weathered from preexisting rock and transported

More information

GEO 2: Historical Geology with Lab Lab 3: Sedimentary and Metamorphic Rocks. Name: Date: Part I. ROCKS

GEO 2: Historical Geology with Lab Lab 3: Sedimentary and Metamorphic Rocks. Name: Date: Part I. ROCKS A. Rocks: GEO 2: Historical Geology with Lab Name: Date: Part I. ROCKS 1. Draw a Rock Cycle Diagram on the back of this sheet. Include the three major rock types and the processes required to form each

More information

A. Igneous Rocks Igneous rocks form when molten rock (rock liquefied by intense heat and pressure) cools to a solid state.

A. Igneous Rocks Igneous rocks form when molten rock (rock liquefied by intense heat and pressure) cools to a solid state. Rock Cycle and Rocks Lab Rocks are aggregates of one or many minerals. Three types of rocks: A. Igneous B. Sedimentary C. Metamorphic Rock cycle is a conceptual model of how all rocks can be formed, transformed,

More information

3-Rocks and Minerals are clues for understanding what happened on Earth in the, the and the.

3-Rocks and Minerals are clues for understanding what happened on Earth in the, the and the. Geology is the study of the earth. Many geologists study rocks and minerals, as rocks and minerals are some of the best clues to understanding: The Earth s past, present, and future. Everything from land

More information

Rock Cycle a series of processes in which rocks continuously change from one type of rock to another

Rock Cycle a series of processes in which rocks continuously change from one type of rock to another Chapter 4- Rocks: Mineral Mixtures Section 1: The Rock Cycle Objectives 1. Describe two ways rocks have been used by humans. 2. Describe four processes that shape Earth's features. 3. Describe how each

More information